Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ανάρτηση 10/2010 [συναγερμική και πάλι για την “εκ περιτροπής”] – Εξ ιδίων τα αλλότρια ή και ‘συ τέκνο Χαράλαμπε;

Ως συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης ΜΟΥ για την “εκ περιτροπής προεδρία” [και την άκαιρη, καιροσκοπική και αψυχολόγητη κίνηση του “Συναγερμού” για αλλαγή των θέσεων του πάνω στο θέμα αυτό] θα παραθέσω σήμερα ένα σχετικό άρθρο από τον σημερινό “Πολίτη” [του δικηγόρου Χαράλαμπου Προύντζου].
Ο αρθρογράφος, [που έχω την εντύπωση ότι κινείται στον ευρύτερο χώρο του ΔΗΣΥ] τα ψέλνει κανονικά ΚΑΙ στην ηγεσία του “Συναγερμού” [κυρίως στον Αναστασιάδη] για την αλλαγή της στάσης του για την “εκ περιτροπής”. Καλό είναι να το διαβάσουν μερικοί μερικοί ...

Σχόλια δικά μου ΔΕΝ θα καταθέσω για την ώρα [πλην μερικά πολύ σύντομα – και με κόκκινο χρώμα - και μέσα σε αγκύλες]... Επιφυλάσσομαι για μετά [στην τυχόν συζήτηση] ...


“Νίκο, σύνελθε”
[του Χαράλαμπου Προύντζου, εφημερ. “Πολίτης”, 03/03/2010, στήλη “Δεύτερη Ανάγνωση”, σελ. 6 – link:
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=932583&-V=columns&-p ].

[Οι επιχρωματώσεις είναι δικές ΜΟΥ] ...

“Για όλους όσοι εκπλήσσονται από το θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες από Αναστασιάδη - Πουργουρίδη, υπενθυμίζεται η κωλοτούμπα του ΔΗΣΥ ενόψει των Προεδρικών του 1993. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι στην κόντρα Αναστασιάδη - Προεδρικού - ΑΚΕΛ τη συντριπτική ευθύνη φέρει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ. [ΔΕΝ μας εξηγά όμως γιατί ...]. Οι αγκυλώσεις και η αλλεργία τους στο ΔΗΣΥ αποτέλεσαν αχαριστία προς τον Αναστασιάδη που με προσωπικό πολιτικό κόστος εμφανιζόταν μονίμως ως εμπροσθοφυλακή του Προεδρικού και βαρύ πυροβολικό της λύσης. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να μειώσει τη σημασία της απώλειας των Προεδρικών Εκλογών του 2013 από τον ΔΗΣΥ κάτι που θα σημαίνει 15 χρόνια μακρυά από την εξουσία, πράγμα αδιανόητο για ένα κόμμα εξουσίας, ειδικά στην Κύπρο των πελατειακών σχέσεων. Όμως, εδώ το θέμα είναι μαθηματικό.
Η ΕΔΕΚ πολύ δύσκολα θα στηρίξει Αναστασιάδη στις εκλογές αυτές ή σε οποιαδήποτε άλλη εκλογή. Δεν λέω ποτέ, γιατί στην πολιτική όλα είναι δυνατά. Αν, όμως, κάποιος συνομιλήσει με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΔΕΚ, είναι αντιληπτό ότι ενάντια στον Αναστασιάδη υπάρχει ένα μένος άνευ προηγουμένου, το οποίο χρονολογείται και δεν υποχωρεί ούτε υπό το φως των βαθύτατων προσωπικών διαφορών που δημιούργησαν τα σχόλια του Προέδρου περί «κονιορτοποίησης στα μυαλά κάποιων».
Η πρόσφατη ρήξη του Αναστασιάδη με την ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν είναι βεβαίως τυχαία. Αποτελεί μια έμμεση προσπάθεια οικειοποίησης της σκληρής πτέρυγας του ΔΗΚΟ, η οποία, μετά την κατά κράτος εσωκομματική της ήττα είναι απομονωμένη και ψάχνει διαύλους συνεννόησης. Συνεπώς, η μόνη επιλογή του Αναστασιάδη, δεδομένης της φιλοδοξίας του να αποτελέσει υποψήφιο για τις Προεδρικές του 2013 είναι να βάλει φουστανέλα, να αναμένει αδιέξοδο λόγω εκλογής Έρογλου ή άλλως πως και να ασκήσει εξοντωτική αντιπολίτευση στον Πρόεδρο ευθυγραμμιζόμενος με τις απορριπτικές δυνάμεις αφήνοντας τον πρότερο του βίο να συγκρατήσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις της λύσης που ανέβασαν τα ποσοστά του ΔΗΣΥ στα σημερινά τους επίπεδα. Τα μαθηματικά, όμως, δεν του βγαίνουν σε μια τέτοια περίπτωση.
Χωρίς λύση, ο Αναστασιάδης δεν είναι εκλέξιμος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο ισχύει για τον Χριστόφια, αλλά η στήλη δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο Πρόεδρος έχει το διαχρονικά αήττητο όπλο της εξουσίας στη διάθεσή του, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα ελιγμών και χειροπιαστών δεσμεύσεων προς τρίτους. Είναι καλύτερος τακτικιστής από τον Αναστασιάδη, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα τόσο στην προηγούμενη προεδρική εκλογή όσο και στο τελευταίο σφιχταγκάλιασμα του ΔΗΚΟ. Επίσης, ο Χριστόφιας έχει το λογικοφανές επιχείρημα ότι αναμένει χειροπιαστή κίνηση της Τουρκίας, είτε με εκλογή Ταλάτ ή με πλήρη έλεγχο του Έρογλου. Οι προχθεσινές δηλώσεις Ερντογάν στους Κύπριους δημοσιογράφους φαίνεται να αφήνουν χώρο για μια τέτοια τουρκική κίνηση.
Αν ο Χριστόφιας κάνει κίνηση στο Κυπριακό (η οποία βεβαίως θα είναι αποτέλεσμα τουρκικής πρωτοβουλίας), ο Αναστασιάδης θα είναι εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα ως αναξιόπιστος, αφού βιάστηκε να κάνει δεξιά στροφή. Χωρίς λύση του Κυπριακού, ο Αναστασιάδης θα κάνει ακόμη πιο δεξιά στροφή, για να προσεταιριστεί τα απορριπτικά στοιχεία ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους και εκεί θα γίνει τελείως ρεζίλι στα μάτια αυτών που εδώ και 10 χρόνια σχεδόν (στην μετά Κληρίδη εποχή) τον αξιολόγησαν ως τον μοναδικό πραγματικό και αξιόπιστο ηγέτη της πολιτικής σκηνής.
Θεωρώ τις δηλώσεις Πουργουρίδη περίεργες με βάση το χρονικό σημείο και την απουσία αφορμής. Ούτε ο Αναστασιάδης, ούτε ο Πουργουρίδης είχαν λόγο να εγείρουν θέμα εκ περιτροπής προεδρίας στην παρούσα φάση, τόσο ετεροχρονισμένα και με το τοπίο θολό ως προς τις συνομιλίες.
Όλα τα κόμματα σε περιόδους σημαντικών ανακατατάξεων (όπως η παραμονή ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση) κάνουν το λεγόμενο «positioning», δηλαδή, επανατοποθετούνται εν αναμονή των εξελίξεων.
Ο Αναστασιάδης απλώς βιάστηκε, το παράκανε και τώρα έχει αυτοεγκλωβιστεί. Το τίμημα, βεβαίως, δεν θα είναι απλά η απώλεια αξιοπιστίας του κόμματος ή του ιδίου. [Και κάποιοι τον έχουν θεοποιήσει!]. Ήδη η εκ περιτροπής προεδρία έχει δαιμονοποιηθεί στα μάτια της κοινής γνώμης. Το πολιτικό περιθώριο, σηκώνει παντιέρα επιβεβαίωσης, ο ΔΗΣΥ φαίνεται ως ουραγός της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων και το ΑΚΕΛ βρήκε το τέλειο άλλοθι για τις δικές του εγκληματικές ευθύνες. Νίκαρε ψυχραιμία, σύνελθε και ξαναγίνε αυτός που ήσουν. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.”

Για το copy-paste και την παρουσίαση,
Anef_Oriwn
Τετάρτη 3/3/2010

3 σχόλια:

John Charalambous είπε...

Ρε μπεμπεράκι του ΑΚΕΛ, μα εν εμπήκε κανένας σύμμαχος να μπεμπερίσει πάλε...

άτζιαπιν σου επήαν εκδρομή παλέ τα πουλάκια της εδον;

Εσένα δεν σε επήραν μαζί τους επειδή ανήκεις στις ομάδες υψηλού ρίσκου;

Anef_Oriwn είπε...

Johnάκο,
Ευτυχώς που έχουμε τζι’ ΕΣΕΝΑ τον πικράντερον, να περνάς τζιαι να ΜΑΣ λαλείς γεια!!!

Παρεμπιπτόντως, ΕΣΥ που αποδίδεις την κατακόρυφη μείωση των σχολίων στο Βε Σε [W.C.];

ΚΗΡΥΚΑΣ είπε...

signomi,
ma o vrountzos den ine afto to pedi pou ithele na gini tragoudistis me thn kithara?
exasa ta ixni tou. apo apotixemenso tragoudiaris egine arthrografos pou tha nouthetisi ton Nikaro? mashallah tou, etsi gia na to po ke sth glossa tou.;