Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ανάρτηση 13/2010 [πολιτική, τουρκοκυπριακή, και εκλογική] – Για τες “προεδρικές” εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις νέες εξελίξεις εκεί ...

{Πιο κάτω θα παραθέσω [αναδημοσιεύσω ηλεκτρονικά] ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βαγγέλη Βασιλείου [από τον σημερινό “Πολίτη] για τες επικείμενες “προεδρικές” εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα [στις 18 του Απρίλη].
Μέσα από τη πληροφόρηση που ΜΑΣ παρέχει το κείμενο αυτό ΜΑΣ δίνει μια καλή εικόνα για την προεκλογική κατάσταση στα κατεχόμενα και πως διαμορφώνεται το προεκλογικό πολιτικό σκηνικό μετά και την εξαγγελία από τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου [που είναι “βουλευτής” το κόμματος του Έρογλου] και της δικής του υποψηφιότητας για την “Προεδρία”...}

*****************
“Χείρα βοηθείας στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για «εκλογή» του στον δεύτερο γύρο.”
“Υποψήφιος κι επίσημα ο Ταχσίν.”

(του Βαγγέλη Βασιλείου, εφημ. “Πολίτης”, 12/03/2010, σελ. 7 – link:
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=934416&-V=articles].
[Οι επιχρωματώσεις είναι δικές μου]

“Μια μέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Γκιουλ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανακοίνωσε ότι κατέρχεται τελικά στις «εκλογές». Ενημέρωσε προσωπικά τον Ντερβίς Έρογλου
Το σκηνικό υποψηφιοτήτων που εξυπηρετεί όσο τίποτα άλλο τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ψαλιδίζει τα ποσοστά του Ντερβίς Έρογλου στήθηκε χθες και επίσημα στα κατεχόμενα, αφού ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ανακοίνωσε ότι κατέρχεται στην «προεδρική» κούρσα.

Η υποψηφιότητα Ερτουγρούλογλου «ψήθηκε» και «σερβιρίστηκε» από την τουρκική ηγεσία, προφανώς για να υποβοηθηθεί η προσπάθεια «επανεκλογής» του Ταλάτ. Ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε προχθές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ τον τελευταίο μήνα είχε τρεις συναντήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Χθες δε ο «βουλευτής» επισκέφθηκε στην «πρωθυπουργία» τον ηγέτη του κόμματός του και ανθυποψήφιό του, Ντερβίς Έρογλου, ανακοινώνοντάς του τις αποφάσεις του. Εξερχόμενος της «πρωθυπουργίας» ο Ερτουγρούλογλου έλυσε -αν και μονολεκτικά- τη σιωπή του λέγοντας πως «θα είμαι υποψήφιος». Περισσότερες δηλώσεις για τους λόγους που τον ώθησαν να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του ηγέτη του, Ντερβίς Έρογλου, αναμένεται να γίνουν σήμερα σε ειδική διάσκεψη Τύπου. Κύκλοι των κατεχομένων σημειώνουν, πάντως, ότι η χθεσινή συνάντηση Έρογλου - Ερτουγρούλογλου ήταν δεόντως έντονη.

Πέφτει ο Έρογλου

Η υποψηφιότητα Έρτουγρούλογλου αναμένεται να τύχει της στήριξης του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς (πέριξ του 7%) και του Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του Τουργκάι Αβτζί (πέριξ του 4%). Φέρεται να είχε συνάντηση και με τον Ραούφ Ντενκτάς. Εκτιμάται δε ότι θα αντλήσει ποσοστά κι από τη δεξαμενή του Έρογλου, με πολιτικούς κύκλους να εκτιμούν ότι μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης αυτή τη στιγμή θα παρουσίαζε τον Ταλάτ να ηγείται της κούρσας και τον Έρογλου να χάνει τουλάχιστον 5% ποσοστιαίες μονάδες. Με αυτά τα δεδομένα, οι «προεδρικές» θα είναι προφανώς δυο γύρων και, όπως προκύπτει, οι Αβτζί και Ερτουγρούλογλου θα «σπρώχνουν» τη δεύτερη Κυριακή τους ψηφοφόρους υπέρ του Ταλάτ, ενώ ο Σ. Ντενκτάς θα τάσσεται υπέρ του Έρογλου. Δεν είναι απίθανο, πάντως, ο Σ. Ντενκτάς (αν κλείσει συμφωνία για την «κυβέρνηση») να ποντάρει από την αρχή στον Έρογλου.
Εν τω μεταξύ το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μεχμέτ Τσακιτζί (πέριξ του 5%) ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει (υπό όρους) την υποψηφιότητα Ταλάτ, ενώ το επαναπροσεγγιστικό «Κίνημα Γιασεμιού» θα υποδείξει ως υποψήφιό του τον Ζεκί Μπεσικτεπελί.”

****************
Σχόλια και σημειώσεις του Ιστολόγου:

1. Για το “Κίνημα Γιασεμί” έκανα αναφορά στην περσινή μου ανάρτηση με αρ. 13/2009, [την οποία θα την βρείτε στο link
http://aneforiwn.blogspot.com/2009/04/132009.html ], στο κεφαλαίο “Σημειώσεις, σχόλια και παρατηρήσεις του Ιστολόγου”. Πληροφοριακά να αναφέρω ότι το “Κίνημα Γιασεμί” ήταν ένας Αριστερός εκλογικός σχηματισμός που συστάθηκε πέρσι για τες “βουλευτικές” εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα - το ποσοστό ψήφο που πήρε τελικά, νομίζω, ήταν γύρω στο 2,5%!

2. Στο Κίνημα αυτό συμμετέχει και το μικρό Αριστερό Κόμμα “Ενωμένη Κύπρος”, Γενικός Γραμματέας του οποίου είναι Ιζέτ Ιζτζιάν. Ο Ιζτζιάν είχε συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ την περασμένη Τρίτη [9 του Μάρτη] με το Μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ, Φανή Χριστοδούλου, όπου διαπιστώθηκε [ως αναμενόταν] ταύτιση απόψεων στο Κυπριακό.

3. Συνάντηση με την ηγεσία του ΑΚΕΛ [συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού του Γραμματέα Άντρου Κυπριανού] είχε τελευταία και ο Γ.Γ. ετέρου [μικρού αριστερού] τουρκοκυπριακού κόμματος, ο Μουράτ Κανατλί του Κόμματος “Νέα Κύπρος”. Ο Κανατλί [που να σημειώσω είναι νυμφευμένος με ελληνοκύπρια], είπε [μετά τη συνάντηση του με τον Α. Κυπριανού] ότι το αποτέλεσμα των “εκλογών” για την “Προεδρία” στην τουρκοκυπριακή κοινότητα «δεν θα αντανακλά τη βούληση των τουρκοκυπρίων» και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, το κόμμα του “Νέα Κύπρος” θα καλέσει τους τουρκοκύπριους να μποϊκοτάρουν τις “εκλογές” και να μην ψηφίσουν. Κατά την εκτίμησή μας, συνέχισε, «επί της ουσίας, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κ. Έρογλου και του κ. Ταλάτ, οι οποίοι διαφέρουν μόνο στους τρόπους τους». Τόνισε επίσης την ανάγκη απογραφής άμεσα του πληθυσμού στα κατεχόμενα, της έναρξης της διαδικασίας αποστρατικοποίησης της Κύπρου και επιστροφής των Βαρωσιωτών στις περιουσίες τους, αναφέροντας παράλληλα πως «οι τουρκοκύπριοι βρίσκονται ενώπιον μιας κατάστασης εξαφάνισής τους» [από τα κατεχόμενα] και ότι «η δημογραφική δομή στο βορρά της Κύπρου αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες, ο οικονομικός έλεγχος της Τουρκίας αυξάνεται και ανησυχούμε ότι, αν από αυτή τη διαδικασία της λύσης δεν καταφέρουμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, θα έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση που θα είναι πολύ κοντά στη διχοτόμηση».

4. Μέχρι σήμερα συνολικά οκτώ άτομα ανακοίνωσαν πως θα είναι υποψήφια στις “προεδρικές εκλογές”, ένα εκ των οποίων είναι γυναίκα (η Ζεχρά Τσενγκίζ). Πρόκειται για τον σημερινό “Πρόεδρο” Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Έρογλου, το ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατσίογλου, τον ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί, τον ηγέτη του Νέου Κόμματος Νουρί Τσεβικέλ, το μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου Ζεχρά Τσενγκίζ, τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ζεκί Μπεσικτεπελί και τον επίσης ανεξάρτητο υποψήφιο Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγκ.

5. Ο Ζεκί Μπεσικτεπελί κατάγεται [αν δεν κάνω λάθος] από την Πάφο και ήταν Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο στη Βόρεια Κύπρο, απ’ όπου [νομίζω ότι] απολύθηκε πριν μερικά χρόνια, μετά από παρεμβάσεις του κατοχικού καθεστώτος και λόγω της δράσης του. Νομίζω ότι σήμερα είναι ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος “Ενωμένη Κύπρος” [του Ιζτζιάν].

6. Με την εξαγγελία της υποψηφιότητας Ερτουγρούλογλου αναμένεται πλέον ότι οι «προεδρικές» θα είναι δυο γύρων ... Σύμφωνα μάλιστα με μια προκαταρκτική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε [τέλος του Φεβράρη] στα κατεχόμενα [και πριν την εξαγγελία της νέας υποψηφιότητας] παρουσιάζεται [σε τέτοια περίπτωση] ο Ταλάτ να παίρνει βραχεία κεφαλή στον πρώτο γύρο με 36.6% έναντι 30.9% του Έρογλου. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου συγκεντρώνει 11%, ο Τουργκάι Αβτζί 6.8%, ο Ραούφ Ντενκτάς 4.5%, ο Σερντάρ Ντενκτάς 4.1%, ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου [του Δημοκρατικού Κόμματος] 1.8%, ενώ οι (κεντρο)αριστεροί Μεχμέτ Τσακιτζί και Ζεκί Μπεσικτεπελί από 1.5%.

7. Τέλος να σημειώσω αυτό που αναφέρεται στο ρεπορτάζ: Δηλ. ότι “… Η υποψηφιότητα Ερτουγρούλογλου «ψήθηκε» και «σερβιρίστηκε» από την τουρκική ηγεσία, προφανώς για να υποβοηθηθεί η προσπάθεια «επανεκλογής» του Ταλάτ …” Τούτο μυρίζει παρέμβαση/επέμβαση της Τουρκίας [αλοίμονο!] και έμμεσα υποβάλλει ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής, πιστευει πως ΜΟΝΟ με τον Ταλάτ μπορεί να πετύχει να υπάρξει κάποια λύση στο κυπριακό, αν δεήσει και αποφασίσει να κάμει [τελικά] ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της λύσης…


Anef_Oriwn
Παρασκευή 12/3/2010


Υστερόγραφα [13/3/2010]:
1. Για το θέμα “προεδρικών” εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον κι εμπεριστατωμένο κείμενο και ο Μιχάλης Μιχαήλ στο δικό του Blog. Θα το βρείτε κάτω τον τίτλο “Διαμορφώθηκε το σκηνικό στα κατεχόμενα” στο link:
http://mihalismihail.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html
2. Σήμερα στο πρωτοποριακό πρόγραμμα του “ΑΣΤΡΑ” “Πειραματισμοί Επωνύμων" [που μεταδίδεται Σάββατο από τες 11:00 μέχρι τις 1:00 το μεσημέρι] και στο οποίο ένας Επώνυμος [πολιτικός ή κοινωνικός παράγοντας] παίζοντας στο ρόλο του δημοσιογράφου “ανακρίνει” κάποιον άλλο Επώνυμο, είχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άκρως κατατοπιστική συνέντευξη του Τουμάζου Τσιελεπή για την Ομοσπονδία η οποία δόθηκε στον Μιχάλη Παπαπέτρου. Για όσους τυχόν και την χάσατε ή θα θέλατε να την ξανακούσετε θα την βρείτε στην ιστοσελίδα του “ΑΣΤΡΑ” και στα links:
http://www.astra.com.cy/index.php?pageaction=ast&modid=ShowAudio&audid=22 και http://www.astra.com.cy/index.php?pageaction=ast&modid=ShowAudio&audid=20

Anef_Oriwn
13/3/2010 – 5:00 μ.μ.

5 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Ρε σύντροφε, καλά εκατάλαβα πως η Τουρκία δεν αποφάσισε ότι θέλει λύση ακόμα αλλά εν να φκάλει τον Ταλάτ σε περίπτωση που το αποφασίσει.

Πεμου έπιννες τίποτε πριν αποφάσισεις να το γράψεις οξά ετηλεφώνησες του Στέφανου;

Μα σοβαρά τωρά, υπάρχει έστω 1% η Τουρκία να μεν θέλει λύση τζιαι να προωθεί τον Ταλάτ just in case?

Την αγάπην μου

Λεξιπένητας

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Lexi_Penitas,
Ήπια μετά που το έγραψα [έναν καρτο ζιβανία – με σουβλάκια, αγρέλια τζιαι ζαλατίνα]! - Άρα τώρα είμαι πιωμένος! Κίχ ...
Η ουσία είναι [αν τελικά θέλει λύση η Τουρκία], τι είναι “τούτη” [αχ ρε σύντροφε Τσιελεπή!], η λύση που θέλει! Κι εδώ είναι και η βασική διαφορά μου με πολλούς της “Επανένωσης”!!! [Άσ’ το, θα το κάνω post!]

Ανώνυμος είπε...

Λύση; Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Το είπε και ο Ερντογάν, έτσι;
(Υπό την επήρεια κόκκινου οίνου και μόνον!)

Unknown είπε...

Φίλε μου Ανευ, για να μην ξαναγράφω τα ίδια και τα ίδια, στου Μιχάλη το κονάκι, άφησα ένα κατεβατό με τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου για όλα αυτά. Θα ήθελα τη δική ΣΟΥ γνώμη.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ PolitisPittas,
Αποδεχόμενος την πρό(σ)κληση ΣΟΥ να σχολιάσω τα όσα έγραψες στου Μιχάλη, θα παραθέσω εδώ το link [http://aneforiwn.blogspot.com/2009/12/772009.html] για την τελευταία ανάρτηση ΜΟΥ του 2009 [την 77/2009], όπου πραγματεύομαι κάποια από τα θέματα που θίγεις, με την υπόσχεση να προσπαθήσω να επανέλθω σε ευθετότερο χρόνο στο “Παντός Καιρού” για κάποια περαιτέρω σχόλια ...