Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
Ανάρτηση 16/2010 [πολιτική, δημοσιογραφική κι αναδημοσιευμένη] – Ένα άρθρο του Λευτέρη Αδειλίνη για την πρόταση του Προέδρου για διεθνή διάσκεψη...
Για χάρη ενημέρωσης και συζήτησης [αλλά και για ανανέωση της αρθρογραφίας του Blog – και μια και κάποια δικά μου κείμενα χρήζουν ακόμα περαιτέρω επεξεργασίας] παραθέτω σήμερα αυτούσιο [και χωρίς δικά μου σχόλια – και τούτο βασικά λόγω έλλειψης χρόνου] ένα [επίκαιρο] κείμενο του Λευτέρη Αδειλίνη από τον χτεσινό [κυριακάτικο] “Πολίτη”, όπου επεξεργάζεται θέματα που θίχτηκαν στην διάσκεψη τύπου του Προέδρου [της περασμένη Πέμπτης, 18 του μηνός].
Ο δημοσιογράφος επικεντρώνεται κυρίως πάνω στο ζήτημα της πρότασης του Προέδρου για διεθνή διάσκεψη αλλά και για τα [θετικά] μηνύματα που γενικά εξέπεμψε ο Πρόεδρος με τις τοποθετήσεις του στην εν λόγω διάσκεψη τύπου ...
[Για τη σημερινή διάσκεψη του Προέδρου για τα ζητήματα της οικονομίας και της εσωτερικής διακυβέρνησης – που θα γίνει σε δυο ώρες περίπου - ίσως αναφερθούμε σ’ άλλη μας ανάρτηση] ...
******************
Ρελάνς Χριστόφια στη διεθνή αρένα
Ενισχυμένη η αξιοπιστία της ε/κ πλευράς από τα προεδρικά μηνύματα για διεθνή διάσκεψη και μια θητεία.
[του Λευτέρη Αδειλίνη, εφημερ. “Πολίτης”, 21/3/2010, σελ. 6 – link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=936208&-V=archivearticles&-p]
[Οι επιχρωματώσεις είναι δικές μου]
“Τις πραγματικές προθέσεις και τα όρια της διεθνούς κοινότητας έναντι της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό αποφάσισε να δοκιμάσει ο Δημήτρης Χριστόφιας με την πρότασή του για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης στο Κυπριακό. Σε μια εποχή, όπου πραγματικά κρίνεται το μέλλον του συνομιλητή του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις «εκλογές» των κατεχομένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε έμπρακτα ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι απέναντί του στο τραπέζι, ο κ. Ταλάτ ή ο κ. Έρογλου. Ο κ. Χριστόφιας γνωρίζει ότι μια διάσκεψη, έτσι όπως την προτείνει ο ίδιος, με συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων στο νησί, δεν θα τύχει αυτόματης αποδοχής από την Άγκυρα κι ίσως κι από άλλους διεθνείς παίκτες του Κυπριακού. Υπέβαλε, όμως, την πρόταση, αφενός για να δείξει ότι η ε/κ πλευρά συμφωνεί στην ανάγκη μιας διεθνούς διάσκεψης κι ότι δεν μένει στη στείρα άρνηση κι απόρριψη της πρότασης Ερντογάν για πενταμερή ή εξαμερή. Κι αφετέρου, για να δώσει την ευκαιρία να εξευρεθεί μια φόρμουλα αποδεκτή απ’ όλους, η οποία θα επιτρέψει τη συζήτηση του Κυπριακού σε αυτό το ανώτατο διεθνές επίπεδο.
Η πρώτη διαβούλευση
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», η συγκεκριμένη πρόταση, μαζί με τη ρητή διαβεβαίωση του κ. Χριστόφια (στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης) ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία το 2013, αν δεν λυθεί το Κυπριακό, κατεγράφη με θετικό πρόσημο από τους διεθνείς παίκτες, δίνοντας νέα αξιοπιστία στη βούληση της ε/κ πλευράς για λύση. Ήδη, στο διπλωματικό παρασκήνιο, έχουν αρχίσει συζητήσεις για την εξεύρεση φόρμουλας διεξαγωγής διεθνούς διάσκεψης και η πρόταση Χριστόφια εντάχθηκε στις δύο άλλες ανάλογες ιδέες που προϋπήρχαν, αυτές της τουρκικής πλευράς και της Ισπανικής Προεδρίας. Προχθές, Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε και έλαβε πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, για την πρότασή του. Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα με τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και τους εκπροσώπους των μονίμων μελών του συμβουλίου Ασφαλείας. Και πάντοτε, με το επιχείρημα ότι δεν κινείται με απόλυτους όρους σε ό,τι αφορά μια διεθνή διάσκεψη, αλλά με γνώμονα την εξεύρεση συμβιβασμού που θα διασφαλίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συμβαλλόμενο μέρος στις συνθήκες του '60, δεν θα υποβαθμιστεί σε κοινότητα. Σημειώνεται, πάντως, ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής για πραγματοποίηση μιας συνόδου υψηλού επιπέδου για το πολιτικό πρόβλημα εξαρτάται από σημαντικούς παράγοντες, όπως είναι το αποτέλεσμα των «προεδρικών» στα κατεχόμενα και η πρόοδος που θα σημειωθεί στις απ’ ευθείας συνομιλίες πριν και μετά τις «εκλογές».
Σχολές Άγκυρας και Μαδρίτης
Η ιδέα πραγματοποίησης διάσκεψης υψηλού επιπέδου στο Κυπριακό άρχισε να «δουλεύεται» σε διπλωματικό επίπεδο σχεδόν από την αρχή της τρέχουσας διαδικασίας διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ, από το φθινόπωρο του 2008. Τότε τοποθετείτο στο τέλος της διαδικασίας, όταν θα έπρεπε να γίνει το πάρε-δώσε, ώστε να κλείσει μια συμφωνία. Στη συνέχεια, διεθνείς παίκτες του Κυπριακού, όπως η Βρετανία, πρότειναν τριμερείς συναντήσεις των εγγυητριών δυνάμεων, με κύριο στόχο την εξέτασης της πτυχής της ασφάλειας. Η Τουρκία, εδώ και καιρό, αντιπροτείνει τη διεξαγωγή τετραμερούς, πενταμερούς ή εξαμερούς διάσκεψης για όλο το πακέτο του Κυπριακού. Η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την ε/κ πλευρά, ούτε την Ελλάδα, αφού στην ουσία φέρνει στο ίδιο τραπέζι με τα συμβαλλόμενα κράτη του Κυπριακού και την τ/κ κοινότητα, επιχειρώντας να την αναβαθμίσει πολιτικά. Με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία, τον περασμένο Ιανουάριο, η Μαδρίτη, που επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στο Κυπριακό, άρχισε να συζητά τη διεξαγωγή διάσκεψης με όλα τα υπόλοιπα μέρη και την ΕΕ. Η ιδέα ήταν να γίνει αυτή η σύνοδος κορυφής πριν τις «προεδρικές» στα κατεχόμενα, με την ελπίδα ότι θα συνέβαλε σε «επανεκλογή» του κ. Ταλάτ. Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε πρόωρη την πρόταση της Ισπανίας και του υπουργού Εξωτερικών της, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος. Δεν είχε αποφασίσει αν θα ‘πρεπε να συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού ή μόνο η διακυβέρνηση, η οικονομία και τα ευρωπαϊκά, που απασχολούν τους ηγέτες σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών. Και, επίσης, δεν έλυνε το πρόβλημα της πολιτικής αναβάθμισης των κατεχομένων. Τελικά, οι Ισπανοί, που είχαν λάβει κατ' αρχήν «ναι» από την Τουρκία, δεν έκαναν ικανοποιητική διαβούλευση με τα Ηνωμένα Έθνη επ΄ αυτού, ούτε έφθασαν στο σημείο να προτείνουν επίσημα την ιδέα τους και στην ε/κ πλευρά. Η ισπανική πρόταση, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη διπλωματική πηγή, «δεν είναι νεκρή», αλλά θα μπορούσε να επανέλθει αργότερα, σε συνδυασμό πλέον και με την πρόταση Χριστόφια.”
--------------------------------------------------------------
“Κύκλοι από το στενό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας και διπλωμάτες με άριστη γνώση του Κυπριακού επιμένουν ότι μια διεθνής διάσκεψη είναι αναγκαία, ανεξάρτητα από ποιος θα βρίσκεται απέναντι από τον Δημήτρη Χριστόφια στο τραπέζι των συνομιλιών μετά τον Απρίλιο. Αν «επανεκλεγεί» ο κ. Ταλάτ, τότε οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν, όπως έχουν ήδη δεσμευτεί, το περιουσιακό τον Μάιο και στη συνέχεια θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής για το τελικό πάρε - δώσε που θα περιλαμβάνει εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις. Υπάρχουν και απόψεις που αναφέρουν πως, πριν από μια διεθνή διάσκεψη, οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ θα πρέπει να έχουν με δικές τους κατ΄ ιδίαν συναντήσεις καθορίσει το πλαίσιο που μπορούν να κινηθούν στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού. Πάντως, στο σενάριο «επανεκλογής» Ταλάτ, μια διεθνής διάσκεψη, που θα λαμβάνει υπόψη και την ε/κ πρόταση, τοποθετείται σχετικά νωρίς, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2010. Σε περίπτωση «εκλογής» Έρογλου, όλοι αναμένουν μια μικρή διακοπή των συνομιλιών για να ενημερωθεί ο νέος διαπραγματευτής. Αναμένουν, επίσης, και έναν αργότερο ρυθμό διαπραγμάτευσης, αφού θεωρούν δεδομένο πως τα περιθώρια καλής επικοινωνίας μεταξύ των κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου θα είναι περιορισμένα. Σημασία, όμως, έχει το γεγονός ότι ελάχιστοι πλέον αμφισβητούν τη διαβεβαίωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με την ίδια βάση όποιος κι αν είναι ο Τ/Κ διαπραγματευτής. Θετική ήταν και η αντιμετώπιση της θέσης Ερντογάν και από τον Δ. Χριστόφια την περασμένη Πέμπτη. Και με τον κ. Έρογλου στο τιμόνι των Τ/Κ, μια διεθνής διάσκεψη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα. Σημαίνουσα διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Π» ότι, αν στην εικόνα μπει ο κ. Έρογλου, τότε είναι αναγκαίο να τον φέρουν οι πλευρές σε διεθνές τραπέζι υψηλού επιπέδου, όπου θα είναι απολύτως ελεγχόμενος και όπου την άμεση πρωτοβουλία των κινήσεων της τουρκικής πλευράς θα την έχει η Άγκυρα.”
Για το copy-paste,
Anef_Oriwn
Δευτέρα 22/3/2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
stelios
από τη μια τούτη ούλλη η ιστορία με τη "πενταμερής", "τετραμερής",
"διεθνής διάσκεψη" είναι λες τζαι παίζουν κουμέρες.
που την άλλη.... συμβαίνει. Σε όλες τις συγκρούσεις θα δημιουργηθούν διάφορα θέματα, τα οποία αφού ανακυκλωθούν μιαν αλλη μιαν, γινίσκουνται θέματα που δεν σηκώνουν υποχωρηση - με που τον ένα, με που τον άλλο.
καλή ωρά τούτο. για να λυθούν οι εγγυήσεις, στρατοί και ασφάλεια, πρέπει να ρτει κοντά οι τουρκία. Τζαι εμείς θέλουμε να χουμε λόον, τζαι οι τκ. Ε, αντί να ασχολούμαστε τζαι μεις τζαι τζίηνοι με το πως θα λυθούν τα πιο πάνω ζητήματα, μας απασχολεί παραπάνω το στάτους που θα έχουν οι συμετέχοντες.
εξυπνάδες οι τουρτζιοι, εξυπνάδες τζαι μεις, ανυποχώρητοι οι τούρζιοι, τα ίδια εμείς, τζαι πάει το φκιολί.
όσπου βαρκούνται μας, βρίσκεται κανένας διπλωμάτης με την απαραίτητη πολιτική δύναμη, τζαι χρησιμοποιεί τη γνωστή στη διπλωματία "επικοδομιτική ασάφεια", βαφτίζει τη συνάντηση κάτι άλλο, φκάλει τζαι μιαν ανακοίνωση ότι η συνάντηση δεν σημαίνει έτσι ούτε αλλιώς , πιέζει μας τζαι λίον, για να γίνει τζίηνο που πρέπει να γενεί.
Που τζαμέ τζαι τζει αξίζει ένα σχόλιο. Σε τούτο το παιχνίδι των εντυπώσεων (και των κουμέρων), και αφού για μας είναι (ή κατασκεύστηκε ως) απαράδεκτη η τετραμερής, κάμνουμε τη κομπίνα να καλέσουμε παραπάνω κόσμο (μεταξύ των οποίων είναι Η ΕΕ, και "παραδοσιακοί εχθροί της κύπρου" αμερικανοβρετανοί).
όσοι παραπάνω έρτουν όμως, τόσον αυξάνεται και η πιθανότις πιέσεων. Και προς τους μεν και προς του δε.... αν και πάντα ο καθενας πιστέφκει ότι μόνο τζίηνο πιέζουν.
καλιούμεν τους - είμαστε σίουροι ότι εννα μας υποστηρίξουν ; ή ότι τούτος ο συνδιασμός τουλάχιστο θα προκαλέσει παραπάνω πιέση προς τη τουρκία από ότι θα προκαλέσει σε εμάς ;
Εν τζαι διαφωνώ με τη πρόταση χριστόφια.
Αλλά επείδη έπαθεν τη κλάπα ο τάσσος, με την επιστολή για να αρκέψουν οι συνομιλίες, θέλω να πιστέυω ότι η πρόταση χριστόφια, είναι πολιτική και όχι επικοινωνιακή αντιπρόταση στη πρόταση της τουρκίας.
Αν πει ναι ο ερτογάν, εμείς θέλουμε ;
Που τα καλά θέλουμε ;
Θέλω να πιστεύω πως ναι.
Steliε,
Γιατί να μεν θέλουμεν [εννοώ ο Πρόεδρος να μεν θέλει];
Είτε ΜΑΣ αρέσει, είτε όχι [και πέραν από στομφώδεις δηλώσεις, του στυλ “για μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουτέστιν την Κύπρο, ΔΕΝ μπορεί να υπάρχουν εγγυήσεις – για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της”], είναι ευρέως παραδεχτό, ότι για να επιλυθούν τα ζητήματα της ασφάλειας [και για τους ΜΕΝ – δηλ. ΕΜΑΣ – αλλά και για τους ΔΕ – δηλ. τους τουρκοκυπρίους] καθώς και των στρατών, πρέπει να υπάρξει μια έστω και μίνι διεθνής διάσκεψη. Απ’ αυτήν ΔΕΝ μπορεί να λείπουν ούτε τα Ηνωμένα Έθνη αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να θεωρείται ως εκ των ων ουκ anef_ η εμπλοκή και συμμετοχή αυτών των δύο οργανισμών σε μια τέτοια διάσκεψη, αν πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και αποστρατικοποίηση . Η φιλολογία όμως περί “διεθνούς διάσκεψης” είναι πολύ παλιά. Προβαλλόταν και υποστηριζόταν έντονα από την Αριστερά [το ΑΚΕΛ] μετά την τουρκική εισβολή και ήταν ένας τρόπος για να εμπλακούν στις διαδικασίες λύσης του κυπριακού τόσο η Σοβιετική Ένωση και γενικότερα οι [τότε] σοσιαλιστικές χώρες όσο και οι αδέσμευτοι, ούτως ώστε να αποφευχθεί η υιοθέτηση ή/και η επιβολή μονόπλευρου [νατοϊκού] εγγυητικού καθεστώτος! Σήμερα όμως, [και μετά και την κατάρρευση του σοσιαλιστικού ανατολικού μπλοκ] τα πράματα έχουν διαφοροποιηθεί. Μπορούμε πλέον να απαιτήσουμε την ουσιαστική εμπλοκή [για μια μεταβατική περίοδο] της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων!
Τελικά η παραφιλολογία-θεωρία (εντελώς αβάσιμη και εξωπραγματική) του ΔΗΣΥ ότι ο Χρισόφιας (άκουσον-άκουσον) θέλει εκλογή Έρογλου έπιασε τόπο μες τη δεξιά...
αν είναι δυνατόν.
Νομίζω πίννουν μες τον συναγερμό...
Εν εντάξη να αμφισβητείς τη μέθοδο, τη διαλλακτικότητα, τη μελέτη, την εξυπνάδα της κυβέρνησης αλλά...και τις προθέσεις της...
Εννεν φανερές αρκετά?
Ο Νικολάκης υπέπεσε στη μιζέρια της φουστανέλλας...
θα τον μαλλώσουν οι μάστροι του στο κατάλληλο καιρό..
ας την φορεί τζαι μες το πάσχα, στον οβελία...
Ύστερα από την επανεκλογή Ταλάτ θα ξαναβάλει το ευρωπαικό του κουστούμι θέλει δεν θέλει...
Αγαπητέ SStylian,
Ο ΔΗΣΥ [κι όπως κάθε κόμμα της Δεξιάς] παρ’ όλα τα φιλελεύθερα ξανοίγματα [στον λόγο μόνο, όχι όμως και στες πράξεις] μιας (μισο)μερίδας των στελεχών του, ΔΕΝ μπορεί να απαλλαγεί από το εθνικιστικό του παρελθόν και τον ελληναράδικο του λόγο. Υπάρχουν παλινδρομήσεις κι αντιφάσεις στο λόγο των στελεχών του [χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα αντιφατικά δήλωσε τελευταία ο Πουργουρίδης για την “εκ περιτροπής προεδρία”. Κι όλ’ αυτά γίνονται συνήθως σε εποχές που πλησιάζουν εκλογές σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν κοντά στο κόμμα οι ελληναράδες ψηφοφόροι. Σε πολλά ζητήματα παρατηρούμε ν’ ακολουθείται μια πολιτικάντική κι αντιφατική [όπως προείπα] πολιτική. Άλλο πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του [αντιφατικού] φαινόμενου είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Φούλης και Λευτεράκης. Ο ένας, ας πούμεν, κατηγορεί την Κυβέρνηση για σπατάλες ενώ ο άλλος επιμένει [μεταξύ άλλων] για αναγνώριση, ως προσφύγων, των «εκ μητρογονίας», κάτι που σημαίνει αύξηση των κρατικών παροχών κατα καμπόσα εκατομμύρια εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης.
Για τον φιλελεύθερο λόγο στελεχών της Δεξιάς σε παραπέμπω και στην 36η ανάρτηση μου του 2008 – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/10/36.html
ο χριστοφκαις εφαε τα μουτρα του απο τωρα.επειδη ειναι κριμα να τον δολοφονησει ο στρατος ας παει σπιτι του καλυτερα.με το να εξισωνεις το 18 με το82 τοις εκατο διαπραττεις προδοσια.εμεις πεινουμε και ο ταλατικος πληρωνειτα εξοδα των τκ.εδωσαν με τα ουλλα στους κατοχους των σπιτιων μας εμεινε το ακελ να δωσει την κυπρο ολοκληρη για να εξαλειφτει.απο το ελαμ.δεν ειναι αργα για να μας πει ο χριστοφιας οτι το74 δεν γνωριζε που θα παει.
Δημοσίευση σχολίου