Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ανάρτηση 144/2013 [σεπτεμβριανή, ειρηνόφιλη, αντιπολεμική] – Για τον Σεπτέμβρη και την εκδήλωση των Συνδικάτων για την Ειρήνη...


Περί Σεπτεμβρίου το ανάγνωσμα

Και να που είμαστε προς των πυλών του Φθινοπώρου. Ημερολογιακά ομιλούντες, γιατί καιρικά είναι ακόμα καλοκαιράκι. Και οι μέρες ζεστές είναι, αλλά και τελευταία και οι νύχτες. Τα δύο τελευταία βράδια ανάψαμε και air-condition. Είναι ζήτημα αν το κάναμε ακόμα 2-3 φορές καθ’ όλο το καλοκαίρι. Και γιατί δεν ήταν και τόσο ζέστη, αλλά και για λόγους οικονομίας. Η φτώχεια δεν σηκώνει και τόση καλοπέραση, κι ας  λένε κάποιοι το αντίθετο...

Εξακολουθεί να μας τραβά και η θάλασσα [ζεστά ήταν τα νερά της σήμερα], ενώ σίγουρα πάει ακόμα [για την εποχή] και το ούζο [με παγάκια, νεράκι και μεζεδάκια] και το μαχαλλεπίν με παγωτό του τριανταφύλλου και το αϊράνι με μπόλικο ξερό δυόσμο και τα σύκα με χαλλούμμι και το σταφύλι και η ταμπούρα [τέτοια εποχή την προτιμάμε στο σπίτι από την παττίχα]... 
Διαχρονικά αυτή η εποχή [από τα τέλη του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου] είχε κάτι που ΜΟΎ άρεσε. Μπορώ μάλιστα να πω ότι με γοήτευε κιόλας, παρ’ όλο που εμπεριείχε και ψήγματα θλίψης! Έγραφα χαρακτηριστικά στην περσινή πρωτοσεπτεμβριανή μου ανάρτηση [λόγια παρμένα κι αυτά από άλλη παλαιότερη ανάρτηση μου]:
«... ο μήνας αυτός οριοθετεί το τέλος του καλοκαιριού και σηματοδοτεί το ξεκίνημα της χειμωνιάτικης περιόδου» και ότι ο Σεπτέμβρης […] και δη το πρώτο δεκαήμερο του και πριν ν’ ανοίξουν τα σχολεία, είχε μια χάρη που πάντοτε με μάγευε!»

«Από παιδί θυμάμαι [τέτοια εποχή] να προσπαθώ ΟΧΙ να κλέψω το γλυκό μέσα απ’ το βάζο», αλλά να κυνηγώ ...πουλιά, είτε με το λάστιχο [τη σφεντόνα], είτε με τα βερκά [τα ξόβεργα], είτε με τον shεπέττον [το κυνηγετικό του Πατέρα μου – ελαφρύ να ‘ναι το χώμα που τον σκεπάζει!]... Τον Σεπτέμβρη ξεκινούσε και το κυνήγι των αποδημητικών πουλιών και τότε, που ήμουν παιδί, με τραβούσε πολύ˙ τώρα πια ΌΧΙ! [Ένα βράδυ, πριν καμιά βδομάδα, ακούσαμε, απ’ εκεί ψηλά στον ουρανό, καθήμενοι στην αυλή και μελισσοφά(γ)ους να κλαίνε –πολύ χαρακτηριστικό το “κλάμα” τους]...


 Οι πολύχρωμοι Μελισσοφάοι

Ήδη από τα μέσα τ’ Αυγούστου ξεκίνησε [για φέτος] και το κυνήγι της φάσσας και του τρυγονιού, [τα πρωινά της Κυριακής ακούμεν τζιαι τουφετσσιές], αλλά η Αφεντομουτσουνάρα ΜΟΥ περιορίζεται πλέον να τα αναζητά [μαζί μ’ άλλα άγρια πτηνά] μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με τον με τον τραχανά. Και πιστέψτε με, είναι ωραία! Όμως για την ώρα ΕΜΕΙΣ θα περάσουμε με κάνα πεζουνούιν κι αυτό οικόσιτο!

Φυσικά κάποιοι συνεχίζουν να κυνηγάνε ... ευειδείς τουριστριούλες, έστω και φωτογραφικώς, αλλά αυτό είναι ένα άλλο περιπετειώδες και συναρπαστικό άθλημα, με το οποίο θ ασχοληθούμε [συγγραφικώς] κάποια άλλη φορά...



Αύριο, λοιπόν, έχουμε 1η τού Σεπτεμβρίου και είναι και Κυριακή! Γι’ αυτό και τα σκολειά θ’ ανοίξουν από Δευτέρας [στις 2 του μηνός],  για δασκάλους και καθηγητές  και σε καμιά 10ριά μέρες και για τους μαθητές... Κι αναμένεται τότε “να γίνει το έλα να δεις” με τέτοιο μπάχαλο που επικρατεί στο Υπουργείο με τον άσχετο [για να μην πω και χώρκατο] και εριστικό Υπουργό Παιδείας που διαφεντεύει εκεί. Που καιρός του Αντρέα Δημητρίου!
Γενικώς αρκετοί θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα πλην φυσικά των δεινοπαθούντων οικονομικών μας. Κι εγώ θ’ ξαναναλάβω εξ ολόκληρου τα καθήκοντα του νοικοκυρού!

****************************
Για το Συναπάντημα Ειρήνης

Η 1η Σεπτεμβρίου είναι και η Μέρα δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, που καθιερώθηκε στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού.
Η ΠΕΟ και τα τουρκοκυπριακά αριστερά συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES θα διοργανώσουν αύριο κατά το βραδάκι [στις 7:30] στο Γήπεδο της Νεκρής Ζώνης [παρά το “Ledra Palace”], το καθιερωμένο εδώ και αρκετά χρόνια “Συναπάντημα Ειρήνης”.  
Ευκαιρία να σταλούν από κοινού [από τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους] και μηνύματα ενάντια στην προγραμματισμένη πλέον ιμπεριαλιστική επέμβαση στην γείτονα χώρα της Συρίας καθώς και ενάντια στη σχεδιαζόμενη χρήση των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και, ακόμα χειρότερα, η πιθανή συνεργασία της Κυπριακής Κυβέρνησης στις επιθέσεις. Αυτό αποτελεί μια εξέλιξη που δημιουργεί ιδιαίτερους κινδύνους για την Κύπρο και την αξιοπρέπεια του Κυπριακού λαού.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην “Κοινή Διακήρυξη” των συνδικαλιστικών κι άλλων οργανώσεων και κομμάτων [κύρια της Αριστεράς] κι από τις δύο κοινότητες που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση:
«Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για μια κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες και έχει οδηγήσει στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους και στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Η οικονομική ανισότητα, η εκμετάλλευση, η αθλιότητα και η φτώχεια για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αυξάνεται περισσότερο από ποτέ. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στους λαούς αποτελούν πικρές συνταγές που στοχεύουν να γυρίσουν τους εργαζόμενους σε άλλες εποχές που νομίζαμε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Τα μεγάλα προβλήματα της δραματικής αύξησης της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων, του νέου κύματος έξαρσης του ρατσισμού, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της μεγάλη καταστροφής στο περιβάλλον, είναι ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ισορροπίες στον κόσμο και θέτουν την παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο.
Αναπόφευκτα και στην χώρα μας, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας κάτω από μανδύα υποτιθέμενων πακέτων ¨διάσωσης¨ δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια υποδούλωσης των εργαζομένων και επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς από θέση αρχής συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας ώστε να μην φορτωθούν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης πάνω στην πλάτη της εργατικής τάξης και να μην ξηλωθούν κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, πολλές φορές ακόμα και με αίμα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επιχειρείται από ακραίες, σοβινιστικές δυνάμεις η καλλιέργεια του ρατσισμού, του εθνικισμού και του νεοφασισμού. Ως εργαζόμενοι χρειάζεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα δημιουργούν ανάχωμα στην κοινωνία και να μην επιτρέπουν να περάσει το μίσος και η μισαλλοδοξία.»

Δυστυχώς, κατά που θωρώ τα πράματα, αρκετά δύσκολο να παρευρεθώ, αλλά θα είμαι νοερά εκεί!

Anef_Oriwn
[με την Ειρήνη]   
Σάββατο 31/8/2013 

*****************************
Υστερόγραφον

Θα ζητήσει την έγκριση του [αμερικανικού] Κογκρέσου για να χτυπήσει τη Συρία, είπε απόψε σε διάγγελμα του ο Ομπάμας! Και επανέλαβε πως όλα τα στοιχεία μαρτυρούν [σημ. δική μου: που κατασκεύασαν – ο Πούτιν μίλησε για «προβοκάτσια»] πως ο Άσαντ έριξε τα χημικά και δολοφονήθηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι και πως αυτό αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και γι’ αυτό το καθεστώς της Συρίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς τιμωρία.
Η έγκριση των Ηνωμένων Εθνών δεν ΣΑΣ χρειάζεται ρε; Άτε ρεεε. ΑΣΙΧΤΙΡ, Υποκριτές και Προβοκάτορες!!!

Anef_Oriwn
31/8/2013

1 σχόλιο:

Anef_Oriwn είπε...

Ελαφρά συννεφκιασμένος [ή όπως λέμε και στα χωρκά μας ππουshασμένος] ο καιρός σήμερα! Για να υποδεχτούμε και το Φθινόπωρο με το ανάλογο κλίμα; Και ξανακούσαμε [και είδαμε τούτη τη φορά] και τους μελισσοφάους. Άμα είναι συννεφκιά πετούν χαμηλά...