Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Ανάρτηση 126/2012! [μακροσκελής, ιστορική αλλά με αναφορές στην επικαιρότητα, Αριστερή, ΑΚΕΛική, αντιμνημονιακή] - Ο ρόλος του ΑΚΕΛ επί αποικιοκρατίας, (σύμφωνα με το Foreign Office) και κάποιες απαντήσεις στις εξοντωτικές απαιτήσεις της Τρόικας…


Εισαγωγικά:

Το ΑΚΕΛ και γενικότερα η κυπριακή [κι όχι μόνο] Αριστερά δεν είναι τώρα που κατακρίνονται, επικρίνονται, λοιδορούνται, χλευάζονται, απαξιώνονται και τα μέλη, οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι τους χαρακτηρίζονται ως προδότες, ανθέλληνες κι απάτριδες! Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χρόνια αντιΑΚΕΛικά σύνδρομα, κολλήματα και εμμονές τζιαι φκάλλουν τσούννες άμα ακούν τη λέξη ΑΚΕΛ… Και πόσα δε, δεν έχουν ειπωθεί σε βάρος της Αριστεράς για την αμφιλεγόμενη περίοδο του 1955-59 –την εποχή της ΕΟΚΑ]   

Πάντως σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα του [βρεττανικού] Foreign Office που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα [υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο] και οι άγγλοι αποικιοκράτες [κι όχι μόνο ο Γρίβας και η “εθναρχούσα” Εκκλησία] ανησυχούσαν τότε από την επιρροή του ΑΚΕΛ κι έκαναν τα πάντα για να το κτυπήσουν και να το αποδυναμώσουν. Οι άγγλοι ενοχλούνταν από τις αντιαποικιακές θέσεις του ΑΚΕΛ κι από τη μεγάλη επιρροή που είχε ανάμεσα στις πλατιές μάζες των κατοίκων της Κυπρίων [τζιαι Γρισκιάνων τζιαι Τούρκων]... Εξ ου και οι παρανομίες [τόσο του ιδίου το ΑΚΕΛ όσο και του πρόδρομου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου] και οι συλλήψεις, οι διώξεις και εκτοπίσεις μελών και στελεχών.
Πιο κάτω θα αναδημοσιεύσω κείμενο από το Sigmalive(!!!) της 30ης  του Σεπτέμβρη με τίτλο “Foreign Office: Ο ρόλος του ΑΚΕΛ επί αποικιοκρατίας”. Ακριβώς το ίδιο κείμενο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα “Αλήθεια”, αλλά με τον προβοκατόρικο τίτλο “Foreign Office: Ο ρόλος του ΑΚΕΛ στον αγώνα της ΕΟΚΑ”[Για να δείτε κάποτε πόσο ένας τίτλος μπορεί να παραπλανήσει, να χειραγωγήσει, ή να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις, υπόνοιες και υποψίες]…   
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα παρατίθενται αποσπάσματα από απόρρητο έγγραφο του Foreign Office για τους λόγους που το ΑΚΕΛ κηρύχτηκε παράνομο τον Δεκέμβρη του 1955 [μαζί μ’ άλλες οργανώσεις του της Αριστεράς]. Κι εδώ οι κυπριακές [δεξιές] εφημερίδες μιλούν για «ρόλους» του ΑΚΕΛ!!!

*************************
“Foreign Office: Ο ρόλος του ΑΚΕΛ επί αποικιοκρατίας”
[από το “Sigmalive”, 30/9/2012 – link: http://www.sigmalive.com/news/politics/528270]

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου}…

«Οι λόγοι που οδήγησαν τον κυβερνήτη της Κύπρου επί Αγγλοκρατίας, με τη πλήρη υποστήριξη της Κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο να κηρύξει παράνομο το ΑΚΕΛ το 1955 και τις δορυφορικές του οργανώσεις  μπορούν να εντοπισθούν στη πιο πρόσφατη αλλά και παλαιότερη  κομμουνιστική δραστηριότητα στο νησί.» Αυτό αναφέρει έγγραφο του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών που μαζί με άλλα για τις πρώην αποικίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τη τρίτη σειρά εγγράφων για τις πρώην αποικίες που δόθηκαν έως τώρα  στη δημοσιότητα.

«Η έκταση  μέχρι της οποίας διείσδυσε ο κομμουνισμός στη πολιτική και οικονομική ζωή του νησιού, αναφέρεται, μπορεί να υπολογιστεί από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών εκλογών όπου τρείς υποψήφιοι  που υποστηρίχθηκαν από το ΑΚΕΛ εκλέγησαν δήμαρχοι ενώ η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο νησί κυριαρχείται από τους Κομμουνιστές με 26 χιλιάδες μέλη έναντι 3 χιλιάδων μελών των δεξιών οργανώσεων και 2 χιλιάδων των ανεξάρτητων.»

Σύμφωνα με το έγγραφο,  σε περίπτωση διεξαγωγής γενικών εκλογών η τότε δύναμη του ΑΚΕΛ υπολογιζόταν μεταξύ 20-55 τοις  εκατόν του εκλογικού σώματος. Ο Μητροπολίτης Κιτίου υπολόγιζε ότι ποσοστό 40 τοις εκατόν του πληθυσμού της Κύπρου είναι Κομμουνιστές ή οπαδοί του ΑΚΕΛ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πορεία του κόμματος  και των δορυφόρων του βρίσκεται στα χέρια ανδρών και γυναικών  αφοσιωμένων στην ιδέα του διεθνούς κομμουνισμού, αναφέρεται. Ο ρόλος, συνεχίζει το έγγραφο, που οι κομμουνιστικές οργανώσεις στη Κύπρο διαδραμάτισαν στη πολιτική ζωή του τόπου τα χρόνια μετά το πόλεμο υπήρξε σταθερά επιζήμιος.»

«Εμπέδωσαν στους Κύπριους μια εξτρεμιστική και άκαμπτη συμπεριφορά.
Ήταν οι κομμουνιστές  πρώτοι που  επιδόθηκαν σε διαδηλώσεις, σαμποτάζ και φυσικό εκφοβισμό προωθώντας τους πολιτικούς τους στόχους. Είναι αυτοί που ανέπτυξαν την αντίληψη του αγώνα εναντίον της νόμιμης εξουσίας: τις μαζικές διαδηλώσεις, τις πολιτικές απεργίες, τη συνθηματολογία, την στασιαστική προπαγάνδα.»
 
Παρόλο που η ηγεσία του ΑΚΕΛ, συνεχίζει το έγγραφο, αναμφίβολα για λόγους τακτικής, ορισμένες φορές αποκήρυξε «την τρομοκρατία από την εξτρεμιστική δεξιά οργάνωση γνωστή σαν ΕΟΚΑ”  υπάρχουν στοιχεία ότι κομμουνιστές και υποστηρικτές τους διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στις ταραχές και στις παράνομες πράξεις των “τρομοκρατών.»

«Οι απεργίες διαμαρτυρίας στις 2 Αυγούστου και 29 Σεπτεμβρίου  που οδήγησαν σε ταραχές και  βία διοργανώθηκαν από κομμουνιστές σε συνεργασία με δεξιούς εξτρεμιστές  και ήταν ένας κομμουνιστής που πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 27 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν επικεφαλής διαδήλωσης», αναφέρεται.

Σε αυτό το στρατηγικά σημαντικό νησί η κομμουνιστική δραστηριότητα  συνιστά μια σημαντικά υποχθόνια κατάσταση για τον ελεύθερο κόσμο, αναφέρεται επίσης. Προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια  στόχος του ΑΚΕΛ ήταν ο τερματισμός της χρησιμοποίησης της Κύπρου ως στρατιωτικής βάσης «εναντίον φιλειρηνικών κρατών».

«Οι Κυβερνήσεις της Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνούν για την ανάγκη διατήρησης Βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στη Κύπρο ως προπύργιο του ελεύθερου κόσμου. Ωστόσο οι Κύπριοι κομμουνιστές επιζητούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του διεθνούς κομμουνισμού υποκινώντας εσωτερικές αντιδράσεις για την ύπαρξη των βάσεων στο νησί Αποτελεί απώτερο στόχο τους να αποτρέψουν τη Βρετανία και τους συμμάχους τους να χρησιμοποιείται το νησί για στρατιωτικούς σκοπούς.»

Σε αυτό το ρόλο, αναφέρεται, η Κύπρος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή ταραγμένη κατάσταση πραγμάτων στης ανατολική Μεσόγειο και τη Μέσα Ανατολή.

Αναφέρεται επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν υπήρξε αργό στο να αξιοποιήσει τις διαφορές γνώμης μεταξύ Βρετανίας, Τουρκίας και Ελλάδας  όσον αφόρα στο πολιτικό μέλλον της Κύπρου ωθώντας τη κοινή γνώμη μακριά από τη μετριοπάθεια και τον ρεαλισμό.

«Πρόσφατα επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο  Κύπρου για τις προσπάθειες του να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βρετανία και αξίωσε ότι θα έπρεπε να αρνηθεί να διαπραγματευθεί σε οποιανδήποτε άλλη βάση παρά εκείνη της άμεσης αυτοδιάθεσης και υπό τον όρο του αποκλεισμού της Κύπρου ως στρατιωτικής βάσης. Στόχος του κόμματος φανερά είναι η παρεμπόδιση της εξεύρεσης διευθέτησης. Αποτελεί κομμουνιστική πολιτική η αξιοποίηση του κυπριακού εθνικιστικού αισθήματος  εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης και με αυτό το τρόπο να υποβαθμίσει την αποτελεσματικότητα  των βάσεων», καταλήγει το έγγραφο.

*****************************`
Σχόλια ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:

Τα σχόλια μου δεν έχουν να κάνουν μ’ εκείνα τα χρόνια [ήδη είπα κάποια πράγματα στα “Εισαγωγικά”], αλλά με το σήμερα… [Όμως γιατί εν ΜΑΣ λεν ποιοι εν οι προδότες τελικά;]…  
Θα μεταφερθώ στο σήμερα λοιπόν, για να πως τα εξής:

Αναμένουμε [ως εργαζόμενοι και φύσει και θέσει Αριστεροί] πως το ΑΚΕΛ ακολουθώντας “δογματικά” τις ιστορικές του ρίζες και πατημασιές, θα παίξει τον ιστορικό του ρόλο ως η κύρια συνιστώσα της κυπριακής Αριστεράς και ως η πολιτική έκφραση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του τόπου. Γι’ αυτό και θέλουμε να πιστεύουμε πως οργανωμένα και μαζικά [κι όχι μόνο μέσα από δηλώσεις κι ανακοινώσεις] θα αντισταθεί τα κελεύσματα, τις ντιρεκτίβες και τις απαιτήσεις της τροϊκανής συνοπαρτζιάς [άντε μην πω συμμορίας], που με τους όρους που θέτει για να μας “βοηθήσει” [ιμίshι μου] αναπόφευκτα και εξόφθαλμα ΜΑΣ οδηγεί σε [οικονομική και πολιτική] υποταγή στον νεοφιλελευθερισμό. Από ποιους απαιτούνται λιτότητες και περικοπές μισθών και ωφελημάτων; Δεν είναι βασικά απ’ εκείνους που «δεν έχουν πού την κεφαλή κλίναι»;
Πολύ καλά λοιπόν, έκαμε σήμερα ο Πρόεδρος δηλώνοντας σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ ότι δεν θα υπογράψει μνημόνιο το οποίο να ακυρώνει την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό και να προνοεί την  ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.
Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορεί ούτε να αυτοαναιρεθεί ως άτομο ούτε και να ακυρώσει τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με μπροστάρη, όπως είπε, το κόμμα του το ΑΚΕΛ.
«Δεν θα πούμε ένα απλό όχι», πρόσθεσε «αλλά θα δώσουμε αντιπροτάσεις στην τρόικα με τις οποίες θα γίνουν οι εξοικονομήσεις που θέλει».

Παράλληλα πολύ σωστά γράφει σήμερα πρωτοσέλιδα  η “Χαραυγή” ότι Απέτυχε παταγωδώς η λιτότητα στην Ευρώπη” και ότι Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τις αντιλαϊκές συνταγές της Τρόικας που θα είναι καταστροφικές για την οικονομία και τους εργαζόμενους”...
«Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, όπως και οι πληροφορίες που λαμβάνονται για τη κατάσταση της εργατικής τάξης σ’ αυτές της χώρες και αλλού, παρουσιάζουν μια εικόνα στην οποία κυριαρχούν τα βορειοδυτικά κεφάλαια, εις βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας με τη πλατιά έννοια, της κοινωνικής δηλαδή δικαιοσύνης και συνοχής.
Κατακτήσεις και πρόνοιες για το λαό καταστρατηγούνται και διαγράφονται, οι πολίτες χάνουν εντελώς τον έλεγχο των τοπικών εξουσιών, και το πολιτικό προσωπικό των χωρών μετατρέπεται σε “τοπικούς επιτρόπους” ξένων διευθυντηρίων.
Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζεται για τις χώρες του Νότου, με τους νεοφιλελεύθερους να παρασέρνουν τους εργαζόμενους σε συναινέσεις μέσω εκφοβισμού και επικοινωνιακής τρομοκρατίας, με την απειλή της αναβίωσης του ναζισμού, της επιβολής χαρατσιών και του ξηλώματος του δημόσιου χαρακτήρα του κράτους.» 

Αυτά λοιπόν…

Anef_Oriwn
[ο αντι-τροϊκανός]
Τετάρτη 3/10/2012 

2 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Αντιγράφω σημερινό παραπολιτικό σχόλιο από την εφημερίδα “Χαραυγή” [4/10/2012] με τίτλο “Το απωθημένο των εθνικιστών” και υπογραφή Τ. [σελ. 5 – link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-26806-gr.php]...

Το σχόλιο αφορά την παράκρουση που επάθαν τα “εθνίκια”,
- μετά τη σύλληψη τριών ελληνοκυπρίων αστυνομικών από τα κατοχικά στρατεύματα όταν «τούτοι» πέρασαν στην νεκρή ζώνη στην προσπάθεια τους να συλλάβουν τουρκοκύπριο ύποπτο για παράνομες συναλλαγές εκεί στο τρίγωνο [αχ αυτά τα τρίγωνα, τα “τριγωνάκια” και τα τρυγονάκια] Δαλιού, Λουρουτζιήνας, Ποταμιάςˑ [λέγεται ότι τις τελευταίες μέρες τα εξώδικα σε τουρκοκύπριους που περνούν με τ’ αυτοκίνητα τους στις ελεύθερες περιοχές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα], αλλά και
- μετά τις δηλώσεις του επίδοξου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα για κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Με το έτερο αρχι-“εθνίκι” ονόματι Ματσάκης και τα λεγόμενα “κκότσσια” του [δηλ. να κάμνει καρκαshαλλίκκια στα οδοφράγματα μαζί με (Ε)ΛΑΜόγια] και τις “εθνο”λαφαζανιές, θα προσπαθήσω ν’ ασχοληθώ πιο επισταμένα…

Και το σχόλιο από τη “Χαραυγή”:
«Κάτι σαν προαιώνιος πόθος, σαν απωθημένο είναι για τους γνωστούς εθνικιστικούς κύκλους το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.
Κάθε φορά που ανοίγει κάποιο οδόφραγμα, κάθε φορά που πέφτει ένα κομμάτι του τείχους, οι ίδιοι εθνικιστικοί κύκλοι αισθάνονται άσχημα, εκφράζουν ανησυχίες, προβλέπουν καταστροφές, σεισμούς, καταποντισμούς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μπας και υπάρξει μια έστω αμυδρή ελπίδα για λύση και επανένωση.
Έτσι και τώρα, με αφορμή τη σύλληψη από το κατοχικό καθεστώς τριών αστυνομικών, η οποία κακώς έγινε, βρήκαν την αφορμή να απαιτήσουν κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Αν δεν ήταν η σύλληψη των αστυνομικών κάποια άλλη αφορμή θα έβρισκαν σίγουρα για να ζητήσουν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Τα οδοφράγματα ούτως ή άλλως για τους ίδιους είναι άχρηστα αφού δεν τα χρησιμοποιούν. Τι τους νοιάζει για εκείνους που τα χρησιμοποιούν; Ως πότε τέτοιες ιδέες θα επιδιώκουν να καθορίζουν το μέλλον του τόπου;»

Anef_Oriwn είπε...

Σήμερα στην νέα έκδοση της “Γνώμης” δημοσιεύεται ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο του Μιχάλη Μιχαήλ για τα νέα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα. Τίτλος του άρθρου “Κίνδυνος για τους Βρετανούς αποικιοκράτες το ΑΚΕΛ”.