Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ανάρτηση 75/2013 [κυπριακή, κουρδική, μεταναστευτική, θλιμμένη, προβληματισμένη] – Γράμμα στην Κατερίνα*: Ένας νέος Κούρδος (αυτο)πεθαίνει μόνος κ’ έρημος στην Κύπρο…


Αντί εισαγωγής:


 *****************************
{Σημείωση:
* - Τ’ όνομα Κατερίνα είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, στην Κύπρο όμως, δεν το βρίσκεις και τόσο συχνά. Εδώ χρησιμοποιείται συμβολικά και είναι παρμένο από τον συγκεκριμένο πιο πάνω στίχο του τραγουδιού του Γιάννη Πουλόπουλο}….

********************
Διάβασα στον Τύπο [“Σημερινή”, Σάββατο 20/4/2014, σελ. 9]  κι ένα σφίξιμο ένοιωσα να με πιάννει στο στομάχι κι ένας κόμπος να αναβαίνει στο λαιμό μου:

«Το πρωί της περασμένης Τετάρτης 17/4/2013, κάποιος περαστικός είδε έναν άνθρωπο κρεμασμένο σε κληματαριά κλειστού εστιατορίου στον δρόμο Αρόδων-Κάθηκα και ενημέρωσε σχετικά την Αστυνομία Πέγειας. Οι άντρες του αστυνομικού σταθμού, που έσπευσαν στη σκηνή και ερεύνησαν την υπόθεση, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αυτο-απαγχονισμό, με θύμα τον 33χρονο Κούρδο αιτητή ασύλου Κιαμιράν Μοχάμετ, που ζούσε στις Αρόδες τους τελευταίους τρεις μήνες.
Είχε αφήσει πίσω του, στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία, τη γυναίκα και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του»…  

*********************************
Σε ανακοίνωση της η ΚΙΣΑ [η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό], που εξέδωσε σε σχέση με το τραγικό αυτό  περιστατικό [και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ], λέει τα εξής:  

Αυτοκτονία πρόσφυγα – απότοκο των πολιτικών του κράτους και της εξαθλίωσης όπου οδηγούν!
[Ανακοίνωση Τύπου στις 18/04/2013 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΙΣΑ]

«Χθες, αυτοκτόνησε Κούρδος πρόσφυγας από τη Συρία που ήρθε στην Κύπρο πριν από τρεις μήνες και υπέβαλε αίτηση για προστασία αφού καταδιώκετο από τις Συριακές αρχές και είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει πίσω του τα 4 παιδιά και τη γυναίκα του. Ο Μοχάμεντ ο οποίος διέμενε στο χωριό Αρόδες, είχε αποταθεί στο Γραφείο Εργασίας, το οποίο τον παρέπεμψε στο Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας, γιατί ως αιτητής ασύλου δεν είχε πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ το διάβημα του στο Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας επίσης δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Αυτό που φαίνεται να οδήγησε τον άτυχο πρόσφυγα στην αυτοκτονία ήταν η αναλγησία των κυπριακών αρχών να ανταποκριθούν στο απελπισμένο κάλεσμα του για βοήθεια, αλλά και η έντονη ανησυχία για τη ζωή και την τύχη της οικογένειάς του

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της θλιβερής κατάστασης και της εξαθλίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη Συρία, και οι οποίοι αποτελούν την πιο ευάλωτη σήμερα κοινωνική ομάδα στη χώρα μας και πλήττονται ανελέητα από την οικονομική κρίση αλλά και από τις πολιτικές για εξαναγκασμό τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Κυπριακή πολιτεία σκληραίνει ακόμη περισσότερο την πολιτική της έναντι της ευάλωτης ομάδας των αιτητών ασύλου από τη Συρία. Η πρόσβαση σε άσυλο είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού οι αρχές με διάφορες ενέργειες και νομικά τεχνάσματα ή ακόμη και παράνομα προσπαθούν να παρεμποδίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε άσυλο. Οι αιτούντες ασύλου τίθεται, κατά κανόνα, υπό κράτηση και ακόμη και αν ξεπεράσουν το εμπόδιο της πρόσβασης σε άσυλο βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση προσωρινότητας και αναμονής αφού οι αιτήσεις τους είναι σε εκκρεμότητα μετά από απόφαση των αρχών να μην εξετάζονται αιτήσεις από τη Συρία στο παρόν στάδιο, οδηγώντας πολλούς, όπως το Μοχάμεντ, σε πλήρη απομόνωση, εξαθλίωση και απόγνωση.

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει την απαράδεκτη και ρατσιστική απόφαση της Βουλής, η οποία εξακολουθεί να θέλει να εξετάζει τον κατάλογο με τους πρόσφυγες (ακόμα και των αναγνωρισμένων) που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα με αποτέλεσμα να καθυστερούν τη διαδικασία των πληρωμών κατά σε δυο, τρεις ή και περισσότερους μήνες, και οι άνθρωποι να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αλλά πολύ περισσότερο οι αιτητές ασύλου. Ένας μεγάλος αριθμός έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα κάτω από την αφόρητη πίεση αυτών των πολιτικών και την ανάγκη για επιβίωση, με σκοπό να ζητήσουν προστασία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των τραγικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στις οποίες έχει περιέλθει η Κύπρος μέσα από το απεχθές μνημόνιο με την Τρόϊκα, η ΚΙΣΑ επισημαίνει και προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέγιστο αγαθό της δημοκρατίας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα αν η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία ενδώσουν στα αυξανόμενα κύματα ρατσισμού και διακρίσεων κατά παντός μη Κύπριου και δη Ελληνοκύπριου. Υπό το κράτος του πανικού που επικρατεί ενόψει των επιπτώσεων του μνημονίου, ο δημόσιος διάλογος που αναπτύσσεται από την κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και άλλα δημόσια πρόσωπα και φορείς, και ο οποίος συνεπικουρείται και από τα ΜΜΕ, άρχισε ήδη να εμποτίζεται με άκρατο εθνικισμό και ρατσιστικό λόγο, θέτοντας επί τάπητος τον αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων, των προσφύγων και αιτητών ασύλου από τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και τις κοινωνικές παροχές, όπως και τον αφορισμό των μεταναστών, Ευρωπαίων και μη».

***************************
Τραγικός επίλογος
Ο Κιαμιράν πέθανε και θάφτηκε στην Κύπρο, μακριά από τα παιδιά, τη σύζυγο και τους γονείς του…
Εγώ τι άλλο να ΣΟΥ γράψω και να ΣΟΥ πω, Κατερίνα;!  

***************************
Σχόλιο ΕΜΟΥ του Ιστολόγου

Την περασμένη Παρασκευή 19 του μηνός ο κος Πρόεδρος ανακοίνωσε [ο ίδιος προσωπικά] μέτρα για «επανεκκίνηση [ξανασταρτάρισμα] της οικονομίας» και την ανάπτυξη καθώς και για στόχευση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους – όσην ΜΑΣ αφήσαν δηλαδίς! Εδώ, ο κύριος Πρόεδρος έπαιξεν το λαϊκίστικα. Σκοπός του να ικανοποιήσει το μέχρι πρότινος ανικανοποίητο “λαϊκό” [ρατσιστικό, ξενοφοβικό] αίσθημα [βλέπε εμμονές που διαμορφώθηκαν από συγκεκριμένους πολιτικούς και Μέσα] που απαιτούσε  κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε τουρκοκυπρίους και των επιδομάτων σε πολιτικούς πρόσφυγες και αιτητές πολιτικού ασύλου και να εισπράξει έτσι τζιαι κανένα μπράβο... Εδώ ο κούρδος αιτητής πολιτικού ασύλου αυτοκτόνησε  [έθεσε ο ίδιος τέρμα στη ζωή του] προφανώς ένεκα «της αναλγησίας των κυπριακών Αρχών να ανταποκριθούν στο απελπισμένο κάλεσμά του για βοήθεια, αλλά και η έντονη ανησυχία για τη ζωή και την τύχη της οικογένειάς του» και κάποιοι ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα.
Άστε που μετά τις Προεδρικές ανακοινώσεις, διακρίνω σε πολλούς ελληνοκύπριους ένα κακεντρεχές αίσθημα χαράς επειδή θα καταργηθούν κάποιες παροχές και επιδόματα σε τουρκοκυπρίους κι αλλοδαπούς [λες και θα σωθεί η οικονομία μας με τα 4-5 εκατομμύρια ευρώ που στοιχίζει η χωράν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε τουρκοκυπρίους και τα 18-20 εκατομμύρια που κοστίζουν τα επιδόματα σε ξένους], αλλά δεν βλέπουν τις επιπτώσεις από τις γενικότερες περικοπές σε μισθούς, ωφέλημα, επιδόματα, στην Παιδεία και την Υγεία που θα υποστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ!
Και μια απορία: Οι άνεργοι νέοι ή οι νέοι που δεν έχουν κοινωνικές ασφαλίσεις για τουλάχιστον 3 χρόνια [ως θα προνοεί ο σχετικός Νόμος] δεν θα δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης; Και πού θα βρουν τα λεφτά για γιατρούς και φάρμακα σε περίπτωση που θ’ αρρωστήσουν; 

Anef_Oriwn
[μ’ ένα σφίξιμο στο στομάχι]
Κυριακή 21/4/2012
[επέτειος της κατάλυσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από την κλίκα των “πεφωτισμένων” συνταγματαρχών σήμερα]…  

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι εγυρευκε τουτος κυπρο?αφηκε τα μωρα του ταχατες τζαι την γενεκα.εμυριστηκε οτι το ακελ δινει λεφτα σε βρωμαραπαες απο το υστερημα του φτωχου λαου.τωρα που εμαθε οτι δεν θα εχει επιδοματα ψοφησε.και τωρα και παντα ελαμ ελαμ ελαμ.

Anef_Oriwn είπε...


Το πιο πάνω σχόλιο παραμένει ως δείγμα Φασιστικού λόγου!

arxiepiskopos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Anef_Oriwn είπε...


Το πιο πάνω σχόλιο με ημερ. 22/4/13 - 4:59 μ.μ. που διεγράφη ανήκει στον “άσπονδο” φίλο του Blog και γνωστό λέshιν του διαδικτύου Arxiepiskopo Μαϊμούνα… Δεν ξέρω γιατί τούτη τη φορά δεν χρησιμοποίησε το logo του, αλλά όντας λέshιν βρωμολοά τζιαι καταλαβαίνεται που 10 μίλια τόπο!
Τού έχω πει αμέτρητες φορές ότι είναι persona non grata [ή «περσόνα η μαύρη κάττα»] για το Blog ΜΑΣ, αλλά «τούτος» δεν εννοεί να το καταλάβειˑ τόσο εν το κόλλημα, οι εμμονές, αλλά και η μοναξιά του. Σφετερίζεται το nickname άλλου, ενώ δεν είναι παρά ένας φασίστας υβριστής του κοινού ποινικού δικαίου καθώς ο λόγος του είναι έμπλεος βρισιών και χυδαιοτήτων…
Γι’ αυτούς τους λόγους έστω κι αν κάποιες φορές τύχει και είναι ήρεμος [προφανώς θα είχε πάρει τα χάπια του] και δεν βρίζει, αλλά αντίθετα [προφανώς και λόγω διαύγειας πνεύματος] λαλεί τζιαι καμιά κουβέντα του χαϊρκού, τούτη πάλι διαγράφεται ενόσω χρησιμοποιεί το nick Arxiepiskopos… Αν τελικά επιθυμεί να μην διαγράφονται τα σχόλια του, ας επιλέξει άλλο nickname, ας πούμε το Μαϊμούνας κι ας πάψει να βρίζει! Κι ας μην υποβάλλει βλακωδώς και κουτοπόνηρα ερωτήματα του τύπου «οι διαγραφές σχολίων εκ μέρους σου είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην οποία πιστεύεις?». Ποια σχόλια ΣΟΥ ρε φασιστούιν, [που θα ΜΑΣ μιλήσεις και για Δημοκρατία], τα χυδαιογραφήματα ΣΟΥ; Και το ότι αυτή τη στιγμή ΣΟΥ απευθύνω τον λόγο εν τζιαι πολλύν ΣΟΥ! Με τους φασίστες δε συνδιαλεγόμαστε, τον Φασισμό τον πολεμούμε και θα τον πολεμούμε μέχρι να τον τσακκίσουμε! Αντιλαβού αγοράκι;

zep είπε...

Μα με το μισος εφκηκαν στην προεδρια, πρεπει να το ανταμειψουν.

Συναγερμος και ελαμ δεν εχουν καμια διαφορα.

Woofis είπε...

Άσχετον αλλά καλό:

http://www.sport.gr/Article/Blogs/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82/%CE%93%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%B1%E2%80%A6/85-167881.html

Anef_Oriwn είπε...


Woofis,
ΕΣΕΝΑ ποια η άποψη ΣΟΥ για το άρθρο αυτό το οποίο ΕΓΩ βρίσκω επαινετικό και γα το ΚΚΕ γενικότερα και για την Αλέκα Παπαρήγα ειδικότερα;

Woofis είπε...

Κοίτα ο Καρπετόπουλος αρέσκει μου που τη μάππαν, μαζίν με τον Πανούτσο εν ακτύπητο δίδυμο. Το ότι εκφράζεται πολιτικά εν ευχάριστη έκπληξη, άμα δεις στο ίδιο site είσιειν γράψει πρόσφατα τζιαι κάτι πολλά ενδιαφέρον για τη Θάτσιερ.
Όσο για την Παπαρήγα, ως άθρωπος τζιαι φυσιογνωμία, είχα πάντα μιαν θετικήν εικόναν αλλά ενίοτε εν την εκαταλάβαινα, ενώ πολλές φορές εξέφραζεν άλλην γραμμήν που τζιίνην που ανέμενα. Ας πούμεν για το σχέδιον Ανάν εν λες τζιαι άκουα να μιλούν οι απορριπτικοί δακάτω, ασχέτως της "αντιιμπεριαλιστικής" τεκμηρίωσης.
Νομίζω επροσπάθησεν πραγματικά, ήταν πιστή στην ιδεολογίαν της αλλά τα τωρινά ποσοστά του ΚΚΕ θα έπρεπεν να ήταν πολλά πιο μεγάλα μπροστά στην εμφανήν κατάρρευσην τζιαι τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Αν τζιαι υπάρχουν ελαφρυντικά, νομίζω χρεώννεται της τούτη η "αποτυχία".

Anef_Oriwn είπε...

Woofis,

Γράφεις: «Αν τζιαι υπάρχουν ελαφρυντικά, νομίζω χρεώννεται της [σημ.: της Παπαρήγα] τούτη η “αποτυχία”» --- Στην Αριστερά μιλούμε βασικά για συλλογικές ευθύνες. Τα κόμματα της Αριστεράς δεν είναι αρχηγικά, αν και σίγουρα υπάρχει ιεράρχηση και κλιμάκωση ευθυνών...