Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ανάρτηση 2/2013 [έκτακτη, πολιτικο-οικονομική, ηλεκτροπαραγωγική, περί των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και των κρατικοποιήσεων και εξ αναδημοσιεύσεως] – Αλλού εθνικοποιούν/κρατικοποιούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας τζιαι σ’ ΕΜΑΣ θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν/ξεπουλήσουν!!!


Προλογικά [λίαν μακροσκελή]:

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας χτες σε εκδήλωση για το κόψιμο της Βασιλόπιττας στα Επαρχιακά Γραφεία του ΑΚΕΛ Λευκωσίας [κάνουν και τέτοια οι κύπριοι κομμουνιστές], όπου παρευρέθηκε και ο υποψήφιος της Αριστεράς για τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές Σταύρος Μαλάς, εξέφρασε την έντονη αντίθεση του σε ιδιωτικοποιήσεις [αν το απαιτήσει η Τρόικα] επικερδών Ημικρατικών Οργανισμών [όπως, ας πούμεν, η CYTA/ΑΤΗΚ, η Αρχή Ηλεκτρισμού και η Αρχή Λιμένων]…  Ως γνωστόν οι τροϊκανοί είχαν απαιτήσει όπως στο Μνημόνιο [που αναμένεται να υπογραφεί μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες] περιληφθούν και ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών [όπως ας πούμεν της ΑΤΗΚ], αλλά τούτο παραπέμφθηκε τελικά για επανεξέταση αν το χρέος [βασικά για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών] δεν είναι βιώσιμο. Τζια κατά τζιεί πάμε.
Εν πολλοί οι κεφαλαιοκράτες/επιχειρηματίες [κύπριοι και ξένοι] που ορέγονται και [κυριολεκτικά] τρέχουν τα σάλια τους γι’ αυτούς τους Οργανισμούς [και κυρίως τη CYTA/ΑΤΗΚ]. Κι ως λένε οι κακές και φαρμακερές γλώσσες την ΑΤΗΚ την εποφθαλμιά [κι] ο γνωστός “συναγερμικός” επιχειρηματίας Χάσικος που δραστηριοποιείται και στις τηλεπικοινωνίες. [Εν να κάτσει να περιμένει να στηθεί και να επιβιώσει η δική του εταιρεία τζιαι εν θ’ αγοράσει μιαν έτοιμη και επικερδή; Θυμάστε που η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβαλε πρόστιμο στην ΑΤΗΚ γιατί μείωσε τις τιμές της – με την οποία μείωση θα ωφελούνταν οι καταναλωτές – για να μπορέσει να ορθοποδήσει η εταιρεία του Χάσικου; Τζιαι μετά λαλούν σου ότι η δήθεν ελεύθερη αγορά ρυθμίζει τα πάντα]…

Ήδη οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνοκυπριακού κεφαλαίου, όπως ο ΔΗΣΥ, προεξάρχοντος του κου Αναστασιάδη [υποψηφίου τους για την Προεδρία σε συνεργασία με το επίσημο ΔΗΚΟ], αλλά κι ο έτερος εκατομμυριούχος υποψήφιος κος Λιλλήκας [του εθνικιστικού Κέντρου] έχουν βγει στο προσκήνιο κι έχουν κάμει επισήμως προτάσεις [παρασκηνιακά να δούμε τι σκέφτονται και τι μηχανεύονται!] για κατ’ αρχάς μερική πώληση υπό τη μορφή της μετοχοποίησης [sic!], ή την εξέγερση στρατηγικού επενδυτή γι’ αυτούς τους Ημικρατικούς Οργανισμούς. Σκοπός και στόχους τους είναι [λένε οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου] η εξεύρεση αμέσως και τάχιστα χρήματος για να μειωθεί το δημοσιονομικό χρέος. Στην ουσία όμως είναι για να εξευρεθεί κι άλλο παραδάκι προς διάσωση των Τραπεζών, αλλά και παράλληλα τα κέρδη να τα καρπούνται πλέον ιδιώτες [δηλαδή, μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια!]. Στους ιδιώτες που ξέρουν [υποτίθεται] να διαχειρίζονται καλύτερα [και πιο επιχειρηματικά και πιο αποδοτικά] μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς, όπως ας πούμεν, με τις Τράπεζες έναν πράμαν, ή όπως έκαμνεν τζι’ ο Ορφανίδης με τη γνωστή αλυσίδα Υπεραγορών.   
Λένε μάλιστα [που το βασίζουν μόνο ο Θεός τους θα ξέρει!] ότι άμα περάσει σε ιδιώτες, ας πούμεν, η παραγωγή και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγου χάριν, το ρεύμα θα φτηνύσει! Τρίχες κατσαρές και μαλλί κουνουπίδι!

Επιστρέφω  όμως στις χτεσινές δηλώσεις του Προέδρου για τις ιδιωτικοποιήσεις… [Με τις άλλες για τον Αρχιεπίσκοπο και το «θεοκρατικό κράτος» θα ασχοληθώ ίσως αύριο]…   
Ο Πρόεδρος λοιπόν, είπεν ξεκάθαρα ότι «δεν υπογράφει ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών». Πιο συγκεκριμένα κι όπως γράφει και η σημερινή “Χαραυγή”, στη σελ. 3: «Μακάρι όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση να μην μας ζητήσουν και ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, διότι αν το ζητήσουν -το κάνω ξεκάθαρο- δεν έχω καμιά διάθεση να προχωρήσω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα τέτοιο βήμα. Είμαι δεσμευμένος και από το κόμμα μου, είμαι δεσμευμένος και από το πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Αυτό θέλω να γίνει ξεκάθαρο»

Κι ενώ σ’ ΕΜΑΣ εδώ στην Κύπρο υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια για ξεπούλημα [στο κεφάλαιο] των επικερδών Ημικρατικών Οργανώσιμων, κάπου αλλού όπως στη μακρινή Βολιβία της Νότιας Αμερικής εθνικοποιούν τις ξένες εταιρίες παραγωγές και διανομή ηλεκτρικού ρέματος…


Χτες λοιπόν, σερφάροντας στο internet, εντόπισα [από την ελληνική “Εφημερίδα των Συντακτών”] ένα σχετικό με τις εθνικοποιήσεις στη  Βολιβία κείμενο, το οποίο παραθέτω αμέσως πιο κάτω…   

**************************
“Η κυβέρνηση Μοράλες συνεχίζει τις κρατικοποιήσεις”
[του Μπάμπη Μιχάλη, από την “Εφημερίδα των Συντακτών”, ημερ. 1/1/2013]…

{Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις είναι δικές μου}…


“Τον δρόμο των εθνικοποιήσεων συνεχίζει απτόητη η Βολιβία, κρατικοποιώντας κρίσιμες για την οικονομία της και την κοινωνία επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια είχαν περάσει στα χέρια των πολυεθνικών και των ξένων εταιρειών.
Η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες ανακοίνωσε συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο την εθνικοποίηση των Electropaz και Elfeo, δύο εταιρειών διανομής ηλεκτρικού ρεύματος τον έλεγχο των οποίων είχε η ισπανική Iberdrola. «Θεωρήσαμε ότι το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε δίκαια τιμολόγια… και ότι η ποιότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ίδια τόσο για τις αγροτικές όσο και για τις αστικές περιοχές», δήλωσε ο Μοράλες.
Πέρα από τη διασφάλιση των δίκαιων τιμών για τους πολίτες της χώρας απέναντι στις ληστρικές διαθέσεις των ιδιωτών, η κίνηση του Μοράλες στοχεύει και στη βελτίωση των υπηρεσιών παροχής ενέργειας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές της χώρας όπου οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροδότησης δύσκολα επεκτείνουν το δίκτυό τους. Η Electropaz ηλεκτροδοτεί σήμερα περίπου 470.000 πελάτες στις πόλεις της Βολιβίας Λα Πας και Ελ Αλτο, ενώ η Elfeo παρέχει ρεύμα σε περισσότερους από 80.000 πελάτες στην πόλη Ορούρο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Βολιβιανού προέδρου, η Iberdrola, που δραστηριοποιείται στη Βολιβία από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, θα αποζημιωθεί από το κράτος μετά την αποτίμηση της αξίας των μετοχών των δύο θυγατρικών της από ανεξάρτητη εταιρεία. Τόσο η διοίκηση της Iberdrola όσο και η ισπανική κυβέρνηση δεν έκαναν κάποια δήλωση για την κρατικοποίηση.
Η κίνηση του Εβο Μοράλες εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει εδώ και περίπου έξι χρόνια να ανακτήσει η χώρα της Λατινικής Αμερικής τους εθνικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, οι οποίοι ξεπουλήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στους ιδιώτες έναντι πινακίου φακής.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές -σύμφωνες με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές του ΔΝΤ για λιγότερο κράτος και περισσότερο ιδιωτικό τομέα στην οικονομία- αποδείχθηκαν επιζήμιες για τον λαό των Άνδεων, αφού έφεραν ακρίβεια και μεγέθυναν τη φτώχεια.
Από το 2006 που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της χώρας, έχει εθνικοποιήσει εταιρείες πετρελαίου, τηλεπικοινωνιών, μεταλλευτικές και ηλεκτροπαραγωγής. Συγκεκριμένα, την πρώτη του χρονιά στον προεδρικό θώκο, ο Μοράλες εθνικοποίησε την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, προχωρώντας σε αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με 12 πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι Repsol, Petrobras και Total.
To 2009 επανέκτησε τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας, ο οποίος ανήκε στην ιταλική ΕΤΙ, ενώ το 2010 έπραξε το ίδιο με τους τέσσερις μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας της χώρας, οι οποίοι ανήκαν στη γαλλική Suez, τη βρετανική Rurelec και εγχώριους ιδιώτες.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Μοράλες πήρε τον έλεγχο του ορυχείου κασσίτερου και ψευδάργυρου από τον παγκόσμιο κολοσσό Glencore, ενώ λίγο νωρίτερα, τον Μάιο, εθνικοποίησε και την Transportadora de Electricidad, η οποία ανήκε στην ισπανική Red Electrica και είχε υπό τον έλεγχό της το 74% του δικτύου μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.”

Anef_Oriwn
[κατά των ιδιωτικοποιήσεων]
Πέμπτη 3/1/2013

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι ημικρατικοί για να επιβιώσουν πρεπει να ιδιωτικοποιηθουν εξ ολοκληρου η στο ημισυ.εδω και δεκαετιες κυβερνουνται απο σας τα διεφθαρμενα κομματοσκυλα και δεν παρουσιαζουν κερδα και επισης στελεχωνονται απο ανικανα προβατακια σας.εαν η ατηκ ειναι κερδοφορα τοτε πως γινεται να εχει προβει 2 φορες σε περικοπες μισθων ολων των υπαλληλων της μεχρι και 300 ευρώ? ποσο κερδοφορα ειναι η αηκ που δεν ειχε ενα αποθεματικο για να ξαναστησει εξ ολοκληρου τα εργοστασια της? γιατι ακομα κυριε επαγρυπνιτη να πληρωνων εγω το ρευμα των μογγολων?γιατι οι αραπαδες ψηφοφοροι σου δεν πληρωνουν ρευμα?

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

που πουπότε δεν τεκμηριώνεται ότι σε εταιρείες όπως το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο η ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε μείωσεις των τιμών.... μειώσεις μισθών ναι. Μειώσεις τιμών , μόνο στα νεοφιλελευθερα όνειρα....

όπου ιδιωτικοποιηθήκαν υπηρεσίες που λίον πολλά είναι φύση και θέση μονοπώλια ή ολιγοπώλια το μόνο που δεν είδαν οι καταναλωτές είναι μειώσεις....

Anef_Oriwn είπε...


Steliε Papalangi,
Τούτον λαλώ τζι’ εγιώ!
Στο μεταξύ κάπου είχα δει [πριν κάποιους μήνες] κι ένα κείμενο με στοιχεία που έδειχναν αυξήσεις στις τιμέςς μετά τις ιδιωτικοποιήσεις!