Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ανάρτηση 56/2011 [επίκαιρη, αναδημοσιευτική, ελληνική, οικονομική, μνημονιακή και για να τραβάς τα μαλλιά σου] – Ολίγα ενημερωτικά για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τες πρόνοιες του νέου Μνημονίου...


Εισαγωγικά και επεξηγηματικά:

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις του Blog για τα τεκταινόμενα [οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά] στην Μητέρα Πατρίδα [τα οποία έχουν να κάμουν κυρίως με την οικονομική κρίση, τα παλιά και νέα μέτρα λιτότητας [που φαίνεται να είναι anef_oriwn], τους “Αγανακτισμένους”, τις πλατείες και τα τοιαύτα], είπα να κάμω και μια ενημερωτική ανάρτηση για τες πρόνοιες του νέου Μνημονίου και για το πόσο ο έλληνας εργαζόμενος θα αναγκαστεί να σφίξει ακόμα το ζωνάρι. Θα αναδημοσιεύσω ένα [ενημερωτικό κυρίως] άρθρο του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυρ. Τριανταφυλλίδη από το χτεσινό “Φιλελεύθερο” ...

************************
Η νέα δραχμή
[του Κυριάκου Τριανταφυλλίδη, ευρωβουλευτή του “ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις”, από την εφημ. “Ο Φιλελεύθερος”, Σάββατο 11/6/2011, σελ. 34 – “Απόψεις”]

[Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου].

“Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα ακόμα πακέτο λιτότητας ύψους 64 δις ευρώ ως απόρροια της αξιολόγησης από τον οίκο Μoodys, ο οποίος μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά ακόμα τρεις μονάδες σημαίνοντας ουσιαστικά συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στην υποβάθμιση δηλώνοντας ότι θα πάει κατευθείαν με τα μέτρα λιτότητας που απαιτεί η ΕΕ και το ΔΝΤ, ανεξαρτήτως της εγχώριας αντιπολίτευσης.

Ανάμεσα σε άλλα εξετάζεται από την ελληνική κυβέρνηση η πώληση του 40 τοις εκατό των μετοχών της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, κατά 21 τοις εκατό των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και ολόκληρο το 34 τοις εκατό της συμμετοχής της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σύμφωνα και με δημοσιεύματα που παρουσιάζονται στον ελληνικό Τύπο. Ωστόσο, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες απαιτούν να έχουν σημαντικό έλεγχο στο πώς θα προχωρήσουν οι πωλήσεις, το ποιος θα αγοράσει τα ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τα ποσά της συμφωνίας καταδεικνύοντας τον πολιτικό ρόλο που πρεσβεύει το ΔΝΤ στην πορεία “διάσωσης” της Ελλάδας.

Τα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη επιβληθεί αφορούσαν την περικοπή αμοιβών των εργαζομένων στο δημόσιο κατά ένα πέμπτο, καταστροφή του κοινωνικού ιστού και οδήγησαν στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Οι συνέπειες κάθε άλλο παρά οδήγησαν στην ανάκαμψη της χώρας. Τα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο του 2010, ως προϋπόθεση για τη διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίναξαν το ποσοστό ανεργίας της χώρας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στα επίπεδα ρεκόρ του 14,1 τοις εκατό.

Η Ελλάδα πλέον απαιτεί επιπρόσθετα 60 δις ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Το κενό χρηματοδότησης είναι σε μεγάλο βαθμό και αποτέλεσμα της οικονομικής κατάρρευσης που υπέστη η Ελλάδα εξαιτίας των περικοπών των δαπανών που επιβάλλονταν ως προϋποθέσεις για τη διάσωση του 2010. Γιατί αν και λεφτά υπάρχουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, δεν έγινε κανένα βήμα στο να εξασφαλιστούν από αυτούς που τα κατέχουν παρά μόνο κυνηγήθηκαν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο πρώτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα είχε προγραμματιστεί να δανειστεί 27 δις ευρώ από ιδιώτες επενδυτές το 2012, για να απομακρυνθεί από το δανεισμό αποκλειστικά από το ΔΝΤ και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ωστόσο, η Αθήνα αναγνώρισε νωρίτερα φέτος ότι αυτό δεν θα ήταν εφικτό λόγω του πολύ υψηλού επιτοκίου που έδιναν οι αγορές. Άρα αφενός το χρέος μεγαλώνει μέσα από το δανεισμό από το ΔΝΤ και αφετέρου δεν υπάρχουν άλλες πηγές δανεισμού για τη χώρα για να ανεξαρτητοποιηθεί και αναγκάζεται να σύρεται από το ΔΝΤ.

Αν λοιπόν ο στόχος του ΔΝΤ ήταν η διάσωση της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές προτεραιότητες θα έπρεπε να είναι διαφορετικές. Με την παρούσα στρατηγική το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η εξαγορά χρόνου δεν αποπληρώνονται τα δάνεια απλά μεταφέρεται η εξόφλησή τους σε μεταγενέστερο στάδιο -και διασφαλίζονται τα χρήματα-τόκοι- των τραπεζών στις οποίες το ελληνικό κράτος οφείλει το μεγαλύτερο ποσοστό του δημοσίου χρέους του. Άλλωστε οι πρώτοι που ανησυχούν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει είναι οι τράπεζες στις οποίες οφείλει το ελληνικό δημόσιο, εξ ου και τα χρήματα από τις δανειακές παροχές του ΔΝΤ καλύπτουν ουσιαστικά οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τους δανειστές του.

Συνεπώς, αν κάτι επιβεβαιώνεται με την πάροδο του χρόνου είναι η αναποτελεσματικότητα των πολιτικών που με βία το ΔΝΤ επέβαλε στον ελληνικό λαό. Θα αναμένουμε να δούμε αν τελικά ο μόνος δρόμος για την Ελληνική οικονομία είναι η νέα δραχμή…”

***************************
Σχόλια και σημειώσεις ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:

1. Να σημειώσω ότι κι αυτή ακόμα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα [που το Κόμμα της επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση] τόνισε τις προάλλες ότι, «η λύση έξω από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική» - link: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=320699&cid=6.

2. Καλά ... λούματα, σ' όσους είναι στις θάλασσες και στες πισίνες!

Για τον πρόλογο, σχόλια και το copy-paste,
Anef_Oriwn
Κυριακή 12/6/2011

5 σχόλια:

πομπος είπε...

Τουτα ουλλα για να μεν χασουν οι τραπεζες τα δανεια που εδοκαν της Ελλαδας. Δανεια που τους εδιουσαν για μεταξυ αλλων τζιαι τις στρατιωτικες δαπανες.

Ποσο πιο καταστροφικη για τον λαο θα ηταν η εξοδος που το ευρω που τζινα που περνουν σημερα?

yiotisthoughts.wordpress.com είπε...

Πάντως υπάρχουν εναλλακτικές.
Δες εδώ την πρόταση που έκανε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Βαρουφάκης στον Παπανδρέου (http://www.levyinstitute.org/pubs/pn_11_03.pdf), που δίνει πρόταση συνολική για την κρίση χρέους όλης της Ευρωζώνης. Η Παπαρήγα, έδειξε πράγματι πόσο καλά διαβασμένη είναι, δείχνοντας το δρόμο καταστροφής στη δραχμή (για την παρούσα κατάσταση).

Για όσους ενδιαφέρονται, το νέο μνημόνιο και τις πρόνοιές του --> http://www.tovima.gr/files/1/2011/06/09/ait.pdf

Ανώνυμος είπε...

see the difference between great britain and greece.
just read the meeasures that should be taken for england's economy recovery.

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8560490/Cut-taxes-to-boost-economy-IMF-tells-George-Osborne.html

Enositis είπε...

Μια διαφορετικη αποψη σχετικα με τις δηλωσεις της Αλεκας στο παρακατω λινκ -->

http://www.prin.gr/2011/06/kke.html

Anef_Oriwn είπε...

Κι ένα link από ‘μενα για ένα σημερινό άρθρο από τον “Ριζοσπάστη”: “Δημοκρατία για ποια τάξη;” - http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6297340&publDate=12/6/2011