Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ανάρτηση 117/2012! ["θρησκευτική", γιορταστική, ονομαστική, εγκυκλοπαιδική, γεωγραφική] – Περί ονομαστικών εορτών κι άλλων σχετικών τινών το ανάγνωσμα…



Το Blog ετούτο δεν φημίζεται και ούτε και διεκδικεί δάφνες θρησκευτικότητας [αντίθετα εδώ έχουμε δημοσιεύσει κείμενα με καθαρά αντι-θρησκευτικό κι αντι-κληρικαλιστικό περιεχόμενο, όπως ας πούμεν, κι ένα για τον επικαλούμενο “Μέγα” κι Ά(γ)ριο Κωνσταντίνο... Αυτή τη φορά όμως, θα επιχειρήσουμε μια μικρή κι ανώδυνη παρασπονδία, βασικά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους…
Ανοίγοντας λοιπόν, σήμερα [17 του Σεπτέμβρη] το πρωί το diary μου [ελληνικής έκδοσης] για να δω τι δουλειές και υποχρεώσεις είχα, πρόσεξα να γράφει Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδας, Αγάπης, Μαρτύρων!  
[Από μικρή έρευνα που έκανα η Σοφία ήταν η μητέρα και οι άλλες τρεις οι μικρές κόρες της. Κι επίσης ότι η γιορτή υπάρχει και στις σλαβικές ορθόδοξες εκκλησίες]…
Όμως ρε gamoto [θθου Κύριε πιπέριν αψόν στο στομάχι μου! – αν και το «gamoto» είπα το που μέσα μου], υπάρχουν τζι’ έτσι ονόματα όπως το Αγάπη και το Πίστη – καλά το Σοφία και το Ελπίδα εξανάκουσα τα!
Εφανταστήκετε [οι άντρες της εδώ παρέας] τη γυναικά ή την σύντροφο ΣΑΣ να τη λένε Αγάπη, τζιαι τούτη να ‘ναι όλο όξος και χολή και να ΣΑΣ νευριάζει και να της φωνάζετε «Σκάσε  Αγάπη»; Ya να την λαλούν Πίστη και να ‘ναι άπιστη [και θρησκευτικώς κι άλλως πως], και να την ρωτάς «Πίστη, τι έγινε η πίστη σου»;
Τέσπα…

***********************
Έτσι από περιέργεια όμως, έριξα και μια ματιά σ’ ένα κυπριακό θρησκευτικό ημερολόγιο, όπου εντόπισα πως σήμερα 17 του Σεπτέμβρη γιορτάζουν και ο Άγιος Ηρακλείδιος, Επίσκοπος Ταμασού όπως κι ο Άγιος Αναστάσιος ο Αλαμάνος.
Κι συνεχίζοντας την έρευνα μου [διαδικτυακώς], ανακάλυψα ότι υπάρχει γυναικεία Μονή αφιερωμένη στον Άγιο Ηρακλείδιο. Τούτη είναι κτισμένη στα νοτιοανατολικά του χωριού Πολιτικό, στην επαρχία της Λευκωσίας, σε τοποθεσία κοντά στην αρχαία πολιτεία της Ταμασού [και κάπου κοντά στα Πέρα Ορεινής]. Θυμήθηκα μάλιστα ότι την είχαμε επισκεφτεί σε μια εκδρομή μας πριν από αρκετά χρόνια, όταν με τη σύζυγο μου περιηγόμαστε την Κύπρο για να την γνωρίσουμε κι από κοντά.  
[Λέγεται ότι ο Επίσκοπος Ταμασού Ηρακλείδιος έζησε τον πρώτον αιώνα μετά τον Χριστό]…

Από την άλλη ήξερα ότι για τον Άγιο Αναστάσιο υπάρχει μοναστήρι αφιερωμένο σ’ αυτόν στην [κατεχόμενη σήμερα] Περιστερονοπηγή Αμμοχώστου. Το χωριό βρίσκεται στην καρδιά της Μεσαορίας και λέγεται ότι εκεί γινόταν [την μέρα του Αγίου] μεγάλο πανηγύρι. [Τότε τα πανηγύρια είχαν και τον χαρακτήρα της εμπορικής σύναξης. Στο συγκεκριμένο μάλιστα γίνονταν μεγάλες αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων και ζώων. Βλέπετε, το καλοκαίρι είχε φτάσει πια στο τέλος του και ότι είχε παραχθεί, διατείθετο προς πώληση]…  
Οι κακές γλώσσες λένε ότι τους κατοίκους του χωριού τους φωνάζανε και «κλεφτοπηγιώτες» [ίσως λόγω κάποιου ιδιαιτέρου χόμπι που εξασκούσαν], ενώ τον Αύγουστο του 1974 οι φασίστες ΕΟΚΑΒητατζιήδες του χωριού δολοφόνησαν εν ψυχρώ 126 τουρκοκύπριους αμάχους [από βρέφη, παιδιά, γυναίκες μέχρι και γέρους] από τα γειτονικά χωριά Μάραθα, Σανταλάρη κι Αλόα!

Σύμφωνα με τη θρησκευτική ιστορία [πιο πολύ παράδοση], ο Άγιος Αναστάσιος ήταν ένας από τους 300 Αλαμάνους Αγίους, οι οποίοι κατέφυγαν στην Κύπρο από την γειτονική Παλαιστίνη, κατά το 12ο αιώνα αναζητώντας ασφαλέστερο τόπο μετά την κατάληψη της από τους Σαρακηνούς.

Αλαμάνοι ήταν,
-  κι ένας Άγιος Γεώργιος, με μοναστήρι [και αυτό γυναικείο] κοντά στο Πεντάκωμο, αριστερά του δρόμου προς Λεμεσό,
-  όπως κι ένας Άγιος Κωνσταντίνος [άλλος αυτός, όχι ο “Μέγας”], που είχε εγκατασταθεί σε μια σπηλιά σε κάποιο μέρος που λεγόταν Τραχιά – μια τοποθεσία μεταξύ των χωριών Άχνας και Ορμήδειας. [Στην Ορμήδεια η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν, τον Άγιο Κωνσταντίνο τον  Αλαμάνο]…

Για την ετυμολογία [και τη γεωγραφική καταγωγή] της λέξης «Αλαμάνος», ρίξτε και μια ματιά εδώ.

Εγώ να αναφέρω ότι [όπως λέγεται από διάφορους περί της θρησκείας ειδήμονες], οι Αλαµάνοι ήταν κληρικοί και λαϊκοί που ασκήτεψαν στην Κύπρο και ανακηρύχθηκαν άγιοι από την Εκκλησία στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου  αιώνα.  Ήταν περίπου 300, αλλά γνωστά είναι μόνο τα ονόματα των 67, [αναφέρονται μάλιστα και ως μάρτυρες και όσιοι «τριακόσιοι οι εν Κύπρω»]. Οι πληροφορίες για την εθνικότητα και την εποχή κατά την οποία ασκήτεψαν είναι συγκεχυμένες και αντιφατικές. Πιθανότερη, πάντως, φαίνεται η άποψη πως οι άγιοι αυτοί ήταν Έλληνες μισθοφόροι, ακόλουθοι του Γερμανού αυτοκράτορα Κόνραντ Γ΄ [εξ ου και η ονομασία Αλαμανοί] που συμμετείχαν στη Β’ Σταυροφορία (1147).

Χρόνια Πολλά λοιπόν, σ’ Όλους τους Εορτάζοντες και Εορτάζουσες [είτε τιμούν, είτε όχι τους αντίστοιχους Αγίους και Αγίες]!

Anef_Oriwn
[γράφοντας – όλως παραδόξως – και για θρησκευτικά θέματα]
Δευτέρα 17/9/2012 

5 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Φαίνεται ότι τα θρησκευτικού [και λαογραφικού] περιεχομένου κείμενα μας δεν ενδιαφέρουν ποσώς τους αγαπητούς μας επισκέπτες κι αναγνώστες. Γι’ αυτό μάλλον και ΜΑΣ έχουν σνομπάρει! Ούτε 35(!) επισκέψεις δεν είχαμε από τα ψες που κάναμε την ανάρτηση!
Πάντως ούτε και το θρησκευτικο-λαογραφικό Blog NOCTOC [link: http://noctoc-noctoc.blogspot.com/2012/09/blog-post_17.html] έχει πολλή κίνηση! Φαίνεται εν γενικό τον κακόν!
Είπα να κάμω λίγη αποτοξίνωση από τα πολιτικο-οικονομικα θέματα και να γεμώσω τες μπαταρίες μου για να επανέλθω “δημήτριος” εν όψει της μακράς προεκλογικής περιόδου που ακολουθεί! Πολλά θα έχουμε να γράψουμε και να πούμε! Κι όποιοι αντέξουν!
[Ως αντιστάθμισμα και αποζημίωση σκέφτομαι το επόμενο post μου να είναι αντιθρησκευτικού περιεχομένου]…

Anef_επιφυλάξεων

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Προφανώς, Φούλλλληηηη μου εν εκατάλαβες ότι εν άθρησκοι, άθεοι, άτε τζι' αγνωστικιστές που σε δκιαβάζουν! :)

Μιαν Αγάπη ξέρω, πάντως τζιαι θεωρώ το πολλά όμορφον όνομα. Το Πίστη το αντιπαρέρχομαι :)

Καρτερώ το δημήτριος!

νεος είπε...

Και όμως, η λαογραφία φαίνεται να ενώνει και να ενδιαφέρει πολλούς...

να σου γνωστοποιήσω και την λειτουργία ενός άλλο μπλογκ, των ιστορικών διαδρομών του Μιχάλη Μιχαήλ, που παρουσιάζει τα ηχητικά από τις εκπομπές του στον άστρα.

http://istorikesdidromes.blogspot.com/2012/09/1.html

Anef_Oriwn είπε...

Νέε,

Είδα το νέο Blog του Μιχάλη!

*******************************
Angel-Witch,

Μπορείς να διασαφηνίσεις τους όρους «άθρησκοι, άθεοι, […] τζι’ αγνωστικιστές»; Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;

Ο Άης Φούλλης πότε γιορτάζει;

Φούντας είπε...

ο φουλης γιορταζει του αγιου φουλαριστου.
εσιει δικιον η κορου. ποιος ασχολειται με θεους τζιε θρησκειες εκτος που τους χαλαζοπληκτους?