{Τελικά αντί να κοτσάρω (να επικολλήσω) τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, (4 του Οκτώβρη), ως προσθήκη στο προηγούμενο Post (όπως ήταν και η αρχική μου σκέψη), σκέφτηκα κι αποφάσισα να τα κάνω (νέα) ανάρτηση ... Θα τα συμπληρώσω μάλιστα με μερικές πρώτες σκέψεις και εκτιμήσεις μου αλλά και με παλαιοτέρους προβληματισμούς μου ...}
ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
(4 του Οκτώβρη 2009)
Κόμμα Ποσοστό(%) Έδρες
1. ΠΑΣΟΚ: 43,92 (38,10) 160 (102)
2. Νέα Δημοκρατία: 33,48 (41,84) 91 (152)
3. ΚΚΕ: 7, 54 (8,15) 21 (22)
4. ΛΑ.Ο.Σ: 5,63 (3,80) 15 (10)
5. ΣΥ.ΡΙΖ.Α :4,60 (5,04) 13 (14)
6. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 2,53 (1,05) 0 (0)
[* στις παρενθέσεις είναι τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτέμβρη του 2007].
Μερικά σχόλια, σκέψεις και εκτιμήσεις ΕΜΟΥ, του Ιστολόγου:
1. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ [με 10 και βάλε ποσοστιαίες μονάδες από τη δεύτερη “Νέα Δημοκρατία” ήταν θριαμβευτική και ή ήττα της “Ν.Δ.” ήταν συντριπτική [και ταπεινωτική]. Η “Νέα Δημοκρατία” καταποντίστηκε ... Ο ελληνικός λαός ψήφισε ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας και ελπίζοντας ότι θα βγάλει από τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια. Για άλλη μια φορά νίκησε ο δικομματισμός ... Το [πολιτικοκοινωνικό μας] σύστημα μέσα από την τέχνη του να αλλάζει πρόσωπα και προσωπεία και μέσα από τις αστικοδημοκρατικές [εκλογικές] διαδικασίες τα καταφέρνει να απορρόφα τους κοινωνικούς κραδασμούς ... Συνήθως χρησιμοποιεί τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ως κυματοθραύστες για να καταλαγιάζει την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και αντίδραση ...
2. Η Αριστερά [το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ] για άλλη μια φορά δεν κατάφερε [εν μέσω μιας τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης] να αξιοποιήσει [αυτήν] την δυσαρέσκεια του κόσμου, που πηγάζει από τα τρέχοντα αλλά και τα χρόνια [και ανεπίλυτα] προβλήματα του και να αποκομίσει τέτοια εκλογικά οφέλη που θα καθιστούσαν και το ρόλο της [στην πολιτική ζωή] πιο ουσιαστικό.
Ανεξαρτήτως όμως των χαμηλών [εκλογικών] ποσοστών του ΚΚΕ, το Κόμμα έχει και διατηρεί ισχυρά ερείσματα στους εργαζόμενους [κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα] τους οποίους μπορεί να κινητοποιήσει και μαζικά και διεκδικητικά ... Από την άλλη όμως για να μπορούν να κάνουν [το ΚΚΕ και γενικότερα η Αριστερά] ουσιαστικές πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις [συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της υποβολής υπαλλακτικής πρότασης εξουσίας] πρέπει να εκλογικά ποσοστά της Αριστεράς να είναι κατα πολύ ψηλότερα [και πάνω απ’ όλα να μην τελματώνονται]. Αν ο λόγος της Αριστεράς δεν μπορεί να τύχει ευρύτερης αποδοχής και τούτο να αντανακλάται και στα αποτελέσματα των εκλογών, το λιγότερο] κάτι δεν πάει [ή δεν γίνεται] καλά ...
3. Η καθαρή αυτοδυναμία που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ [πολύ φοβάμαι ότι] θα του προσθέσει αλαζονεία – έχει σχεδόν κυριαρχήσει στον εκτός Δεξιάς χώρο. Τούτο θα εντείνει και τις προσπάθειες του να περιορίσει [ακόμα πιο πολύ] το ρόλο της Αριστεράς, αν και τούτος ο ρόλος [όπως και η ίδια η ύπαρξη και η παρουσία της Αριστεράς] δεν καθορίζεται υποκειμενικά αλλά είναι απόρροια των αντιξοοτήτων της ζωής [κυρίως οικονομικών και κοινωνικών], αλλά και της ανάγκης για οργάνωση της πάλης για το ξεπέρασμα τους ...
4. Πάντοτε με εντυπωσίαζε η αυξημένη εκλογική δύναμη [σε σύγκριση μ’ άλλες περιοχές] που είχε το ΚΚΕ [και γενικότερα η Αριστερά] στο νησί της Λέσβου [Μυτιλήνης] – όπου κι εξ όσων θυμάμαι από το 1974 και εντεύθεν εκλέγει και βουλευτή]. Το ίδιο ισχύει και για τη Σάμο – Ικαρία [όπου έχει επίσης ψηλά ποσοστά χωρίς όμως να εκλέγει βουλευτή] αλλά και σε κάποια Ιόνια νησιά όπως η Λευκάδα, η Κεφαλληνία, η Κέρκυρα [όπου την Κυριακή επανεκλέγει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο κύπριος γιατρός Μπάμπης Χαραλάμπους]. Σίγουρα υπάρχουν ιστορικοί λόγοι γι’ αυτήν την [πολιτική] παράδοση ... Στον αντίποδα όμως αυτής της κατάστασης παρατηρούμε το ΚΚΕ [και η Αριστερά] να έχουν περιορισμένη εκλογή δύναμη στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες ακόμα και στην Κρήτη – στην Κρήτη διαχρονικά κυριαρχούσαν τα κεντρώα κόμματα και σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
5. Ιστορικά το ΚΚΕ [και η Αριστερά γενικότερα] παρουσιάζεται με αυξημένα ποσοστά και σε κάποιες άλλες περιοχές οπού μάλιστα κατα καιρούς εκλέγει και βουλευτές] όπως στους νομούς της Θεσσαλίας [της Λάρισας και της Μαγνησίας αλλά και των Τρικάλων και της Καρδίτσας], στην Αιτωλοακαρνανία και τη Αχαΐα [ίσως λόγω της Πάτρας που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας]. Προσωπικά περίμενα το ΚΚΕ να έχει και ισχυρά ερείσματα στην περιοχή της Καβάλας λόγω του πάλαι ποτέ δυνατού καπνεργατικού κινήματος.
6. Από τον σχεδόν ολοπράσινο [λόγω του χρώματος του ΠΑΣΟΚ] εκλογικό χάρτη με τους νομούς της Ελλάδας [όπου σχεδόν σ’ όλους τους νομούς πλην έξι πλειοψήφησε το ΠΑΣΟΚ], η “Νέα Δημοκρατία” υπερίσχυσε σε τρεις νομούς της Πελοποννήσου και σε τρεις της Μακεδονίας – κι αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο αλλά έχει τα ιστορικά του αίτια.
7. Μια άλλη παρατήρηση είναι το γεγονός ότι στους [θρακικούς] νομούς της Κομοτηνής και της Ξάνθης όπου ζουν και πολλοί [έλληνες] μουσουλμάνοι ή τούρκοι [διαλέγετε και παίρνετε όποια προσωνυμία γουστάρετε] και Πομάκοι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα ψηλά. Και στους δύο αυτούς νομούς έχουν εκλέγει μάλιστα κι από ένας μουσουλμάνος/τούρκος βουλευτής [με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Παλαιότερα – γύρω στο 1990 - είχε εκλεγεί κι ένας με το ψηφοδέλτιο του “Συνασπισμού”].
8. Και μια κουβέντα για το ΛΑΟΣ που εκφράζει την ελληνική ακροδεξιά [με τα αντικομουνιστικά και ξενοφοβικά της σύνδρομα]. Το Κόμμα αυτό [του “εγώ τα κάνω όλα”, Καρατζαφέρη], είχε όντως μια αύξηση, αντλώντας όμως ψήφους από την “Νέα Δημοκρατία” – συγκοινωνούντα δοχεία είναι! Και είναι σύνηθες τα κόμματα αυτά να παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά σε περιόδους οικονομικών κρίσεων καθώς ο λαϊκισμός του βρίσκει απήχηση στα λαϊκά [μη συνειδητοποιημένα ταξικά] στρωματά. Το ‘χουμε παρατηρήσει και σ’ άλλες ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες.
9. Τελικά οι Οικολόγοι ΔΕΝ τα κατάφεραν!
10. Για το κυπριακό και ποια θα είναι η [πιθανή] θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης ΔΕΝ θα εκφράσω απόψεις ...
Anef_Oriwn
Τρίτη 6/10/2009
**********
Έκτακτη προσθήκη [7/10/2009 – Βράδυ]:
Σήμερα αλίευσα από τον ελληνικό τύπο [τον “Ριζοσπάστη” – link: http://www2.rizospastis.gr/page.do?id=11405&publDate=7%2F10%2F2009&direction=&pageNo=27] για την νέα ελληνική κυβέρνηση κι αυτό:
“H δε κυρία Διαμαντοπούλου ορθώς ορίστηκε υπουργός Παιδείας. Πέραν του ότι ήταν η πρώτη που πρότεινε να καθιερωθεί η αγγλική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας, έχει και έφεση στα Ελληνικά Γράμματα. Φάνηκε, όταν προσφάτως, σε προεκλογική της εμφάνιση, απέδωσε στον Βιζυηνό τον “Δωδεκάλογο του Γύφτου” του Παλαμά...”
Anef_Oriwn
Τετάρτη 7/10/2009
42 σχόλια:
Άνευ η ανιψιά της Τταλλούς του Γιωρκή του Κάγκαρου που την Ορμήθκεια είπε μου να σου πω να αήκεις τούντα κωλοσούσματα για τον Γιωρκή τζιαι να μπήξεις την παουρκά μες τη μάντρα να σε ακούσουν ούλλα τα τραουλλούθκια τζιαι να πεις ότι ο Γιωρκής, η Ντόρα, ο Δημητρός και ο Νίκος εν νενεκούθκια της μαύρης ώρας.
"... Για το κυπριακό και ποια θα είναι η [πιθανή] θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης ΔΕΝ θα εκφράσω απόψεις ..."
Τι να πεις άλλωστε; Ότι χωρίς κυβέρνηση της Δεξιάς στην Ελλάδα που να στηρίξει ξεκάθαρα την ΔΔΟ ... λύση γιοκ;
(Ως αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και λόγω ανάγκης να αποκοπεί το ρεύμα προς το ΛΑΟΣ... μόνο βροντερά ΌΧΙ θα λέει η ΝΔ).
Ότι χωρίς μια τέτοια κυβέρνηση ...που να είναι πρόθυμη να πει ξεκάθαρα στην κυπριακή Εκκλησία και τις υπόλοιπες συνιστώσες της απορριπτικής παράταξης (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) ότι ο μακροχρόνιος βλάπτει και τον ελληνισμό της Κύπρου αλλά και την ίδια την Ελλάδα ... το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ονομαστούν προδότες και ναι-νέκοι όσοι προσπαθούν και υποστηρίζουν την ΔΔΟ;
Τι να πεις και 'συ;
Ας δούμε πόσοι ψήφισαν τα κόμματα:
ΠΑΣΟΚ
2009 3.012.337
2008 2.727.279
2004 3.002.531
ΝΔ
2009 2,295,937
2008 2,994,979
2004 3.359.058
ΚΚΕ
2009 517,138
2007 583,750
2004 436.573
ΛΑΟΣ
2009 386,150
2007 271,809
2004 162.103
ΣΥΡΙΖΑ
2009 315,611
2007 361,101
2004 241.539
Άρα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ πήρε τους ίδιους ψήφους με τις εκλογές 2004
Η ΝΔ έχασε 1.100.000 από τις ψήφους του 2004
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν από 60.000 ψήφους επιπλέον
Ο ΛΑΟΣ πήρε 222.000 ψήφους παραπάνω.
Τώρα πως με τις ίδιες ψήφους το ΠΑΣΟΚ την μια φορά ήταν αντιπολίτευση και τώρα έγινε κυβέρνηση………… απλά μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν ψήφισε.
2004
ΑΚΥΡΑ -ΛΕΥΚΑ 166.667
ΑΠΟΧΗ 2..320.000
2009
ΑΚΥΡΟ – ΛΕΥΚΑ 262.237
ΑΠΟΧΗ 2.500.000
Λόγια του αέρα...
Αυτά έλεγες και το 2007; Τότε που ο Κωστάκης ζήτησε νέα, δυνατή εντολή για να περάσει μεταρρυθμίσεις και βγήκε (χάρην στο ανεκδιήγητο πολιτικό σύστημα) με 270,000 ψήφους μόνο; Τότε που ΝΔ και ΛΑΟΣ είχαν -σε απόλυτα νούμερα -τη μειοψηφία απέναντι σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ;
Αλλά τότε η αποχή ήταν "πλαστή" λόγω διπλά εγγεγραμμένων και πεθαμένων που δεν είχαν διαγραφεί, έτσι;
Τώρα "πλαστή" είναι η διαφορά του 10%, ε;
Απλά τα πράγματα Αίολε, κατάφερε ο Κωστάκης να κάνει τον κόσμο να προσπεράσει τις ματσαράγκες Σημίτη και την ΜΜΕτζίδικη εικόνα περί "Γιωργάκη" και να ξαναστραφεί προς το ΠΑΣΟΚ. Μέγα κατόρθωμα!
Μεταξύ του πρώτου the Idiot Mouflon [ώρα 5:47 π.μ.] και του δεύτερου the Idiot Mouflon [ώρα 12:10 μ.μ.] υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά - δεν είναι το ίδιο άτομο!!! Ο ένας είναι ο αληθινός ενώ ο άλλος είναι ψεύτικος. Όποιος βρει ποιος είναι ο αληθινός κερδίζει έναν λίζο με το νερό του.
Ζητείται ευγενώς αυτός που φόρεσε το προσωπείο του the Idiot Mouflon και κάνει τον προβοκάτορα, να κάτσει στ’ αυγά του, γιατί διαφορετικά θα ΤΟΝ ασιχτηρίσω από εδώ μέσα!
Anef_Oriwn
Τρίτη 6/10/2009 – 3:06 μ.μ.
Δεν κάνω πάντα sign in βρε Άνευ...
Είπαμε, οι της Ποπάρας (της επιτροπάρας δηλαδή) γράφουν σαν ανώνυμοι ακόμη και ενάντια στους εαυτούς τους... αλλά όι να παρανοήσουμε εντελώς.
Μαθαίνουν πάντως τα παιδάκια. Μίλησα για τα απόλυτα νούμερα (ψήφους) στις ευρωεκλογές αλλά και παλαιότερα...
(δες Ιστολόγιο Ανδρουλάκη, Σεπτεμβρης 2007, "Γράμμα από τον Μίμη", σχόλιο 18/9/07 1:09 μμ, κάνε search mouflon στα σχόλια να το βρεις εύκολα)
... τσουπ ... να τα τα μωράκια μας... μιλούν για απόλυτα νούμερα και αυτοί. Σε άλλες εκλογές, αν δεν συμφέρει... θα μιλούν για ποσοστά πάλι.
Ο αίολος φτάνει στο συμπέρασμα ότι πολύς κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει... ωσάν αυτό να μην είναι δείγμα αποτυχίας ΚΑΙ του Καραμανλή. Το δε 2007 τίποτα δεν έλεγαν για ΧΧΧ χιλιάδες ψήφους όσοι πανηγύριζαν την ήττα ΠΑΣΟΚ.
Η ερώτηση μου πάντως... στο πρώτο σχόλιο ισχύει. Λύνεται το Κυπριακό χωρίς μια ισχυρή Δεξιά (κατά προτίμηση ως κυβέρνηση γιατί μακρυά από την εξουσία δεν είναι ποτέ ισχυρή) να πει ξεκάθαρα στους απ' εδώ ( κόμματα και Εκκλησία ) "κορούδες... με την ΔΔΟ θα τα βολέψουμε, ξεχάστε τα άλλα";
Mouflonα Idiotε,
Shερετώ ΣΕ!
“Όποιος καεί στον χυλό [ή στην σούππα], φυσάει και στο γιαούρτι!” Κι επειδή τα “Κοπέλια της Ποπάρας” [όπως πολύ πετυχημένα τους αποκάλεσες], πολλές φορές λειτούργησαν προβοκατόρικα σε βάρος μου [χρησιμοποιώντας κι αυτό το nick μου ακόμα για να γράψουν σχόλια για να πουν τα δικά τους], είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν παρατηρώ αυτό το είδος γραψίματος του nick... Θες να πεις ότι τα σχόλια που βλέπω κάποτε [κάτω από το nickname σου] στο blog των Ακατονόμαστων [δήθεν] Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας είναι δικά σου;
**********
Στην ερώτηση σου τώρα ...
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τον αθεράπευτο εθνικισμό της Δεξιάς [κι ο “δικός” μας ο “Συναγερμός”, [παρά τα βήματα προόδου που έχει κάμει – για να απογαλακτιστεί από τα εθνικιστικά του σύνδρομα – από καιρού εις καιρόν μας θυμίζει τον παλιό “καλό” εαυτό του], εγώ δεν θα ‘λεγα ότι μια ελληνική δεξιά κυβέρνηση θα ‘κανε αυτά που λες ... Δηλ. “… να πει ξεκάθαρα στην κυπριακή Εκκλησία και τις υπόλοιπες συνιστώσες της απορριπτικής παράταξης (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) ότι ο μακροχρόνιος βλάπτει και τον ελληνισμό της Κύπρου αλλά και την ίδια την Ελλάδα ...” Όλοι αυτοί έχουν γερές προσβάσεις στον ελληνικό πολιτικό χορό [δυσανάλογες του εκτοπίσματος τους, αλλά συνήθως προκαλούν πολλίν ττόζιν] ...
Πέραν τούτου όμως, εγώ πιστεύω ότι [σήμερα] η όποια ελληνική κυβέρνηση [είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Δεξιάς] θα ήταν έτοιμη να στήριξη την όποια λύση αποδεχόταν η όποια κυπριακή κυβέρνηση. Ίσως να ισχύει αυτό που λες αν στην Κύπρο κυβερνούσε ο “Συναγερμός” και στην Ελλάδα η “Νέα Δημοκρατία” – έχω την αίσθηση ότι αυτά τα δύο κόμματα [κάποιες στιγμές] θέλουν να τελειώνουν με το κυπριακό, όπως και να ‘ναι!
**********
Αίολε,
Με βάση τα στοιχεία που παράθεσες πιο πάνω, ούτε η αποχή ήταν και πολύ μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς [συγκριτικά με το 2007 – στην ουσία κινήθηκε περίπου στα ίδια ποσοστά]. Σημαντικότερη ήταν κατ’ εμένα η αύξηση των άκυρων – λευκών ...
Anef_Oriwn
Τετάρτη 7/10/2009 – 10:46 μ.μ.
(Πρώτε) Ανώνυμε [με το nick “ΜΙΛΑ ΚΑΧΑΡΑ ΡΕ”],
“Αν ήταν η αζούλα πούζα ήταν να κυκλοφορείς πουζιασμένος!!!” Προσπαθείς [ανεπιτυχώς] να αντιγράψεις το χωρκατέ στυλ της γραφίδας μου, αλλά έκαμες τα “μαυρόshονιν καστρί”.
Πέραν τούτου παραμένεις κολλημένος σε ορολογίες που εν χαμπαρίζεις τι σημαίνουν. Ας πούμε, ποιο είναι το σωστό ορθογραφικά και εννοιολογικά, το “Νενέκος”, το “Νεναίκος”, “Ναινέκος”, ή το “Ναιναίκος”;
Και παρεμπιπτόντως εγώ που την Ορμήδκιαν ξέρω έναν Κοκήν του Καρκανίκαβλου – εν ιξέρω κανέναν Κάγκαρον!
Anef_Oriwn
Τετάρτη 7/10/2009 – 10:58 μ.μ.
Δεν τα διαβάζω όλα τα πονήματα τους, ούτε και όλα τα σχόλια... οπότε...
Αν εννοείς τις φορές που κάποτε τους πειράζω ότι είναι σύμμαχοι του Δημήτρη... ναι, εγώ τα έγραψα αυτά.
Με τον τρόπο που "ανησυχούν" και φωνασκούν για επερχόμενη λύση ... πείθουν όλους τους απογοητευμένους με τον Δημήτρη ότι "κάτι πάει να γίνει". Βοηθούν δλδ. να διατηρηθεί μια ελπίδα που μάλλον βρίσκεται ήδη σε αποσύνθεση και έτσι αποτρέπουν μια δυναμική διαμαρτυρία από όσους περίμεναν περισσότερα.
Πες μου τώρα, άμα ούτε η Δεξιά της Ελλάδας δεν μπορέσει να κουμαντάρει τους "πατριώτες" μας, η όποια λύση πως θα ψηφιστεί... και αν ψηφιστεί... πως θα εφαρμοστεί χωρίς προβοκάτσιες και αιματοκύλισμα;
***
Για τις εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό που από τις προηγούμενες βουλευτικές φάνηκε (2007) είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που δεν έχει πρόβλημα να κινηθεί από ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν... ή να επιλέξει αποχή/άκυρο/λευκό ...ή ακόμα και να στραφεί προς άλλες λύσεις.
Το ΛΑΟΣ μπορεί να απορροφήσει κυρίως από ΝΔ καί λιγότερο από την μερίδα που έχω περιγράψει.... και το ΚΚΕ μπορεί να πάρει ελάχιστο μερίδιο από τα "αριστερά" της άκρα.
Ή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντλήσει από αυτή τη μερίδα είναι το ενδιαφέρον για μένα. Γιατί;
Μήπως επειδή έχει και αυτό εγκλωβιστεί στην κοινοβουλευτική απραξία των μικρών και το τηλεοπτικό νυφοπάζαρο το οποίο προβάλει ΜΟΝΟ τις 20-30 πολιτικές καρικατούρες που θεωρεί ακίνδυνες;
Αλήθεια... και στην Κύπρο και στην Ελλάδα... γιατί βλέπουμε συνεχώς τους ίδιους βουλευτές και κομματικούς παράγοντες; Οι άλλοι δεν έχουν τίποτα να πουν;
Ή μήπως έχουν αλλά δεν είναι αυτά που οι ΜΜΕτζήδες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να ακούμε;
@ ανευ
Αίολε,
Με βάση τα στοιχεία που παράθεσες πιο πάνω, ούτε η αποχή ήταν και πολύ μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς [συγκριτικά με το 2007 – στην ουσία κινήθηκε περίπου στα ίδια ποσοστά]. Σημαντικότερη ήταν κατ’ εμένα η αύξηση των άκυρων – λευκών ...
======================
Απλή αριθμητική ΑΝΕΥ
1.100.000 ψήφοι της ΝΔ που λείπουν ΜΕΤΑΞΎ 2004 ΚΑΙ 2009, διανεμείθηκαν όπως παρακάτω:
ΛΕΥΚΟ ΑΑΠΟΧΗ 100.000
ΑΠΟΧΗ 200.000
ΛΑΟΣ 220.000
ΚΚΕ + ΣΥΡΙΖΑ 120.000
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 200.000
Αυτά κάνουν 850.000
Τα λοιπά (200.000) που λείπουν πάνε στους διάφορους μικρους.
Αποχή και λευκό ροκάνισαν 300.000 δηλαδή το 1/3
Καλά γιατί κανείς δεν θέλει να ασχολειτθέι με την ΜΕγαλή Ήττα της αριστεράς (ΚΚΕ+ΣΥΡ); Άλλωστε πως μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα που έφεραν;
Εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης (που την έφεραν τα μεγαλύτερα καπιταλιστικοί θεσμοί - οι τράπεζες), την ανεργία να καλπάζει, τον λαουτζίκο να υποφέρει, τις δεξιές κυβερνήσεις να επιχορηγούν ... τις τράπεζες, το μεγάλο τσιμπούσι να συνεχίζεται (ασχέτως) με μεγάλα σκάνδαλα, πυρκαγιές που δεν σβήνουν με τίποτα. Απορώ δηλαδή πότε η αριστερά θα πείσει. Αυτή ήταν μια χρήση ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά κάθε αιώνα (θυμάστε το 1930;).
Ή μήπως υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό ΜΕΣΑ στην αριστερά και δεν μπορεί να πείσει;
Αίολε,
Αυτό δείχνουν οι αναλύσεις με βάση τα εκλογικά κέντρα;
Δηλαδή το ότι υπάρχει κόσμος χωρίς ιδεολογικά κολλήματα που μπορεί να κινηθεί απο, ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ ή και αλλού δεν το φαντάζεσαι ή δεν θέλεις;
Και τι εννοείς ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε "τις ίδιες ψήφους"; Κόσμος δεν γεννήθηκε; Δεν πέθανε;
Τα Λευκά/Άκυρα και την Αποχή του 2007 γιατί δεν τα βάζεις στην "ανάλυση" σου;
Την "νίκη" του Καραμανλή το 2007 με μόλις 270,000 διαφορά... και μάλιστα σε εκλογές όπου ζητούσε στήριξη για μεταρρυθμίσεις... πως την σχολιάζεις;
Ύποπτε,
[Για να παίξουμε και λίγο την κολοκυθιά], Εσύ γιατί νομίζεις ότι η Αριστερά “… δεν μπορεί να πείσει”;
Φυσικά το θέμα αυτό το άγγιξα κι εγώ [ακροθιγώς] στο κείμενο της ανάρτησης μου [στο σημείο 2], αλλά δεν του έδωσα συνέχεια ... Εν κατακλείδι όμως είχα πει: “… Αν ο λόγος της Αριστεράς δεν μπορεί να τύχει ευρύτερης αποδοχής και τούτο να αντανακλάται και στα αποτελέσματα των εκλογών, το λιγότερο] κάτι δεν πάει [ή δεν γίνεται] καλά ...” Ίσως όμως θα ‘πρεπε να βάλω για προβληματισμό το ότι στην Ελλάδας δεν αναπτύχθηκε [για τους εν Ελλάδι ιστορικούς λόγους] ένα αριστερό κόμμα αντίστοιχο του ΑΚΕΛ ή γιατί η ΕΔΑ δεν κατάφερε να παίξει αυτό το ρόλο ...
Υ.Γ.:
Αγαπητέ Ύποπτε,
Σου χρωστώ μια απάντηση πάνω στα όσα γράφεις στα τελευταία σχόλια σου στην ανάρτηση μου 54/2009 ... Θα το πράξω το συντομότερο ...
Anef_Oriwn
Πέμπτη 8/10/2009 – 2:41 μ.μ.
Εξαιρετικά κουραστικό να μιλάς συνέχεια για τα αυτονόητα...
Αν κάτι σε τελευταία ανάλυση υπέστει ήττα στην Ελλαδα, ως πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα είναι η δεξιά και η ακροδεξιά. Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ μαζί αθροίζουν ποσοστό κάτω του 40% και το υπόλοιπο 60% ξεκινά από τη Σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια "απλώνεται" σε όλες τις εκφάνσεις της Αριστεράς αλλά και των Οικολόγων Πράσινων.
Αν δε κάτσει κανείς και μελετήσει σοβαρά όλα τα στοιχεία των εκλογών και κυρίως τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων θα βγάλει πολλά συμπεράσματα.
Ο κος Καραμανλής, όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματός του, συστηματικά, άρχισε να διεμβολίζει τον λεγόμενο Μεσαίο χώρο. Ποιός είναι ο Μεσαίος χώρος; Ένα μεγάλο φάσμα πολιτών, κυρίως μεταξύ 35 και 55, δηλαδή στην "ακμή" της παραγωγικότητάς τους και της συμμετοχής τους στην εργασία, την οικονομική και κοινωνική ζωή. Ιδεολογικά, δεν είναι ενιαίος χώρος ο Μεσαίος. Η καταγωγή η ιδεολογική μπορεί να είναι από οπουδήποτε. Ωστόσο, χαρακτηριστικό τους είναι πως τις αποφάσεις τους δεν τις παίρνουν με κυρίαρχα ιδεολογικά κριτήρια αλλά κυρίως με Οικονομικά και Κοινωνικά. Έξυπνα τότε, ο Καραμανλής "επένδυσε" σε αυτούς και κέρδισε. Στη συνέχεια, η διαφθορά, η ανικανότητα διακυβέρνησης, τα σκάνδαλα, η οικονομική κρίση, όλους αυτούς τους έκαναν διστακτικούς και απόμακρους από τη Ν.Δ. Εκεί όμως που ο Καραμανλής έχασε τελείως το παιχνίδι είναι όταν, προκειμένου να συγκρατήσει τις διαρροές προς το ΛΑ.Ο.Σ άρχισε να αναπτύσσει μία τελείως ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορεία.
Αυτό, ήταν το τεράστιο λάθος, που κυριολεκτικά τρόμαξε αυτόν τον εύπλαστο χώρο, που ναι μεν είναι εύπλαστος αλλά αντιπαθεί σφόδρα τις ακρότητες και τους εθνικισμούς , γιατί αποζητά τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις προκειμένου να υπάρχει "ήρεμο" και πρόσφορο τοπίο στον χώρο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.
Βεβαίως, κάποιοι φτάνουν να πουν πως ακόμα και αυτά τα λάθη ο Καραμανλής τα έκανε για να χάσει και να πάει σπίτι του. Δεν το νομίζω. Ήξερε ότι θα χάσει αλλά προσπάθησε να χάσει «αξιοπρεπώς». Όχι απλά δεν τα κατάφερε αλλά οδήγησε το κόμμα του σε ιστορική συντριβή, που όχι μόνο την υποχρεώνει να επιλέξει νέα ηγεσία αλλά και να αναζητήσει ιδεολογικό στίγμα ξανά.
Ο Καραμανλής, «επικοινωνιακά» ήταν εξαιρετικά χαρισματικός. Συνδυασμένο όμως το «χάρισμα» με τόσο απίστευτη ανικανότητα, ανοίγει τον δρόμο σε άλλου τύπου ηγέτες που μπορεί να μην είναι ρήτορες και ευφραδείς αλλά ίσως αποδειχθούν πολύ πιο αποτελεσματικοί.
Τι θα κάνει ο Παπανδρέου;
Αυτό που πιστεύω εγώ, είναι πως θα προσπαθήσει να εξελίξει την Ελλάδα, στα επόμενα χρόνια, σε ένα όσο πιο πολύ μπορεί να γίνει δυτικοευρωπαϊκό μοντέλο, με λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες, λιγότερη γραφειοκρατία, κάποιο καλύτερο από το σημερινό (ανύπαρκτο) Κοινωνικό Κράτος, δηλαδή, να φέρει την Ελλάδα , στα χνάρια ενός «λειτουργικού και σύγχρονου καπιταλισμού» . Για μένα αυτό, όπως έχω ξαναγράψει αποτελεί κομβικό σημείο και για την ωρίμανση της Αριστεράς, την ενοποίησή της και την ανάπτυξη ενός κινήματος που να μπορεί να παίζει ουσιαστικό ρόλο στο γίγνεσθαι.
Δεν έχω ιδέα για το τι θα καταφέρει. Είναι απίστευτα δύσκολη υπόθεση ο εξορθολογισμός του Ελληνικού Κράτους που είναι ολόκληρο στηριγμένο στις πελατειακές σχέσεις. Και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει τα τελευταία 5, 10 ή 50 χρόνια, αλλά από καταβολής του Ελληνικού Κράτους, από την δολοφονία του Καποδίστρια και την πλήρη επικράτηση των Κοτζαμπάσηδων στον τόπο.
Ο ίδιος ο Παπανδρέου, στις προθέσεις του είναι απόλυτα ειλικρινής. Είναι άνθρωπος πολύ χαμηλού προφίλ και εξαιρετικά –μα εξαιρετικά- εργατικός , συστηματικός και επιτελικός. Το έχει αποδείξει αυτό, ακόμα και με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το Κόμμα του μετά από την τεράστια κρίση του 2007. Αλλά, το πιστοποιούν και όσοι έτυχε κάποια στιγμή να συνεργαστούν μαζί του. Η επίμονη πολεμική που του έγινε από διάφορες πλευρές –κυρίως από την ακροδεξιά του Καρατζαφέρη- πως τάχα είναι «βλάκας» ή πως είναι «αμερικανάκι» και «Γιωργάκης» αποτελεί μνημείο χυδαιότητας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας αλλά τελικά όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά στραπατσαρίστηκε δεόντως.
Αναφορικά με το Κυπριακό, είναι βέβαιο πως θα είναι πολύ πιο ενεργός από τον προκάτοχό του. Θα πρέπει να θυμόμαστε εδώ, πως η ματιά του Παπανδρέου δεν είναι ουδέτερη αλλά έχει άποψη. Την άποψη που λέει πως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να μπουν σε θετικό κανάλι προκειμένου να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών και η αιμορραγία της οικονομίας στα όπλα, ώστε να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Ωστόσο, δεν νομίζω πως θα «πιέσει» ποτέ την Κύπρο να υπογράψει μια Λύση που η ίδια δεν θα θέλει. Θα πιέσει όμως ενδεχομένως προς μία Λύση που θα θεωρήσει πως ανοίγει τον δρόμο στην καλή γειτονία όλων των χωρών της περιοχής σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με το FIR Αθηνών, τις παραβιάσεις, τις προκλήσεις κλπ. Σε κάθε περίπτωση, «θα δούμε».
Mouflonε,
Η ουσία των όσων λες [για τις εκλογές στην Ελλάδα] βρίσκεται στα ρητορικά σου ερωτήματα στο τέλος της παρέμβασης σου ώρας 12:36 π.μ. ... Δηλ. “... και στην Κύπρο και στην Ελλάδα... γιατί βλέπουμε συνεχώς τους ίδιους βουλευτές και κομματικούς παράγοντες; Οι άλλοι δεν έχουν τίποτα να πουν; Ή μήπως έχουν αλλά δεν είναι αυτά που οι ΜΜΕτζήδες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να ακούμε;”
Όμως τι λες για την άποψη του PolitisPittas [που διαψεύδει και τις προσδοκίες (ΣΟΥ] για στήριξη από πλευράς “Νέας Δημοκρατίας”, της ΔΔΟ: “Εκεί όμως που ο Καραμανλής έχασε τελείως το παιχνίδι είναι όταν, προκειμένου να συγκρατήσει τις διαρροές προς το ΛΑ.Ο.Σ άρχισε να αναπτύσσει μία τελείως ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορεία”.
Anef_Oriwn
Πέμπτη 8/10/2009 – 10:36 μ.μ.
Αίολε,
Μπορεί το ζήτημα να φαντάζει ως θέμα «απλής αριθμητικής», όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράματα ... Καλά αγαπητέ Αίολε, δεν υπηρχε ΚΑΙ αύξηση των ψηφοφόρων; Αυτή η αύξηση δεν την καρπώνονται τα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν στες εκλογές, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο; Η [εκλογική] δύναμη των κομμάτων δεν μετριέται απλώς με το αριθμό των ψήφων [που παίρνει κάθε κόμμα], αλλά με το ποσοστό των ψήφων επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Η Αριστερά [ΚΚΕ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Οικολόγοι, Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά] διατήρησε τα ποσοστά της [δυστυχώς δεν τ’ αύξησε], ενώ το ΛΑ.Ο.Σ κέρδισε ψηφοφόρους από τη “Νέα Δημοκρατία”. Η αποχή διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα [όπως το 2007], ενώ νομίζω ότι αυξήθηκε το ποσοστό των Λευκών και των Άκυρων...
Έτσι εκτιμούνται τα [εκλογικά] αποτελέσματα Αίολε κι όχι αν ο ΛΑ.Ο.Σ. πήρε [τούτη τη φορά] 220000 περισσότερες ψήφους, αλλά τι αύξηση στα ποσοστά του καρατζαφέρικου [ακροδεξιού] κόμματος έφεραν αυτοί οι ψήφοι – και δυστυχώς [κατ’ εμένα] η αύξηση ήταν σημαντική!
Anef_Oriwn
Πέμπτη 8/10/2009 – 10:54 μ.μ.
Δεν είπα ότι περιμένω τώρα κάτι τέτοιο από ΝΔ. Είπα ότι για να έχουμε καλό κλίμα για Λύση -από πλευράς του τι συμβαίνει στο Ελληνικό στρατόπεδο, άλλο πονεμένο παραμύθι το τι χρειάζεται στο Τουρκικό και ΤΚ -ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να υπάρχει ξεκάθαρη θέση/δήλωση στήριξης από την ΝΔ για λύση ΔΔΟ... κατά προτίμηση με αυτούς στην εξουσία, έτσι ώστε να μην έχουν περιθώρια "κατσιαρίσματος" οι ημεδαποί πατριωτάρες-ποπάρες.
Κάτι τέτοιο δεν βλέπω να γίνεται ακόμη και με Ντόρα πρόεδρο της ΝΔ.
Αν κρίνουν ότι η δεξαμενή ψήφων που πρέπει να ανακτήσουν είναι αυτοί που διέφυγαν προς ΛΑΟΣ... καταλαβαίνεις ποιες θα είναι οι θέσεις του. Άκόμα και αν κρίνουν ότι η δεξαμενή δεν είναι μόνο στα άκρα αλλά και στον κεντρώο χώρο... πάλιν -νομίζω -με ασάφεια και μισόλογα θα ειπωθούν οι θέσεις της ΝΔ επί του Κυπριακού ...σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ισορροπίες, όντας αντιπολίτευση.
Αν γίνει κάποια προσπάθεια για λύση θα βαφτίσουν πουλημένο το Γιωργάκη ή απλά θα ακολουθήσουν την τακτική απραξιάς του Κωστάκη... θα δουλέψουν οι γνωστοί κύκλοι ΜΜΕτζήδων και... άντε γειά.
Βράσε όρυζα.
Θα συμφωνήσω σε πολλά με τον Πίττα.
Δεν ξέρω τι θα καταφέρει στο τέλος αλλά είναι γεγονός ότι δείχνει μια αποφασιστικότητα να προχωρήσει μπροστά και να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα.
Του εύχομαι κάθε επιτυχία και ελπίζω να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της και να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στην περιοχή χωρίς να αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία που τα τελευταία χρόνια αλωνίζει πραγματικά και παρουσιάζεται ως ο καθοριστικός παράγοντας.
Και είμαι επίσης σίγουρος ότι η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας σε ότι αφορά το κυπριακό θα είναι αποτελεσματική.
Αυτό το μήνυμα στέλλει και η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο στις 19 Οκτωβρίου.
Είναι σημαντικό το ότι επέλεξε η πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει, θα είναι η Κύπρος.
Η ψήφος Καρατζαφέρη έχει μια ιδιαιτερότητα (σε πολλές περιπτώσεις έχει εκφέρει αριστερή φωνή), επειδή και εγώ ασχολούμαι με τα πολιτικά πράγματα συνάντησα νέους Πανεπιστημιακής μόρφωσης που δήλωναν, θα ψηφίσω ή ΚΚΕ ή ΛΑΟΣ, ακούγεται τρελό, αλλά συνέβει πχ ο γιός μου ψήφισε ΚΚΕ η κόρη μου ΛΑΟΣ και οι δύο είναι φοιτητές και στους δύο δεν εξάσκησα καμιά πιέση ή προπαγάνδα και οι δύο κατά την γνώμη μου έχουν λιγοστή πολιτική παιδεία μαζί πήγαν να ψηφίσουν τα συζήταγαν στον δρόμο και ψήφισαν έτσι!!!!!!!!! (προβληματισμός).
Η ψήφος στον Καρατζαφερη έχει να κάνει με τους λαθρομετανάστες, την ανεργεία τα αντιλαικά μέτρα, τα εθνικά θέματα, και αυτά είναι ήσσονος σημασίας για τον Ελληνικό λαό, που υποφέρει.......τα λοιπά που γράφεις τα βλέπω.
ΑΝΕΥ για πες μου τι είναι η ΕΔΟΝ ;
αυτά είναι ήσσονος σημασίας για τον Ελληνικό λαό
Το ορθό είναι:
αυτά ΔΕΝ είναι ήσσονος σημασίας για τον Ελληνικό λαό.
Είμεθα βεβαίως η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας…
Η «Σημερινή» στο σημερινό της δημοσίευμα βρίθει από ειρωνείες για την επίσκεψη Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και τον ψέγει που δεν ήρθε πρώτα στην Κύπρο.
Αυτό που με ενοχλεί ιδιαίτερα, είναι η συστηματική παραβίαση των κανόνων της λογικής μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.
1ον. Ο Παπανδρέου πάει σήμερα στην Τουρκία ως Υπουργός Εξωτερικών για να λάβει μέρος σε προγραμματισμένη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι χαρακτηριστικό αλλά και θετικό πως ο Ερντογάν μεταβαίνει εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει «άτυπα» τον Έλληνα πρωθυπουργό.
2ον. Ο Παπανδρέου, στο ίδιο πλαίσιο θα συναντηθεί και με τον κο Μιλόσοσκι, Υπ0ουργό Εξωτερικών των Σκοπίων.
3ον. Ήδη ανακοινώθηκε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχεται στην Κύπρο στις 19 Οκτωβρίου και, όντως, αυτό θα είναι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός –όπως ακριβώς είχε δηλώσει και στο προεκλογικό debate.
4oν. Η Σημερινή, κάνει και μία παντελώς ηλίθια επίθεση στον Παπανδρέου για το ζήτημα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και την κατάργησή του, και πάλι για να δημιουργήσει θλιβερές εντυπώσεις ότι δήθεν η Ελλάδα απέκτησε κυβέρνηση χωρίς…εθνική συνείδηση.
Προφανώς, δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν πως την απόφαση αυτή υποστήριξαν πολλά σημαντικά στελέχη και της Νέας Δημοκρατίας, ο δε Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ευθέως στην τηλεόραση «έπρεπε να το είχαμε κάνει εμείς αυτό». Παράλληλα, την απόφαση, χειροκρότησαν όλοι οι Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι και Επιμελητήρια γιατί είναι απόφαση που οδηγεί στην μείωση της γραφειοκρατίας και των αμέτρητων κηφήνων που αυτό το Υπουργείο καλλιεργούσε συστηματικά.
Τέλος, μπορώ να αντιληφθώ ως ειλικρινή την ανησυχία ορισμένων κύκλων στη Λευκωσία για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον σε σχέση με τις γραμμές της Αθήνας, αλλά έχω να πω πως η καλλιέργεια αρνητικού κλίματος και η διασπορά ζιζανίων στην κοινή γνώμη για τις προθέσεις των Αθηνών, αυτή τη στιγμή είναι όχι απλά απαράδεκτες ενέργειες αλλά δείχνουν και μία τεράστια αλαζονεία. Γιατί, με αυτή την [πρακτική, λησμονούν πως ο κος Παπανδρέου, δεν «κέρδισε απλά τις εκλογές επειδή τις έχασε η Ν.Δ.» αλλά, συνέτριψε κυριολεκτικά τη Νέα Δημοκρατία και την έστειλε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στα αζήτητα, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα μεγάλο Κεντροαριστερό φάσμα που ξεπερνά το 60% και το οποίο οι διάφοροι οφείλουν να το σεβαστούν πλήρως, αν σέβονται στοιχειωδώς τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Αίολε,
Η ΕΔΟΝ [Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας] είναι η οργάνωση νεολαίας του ΑΚΕΛ – κάτι αντίστοιχο της ΚΝΕ! Ιδρύθηκε το 1959 σαν συνέχεια της ΑΟΝ [Ανορθωτική Οργάνωση Νεολαίας] που είχε ιδρυθεί το 1944 και κηρύχτηκε παράνομη [από του εγγλέζους αποικιοκράτες] το 1955!
Aγαπητέ the Idiot Mouflon οι τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έδειξαν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (όχι σε ποσοστά) αλλά σε ψήφους κινούνται στους ίδιους ψήφους, ταυτόχρονα ψαλιδίζουν διαρκώς τον αριθμά αυτό των ψήφων τόσο η ΑΠΟΧΗ-ΛΕΥΚΟ όσο και να μικρά κόμματα. Τι έχουμε λοιπόν:
2004 3.359.058+3.002.531=6.361.589
2008 2,994,979+2.727.279=5.722.258
2009 2,295,937+3.012.337=5.308.374
Είναι εντελώς ξεκάθαρη η φθείνουσα πορεία του δικοματισμού ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ.
Δηλαδή από το 2004 μέχρι το 2009 ο δικοματισμός έχασε 1.060.000 ψήφους, τα ποσοστά ας λένε ότι θέλουν , το ζήτημα είναι ότι κονταίνει το μποι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ανεβαίνει το ανάστημα αυτών που πιά αντιδρούν στο πολιτικό παιχνίδι των δύο μονομάχων.
Και για να καταλάβεις τι αλλαγές έγιναν στο εκλογικό σώμα σου παραθέτω τι πήραν τα δύο κόμματα (πρέπει να λάβεις υπόψη ότι ο πληθυσμός φυσικά ήταν μικρότερος, πρώτο νούμερο είναι ΝΔ και δεύτερο ΠΑΣΟΚ)
1981 2.034.496+2.726.309= 4.760.805
1985 2.599.949+2.916.450= 5.516.399
1989 2.887.488+2.551.518= 5.439.006
1993 2.711.737+3.235.017= 5.946.754
1996 2.584.765+2.813.245= 5.398.010
2000 2.935.196+3.007.596= 5.932.782
2004 3.359.058+3.002.531=6.361.589
2008 2,994,979+2.727.279=5.722.258
2009 2,295,937+3.012.337=5.308.374
Απ ότι βλέπεις ο δικοματισμός στις εκλογές 2009 πήρε τις ψήφους που είχε το 1985 μείων 200.000 ψήφους.
Αυτός αγαπητοί μου είναι ο τρόπος που κανείς μπορεί να προσεγγίσει το θέμα.
Επαναλαμβάνω, ΔΕΝ βρίσκεις προς τα που κινήθηκαν οι ψήφοι με απλές προσθαφαιρέσεις... αυτή η απλοϊκή μέθοδος είναι παραπλανητική.
Πρώτον, δεν δείχνει π.χ. αν εκείνοι που έφυγαν από ένα μεγάλο κόμμα πήγαν στα μικρά ή στο άλλο μεγάλο, αν ταυτόχρονα από το δεύτερο μεγάλο υπήρξε κίνηση προς ή/και από τα μικρά, προς ή/και από το πρώτο μεγάλο, κλπ.
Επίσης, δεν δείχνει που κινήθηκαν οι νέοι ψηφοφόροι.
Για να πάρεις μια ιδέα (χωρίς να είσαι πάλι απόλυτα σίγουρος) για τις όποις μετακινήσεις ψηφοφόρων... πρέπει να κοιτάξεις αναλυτικά τα μεγάλα εκλογικά κέντρα... αφού πρώτα αφαιρέσεις ή κάνεις αναγωγή τις νέες ψήφους.
Αίολε, υπάρχει μπόλικος χώρος ... και δεν θα τον έλεγα καν κέντρο... που πλέον δεν έχει πρόβλημα να μετακινηθεί από ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ ή και αλλού ΦΤΑΝΕΙ να μην είναι στα άκρα, δλδ. ΛΑΟΣ και ΚΚΕ.
Προς αυτό ακριβώς το χώρο ΑΠΕΥΧΕ να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως φανερό πλέον πως όποιο κόμμα θέλει να συμμετέχει στην εξουσία και να καταφέρει να περάσει έστω μισό νόμο... θα πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτής ακριβώς της μάζας.
Τα άκρα πάντως ΓΙΟΚ. Το ΚΚΕ παραμένει στάσιμο ενώ ο ΛΑΟΣ μπορεί απλώς να διαβρώνει την ΝΔ για να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη. Μέχρι Ψινάκη γωνία, μετά τέρμα.
Δυο λόγια και για τα [ενδιαφέροντα] σχόλια του αγαπητού PolitisPittas [και εν μέρει και του φίλτατου Μιχάλη – αφού σύμφωνα μαζί του]:
Η [συντριπτική] νίκη του ΠΑΣΟΚ [που δεν εκδηλώθηκε μόνο σε βάρος της “Νέας Δημοκρατίας”, αλλά και της Αριστεράς], αντανακλά την έντονη επιθυμία του ελληνικού λαού για αλλαγή και για ξεπέρασμα των χρόνιων προβλημάτων και αδιεξόδων της ελληνικής κοινωνίας και τα οποία οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια [και ένεκα της διακυβέρνησης της Δεξιάς αλλά και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης]. Για άλλη μια φορά ο κόσμος επένδυσε τις ελπίδες του στο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ...
Η ελληνική σοσιαλδημοκρατία [επί Γεωργίου Παπανδρέου του εγγονού] δεν νομίζω να διαφέρει ιδεολογικά και στις προσεγγίσεις της πάνω σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα από την ευρύτερη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δηλ. να κάνει αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρεις, τουτέστιν “… να φέρει την Ελλάδα , στα χνάρια ενός «λειτουργικού και σύγχρονου καπιταλισμού»…”. Κι εδώ εγείρονται δύο [τουλάχιστον] σημαντικά ερωτήματα:
Πρώτον, αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί στες χώρες και περιοχές του περιφερειακού ευρωπαϊκού καπιταλισμού [Ελλάδα, Βαλκάνια, Νότια Ιταλία,, Ισπανία, Πορτογαλία] ... Στην ουσία αν τα κέντρα εξουσίας και λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το επιτρέψουν αυτό [μέσα στα πλαίσια καταμερισμού και τομέων δραστηριότητας...
Και δεύτερον, αν αυτή η πορεία προς ένα «λειτουργικό και σύγχρονο καπιταλισμό» δεν αποτελεί στη ουσία ένα παιχνίδι του συστήματος για να καταπραΰνει τη λαϊκή αντίδραση και τις απαιτήσεις του κόσμου για πιο ριζοσπαστικές και δομικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία ...
Εγώ αξιολογώ ψηλότερα [θετικά] κάτι άλλο ... Το ότι πάνω στα καυτά “εθνικά” θέματα έχει καταλαγιάσει ο [αντιφατικός] ΠΑΣΟΚικός εθνικισμός που παρατηρείτο [παλαιότερα] επί Αντρέα Παπανδρέου ...
Όμως δεν παύει να έχουμε να κάνουμε με μια σοσιαλδημοκρατική προσπάθεια διαχείρισης του συστήματος ή οποία στην πράξη θα εξυπηρετήσει βασικά τους επιχειρηματίες και μετά τον κοσμάκη. Και σωστά λες πως ο Γ. Παπαντρέου “… αποζητά τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις προκειμένου να υπάρχει «ήρεμο» και πρόσφορο τοπίο στον χώρο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας…”. Γι’ αυτό και “… οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να μπουν σε θετικό κανάλι προκειμένου να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών και η αιμορραγία της οικονομίας στα όπλα, ώστε να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας…” για ν’ ανοίξει έτσι και “… τον δρόμο στην καλή γειτονία όλων των χωρών της περιοχής …”. Όμως, όπως είπα και πιο πάνω τούτο δεν μπορεί να γίνει μονόπλευρα με αποκλειστική έννοια το όφελος του κεφαλαίου, παρ’ όλο που τούτο λειτουργεί θετικά στην προκείμενη περίπτωση ... Για την απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα απαιτείται η δημιουργία και ύπαρξη συνθηκών ειρήνης και συνεργασίας [μέχρι να προκύψουν νέοι καυγάδες για το ποιος θα φαει πιο πολλά].
Η περιορισμένη [δυστυχώς κι αυτή τη φορά] κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Αριστεράς [σε συνδυασμό με την καθαρά αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ] καταργεί τη δυνατότητα “… σε κάθε κίνηση του το ΠΑΣΟΚ, να νιώθει στο σβέρκο του την Αριστερή ανάσα…”
[ακολουθεί η συνέχεια] ...
[και η συνέχεια] ....
Απ’ εκεί και πέρα, και για να γινόμαστε και πιο συγκεκριμένοι [στην προληπτική ή και πικρόχολη κριτική μας], διερωτούμαι τι Πολιτισμό θα παράξει η ωραιοτάτη μεν, αλλά άλαλη δε, Αγγελική [και κατα κόσμο Άντζελα] Γκερέκου, ως Υφυπουργός Πολιτισμού [ή μήπως θα ασχοληθεί ΜΟΝΟ με το δεύτερο συνθετικό του Υπουργείου της, τον Τουρισμό;] Έχω την εντύπωση ότι μακράν ευρίσκεται των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων και καμιά σύγκριση ΔΕΝ μπορεί να γίνει με την Μελίνα Μερκούρη ή την Ελένη Ανουσάκη, ή την Πέμυ Ζούνη [Με την τελευταία έπαιξαν, προ πολλών χρόνων στην τηλεοπτική σειρά “Πρόβα νυφικού”, όπου πιο πολύ [ΜΑΣ] αποκάλυψε τις καμπύλες της παρά το ταλέντο της] ... Λέτε τελικά [ως σύζυγος του Απόστολου Βοσκόπουλου] να προχωρήσει στην αναβάθμιση το ελαφρολαϊκού τραγουδιού; Γαμώτο, χάσαμε!!! Αν διοριζόταν ως υφυπουργός η Άννα Νταλάρα θα είχαμε αναβάθμιση του έντεχνου και του πάλαι ποτέ πολιτικού τραγουδιού! Bad Luck!
Πέραν όμως της ευειδούς κυρίας Αγγελικής [έχει ωραιότατα μάτια], έχουμε και το διορισμό [και μάλιστα ως Αντιπροέδρου], του πολύ Θεόδωρου Πάγκαλου [του βαρετού – και κυριολεκτικά και μεταφορικά- αντικομουνιστικού κανονιού του ΠΑΣΟΚ]. Ο Διονύσης Τσακνής σ’ ένα ωραίο και βαθιά ανθρώπινο [κι αριστερό κείμενο του] στην χτεσινή “Ελευθεροτυπία” ευχήθηκε στον Πρωθυπουργό “να χαίρεται στον αντιπρόεδρο του” - link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=89965
Ένα ωραίο κριτικό κείμενο υπάρχει και στου “Ροίδη [τις] Εμμονές” – link: http://roides.wordpress.com/2009/10/07/7oct09/
Όμως για να μην εκληφθεί ότι είμαι προκατειλημμένος και μιλώ μόνο αρνητικά για την νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της θα ήθελα να επικροτήσω την κατάργηση του [αποικιακού] Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Μου θυμίζει το Υπουργείο Αποικιών της πάλαι ποτέ Βρεττανικής Αυτοκρατορίας. Φυσικά τα εθνικιστάκια [συμπεριλαμβανομένων και των “δικών μας” – όπως αυτά που περιφέρονται μέσα και γύρω από τη “Σημερινή”] έχουν σκυλιάσει [γι’ αυτήν την πράξη του Γ. Παπαντρέου, όπως και για την επίσκεψη του στην Τουρκία], τούτο όμως αποτελεί και ένδειξη ότι η κατάργηση του εν λόγω Υπουργείου αποτελεί κάτι προς την σωστή κατεύθυνση!
Κλείνω, αγαπητέ PolitisPittas με ένα [τελευταίο] μικρό σχόλιο για την τοποθέτηση σου “… χαρακτηριστικό τους είναι πως τις αποφάσεις τους δεν τις παίρνουν με κυρίαρχα ιδεολογικά κριτήρια αλλά κυρίως με Οικονομικά και Κοινωνικά…” --- Μα καλά οι ιδεολογικοπολιτικές μας τοποθετήσεις δεν είναι αποτέλεσμα του κοινωνικοοικονομικού μας status;
Anef_Oriwn
Παρασκευή 9/10/2009 – 3:04 μ.μ.
@ ANEY
Όμως για να μην εκληφθεί ότι είμαι προκατειλημμένος και μιλώ μόνο αρνητικά για την νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της θα ήθελα να επικροτήσω την κατάργηση του [αποικιακού] Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Μου θυμίζει το Υπουργείο Αποικιών της πάλαι ποτέ Βρεττανικής Αυτοκρατορίας.
Σιγά την αντιαποικιακή πολιτική του ΓΑΠ με την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, βέβαια όταν πλειοδοτείς σε αντεθνικότητα λογικό είναι οι ευνοούμενοι εκτός συνόρων να σε υπεραγαπάνε και εγώ θα υπεραγαπούσα τον Ερτογάν αν καταργούσε την στρατιά του Αιγαίου, αυτά εξ άλλου εσείς του ΑΚΕΛ θα τα ξέρετε καλύτερα και οι αποικιοκράτες Άγγλοι σας είχαν μια αδυναμία λόγω της γνωστής στάσης σας στον αντιαποικιακό αγώνα του Γρίβα και οι τούρκοι σας λατρεύουν διότι αναμένουν οθωμανικές επικύψεις.........
Tώρα που ξαναδιαβάζω το κείμενό σου ΑΝΕΥ πραγματικά οργίζομαι, ώστε πιστεύεις ότι την Μακεδονία και την Θράκη οι Έλληνες την κατέχουν αποικιακώ τω τρόπω;
Δηλαδή είσαι υπέρ του να πάρουν την Θράκη οι τούρκοι αδελφοί σου και την Μακεδονία οι Σκοπιανοί;
Ώστε ταυτίζονται το Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης με το Υπουργείο Αποικιώντης Βρετανίας;
Αυτά μαθαίνετε στους ΕΔΟΝίτες;
Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας αληθινός γνήσιος Πρωθυπουργός με εξαιρετικές ικανότητες.Δεν είναι Καραμανλης διπλοπρόσωπος και του ναι και οχι.Με τον Γιώργο Παπανδρέου η Κύπρος σίγουρα θα δη καλύτερες μέρες μάλιστα γενναίος αναλαμβάνει τις ευθύνες του είπε το ναι στο σχέδιο ΑΝΑΝ και εξήγησε και τους λόγους , ποτε δεν ήταν διπλοπρόσωπος και ύπουλος όπως τον Καραμανλή.Οταν το συγκρότημα του ΔΙΑ και οι εθνικιστές εοκαβήτες του κάνουν πόλεμο σημαίνει πάμε καλά, ακολουθούμε τον δρόμο του διαλόγου και όχι στους μιζαδόρους των εξοπλισμών και των εντάσεων, της στρατικοποίησης της οικονομίας που μόνον τα εθνικιστικά παράσιτα επιζούν, τα λεφτά και ο λαός το απατεί να αποδίδονται σε παραγωγικούς τομείς.
Ρε ΕΟΚΑΒΗΤΑΤΖΗ ΣΙΙΛΛΟΎΡΗ και ΕΥΡΟΚΟΕΟΚΑΒΗΤΕΣ που στελέχη σας ευθύνονται για την καταστροφή της Κύπρου πιέννεται να κάνεται άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΝ, ΤΟ 1974 αλήθεια που εψήννεται σούβλες ποιούς ανακρίνατε και δολοφονούσατε στα μετόπισθεν?
Καταλάβεται το ο Κυπριακός λαός αποφάσισε και ψήφισε Λύση-επανένωση και οχι στην διχοτόμηση.Είσατε εκτός τόπου και χρόνου , μείνατε στάσιμοι ευροεκαβητατζήδες, είσατε πλέον στα αζήτητα της Ιστορίας.Μόνον λόγια και ψευτοπατριωτισμούς είσαστε σουβλιτζήες, πηγαίνεται σε κανένα σπίτι πεσόντα και αγνοούμενου του 1974 γιατί είπαμεν εσείς δεν εχάσετε πηγαίννεται να φάτε λλίες κατάρες και αξίζουν σας.
ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Συμφωνούμε απόλυτα με τον τελευταίο ανώνυμο και τα προσυπογράφουμε.ΛΥΣΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ! ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΝΑ ΜΠΗ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ!ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ!ΣΣΙΙΛΟΥΡΗ ΠΙΕΝΝΕ ΠΟΛΕΜΑ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑΝ ΦΟΥΚΟΥ!
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΣΟΥΒΛΙΤΖΗΕΣ ΕΟΚΑΒΗΤΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ!ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ!
Μόλις εγκαινιάσαμε τον ιστοχώρο 'ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΒΟΥΡΑ'.
Σ’ αυτό τον ιστοχώρο θα παρουσιάζουμε δηλώσεις πολιτικών και άρθρα δημοσιογράφων που θεωρούμε ότι προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών και θα τα σχολιάζουμε, δίνοντας σας φυσικά την ευκαιρία να εκφράσετε τις απόψεις σας, στα πλαίσια πάντα ενός δημοκρατικού διαλόγου.
Θα συλλέγουμε δηλαδή όλη τη σαβούρα που κυκλοφορεί, και θα την δίνουμε στη κρίση του λαού.
Ευχαριστούμε,
ΣΑΒΟΥΡΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
http://politikisavoura.blogspot.com
Συνήθως θα ήθελα να αφήσω τη νέα κατάσταση (κυβέρνηση) να μας οδηγήσει στο τι έχει κατά νού αλλά μερικές παρατηρήσεις είναι αναπόφευκτές:
1. Δεν ξέρω πως είναι δυνατό μερικοί να συγκαταλέγουν το ΠΑΣΟΚ στην αριστερά και να γίνεται λόγος για >60% νίκη. Από πότε η αυτοαποκαλούμενη σοσιαλδημοκρατία (στην Ελλάδα και στην Ευρώπη) μπορεί να θεωρηθεί αριστερά; Και αυτό είναι εξόφθαλμα ορατό όταν βλέπουμε σε στυλ "σούσας" να πηγαινοέρχονται οι ψηφοφόροι μεταξύ δεξιάς και .... κεντροδεξιάς.
2. Να μην ξεχνούμε ότι μερικοί μεγαλοπαράγοντες του ΠΑΣΟΚ με γερές πλάτες αλά ... Πάγκαλος είχαν πρωτοστατήσει σε πολλά φαιδρά στο παρελθόν π.χ. Οτσαλάν, Ανάν. Παραμένει να δούμε αν έχουν ωριμάσει κάτι πολύ απόμακρο ιδιαίτερα για Πάγκαλο που μέχρι πριν μερικούς μήνες ερχόταν στην Κύπρο για να αντιπολιτευθεί φανερά την κυβέρνηση.
3. Αλήθεια η κατάργηση ενός υπουργείου έχει και τόση σημασία; Το μόνο που καταργεί ίσως είναι οι καρέκλες κάποιων γραφειοκρατών. Θα περιμένουμε να δούμε στη πράξη τη πολιτική για τη Μακεδονία.
4. Μακάρι να βγω λάθος αλλά η πρότερος βίος και στάση του Γιώργου παραπέμπουν σε πολιτικό επικίνδυνα "εύκαμπτο", φλύαρο και αναποτελεσματικό. Ιδιαίτερα σε κρίσιμες ώρες. Αλλά ίδωμεν.
5. Για μένα όμως το πιο σπουδαίο είναι η ανικανότητα της αριστεράς να διεκδικήσει καλύτερο και μεγαλύτερο ρόλο. Αν αφήσουμε στην άκρη το ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν κατάφερε να αποβάλει τις εσωτερικές διαμάχες, το ΚΚΕ δεν δικαιολογείται. Περπατώντας στις φτωχογειτονιές της Αθήνας μου είναι αδιανόητο το ότι το ΚΚΕ δεν ξεπερνά τουλάχιστον το 15%. Νομίζω η παλαιοκομματική (σχεδόν σταλινική) στάση του, η ξύλινη γλώσσα του, η άρνηση του να αποδεχτεί την ύπαρξη άρα και την συνεργασία με την υπόλοιπη αριστερά αλλά και φανερή ανικανότητα να περάσει σε μια καινούργια εποχή (διαφορετική από την εποχή της ΕΣΣΔ) άρα και να δημιουργήσει ένα καινούργιο πλαίσιο, μια "ανανεωμένη και σύγχρονη αριστερά", είναι οι σοβαροί λόγοι που το κατατρέχουν.
Κι εκεί Αίολε, που παω να πω, επιτέλους αυτό το παιδί [η αφεντομουτσουνάρα ΣΟΥ], προσπαθεί [χωρίς χαρακτηρισμούς, αφορισμούς, εμπάθειες και χυδαίες εκφράσεις], να κάνει συζήτηση, να ‘σου και πάλι πετιέσαι [και μάλιστα δριμύτερος] για να με διαψεύσεις ή/και να επιβεβαιώσεις ότι παραμένεις πεισματικά ο ίδιος [εμπαθής και μισαλλόδοξος, αλλά και αστοιχείωτος κι άσχετος για τα της Κύπρου]. Κάποιες φορές μάλιστα διερωτούμαι αν είναι το ίδιο πρόσωπο που γράφει σχόλια κάτω από το nickname “Αίολος” ή είναι ΚΑΙ κάποιος άλλος ή ακόμα μήπως και είσαι διχασμένη προσωπικότητα.
Αυτά τα ολίγα ως απάντηση για τες «οθωμανικές επικύψεις» και άλλες φαιδρότητες ...
Παρεμπιπτόντως, ο Γρίβας έκανε από μόνος του αντιαποικιακό αγώνα; Από πότε οι όποιοι αγώνες χρεώνονται [ή πιστώνονται] προσωπικά σε κάποια άτομα; Ή ποια ήταν η “… γνωστή στάση ... [του ΑΚΕΛ] ... στον αντιαποικιακό αγώνα του Γρίβα …”;
Αναφορικά με την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης [από τον νέο πρωθυπουργό] πέραν του ότι αυτή η πράξη καταργεί πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και καρέκλες [όπως επισημάνει κι Ύποπτος στη δική του παρέμβαση], εγώ δεν ταύτισα το συγκεκριμένο Υπουργείο με το Υπουργείο Αποικιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας [αν τελικά ξέρεις τι σημαίνει «ταυτίζω»], αλλά είπα ότι το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης μου το θυμίζει γιατί μόνο οι αποικιοκρατικές χώρες [και κυβερνήσεις] έχουν Υπουργεία των οποίων το χαρτοφυλάκιο έχει σχέση με συγκεκριμένες περιοχές ή περιφέρειες [ή υπερπόντιες κτήσεις]... Γιατί δεν υπήρχε και Υπουργείο Ηπείρου ή Κρήτης, λόγου χάριν, ή γιατί η Γαλλία δεν έχει Υπουργείο Κορσικής ή Ιταλία Υπουργείο Σαρδηνίας και Σικελίας;
Κι αντί να οργίζεσαι, ν’ αφρίζεις και ν’ αφορίζεις, φρόντισε να απαντάς με επιχειρήματα σ’ αυτά που διαφωνείς ...
Anef_Oriwn
Σάββατο 10/10/2009 – 5:19 μ.μ.
Ύποπτε,
Περίπου παρόμοιες επιφυλάξεις και τους ίδιους προβληματισμούς έχω κι εγώ ... Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι ποια “… πολιτική για τη Μακεδονία [...] θα περιμένουμε να δούμε στη πράξη ...” …
Άκουσέ με ΑΝΕΥ το τι είδους αντιαποικιακό αγώνα έκανε το ΑΚΕΛ στο λένε οι ίδιοι οι Κύπριοι αλλά μη μας θεωρείς άσχετους κάτι μπορεί να ξέρουμε και εμείς ..........
Τώρα το Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης αντιπροσωπεύει την κρατική παρουσία στους ευαίσθητους αυτούς χώρους και τονίζει την αταλάντευτη προσήλωση στην προάσπισή τους.
Δεν είχαμε υπουργείο Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης κλπ διότι εκεί δεν υπήρχε ΕΡΓΩ αμφισβήτηση, το θέμα της Τσαμουριάς το έλυσε ο Ζέρβας με το τέλος του Β ΠΠ, υπήρχε βέβαια το υπουργείο Αιγαίου που και αυτό φρόντισε ο Γιωργάκης να το κλείσει.
Τώρα γιατί δεν υπάρχει υπουργείο Κορσικής και Σαρδηνίας τι να πω βλέπεις να απειλούνται αντίστοιχα τα νησιά αυτά;
Εδώ αγαπητέ μου για τις ενέργειες αυτές του Γιωργάκη στάζουν μέλι τα τουρκικά και σκοπιανά ΜΜΕ και εσύ απορείς γιατί αντιδρούν στην Ελλάδα; Απ ότι βλέπω ο Γιωργάκης αποφάσισε να καταπιαστεί με το Κυπριακό, ο μαχητής υπέρ του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν θα σας προκόψει ........ ενδεχομένως να δυσκολευόταν ο Χριστόφιας μόνος του αλλά τώρα με την βοήθεια του ημετέρου George Papantrius ΘΑ ΦΤΆΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΌ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ προς χαρά των αδελφών σας τούρκων, τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για τον Γιωργάκη;... "Πραγματικός φίλος της τουρκίας"!
Ιδού τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών MME
Hurriyet: «Πραγματικός φίλος»
Radical: «Το χρέος του Γιώργου»
Yeni Safac: «Μάθημα χρέους από τον Γιώργο»
Sabah: «Μια νέα εποχή»
Aksam: «Στον τάφο του φίλου του κλάδο ελιάς από την Αθήνα»
Vatan: «Άφησε κλαδί ελιάς στον τάφο του Cem»
Zaman: «Ήρθε στην Τουρκία με κλάδο ελιάς» P
osta: «Γειά σου βρε Γιώργο»
Δες και τις τουρκικές εφημερίδες εδώ:
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=68664&cid=5
Δες και τους σκοπιανούς:
http://www.inews.gr/20/thetikos-o-tipos-tis-pgdm-gia-ton-papandreou.htm
ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΟΥΔΕΙΣ.
Γι αυτό και οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν προδότες τους οποίους μετά την προδοσία εκτελούσαν.....
YASU VRE YORGO
Δημοσίευση σχολίου