Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ανάρτηση 20/2011 [παραπολιτική κι αντι-προβοκατόρικη] - Ο “Κοριός” του “Πολίτη”, οι “προβοκατόρικες” εξυπνάδες του, το Σχέδιο Ανάν και το ΑΚΕΛ...


Προλογική σημείωση [12/3/2011]:

Το γράψιμο του πιο κάτω κειμένου [μου], που το περιεχόμενο του περιστρέφεται βασικά γύρω από το Σχέδιο Ανάν, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 9 του μηνός. Στο μεταξύ προέκυψε και μια συζήτηση μου [για το ανανικό Σχέδιο] στο Blog του φίλτατου Νέου Ελληνοκύπριου, μαζί με τον Gregori και τον Blogοδεσπότη, την οποία θα βρείτε στο link: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/03/e.html . Για εκείνη τη συζήτηση θα προσθέσω και μια κουβέντα στο τέλος του κειμένου μου ως υστερόγραφο.

***********************
Προλεγόμενα:

Το περιλάλητο Σχέδιο Ανάν και η απόρριψη του από την ελληνοκυπριακή κοινότητα στο Δημοψήφισμα του Απρίλη του 2004 [με ποσοστό που έφτανε το 76%!], σε συνδυασμό μάλιστα και με την τελική αρνητική [τότενη] τοποθέτηση του ΑΚΕΛ [έναντι του Σχεδίου], εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να στοιχειώνει πολλούς ένθερμους [και τότενους αλλά και σημερινούς] υποστηρικτές τού Σχεδίου.
Μιαν την άλλη [πολλοί απ’ αυτούς] το επαναφέρουν στες κουβέντες και συζητήσεις τους. Στηλιτεύουν και σήμερα ακόμα, [μετά από 7(!) τόσα χρόνια] με πάθος [αποκαρδιωμένοι και απογοητευμένοι αλλά και εξοργισμένοι] την τότε [λανθασμένη κατά την γνώμη τους] απόφαση του ΑΚΕΛ να καταψηφίσει το Σχέδιο Ανάν. Προχωρούν μάλιστα και σε χαρακτηρισμούς κι αφορισμούς.

Αν θα ορίσουμε πολιτικά [ή/και παραταξιακά] τους μονίμως μεμψιμοιρούντες για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, θα παρατηρήσουμε πως οι πλείστοι εξ αυτών ανήκουν στη φιλελεύθερη [ας πούμε] Δεξιά [τη “συναγερμική” κι όχι μόνο]. Είναι μάλιστα και θαυμαστές του «γεροβού» και «ρεαλιστή» Κληρίδη του γνωστού και για το «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω», για την “ηφαιστειολογία”, για τους S300 κι άλλα τέτοια εθνικιστικά πυροτεχνήματα. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι «τούτος» [ο Κληρίδης] ήταν και εκ των πνευματικών γονέων του Σχεδίου Ανάν [μαζί με τον Αλέκο Μαρκίδη, τον Lord Honey και δεν ξέρω τζιαι εγιώ ποιους άλλους]... Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα μονίμως κλαμένου [για τες «χαμένες ευκαιρίες» που δεν αξιοποιήθηκαν για επίλυση του κυπριακού, συμπεριλαμβανόμενου και του Σχεδίου Ανάν] απ’ αυτό τον πολιτικό χώρο είναι ο κος Νίκος Ρολάνδης.
Υπάρχει όμως και μια άλλη ομάδα υποστηριχτών του Σχεδίου Ανάν την οποία συναποτελούν διάφοροι ανένταχτοι [κυρίως] αριστεροί κι αριστερίζοντες [που κινούνται βασικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας]. Τούτοι αισθάνονται σφόδρα θιγμένοι και θυμωμένοι [και κατ’ επέκταση και παραπονεμένοι και δυσαρεστημένοι] με την τότε στάση και απόφαση του ΑΚΕΛ. Πνέουν μάλιστα τα μένεα [κυρίως] κατά του Προέδρου Χριστόφια που ήταν τότε Γενικός Γραμματέας του Κόμματος. Αν μάλιστα τον ψηφίσαν κιόλας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προεδρικές του Φεβράρη του 2008 [προσδοκώντας ότι θα επαναφέρει προς συζήτηση «ιμπεριαλιστικό» Σχέδιο Ανάν] θα αισθάνονται διπλά θυμωμένοι και απογοητευμένοι.
Επίσης να σημειώσω ότι οι εξ αριστερών ορμώμενοι υποστηριχτές του Σχεδίου Ανάν τρέφουν κι αυτοί μια μεγάλη εκτίμηση προς την «ρεαλιστική» πολιτική σκέψη και της πρακτικές του Γλαύκου Κληρίδη. Συνάμα δεν παραλείπουν να εκθειάζουν τη «διορατικότητα» και την «τόλμη» του Αναστασιάδη [κάμνοντας γαργάρα το εθνικιστικό του παρελθόν και τις μετέπειτα μεταλλάξεις του]. Για την ιστορία να αναφέρω πως χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι αυτής της ομάδας [των αριστερών Ανανιστών – αν μου επιτρέπεται αυτός ο όρος], είναι οι Χρυσ. Περικλέους, Μιχ. Παπαπέτρου, Κυρ. Τζαμπαζής, Λούης Ηγουμενίδης, Κώστας Θεμιστοκλέους.

Ένας άλλος όμως ακραιφνής υποστηριχτής του Σχεδίου Ανάν [πλην όμως Ανώνυμος, γι’ αυτό και δεν ξέρω αν είναι της δεξιο-φιλελεύθερης ή της αριστερο-σοσιαλδημοκρατίζουσας πτέρυγας], που μια την άλλη κατακεραυνώνει με τα γραπτά του τον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ, είναι ο περιβόητος και παντογνώστης “Κοριός” του “Πολίτη”. Και είναι τα γραφόμενα του που ΜΑΣ έδωσαν και το ερέθισμα για τη συγγραφή αυτού του πονήματος.
Γράφει λοιπόν, ο “Κοριός” την Κυριακή 27 του Φεβράρη [του 2011] στη σελίδα του [υπό την επωνυμία “Στη φάκα” που γράφει και επιμελείται κάθε Κυριακή] στον “Πολίτη”:
[Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις είναι δικές μου] ...

“«Ως ΑΚΕΛ ουδέποτε δεχτήκαμε το σχέδιο Ανάν ούτε σαν βάση λύσης του Κυριακού. Κι αν δεν ερχόταν από τον Γενικό Γραμματέα θα το απορρίπταμε αμέσως».
Τάδε έφη Άντρος Κυπριανού την Τσικνοπέμπτη στη Βουλή.
Πέσανε οι μάσκες.
***
Ωραία, σεβαστή η θέση αλλά ...
Όλες οι περί του αντιθέτου αποφάσεις των «συλλογικών» οργάνων ήταν θέατρο;
Όταν λέγατε του κόσμου ότι θέλετε να το διαπραγματευτείτε, επεριπαίζετε τον;
Καλά, την κοινωνία στο σύνολο της την έχετε χεσμένη, τους συντρόφους σας, όταν στις 14 του Απρίλη απαριθμούσαμε όλα τα καλά του σχεδίου, αλλά θέλαμε λίγους μήνες για να πείσετε τον κόσμο εδουλέφκετε τους;
Όταν ξεσηκώσατε τον έξω κόσμο ζητώντας εγγυήσεις για την εφαρμογή του, τον κοροϊδεύατε;
Όταν ο Χριστόφιας έλεγε «όχι» για να τσιμεντώσει το «ναι», έπαιζε θέατρο;
Και η φαρυγγίτιδα του συντρόφου ήταν μέρος της παράστασης;
Τελικά τι στο διάβολο είστε, πολιτικοί ή ηθοποιοί;
Κι αν είσαστε οι τέλειοι ηθοποιοί, αν δεν σέβεστε τον κόσμο να του λέτε ψέματα, να κοροϊδεύετε ακόμη και τους συντρόφους σας, τότε σήμερα γιατί να σας πιστέψουμε ότι προσπαθείτε για τη λύση και ότι δεν συνεχίζετε το θέατρο;”


Αυτά λοιπόν είπε και ελάλησεν [με παραπονιάρικο κι οργίλο ύφος] ο “Κοριός” εκείνη την Κυριακή. Και πρόσθεσε ακόμη ολίγα τινά [κουτσομπολίστικα ή/και μυστικά και που είναι σε θέση να τα ξέρει κατ’ αποκ
λειστικότητα ο “Κοριός”] που είπε ο «μακαρίτης» [ο Τάσσος] στον Κίκη [προφανώς στον Καζαμία] κι έχουν σχέση με το “πουκούππισμα του Σχεδίου . Και είναι σαφές πως αναφέρεται στο Σχέδιο Ανάν όπως «τούτο» είχε τελικά διαμορφωθεί στο Μπούργκενστοκ και ΜΑΣ το έφεραν για ψήφιση στα Δημοψηφίσματα.

Κατά τη διάρκεια της [περασμένης] βδομάδας δεν πρόσεξα να γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο παραπολιτικό σχόλιο του “Κοριού” και να σχολιάζεται ή να δίνεται κάποια απάντηση, ας πούμεν, από τους συντρόφους της “Χαραυγής”, ή από κάποιο εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ ...
Κάποια αναφορά έγινε όμως στο Blog του Νέου Ελληνοκύπριου σε κουβέντα του Blogοδεσπότη με τον σχολιογράφο Xwriko [link: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/02/blog-post_26.html ] … Επίσης το θέμα επανήλθε και σ’ άλλη συζήτηση των δύο σε νέα ανάρτηση του Νέου [link: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/03/blog-post_05.html] …

Απάντηση όμως επί του θέματος, η οποία μάλιστα [προφανώς άθελα του] τον αυτοαναιρεί, έδωσε τελικά και ο ίδιος ο “Κοριός” την περασμένη Κυριακή 6 του μηνός [δηλ. στην επόμενη κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας] με νέο σχόλιο του στη σελίδα του!


Γράφει λοιπόν:
“Ένας αναγνώστης μού έστειλε μήνυμα και μου είπε ότι ήταν προβοκάτσια αυτό που έγραψα τη περασμένη Κυριακή, ότι ο Άντρος είπε πως το ΑΚΕΛ στην ουσία απέρριπτε το σχέδιο Ανάν ακόμη και σαν βάση λύσης.
Επειδή η «προβοκάτσια» είναι βαριά κουβέντα και την έχω ακούσει ξανά από τα προεδρικά δώματα, είμαι υποχρεωμένος να δημοσιεύσω το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής:
Α. Κυπριανού: "Μια άλλη σημαντική χρονική στιγμή ήταν ο Νιόβρης του 2002, όταν κατατέθηκε το Σχέδιο Ανάν. Ένα Σχέδιο που κρίθηκε απ’ όλους ως μη αποδεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση, αλλά επειδή προερχόταν από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υποχρεωθήκαμε να το δεχτούμε ως τέτοιο".
Αναστασιάδης: "Λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά να είμαστε σαφείς προς την ιστορία".
Πρόεδρος: "Παρακαλώ"!
Κυπριανού: "Λοιπόν, εμείς ως ΑΚΕΛ, κύριε Αναστασιάδη , αν δεν προερχόταν από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δε θα το αποδεχόμαστε ως βάση για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων".


Αν κατάλαβα καλά, το 2002 είπανε «ναι» για να τσιμεντώσουν το «όχι» και το 2004 είπανε «όχι» για να τσιμεντώσουν το «ναι».
Τι καλά!”

Τάδε έφη λοιπόν, ο συμπαθέστατος κατά τ’ άλλα “Κοριός”!!!

Σχόλια ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:
1. Προσωπικά δεν ξέρω ποιος είναι ο “Κοριός”, ή ποιοι τελικά συ(γγ)ράφουν τη συγκεκριμένη σελίδα και συναποτελούν τους “κοριούς” της εφημερίδας [αν είναι περισσότεροι του ενός]. Κάποιες ανεπίσημες πληροφορίες λένε πως είναι ο Μακάριος Δρουσιώτης. Έτι χειρότερα [αν είν’ αυτός] γιατί ΜΑΣ έχει συνηθίσει σε τεκμηρίωση των γραφομένων του [κι όχι σε κουτσομπολιά και εμπάθειες] ...

2. Σχόλια του “Κοριού” από τη σελίδα του στον κυριακάτικο “Πολίτη” φιλοξενήσαμε ξανά στο Blog ΜΑΣ – θα τα βρείτε στην ανάρτηση ΜΑΣ με αρ. 19/2010 [link:
http://aneforiwn.blogspot.com/2010/03/192010.html] και αναφέρονταν στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στα κατεχόμενα πέρσι τον Μάρτη ...

3. Για μένα είναι πασιφανές [από τη παράθεση που ο “Κοριός” έκαμε από τα πρακτικά της Βουλής] ότι ο Άντρος Κυπριανού μιλούσε για το Σχέδιο Ανάν όπως «τούτο» εμφανίστηκε το 2002. Ως γνωστό το Σχέδιο είχε ως πνευματικό πατέρα [και] τον Γλαύκο Κληρίδη και είχε “μαγειρευτεί” από διάφορους master chef στες δυτικοευρωπαϊκές [πολιτικές] κουζίνες στη βάση του δόγματος “Και η Κύπρος ανήκει στη Δύση”! Ήταν τότε που ετοιμαζόμασταν να ενταχτούμε και στη μεγάλη κι αγαπημένη δημοκρατική οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν επιτρέποντα οι όποιες τσιριμόνιες από μέρους ΜΑΣ!

4. Η αρνητική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ έναντι του τελικού Σχεδίου Ανάν, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο Μπούργκενστοκ [και που ήταν το Ανάν 5, αν δεν κάμνω λάθος], πάρθηκε σε ειδική κομματική Συνδιάσκεψη που συνεκλήθη γι’ αυτόν τον σκοπό τον Απρίλη του 2004. Στην Συνδιάσκεψη αναλύθηκαν [από τον τότε Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Δημήτρη Χριστόφια] και τα θετικά και τα αρνητικά του Σχεδίου. Το μήνυμα όμως που έβγαινε μέσα από την ομιλία αλλά και το κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στους συνέδρους στη Συνδιάσκεψη έδειχνε πως υπήρχε μια σαφής [και πλειοψηφική] τάση για αρνητική τοποθέτηση έναντι του Σχεδίου, παρ’ όλο που σημαίνοντα επώνυμα στελέχη του Κόμματος όπως οι Αντρέας Χρίστου, Κίκης Καζαμίας, Ελένη Μαύρου, Τουμάζος Τσιελεπής, Τάκης Χατζιηγεωργίου, τάσσονταν υπέρ του ΝΑΙ!

5. Διερωτούμαι λοιπόν, γιατί ο “Κοριός” κάμνει τον “ψόφιο κοριό” τζι’
ανακατώνει τις περιόδους 2002 [όταν πρωτοεμφανίστηκε το Σχέδιο Ανάν] με το 2004 όταν πήρε την τελική του μορφή και πήγαινε για έγκριση ή απόρριψη σε δημοψηφίσματα και με τη σαφή μάλιστα αρνητική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ!
Δυστυχώς τα απωθημένα και η προκατάληψη δεν είναι καλοί κι αντικειμενικοί σύμβουλοι, ενώ τις πλείστες φορές δεν είναι εύκολο και να ξεπεραστούν!

Για τον πρόλογο,
τα σχόλια
και την αντιγραφή των κειμένων του “Κοριού”,
Anef_Oriwn
Τετάρτη 9/3/2011


Υστερόγραφο 12/3/2011:
Ερωτήματα προς τους φίλους Νέο Ελληνοκύπριο και Gregori:


1. Ο κόσμος την Αριστεράς χαρακτηρίζεται διαχρονικά από μια την αντιιμπεριαλιστική προπαίδεια και κουλτούρα. Πως ήταν δυνατό λοιπόν να πεισθεί και να δεχτεί [έτσι ξαφνικά και ουρανοκατέβατα] να υπερψηφίσει ένα σχέδιο που ετοιμάστηκε σε πρώτο στάδιο από την [εν πολλές αμαρτίαις περιπεσούσα] Κληριδική [και κυβερνώσα τότε] Δεξιά, σε συνεργασία μάλιστα με τα δυτικοευρωπαϊκά κέντρα;

2. Ήταν δυνατό χωρίς προηγούμενη προετοιμασία και ενημέρωση και προ πάντων χωρίς την εμπλοκή της Αριστεράς στις διαδικασίες ετοιμασίας του Σχεδίου, να αποδεχτεί ο (ελληνο)κύπριος Αριστερός μια ουρανοκατέβατη απόφαση του Κόμματος του και να δώσει με ελαφριά τη καρδία την έγκριση του σ’ ένα Σχέδιο που [πέραν από τα κενά και τες αδυναμίες που είχε] φαινόταν να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα άλλων;


Anef_Oriwn
Σάββατο 12/3/2011

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανεφ,

Το πλεον αρνητικό σημείο της τότε απόφασης του ΑΚΕΛ (2004), δεν ήταν η αδυναμία του να δει την προοπτική. Ήταν η αδυναμία του να ζυγίσει τις *συνέπειες* της απόρριψης. Τις οποίες συνέπειες ο υπογράφων, και τότε στέλεχος των Οικολόγων είχε καταγράψει με τρομακτική ακρίβεια, προειδοποιώντας τους ανεπίδεκτους μάθησης τότε συντρόφους του.

Και κάτι άλλο: αν δεν μπορεί να δεχτεί ο κόσμος του ΑΚΕΛ ένα σχέδιο που ετοιμάζει ο Κληρίδης, και (ας πούμε, γιατί δεν το βλέπω), ο κόσμος του ΔΗΣΥ ένα σχέδιο που ετοιμάζει ο Χριστόφιας, ε, τότε γιατί ασχολούμαστε;
Να μου επιτρέψεις να αναφέρω πως αυτό είναι ένα εξόχως φτηνό επιχείρημα.
Λεκτική επαλήθευση: sestra!

Anef_Oriwn είπε...

Strovoliotis,

Οι συνέπειες [από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν], όπως αναλύονταν τότε [αλλά και σήμερα] είναι υποθετικές, γιατί κανείς δεν εγγυόταν, [αφού δεν υπήρχαν εγγυήσεις], ότι το Σχέδιο Ανάν θα εφαρμοζόταν, είτε στην ολότητα του, είτε μερικώς. Κι όπως πολλάκις έχω πει, η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή αναλόγων ειρηνευτικών είναι αποκαρδιωτική. Μήπως εφαρμόστηκαν, η Συμφωνία του Όσλο για το παλαιστινιακό, ή οι συμφωνίες για τη Ρουάντα και το Νταρφούρ; Άντε να δεχτούμε ότι η Συμφωνία του Dayton [για τη Βοσνία] σταμάτησε τον πόλεμο στη χώρα, αλλά γιατί δεν κατάφεραν ακόμα [και μετά από τόσα χρόνια] να επανενώσουν τη χώρα;

Κι «... αν [...] ο κόσμος του ΑΚΕΛ ... δεν μπορεί να δεχτεί ... ένα σχέδιο που ετοιμάζει ο Κληρίδης, και [...] ο κόσμος του ΔΗΣΥ ένα σχέδιο που ετοιμάζει ο Χριστόφιας ...», και αποτελεί καθόλου «ένα εξόχως φτηνό επιχείρημα», αλλά είναι μια ένδειξη ότι η λεγόμενη “εθνική ενότητα” είναι μια ουτοπία [ή ένα εκτός τόπου και χρόνου σύνθημα] …
Αλλά πως να δεις ένα σχέδιο από τον Χριστόφια, όταν οι προτάσεις του, απορρίπτονται όχι μόνο από την τουρκική πλευρά και τους δικούς μας αντιομοσπονδιακούς, αλλά και από τους υποτιθέμενους ομοσπονδιακούς του ΔΗΣΥ; Εκτός πάλι κι εάν εννοείς την επαναφορά του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν ...

Υ.Γ.: Την αναφορά ΣΟΥ στη λεκτική επαλήθευση [τη λέξη «sestra» - «σέστρα» ή «σεστρά»;], ΔΕΝ την κατάλαβα!

Ανώνυμος είπε...

Ανεφ, μην αλλάζεις γήπεδο! Υπήρχαν αναλύσεις που ανέλυαν την κατάσταση αν γινόταν αποδεκτό το σχέδιο, και εκείνες που ανέλυαν την περίπτωση που τελικά μας βγήκε. Μόνο οι δεύτερες έχουν νόημα πλεον, αφού παντρεύονται ή όχι με τα γεγονότα. Εφτά χρόνια αργότερα δεν έχει νόημα να ασχολούμαι με τι θα γινόταν αν περνούσε το σχέδιο, βλέπω όμως πολύ καθαρά τι έχει συμβεί αφού *δεν* εφαρμόστηκε. Και αυτό το ΑΚΕΛ είτε δεν το είχε δει τότε, ή το είδε, αλλά έκρυψεν!

Ε, τότε συμφωνούμε, αν δεν έχουμε ενότητα, ή αν δεν έχουμε ηγέτες που μπορούν να ενώσουν το λαό σε μια λύση, αν δηλαδή οι ηγέτες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ είναι άτολμοι και ανίκανοι, έτα ούλλα τζιαμαι! Μένει μόνο η διχοτόμηση! Τι ασχολούμαστε με τη λύση;

Το σχέδιο Ανάν πάππαλλα! Η μαγκιά θα είναι να καταφέρει να μας φέρει ο Χριστόφιας κάτι νέο, και ας το ονομάσει σχέδιο Δίκωμο!


Υ.Γ. Για τη λεκτική επαλήθευση: νόμιζα είσαι ο ένας εκ των δυο ΑΚΕΛικών που έχουν χιούμορ!

Anef_Oriwn είπε...

Strovoliotis,

Τηλεγραφικά [γιατί εν τζιαι προχωρημένη τζι’ η ώρα]:

1. Την άποψη μου για την “εθνική ενότητα” την εξέφρασα στην ανάρτηση μου με αρ. 60/2010 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/08/602010.html] προσυπογράφοντας σχετικό άρθρο του Πατρίκιου Παύλου ...

2. Θα συμφωνήσω μαζί ΣΟΥ ότι «δεν έχει νόημα» να ασχολούμαστε με το Σχέδιο Ανάν μια και έχει απορριφτεί, αλλά κάποτε χρειάζεται να το κάμνουμε γιατί οι προσεγγίσεις είναι πολλές και οι δικές μας πασιφανώς διαφέρουν!

3. Ειλικρινά δεν κατάλαβα τι θες να πεις με το «sestra»! Μήπως «shesta»; Πάντως η κουμέρα η Κρασιμίρα [η σύντροφος του παρέα μου και κουμπάρου μου, του Πάμπου του Τσιόπανου, που εν βουλγάρα] είπε μου πως στη γλώσσα της η λέξη «sestra» [«σεστρά»] σημαίνει «αδελφή»!

νεος είπε...

Φίλοι και σύντροφοι Άνευ και σχολιαστές,

Καταρχάς να πω πως θεωρώ πολλά χρήσιμο που ασχολούμαστε με το σχέδιον Ανάν τζιαι την απόρριψη του.

Γιατί αναλύοντας τους λόγους, που η αριστερά τουλάχιστον, τάχθηκε τελικά στο πλευρό των ούτως ή άλλως απορριπτικών (εθνικιστική παράταξη), ίσως μας βοηθήσει ποικιλοτρόπως (πχ να καταφέρουμε σπρώξουμε τον κόσμο της αριστεράς σε μια κινητοποίηση υπέρ των τουρκοκυπρίων και της επανένωσης).

Τζιαι γιατί να ασχολούμαστε με την αριστερά (και το ΑΚΕΛ ειδικότερα) τζιαι τους λόγους που απέρριψε το σχέδιο ...τζιαι να μεν μιλούμε για τα 2/3 των Συναγερμικών που εγράψαν κανονικά τον "γεροβού" τον οποίον εψηφήσαν για πρόεδρο περιορισμένης θητείας μόλις κάποιους μήνες πριν για να φέρει τη λύση!!!???

Ασχολούμαστεν λοιπόν με την αριστερά γιατί η αριστερά εν ο πυλώνας της λύσης, τζιαι ώσπου δεν συντάσσεται η αριστερά με το κίνημα της ΛΥΣΗΣ-Επανένωσης, λύσην εν θα δούμεν.

Εν περιμένουμε τίποτε δηλαδή που τους εθνικιστές, οι οποίοι μπορεί τζιαι ναν οι μισοί (ελληνο)κυπραίοι.

Περιμένουμε που την αριστερά τζιαι τους άλλους μισούς Κυπραίους: τους Ακελικούς δηλαδή τζιαι κάποιες θλιβερές μειοψηφίες μέσα στα άλλα κόμματα, συν τους λιγοστούς σύντροφους ανένταχτους αριστερούς, δημοκράτες, αναρχικούς.

Προσωπικά εν τα βάλλω με το ΑΚΕΛ γιατί στην τελική ετοποθετήθηκε αρνητικά ως προς το σχέδιον.

Τα βάλλω με το ΑΚΕΛ γιατί αφέθηκε να οδηγηθεί τζιαμέ:

1) Επέλεξε να στηρίξει άθρωπο που δεν είχε αλλάξει ποσώς! (μάλλον χειρότερος από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις αποδείχτηκε στο τέλος...και μέχρι τέλους)
2) Άφησε αναπάντητη ουσιαστικά την προπαγάνδα ενάντια στην λύση που έγινε συστηματικά από το καλοκαίρι του 2003 από τους γνωστούς κύκλους.
2) Δεν μπόρεσε να ελέγξει την φανερή προσπάθεια του Παπαδόπουλου να εκφυλίσει τη διαδικασία και το σχέδιο. (για παράδειγμα ενώ ο Τάσσος υποσχέθηκε στο ΑΚΕΛ να κάμει μια μετριοπαθή τζι αντικειμενική ανάλυση των δεδομένων στο διάγγελμά του, επροχώρησε στο επιστέγασμα της δαιμονοποίησης)

Αφέθηκε ο κόσμος της αριστεράς στην ανελέητη προπαγάνδα του προεδρικού, της εκκλησίας και των ΜΜΕ, γι αυτό και μετατοπίστηκε από τη σκεπτικιστική αντιμετώπιση των διαδικασιών, στην σιγουριά της απόρριψης τους.

Να σου πω τζιαι κάτι άλλον αγαπητέ Άνευ: Αν εκλεγόταν ο Κληρίδης τζιαι όντως ερχόταν η λύση τζιαι το δημοψήφισμα της, το ΑΚΕΛ θα είχε τούτη την ερμαφρόδιτη στάση, με ένα πρόεδρο τζιαι το κυβερνητικό κόμμα ναν υπέρ του ΝΑΙ;

Πιστεύω πως ΟΧΙ, παρά τις ατέλειες του σχεδίου.

Κλείνοντας και συνοψίζοντας τις απαντήσεις μου στα δύο ερωτήματά σου:

Το σχέδιο δεν ήρθε ξαφνικά και ουρανοκατέβατα και το ΑΚΕΛ δεν εκαλούνταν να υπερασπίσει το ΝΑΙ όλως αιφνιδίως!

Προηγήθηκε η συμφωνία όλων για διαπραγμάτευση πάνω στις γραμμές του Ανάν, προηγήθηκε η συμφωνία ΟΛΩΝ για χρονοδιάγραμμα και επιδιαιτησία!

Επιπλέον το ΑΚΕΛ, 16-20 μήνες πριν την μαύρη Άνοιξη του 2004, στη προσπάθεια του να πείσει τους σκεπτικιστές ως προς την καταλληλότητα του Τάσσου αριστερούς, ορκιζόταν σε θεούς και δαίμονες (όπως και ο Τάσσος) ΌΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΘΑΦΤΕΊ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!

Οπότε, που είναι το "ξαφνικό" και το "ουρανοκατέβατο" και που είναι η "έλλειψη προετοιμασίας" και "συμμετοχής" της αριστεράς στη διαμόρφωση;

Όταν το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που επέβαλε στον Παπαδόπουλλο το ίδιο το ΑΚΕΛ...ο άνθρωπος δηλαδή της αριστεράς μέσα στη "συμμετοχή στη προετοιμασία και τις διαπραγματεύσεις" (και που επιλέγηκε ξανά από το ΑΚΕΛ και τον Χριστόφια ως τέτοιος, ο Τουμάζος ο Τσιελεπής), επήρε σαφή θέση υπέρ της αποδοχής του σχεδίου "παρά τις ατέλειες", εν νομίζεις ότι πάσιν περίπατο τα περί "κληριδικοδυτικών" μεθοδεύσεων τζιαι "ξαφνικών αποφάσεων";;;

Ας είμαστεν ειλικρινείς: Το ΑΚΕΛ εσύρθηκε εκβιαστικά προς το ΟΧΙ, αφού πρώτα είχε αλωθεί εκ των έσω με τη μέθοδο της ομηρίας του κόσμου του...

Λεκτική επαλήθευση: busled...
(ποιος οδηγούσε το λεωφορείο της αριστεράς τον Απρίλη του 2004;)

νεος είπε...

Να προσθέσω τζιαι την τηλεοπτική εμφάνιση του Τσιελεπή στο ΡΙΚ και η οποία έτεινε (μια εμφάνιση που μόνη της) να αλλάξει τα δεδομένα τζιαι που εκόπηκε η προγραμματισμένη επανάληψή της καθώς τζιαι κάθε άλλη παρέμβαση του Τουμάζου ως το δημοψήφισμα;

Να προσθέσω την αποχώρηση Καζαμία-Χρίστου από τη κυβέρνηση, πράξη με την οποία απέδειξαν κατ εμέ την τάση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ προς το ΝΑΙ, και με την οποία ουσιαστικά δήλωναν τη (λανθασμένη) σιγουριά τους για την τελική στάση του κόμματος...;

Να προσθέσω ότι "εκατάντησεν" ο ίδιος ο Ευαγόρου να αρθρογραφεί στην "Αλήθεια" υπερασπιζόμενος το ΝΑΙ τζιαι, αναλύοντας τες θετικές επιπτώσεις της λύσης στην οικονομία;

Τη στάση και τη δράση της Ελένης Μαύρου τζιαι τη λάσπη που έφαεν( όπως τι ο Τσιελεπής);

Τίποτε "ουρανοκατέβατο" δεν ήρτεν σύντροφε...

Το μόνο "ουρανοκατέβατο" ήταν η ισχυρή και πολυδάπανη καμπάνια του ΟΧΙ τζιαι η εναγώνια προσπάθεια του Τάσσου να εκφυλίσει το σχέδιο στα μάθκια του κόσμου.

Τούτον ήταν που δεν επερίμενε το ΑΚΕΛ.

gregoris είπε...

εν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω πέραν που τζείνα που είπεν ο νέος ελληνοκύπριος.
μόνον να θυμίσω ότι η διαδικασία της λύσης που εκαταληξεν στο αννάν 5 το 2004 εν πολλά πιο βαθκιά για να μπορεί να εξηγηθεί με όρους "κληριδοδυτικών μεθοδεύσεων" ή "η κύπρος ανήκει στη δύση" κλπ. το 1992 δηλαδή ήταν "ανατολικές" τζιαι "μη ιμπεριαλιστικές" οι ιδέες γκάλι τες οποίες εδέκτηκεν τζιαι επροωθούσεν το ΑΚΕΛ; νομίζω τα περί αντι-ιμπεριαλισμού εν έτη 2004 έχουν να κάμουν βασικά με την δικαιολόγηση (αριστεροφανή κάλυψη) των αποφάσεων κατόπιν εορτής.

Ανώνυμος είπε...

"Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Από την επομένη της τουρκικής εισβολής άρχισαν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Όλες αυτές οι προσπάθειες, στα χρόνια που ανασκοπούμε, προσέκρουαν στην αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας και την επιμονή της για λύση δυο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα πρέπει να παραδεχτούμε ότι μερικές φορές η ε/κυπριακή πλευρά δεν απέφυγε λανθασμένους χειρισμούς που μας στοίχισαν.

Τότε ακριβώς που άλλαζαν εις βάρος
μας τα ισοζύγια στον κόσμο εμφανίστηκαν οι Ιδέες Γκάλι. Αποτύχαμε να αξιοποιήσουμε εκείνη την ευκαιρία. Και τούτο κύρια γιατί η συντηρητική δεξιά ενταφίασε τις Ιδέες Γκάλι στο όνομα παραταξιακών και εκλογικών συμφερόντων.

Η άνοδος της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία το 1993, η αντιφατική πολιτική που ακολουθήθηκε για μια δεκαετία, τα σκαμπανεβάσματα και οι λανθασμένοι χειρισμοί, ζήμιωσαν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Η κρίσιμη στροφή στο Κυπριακό έγινε το 1999 με την εμφάνιση της θέσης «όλα στο τραπέζι». Από εκείνη τη στιγμή και μετά είχαμε σταδιακή απομάκρυνση από το πνεύμα και το γράμμα των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ φορτικά υπεδείκνυε και προειδοποιούσε για τους κινδύνους αυτής της εκτροπής. Το ΑΚΕΛ υπεδείκνυε ότι αυτή η εκτροπή θα έθετε τη σφραγίδα της στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και στην ίδια τη λύση. Οι τότε κυβερνώντες υποτιμούσαν τους κινδύνους. Κώφευαν στις προειδοποιήσεις μας και τις απέρριπταν. Δυστυχώς όμως το ΑΚΕΛ δικαιώθηκε.

Η ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΤΟ 2002 και πήρε τη μορφή του Σχεδίου Ανάν, φέρει ακριβώς το στίγμα και είναι απότοκο όλων των πιο πάνω δεδομένων. Είναι απότοκο του χρόνου που διέρρευσε από το 1974 και που παγίωσε κάποια δεδομένα, είναι απότοκο της νέας τάξης πραγμάτων, της εκτροπής από το γράμμα και το πνεύμα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της αντιφατικής πολιτικής κατά τη δεκαετία της διακυβέρνησης του τόπου από τη συντηρητική παράταξη.


Το ΑΚΕΛ αξιολόγησε το Σχέδιο Ανάν καταγράφοντας τα αρνητικά αλλά και τα θετικά του στοιχεία. Επειδή κρίναμε ότι παρά τα αρνητικά του στοιχεία το Σχέδιο προνοεί για μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, το αποδεχθήκαμε ως βάση για διαπραγμάτευση. Το ίδιο αποφάσισε στη μεγάλη του πλειοψηφία και το Εθνικό Συμβούλιο. ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΑΧΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΕΙ ΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΧΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΩΣ ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ. ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΦΟΡΤΙΚΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΤΙ ΩΣ Ε/ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. Επιδιώξαμε βέβαια αλλαγές που έχουν σχέση με τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης. Επιδιώξαμε ν' αποτρέψουμε την ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας που βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας του Σχεδίου. Και καλά κάναμε."

Ανώνυμος είπε...

Τα ποιο πανω τα ειπεν ο δημητρης χριστοφιας στην ομιλια του για την αναλυση του σχεδιου Αναν το 2004. Τοτε που το ακελ απορρηψεν το σχεδιον που κατα την εκτιμηση του ιδιου του ακελ επανενωνε την Κυπρο, για τις καλυτερες μερες που θα ερθουν που ειπεν τζαι ο μακαριτης.

Τα πραματα εν κουτσια καθαρισμενα. Το ΑΚΕΛ ουδεποτε εδεκτηκεν το σχεδιον αναν ουτε θελει λυσην απλα επαιζε θεατρον τζαι εχωστην πισω που τον τασσον για να θαψει το σχεδιο τζαι να μεν φανει οτι παει κοντρα στο διεθνη παραγοντα, ΕΕ & ΗΕ με την αποφαση για το χλιαρον ροζ οχι για να τσιμεντωση το ναι ετσι ωστε να μπορεσει να αναλαβει την εξουσιαν με τον δημητρον για να λαρτομουστατζιασουν.

Οι καλυττερες μερες ηρταν: λιμο, αεροπλανακια, στυλιστες τζιουνουρκα ρουχα, γιαλλια, παλτα, αυτοκινητα, σπιθκια τζαι πλεονασαματα στο ταμειον τζαι το κυπριακον αλυτο με το ακελ και τον χριστοφιαν να συνεχιζουν να καμνουν πως θελουν λυσην νομιζωντας πως οι διεθνης κοινοτητα εν μαννη τζαι πως μπορεις να λαλεις ψεματα για πολυ τζαιρον χωρις να σε παρουν μυρωθκιαν.

Επειδι ομως δεν ειναι ετσι, επηραν τον μυρωθκιαν τζαι εκαλεσαν τον στην Νεαν Υορκην οπου εβαλαν του τα θκυο ποθκια σε εναν παπουτσιν τζαι τουτου τζαι του αλλου που εν θελει λυσην τζαι επαθαν δυσκοιλιοτιταν τζαι οι θκυο

http://tinyurl.com/5ul3s6f

εκτοτε ο δημητρος μασιετε να καμει πως θελει λυσην πως σημειωνει νικες τζαι πως εστριμοξεν την τουρκια. Τα ιδια καμνει τζαι ο αλλος ο δυσκοιλιος αλλα τζεινος εστριμοξεν του Ε/Κ. Ενω στην πραγματικοτητα στριμοκολιασμενοι εν τουτοι διοτι δεν θελουν λυσην.


Xwrikos

Anef_Oriwn είπε...

Επιτέλους και κάποιες κουβέντες επί της ουσίας για μια παραγωγική συζήτηση.
Για την ώρα όμως θα σταθώ σ’ αυτά που λέει [με έντονες δόσεις πίκκας] ο συμπαθέστατος κατά τ’ αλλά Xwrikos, παραθέτοντας για μια ακόμα φορά και επιλεκτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Χριστόφια στη Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ για το Σχέδιο Ανάν τον Απρίλη του 2004. [Ως γνωστό – αφού το λέει και ο ίδιος συχνά – κατά την προεκλογική περίοδο για τες προεδρικές του 2008, ο Xwrikos εγύρισεν την Κύπρο παθκιάν παθκιάν για να πείσει κόσμο να ψηφίσει τον Χριστόφια για Πρόεδρο, τζιαι κάποιο βαθμό εν δικαιολογημένος να τα ‘χει μαζί του!] ...

*******************
Xwrikέ,

Συγχαρητήρια!

Ειλικρινά χρήσιμα τα όσα παράθεσες από την ομιλία του Δημήτρη Χριστόφια [τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ] στην έκτακτη Συνδιάσκεψη που συνεκλήθη τον Απρίλη του 2004 για λήψη απόφασης για το Σχέδιο Ανάν. Στην ομιλία του ο Δ. Χριστόφιας παρουσιάζει συνοπτικά και τα θετικά και τ’ αρνητικά του Σχεδίου ... ΕΣΥ παρέθεσες [όπως κάμνεις κατά κόρο] μόνο τα θετικά [ίσως ένεκα των συναισθημάτων της πικρίας κι απογοήτευσης που νοιώθεις λόγω της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, στο οποίο πίστεψες και δέχτηκες ότι θα ‘φέρνε τη λύση στο κυπριακό]. ΕΓΩ όμως επειδή έχω τους προβληματισμούς μου στέκομαι και στ’ αρνητικά του Σχεδίου [όπως τ’ ανέλυσε ο Δημ. Χριστόφιας].
Το Σχέδιο Ανάν αποδείχτηκε [τη δεδομένη στιγμή ανεπαρκές] ως λύση και το τεκμήριο για τούτο είναι το 76% των ελληνοκυπρίων που ψηφίσαν ΟΧΙ [ανεξαρτήτως για ποιους λόγους το καταψήφισε ο καθ’ ένας]! Όλα τ’ άλλα που λες, πιο πολύ σαν κίshτιμα και πικκάρισμα που ακούγονται! Και τούτο φαίνεται και μέσα από την τοποθέτηση σου για «λιμο, αεροπλανακια, στυλιστες τζιουνουρκα ρουχα, γιαλλια, παλτα, αυτοκινητα, σπιθκια τζαι πλεονασαματα στο ταμειον …»

Πέραν λοιπόν των θετικών του Σχεδίου Ανάν ο Δημ. Χριστόφιας ανάφερε στην ομιλία του, πως


- Πρώτον πως, «Δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι η πολυπλοκότητα πολλών διατάξεων της λύσης και οι ασάφειες που εξακολουθούν να υπάρχουν εγκυμονούν ορισμένους κινδύνους. Κατά συνέπεια απαιτείται πολλή καλή θέληση για να λειτουργήσει η προτεινόμενη λύση και μέχρι σήμερα δεν έχουμε απτά δείγματα αυτής της βούλησης από την πλευρά της Τουρκίας …», και
- Δεύτερον, πως «… είναι […] επίσης αλήθεια πως οι μεσολαβητές και τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν περισσότερο να βοηθήσουν τον κ. Ερντογάν γι' αυτό και ικανοποίησαν αιτήματα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ...».

Εν κατακλείδι αγαπητέ Xwrikέ, ποια τα εχέγγυα ότι το Σχέδιο θα λειτουργούσε τελικά; Η αξιοπιστία και η συνέπεια της Τουρκίας ή η παγκόσμια εμπειρία από δυτικο-μαγειρευμένα σχέδια [όπως και στις περιπτώσεις της Παλαιστίνης – Συμφωνία του Όσλο - και της Σερβίας και Βοσνίας]; Ή η «πολλή καλή θέληση»; Πότε και που είδες να δουλεύουν προτεινόμενες λύσεις για τοπικά ή διεθνή προβλήματα [όπου υφίστανται ή/και παρεμβάλλονται μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα] στη της «καλής θέλησης»;

νεος είπε...

Καλά, εννοείται ότι τζι εγώ απορρίπτω τες τοποθετήσεις του χωρικού τζιαι τες θεωρώ κακόβουλες, προβοκατόρικες, ψευδείς τζιαι αποπροσανατολιστικές.

Σίγουρα έχει σημασία να επιμείνουμε στες αρχές λύσης, έχει αποτέλεσμα η διεκδίκηση τους.

Το ποτάμι όμως δεν γυρίζει πίσω, λύση-επανένωση ή νόμιμη διχοτόμηση...

Δεν υπάρχουν μέσες λύσεις ούτε υπάρχει χώρος για αναποφάσιστους.

Οι Τ/Κ το κάμνουν ξεκάθαρο, ο ΟΗΕ, η ΕΕ...

Η διάσωση των Τ/Κ είναι ίσως το μέγιστο ζητούμενο. Αν δεν υπάρχουν Τ/Κ το 2020 στην ηγεσία της "ΤΔΒΚ" ας πούμεν, για ποιο Κυπριακό εννά μιλούμεν;

Τζιαι την ίδια ώρα: εν μπορούμε να ζητούμεν που το ΑΚΕΛ να προχωρήσει στη διαδικασία χωρίς να ταράξει η Τουρκία που τες θέσεις της στο θέμα των εποίκων ή του περιουσιακού-εδαφικού.

Αν περάσει η θέση της Τουρκίας για τους εποίκους εννά προστατευθούν οι Τ/Κ ή εννά περάσει το σχέδιο στην Ε/Κ κοινότητα;

Η λύση εν μονόδρομος μεν αλλά έσιει τζιαι τες βασικές της προϋποθέσεις που την διαφοροποιούν που την διάλυση.

Η λύση εν μπορεί να έρτει με ξεβράκωμαν, πρέπει ναν ισορροπημένη.

Τούτο το μήνυμα το επέρασεν ο Χριστόφιας στην διεθνή κοινότητα όπως εμπέδωσε τζιαι την αίσθηση ότι είμαστεν έτοιμοι (σαν κυβέρνηση τουλάχιστον) για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Εξού τζιαι η πίεση εμεταφέρθηκε στην άλλη πάντα, κοινωνικά τουλάχιστον.

όταν ο πρόεδρος μιλά για "δύο εισβολές" τζιαι δεν το παίρνει πίσω, διά πάτημαν στον τουρκοκύπριο να πει τζιαι "ασσιχτήρ" της Τουρκίας!

Τούτα εν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Εν μπορούν να περνούν στο ντούκου τζιαι να καμωνόμαστεν ότι εσταμάτησεν ο χρόνος στο 2004.

Ανώνυμος είπε...

Παντως εγω απορω ρε, πως υπαρχουν πλασματα, που καθονται τζιαι περνουσε στα σοβαρα τζιαι συζητουν μαζι σου για το Κυπριακο.Δηλαδη, εσυ για να δεχτεις λυση, πρεπει αυτη να μην ειναι «ιμπεριαλιστικη» (δηλαδη να μεν προταθει που τα Η.Ε και την Ε.Ε) τζιαι να μην προερχεται που τον Συναγερμο!Που την αλλη, λαλεις μας,οτι το Χριστοφιακο πυροτεχνημα της Κυπριακης λυσης(δηλαδη η αντιιμπεριαλιστικη τζιαι καθαρα Ακελικη λυση) εν ανεδαφικη, γιατι απουσιαζει το πολιτικο και κοινωνικο υποβαθρο(τζιαι στις δκυο κοινοτητες) για να επιτευχθει.Βκαρτε συμπερασμα!Εντελως σαρδαμ ο τυπος.Τα μονα πραματα που εδκιεβασα(γιατι παλι ξερω οτι εν να αραδιασεις ενα σωρο μαλακιες) που τουτα που εγραψες, ηταν οι δκυο ερωτησεις που υποβαλες.Τζιαι τουτες φταννουν, για να διαπιστωσει κανεις α)Εισαι εκτος τοπου και χρονου β)Εισαι ενα Ακελικο τσοπανοσκυλο γ)εισαι το «αριστερο» βερσιον του Λαζαρου Μαυρου
κοκουι

Anef_Oriwn είπε...

Κοκουιν,

Προφανώς με το «περνουσε στα σοβαρα», εννοείς «παίρνουν σε στα σοβαρά» ή «σε παίρνουν στα σοβαρά»!!! Φιλική διόρθωση!

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Ελληνοκύπριε,

Μερικές [όσο το δυνατό] σύντομες παρατηρήσεις και σχόλια πάνω στα όσα γράφεις στις εδώ παρεμβάσεις ΣΟΥ:

1. Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα την κουβέντα μαζί ΣΟΥ, γιατί οι προσεγγίσεις ΣΟΥ δεν είναι καθόλου μηδενιστικές ενώ οι προβληματισμοί ΣΟΥ έχουν έντονα αριστερό περιεχόμενο. Το ίδιο θα ‘λεγα και για τις τοποθετήσεις του φίλου Gregori, αν και σ’ αυτές νοιώθω ότι υποβόσκει ο κοσμοπολιτισμός και μια συναισθηματική [κι όχι πάντοτε πολιτική] υποδοχή κάθε κίνησης από πλευράς τουρκοκυπρίων. Αντίθετα οι προσεγγίσεις του Xwrikoυ τζιαι του Κοκουθκιού χαρακτηρίζονται από πίκκα [του πρώτου] κι από εμπάθεια [του δευτέρου]...

2. Οι ιδέες Γκάλι υποβλήθηκαν μετά τις εντατικές συνομιλίες του τότε Προέδρου Γιώργου Βασιλείου στην Νέα Υόρκη [τον Αύγουστο του 1992], οπόταν τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά. Οφείλω να πω ότι τότε πίστεψα ότι κάπου θα καταλήγαμε! Κι ας μην ξεχνάμε ότι το Κόμμα που ήταν τότε δίπλα από τον Βασιλείου ήταν το βασικά το ΑΚΕΛ [και είχε λόγο], ενώ οι συνομιλίες γίνονταν στη βάση των ομόφωνων(!) αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του Γενάρη του 1989.

3. Αντίθετα το Σχέδιο Ανάν [στην πρώτη του έκδοση του] ΜΑΣ προέκυψε όλως αιφνιδίως μετά την «ηφαιστειολογία», τους S300 και τα «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» [εξ ου και το «ουρανοκατέβατα» και το «ξαφνικά»] και μετά από κηριριδο-μαρκιδο-δυτικές μεθοδεύσεις [και χωρίς αν προετοιμαστεί ο κόσμος]. Όπως είπε μάλιστα και ο Άντρος Κυπριανού σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το κυπριακό [κάτι που παραθέτω και στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης]: «Μια άλλη σημαντική χρονική στιγμή ήταν ο Νιόβρης του 2002, όταν κατατέθηκε το Σχέδιο Ανάν. Ένα Σχέδιο που κρίθηκε απ’ όλους ως μη αποδεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση, αλλά επειδή προερχόταν από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υποχρεωθήκαμε να το δεχτούμε ως τέτοιο». Το ΑΚΕΛ βασικά προσπαθούσε να μην θαφτεί η διαδικασία των συνομιλιών.

4. Από το απόσπασμα της ομιλίας του Δημήτρη Χριστόφια στην Συνδιάσκεψη του Απρίλη του 2004 [που παράθεσε ο Xwrikos] σημειώνω τα πιο κάτω πολύ σημαντικά που είναι πολύ παραστατικά για την περίοδο εμφάνισης του Σχεδίου:
«Η κρίσιμη στροφή στο Κυπριακό έγινε το 1999 με την εμφάνιση της θέσης «όλα στο τραπέζι». Από εκείνη τη στιγμή και μετά είχαμε σταδιακή απομάκρυνση από το πνεύμα και το γράμμα των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ φορτικά υπεδείκνυε και προειδοποιούσε για τους κινδύνους αυτής της εκτροπής. Το ΑΚΕΛ υπεδείκνυε ότι αυτή η εκτροπή θα έθετε τη σφραγίδα της στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και στην ίδια τη λύση. Οι τότε κυβερνώντες υποτιμούσαν τους κινδύνους. Κώφευαν στις προειδοποιήσεις μας και τις απέρριπταν. Δυστυχώς όμως το ΑΚΕΛ δικαιώθηκε.
Η ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΤΟ 2002 και πήρε τη μορφή του Σχεδίου Ανάν, φέρει ακριβώς το στίγμα και είναι απότοκο όλων των πιο πάνω δεδομένων. Είναι απότοκο του χρόνου που διέρρευσε από το 1974 και που παγίωσε κάποια δεδομένα, είναι απότοκο της νέας τάξης πραγμάτων, της εκτροπής από το γράμμα και το πνεύμα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της αντιφατικής πολιτικής κατά τη δεκαετία της διακυβέρνησης του τόπου από τη συντηρητική παράταξη»
.

5. Τελικά στο Μπούργκενστοκ ουσιαστικά ΔΕΝ έγινε ΚΑΜΙΑ διαπραγμάτευση! Ίσως αυτό να ‘γινε και σκόπιμα για να μπορέσει έτσι καλύτερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος να δαιμονοποιήσει το Σχέδιο! Και σίγουρα η αποδοχή [από την πλευρά μας στην Νέα Υόρκη] της επιδιαιτησίας και των χρονοδιαγραμμάτων ήταν λανθασμένη. ΜΑΣ έβαλε στα δκυο στενά!

Anef_Oriwn είπε...

[Και η συνέχεια] ...

6. Προσωπικά θεωρώ την τάση για υπερψήφιση του Σχεδίου Ανάν [που μειοψήφησε τότε μέσα στο ΑΚΕΛ] ως μια δεξιά παρέκκλιση καλυμμένη με αριστερίζουσα [και διεθνιστική] φρασεολογία και μπόλικο συναισθηματισμό. Κι εξακολουθώ να τονίζω αυτό που ειρωνικά αναφέρει και ο Κοκούις στην παρέμβαση του, δηλ. χωρίς «... πολιτικο και κοινωνικο υποβαθρο (τζιαι στις δκυο κοινοτητες)» [και για το οποίο αρθρογραφείς κι ΕΣΥ συνεχώς φίλε Νέε καλώντας την Αριστερά να αναλάβει πρωτοβουλίες], ΔΕΝ μπορούμε να πετύχουμε «κυπριακή λύση»

7. Εδώ να σημειώσω [για τον φίλο Gregori] ότι απόψεις με αιχμές για την συνέπεια του ΑΚΕΛ ως προς την αντιιμπεριαλιστική του ιστορία [αν υποστήριζε τελικά το Σχέδιο Ανάν] εκφράστηκαν από σύνεδρους που υποστήριζαν το ΟΧΙ στη Συνδιάσκεψη του Απρίλη του 2004...

8. Τέλος και μια διόρθωση: Ο Αντρέας Χρίστου ΔΕΝ αποχώρησε από την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου αμέσως μετά το Δημοψήφισμα όπως έπραξε ο Κίκης Καζαμίας. Ο Χρίστου αποχώρησε όταν υπόβαλε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Λεμεσού.

gregoris είπε...

εν μπορείς να ξεφύεις έτσι έυκολα άνεφ χωρίς να εξηγήσεις γιατί οι ιδέες γκάλι ήταν λλιόττερον ιμπεριαλιστικές που το σχέδιο αννάν.

1. λόγω της ε/κ εθνικής ενότητας στην βάση των θέσεων του 89;
ή
2. λόγω της έμμεσης συμμετοχής του ΑΚΕΛ στην εξουσία;

εν υπήρχεν νέα τάξη πραγμάτων τότε; υπήρχεν τζιαι ήταν στα χάι της. εν εμεινίσκαν οι βάσεις τζιαι οι εγγυήσεις τότε; εμεινίσκαν. τούτα τα ο ΟΗΕ δεν εσεβάστηκεν τα ψηφίσματα τζιαι τις αρχές του εμέναν θυμίζουν μου το συλλούρη που θέλει να εξηγήσει στην ΕΕ τι σημαίνει ευρωπαική λύση.

gregoris είπε...

αφού ουσιαστικά μιλάς μαζί μου τζιαι με τον Νέο Ελληνοκύπριο τι σύρνεις τον κληρίδη μέσα στη κουβέντα; οι ευθύνες του ιδίου τζιαι της κυβέρνησης του εν τεράστιες τζιαι δεδομένες. είπαμεν τα πολλές φορές. αλλά τούτον δεν μπορεί να αναιρέσει τες ευθύνες του ΑΚΕΛ για το 2003-2004. δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έσιει σημασία.

όσον αφορά την προετοιμασία του κόσμου για τη λύση εν τζιαι εν ότι τζιαι η σημαρινή κυβέρνηση έκαμεν τζιαι όμως τζιαι πολλά σύντροφε.

gregoris είπε...

τωρά για τα περί δεξιών κοσμοπολίτικων παρεκκλίσεων αφού επιμένεις με το αριστερόμετρο να τα συζητήσουμεν. εγώ εν τζιαι είμαι ούτε αδησόκκος ούτε φιλελεύθερος. αλλά οι δικές μου πληροφορίες για το πως επλειοψήφισεν η μεσοβέζικη θέση του χλιαρού όχι της ΚΕ επί του ναι (που ήταν τζιαι η αρχική θέση του πολιτικού γραφείου) στη συνδιάσκεψη με 60κάτι % λαλούν για μιαν τελευταία παρέμβαση με κάτι "κρυφές πληροφορίες ότι προτίθενται να μας γελάσουν οι τούρτζιοι"....ιδιαίτερα αριστερή-διεθνιστική θέση μπορεί να πει κανένας.

άνεφ αν το ΑΚΕΛ ηγείτουν ενός ταξικού-σοσιαλιστικού τζιαι αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα στη πράξη όι στην ρητορική, με προοπτική δικοινοτικής κινηματικής επανένωσης που τα κάτω, άτε να δεχτώ την λογική ενός ασυμβίβαστου αριστερού ΌΧΙ στο αννάν. αλλά όι να περνά η ντε φάκτο σύμπλευση με τον εθνικιστικό απορριπτισμό ως διεθνισμός, τζιαι αντι-ιμπεριαλισμός τζιαι αριστερότητα. νάκκον μούσι.

όσον για τον συναισθηματισμό, ναι παραδέχουμαι. κάποτε έχω το τούτον τον αήπιν. ας πούμεν στην τελευταία τκ διαδήλωση τζιείνο το πανό που έγραφεν "τα κόκκαλα του καβάζογλου τρίζουν" εμέναν έντζιησεν μου. φαίνεται όμως ότι αλλους καθόλου.

stelios papalangi είπε...

αρέσκει μου τούτες οι ομαδοποιήσεις. Οι ναινέκοι χωρίζονται στες εξής τρεις ομάδες από τις οποίες οι δύο λαμβάνουν και τα απαραίτητα ειρωνικά σχόλια. Η μια είναι η φιλελεύθερη δεξιά, ή άλλη οι αριστεροί μη-μέλη του κόμματος που θαυμάζουν τον αναστασιάδη, και οι άλλοι οι ναινέκοι του κόμματος οι οποίοι επειδή εμείναν στο κόμμα παρά τη διαφωνία στο κυπριακό (καιροσκοπισμός ; τυχοδιωκτισμός ; πίστη στο κόμμα ; αναγνώριση του ότι χωρίς κόμμα στη κοινωνία δεν προχωράς ; ) δεν γίνονται αποδέκτες ειρωνιών από τον μλπογκδεπότη.


τζαι γω τωρά σκέφτομαι.... αν θα ήθελα να χαρακτηρίσω τους οπαδούς του όχι στο ακελ, σε τι ομάδες να τους χωρίσω ; Να είναι άραγε όπως λέει ο φίλος ανευ, όλοι, άτομα με "αντιιμπεριαλιστική παιδεία" ; (πόσοι που τούτους άραγε να έχουν οι ίδοι ή οι γόνοι τους πτυχία αγγλικών ή άλλων ιμπεριλιαστικών πανεπιστημίων; ή να ζουν )


Βεβαίως μπορεί να υπάρχει τζαι η ομάδα της εξουσίας. Η οποία λαλεί σου γιατί να το λύσουμε τζαι να τουμπάρουμε με τον τάσσο ; τόσα χρόνια μακρυά που την εξουσία, να τη χάσουμε ένα χρόνο μετά ; ενεν κρίμα ; σκοπός της ζωής μας είναι η διαφύλαξη της συνεργασίας με το "κεντρώο" δηκο με το οποίο διαφωνούμε και σε οικονομία και σε κυπριακό.


Βεβαίως υπάρχει τζαι η μακαριακή πατριωτική σέχτα στο ακελ. να φκεις στο δρόμο να ακούσεις αριστερούς, ομονοιάτες, που θεωρούν ότι οι καλαμαράες εκάψαν μας, τζαι ταυτόχρονα να μεν ξαπολούν το "βρωμότουρτζιοι" τζαι "να φύουν οι ξένοι΄".... τζαι να αναρωθκιέσαι - καλά τι έγινε οι εβλοημέμη η καθοδήγηση ;


υπάρχει βεβαίως τζαι η άλλη πάστα. τζίηνοι που έχουν πάντα τη δικαιολογία έτοιμη. Φταίει ο ιμπεριαλισμός. Φταίει η δεξιά. Φταιν οι συνθήκες. Φταίει το κίμα. Το ακέλ τι να καμνεν ;


έτσι ένι..... ειρωνία έδωκες ειρωνία θα λάβεις.

φιλικά


.......

stelios papalangi είπε...

πάμε και στα σοβαρά. δεν θα ξεκινήσω να ειρωνεύκουμε τη κάθε πρόταση. θα απαντήσω μόνο στα δύο τελευταία ερωτήματα.


Το πρώτο ερώτημα είναι άκυρο όποθεν τζαι να το δεις. Αντιιμπεριαλιστική κουλτούρα έχουμε όποτε μας συμφέρει. Τζαι έχει δίκαιο ο κοριός, άμαν θυμίζει την άδεια για τες πτήσει στο ιρακ.

Δεύτερον σημασία δεν έχει ποιος ετοίμασε το σχέδιο, αλλά αν το σχέδιο μας έκαμνε.

Τρίτο το σχέδιο δεν ήταν ουρανοκατέβατο.

Και τέταρτο, πόθεν ως τα πόθεν δυτικόκαμούμενο ; Γιατί τωρά η κυπριακής ιδιοκτησίας θα φέρει κανένα αποτέλεσμα διαφορετικό ;

ώστε ;

σε τι ακριβώς ;




πάμε στο δεύτερο ερώτημα το οποίο λέει:

"2. Ήταν δυνατό χωρίς προηγούμενη προετοιμασία και ενημέρωση και προ πάντων χωρίς την εμπλοκή της Αριστεράς στις διαδικασίες ετοιμασίας του Σχεδίου, να αποδεχτεί ο (ελληνο)κύπριος Αριστερός μια ουρανοκατέβατη απόφαση του Κόμματος του και να δώσει ελαφριά την καρδία την έγκριση του σ’ ένα Σχέδιο που [πέραν από τα κενά και τες αδυναμίες που είχε] φαινόταν να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα άλλων;"


χαλοού ναι !



γιατί

1. προετοιμασία και ενημέρωση του κόσμου ποιον καρτεράς να τη κάμει ; έσιει που το 74, πότε θα προετοιμάσεις το κόσμο ;


2. Συμπερίληψη της αριστεράς στην ετοιμασία του σχεδίου !!! Εντάξει να δεκτώ ότι ο κληρίδης δεν σας αρώταν. Ο τάσσος, ούτε τζίηνος ; Μα κάλα πως να χαρακτηρίσεις μιαν ηγεσία που εβαλεν το κόσμο να ψηφίσει πρόεδρο τζαι μετά τζίηνος που εψήφισε να μεν τη συμπεριλαμβάνει στην ετοιμασία ; Αχάπαρη ; Αβάστακτη μετριοτητα ; Τυχοδιωκτική ;

και βεβαίως : Γιατί σήμερα ο χριστόφιας διαβουλεύεται με κανένα ; γιου φακινκ κιττινκ ας ;

3. τα συμφέροντα ποιων ακριβώς εξυπηρετούσε το σχέδιο ;


4. Η απόφαση να στηρίξουν τάσσο δηλαδή ήταν συμβατή με την ιστορία του κόμματος και όχι ουρανοκατέβατη; Η οποία δεν ήρτε πουπάνω, και δεν επερίμενε που τον αριστερό "ελαφρά τη καρδία" να βάλει την ψήφο του! Εν ποτζίηντα πράματα που ακούω τζαι σκέφτουμαι: Ρε ότι σας κάμει ο νικολάκης, εν χάκι σας.


5 . Τωρά εκατάλαβα γιατί ούτε δύο
χρόνια με τον άλλο "αριστερό" εκανούσαν, ούτε η πρώτη πενταετία θα κανίσει. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία !!!! Τζαι όπως βλέπουμε κάθε μέρα γίνεται. Μα κάποτε κάποιοι αριστεροί δεν αποδέχουνταν τον όρο "συγκυρία" ;


Έχουμε έτσι μιαν ιδέα με στο καταστατικό, μια προετοιμασία πόσην ώρα στο φούρνο θέλει να ψηθεί ; μιαν πεντετία ; θκύο ; έτσι ενημερωτικά.


και τέλος επί της ουσίας :

1. Αν το ακελ το 2002 δεν εδεχόταν το αναν ως ΒΑΣΗ για διαπραγματευση, αλλά το αποδέκτηκε γιατί το επρότεινε ο γάμα γάμα του ΟΗΕ, τότε προκύπτουν και τα εξής ερωτήματα:


Είναι σοβαρή δικαιολογία, ότι το πρότεινε ο γαμα γάμα ; γιατί δεν εκύρηξε που μιας αρκής αντιιμπεριαλιστικό αγώνα ; που επήε τζίηνη ούλλη η αντιιμπεριαλιστική παιδεία ; Τζαι εμάσιετουν να μας πείσει θέμας ότι άδρωπος άλλαξε ; Αφού με τον άδρωπο εσυμφώναν, γιατί εν το εποκουπίζαν που το 2002 τζαι κανεί;



Ποιον ακριβώς ήταν το πρόβλημα του σχεδίου που το ακέλ , υπό κανονικές συνθήκες (αν δεν το πρότεινε δηλαδή ο ιμπεριαλιστής αναν) θα το απέριπτε ; ούτε σαν ΒΑΣΗ δεν θα το δεχόταν !!!!

Και θα μπορούσε κάποιος να μας πει τη διαφορετικό έχει η 8η Ιουλίου, και η 23η Μαίου που κάμνουν τη σημερινή "βάση" αποδεκτή και την βάση του αναν του 2002 όχι.

Ανώνυμος είπε...

@st papalangi

Δυσκολη η ερωτηση που τους εβαλες (για το 2002) αρα εισε εμπαθης, κιστημενος, προβοκατορας, διακατεχεσε απο αρνητικα συναισθηματα κλπ :) :)

@anef

Εισε ψευτης.

@Ελληνοκυπριος

Εγω νομιζω μπορεις τζαι καλυττερα. Υπαρχουν επιθετα τα οποια δεν τα εχρησημοποιησες. Απαραδεκτον νεαρε, απαραδεκτον.

Α τζαι μεν ξιανεις να προσθεσεις την σταση του δημητρη με το που εφκηκεν εξουσιαν και αναλαβεν την διαπραγματευσην στα γεγονοτα που αποδεικνιουν το ποσον θελει λυσην.

Αδικας το πλασμαν σιορ. :)

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε [ημερ. 14/3/11 8:30 π.μ.],

Εν τζιαι είσαι ο Xwrikos, οξά ο Κουκούις; Ya αδικώ ΣΕ;

Έτσι ενημερωτικά να σε πληροφορήσω ότι γράφουμε
- «είσαι» κι όχι «είσε», και
- «διακατέχεσαι» κι όχι «διακατεχεσε»

Α, εν τζιαι μπορείς να ΜΑΣ τεκμηριώσεις γιατί είμαι ψεύτης;

************************
Gregori & Stelio Papalangi,

Θα επανέλθω αργότερα για τα όσα γράφετε ΕΣΕΙΣ!

Κομμουνιστής είπε...

Γειά σου φίλε Άνευ,

εθκιάβασα το σχόλιο σου. Επειδή αθθυμούμαι πολλά καλά τη στάση του ΑΚΕΛ τζιαι μετά την εμφάνιση του Σχεδίου Ανάν τζιαι το 2004, επέτρεψε μου να διαφωνήσω μαζίν σου. Όι που την πλευρά του "κοριού", αλλά που την πλευρά κάποιου που εψήφισεν τελικά όι.

Το ΑΚΕΛ(2002) εν απέρριψε αρχικά το σχέδιο Ανάν, όπως έπρεπε να κάμει, γιατί ήταν ιμπεριαλιστικό, διχοτομικό κτλ. Εμπήκε στη λογική του να το συζητήσουμεν. Αθυμούμαι καλά, ότι η λέξη ιμπεριαλισμός τζιαι σχέδιο Ανάν εν ακουστήκαν μια φοράν. Ήταν μάλιστα θέμα ταμπού μέσα στους κόλπους του ΑΚΕΛ τζιαι όποιος το έθετεν έτσι ήταν απορριπτικός τζιαι τόσα άλλα.

Το 2004, στη συνδιάσκεψη του το ΑΚΕΛ τζιαι μετά που εισήγηση της ΚΕ, αποφασίζει να ψηφίσει υπέρ του ιμπεριαλιστικού, διχοτομικού σχεδίου Ανάν αν τζιαι μόνον αν ικανοποιηθούν κάποιες απαιτήσεις(εγγυήσεςι, χρόνος κτλ).

Επί της ουσίας του Σχεδίου, εν έγινεν καμμιά ουσιαστική κριτική.

Μετά το δημοψήφισμα τζιαι την απόρριψη του Σχεδίου με το τεράστιο ποσοστό του 76%, τζιαι αφού εκαταλάβαν πως όποιος συνεχίζει να συζητά στη λογική σχεδίου Ανάν εννα χάσει μεγαλο ποσοστό ψήφων, αποφασίσαν ότι έννεν καλόν.

Αν εκατάλαβα καλά, στηρίζεις ένα μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματολογίας σου στο ότι το Σχέδιο Ανάν 2002, τα ενδιάμεσα σχέδια τζιαι το Ανάν 5, είχαν κάποιαν ουσιαστική διαφορά που άλλασσεν τον ιμπεριαλιστικό, διχοτομικό χαρκατήρα τους, που άλλασσεν το γεγονός ότι στην Κύπρον εννα είχαμε ένα προτεκτοράτο κτλ.

Κομμουνιστής

Anef_Oriwn είπε...

Gregori & Steliε,

Θα αντιπαρέλθω [για την ώρα] τες ειρωνείες του Stelioυ, για να «πάμε [...] στα σοβαρά» ούτως ώστε να μπορέσω πω λίγα λόγια επί της ουσίας [αλλά θα επανέλθω όμως σ’ αυτές μετά] ...
Κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι την απαισιόδοξη οπτική μου για τη διαδικασία των συνομιλιών, όπως διεξάγονταν [τότε] μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ και τες αδιέξοδες προοπτικές τους, την εξέφρασα αναλυτικότατα στην ανάρτηση μου με αρ. 77/2009 και link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/12/772009.html.
Σ’ εκείνο το κείμενο μου είχα υποδείξει τες αντιφάσεις που παρουσίαζε η [οξύμωρη] προσπάθεια των δύο αριστερών [με συμβατικού [πολιτικούς όρους] ηγετών των δύο κοινοτήτων να εξεύρουν λύση που να ικανοποιεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ των δύο κοινοτήτων.
Επίσης είχα σημειώσει πως για να καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια «κυπριακή λύση» θα ‘πρεπε οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να είναι καθημερινά στους δρόμους ή όπως λαλεί [πιο πάνω – ημερ. 13/3/11 6:01 μ.μ.] τζι’ ο άσπονδος φίλος Κοκούις, αυτή «... η αντιιμπεριαλιστικη τζιαι καθαρα Ακελικη λυση) εν ανεδαφικη, γιατι απουσιαζει το πολιτικο και κοινωνικο υποβαθρο(τζιαι στις δκυο κοινοτητες)»
Αυτά τα αδιέξοδα όμως θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με τις κινητοποιήσεις του κόσμου της Αριστεράς [κι από την εδώ μεριά κι από την απέναντι] και με την άμεση εμπλοκή αυτού του κόσμου στες διαδικασίες επίλυσης [ζητήματα για τα οποία αρθρογραφεί μιαν την άλλη τζι’ ο φίλος ο Νέος Ελληνοκύπριος] ... Προσωπικά πιστεύω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα ‘πρεπε να κινηθούμε. Ίσως όμως κάποιοι να βιάζονται ... Και σίγουρα είναι πολλά τα 37 και βαλε χρόνια κατοχής. Κι επειδή δεν βλέπουν τα πράματα να αλλάζουν [στο άμεσο μέλλον] προς τέτοιες κατευθύνσεις, ή/και που υποτιμούν τη δύναμη [αλλά και τη δυνατότητα] του οργανωμένου κόσμου να ανατρέπει καταστάσεις και δεδομένα, εξιδανικεύουν το όποιο Σχέδιο μαγειρευτεί σε “κουζίνες” made in the Near or Far West, γνωστές για την ετοιμασία εδεσμάτων που ικανοποιούν μόνο τα “γαστρονομικά” γούστα των Δυτικών ή/και των εδώ απολογητών τους. [Εγώ πάντως ΔΕΝ έχω τέτοιες τάσεις εξιδανίκευσης]... Και το Σχέδιο Ανάν, Steliε, εξυπηρετούσε [αφού διερωτάσαι] πρώτα και κύρια τα συμφέροντα μέρους της ντόπιας επιχειρηματικής τάξης και παράλληλα κινούνταν μέσα στα πλαίσια της [περιβόητης καραμανλικής] ρήσης «ανήκωμεν στη Δύση» και των δυτικών σχεδιασμών για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου!

Anef_Oriwn είπε...

Το αυτό ίσχυε και για τες Ιδέες Γκάλι, Gregori, αλλά αυτές δεν έμελλε να τες δούμε να μετουσιώνονται σε Σχέδιο καθώς τις έθαψε στο βωμό της συνεργασίας του με το ΔΗΚΟ ο «ρεαλιστής» Κληρίδης! Τζιαι ρε φίλε Gregori, γίνεται να μιλάμε για το Σχέδιο Ανάν και να μην «... σύρω τον κληρίδη μέσα στη κουβέντα»; Εν ήταν τζιαι «τούτος» ανάμεσα στους πνευματικούς πατέρες του Σχεδίου; Πάντως εγώ εν είπα ότι «οι ιδέες γκάλι ήταν λλιόττερον ιμπεριαλιστικές που το σχέδιο αννάν». Εκείνο που άφησα να νοηθεί γενικώς ή/και που είπα για τες Ιδέες Γκάλι, είναι ότι επειδή το ΑΚΕΛ θα ήταν η κυριότερη πολιτική δύναμη που θα επανεξέλεγε τον Βασιλείου στην Προεδρία ή που θα εξέλεγε τον Παπαδόπουλο για πρώτη φορά στην Προεδρία, πίστευαν στο Κόμμα ότι θα μπορούσαν να τους πιέσει [το καθένα κατά την αντίστοιχη περίοδο] για να διαπραγματευτούν και να πετύχουν ότι κάτι καλύτερο σ’ ένα πιθανό Σχέδιο. Κι όπως λέει και ο Νέος Ελληνοκύπριος σε σχόλιο του στο Blog του [link: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/03/e.html?showComment=1299953988491#c7505887151902588909], «... το ΑΚΕΛ θεωρούσε (ας πούμεν) ότι συμμετέχοντας στη διακυβέρνηση και με τον συγκεκριμένο ως πρόεδρο, θα είχε τα μέσα και τις ευκαιρίες να εμπλακεί στην διαδικασία και να φέρει ένα κατάλληλο σχέδιο προς έγκριση». Δυστυχώς με το Σχέδιο Ανάν δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυτό [ο Τάσσος Παπαδόπουλος φαίνεται πως είχε βάλει από την αρχή στόχο να εκφυλίσει την όλη διαδικασία], ενώ οι Ιδέες Γκάλι «επήαν μούτην κώλον» με την εκλογή Κληρίδη στην Προεδρία!

Ένα άλλο σημείο που θα ‘θελα να βάλω στη συζήτηση είναι μια τοποθέτηση του φίλου συν-blogger PolitisPittas που σε μια κουβέντα ΜΑΣ στο Blog μου είχε «... πως η λύση είναι απολύτως εφικτή και μέσα από το πλαίσιο ενός αστικού εκσυγχρονισμού της χώρας και όχι μόνο μέσα από την ταξικού χαρακτήρα εξέλιξη ή και εξέγερση των δύο πλευρών ...» [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2011/03/162011.html?showComment=1299221715134#c80800754518473982], κάτι που σίγουρα είναι βασικό! Όμως είτε ΜΑΣ αρέσει είτε όχι η πρώτη ολοκληρωμένη απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση [όπως έγινε αρχικά από τον Κληρίδη κι ακολούθως από τον Παπαδόπουλο με συγκυβερνόν το ΑΚΕΛ] απέτυχε παταγωδώς! Σίγουρα κάτι ΔΕΝ πήγε καλά! Δεν πίστεψαν τα υπόλοιπα [ελληνοκυπριακά] κόμματα και γενικά οι ελληνοκύπριοι ότι ο Κληρίδης θα έφερνε λύση [και δεν το ψηφίσαν μετά για ένα 16μηνο μόνο;] ή πήραν πρέφα ότι το Σχέδιο Ανάν δεν τους βόλευε ή δεν ήταν αυτό που προσδοκούσαν [καθώς δεν θα ήταν πλέον ΟΙ κυρίαρχοι σ’ αυτόν τον τόπο]; Και πως να χαρακτηρίσουμε αγαπητέ Stelio τους πνευματικούς γονείς αυτού του σχεδίου [αφού δεν προσμέτρησαν τις αντιδράσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των δύο τρίτων του ιδίου του “Συναγερμού”]; «Αχάπαρους; Αβάστακτες μετριότητες; Τυχοδιωκτικές;»

Λοιπόν παίδες, καλώς ή κακώς αυτή είναι η κατάσταση σήμερα! Γι’ αυτό πρέπει να κάμετε νάκκον υπομονή μέχρι το 2013 [δκυό χρόνια εμείναν μόνον!], οπόταν θα ‘χετε την ευκαιρία να ψηφίσετε τον Αναστασιάδη [για Πρόεδρο]. Έτσι θα δοθεί ξανά η ευκαιρία στη Δεξιά να χειριστεί το κυπριακό, όπως η ίδια ξέρει να κάμνει [και να δίνει λύσεις] εδώ και 50 περίπου χρόνια. Θα ΣΑΣ φέρει [αν τα καταφέρει] κι ένα νέο Σχέδιο, απ’ αυτά που θεωρείτε ως ευκαιρίες που πρέπει να τις αρπάξουμε από τα μαλλιά, αλλά που όλως “παραδόξως” ΕΜΕΝΑ δεν με ενθουσιάζουν! ... Λαλείτε να έχω γίνει κι εγώ απορριπτικός;

Θα προσπαθήσω να επανέλθω για κάποια σχόλια πάνω σε επιμέρους ζητήματα, αλλά και για τα όσα γράφει ο φίλος Κομμουνιστής ...
Απολογούμαι για τυχόν συντακτικά λάθη αλλά δεν έχω χρόνο να ξαναδιαβάσω το κείμενο μου ...

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Κομμουνιστή,

Δες για λίγο το θέμα από την ανάποδη του.
Κι εξηγούμαι:
Όπως διαφαίνεται και μέσα από τις παρεμβάσεις μου στη συζήτηση και κατά τη δικιά μου άποψη το Σχέδιο Ανάν είχε «ιμπεριαλιστικό, διχοτομικό χαρακτήρα» τζιαι «... ότι στην Κύπρον εννα είχαμε ένα προτεκτοράτο ...». Αν δινόταν όμως χρόνος για περαιτέρω συζήτηση του και διασφαλίζονταν και εγγυήσεις για την εφαρμογή του, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση κάποιων σημείων του [ασαφειών, κενών και αδυναμιών], όπως προνοούσε επίσης η Απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά δεν θα περιορίζονταν; Ή μήπως πιστεύεις πως με τα τότενα [αλλά και τα σημερινά] πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς, θα καταφέρναμε να πετυχαίναμε [ή να πετύχουμε σήμερα] καλύτερα πράγματα;

Η βασική διαφορά μεταξύ ΕΜΟΥ και των υπολοίπων φίλων [του Gregori, του Νέου Ελληνοκύπριου και του Stelioυ Papalangi] με τους οποίους έχω μπει σε μια [αντιπαραθετική] συζήτηση, είναι ότι οι τελευταίοι έχουν αναγάγει το Σχέδιο Ανάν σε πανάκεια και το θρηνούν ως να βρίσκονται επί ιαπωνικών ερειπίων [sorry για το black humor]! Κάποιοι ακόμα θεωρούν την τότε στάση του ΑΚΕΛ και την Απόφαση της Συνδιάσκεψης του Κόμματος ως καταστροφικές ή/και εγκληματικές! Δεν θα σταθώ στο πως και στο γιατί λήφθηκε αυτή η Απόφαση, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει αν γίνει σεβαστή μια και επικυρώθηκε πανηγυρικά στο Δημοψήφισμα!

Προσωπικά πιστεύω πως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας «κυπριακής λύσης» [χωρίς “ιμπεριαλιστικές” επιδιαιτησίες, έκτακτες τριμερείς, τετραμερείς, πενταμερείς και πάει λέγοντας διασκέψεις κι άλλες παρεμβάσεις εκ της Δυσεως], θα ήταν η παρουσία και δραστηριοποίηση στα πολιτικά δρώμενα ενός ριζοσπαστικού επανενωτικού κινήματος στήριξης. Όμως μια και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αυτές τες χαλεπές εποχές [ο Νέος Ελληνοκύπριος μίλησε για «χλιαρότητα» και «διστακτικότητα» της κυπριακής Αριστεράς], εγώ είμαι έτοιμος να δεχτώ ένα δυτικο-φερμένο ή/και φιλελευθερο-φερμένο [ακόμα κι από τον “Συναγερμό”] σχέδιο λύσης, εφ’ όσο διασφαλίζει αυτό έστω και στοιχειωδώς, την Επανένωση του τόπου, των ανθρώπων και θεσμών. Και ειλικρινά μου προκαλεί ερωτηματικά η στήριξη κύκλων της ελληνοκυπριακής επιχειρηματικής τάξης προς ένα σχέδιο που ΔΕΝ διασφάλιζε,
- πρώτον, την ενοποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς σ’ ένα μικρό τόπο όπως η Κύπρος, και
- δεύτερον, την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εργατικών χεριών και προϊόντων,
προϋποθέσεις που είναι εκ των ων ουκ anef_ για την περαιτέρω οικονομική [καπιταλιστική] ανάπτυξη του τόπου. Φυσικά εδώ βρίσκονται και οι ρίζες των αντιπαραθέσεων και αντιπαλοτήτων μεταξύ των οικονομικών ελίτ των δυο κοινοτήτων, αλλά και εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας μεταξύ του βαρωσιώτικου lobby και του αντίστοιχου κερυνειώτικου.

Anef_Oriwn είπε...

Steliε,

Ευπρόσδεκτη η ειρωνεία ΣΟΥ [ή ειρωνική αντιμετώπιση των όσων με ειρωνεία καταθέτω] ... Ειρωνεία έδωσα ειρωνεία θα λάβω, όπως λέει κι ένα βιβλικό [αν δεν κάμνω λάθος] ρητό ... Επίσης σωστά τα όσα λαλείς για τον τρόπο που σκέφτονται, λειτουργούν και πράττουν διάφοροι «αριστεροί, ομονοιάτες», αν και εδώ νομίζω πως έμπλεξες τα σώβρακα με τες φανέλες. Βλέπεις είχα την εντύπωση ότι ΕΜΕΙΣ τουλάχιστον [ΕΣΥ, ο Gregoris, ο Νέος Ελληνοκύπριος και η αφεντομουτσουνάρα μου] έχουμε την ικανότητα να αρθρώσουμε πολιτικό λόγο [κι όχι ατάκες του δρόμου, ή του καφενείου ή/και της κερκίδας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Πάντως χαίρομαι που το παρόν κείμενο μου ΣΕ έβγαλε από τη χειμερία νάρκη ΣΟΥ και ΜΑΣ έδωσε την ευκαιρία να πούμε δκυο - τρεις κουβέντες, αφού ένοιωσες την ανάγκη να υπερασπιστείς [κι ΕΣΥ] το Σχέδιο Ανάν.

Πάμε λοιπόν σε κάποια επιμέρους ζητήματα [και σοβαρά κι ασόβαρα]:

1. Αν πρόσεχες καλύτερα τον όρο «αντιιμπεριαλιστική κουλτούρα» δεν τον προσέδωσα μόνο στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, [που αυτήν την εποχή όντας στην εξουσία και διαχειριζόμενη τον καπιταλισμό αναγκαστικά κάμνει τζιαι αβαρίες – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις δικαιολογώ], αλλά και στον κόσμο της Αριστεράς, όπως πιθανόν να εκφράζεται με ατάκες του στυλ «Φταίει ο ιμπεριαλισμός. Φταίει η δεξιά.» - Εν τζιαι αν ι-ξέρεις ελλιάναν οι ευθύνες τους; Πάντως υποκλίνομαι πάντως στην εφευρετηματικότητα ΣΟΥ: «ιμπεριαλιστικά πανεπιστήμια»! Τέλειο!!!

2. Άδεια για πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου προς το Ιράκ δόθηκαν επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου. Έχει τόση πολλή σημασία αν Προεδρεύων της Δημοκρατίας κάποιες μέρες ήταν ο Χριστόφιας;

3. Στο κείμενο μου και στα σχόλια μου δεν χρησιμοποίησα τη έκφραση «ναινέκοι». Όμως “όποιος έχει μούγιαν μουγιάζεται”, αλλά καλό θα ήταν αν ΜΑΣ αν ΜΑΣ έλεγες κι ΕΣΥ σε ποια ομάδα [υποστηριχτών του Σχεδίου] κατατάσσεις τον ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ... Πάντως κάποιοι άλλοι που επίσημα είχαν στηρίξει το Σχέδιο [όπως αυτοί του ΔΗΣΥ] σήμερα λαλούν «Απεταξάμην»...


4. Να επαναλάβω για πολλοστή φορά πως τις απόψεις μου για την αδιέξοδη διαδικασία των συνομιλιών τις εξέφρασα σε ανάρτηση μου στο Blog μου τον Δεκέμβρη του 2009 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/12/772009.html] καθώς και κατ’ ιδίαν σε μια Επανενωσιακή συνάντηση [ήμασταν και οι δυο παρόν] στη Λευκωσία κατα το τέλος του Δεκέμβρη του 2009.

5. Ποιος θα ‘βαζε σε λειτουργία το Σχέδιο Ανάν; Ποιοι θα επόπτευαν την εφαρμογή του; Ήταν η κρατική μηχανή της (ελληνο)Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως κι εκείνη της “ΤΔΒΚ” έτοιμες να το υλοποιήσουν; Ποιος μπήκε στον κόπο να απαντήσει αυτά τα απλά μεν αλλά στοιχειώδη ερωτήματα του κόσμου; Ποιοι εκ των δυτικοευρωπαίων μεντόρων του Σχεδίου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διασκεδάσουν τους δικαιολογημένους προβληματισμούς και τες φοβίες και επιφυλάξεις των ελληνοκυπρίων [σε περίπτωση που η Τουρκία δεν τηρούσε την υπογραφή της] και να δώσουν απαντήσεις και επεξηγήσεις στα ερωτήματα τους; Βλέπεις Steliε, ξέρω κι εγώ να υποβάλλω σειρά ερωτήσεων ...

6. Πως ενημέρωνε ο Κληρίδης τους ελληνοκύπριους 10 χρόνια που ήταν στην εξουσία για τη λύση που επεξεργαζόταν; Με τα «ενεργά ηφαίστεια» ή τα «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω»; Πως να χαρακτηρίσουμε αυτή την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας; «Αχάπαρη ; Αβάστακτη μετριοτητα ; Τυχοδιωκτική ;»

7. Το τι έχει προτείνει μέχρι σήμερα ο Χριστόφιας, αν μη τι άλλο είναι τοις πάσι γνωστό...

8. Έχουμε ανεχτεί πολλά στην [πολιτική] ΜΑΣ ζωή [ΕΜΕΙΣ οι Αριστεροί], που ένας Νικολάκης εν ΜΑΣ κάμνει εντύπωση. Αλλά έχει τζι’ ο ίδιος καταντήσει ένα ανέκδοτο!

9. Αναφορικά με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και το «αν άλλαξε σιόρ ο άδρωπος», ουδείς “άσφαλτος”!

Αυτά τα επιμέρους για τώρα ...

Anef_Oriwn είπε...

Gregori,

Ακόμα δκυο - τρεις κουβέντες για κάποια ζητήματα που έμειναν σε εκκρεμότητα από πριν:

1. Γράφεις: «… αλλά όι να περνά η ντε φάκτο σύμπλευση με τον εθνικιστικό απορριπτισμό ως διεθνισμός, τζιαι αντι-ιμπεριαλισμός τζιαι αριστερότητα. νάκκον μούσι». --- Δηλ. να περιμένουμε τι θα πουν οι εθνικιστές και μετά θα καθορίσουμε στη δική μας στάση πηγαίνοντας προς την άκρως αντίθετη κατεύθυνση; Όσο για το «μούσι» όσο θες. Έχουμε το γιόρκιν!

2. Κατά πόσο «τα κόκκαλα του καβάζογλου τρίζουν», εν το ξέρω, γιατί τούτο εν κάτι το μεταφυσικό! Όμως το ΟΧΙ στη Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ τον Απρίλη του 2004 ήταν κοντά στο 70%. Τζιαι το εν «...να μας γελάσουν οι τούρτζιοι» [που εγώ ΔΕΝ το άκουσα] αναδεικνύει [αν όντως είν’ έτσι] τις επιφυλάξεις και τες φοβίες [ΚΑΙ] των ελληνοκυπρίων αριστερών και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία [κάτι που φάνηκε και μετά μέσα από τη στάση και τη συμπεριφορά του ιδίου του Ταλάτ] ...

3. Όμως αποφασίστε επιτέλους τι έγινε τότε στη Συνδιάσκεψη για να μάθουμε κι εμείς: Το Πολιτικό Γραφείο ήταν [κατα πλειοψηφία] υπέρ του ΝΑΙ, ενώ μετά στην Κεντρική Επιτροπή πλειοψήφησε το ΟΧΙ; Τζιαι τότε επιάσαν οι Κεντρικοί Επίτροποι τους συνέδρους στη Συνδιάσκεψη τζι’ είπαν τους να ψηφίσουν ΟΧΙ γιατί υπάρχουν «... κρυφές πληροφορίες ότι προτίθενται να μας γελάσουν οι τούρτζιοι...». Μα καλά οι του Πολιτικού Γραφείου ίνταμ που εκάμναν; Που την άλλη πως λαλεί ο Νέος Ελληνοκύπριος ότι η Κ.Ε. ήταν υπέρ του ΝΑΙ και η Συνδιάσκεψη υπέρ του ΟΧΙ, υπονοώντας ότι ανέτρεψε την απόφαση της Κ.Ε.; Τα φώτα ΣΑΣ, pliz!

gregoris είπε...

εν είχα σκοπό να το συνεχίσω αλλά αφού επιμένεις
έτσι τηλεγραφικά
1. ποττέ μου εν εθεώρησα το αννάν ιδανικό, ή πανάκεια. εν αυθάιρετα που το λαλείς τούτον. τζιαι η αναφορά σου να περιμένω(ουμεν) 2 χρόνια για να ψηφίσω(ουμεν) αναστασιάδη απαράδεκτη!

gregoris είπε...

2. τα περί "διχοτομικού σχεδίου" εν καθαρά τασσική θέση με την οποία το ΑΚΕΛ επίσημα εδιαφώνησεν τζιαι την οποία αν υιοθετείς τζιαι εσύ τζιαι ο κομμουνιστής εν ιδιαίτερα απογοητευτικόν.
3. ειδικά τα περί δήθεν μη ενιαίας οικονομίας που εδέκτηκεν μερίδα του ε/κ κεφαλαίου εν ακόμα πιο περίεργα. ουσιαστικά στο σχέδιο υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί στην αγορά για να εμποδιστεί η άμεση κυριαρχία του ε/κ κεφαλαίου στη βόρεια κύπρο.
αλλά μεν φοάσαι, οι ε/κ μεγαλο-αστοί εψηφίσαν συντριπτικά ΟΧΙ μαζί σου. βλεπε Σιακόλας, Παρασκευαίδης κλπ τζιαι εχρηματοδοτήσαν τζιαι την καμπάνια του ΟΧΙ μαζί με την εκκλησιά. το τμήμα του βαρωσιότικου κεφάλαιου του ΝΑΙ ήταν πολλά μιτσήν μπροστά στο συντονισμό των κεφαλαίων των υπόλοιπων πόλεων του ΟΧΙ.
4. χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη τζιαι αμοιβαία καλή θέληση που τες ηγεσίες των δυο κοινοτήτων εν λύεται ποττέ το κυπριακό. αν δεν υπήρχεν το 2004, εν υπάρχει ούτε σήμερα, πιθανότατα εν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον καθώς παγιώνεται ο διαχωρισμός. η καχυποψία τζιαι ο ψυχρός πόλεμος που θα ακολουθήσει το επερχόμενο ναυάγιο μάλλον θα σιηροττερέψει τα πράματα. όι πως έσιει σημασία βέβαια αφού σε μια δεκαετία το πολλύ, λογικά θα νομιμοποιηθεί τζιαι η διχοτόμηση με αναφορά τζιαι στη λαική βούληση του 2004 μάλιστα!
5. μεν πάιζεις πελλόν για το ακελ.
10-4 υπερ του ναι τζιαι ο χριστόφιας αποχή στο πολιτικό γραφείο. μεταστροφή στο μεσοβέζικο όχι με πρωτοβουλία χριστόφια στην πιο διευρυμένη ΚΕ. τζιαι νομιμοποίηση του μεσοβάζικου όχι στην συνδιάσκεψη με 60 κάτι %. αναφέρουμαι στην τελευταία παρέμβαση της συνδιάσκεψης ηγετικού στελέχους τζιαι την επίκληση "μυστικών πληροφοριών".
6. εν μεταφορικό έννεν μεταφυσικό για τα κόκαλα. αλλά το ότι εβρέθηκεν το ΑΚΕΛ ντε φάκτο στο ίδιο στρατόπεδο με την ΕΟΚΑ τζιαι την ΤΜΤ ψηφίζοντας το ίδιο με τους ανθρώπους που δικαιολογούν ακόμα τζιαι σήμερα τες δολοφονίες του Μένοικου τζιαι του Καβάζογλου θα έπρεπε να σε προβληματίζει λλίον παραπάνω σύντροφε...

Anef_Oriwn είπε...

Gregoris,

Μάλλον έχεις δίκιο για το «απαράδεκτο» της αναφοράς «... να ψηφίσετε τον Αναστασιάδη [για Πρόεδρο]». Εν τζι’ είπα ότι εν να το κάμεις τζιόλας!
Το αποσύρω όμως κι απολογούμαι!
Αλλά εξακολουθώ να μην κατανοώ τη θέρμη με την οποία υπερασπίζεσαι το Σχέδιο Ανάν …

Anef_Oriwn είπε...

Τα υπόλοιπα [της δεύτερης ΣΟΥ παρέμβασης] δεν θα τα σχολιάσω, για να μεν μου φύει πάλαι καμιά κουβέντα, αν και θέτεις και νέα θέματα στο τραπέζι! Εξ άλλου μόλις τώρα τα είδα, μετά που έστειλα το προηγούμενο σχόλιο μου... Ίσως πω δκυο κουβέντες αύριο ...

Anef_Oriwn είπε...

Εξακολουθώ όμως να θεωρώ ότι τη στάση μας την καθορίζουμε στη βάση του τι λέει ο άλλος κι όχι του ποιος είναι, εκτός κι αν είναι αποδεδειγμένα φασίστας κι αντικομουνιστής! Τζιαι το πόσο ΜΕ πονούν οι δολοφονίες του Μένοικου και του Καβάζογλου, αλλά και πολλών άλλων Αριστερών, που δολοφονήθηκαν εκείνα τα πέτρινα χρόνια, φαίνεται και μέσα από τα γραπτά μου. Κι αν έχεις χρόνο ρίξε και μια ματιά στις [περσινές] αναρτήσεις μου με αρ. 37/2010 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/05/372010-1958-o.html] και 41/200 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/06/412010.html] …

Τζιαι μια διευκρίνηση:
Εν τζιαι είπα ότι ήταν πολλοί οι επιχειρηματίες που εστήριξαν το ΝΑΙ. Τζιαι όντως οι πλείστοι που «τούτους» ήταν βασικά Βαρωσιώτες! Εγώ επισήμανα την αντιπαλότητα μεταξύ των διαφορετικών τάσεων μέσα στο ελληνοκυπριακό κεφαλαίο και διερωτήθηκα πως θα μπορέσει να λειτουργήσει μια [καπιταλιστική] οικονομία/αγορά [ππου είναι και το ζητούμενο για τους ελληνοκύπριους επιχειρηματίες] όταν θα υπάρχουν «... κάποιοι [πόσοι;] περιορισμοί [...] για να εμποδιστεί η άμεση κυριαρχία του ε/κ κεφαλαίου στη βόρεια κύπρο».

stelios papalangi είπε...

θα συμφωνήσω με τον γρηγόρη τόσο στα περί αναστασιάδη όσο τζαι στα περί αναν. Κανένας δεν θεωρεί το αναν πανάκεια. έτσι τζαι αλλιώς τζαι εγώ έγραψα διαφωνώ με το γεγονός ότι συζητούμε μόνο περί σχεδίου. ένα σχέδιο μπορεί να σε πάρει μόνο ως ένα σημείο. ούτε στην ένοια "λύση" πιστεύκω.... κάποιοι, κάποτε επιστεφκαν ότι εν το εποικοδόμημα.

το γεγονός ότι συζητούμεν το ακόμα, 7 χρόνια μετά, δεν είναι γιατί έχουμε εμπάθεια με τον προεδρο. Αν δεις εσύ πόσες ώρες έφαες να γράφεις για την εοκα, τζαι έσσιει τζαι 60 χρόνια, θα σου έλεα τζαι γω - άτε γκετ οβερ ιτ.

Το αναν, δυστηχώς, όπως τζαι η διασκεπτική (μιας τζαι φαίνεται ότι διαφωνείς με την άποψη ότι υπήρχαν τζαι άλλες "χαμένες ευκαιρείς"), εμφανίζεται μια φορά κάθε 50 χρόνια. Τζαι κρίνεσαι βάση της απόφασης που παίρνεις. Γιατί τζαι η διασκεπτική ιμπεριαλιστική ήταν, τζαι ο λαός δεν ήταν έτοιμός, τζαι την αστική τ΄ζαξη εβόλεφκε, όμως έρκεσαι τζαι κάμνεις εκ των υστέρων αυτόκριτική.


δυστηχώς η μόνη πιθανότητα είναι η συγκηρία, γιατί αν περιμένουμε να αλλάξουν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που μόνες τους χωρίς να κάμνει κανένας το κόπο να τες αλλάξει, πάμε με μαθηματική ακρίβεια προς τη διχομόμιση.


Τζαι πάνω σε τούτο ένα σχόλια για το κεφάλαιο. Ο τριμικλινιώτης στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι το κεφάλαιο ήταν με το όχι. Δαμέ έχουμε την ανακάλυψη του "αμμοχωστιανού λόμπυ" που ήταν υπερ του ναι - ενώ ήταν ενάντια στα συμφεροντα τους - αφού το αναν δεν επανένωνε την οικονομία.


Πάντως εγώ θεωρώ ότι που το κεφάλαιο έχουμε να μάθουμε. Χωρίς να έχουν παιδεία επαναπροσεγγιστική (το αντίθετο μάλιστα, μάλλον εθνικιστική έχει το κεφάλαιο), τα τελευταία 5-10 χρόνια, βρίσκουνται με το τκ επιμελητήριο, τζαι έχουν τζαι προτάσεις για την οικονομία που φαίνεται να τις αποδέχουνται τζαι οι ηγεσίες (της αριστεράς). Σε αντίθεση με την επαναπροσέγγιση της επίσημης και ανεπίσημης αριστεράς η οποία κυρίως αναλώνεται σε συνθήματα, κατηγορίες και ελάχιστες φορές σε προτάσεις.


τέλος πάντων δεν έχω πιστεί για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το αναν. ούτε τα περί δυτικών με επείσαν, ούτε τα περι κεφαλαίου.

τζαι επειδή ερώτησες.
ποιος θα το εφάρμοζε: Αν είχαν θέληση και βούληση οι ηγεσίες μας.


Ποιος θα το επόπτευε ; Αφού θα υπογράψουμε κάτι και ξεκινούμε με την πεποίθηση ότι ο άλλος πιθανόν να κλώσει, και χρειαζούμαστε εποπτεύον εξουσία..... δεν ξέρω πε μου εσύ. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας, φαντάζουμε καμοιά θμπεριαλιστική δύναμη ή κανένας ιμπεριαλιστικός διεθνής οργανισμός. Όποιον προτείνεις εγώ δεν έχω πρόβλημα.



τέλος, το ζουμί νομίζω εν αλλού. φαίνεται ότι έχουμε μια βασική μεθοδολογική ή και αν θέλεις ιδεολογική διαφωνία. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι το κυπριακό έχει εσωτερική και διεθνή πτυχή, προσωπικά θεωρώ ότι η εσωτερική είναι η πιο σημαντική. Τις μεγαλύτερες ευθύνες θεωρώ ότι τες φέρουν οι εδώ κοινότητες, και η "λύση" αν έρτει ή δεν έρτει ή αν θα δουλέψει θα εξαρτηθεί που τους τόπακες.
Δεν θεωρώ ότι το κυπριακό είναι πρότιστα πρόβλημα ιμπεριαλισμού. τζαι δάμέ σύμφωνω με τον νικο τριμ, ότι κάπου επαρεξηγήσαμε τον αντιιμπεριλιαστικό αγώνα.ούτε ήταν ποτέ.

εν που τζιαμέ που ξεκινούν οι πλείστες διαφωνίες μας..... νομίζω.

νεος είπε...

Το τελευταίο σχόλιο του Γρηγόρη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο (14/3/11 11:39 μ.μ.).
Τείνω επίσης να δεκτώ τζιαι τη βάση της επιχειρηματολογίας στο τελευταίο σχόλιο του Στέλιου.
Ο Στέλιος επροσπάθησε στο πρώτο του σχόλιο να εξηγήσει την στάση ορισμένων που καθότι «ναινέκοι» συνεχίζουν να υποστηρίζουν το «κόμμα» (… «καιροσκοπισμός ; τυχοδιωκτισμός ; πίστη στο κόμμα ; αναγνώριση του ότι χωρίς κόμμα στη κοινωνία δεν προχωράς;»)
Τζιαι επειδή νομίζω ότι που τούντον διάλογο τον πολλά καλό που εκάμαμε, είμαι ο μόνος ίσως που έχω τούτη τη τάση, να πω ότι τίποτε που τούτα ούλλα εν με «εξηγεί»…
Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός Στέλιο τζιαι την ίδια ώρα ρεαλιστής.
Θεωρώ πως η συμπόρευση του ΑΚΕΛ με τον Τάσσο και εντέλη με το ΟΧΙ ήταν (και είναι) καρκίνωμα στο σώμα της αριστεράς. Ένι ξέρω αν γιανίσκει.
Την ίδιαν ώρα όμως, θεωρώ ότι ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μπορεί να στηριχτεί η λύση σε κοινωνικό επίπεδο.
Ο ίδιος παραδέχεσαι ότι εν οι δύο κοινότητες, «οι τόπακες», που εννά στηρίξουν τη λύση στη πράξη.
Τζιαι εγώ λαλώ σου: Οι αριστεροί, τζιαι των δκυο κοινοτήτων, εν τούτη η κρίσιμη μάζα που γυρεύκεις.
Όποτε τζιαι αν έρτει μια νέα συγκυρία για λύση τζιαι μπει μπροστά που τον κόσμο, η κρίσιμη μάζα που εννά παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα εν η αριστερά.
Να είμαστεν ρεαλιστές. Εν μπορούμε να περιμένουμε που την δεξιά να κάμει μεγάλες αλλαγές τζιαι να ωθήσει τον κόσμο προς τη λύση. Ο πυλώνας του κτισίματος της λύσης τζιαι της εφαρμογής της είναι οι μάζες του κόσμου που εν πιο έτοιμες που τες άλλες να δεχτεί τούτη τη προοπτική.
Για αυτό κάμνω την επιλογή να κάμνω ότι μπόρω, μαζί τζιαι με άλλους συντρόφους, να σπρώξουμε το κόμμα τζιαι τον κόσμο του σε μια ποιοτική αλλαγή που εννά βοηθήσει την υπόθεση της επανένωσης.

Anef_Oriwn είπε...

Steliε,

Πιο διαλλακτική [και μακράν από ειρωνείες] η τελευταία ΣΟΥ παρέμβαση, κάτι που κάμνει τζιαι την κουβέντα μας πιο ουσιαστική και παραγωγική.

Είναι φυσικό να διαφωνούμε μια και προσεγγίζουμε τα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα από διαφορετικές οπτικές από όπου προκύπτει και «... μια βασική μεθοδολογική ή και αν θέλεις ιδεολογική διαφωνία», παρ’ όλο που στην πιο πάνω παρέμβαση ΣΟΥ εντοπίζω σημεία που συμφωνώ μαζί ΣΟΥ! Και πιστεύω ότι πάνω σ’ αυτά [τα σημεία σύγκλισης] πρέπει να κτίζουμε. Παράλληλα θα θέλω να σημειώσω ότι η βασική διαφορά στες συλλογιστικές μας έγκειται [κατά τη γνώμη μου] στο ότι ΕΣΥ πιστώνεις την αστική [ή αν προτιμάς επιχειρηματική] τάξη, τες δυτικές [ή ιμπεριαλιστικές] χώρες κι ανάλογους οργανισμούς, με καλές προθέσεις, ότι λειτουργούν μέσα σε πλαίσια δημοκρατικότητας και πέραν από συμφέροντα, ενώ εγώ πιστεύω ότι τα πάντα καθορίζονται [είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα] στη βάση συμφερόντων [ατομικών ή συνολικών]...
Γι’ αυτό κι εγώ εμπιστεύομαι και πιστώνω πρώτα και κύρια τες διαδικασίες στις οποίες έχει λόγο και εμπλοκή η Αριστερά. Και τότες στην Διασκεπτική [ασχέτως του τελικού αποτελέσματος] εν η Αριστερά που κυρίως συμμετείχε! Φυσικά κι πάλι έχουμε να κάμουμε με συμφέροντα, μια και η Αριστερά γενικότερα αποτελεί την πολιτική έκφραση των εργαζόμενων, στη διεκδίκηση ή/και υπεράσπιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συμφερόντων τους, όμως τουλάχιστον εδώ έχουμε να κάμουμε με την πλειοψηφία του κόσμου και τους ανθρώπους που παράγουν των πλούτο.

Αναφορικά με τα ζητήματα που σχολιάζεις, θα σταθώ μόνο σε μερικά τα οποία θεωρώ πιο σημαντικά. Πιο πολύ το κάνω για να καταθέσω κάποιες διευκρινίσεις:

1. Σίγουρα και θα συνεχίσουμε να συζητάμε για το Σχέδιο Ανάν καθώς τούτο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της [πολιτικής] ιστορίας μας. Τώρα αν ήταν «χαμένη» ή όχι ευκαιρία, αυτό είναι σχετικό [νομίζω]. Κι έχει σημασία από ποια σκοπιά το βλέπουμε. Και να μην ξεχνάμε επίσης ότι εκ των υστέρων ΟΛΟΙ μπορούμε να κάμουμε τους φωστήρες και τους από καθέδρας προφέσορες για το τι έπρεπε να γίνει. Όμως τα πολιτικά, κοινωνικά και εν γένει τα ιστορικά γεγονότα κρίνονται πάντοτε στη βάση των συνθηκών μέσα στις οποίες έλαβαν χώρα...

2. Ο υποκειμενικός παράγοντας [δηλ. οι πολιτικές δυνάμεις σ’ ένα τόπο] μπορεί σίγουρα να παίξει το δικό του σημαντικό ρόλο και να επιδράσει στην εξέλιξη των γεγονότων, είτε προς την άλφα είτε προς την ωμέγα κατεύθυνση. Κι είναι εδώ που στέκομαι κι εγώ (επι)κριτικά για την «χαλαρότητα» και τη «διστακτικότητα» της κυπριακής [“επίσημης”] Αριστεράς να αναλάβει πρωτοβουλίες! Εδώ λοιδορείτο ο Πρόεδρος ως «προδότης και καταδότης» και το ΑΚΕΛ “αρνίν παshίν”!

3. Το κεφάλαιο κινείται πάντοτε στη βάση ικανοποίησης των δικών του συμφερόντων. Κάπου τα δύο [εμπορικά] επιμελητήρια [των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων] τα βρίσκουν και κάπου αλλού όχι. Κι αυτό σίγουρα έχει να κάμει με τον διαμοιρασμό της εμπορικής και επιχειρηματικής πίττας. Μια σχετική προσωπική μου εμπορεία [που περιλαμβάνει και μια συζήτηση μου με τουρκοκύπριο επιχειρηματία] καταγράφω και στην ανάρτηση μου με αρ. 4 του 2008 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/06/4.html - σημειο13. “Μια συνάντηση στα κατεχόμενα”].

Anef_Oriwn είπε...

Steliε, [η συνέχεια]

4. Είναι πολύ απλοϊκό, ουτοπικό και παράλληλα και ριψοκίνδυνο να βασίζουμε την όλη εφαρμογή ενός σχεδίου λύσης μόνο στην καλή «θέληση και βούληση των ηγεσιών μας» και χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή του ή/και εποπτικοί μηχανισμοί [τουλάχιστον στα αρχικά του στάδια]. Και μια και το Σχέδιο Ανάν είχε εξυφανθεί και με τες ευλογίες της Ευρώπης, γιατί τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγγυούταν την υλοποίηση του; Ας πούμεν, να υπάρξει μια προσωρινή παρουσία ειρηνευτικών στρατευμάτων από ευρωπαϊκές χώρες που θα αντικαθιστούσαν τα αποχωρούντα τουρκικά στρατεύματα και την υπό κατάργηση Εθνική Φρουρά;

5. Τέλος θα συμφωνήσω μαζί ΣΟΥ ότι η εσωτερική πτυχή του κυπριακού είναι πιο σημαντική, εξ ου και η αναγκαιότητα για «κυπριακή λύση»! Όμως το πρόβλημα μας έχει και τες ταξικές/κοινωνικές του διαστάσεις καθώς και τες ενδοταξικές [αστικές] του αντιπαραθέσεις κι αντιπαλότητες, κάτι που κάμνει [όπως φάνηκε] την επίτευξη ενδοκυπριακής συμφωνίας δύσκολη.

Ανώνυμος είπε...

«Ας πούμεν, να υπάρξει μια προσωρινή παρουσία ειρηνευτικών στρατευμάτων από ευρωπαϊκές χώρες που θα αντικαθιστούσαν τα αποχωρούντα τουρκικά στρατεύματα και την υπό κατάργηση Εθνική Φρουρά;»Κατι τετοιο προνοουσε το σχεδιο, αλλα η ειρηνευτικη δυναμη θα προερχοταν απο τα Η.Ε και οχι απο την Ε.Ε.Αρα γιατι να στειλουν οι ευρωπαικες χωρες ειρηνευτικη δυναμη;Ενα το κρατουμενο.Δευτερο.Ξεχνας οτι ο Γ.Γ εκανε αποδεχτο το αιτημα του ΑΚΕΛ(για τις εγγυησεις) και προωθησε ψηφισμα στο Συμβουλιο Ασφαλειας.Τα υπολοιπα ξερεις τα, να μεν σου τα θυμησω.Ξερεις να αρθρωνεις πολιτικο λογο λες.Αρχιδια ξερεις!Ο πολιτικος σου λογος βασιζεται πανω σε θεωριτικολογιες,εμμονες και κομματικες παρωπιδες,ωστε να μη μπορει ο συνομιλητης σου, να συζητησει σοβαρα μαζι σου.Εχει τοσο καιρο που γραφεις και αναρτας, και ακομα να μας παρουσιασεις ενα πρακτικο τροπο με τον οποιο θα μπορουσε να επιλυθει το Κυπριακο.Αλλο που μια μαλακια περι επαναστασης κτλ εν ακουσα.Και θελεις να ονομαζεσαι και υποστηρικτης της λυσης ακομα.Αγγουρκα του πικκου!Το μονο που σε ενδιαφερει, ειναι πως να κρατηθει το ΑΚΕΛ στην εξουσια και πως να διατηρησει η να αυξησει τα ποσοστα του.Θα μπορουσα να αναδειξω ενα σωρο αντιφασεις και σαρδαμολογιες στα γραφομενα σου.Αλλα δυστυχως μου λειπει ο χρονος και η ορεξη για να συζητω μαζι σου.
Υ.Γ Αμα εχω κατι να σου πω εν να σου το πω τζιαι εν φοουμαι να υπογραψω.Ετσι προκαταβολικα.
Κοκουι

Anef_Oriwn είπε...

Κοκούιν,

Λέμε «αγγούρκα του Ππίγκου» κι όχι του «πικκου»!

Nick είπε...

Anef_Oriwn
Αφού δεν καταφέρατε με τους συντρόφους σου να λύσετε το κυπριακό με τον «πολιτικό λόγο που αρθρώσατε» στο blog σου, πως θα ζήσουμε από δω και μπρός?
Η Κύπρος και ολόκληρο το σύμπαν είναι απογοητευμένοι μαζί σας. Εναποθέσαμε όλες μας τις ελπίδες πάνω σας , αλλά δεν φανήκατε αντάξιοι των περιστάσεων και των προσδοκιών μας!!!
Και σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά, άφησες το κυπριακό στη μέση για να λύσεις τα οικονομικά και μεταναστευτικά θέματα.
Οι μισές δουλειές ρε Anef_Oriwn μου δε μου αρέσουν.
Καλά Χριστούγεννα !