Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ανάρτηση 16/2013 [Αριστερή, προεκλογική, στοχο-τοποθετημένη, υποστηριχτική] – Αποσπάσματα από μια συνέντευξη του Θέμου Δημητρίου στον “ΑΣΤΡΑ” για την υποψηφιότητα Μαλά…


Προλογικά και επεξηγηματικά:
Τη περασμένη Δευτέρα 21 του μηνός μεταξύ 8:30 και 9:00 το πρωί μεταδόθηκε από τον “ΑΣΤΡΑ” μια ζωντανή συνέντευξη του Θέμου Δημητρίου στον Διευθυντή του Σταθμού Γιώργο Παυλίδη αναφορικά με την προσωπική του στήριξη στην υποψηφιότητα Μαλά. [Είναι μέλος της Κίνησης Στήριξης Μαλά και ένας εκ των 8 που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του κατά τη διαδικασία υποβολής της]. Ο Θέμος Δημητρίου είναι μέλος της “Αριστερής Πτέρυγας” [των ΕΔΕΚιτών που τις αρχές της δεκαετίας του ’80 απεχώρησαν, ή/και αποστασιοποιήθηκαν ή/και διαγραφήκαν από το Κόμμα] και της Ε.Ρ.Α.Σ. [της Επιτροπής για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση], της οποίας η “Αριστερή Πτέρυγα” αποτελεί μια από τις συνιστώσες της.
Επειδή, λοιπόν, στη συνέντευξη του [στον “ΑΣΤΡΑ”] ο Θέμος Δημητρίου λέει αρκετά ενδιαφέροντα πράματα για τους λόγους που ένα μέρος της  εξωκοινοβουλευτικής/εξωθεσμικής Αριστεράς στηρίζει την υποψηφιότητα Μαλά [ενώ ένα άλλο κομμάτι της καλή σε αποχή ή λευκό], αποφάσισα να παραθέσω αποσπάσματα από τη συνέντευξη…
Να σημειώσω ότι στην ανάρτηση μου με αρ. 158/2012 παράθεσα ανάλογο κείμενο του Θέμου Δημητρίου για στήριξη του Σταύρου Μαλά…

******************************
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Θέμου Δημητρίου:

{Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις είναι δικές μου}…

Γιώργος Παυλίδης: Κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων [σημ. δική μου: την Παρασκευή 18 του Γενάρη] σας είδαμε να βρίσκεστε στο πλευρό του Σταύρου Μαλά. Θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί αποφασίσατε να στηρίξετε αυτήν την υποψηφιότητα;

Θέμος Δημητρίου: Βασικά δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία για μας ότι το να σταθούμε δίπλα στον Σταύρο Μαλά και την Αριστερά ήταν μονόδρομος. Ήταν μια απόφαση η οποία επιβάλλεται από τες καταστάσεις, επιβάλλεται από το πολιτικό ισοζύγιο και την πολιτική ατμόσφαιρα της τελευταίας διετίας και ήταν απαραίτητο να σταθούμε και να προστατέψουμε αυτά όλα [για] τα οποία είχαμε αγωνιστεί τόσα χρόνια στο παρελθόν και τα οποία βρίσκονται κάτω από σοβαρότατες απειλές.

[…]

Γιώργος Παυλίδης: Αρκετοί ψηφοφόροι που επένδυσαν στην Προεδρία Χριστόφια, κύριε Δημητρίου, δηλώνουν απογοητευμένοι. Επειδή όπως ισχυρίζονται η διακυβέρνηση αυτή δεν έκαμε τις αλλαγές που περίμεναν να δουν. Και την απογοήτευση αυτή τη χρεώνεται ο Σταύρος Μαλάς. Αυτό φαίνεται τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις. Τι απαντάτε;

Θέμος Δημητρίου: Πρέπει να σας πω ότι κι εμείς είμαστε απογοητευμένοι σε πολλά σημεία από την Προεδρία Χριστόφια. Είμαστε απογοητευμένοι γιατί δεν επροχώρησε πιο αποφασιστικά στο θέμα του κυπριακού, είμαστε απογοητευμένοι γιατί δεν εστάθηκε πολύ πιο σταθερά στο θέμα της αντιμετώπισης της επίθεσης από την Ευρώπη και από τη Δεξιά για τα διάφορα μέτρα τα οποία επιβάλλουν και τα λοιπά.
Όμως αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν έγιναν όλ’ αυτά μέσα σ’ ένα κλίμα όμορφο, μέσα σ’ ένα κλίμα που θα μπορούσε να σταθεί με πολύ πολύ καλύτερο τρόπο. Τζιαι τι εννοώ με αυτό. Βρισκόμαστε στο μέσο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τζιαι να του χρεώνει κανένας τη κρίση, του Προέδρου, είναι και άδικο τζιαι λανθασμένο. Εδώ καμιά χώρα στην Ευρώπη, ή στον κόσμο δεν κατάφερε να ξεφύγει απ’ αυτή την κρίση, πόσο μάλλον η Κύπρος, ένα μικρό [νησί], μια μικρή οικονομία η οποία εδέχτηκε τους κλυδωνισμούς τζιαι της κρίσης, αλλά τζιαι της ιδιαίτερης κρίσης εις στην Ελλάδα.
Το δεύτερο, τού χρεώνονται θέματα όπως το Μαρί, όπως διάφορα τέτοια θέματα για τα οποία ο Πρόεδρος δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη. Είναι αλλού η ευθύνη και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό τώρα. Τώρα αν επήρε την απόφαση ο Πρόεδρος να φυλαχτούν αυτά τα πυρομαχικά, ήταν μια πολιτική απόφαση. Το ποιος θα τα φυλάξει, ήταν αυτοί που ήξεραν να τα φυλάουν, δεν είναι αποθηκάριος ο Πρόεδρος, τζιαι πρέπει να το καταλάβουν.
Κι αυτή η ανοίκεια επίθεση πάνω σε γενικό πλαίσιο που τού γίνεται από τη Δεξιά έσσιει στόχο όι τον Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά τις πολιτικές του, τες πολιτικές της Αριστεράς, την πολιτική της εργατικής τάξης, αν θέλετε. Τζιαι (τον) έχουν καταφέρει να τον απομονώσουν πάνω σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας κάτι το οποίο είναι εμφανές τα τελευταία θκυο χρόνια.  Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απομονωμένος από τον κυπριακό λαό, αλλά έχει περάσει αυτή η ατμόσφαιρα και έχει επηρεάσει τζιαι τη συνείδηση του κόσμου. Είναι δικαιολογημένα [που] ο κόσμος αντιτίθεται σε διάφορα πράματα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε ο καθένας να νομίζουμε ότι μπορούμε να κάμουμε τζιείνον το οποίο θέλουμε μόνοι μας. Πρέπει να συγκεντρώσουμε τες δυνάμεις της Αριστεράς, πρέπει να τες ανασυντάξουμε, πρέπει να στήσουμε γραμμές άμυνας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον παρακάτω.

Γιώργος Παυλίδης: Η Αριστερά, κύριε Δημητρίου, εκ της φύσεως [της], εκ της ιδεολογίας της είναι ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενάντια σε μνημονιακές πολιτικές.
[…]
Επειδή λέγεται απ’ αυτούς που καλούν σε αποχή [σημ. δική μου: έγινε σχετική αναφορά στην απόφαση της πλειοψηφίας της Ε.Ρ.Α.Σ.] το επιχείρημα είναι ότι η Αριστερά δεν έχει υποψήφιο σ’ αυτές τις εκλογές, δεν έχει επιλογή καλύτερα σ’ αυτές τις εκλογές. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

Θέμος Δημητρίου: Εάν η Αριστερά είσσιε άλλες επιλογές εκτός από τον Μαλά πιθανόν να συζητούσαμε το θέμα για οτιδήποτε παρακάτω. Και η πραγματικότητα είναι ότι .. δεν σημαίνει πως το Πρόγραμμα του Μαλά ή το Πρόγραμμα ακόμα τζιαι του ΑΚΕΛ μας ικανοποιεί πλήρως ή μας ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό ή μας ικανοποιεί γενικώς. Το θέμα όμως που πρέπει να εξετάσει κανένας, είναι το ποιο είναι το αποτέλεσμα της δικής του της δράσης. Αν το αποτέλεσμα της δικής του της δράσης είναι να φέρει στην εξουσία μια Δεξιά κι ένα αποδυναμωμένο ΑΚΕΛ το οποίο δεν θα μπορεί να σταθεί απέναντι σ’ αυτήν τη Δεξιά, τότε όποιες δικαιολογίες τζι’ αν έχουμε “κουβαλούμε νερό στον μύλο της αντίδρασης”, για να χρησιμοποιήσω την παλιά την ξύλινη γλώσσα, όπως την ελέγαμε. Αυτόν το οποίο έχουμε όμως μπροστά μας, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή η μάχη η οποία δίνεται πρέπει να κερδηθεί για να μπορέσουμε στην επόμενη περίοδο να δώσουμε και τα δικά μας επιχειρήματα με τον τρόπο που μπορούσαμε να τα δίνουμε μέχρι σήμερα.

[…]

Γιώργος Παυλίδης: Η άλλη ερώτηση [σημ. δική μου: ακροατή] αφορά το Μνημόνιο. Λέει: Εμείς οι Αριστεροί είμαστε εναντίον στο Μνημόνιο. Ο κύριος Μαλάς με όλες τις διαφοροποιήσεις του λέει ότι θα υπογράψει το Μνημόνιο. Γιατί να τον ψηφίσουμε… 

Θέμος Δημητρίου: Ε, και εμείς είμαστε ενάντια στο Μνημόνιο. […] Το θέμα είναι με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουμε το Μνημόνιο. Τζιαι, πρέπει να καταλάβουμε ότι εν μπορεί η Κύπρος απλώς από μόνη της να αντιμετωπίσει το τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το οποίο όμως πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κάμουμε, είναι να αγωνιστούμε μαζί με ολόκληρες τες δυνάμεις της Αριστεράς εις την Ευρώπη να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική. Γιατί αυτό το οποίο δημιουργεί σήμερα τα προβλήματα με τα μνημόνια τζιαι με την πολιτική λιτότητας είναι οι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται κεντρικά στην Ευρώπη. Κι αυτές τις αποφάσεις δεν της παίρνει η Ευρώπη σαν Ευρωπαϊκή Ένωση σαν σύνολο, τες παίρνουν οι σημερινοί ηγέτες της Ευρώπης οι οποίοι έχουν δεχτεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Και ακριβώς είναι εκεί που θα πρέπει να δοθεί η μεγάλη μάχη. Τώρα αν ο κύριος Μαλάς θα τη δώσει ή όχι, πιστεύω ότι έχει τες μεγαλύτερες πιθανότητες από τους τρεις υποψηφίους να τη δώσει…

****************************
Anef_Oriwn-ικά σχόλια:
Απλώς ένα ερώτημα: Η αποχή ή το λευκό [από μέρους Αριστερών ψηφοφόρων] θα συμβάλλουν στο να μην «φέρουμε στην εξουσία μια Δεξιά»; Ή «ένα αποδυναμωμένο ΑΚΕΛ […] θα μπορεί να σταθεί απέναντι σ’ αυτήν τη Δεξιά»; Εύλογα τα ερωτήματα που αναφύονται μέσα από το κείμενο του Θέμου Δημητρίου.

Anef_Oriwn
[στηρίζοντας κι αυτός Μαλά]
Σάββατο 26/1/2013

9 σχόλια:

νεος είπε...

Μα τζι ο Θέμος με τους "μύλους" της δεξιάς...;


Disdaimona είπε...

μαλιστα...δηλαδη το προβλημα της κρισης του καπιταλισμου, ειναι προβλημα πολιτικής και εμεις πρεπει να αγωνιστουμε να αλλαξει αυτη η πολιτική.

ωραιοτατη αναλυση! επ αυτού ειδαμε και ανακύκλωση στα διχτυα άρθρων του "ριζοσπαστικού" Βήματος, ότι μεχρι και το ΔΝΤ παραδεχτηκε πως η κριση οφείλεται σε λαθος υπολογισμό!

Κατά τα λοιπά,κάπου επηρε το ματι μου και ένα βιβλιο του κ.Θέμου, στον τίτλο του οποίου υπήρχε και το ονομα "Λενιν"...δεν το εγορασα, μαλλον καλώς!

Μετά να μεν απορούμεν που θωρούμεν από στελέχη του ακελ σχόλια του τύπου: H ΛΑΝΓΚΑΡΝΤ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ, ενώ λέει ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματα!!!!!!

Αυτό μας λέει και ο κυριος Θεμος οποταν οι αερολογιες για μυλους στη δεξια,εν καλοί για τίποτε καφενεδες. Για πολιτική αναλυση εν καμνουν.

zep είπε...

Εσυ Δεις τι θα ψηφισεις?

Anef_Oriwn είπε...


DIS,
Σίγουρα η τοποθέτηση του Θέμου Δημητρίου με την οπαία [ΜΑΣ] καλεί «…να αγωνιστούμε … [για] … να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική», εγείρει ερωτηματικά, καθώς φαίνεται να ανάγει «το προβλημα της κρισης του καπιταλισμου … [σε]… πρόβλημα πολιτικής», προφανώς της νεοφιλελεύθερης. [Κι αυτό είναι κάτι το οποίο ακούμε κι από στελέχη του ΑΚΕΛ]
Όμως έχω την άποψη ότι η ανάγνωση που κάμνεις της συγκεκριμένης τοποθέτησης γίνεται απομονωμένα από το υπόλοιπο κειμένου του Θ. Δημητρίου και αποστασιοποιημένα από την υποψηφιότητα Μαλά [το ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο του ίδιου του Μαλά]. Ως γνωστό ο υποψήφιος που στηρίζει το ΑΚΕΛ, ούτε Κομμουνιστής είναι, αλλά ούτε καν ΑΚΕΛικός. [ΕΣΥ μάλιστα τον αποκάλεσες και «κεντροδεξιό»]. Κι ο Θέμος Δημητρίου επεξήγησε γιατί τον στηρίζει. Και δεν μπορούσε προβεί σε μια [αριστερίστικη] δήλωση για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη με την οποία να αναιρεί και να ακυρώνει αυτήν την στήριξη! Να σημειώσω όμως ότι «τούτος» εξ αρχής είπε ότι «… δεν σημαίνει πως το Πρόγραμμα του Μαλά ή το Πρόγραμμα ακόμα τζιαι του ΑΚΕΛ μας ικανοποιεί πλήρως ή μας ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό ή μας ικανοποιεί γενικώς».
Προσωπικά δεν ψάχνω λόγους για να δικαιολογήσω την ψήφο μου προς τον Μαλά. Για μένα τα πράματα είναι ξεκάθαρα εδώ και καιρό. Ψήφος στον Μαλά και δη στον πρώτο γύρο είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ύπαρξης της Αριστεράς στην Κύπρο [γενικότερα κι όχι ειδικά του ΑΚΕΛ]…

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω φίλε υπερβάλλεις με το ότι ψηφο στο Μαλά τον πρώτο γύρο είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη τπυ ΑΚΕΛ και της Αριστεράς γενικότερα... Τι σημαίνει αυτό; Αν έχεις ένα κόμμα με αρχές και με κότσια να τα βάλει με το νεοφιλελευθερισμό και να μπει πρωτοπόρο στους αγώνες, τότε τι φοβάσαι; Δεν θα χαθεί το κόμμα , ούτε η Αριστερά. Στο δικό μου μυαλό αυτή η κουβέντα σου μοιάζει σαν παραδοχή ότι το κόμμα σου δεν μπορεί να γίνει μπροστάρης και "κρέμμεται" από κάποιες εκλογές. Μοιάζει και σαν εκβιασμός προς τους υπόλοιπους αριστερούς που επέλεξαν να μην στηρίξουν την επιλογή του ΑΚΕΛ

Anef_Oriwn είπε...


Ανώνυμε [ημερ. 27/1/13 - 7:03 μ.μ.],
Αφού ΕΣΥ δεν είσαι αριστερός γιατί σε απασχολεί το θέμα; Οξά προτιμάς «ένα αποδυναμωμένο ΑΚΕΛ το οποίο δεν θα μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά»;

νεος είπε...

...άτε ρε, έχασεν τζιαι που τζιαμαί ο άνθρωπος, μια πώληση λιγότερη...

έσιει νόημα ρε Άνευ;

Να αγωνιστούμε να αλλάξει η επιλογή με το να αφήσουμε τον Αναστασιάδη να στρογγυλοκάτσει χωρίς καν να ιδρώσει στην καρέκλα!

Απαξιούμε τη κάθε αντίσταση,όσον χαμηλής ή ψηλής εμβέλειας τζιαι αν είναι, γιατί εμείς είμαστεν "αριστεροί", όι πελλάρες!

Εσύ ποιον θα ψηφίσεις ρε ζεπ; Τον κεντροδεξιό;

Δηλαδή τι μας λαλείς; Ότι τον τζιαιρόν του Μακαρίου θα ήσουν με τον Μακάριο πχ; Φτου σου ρε.

Αφού Γρίβας και Μακάριος ήταν οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος ρε. Σοσιαλφασίστα!

Τζιαι τωρά, τι σημασία έσιει ρε ποιος θα φκει, ή αν μείνει δυνατό το ΑΚΕΛ;

Αφού το ΑΚΕΛ βρε να μεν σου πω εν που επρόδωσε την εργατική τάξη. Που πάεις;

Πππεε, τόσα που σου λαλούμεν τζιαι εν εκόλλησε τίποτε. Μουσιαμμά.

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

στο ερώτημα «ένα αποδυναμωμένο ΑΚΕΛ […] θα μπορεί να σταθεί απέναντι σ’ αυτήν τη Δεξιά

Υπάρχει τζαι το ανάποδο ερώτημα.
Τι ακριβώς θα κάμει ένα δυναμωμένο ακελ ;

Anef_Oriwn είπε...

Steliε Papalangi,

Να συμπεράνω ότι προτιμάς «ένα αποδυναμωμένο ΑΚΕΛ»; Αν ναι, γιατί άραγε; [Πιστεύεις ότι υπάρχει άλλη δύναμη που θα μπορέσει να αντισταθεί στον νεοφιλελευθερισμό; Και μην μου ξεκινήσεις με τις γνωστές; ατάκες, «τι έκαμε τώρα που ήταν Κυβέρνηση»]… Αν όχι, γιατί θολώνεις τα νερά;
Και μετά θα ΣΟΥ απαντήσω κι εγώ για το «δυναμωμένο ακελ»