Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ανάρτηση 92/2012 - [επίκαιρη, καλοκαιρινή, ποικίλη πολιτικο-οικονομική, σκεπτικιστική, προβληματιζόμενη] – Ολίγα τινά για τα τρέχοντα πολιτικοοικονομικά μας (κι όχι μόνο)…


Εισαγωγικά:

Καλοκαίρι και διακοπές μεν [διακοπές και για τους πατρικίους, αλλά και για ‘ΜΑΣ τους πληβείους και είλωτες – το κατά δύναμιν!] και το ρίξαμε στα ανάλαφρα και τραγουδιστικά posts [“η φτώshεια θέλει καλοπέρασην”]… Από την άλλη όμως δεν παύουν να ΜΕ απασχολούν και να ΜΕ προβληματίζουν [όπως γράφαμε και στην ανάρτηση μας με αρ. 90/2012] πολλά και διάφορα από την τοπική [κι όχι μόνο] καθημερινότητα.

***************************
Σκέψεις το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές…

Σκέψεις και για τα προσωπικά και οικογενειακά, κυρίως για τα της πούγκας μας αλλά και τα ερωτο-συναισθηματικά μου [εφανταστήκετε να μου τύχει σε τέτοιαν ηλικία κανένας χαττάς ερωτικός/ερωτική απογοήτευση!], αλλά και για τα αηδιαστικά της προβληματικής μας κοινωνίας [όπου βιάζουν μικρά παιδάκια και ξένες τουρίστριες] όπως και τα γενικότερα της πολιτικοοικονομικής μας καθημερινότητας…

Και τι να (πρωτο)θυμηθώ;

-  Την κάθοδο των τροϊκανών με την νεαρά εκ Ρουμανίας ευειδή κυρία να μας κάνει μαγκιές και να προσπαθεί να μας στριμώξει στη γωνιά; [Εδώ και καιρό προσπαθώ να καταλάβω αν με τζιείνα που λαλούν τούτοι του ΔΗΣΥ, είναι υπέρ ή όχι στο να εφαρμοστούν τα «αυστηρά μετρά» που αναμφιβόλως θα μας εισηγηθούν οι τροϊκανοί, αλλά εν η-φκαίννω που μέσα]…

-   Την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναλάβαμε έστω και λιλιπούτειοι και παρ’ ολίγο αβράκωτοι; [Φτου, φτου να μην μας ματιάσουμε! Καλού – κακού ας κάμουμε τζιαι κανενα Άγιο Ευκέλαιος, που θα ελάλεν τζι’ ο παρέας μου ο Ττωναρής ο Ζεϊμπέκκης  – θα σας μιλήσω γι’ αυτόν κάποια άλλη φορά]…

-   Τα δεινά πλέον οικονομικά μας και την αυξανόμενη ανεργία; [Η καπιταλιστική κρίση είναι πρώτα και κύρια ευρωπαϊκή και είναι άκρως φυσιολογικό να μην μπορούσαμε να κόψουμε έξω. Όμως ακόμα δεν κατάλαβα, - ως γνωστόν είμαι και dieselo-κίνητος – γιατί να μην πάρουμε δάνειο από την Ρωσσία, ya την Κίνα, μια και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε δρόμους καπιταλιστικούς. Κι απευθύνομαι κύρια στα συντρόφια της Ε.Ρ.Α.Σ. που ΜΑΣ καλούν να μην δεχτούμε “Ούτε δάνειο, ούτε Τρόικα, ούτε μνημόνιο”...

-   Τη διάσωση των παττισμένων Τραπεζών [ΜΑΣ - που λαλεί τζι’ πολύσυνταξιούχος και δαήμων επί της οικονομικής σωτηρίας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου]; Και τούτο θα γίνει με την οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος [«ανακεφαλαιοποίηση» το λένε ρε αχάπαρε!], με μπόλικο φρέσκο παραδάκι που η Κυβέρνηση θα δανειστεί από την Τρόικα. Κοντολογίς θα τσοντάρουμε ΟΛΟΙ [υποθηκεύοντας εαυτούς και χώρα] για να σωθούν οι Τράπεζες [Τα κέρδη δικά τους, αλλά οι ζημιές ολωνών μας]. Και μετά αφού σωθούν και παραδοθούν εκ νέου σε ιδιώτες, θα ξεκινήσουν να κυνηγούν ΕΜΑΣ που τους χρωστάμε! [ΕΜΕΝΑ όμως τον παττισμένο, ποιος θα με σώσει; Τιιι, ας πρόσεχα;]…

-   Την τραγική κατάσταση στη γειτονική Συρία, όπου μαίνεται καθαρά πλέον ένας εμφύλιος πόλεμος; [Το παράδοξο – για τους αφελείς - είναι που η «δημοκρατική και εκσυγχρονιστική» Ευρώπη, υποστηρίζει στην προκείμενη περίπτωση τους «οπισθοδρομικούς και αναχρονιστικούς» ισλαμιστές εναντία στον καθεστώς του Άσσαντ που θεωρείται κοσμικό. Τα πάντα όμως έχουν να κάμουν με συμφέροντα και τούτη τη φορά οι Δυτικοί συμμαχούν και με τους «τρομοκράτες» ισλαμιστές]…

-   Ή τα προεκλογικά μας; Για την υποψηφιότητα Μαλά θα μιλήσω πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά κάποια άλλη φορά, όμως με προβλημάτισε τα μέγιστα μια [ανατρεπτική] θέση του Σωτήρη Κάττου για «πρόωρες εκλογές», την οποία εξέφραζε σε άρθρο στην κυριακάτικη στήλη του στον “Πολίτη” την Κυριακής 29 του Ιούλη. Στην κατακλείδα του άρθρου του με τίτλο Δημήτρης Χριστόφιας και Ιστορία, γράφει: «… εάν δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη με τη Ρωσία [σημ: για παροχή διακρατικού δανείου], να απευθυνθεί πρόωρα για εκλογές στην κοινωνία θέτοντας ενώπιόν της τις επιλογές που υπάρχουν. Κατ’ ουδένα όμως λόγο δεν μπορεί να συναινέσει στους όρους των τροϊκανών που ουσιαστικά οδηγούν την Κυπριακή Δημοκρατία και κατ’ επέκταση την ελληνοκυπριακή κοινότητα στο εκτελεστικό απόσπασμα. για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ας συναινέσουν οι τοποτηρητές των τροϊκανών στο νησί. Η Αριστερά οφείλει να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως πατριωτική δύναμη.»   

Την πιο πάνω θέση [για πρόωρες προεδρικές εκλογές] φαίνεται να την ενστερνίζεται και η φίλτατη mojito-fan και Συντρόφισσα DIS καθώς έχει την άποψη ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να αρνηθεί την υπογραφή του Μνημονίου και να παραιτηθεί» όπως [εμμέσως] και ο φίλος ο Gregoris… Κάπου βρίσκω να ‘χουν δίκιο οι [εξωΑΚΕΛικοί] σύντροφοι, καθώς κι εγώ πιστεύω πως η Αριστερά οφείλει να παίξει τον ιστορικό της ρόλο [όχι ως «πατριωτική δύναμη», που λέει ο Σωτ. Κάττος αλλά] ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Που την άλλη όμως, ωρέ συντρόφια, προβληματίζομαι και διερωτούμαι κατά πόσο μια τέτοια κίνηση αποτελεί [ή όχι] και έμμεση παραδοχή λανθασμένων χειρισμών και ενεργειών από την πλευρά της Αριστερής διακυβέρνησης του τόπου; Επίσης τούτο δεν εμπεριέχει τον κίνδυνο [ένεκα και της εδώ και καιρό διαμορφωθείσας αντικομουνιστικής κι αντιΑΚΕΛικής περιρρέουσας ατμόσφαιρας] για [εκλογική] συρρίκνωση κι αποδυνάμωση του ΑΚΕΛ και γενικότερα περιθωριοποίηση της Αριστεράς; [Μας] Συμφέρει κάτι τέτοιο; 

Το θέμα [της τυχόν παραίτησης του Προέδρου και προκήρυξης πρόωρων εκλογών] δεν είναι καθόλου απλό. Αντίθετα είναι και περίπλοκο και πολύπλοκο, γι’ αυτό και ίσως επανέλθω προσεχώς σε μια νέα ανάρτηση μου για μια πιο αναλυτική τοποθέτηση μου. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών πρέπει να συνδυάζεται και με μια σειρά άλλων κινήσεων που να εκπηγάζουν από ένα ολοκληρωμένο αριστερό κοινωνικό πρόγραμμα που να συνιστά μια καθαρά Αριστερή πρόταση εξουσίας. Αυτή η πρόταση πρέπει να στοχεύει σε κοινωνικές συμμαχίες και σίγουρα δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τουλάχιστον από την Ευρωζώνη. Παράλληλα πρέπει να περιλαμβάνει τη σύναψη νέων διακρατικών συμμαχιών, όπως ας πούμεν με τη Ρωσσία και την Κίνα για να μην μείνουμε μόνοι μας σαν την καλαμιά στον κάμπο…

Άντε, τέλος πάντων, πάλι εσυγχύστηκα και  μακρηγόρησα… 

Anef_Oriwn
[προβληματισμένος]
Σάββατο 4/8/2012   

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Προεδρος οφειλει να ολοκληρωσει την θητεια του.
Για 4 τζαι χρονια αντιστεκεται στην λιτοτητα τζαι τωρα μπορει να παιξει καθοριστικο ρολο τζαι στο ευρωπαικο πλαισιο..
Εν ειχα πιασει τουτην την διασταση που λαλεις...ισως γιατι ελειπα.
Ετσι κινηση θα εν δωρο σε οσους θα εθελαν να επιβαλουν λιτοτητα στα μετρα του κεφαλαιου - αλλωστε ενεν που τα περσι που μαχουνται αναλογα.
Ο Προεδρος οφειλει να χειριστει τα δεδομενα με βαση τις επιλογες.
Να μεν επεκταθω, ωσπου να ποκαθαρισει το τοπιο.

Π.

ΛΑΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗΣ είπε...

Άντε, τέλος πάντων, πάλι εσυγχύστηκα και μακρηγόρησα…


Ηρέμησε ΑΝΕΥ καλοκαιριατικά τζαι στην Τσίπρο έχει ζέστη πολλά.

Ο Καπιταλισμός δεν κολώνει πουθενά

Οι Ισπανοί διαφημιστές επιστράτευσαν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητα τους στην υπηρεσία του μάρκετινγκ μέσω της πρόκλησης

Το site idealista.com, το μεγαλύτερο real estate portal της Ισπανίας και ένα από τα μεγαλύτερα, εξειδικευμένα στις αγοραπωλησίες ακινήτων site στον κόσμο, καλεί το κοινό να "πάρει ένα δωμάτιο (get a room)" για να μπορέσει να απολαύσει τις ιδιωτικές στιγμές του μακριά από τα βλέμματα των περίεργων. Διαφορετικά, θα αναγκαστούν να επιδίδονται στις σεξουαλικές τους πράξεις, σε αυτοκίνητα.


Η διαφημιστική καμπάνια "βομβαρδίζει" λοιπόν τους θεατές με φωτογραφίες νεαρών "άστεγων" ζευγαριών εν ώρα "δράσης" στα αυτοκίνητα τους.


http://2.bp.blogspot.com/--qj2vnsP9I0/UBukbFJ_47I/AAAAAAAAQZs/z2ttff2Paj8/s400/sex-in-car.jpg


Το idealista.com πουλάει και νοικιάζει από δωμάτια που θα στεγάσουν τα όνειρα και τις φαντασιώσεις των νέων (και όχι μόνο) μέχρι τα σπίτια των ονείρων του μέσου Ισπανού. Μόνο που αγνοεί ενδεχομένως το γεγονός ότι ο μέσος Ισπανός πλήττεται όσο ποτέ από την ανεργία και την οικονομική ύφεση.


Το συγκεκριμένο σποτ ωστόσο έχει καταφέρει να κάνει ήδη το γύρο του κόσμου αποδεικνύοντας πως ακόμα και στους δύσκολους καιρούς οι έξυπνες ιδέες "πουλάνε". Το αν θα μεταφραστεί αυτό σε αγορές, είναι βέβαια ένα ζήτημα αμφίβολο. Όπως και να' χει, η εταιρεία έχει καταφέρει να εκτινάξει το brand name της μέσα σε λίγα 24ωρα.


Δείτε το βίντεο διαφημιστικής καμπάνιας που έχει προκαλέσει σάλο στο διαδίκτυο

http://www.dailymotion.com/video/xskvik_yyyyyyyy-yyyyyyyyy_news

Καπιταλισμός ΑΝΕΥμου που η ηθικότητα του καθεστώτος Χριστόφια με τις off shore της.

Anef_Oriwn είπε...

@ ΛΑΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗΣ,

[Ρε, μήπως τζι’ έχεις συγχυσμένη ya διπλή προσωπικότητα; Ούτε ο Αίολος Plutonας να ήσουν!]...
Ρε Έωλε τι είναι τούτα τ’ άσχετα τζι’ οι ασυναρτησίες που ΜΑΣ λαλείς;
Τέλος, κάμνεις μου σε eurocents τι θες να πεις μ’ αυτήν την τοποθέτηση σου «Καπιταλισμός ΑΝΕΥμου που η ηθικότητα του καθεστώτος Χριστόφια με τις off shore της»;

LJH είπε...

Εγώ νομίζω είδεν το βίτεο τζι' εγύρισεν του αξινόστραφα. Φισικά τζιαί εν ο Πλούτων-Αίολος τζιαί κατουροπίνει που την αγαμίαν φίλε μου. Γράψε τον κανονικά τζιαί πάμεν πάρακάτω.
Ωχ αδερφέ με τους αγάμητους.

Disdaimona είπε...

Δεν βλέπω καμμιά λογική στο να κρατήσεις μια στάση ενάντια στη λιτότητα για να έρθεις να υπογράψεις το μνημόνιο.

Δεν είναι συγχωρητέο να πούμε πως υπαρχει περιθώριο να υπογραφεί ενα μνημόνιο "διαφορετικό" από τα άλλα...έχουμε παρα πολλά παραδείγματα, είτε με μνημόνιο είτε με απλό δανεισμό όπου οι λαοί εξαθλιώθηκαν.

Η Κύπρος έχει δύο σοβαρά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων χωρών που βρίσκονται στην ευρωζώνη.

1ο το μικρό μέγεθος της οικονομίας της και την ευκαιρία να κάνει διακρατικό δανεισμό

2ο το συνδικαλιστικό της Κίνημα το οποίο ειναι το μοναδικό εκτός από το ΠΑΜΕ που συμμετέχει στην ΠΣΟ σε αντίθεση με τα διαλυμένα συνδικάτα παντού στην ευρώπη, που αποκλείει την οποιαδηποτε προσπαθεια για αντισταση των εργαζομένων. μια προσπαθεια εκαναν οι ισπανοί οι οποιοι βασικά "εξαναγκασαν" τα συνδικατα να λαβουν μερος γιατι οι ανθρακωρύχοι είναι μεγάλη εργατική ομάδα.

Τυχόν υπογραφή του Μνημονίου από τον Χριστόφια θα κάνει και τα δύο αυτα πλεονεκτήματα να γίνουν σοβαρά μειονεκτήματα

1. η Κύπρος δεν σηκώνει κανενα κυμα μετανάστευσης, με τοσο λίγο πληθυσμό, ο τόπος θα ερημωσει μέσα σε πεντε χρόνια

2. το συνδικαλιστικό κίνημα θα οδηγηθεί σε διάλυση με σοβαρές επιπτώσεις και στην απήχηση του ακελ.

Επιπλέον, δεν ευσταθεί πως ο Πρόεδρος θα διατηρεί για πολύ την ευχέρεια να συγκρατεί τα πράγματα. Η Ε.Ε μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει κλειδώσει σχεδόν όλες τις αντεργατικές νομοθεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ποινικοποίηση των απεργιών, καταργηση της συνταγματικής νομιμότητας των συνδικάτων, δικαίωμα των εταιριών να μηνύουν εργαζόμενους σε περίπτωση απεργίας με αποτελεσμα κομβικά συνδικάτα π.χ στο Βασιλικό σήμερα ή στην οικοδομική βιομηχανία να μην τολμούν καν να απεργήσουν γιατι θα ειναι δυσβάστακτα τα πρόστιμα και διάφορα άλλα.

Θεωρώ τη στάση "το ακελ είναι αυτο που είναι και αυτό πρέπει να συνεχίσει να είναι" ως καταστροφική για την Κυπρο και εαν ο Πρόεδρος αναλάβει το βάρος αυτής της υπογραφής, αυτή η υπογραφή θα έχει την αξία εθνικής προδοσίας.

Είμαι απολύτως σίγουρη πως το γνωρίζει και πως δεν θα κοντέψει καν της πέννας.

Ανώνυμος είπε...

Αν η αφετηρια αναλυσης ειναι οτι θα μπουμε σε ενα νεο μεσαιωνα οπου μονο το ελληνικο ΠΑΜΕ, σε πανευρωπαικο επιπεδο, εν συνδικατο που μπορει να διεκδικησει, τοτε τα πραματα εν ..απλα.
Ομως τουτη εν μια θεωρηση, σεβαστη μεν, αποσπασματικη δε. Μπορει να συγκριθει το παμε με την δυναμη των γερμανικων συνδικατων λ.χ.;
Επιπλεον αν τα δεδομενα στην ε.ε. εν τοσο αρνητικα τοτε γιατι εμπηκαμεν σαν χωρα, γιατι η κυπριακη αριστερα εδιεκδικησε την εξουσια κ.ο.κ;
Τα πραματα στην Ε.Ε. εν πολλα πιο περιπλοκα. Τζαι οι πιθανοτητες ανοικτες.

Οντως τα διακρατικα δανεια οπως τζαι η δυναμη των συνδικατων εν σημαντικοι παραγοντες στην Κυπρο.
Χωρις ομως συμμαχο στο προεδρικο θα ειμαστεν τωρα σε πολλα μνημονια ηδη.
Η στην πιο απλη εκδοχη, ακομα τζαι οι "ελευθεροι ουρανοι" θα ειχα δωθει δωρεαν στην εταιρεια του συγγενη του γνωστου βουλευτη-δικηγορου.
Οποιος θελει, να δει το πλαισιο, μπορει να δει το αφηνιασμα των τραπεζιτων τζαι των επιχορηγουμενων τους ΜΜΕ [εθκιεβασα οτι η λαικη εσιει κονδυλι 300, 000 μονο για ενα μεσο λ.χ.] - σημερα ο Φιλελευθερος λ.χ. σχεδον παραποιει ακομα τζαι τα κειμενα στες οικονομικες του σελιδες [οπου υπαρχει κειμενα με ξεκαθαρη καταγραφη των ευθυνων τρων τραπεζων] οταν προβαλει πρωτοσελιδα αποσπασματα για να απαλλαξει τες τραπεζες, τζαι για να δαιμονοποιησει την αντισταση..
Μεγαλο μερος τουτης της νεας επιθεσης "τροικανου αγχους" εν οτι ο προεδρος ειπεν οτι θα διαπραγματευτει σκληρα τζαι οτι παιζει τζαι τοπικα τζαι ευρωπαικα. Ενω αρχισαν τζαι οι τοπικοι μηχανισμοι αλληλεγγυης, συντεχνιες-συνεργατισμος, να κινητοποιουνται.

Τζηνο που χρειαζεται ο Χριστοφιας τζαι τα συνδικατα σημερα, σε ετσι πλαισιο, εν συμπαρασταση..τζαι το ανοιγμα αλλων μετωπων με τες τραπεζες, τζαι το κεφαλαιο.
Που ενα αυτονομο κινημα πολιτων που πρεπει να θεσει τζαι το ζητημα της διαφθορας τζαι της διαπλοκης - γιατι εν οι τραπεζες που συντηρουν τουτο το σκηνικο.
Φωναζουν μερικοι στην αρχισυνταξια του φιλ. γιατι η τραπεζα κυπρου εκαμνε 8 συσκεψη για την ερευνα που ερκεται για τα ομολογα.
τζαι οι εξαπατημενοι πολιτες των αξιογραφων πασιν δικαστηρια - τζαι για τον ορφανιδη πκιον.

Το αισθημα οτι ηδη υπαρχει στην κοινωνια ενας θυμος για τες τραπεζες εν κατι που τους ανησυχει Οπως τζαι η απροθυμια να πουληθει δημοσιος πλουτος - αφου ηδη το φυσικο αεριο προβαλει σαν κατι ορατο, σαν ελπιδα του Δημοσιου, στο εγγυς μελλον.

Εν χαρακτηριστικο οτι ακομα τζαι το Δηκο του Καρογιαν θετει θεμα μη ιδιωτικοποιησεων σε ημικρατικους [συμφωνα με την προξενητρα του συναοικεσιου, Α. Ταραμουντα, που μαλλον εν τζαι η υπευθυνη για την πρωτοσελιδη υστερια εναντια σε οποιαδηποτε αμφισβητηση της τροικας η της λογικης της λιτοτητας].

Ενα νεο μετωπο πρεπει να ενι η πιεση για τον εταιρικο φορο αφου το κεφαλαιο εν ετηρησεν την υποσχεση του για συναινεση απεναντι στην τροικα.

Εν ανοικτο ακομα πως θα παιχτει το παιχνιδι, αλλα πρεπει να θωρουμεν απεναντι μας - τζαι να κτισουμε τις συμμαχιες μας.

Τζαι το "μας" αφορα το χωρο περα που το Ακελ. Το ακελ [οπως τζαι τα συνδικατα ανεξαρτητως ιδεολογιας] εσιει την δουλεια/ρολο του στο θεσμικο πλαισιο,
τζαι υπαρχουν ρολοι τζαι δουλειες τζαι αλλου -
τζαι αλλου ειδους.

Disdaimona είπε...

Ας αρχίσω από αυτο:

τζείνο που χρειαζεται σημερα ο Πρόεδρος τζαι το ακελ ειναι συμπαράσταση.

είναι ενα σημείο στο οποίο θα συμφωνήσω απόλυτα και παρατηρώντας και τες τάσεις εντός και εκτός ακελ, δεν είδα εμφανεις κινήσεις στοχοποίησης πέρα από γνωστους κολαούζους, με τους οποίους όμως υπηρχεν από πριν ανοιχτή συγκρουση.

Νομίζω εθκιαβασες απλοποιημενα την "απλη" μου αποψη όμως.

Δεν εθεσα το ΠΑΜΕ ως μετρο συγκρισης...μαλλον το αντιθετο...εθεσα την ΠΕΟ ως μετρο συγκρισης...η ΠΕΟ σήμερα μπορει να εν το πιο ισχυρο συνδικάτο μες την ευρωπη απο μια αποψη...μπορει να μας θωρουν τζαι λλιον σαν ούφο μες την ευρωπη...για την ιστορία των ευρωπαικών συνδικάτων, υπαρχει παρα πολλην υλικό για να μελετησει κάποιος μπαινοντας τζαι στην ιστοσελιδα της ΠΣΟ...η ιστορία να εξαρτηθουν τα συνδικάτα από τα κόμματα και τα κεντρα αποφασεων στην ευρωπη δεν εν σημερινα...

να καμω μια προσπαθεια, να εξηγησω, γιατι η αποψη μου μπορει να μεν εν τοσο απολοική...

αν σε μια χωρα-μικρογραφία, οπως η κύπρος, τροχιοδρομουνται ενα σωρο βουλευτικά/νομοθετικά/τραπεζικα κόλπα για να κτυπηθει η εργατική ταξη, ίσως εν λογικό να σκεφτουμε πως κάτι ακριβως παρόμοιο γίνεται τζαι στην ευρωπη...

...εννε καθολου λογικό, εντος να εστιάζω στες δραστηριότητες π.χ του Νικολάκη και εκτος-ευρωπαικά να κάμνω ότι εν υπαρχει ακριβώς η ιδια πραγματικότητα..

όταν περνουν νομοι στο ευρωκοινοβουλιο τουτοι οι νομοι εν δεσμευτικοί! δεν κατανοω καθολου γιατι τουτον υποτιμάτε δαμε, ή σχεδον αποσιωπήτε...

...μπορει μιαν αναλογικη ψυρικη αναλυση για το τι καμνουν δαμεσα οι δικηγοροι τζαι οι τραπεζιτες...καποιοι να την καμνουν τζαι για τας ευρωπας...

αρα εγω σκεφτουμαι οτι απλοποίηση ειναι να ειμαι στην ευρωπη σαν τον Νικολακη τζαι στην κυπρο επαναστατρια...δηλαδη ψευτισσα...

το γιατι εμπηκαμεν στην ευρωζωνη εν ενα ζητημα, διοτι σαφως εν επρεπε να μπουμεν..τζαι αν πρεπει να φκουμεν τοτε ας φκουμεν αν τουτον εν το σωστο για τον τοπο μας.

να τελειωσω με αυτο που αρχισα...μπορει να χρειαζεται τζαι συμπαρασταση, για μια σωστη σταση εκ μερους του προεδρου...στο κατω κατω αν προκηρυξει εκλογες θκυο μηνες πριν τη ληξη της θητειας του για να μεν υπογραψει, εν εχαθηκεν τζαι ο κοσμος...

τζαι θεωρω λαθος να επιμεινουμεν στο να μεν παρετηθει γιατι μπορει με αυτον τον τροπο να μεν βοηθουμε αυτο που πιθανον να θελει να πραξει..

Disdaimona είπε...

Να αφήσω ακόμα ενα σχολιο/ερωτημα:

Θέλω να μου αναφέρει κάποιος ΕΝΑ πραμα το οποίο επετυχαν οι λαοι της ευρωπης ως σημερα ΥΠΕΡ τους, στηριζομενοι στα λεγομενα κινηματα.

Πετε μου τί εκαταφεραν ως τωρα αυτα τα κινηματα ΑΠΤΑ.

Προτιμω να κερδισω την απεργια στου Τσοκκου που εν ενα απτο κερδος, η να κερδίσω μια μικρη μαχη σε ενα σουπερμαρκετ που εν θα απολυθουν οι καθαρίστριες, παρα να μιλω για συνθετοτητα της ευρωπης, να καμνω παναήρκα τζαι στο τελος οι Τροικες απλα να καμνουν την δουλεια τους...

Υποψιν πως εμεις ακομα δεν εμπηκαμεν στο μνημονιο...υποψιν πως το ευρωκοινοβουλιο εν πιο δυνατο που την τοπικη βουλη, τζαι υποψιν πως ο κυπριακος λαος, οπως τζαι ουλλοι οι λαοι της ευρωπης εν εχουν ιδεα τι θκιαολο ψηφιζουν τζειμεσα...

...δηλαδη εν να γινουμε ευρωπαιοι δηκοικοί ή δησυκοι...δηλαδη ευρωπαικα αρνια στο τελος, αχαπαροι για το τι ψηφιζουν οι απανταχου Νικολακηδες...

αλλον ο ρεαλισμος αλλον το ψεμα....

αλλον να πω εχω 10 ζητηματα τζαι μπορω να καμω αγωνα για τα 5 τζαι να κερδισω τα 3 τζαι αλλον να κρυφκω ποια εν τα ζητηματα τζαι να μιλω για αγωνες τζαι κινηματα τζαι πιτσες μπλε...

τουτη εν μια που τες βασικες διαστασεις της διαφωνιας μου με την ευρωαριστερα...οτι εν Νικολακηδες της Ευρωπης εκτος τζαι σουπερ επαναστατες εντος..καμνουν μας τζαι κριτικη οτι εμεις ειμαστεν τα αρνια..

Disdaimona είπε...

ανευ, εχω προβλημα προσβαση στα σχολια στο ιστολογιο μου, και δεν μπορω να σου απαντησω εκει για την ωρα, στο ερωτημα σου αν εχω ενδειξεις για δημιουργια νεου κομματος.

όχι δεν εχω...ειμαι σαν την μαγισσα, απλα εγω μασω φυλλα δάφνης, αντί να θωρω τα άστρα...

εν πικρα τα φύλλα δαφνης.

Anef_Oriwn είπε...

DIS,

Πάντως σύμφωνα με δημοσιογραφικές [κουτσομπολίστικες] πληροφορίες [των life style περιοδικών], η Πυθία εν φύλλα κόκας που εμασούσεν!

Ανώνυμος είπε...

οκ. Εν εκαταλαβα οτι το μετρο συγκρισης εν η πεο. Παλε ομως θα ελαλουν η ενοτητα των συνδικατων - τζαι μπορει να πει καποιος οτι η ιστορικη σταση της πεο εν καθοριστικη.
Ομως για να περασουν τα μετρα φορολογησης του πλουτου, τζαι να εν αποφασιστικα τουτην την φορα [για την μεγαλη ακινητη περιουσια τζαι για το φορο εκατομυριουχων - ο εταιρικος μπορει να εν τζαι αυτονομο κινημα], πρεπει τα συνδικατα, ανεξαρτητα ιδεολογιας, να αρχισουν που τα τωρα να προγραμματιζουν τι θα ψηφισουν [εστω ποιους υποψηφιους που καθε κομμα θα πριμοδοτησουν] σε 3 χρονια στις βουλευτικες για να φκει μια σαφης πλειοψηφια βουλευτων [ανεξαρτητως κομματων] που να απαιτει φορο στο πλουτο.
Τζαι ας φακκουν τα ΜΜΕ - οσα μεινουν ως τοτε.

Δεν καταλαβω τι θα εξυπηρετησει μια παραιτηση 2 μηνες πριν. Αν το σκηνικο φτασει ως τζιαμαι εν πιο λογικο να εχουμε μνημονιακες εκλογες.
Τζαι η αριστερα αλλα τζαι τα συνδικατα, μαζι με κινηματα πολιτων, πρεπει να εχουν εισηγησεις.
Αν θα εν ετσι οι εκλογες η οϊ εν να δειξει. Υπαρχουν δεδομενα τα οποια εν να δουμε.
Αλλα το να ειναι ο Χριστοφιας στο προεδρικο, εν διασφαλιση οτι εν θα καμνουν οτι θελουν.

Νομιζω η εισηγηση εν νακκον παραδοξη.
Ας το αφησω ετσι.

Το πραγματικο θεμα ενι αν το κοινωνικο μετωπο των συνδικατων τζαι των πολιτων θα αρθρωσει το πλειοψηφικο του λογο που πριν τες εκλογες.
Για να καθοριστουν τζαι οι παραμετροι του ηγεμονικου λογου.
Αλλα τζαι των πλαισιων της διαπραγματευσης.

Εν ειμαι ακριβως σιουρος τι μπορει να σημαινει κινημα για τον καθενα μας. Το εργατικο ειναι κινημα που εκφραζεται σε πολλαπλα κομματα. Τα κινηματα πολιτων ειναι κινηματα που εστιαζουν σε αλλη διασταση - την πολιτικη παρα την οικονομικη. Μπορει να εν πιο σημαντικη η δευτερη, αλλα υπαρχουν τζαι ζητηματα που μπορουν να αρθρωθουν μονο με την πρωτη, την πολιτικη.

Μπορει να θεωρησει καποιος οτι το απεργιακο κινημα εναντιον του Σαρκοζυ απετυχεν μεν τοτε, αλλα επεβαλε με την ανοδο του Ολαντ την μειωση του οριου αφυπητρετησης.
Στην Γερμανια πριν λλιους μηνες τα μεγαλα συνδικατα επιβαλαν με απεργιες πιο μεγαλες αυξησεις.
Μικροι η μεγαλο "Τσοκκοι" υπαρχουν παντου.

Το αν εν καλο η κακο που εμπηκαμεν σαν κοινωνια στην ευρωπη, εν ενα τζαι ανοικτο θεμα. Το μεγαλο λαθος, οπως αποδεικνυεται τωρα, ομως ηταν η ενταξη στο ευρω ενω εξεκιναν η παγκοσμια οικονομικη κριση.
Αν καποιος θελει να καμει καμπανια αποχωρησης που το ευρω εγω εν βλεπω προβλημα - εν που τες αλλες δουλειες που ελαλουν πριν.

Ομως - υπαρχει μια διαφορα με τους Νικολακηδες της Ευρωπης τζαι τα κυκλωματα τζαι τες κλικες δακατω.
Τζιαμαι εν πιο πλατυ το παιχνιδι, τζαι οι κοινωνικες τζαι πολιτικες συμμαχιες που μπορει να καμει καποιο κινημα εν πιο πολλες.
Δακατω εδημιουργηθηκαν κλειστες κλικες- κυκλωματα τα οποια , μπορουν να υπονομευτουν στο ενδιαμεσο χωρο της αντιφασης της ευρωλαγνειας τους που την μια,
τζαι της προσπαθειας τους να εχουν ιδιομορφο τοπικο καθεστως εκτακτης αναγκης που την αλλη.
Το δικηγορικο γραφειο παπαδοπουλου εν υποδειγμα του συνδρομου.
Οπως τζαι τα διαφορα του τραπεζιτικου τομεα.
Σημερα η Χαραυγη εισιεν πρωτοσελιδο ενα σκανδαλο οπου εχαριστηκαν δανεια εκατομυριων σε γνωστους παραγοντες κλπ - που τες τραπεζες που θελουν την επιχορτηγηση μας.
Τα αλλα ΜΜΕ θα προσπαθησουν να το συγκαλυψουν.
Ενω σε αλλες χωρες, ακομα τζαι η εμπλοκη αντικρουομενων συμφεροντων θα το εκαμνε κεντρο μιας αλφα θεαματικης συζητησης εστω.

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Χαλλόου!!!! Εσυναφέρετέ με;!!! Καλωσόρισα, καλώ! :) Καταρχήν Φούλλλλληηηηη τα "αισθηματικο-ερωτικά" εσυνάφερές τες δκυο φορές σε μιαν εβτομάδαν τζιαι μάλιστα τζιείνην που το θερμόμετρον εν εφάτζιησεν κότσιηνον για να εν που την πυράν - Πάλε η κρίσης της ηλικίας; Νομίζω το σέρβις επιβάλλεται πλέον.

Δεις, παρέχεις το δκυόσμι, παρέχω τη δάφνη. Ννναι, καλλιεργώ τζιαι ποτούτην! :)

Επί του προκειμένου, να εκφράσω προβληματισμούς πέρκι πιάω καμιάν ιδέαν να συνορκιάσω το κουβάριν του νου:

1. Τρώει-κανεί-εν το συζητώ. Εν δεδομένη η αποτυχία, όπως τζιαι η χειραγώγηση για να πω τα ελάχιστα τζιαι να διατηρήσω το επίπεδον του διαλόγου

2. Οκ με διακρατικό δάνειο - παρόλον που εν είμαι τέλεια ξεκάθαρη σε τούτον

3. Ήντα λύσεις υπάρχουν; Ουσιαστικές, πρακτικές, εφαρμόσιμες τζιαι άμεσες. Οκ να καλλιεργούμεν τ' αγγούρκα τζιαι τες τομάτες μας-εξεκίνησα πιλέ. Οκ αντί για ευρά να ανταλλάσσουμεν προϊόντα τζιαι υπηρεσίες - εν πάγια πρακτική του κοινοβίου της 'γειτονιάς'. Σε κρατικόν επίπεδον;

4. Ννναι, έχω πολλά σοβαρούς ενδοιασμούς να πιερώσω τες ..... (άτε να διατηρήσω το επίπεδον), πατταλοδουλειές των τραπεζών τζιαι των οικείων τους - ονόματα τζιαι μη χωρκά πάνω κάτω κοντά στη Δευτεράν μεταξύ άλλων. Που τα πόθθεν ως τα πόθθεν δηλαδή;! Τζιείνοι τζιαι τζιείνοι πιερώννουμου τίποτε;!

5. Την πιο πάνω λογικήν του παραλόγου, εννοείται πως εν την καταλάβω, όσον τζιαι αν επροσπάθησεν τζι' ο Νίκος, τζι' ο Νικολάκης, τζι' ο Φούλλης να με πείσουν. Που το πε πε μάλλον το αντίθετον επιτυγχάννουν.

Οπότε συντρόφκια μου, τα φώτα σας παρακαλώ.

Disdaimona είπε...

Λεεις μου ότι εν αποσπασματική η σκεψη μου αλλα υιοθετεις εσυ αποσπασματική σταση...

Το να καμω καμπανια εναντια των τραπεζων εν μπορει να εν αποκομμενο που τους εργατικους αγωνες...τζαι τουντα θκυο εν μπορουν να εν αποκομμενα απο τι ψηφιζω σε τζειντην μαυρογερημη την ευρωπη!

Υπαρχει πλαισιο...το ζητημα ποιόςθα υπογραψει το μνημονιο εν καθοριστικοτατο...το μνημονιο δεν εν μια εμπορικη συμφωνία τζαι ουτε μερικης διαρκειας ενι...προκειται για ενα βημα, προς καποια συγκεκριμενη πορεία.

Αυτη η πορεία εσιει συγκεκριμενα βηματα! Για να εξιχνιασουμεν τα βηματα πρεπει να δουμε ή να υποπτευθουμεν κατα που τραβα ο δρομος των βηματων.

Ποιος είναι λοιπόν τουτος ο δρομος τζαι ποιοι είναι οι στοχοι του;

Το κεφάλαιο επατωσεν. Ως γνωστόν μερος του προβλήματος εδημιουργησαν το οι τραπεζες με τες φουσκες...αποτελεσμα των οποίων ήταν το κεφαλαιο να συρρικνωθεί...τζιαμε που οι μετοχες, τα ακινητα, οι επενδυσεις αξιζαν χ ποσον τωρα ας πουμεν ότι αξιζουν το μισον.

Ερκεται το κεφαλαιο τζαι τί λαλει; Λαλει θελω τα μισα λεφτα που εχασα, εν με κοφτει αν εν εγω που εδημιουργησα τες φουσκες, θέλω τα! Που θα τα έβρω; Θα δημιουργησω κριση χρεους απεναντι στα κρατη...οσο τζαιρον εβαστουν εδιουν τους, τωρα επαττησα θελω τα πισω!!

Έρκεται λοιπόν τζαι λαλει του κρατους θελω τα! Τζαι πως του το λαλει; Λαλει του ανακεφαλαιοποιησμου τες τραπεζες, τζαι κοιτα εν εσιεις τζαι αλλην επιλογη γιατι εν τζαι εχουμεν τζαι κομμουνισμο, αν δεν ανακεφαλαιοποιήσεις εν να παττησεις τζαι εσυ σαν κρατικος μηχανισμός.

Ντα λαλει του το μαννο το κρατος, τζαι μετα εγω που εν να τα εβρω;

Θα κοψεις μισθους εργαζομενων τζαι του δημοσιου τζαι του ιδιωτικου

Φορολογα τους μαννοκικκιρους τους κυπραιους...βιρα χαρατσια, βιρα περικοπες, βιρα το ενα βιρα το αλλο...

Τζαι τί παει να πει τουτον; Οτι το κεφαλαιο αποφασισεν πως θελει ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ να εξασφαλισει πλεον πως θα ανακτά τα κερδη του...

Εσιεις τζαι καποιους που τσιριλουν για την αναπτυξη...μα ποιάν αναπτυξη;...κεφάλαιο 1ο τομος....η πρωτογενης συσσωρευση του κεφαλαίου γίνεται με ενα και μοναδικό τροπο: ΤΗ ΒΙΑ...δηλαδη την υφαρπαγή περιουσιών!

Τι είναι ταχα το μνημονιο σημερα; ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΒΙΑ ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ..

Αναπτυξη;;; εσιει κουσπο στο μιτσερο...αν πεις τζαι καμιαν κουβεντα παραπανω εσιει τζαι ΧΑ εσιει τζαι ΕΛΑΜ εσιει τζαι αλλους τροπους...

ΑΡΑ

Το να σε παρει το κεφαλαιο στον ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ δηλαδη στην εποχη που εν υπηρχε οργανωμενη αντισταση, εν προυποθεση για την σημερινη υφαρπαγή με τη ΒΙΑ για το κεφάλαιο.

ΑΡΑ...ΕΝΝΕΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ο συνδικαλισμός τζια ο γενικός κινηματισμός....να παμεν οσες φορες θελεις να παιξουμεν κιθαρα ποξω που το υπουργειο οικονομικών, να δωκουμεν τζαι τα ρουχα μας στους πακιστανους τζια να καμουμεν τζαι παζαρακι να διουμεν τα λεμονια που εχω μες τον κηπο μου....

αν δεν μπλοκαρεις την κινηση του κεφαλαιου...εσιει κουσπο στο μιτσερο...

τι παει να πει μπλοκαρω την κινηση του κεφαλαιου; ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!

ο Χριστοφιας δεν μπορει να υπογραψει το μνημονιο!

Το μνημονιο δεν ειναι μια φαση στην πορεια αναπτυξης. Είναι μια φαση στην πορεία καταστροφής της εργατικής ταξης.

Τελια και παυλα.

Disdaimona είπε...

Ανευ γευση δαφνης ξερω...αλλες γευσεις δεν ξερω...αρκει με ο εγκεφαλος μου οπως ενι...εν θελω ενισχυτικα φυτα και βοτανα για να την εβρω..

Disdaimona είπε...

τζαι επισης το ζητημα με το κρατος τζαι τη δυναμη της επομενης κυβερνησης, επρεπε να το εχουμεν λυμενο τζαι να μεν διερωτουμαστεν αν επρεπε να διεκδικησουμεν τζαι την επομενη πενταετια.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Και δεν μπορεις να αποφυγεις ουτε να διαχειριστεις! διοτι η ευρωπη σου λεει: για να σε σωσω πρεπει να εκχωρησεις εντελως τα δικαιωματα σου ως κρατος, τα ζητηματα των τραπεζων, των προυπολογισμων τζαι της ασφαλειας....τοτε θα παρεις τζαι ευρωομολογα της αναπτυξης, θα παρεις τζαι τα φωτοβολταικα, θα παρεις τζαι την πρασινη οικονομία και τότε...

η ευρωαριστερα και ο ιμπεριαλισμός, ο Ολαντ και η Μερκελ θα ζήσουν καλά και εμεις καλύτερα!

καμνουμεν εν καμνουμεν παρτυ δρομου...

Anef_Oriwn είπε...

DIS,

Εν τζιαι υπαινίχθηκα τίποτα ο έρμος! Απλώς μετάφερα τι λένε για την Πυθία…

************************
Μά(γ)ισσα Σαλεμιώτισσα,

Δεν απαντάω σε ερωτήσεις ή αιχμές/μπηχτές/σπόντες σκοπιμότητας ή που μπορεί να με ενοχοποιήσουν!

Anef_Oriwn είπε...

(Ψευδ)Επώνυμες Κορασίδες [DIS & Μά(γ)ισσα] & Ανώνυμε Π.(αίδα),

Sorry, που ως Blogοδεσπότης δεν συμμετέχω στη συζήτηση, αλλά δυστυχώς δεν ευκαιρώ. Πείτε τα ΕΣΕΙΣ…

Εγώ έχω να (συγ)γράψω διάφορα για μια νέα [επίκαιρη] ανάρτηση, αλλά και να μελετήσω το έγγραφο της Ε.Ρ.Α.Σ. με τίτλο “Θέσεις ΕΡΑΣ ενόψει προεδρικών εκλογών” που ανάρτησαν σήμερα στο Blog του [link: http://erascy.blogspot.com/2012/08/2012.html]...
Πρώτα και κύρια θέλω να γράψω ένα κείμενο για την ψεσινή εκδήλωση στη Δερύνεια για την Αμμόχωστο τζιαι την πουλάshκα που έκαμε ο Πρόεδρος του Γαλανού μετά που ο τελευταίος τελείωσε με τον επικήδειο του [για το κυπριακό και την οικονομία και το μυξόκλαμα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προβάλλει επαρκώς την τουρκική κατοχή στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης»]. Κι ο Πρόεδρος απάντησε και καλά έκανε γιατί δεν σηκώνει πλέον να σιωπούμε και να παίζουμε τα καλά παιδιά!
Κατά την ομιλία του Προέδρου, την ώρα που απαντούσε στον Γαλανό, οι οθόνες εδείχναν τον Γαλανόνα ψουψουρά με τον Αναστασιάδη – εκάθουνταν ο ένας εκ δεξιών του Προέδρου κι ο άλλος εξ αριστερών, αλλά ο Πρόεδρος εκείνες τις στιγμές ήταν στο βήμα. Διαφορετικά η εικόνα θα έμοιαζε με μια άλλη θρησκευτικού περιεχομένου εικόνα, εκείνη που λέει: «και εσταυρώθη εν μέσω δύο ληστών»!!! Προφανώς ο Γαλανός θα ελάλεν του Νίκαρου «είδες που τα τριάντα αργύρια σου [σημ. Ιστολόγου: η Δημαρχία Αμμοχώστου και η Προεδρία της Ένωσης Δήμων] επιάσαν τόπο; Είπαν του τα μια χαρά, εν νεν; Ά(φ)ησ’ τον “τούτον” να λαλεί ότι θέλει τωρά»

Anef_Oriwn είπε...

Σήμερα το πρωί κατά τις οκτώ που πήγαινα θάλασσα άνοιξα το ραδιόφωνο στο Τρίτο του ΡΙΚ. Εκείνη ην ώρα έπαιζε ένα τραγούδι με τον Κούλη Θεόδωρου με βαθειά επαναπροσεγγιστικά μηνύματα το οποίο όμως μου προκάλεσε κι ένα κόμπο στο λαιμό κι ένα σφίξιμο στο στομάχι… Νομίζω έχει τον τίτλο “Ο Αγαθόκλης” και το ‘χα ακούσει ξανά μια –δυο φορές και παλαιότερα. Το ίδιο τραγούδι τ’ άκουσα και το απόγευμα, μετά τις έξι, από τον ΑΣΤΡΑ” [πήγαινα στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περιβόλια να επισκεφτώ κάτι φίλους]! Το ‘ψαξα μετά στο You Tube αλλά δεν το βρήκα. Κάποιος να γνωρίζει κάτι περισσότερο;

Disdaimona είπε...

να ψαξω εγώ να σου το έβρω...

προφανως η συζητηση θα μεινει προς το παρον ως δαμε...

μαλλον με τον αγαπητο σχολιαστη Π. για να μεν πω τον αγαπημενο τζαι παρουν μας τζαι χαπαριν, έχουμεν θεμελιωδης διαφορες στες εκτιμησης τοσο της πορείας, οσο της φυσης όσο τζαι της επικινδυνοτητας της καταστασης.

παντως εγω δεν θα συναινεσω σε σφαγή της εργατικής τάξης στην ευρώπη προς οφελος της καπιταλιστικής αναπτυξης και με ανταλλαγμα να καμω κινηματα τοπικα που θα μιλουν εναντια σε εκεινα που προηγουμενως εχω προκρίνει...

η ευρωπη είναι ενας καθαρός οικονομικός ομιλος συμφεροντων που ίσως να εχει προκαλεσει και ο ιδιος την κριση αυτη για να πετυχει τα ιμπεριαλιστικα του σχεδια κατα των χωρων μελων αλλα και κατα των γειτονικων χωρων.

αρα, για μενα δεν μπορει να μπει κανενα θεμα δικαιωματων των λαων αν δεν ανοιχθει το ζήτημα του Κρατους, και δη του επικειμενου Ευρωπαικού Ενοποιημενου Ομοσπονδου Κρατους...

δεν αισθανομαι πως μετεχω στις δυναμεις που τους ενδιαφερει αυτο το συγκεκριμενο ευρωπαικο κρατος και ουτε αισθανομαι πως αυτες οι δυναμεις αντιπροσωπευουν πολιτικά την δική μου ταξη...

αρα, χωρίς κριτική για το αστικο κρατος, απλα θα πρεπει να αποδεχτουμε πως καποιοι απο μας ειναι κομμουνιστες και καποιοι σοσιαλδημοκρατες.

οπως ειπε και ο χατζιδακις: στις μερες μας ή κομμουνιστης εισαι ή πουστης εγω δεν ειμαι το πρωτο...

α τζαι εγω: στις μερες μας ή κομμουνιστης εισαι η σοσιαδημοκρατης εγώ δεν ειμαι το δευτερο...

ακομα και αν αυτο ακουγεται ως απολοποιηση.

ζουμε τα πρωτα χρονια της διεθνους...σχεδον κοπυ πειστ...

Ανώνυμος είπε...

Καταληκτικα για την ωρα..:)

1. Δεν ειμαι σιουρος αν το ζητημα στην Δυση εν καποιου ειδους αναγκη για πρωτογενη συσσωρευση. Η δικη μου εντυπωση εν οτι ο δυτικος πυρηνας του παγκοσμιου συστηματος βρισκεται σε μια διπλη κριση: που την μια, μια μεγαλη μεριδα του υπαρχοντος κεφαλαιου εσιει μεταφερθει στο χρηματιστικο τομεα γυρευκωντας το γρηγορο ευκολο κερδος εκτος παραγωγης,
τζαι που την αλλη η Δυση προσπαθει να προσαρμοστει σε ενα πολυπολικο κοσμο οπου η πολτικο-οικονομικη ανοδος των μη-δυτικων ενισχυει την φυγη μερους του κεφαλαιου προς μη-παραγωγικες επενδυσεις η εκτος Δυσης.

2. Σε τουτο το πλαισιο, εν οντως πολλα σημαντικο να δουμε το θεσμικο πλαισιο - δηλαδη το υπο διαμορφωση/κριση κλπ ευρωπαιακο "ομοσπονδιακο κρατος". Η ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων ηταν μερος της προσπαθειας τουτου του θεσμικου πλαισιου για να αντιμετωπισει τα προβληματα τα οποια εμφανιστηκαν - τζαι εμφανιζονται- λογω της κρισης των τραπεζων/χρηματιστικου κεφαλαιου που το 2008. Το αν μπορει η ευρωπαικη πολιτικη να επιβαλει ελεγχο των αγορων διακινησης κεφαλαιου, εν κατι το οποιο εν υπο συζητηση. Ενεν ανεφικτο με βαση την ιστορικη εμπειρια. Μπορει να γινει ειτε σε σοσιαλιστικο, ειτε σε σοσιαλδημοκρατικο-κευνσιανο καθεστως. Προυποθετει ομως σημαντικες μετατοπισεις. Οποιαδηποτε ομως διαδικασια προυποθετει επισης, αφου πκιον ενας βασικος παραγοντας εν η αναδυση των μη-δυτικων "παικτων", την τοποθετηση οποιασδηποτε οικονομικης η ταξικης στρατηγικης σε ενα γεωπολιτικο η εστω διεθνες πλαισιο.
Εν δαμαι που βρισκεται τζαι η ευρυτερη σημασια των διακρατικων δανειων - σαν εναλλακτικων μορφων δανεισμου.

3. Υπαρχουν διαφορετικα ειδη κεφαλαιων οπως τζαι μια "δυναμικη του κεφαλαιου" μεσα στο συστημα. Το κυπριακο κεφαλαιο πρωτη φορα νομιζω βιωνει ετσι κριση αυτοκαταστροφης τζαι προσπαθει να την φορτωσει οπου μπορει. Το ευρωπαικο κεφαλαιο εν νομιζω να πολλο ενδιαφερεται να φκαλει κερδος που την Κυπρο - αλλα για να μπορεσει να λειτουργησει πρεπει να διαμορφωσει ενα κοινο λογο σε περιπτωσεις "διασωσης". Το προβλημα ενι οτι ακριβως στο εσωτερικο της Ευρωπης εκτος που μιαν ατυπη διαμαχη θεσμων τζαι κεφαλαιου [απειλησεν να φυει που την γαλλια λ.χ. μια πτερυγα του κεφαλαιου μπροστα στην προοπτικη αυξησης της φορολογιας], υπαρχουν τζαι διαφορετικα συμφεροντα του κεφαλαιου - διαφορετικες πτερυγες [οι εγγλεζοι εκαλεσαν τους γαλλους να παν ποτζει, ενω ο Ολαντ επαιξεν το "γαλλικο εθνικο κεφαλαιο" τζαι αν χοντρυνει το παιχνιδι θα ενισχυσει το γαλλικο κεφαλαιο με το βαρος του κρατους].
Η συλλογικη δυναμη της εργατικης ταξης σε τουτο το πλαισιο ενεν αμελητεα [τζαι λογω ιστοριας τζαι λογω θεσμων] - αλλα δαμαι χρειαζεται τζαι μια αναλυση των διαφορων πτερυγων της εργατικης ταξης σαν συλλογικοτητας. Αλλο θεμα.
Οποτε υπαρχουν μια σειρα που δυναμικες νομιζω: το διεθνες πλαισιο, οι ενδοευρωπαικες διαμαχες πτερυγων του κεφαλαιου, διαφορετικες δυναμικες ταξικης συγκροτησης τζαι αντιπαραθεσης, η αναγκαιοτητα αλλα τζαι οι δυσκολιες συγκροτησης ενος ευρωπαικου θεσμικου ομοσπονδιακου πλαισιου - που αναποφευκτα ειτε θα συγκρουστει με τον μηχανισμο παραδοσης της χρηματοδοτησης της οικονομιας που τες αγορες, ειτε θα οδηγηθει παλε σε πολλαπλες κρισεις.
Τουτη η διασταση της ευρωπαικης συγκροτησης [σαν διαδικασιας με καποια ιστορικα αναποφευκτα] αθθυμιζει μου λλιον την αναλυση του Εγκελς για το πως ο καπιταλισμος οδηγα στην κοινωνικοποιηση της παραγωγης τζαι στην αναλογη πολιτικη. Αλλα εν μια γενικολογη αναφορα - η διερευνηση της θα αννοιεν τζαι αλλες πτυχες της συγκροτησης ομοσπονδιων τζαι ενοποιησεων "κρατων".
Σε ετσι πλαισιο μπορει η στρατηγικη του Μαο για "ανταρτοπολεμο τζαι περικυκλωση των πολεων" [σαν επεξηγηση της εισηγησης για "αποσπασματικα" αυτονομα κινηματα/κινησεις] μπορει να εσιει μια ενδιαφερουσα χρησιμοτητα.

Ανώνυμος είπε...

Εν σημαντικο λ.χ.να γινει κατανοητο οτι η αρνηση να μπει η Κυπρος σε μνημονια τζαι σκληρες λιτοτητες πριν, ηταν τζαι μια στρατηγικη αντιστασης, αλλα τζαι αναμονης για την αναποφευκτη επομενη συγκυρια. Οι αποφασεις του περασμενου Ιουνη [λ.χ. η αμεση χρηματοδοτηση των τραπεζων], εν πιεση προς μια αλλη προοπτικη, ενω το επομενο φθινοπωρο μπορει να εν ακομα πιο ενδιαφερον.
Σε τουτο το πλαισιο ενας τοπος σαν την Κυπρο μπορει να εν μιτσης αλλα τζαι αποκαλυπτικος.
Μπορει η εισηγηση του Χριστοφια στην ευρωπαικη προεδρια για συνδυασμο δημοσιοοικονομικης σταθεροτητας τζαι ανατπυξης να εν μια εισηγηση ισορροπιας.
Να δουμεν τι τραβα το πλαισιο.
Τζαι καθε πτερυγα/ταση/αποσπασμα με τα "οπλα" τζαι τες στρατηγικες της.

Να κλεισω με μια αναφορα παλε στα ΜΜΕ. Σημερα ο Φιλελευθερος αλλαξε καπως φκιολιν υστερα που την υστερια του σαββατοκυριακου υπερ του μνημονιου αυστηρης λιτοτητας τζαι εναντιον του Δημοσιου [λογοκρινωντας φυσικα στα πρωτοσελιδα τις τραπεζες τζαι τες ευθυνες τους].
Σημερα το πρωτοσελιδο εν οι θεσεις των συντεχνιων.
Η στρατηγικη μεινισκει οπως τζαι πριν: ανοικτη πορτα για συζητηση στα πλαισια της "συναινεσης" που την μια, αλλα τζαι σκληρηνση της στασης των ταξικων οργανωσεων υστερα που την προσφατη επιθεση [τζαι την κατινια] του κεφαλαιου στες συζητησεις με την τροικα οπως τζαι τες επιχορηγημενες επιθεσεις των ΜΜΕ.
Η "ισομερης κατανομη των βαρων" υποθετω εν ο κωδικας για εισφορα του πλουτου τζαι περικοπες των τραπεζων, ενω η απαιτηση για την "πραγματικη κατασταση" εν η απαιτηση για την δημοσιοποιηση της καταστασης των τραπεζων.
Διοτι ο καφκας των τελευταιων ημερων ηταν να λογοκριθει η συζητηση για τες τραπεζες.