Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ανάρτηση 54/2012 - [ελλαδική, (προ)εκλογική και βασικά αριστερή] – Μερικές πρώτες σκέψεις για τις (επικείμενες) εκλογές στην Ελλάδα... - Υστερόγραφο για εκδήλωση ΕΡΑΣ!


Προλογικά:

Την επόμενη Κυριακή [6 του Μάη] θα διεξαχθούν στην Ελλάδα νέες [πρόωρες] γενικές [βουλευτικές] εκλογές. Οι προηγούμενες έγιναν μόλις πριν δυόμισι χρόνια, τον Οκτώβρη του 2009 και καταπείστηκα μ’ αυτές στις αναρτήσεις μου με αρ. 56/2009 και 57/2009.   
{Αν προσέξατε την 57η ανάρτηση μου το 2009 την έκανα αρχές του τον Οκτώβρη, ενώ τώρα θα γίνει κάπου μέσα του Μάη. “Φτυχώ” (τελειώνω γρήγορα) τις αναρτήσεις φέτος!!!}...

****************
Σκέψεις και προβληματισμοί ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:

Ως φαίνεται [με βάση τις δημοσκοπήσεις] από τις φετινές εκλογές,

1. Κανένα από τα δύο [λεγόμενα] μεγάλα κόμματα [το ΠΑΣΟΚ και τη “Νέα Δημοκρατία”] που εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση της χώρας, δεν θα ‘χει αυτοδυναμία˙ τούτο έλειπε μετά που τα ‘καναν σ’ όλα μαντάρα(!),

2. Θα προκύψει μια νέα πολυ-πολυκομματική Βουλή [από ίσως 8-10 κόμματα]. Σύμφωνα [και πάλι] με τις δημοσκοπήσεις πέραν από τους συνήθεις ύποπτους [ΠΑΣΟΚ, “Νέα Δημοκρατία” που προφανώς θα είναι και το πρώτο κόμμα, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ] στην Βουλή αναμένεται να εισέλθουν και η ΔΗΜΑΡ [Δημοκρατική Αριστερά με ηγέτη τον Φώτη Κουβέλη], οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι [συντηρητικοί] “Ανεξάρτητοι Έλληνες” [με καταβολές από τη “Νέα Δημοκρατία” και ιδρυτή τον Πάνο Καμμένο], η φασιστική “Χρυσή Αυγή” [πάντοτε σε περιόδους οικονομικών κρίσεων ανεβαίνουν τα φασιστικά κόμματα κι αυτό παρατηρείται πλέον σ’ όλη την Ευρώπη - το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν στη φιλελεύθερη Γαλλία πήρε 18% στον πρώτο γύρο των εκεί προεδρικών εκλογών], ίσως και η [Αριστερή] ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και η “Δημοκρατική Συμμαχία” [της Ντόρας Μπακογιάννη]... Ε, ρε πλακές τζιαι άκσια [από το action] που θα έχει(!) [για να δούμε και τη φαιδρή πτυχή της όλης κατάστασης]...

3. Τα κόμματα της Αριστεράς αναμένεται ότι θα έχουν μια αυξημένη παρουσία στη Βουλή [και σε ποσοστά και βουλευτές αλλά και σε συνιστώσες]. Μάλλον πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, απογοητευμένοι από το αποτυχημένο σοσιαλδημοκρατικό του πείραμα έχουν κλείνει προς τα Αριστερά, ενισχύοντας [και πάλι με βάση τις δημοσκοπήσεις] κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα μέχρι πριν μερικούς μήνες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν [προφανώς σκόπιμα] τη νεοσύστατη και φιλοευρωπαϊκο-ενωσιακή ΔΗΜΑΡ με πολύ ψηλά ποσοστά, της τάξεως του 16%. Ίσως μ’ αυτό τον τρόπο οι κυρίαρχοι [τοπικοί και ευρωπαϊκοί] κύκλοι προσπαθούσαν να υποβάλουν την προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας των υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ για να ανακόψουν ένα ρεύμα αύξησης των ποσοστών του ΚΚΕ...

4. Δεν θα καταστεί [εκ πρώτης όψεως] δυνατός ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβερνησης συνργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες [επαναληπτικές] εκλογές. Έχουν μάλιστα υπολογίσει ότι τούτες θα διεξαχθούν κάπου στα μέσα του Ιούνη!!!

Εμείς [σ’ αυτό το Blog] ποτέ δεν κρύψαμε την (υπο)στήριξη μας προς την Ελληνική Αριστερά και δη προς το ΚΚΕ. Αν και διαφωνούμε με την τακτική τού Κόμματος να απορρίπτει [συνεχώς] προτάσεις και εκκλήσεις για την σύμπτυξη κάποιας μορφής συμμαχίας [όχι απλώς εκλογικής] με τις άλλες συνιστώσες της Αριστεράς, κάτι που θα δημιουργούσε νέες δυναμικές και προοπτικές για τη χώρα ευελπιστούμε πως τούτο θα βγει ενισχυμένο. [Σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις τα συνολικά ποσοστά της Αριστεράς – ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Πρασίνων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ – φτάνουν και μπορούν να ξεπεράσουν το 30%. Διορθωτική σημείωση του Ιστολόγου 4/5/2012 - 5.00 μ.μ.: Κάποιες δημοσκοπήσεις  ανέβαζαν αυτό το ποσοστο και περαν του 40%!!!]... Αν και στο ΚΚΕ]δεν χαρακτηρίζονται ή δεν “πάσχουν” από “εκλογικισμό” [αυτόν τον όρο θα τον αναλύσουμε κάποια άλλη φορά], εν τούτοις [κι όπως είπε σε παλαιότερη δήλωση στήριξης του προς το ΚΚΕ ο μακαρίτης ο Δημήτρης Μητροπάνος] «... είναι όμως άλλο να έχεις 10% και άλλο να έχεις 15% για να μπορείς να προστατεύσεις και να διεκδικήσεις πράγματα...»

Φυσικά τα “Τα ΨΕΥΤΙΚΑ τα ΛΟΓΙΑ τα μεγάλα” για το πως θα σωθεί η χώρα δίνουν και παίρνουν από τα κόμματα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, αλλά δυστυχώς [αναμενόμενο;] και της Σοσιαλδημοκρατίας! Δεν είναι όμως καιρός πλέον για την Αριστερά;

Anef_Oriwn
Τρίτη 1/5/2012 [Πρωτομαγιά]

******************************
Υστερόγραφο 1/5/2012 – 11:50 μ.μ.:

Να σημειώσω ότι μιαν αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση [δημόσια πολιτική συζήτηση] διοργανώνει η “Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση” (ΕΡΑΣ) [www.erascy.blogspot.com] με θέμα “Κρίση και αριστερά στην Ελλάδα ενόψει εκλογών: η κόκκινη οπτική”, την Παρασκευή 4 Μαΐου, ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Ειρήνης (τέρμα Λήδρας).

Ομιλητές:
Ντίνος Αγιομαμμίτης (ΕΡΑΣ)
Πάνος Κοσμάς (δημοσιογράφος, ΣΥΡΙΖΑ)
Αντώνης Μπαλασόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Συντονιστής:
Γιώργος Χαραλάμπους (Ειδικός επιστήμονας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Frederick University)

Anef_Oriwn

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι επιχρωματώσεις ποιου είναι;

Γιρλάντα

zep είπε...

:D

Γιατι τοσα χρωματα?

Anef_Oriwn είπε...

ZEP,

Το Blog ΜΟΥ πάντοτε χαρακτηριζόταν από πολυχρωμία!

********************
Γιρλάντα,

Με απογοητεύεις! Αν ήσουν πιο προσεχτική θα είχες αντιληφτεί ότι τη φράση «οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου» τη λέω όταν αναδημοσιεύω κάποιο μη δικό μου κείμενο, όπου [ως συνήθως] θα έχω επιχρωματώσει ή/και υπογραμμίσει διάφορα κομμάτια του!!!

Ανώνυμος είπε...

φασιστες ειστε εσεις που γεμισατε τις χωρες μας λαθρομεταναστες και που βριζετε τον λαο φασιστα.η χρυση αυγη και το ελαμ θα κυβερνησουν κυπρο και ελλαδα και θα αφανισουν εσας τους ανθελληνες κομμουνιστες.,ο σταλιν δεν εχει θεση στον τοπο μου.να πατε στην κινα σας βρωμοξενοι

Anef_Oriwn είπε...

Παίδες και κορασίδες

Επρόσεξετε που κλωτσά [ακόμα] το [επίσημο] ΔΗΚΟ στις συνομιλίες του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου για ετοιμασία εγγράφου Προγραμματικών Θέσεων. Δεν δέχεται την απάλειψη του όρου Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία! Θα αντέξει άραγε την πίεση από τη φράξια της Ένωσης Κέντρου; Πάντως αν δεν γίνουν ενδο-ΔΗΚΟϊκά ξεκαθαρίσματα δεν βλέπω να κοντέφκει το ΑΚΕΛ!

***********************
Πιο πάνω γραφικέ και φαιδρέ Ανώνυμε [ημερ. 2/5/12 4:48 μ.μ.],

Εμείς οι ΟΜΟΝΟΙΑ-τες [που ΜΑΣ λαλούν τζιαι Κινέζους], οκκέι να πάμεν στην Κίνα, αλλά οι αλκαίοι, οι σαλαμινέοι τζιαι η πλειοψηφία των ΑΕΛιστών που να πάσιν;

Μαο τσιε2ng είπε...

Ρε Ανάφεντε, εκτός από τους κινέζους, οι υπόλοιποι να παραμείνουν στο νησί μέχρι νεοτέρας.
Αλλά ρε πελλέ μου, αν δε σας δεχτούν οι κινέζοι στη χώρα τους, τότε που θα πάτε? Μιλιούνια τζιήνοι, μιλιούνια εσείς, δε νομίζω να υπάρχει χώρος για να χωρέσει τόσους πολλούς κινέζους μαζί.
Άτε, κάτσετε δαμέ που είσαστε τζιαι κρύψετε να περάσουμε ως πάρατζιεί.

Anef_Oriwn είπε...

Μαο τσιε2ng,

Δεν είμαι Ο Ανάφεντος!!!

Ανώνυμος είπε...

ασε την μογγολικη λογοτεχνια μαο.

Οικολόγος - Το πρόβλημα σκουπιδιών είπε...

εγώ θα ψηφίσω οικολόγους. τα σκουπίδια κανένας δεν τα καθαρίζουν.

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Φούλλληηηηηηηηηηηηη! Θέλω επιχρωματώσεις! Εν επειράζει τζιαι στα δικά σου - Να ενισχυθεί η πολυχρωμία! :)


Ο Γιαννάκης λαλεί ότι "πρόκειται για λεκτική σκιαμαχία και όχι για ουσιώδη διαφορά" τζιαι οι υπόλοιποι
"Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι πρόκειται για λεκτική σκιαμαχία και όχι για ουσιώδη διαφορά.


Για μας, είπε, ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα για την ορολογία.


Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ρητή επεξήγηση του περιεχομένου της λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφορά θα γεφυρωθεί.


Είναι επιτακτική ανάγκη να επιτύχει η προσπάθεια του ενδιάμεσου χώρου και δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος για το δέντρο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ομήρου.


Ο Πρόεδρος του Ευρωκό Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε αδόκιμο, αόριστο και επικίνδυνο τον όρο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι κάποιοι τον χρησιμοποιούν για να αναιρούν κάποιες αρχές και το σωστό περιεχόμενο.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κόμμα του θα μπορούσε να συζητήσει το θέμα εφόσον συγκεκριμενοποιηθεί το περιεχόμενο.

Η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι το κίνημα δεν θεωρεί ότι ο όρος διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί μείζον θέμα.

Είπε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση και εξέφρασε την άποψη ότι διαφωνίες ενδεχομένως να προκύψουν και στα ζητήματα της οικονομίας."

http://cyprusnews.eu/rik-kipros/213220-γιαννάκης-ομήρου-πρόκειται-για-λεκτική-σκιαμαχία-και-όχι-για-ουσιώδη-διαφορά.html

Εν τζιαι έππεσεν καμιού συναφορά για τες κουβέντες του Κάρογιαν τζιαι την παράδοσην του Σπύρου τζιαι του Τάσσου - βοηθειά μας! - για τη ΔΔΟ!

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Ήρτα πάλε να φκάλω τη χασούραν!

Μα τες σιύλλιες μάησσες! Ο Νικολάκης είπεν και ελάλησεν: "κεντρόος χώρος" Πέρκι να θεωρεί τον εαυτόν του, την ΕΔΕΚ τζιαι το ΕΥΡΩΚΟ κεντρόους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Όπως λαλούμεν ανάμεσα τζιαι μεταξύ! Όπως λαλούμεν εντός, εκτός τζιαι επί τα αυτά! Όπως λαλούμεν καθέτως, διαγωνίως τζιαι πλαγίως!

Anef_Oriwn είπε...

Τζι’ όπως λαλούμεν πάνω, κάτω τζιαι ενδιάμεσα, ya upstairs, downstairs tziai platyskalon!

Disdaimona είπε...

Τα κεντρώα κόμματα, όπως και τα σοσιαλδημοκρατικά (εδεκ), έχουν τον δικό τους ιστορικό προσδιορισμό.

Εχουν δημιουργηθεί και εξαπλωθεί ως "ειδος" με συγκεκριμένους σκοπούς. Να μεταφέρουν τη πόλωση δεξιότερα. Να γίνουν αναχωμα στον υποτιθέμενο κίνδυνο του κομμουνισμού, και να απορροφήσουν επικίνδυνες κοινωνικές δυνάμεις τοσο απο την αστική όσο και απο την εργατική ταξη.

Να γίνουν σταδιακά ο δευτερος δυνατός πολος μαζί με την δεξια-ακροδεξιά.

Στην κύπρο, η μετάλλαξη του ακελ σε σοσιαδημοκρατικό κόμμα - ανακοψε αυτή τη διαδικασία. Εμεινε να αιωρείται ο ενδιαμεσος χωρος παντα ως ο τριτος και οχι ως ο δευτερος πόλος.

Και σε πολλες αλλες χωρες ο δικομματισμός χτίστηκε στη δεξιά και σε αριστερα μετωπα σοσιαλδημοκρατών και πρωην κομμουνιστών όπως εγινε και στην κύπρο - π.χ Γαλλια

Το λεγομενο κεντρο προσπαθεί τωρα να εκτοπίσει τον δευτερο πολο (ακελ) και να παρει ιστορικά τη θέση του.

Δεν κρινω πως το δηκο εχει περιθώριο να σωσει κανενα κεντρο.

Το προβλημα θα προκύψει όταν αρχισουν τα ριγματα και στο δησυ,λογω της κρισης και των σκανδαλων.

προβλέπω - σορυ μαγισσα που επεμβαινω - σταδιακή ανοδο της δημοφιλίας της Θεοχαρενας, και εξευρεση μιας καταστροφικής συναινεσης μεταξύ αυτής της τασης και του κεντρου...

τωρα να δουμεν...

Disdaimona είπε...

Φυσικά επειδή εν διακρινουνται τζαι για την εξυπναδα τους - παρόλες τες αντιθετες φήμες που σπερνει ο κουμπαρος του Ανευ - εν πολλα πιθανόν να μουλαρωσει ο ΔΗΣΥ στην υποψηφιότητα του Νικου, τζαι ως τες εκλογές να μεν εχουν εκλεξιμο υποψηφιο στη δεξιά...τζαι επειδή ο Νικολακης εν επισης αδαής, εν πολλα πιθανόν να οδηγησει τζαι το δηκο στην καταστροφή..

Woofis είπε...

"η μετάλλαξη του ακελ";;;;!!!!!
Ου Γριστός!

Μεν του λαλείς έτσι πράματα του Άνευ mon cherie να τον χαλάς. Αφού είπαμεν, σε σοσιαλδημοκρατικόν κόμμαν εννά μεταλλάξουμεν τον συναγερμόν (που φτυχά παντός είδους "μεταλλάξεις" προφανώς)...

zep είπε...

Η δεις θελει ενα κομμα του 10% (το πολλυν, δεχουμαστε τζιαι πιο κατω φτανει ναν καθαρο), που εν το λαμβανει κανενας υποψη τζιαι που να πολιτευεται με ευηχα συνθηματα χωρις να λαμβανει υποψη την πραγματτικοτητα.

Anef_Oriwn είπε...

Woofis,

Αν παρακολουθούσες τα γραφόμενα μου λίγο πιο προσεκτικά θα είχες αντιληφτεί ότι έχω κάποιες φόρες πει ότι το ΑΚΕΛ θεωρητικά είναι ένα μαρξιστικό-λενινιστικό [κομμουνιστικό] κόμμα [οι θεωρητικές του αναλύσεις σε πολλά ζητήματα εμπεριέχουν αυτά τα στοιχεία], όμως στην καθημερινή του λειτουργία και δράση χαρακτηρίζεται από έντονα [αριστερά] σοσιαλδημοκρατικά στοιχεία. Γι’ αυτό και δεν διαφωνώ με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση της DIS. [Είναι σε άλλα που διαφωνούμε]… Κι ΕΣΥ μην νομίζεις ότι ανακάλυψες την ταshινόπιτταν, δηλ. για τυχόν «μεταλλάξεις» του ΑΚΕΛ. Όμως ειλικρινά διερωτούμαι γιατί ενοχλείσαι όταν μιλούμε και αναφερόμαστε στις μεταλλάξεις του ΔΗΣΥ και του Αναστασιάδη [οι οποίες είναι και εξόφθαλμες] με αποτέλεσμα να προσπαθείς να βρεις στοιχεία για να αντιστρέψεις τα πυρά προς το ΑΚΕΛ…