Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ανάρτηση 141/2013 [τού σήριαλ της λεγόμενης και παράνομης πλέον διερευνητικής, τού Πικ(ρ)η, του Αναστασιάδη και εξ αναδημοσιεύσεως] – «Πικης κερναει, Πικης πινει, Πικης στην κοσμαρα του»* (Ένα κείμενο από τη “Δέφτερη Ανάγνωση”)...


Προλογικά

Φίλες και φίλοι,
 
Θα ολοκληρώσουμε σήμερα το πολυθρύλητο σήριαλ [που κράτησε σε αγωνία το φιλοθεάμον κοινό] με τίτλο “Πικης κερναει, Πικης πινει, Πικης στην κοσμάρα του” [* -ευφάνταστος ο τίτλος αυτός, όπως το έβαλε και η Disdaimona στο Blog της]...  Θα ΣΑΣ παρουσιάσουμε το τελευταίο επεισόδιο της σειράς που έχει τίτλο “Αμάρτησα για το παιδί μου” [την Κύπρο]. Πρωταγωνιστής ο Νίκος Ξανθόπουλος-Αναστασιάδης και σκηνοθέτης ο μαιτρ του είδους Γεώργιος Πικής!
Θα αναδημοσιεύσουμε, λοιπόν, από το Blog της “Δέφτερης Ανάγνωσης”, ένα κείμενο για την σημερινή εμφάνιση του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της παράνομης [όπως είναι γενικά παραδεκτό πλέον – το ‘πε ξεκάθαρα και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης στο “Πρωινό δρομολόγιο” στο “Τρίτο” του ΡΙΚ] ερευνητικής επιτροπής Πική. Το κείμενο της “Δέφτερης” ασχολείται με τί (ΔΕΝ) είπε ο Αναστασιάδης σήμερα στην λεγόμενη ερευνητική, [ή καλύτερα τι δεν τον άφησε να πει ο Πικής για να τον καλύψει] και πως τα πέρασαν εκεί διορίζων και διορισμένος...  

{Οι επιχρωματώσεις και οι υπογραμμίσεις στο κείμενο της “Δέφτερης” είναι δικές μου}...

 ************************************
Ο κ. Πικής κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη για καφέ και μας ανακοίνωσε ότι η υπόθεση Λούτσιου και άλλα δύσκολα δεν θα διερευνηθούν [Πικής κερνάει, Πικής πίνει, Πικής στην κοσμάρα του], ενώ ο κ. Αναστασιάδης ομολόγησε ότι η κυβέρνηση ήξερε από τις 5 Μαρτίου για το κούρεμα, και κατά τα αλλά ήταν ήπιος, αλλά ξέχασε ότι το κόμμα του ήταν στην πλειοψηφία που έλεγχε την Βουλή και ότι άρα η λέξη «παραγνωρισμένη» είναι παραπλανητική. Αλλά ο Πικής ήταν βέβαια αλλού...

Η παρουσίαση του Ν. Αναστασιάδη στην διορισμένη ερευνητική έγινε σε ένα ευρύτερο κλίμα κρίσης της ίδιας της επιτροπής. Το πρωί πριν ξεκινήσει η παράσταση, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Α. Μαρκίδης, δήλωσε ότι η Ερευνητική είναι παράνομη αφού η νομοθεσία είναι «σαφέστατη». Ο κ. Πικής βέβαια ελπίζει ότι θα τον στηρίξει το κύκλωμα που στήριζε και ο ίδιος όταν ήταν δικαστής και απαγόρευε [αφαιρώντας το δικαίωμα στην έφεση] σε δημοσιογράφους να κάνουν κριτική. Ήδη μερικοί αρθρογράφοι του “Φιλελεύθερου” σήμερα το πρωί, έκαναν προσπάθεια να προσφέρουν υπηρεσίες - θα επανέλθουμε και σε αυτό το θέμα σε άλλη δημοσίευση γιατί έχει και την μικρή ένοχη ιστορία του με τα ΜΜΕ ο κ. Πικής. Και ο “Πολίτης” έκανε ότι ξέχασε το θέμα της παρανομίας της Επιτροπής στο πρωτοσέλιδο του.

Οι ευαισθησίες για τον Χριστοδούλου ήταν σαφώς επιλεκτικές και είχαν να κάνουν και με τις σχέσεις του έκδοτη με τον κ. Χριστοδούλου.

Με τέτοιο κλίμα είναι σαφές ότι ο κ. Πικής και οι άλλοι δυο, ήθελαν να ξεμπερδεύουν και να τελειώσει μια διαδικασία που πλησιάζει πλέον τα όρια της κωμωδίας μετά από τις αφαιρέσεις τόσων θεμάτων -αφαίρεσαν τον Βγενόπουλο, τα αξιόγραφα, την Εγνατίας, την διαπλοκή των ΜΜΕ με τις Τράπεζες, την διαπλοκή συμφερόντων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κ.ο.κ. - και γενικά ότι ενοχλητικό υπήρχε για το τραπεζιτικό κύκλωμα.

Και σαν να μην έφταναν εκείνες οι αφαιρέσεις, τώρα μάθαμε ότι αφαιρέθηκε και η υπόθεση των εκροών κεφαλαίων - η υπόθεση του συμπέθερου κλπ.

Η πιο αποκαλυπτική στιγμή ήταν όταν ο κ. Αναστασιάδης θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει και δημόσια δήλωση για το θέμα Λούτσιου και ο κ. Πικής έτρεξε να τον προλάβει - ότι το θέμα είναι εκτός συζήτησης.

«Δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας η υπόθεση αυτή, με βάση τους όρους της απόφασης για απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών», ξεκαθάρισε ο κ. Πικής.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/159075/i-dilosi-anastasiadi-meta-tin-katathesi-stin-erevnitiki-epitropi#sthash.DS1jazgi.dpuf

Τώρα αν κάρφωνε τον εαυτό του [για αυτήν την απόφαση] η τον κ. Αναστασιάδη, είναι ενδιαφέρον.
Το γιατί δεν το εξήγησε πάντως. 
Ο Πρόεδρος, δηλαδή, του είχε πει τον Απρίλη, να τον διερευνήσει, ο ίδιος δέχθηκε και μετά ξαφνικά το θέμα αφαιρέθηκε;
Ποτέ έγινε αυτό και με ποια απόφαση;
Με εκείνο το νούμερο του κ. Πική [διότι δικό του ήταν] να μην ασχοληθεί η Επιτροπή με υποθέσεις που είναι υπό διερεύνηση για ποινικά αδικήματα κλπ;
Έτσι και αλλιώς ακόμα και εκεί επιλεκτικός ήταν - το θέμα εκείνη την περίοδο αφορούσε την Uniastrum και το είχε θέσει ο κ. Κάρογιαν. Ο κ. Πικής συνέχισε όμως να ρωτα για εκείνο το θέμα, αλλά με το θεατρικό νούμερο έβγαλε εκτός διαδικασίας τον Βγενόπουλο, τα αξιόγραφα κοκ.
Τι βολικό όντως...
Κάπου λοιπόν ο κ. Πικής αφαίρεσε το θέμα Λούτσιου και δεν μας το είπε.
Καλά αχάπαρος είναι ο Πρόεδρος και δεν ήξερε τι έλεγε όταν το διόριζε - δεν είναι και αυτός δικηγόρος;
Είχε δηλώσει σαφώς αρχικά ότι ανέμενε η Επιτροπή να ξεκινήσει από τον ίδιο - μήπως το είπε για παραπλάνηση και ο κ. Πικής τον συγκάλυπτε μέχρι τώρα, και απλά του ξέφυγε;

Κάποιος έλεγε ψέματα πάντως. 

Διότι ότι έγινε έγινε, πριν τις 15 Μαρτίου και αυτό αφορά τον χρόνο διερεύνησης της Επιτροπής στα πλαίσια των όρων εντολής. Και οι εκροές πριν τις 15 είναι σύμπτωμα των προβλημάτων που εμφανίστηκαν. 

Κατά τα αλλά ο κ. Πικής ήταν πολύ εξυπηρετικός σαν μπάτλερ - σε μια φάση μάλιστα πρότεινε και στον κ. Αναστασιάδη και την έκφραση “μας εβάλαν στο μαχαίρι στο λαιμό” και ο κ. Αναστασιάδης προτίμησε το “πιστόλι στον κρόταφο”.

Τέτοια ανάλυση.
Εδώ μέχρι και η Κενεβέζου που ήταν στην κύκλο στήριξης του κ. Αναστασιάδη προεκλογικά, τού προκαλούσε σύγχυση όταν τον ρωτούσε κάτι.
Αλλά ο κ. Πικής είναι σαφές ότι έχει αναλάβει να προσφέρει εξυπηρέτηση και μάλλον δεν ξέρει πως να το κάνει χωρίς είναι τόσο εμφανής η μεροληψία του.

Έτσι δεν ρώτησε τίποτα για τις ευθύνες της τότε αντιπολίτευσης που έλεγχε την βουλή και ιδιαίτερα την Επιτροπή Οικονομικών. Εκεί υπάρχουν και φίλοι στενοί του κ. Πική έτσι και αλλιώς.

Χάθηκε και ο ELA σαν θέμα πια - όταν ο κ. Αναστασιάδης λεει ότι δεν ήξερε για τον ΕΛΑ, δεν θα ήταν απλά λογική η ερώτηση, τότε πως έγραψε την επιστολή του Νοεμβρίου του 2012;
Αφού είχε φίλους στην Ευρώπη δεν ήξερε και δεν άκουγε ότι τον περίμεναν εκείνον για να υπογράψει;
Άρα περίμεναν και κάτι άλλο; 
Ο κ. Πικής δεν τολμά να ρωτά δύσκολα όσους τον διορίζουν.

Μόνο σε ένα θέμα φάνηκε κάπως πιεστικός. Γιατί είχε κάνει κριτική της κυβέρνησης Παπαδόπουλου ο κ. Αναστασιάδης το 2008; Εδώ κατάπιε δηλώσεις και πράξεις στην Βουλή για μια πενταετία και θυμήθηκε παρακαλώ το 2008. Ενδιαφέρον.
Στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Αναστασιάδης το έπαιξε πολιτικάντικα - ότι τότε υπήρχε πλεόνασμα και τα ανάλογα.
Αν βέβαια η Επιτροπή δεν ήταν κωμωδία, θα μπορούσε να του αντιπαράθεση δηλώσεις αξιωματούχων του κόμματος του. Τότε η στην “Αλήθεια” [την εφημερίδα του υπουργού του] για το πλασματικό πλεόνασμα. Άλλα έλεγε τότε, άλλα λεει τώρα.
Αλλά είπαμε ο κ. Πικής ξεκινά με σκονάκια και ακολουθεί την γραμμή.
Οι δύσκολες ερωτήσεις δεν ήταν στο πρόγραμμα.
Αν ήταν θα ρωτούσε πολλά και διάφορα μέχρι τώρα.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε να κρατήσει ένα πλαίσιο “ενότητας” για το μέλλον κλπ - αλλά οι αναφορές του σε “αναποφασιστικότητα” κλπ, ήταν άτσαλες και άκομψες με βάση το πλαίσιο το οποίο προσπάθησε να προβάλει.
Αξίζει ένα θετικό σχόλιο [και γιατί ξεμπερδεύει με ένα μύθο που προσπάθησε να φτιάξει η κυβέρνηση] για την έστω και διστακτική παραδοχή του ότι η αναφορά που υπήρχε σε bail in στο μνημόνιο του Νοεμβρίου δεν ήταν μέρος της απόφασης, αλλά μέρος των πιθανοτήτων - και ότι ο ίδιος το ήξερε.
“...ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν ενήμερος και ότι διαφαινόταν από τότε ότι πρόθεση των Ευρωπαίων εταίρων για δημιουργία να διαμορφώσει μια νέα τάση, μια «ένδειξη – πρόθεση”.
See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/159075/i-dilosi-anastasiadi-meta-tin-katathesi-stin-erevnitiki-epitropi#sthash.DS1jazgi.dpuf

Από εκεί και πέρα αν η θέση του ήταν ότι θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της Τρόικα που περιλάμβαναν είτε τον έλεγχο του φυσικού αερίου, είτε την κατάργηση [αντί παγιοποίηση η διατήρηση] δικαιωμάτων, όφειλε να το πει.
Από εκεί και πέρα ξέρει πολύ καλά ότι είναι το κόμμα του που εμπόδιζε τα έσοδα του κράτους όταν αρνείτο τους φόρους στον πλούτο το 2010 - για να τους αποδεχθεί μετά και μάλιστα με ταξική προκατάληψη υπέρ των ανώτερων στρωμάτων όπως στο φόρο για την ακίνητη.
Ξέρει πολύ καλά επίσης ο κ. Αναστασιάδης ότι αν δεχτούμε την θέση του ότι ο ίδιος με τον πρώτο εκβιασμό τον Μάρτιο του 2013 δέχθηκε όσα δήλωνε δημόσια ότι δεν δέχεται, τότε μάλλον θα έπρεπε να είναι πιο σεμνός στην κριτική προς την προηγούμενη κυβέρνηση, που κατάφερε να αντιμετωπίζει τέτοιους εκβιασμούς - και από το εξωτερικό και το εσωτερικό - για χρόνια.

Κατά τα άλλα η δήλωση του ότι η πίεση που του ασκούσαν είχε και αναφορά στην ρωσική στάση, είναι ενδιαφέρουσα σαν τεκμήριο.

Τελικά...
Ο κ. Αναστασιάδης δεν διερευνήθηκε διότι σε αρκετά θέματα ο κ. Πικής τον κάλυψε και απέκρυψε από το κοινό ότι θα έκανε κάτι τέτοιο.

Έτσι τώρα μάθαμε ότι η Επιτροπή είναι παράνομη εκτός από μεροληπτική - διότι ακριβώς διορίστηκε από όσους θα ήταν υπό διερεύνηση για τις αποφάσεις του Μάρτη του 2013.

Να μην γίνει καν συζήτηση για την πώληση των καταστημάτων στην Ελλάδα;

Αν από την άλλη η νυν κυβέρνηση συμφώνησε, μυστικά, με τον κ. Πική να μην την διερευνήσει, να την αντιμετωπίσει δηλαδή ευνοιοκρατικά, παρά τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται στους όρους εντολής, τότε όχι μόνο είναι παράνομη η επιτροπή αλλά και το ζήτημα της διαπλοκής γίνεται πιο κραυγαλέο.

Αν κρατήσει κάποιος στα θετικά την τάση του κ. Αναστασιάδη να δώσει έμφαση στην ενότητα [παρά τις ατεκμηρίωτες διατυπώσεις], αυτό που μένει από τον κ. Πική, είναι η θλιβερή εικόνα μιας προσπάθειας συγκάλυψης.
Η πολιτική διαμάχη για το μέλλον της οικονομίας θα συνεχιστεί [και για το είδος των μέτρων που χρειάζονται] και οι διαμάχες για το παρελθόν αργά η γρήγορα θα κλείσουν με το τραπεζιτικό να είναι το δεδομένο.
Αλλά η αποκάλυψη αυτής της εικόνας μερικών δικαστών, θα εμπλουτίσει επίσης την κατανόηση του πως οι τράπεζες κατάφερναν να κρύβουν τόσα σκάνδαλα και τόσες υπόγειες διαδρομές για τόσα χρόνια μέχρι που έσκασε η φούσκα το 2012.
Για αυτές τις υπόγειες διαδρομές και τα “ξεπλύματα” δεν ρώτησε επίσης ο κ. Πικής αν και έγινε και δική το 2007, και ήταν επίκαιρο και πιεστικό θέμα στο χειμώνα του 2012-13 καθώς κάποιοι πίεζαν για το κούρεμα.
Δεν ρώτησε γιατί τον ενδιέφερε, δήθεν, το πλασματικό πλεόνασμα, και όχι οι φοροφυγάδες η όσοι διακινούσαν υπόγεια κεφάλαια.
Το να αγγίξει κάποιος αυτά τα δεδομένα παει στο βάθος της τραπεζιτικής κρίσης και της διαπλοκής της με νομικούς κ.ο.κ..
Ίσως να έχουν και οι τέως δικαστές τις “βαθιές” προκαταλήψεις τους...

Για το copy-paste
Anef_Oriwn
[και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς ερευνητική;]
Τετάρτη 27/8/2013
[του “Αγίου” Φανουρίου σήμερα˙ “Άγιε” φανέρωσ’ τους την αλήθεια]... 

3 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι χτες ο κύριος Πρόεδρος είπε [παραδέχτηκε στην ουσία[ πως μεταξύ των εισηγήσεων τους (εκεί στον “Συναγερμό”) για εξεύρεση ιδίων οικονομικών πόρων για χρηματοδότηση των Τραπεζών ήταν από παλιά [και επί εποχής διακυβέρνησης Χριστόφια] ήταν η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών... [Ακόμα όμως να φαμε τον Κιττή που αντιστέκεται σ’ αυτό!]...
Πέραν τούτου, ενώ ο κύριος Πρόεδρος ψιλοκουβέντιαζε φιλικά με τον κύριο Πική στην παράνομη επιτροπή του τελευταίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν έλεγε και τα εξής αποκαλυπτικά:
«Η συμμετοχή των μη ασφαλισμένων καταθέσεων (bail-in) στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, αποτελεί μονομερή δέσμευση των κυπριακών αρχών, η οποία δεν αποτελεί μέρος του Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο συνήφθη αργότερα».
Εμείς τι να πούμε άλλο για τον “Δεσμεύομαι_Δεν_Θα _Δεχτώ_ Κούρεμα _Καταθέσεων”;

Απόλλωνας είπε...

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο παράνομος διορισμός της επιτροπής Πική έγινε λόγω βλακείας ή ανεπάρκειας εκείνων που τον έκαναν. ΔΙΑΦΩΝΩ. Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν. Ήθελαν να κάνουν εκείνοι το διορισμό για να διασφαλίσουν ότι θα διοριστούν άτομα που θα έκαναν τη «δουλειά» σωστά. Αν άφηναν να τα διορίσει ο Γενικός Εισαγγελέας, θα μπορούσε να προκύψει και κανένας αμερόληπτος και η δουλειά θα χαλούσε. Και με την αλαζονεία που τους έχει δημιουργήσει η υπεροπλία που διαθέτουν στα ΜΜΕ, που μέσω της μπορούν να χειραγωγούν τη κοινή γνώμη όπως θέλουν, δεν τους ανησυχούσε το ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί η παρανομία επειδή θεωρούσαν ότι θα μπορέσουν να το ελέγξουν, όπως έκαναν άλλωστε με επιτυχία σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Είναι εδώ ακριβώς που την πάτησαν, γιατί αυτή την φορά είναι τόσο χοντρή η πατάτα που έκαναν, που δεν συγκαλύπτεται.

Anef_Oriwn είπε...

Απόλλωνα,

Δεν είμαι νομικός. Όμως έχει πλάκα [τρόπος του λέει] όταν ακούς κάποιους νομικούς να προσπαθούν να υπερασπιστούν τη νομιμότητα της λεγόμενης ερευνητικής. Άκουα σήμερα τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεωργίου και τον Αντρέα Αγγελίδη να μιλάνε για το θέμα, με τον πρώτο να υπεκφεύγει και τον δεύτερο να λέει διάφορα νομικίστικα... Υπεράσπιση των θεσμών του βαθέως κράτους της Δεξιάς κάνουν...