Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ανάρτηση 51/2013 [οικονομικο-πολιτική συνεχιζόμενη από τις δύο προηγούμενες*, συμπληρωματική, αντι-“κουρευτική”, σκεπτικιστική, αιρετική] – Σκέψεις και τοποθετήσεις (ολίγο τι αιρετικές) για το “κούρεμα”…


{Επεξηγηματικές σημειώσεις:
* - την προηγούμενη ανάρτηση με αρ. 50/2013 θα τη βρείτε εδώ και την προ-προηγούμενη ανάρτηση με αρ. 49/2013 δαμαί}…

*************************************
Οι συζητήσεις για το “κούρεμα” των καταθέσεων που συμφωνήθηκε το Σάββατο τα χαράματα μεταξύ της κυπριακής Τρόικας [του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου] και του Eurogroup δίνουν και παίρνουν. Ακούσαμε κατεβατούς συζητήσεων [με διάφορες απόψεις και επιχειρήματα κι αντεπιχειρήματα [από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως], αλλά συμμετείχαμε και οι ίδιοι σε τέτοιες κουβέντες. Ήταν και γιορταστικές [τρομάρα μας!] αυτές οι δύο μέρες [Σήκωσες και Καθαρά Δευτέρα] κι έτσι ΜΑΣ δόθηκε η ευκαιρία να παρευρεθούμε σε οικογενειακές και φιλικές συνάξεις σε σπίτια [το βράδυ της Κυριακής] και σε κάμπους, χωράφια και βουνά σήμερα Δευτέρα. Κύριο θέμα των συζητήσεων αυτών δεν μπορούσε να μην ήταν άλλο από το “κούρεμα” των καταθέσεων, κάποιες στιγμές τούτες γίνονταν και ιδιαιτέρα έντονες. Σημείο τριβής το τι πρέπει να γίνει, αν δηλαδή πρέπει να δεχτούμε το “κούρεμα” ή όχι κι αν φταίει τζιαι για τούτο ο τέως Πρόεδρος, λες τζι’ εν τούτος που υπέκυψε στους ευρωπαίους “φίλους” ΜΑΣ κι αποδέχτηκε το “κούρεμα” των καταθέσεων… 
Να σημειώσω ότι για ακόμα μια φορά επαληθεύεται η άποψη μου πως οι πλείστοι σκέφτομαστε και λειτουργούμε στη βάση της κοινωνικό-ταξικής μας θέσης.

Πιο κάτω θα συνοψίσω και παραθέσω μερικές σκέψεις και τοποθετήσεις μου [κάποιες αιρετικές κι αυστηρά (επι)κριτικές], οι οποίες αποτελούν απόρροια όλως αυτών των συζητήσεων που παρακολούθησα, ή έλαβα μέρος αυτές τις 2-3 μερες…

1.  Αριστερίζοντες με λεφτά είναι έτοιμοι να αποδεχτούν και γι αυτό στηρίζουν τη θέση για το “κούρεμα” των καταθέσεων, γιατί φοβούνται ότι με τυχόν κατάρρευση των Τραπεζών θα χάσουν τα λεφτά τους. Τη θεωρούν ως τη λιγότερο οδυνηρή λύση. Καμιά διάθεση για αντίσταση στην επίθεση της Τρόικας και του Eurogroup στην Κύπρο που θέλει να ελέγξει οικονομικά  και πολιτικά  την χώρα μας. Στόχοι τους το φυσικό αέριο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα [από οικονομικής άποψης] και η λύση του κυπριακού [από πολιτικής]…

2. Δυστυχώς πολύς κόσμος [κι από την Αριστερά ακόμα], είτε γιατί έτσι τού το καλλιέργησαν ή τού μετάφεραν τα ΜΜΕ, είτε λόγω της [ππαραόπιστης] μικροαστικής μας συνείδησης ή/και κουλτούρας, επικέντρωσε την προσοχή του σε τι χάννει [προς στιγμής] σε χρήμα. Πολλοί πανικοβλήθηκαν, εκφράστηκαν με υπερβολές και με έντονο ατομισμό και καθόλου πολιτικά, ή/και με διάθεση για αντίσταση. Μίλησαν για χάσιμο των λεφτών τους και εξανέμιση των οικονομιών μιας ζωής, λες κι ένας που έχει 50 χιλιάδες ευρώ κομπόδεμα σε Τράπεζα, με το να χάσει από το “κούρεμα” τρεισήμισι χιλιάδες, πιστεύει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου… [Εγώ που πλησιάζω στη σύνταξη και δεν έχω ΤΙΠΟΤΑ τι να πω!]…
Πολύ χαρακτηριστικό [για τον κυπριακό μικροαστισμό και των προτεραιοτήτων μας] είναι κι ένα σχετικό κείμενο της blogger “Μάνας”, που ανήρτησε στο Blog της. Οι έγνοιες της [πλην μίας] δείχνει πόσο εγκλωβισμένοι είμαστε [ως λαός] στον μικρόκοσμο ΜΑΣ και πόσο εσωστρεφείς είμαστε!
Άκουσα επίσης πολλά παράδοξα [για να μην πω και εξωφρενικά] από το ραδιόφωνο του “ΑΣΤΡΑ” το Σάββατο. Ας πούμεν, κάποιος μαράζωνε με ότι με το “κούρεμα” των δικών του 100 χιλιάδων και το αντίστοιχο “κούρεμα” των 100 χιλιάδων της συζύγου θα ‘χανε λεφτά που θα ‘δινε στα εγγόνια του… [Τρέχουμε συνεχώς να μαζέψουμε λεφτά για να τα δώσουμε ή να αφήσουμε στα παιδιά μας ή ακόμα και στα εγγόνια μας]… 
Ένας άλλος αγχωνόταν γιατί είχε κάνει δάνειο 300(!) χιλιάδων ευρώ για το σπίτι της κόρης του και τα είχε καταθέσει σε τρεχούμενο λογαριασμό και τώρα θα ‘χανε έναν ποσό [κάπου 30 χιλιάδες] από το “κούρεμα”. 
Σίγουρα κωμικοτραγική περίπτωση, αλλά έχει κόσμο που κτίζει ακόμα σπίτια των τρακόσιων χιλιάδων; Κι αν μπορούν να κτίσουν έτσι σπίτι και τους δίνουν και τέτοιου μεγέθους δάνειο, οι 30 χιλιάδες θα τους είναι κώλυμα; Κάποιοι εξακολουθούν να έχουν χαμένο το μέτρο!

3. Με την πιο πάνω τοποθέτηση ΜΟΥ, δεν θέλω να δικαιολογήσω σε ΚΑΜΊΑ περίπτωση το “κούρεμα”. Αντίθετα από την πρώτη σχετική ανάρτηση μου είχα πει ότι «το πρόβλημα είναι […] η αναίρεση τού ιδίου τού καπιταλιστικού συστήματος και των προοπτικών της όποιας καπιταλιστικής ανάπτυξης από τους ίδιους τούς κολαούζους και θιασώτες του». Παράλληλα θεωρώ ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει αντιδράσει πολιτικά. Δεν έχει δει τη ληστρική φύση του καπιταλιστικού συστήματος και ούτε και το φασιστικό τρόπο με τον οποίο θα κάνει αυτή την κλοπή υπέρ των Τραπεζών… Και κανείς δεν εγγυάται πως δεν θα υπάρχει και συνέχεια, ή/και πώς . Γι’ αυτό και ΠΡΕΠΕΙ ν’ αντιδράσουμε και να διαμαρτυρηθούμε οργανωμένα και μαζικά.  Αύριο, λοιπόν,  το απόγευμα [στις 5:30] θα ‘μαστε έξω από την  Βουλή. Ήδη όπως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων εντός της Βουλής, φαίνεται πως το νέο Μνημόνιο θα καταψηφιστεί!
 
4. Όσο κι αν οι αυλικοί του κυβερνητικού ΔΗΣΥ προσπαθούν να ΜΑΣ πείσουν για τις ηρωικές προσπάθειες του Αναστασιάδη στο Eurogroup [ο Κασεττοφόρου απόψε σε συζήτηση στο ΡΙΚ, ΜΆΣ είπε ότι ο Πρόεδρος «ανεβαίνει τον Γολγοθά» και ότι «δίνει τη μάχη των μαχών»], είναι πασιφανές ότι «τούτος» στο πρώτο του σοβαρό test απέτυχε παταγωδώς!!! Πήγε ξυπόλυτος στ’ αγκάθια, για να μην πω και τίτσιρος στ’ αγγούρια! Και σίγουρα αποδείχτηκε τζι’ αχάπαρος κι αδιάβαστος μια και δεν προέβλεψε ή/και δεν προετοιμάστηκε για το τι θα αντιμετώπιζε στο Eurogroup. Ούτε καν ένα Σχέδιο Βήτα!
 
5. Άποψη ΜΟΥ είναι ότι πρέπει να βρούμε λύσεις που να ΜΑΣ απεγκλωβίσουν από την  Τρόικα και ίσως και την Ευρωπαϊκή Άνωση. Κι αν είναι οι καταθέτες να χρηματοδοτήσουν τις Τράπεζες γιατί να μην γίνει πιο σοταρισμένα; Ας πούμεν, τούτο να γίνει ως ένα είδος αυτοδανεισμού και με την έκδοση ειδικών ομόλογων για τους καταθέτες κι αφού φυσικά οι Τράπεζες κρατικοποιηθούν… Κι όλ’ αυτά εφόσον συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε καπιταλιστικώς. Και σε τέτοια περίπτωση σίγουρα έχουν θέση και τα ρωσικά κεφάλαια. 
Λέτε όμως να είναι καιρός και ευκαιρία ν’ αλλάξουμε ρότα ως [κυπριακή] Αριστερά και να κοιτάξουμε και λλιον το σοσιαλιστικό όραμα;  

Anef_Oriwn
[αιρετικά σκεπτόμενος]
[Καθαρά] Δευτέρα 18/3/2012

12 σχόλια:

zep είπε...

Η λυση ειναι να γινει ακριβως το αντιθετο απο οτι θελει να καμει ο Αναστασιαδης. Εμπρος λοιπον

Το πρωτο βημα ειναι να παραιτηθει. Το 2ον να απολογηθει τζιαι το τριτο να τον βαλλουμε στα νεα καθε νυχτα να μας λαλει τι πρεπει να καμνουμε για να καμνουμεν το αντιθετο.

zep είπε...

Μπορουμε επισης να βαλουμε τζιαι τον στροβολιωτη να καμνει εκπομπη στη τηλεοραση (εσιει τζιαι καμερογενεια ο ευλοημενος). Για να μαθαινουν οι νεοτεροι και να θυμουνται οι παλαιοτεροι τι ανθρωποι εκατεστρεψαν την Κυπρο.

Anef_Oriwn είπε...

ZEP,
Οι “σοφοί” ΜΑΣ κυβερνώντες όταν είδαν τις αντιδράσεις του κόσμου και των κομμάτων, αποφάσισαν να εισηγηθούν όπως οι καταθέσεις μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ εξαιρεθούν από οποιοδήποτε “κούρεμα”. Εξακολουθούν δηλαδή, να μην βλέπουν την ουσία, που είναι η μετατροπή της Κύπρο σε προτεκτοράτο της [υπό γερμανικό έλεγχο] Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να παίζουν με τα συναισθήματα του κόσμου.
Σκεφτήκατε αν δεν διαφωνούσε το ΑΚΕΛ και κάποιοι άλλοι;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τζι ο Λιλλήκας είσαστεν με τες μηδενικές καταθέσεις!

zep είπε...

To να κουρεψεις κατω απο 100Κ εν παρανομο. Ο προεδρος μας εν το ξερει τουντο πραμα?

Πως θα περασεις ενα παρανομο νομοσχεδιο? Γιατι τοση βλακεια?

Βεβαια οι παπαγαλοι του Ναικαρου γυριζουν τα καναλια να σωσουν οτι σωζεται. Μεστα καναλια εν μαχητες, πισω που τες καμερες εν ο πραγματικος τους εαυτος. Ηλιθιοι και προδοτες.

Στο τελος ομως μπορει να μας εκαμε τζιαι καλο ο Ναικαρος. Εσκεφτεις να διαλυθει το ευρω εξαιτιας του? Χαχαχα

Anef_Oriwn είπε...


Καλάν, ο Χριστόφιας δήλωνε Κομμουνιστής και όπως έλεγα ήταν «αχάπαρος» σε σχέση με τα καπιταλιστικά χρηματοοικονομικά [τζιαι για αυτόν «έκαμεν τα θάλασσα», όπως λαλούν]... «Τούτοι» που είναι οι baş“χαπαρωμένοι” [δηλ. οι ειδικοί για τα του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς που ιμίshι μου αυτορυθμίζεται], γιατί ετινάξαν κυριολεκτικά την καπιταλιστική ΜΑΣ οικονομία στο αέρα, κι όταν μάλιστα ΟΛΟΙ εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν “φίλοι” τους; Ο Αναστασιάδης κυριολεκτικά ΤΟΥΣ παραδόθηκε anef_όρων!!!

zep είπε...

Απατεωνες, ηλιθιοι και προδοτες.

Εν λλιος ο νους τους συντροφε, ακουσες τον Γιαννακη με ποσο παθος θελει να ανηκει στη δυση. Ακουαμε τοσα χρονια για τον παραδεισενιο κοσμο της ευρωπης. Ειναι ηλιθιοι, δεν μπορουν να αντιληφθουν τι γινεται γυρω τους.

Με απατη εφκηκαν το 98 στη προεδρια, με απατη το 2013. Εχουν τα ΜΜΕ τζιαι χειραγωγουν τους εξισου ηλιθιους ψηφοφορους τους. Το Ρικ καμνει εκστρατεια ωραιοποιησης τωρα. Αηδια ο καρεκλες.

Εμπα δκιαβασε τον στροβολιωτη τζιαι πεμου αν τουτος ο ανθρωπος εν λογικος. Εν πλυμμενος ο εγκεφαλος τους, δεν εχουν επαφη με την πραγματικοτητα. Ζουν στον μικροκοσμο τους.

Τωρα μαχουντε με το κατω απο 20Κ να μεν υπαρχει κουρεμα. Μα εν τζιαμε το προβλημα ρε απατεωνες?

Ενιξερω τι θα γινει με τουντους προδοτες. Ηδη εχαλασαν τις σχεσεις μας με Ρωσσια.

Ο μονος τροπος να ανακτηθει η αξιοπιστια μας ειναι να παραιτηθει ο απατεωνας. Τζιαι να δικαστουν.

Anef_Oriwn είπε...

Μια μικρή διόρθωση: Στο προηγούμενο σχόλιο μου «έλεγαν» αντί «έλεγα»

***********************
Αγαπητέ ZEP,

Υποθέτω ότι μιλάς για το τελευταίο post του Strovolioti που έχει με μιαν ανακοίνωση στο Facebook μιας νεοφανούς “Πρωτοβουλίας Πολιτών για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ” [όπως ονομάζεται], λες κι έχει μπει θέμα για άμεση αποχώρηση μας από τη γερμανική καπιταλιστική ληστοσυμμορία που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση... Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ευρωλαγνείας και ευρω-εθελοδουλίας. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης κι αυτοί που την υπογράφουν και την προσυπογράφουν μιλούν για «ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου» στιγμή που τους “εταίρους” μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τους ενδιαφέρει καν αν με τις προτάσεις τους [για “κούρεμα” των καταθέσεων] μπορούμε να επιβιώσουμε. Μάλιστα η ανακοίνωση τους είναι κι αντιφατική αφού αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι «στην περίπτωση που υπογραφτεί η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, δίχως βέβαιη κατάληξη». Γιατί να μην αναζητήσουμε τότε άλλους δρόμους; Πέραν τούτου κι αυτοί επικεντρώνονται στα επιμέρους όπως στους «... μικροκαταθέτες ... [που] με το νέο νομοσχέδιο διασφαλίζονται...», σαφώς παραγνωρίζοντας τη διαφυγή των ρωσσικών κι άλλων μεγάλων κεφαλαίων από την Κύπρο, όπως και τις προσπάθειες των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγξουν το φυσικό αέριο.

Anef_Oriwn είπε...

Βασικά το ζήτημα είναι ταξικό και κάποιοι είτε συνειδητά [γιατί έτσι υπαγορεύουν τα οικονομικά κι άλλα συμφέροντα τους], είτε υποσυνείδητα [γιατί έχουν εξιδανικεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση] εξυπηρετούν τα συμφέροντα του δυτικο-ευρωπαϊκού κεφαλαίου!

zep είπε...

Οντως εν ταξικο. Αλλα στον κοσμο τους τουτους δεν υπαρχουν ταξεις. Δετους με ποση προθυμια να υποδουλωσουν την χωρα τους. Ακομα και ΜΕΤΑ την πτωχευση της χωρας τους επιμενουν να ερτουν μνημονια και τροικες.

O μονος τροπος να σωθει ο τοπος ειναι να παραιτηθει η κυβερνηση τζιαι να γινουν εκλογες.

Εν το πιο δυνατο μηνυμα που μπορουμε να στειλουμε για να ανακτησουμε την αξιοπιστια μας. Κανει με τους ευρω λαγνους

zep είπε...

Το αλλο το παραλογο που ειπωθηκε απο τον Στυλιανιδη, οτι αρχικα τους εζητησαν 40% κουρεμα.

http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/35354

40% επι 69δις ποσο καμνει?

Τι τα θελουμε τα 27 δις ρε απατεωνες?

Εστειλαμεν τους χαντακωμενους να διαπραγματευτουν. Μπραβο στους 236 χιλιαδες ηλιθιους που εψηφισαν Αναστασιαδη

Anef_Oriwn είπε...


Ευχαριστώ τα μέγιστα τον συμπαθέστατο κατά τ’ άλλα Strovolioti, για την προβολή των απόψεων ΜΑΣ στο δικό του Blog. Θα βρείτε σχετικό σχόλιο του χρησιμοποιώντας το link http://strovoliotis.wordpress.com/2013/03/19/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae/#comment-12330

Με την ευκαιρία να (ξανα)σημειώσω 2-3 πράγματα.
1. Κατάρρευσαν πολλοί μύθοι... Πρώτα και κύρια οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου ότι το οικονομικό του επιτελείο [συνεπικουρούμενο μάλιστα από ένα νομπελίστα] θα τα κατάφερνε καλύτερα από κάθε άλλο να χειριστεί το πρόβλημα, αποδείχτηκαν λαφαζανιές. Αντίθετα ο “ΔενΥπογράφωΜνημόνιοΜεΚούρεμαΚαταθέσεων” τα ‘κανε μπίλιες με αποτέλεσμα να μην τον εμπιστεύεται κανένας πλέον και εντός κι εκτός Κύπρου! Ακόμα και οι ΔΗΚΟϊκοι συνέταιροι του στην Κυβέρνηση είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο… Ποια ήταν τα εναλλακτικά σενάρια που είχε στην βαλίτσα του ο Πρόεδρος όταν πήγε στο Eurogroup;

2. Στην ανάρτηση μου με αρ. 50/2013 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2013/03/502013.html], στο σημείο 10 έχω καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως και στην ανάρτηση μου με αρ. 51/2013 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2013/03/512013.html], στο σημείο 5… Προφανώς ο κος Strovoliotis θα διαφωνεί μ’ αυτές γιατί ΔΕΝ θα τις κρίνει ως «νούσιμες»

3. Τώρα για το πώς συζητούν οι Αριστεροί [χωρίς εισαγωγικά Αριστεροί– αφού ο ίδιος ΔΕΝ είναι Αριστερός δεν είναι σε θέση να κρίνει και την αριστεροσύνη του οποιουδήποτε δηλώνει Αριστερούς!], ας ξανακοιτάξει το αφοριστικό και συνθηματολογικό κείμενο της αυτό-αποκαλούμενης “Πρωτοβουλίας για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ” [link: http://goo.gl/06WcK]…
Εγώ απλώς θα παραθέσω το σχόλιο ενός από τους σχολιογράφους που παρενέβησαν εκεί:
George Stylianou: «Υπάρχει και τρίτη επιλογή. Κάνουμε 20-30% κούρεμα (όσο χρειάζεται για να ξοφλήσουμε και τους λέμε να μπήξουν τη συμφωνία τους εκεί που ξέρουν), να δημιουργηθεί ταμείο στο οποίο οι υγιείς πλέον Κυπριακές Τράπεζες να καταβάλλουν υποχρεωτικά το 20-30% των κερδών τους για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να ξοφλήσουν τους πολίτες-δανειστές τους και μάλιστα με τόκο, να κατεβάσουμε τον εταιρικό φόρο στο 3% για να διατηρήσουμε εταιρείες στην Κύπρο και να προσεκλύσουμε καινούργιες ώστε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Και εάν μας πουν ότι το τελευταίο αντιβαίνει τους κανόνες της Ε.Ε. ... αυτοί έδειξαν το δρόμο καταστρατήγησής τους (αυτό συνιστά η πρόταση να μπει χέρι στις καταθέσεις κάτω των 100,000). Διότι τέτοια Ένωση όπως την βιώσαμε αυτές τις μέρες -δηλαδή, την Ένωση του ωμού εκβιασμού, της καταστρατήγησης των ιδίων των προνοιών και κανόνων της από τους ισχυρούς του κλαμπ (και δεν είναι η πρώτη φορά), της αναίσθητης προς τις ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα του απλού πολίτη (κι ας πιπιλά την καραμέλα της Ένωσης των πολιτών) κ.λπ., κ.λπ.- εγώ, τουλάχιστον, δεν την θέλω! Συνεπώς, συγγνώμη αλλά από μένα... no like!»