Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Ανάρτηση 35η (αντι-επαναπροσεγγιστική) – Το κατά Λάζαρο (απορριπτικό) Ευαγγέλιο.

Σκεφτόμουν διάφορα θέματα για τη σημερινή ανάρτηση (παλιά συνήθιζα να κάνω εβδομαδιαίες αναρτήσεις τις Κυριακές, αλλά τελευταία το κάνω σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα). Είχα κατά νουν κάποια άρθρα για τρέχοντα ζητήματα από εφημερίδες και περιοδικά (για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, για το κυπριακό και τις συνομιλίες, για τη φιλολογία και παραφιλολογία περί των βιβλίων της Ιστορίας), αλλά και 2-3 δικά μου κείμενα που έγραψα πρόσφατα και καρτερούν υπομονετικά τη σειρά τους για δημοσίευση.

Τελικά αποφάσισα να σας εκπλήξω δημοσιεύοντας ένα κείμενο του Λάζαρου Μαύρου από τη στήλη του “EΙΡΗΣΘΩ”, από την χτεσινή Σημερινή (11/10/2008), με τίτλο “Πού χάθηκαν οι «Αδελφοί Τ/κ»;”. (Link:
http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=351060).

ΟΧΙ, δεν επέλλανα!!! Ούτε και άλλαξα στρατόπεδο κι απόψεις κι ούτε συμφωνώ με τον Λάζαρο!


Την αναδημοσίευση την κάνω βασικά για σκοπούς παρουσίασης και συζήτησης της “άλλης”, της διαφορετικής άποψης, αλλά και για να δείξω τα αδιέξοδα των προσεγγίσεων των καλούμενων “απορριπτικών”.

Στο κείμενο του ο πολύς Λάζαρος Μαύρος προσπαθεί από τη μια τα ταμπουρώσει με “επιχειρήματα” τους “απορριπτικούς” κι από την άλλη να πείσει (όσους τυχόν έχουμε διαφορετική άποψη) για τη ματαιότητα και την αποτυχία της πολιτικής της επαναπροσέγγισης, φέροντας ως παράδειγμα τη σημερινή στάση και συμπεριφορά του Ταλάτ. Μια στάση που σίγουρα δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης και διερωτούμαι γιατί τόση χαιρεκακία από μέρους του Λάζαρου Μαύρου. Μήπως γιατί (η στάση και συμπεριφορά του Ταλάτ) το βολεύει να βγάζει τα απωθημένα, τις αντιπάθειες και τις εμμονές του και δικαιολογεί τις επιλογές του;

Πού χάθηκαν οι «Αδελφοί Τ/κ»;

(του Λάζαρου Μαύρου - αναδημοσίευση από τη “Σημερινή”, 11 του Οκτώβρη 2008. Link:
http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=351060):

“ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, οι περιλάλητες «προοδευτικές» και «δημοκρατικές» «δυνάμεις» των «αδελφών Τουρκοκυπρίων», «συντρόφων και φίλων» που, ως το πολυτιμότερο της φυλακτό, κανάκευε, επί τρεις δεκαετίες, η πολιτική της Επαναπροσέγγισης; Πού είναι για να συστρατευθούν, επιτέλους, με τον ανώτατο στη συντροφική ιεραρχία, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ κ. Δ. Χριστόφια, στον αγώνα του, στην ευελιξία του, στους αριστοτεχνικούς χειρισμούς του, «στη βάση αρχών» μάλιστα, για λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ;Ε Π Ι ΟΚΤΩ ήδη μήνες στην προεδρία ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αλλ’ ο υ δ ε ί ς «αδελφός Τ/κ» βρέθηκε από τις εν λόγω «προoδευτικές» και ούτω καθ’ εξής «δυνάμεις», για να δημοσιεύει, λ.χ., έστω και περιστασιακά, άρθρα αντικατοχικού περιεχομένου στην εφημερίδα των «αδελφών Τ/κ» τη «Χαραυγή»! Ούτε μισή καν στήλη από οποιονδήποτε «σύντροφο και φίλο» του αριστερού κι αδελφικού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Οι δε αρχηγοί του εν λόγω ΡΤΚ, Ταλάτ & Σογιέρ, πρώτα βιολιά υπέρ της τουρκικής κατοχής και φερέφωνα των Τούρκων κατακτητών κατέληξαν, μετά από τόση… Επαναπροσέγγιση!Τ Ι ΑΠΕΔΩΣΕ, λοιπόν, η ασκούμενη επί τριάντα και πλέον χρόνια, πολιτική της Επαναπροσέγγισης; Τι παρήγαγαν τόσων χρόνων πληρωμένοι ή απλήρωτοι κόποι, μόχθοι, «λαϊκοί αγώνες», συναντήσεις, συναυλίες, σεμινάρια, εκδρομές, χορωδίες, ομιλίες, διακηρύξεις, άρθρα και αρθρίδια, ύμνοι, προσευχές, χοροί και πανηγύρια των «δυνάμεων της επαναπροσέγγισης»; Πέντε έτη μετά και το άνοιγμα των διόδων της γραμμής Αττίλα, τέσσερα έτη με τον «σύντροφο και φίλο» Μεχμέτ Αλί στην εξουσία, οκτώ μήνες με τον Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ στην ύπατη εξουσία, μετά που υπήρξε άλλα έξι χρόνια Πρόεδρος της Βουλής;Π Ο Υ ΧΑΘΗΚΑΝ, πού πήγαν, λοιπόν, εκείνες οι… «λαϊκές στρατιές των συντρόφων και φίλων και αδελφών Τ/κ», που η ηγεμονεύουσα, κυβερνώσα και συγκυβερνώσα και αντιπολιτεύουσα επί δεκαετίες ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ιδίως του ΑΚΕΛ και του ΔηΣυ, με τους λοιπούς τακτικούς «τροφίμους» του Λήδρα Πάλας, καλλιεργούσε στα μυαλά της και στα μυαλά των εύπιστων οπαδών, ως τον «μόνο δρόμο» και τον «Ακρογωνιαίο Λίθο» για την απαλλαγή από την Τουρκική Κατοχή;Υ Π Α Ρ Χ Ε Ι , άλλο, άραγε, γνησιότερο προϊόν και παράγωγο της 30ετούς Επαναπροσέγγισης, εκτός από τον Ταλάτ; Έμπιστο και εντολοδόχο επικεφαλής, της Πολιτικής Πτέρυγας του Αττίλα; Έχει κανείς την ανδρεία και την εντιμότητα να ομολογήσει ότι, «κάναμε λάθος σύντροφοι";”


Σχόλια Ιστο(παθο)λογο(ανατόμου) (μετά από νεκροτομή επί του πτώματος της μισαλλοδοξίας και της εμπάθειας):
Αντί δικού μου κριτικού και καταληχτικού σχολίου, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από συνέντευξη του Τουρκοκύπριου Ιλκέρ Κιλίτζ, Προέδρου του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας, που όλως συμπτωματικά και συγκυριακά δημοσιεύτηκε σήμερα (12/10/2008) στη “Χαραυγή”, σελ. 16. (Υπάρχει σε μορφή pdf, δεν έχω όμως σχετικό link για να σας παραπέμψω):

“…Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι στην προηγούμενη ερώτηση σας. Ξέρουμε ότι ο Χριστόφιας έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και αυτό το σεβόμαστε και είναι καλό. Υπάρχουν επίσης καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας. Αυτές τις σχέσεις πρέπει να τις δούμε από δύο πλευρές. Η θετική πλευρά είναι άτι πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις.

Η αρνητική πλευρά είναι ότι είναι φυσιολογικό για την Τουρκία, η οποία έχει τα συμφέροντα της, να ασκεί πιέσεις στον Ταλάτ. Έχουν πολλά συμφέροντα πού διακυβεύονται και έχουν περισσότερη δύναμη, αλλά πρέπει να πούμε στον κ. Ταλάτ και στους Τ/κ ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμέ την Ελλάδα και είμαι εναντίον στα θέση ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνουμε και την Ελλάδα στα διαδικασία επίλυσης του κυπριακού…”.


Επιτέλους τι ζητάμε και τι περιμένουμε από τους τουρκοκύπριους; Να βγουν μαζικά στους δρόμους (ξεπερνώντας φοβίες, επιφυλάξεις, προβληματισμούς, συμφέροντα), να αποποιηθούν έτσι απλώς καιρού τις εγγυήσεις της Τουρκίας, να φωνάξουν ενάντια στην κατοχή (αν και αυτό το ‘χουν κάνει – το 2004) και να στηρίξουν ή/και να υιοθετήσουν τις ελληνοκυπριακές θέσεις; Αυτές οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις (που υποβάλλουν ότι όλοι οι τουρκοκύπριοι είναι οι ίδιοι) δεν αποθαρρύνουν κι αυτούς που προβάλλουν μια διαφορική άποψη;

Anef_Oriwn
Κυριακή 12/10/2008

UPDATE:
Πριν λίγο άκουσα στις ειδήσεις ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ακύρωσε την επικείμενη άσκηση της Εθνικής Φρουράς (μάλλον αυτήν που την λαλούν “Νικηφόρος” ... Ε, ρε ξεσάλωμα που θα γίνει, βρισίδι που θα πέσει και κοσμητικά επίθετα του τύπου μειοδότες, προδότες, προσκυνημένους, υποτακτικούς, πουλημένους κι αλλά τέτοια που θ’ ακούσουμε!!!

Anef_
13/10/2008 - 3:20 μ.μ.


UPDATE 2:
Η συμπαθής παρουσιάστρια/εκφωνήτρια των ψεσινών ειδήσεων στο MEGA(ΛΟ) Κανάλι μας είπε το Μεγάλο της Μαργαριτάρι: “Οι έφεδροι στρατιώτες οφείλουν να παρουσιαστούν στις μονάδες τους για να παραλάβουν τα Φι Πι Α (Φ.Π.Α.) τους”! (Και σε καλή μεριά)!

Anef_
14/10/2008 - 7:20 π.μ.

UPDATE 3:
1. Και πριν αλέκτωρ (πετεινός) λαλήσει τρις, ξύπνησαν από τη σιέστα τους τα πολεμοχαρή ένστικτα των απανταχού πατριδοκάπηλων και ως κύμβαλα αλαλάζοντα, κλαίουν και οδύρονται (κάτω από διάφορα προσχήματα) για τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων ένθεν και ένθεν. Αντί να υμνήσουν την ειρήνη άδοντας “Μπαλάντες σου πρέπουν Ειρήνη και ύμνοι”, κλαυθμυρίζουν γιατί δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο!

2. Ακόμα ένα παράδειγμα της διαφορετικής (θετικής και επαναπροσεγγιστικής) πολιτικής σκέψης πολλών τουρκοκυπρίων αποτελεί και το σημερινό άρθρο του Σενέρ Λεβέντ στον “Πολίτη”. Link:
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=826865&-V=columns.

Anef_
15/10/2008 - 5:25 μ.μ.

20 σχόλια:

rose είπε...

Αγαπητε Ανευ
καλη - καλιστη η ερωτηση σου
αλλα εχω ακόμα μια
αν ήμουν Τουρκοκύπρια θα εμπιστευόμουν τον αδελφό Λάζαρο Μάυρο!!!!!!!!!!!!!

Μιχάλης είπε...

Η συνέντευξη του Ιλκέρ Κιλίτς

http://www.haravgi.com.cy/site-article-15140-gr.php

Μιχάλης είπε...

Ο Λάζαρος Μαύρος (μαζί με τον Σάββα Ιακωβίδη) είναι δύο κλασικά παραδείγματα απορριπτικών, θα έλεγα ότι σήμερα αυτοί οι δύο είναι η αιχμή του δόρατος του απορριπτισμού.

Και είναι ξεκάθαρο ότι χαίρονται όταν βλέπουν δυσκολίες στη διαδικασία επίλυσης.
Ισχυρίζομαι ότι είναι οι προωθητές της διχοτόμησης αλλά δεν είμαι σίγουρος αν με όσα υποστηρίζουν έχουν επίγνωση του τι κάνουν. Γι αυτό δεν είμαι σίγουρος.

Πολλές φορές μάλιστα δεν διστάζουν να γράψουν και ψέματα, όπως το σχετικό θέμα που αναφέρεται η ανάρτηση σου.

Απλώς σημειώνω ένα τέτοιο ψέμα:

«καλλιεργούσε στα μυαλά της και στα μυαλά των εύπιστων οπαδών, ως τον «μόνο δρόμο» και τον «Ακρογωνιαίο Λίθο» για την απαλλαγή από την Τουρκική Κατοχή;»

Αλήθεια, μπορεί κάποιος να βρει έστω και μία αναφορά των επαναπροσεγγιστών που να λέει ότι η επαναπροσέγγιση θα απαλάξει την Κύπρο από την κατοχή;

Όσον δε αφορά τις συνεντεύξεις στη Χαραυγή, φαίνεται ότι ο Λάζαρος δεν παρακολουθεί.
Ας μετρήσει πόσες συνεντευξεις έδωσε ο Ιζετ Ιζτζιάν, ο γραμματέας της Νεολαίας του, ο γ.γ. της ΝΤΕΒ-ΙΣ και άλλοι τ/κύπριοι.

Δυστυχώς ομως, ο Γκέμπελς είχε πει ότι αν ένα ψέμα το πεις 100 φορές, στο τέλος θα το πιστέψεις κι εσύ ο ίδιος...

bestman είπε...

Δηλαδή τι περιμένεις από έναν άνθρωπο που είναι κολλημένος (μην πω την άλλη λεξη) με το στρατό και ονειρεύεται απελευθερωτικούς πολέμους, τρομάρα του!

Ανώνυμος είπε...

Η προσέγγιση του Λάζαρου Μαύρου είναι τελείως μονοδιάστατη. Βάσει αυτής της λογικής, δε θα έπρεπε ούτε καλημέρα (ή gunaydin) να λέμε μεταξύ μας, αφού (όπως ισχυρίζεται ο ίδιος) δεν αποφέρει τα πολιτικά αποτελέσματα που επιδιώκουμε. Δηλαδή να ξεχάσουμε όχι μόνο ότι είμαστε Άνθρωποι, αλλά και το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια πατρίδα κι όλα τα παρεμφερή κοινά που μας ενώνουν. Στρουθοκαμηλισμός λέγεται το φαινόμενο αυτό.

Διάβασα τη συνέντευξη του Κίλιτς στη Χαραυγή. Υποστηρίζει σαφώς την άποψη, ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν πρέπει αμφισβητηθεί, γιατί αλλοιώς θα επιδιώξει η Τουρκία την παρθενογένεση ενός νέου κράτους. Μας τίθει λοιπόν προ του διλήμματος, εγγυήσεις ή παρθενογένεση. Δε γνωρίζω τον κ. Κίλιτς και τις απόψεις του, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δε συμφωνώ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η κυβέρνηση και ο κ. Χριστόφιας ενεργούν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Δε χρειαζόμαστε εγγυήσεις. Πώς θα μπορούσε, εξάλλου, ένα κράτος υποψήφιο μέλος της ΕΕ με αμφισβητούμενο δημοκρατικό πολίτευμα, να εγγυηθεί ένα ήδη κράτος μέλος; Η Ελλάδα δε διεκδικεί τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο. Όπως έχουμε απογαλακτιστεί ως ελληνοκυπριακή κοινότητα από την Αθήνα, το ίδιο θα έπρεπε (κι ευχόμαστε) να γίνει και με την τουρκοκυπριακή από την Άγκυρα. Αν επανέρθει η Ελλάδα στο προσκήνιο, όπως το προτείνει ο κ. Κίλιτς, παύει να ισχύει αυτό το επιχείρημα, γιατί θα αμφισβητείται κι η δική μας 'αυτονομία' μετά. Οφείλουν να συμπαρίστανται εκ του μακρόθεν, χωρίς να μας κηδεμονεύουν.

Η αγγλίδα υφυπουργός, σε πρόσφατες δηλώσεις της, άφησε αν διαφανεί ότι ούτε η Αγγλία θα είχε αντιρρήσεις να συζητηθεί η συμφωνία των εγγυήσεων. Το πλαίσιο υπάρχει, έφτασε η στιγμή να το διεκδικήσουμε κι οι ίδιοι δυναμικά, με επιχειρήματα, αυτοπεποίθηση και σαφήνια.

Ανώνυμος είπε...

ναι άνευ αλλά το σχόλιο του τ/κ δεν απαντά νομίζω σε όσα ρωτά ο λάζαρος. Και το άλλον είναι πως ούτως η άλλως η ελλάδα δεν ανακατεύεται με το κυπριακό. Όπως λαλέι κι ο Κριστόφ, "λύση από τους κύπριους για τους κύπριους".

Το άλλο θέμα είναι μια ερώτηση που θέλω να κάμω, προσωπικού ενδιαφέροντος: μεθαύριο θα πάμεν να πάρουμε τα φαπ, ή δεν χρειάζεται να πάμεν καθόλου; Το λέω επειδή για να πάω στο πεδίο βολής τσερίου θέλω 1 ώρα. Την πποηγούμενην φορά που ακυρώθηκεν τι είχε γίνει ακριβώς; όποιος ξέρει ας πει, θα γλιτώσει έναν συμπατριώτη τζαι συνάνθρωπο του που πολλην κόπον. Το αν έπρεπε όμως να ακυρωθεί η άσκηση εν άλλη ιστορία...

Μιχάλης είπε...

@ zatoichi

Θα πάεις κανονικά, στον τόπο και στην ώρα που λέει το ΦΑΠ, θα το παραδώσεις και θα σου δώσουν το νέο.

Δυστυχώς δεν την γλιτώνεις την μία ώρα (2 με την επιστροφή).

Μιχάλης είπε...

Τζιαι γιατί να γινούν τούτα ούλλα που λαλείς ρε Άνευ;

Εν πρώτη φορά που ακυρώνεται ο Νικηφόρος;

Άσε που πριν λλίον εμεταδόθηκεν που τα κατεχόμενα ότι ακυρώνεται τζαι η Ταύρος.

Μιχάλης είπε...

Ο Ομήρου έγινε ρεζίλι.

Σε μια προσπάθεια να πρωτοστατήσει σε "πατριωτισμό" εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

" Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εκφράζει διαφωνία για την απόφαση ακύρωσης της ετήσιας άσκησης της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος», προσθέτοντας πως η διαφωνία εντείνεται, καθώς «αυτή η απόφαση δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη απόφαση ακύρωσης της ετήσιας άσκησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ‘Ταύρος’».

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ομήρου προσθέτει ότι «η μονομερής και χωρίς την ανάλογη ανταπόκριση απόφαση για την ματαίωση της άσκησης Νικηφόρος δεν δικαιολογείται ούτε στα πλαίσια επίδειξης πνεύματος καλής θέλησης», αναφέροντας πως «η τουρκική πλευρά αρνήθηκε πεισμόνως να ανταποκριθεί σε δικές μας κινήσεις καλής θέλησης όπως είναι τα πολλά δικαιώματα που παραχωρούνται προς τους Τουρκοκυπρίους και το άνοιγμα της οδού Λήδρας, το οποίο ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από το άνοιγμα της διόδου του Λιμνίτη».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρει πως όταν η Κυπριακή Δημοκρατία οργανώνει ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία με την άσκηση «Ταύρος» καταπατεί θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αφού παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας."

Τώρα, μετά την ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς ότι δεν θα γίνει ο Ταύρος, παίρνει σβάρνα τα ΜΜΕ και ζητά να μην μεταδώσουν τη δήλωση του...

Τι να πει κανένας πλέον, τι να πει...

Anef_Oriwn είπε...

Αναφορικά με τη συνέντευξη του Κιλίτζ να πω ότι υπάρχουν σημεία που ούτε ‘γώ συμφωνώ. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι οι θέσεις του Κιλίτζ είναι εν μέρει διαφοροποιημένες από αυτές του Ταλάτ. Επίσης μέσα από το απόσπασμα (από τη συνέντευξη του) που παράθεσα εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι ο Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις δεν μεταφέρει ακριβώς τις θέσεις του Κόμματος του. Αυτές οι τοποθετήσεις (από μέρους του Ιλκέρ Κιλίτζ) δεν είναι θετικές; Πολύ ορθά διερωτάται η Rose “... αν ήμουν Τουρκοκύπρια θα εμπιστευόμουν τον αδελφό Λάζαρο Μαύρο … [ή το Σάββα Ιακωβίδη]”;

*****
@ Bestman,

Διερωτούμαι (με τη σειρά μου) πόσο τυπικός είναι ο εν λόγω κύριος (ο Λάζαρος ντε) με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις (πόσο τυπικός είναι) ...

*****
@ Zatoichi,

Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ ν’ απαντήσω το ερώτημα σου αναφορικά με το ζήτημα αν χρειάζεται να παρουσιαστείτε γα να παραλάβετε τα ΦΑΠ σας. (Αν πετύχω τον Αρχηγό στο τηλέφωνο θα τον ρωτήσω και θα σε ενημερώσω σχετικά). Λογικά όμως θα πρέπει να παρουσιαστείτε για να μην τρέχει να σας βρει μετά η Αστυνομία για να σας δώσει τα ΦΑΠ. Αλλά τρέχα γύρευε να βρεις λογική με τους στρατιωτικούς! Πέραν τούτου όμως, τελικά πας (και δεν χρειαζόταν) πες χαλάλι για την πατρίδα (έστω κι αν Πρόεδρος αυτή τη στιγμή είναι ο Χριστόφιας)!

*****
@ Μιχάλη,

Ο Ομήρου μπορεί να ‘γινε ρεζίλι τελικά, αλλά η ανακοίνωση που έτρεξε να εκδώσει (και να δώσει στη δημοσιότητα) δείχνουν αυτό ακριβώς που είπα στο σημερινό UPDATE, στο κείμενο της ανάρτησης! Στη προσπάθεια τους κάποιοι να “πουλήσουν” πατριωτισμό (φανφάρες και κορώνες) και να “ρίξουν” τους άλλους γίνονται βιαστικοί ...

Anef_Oriwn
Δευτέρα 13/10/2008 – 7:01 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Πέραν τούτου είτε οι Τούρκοι όντως ακύρωσαν τη δικιά σου άσκηση (τον “Κάτσελλον” ή αλλιώς “Ταύρο”, τα οφέλη για τη δική μας πλευρά είναι πολλά (και οικονομικά και πολιτικά).

Anef_Oriwn
Δευτέρα 13/10/2008 – 7:11 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σοφή και γενναία η απόφαση Του Προέδρου της Δημοκρατίας για άκύρωση της άσκησης Νικηφόρος.Αυτά τα παιγνίδια πολέμου ανήκουν πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας βαδίζουμε ηδη πλέον το δρόμο της Ειρήνης και της Επανένωσης στα πλαισια μιας ΔΔΟ με μιά κυριαρχία και ιθαγένεια.
Γνωρίζω πολύ κόσμο που ένθερμα χαιρετίζει την απόφαση Του Προέδρου.Αυτοί που θα τον επικρίνουν είναι αυτοι που σε κρίσιμες στιγμές ψήνουν σούβλες στα ψηλα βουνά όταν τους χρειάζεται η Πατρίδα οι πατριώτες του γλυκού νερού.Με την απόφαση του Προέδρου κερδίζει η ΚΎΠΡΟΣ το καλό κλίμα που ηδη υπάρχει και η καλή πορεία προς την επανένωση και δίκαιη λύση και βεβαίως η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ!Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι Ενωμένοι και αποφασισμένοι για λύση ποτέ νικημένοι!

Ανώνυμος είπε...

@Άνευ,

"...εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι ο Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις δεν μεταφέρει ακριβώς τις θέσεις του Κόμματος του. Αυτές οι τοποθετήσεις (από μέρους του Ιλκέρ Κιλίτζ) δεν είναι θετικές;"

Ναι, είναι θετικές.

Όμως, στο σημείο των εγγυήσεων διαφωνώ με τον Κίλιτς κι αναρωτιέμαι αν οι πραγματικοί λόγοι των δηλώσεων του, είναι η ανασφάλεια που διακατέχει πολλούς Τουρκοκύπριους να συμβιώσουν, χωρίς την προστασία του στρατού, μαζί με μας σ' ένα κοινό κράτος.
Μήπως η πρόταση αυτή, δηλαδή το ν' αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, γίνεται για να έχει ένα άλλοθι η Τουρκία και να μην εκτείθεται ως η μόνη εγγυήτρια δύναμη που επιβάλλει τις γραμμές της;


Υ.Γ. Οι ταυτόχρονες ακυρώσεις των στρατιωτικών ασκήσεων κι από τις δύο πλευρές στέλνουν ένα αναμφισβήτητα θετικό μήνυμα. Και εις ανώτερα!

Anef_Oriwn είπε...

@ Λεμέσια,

Οι φοβίες, οι επιφυλάξεις και οι ανατολές των τουρκοκύπριων που τους κάνουν να επιδιώκουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας έχουν την ιστορικότητα τους. Πέραν τούτου εγώ βλέπω αυτό το ζήτημα κι από την οικονομική του άποψη. Το κατοχικό καθεστώς (και η οικονομία του) εξαρτάται σήμερα από την Τουρκία, ενώ πολλοί τρωνε από τις επιδοτήσεις και χορηγίες εξ Τουρκίας. Δεν είναι και τόσο εύκολο κάποιοι (που είναι οικονομικά και κατ’ επέκταση και πολιτικά δυνατοί σήμερα) να εγκαταλείψουν “… την κουτάλα ... μαζί με τα ζουμιά …”. Πάντοτε πίσω από οποιεσδήποτε κινήσεις (πολιτικές) άμα ψάξεις θα βρεις και τα οικονομικά κίνητρα.

Αναφορικά με την πρόταση για εγγυήσεις από μέρους της Ελλάδας, ίσως να ‘χεις δίκιο ( να είναι άλλοθι για να κατοχυρωθούν οι εγγυήσεις από μέρους της Τουρκίας), αλλά αυτό αποτελεί οπισθοδρόμηση κατ’ εμένα!

Κατ’ άλλα συμφωνώ μαζί σου ότι “… oι ταυτόχρονες ακυρώσεις των στρατιωτικών ασκήσεων κι από τις δύο πλευρές στέλνουν ένα αναμφισβήτητα θετικό μήνυμα ...”.

Anef_Oriwn
Δευτέρα 13/10/2008 – 8:25 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

άφηστες χαρούες άνευ. Ερώτησα όλη την παρέα κι όχι εσένα. Τελίκά είσαι πασιαμάς!

Anef_Oriwn είπε...

@ Zatoichi,

“Πασιαμάς” (παshαμάς) είναι η ευχάριστη ατμόσφαιρα! Σ’ ευχαριστώ που μου το αναγνωρίζεις!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 13/10/2008 – 10:42 μ.μ.

Ασυγχώρητη είπε...

Ανευ κατανοώ τους οικονομικούς λόγους και φοβίες των Τ/Κ πίσω από το θέμα των εγγυήσεων,αλλά μιλούμε πλέον για ευρωπαικό έδαφος, εν πρέπει να λαμβάνουμε καν υπόψην θέμα διλήμματος παρθενογένεσης/εγγυήσεων. Η Τουρκία εν να παίξει το ππιριλλίν της για να πιάει ότι μπορεί, ξέρουμεν το τουπέ τους. Θέλω να πιστεύκω ότι ο Χριστόφιας εν θα μπει σε έτσι διλήμματα.

Η Αβάντι Γκρέτσια άλλωστε εφκήκε να πει τίποτε επίσημο για το Κυπριακό τωρά τελευταίως; Η Νέα Δημοπρασία τζαι το Παστοκ επήραν θέση οξά χαμογελούν του προέδρου μόνο; Έχουν βέβαια σπίθκια, θρόνους τζαι κοτσάνια τζείνοι να ασχολούνται...

Ανώνυμος είπε...

εναν πόρισμαν έφκαλα
οποτε η κύπρος ενεκατώθην με οπλα τζιαι τουτα ηρταν σιουρα οχι που την αριστεράν η κύπρος παει πισω πισω τζια συρρικνώννεται,αθθυμούμαι ελαλούσαν μας εννα ριξουμεν τους τουρκους μεστη θάλλασαν, υστερα αμαν τζιε συνομοτήσαν τζιε καλα αλλαξαν το μοτίβο μεστο στρατο, οτο οχτροί μας εννεν οι τουρτζιοι αλλα οι κομμουνιστές τζιαι το αποτέλεσμα που ακουω τζιε σήμερα το ποιο θλιβερον εντα λείψαν των 350 αγνοουμένων που εβρεθησαν τζιαι εννα ταυτοποιηοθούν μεχρι τέλος του δεκέμβρη.Τούτοι που πεζουν τους πατριώτες τζιε θέλουν ασκήσεις τζιε πολέμους ας παν στα σπιτια των χαμένων να δουν κατάφατσα τά πρόσωπα των μανάδων και τωνσυγγενών των αγνοουμένων.Εν αντρέπουνται?Ας αλλάξουν μιαλά θέλουμεν ειρηνην ολάν

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΤΡΙΔΑ!
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ!
ΕΞΕΓΕΡΜΈΝΗ ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ!

Anef_Oriwn είπε...

@ Ασυγχώρητη,

Κατ’ αρχάς συχωρεμένη από μένα και εγκαρδίως σε καλωσορίζω στο απάχικο μου. (Πρώτη φόρα νομίζω περνάς από τα μέρη μας, ή κάνω λάθος;).

Τα περί ευρωπαϊκού εδάφους πρώτη η ίδια η Ευρώπη θα ‘πρεπε να το δει (ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψη ότι κατά την αρχαιότητα είχε και γκομενικές σχέσεις με τον Δία). Έλα όμως που παίζουν πελλόν λόγω οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Εμείς πάντως πρέπει να βρούμε τρόπους να ελιχθούμε μέσα απ’ αυτά!

******
@ Αίγια Κότσιηνη,

Σωστά αυτά που λες ... όμως τα μυαλά δεν αλλάζουν εύκολα (όπως τα χρώματα που γίνονται φούξια ή ροζ). Δυστυχώς τα στερεότυπα παράγονται κι αναπαράγονται μέσα από τη διαιώνιση αναχρονιστικών θεσμών και δομών που αφορούν τη λειτουργία της κοινωνίας και του κράτους. Εκεί πρέπει να γίνουν τα πρώτα βήματα, όπως π.χ. οι προσπάθειες με την Παιδεία.

Anef_Oriwn
Σάββατο 18/10/2008 – 11:01 μ.μ.