Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ανάρτηση 18/2013 [έκτακτη, μακροσκελής, προεκλογική, τηλεοπτική, debat-ιακή και περί του κυπριακού] - Σκέψεις, ερωτήματα, σχόλια και παρατηρήσεις για το 2ον (προεκλογικό) debate (για το κυπριακό)*...


{* - Διευκρινιστική σημείωση:
Σχόλια μου για το 1ον debate που ήταν πάνω στην Οικονομία  θα βρείτε στην ανάρτηση μου με αρ. 8/2013}...

********************
Εισαγωγικά:
Ψες, στο [έκτακτο] Υστερόγραφον της προηγούμενης ανάρτησης μου υπέβαλα πως δεν θα παρακολουθούσα το [διακαναλικό] debate μεταξύ των τριών βασικών υποψήφιων για την Προεδρία [του Μαλά, του Αναστασιάδη και του Λιλλήκα] με θέμα το κυπριακό. Τελικά όμως δεν απέφυγα τον Μεγάλο Πειρασμό και υπέκυψα. Έκατσα, λοιπόν και το είδα ολόκληρο συν κάποια στιγμιότυπα από τις μετα-debat-ιακές συζητήσεις που έγιναν στα στούντιο των καναλιών. [Ως γνωστόν έχω και μια ροπή να υποκύπτω σε σαγηνευτικούς πειρασμούς]. Φυσικά δεν είχα και κάτι καλύτερο να κάνω... [Λόγω του η συζήτηση ήταν και διακαναλική και μεταδιδόταν κι από τα 4 παγκύπριας εμβέλειας κανάλια - ΡΙΚ1, ΑΝΤΕΝΑ, MEGA, SIGMA], δεν είχε και κάτι άλλο να δεις από την τηλεόραση - δεν προβάλλονταν οι συνήθεις κυπριακές σαπουνόπερες... 
Αφού λοιπόν παρακολούθησα το debate, θα παραθέσω πιο κάτω σκέψεις, σχόλια, ερωτήματα και παρατηρήσεις μου πάνω σε πολλά απ’ όσα ειπώθηκαν ή και παρασιωπήθηκαν ή παρουσιάστηκαν διαφορετικά από τους τρις συζητητές, τους εξής δύο Αναστασιάδη και Λιλλήκα...
Για τον Μαλά δεν έχω να πω και πολλά, γιατί κρίνω πως η γενική παρουσία του στη συζήτηση ήταν αρκετά καλήˑ ήταν και μελετημένος και επιχειρηματολογούσε στοιχεία [χωρίς αερολογίες κι αοριστίες] ενώ ήταν και “επιθετικός” με τους ανθυποψήφιο του. Διαχειρίστηκε αρκετά καλά τα ζητήματα που τέθηκαν και από τους δημοσιογράφους [πολύ εριστικός με τον Μαλά ο Παύλος Μυλωνάς] και από τους αντιπάλους τους. [Δεν άφηνε τίποτα αναπάντητο].
Βασικά «τούτος» απάντησε στα ερωτήματα που τού υποβλήθηκαν και πιστεύω ότι άφησε θετικές εντυπώσει, τουλάχιστον στους δικούς του εν δυνάμει ψηφοφόρους. Τούτο είναι και το πρώτο και το κύριο ζητούμενο σ’ αυτά τα debates. Προσωπικά δεν πιστεύω πως κάποιος ψηφοφόρος αναμένει να πεισθεί στα debates για το ποιόν θα ψηφίσει. Εκεί οι υποψήφιοι προσπαθούν να έχουν μια καλή παρουσία και να μην συγχυστούν και τα χάσουν [όπως έπαθε κάποια στιγμή ο Αναστασιάδης που έψαχνε στις κόλλες του για μια σημείωση για να απαντήσει στον Λιλλήκα τζι’ εππέσαν του χαμέ τα χαρτιά του], ενώ παράλληλα έχουν ως στόχο να αναδείξουν τα κενά και τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων τους και στοχεύουν. [Ενδιαφέρον κείμενο για τα debates, έγραψε και ο Blogger PasΑνάΚατά στο δικό του Blog εξ αφορμής του 1ου debate]...
Την ανωτερότητα του Μαλά κατά debate την επισήμανε και ο Blogger Critic [που δεν φημίζεται καθόλου για τη συμπάθεια του προς τον Μαλά] σε ψεσινό τηλεγραφικό post του στο Blog του.
Να σημειώσω  ότι σχετικές αναρτήσεις έκαμαν και ο Stelios Papalangi, ο Strovoliotis, η Λεμέσια και η Disdaimona στα Blog-κια τους]...  

****************************    
Σκέψεις, ερωτήματα, σχόλια και παρατηρήσεις για το debate:

1.      Οι δημοσιογράφοι βασικά παρελθοντολόγησαν. Επίκεντρο των ερωτήσεων τους [και μάλιστα επίμονων και επαναλαμβανόμενων] ήταν το Σχέδιο Ανάν και η τότε στάση [υπέρ τού ΝΑΙ] του Μαλά και του Αναστασιάδη, λες και το έχουμε τώρα ξανά μπροστά μας για να πάρουμε αποφάσεις. Αναπόφευκτα εκεί [αλλά και σε αλλά ζητήματα του παρελθόντος, όπως οι ιδέες Γκάλι] κινήθηκε και η όλη συζήτηση.

2.      Επίσης οι δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν [τις επανενωτικές προτάσεις Χριστόφια [με τις οποίες είχε συμφωνήσει και ο Ταλάτ] ως «προσφορές» [ο Παύλος Μυλωνάς] και «υποχωρήσεις», λες και θα καταφέρουμε να κλείσουμε κάποτε συμφωνία για διευθέτηση του κυπριακού [αν και άθεος, φαίνεται πως σάμπου τζιαι πιστέφκω στα θαύματα!] χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις… Ο Πομηλορίδης κουτοπόνηρα αναφέρθηκε σε υποθετικά σενάρια για το εδαφικό που είχε μελετήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ρωτώντας τον Μαλά αν τα αποδέχεται, λες και κατά τις συζητήσεις των διαφόρων πτυχών του κυπριακού δεν πρέπει να μελετούνται τυχόν προτάσεις και σενάρια [όπως ας πούμεν, πόσοι ελληνοκύπριοι θα επιστρέψουν στο συνιστών τουρκοκυπριακό κρατίδιο]… Από την άλλη ο Ποταμίτης κάλεσε τον Μαλά να κάμει αποτίμηση της τότε θέση του για το Σχέδιο Ανάν! [Μα καλά σιόρ, ήτανε έγκλημα η στήριξη του Σχεδίου;]

3.      Ο Αναστασιάδης χρησιμοποίησε 3-4 φορές [που ομολογώ πως δεν είναι και πολλές] τη γνωστή “εθνική” έκφραση «κυπριακός ελληνισμός». Αντίθετα ο Μαλάς αναφέρθηκα σε «κυπριακό λαό». Τούτες οι εκφράσεις αποκαλύπτουν [αν κοιτάξει κάποιος πίσω από τις λέξεις] και τη φιλοσοφία των αντρών ως προς το πώς θα χειριστούν το κυπριακό… [Ο Μαλάς αναφέρθηκε κάποια στιγμή και σε «κυπροκεντρική στρατηγική συμμαχία», αλλά δεν κατάλαβα τι εννοούσε]…

4.      Πολύ σπαστικές [για αν μην πω και γλοιώδεις] οι αναφορές του Λιλλήκα στον «αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο»! [Δεν μπορούσε να απουσιάζει το «αείμνηστος», όποτε τον επικαλείτο]… Μας είπε αρκετές φορές ότι με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν απορρίφτηκε και η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας [συμπέρασμα δικό του!], ότι τούτη είναι διχοτομική και ότι ο «αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος» ήταν εναντίον της, εξ ου και η προσθήκη της ουράς «με σωστό περιεχόμενο», που έκαμε ο Παπαδόπουλος για τη ΔΔΟ.  Προφανώς και ο «αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος» ήταν εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας [τι κάμνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια], όμως ΔΕΝ πάρει απολύτως ΚΑΜΙΑ δήλωση του, ούτε και κάποιο ντοκουμέντο που να το τεκμηριώνει. Αντίθετα όταν ο Μαλάς υπέδειξε στο Λιλληκκούιν, ότι ο «αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος» στην ομιλία του στο 20ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ τον Νοέμβρη του 2005, είπε πως ,«η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν δεν σημαίνει και απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», «τούτος» εμάσησεν τα!

5.      Να αναφέρω ότι ο Λιλλήκας έκαμε τζιαι κουβέντα για «πολυφερειακή ομοσπονδία» [σίγουρα «πολυπεριφερειακή» ήθελε να πει], ένα νέο φρούτο που ξεκίνησε να πλασάρεται στη θέση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Έγινε αναφορά μάλιστα πως σε συνέντευξη του σε αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα μίλησε για έξι(!) περιφέρειες με «significant autonomy… Ε, ρε τι έχουμε ν’ ακούσουμε… [Μια – δυο φορές και ο Μαλάς αναφέρθηκε σε «Διπεριφερειακή Ομοσπονδία» προφανώς για να δείξει ότι με τον όρο «Διζωνική» εννοούμε «Διπεριφερειακή»]…  

6.      Επίσης εκφράζοντας [ο Λιλλήκας] κι ένα «πατριωτισμό πολυτελείας» που συνήθως διακατέχει τους εθνικιστές, μας μίλησε και για κατάργηση των αγγλικών Βάσεων. [Όχι πως ΕΜΕΙΣ δεν επιδιώκουμε κατάργηση των Βάσεων, αλλά γιατί δεν έβαλε τέτοιο θέματα όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών επί Κυβέρνησης «του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου»;]…    

7.      Ο Αναστασιάδης παραπονιόταν συνεχώς [το ‘κανε αρκετές φορές] ότι οι ανθυποψήφιοι του παρελθοντολογούσαν. Μιλούσαν δηλαδή,  για γεγονότα του παρελθόντος και για τις πολιτικές συμπεριφορές τα προηγούμενα χρόνια [πάντως δεν αναφέρθηκαν στην εποχή που ήταν δικηγόρος ΕΟΚΑΒητατζιήδων], ενώ δεν αναφέρονταν για το τι θα κάμουν στο μέλλον για το κυπριακό. Στην ουσία αναφέρονταν στις συνεχείς διαφοροποιήσεις και μεταλλάξεις των πολιτικών του θέσεων κάτι που προφανώς δεν τού εσύμφερε. [Για να διασκεδάσει τα πράματα συνήθως παρακολουθούσε τους συνομιλητές του μ’ ένα ειρωνικό χαμόγελο]… Φυσικά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενοχλείτο τόσο πολύ για το παρελθόν εκτός κι αν ένοιωθε ότι οι εκάστοτε αντιφατικές του τοποθετήσεις τον αφήνουν εκτεθειμένο.
Ο Μαλάς ανάδειξε κάποιες από τις αντιφάσεις του Αναστασιάδη, όπως ας πούμεν το θάψιμο [για χάριν του “συνοικεσίου” με το ΔΗΚΟ] και το ξεθάψιμο των «διευρυμένων συνομιλιών» [με τη συμμετοχή και της Τουρκίας]. Και τι παρελθόν είναι αυτό όταν γίνεται αναφορά για μόλις προχτές, στα χρόνια 2008-2011; [Όταν μέχρι πέρσι και πρόπερσι έλεγε άλλ’ αντ’ άλλων]

8.    Να σημειώσω ότι ο Λιλλήκας προσήλθε στη συζήτηση με πολλά έγγραφα των WikiLeaks, από τα οποία διάβαζε αποσπάσματα, που αφορούσαν περισσότερο επαφές του Αναστασιάδη μετά το δημοψήφισμα του 2004, αναφορικά με το σχέδιο Ανάν. Γι’ αυτό προφανώς και ο Νίκαρος ενοχλήθηκε από τις αναφορές στο παρελθόν όταν ήταν υπέρμαχος του Σχεδίου Ανάν. Αφού είπε «απεταξάμην το Σχέδιο» για χάριν της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, προσπαθούσε να αποφύγει τις όποιες αναφορές σε αμαρτίες του παρελθόντος. [Πάντως έγινε κουβέντα και σε δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου του 2009, όπου «τούτος» έλεγε πως «η μόνη βιώσιμη λύση είναι το Σχέδιο Ανάν»

9.    Ο Νίκαρος έκαμεν τζιαι αναφορά στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία [οφείλω να τού αναγνωρίσω αυτό] αλλά δεν ΜΑΣ είπε γιατί είναι όρος non grata για το Πρόγραμμα του [δεν την βρίσκεις πουθενά]… Προφανώς; για να μην κακοφανίσει τους ΔΗΚΟϊκούς; Όταν όμως,  ρωτήθηκε για άρθρο της Ευρωβουλευτίνας του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή 27 του μηνός, στην “Σημερινή”, με τίτλο “Η ΔΔΟ είναι διχοτόμηση” [κάτι που κατά κόρον ΜΑΣ λέει και ο Λιλλήκας], εξεροκατάπιεν τζιαι περιορίστηκε να ΜΑΣ πει ότι η κυρία Θεοχάρους δεν θα είναι σύμβουλος του για το κυπριακό. Τώρα πώς συνάδει να τον εκπροσωπούν [στην προεκλογική] και να είναι την ίδια ώρα σύμβουλοι του ο ομοσπονδιακός Χρίστος Στυλιανίδης και ο αντιομοσπονδιακός Χρίστος Κληρίδης, εγιώ εν καταλάω. Για τούτο, ένας Θεός ξέρει, αν ι-ξέρει τζιαι «τούτος»!

10.         Πολύ μπλα μπλα υπήρξε από τον Αναστασιάδη για «ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού. Προφανώς θα εννοεί ενέργειες και μεθοδεύσεις ανάλογες μ’ αυτές χρησιμοποίει και η Τρόικα για να ΜΑΣ σώσει [μην σώσει!]…

11.         Ο Αναστασιάδης μίλησε και για συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων [“κομμουνιστίζει” λίγο αυτή η ορολογία!] για το κυπριακό σε επίπεδο “Εθνικού” Συμβουλίου ή/και Συμβουλίου Αρχηγών [ε ρε, σώματα που θα συνεδριάζουν!]. όμως όταν σ’ αυτά τα σώματα πρέπει αν υπάρχει πλειοψηφία 75% και ο “Συναγερμός” έχει από μόνος του 34%, αν βρείτε ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις…


12.         Κάπου ο κος Αναστασιάδης [σε σχόλια του] είπε πως πρέπει «να αποσυρθούν όλα όσα απαράδεκτα εδέχτηκε ο κύριος Χριστόφιας» [ξέχασε πως κάποτε τον στήριζε], ενώ ο κος Λιλλήκας είπε πως πρέπει «να καθαρίσουμε το τραπέζι» από τις υποχωρήσεις. Τότε να δείτε πόσο θα χαρεί η Τουρκία μια και θα της δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει για την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο, ενός ελληνοκυπριακού κι ενός τουρκοκυπριακού.


13.         Πολλή συζήτηση [κύρια από τους Λιλλήκα και Αναστασιάδη] έγινε και για το περιλάλητο βιβλίο του δευτέρου “Λύση του Κυπριακού - Πραγματικότητες, διλήμματα και επιλογές”. Ο πρώτος επισήμανε σειρά αντιφάσεων [αναφορικά με τη λύση του κυπριακού] , ενώ ο δεύτερος κάλεσε σε ειδική συζήτηση για το βιβλίο του. [Εγώ να αναφέρω ότι αγόρασα μόλις πριν μερικές μέρες το βιβλίο, για να δω επιτέλους τι γράφει τζιαι «τούτος»]…


14.         Κάποια στιγμή ο Λιλλήκας [μιλώντας για τα νέα γεωστρατηγικά κι αλλά δεδομένα στην περιοχή] ΜΑΣ είπε ότι «η Αραβική Άνοιξη απομόνωσε το Ισραήλ», ενώ πιο πριν είχε καλέσει σε συνεργασία με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο. [Προφανώς έχασε τον ειρμό των σκέψεων του]


15.         Επίσης ο κος Λιλλήκας είπε πως «πρέπει να δημιούργησουμε τεράστιο κόστος στην Τουρκία», ούτως ώστε να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Κύπρο, αλλά δεν ΜΑΣ είπε πώς…


16.         Παράλληλα άφησε να νοηθεί ότι οι δύο ανθυποψήφιοι του υποστηρίζουν τη μεταφορά [κυπριακού] φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας [ενώ ξέρει ότι ο Μαλάς είναι εναντίον τέτοιου σεναρίου], αλλά δεν είπε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για τη στήριξη αυτής της θέσης κι από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Πάφου! [Γιατί άραγε;]…  


17.         Πάντως η τακτική του Λιλλήκα ήταν να παρουσιάσει τους άλλους δυο ανθυποψήφιους του ως έχοντες τις ίδιες θέσεις και προσεγγίσεις. Ουκ ολίγες φορές έκαμε σχόλια αναφερόμενος την ίδια ώρα και στους δύο. Είπεν ας πούμεν:

-         «Και οι δύο υποψήφιοι με επικρίνουν ότι θα αποσύρω τις δικές μας υποχωρήσεις» --- Μα δεν είναι και του Αναστασιάδη πρόθεση αυτό;
-         «Και οι δύο ανθυποψήφιοι μου στήριξαν την κατάλυση του κυπριακού κράτους» ---  Κόψε κατή μεγάλε! Ακόμα λίγο και θα τους πεις και προδότες!
-          «Ήταν και οι δύο υποστηριχτές του Σχεδίου Ανάν» --- Εγκλιμάτισαν!
-         «Παραδεχτηκαν και οι δύο ότι ειχαν λαθος κριση το 2004» --- Ενώ ο κύριος Λιλλήκας ΠΟΤΕ δεν είχε λάθος κρίση και ούτε άλλαξε καμιά φορά πολιτικές θέσεις! Άστε που στην τελική του δήλωση κάλεσε τον κυπριακό λαό «με την ψήφο του να επαναβεβαιώσει τη θέση τού 2004»! ΕΣΕΙΣ που ίσως καταλάβετε παραπάνω που μέναν, εν τζιαι ξέρετε αν έχουμε νέο Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν;

18.         Οφείλω εδώ να σημειώσω ότι ΚΑΝΕΝΑΣ από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάθεσε σαφή θέση κι τακτική πως θα επιτύχουμε τελικά διευθέτηση του κυπριακού. Σημειώσω όμως στα θετικά την προσηλώσει του Μαλά σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, κάτι που βρίσκεται μακράν από τους τυχοδιωκτισμούς και τις υπερφίαλες δηλώσεις του Λιλλήκα και τις μεταλλάξεως και παλινδρομήσεις του Αναστασιάδη.


19.         Μια κουβέντα θέλω να πω και για τον [λεγόμενο] “Συνεταιρισμό για την Ειρήνη” για τον οποίο ρωτήθηκε [μόνο] ο Μαλάς. Ρωτήθηκε βασικά για την αντίθεση του για ένταξη της Κύπρου στον ΝΑΤΟϊκό αυτό Οργανισμό, ενώ οι άλλοι δύο Προεδρικοί υποψήφιοι δεν ρωτηθήκαν, ας πούμεν,  γιατί επιμένουν σε ένταξη σ’ ένα Οργανισμό στον οποίο συμμετέχει και η «κατοχική Τουρκία». Να σημειώσω ότι ο Αναστασιάδης προτείνει και την ένταξη μας και σ’ αυτό ακόμα το ΝΑΤΟ [στο οποίο και πάλι συμμετέχει η Τουρκία, και το οποίο κάμνει και επεμβάσεις σε τρίτες χώρες]. Κανένας όμως, δεν ΜΑΣ εξήγησε από ποιους θα ΜΑΣ προστατεύσει ή θα μεριμνήσει για την ασφάλεια ΜΑΣ το ΝΑΤΟ, ή πώς το ΝΑΤΟ προστατεύει την Ελλάδα από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Να φανατιστείτε ότι η Ελλάδα δεν τόλμησε να κάμει έρευνες για πετρέλαια και αέρια στο Αιγαίο λόγω των απειλών της Τουρκίας. Από την άλλη ειλικρινά δεν κατάλαβα και τη θέση του Λιλλήκα ότι «στη Μόσχα δεν θ’ ανοίξουν σιαμπάνιες από την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ». Καλά για την ένταξη μας στον Συνεταιρισμό θ’ ανοίξουν; 

[Έκει ο Μαλάς είπε κάτι για αποστολή ελληνοκυπρίων αξιωματικών - προφανώς της “Εθνικής” Φρουράς - στο Μάλι σε «ειρηνευτική αποστολή της Ευρωπαικής Ένωσης», αλλά έκαμα πως εν άκουσα!]...    

20.         Τέλος, να σημειώσω ότι σε δύο κανάλια [στο ΡΙΚ1 και στο “ΣΙΓΜΑ”] παρακολούθησα περιστασιακά και συζητήσεις με εκτιμήσεις για το debate. Να αναφέρω ότι στο panel στο στούντιο του “ΣΙΓΜΑ” ήταν ο Μιχάλης Παπαπέτρου [πρώην Πρόεδρος των ΕΔΗ], ο Ουράνιος Ιωαννίδης [παλιό “συναγερμικό” στέλεχος και Υπουργός Παιδείας επί Κληρίδη – τώρα ακούγεται πως θα προωθηθεί στη θέση του Υπουργού Παιδείας σε πιθανή κυβέρνηση Αναστασιάδης η αδελφή του Μαίρη Κουτσελίνη] και ο Χρύσης Παντελίδης παλιός συνεργάτης του «αείμνηστου Τάσσου Παπαδοπουλου» και υποστηριχτής σήμερα της υποψηφιότητας Λιλλήκα. Ποιος παίδες  “ΣΙΓΜΑίοι” εκπροσωπούσε τον Μαλά; Ο Παπαπέτρου; Μα «τούτος»
ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Αναστασιάδη για την αποκήρυξη του Σχεδίου Ανάν με αιτιολογικό τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ, από την άλλη εξέφρασε την έκπληξη του και επέπληξε τον Μαλά για την αποστασιοποίηση του από το Σχέδιο… Τι ΜΑΣ λες, ρε Μίχο;  

Αυτά, τα ουκ ολίγα, είχα να γράψω και να πω για το ψεσινό debate… Μακρηγόρησα! Σειρά σας όμως, τώρα…

Anef_Oriwn
[αντι-debat-ιασμένος]
Τρίτη 29/1/2013

16 σχόλια:

Σολιάτης είπε...

Οι ιδέες Γκάλι ήταν είπε ο ΧΑναστασιάδης, προπομπός του σχεδίου Αναν. Τις ιδέες Γκάλι τις ενταφίασαν το σχέδιο Αναν το υπερασπίστηκε. συνεπής πολιτική!

ο ύποπτος είπε...

Οφείλω να ομολογήσω, αγαπητέ Άνευ, ότι αυτόν το Μαλά δεν τον είδα με καλό μάτι. Μιλώντας με ένα στέλεχος του ΑΚΕΛ πριν μήνες είχε και αυτός την απορία "Μα που τον ήβραν τουντο Μαλά;" Το γεγονός ότι φαίνεται να είναι η επιλογή Χριστόφια έκανε τα πράματα πιο δύσκολα (γνωστή η αντίθεση μου στις διαχρονικές επιλογές του προέδρου, όχι στο πρόσωπο του).

Όμως με τις δύο του τηλεο-debate σχεδόν με έπεισε να τον ψηφίσω. Εξακολουθώ να τον θεωρώ μη χείρον βέλτιστο για την αριστερά αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι καλός. Τον βρήκα πολύ καλά διαβασμένο, ικανό να αρθρώσει λόγο αλλά και αρκούντως επιθετικό όσο και όταν χρειάζεται.

Τι μου άρεσε: 1) έδωσε καλή ερμηνεία για την ΔΔΟ, κάτι που το ΑΚΕΛ δεν μπόρεσε να κάνει, 2) αποκήρυξε το Αναν παρόλο ότι το υποστήριξε το 2004, 3) πήρε πίσω τα "δώρα" Χριστόφια προς Ταλάτ (και για να μην αρχίσουμε πάλι λέω ότι οι υποχωρήσεις είναι κατανοητές όταν έρχονται στην ώρα τους και αφού έχουμε και από την άλλη πλευρά κάτι).

Ακόμα μια σημείωση για τον Αναστασιάδη. Ήταν ο μόνος που είχε σοβαρό πρόβλημα με το ρολόι. Τουλάχιστον 3-4 φορές μιλούσε μετά το χρόνο του. Αυτό δείχνει άτομο τουλάχιστον που δεν μπορεί να συντονιστεί και να έχει αυτοπειθαρχία. Ακόμα δείχνει άτομο υπεροπτικό που δεν θέλει να παίζει ομαδικό παιχνίδι.

Anef_Oriwn είπε...

Ύποπτε,

Ίσως αυτή η παρέμβαση σου να είναι από τις μοναδικές με τις οποίες θα συμφωνήσω σε αρκετά σημεία της… Σημειώνω ιδιαιτέρως αυτά που λες για τον Αναστασιάδη…

Όμως για να μπορούμε να συζητούμε με ανοικτά χαρτιά [κι όχι με εικοτολογίες] μπορείς να μού αναλύσεις [κι όχι απλώς να μού πεις] ποια ήταν «τα “δώρα” Χριστόφια προς Ταλάτ»;

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Σολιάτη,

Και ο Λιλλήκας είπε για τις Ιδέες Γκάλι πως, τότε [το 1992] είχε κάμει λάθος που τις αποδέχτηκε. [Ήταν, βλέπεις, πρωτοπαλίκαρο του Βασιλείου τότε]… Γιατί όμως δεν αναγνωρίζει και στους άλλους τυχόν λάθος εκτίμηση για το Σχέδιο Ανάν τζιαι πιππιλλά το συνέχεια λες και ήταν έγκλημα [δεν ξέρω κι εγώ τι μεγέθους] η στήριξη του από έναν απλό πολίτη;

zep είπε...

Εγιω ειδα το που το ρικ. Τζιαι αντεξα τζιαι ειδα το ουλλο, τζιαι τη συζητηση στην αρκη και στο τελος.

Στην αρκη ο Χατζηγεωργιου ειπε οτι καλει τον κοσμο να τους δει τζιαι να κρινει ποιος εν ο ειλικρινης και αξιοπιστος.

Ηταν τοσο φανερη η αμηχανια τζιαι τα μασηματα των Αναστασιαδη τζιαι Λιλληκα που τζιαι τυφλος να εισαι, προβληματιζεσαι.

Ειχαν την πολυτελεια τοσα χρονια να φκαινουν τζιαι να κατηγορουν, τωρα πον η σειρα τους να κριθουν ας εν τζιαι προεκλογικα, εν σαννα τους ευκαλες τζιαμε τιτσιρους με στη τηλεοραση.

Ο αλλος ειπεν μας για πολυπεριφερειακη, αλλα την διζωνικη απορριπτει την.

Ηταν τζιαι ο Χρηστος Κληριδης εκπροσωπος του Αναστασιαδη, χαχα. Ενωνουμε δυναμεις. Εμασησε τα τζιαι τζινος καμποσο τζιαι επερασε τζιαι το εψεσινο. Ατε τζιαι στο επομενο επαρτε τον Ρικκο

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε ZEP,

Νύξη για την αντίφαση μεταξύ του αντι-ομοσπονδιακού και ΟΧΙ-ά Χρίστου Κληρίδη και του φιλο-ομοσπονδιακού και ΝΑΙ-νέκου Χρίστου Στυλιανίδη έκαμα κι ΕΓΩ πιο πάνω…
Απ’ όλα έχει το πανέρι!

Σολιάτης είπε...

Π΄ροσπάθησαν να μας πείσουν ότι ο Αναστασιάδης κατάθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις, λες τζαι δεν ακούαμε. Όι τον ρωτούσαν έλεγε πως θα συσταθούν επιτροπές και συμβούλια τα οποία θα επεξεργάζονται προτάσεις και θα αποφασίζουν. Ο ίδιος δεν εχεί άποψη; Αυτή ειναι ολοκληρωμένη πολιτική;

Λογικος είπε...

Ο Μαλας ψηφισε και υποστηριξε το σχεδιο Αναν. The end.

Anef_Oriwn είπε...


Αυτό-αποκαλούμενε Λογικέ,

Λογικά, εμέναν, έναν (ορθο)λογικό άνθρωπο, τούτο εν το τελευταίο που με απασχολεί!

Anef_Oriwn είπε...


O Κώστας Κωνσταντίνου του “Πολίτη”, έγραφε και τα εξής, μεταξύ άλλων, σήμερα στην “Κατά Βαρβάρων” στήλη του στην εφημερίδα [σελ. 13]:
«Νομίζω πως ο Αναστασιάδης, ο μεγάλος χαμένος του πρώτου debate, κέρδισε τις εντυπώσεις. Και λέω τις εντυπώσεις, διότι εμένα προσωπικά δεν με πείθει επί της ουσίας. Κατάφερε όμως να είναι πιο ηγετικός από τους τρεις, με αέρα ο οποίος θύμιζε τον παλιό του εαυτό και ο οποίος δεν μύριζε ουίσκι όπως την περασμένη φορά».

Σολιάτης είπε...

Τι εννοεί ηγετικός; τι ηγέτη θέλουμε; Να κάνει ότι θέλει και γουστάρει χρησιμοποιόντας κάθε μέσο, ακόμα και ανσύρνει τασάκια; Εγώ πάντως μαζοχιστής δεν είμαι και τέτοιους ηγέτες δεν θέλω!

Anef_Oriwn είπε...

Σολιάτη,
Το πιο πάνω απόσπασμα το παράθεσα για την έκφραση «…δεν μύριζε ουίσκι όπως την περασμένη φορά».

Ανώνυμος είπε...

"Ψεύδεσαι κύριε Αναστασιάδη".
Έβαλεν τον μεσ' την πότσαν ο Μαλάς.

Ανώνυμος είπε...

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν το Μαλά να εκλέγεται πρόεδρος της ΚΔ από την 1η Κυριακή με ποσοστό 96.8%.

Λογικος είπε...

" τούτο εν το τελευταίο που με απασχολεί!"

Μα ειναι γεγονος οτι η παρουσα κυβερνηση και ολη η αριστερα της κυπρου, το τελευταιο που σας εμαρανεν εν η λυση του κυπριακου. Αμαν το κομμα δεν τα παει καλα, ας καει το πελεκουδιν.

Anef_Oriwn είπε...

Αυτό-αποκαλούμενε Λογικέ,

Κάποιοι [και τού ΝΑΙ και τού ΟΧΙ] έχουν μείνει στην ίδια τάξη με το Σχέδιο Ανάν, αν και έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε! Μεταξύ αυτών είσαι φυσικά κι ΕΣΥ!
Όμως δεν ΜΑΣ λες ρε Λογικέ, έτσι σε μια προσπάθεια να συγχρονιστούμε στο ίδιο μήκος κύματος, τι θες να πεις όταν μιλάς για «λυση του κυπριακου»; Τι ακριβώς έχεις υπ’ όψη σου; Μπορείς να αρθρώσεις λόγο και να ΜΑΣ το επεξηγήσεις με δικά ΣΟΥ λόγια;