Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ανάρτηση 70/2013 [έκτακτη, σχετικά σύντομη, κυπριακή, οικονομική, αποκαλυπτική, αντι-διαπλεκόμενη, αντικαπιταλιστική] – Αυτός είναι ο καπιταλισμός, μην το (πολυ)ψάχνετε!


Φίλες και φίλοι,

Σήμερα το πρωί στο περίπτερο της γειτονιάς όπου πήγα για εφημερίδες πρόσεξα να υπάρχει και μια διαφορετική στοίβη εφημερίδεςˑ ήταν το ελλαδικό “Έθνος της Κυριακής”. Ομολογουμένως με παραξένεψε η εκεί παρουσία και μάλιστα σε πολλά αντίτυπα της εφημερίδας, όμως κοιτάζοντας τους πρωτοσέλιδους πηχυαίους τίτλους της αμέσως κατάλαβα.   
Έγραφε λοιπόν η εφημερίδα αναζητώντας αγοραστές:
«Η λίστα με τους “έξυπνους” που γλίτωσαν το κούρεμα» 
«Οι 6.000 “φυγάδες” από τις κυπριακές τράπεζες» 
«Ντοκουμέντο: Τα ονόματα και τα ποσά»  

Πήρα την εφημερίδα και τις έριξα ως λαθραναγνώστης που σέβεται τον Εαυτό του μερικές ματιές. Κάπου στις εσωτερικές σελίδες υπήρχε ένα ένθετο που περιελάμβανε μια λίστα με 6.000 [όπως αναφερόταν] ονόματα ατόμων και εταιριών που έβγαλαν [δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «φυγάδευσαν», καθότι νόμιμα τα μετάφεραν] κεφάλαια εκτός Κύπρου, λίγο πριν από την πρώτη συμφωνία Αναστασιάδη - Eurogroup για το “κούρεμα” των καταθέσεων, δηλ. από τη 1η μέχρι τη 15η του Μάρτη. Να σημειώσω ότι αρκετά ονόματα όπως και πόσα ήταν σκιασμένα. [Εμπλεκόμενοι, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, πολιτικά πρόσωπα από το χώρο της Δεξιάς]... 

Κάπου αλλού [στις πρώτες εσωτερικές σελίδες] υπήρχε και ρεπορτάζ για εμπλοκή σε μεταφορές κεφαλαίων  και της κόρης του Προέδρου Έρσας Αναστασιάδη – Λούτσιου [την είχε και σε μια όμορφη φωτογραφία] και του πρώην [άρτι παραιτηθέντος και μάλιστα πριν σαρανταρίσει] Υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι εκείνες τα μέρες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό 1,5 δις ευρώ, 1,5 δις δολάρια, καμιά σαρανταριά χιλιάδες στερλίνες και περίπου 11 δις ρούβλια! [Πως το ‘μαθαν τα “συντρόφια”, οι ρώσοι;]…

Πάντως ΕΓΩ δεν θα πω πολλά γι’ αυτό το θέμαˑ εξ άλλου πρόλαβα να πω ότι η ανάρτηση μου αυτή θα είναι σύντομη. Στην ουσία ΤΙΠΟΤΑ το παράνομο ΔΕΝ υπάρχει σ’ αυτήν την ιστορία με την μεταφορά χρημάτων. Εγείρονται όμως ζητάματα διαπλοκών, αλλά καπιταλισμό έχουμε, τι θα ‘καναν οι άνθρωποι, δεν θα προσπαθουσαν να γλυτώσουν τα χρήματα τους από το κούρεμα; Είτε γιατί αυτοί είχαν εσωτερική πληροφόρηση [αλίμονο!], είτε γιατί το shεϊττανέφτηκαν, δεν θα μετέφεραν λεφτά στο εξωτερικό;  Και κοιτάτε να δείτε που μεθαύριο θα τους δώσουν και κίνητρα για να τα φέρουν πίσω. Και θα το παίξουν και πατριώτες και “εθνικοί” ευεργέτες, ασχέτως του αν «τούτοι» θ’ αγοράζουν και τις περιουσίες του κόσμου σε τιμές όχι απλώς ευκαιρίας, αλλά για ένα κομμάτι ψωμί!
Το χρήμα, ως γνωστό ΔΕΝ έχει ηθική, σύνορα και πατρίδα. Τα συμφέροντα ΤΟΥΣ κοιτάξανε οι άνθρωποι! Αυτός «είναι ο καπιταλισμός, [ηλίθιοι]…» και οι υπηρέτες, θιασώτες και κολαούζοι του ΔΕΝ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά. Και ειλικρινά διερωτούμαι τι θα ανακαλύψει περί ευθυνών η περιβόητη Επιτροπή των Γερόντων που διόρισε ο Πρόεδρος; Ότι τα σύμφυτα και εγγενή γνωρίσματα του Καπιταλισμού εν οι κρίσεις, οι αποτυχημένες επιχειρηματικές επεκτάσεις, η κερδοσκοπία, οι μίζες που τις λένε και bonus; Ας έχουν λοιπόν τον νουν τους οι εργαζόμενοι και ας λειτουργήσουν επιτελούς τζιαι «τούτοι» ταξικά, όπως πράττει και το κεφάλαιο!!!


Τούτες ούλλες οι συζητήσεις περί ευθυνών και ποιοι φταίσιν τζιαι ποιοι όι, εφέραν στον νουν μου μιαν κουβέντα του Βασίλη Ραφαηλίδη από το βιβλίο του “Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974”, (Εκδόσεις “Εικοστού Πρώτου”, 1993), που λέει, μιλώντας για την ελληνική Δεξιά της Μεταπολίτευσης: «…Άλλωστε αν η Δεξιά δεν μπορεί να αφομοιώσει τα καθάρματα, τι σόι Δεξιά θα ήταν; Σκέφτεστε μια Δεξιά του 1944 που δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει τους δοσίλογους, μεταξύ των οποίων και ο Παπαδόπουλος;»

********************************
Πάντως φυλλομετρώντας την εφημερίδα, ΕΜΕΝΑ μού τράβηξαν πιο πολύ την προσοχή δύο άλλα άρθρα της:
-  Ένα για το ΚΚΕ με τα συνήθη που γράφουν τα αστικά Μέσα για τάσεις και φράξιες εντός του Κόμματος, [ένεκα της διατύπωσης διαφορετικών απόψεων κατά τον Προσυνεδριακό Διάλογο]… Xτες εκλέγηκε και o Δημήτρης Κουτσούμπας ως νέος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Η Αλέκα Παπαρήγα δεν (ξανα)υπόβαλε υποψηφιότητα…
-  Κι ένα για μια ελληνίδα ονόματι Φραγκίσκα  Μεγαλούδη που φαίνεται ότι είναι μονή ελληνίδα που ζει στην Πιονγκ Γιανγκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας. Διαβάστε εδώ τι λέει σ’ ένα κείμενο της για την δαιμονοποιημένη [από τα αστικά ΜουΜουΕ] αυτή χώρα… -   

Anef_Oriwn
[με αντικαπιταλιστικούς προσανατολισμούς]
Κυριακή 14/4/2013

4 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Ορίστε και μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τα ρεπορτάζ του “Ένθους”:
- 500 χιλιάδες ευρώ έκαστος έβγαλαν στις 8 Μαρτίου δύο πρώην Υπουργοί της περιόδου Καραμανλή που απασχόλησαν την επικαιρότητα με σκάνδαλα.
- 12 εκ. δολάρια απέσυρε γόνος σημαντικής εφοπλιστικής οικογένειας της Ελλάδας.
- Εταιρεία της οποίας βασικός μέτοχος φέρεται... εκδοτική επιχείρηση στην Ελλάδα απέσυρε το ποσό των 10.900.000 ευρώ.
- 1,14 εκατ. ευρώ “φυγάδευσαν” στο εξωτερικό ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος γνωστής ελληνικής ΜΚΟ.
- Από τη λίστα δεν λείπει εταιρεία συμφερόντων κορυφαίου Κυπροαμερικανού επενδυτή, που μετέφερε στο εξωτερικό στις 6 Μαρτίου 6.200.000 δολάρια.
- 1,85 εκ. ευρώ φυγάδευσε σε δύο δόσεις διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής ελληνικής τράπεζας στην Κύπρο.
- 122 εκ. ρούβλια απέσυρε εταιρεία ρωσικών συμφερόντων με... έναν μέτοχο.
- 650 χιλιάδες ευρώ απέσυραν δύο στελέχη μεγάλης ελληνικής κρατικής εταιρείας που είναι μάλιστα υπό αποκρατικοποίηση. Ο ένας διευθυντής ανάπτυξης και η άλλη διευθύντρια δημοσίων σχέσεων.
Ε, ρε τι επιλεκτικά “έξυπνος” κόσμος!

Anef_Oriwn είπε...

Στο μεταξύ τέσσερις προτάσεις νόμου προκειμένου να απαμβλυνθεί το τεράστιο οικονομικό βάρος που επιφορτίζονται το τελευταίο διάστημα οι κύπριοι πολίτες κατέθεσε και θα καταθέσει μέσα στις προσεχείς μέρες το ΑΚΕΛ.
Οι προτάσεις αφορούν την προστασία της κύριας κατοικίας, την επέκταση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση των ενοικίων κατά 25% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ένα χρόνο και τη διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας και των επαγγελματιών συντήξεων.
Σύντροφοι, με τα δάνεια [για παγοποίηση τους] και το ανεργιακό [για επέκταση του] τι γίνεται;
Σήμερα το πρωί στον “ΑΣΤΡΑ” ο ΠρουΠρου του ΔΗΣΥ ερωτηθείς για τις ευάλωτες ομάδες είπε να δούμε πως θα επανεκκινήσει η οικονομία και μετά σιγά σιγά βλέπουμε. Κοντολογίς [όπως λαλεί τζι’ η Μάνα μου], «ώσπου να γίνει το θέλημα τ’ άρκου [του άρκοντα], η ψυσσιή του φτωχού έβκην»!

zep είπε...

Εαν δεν το γνωριζετε ειμαστε ηδη σε περιοδο χουντας

http://www.news24.com.cy/content/kypros/9457/meta-ta-ntolmadakia-terma-oi-syzitiseis-gia-mnimonio

Anef_Oriwn είπε...

Παραθέτω το δημοσίευμα στο οποίο παραπέμπει το link που ΜΑΣ εδώ ο ZEP:

“Μετά τα ντολμαδάκια... τέρμα οι συζητήσεις για το Μνημόνιο!”

“Φαίνεται πως έπιασε τόπο τελικά η παρατήρηση προχθές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, επέκρινε τη στάση κάποιων, λέγοντας πως δεν γίνεται από τηλεοράσεως εκεί που μιλάμε για τα ντολμαδάκια μετά να αρχίζουμε μία συζήτηση για το μνημόνιο.

Απόδειξη η περίπτωση του οικονομολόγου κου Στέλιου Πλατή, ο οποίος ενώ σήμερα ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ «Καλή σας Μέρα», του ακύρωσαν την εμφάνιση ένα τέταρτο πριν λέγοντάς του πως παρόμοιες εκπομπές δεν μπορούν πια να φιλοξενούν οικονομολόγους ή/και συζητήσεις για την οικονομία!

Δικαιολογημένη λοιπόν και η πιο κάτω αντίδραση του κου Πλατή από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook”