Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ανάρτηση 65/2012 - [πολιτική, Χριστοφιανική, ΑΚΕΛική, εισηγητική και εξ αναδημοσιεύσεως] – Ένα άρθρο του Σωτήρη Κάττου με θετικές προσεγγίσεις για την τελευταία διάσκεψη του Προέδρου...


Εισαγωγικά:

Σήμερα θα παραθέσω [αμέσως πιο κάτω] ένα άρθρο του [κρυπτο-ΑΚΕΛικού(;)] Σωτήρη Κάττου από τον σημερινό [κυριακάτικο] “Πολίτη”. Στο κείμενο του ο κος Κάττος προσεγγίζει με θετικό πνεύμα τις τοποθετήσεις του Προέδρου [κυρίως αυτές πάνω στη οικονομία] όπως τις κατάθεσε στην τελευταία Διάσκεψη Τύπου που έδωσε για την εσωτερική διακυβέρνηση προχθές Παρασκευή 1η του μηνός [Ιουνίου]. Μπορώ μάλιστα να πω ότι ο αρθρογράφος επαινεί τελικά τις θέσεις του Προέδρου. Τις αντιπαραβάλλει δε και με τις νεοσυντηρητικές αντιδράσεις και εισηγήσεις για πολιτικές περαιτέρω λιτότητας [μονόπλευρης σε βάρος των εργαζομένων] από τα οικονομικά επιτελεία του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ με προεξάρχοντες το ακτύπητο [νεοφιλελεύθερο] δίδυμο των Νικολάκη και Φούλλη.
Ένα χαρακτηριστικό κείμενο που προωθεί την πολιτική της λιτότητας εντόπισα στις σημερινές κυριακάτικες εφημερίδες [το είδα σε δυο–τρεις]. Είναι του Πάμπου Χαραλάμπους [παλιού δημοσιογράφου της Αλήθειας και για χρόνια βοηθού του Αλέκου Κωνσταντινίδη – σήμερα Διευθυντής Γραφείου Τύπου του ΔΗΣΥ] και φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο Το κουτσούρεμα μισθών, ωφελημάτων, αδειών και όρων απασχόλησης”. Ο συγγραφέας Πάμπος αν και έχει βάλει ένα δακρύβρεκτο [κροκοδείλια όμως] τίτλο για το άρθρο του, στην ουσία σ’ αυτό εισηγείται το περαιτέρω «κουτσούρεμα μισθών, ωφελημάτων, αδειών και όρων απασχόλησης» στο δημόσιο [προφανώς για να σωθεί το κεφάλαιο]...

Θα ‘θελα επίσης να σημειώσω [για το θέμα της Διάσκεψης Τύπου του Προέδρου] ένα εξαιρετικό κείμενο του Λινού που ανάρτησε χτες στο Blog του κι έχει τίτλο Η παρεμβαση του Προεδρου, η μυθολογια/ιδεολογια των μονομερων "μετρων", τζαι η αυτολογοκρισια των ΜΜΕ για την διαπλοκη στην Βουλη”

*************************
Η διάσκεψη Δ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ
[του Σωτήρη Κάττου, PhD Πολιτική Κοινωνιολογία, - “Πολίτης” Κυριακή 3/6/2012, σελ. 12, “Γνώμες”]…

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου. Επίσης δικές μου είναι και οι αριθμήσεις εντός του αναδημοσιευμένου κειμένου του κου Κάττου. Οι αριθμήσεις παραπέμπουν σε σχόλια και παρατηρήσεις μου στο τέλος τού κειμένου}...

Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πολιτική αμεσότητα αναφέρθηκε στα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και όχι μόνο. Επιτέλους αποτύπωσε και κατέγραψε τις θέσεις τις οποίες η συντηρητική αντίδραση εδώ και τέσσερα χρόνια πίεζα για την εφαρμογή τους. Ένα πακέτο θέσεων μονοδιάστατης λιτότητας που αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις υιοθετούσε θα οδηγούσαν το νησί σε πλήρη πολιτισμικό και κοινωνικό αποσυντονισμό. Αν και το μιντιακό κατεστημένο μποϊκόταρε τη διάσκεψη του Προέδρου και δεν την κάλυψε ζωντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να αποτυπώσει τον διακριτό πολιτικό ρόλο της κυβέρνησης του σε αντιδιαστολή με τα ιδιοτελή συμφέροντα της νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής αντίδρασης. Επιγραμματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιτυχία κατέγραψε τη διαφοροποίηση αυτή. Η νεοφιλελεύθερη αντίδραση ζητούσε:
1. Την κατάργηση των εργασιακών θεσμών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
2. Στόχευε στη δημιουργία σχέσεων έντασης μεταξύ των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
3. Επέμενε στην οικονομική λογική των μηδενικών ελλειμμάτων που οδηγούν στο στραγγαλισμό της οικονομίας μέσα από τη διαχρονική και μόνιμη λιτότητα.

Ενώ ο Πρόεδρος ταυτόχρονα:
1. Ανέδειξε την τεράστια ευθύνη του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των τραπεζιτών για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία.
2. Κατέγραψε ως το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας τον κερδοσκοπικό οίστρο των τραπεζιτών, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της κυπριακής οικονομίας από τις αγορές.
3. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επωμιστούν το κόστος της κερδοσκοπικής ασυδοσίας οι εργαζόμενοι, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
4. Άφησε να εννοηθεί ότι η επιλογή για ΙΡΟ(1) σχετικά με το φυσικό αέριο εξετάζεται για την άντληση κεφαλαίων.

Σε αντιδιαστολή με τα πιο πάνω η νεοσυντηρητική αντίδραση ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ (υιός Παπαδόπουλος και Α Νεοφύτου) συνεπικουρούμενοι και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ ως μαινόμενοι ταύροι ζητούν εδώ και τώρα πρόσθετα μέτρα λιτότητας εις βάρος των εργαζομένων, ενώ έδωσαν μάχη μέχρις εσχάτων για τον κύριο Ορφανίδη. Οι αντιδραστικοί και κοινωνικά επικίνδυνοι αυτοί κύκλοι, αν και γνωρίζουν ότι οι πολιτικές που υιοθετούν και πιέζουν για την εφαρμογή τους έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και την ένδεια μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, εντούτοις επιμένουν. Φαίνεται ότι τα προσωπικά τους ιδιοτελή συμφέροντα όσο και η εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων υπερέχουν του καλώς νοούμενου δημόσιου συμφέροντος. Επιμένουν σε μια ψυχοπαθολογική εμμονή περί περιορισμού των ελλειμμάτων όταν το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας εστιάζεται ουσιαστικά στον πυλώνα των εσόδων. (Βλέπε Eurostat 2010-2011)
Σε πρόσφατο άρθρο του ο Joseph Stiglitz “The perils of 2012” “Οι κίνδυνοι του 2012”) στις 16/1/2012 μεταξύ άλλων αναφέρει: “Μια περισσότερο προοδευτική φορολογία που ουσιαστικά αναδιανέμει εισόδημα από τα ψηλά στη μέση και στη βάση περιορίζει ταυτόχρονα την ανισότητα, και αυξάνει ταυτόχρονα την απασχόληση μέσα από την ενίσχυση της συνολικής ζήτησης... Εμμονή στα ελλείμματα επιβάλλει περικοπές κοινωνικών δαπανών, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κοινωνική ανισότητα”.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα ως προς την πολιτική που πρέπει να βγάλει προς την κοινωνία το ΑΚΕΛ. Η παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία επιτρέπει στο ΑΚΕΛ να αναδείξει τον διακριτό πολιτικό του ρόλο ως της δύναμης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης και της προοπτικής της, καθώς επίσης και των δυσπραγούντων στρωμάτων και χαμηλοσυνταξιούχων. Η δυνατότητα ή όχι του ΑΚΕΛ να αναδείξει τον διακριτό αυτό ρόλο θα καθορίσει και το επίπεδο της οργανικής του διασύνδεσης με την κοινωνική πλειοψηφία. Το ΑΚΕΛ οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σιωπηλής κοινωνικής πλειοψηφίας που αδημονεί να ακούσει με μεστό, καθαρό και περιεκτικό πολιτικό λόγο στη βάση της τοποθέτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι η δύναμη που παρ' όλες τις κατά καιρούς φοβίες και λανθάνουσες συναινέσεις, εκφράζει τα αυθεντικά συμφέροντα της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ θα πρέπει πάση θυσία να αναδείξει και να ενισχύσει τον διακριτό πολιτικό του ρόλο σε ό,τι αφορά:
α. Την καταστροφική μονοδιάστατη λιτότητα.
β. Την κοινωνικά επικίνδυνη εσωτερική υποτίμηση την οποία η εργοδοτική ασυδοσία με τη στήριξη της νεοσυντηρητικής αντίδρασης ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ επιβάλλει. Δε νοείται τα ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα και στην Πάφο να είναι γεμάτα μέχρι τον Οκτώβριο(2) και να απολύουν Κυπρίους εργαζομένους.
γ. Φορολόγηση του αδρανούς πλούτου κι ενίσχυση των κινήτρων για την επιχειρηματικότητα(3).
δ. Ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους καθώς επίσης ενίσχυση της νομοθεσίας για πιο αυστηρές ποινές. Το ίδιο και για την ανασφάλιστη εργασία.
ε. Προστασία κι ενίσχυση της συνολικής ζήτησης στην οικονομία(4).
στ. Όχι βεβιασμένες ενέργειες ως προς το ΓεΣΥ καθότι με την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία ανοίγεται πρόσβαση 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο δημόσιο σύστημα υγείας της Κύπρου.

Με βάση τα πιο πάνω το ΑΚΕΛ καλείται - τα δείγματα γραφής τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ αυτές τις μέρες που είναι ελπιδοφόρα - να τα ενσωματώσει σε έναν περιεκτικό και διαφοροποιημένο πολιτικό λόγο από αυτόν της νεοσυντηρητικής αντίδρασης, και με παρρησία να ενημερώσει την κοινωνία τι προτείνει αυτό και τι προτείνουν οι άλλοι. Η δυνατότητα της διαφοροποίησης θα καθορίσει και τη μελλοντική πολιτική επιτυχία του ΑΚΕΛ. Και θα δικαιολογήσει και τον ιστορικό του ρόλο στην κοινωνία ως του θεσμικού εγγυητή της κοινωνικής ευημερίας και προόδου(5).

*******************************
Σχόλια, επεξηγήσεις και παρατηρήσεις ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:

(1) - IPO – Initial Public Offering, τουτέστιν προσφορά νέων χρεογράφων με δημόσια εγγραφή όπου μια εταιρία εκδίδει και θέτει σε δημόσια κυκλοφορία μετοχές για πρώτη φορά. Κοίτα να δεις που θα γενούμε και μέτοχοι στο Φυσικό Αέριο!

(2)«Δε νοείται τα ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα και στην Πάφο να είναι γεμάτα μέχρι τον Οκτώβριο...» --- Κανένας όμως δεν λέει ότι είναι γεμάτα με ρώσσους και ουκρανούς τουρίστες [κι όχι δυτικοευρωπαίους]... Τελικά τον τουρισμό μας και εν μέρει την κυπριακή οικονομία την έσωσαν οι ρώσσοι [καπιταλίστες] κι όχι οι ευρωπαίοι [καπιταλίστες]... Αν λοιπόν θα συνεχίσουν να κινούμαστε καπιταλιστικά γιατί να μην πάμε με τα “ΤΟΥΒΛΑ” [τους BRICS – Brazil, Russia, India, China, South Africa];

(3)«Φορολόγηση του αδρανούς πλούτου κι ενίσχυση των κινήτρων για την επιχειρηματικότητα» --- Δεν είναι αντιφατικό αυτό [θα πουν οι νεοφιλελεύθεροι]; Κίνητρα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν και φορολογικές ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο; Και «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Επ’ αυτού θα επανέλθω γιατί διερωτούμαι τι ανάπτυξη θα υπάρξει σε περιόδους ύφεσης και με τι κόστος [για τους εργαζόμενους]...

(4) - «Προστασία κι ενίσχυση της συνολικής ζήτησης στην οικονομία» --- Τι θέλει να πει αυτό; Δεν το κατάλαβα...

(5) «...θα δικαιολογήσει και τον ιστορικό του ρόλο στην κοινωνία ως του θεσμικού εγγυητή της κοινωνικής ευημερίας και προόδου». --- Κοντολογίς θα δώσει την ευκαιρία στο ΑΚΕΛ να επαναδιατυπώσει την Αριστερή του ταυτότητα και φυσιογνωμία.

Για εισαγωγικά, τα σχόλια, τις παρατηρήσεις
και το scanar-ισμα του κειμένου
Anef_Oriwn
Κυριακή 3/6/2012

*************************
Υστερόγραφον [άσχετο]:
Εκείνο το πιδί που ΜΟΥ στέλνει Ανώνυμα μηνύματα [και δεν περνούν από τον μετριασμό/έλεγχο] έχει τσακκρίσει/πουζιάσει που δέκα πάντες!!!
Περαστικά του!!!

5 σχόλια:

νεος είπε...

Τελικά σύντροφε, οι έγνοιες που είχαμε αρχές τις περασμένης εβδομάδας έγιναν σκόνη με τη συγκεκριμένη διάσκεψη.
Τα πράματα, ευτυχώς, μπαίνουν στη θέση τους.

Anef_Oriwn είπε...

Να διευκρινίσω ότι οι «έγνοιες» ήταν για τα μετρά και τι στάση θα ακλουθούσε το ΑΚΕΛ!

Woofis είπε...

Ήνταλως τον λαλεί ο zep τον "ΠΟΛΙΤΗ"; "Ελεινόν" έννεν; Ο Κάττος εσιει τζιαιρόν που τα σούρνει των "συντηρητικών". Ήνταλως τον΄"ανέχεται" ο "εμπαθής" Παρούτης εν θέμαν. Αλλά ενίοτε κάμνει τζιαι καμμιάν κριτικήν της "αριστεράς". Για τούτον μάλλον εν "κρυπτο-ακελικός" (ο "δειλός")...

Anef_Oriwn είπε...

Woofis,

Ως φαίνεται ο Κάττος μάλλον θα αποτελεί το αριστερίζον άλλοθι του “Πολίτη”!!! [Όπως και ο Παναγιώτης Μαύρος κι η Σεβγκιούλ!]… Το ότι συμπεριφέρεται ελεεινά και αισχρά [ο “Πολίτης”] έναντι της Αριστεράς, είναι γεγονός. Και δεν έχεις παρά να διαβάσεις τον εμπαθή Κοριό του Μακάριου Δρουσιώτη. Επίσης να ΣΟΥ υπενθυμίσω ότι πολύ πρόσφατα έγραφε αισχρώς και παραπλανητικά ότι πως ο Πρόεδρος σβήνει λαπόρτα βουλευτών, ενώ αυτό έγινε κατόπιν εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα.
Ακόμα χτες Κυριακή, ο γνωστός “Θουκύς” διαστρεβλώνοντας την επίμαχη πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι «Εγώ εκφράζω τις θέσεις της κυβέρνησης» [όπου καταφανώς εννοούσε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει διαφορετική πολιτική από την Κυβέρνηση τζιαι ότι εν τες θύσεις της Κυβέρνησης που εκφράζει με τις δηλώσεις του] έγραφε στη σελ. 11 του “Πολίτη”: «…την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης την εκφράζω εγώ και όχι το Υπουργείο Οικονομικών»… Πότε τα είπε αυτά ο Άντρος Κυπριανού, ρε ψεύτη Θουκύ; Μάλλον ο σκοπός [η εκλογή Αναστασιάδη στην Προεδρία] αγιάζει πλέον και τα ψέματα!

***************
Υ.Γ.: Πιο πάνω στο προηγούμενο σχόλιο μου αντί «μετρά» πρέπει να διαβάζετε «μέτρα»

zep είπε...

Αρεσε μου πολλα προχτες. "Οσο εγω ειμαι προεδρος δεν θα παρθουν μετρα εναντιον των εργαζομενων". Τζιαι τι θα υποσχεθουν τωρα οι υποψηφιοι στο κοσμο?

Για τον πολιτη τι να πεις. Εσιει ανθρωπους που τον γοραζουν ακομα? Τζιαι αμα τον δκιαβαζουν εν νιωθουν βλακες? :D