Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ανάρτηση 19/2015 [μακροσκελής, διαχρονικά επίκαιρη, ιστορική, αντι-γριβική] – Ο βίος και η πολιτεία του Γεώργιου Γρίβα (του αυτοκαλούμενου Διγενή της ΕΟΚΆς της Πρώτης)...


Εισαγωγικά

1η τ’ Απρίλη σήμερα, επέτειος έναρξης (το 1955) του αγώνα της ΕΟΚΑ, εναντίον των άγγλων αποικιοκρατών. Ακόμα μια από τις 4(!) “εθνικές” γιορτές που τιμούμε (μετά αργιών) εδώ στην Κύπρο. (Πριν λίγες μέρες είχαμε και την 25η Μαρτίουγράψαμε σχετικά στην προ-προηγούμενη ανάρτηση ΜΑΣ)... Θα βγούνε και πάλι σε άμβωνες και βήματα οι συνήθεις εκ δεξιών ομιλητές για να εκφωνήσουν τις χιλιοειπωμένες (από τους ιδίους) μεγαλοστομίες περί της «μιας χούφτας ανθρώπων που τα ‘βαλαν και νίκησαν ολόκληρη αυτοκρατορία»...
{Μα καλά το κίνημα της ΕΟΚΑ δεν ήταν παλλαϊκό; Και γιατί αυτή οι ίδιοι που μιλάνε για αγώνες κι αντιστάσεις σε αυτοκρατορίες, δεν προβάλλουν ΚΑΙ σήμερα ανάλογες αντιστάσεις στις ευρω-δικτατορικές τρόικες και τα κελεύσματα τους, αλλά αντιθέτως δηλώνουν πλήρη υποταγή και καλούν και τους υπό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αδελφούς έλληνες, διά στόματος Χάρη Γεωργιάδη, να πράξουν το ίδιο}...    
Ως γνωστόν, αρχηγοί της ΕΟΚΑ ήταν, σε πολιτικό επίπεδο ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μακάριος  Γ΄ και σε στρατιωτικό επίπεδο η μεγάλη στρατιωτική ιδιοφυία(!) [τρομάρα ΤΟΥ!] και «άξιο τέκνο της πατρίδας» Γεώργιος Γρίβας, που εκείνη την περίοδο πήρε (κι έφερε) και το ψευδώνυμο Διγενής...
Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα (πέραν από τα λιβανίσματα, τα εγκώμια και τις υπερβολές) ο Γεώργιος Γρίβας “Διγενής” και ποια τα έργα και οι ημέρες του, κάτι που οι εκ δεξιών (εθνικόφρονες) θαυμαστές και οπαδοί ΤΟΥ παραγνωρίζουν, προσπερνούν και επιμελώς αποφεύγουν να αναφέρονται σ’ αυτά.. Αντίθετα όλο και πιο πολύ [και δη τελευταία] οι λάτρεις του εξαιρούν τις στρατιωτικές του ικανότητες και ΜΑΣ τσαμπουνούν ότι νίκησε τους εγγλέζους... [Το ότι ήταν ένας αρρωστημένος αντικομμουνιστής, πωρωμένος φασίστας και παθιασμένος στρατόκαυλος, ΚΑΝΕΝΑΣ τους ΔΕΝ το αναφέρει]...

Για το ποιος ήταν ο Γρίβας, λοιπόν, θα γράψουμε καμπόσα αμέσως πιο κάτω. Τα πλείστα στοιχεία είναι παρμένα από σχετικό άρθρο που εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα της ΕΔΟΝ...

***************************************
Βίος και πολιτεία Γεώργιου Γρίβα “Διγενή”...

Η δράση του Γρίβα πριν το 1955

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν την Ιστορία να αρχίζει και να σταματά στο 1955-59. Και το θέλουν αυτό, γιατί έχει αποδειχθεί πέρα πάσης αμφιβολίας ότι η δράση του Γρίβα, τόσο πριν όσο και μετά ήταν και προδοτική και εγκληματική. Επειδή όμως η Ιστορία είναι ενιαία και δεν επιδέχεται επιλεκτικές αναφορές, θα παρουσιάσουμε, συνοπτικά μεν αλλά με αρκετά στοιχεία τη δράση του Γρίβα τόσο πριν το ’55 όσο και κατά τη διάρκεια του 1955-59 αλλά και μετά το 1959.

Ο Γρίβας ήταν ιδρυτής και αρχηγός της φασιστικής φιλοναζιστικής οργάνωσης “Χ” με μέλη τους γνωστούς στον ελληνικό λαό “Χίτες”. Αυτό το γεγονός φαίνεται ξεκάθαρα και μέσα από δηλώσεις του ίδιου του Γρίβα, και από βιβλία ιστορικών Αριστερών και Δεξιών, και από αποκαλύψεις του υπαρχηγού της “Χ” ταγματάρχη Πουζόϊ.

Ενδεικτικά καταγραφούμε (από διάφορες ιστορικές πηγές) για τον Γρίβα πριν το 1955:
-   Ο Άντρος Παυλίδης στο βιβλίο του “Μακάριος ο Γ΄” αναφέρει: «Ο ρόλος της οργάνωσης των και του ίδιου του Γρίβα ήταν ύποπτος γι’ αυτό οι μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις με πρώτο τον “ΕΛΑΣ” αρνήθηκαν να έρθουν σε επαφή με οποιοδήποτε τρόπο με το Γρίβα και την οργάνωση του».
-  Ο Σπύρος Μυλωνάς στο βιβλίο του “Εθνική Κρίση” αναφέρει: «Το παρελθόν του στην Ελλάδα δεν ήταν καθαρό. Στρατοκράτης, αντιδημοκράτης, παθιασμένος αντικομμουνιστής ίδρυσε την περιβόητη τρομοκρατική οργάνωση “Χ” που κτυπούσε το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα υπηρετώντας αντικειμενικά τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής».
-  Ο Γιάννης Δημητριάδης στο βιβλίο του “Η Σοβιετική Διείσδυση στην Ελλάδα” αναφέρει «Μέσα στη παραζάλη αυτή δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ποιοι εργάστηκαν, για λογαριασμό των Γερμανών εκτός από κάποιες κοινά αποδεκτές οργανώσεις όπως οι “Χίτες”.

Εξ άλλου ο ίδιος ο Γρίβας δηλώνει ότι έφτιαξε την “Χ” όχι για να κτυπήσει τους Γερμανούς κατακτητές αλλά για να κτυπήσει τον “ΕΛΑΣ”.
Αυτό το παραδέχτηκε και ο υπαρχηγός της “Χ” ο οποίος δήλωσε στη δίκη των δολοφόνων της “Ειδικής” τα εξής: «Ποτέ οι Γερμανοί δεν ενόχλησαν μέλη της οργάνωσης μας, εκτός 10 που έπιασαν μια φορά γιατί τους πήραν για κομμουνιστές και τους παράδωσαν στην “Ειδική”. Απολύθηκαν όλοι. Εμάς τους εθνικόφρονες δεν μας πείραξαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί έβαζαν τις εθνικιστικές οργανώσεις να πολεμούν τους κομμουνιστές για να ‘χουν αυτοί ήσυχο το κεφάλι τους.
Ο ίδιος ο Γρίβας στα απομνημονεύματα του αναφέρεται σε ζημιές που προκάλεσε στους κομμουνιστές ενώ δεν λέει λέξη για ζημιές που προκάλεσε στους Γερμανούς».

[Αν αυτά δεν ΣΑΣ φτάνουν για ανταποδείξουν τον φιλοναζιστικό χαρακτήρα της Οργάνωσης του Γρίβα  -της “Χ”- θα επανέλθουμε για να πούμε κι άλλα]… 

Τέλος,  να αναφέρουμε ότι, εάν η “Χ” δεν ήταν φασιστική, φιλοναζιστική οργάνωση δεν θα έπαιρνε στις εκλογές του 1946 και 1950 τα θλιβερά ποσοστά του 0.17% και 0.84%. Αυτά δείχνουν ότι η “Χ” ήταν λαομίσητη και ο αρχηγός της σύμφωνα με τον δεξιό πολιτικό Άγγελο Βλάχο ήταν πολιτικά άκριτος, δεσποτικός, εγωκεντρικός, με νοοτροπία φανατικού.
Αυτά όσον αφορά την αλήθεια γύρω από τη δράση του Γρίβα στην Ελλάδα.

****************************************** 
Για το  ‘55

Το επιχείρημα που προβάλλεται συνεχώς από τους υποστηριχτές του Γρίβα είναι ότι «τούτος» είναι ο απελευθερωτής της Κύπρου από τους Άγγλους αφού αυτός ηγήθηκε του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑς του 1955-59.
Πολλές φορές δε, όταν τους αναφέρεις την προδοτική δράση αυτού του ανθρώπου δεν διστάζουν να σου αναφέρουν και αυτό το αφελές «Μα εμείς τιμούμε το Γρίβα του 1955 μόνο»(!!!!!!), λες και μπορεί να γίνει διαχωρισμός της προσωπικότητας του κατά εποχή… [Πάντοτε αντικομμουνιστής και φασίστας ήταν!!!]

Πριν όμως πάμε παρακάτω (στα της περιόδου 1955-59) ιστορικά σωστό είναι να αναφέρουμε ότι τα χρόνια από το 1940 και μετά είναι γεμάτα (με) αγώνες της Αριστεράς για τα εργατικά δικαιώματα και για την απαλλαγή της Κύπρου από την αποικιακή κυριαρχία. Σ’ όλα αυτά τα χρόνια η Δεξιά συνεργάστηκε με τους Άγγλους και πολλές φορές δικαιολογούσε και τη βία που χρησιμοποιούσαν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-  Το 1941 την απευθείας μάχη της Κυβέρνησης, με τους εργάτες στην οποία 400 εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
- Την παναπεργία του 1944 που νέκρωσε το νησί.
- Την αιματηρή επίθεση των Άγγλων κατά της διαδήλωσης των αριστερών στο Λευκόνοικο με θύματα τον Ανδρέα Εξηντάρη, τον Αντρόνικο Κυπριανού και το μαθητή Κουρτέλλα.
- Τη μάχη των απεργών του 1948 με τους Άγγλους στο Μαυροβούνι.
- Την καταδίκη και τη φυλάκιση στελεχών της Π.Σ.Ε. το 1946 γιατί ανέπτυσσαν πολιτική δράση κατά των αποικιστών.
Και σ’ όλη αυτή τη περίοδο η Δεξιά της Κύπρου συνεργαζόταν με τους Άγγλους, για κατάπνιξη των συγκεκριμένων και άλλων κινημάτων.

Επανερχόμενοι στην κουβέντας για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ [υπό την αρχηγία του “Διγενή”], έχουμε κατ’ αρχάς την υποχρέωση να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα έγιναν πράξεις απαράμιλλου θάρρους και ανδρείας και πολλοί ήταν αυτοί που σαν αγνοί  αγωνιστές θυσιάστηκαν.  Αναφέρουμε ενδεικτικά τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τους 4 του Αχυρώνα του Λιοπετριού…

Αυτό όμως δεν ΜΑΣ εμποδίζει να (επι)κρίνουμε πολλά και διάφορα σε σχέση με την ΕΟΚΑ και κυρίως τις αποφάσεις και τη δράση του ιδίου του Γρίβα:
1. Θα θέλαμε, λοιπόν, να σταθούμε για λίγο στην ένοπλη τακτική [που θα εφαρμοζόταν, όπως το σκεφτόταν ο Γρίβας, από του λίγους και τους εκλεκτούς της ΕΟΚΑ] και που είχε επιλέξει ο Γρίβας για τον αγωνα ΤΟΥ, σε μια εποχή που στην Κύπρο κορυφωνόταν ο μαζικοπολιτικός αγώνας. Τότε το ΑΚΕΛ διαφώνησε με την ένοπλη  τακτική και με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του  την 1/4/1955 πήρε τη θέση ότι η πιο ενδεδειγμένη μορφή αγώνα μέσα στις κυπριακές συνθήκες ήταν η μαζική πολιτική πάλη που θα μπορούσε να αναπτύσσεται, να προσλαμβάνει τη μορφή παναπεργίας, συλλαλητηρίων και πολιτικής ανυπακοής. Αυτή η θέση αποδείχτηκε από την εξέλιξη των γεγονότων και την ιστορία πέρα για πέρα ορθή. Απλώς να αναφέρω ότι ακόμα κι ο ηγέτης της κυπριακής Δεξιάς Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σε συνέντευξη του στον “Αγώνα” 8/11/1974: «Αποδείχθη ότι ο αγών της ΕΟΚΑ 55-59 έβλαψε το εθνικό θέμα της Κύπρου».

2. Αναφορικά με το αντικομμουνιστικό μένος του Γρίβα και τη στάση του απέναντι στην κυπριακή Αριστερά [προφανώς και επιδίωκε να εξοντώσει και τους κύπριους αριστερούς όπως είχε πράξει αναλόγως προηγουμένως, κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, με τους ελλαδίτες] να σημειώσουμε τα εξής: Από το 1957 όταν άρχισε να φαίνεται πλέον ότι η Βρετανική αποικιοκρατία τέλειωνε οριστικά και όλα έδειχνα ότι οδηγούμαστε σε μορφή ανεξαρτησίας ο Γρίβας άρχισε μια οργανωμένη επίθεση ενάντια στην Αριστερά. που πέρασε από τις απειλές στους ξυλοδαρμούς, τις ένοπλες επιθέσεις και τις δημόσιες εκτελέσεις. Δεκάδες ήταν τα μέλη και οι οπαδοί της Αριστεράς που έπεσαν θύματα της μισαλλοδοξίας και της αντικομμουνιστικής υστερίας του Γρίβα και μερίδας της ΕΟΚΑ. Εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν, υβρίστηκαν, απειλήθηκαν, καταδιώχτηκαν, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα, μερικές από τις “εθνικού” κάλλους πράξεις αυτού του «άξιου τέκνου της πατρίδας»:
-   Στις 21 Ιανουαρίου 1958 ένοπλοι μασκοφόροι επιτέθηκαν ταυτόχρονα στους αριστερούς σε δυο χωριά, στην Κώμα του Γιαλού και στη Λύση. Στην Κώμα του Γιαλού πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ηλία Ττοφαρή και στην Λύση τον Μιχάλη Πέτρου, τοπικά στελέχη του ΑΚΕΛ.
-  Τον Μάιο του ίδιου χρόνου μια ομάδα εθνικοφρόνων έσυρε μέχρι το προαύλιο της εκκλησίας στο Λευκόνοικο έναν απλό Αριστερό εργάτη, τον Σάββα Μενοίκου, τον έδεσαν στον πλάτανο έξω από την εκκλησία, τον προπηλάκισαν με βρισιές και να τον δολοφόνησαν με λιθοβολισμό.
-  Στις 29/5/1958 δολοφονείται με φρικτό τρόπο ο Παναής Στυλιανού Αρκοπάναος, βοσκός από την Αχερίτου, τοπικό στέλεχος του ΑΚΕΛ. Μασκοφόροι περικύκλωσαν το σπίτι του, ενώ κάποιοι άλλοι μπήκαν μέσα με ξύλα που είχαν καρφιά στην άκρη και κτύπησαν τον Παναή μέχρι θανάτου, ενώ ξυλοκόπησαν άγρια την γυναίκα του και την κόρη του.

Και για τις τέσσερις αυτές δολοφονίες δεν δόθηκε καμιά εξήγηση, για τον ισχυρισμό του προδότη, παρά το ότι οι συγγενείς των θυμάτων προκαλούν συνεχώς τους Συνδέσμους Αγωνιστών (της ΕΟΚΑ), οι οποίοι αποκαλούν τους δολοφονημένους προδότες, να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους περί προδοσίας.

Όλα τα πιο πάνω (συν πολλά άλλα) μαρτυρούν ότι υπήρχε συντονισμένη επίθεση από το Γρίβα και μια πτέρυγα της ΕΟΚΑ εναντίον της Αριστεράς. Κι αν κάποιοι δεν τα πιστεύουν, καλά κάνουν να διαβάσουν τα “Απομνημονεύματα” του Γρίβα και θα δουν ιδίοις όμμασι ότι τα καταμαρτυρεί και ο ίδιος. Σε επιστολή του στο Μητροπολίτη Άνθιμο το Γενάρη του 1958 αναφέρει: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη κατάσταση. Οι κομμουνισταί είναι αντίπαλοι μας είτε το θέλουμε είτε όχι. Ενδείκνυται να τους εξοντώσουμε ως πολιτική οντότητα ώστε να μην είναι πλέον υπολογίσιμος, δυνάμει δια των αποφάσεων της να επηρεάζει το εθνικό ζήτημα»...

Να σημειώσουμε πάντως, για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η στάση του ΑΚΕΛ υπήρξε προδοτική, να ρίξουν μιαν ακόμα ματιά στα “Απομνημονεύματα” του Γρίβα, για να δουν τι έγραφε στο ημερολόγιο του στις 8/5/1955: «Εθνικόφρονες εφημερίδες κάμνουν πολιτική της τζέπης των. Ουδεμία διαμαρτυρία ούτε δια τον νόμον “περιορισμού κατ’ οίκον” ούτε δια την διαταγή όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι φρουρούν τα ίδια τα γραφεία των. Και όμως η κομμουνιστική εφημερίδα “Δημοκράτης” μαχητικώς καταφέρεται κατά της κυβερνήσεως και εμμέσως μας εξυπηρετεί. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κομμουνιστής διαμαρτύρεται δια τον νόμον και όμως ουδείς άλλος δήμαρχος διεμαρτυρήθη»...

Πέραν τούτου, πώς ήταν δυνατόν τη στιγμή που η αποικιακή κυβέρνηση θεωρούσε τους Αριστερούς (και το ΑΚΕΛ) σαν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο, το έθετε εκτός νόμου (τον Δεκέμβρη του 1955), συλλάμβανε, φυλάκιζε και εξόριζε στελέχη του, αυτοί οι ίδιοι να ήταν καταδότες των διωκτών τους;

{Πιο πολλά για τις δολοφονίες Αριστερών από τους μασκοφόρους του Γρίβα θα διαβάσετε στην 3η ανάρτηση ΜΑΣ του 2008 και ειδικά για τον Μένοικο, στην ανάρτηση ΜΟΥ με αρ. 93/2013}...  
*************************************
1963 – 1964 – 1967

Με το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ, δίνεται την Κύπρο, στη βάση των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνο, μια κολοβή ανεξαρτησία [κι όχι της “Ένωσης”] με έντονα διαιρετικά στοιχεία. Το 1964 [μετά τις δικοινοτικές ταραχές και συγκρούσεις που ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη του 1963] ο Μακάριος αποφασίζει τη δημιουργία “Εθνικής” Φρουράς με 10.000 άνδρες. Δυστυχώς για αρχηγός της “Εθνικής” Φρουράς επιβλήθηκε από την Αθήνα και τον Γιωρκάτζη, ο Γρίβας.
Πολλά ήταν τα σχέδια [πρώτα και κύρια διχοτομικά] που ετοιμάστηκαν στα μαγειριά της Δύσης είχαν βασικά ως σκοπό τη διπλή Ένωση, ενώ το σύνθημα της “Ένωσης” να βρισκόταν συνεχώς στο προσκήνιο.  
Τον Ιούλη του 1966 η Αθήνα προχωρεί σε διάλογο με την Τουρκία για κλείσιμο του Κυπριακού. Η κυβέρνηση καταδικάζει τις ενέργειες αυτές της Ελλάδας αλλά ο Γρίβας σε επιστολή του στον πρωθυπουργό της Ελλάδας 25/1/66 αναφέρει:
«Προχωρήστε σταθερά και αποφασιστικά και ότι αποφασίσετε εδώ είναι εξασφαλισμένο». Δηλαδή ο Γρίβας θεωρούσε τον εαυτό του εξουσία που ρύθμιζε το μέλλον της Κύπρου όπως αυτός ήθελε.

Την 21η Απριλίου 1967 επικρατεί στην Ελλάδα το πραξικόπημα και η κατάσταση χειροτερεύει. Ασκείται πλέον μια άνευ προηγουμένου πνευματική και φυσική τρομοκρατία στον κυπριακό λαό με στόχο την “Ένωση”. Όσοι είχαν αντίθετη άποψη με το Γρίβα και έλεγαν ότι δεν ήταν δυνατό να αποφασίζει η χούντα για το μέλλον της Κύπρου, ήταν προδότες, ανθέλληνες, κομμουνιστές και άθεοι και έπρεπε να υποστούν βαριές συνέπειες και πολλές φορές πλήρωναν αυτή τους τη διαφωνία και με τη ζωή τους. Την ίδια ώρα και μια και η  “Εθνική Φρουρά” ελεγχόταν από αξιωματικούς όργανα του Γρίβα, έπαιρναν διαταγές μόνο από την ελληνική Χούντα.
Εκείνη την εποχή [τον Νοέμβρη του 1967] και μέσα σ’ ένα έντονα φορτισμένο κλίμα οι τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές απαγορεύουν τις περιπολίες της Αστυνομίας στο χωριό Άγιος Θεόδωρος  Λάρνακας που αποτελούσε τουρκοκυπριακό θύλακα. Η Εθνική Φρουρά με διαταγές του Γρίβα επεμβαίνει και καταλαμβάνει τα υψώματα. Η Χούντα όμως διατάσσει εγκατάλειψη της περιοχής και τερματισμό των περιπολιών, της Αστυνομίας στο χωριό Άγιος Θεόδωρος, αλλά και απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο!!!!

*********************************
1971- 1974

Μετά τα γεγονότα της Κοφίνου ο Μακάριος και η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσία του τόπου εγκαταλείπουν την πολιτική της Ένωσης (του “ευκταίου”) και υιοθετούν τη “γραμμή του εφικτού”.
Στις 31 Αυγούστου 1971 ο Γρίβας (ξανα)έρχεται στη Κύπρο με την ανοχή της Χούντας. Μόλις έρχεται ο Γρίβας ιδρύει την ΕΟΚΑ Β΄ μια φασιστική οργάνωση που χρησιμοποιούσε παράνομες κι αθέμιτες μεθόδους, για να υποσκάψει το κυπριακό κράτος.
Ο λαός μας γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου φυσική και πνευματική τρομοκρατία. Η κυβερνητική μηχανή διαβρώνεται , στα σχολεία οι δάσκαλοι τρομοκρατούνται για να «εξυψώνουν το εθνικό φρόνημα των μαθητών». Η Εθνική Φρουρά ελέγχεται από τη Χούντα. Τμήματα της Αστυνομίας ελέγχονται από την ΕΟΚΑ Β΄. Αθώοι πολίτες που διαφωνούσαν με την ΕΟΚΑ Β΄ δολοφονούνται. Οι κλοπές όπλων, οι ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών, οι πράξεις βίας γίνονται σύνηθες φαινόμενο.
Κι όλ’ αυτά ήταν αναμενόμενα μια και ο Γρίβας καθοδηγούσε την ΕΟΚΑ Β΄ με σκοπό να «καταλύσουν το κράτος και να ανατρέψουν το Μακάριο με δολοφονίες και δολιοφθορές χωρίς έλεος χωρίς οίκτο και χωρίς δισταγμό».
Επίσης σε προκήρυξη της η ΕΟΚΑ Β΄  ανάφερε: «Θα πράξωμεν παν το δυνατόν, δια να αποδείξομεν ότι το κράτος έχει παύσει να υφίσταται».
Αυτές όλες οι ενέργειες του Γρίβα ώθησαν τον τότε Πρόεδρο της Βουλής κ. Γλαύκο Κληριδη να δηλώσει ότι «εάν ο Στρατηγός Γρίβας δεν σταματήσει τις δολοφονίες θα καλέσει τη Βουλή να τον καταδικάσει σαν κοινό δολοφόνο»...
Ο Σπύρος Παπαγεωργίου από τους πιο ακραίους εθνικόφρονες πιστός οπαδός του Γρίβα, άνθρωπος που υπηρέτησε την κυβέρνηση Σαμψών σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος γράφει στο βιβλίο του, “Μακάριος, πορεία δια πυρός και σιδήρου”: «Είναι εξακριβωμένο ότι το καλοκαίρι του 1973 μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου 3 ομάδες της ΕΟΚΑ Β΄ εργάζονταν στα σχέδια ανατινάξεως του Μακαρίου και είναι επίσης σίγουρο ότι τις ενέργειες των 2 ομάδων γνώριζε και καθοδηγούσε ο Γρίβας» (σελ. 180)...
Το 1972 προετοιμάζεται πραξικόπημα με τον κωδικό “Σχέδιο Αράχνη”. Εκτελεστές το 2ο Ε.Γ. του ΓΕΕΦ και ο Γρίβας. Ευτυχώς όμως στις 14/2/1972 τα σχέδια διέρρευσαν και λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα επαγρύπνησης, ενώ στην Αρχιεπισκοπή γίνεται ογκωδέστατο συλλαλητήριο που καταδικάζει την ΕΟΚΑ Β΄ και δηλώνει την υποστήριξη του στο Πρόεδρο Μακάριο (Κ. Γραικού “Κυπριακή Ιστορία” σελ. 117).
Το σχέδιο “Αράχνη” όμως, δεν είναι το μόνο πραξικοπηματικό σχέδιο που ανέλαβε η ΕΟΚΑ Β΄ με το Γρίβα, αποκαλύφθηκαν ακόμα τα σχέδια “Σφενδόνη”, “Αφροδίτη” και “Απόλλων”. Μάλιστα το τελευταίο είχε και την κωδική υπογραφή του Γρίβα Α.Ε./2 δηλαδή Αρχηγός ΕΟΚΑ Β΄.
Στο μεταξύ οι τρομοκρατικές ενέργειες και οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζονται, ενώ στις 27/7/1973 μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ απαγάγουν τον Υπ. Δικαιοσύνης και ο Γρίβας ζητά για την απελευθέρωση πλήρη αμνηστία.
Στις 27/11/1973 27/1/1974 [σημ. 2/4/2015: μα πού ήβρα την προηγούμενη ημερομηνία; thanks φίλε Σολιάτη για την επισήμανση του λάθους], ο Γρίβας πεθαίνει, αλλά έχει αφήσει στους συνεχιστές του εθνικοπρεπούς έργου ΤΟΥ την παρακαταθήκη ΤΟΥ που ήταν «να καταλύσουν το κράτος και να ανατρέψουν το Μακάριο, με δολοφονίες και δολιοφθορές χωρίς έλεος, χωρίς οίκτο και δισταγμό».
Πράγματι η οργάνωση του, εκτέλεσε το σκοπό της στις 15 Ιουλίου 1974. Τελικά, η ΕΟΚΑ Β΄, η παράνομη φασιστική οργάνωση του Γρίβα, συμμετείχε ενεργά [αν και ο Γρίβας ήταν ήδη πεθαμένος], μαζί με τους έλληνες χουντικούς αξιωματικούς της “Εθνικής” Φρουράς, στην υλοποίηση του χουντοφασιστικού πραξικοπήματος της 15ης του Ιούλη του 1974. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ήταν το πραξικόπημα που έδωσε την ευκαιρία και την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει την Κύπρο 5 μέρες μετά. Τα τραγικά αποτελέσματα και τις καταστροφικές συνέπειες της τούρκικης εισβολής  ΟΛΟΙ τα γνωρίζουμε και τα βιώνουμε μέχρι και σήμερα [γι’ αυτό να μην τα επαναλάβουμε!], ενώ η διχοτόμηση του νησιού ΜΑΣ είναι προ των πυλών...
Και υπάρχει και ο Πενταδάκτυλος για να ΜΑΣ θυμίζει για καλά τα έργα και τες ημέρες του Γρίβα, του ολετήρα της Κύπρου!  


Anef_Oriwn

[περί του βίου και της πολιτείας του διαβόητου Γρίβα]
Τετάρτη 1/4/2015 

34 σχόλια:

Woofis είπε...

Άνεφ shαιρετώ σε. Έθθα απονείμω μετάλια νηφαλιότητας τζιαι αντικειμενικότητας στην ανάρτηση σου, που έτσι τζι'αλλιώς εν νομίζω να ήταν ο στόχος σου. Αφετέρου δε λαλείς πολλές τζιαι σκληρές αλήθκειες τες οποίες δυστυχώς προσπαθούν να αποσιωπήσουν ή να υποβιβάσουν οι υμνητές του Γρίβα.
Εν θα αποφύγω να διατυπώσω όμως μιαν ένστασην. Αν θέλει κάποιος να παραθέσει το ποιος ήταν ο Γρίβας εν πρέπει να αρκέφκει ούτε που το '55, ούτε όμως (πάλε επιλεκτικά, όπως κάμνουν οι υμνητές του) που την ίδρυσην της "Χ". Αναφέρω απλά τη συμμετοχήν του στην μικρασιατικήν εκστρατείαν καθώς τζιαι στο αλβανικό μέτωπο. Όσο για τη "Χ", μεν ξεχνούμεν ότι υποστηρικτής τζια μέλος της υπήρξεν ο - νεαρός τότε - Μακάριος, ενώ στην επιλογήν του Γρίβα για αρχηγού του ένοπλου αγώνα φέρει ευθύνην ο "εθνάρχης". Όσο για τον αγώναν της ΕΟΚΑ, εν προφανές ότι απέτυχεν στον πρωταρχικόν του στόχον, ενώ εσυνεισέφερεν τα μάλα στον εθνοτικόν τζιαι ιδεολογικόν διχασμόν των κυπρίων. Αλλά ο αγώνας εν ήταν μόνον ο Γρίβας, τζιαι οι επιλογές που εγίναν, καθώς τζιαι οι ακρότητες του, εν μπορεί άκριτα να αποδίδονται μόνον στον "στρατιωτικόν" αρχηγόν του.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Οτι και να λες καθε χρονο η ιστορια εν γραμμενη με ολοχρυσα γραμματα οσες δικαιολογιες και να προσπαθειτε να σφηνωσετε στον εγκεφαλο του καθενος η κληρονομια που αφησε ο αγωνας ειναι εκει οδηγος και φαρος λαμπρος στους αιωνες των αιωνων
.Ξεχνας εκτος απο μικρασιατικη καταστροφη που ετσι κι αλλιως διαφωνεις λογω ιδεολογικων αγκυλωσεων ,το άλβανικο μετωπο,την προταση για να αναλαβει ο Γριβας την αρχηγια του Ελλας ,ξεχνας επισεις σκοπιμα την αλλαγη θεσεων και συνθηματων της κυπριακης αριστερας το 40_50 βαση στο τι γινοταν στην Ελλαδα με τους κουμμοουνιστες και τον εμφυλιο και τις μετεμφυλιακες καταστασεις,ξεχνας επισεις την πολεμικη της χουντας στον Γριβα,τκηναπαγορευση εξοδου απο τηνΕλλαδα του γριβικου Σπυρου Παπαγεωργιου.
Δενσυγκρινεις επισης τον στρατοκαυλο Γριβα με τον στρατηγο Τσε και τις δολοφωνιες του Γριβα με τις εκτελεσεις του κομανταντε.

Το πιο σημαντικο ομως που εσυ προσπαθεις να ξεχασεις και να μεταδωσεις αυτην την αμνησια ειναι οτι ο Γριβας οχι ο Διγενης γεννησε :Παλληκαριδιες,17χρονους που πηραν ανηφοριες και μονοπατια συνηδητα ρε,για να βρουν σκαλοπατια ρε που εσεις φοβηθηκατε ,που οδηγουν ακομα και θα οδηγουν στην λευτερια.Αν δεν γνωριζεις μαθε οτι αυτο ηταν το τελευταιο ποιημα-μυνημα προς τους συμμαθητες του,οχι τα τελευταια του λογια αυτα ηταν αλλα

"Ειναι ωραιο να πεθαινει κανεις για την Ελλαδα,η ωραιοτερη μερα της ζωης μου ,μη ρωτατε γιατι"
Μ ρωτησεις ουτε εσυ γιατι,απλα σκεφτου 2 λεπτα .

Επισεις ο Γριβας γεννησε Ματσηδες .

Να σου πω επισης να μαθεις οτι ο ιδιος ο χαρτινγκ ειπε οτι οταν εταξε μισο εκατομυριο λιρες συν εκτασεις γης σ τον καναδα στον σπουδασμενο γεοπονο Ματση για να προδωσει τον διγενη που κατα τα αλλα οι εγγλεζοι ηξεραν ανα πασα στιγμη που ηταν,αυτος του απαντησε κατι στα ελληνικα που οπως του μεταφρασαν σημαινε οτιδεν κανουν τον αγωνα για υλικα αγαθα ,αυτολεξης

"Ου τον αγωνα περι χρηματων ποιουμεθα αλλα περι αρετης"
Αρετη ενα ψυχικο αγαθο που ο ελληνισμος γεννησε ,ισως να ηταν και οι τελευταιοι που το κατειχαν.

Δεν θα σου πω τιποτα παραπανω για τον εταιρο Ανορθωσιατη και στενο φιλο του Ματση τον συγχρονο Λεωνιδα,και ουτε αλλες τοσες εκατονταδες αφανεις ιστοριες και ηρωες που γαλουχισε και οργανωσε ο Γριβας.

Anef_Oriwn είπε...

Σχολιογράφε “ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ”,

(Ως συνήθως) ΚΑΙ πάλι συνθηματολογείς κι αερολογείς - λες κουβέντες του αέρα χωρίς ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ τεκμηρίωση! Λόγου χάριν να πούμεν(τε), μιλάς αορίστως για κάποια «προταση για να αναλαβει ο Γριβας την αρχηγια του Ελλας» [ΕΛΑΣ, αγαπητέ συνομιλητά κι όχι «Ελλας»]… Έχω ξανακούσει αυτήν την κουβέντα, αλλά κανείς ΔΕΝ έχει παρουσιάσει στοιχεία για την τεκμηρίωση της; Αλλά κι αν κάποιος έριξε τελικά και τ’ όνομα του Γρίβα στο τραπέζι για την αρχηγία του ΕΛΑΣ, αυτό ΔΕΝ σημαίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Αντιθέτως ότι ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΗΚΕ, σημαίνει ΠΟΛΛΆ!

Πολλά είν’ αυτά [όχι απλώς μεμπτά, αλλά και προδοτικά και εγκληματικά] που έχω παραθέσει για τον Γρίβα στο κείμενο ΜΟΥ, αλλά ΕΣΥ τα ‘χεις κάνει γάργαρα και περί άλλων τυρβάζεις... Ούτε καν νύξη στην ένδοξη(!) δράση του Γρίβα ως Αρχηγού της τρομοκρατικής ΕΟΚΑ Β΄ ΔΕΝ έκανες! Προφανώς την έχεις διαγράψει από το hard disc του εγκέφαλου ΣΟΥ! Δεν κάνει να θυμάστε και τέτοιες πτυχές της κατά τ’ άλλα ένδοξης ζωής αυτού που «γεννησε Ματσηδες … [και] … Παλληκαριδιες»… Τους αγωνιστές (γενικώς), φίλε σχολιογράφε, τους μαχητές και τους ηρωικούς πεσόντες και νεκρούς ΔΕΝ είναι κάποιος άλλος άνθρωπος που τους γεννά [κι αυτός αμφιβόλου ποιότητας], αλλά οι ιδέες [για την ελευθέρια, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη], καθώς και οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε... Ή όπως λεει και ο ποιητής [ο Βάρναλης] τους γεννά η «ανάγκη» και η «οργή»... [A, και ήρωες ΔΕΝ είναι μόνο αυτοί που κρατούν ντουφέκκια και σκοτώνουν κόσμο!]...

Να ΣΟΥ αναγνωρίσω όμως ότι είπες όμως και κάτι πολύ σωστό: ότι ο Γρίβας διέπραττε «δολοφωνιες και ο Τσε «εκτελεσεις»... [Γλώσσα λανθάνουσα λέει αλήθειες!]...

Το παραμύθι περί αντιχουντικού Γρίβα το ‘χουμε κι αυτό ξανακούσει... Κι ο χουντικός Ιωαννίδης ανέτρεψε τον χουντικό Παπαδόπουλο, αλλά και οι δύο χουντικοί ήταν...

Και ποια είναι επιτέλους αυτή «η κληρονομια που αφησε ο αγωνας [και που] ειναι εκει οδηγος και φαρος λαμπρος στους αιωνες των αιωνων...», όταν αυτοί [οι εκ Δεξιών ορμώμενοι] που βγάζουν πύρινους λόγους αυτές τις μέρες για το «έπος του Αγωνα και της ΕΟΚΑ και τον θρύλο του Αρχηγού Διγενή» έχουν υποταχθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα στους τροϊκανούς εταίρους μας;

Σολιάτης είπε...

Φίλε Aneforiwn,
Νομίζω η ημερομηνία θανάτου του Γρίβα που αναφέρεις είναι λάθος, αν δεν κάνω λάθος εκορτάchιασεν το τέλος του Φλεβάρη του 1974.

Ναι ο Γρίβας συμμετείχε στην Μικρασιάτικη Εκστρατεία, ε, και; Γιατί όταν ήταν έξω από την Άγκυρα ξαφνικά και χωρίς αιτία οπισθοχώρησε και άλλαξε πορεία;

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Woofis,

Μετά λύπης ΜΟΥ παρατηρώ ότι δυστυχώς δεν απέφυγες την πεπατημένη στο σχόλιο ΣΟΥ... Όπως (σχεδόν) ΟΛΟΙ οι εκ Δεξιών νυν φιλελεύθεροι, που για χρόνια θαύμαζαν ή/και εξυμνούσαν τον Γρίβα, αλλά μιαν καλή ημέρα ανακάλυψαν ότι δεν είναι ΤΙΠΟΤΑ παρά ένας ττενεκκές [και δεν μπορούν να το χωνέψουν που για τόσο καιρό εθελοτυφλούσαν], κι έχουν υιοθετήσει την τακτική των ίσων αποστάσεων από τους Γρίβα και Μακάριο [είναι κι αυτό μια μορφή πολιτικής αυτοάμυνας], έτσι κι ΕΣΥ λειτουργείς αναλόγως. Μια προσφιλής και συνήθης κουβέντα ΣΑΣ είναι η ισοπεδωτική ατάκα: «Οκκέι, ο Γρίβας έκαμε χίλια δυο κακά, αλλά κι ο Μακάριος δεν ήταν και καλύτερος»...
Κι όμως αγαπητέ Woofis, ΔΕΝ είναι έτσι τα πράματα... Ναι μεν ο Μακάριος ήταν για μεγάλες περιόδους της ζωής του ή και για κάποιες εποχές και αντικομμουνιστής και εθνικιστής και “Χίτης” και αντι-τούρκος και δεν ξέρω κι ΕΓΩ τι άλλο, αλλά αποτελεί καθαρή ιστορική ισοπέδωση [κοντολογίς είναι ανιστόρητο!] να εξισώνουμε τους δύο... Απλώς να σημειώσω με αφορμή τη γενική αναφορά ΣΟΥ σε «ακρότητες» του Γρίβα, ότι ο Μακάριος είχε διαφωνήσει με το όργιο βίας, επιθέσεων και δολοφονιών που ο Γρίβας είχε διατάξει σε βάρος της Αριστεράς...

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Σολιάτη,

Ο Γρίβας εν τέλος του Γενάρη του ’74 που επέθανεν, κι όχι του Φεβράρη του ‘74... [Ήμουν τότε κοντά στα 17 ΜΟΥ και θυμάμαι τον θάνατο του]... Εξ άλλου το ετήσιο μνημόσυνο τού Γρίβα εν τότε που το κάμνουν [τέλος του Γενάρη]˙ τζιαι πάει τζιαι παρίσταται τζιαι καπαρτίζει σύσσωμη η ηγεσία του ΔΗΣΥ...

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Προς πληροφοριαν σου,για να μαθαινεις κιολας ο Γριβας δεναποδεχτηκε την προταση των κουμμουνιστων δεν αποριφθηκε γι αυτο συν το οτι τους πολεμησε στον εμφυλιο,δεν μπορουσε να ειναι αποδεκτος ουτε απο την κυπριακη αριστερα.

Οι ηρωες,και συμφωνω οτι ηρωες δεν ειναι μονο στους ενοπλους αγωνες,κατω απο τις διαταγες του μεγαλουργησαν και γενικα ολοκληρος ο λαος υπο τηνεπιβλεψη και οργανωση μονο του Γριβα,γραφτηκαν στην ιστορια.Αρα στην ουσια υπηρχε η φλογα ο ποθος ,ομως αυτος ηταν ο λογος απλωθηκε και κορυφωθηκε.

Γαργαρα εκανες και συ ως συνηθως τα περι ηρωων,τιμα τους μια φορα,μια και μοναδικη,ντροπη σας.

Αυτα για τον Τσε δεν τα εγραψα κατα λαθος,απλαστα μυαλα σας ειναι λαθος.
Δολοφονιες απο τον Γριβα,εκτελεσεις απο τον Τσε.

Ταπερι αντιχουντικου και αιωνιως ταγμενου στον βασιλια Γριβα δεν σε συμφερουν και ουτε τα ξερεις γιατι προφανως δεν θελεις να τα μαθεις.

Και για να εξηγουμαστε απλα μην αναφερεις ατομα και παραταξεις που καπηλευοντε τον αγωνα και τους ηρωες και πραττουν ακριβως το αντιθετο απο αυτην την κληρονομια. που ακριβως εκεινοι μας αφησαν

Anef_Oriwn είπε...

Σχολιογράφε “ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ”,

Είπαμε να μιλάς με (διασταυρωμένα) στοιχεία και να παραθέτεις πηγές... Γι’ αυτό και την «προταση των κουμμουνιστων» να αναλάβει ο Γρίβας την αρχηγία του ΕΛΑΣ και την οποία ο Γρίβας απέρριψε, την θεωρώ, ενόσω δεν παρουσιάζονται στοιχεία, ως ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΗ!

Γράφεις επίσης τζιαι λαλείς ΜΟΥ: «Οι ηρωες, [...], κατω απο τις διαταγες του μεγαλουργησαν και γενικα ολοκληρος ο λαος υπο την επιβλεψη και οργανωση μονο του Γριβα, γραφτηκαν στην ιστορια»... --- Όπως φυσικά και οι δολοφονίες των Αριστερών [κι όχι μόνο] διαπράχτηκαν ... «υπο την επιβλεψη και οργανωση μονο του Γριβα»...

Δεν κατάλαβα, είσαι και βασιλόφρονας; Και το θες να πεις; Ότι ο Γρίβας έγινε αντιχουντικός μετά που η Χούντα του Παπαδόπουλου κατέστειλε τον Δεκέμβρη του 1967 το Κίνημα του Βασιλιά ενάντια στη Χούντα κι αυτός εγκατάλειψε τη χώρα;

Και τέλος δυο – τρία ερωτήματα πάνω σε μερικά ζητήματα σε ςχεση με τον Γρίβα που τα ‘χεις κάνει γαργάρα:
1. Ήταν [ΝΑΙ ή ΟΥ] η γριβική οργάνωση “Χ”, φιλογερμανική και φιλοναζιστική; Από πού είχε εξασφαλίσει τον εξοπλισμός της; Μπορείς να αναφέρεις έστω και μία μάχη που έδωσε η “Χ” ενάντια στους γερμανούς κατακτητές; Ή μήπως ΜΟΝΟ τους κομμουνιστές [και τον ΕΛΑΣ] είχαν ταχτεί να πολεμήσουν;

2. Κατά την περίοδο 1955-59 [την περίοδο του Αγωνα της ΕΟΚΑ] έδωσε διαταγές και δολοφονήθηκαν από μασκοφόρους μέλη της ΕΟΚΑ, με τη ρετσινιά του προδότη, αθώοι άνθρωποι (κι Αριστεροί και Δεξιοί), για λόγους όμως καθαρά πολιτικούς, ή προσωπικούς ή και άλλους;

3. Με την ίδρυση [από τον ίδιο τον Γρίβα] της τρομοκρατικής και φασιστικής ΕΟΚΑ Β΄, την υπόσκαψη του κυπριακού κράτους [από μέρους της ΕΟΚΑ Β΄] και τη συμμετοχή της στο προδοτικό χουντοφασιστικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη του 1974, συνέβαλε [ΝΑΙ ή ΟΥ], τα μέγιστα στη πραγμάτωση της τουρκικής εισβολής και την μέχρι σήμερα κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία; Σίγουρα κι αυτό γινόταν «υπο την επιβλεψη και οργανωση μονο του Γριβα»… Και δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ σημασία ότι τον Ιούλη του 1974 ο Γρίβας δεν βρισκόταν στη ζωή. Τα παραπούλια του ήταν εκεί και συνέβαλαν με όλες τους τες δυνάμεις στην εδραίωση του πραξικοπήματος...

Anef_Oriwn είπε...

Το link που είχα βάλει για παραπομπή στην ανάρτηση ΜΟΥ με αρ. 93/2013 [με αποσπάσματα από αφήγημα του Γιώργου Φ. Πιερίδη για τον Σάββα Μένοικο], ήταν λανθασμένο˙ το ‘χω όμως διορθώσει...

Ανώνυμος είπε...

Μας τον θυμίζει καθημερινά ο Πενταδάκτυλος. ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

drum

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Τυγχανει να Γνωριζω τον ανθρωπο που εκρυβε τον Γριβα στο σπιτι του απο τα μεσα του 56 εως τα τελη το 58,η γυναικα του δακτυλογραφουσε ολες τις διαταγες και μεδιαβεβαιωσε οτι"Ουδεποτε ο αρχηγος εκτελεσε καποιον για τα φρονηματα του,και εγω ειχα αριστερο στην ομαδα μου,υπαρχουν αριστεροι πατριωτες"

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Ο Γριβας ηταν βασιλικος,ειχε στενη επαφη με τον βασιλια και το στρατηγειο μεσης ανατολης στην κατοχη,υπαρχει επιστολη-διαβεβαιωση του καθερεμενου απο τους ναζι μητροπολιτη αθηνων οτι οΓριβας ειχε αντιστασιακη δραση εστω και μικρη αφου δρουσε στην αθηνα,ενω οπως πιστευω γνωριζεις η μεγαλες μαχες και η φυση του αγωνα το ευνοουσε αυτο εγιναν στην υπαιθρο.
Αλλωστε γιατι ενας εν αποστρατεια στρατηγςος να πολεμησε εθελοντικα τον φασισμο και να ηταν φιλοναζι;
Απαντα μου σε αυτο.

Απο τον θανατο του Γριβα εως την εισβολη περασαν εξι μηνες ,τα παραπουλια της χουντας διεπραξαν το πραξηκοπημα αφηνοντας ακαλυπτη την Κυπρο.
Τα πρωτοπαλληκαρα του Γριβα εφυγαν απο την οργανωση ,η εοκα β αλλαξε φρουρα οι πρακτορες εκαναν κουμαντο.

Απόλλωνας είπε...

Μπορεί να έχουν πλάκα από μια άποψη και να προκαλούν γέλιο, όλοι όσοι προσπαθούν να πλέξουν το εγκώμιο του Γρίβα, όπως π.χ. ο Ανορθωσιάτης που λέει «Από τον θάνατο του Γρίβα έως την εισβολή πέρασαν έξι μήνες, τα παραπούλια της χούντας διέπραξαν το πραξικόπημα αφήνοντας ακάλυπτη την Κύπρο» ή όπως το άλλο με τη μικρασιατική εκστρατεία. Όμως στην πραγματικότητα είναι αξιοθρήνητοι επειδή χρειάζονται μια τέτοια εφιαλτική προσωπικότητα σαν ήρωα τους και για να το πετύχουν καταντούν να εκστομίζουν κάθε λογής ανοησίες. Άκου να γίνεται παραλληλισμός του Γρίβα με τον Τσε. Ε ρε τι άλλο θα ακούσουμε σ’ αυτό τον τόπο….

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Μια διορθωση ,ο συγγραφεας της επιστολης που ανεφερα πιο πανω ειναι ο αρχιεπισκοπος αθηνων στενοτατος συνεργατης και συμβουλος του Γριβα που αρνηθηκε να ορκισει την κατοχικη κυβερνηση

Υπαρχουν δεκαδες συλληψεις μελων της χ απο γερμανους και παρα πολλα εγραφα επικοινωνιας της χ με τον βασιλια και το στρατηγειο για τις κινησεις των Γερμανων.

Anef_Oriwn είπε...

“ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ”,

Στην ουσία και στην πράξη δε είσαι παρά ένας (άτσαλος) απολογητής της τρομοκρατικής, αντικομμουνιστικής και φασιστικής δράσης του Γρίβα και σε Ελλάδα και σε Κύπρο καθώς και της ΕΟΚΑ Β΄...
Επ’ αυτού συνοπτικά ΚΑΙ τα εξής:

1. Εδώ ΣΟΥ ζήτησα να ΜΟΎ αναφέρεις έστω και ΜΊΑ μάχη που ο Γρίβας έδωσε εναντίον των γερμανών κατακτητών που να αποδεικνύει και στοιχειωδώς την αντιστασιακή του δράση [μάχες εναντίον του ΕΛΑΣ πώς τα κατάφερνε και έδινε στην Αθήνα;], κι ΕΣΥ ΜΟΎ μιλάς για ένα “Πιστοποιητικό” για τη «μικρή αντιστασιακή του δράση» που εξέδωσε ένας Μητροπολίτης, ή έστω ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών... Μα τί ΜΑΣ λαλείς, σιόρ; Δαμέ οι κομμουνιστές εν εκατόμβες θυμάτων που έδωσαν στον αγώνα κατά των γερμανών κατακτητών και του ναζισμού/φασισμού και δεν τους το αναγνωρίζεις κι ασχολείσαι με τις παιδικές χαρές του Γρίβα;

2. Αφού οι δολοφονίες και γενικώς οι επιθέσεις εναντίον Αριστερών κατά την περίοδο 1955-59 δεν ήταν πολιτικές [όπως κάποιοι ΣΕ διαβεβαίωσαν], μπορείς τότε να μας πεις ποιους ή τί πρόδωσαν, λόγου χαριν, ο Πέτρου, ο Ττοφαρής, ο Μένοικος, ο Αρκοπάναος, ο Σακκάς, ο Κλεάνθους, ο Μιχαηλίδης, ο Πατάτας; Ή ποιοι ήταν οι Αριστεροί που πρόδωσαν τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τους 4 του Αχυρώνα του Λιοπετρίου;

3. Γι το πραξικόπημα και τα παραπούλια του Γρίβα: Ποιοι ήταν εκείνοι που μάντρισαν τον κόσμο, έκαναν συλλήψεις και βασανισμούς [ακόμα και δολοφονίες] κατά τις μέρες του πραξικοπήματος σε πόλεις και χωριά; Δεν ήταν οι ΕΟΚΑΒητατζιήδες του Γρίβα; Και οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Σύρος και Κίκης Κωνσταντίνου δεν ήσαν πρωτοπαλίκαρα του Γρίβα;

4. Κι όταν ο Γρίβας ίδρυε την ΕΟΚΑ Β΄, δεν το έκανε με στόχο και σκοπό την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου; Τα σχέδια “Αράχνη” “Σφενδόνη”, “Αφροδίτη” και “Απόλλων”, [που ο ίδιος ο Γρίβας εκπόνησε μαζί με έλληνες χουντικούς αξιωματικούς – αυτοί από πού έπαιρναν οδηγίες;] σε τί αποσκοπούσαν; Μα δουλεύκεις μας ρε Ανορθωσιατικο, οξά νομίζεις ότι εν εχτές που γεννηθήκαμεν;

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Απόλλωνα,
ΣΕ χαιρετώ!

Χάθηκες τελευταία και ΜΑΣ έλειψε ο συγκροτημένος και τεκμηριωμένος λόγος ΣΟΥ!!!

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Φωτοδωτη θεεΑπολλωνα,Ηλιε μου,συγνωμη που θα ταραξω τα τα στερεοτυπα σου αλλα φενεται να μην γνωριζεις τις επιστολες θαυμασμου και παραδειγματισμου του Καστρο προς τον Διγενη,αφου οπωςελεγε και ο βρεττανικος τυπος "ενας στραταρχης τρειςστρατηγοι και σαραντα χιλιαδες σρατιωτες δεν κατορθωσαν να υποταξουν τον Διγενη".

Drum είπε...

Οι Βρεττανοί έβλεπαν ότι το καθεστώς τους δε θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ. Από τη μια ήταν οι διεθνής κατακραυγή εναντίον της αποικιοκρατίας και από την άλλη η πίεση που εξασκούσε πάνω τους η Αριστερά της Κύπρου και σύσσωμος ο λαός. Μπροστά τους παρουσιαζόταν το πρόβλημα του τι δέον γενέσθαι. Αν αναγκάζονταν να φύγουν κακήν κακώς, υπήρχε ο κίνδυνος να αναλάβουν τον έλεγχο του νησιού Αριστερές δυνάμεις επικίνδυνες για τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα. Επομένως έπρεπε να βρουν τρόπο ΚΑΙ να παραμείνουν ΚΑΙ ο Κυπριακός λαός να πανηγυρίζει πιστεύοντας ότι τους έδιωξε ΚΑΙ η ενοχλητική γι' αυτούς Αριστερά να τεθεί στο περιθώριο.
ΤΑ ΠΕΤΥΧΑΝ ΟΛΑ!
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ για τον οποίο πανηγυρίζουμε, όπως διεξήχθει και όπως κατάληξε, χωρίς αμφιβολία εξυπηρέτησε πρώτα απ' όλα αυτούς, τους Βρεττανούς. Έχουν περάσει τόσα χρόνια, πάθαμε τόσα κακά, φτάσαμε πια κοντά στο τέλος του Ελληνισμού στην Κύπρο, και ακόμα πανηγυρίζουμε για 'κείνον τον αγώνα. Είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Απόλλωνας είπε...

Άνεφ

Η καθημερινότητα είναι αμείλικτη. Δεν σου επιτρέπει να καθορίσεις τις υποχρεώσεις σου όπως θα το ήθελες.

Drum

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Να προσθέσω απλώς κάτι το οποίο υπονοείς αλλά δεν το λες. Ακόμα και σήμερα, το 2015, η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τον πλήρη έλεγχο της Αγγλίας . Κατά καιρούς εκπέμπονται κάποιες πορδές για εκδίωξη των βάσεων και μετά εξαφανίζονται. Οι βάσεις χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε, υπάρχει κίνδυνος να μας μπλέξουν σε σοβαρές περιπέτειες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ! Τι σκατά λοιπόν πανηγυρίζουν – όσοι πανηγυρίζουν - κάθε 1η του Απρίλη;

Ανορθωσιάτη

Αν υπάρχει και παρόμοια συστατική επιστολή από τον … Μάο, να το συζητήσουμε. Μόνο από τον Κάστρο δεν είναι αρκετό.

Και κάτι άσχετο. Κάνε κάτι με την ορθογραφία σου πανάθεμα την. Τι είδους ελληνόφρονας είσαι και γράφεις σε τόσο κακά ελληνικά;

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Φωτοδοτη θεε ,ο αντιιμπεριαλιστης κουμμουνιστης προεδρος με τις λιμουζινες και τις ανακαινησεις εκατομυριων, Χριστιοφιας ειπε οτι το θεμα των βασεων θα το λυσουν τα παιδια και τ αγγονια μας.
Ε ρε γλεντια....

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Γαργαρα εκανες πρωτον ποιος με διαβεβαιωνει.Ο ανθρωπος που ειχε για δυο χρονια τονεπικυριγμενο για μισο εκατομυριο λιρες Γριβα κατω απο την βουρνα του.Τι λες να κερεισει με ψεματα.

Δευτερον ποιος διαβεβαιωσε για άντιστασιακη δραση του Γριβα.Ο ανθρωπος που αρνηθηκε να ορκισει τιην κατοχικη κυβερνηση.

Για τα γεγονοτα 71-73 μιλας για την περιοδο του εφεδρικου,του Ευδοκα,της βιας και της αντιβιας,των φυλακισεων για το τιποτα το κλεισιμο εφημεριδων και της απαγορευσηςστην αντιπολιτευση;

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Φωτοδωτη θεε μου,εμενα εν εκραεν ο παπας μου να με σπουδασει γιαυτο και ο λογος μου ειναι τοσο απλοικος,και επειδη ειμαι μαννος και δεν επαιρνα τα γραμματα , εν εμαθα ορθογραφια.

Anef_Oriwn είπε...

“ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ”,

1. Κατ’ αρχάς πρέπει ν’ αποφασίσεις ποιος μίλησε εγκωμιαστικά [σε «επιστολες θαυμασμου και παραδειγματισμου»] για τον Γρίβα ΣΑΣ, ήταν ο Τσιε Γκεβάρα, ή ο Φιντέλ Κάστρο; [Σε παλαιότερη παρέμβαση ΣΟΥ -δεν θυμάμαι πού- είχες πει κάτι παρόμοιο, αλλά το απόδωσες στον Τσιε. Ίσως να μην πήγαινε να το κάνεις και τώρα, μια και προηγουμένως σ’ άλλο εδώ σχόλιο ΣΟΥ είχες αναφερθεί με αρνητική χροιά στον Τσιε]... Πάντως καλό θα ήταν να ΜΑΣ έδινες τις πηγές ΣΟΥ, γι’ αυτήν την αναφορά του Τσιε, ή του Φιντέλ [όταν καταλήξεις τελικά], ή θα το κάνεις κι αυτό γαργάρα, όπως έκανες και το ερώτημα ΜΑΣ για τις πηγές ΣΟΥ αναφορικά με τη περιβόητη πρόταση των κομμουνιστών προς τον Γρίβα να αναλάβει την αρχηγία του ΕΛΑΣ;

2. Πληροφοριακά να ΣΟΥ αναφέρω [πάντοτε είναι καλό να μανθάνουμε νέα πράγματα] ότι ο Τσε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβρη του 1964 αναφέρθηκε και στην Κύπρο και δη στες πιέσεις που δεχόταν η χώρα μας από την Τουρκία και το ΝΑΤΟ...

3. «... αφου οπως ελεγε και ο βρεττανικος τυπος ενας στραταρχης τρεις στρατηγοι και σαραντα χιλιαδες στρατιωτες δεν κατορθωσαν να υποταξουν τον Διγενη», τότε γιατί η ΕΟΚΑ και ο Γρίβας δεν πέτυχαν τον στόχο της “Ένωσης” και το αποτέλεσμα του αγωνα τους ήταν μια κουτσουρεμένη ανεξαρτησία;

4. Δεν θα επιμένω να αναζητώ [από μέρους ΣΟΥ] απαντήσεις στα υπόλοιπα ερωτήματα που ΣΟΎ έθεσα γιατί είναι προφανές ότι σεκκάρεσαι... [Αυτά που γράφεις στο σχόλιο ΣΟΥ με ημερομηνία 3/4/15, 11:54 μ.μ., αν απευθύνονται σ’ ΕΜΕΝΑ, ΟΥΔΟΛΩΣ απαντούν στα ερωτήματα που έθεσα!]... Καιρός είναι παντως ν’ ανοίξεις τα μάτια ΣΟΥ και να δεις τα εξόφθαλμα: ότι ο Γρίβας διαχρονικά πράκτορας, ya των εγγλεζων ήταν, ya των αμερικανών και με την όλη δράση ΤΟΥ, είτε συνειδητά είτε από ξεροκεφαλιά και αρχομανία, εγκλημάτησε σε βάρος της Κύπρου... Το ό,τι γίνεσαι απολογητής για την εγκληματική, τρομοκρατική και προδοτική [σε βάρος της Κύπρου] δράση ΤΟΥ κατά την περίοδο 1971-74, γίνεσαι και θιασώτης φασιστικών πρακτικών και μεθοδεύσεων... Τελεία (full stop)!!!

5. Δεν χρειάζεται να σπουδάσεις για να μάθεις, ή/και να ξέρεις δύο στοιχειώδη πράματα πάνω στην ελληνική ορθογραφία... Εξ άλλου στο Word υπάρχει και ο αυτόματος διορθωτής...

Anef_Oriwn είπε...

Drum,

Ούτε κι ΕΓΩ [όπως και ο σχολιογράφος Απόλλωνας], θα διαφωνήσω με τα πλείστα από τα όσα γράφεις... Η μοναδική ΜΟΥ ένσταση είναι η αναφορά ΣΟΥ ότι «φτάσαμε πια κοντά στο τέλος του Ελληνισμού στην Κύπρο»… Σ’ εκείνο στο οποίο έχουμε φτάσει είναι στη διχοτόμηση του τόπου μας [κι όχι του ελληνισμού, γιατί θα ανακηρύξουμε πλέον κι επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος] και στο τέλος της Κύπρου ως ενός ενιαίου δικοινοτικού χώρου...

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Ουτε εγω θα επιμεινω να ζητω απαντησεις γιατι ειμαι σιγουρος οτι τις ξερεις και δεν σε συμφερουν.
Δεν εχω ενσταση να επικρινεις και να κατακρινεις τον Γριβα,αλλα παντοτε να λαμβανεις υποψη τα δεδομενα και τις καταστασεις καθε εποχης.
Ειναι καθαρο οτι ηταν ενας ανυποτακτος μαχητης του εθνους,και αυτο σε πειραζει,(αντιθετα με ΕΛΑΣ πχ που ηταν μεν μαχητες αλλα για ποιον;)

Αληθεια ποιου πρακτορας ηταν

Στην Μ. Ασια
Στο Αλβανικο μετωπο
Στον εμφυλιο
Το 55-59
Το 60-67
Το 71-73

Και τι κερδισε απο αυτα ολα,που ειναι τα υλικα αγαθα και η περιουσια του;

Οπως και εσυ παραδεχεσαι η δημοκρατια του 60 ηταν κουτσουρεμενη και θνησιγενες,απλουστατα για τον λογο οτι εξισωσε μια μειονοτητα με ολοκληρο το λαο.Και αυτο οφειλεται στην σταδιακη απομακρυνση του Μακαριου και της Απο ηγεσιας απο τον στοχο.

Δεν εκπλησομαι που ενας αυτοχθονας με περσοφοινικικες ριζες που μιλα Ελληνικα δεν θεωρει τον εαυτο του ως μερος του Ελληνισμου.

Και τελος τζε κανει .Τιμα τουλαχιστον τους νεκρους,απο τηνΕΟΚΑ περασαν γιγαντες,τιτανες,ημιθεοι,ακομα. και ο Τσιπρας με την επισκεψη του ειπε οτι μετα απο την τιμη που αποδωσε στους κουμμουνιστες νεκρους(δεν θυμαμε που στην Ελλαδα) με την επισκεψη του στα φυλακισμενα μνηματα ξεχρεωσε μιαν υποσχεση που εδωσε στον εαυτο του για εκεινους που επεσαν για την ελευθερια.
Ο εξ Ελλαδος Τσιπρας με τα μισα σου χρονια πηγε στα φυλακισμενα μνηματα εσυ;

Και να σας ενημερωσω οτι απλα αν ξαναδιαβασω τα γραφομενα μου, απλα θα διορθωσω την ορθογραφια μου.

Anef_Oriwn είπε...

“ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ”,

Δεν περιμένω να ΣΕ πείσω για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, έστω κι αν αυτό είναι εξόφθαλμα λογικό και σωστό. Τόσο ψατζιεμένος είσαι! Εξ άλλου σε παρακολουθούσα για καιρό και πώς αντιδρούσες και εκφραζόσουν σε διάφορες συζητήσεις στο Blog του Μιχάλη Μιχαήλ και πώς αντιμετώπιζες τα εμπεριστατωμένα επιχειρήματα του Blogοδεσπότη, ο οποίος και πιο διαβασμένος και καταρτισμένος πάνω στα θέματα της ΕΟΚΑ και του Γρίβα είναι από μένα, αλλά και πιο νηφάλιος και υπομονετικός με συζητητές του τύπου του δικού ΣΟΥ... Σχεδόν ΠΟΤΕ ΣΟΥ ΔΕΝ παρουσιάζεις διασταυρωμένα στοιχεία για όσα λες, αλλά κι ούτε και τις πηγές για κάποιες τοποθετήσεις ΣΟΥ που έχουν να κάνουν με ιστορικά γεγονότα.
Να σημειώσω, λοιπόν, για μια ακόμα φορά ότι η Ιστορία ΔΕΝ γράφεται με συνθήματα και ευσεβοποθισμούς και φυσικά ΟΥΤΕ και με διαβεβαιώσεις από Ημέτερους, αλλά από γεγονότα, πράξεις και έργα... Και τα γεγονότα σε βάρος του Γρίβα βοούν, ενώ οι πράξεις του και εγκληματικές και προδοτικές ήταν... Κι όχι «άξιο τέκνο της πατρίδας» έπρεπε να είχε κριθεί, αλλά «ανάξιο»! Πάντοτε χαρακτηριζόταν από μεγαλοϊδεατισμό, εθνικισμό, αντικομμουνισμό και αρχομανία ενώ οι φασιστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές ΟΥΔΕΠΟΤΕ εξέλιπαν από τον βίο και την πολιτεία ΤΟΥ...
Με εξαίρεση ίσως τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση της ιταλικής επίθεσης στο Αλβανικό Μέτωπο, όλη η άλλη στρατιωτική (κι όχι μόνο) ιστορία είναι και ύποπτη και υπό αμφισβήτηση... Στην Μικρά Ασία τί πέτυχε, όταν η εκεί ελληνική στρατιωτική εκστρατεία κατέληξε να ονομάζεται Μικρασιατική Καταστροφή; Κατά τη γερμανική κατοχή (της Ελλάδας) ίδρυσε την οργάνωση “Χ” και πολεμούσε τους Αριστερούς που μάχονταν εναντίον των γερμανών [ΚΑΝΕΝΑΣ ιστορικός ΔΕΝ αναφέρει έστω και ΜΊΑ μάχη που έδωσαν οι “Χίτες” εναντίον των γερμανών κατακτητών], ενώ κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο ήταν πράκτορας και συνεργάτης των εγγλέζων και μετά των αμερικάνων... Το 55-59 σκότωσε πολεμώντας δήθεν του άγγλους αποικιοκράτες πιο πολλούς κύπριους παρά εγγλέζους, ενώ ως αρρωστημένος αντικομμουνιστής προχώρησε και σε δολοφονίες Αριστερών ξεκάθαρα γα τα πολιτικά τους φρονήματα... ΠΟΤΕ δεν τεκμηριώθηκε η όποια προδοσία από μέρους τους! Το 60-67 τα κάνε μπίλιες ηγούμενος της “Εθνικής” Φρουράς, ενώ το 71-74 ηγήθηκε πλέον [ως πιόνι της CIA] με την ίδρυση και καθοδήγηση Της τρομοκρατικής ΕΟΚΑ Β΄ της μεγαλύτερης προδοσίας σε βάρος της Κύπρου...
Από υλικά αγαθά [περιουσίες και χρήματα ] δεν κέρδισε σίγουρα κάτι το τρανταχτό, αλλά ως γνωστό “πολλοί το χρήμα εμίσησαν, την δόξα όμως ουδείς”… Κι όπως είπαμε ο Γρίβας ήταν αρχομανής και ιδεοληπτικός. Αλλά ως είπε κάποτε γι’ αυτόν και ο Γεώργιος Παπανδρέου [ο Παππούς], ο Γρίβας “Εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος”

Anef_Oriwn είπε...

“ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ”,

Και δύο λόγια και για κάποια επιμέρους του ζητήματα:
1. ΕΣΥ είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις περσοφοινικικές καταβολές/ρίζες; Έκανες test DNA;
2. «... η δημοκρατια του 60 ηταν κουτσουρεμενη», ΟΧΙ λόγω «της σταδιακης απομακρυνσης του Μακαριου απο τον στοχο» [προφανώς εννοείς της “Ένωσης”], αλλά λόγω της διατήρησης της παρουσίας των εγγλέζων στην Κύπρο, μεσώ των στρατιωτικών Βάσεων που εξασφάλισαν.
3. Στα Φυλακισμένα Μνήματα έχω πάει [ως μαθητής του Δημοτικού], όπως και σε διάφορα αλλά μνημεία αφιερωμένα σ’ εκείνη την εποχή. Σε κάποια μέρη ΜΙΑ επίσκεψη είναι υπεραρκετή!
4. Α, και ο Τσίπρας τίμησε και τους Καβάζογλου και Μισιαούλη, όταν επισκέφτηκε την Κύπρο! ΕΣΥ πήγες ΚΑΜΙΑ φορά στο Μνημείο τους;

Σολιάτης είπε...

Τι να πεις σ’ έναν άνθρωπο που εξισώνει την βία των παρακρατικών παράνομων ένοπλων ομάδων με τη δράση των σωμάτων ασφάλειας του κράτους; Μάλιστα τη στιγμή που ο καθένας γνώριζε και προειδοποιούσαν γι’ αυτό ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ, πως ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης θα προκαλούσε την επέμβαση της Τουρκίας όπως και έγινε. Κατά τ’ άλλα μας το παίζουν παsh ΕΛΛΗΝΕΣ τζαι πατριώτες.

Τι να πεις με έναν άνθρωπο που θεωρεί αντιστασιακή τη δράση της οργάνωσης Χ, τη στιγμή που αξιωματούχοι της ίδιας της οργάνωσης παραδέχονται πως συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής και πολέμησαν τον ΕΛΑΣ (Αναφορές γίνονται στις εκπομπές του Μιχάλη Μιχαήλ istorikesdiadromes.blogspot.com). Και που κανένας αξιόλογος ερευνητής ή ιστορικός θεωρεί πως η οργάνωση του Γρίβα Χ είχε την όποια αντιστασιακή δράση.

Η μικρασιατική εκστρατεία ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούσε; Και ο Γρίβας που συμμετείχε σ’ αυτήν ως αξιωματικός γιατί όταν ήταν έξω από την Άγκυρα οπισθοχώρησε; Όπως λέει και ο Aneforiwn ο Γρίβας πάντα υπηρετούσε συνειδητά ή ασυνείδητα και λέω εγώ οδηγούμενος από την μεγάλη του πελλάρα και στερούμενος πολιτικής κρίσης, (αλλά έτσι εν ούλλοι οι φασίστες), τα συμφέροντα της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Πολύ τεκμηριωμένα απαντούν οι φίλοι και δεν χρειάζονται περισσότερα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Δεν ειναι θεμα γενετικης, αλλα ρε φιλε μερος του Ελληνισμου ειμαστε απ οπου κι αν το δεις.

Ο Τσιπρας δεν τιμησε με την παρουσια του τον Μισιαουλη και Καβαζογλου.Εγω δεν εχω προβλημα να τιμησω αυτους ειδικα και το εργο τους,αλλα δεν πιστευω στην Ελληνοτουρκικη φιλια γενικοτερα καθαρα λογω Τουρκιας, δηλαδη γινεται ενας Ελληνας και ενας Τουρκος ναειναι φιλοι,αλλα Ελληνοτουρκικη φιλια με κατεχομενη την Κυπρο,διεκδικηση του αιγαιου καισυνεχης προκλησεις απο τους Τουρκους ΔΕΝ υφισταται,μας το λεει ξεκαθαρα η ιστορια.

Δινεις την εντυπωση οτι εκανες καταναγκαστικα εργα με τιςεπισκεψεις σου στα μνημεια.

Οπως και να χει παιδια παρα τις σφοδρες διαφωνιες υγεια να χετε και σεις και τα παιδια σας,αδελφια ειμαστε.

Anef_Oriwn είπε...

“ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ”,

Οκκέι, δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που κατάθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Καβάζογλου - Μισιαούλη, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων... Έτερον εκάτερον! [Ο Τσίπρας κατάθεσε στεφάνι στο Μνημείο των 200 Κομμουνιστών που οι γερμανοί εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η του Μάη του 1944]...

Σίγουρα ελληνοτουρκική φιλία δεν μπορεί αν υπάρξει [σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο] μεταξύ των ένθεν και ένθεν εθνικιστών και φασιστών, όμως κάλλιστα μπορεί να υπάρξει μεταξύ των Κομμουνιστών και γενικώς των Αριστερών... Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε και τους στίχους του τούρκου Κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ:
«Κι ύστερα, γιατρέ, την κάθε αυγή
την κάθε αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα
πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται»
...

Για ποιους όμως έγραψε τους πιο πάνω στίχους;

Και σήμερα τιμούμε τους Καβάζογλου και Μισιαούλη!

Σολιάτης είπε...

Και επειδή η Τουρκία κατέχει ένα μεγάλο μέρος της Κύπρου τι με εμποδίζει να κάνω φίλους Τουρκοκύπριους ή τούρκους, που έχουν κοινές ανησυχίες, προβληματισμούς, έχουν τους ίδιους στόχους και σκοπούς, ή τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα. Πόσοι άνθρωποι είναι φίλοι ε/κ και τ/κ, πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται εμπορικά, επιχειρηματικά, στις κλεψιές, στις δοσοληψίες κάθε είδους;

Επειδή το ΝΑΤΟ και κύρια η Μ. Βρετανία και ΗΠΑ σχεδίασαν και εφάρμοσαν τα διχοτομικά τους σχέδια στην Κύπρο, δεν έχουμε φιλίες και συνεργασίες κάθε είδους με άτομα που προέρχονται από τις χώρες αυτές; Ο απλός πολίτης είναι ταυτισμένος ένα και το αυτό με την εξουσία της χώρας του;

χριστακης χαραλαμπους είπε...

Ιδού οι πράξεις του ΑΚΕΛ.
1.Ησασταν σύμμαχοι με τον ναζισμό
για να τον πολεμήσετε 2 χρόνια πριν την λήξη του πολέμου.
2.Λέγατε τον Μεταξά φασίστα για του πλέξετε το εγκώμιο όταν πέθανε.
3.Είπατε τον Μακάριο τύρρανο και δικτάτορα-φασίστα-κεφαλαιοκράτη ενώ μετά γίνατε κολλητοί του.
4.Είπατε τον Γρίβα φασίστα,Χίτη,
δολοφόνο για να του πλέξετε το εγκώμιο το 64 όταν επέστρεψε στην Κύπρο.Τότε συναντηθήκατε μαζί του,συμφωνήσατε και τον στείλατε να περιοδεύει τα τουρκοχώρια υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης.
5.Αποκαλέσατε την ΕΟΚΑ ακροδεξιά οργάνωση τραμπούκων ενώ μετά ζητήσατε συγνώμη.
6.Σας ενοχλούσαν οι εοκαβήτες που στέγασε ο Κληρίδης αλλά βγάλατε τον σκασμό μετά και τους ανέχεστε μέχρι σήμερα.
7.Καλωσορίσατε τον Τσαουσέσκου όταν ήρθε στην Κύπρο για να τον πείτε δικτάτορα όταν πέθανε.
8.Πολεμήσατε τον Κληρίδη όταν ανέλαβε μετά το πραξικόπημα για να τον συγχαρείτε μετά για το έργο του.

Anef_Oriwn είπε...

Βρε, βρε σαν τα χιόνια! Καλώς και τον Α-Χριστάκη. Πού ήσουν πέρσι και ήρθες φέτος; Σε κάνα ίδρυμα; Μακάρι να γιάνεις πάντως!

Ανώνυμος είπε...

Σε τουτα εδω τα μαρμαρα,κακια σκουρια δεν πιανει...