Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009
Ανάρτηση 58/2009 [επίκαιρη, επετειακή, πολιτική, ιστορική, νεολαιίστική, τηλεοπτική] – Μια στημένη παράσταση!
Την 1η τ’ Οκτώβρη, Μέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, [το απόγευμα], έτυχε και παρακολούθησα [μια και βρισκόμουν σπίτι μπροστά από την τηλεόραση] μια συζήτηση [από το πρόγραμμα “Με την Ελίτα” στο “Σίγμα”], για την επέτειο [και διάφορα άλλα παρεμφερή και παράπλευρα ιστορικά και πολιτικά θέματα] με τη συμμετοχή κυρίως νέων ανθρώπων [νομίζω πως ΟΛΟΙ – πλην των επισήμων καλεσμένων – ήταν φοιτητές].
{Η Ελίτα [Μιχαηλίδου] είναι εκείνη η [τηλεοπτική] παραγωγός και παρουσιάστρια με το αιωνίως θλιμμένο ύφος, τη λυπημένη φωνή και γενικώς ένα κλαμένο style [που καθορίζεται εν πολλοίς από τα μάτια της που λες και είναι δακρυσμένα], χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτει εν αφθονία και δεν τα αποχωρίζεται ούτε κι όταν χαμογελάει ακόμα και τη συνεχώς κουνάμενη κεφαλή ... Ουκ ολίγες φορές η κυρία Ελίτα έχει ασχοληθεί στην εκπομπή της [με φιλοξενούμενους θεολόγους, παπάδες, μοναχούς, γέροντες και γριές] με μεταφυσικά φαινόμενα όπως, ας πούμεν, με θαύματα, θαυματουργούς αγίους τζι’ αγίες, με θαυματοχτυπημένους ή άλλους ανθρώπους που οπτασιάζονται αγίους ... Παράλληλα για μεγάλα χρονικά διαστήματα μόνιμος guest star εκεί στο στούντιο ήταν και ο ψυχιατρο-πολιτικός αναλυτής Γιάγκος Μικελλίδης, ο οποίος ενίοτε πίνοντας ουίσκι, καπνίζοντας, βήχοντας και καταπίνοντας φλέγματα αλλά και καθαρίζοντας τη μύτη του, έλεγε κι εκείνος τα δικά του!!!
Εσχάτως όμως η ευειδής παρουσιάστρια αποφάσισε να περάσει και σε ιστορικά και πολιτικά θέματα που σχετίζονται με την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου – για τα κατά και περί του 1974 προδοτικά και τραγικά γεγονότα ... Ζήλεψε φαίνεται τη δόξα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου [και τη επιτυχία της εκπομπής της τελευταίας “Το συζητάμε” στο ΡΙΚ1] κι αποφάσισε να κάμει κάτι παρόμοιο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αντί για απομυθοποιήσεις παρατηρούμε να συνεχίζονται οι μυθοποιήσεις και μυθοπλασίες αλλά και οι προσπάθειες για αποενοχοποίηση των υπαίτιων και αυτουργών της προδοσίας του 1974.
Ήδη [η κυρία Ελίτα] έχει κάμει [τον τελευταίο καιρό] κάποια προγράμματα για τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974, με φιλοξενούμενους [σε συνεντεύξεις και τηλεφωνικές παρεμβάσεις του κοινού] κάποιους από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδους [και τους “καλούς” και τους “κακούς”, δηλ. κι από τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις – και με τους έχοντας χέρι στην προδοσία και με αυτούς που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τη νομιμότητα]. Στην ουσία όμως το όλο σκηνικό σαν μονόλογος μου φάνηκε Δεν υπήρχε στην ουσία αντίλογος. Προσωπικά παρακολούθησα αποσπασματικά τη συνέντευξη της Βέρας Σαμψών, η οποία προσπαθούσε απεγνωσμένα να δικαιολογήσει το σύζυγο της [τον Οκταήμερο Πρόεδρο του πραξικοπήματος, Νικό(λαο) Σαμψών] και να τον εξαγνίσει. Εμ, τι άλλο θα προσπαθούσε να κάμει από του να αποκαταστήσει το όνομα του συζύγου της; Μας είπε ότι ο Νικό(λαος) Σαμψών ήταν το εξιλαστήριο θύμα για εκείνα τα γεγονότα ... Δεν μας είπε όμως αν τον βάλανε με το ζόρι Πρόεδρο – δεν ήθελε κι ίδιος; Ότι και να ήταν [άμοιρος ευθυνών πάντως ΟΧΙ] ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα πάψει να αποτελεί την προσωποποίηση του πραξικοπήματος!!!
Επίσης άκουσα [δεν είδα εγώ τις σχετικές εκπομπές] ότι υπηρχε και συνέντευξη του εκ των ηγετικών στελεχών της ΕΟΚΑ Β΄ Καλογερόπουλου - Διάκου με απαράδεχτες τοποθετήσεις [αναφορά στον Καλογερόπουλο έκανε σε σχόλιο του κι ο Μιχάλης στην ανάρτηση μας 54/2009 – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/09/542009-blog-blogs.html ], ενώ κάποιος άλλος φίλος μου είπε ότι σε πολλές αποκαλύψεις [για το χρηματισμό τις ΕΟΚΑ Β΄ από το εξωτερικό] προέβησαν οι αξιωματικοί του Εφεδρικού [Σώματος] Πανταζής και Τσαγγάρης ...
**********
[Επανέρχομαι όμως στην εκπομπή της 1ης τ’ Οκτώβρη ...]
Πέραν από τους νέους που ήταν στο στούντιο [που οι πλείστοι απ’ αυτούς μίλησαν ΜΟΝΟ μία φορά – ίσως και κάποιοι καθόλου] υπήρχε κι ένα panel με [γραβατωμένους – πλην ενός] επίσημους καλεσμένους-συζητητές που θα απαντούσαν ή/και θα σχολίαζαν τις τοποθετήσεις των φοιτητών [άραγε γιατί δεν υπήρχαν και νέοι εργαζόμενοι;] Οι συγκεκριμένοι καλεσμένοι [που ήταν εκεί] είχαν προσκληθεί για να λάβουν μέρος στη συζήτηση, ως «πολιτικά σκεπτόμενοι πολίτες» και υπό την προσωπική τους ιδιότητα [κι όχι ως εκπρόσωποι κάποιου οργανωμένου συνόλου] – αν μπορεί να ισχύσει τέτοια προϋπόθεση για κάποιον που είναι ενεργά εμπλεκόμενος και δραστηριοποιημένος σε συγκεκριμένο πολιτικό ή/και κομματικό χώρο. Τούτοι ήσαν:
1. Ο Δημήτρης Ταλιαδώρος - φιλόλογος [και ιστορικός και ερευνητής – όπως συμπληρώνει στο βιογραφικό του]. Είναι Πρόεδρος της [παραταξιακής] Κίνησης Καθηγητών [Μέσης Εκπαίδευσης] “Αλλαγή”, που πρόσκειται το Συναγερμό [κι αν δεν κάνω λάθος κι ο ίδιος είναι στέλεχος του “Συναγερμού”]. Τον έχω δει σε πάρα πολλές τηλεοπτικές συζητήσεις για θέματα Ιστορίας [ας πούμε είναι κάτι σαν τηλεοπτικός Μοϊκανός/μαϊντανός – όπως τους λαλούν τούτους οι ειδήμονες περί της τηλεοπτικής μαγειρικής], να προσπαθεί να κατανέμει εξ ίσου ίσες ευθύνες [για τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και τουρκικής εισβολής] σ’ όλους όσους πιθανό να εμπλέκονται [είτε άμεσα είτε έμμεσα] στα του κυπριακού. Εδώ εμάshετουν [με τις συνεχείς παρεμβάσεις του] να ποδηγετήσει τη συζήτηση και να περάσει τις δικές του θέσεις. Επειδή ήταν [κατα τεκμήριο] και ο μεγαλύτερος από τους εκεί παρευρισκόμενους [ξεχώριζε όπως την μύγα που έχει πέσει μέσα στο γάλα] λειτουργούσε και άκρως πατερναλιστικά! Γι’ αυτό και τον κάλεσαν εκεί, για να κάμνει τον από καθέδρας δάσκαλο, καθηγητής ων; Όμως μια τζιαι κάλεσαν τον Ταλιαδώρο [που δεν είναι και τόσο νέος], θα μπορούσαν να καλέσουν τζιαι άλλους συνομήλικους του ή ακόμα και νεώτερους του, όπως, φέρ’ ειπείν να πούμεν [που λαλεί τζι’ ο παρέας ο Ττοφουρής ο Ρεπάνιας ο Σιεράς], τον Παύλο Παύλου [έναν άλλο εκπαιδευτικό], τον Περιστιάνη, τον Τριμικλινιώτη, τον Μιχάλη Μιχαήλ, τον Αντρέα Παναγιώτου, τον Θέμο Δημητρίου, τον Γιάννη Ιωάννου [του Πανεπιστημίου Κύπρου] ... Γιατί εν το έκαμεν η κυρία Ελίτα;
2. Ο Πάρις Στυλιανίδης – μέλος κάποιας Κίνησης Πολιτών που υποστηρίζουν τη δημιουργία ή την επανασύσταση [του] Ενιαίου Κράτους [στην Κύπρο – άραγε μόνο στην νότια;]. Πάω στοίχημα πως αυτήν την κίνηση τη γνωρίζουν μόνο τα [εκλεκτά] μέλη της [κι άντε και οι γονείς τους και καμιά φιλενάδα τους – και σίγουρα και η Ελίτα που τους κάλεσε. Λαλείτε να ‘ναι τούτοι που εβκάλαν τζείνον το βιβλιαρούιν με την “πρόταση του ορθού ΝΑΙ”, όπου ο Αρχιεπίσκοπος ως ένας συνήθης Πιστοποιών υπάλληλος ήταν μάρτυρας των υπογραφών τους κατα την ίδρυση της Κίνησης;]. Λέμε τώρα, αν ΕΓΩ, με 5-6 άλλους Κκέλι-ες [Φαλακρούς για να μην πω Φάληρους] παρέες, προχωρήσουμε τζιαι κάμουμεν μιαν Κίνηση που θα λαλεί ότι ΜΟΝΟ με Σοσιαλιστική Επανασύσταση εν να λυθεί το κυπριακό, εν ννα μας καλούν και στα τηλεοπτικά στούντιο για να λεμε τες απόψεις μας;
3. Ο Αλέξανδρος Σίνκα – πρώην Πρόεδρος της φοιτητικής [“συναγερμικής”] οργάνωσης “Πρωτοπορία” και νυν μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ. Αμαρτία μου ξομολο(γ)ημένη [μπορεί να είναι και χαμηλό το επίπεδο μου], όμως οφείλω να παραδεχτώ και να πω ότι το εν λόγω “συναγερμικό” στέλεχος μου έδινε την εντύπωση ότι δεν λάμβανε μέρος σε πολιτική συζήτηση, αλλά σε κάποια σύσκεψη για οικονομικά θέματα, επιχειρηματικές δραστηριότητες και χρηματο-επενδυτικά προγράμματα!
4. Ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου – μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ ... ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟ!!! Πως γίνεται σε μια τέτοια υψηλής στάθμης εθνικωλογική συζήτηση [όπως θα ‘γραφε τζι’ ο Φτωχόπουλος στην ενωσιακή κωλο-φυλλάδα του] να καλέσουν κι ένα “αμνοερίφιο” που κατηχήθηκε στες κατασκηνώσεις της ΕΔΟΝ και που πολύ πιθανόν να είναι και στέλεχος της ΑΚΕΛικής Επαγρύπνησης; Δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη κυρία Ελίτα μας. Την άλλη φορά να καλέσετε και τον Γιώργο Χριστοδουλίδη τον εγγονό ...
Ο Πολυκάρπου [μαζί με 2-3 άλλους φοιτητές] ήταν και οι μόνες και μοναδικές ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ φωνές εκεί μέσα [αλλά κι απ’ αυτούς που παρενέβησαν τηλεφωνικά] ...
5.Ο Αντρέας Πιτσιλλίδης, ο [πρώην] αριστεί(ν)δης υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ [κατά τις φετινές – προ μερικών μηνών- ευρωεκλογές] ... Τελικά τρίτωσε το “κακό” με τους “Συναγερμικούς”!!! Τους αδίκησες κύρια Ελίτα μας! ΜΟΝΟ 3 από τους 5!!! Πως επιτράπηκε κ’ έγινε αυτό; [Ούτε στημένο να ήταν]!
Πάντως οφείλω να παραδεχτώ ότι ο συνήθης αμετροεπής [και κατά το κυπριακό “λαφαζάνης”] Πιτσιλλίδης [του είχαμε αφιερώσει μάλιστα και την ανάρτηση 29/2009 – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/06/292009.html] ήταν συγκρατημένος και προσεχτικός στις τοποθετήσεις του [τοποθετήθηκε με θετικό τρόπο για την Ομοσπονδία κάτι που απέφυγαν να κάνουν οι άλλοι συναγερμίζοντες]. Ίσως να προσπαθεί να ανακατασκευάσει το προφίλ/image του εν όψει των βουλευτικών εκλογών σε δυόμισι περίπου χρόνια.
**********
Και λίγα λόγια για τις κυριότερες απόψεις που ακούστηκαν στην εκπομπή:
1. Θεωρώ λανθασμένη την άποψη που τείνει να παρουσιάσει τη νεολαία ως ένα ενιαίο και ομοιογενές σύνολο που σκέφτεται και λειτουργεί με τον ίδιο [ή πανομοιότυπο] τρόπο και σε αντιδιαστολή [ή και αντιπαράθεση] με τους μεγαλύτερους. Σίγουρα η νεολαία έχει τα δικά της [εξειδικευμένα[ προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία και τη μόρφωση, τη ψυχαγωγία, με την εξασφάλιση δουλειάς και στέγης ... Επίσης οι νέοι χαρακτηρίζονται από ζωντάνια, παρορμητικότητα [τα έχουν έμφυτα μέσα τους], αλλά και μια αντίδραση [συχνά καλοπροαίρετη] προς κάθε τι το αναχρονιστικό και το συντηρητικό [όχι πάντοτε όμως]. Η κοινωνική τους συνείδηση όμως και οι πολιτικές τους πεποιθήσεις και τοποθετήσεις δεν παύουν να αποτελούν συνάρτηση της κοινωνικοοικονομικής τους θέσης και κατάστασης και του περιβάλλοντα χώρου τους. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι εκ του πονηρού οι όποιες προσπάθειες γίνονται για απολιτικοποίηση των νέων και για την αποστασιοποίηση τους από την πολιτική και τα κόμματα [εξ ου και η προσπάθεια για γενική απαξίωση της πολιτικής - χωρίς όμως την ίδια ώρα να υποβάλλονται υπαλλακτικές και λειτουργικές προτάσεις για άλλου είδους πολιτική δραστηριότητα].
2. Κατεβλήθη [στην εκπομπή] μια υπέρμετρη προσπάθεια για να τονιστεί [η δήθεν κινδυνεύουσα] ελληνικότητα του τόπου και των ελληνοκυπρίων [“να μάθουμε ποιοι είμαστε”, ειπώθηκε], λες και τόσα χρόνια [ας πούμεν επί Παπαδόπουλου, Κληρίδη, Βασιλείου, Κυπριανού, Μακαρίου], δεν γινόταν κατήχηση για την ελληνικότητα μας. Τούτη η φιλολογία και παραφιλολογία για να μάθουμε και γνωρίσουμε ποιοι είμαστε [έλα όμως και κάποιοι μάθουμε ότι είμαστε απόγονοι Λινοπάμπακων, ή Φοινίκων και Περσών τι γίνεται;] προβάλλεται σε αντιδιαστολή με τις προσπάθειες γα τονισμό της κοινής [για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους] κυπριακής ταυτότητας και στοχεύει βασικά στο να πλήξει την ιδέα ενός κοινού Ομόσπονδου κυπριακού κράτους σύστασης [ή μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τέτοιο κράτος]. Δεν είναι τυχαίο που τελευταία προβάλλεται όλο και πιο έντονα και η ιδέα της Διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κυπριακών κρατών [ενός ελληνοκυπριακού κι ενός τουρκοκυπριακού]. Και διερωτούμαι, αν δεχτούμε [για χάριν της συζήτησης] πως όσοι τονίζουν την κυπριακή μας ταυτότητα έχουν κκόμπλεξ, τότε αυτοί που συνεχώς τονίζουν την ελληνικότητα μας και κινδυνολογούν για τον “αφανισμό του ελληνισμού” απ’ αυτόν τον τόπο, δεν έχουν κι εκείνοι κκόμπλεξ τζι’ ανασφάλειες;
3. Επίσης έγινε προσπάθεια να περαστεί το μήνυμα ότι ΟΛΟΙ φταίμε για ότι κακό βρήκε αυτό τον έρμο τον τόπο και ειδικά για τα τραγικά γεγονότα του 1974. (Ξαν)ακούσαμε [για πολλοστή φορά] το γνωστό ιδεολόγημα για το αιώνιο πρόβλημα της φυλής [ή του ελληνισμού], τον διχασμό – λες κι άλλοι λαοί δεν είχαν ή δεν έχουν εμφύλιες έριδες, αντιπαραθέσεις και [ένοπλες] συγκρούσεις. Γνωστή αυτή η καραμέλα περί ίσως ευθυνών και η συμπεριφορά κάποιων [κυρίως από τη Δεξιά] να προσπαθούν να κρατήσουν στάση ίσων αποστάσεων. Αυτή η στάση στην ουσία συνιστά μια προσπάθεια αυτο-απαλλαγής της Δεξιάς παράταξης από τις τεράστιες ευθύνες για εκείνα τα [προδοτικά και τραγικά] γεγονότα. “Ούλλοι φταίμε”, λαλούσιν! Τα λάθη όμως ιεραρχούνται και επιμερίζονται ευθύνες. Κι όταν τούτο [δυστυχώς] δεν γίνεται [όπως στην περίπτωση της προδοσίας του 1974] οι θύτες και ένοχοι αποθρασύνονται. Ας όψεται ο κλώνος ελαίας του Μακαρίου! Αλλά όταν η Δεξιά δεν καταφέρει να αφομοιώσει τα [ακροδεξιά] καθάρματα πως θα συνεχίσει να επιτέλλει το εθνικό της έργο;
Άτε, τζιαι κανεί [για σήμερα]!!!
Υ.Γ.:
Δεν θα παραλείψω να αναφερθώ και στο χοντροειδέστατο λάθος που έκαναν σ’ ένα videάκι που μας πρόβαλαν [για να μας (δια)φωτίσουν], όπου έγραψαν τζιαι είπαν μας ότι ο Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στες 7 του Σεπτέμβρη του 1974 – το σωστό είναι στες 7 του Δεκέμβρη.
Anef_Oriwn
Τετάρτη 7/10/2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
42 σχόλια:
Χμμμ... ως Ελίτα / Χαραλαμπίδου δεν πουλάς... δοκίμασε Αιμιλία...
:-)
Ξέρω παιδιά που στις σπουδές τους κάθονταν να ακούσουν τα ματς της Ομόνοιας από τον Άστρα μέσω ΠιΣι... που τώρα βλέπουν -βρισκόμενοι στην Κύπρο -μόνο δορυφορική.
Καταλαβαίνεις ;
Άνευ,
Συμφωνώ εν πολλοίς μαζί σου.
Το ζήτημα είναι ότι όταν επιχειρεί κάποιος δημοσιογράφος να κάνει εκπομπές ιστορικού περιεχομένου, θα πρέπει πρώτα να είναι ο ίδιος ενημερωμένος ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ.
Έβλεπα την Ελίτα να παρακολουθεί με δέος την Βέρα Σαμψών να μιλά για την ομιλία του Μακαρίου στον ΟΗΕ, να λέει ΨΕΥΔΩΣ ότι κάλεσε τους Τούρκους να έρθουν στην Κύπρο και η Ελίτα να την βλέπει αποσβολωμένη, λες και πρώτη φορά το άκουγε αυτό.
Και φάνηκε ότι δεν είχε καν υπόψη της την ομιλία του Μακαρίου, διότι αν την είχε θα της απαντούσε ότι έλεγε αρλούμπες.
Όσον αφορά το φίλο μου τον Δ. Ταλιαδώρο, θα πω ότι έχει μια συγκεκριμένη τακτική, πέραν των όσων αναφέρεις. Να πιάνεται από μια λέξη και να αλλάζει το θέμα συζήτησης εκεί που διαπιστώνει ότι έχει πρόβλημα με τα επιχειρήματα του.
Πράγματι Μιχάλη ο Μακάριος το 1974 δεν βοήθησε καθόλου στην τουρκική εισβολή!
Ο Μακάριος στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την 18η Ιουλίου 1974 είπε μεταξύ άλλων:
- «Οι Eλλαδίτες έχουν εισβάλει στην Κύπρο και λαμβάνουν χώρα αιματηρές μάχες στο νησί.»
- «Αυτοί είναι περισσότερο βάρβαροι από τους Τούρκους!»
- «Τανκ βρυχώνται στους δρόμους,, απώλειες καταφθάνουν συνέχεια στα νοσοκομεία και η Ελληνική σημαία έχει υψωθεί σε όλα τα σπουδαία κτίρια.»
- «Αυτή η πράξη της κατοχής έχει πλήρως καταστρέψει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της νήσου.»
- «Η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα είναι επίσης σήμερα σε κίνδυνο…»
Ε και;
Τι "Ε και;"
Δες τι είπε:
«Τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους».
Με απλά λόγια: Τι αναμένει η Τουρκία για να εισβάλει και αυτή, για να διασώσει και τους Έλληνες και τους Τούρκους από τους χουντικούς πραξικοπηματίες;
Και αυτά όταν κάποιοι κερνούσαν γλυκό καρυδάκι σε πραξικοπηματίες......
ΦΙΛΟΘΡΗΣΚΟΙ και ΕΥΣΕΒΕΣΤΑΤΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ του ΑΚΕΛ
Δημοσίευσα για "ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΔΑΝ".
Όπως πολύ καλά γνωρίζεται ο αντίχριστος θα προέλθει από την φυλή ΔΑΝ, δέστε λοιπόν ποιό είναι αυτό το νησί "ΓΑΜΩ ΤΟ ΦΕΛΕΚΙ ΜΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑ ΚΑΡΑΒΑΚΟ"
:-)))
http://ignatios100.blogspot.com/2009/10/blog-post_12.html
οΟ Χριστόφιας πάντως για αντίχρηστος πέφτει κοντός.
Αίολε,
Έχω την αίσθηση ότι κάτι προσπαθείς αν μας πεις με τις αναφορές που κάμνεις παραθέτοντας αποσπάσματα από την ομιλία του τότε Προέδρου Μακαρίου στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βραδύ της 18ης του Ιούλη του 1974 [όταν τα τουρκικά αποβατικά πλοία ήταν ήδη έξω από την Κερύνεια], αλλά κάπου τα μασάς. Ίσως να μην τολμάς γιατί διαισθάνεσαι ότι θα σε πάρουμε με τις πέτρες!
Τι άλλο από επέμβαση μιας άλλης χώρας [της Ελλάδας] στα εσωτερικά της Κύπρου ήταν η διοργάνωση και πραγματοποίηση πραξικοπήματος στην Κύπρο που οδήγησε [σε πρώτο στάδιο] στην ανατροπή του νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου και της κυβέρνησης του; Μια ζωή ηλιθιότητες μας λαλείς για να δικαιολογήσεις την ακροδεξιά. Αν θες ρίξε και μια ματιά στο link http://ellines-antepithesi.blogspot.com/2009/07/blog-post_4312.html, για να δεις τουλάχιστον τι γράφει ο ομοϊδεάτης σου Βυζαντινός...
Με τες φαιδρότητες σου για “ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΔΑΝ” και για τους «αντίχριστους» δεν θα ασχοληθώ [δεν αξίζει τον κόπο], αλλά θα σε παρακαλούσα να μου πεις {για να “… μη σας θεωρώ [αδίκως] άσχετους ... [γιατί] ... κάτι μπορεί να ξέρετε και εσείς ...”}, [όπως δήλωσες σε σχόλιο σου στο προηγούμενο Post μου], πόσοι και ποιοι επιτέλους ήταν αυτοί οι “… κάποιοι [που] κερνούσαν γλυκό καρυδάκι σε πραξικοπηματίες......” Η απλώς κάπου το άκουσες κι εσύ και μας το σερβίρεις σαν παπαγαλάκι;
Tι να γίνει βρε ANEY είναι γνωστό ότι εγώ είμαι ηλίθιος και εσύ εξυπνότατος, για το γλυκό καρυδάκι δεν ήμουν παρόν να το δω και μόνο σαν παπαγαλάκι που το έχει διαβάσει μπορώ να το αναπαράγω, όπως εσύ πχ σαν παπαγαλάκι αναπαράγεις τα ιστορικά γεγονότα, τώρα ποιοί το πρόσφεραν αν δεν κάνω λάθος ήταν κωλοτούμπες σύντροφοί σου από το ΑΚΕΛ που με την ίδια ευκολία που πρόσφεραν το γλυκό καρυδάκι στους άφρωνες πραξικοπηματίες με την ίδια ευκολία βρίζουν τους πάντες (εκ του ασφαλούς) και με την ίδια ευκολία θα ματακεράσουν καρυδάκι γλυκό ακόμα και τον ΑΤΤΙΛΑ 3.
Για "ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΔΑΝ" διάβασες και είδες τι γράφω και αν μπήκες στο μπλοκ, θα είδες ότι κάτω δεξιά υπάρχει και ο χάρτης των τούρκων που την Κύπρο την έχει ήδη προσαρτήσει στην Οθωμανική αυτοκρατορία που ονειρεύονται.
Το κείμενο δεν είναι θρησκευτικό...... Περί αντιχρίστου μπορείς να πιστεύεις ή όχι δικαίωμά σου εξ άλλου δεν αξίζει τον κόπο αυτά είναι για αφελείς σαν εμένα και αυτά τα έχει πει ο Θεός που «δεν» υπάρχει.
Εγώ τώρα ο αδαής θα πρέπει να πω ότι :
Το πραξικόπημα έγινε 15 Ιουλίου 1974.
Η ομιλία του Μακαρίου στις 18 Ιουλίου 1974
Η εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974.
Κάνω λάθος ;
Αυτό που γράφεις για την ομιλία και την εισβολή
@ΑΝΕΥ
όταν τα τουρκικά αποβατικά πλοία ήταν ήδη έξω από την Κερύνεια
Πως συμπίπτουν χρονικά; Αν τα συνταυτίσεις (ομιλία και εισβολή) τότε «πάρεμε με τις πέτρες!»
Πάντα ηλίθιος λαλώ τι είπε ο Μακάριος:
"Όπως ανέφερα ήδη, τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους."
"Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εγκαταστήσει μία ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Η παρουσία της δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική υπό συνθήκες πραξικοπήματος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να καλέσει το ελληνικό στρατιωτικό καθεστώς να αποσύρει τους Έλληνες αξιωματικούς, που υπηρετούν στην κυπριακή εθνοφρουρά, και να θέσει τέλος στην εισβολή τους στην Κύπρο."
Εδώ ο Μακάριος μιλά για εισβολή Ελλήνω όχι τούρκων.
"
Είμαι ευγνώμων στη βρεττανική κυβέρνηση, που μού χορήγησε ελικόπτερο, ....."
"Επί μακρό χρονικό διάστημα διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με σκοπό την εξεύρεση ειρηνικής λύσης για το Κυπριακό............Πώς μπορούσε, όμως, να υπάρξει πρόοδος, όταν η πολιτική της Αθήνας για την Κύπρο ήταν διπρόσωπη; "
Αίολε,
Δεν είναι δικό μου πρόβλημα αν εσύ αισθάνεσαι “πάντα ηλίθιος” ή “αδαή” και δεν μπορείς να μοιράσεις σε δυο γαιδάρους τ’ άχυρο! Στην ουσία και στην πράξη δεν μπορείς να ξεφύγεις από τα εθνικιστικά σου σύνδρομα και τις πάσης φύσεως άλλες εμμονές σου [τις αντι-ΑΚΕΛικές παπαγαλίες και υστερίες σου]...
Βαρέθηκα πια να ακούω τες φαιδρότητες σου [πολύ ήπιος χαρακτηρισμός] γι’ αυτό και δεν θα ΣΕ ακολουθώ πλέον στην προσφιλή τακτική σου να αλλάζεις συνεχώς θέματα όταν τα βρίσκεις σκούρα ... Τίποτα το ουσιαστικό ΔΕΝ ΜΑΣ λες ... Ούτε για το περιβόητο “γλυκό καρυδάκι”, αλλά ούτε και για την ομιλία του Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφάλειας ... Απλώς κλαυθμηρίζεις γιατί υπονόησα ή υπέβαλα ότι είσαι ηλίθιος, αδαής ή μαλάκας ...
Κι επειδή έχω κι άλλα πράγματα να κάνω πέραν από του να ασχολούμαι με τις εθνικιστικές και θρησκευτικές λαφαζανιές τζιαι κορώνες σου, θα πω μόνο πως:
1. Όλοι οι κολλημένοι εθνικιστές [ανεξαρτήτως εθνικότητας] είσαστε οι ίδιοι ... Όλοι πάσχετε από μεγαλοϊδεατισμό και ονειρεύεστε την ανασύσταση πεθαμένων αυτοκρατοριών κι ο καθένας βγάζει τους δικούς του χάρτες ... Οι έλληνες τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η τούρκοι την Οθωμανική, οι βούλγαροι την Μεγάλη Βουλγαρία και οι εβραίοι το Μεγάλο Ισραήλ ...
2. Για την ομιλία του Μακαρίου αντιγράφω από το blog του ομοϊδεάτη σου Βυζαντινού [link: http://ellines-antepithesi.blogspot.com/2009/07/blog-post_4312.html]:
“Και βέβαια η Ελληνόφωνη (προσέξτε όχι Ελληνική) Χούντα έκανε εισβολή στην Κύπρο, έριξε τον νόμιμο και εκλελεγμένο-με ποσοστό άνω του 95% του λαού-πρόεδρο.Ούτε "Κίνημα" έκανε ούτε "Επανάσταση" τύπου 21ης Απριλίου. Δεν εννοούν να καταλάβουν οι "εθνοσωτήρες" και "αγωνιστές" πραξικοπηματίες ότι ο "ελληνικός" κίνδυνος στον οποίο αναφέρθηκε ο Μακάριος ήταν η Χούντα, εκτός και αν θεωρούν την Χούντα Ελλάδα.Ο Μακάριος κατηγορείται ότι κάλεσε τους Τούρκους στην Κύπρο.Αυτό είναι μεγάλο και επαίσχυντο ψεύδος που δεν προσβάλλει μόνο τον ίδιο αλλά και ολόκληρο τον Λαό που τον ψήφισε.
Ξέχασαν όμως οι "εθνοσωτήρες", αυτοί που θα κήρυτταν την Ένωση(που θα κατέληγε σε Διπλή Ένωση) ότι την ώρα που ο Μακάριος προσφωνούσε στο Σ.Α στην Νέα Υόρκη, οι Τούρκοι ήταν ήδη στα ανοικτά της Κερύνειας.Η διαφορά ώρας Κύπρου και Νέας Υόρκης είναι 8 ώρες, οπότε ήταν αδύνατον να άκουσαν την ομιλία του Μακαρίου και την ίδια στιγμή να διέταξαν εισβολή στο νησί.Η εισβολή προπαρασκευάστηκε μήνες πριν, δεν περίμεναν τον Μακάριο! Άλλωστε σε συνέντευξη του ο Μπουλέντ Ετζεβίτ ομολόγησε ότι η εισβολή θα γινόταν στις 15 του Ιούλη αλλά αναβλήθηκε λόγω του πραξικοπήματος.”
Anef_Oriwn
Δευτέρα 12/10/2009 – 11:59 μ.μ.
Αίολε,
Ξέχασα να διευκρινίσω ότι η ομιλία του Προέδρου Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε το βράδυ της 19ης του Ιούλη του 1974 [κι όχι στις 18 όπως αρχικά έγραψες εσύ] ...
@ Αίολος
Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεις πόσο επιδερμικά βλέπεις τα πράγματα και πόσο σε επηρεάζουν τα ιδεολογήματα και οι εμμονές σου.
Ο Μακάριος στα Η.Ε. είπε την πραγματικότητα.
Δες την ομιλία σαν σύνολο και όχι αποσπασματικά και όπως σε βολεύει.
Δεν κάλεσε την Τουρκία να επέμβει. Το επίμαχο σημείο είναι αυτό:
«ΚΑΛΩ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να τεθεί ένα τέλος στην αφύσικη αυτή κατάσταση, που δημιουργήθηκε με το πραξικόπημα των Αθηνών.
Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει χρήση όλων των τρόπων και μέσων που διαθέτει, ώστε να αποκατασταθούν χωρίς καθυστέρηση η συνταγματική τάξη και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου.»
Δεν κάλεσε καμία Τουρκία όπως ψευδώς λένε ορισμένοι.
Γνωρίζοντας ακριβώς τον κίνδυνο επέμβασης της Τουρκίας προσπαθούσε να εμπλέξει τα Ηνωμένα Έθνη και να πάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας την πρωτοβουλία.
Αλλά για τις εμμονές κάποιων αυτά είναι ψηλά γράμματα.
Και «όλως παραδόξως», απέφυγες να παραθέσεις αυτό το απόσπασμα που δίνει ακριβώς το νόημα της παρέμβασης Μακαρίου στα Ηνωμένα Έθνη.
Και σωστά σου επισημαίνει ο Άνευ ότι η ομιλία έγινε 19 και όχι 18 Ιουλίου όπως ψευδώς αναφέρεις για αν δημιουργήσεις εντυπώσεις.
Με κατηγορείς ότι κλαυθμηρίζω...... δεν είναι του χαρακτήρα μου κάτι τέτοιο, αν σε ενοχλεί η υπενθύμιση της απρέπειας σου και αν νοιώθεις αδύναμος να απαντήσεις το καταλαβαίνω να μετατοπίζεις την συζήτηση σε ανύπαρκτα πράγματα, έχε υπόψη σου ότι μπορώ και εγώ να έχω δεικτικό λόγο, στόχος μου δεν είναι να υποβαθμίσω κανένα αλλά να συζητήσω, ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ που διαπνέει την σκέψη σας είναι πολύ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ και καθόλου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ, αποκλείετε την άλλη άποψη, είστε αυθεντίες και όποιος διαφωνεί με τους δογματισμούς σας όπως είπες τους "παίρνετε με τις πέτρες", στα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού στις περιπτώσεις αυτές η γκάμα άρχιζε από τα ψυχιατρεία και έφτανε στα γκούλαγκ........
Αυτά τα μη "φαιδρά" επί του παρόντος ΑΝΕΥ στον μη διάλογό σου.
Άκου Μιχάλη
Φυσικά επιλεγμένα κομμάτια έβαλα ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΜΩΣ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ, έτσι δεν είναι και είναι ενδεικτικά ότι η άποψη ότι προσκάλεσε τους τούρκους δεν είναι καθόλου αβάσιμη.
Να διευκρινίσω:
α. Ο Μακάριος μου είναι πολύ αγαπητή μορφή και τον θεωρώ χαρισματικό ηγέτη, αλλά και οι χαρισματικοί κάνουν πατάτες (και παραδείγματα επί αυτού μπορώ να σου φέρω πλήθος μέγα)
β. Δεν αμφισβητώ ότι βλακωδώς ενήργησαν οι χουντικοί (από τους οποίους αν βγάλεις το γεγονός της ευθύνης για την Κυπριακή τραγωδία, την στέρηση των πολιτικών ελευθεριών, που είναι αναμενόμενο σε μια δικτατορία και τα δεινά που υπέστη μια μικρή μερίδα πολιτών..... ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ).
γ. Για την ΕΟΚΑ Β δεν έχω άποψη αν υπάρχει κάποιο βιβλίο όποιας ιδεολογίας υπόδειξέ το μου, σκέφτομαι βέβαια για να αποκρυσταλλώσω άποψη να διαβάσω όλες τις απόψεις.
Πρέπει να παραδεχτώ ότι ο λόγος, αν και δεν συμφωνώ συχνά, είναι ευπρεπής και σε άλλη θέση τον βάζω από χουλιγκανικές κραυγές, των "οργισμένων προοδευτηκαρίων", με βάση αυτά έχω να σου πω ότι οι πηγές μου μιλούν για βράδυ 18/7/1974 ....... υπέθεσα λοιπόν ότι όσοι μιλούν για 19/7/1974 αυτό οφείλεται στην διαφορά ώρας μεταξύ ημών και ΟΗΕ, όπως και αν έχει το πράγμα γεγονός είναι ότι ο Μακάριος είπε όπως ξανάγραψα:
«Τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους».
Με απλά λόγια: Τι αναμένει η Τουρκία για να εισβάλει και αυτή, για να διασώσει και τους Έλληνες και τους Τούρκους από τους χουντικούς πραξικοπηματίες;
Μολαταύτα, και χωρίς φυσικά να ενστερνίζομαι τις θέσεις του φαιδρού "αίολου", θα μπορούσε κανείς να πει Μιχάλη και Ανευ πως η δήλωση αυτή εμπεριείχε ένα τεράστιο ρίσκο - καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωνε ρητά πως δεν επρόκειτο (το πραξικόπημα) για ενδο- ελληνοκυπριακό πρόβλημα αλλά εμπεριείχε κινδύνους και για την τ/κυπριακή κοινότητα άθελά του φυσικά, κατά κάποιο τρόπο αιτιολογούσε και την παρέμβαση της έτερης εγγυήτριας δύναμης για την προστασία του τ/κυπριακού πληθυσμού. Προσέξτε, δεν λέω πως ο Μακάριος προκάλεσε την εισβολή ή κάλεσε την Τουρκία κλπ παπαρολογίες, αλλά η δήλωση αυτή μπορεί και μάλλον πρέπει ιστορικά να χαρακτηριστεί λανθασμένη. (Άνθρωπος ήταν κι αυτός, κι αν και αρχιεπίσκοπος, Θεός σίγουρα δεν ήταν...)
Κράτα τις αποστάσεις σου από τον κακό ΔemΩΝα "αίολο"...... ΔemΩΝ, το νησί μικρό και δεν ξέρεις τι επιπτώσεις σου επιφυλάσσει η προσέγγιση με "μαύρα πρόβατα" που έχουν και θάρρος και γνώμη.
Κρατώ τις αποστάσεις μου από απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες από τις δικές μου αιολε... Έχω τόσο το θάρρος της γνώμης (που συχνά με διαχωρίζει από ανθρώπους που στέκουν στην ίδια πλευρά - πολιτικά μιλώντας -με μένα), όσο και το θάρρος να στιγματίσω την βλακεία όπου τη συναντώ - και πρέπει να ομολογήσω πως στα σχόλιά σου τη συναντώ διαρκώς
Λάτρης της "βλακείας" μου (και ενδεχομένως και της "τρέλας" μου) λοιπόν και εσύ ΔemΩΝ, γιατί αν κατάλαβα είσαι τακτικός αναγνώστης μου.
Στα μπλοκ σας μοιράζεσται αλλήλων , αλλήλοις επαινους και όσκαρ αυτοθαυμάζεστε και σας ξενίζει η άποψη που είναι "αιρετική", δεν πειράζει εν γνώσει μου ότι θα μου δίνατε το ''Χρυσό Βατόμουρο'' τα ΟΣΚΑΡ ας τα κρατήσει η αφεντιά σας.
Μερικά ακόμα επιμέρους και πιο εξειδικευμένα σχόλια [που απορρέουν απ’ όσα καταθέσαν διάφοροι σχολιογράφοι – πέραν του Αιόλου, που συνήθως μονοπωλεί και την προσοχή μου στες συζητήσεις]:
Και μια και αναφέρθηκα στον Αίολο, θα του αφιερώσω και τούτη την φορά δυο λογάκια – δεν θα αποφύγω τον πειρασμό. Τεράστιο περιβόλι [bahçe] καλύτερα θάλασσα [πολιτικών] μαργαριταριών τα γραφόμενα του …
Θαυμάστε κι απολαύστε τον [μέσα στες αγκύλες σχόλια και παρατηρήσεις δικές μου]: “β. Δεν αμφισβητώ ότι βλακωδώς [και προδοτικώς πάνω απ’ όλα] ενήργησαν οι χουντικοί (από τους οποίους αν βγάλεις το γεγονός της ευθύνης για την Κυπριακή τραγωδία [είναι αποτελεί της μεγαλύτερη προδοσία στην ιστορία του ελληνισμού που έμεινε ατιμώρητη – έγκλημα ολκής ήταν κι εσύ μιλάς απλώς για “ευθύνη”] , την στέρηση των πολιτικών ελευθεριών [λίγο το ‘χεις αυτό;] , που είναι αναμενόμενο σε μια δικτατορία [αναμενόμενο ε – τι θέλει και παραπονιέται ο ελληνικός αλός τότε;] και τα δεινά που υπέστη μια μικρή μερίδα πολιτών..... ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ).” [Και δεν πειράζει που τα ‘κανε μαντάρα στην Κύπρο;] ...
Και χουντο-εθνικιστής Αίολε;
**********
Mouflonα,
Έλα που εγώ υπήρξα [από πολύ παλιά] fan της Ειρήνης [είναι πολύ πιο πρόσχαρη και από την Ελίτα κι από την Αιμιλία και έχει δώσει κι μια απομυθοποιητική χροιά στην εκπομπή της], αλλά και εσχάτως και της Ελίτας [ίσως να είμαι ολίγο τι μαζοχιστής και να με πιάνω να μου αρέσει το θλιμμένο ύφος των ματιών της] ...
Από την άλλη το αυστηρό ύφος της Αιμιλίας [άραγε χαμογελά τζιαι καμιά φορά;], είναι γενικώς αποθαρρυντικό, ακόμα και για να κάτσεις να παρακολουθήσεις μια συζήτηση που συντονίζει...
**********
Μιχάλη,
Αναφέρομαι στην χτεσινή πρώτη σου παρέμβαση [8:28πμ] και πιο συγκεκριμένα για δέος με το οποίο η Ελίτα παρακολουθούσε ην Βέρα Σαμψών να λέει τα δικά της για την ομιλία του Μακαρίου ... Απλώς θα πω ότι αυτά παθαίνει ο κάθε αχάπαρος που βγαίνει στο γυαλί [και μάλιστα ως συντονιστής συζήτησης ή/και παραγωγός εκπομπής για τέτοια επίμαχα πολιτικο-ιστορικά ζητήματα] και δεν έχει ασχοληθεί ΠΟΤΕ με την ιστορία και την πολιτική ή δεν τα ‘χει έστω μελετήσει μέσα από βιβλία και πρωτογενείς πήγες [ππου χχου η κυρία Ελίτα, να κοιτάζει αποσβολωμένη λες κι ακούει γα θαύματα αγ(ρ)ίων] ...
Όμως οφείλω να πω ότι και η Χαραλαμπίδαινα [παρά το τουπέ της] κάποιες στιγμές παρουσιάζει κενά και αδυναμίες που δείχνει ότι πολλά πράγματα μάλλον από παπαγαλία τα ξέρει – από το πολύ το διάβασμα - και δεν τα ‘χει κατανοήσει.
Anef_Oriwn
Τρίτη 13/10/2009 – 5:15 μ.μ.
Για σένα αγαπητέ μου ΑΝΕΥ η ιστορία είναι προφανώς ξένο σώμα, σε αυτό όμως που διαπρέπεις είναι στην λογική τύπου ΣΤΑΖΙ επιβολής ταμπελών, θα σου συνιστούσα να δεις το έργο "Η ζωή των άλλων" γερμανικής παραγωγής να δεις τι εννοώ.
Ο αίολος αγαπητέ μου είναι ελεύθερος νους δεν έχει ταμπού και προκαταλήψεις και όποτε θες σε προκαλώ να δούμε ποιά ζωή για τον απλό Έλληνα ήταν καλύτερη αυτή της χούντας ή αυτή της μεταπολίτευσης.
Το ζήτημα της Κύπρου για μένα δεν ήταν προδοσία (δεν αποκλείεται να ήταν δηλαδή για να μη το αποκλείω) ήταν ανοησία, ανοησία του Ιωαννίδη που πίστεψε στον συμμαχικό παράγοντα και σε ψεύτικες διαβεβαιώσεις, μπορείς ΑΝΕΥ να πεις ότι ο Χουσεΐν ήταν προδότης διότι μέσα από τις CIA διεργασίες εξωθήθηκε στην κατάληψη του Κουβέιτ; Μπορείς να πεις ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ήταν προδότης διότι μέσα από τις διεργασίες Δύσης - ΝΑΤΟ - Ρωσίας ωθήθηκε στην επέμβαση στην Οσετία; Μαλάκες πιάστηκαν οι χουντικοί, προδότες πολύ αμφιβάλω.
Και δες ΑΝΕΥ λες [είναι αποτελεί της μεγαλύτερη προδοσία στην ιστορία του ελληνισμού που έμεινε ατιμώρητη – έγκλημα ολκής ήταν κι εσύ μιλάς απλώς για “ευθύνη”] αυτό δείχνει πόσο λίγη γνώση ιστορίας κατέχεις, εξ άλλου τι να την κάνεις την ιστορία, τα ολοκληρωτικά κόμματα και ιδεολογίες, δεν θέλουν να γνωρίζεις ιστορία, δεν θέλουν να σκέπτεσαι, το μόνο που θέλουν είναι να είσαι πιστός (και επί αυτού αν θες συζητάμε).
Αίολε,
Αντιπαρέρχομαι τα αυτο-λιβανίσματα σου και τις αιχμές σου για τες ιστορικές μου γνώσεις και τις συνήθεις αοριστολογίες για να πω μόνο ότι:
Ο Ιωαννίδης, ο Γρίβας, ο Χουσεΐν, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, οι Ταλιμπάν αναλώσιμα του συστήματος είναι ... Τους χρησιμοποιούν [εκμεταλλευόμενοι τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τις μονομανίες τους] οι επικυρίαρχοι του κόσμου [οι αμερικανοί και οι δορυφόροι τους] για να ελέγχουν τον κόσμο ή κατα τις ενδοκαπιταλιστικές αντιπαραθέσεις [ας πούμε της Αμερικής με τη Ρωσσία] ... Κι όταν δεν τους εξυπηρετούν πια τους πετάνε σαν στημένες λεμονόκουπες!
Εδώ χωρίς στοιχεία κατηγορείς το ΑΚΕΛ για προδοσία, ενώ τους χουντικούς [με τα εν Κύπρω τσογλάνια τους] που παράδωσαν την Κύπρο στους Τούρκους, απλώς τους λες μαλακές κι ανόητους ... Εν της παπαδκιάς τα ξύλα δαμέ; Να χαίρεσαι τους μαλακο-προδότες σας λοιπόν!
ΔemΩΝ,
Σε χαιρετώ!
Δεν είναι καθόλου επιλήψιμο, βέβηλο ή ιερόσυλο να δούμε (επι)κριτικά κάποια σημεία της τότε ομιλίας του Προέδρου Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας [τονίζω το βράδυ της 19ης του Ιούλη του 1974 – στην Κύπρο ήταν σχεδόν χαράματα της 20ης του Ιούλη], όμως είμαι επιφυλακτικός όταν τούτο γίνεται έστω και μέσα από το ελληνοκεντρικό συναισθηματικό φίλτρο μας [και δεν το λεω για σένα] ...
Όμως προσωπικά θεωρώ ότι, εκείνη η ομιλία [ασχέτως του ότι μπορεί να ήταν και φορτισμένη με πίκρα, πίκκα και έντονα αντιχουντικά κι αντιπραξικοπηματικά συναισθήματα], όπως και η προηγηθείσα [μερικές μέρες πριν το πραξικόπημα] επιστολή του Μακαρίου προς τον Γκιζίκη [Πρόεδρο της ελληνικής χούντας] για ανάκληση των ελλαδιτών χουντικών αξιωματικών από την Κύπρο, ως τις πρώτες ουσιαστικές [και πρακτικές] κινήσεις απογαλακτισμού [από πλευράς της κυρίαρχης Δεξιάς παράταξης] από την Μητέρα – Πατρίδα!
Ο Μακάριος είπε τα πράματα με τ’ όνομα τους ... Δηλ. ότι η Κύπρος είναι μια ξεχωριστή κρατική οντότητα και ότι ένα ΑΛΛΟ [διαφορετικό] κράτος [η Ελλάδα] έκαμε επέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου!
Πέραν τούτου από τη στιγμή που το πραξικόπημα έγινε [υποτίθεται] για την Ένωση [της Κύπρου με την Ελλάδα], ήταν επόμενο να εγείρονται και ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους τουρκοκύπριους ...
Μόνο πολιτικά τυφλοί, εμπαθείς και συνειδητοί προδότες [όπως ο Ιωαννίδης και οι σημερινοί πολιτικοί επίγονοι του] δεν μπορούσαν να δουν ότι το πραξικόπημα θα αποτελούσε πρώτης τάξεως εύκαιρα για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ... Γι’ αυτό και την ομιλία του Μακαρίου την εκμεταλλεύονται βλακωδώς και ηλιθίως και για ίδιο [πολιτικό] όφελος όσοι θέλουν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες ή των πολιτικών τους προγόνων για το [προδοτικό και τουρκοφόρο] πραξικόπημα ...
Επίσης θα ‘θελα να σημειώσω ότι αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 [και της επίγνωσης πλέον του προδοτικού ρόλου της ελλαδίτικης χούντας και των εδώ χουντικών αξιωματικών], άρχισαν να αναπτύσσονται και μέσα στο χώρο της Δεξιάς αντι-ελλαδικά [αντι-καλαμαρίστικα] αισθήματα ... [Τούτα τα αισθήματα ήδη υπήρχαν στο χώρο της Αριστεράς βασικά λόγω του αντικομουνισμού των ελληνικών κυβερνήσεων και των ταλαιπωριών στες οποίες υπόκεινταν οι αριστεροί στρατιώτες από τους χουντικούς αξιωματικούς κυρίως κατα την περίοδο της χουντικής επταετίας] ...
Πάντως ένα από τα πολύ χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της μεταστροφής της Δεξιάς αποτελεί [κατ’ εμένα] το ποίημα του Μιχάλη Πασιαρδή “Είμαστε Έλληνες” [που θα παραθέσω πιο κάτω]. Πριν το κάνω όμως να αναφέρω επίσης ότι αυτά τα αντι-ελλαδίτικα αισθήματα άρχισαν να κοπάζουν [να καταλαγιάζουν] με την πάροδο του χρόνου αλλά κυρίως με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία [μετά το 1981] και την ανάπτυξη πλέον ενός [νέου] σοσιαλίζοντα εθνοκεντρισμού ...
“Είμαστε Έλληνες”
Δεν είναι η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε
Το 'χετε ξανακάνει χρόνια πριν, σ' άλλους αιώνες.
Όταν, μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες
Κι όμως ζήσαμε. Κι αντεξαμε σκλαβιές και κούρσα,
τα φέραμε δεξιά με την αναβροχιά και την ακρίδα.
Είμαστε Έλληνες.
Δεν καρτερούμε τίποτα.
Τώρα μας ρίξατε στους Τούρκους
το αίμα πότισε τη γη
κι αλυσοδέσανε βαριά τον Πενταδάκτυλο.
Είμαστε Έλληνες.
Δεν καρτερούμε τίποτε,
απ’ την Αθήνα τίποτε.
Είμαστε Έλληνες.
Έλληνες του πικρού καιρού
και της απελπισίας.
Στην καρδιά του πελάγου
στο σταυρό του ορίζοντα
κραυγή κι οιμωγή η πατρίδα μου.
Αγρυπνούμε σ’ αυτή τη γωνιά,
Στ’ άκρο πέλαγο,
στη μικρή μας πατρίδα επάνω.
Η φωνή μας - αιώνες
που θα ‘ρθουν.
Αγρυπνούμε σ’ αυτή τη γωνιά
και μαχόμαστε.
Η ελπίδα ακονιέται στην πίστη.
Anef_Oriwn
Τρίτη 13/10/2009 – 10:56 μ.μ.
Αγαπητέ Ανευ, το δικό μου σχόλιο αναφέρονταν στη συγκεκριμένη στροφή του λόγου του Μακάριου την οποία εσύ με κάποιο τρόπο την εναποθέτεις στην πίκα, την πίκρα και στα "αντι-ελλαδικά-αντι-καλαμαρίστικα" συναισθήματα που αναπτύχθηκαν στον κόσμο της δεξιάς μετά το πραξικόπημα και την προδοσία της χούντας!!!
Οφείλω να σου πω, πως ενώ αυτή την αντίδραση απέναντι στην προδοσία της "μητέρας πατρίδας" και την κατ' επέκταση, (λανθασμένη αλλά κατανοητή) μεταφορά της πικρίας στο σύνολο της Ελλάδας και των ελλαδιτών μπορώ να την καταλάβω σε ότι αφορά τον απλό και αδαή κόσμο, δεν την κατανοώ (και φυσικά την καταδικάζω απερίφραστα) σε πολιτικά πρόσωπα γιατί απλούστατα δείχνει αδυναμία πολιτικής και ιστορικής σκέψης και βαθύτατης βλακείας. Βλακείας επικών διαστάσεων! Όταν δε προέρχεται από την Αριστερά, που εκτός του ότι είναι ο φυσικός μου χώρος, περιμένω και μια δυνατότητα αναλυτικής/ιστορικής σκέψης, τότε τα πράγματα είναι σκούρα - πολύ σκούρα θα έλεγα. Εννοώ φυσικά πως αν η Αριστερά δεν μπορεί να διαχωρίσει την πολιτική, καθεστωτική ηγεσία και τα προδοτικά λάθη της από τον λαό και τον σπαραγμό του για την πληγή που άνοιξε η δική του πολιτική ηγεσία στην Κύπρο (δλδ στο ίδιο το κορμί του), και επιτρέπει με τον λόγο και τις πράξεις της να ανπτύσονται "αντιελλαδικά" συναισθήματα στον κόσμο της, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι. Και δεν είναι χαμένο φυσικά για τους καλαμαράδες (εμας δλδ) και την Ελλάδα, αλλά για τους ε/κύπριους και την Κύπρο.
Επανερχόμενος στο θέμα του Μακαρίου, έχω να πω πως έχω κουραστεί να "σκεπάζουμε" διαρκώς αβλεψίες και λάθη ηγετών και πολιτικών που στηρίζουμε ή συμπαθούμε μόνο και μόνο επειδή μια χούφτα ηλίθιοι μπορεί να τα εκμεταλευτούν πολιτικά. Συμφωνώ μαζί σου πως το χουντικό πραξικόπημα έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Τουρκία - αλλά υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα και η λανθασμένη (κατά τη γνώμη μου) τοποθέτηση του Μακάριου εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή, τους παρείχε και μια πρώτης τάξεως δικαιολογία...
Ναι λοιπόν ο Μακάριος είπε τα πράγματα με το όνομά τους όπως λες. Άρα είχε και πλήρη επίγνωση των όσων έλεγε και των συνεπειών που μπορούσαν να έχουν, μια και αντιπροσώπευε μια χώρα που δεν ήταν ανεξάρτητη όπως μας αρέσει να λέμε, αλλά ένα μόρφωμα - κάτι σαν ένα κράτος-νηπιαγωγείο με κηδεμόνες και εγγυητές που εύκολα μπορούσαν να επέμβουν για να προστατέψουν τα νήπιά τους που σύμφωνα με τον εκλεγμένο Πρόεδρο κινδύνευαν...
Θαυμάσιο ποίημα
Εφ όσον είστε άλλο κράτος άλλος λαός να το θυμηθείτε διότι θα σας το υπενθυμίσουμε στο επώμενο αγγούρωμά σας, κουράζομαι να ακούω την κλαούρα σας ότι ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ ΤΟ ΠΑΝ ΟΙ ΑΠΑΙΣΙΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΣΑΝ.
Τον τελευταίο καιρό βρισκόμουνα στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει χωριό που να μη έχει στο κέντρο της τύμβο πεσόντων, με ονοματεπώνυμο, όχι όλων των πεσόντων (γιατί δεν είχαν στοιχεία) από το 1912 και μετά και φυσικά τους πεσόντες του αριστερού ουλαμου στον εμφύλιο δεν συμπεριλαμβανόνταν.
Αναρωτιέμαι όλα αυτά τα παληκάρια για ποιά δίκαια έπεσαν; Όχι όλων των Ελλήνων; Σε μερικά χωριά σε αυτούς τους τύμβους είδα πεσόντες στην Κύπρο, γιατί έπεσαν αυτοί υπερασπιζόμενοι, ένα άλλο κράτος και τον λαό των Περσοφοινίκων;
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.
Στους περισσότερους τύμβους έβλεπες στον ίδιο πόλεμο, το ίδιο επίθετο που συνέπιπτε και το πατρώνυμο (αυτές οι οικογένειες τι ψυχή είχαν!!!!!!!) Και αυτό είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, αυτοί βέβαια πολέμησαν για τα δίκαια των Ελλήνων, εσείς σαν Περσοφοίνικες μπορείτε να διαχωρίζεστε, εξ άλλου άλλη αξία έχει ο πόνος της Κυπραίας μάνας για τον χαμό του παιδιού της και άλλη της Ελλαδίτισας, εσείς είστε πιό πολύτιμοι, πιό ακριβοί.
Αλλά όπως λέμε η Κύπρος είναι το κέντρο του σύμπαντος κόσμου........ τα διαμάντια του κόσμου........ ο μόσχος ο σιτευτός........ Για το που είναι ο τάφος κάποιου βγαίνου τα εγγόνια και δακρύβρεκτα αναζητούν τον παπού φτάνοντας μέχρι πρόεδρο δημοκρατίας...... γελοιότητες.
http://aiolos-mavro.blogspot.com/2009/10/blog-post_14.html
Αχ βρε Αίλοε, άλλα σου λένε και άλλα καταλαβαίνεις. Ή μάλον κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.
Εντάξει, δέχομαι ότι ηδονίζεσαι να κατηγορείς τους κύπριους, βασισμένος σε ιδεοληψίες.
Το καταλάβαμε αυτό, παρακάτω.
Αλήθεια, για όλους εκείνους τους κύπριους που πολέμησαν για την Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων δεν βρήκες κανένα μνημείο;
αιολε συγγνώμη που σε είπα βλάκα!!!
(δεν είχα καταλάβει πως είσαι μαλάκας...)
Mε κατηγορείς αδίκως Μιχάλη, πολύ πριν μπω στα μπλοκ σας, ΠΑΝΤΑ έκανα παρουσιάσεις της όποιας Κυπριακής προσφοράς στα άρθρα μου ΠΑΝΤΑ ..... για μένα οι κύπριοι είναι αδελφοί και Έλληνες δυστυχώς το ΑΚΕΛ σας έμαθε ότι είσαστε αδελφοί με τους τούρκους και εχθροί σας είναι οι καλαμαράδες
Για του λόγου το αληθές θα σου παρουσιάσω κείμενα από παλιά που παρουσίαζα αυτή την συμβολή.
Στο αρχείο μου έχω και κάτι που ούτε εσείς δεν το ξέρετε και που θα ενθουσίαζε τον φιλοτουρκισμό σας, βρήκα κάτι που έκαναν οι τ/κ στο β ΠΠ και για να δείτε ότι για μένα πάνω απ΄ όλα είναι η ιστορική αλήθεια θα το δημοσιεύσω μόλις το βρω.
Αγαπητέ μου ΔemΩΝ, ενδεχομένως να είμαι και βλάκας και μαλάκας, τι να γίνει είναι δυνατόν να είμαστε όλοι έξυπνοι και γαμήκοι;
Να είσαι καλά.
Στο κείμενό μου Μιχάλη 1897 - Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ δες τι αναφέρω για την συμβολή των Κυπρίων (ενδεχομένως αν το διαβάσεις, θα δεις πολλά μπολτ, πολλά χρώμματα και πολύ επιθετικότητα σε μια αντιπαράθεση με βασιλόφρονες, θα δεις ΔemΩΝ ότι και αυτοί για βλακεία με κατηγορούσαν όπως και εσύ μετά του ΑΝΕΥ):
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=12330&start=120
Ημερομηνία δημοσίευσης Δευτ 16 Οκτ, 2006 6:58 pm
Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ
..............................
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τελευταίοι που υπεχώρησαν ήταν μαχητές από την Κύπρο, οι οποίοι είχαν έρθει παρά την Αγγλική απαγόρευση και αρκετοί πολεμούσαν στη Ταξιαρχία του Σμολένσκη, οι άνθρωποι αυτοί παρέμειναν για περιμαζέψουν τους τραυματίες μας, για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Συνολικά σύμφωνα με Κυπριακές πηγές, οι Κύπριοι που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις του 1897 ήταν 3.000 εθελοντές.
.................................
Σε αυτή την παρουσίασή μου ο αξιόλογος κος karhergr
σημείωσε:
Μελέτη για τη συμβολή των Κυπρίων έχει γράψει ο Πέτρος Παπαπολυβίου , στο αφιέρωμα της Κυριακάτικης Καθημερινής για τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 (περιοδικό Επτά Ημέρες , Κυριακή 11 ΜαΪου 1997). Σύντομο , αλλά εξαιρετικά περιεκτικό κείμενο .
Ασφαλώς για την συμβολή των Κυπρίων στον πόλεμο του 1897 δεν θα το ξέρατε (αυτό αν δεν ήταν προδοσία ΑΝΕΥ μιας και μίλησες ανιστόρητα για προδοσίες).
ΑΝΕΥ - ΔemΩΝ σας το αφιερώνω:
http://igaiolos.blogspot.com/2009/10/blog-post_14.html
Επιφυλάσσομαι να κάνω διορθώσεις από παρεμβάσεις Λακεδαιμονίων.
@ αιολος
Δεν σε κατηγορώ αδίκως.
Ακόμα και στην προσπάθεια σου να αποδείξεις ότι σε κατηγορώ αδίκως επιβεβαιώνεις τις εμμονές και τις ιδεοληψίες σου με όσα γράφεις περί του ΑΚΕΛ.
Θεωρείς ότι εγώ συγκαταλέγομαι σε αυτούς που λες;
Η ισοπεδωτική αντίληψη πραγμάτων από την ιδεολογική ομάδα στην οποία ανήκεις δεν παραλείπει να μιλά για αδελφούς Τούρκους του ΑΚΕΛ.
Όμως δυστυχώς για σας δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πίσω από αυτή την έκφραση ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ θέση υπάρχουν πολιτικά μηνύματα.
Αλήθεια, έχεις υπόψη σου τις αναφορές του ΑΚΕΛ στην Ελλάδα;
Έχεις υπόψη σου π.χ. τι λέει στη διακήρυξη του το ΑΚΕΛ στην ιστορική διακήρυξη του για κατάταξη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Αλήθεια, έχεις κάποια επίσημη αναφορά του ΑΚΕΛ που να μιλά για εχθρούς και καλαμαράδες;
Και μια σημείωση: δεν θα βρεις ούτε ένα ε/κύπριο που όταν μιλά για τους Ελλαδίτες δεν θα τους λέει καλαμαράδες. Ακόμα και οι λεγόμενοι εθνικόφρονες χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη για τους εξ Ελλάδος.
Επομένως αυτό το μελοδραματικό ύφος δεν περνά πλέον.
Θα σε θυμίσω ξανά ότι ακόμα και κάποιοι φίλοι σου στο γνωστό μπλογκ σε κατηγόρησαν ότι όσα λες για την Κύπρο δεν είναι σωστά.
Eίπα να μη απαντήσω αλλά το τελευταίο, ποιός και που μου είπε ότι μιλώ άσκημα για την Κύπρο;
Και μιας και μίλησα (σαν τον ταγμένο σε σιωπή στην σάτιρα "Ένας Χριστός μα τι Χριστός" που όταν του πάτησαν τον κάλο και είπε "Ωχ!" μετά δεν σταματούσε να μιλά).
Ταυτίζεται το ΑΚΕΛ με την Κύπρο, όποιος μιλά κατά του ΑΚΕΛ μιλά κατά της Κύπρου.
Τώρα για τα άλλα να τα ψάξω, αν και αυτή την εποχή άλλα ψάχνω, σε πρώτη ευκαιρία θα δω αυτά που μου είπες περί ΑΚΕΛ (ας είμαστε ανοικτοί σε πιθανές λανθασμένες αγκυλώσεις μας).
Εξακολουθείς να με επιβεβαιώνεις...
Μιχάλη πάρε και αυτή την αναφορά μου για τους Κύπριους και άλλο δεν ψάχνω ελπίζω να επιβεβαίωσα τον λόγο μου ότι ΠΑΝΤΑ αναφερόμουνα σε ότι θετικό έκαναν οι Κύπριοι.
ΘΕΜΑ:
ΠΩΣ το ΚΚΕ βοηθισε στην ηττα μας στην Μικρα Ασια
Δημοσιεύτηκε:
Τρί 19 Αύγ, 2008 5:15 pm
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=126862&start=80
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΥΠΡΙΩΝ
Τον Ιούλιο του 1920 ο Αχιλλέας Κύρου (Πρόεδρος της επιτροπής Κυπρίων) τηλεγραφεί προς την Ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι:
«…να επισπεύσει διαβήματα, ίνα επιτύχει άδεια Αγγλικής Κυβερνήσεως δια την στρατολογία εθελοντών Κυπρίων . 8.000 ενθουσιώντες Κύπριοι αναμένουν πλοία δια να έρθουν εις την Ελλάδα».
4/7/1920 ο Πολίτης Υπουργός Εξωτερικών τηλεγραφούσε από την Αθήνα εις SPA ζητώντας από τη Αγγλική κυβέρνηση, να επιτραπεί η αποστολή πλοίων για παραλαβή 8.000 εθελοντών από την Κύπρο.
9/7/1920 ο Πολίτης με κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα, διαβίβασε απόψεις της Αγγλικής πρεσβείας (Κώρζον) με τις οποίες η Αγγλία δεν δέχεται την στρατολογία Άγγλων επί Αγγλικού εδάφους υπό ξένης κυβερνήσεως!!
Την 8/7/1920 σε τηλεγράφημα του Ε Βενιζέλου επιβεβαιώνεται η άρνηση της Αγγλίας.
Η πιό πάνω συζήτηση ήταν μια συζήτηση με αυτούς που υποστήριζαν ότι οι Μικρασιάτες και οι λοιποί υπόδουλοι δεν ανταποκρίθηκαν στρατιωτικά στις ανάγκες του Μικρασιατικού πολέμου.
Βλέπεις ότι ήμουνα ο καλύτερος συνήγορος των Κυπρίων στις συζητήσεις (φυσικά όχι όπως εσείς εννοείτε).
Αγαπητέ ΔemΩΝα,
Στα σύντομα δύο – τρεις διευκρινήσεις γιατί νοιώθω ότι κάπου παρεξηγήθηκαν τα όσα κατάθεσα στο προηγούμενο σχόλιο-κείμενο μου:
1. Η αναφορά στην “… αντίδραση απέναντι στην προδοσία της «μητέρας πατρίδας»...” αφορούσε τον απλό [αλλά όχι απαραίτητα και αδαή] κόσμο που λειτούργησε πιο πολύ ενστικτωδώς και παρορμητικά [απέναντι στους έλληνες ή όπως γενικά τους καλούμε εδώ στην Κύπρο καλαμαρά(δ)ες...]
2. Σίγουρα η Αριστερά οφείλει και πρέπει “… να διαχωρίζει την πολιτική, καθεστωτική ηγεσία και τα προδοτικά λάθη της από τον λαό και τον σπαραγμό του για την πληγή που άνοιξε η δική του πολιτική ηγεσία στην Κύπρο …”. Αν δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο τότε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Και έχω την άποψη ότι έτσι λειτούργησε και η κυπριακή Αριστερά [επικριτικά απέναντι στην χούντα και με σεβασμό απέναντι στον ελληνικό λαό]. Πουθενά και ποτέ δεν πρόσεξα διαφορετικές τοποθετήσεις στελεχών της Αριστεράς πάνω σ’ αυτό το ζήτημα.
3. Αντίθετα μέρος της πολιτικής ηγεσίας της Δεξιάς [του Μακαρίου μη εξαιρουμένου] αντέδρασε και λειτούργησε σπασμωδικά, με πίκρα και πίκκα ...
4. Η δικαιολογία [που σύμφωνα με κάποιους] πιθανόν να έδωσε ο Μακάριος [με την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφάλειας] στους τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο εφευρέθηκε και της έγινε χρήση εκ των υστερών. Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν πρέπει “… να «σκεπάζουμε» διαρκώς αβλεψίες και λάθη ηγετών και πολιτικών που στηρίζουμε ή συμπαθούμε …”, όμως με τον ίδιο τρόπο [ή την ίδια λογική] γιατί να λέμε ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση [χούντα, ξεχούντα κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν], επενέβηκε απροσχημάτιστα και χωρίς κανένα λόγο στην Κύπρο [λες και ήταν το αμπελοχώραφο των παππούδων της]; Δεν απενοχοποιούμε την Τουρκία έτσι;
5. Τέλος προκύπτει και το ερώτημα, ποια θα έπρεπε να ήταν [τότε] η στάση του Μακαρίου; Ποιο μετρημένο και προσεχτικό λεξιλόγιο; Ας μην κοροϊδευόμαστε, φίλε ΔemΩΝα. Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω το δικηγόρο του Μακαρίου. Ο Μακάριος φέρει τεράστια ευθύνη για την έλλειψη και απουσία προγραμματισμού και προετοιμασίας του κόσμου για την αντιμετώπιση ενός πιθανού πραξικοπήματος αλλά τζιαι για τους κλώνους ελιάς τους οποίους απλόχερα χάρισε [με την επιστροφή του στην Κύπρου] στους πραξικοπηματίες [και θύτες και ηθικούς αυτουργούς]. Όμως είναι και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι τούρκοι εν το πραξικόπημα που περίμεναν για να εισβάλουν στην Κύπρο [κι ο Ιωαννίδης για να γίνει η Διπλή Ένωση] και όχι την όποια ομιλία του Μακαρίου. Όλα τ’ άλλα οδηγούν σ’ αυτό που ανάφερα στο σημείο 3 του κειμένου της ανάρτησης μου, δηλ. “… ότι ΟΛΟΙ φταίμε [λίγο πολύ το ίδιο] για ότι κακό βρήκε αυτό τον έρμο τον τόπο και ειδικά για τα τραγικά γεγονότα του 1974…”
Anef_Oriwn
Τεταρτη 14/10/2009 – 11:27 μ.μ.
Αίολε,
Παρ’ όλο που πήγες να τα σάσεις [να τα φτιάξεις] μετά [τονίζοντας τη συμμετοχή κυπρίων σε διάφορους πολέμους στον ελλαδικό χώρο – σε περιόδους ειρήνης δεν υπηρχε συμμετοχή κυπρίων στα ελληνικά δρώμενα;], εν τούτοις με τα πρώτα σημερινά σχόλια σου [ώρα 10:03 π.μ.] επανέλαβες ακόμα μια φορά τον εαυτό σου – τούτη τη φορά εκφράζοντας το γνωστό αντι-κυπριακό σου μένος.
Εγώ ΟΥΔΕΠΟΤΕ είπα αυτό που μου προσάπτεις, ότι δηλ. “… ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ... [οι κύπριοι] ... ΠΡΟΣΦΕΡΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝ ΟΙ ΑΠΑΙΣΙΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ [στο σύνολο τους] ΜΑΣ ΠΡΟΔΟΣΑΝ…”. Πάντοτε αναφέρομαι [για τέτοια ζητήματα] σε επίπεδο ηγεσιών και στην συγκεκριμένη περίπτωση του πραξικοπήματος, στην χουντική κυβέρνηση της Ελλάδας. Ουδέποτε γενικεύω καταστάσεις εγώ – είναι εσύ που διαθέτεις αυτό το χάρισμα!
Δεν ξέρω αν ο χαρακτηρισμός σου “Θαυμάσιο ποίημα” για το ποίημα του Πασιαρδή ήταν πραγματικός ή αποτελούσε ειρωνεία, αλλά με όσα γράφεις μάλλον το δεύτερο ισχύει. Ο Πασιαρδής ΔΕΝ είναι ποιητής της Αριστεράς, αλλά κι αυτός όταν απαγγέλλει και λέει,
“Δεν είναι η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε …”
ή
Τώρα μας ρίξατε στους Τούρκους,
Σίγουρα δεν εννοεί το σύνολο του ελληνικού λαού αλλά τους προσφιλείς σου χουντικούς!
Τέλος όταν ειρωνικά λαλείς μας ότι “… άλλη αξία έχει ο πόνος της Κυπραίας μάνας για τον χαμό του παιδιού της και άλλη της Ελλαδίτισας, εσείς είστε πιό πολύτιμοι, πιό ακριβοί.”, τούτο άραγε γιατί να μην ισχύει και για την Αριστερή και Δεξιά ΜΑΝΑ;
Anef_Oriwn
Τετάρτη 14/10/2009 – 11:56 μ.μ.
Bρε ΑΝΕΥ εγώ δεν πήγα να σιάξω τίποτα, οι θέσεις μου είναι πάγιες και δεδομένες στο ζήτημα αυτό και γι αυτό παράθεσα αυτά που παράθεσα, διότι κατηγορούμε από τον Μιχάλη σαν αντικύπριος, ο οποίος (Μιχάλης) έχει ταυτίσει την Κύπρο με το ΑΚΕΛ και την νοοτροπία ΑΚΕΛ, όπως ο Καραμανλής έφτασε στο αξίωμα «δεν υπάρχει Κυβέρνηση, τα πάντα είναι ενός ανδρός αρχή», όπως Λουδοβίκος ΧΙV που δήλωνε ”το κράτος είμαι εγώ” (L'état, c'est moi). Έτσι ο Μιχάλης έφτιαξε μια εξίσωση ΑΚΕΛ=Κύπρος άρα όποιος μιλήσει κατά του ΑΚΕΛ και της νοοτροπίας ΑΚΕΛ = αντικύπριος.
Αίολε,
Διερωτώμαι πότε θα σταματήσεις να διαστρεβλώνεις αυτά που λέω.
Σε ρώτησα συγκεκριμένα αν με θεωρείς ανθέλληνα και δεν απάντησες.
Λανθάνεσαι επίσης αν θεωρείς ότι ταυτίζω το ΑΚΕΛ με την Κύπρο.
Όταν γράφεις π.χ. για το ότι η Ε.Φ. είναι άχρηστη και μόνο η ΕΛΔΥΚ θα τη σώσει κι εγώ σε αντικρούω, μήπως υπερασπίζομαι το ΑΚΕΛ;
Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Όσον αφορά τους Λουδοβίκου, ψάξε κάπου αλλού και θα τους βρεις.
Μιχάλη επειδή μου αρέσουν οι ίσιες κουβέντες ΟΧΙ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΩΡΩ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ, στα άλλα μπορούμε να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις τι λέει αυτό;
Και μιας και μίλησα για το " Κυπριακό Σύντγμα" να σου πω ότι γνωρίαζω ότι την 16η Ιουνίου του 1943 τα 11 από τα 17 μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ κατετάγησαν στο " Κυπριακό Σύντγμα" και με αντικειμενικό σκοπό όπως δημοσιεύτηκε στον «Ανεξάρτητο» (το τότε ημιεπίσημο όργανο του ΑΚΕΛ) σε επιστολή του Ε. Σχίζα που είχε τίτλο «Ας μιμηθούμε την εθνικήν χειρονομία του ΑΚΕΛ», αναφέρει: «Ένας και εγώ από τους παλαιούς πολεμιστάς του 1897, του 1912 και 1913 θεωρώ καθήκον μου να διακηρύξω ότι πρέπει να μιμηθούμεν όλοι την χειρονομία του ΑΚΕΛ κατατασσόμενοι υπό τας σημαίας. Τότε θα έχομεν το δικαίωμαν να ζητήσωμεν την εθνική μας αποκατάσταση (την Ένωση με την Ελλάδα) δι’ έργων και όχι λόγων».
Δες πόσο διαφορετικό ήταν το ΑΚΕΛ τότε............. σήμερα το ΑΚΕΛ και οι ακελικοσκεπτόμενοι κατάφεραν να θάψουν την ίδια τους την ταυτότητα ηλικίας 3.300 χρόνων και σε διάρκεια μισού αιώνα πέτυχαν να φυτέψουν την ιδέα στα μυαλά των Ελλήνων της Κύπρου ότι καμία σχέση δεν έχουν με τον Ελληνισμό.
Έτσι δεν είναι Περσοφοίνικα ΑΝΕΥ; Να μη μπω στο κείμενο που σήμερα παράθεσες, πέστε τα μόνοι σας, χωρίς την δική μου ενοχλητική παρουσία, ο ΔemΩΝ σε αυτή την ενότητα μπορεί να δώσει τις έγκριτες διαστάσεις που πρέπει.
Αίολε,
Απλώς θα πω [και σαν επίλογο] ότι για τις φοινικο-περσικές [ή περσο-φοινικικές] “καταβολές” μου θα μιλήσω σε κάποιο επόμενο post μου όταν θα κάμω μια πιο αναλυτική παρουσίαση του εαυτού μου. Έχει πολλούς που έχουν φάει τα σώψυχα τους να μάθουν ποιος είμαι!!!
Δημοσίευση σχολίου