Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ανάρτηση 60/2012 [επίκαιρη, πολιτική, ελλαδική, κομμουνιστική, προβληματιζόμενη και εξ αναδημοσιεύσεως] – Ένα κριτικό άρθρο του Γιώργου Ρούση για το ΚΚΕ και την ενότητα της Αριστεράς…


Εισαγωγικά:
Τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων [και στα ράδια και στις τηλεοράσεις και στο σπίτι και στη δουλειά με συναδέλφους και σε blogger-ικά στέκια και γενικώς μεταξύ Ημών και Υμών] είναι 3-4 επίκαιρα και όντως καυτά και «υψίστης σημασίας» πολιτικά και οικονομικά θέματα, όπως ας πούμεν, 

1.   Η προχθεσινή σχεδόν ομόφωνη [είχε μόνο τρεις αποχές] απόφαση της κυπριακής Βουλής για στήριξη [και σωτήρια] της Λαϊκή Τράπεζας [και του τραπεζιτικού μας συστήματος] με το κράτος [ή αν προτιμάτε την πολιτεία] να αναλαμβάνει ανάδοχος για το μάζεμα [για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης] 1,8(!) δισεκατομμυρίων ευρουλακίων!!! Με δκυό λόγια το η κυβέρνηση αναλαμβάνει να σώσει την Τράπεζα με τα λεφτά του κόσμου!!! Εμένα όμως ποιος θα με σώσει που με κυνηγάνε οι τράπεζες;  Πάντως «σουρεάλ σκηνικό» [όπως χαρακτήρισε ένας σχολιογράφος σε κάποιο blog άλλες παράδοξες καταστάσεις, όπως ας πούμεν «εθνικόφρονες τάχα ενάντια σε φασίστες»] διαδραματίστηκε κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου: Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο και τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ [οι Μαυρίδης, Σαμψών και Χατζιηγιάννης] να τηρούν αποχή!!!


2.   Η αποτυχία των ελληνικών κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα και η προκήρυξη νέων επαναληπτικών εκλογών για τις 17 [αν δεν κάμνω λάθος] του Ιούνη,

3.   Η εκλογική άνοδος [πήρε περίπου το 7% των ψήφων] και είσοδος στη ελληνική Βουλή [με 21 βουλευτές] της ναζιστικής “Χρυσής Αυγής” και η τεράστια προβολή που έχει δοθεί [καλώς ή κακώς δεν ξέρω] σ’ αυτό το θέμα. Στην κυπριακή τηλεόραση [όπως ας πούμε στην νέα εκπομπή της Ελίτας – στο “Mega”] δόθηκε ο λόγος και σε κυπριακές ακροδεξιές [περιθωριακές πλην φασιστικές και ρατσιστικές] οργανώσεις όπως το ΚΕΑ και το ΕΛΑΜ για να προβάλουν κι αυτοί [μέσα στα πλαίσια μιας παρεξηγημένης δημοκρατικότητας] τις απόψεις τους. Περιττό να πω ότι παρακολούθησα σκηνές και συζητήσεις απείρου κάλλους με τη παρουσιάστρια κα Ελίτα να προσφωνεί τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ με το μικρό του, το «Χρίστος». [Μια ιδέα γι’ αυτά θα πάρετε αν επισκεφτείτε το Blog του Μιχάλη]...  

4.   Ο ρόλος της Αριστεράς σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή [στροφή] για τη Ελλάδα και η αδυναμία των [κατ’ εμένα] αριστερών κόμματων και κύρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να μπουν σ’ ένα διάλογο [βασικά λόγω άρνησης του ΚΚΕ] για την επεξεργασία, υποβολή και προβολή μιας πραγματικής Αριστερής πρότασης εξουσίας. Για το θέμα έχω διαβάσει [και στο Τύπο και στο Διαδίκτυο] ουκ ολίγα κείμενα. Κι οφείλω να ομολογήσω [παρά τις φιλο-ΚΚΕδικες διαχρονικές τοποθετήσεις μας] ότι η στάση του Κόμματος δεν μου είναι και τόσο κατανοητή! Τι επιτέλους εισηγείται στον ελληνικό λαό να πράξει; Να αγωνίζεται [μέχρι πότε;] για το [άπιαστο κι ανέφικτο για την ώρα] όραμα μιας ακαθόριστης «εργατικής λαϊκής εξουσίας»; 

Από τα κείμενα λοιπόν που έχω διαβάσει για την ελληνική Αριστερα και το ρόλο της, επέλεξα να αναρτήσω ένα πολύ πρόσφατο [χτεσινό]. Μια ανοικτή επιστολή προς το ΚΚΕ  που γράφτηκε από τον Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου, Γιώργο Ρούση. Το επέλεξα γιατί στο συγκεκριμένο κείμενο τίθενται [καλοπροαίρετα] μερικοί καίριοι προβληματισμοί και ερωτήματα προς το ΚΚΕ που απασχόλησαν κι εμένα τον ίδιο. [Κείμενο του Γιώργου Ρούση ξαναφιλοξενήσαμε στο στο Blog μας στην ανάρτηση μας με αρ. 66/2011]...

***********************
Ανοικτή επιστολή προςτο ΚΚΕ
[του Γιώργου Ρούση, Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου]...   

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου}…

“Αγαπητοί σύντροφοι,

Τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα όχι μόνον δεν μπόρεσε να εισπράξει σημαντικό κομμάτι της λαϊκής οργής, αλλά αντίθετα έχασε ψήφους και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές, παραδοσιακά προπύργια του, όπως στη Β΄ Πειραιά.
Ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση του 1968 το κόμμα έπαυσε να είναι η ηγεμονεύουσα δύναμη της Αριστεράς.

Επιπροσθέτως οι μετεκλογικές σφυγμομετρήσεις, για όσο αξίζουν, δείχνουν μια επικίνδυνων διαστάσεων παραπέρα συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης.

Για αυτήν την αρνητική εξέλιξη είναι σαφές ότι υπάρχουν και πολλές αιτίες, για τις οποίες δεν ευθύνεται το κόμμα. Πέραν όμως αυτών, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι και το ίδιο είναι άμοιρο ευθυνών, ή με άλλα λόγια ότι φταίει μόνο η στραβωμάρα του γιαλούλαού και όχι και το λάθος αρμένισμα του καραβιούκόμματος.

Ποια λοιπόν είναι τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν την αρνητική για το κόμμα κατάσταση;
Πέρα από γενικότερες λαθεμένες θέσεις του με τις οποίες κατά καιρούς έχω εκφράσει τη διαφωνία μου, και οι οποίες σαφώς επηρεάζουν αρνητικά και τη στάση του λαού απέναντι του, νομίζω ότι αυτά μπορεί να επικεντρωθούν:
1.    Στην αντιμετωπική στρατηγική του κόμματος που φτάνει μέχρι την άρνηση του διαλόγου, την άρνηση ακόμη και της ίδιας της ύπαρξης της Αριστεράς, η οποία το οδηγεί και σε ένα απομονωτισμό ο οποίος και του στερεί την κύρια πηγή άντλησης δυνάμεων.
2.    Στην παραπομπή της σωτηρίας του λαού στον απώτερο σοσιαλιστικό μέλλον, σε συνδυασμό με μια μηδενιστική καταστροφολογία για το άμεσο μέλλον.
Αν όμως το κόμμα προσμένει να ενισχυθεί στη συνείδηση του λαού, μέσω της επιβεβαίωσης αυτής της καταστροφολογίας πλανάται πλάνη οικτρά και τούτο διότι ο λαός που έχει φτάσει στα όρια του οικονομικά, πολιτικά, ψυχολογικά, δεν αντέχει να του λες ότι θα βυθιστεί ακόμη βαθύτερα στο τέλμα, δίχως να του προτείνεις μια άμεση θετική λύση.

Εξάλλου η έτσι κι’ αλλιώς μεθοδολογικά ανεπαρκής άρνηση της άρνησης, δίχως να συμπληρώνεται από μια άμεσα υλοποιήσιμη, θετική πρόταση, που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο της λαϊκής συνειδητότητας, μάλλον αποστροφή προκαλεί, ή σε λάθος διέξοδο οδηγεί, παρά σε έλξη προς όποιον την καλλιεργεί.

Το δραματικό, σύντροφοι είναι, ότι αν το ΚΚΕ, όχι δα ανταποκρινόμενο στις προτάσεις για συνεργασία άλλων αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ , αλλά παίρνοντας το ίδιο πρωτοβουλίες στη βάση όσων προβλέπονται από το ίδιο το πρόγραμμα του, θα είχε ξεπεράσει και τις δυο παραπάνω αδυναμίες.

Εξηγούμαι. Στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, το οποίο μάλιστα με βάση το πρώτο άρθρο του καταστατικού του, πρέπει να το αποδεχτεί όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος του, γίνεται αναφορά σε ένα «αντιϊμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό Μέτωπο»:

στο οποίο το ΚΚΕ διατηρώντας την αυτοτέλεια του «συμμετέχει και δουλεύει για την ανάπτυξη της ενότητας και της μαχητικότητας του»,

μέσα από το οποίο «το ΚΚΕ επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και τη ανεξαρτησία της χώρας»

το οποίο «μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική συμφωνία»

του οποίου οι προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχοι πάλης, μεταξύ των οποίων πρώτος και καλύτερος είναι η «αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δεν ταυτίζονται με το σοσιαλισμό, ούτε παραπέμπεται η υλοποίηση τους σε αυτόν, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στην υλοποίηση του.
Μάλιστα στο υποκεφάλαιο με τίτλο «το Μέτωπο και το πρόβλημα εξουσίας», γίνεται λόγος και για πιθανότητα «να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα».

Γύρω από το χαρακτήρα ή και το περιεχόμενο αυτής της μετωπικής πρότασης που σίγουρα χρίζει ανανέωσης –πχ σχετικά με τα μνημόνια τους συνοδευτικούς νόμους, τις δανειακές συμβάσεις ή το ευρώ κλπ πολλά μπορούν να ειπωθούν . Το βασικό όμως είναι ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τον άξονα κίνησης του ίδιου του κόμματος, τόσο όσον αφορά στην αναγκαιότητα του Μετώπου, όσο και στην κάλυψη του κενού ανάμεσα στο καπιταλιστικό παρόν και το σοσιαλιστικό μέλλον. Και αυτό όχι βεβαίως με τη μορφή ενός ξέχωρου στάδιου, αλλά ως κατάκτηση ενός οχυρού σε ένα γκραμσιανού τύπου πόλεμο θέσεων, που θα διαμόρφωνε καλύτερες θέσεις για το επαναστατικό πέρασμα στο σοσιαλισμό.
Να όμως που αυτό το πρόγραμμα όχι μόνον έχει καταχωνιαστεί, αλλά το Κόμμα κινείται σε παντελώς αντίθετη με αυτό κατεύθυνση.

Σαν κομμουνιστής, που πονά ένα κόμμα που υπηρέτησε επί 21 χρόνια , που θλίβεται βαθύτατα από το σημερινό φυλλορρόημα του, που έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο κόμμα όπως αρμόζει σε ότι αγαπάς, που θεωρεί ότι ο κόσμος του ΚΚΕ βρίσκεται στο ίδιο με αυτόν μετερίζι, και ότι αυτός ο κόσμος είναι τραγικό λόγω της στάσης του κόμματος να σπρώχνεται στην αγκαλιά του υπό διαμόρφωση αριστερού αναχώματος του συστήματος, τούτες τις κρίσιμες ώρες, σας κάνω έκκληση όχι μεγαλόσχημη, αλλά ταπεινή: Σώστε το κόμμα, τολμώντας να απευθύνεται και στον κόσμο και στις συνιστώσες της ριζοσπαστικής αριστεράς, την μετωπική, άμεση πρόταση, που προβλέπει το πρόγραμμα του. Τόσα απλά.

Συντροφικά
Γιώργος Ρούσης

Για τα εισαγωγικά [σχόλια] και το copy paste,  
Anef_Oriwn
Σάββατο 19/5/2012

44 σχόλια:

Disdaimona είπε...

Ο αγαπητός μας όμως Ρουσης Ανευ, προερχεται απο τον Ανταρσύα...ο οποίος Ανταρσύα στις εκλογές της 6ης Μαίου ψηφισε κατα το ήμιση αντι τον ανταρσύα τον Σύριζα με αποτελεσμα να παρει μολις 1,2%

Επισης, ο αγαπητός μας Ρουσης, εξεδωσε αυτο το ωραίο και συγκινητικό κείμενο λίγες ωρες πριν την ανακοίνωση του Ανταρσύα ( όσον εμεινε) πως στις 17 Ιουνη το υπολοιπο 1,2 θα ψηφίσει Συριζα...


Οποταν δεν κατανοώ δύο πραγματα: γιατί απευθυνεται στο κκε και δευτερο γιατι δεν ασχολειται με την σωτηρία του ανταρσύα και ασχολειται με την σωτηρία του κκε.

το κκε δεν αρνειται την ενοτητα. εθεσε ορους για την ενοτητα. ήτοι ειπεν πως τα μνημονια εκατεστρεψαν σε τετοιο σημειο την οικονομία της χωρας που δεν είναι δυνατη πλεον η επαναδιαπραγματευση των μνημονίων αλλα μονο η αρνηση των μνημονίων μπορει να οδηγήσει καπου.

εν νομίζω πως η απλοποίηση συναισθηματικού τυπου που καμνει ο Ρουσης δαμε, διορθώνει τη διαλυση της οικονομίας, ακόμα τζαι αν το κκε ελαλεν ελατε να γινουμε κυβερνηση.

εμεις εν εχουμεν μνημονια τζαι το 1.8 δις εκαμεν φτερά...σκεφτου να ειχαμεν....κανει ωραιοποίηση της "αριστερής ηγεμονίας"...τα γεγονότα όι μονο φωναζουν αλλα ήδη εκουφαναν μας...

οποτε εν νομιζω πως ως κυπριοι εχουμε δικαιωμα να καμνουμε τζαι μαθηματα ηγεμονίας προς το κκε....1,8 δις...

Disdaimona είπε...

κι ενα αρθρο του φιλου σου του Μπογιο....:)

που μιλά για "ταίσματα τραπεζών" και για μη αναστρεψιμες ζημιές που η επαναδιαπραγματευση εν θα διορθώσει...

Νίκος Μπογιόπουλος
Να ποιοι είναι!

Από το... σωτήριο «κούρεμα» και το PSI, τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν συνολικά τα ΤΕΙ «έγιναν» 50 εκατ. ευρώ!

Ενδεικτικά:

Το ΤΕΙ Αθήνας έμεινε με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Πάτρας με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 180.000 ευρώ από 8,2 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Καβάλας με 400.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Σερρών με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 110.000 ευρώ από 370.000 ευρώ, το ΤΕΙ Ηπείρου με 3,6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Κρήτης με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Λαμίας με 3,7 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τα ΑΕΙ φτωχοποιήθηκαν.

Ενδεικτικά:

Από το «κούρεμα» το Πανεπιστήμιο Αθήνας έχασε 13 εκατ. ευρώ, το ΕΜ Πολυτεχνείο 30 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 4,5 εκατ. ευρώ, το Γεωπονικό Αθήνας από 1,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 372 χιλιάδες, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης από 11,5 εκατ. ευρώ έμεινε με 3,5, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 1,5 εκατ. ευρώ έμεινε με 470 χιλιάδες ευρώ, η ΑΣΟΕΕ από 4,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,2, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από 3,9 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,2, το Πολυτεχνείο Κρήτης από 3,3 εκατ. ευρώ έμεινε με 1, το Πανεπιστήμιο Πειραιά από 16 εκατ. ευρώ έμεινε με 5, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από 2,9 εκατ. ευρώ έμεινε με 900 χιλιάδες, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο από 1,3 εκατ. ευρώ έμεινε με 200 χιλιάδες, το Χαροκόπειο από 463 χιλιάδες ευρώ έμεινε με 140 χιλιάδες ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης από 1,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 366 χιλιάδες, το Πανεπιστήμιο Πάτρας από 5,4 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,6, το Διεθνές Πανεπιστήμιο από 1,6 εκατ. ευρώ έμεινε με 500 χιλιάδες, το Πάντειο από 16 εκατ. ευρώ έμεινε με 5, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από 6 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,8.


Συνολικά:
Τα Πανεπιστήμια, από τη μετατροπή των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα Δημοσίου και το «κούρεμά» τους, έχασαν 87 εκατ. ευρώ.

Disdaimona είπε...

Επίσης, τα Nοσοκομεία λεηλατήθηκαν.

Ενδεικτικά:

Τα 10 εκατ. ευρώ του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης πήγαν στο 1 εκατ. ευρώ, στο Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης από 969.000 ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στις 212.000 ευρώ, περισσότερα από 1.700.000 ευρώ έκαναν φτερά από τους λογαριασμούς που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, στο Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» οι καταθέσεις από 1,8 εκατ. ευρώ πήγαν στις 575 χιλιάδες ευρώ.

Απ' το «κούρεμα» δε γλίτωσε ούτε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), του οποίου τα αποθεματικά μειώθηκαν από 106 σε 32 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τα Ταμεία καταληστεύτηκαν.

Ενδεικτικά:

Από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ) κλάπηκαν 361,2 εκατομμύρια ευρώ, τα αποθεματικά του Ταμείου Βενζινοπωλών (Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων - ΤΕΑΠΥΚ - του ΟΑΕΕ) από 126,81 εκατ. ευρώ πήγαν στα 38,77 εκατ. ευρώ, τα αποθεματικά του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από 84 εκατ. ευρώ πριν το «κούρεμα» έμειναν 25,9 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού από 110,175 εκατ. ευρώ έμειναν 33,685 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας από 72,9 εκατ. ευρώ έμειναν 21,8 εκατ. ευρώ, τα ομόλογα ύψους 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ που διέθετε το ΙΚΑ «κουρεύτηκαν» κατά 57%, το 1,5 δισ. ευρώ του ΤΕΑΔΥ, παρομοίως.

Σημείωση:

Στο κοινό κεφάλαιο που διαχειριζόταν η Τράπεζα της Ελλάδας προ «κουρέματος» τα αποθεματικά ανέρχονταν στο ποσό των 2,347 δισ. ευρώ, ενώ μετά το «κούρεμα» η τρέχουσα αξία των νέων ομολόγων πήγε στα 717,8 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω - πέραν του προφανούς - τα σημειώνουμε και για έναν επιπλέον λόγο:

Διότι ακόμα και στις λίγες ώρες που απέμεναν μέχρι η κυβέρνηση Παπαδήμου να παραδώσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

(σ.σ.: θυμίζουμε ότι τον κ. Παπαδήμο τον ήθελαν ακόμα και για υπηρεσιακό πρωθυπουργού οι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ...),

η συγκεκριμένη κυβέρνηση Παπαδήμου φρόντισε να επιτελεί, ως την ύστατη στιγμή, το χρέος της απέναντι στους τοκογλύφους:

Ενώ δηλαδή με το ένα χέρι «κούρεψε» το λαό, με το άλλο χέρι κατέβαλε στο ακέραιο το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που κατείχαν οι κερδοσκόποι και το οποίο έληξε προχτές.

Το πού συγκεκριμένα πήγαν αυτά τα λεφτά - και μάλιστα την ίδια ώρα που, επαναλαμβάνουμε, έχουν λεηλατηθεί μισθοί, συντάξεις, Ταμεία, νοσοκομεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - το αποκάλυψαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς»:

Πήγαν σε ένα διεθνές «κοράκι», σε ένα από εκείνα τα λεγόμενα «fund» υπό την επωνυμία «Dart Management», με έδρα τα νησιά... Κέιμαν!

Αυτοί είναι οι «σωτήρες».

Εκοψαν ακόμα και τις επικουρικές συντάξεις γιατί, όπως έλεγαν, τους έλειπαν 300 εκατ. ευρώ. Αλλά βρήκαν - στο ακέραιο - τα 435 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι «γύπες» και οι «κανίβαλοι»!

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητή DIS,

Σε χαιρετώ και σ’ ευχαριστώ γα την μακροσκελή περιεκτική παρέμβαση σου.

Και για να ξηγούμαστε εξ αρχής, ΔΕΝ αμφισβητώ καθόλου την ορθότητα των όσων γράφει και λαλεί σε άρθρο του «ο φιλος μου ο Μπογιο». Και «τα ΑΕΙ φτωχοποιήθηκαν» και «τα Nοσοκομεία λεηλατήθηκαν» και «τα Ταμεία καταληστεύτηκαν»! Ορθότατες διαπιστώσεις [για τους ενόχους – τους «σωτήρες», τους «γύπες», τα «κοράκια»] τις οποίες το ΚΚΕ έχει κάνει μέσα από αναλύσεις εδώ και μια εικοσαετία!!!
Σωστά τα ‘χει προβλέψει το ΚΚΕ και μια χαρά τα λέει ο Μπογιόπουλος! Όμως θα περιοριστούμε μέχρι εκεί; Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η ρητορική του ΚΚΕ και η απόλυτα αρνητική του στάση για την σύναψη των όποιων συνεργασιών θα οδηγήσει το Κόμμα στη απομόνωση και στη συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών του; Ήδη με βάση τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα «το κόμμα έπαυσε να είναι η ηγεμονεύουσα δύναμη της Αριστεράς». Δεν έχει σημασία αυτό; Σίγουρα το ΚΚΕ δεν πάσχει [και δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται] από «εκλογικισμό» [για να χρησιμοποιήσω και ένα όρο που ανακάλυψα και υιοθέτησα διαβάζοντας ένα κείμενο που αναδημοσίευσες στο Blog σου πριν μερικές εβδομάδες και το οποίο αφορούσε το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα]. Όμως είναι το ίδιο να έχεις ένα ποσοστό της τάξεως το 10%-12% [το οποίο προφανώς στόχευε το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές] κι ένα 6%; Ας μην βλέπουμε τα πράματα τόσο ελιτιστικά κι αξιωματικά με [επιφανειακές] αναφορές μάλιστα στα εκλογικά ποσοστά του Κόμματος των Μπολσεβίκων στις αρχές του περασμένου αιώνα και προ της Οκτωβριανής Επανάστασης του β1917!! Και στο κάτω – κάτω ποιους συμφέρει ο κατακερματισμός της Αριστεράς και η έλλειψη ενότητας δράσης στο χώρο;

Κι ο Ρούσης μπορεί να λειτουργεί κι εν μέρει συναισθητικά [με το άρθρο του] όμως βάζει και μια σειρά καίρια ερωτήματα με τα οποία, αγαπητή Συντρόφισσα, ΔΕΝ εδέησες να μας κάμεις την τιμή να καταπιαστείς! Εκτός κι αν θεωρείς ότι με την παράθεση του άρθρου του Μπογιόπουλου το θέμα ξεκαθάρισε ή ότι με τοποθετήσεις του στυλ «ο αγαπητός μας Ρουσης, εξεδωσε αυτο το ωραίο και συγκινητικό κείμενο λίγες ωρες πριν την ανακοίνωση του Ανταρσύα (όσον εμεινε) πως στις 17 Ιουνη το υπολοιπο 1,2 θα ψηφίσει Συριζα...
Οποταν δεν κατανοώ δύο πραγματα: γιατί απευθυνεται στο κκε και δευτερο γιατι δεν ασχολειται με την σωτηρία του ανταρσύα και ασχολειται με την σωτηρία του κκε»
, μπήκε ο Ρούσης στη θέση του...
Δεν κατάλαβα… Γιατί ο Ρούσης που δηλώνει και κομμουνιστής ή εγώ που είμαι κύπριος [Αριστερός] δεν πρέπει να ασχολούμαστε με πολιτικές επιλογές του ΚΚΕ; ΕΣΥ, που είσαι εκτός ΑΚΕΛ, γιατί σε απασχολούν οι πολιτικές του; [Δεν υποβάλλω ότι δεν πρέπει να ασχολείσαι και να καταπιάνεσαι με τα του ΑΚΕΛικά δρώμενα]...
Πως απαντάμε όμως στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που τέθηκαν; Εγώ νοιώθω ότι το ΚΚΕ κάπου χάνει το τραίνο!!! Μπορείς τουλάχιστον να μου επεξηγήσεις την υπαλλακτική πρόταση του γιατί ομολογώ πως δεν την πιάνω; Αυτός «ο λαός που έχει φτάσει στα όρια του οικονομικά, πολιτικά, ψυχολογικά, [και] δεν αντέχει να του λες ότι θα βυθιστεί ακόμη βαθύτερα στο τέλμα ... [δεν έχει την ανάγκη] ... να του προτείνεις μια άμεση θετική λύση»; [Είμαστε προ της επανάστασης και δεν το πήραμε πρέφα;]...
Ναι μεν το ΚΚΕ, ορθά εκτιμά ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα μέσο πάλης κι όχι ο τρόπος αλλαγής της κοινωνίας, γιατί όμως ζητούσε άμεσα νέες εκλογές και γιατί αποζητά το όσο το δυνατό μεγαλύτερο δυνάμωμα του μέσα από τις εκλογές; Σίγουρα για να επιτευχθούν επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία απαιτείται όπως ο κόσμος είναι ταξικά συνειδητοποιημένος και οργανωμένος και στους χώρους δουλειάς και στους τόπους κατοικίας και να έχει επίγνωση ότι η δημοκρατία δεν διαρκεί μια μέρα ανά τετραετία ή πενταετία, άραγε όμως σε ποιο βαθμό το πετυχαίνουμε αυτό όταν στο λόγο και στις πολιτικές μας πρακτικές κυριαρχούν οι αλληλο-αποκλεισμοί;

Ανώνυμος είπε...

disdaimona

Το οτι υποστηριζεις τυφλα το κκε δεν σημαινει πως πρεπει να λες ψεματα και να λασπολογεις την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Απο που βγαινει δηλαδη οτι οι μισοι ψηφισαν συριζα? Και δεν υπαρχει καμια ανακοινωση οτι θα ψηφισει στις επομενες εκλογες συριζα, αντιθετα κατεβαινει ξανα αυτονομα. Αυτο που υπηρχε ηταν ενα κειμενο που δημοσιοποιηθηκε και το υπογραφοουν καποια μελη της ανταρσυα που προτεινουν κοινο κατεβασμα με τον συριζα,που ομως δεν εγινε, ειναι γνωστες και ξεκαθαρες οι διαφορες με τον συριζα

Disdaimona είπε...

ανωνυμε, φκαινει που το γεγονος πως στες εκλογες ήμουν στην ελλαδα τζαι ήμουν φιλοξενουμενη στελεχους της ανταρσύα - εαν νομιζεις πως υποστηριζω τυφλα το κκε, λαλω σου ευθαρσως πως διατηρω τζαι προσωπικες σχεσεις με τον ανταρσύα - τζαι εφακκαν πανω της για τα εκλογικα αποτελεσματα του ανταρσύα τζαι τες διαρροες προς συριζα! δαμε εφκαλετε τζαι ανακοινωση επισημα προχτες! ελεος!

Ανώνυμος είπε...

H Disdaimouna διατηρει προσωπικες ερωτικες σχεσεις και με το ελαμ

Disdaimona είπε...

ανευ απαντω σου,

συμφωνω απολυτως, ειπα το την επομενη των εκλογων πως τα ποσοστα του κκε ειναι απαραδεκτα. συμφωνω πως πρεπει να δοθει μεγαλη σημασία ωστε το κκε να εξασφαλισει τουλαχιστον την εισοδο του στη βουλη.

απο εκει και περα αν τουτα τα ποσοστα εν 8.5 ή ήταν 10 το ίδιο μας καμνει.

αν τα ποσοστα δεν δοσουν εισοδο στη βουλη - τοτε μιλουμε για ενα ευρωπαικό δράμα, κατα την αποψη μου.

το δευτερο δραμα είναι το τι θα συμβει με τον συριζα. εαν ο συριζα συμπλευσει εντελως με το πασοκ της κατσελη- οπως φαινεται πως καμνει - αντιλαμβανεσαι πως μεγαλο μερος των μελων του που εν όντως αριστεροι θα βρεθουν εκτος συριζα....εν αρκετα ισχυρο το ποσοστο της βασης που θέλει εξοδο από το ευρώ.

τωρα ο συριζα γιατι χτυπιεται με το κκε....γιατί κατα την αποψη μου, εσιει αναγκη το κκε...όχι τοσο τα ποσοστα του, αλλα αυτο που αντιπροσωπευει το κκε, τους μηχανισμούς του, τζαι το γεγονος πως σοβαρομιλά!!!

αν ο αλεξης φαει - που θα φαει πορτα που την ευρωπη - εσιει θκυο επιλογες:

ή θα περιπαιξει τον κοσμο, θα δεχτει ενα καθαρό σοσιαλδημοκρατικό πειραμα παρομοιο με αυτο που εφαρμοζει το ακελ, δηλαδή φοροαπαλλαγες, ιδιωτικοποιήσεις, πουλημα δημοσίου πλουτου κ.λ.π τζαι σε εξι μηνες θα γεμωσει οι ελλαδα φασιστες που θα ζητούν "αναδιαπραγματευση"...

ή θα τους φτυσει στα μουτρα, τζαι θα επεξεργαστει προγραμμα εξόδου της χωρας απο το ευρω...

δαμε θελει το κκε, θελει τον ανταρσυα τζαι ενα κομματι δικό του...

θα μου πει και εμενα καποιος σε τι θα οφελουσε μια συγκυβερνηση αλεξη-αλεκας αν όχι προγραμμα εξόδου απο το ευρω;;

δηλαδή θεωρεί κάποιος πως το κκε θα μπει στην κυβερνηση να καμει σοσιαλδημοκρατική πολιτική;;

μα εγιναμεν ουλλοι στροβολιώτηδες;; τζαι εγκαλουμεν το κκε να γινει κεντροαριστερα;;;

Disdaimona είπε...

γιατί εγω ασχολουμαι με το ακελ αφου εν ειμαι μες το ακελ:

1. για να συμβαλω όπως μπορώ σε ενα αντιφαστιστικό, αντεθνικιστικό, τζαι πατριωτικό μετωπο της αριστερας.

2. γιατί το ακελ είναι μερος και κομματι της εξαφανισης των κομμουνιστικών κομματων απο την ευρωπη τζαι της αντικαταστασης τους απο σοσιαλδημοκρατικα.

3. γιατί θεωρώ ιστορικό εγκλημα να μεν υπαρχει ενα κομμουνιστικό κόμμα σε ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ όχι μονο στην κύπρο.

4. γιατί εχω το δικαιωμα, το ελαχιστο δικαιωμα, στην αληθκεια, που δυστυχως δεν είναι κοινοβουλευτικά ή πολιτικά αντιπροσωπευσιμη στη χώρα μου.

Disdaimona είπε...

ανωνυμε, σορυ εν ειμαι της κτηνοβασίας.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Κτηνό, εν τα πλάσματα που κάμνουν τες κτηνοβασίες τζιαί όι τα χτηνά!!! Ρούφα την τζιαι κρύψε τωρά.
Έλα για λίγο chat στο google!!!!

Disdaimona είπε...

:) αρχιεπισκοπε, γλυκε μου, μα γιατί μου νευριαζεις; να παθεις τζαι τιποτε, τζαι μετα τι θα γινει το ελαμ, να ορφανεψει; τζαι μετα; που να εβρουμε ετσι λεβεντες, εξυπνους, όμορφους,δυνατους τζαι μορφωμένους;

αρχισα να σκεφτουμε ότι το φαινομενο φασιστες μπορει τελικά να οφειλεται σε γενετικούς λογους...

βλεπω σας σε ενα ζωολογικό κήπο...να σας βαλουμεν να ερκουνται τα μωρά να σας σύρνουν σιταρους...

Anef_Oriwn είπε...

Έχω επαναφέρει [προσωρινά] τον έλεγχο/μετριασμό των σχολίων γιατί δεν βλέπω τον λόγο να ασχολούμαστε και να σπαταλούμε χρόνο και φαιά ουσία με κάθε καθίκι, είτε αυτό παρουσιάζεται ως Ανώνυμος, είτε ως Αρχιεπίσκοπος, είτε ως Μαλάκας, είτε ως Μαϊμού-νας και γενικά ως Κτηνό - ούλλοι φασιστούθκια είναι! Και δεν έχουν θέση εδώ μέσα!!!
Γκέγκε ψευδοΑνώνυμε κκομπλεξικέ τζι’ αρρωστημένε;

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Απάντηση στο πιο πάνω ερώτημαν που έθεσεν συμπεθθερά για τα γενετικά "χαρακτηριστικα". Κι' όμως μπορεί:

Η ανατομία του αριστερού
Δεν εξαρτάται μόνο από κοινωνικούς παράγοντες

Αριστερός... γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η «αιρετική», κόντρα στις συμβάσεις πολιτική ιδεολογία δεν εξαρτάται μόνο από κοινωνικούς αλλά και από γονιδιακούς παράγοντες. Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι τα άτομα που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου DRD4, του λεγόμενου και προοδευτικού γονιδίου (liberalgene), είναι πιο «ανοιχτά» σε νέες, καινοτόμες ιδέες και διαφορετικό τρόπο ζωής, γεγονός που κατά τεκμήριο οδηγεί σε πιο αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Ρolitics».

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 2.000 άτομα από την εφηβεία ως και την ενηλικίωσή τους, εξετάζοντας τη διαμόρφωση της πολιτικής ιδεολογίας τους σε συνδυασμό με το κοινωνικό τους δίκτυο κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσοι έφεραν μια παραλλαγή του γονιδίου DRD4, του υποδοχέα ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με το αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης στο άτομο, εμφάνιζαν πιο «αντισυμβατικές», αριστερές πολιτικές απόψεις από όσους δεν έφεραν την παραλλαγή, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι είχε προηγηθεί στην περίοδο της εφηβείας τους μια έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Το «αριστερό γονίδιο» λοιπόν δεν αρκεί από μόνο του: πρέπει να «ενεργοποιηθεί» κοινωνικά.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη μακροχρόνια «Εθνική Έρευνα για την Εφηβική Υγεία», οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μεταξύ των ατόμων που έφεραν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, η αριστερή πολιτική ιδεολογία συνδεόταν άμεσα με τον αριθμό των φίλων που είχαν ως έφηβοι. Δηλαδή, όσοι ήταν κοινωνικά ενεργοί στην εφηβεία τους, βρέθηκε ότι ως ενήλικοι εμφάνιζαν λιγότερο συμβατικές και συντηρητικές πολιτικές απόψεις. Αντίθετα, τέτοιος συσχετισμός δεν έγινε αντιληπτός μεταξύ των ατόμων που δεν έφεραν την παραλλαγή του γονιδίου.

Με άλλα λόγια, οι γονιδιακοί παράγοντες θέτουν τις προϋποθέσεις αλλά δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις πολιτικές επιλογές μας.

«Είναι η κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ δύο παραγόντων, της γενετικής προδιάθεσης και του κοινωνικού περιβάλλοντος, που καθορίζει την ανάπτυξη αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων» σχολίασε ο Τζέιμς Φόουλερ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. «Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι πολιτικές προτιμήσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει κανείς Ελπίζουμε ότι περισσότεροι ερευνητές θα αρχίσουν να ερευνούν την πιθανή αλληλεπίδραση βιολογίας και περιβάλλοντος», προσέθεσε ο καθηγητής.

Γενετική ή περιβάλλον;

ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ αν η γενετική ή το περιβάλλον καθορίζουν την πολιτική ιδεολογία μας, η απάντηση είναι προφανής: αμφότερα. Οι διάφορες κοινωνικές και γενετικές θεωρίες γύρω από το έμφυτο ή το επίκτητο της ιδεολογίας μας δεν χρειάζεται να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, υποστηρίζει η έρευνα, στην οποία συμμετείχε και ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Ιατρικής και Ιατρικής Κοινωνιολογίας του Χάρβαρντ Νικόλας Χρηστάκης. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα γονίδια επηρεάζουν την πολιτική ιδεολογία του ατόμου εν μέρει, ρυθμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στο κοινωνικό περιβάλλον. Επομένως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις πεποιθήσεις μας, είναι η ανακάλυψη συγκεκριμένων αλληλεπιδράσεων μεταξύ γονιδίων, όπως το DRD4, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι συνδέονται με την κοινωνική συμπεριφορά, και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Φιλελεύθερος - Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Anef_Oriwn είπε...

Φίλτατη DIS,

Έχω την αίσθηση ότι δεν [ΜΟΥ] απαντάς επί της ουσίας, δηλ. που διαφωνείς με τα όσα λέει ο Ρούσης στο άρθρο του...
Σίγουρα κι έχει τους λόγους του ο ΣΥΡΙΖΑ για να «χτυπιεται με το κκε» και πολύ πιθανόν να είναι και αυτοί που αναφέρεις, δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ «... εσιει αναγκη το κκε...όχι τοσο τα ποσοστα του, αλλα αυτο που αντιπροσωπευει το κκε, τους μηχανισμούς του, τζαι το γεγονος πως σοβαρομιλά» … Από τη στιγμή όμως που κι ΕΣΥ η ίδια γράφεις στο Blog σου ότι «...δεν θεωρείς προσωπικά ως αρνητικό σενάριο [...] εαν ο συριζα γίνει κυβερνηση ...» [link: http://disdaimona.blogspot.com/2012/05/blog-post_6095.html?showComment=1337508411651#c7921541393743866332], τότε που είναι το πρόβλημα μιας συμμαχίας/συνεργασίας των δύο αυτών συνιστωσών της Αριστεράς; Δεν θα μπορούσε το ΚΚΕ με τη δυναμική, τούς μηχανισμούς και τη σοβαρότητα του να σπρώξει τα πράματα εκεί που θέλει, ή που έχει κατα νουν;
Πέραν τούτου όμως ή και ασχέτως αυτού [δηλ. της συμμαχίας/συνεργασίας των Αριστερών δυνάμεων], προσωπικά διερωτούμαι κατά αν κάποια ριζοσπαστικά μέτρα όπως η στάση πληρωμών ή/και η έξοδος από το ευρω δεν θα ‘πρεπε να υιοθετούνταν και να υλοποιούνταν σε συνεργασία με περισσότερες χώρες; Ή είναι ικανοποιητικό [όπως υποβάλλει και ο αρθρογράφος του κειμένου που παράθεσες στο Blog σου] «... η Ελληνική κυβέρνηση να ποντάρει στο κίνημα αλληλεγγύης που θα δημιουργηθεί στα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη και να ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν από τους πολίτες να μεταβάλλουν την στάση τους»; [link: http://disdaimona.blogspot.com/2012/05/blog-post_6095.html]…

Τέλος, κι αφού σωστά [λέω] «ασχολεισαι με το ακελ [...] για να συμβαλεις όπως μπορεις σε ενα αντιφαστιστικό, αντεθνικιστικό, τζαι πατριωτικό μετωπο της αριστερας ...», τούτο το μέτωπο [ας πούμεν στην Ελλάδα] δεν θα μπορούσε να είναι και αντικαπιταλιστικό με «ηγεμονεύουσα δύναμη» το ΚΚΕ ;

Vikar είπε...

Άνευ

Ο Ρούσσης κάνει κριτική στο ΚΚΕ ότι δεν προωθεί Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονωπολιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.
Εσύ από την δική σου πλευρά μιλάς για "σύμπραξη-συννενόηση" με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει καμμιά σχέση με το ΑΑΔΜ.
Προσωπικά αναλύοντας τις πολιτικές προτάσεις και την ούτω καλούμενη "αφήγηση" του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπω αναμόρφωση του "δικοματισμού" και προιούσα "ΠΑΣΟΚΟποίηση-σοσιαλδημοκρατικοποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσειτην εναλλακτική πρόταση για την παράταση ζωής του πολιτικού συστήματος ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ του συστήματος.

vikar

Anef_Oriwn είπε...

Vikar,

Shαιρετώ ΣΕ και χαίρομαι ιδιαίτερα που σε ξαναβλέπω στα blogοσφαιρικά ερτζιανά. Θυμάμαι ότι οι παρεμβάσεις ΣΟΥ ήταν συγκροτημένες και έντονα καυστικές όταν καταπιανόσουν με την συνομοταξία των φασιστοειδών!

Για το θέμα που συζητούμε να πω τα εξής:
1. Προσωπικά ΔΕΝ χρησιμοποίησα τους όρους «σύμπραξη-συνεννόηση» του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τούτο δεν έχει ΚΑΜΙΑ σημασία. Για ΜΕΝΑ το κύριο θα ήταν να πετύχαιναν κάποιας μορφής συνεργασία/συμμαχία μέσα από την οποία θα προβαλλόταν μια ολοκληρωμένη αριστερή αντικαπιταλιστική πρόταση εξουσίας. Και πιστεύω πως αυτό θα ήταν εφικτό με την ουσιαστική εμπλοκή του ΚΚΕ. Τώρα που είναι μακριά τι πετυχαίνει;

2. Το “Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο” [στο οποίο αναφέρεται κι Ρούσης] χωρίς σαφείς αριστερούς αντικαπιταλιστικούς προσανατολισμούς δεν λέει τίποτα σ’ εμένα! Και όπως είπα και πιο πάνω [στο σημείο 1, όπως και στο προηγούμενο σχόλιο μου] αν το ΚΚΕ κατάφερνε να είναι η «ηγεμονεύουσα δύναμη» σε μια τέτοια συμμαχία γιατί να μην της δοθεί αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο; Όμως όπως επίσης είπα σημαντικό ρόλο για να στηριχτεί και ένα επιβιώσει ένα τέτοιο πείραμα θα έπαιζαν και οι δυνητικοί συνοδοιπόροι. Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα [και το ΚΚΕ] να διέλθουν τον Ρουβίκωνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς καπιταλισμού/ιμπεριαλισμού αβρόχοις ποσί! Κι αυτή [η διεθνής αλληλεγγύη και συνοδοιπορία] είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος!

3. Τέλος ΔΕΝ θα διαφωνήσω μαζί σου ότι τα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κέντρα εξουσίας [τρόικες, ΔΝΤ και λοιποί αιμοβόροι συγγενείς] επιδιώκουν «αναμόρφωση του “δικοματισμού” και προιούσα “ΠΑΣΟΚΟποίηση-σοσιαλδημοκρατικοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση για την παράταση ζωής του πολιτικού συστήματος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του συστήματος»… Αποτελεί όμως στο παρόν στάδιο ενδεδειγμένη πολιτική για να υπάρξει λαϊκή εργατική εξουσία, η συνέχιση του ακήρυχτου πόλεμου από το ΚΚΕ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς μάλιστα να προβάλλεται [από το ΚΚΕ] σαφής και συγκεκριμένη πρόταση εξουσίας;

Disdaimona είπε...

Ανευ ξαναμανα...:)

ο λογος που ήρτα να διαμαρτυρηθώ για το άρθρο του Ρουση, δεν είναι ότι δεν συμπαθω ή δεν εμπιστεύομαι τον Ρουση...

κατακρίβεια, αμα γνωρισεις τους Ανταρσυότες - καποιες που τες συνιστωσες δηλαδή - δεν τους ξεχωρίζεις που τους κκεδες ως προς τις αποψεις τους, τη σταση τους, ακομα τζαι τα πιο προσωπικα χαρακτηριστικά σαν ατομα. εννεν οι αππωμένοι καλαμαράδες που συνηθως ξέρουμε, οι αστοι, οι νεοευρωπαιστες αριστεροι κ.λ.π...τζαι σορυ για τους αδελφους ελληνες που το λεω τουτο...

αρα εμενα καμνει μου εντυπωση που ενω εν πιο κοντα στο κκε, τζαι ενω οι δημοσκοπησεις δειχνουν πτωση του κκε...θεωρουν πως εν πρεπον να ψηφίσουν συριζα...ανκαι ξερω πως πολλοι εν προκειται να το πραξουν...να πουμε τζιολας πως πολλοι εψηφισαν και στις 6 του Μαη ΚΚΕ απο την αρχή...

τεσπα...εγω δεν κατανοώ καποιες επιθετικές συμπεριφορες από τους συντροφους του Ανταρσύα, που ξαναλεω εγω διατηρω τις ιδιες σχεσεις οπως με το κκε, εν τους ξεχωρίζω...αλλα ουτε πολιτικα καταλαβαινω την σημερινη τους σταση...παρολο ότι, για ολους ειναι δυσκολη και συγκεχιμενη η κατασταση.

ειναι πιθανον να μεν αντεξει ο ανταρσυα τες πιεσεις τζαι να διαλυθεί...δεν ξερω..

όχι το κκε δεν μπορει να σπρωξει τα πραματα εκει που θελει...το κκε εκαμεν αλλα λαθη, σοβαρα λαθη, αλλα όχι όσον αφορα συνεργασία σε κυβερνητικό επιπεδο, εκαμεν το λαθος να κρατησει αμυντική σταση για ζητηματα που εχουν να καμουν με την αυτο-οργανωση π.χ του κόσμου, της εργατιας, της αγροτιας, να προωθήσει συνεταιρισμούς απο κάτω και όχι μονο απεργίες κ.λ.π

επισης, ενω κρατα σωστή πολιτική γραμμη προφανως εσιει σοβαρα προβληματα οργανωτικά καθώς τζαι επικοινωνιακα...αλλα τουτα δεν πρεπει να αντιστρεφονται σε καμια περιπτωση...δηλαδή να λεμεν πως εν λαθος η πολιτική γιατι έχουν οργανωτικά προβληματα...

φυσικα εν θεωρω αρνητικη εξελιξη την εκλογη συριζα διότι θέλω να την φάει ο Σαμαράς μαζί με τον Αδωνη του τον Βορίδη του, τα μεγαλα κεφαλαια, τους παπαδες, τους φασιστες κ.λ.π! εν τζαι ειμαστε μωρά, να προτιμώ την δεξια που την αριστερά!!!

αλλα ρε συντροφε...εκαμαμεν μαυρα μαθκια να δουμεν ενα κομμουνιστικό κόμμα να μεν το βαλλει κάτω...εν δυνατόν να φωναζω να διαλυθεί ή να φωναζω να αλλαξει πολιτική;

τοσον πολλα εξιμαθαμεν αλοπως τι ακριβως σημαινει ενα κομμουστικό κόμμα...

Disdaimona είπε...

Ανευ, για την απαντηση σου στον Βικαρ,...μα αντιληφθηκες πε μου ποιες εν οι διαφορες του συριζα με το κκε σε αυτο που λες "αντικαπιταλιστικό αγώνα"; Καταλαβαινεις ότι οι οικονομολογοι του συριζα εν ευρωπαιστές;! καταλαβαινεις πως με τον Μπογιο ας πουμε χωρίζει τους το χάος;...

πληζ μεν με πελλανισκεις τζαι εσύ!..:)

Anef_Oriwn είπε...

DIS,

Εξ όσων γνωρίζω ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελείται ακόμα από καμιά 10ρκαν(!) συνιστώσες, αν και αρκετοί αποχώρησαν και έφτιαξαν τη ΔΗΜΑΡ... [Κάπου έχω φυλαγμένο κι ένα σχετικό κείμενο, κι αν το βρω θα το κοτσάρω εδώ. Μια από τις συνιστώσες πάντως είναι και το “Ξεκίνημα”, άρθρο των οποίων παράθεσες τις προάλλες στο Blog σου]... Γι’ αυτό και είναι φυσικό το κόμμα ή ο συνασπισμός αυτός να μην έχει ενιαία φωνή ή και να προβάλλονται από κάποια στελέχη του και φιλο-ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές θέσεις. Άραγε [διερωτούμαι] δεν θα μπορούσαν οι εκεί σύντροφοι [του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ] να κτίσουν πάνω στις αντι-μνημονιακες τοποθετήσεις του Τσίπρα ή πάνω στα ΚΚΕ-γενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολλά από τα οποία διατηρούν καθαρά αντιευρωπαϊκές αντικαπιταλιστικές θέσεις;
Α, και καμιά πρόθεση ΔΕΝ έχω να σε «πελλανισκω»! Εγώ εν του προβληματισμούς μου που βάζω κάτω για να μεν τους κρατώ μέσα τζιαι πελλάνω εγώ ο ίδιος!

Anef_Oriwn είπε...

Τζιαι μιαν τζι’ έγινε τζιαι κουβέντα για τον Μπογιόπουλο θα ‘θελα να σας παραπέμψω στο κείμενο που έγραψα με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κύπρο όταν έγινε εκδήλωση για το βιβλίο του “Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε”... Πρόκειται για την ανάρτηση μου με αρ. 19/2012 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2012/02/192012-2012.html], στο σημείο 10 της οποίας θα βρείτε και τι απάντησε στο ερώτημα «... γιατί [...] να μην αναληφθούν [από το ΚΚΕ] πρωτοβουλίες για την ενότητα της ευρύτερης Αριστεράς, κάτι που προφανώς θα δημιουργούσε νέες δυναμικές και ελπίδες για τον κόσμο για μια αριστερή διέξοδο στα καπιταλιστικά αδιέξοδα...»

Vikar είπε...

Αντισhαιρετώ σε...δαμέ ήμουν τζιαι εν να...ποσιεπάζω συχνότερα

Εν ό πόνος που μιλάει περισσότερο Ανευ

Ο έννας (ΚΚΕ) απολυτοποίησε τον ρόλο του ταξικά προσανατολισμένου κινήματος και υποβάθμισε το ρόλο της πολιτικής συμμαχιών για την ανάπτυξή του, όχι μόνο στο επίπεδο του πολιτικού υποκειμένου αλλά και στο ίδιο το μαζικό κίνημα, και ο άλλος (ΣΥΡΙΖΑ) κάθε μέρα αναγνωρίζει το δρόμο που περπάτησε και περπατάει η σοσιαλδημοκρατία σαν το δικό του δρόμο, και σαν τον χαμολιό αλλάζει το δέρμα του ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται.
Και αν ο ένας (ΚΚΕ) έχει λάθος πολιτική συμμαχιών που δεν βοηθάει στον διακηρυγμένο στόχο, ο άλλος (ΣΥΡΙΖΑ)εγκληματεί σε βάρος του κόσμου του, της αριστεράς και του μέλλοντος, προσπαθόντας να γίνει βεζύρης στη θέση του βεζύρη, χωρίς πολιτική αρχών, σπέρνοντας ψευδαισθήσεις που θα τις πληρώσει ο ίδιος, και ο λαός με νέες θυσίες και νέες υποχωρήσεις και καθυστερήσεις
Οι μέρες και οι νύχτες είναι γκαστρομένες, Ανευ, και οι πρώτες τερατογεννέσεις σε πολιτικό επίπεδο νομίζω ότι εν πολύ μεγαλύτερες από το 6,97% που φάνηκε στες εκλογές.Αναφέρομαι στην καθημερινή φασιστικοποίηση αντιλήψεων και δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει πολιτική αντιμετώπισης ακόμα και τούτου του φαινομένου που αν δεν χτυπηθεί την ώρα που γενιέται θα ταλαιπωρήσει την κοινωνία μας πολύ περισσότερο από αυτό που ξέρουμε ή έχουμε ζήσει αφού οι συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού θα επιβάλουν για την σωτηρία του, την νομιμοποίηση και προστασία του φιδιού.
Αν τα προηγούμενα με απογοητεύουν τούτο με τρομάζει.

Anef_Oriwn είπε...

Καθάριος και ξάστερος ο λόγος σου Vikar και έντονα προβληματισμένος! Μάλλον λέμε το ίδιο πράμα, ίσως με διαφορετικά λόγια.
Εν μου λαλείς όμως για να μου λυθεί κα μια απορία, γιατί νομίζω ξέρεις παραπάνω που μέναν:
Ποια η διάφορα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ [Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς] και ΣΥΝ [Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας];

Vikar είπε...

τζιαι κάτι άλλο,

Το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας. Τζείνο που δεν έχει είναι πρόταση "διακυβέρνησης" = διαχείρισης του συστήματος και σε τούτο πρέπει να αναγνωρίσουμε την καθαρότητα της πολιτικής του αλλά επίσης να διαγνώσουμε ότι εν πολύ δύσκολο να απαντήσεις και να πείσεις κάποιον άνεργο, να περιμένει την λαική εξουσία για να δουλέψει, εν μοιραίο να ακολουθήσει κάποιον που του υπόσχεται λύση τώρα.

Vikar είπε...

Η ιστορία από το 2001 και εντεύθεν είναι εδώ.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%A1%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82

Αν ψάξεις περισσότερο την ιστορία/προέλευση των συνιστωσών θα βρείς και την εξήγηση της πολυγλωσσίας που εμφανίζεται.

Για την πρό του 2001 ιστορία του, απλά θυμίζω ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (της αριστεράς και της προόδου) ήταν συνασπισμός των ΚΚΕ και ΕΑΡ το 1988-1989 όταν στις ηγεσίες των κομμάτων ήταν ό Χ. Φλωράκης και ο Λ. Κύρκος που αφού δημιούργησαν τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ παραιτήθηκαν από τα κόμματα τους, ανέλαβαν ο Χ.Φλωράκης την προεδρία και ο Λ.Κύρκος την γραμματεία,(αντίστοιχα γραμματέας του ΚΚΕ έγινε ο Γρ. Φαράκος) και πολύ σύντομα αποσύρθηκαν και οι δύο και έγινε πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ η Μαρία Δαμανάκη, και η Αλέκα Παπαρήγα το 1991 γραμματέας του ΚΚΕ. Είχε προηγηθεί προσπάθεια 'διάλυσης-διάχυσης" του ΚΚΕ στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ με πρωτεργάτες διάφορους τύπους όπως τον Ανδρουλάκη, τον Δραγασάκη κλπ.
Ο "Συνασπισμός της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας" είναι η μετεξέλιξη του "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς και της προόδου" μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ και αποτελεί την βασική συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Ο "ΣΥΝασπισμός ...και των κινημάτων..και των μετόπων" είναι εκλογικό σχήμα..(ονομασίες δηλαδή).

Anef_Oriwn είπε...

Vikar,

Σ’ ευχαριστώ για την πληροφόρηση. Την ιστορία του ΣΥΝ 1988-1990 ως συνασπισμού μεταξύ του ΚΚΕ και της Ε.ΑΡ. [Ελληνικής Αριστεράς] λίγο πολύ την ξέρω. Κάπου όμως με σύγχυζαν οι σημερινές ξεχωριστές αναφορές σε Συνασπισμό και ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι και στις δύο πολιτικές αυτές οντότητες υπήρχαν συνιστώσες.

Ένα περιεκτικό και κατατοπιστικό άρθρο για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είχα εντοπίσει παλαιότερα στην “Ελευθεροτυπία” και είναι σ’ αυτό που αναφέρθηκα και σε μια πιο πάνω παρέμβαση μου απευθυνόμενος στην Disdaimona[ημερ. 20/5/12 11:06 μ.μ.]- link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=71183

Ανώνυμος είπε...

disdaimona

Συνεχιζεις τα ψεματα.Μπορεις να μας παραθεσεις τη επισημη ανακοινωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οτι ταχα θα ψηφισει Συριζα? Αλλιως οφειλεις να απολογηθεις

Ανώνυμος είπε...

Οι ευρωπαίοι καθώς και οι G8 δε φοβούνται καθόλου την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Τρέμουν όμως την άνοδο των κομμουνιστικών και αριστερών αντιμνημονιακών δυνάμεων!
Μια πιθανή αστάθεια και στάση αποπληρωμών θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, ίσως και της Αμερικής που θα δώσει ώθηση στην άνοδο των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων ανά την υφήλιο.
Κίνα και Ρωσία θα έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις και ίσως τα περισσότερα οφέλη.

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

Εγώ τζίηνο που δεν καταλάβω στην στρατηγική του ΚΚΕ είναι το εξής.

Αν υποθέσουμε ότι ο στόχος είναι η σοσιαλιστική κοινωνία. Όπόταν τζαι στην άτυχη περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει τζαι στην ακόμα στην ακόμα χειρότερη καταφέρει να βελτιώσει ένα θκυο πράματα, τούτα δεν θα ένι απλά μιλοσφοτζίσματα...


Γιατί το θέμα εν τζαι ένι που 400 που πιάνει σήμερα να του τα κάμει 500. Η πραγματική ελευθερία θα έρτει μόνο αν αλλάξει το σύστημα.


Σωστόν!
Όποταν συνέχεια του αγώνα του δρόμου, στον αγώνα στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς.... Που τζιαμέ τι διεκδικά του ΚΚΕ μέσω των σθνδικάτων ; Ο αγώνας όλων των απεργίων, τι διαφορετικό είναι που παρόμοια μιλοσφοτζίσματα ;

Έσσιει καμιάν απεργία που διεκδικά τζαι εκατάφερεν να πετύχει το εργοστάσιο να ελέγχεται που τους εργάτες ;

Άτε να διεκδικήσουν, τη διατήρηση των δικαιωμάτων, άτε να απεργήσουν ενάντια σε νέες απολύσεις ή νέες μειώσεις μισθών.... Για αύξηση ούτε λόγος....


Τζαι ο αγώνας του δρόμου πάλε για ψιχούλα ένι, όπως αντίστοιχα εν τζαι το "κίνημα της πατάτας".

Όπόταν ; ....

Όπόταν καλά κάμνει το ΚΚΕ τζαι δεν συνεργάζεται... Στο κάτω κάτω, τι Σαμαράς (ντόρα, άδωνις κ πλεύρης) τι Τσίπρας ; .... Όπως λεν και όλοι οι νεοφιλελεύθεροι, δεν χρειαζόμαστεν άλλον Ανδρέα.....

Ανώνυμος είπε...

Μα ούτε ο Χριστόφιας επέβαλε το σοσιαλισμό. Απέδειξε μάλιστα ότι ένας κομμουνιστής μπορεί να διαχειριστεί ένα καπιταλιστικό κράτος καλύτερα και από όλους τους νεοφιλελεύθερους.
Μια συμμαχία των αριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα θα ήταν ότι καλύτερο. Λάθος του ΚΚΕ που δεν το επιδίωξε. Φυσικά αν πάρει την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό πέραν του 22% τότε το ΚΚΕ δε θα έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα αριστερά κόμματα.

Disdaimona είπε...

Ανωνυμε, καταρχήν εν εχω ξαναλεω εχθρική σταση προς τον Ανταρσυα.

Κατα δευτερο εφκαλεν ανακοινωση πως θα κατελθει αυτονομα στες εκλογες, με στοχο στηριξη μιας αριστερης κυβερνησης.

Το γεγονος πως στες 6η του Μαη ανταρσυοτες εψηφισαν συν εν αλλασσει.

Το γεγονός πάλε πως ο Ανταρσυα πιεζει τον συριζα να μεν παει στα ταρταρα μαζί με το καθεστωτικό πασοκ του Αρσένη, επισης εν καλό.

Το γεγονός όμως οτι φκαλλει κειμενα κριτικά προς το ΚΚΕ τζαι συντασσεται υπερ μιας αριστερης ταχα κυβερνησης εν το καταλαβω!

Περιμενετε αληθκεια ακόμα πως ο Τσιπρας θα φκαλει τη χωρα που την Ε.Ε τζαι το ευρώ όπως λεν οι δικες σας προγραμματικες θεσεις;

Αυτο που βλεπω εγω είναι τον κινδυνο να απορροφηθεί ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ απο τον συριζα. Κατι που είναι άκρως αρνητικό. Τιποτε αλλο δεν λεω.

Επισης, να εισαι ειλικρινής, αφου είσαι του χωρου αυτου, τζαι να παραδεχτεις πως υπαρχουν σοβαρα προβληματα στο χωρο σας, τζαι εγιναν τζαι πριν τες εκλογες σοβαρες αποχωρήσεις στελεχων σας!

Τελος, σημερα εφκηκεν ανακοινωση απο στελεχη του συριζα που διαφωνουν επισης με τις συνεργασίες του Αλεξη με το πρωην καθεστωτικό πασοκ.

Εν ειμαι εναντιον σας ρε συντροφε, απλα, ο χωρος σας, λογω του ότι αποτελειται κυρίως απο νεους τζαι φοιτητες εν πολλα ρευστος να διαλυθεί στα εξ΄ων συνετέθει.

Οριστε μια ειλικρινής τοποθετηση ΑΝΤΑΡΣΥΟτη για να μεν λεεις ότι εγω κρινω με τυφλή προσυλωση στο κκε τον ανταρσύα

http://red-traverso.blogspot.com/2012/05/blog-post_16.html

Disdaimona είπε...

ανωνυμε 2.16

αν παρει την πρωτια ο συριζα εν τοτε που ΔΕΝ θα συνεργαστεί ουτε με σφαίρες το ΚΚΕ!

ειπε καθαρα το ΚΚΕ: συνεργασία ΜΟΝΟ στην περιπτωση που καταθεσετε Νομο για εξοδο της χωρας απο την Ε.Ε και το ευρώ!

σε αντιθετη περίπτωση η συνεργασία θα ειναι καταστροφική!!

εν απολυτα εκπληκτικό σε ποσο μεγαλο βαθμό στην κύπρο, η αριστερη κριτική γνωμη ακολουθεί απολύτα όμως την σοσιαλδημοκρατική λογική!!

καμμια αντισταση, μιλια μακρυα που οποιαδήποτε μαρξιστική αναλυση!

το να ακουεις επι 6 μηνες βερους ακελικούς να διαμαρτυρουνται για το ότι το κκε δεν συγκυβερνά ενι ξερω αν εν απολυτως απογοητευτικό ή αν εν απολυτως τραγικό!!

δεν ειδα ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ αναρτηση οπουδήποτε που να αποδεικνύει πως οι ακελικοι εχαπαρήσαν τι συμβαινει με το κκε!

Anef_Oriwn είπε...

Shαιρετούμεν(τε)!

Και στα σύντομα τα εξής:
1. Κατ’ αρχάς θα παρακαλούσα τους όποιους Ανώνυμους κάμνουν παρεμβάσεις κι αφήνουν σχόλια στο Blog να πάρουν ένα σταθερά nickname για να ξέουμε και με ποιους μιλούμε και να υπάρχει μια συνέχεια στην κουβέντα μαζί τους.

2. DIS,
Εν νομίζεις ότι πιθανόν να χρειάζεται εκλαΐκευση [να αναλυθεί με απλά λόγια] η πολιτική τακτική του ΚΚΕ για να «… χαπαρήσουν […] και οι βεροι ακελικοί […] τι συμβαινει με το κκε»; Εν νομίζεις ότι η «σοσιαλδημοκρατική λογική» των «ακελικων» εν αποτέλεσμα και της κοινωνικο-οικονομικής τους θέσης; Δεν βλέπεις [μέσα και από τις παρεμβάσεις σχολιογράφων όπως ο Vikar και ο Stelios Papalangi, που δεν ξερω αν είναι ΑΚΕΛικοί] ότι υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για το τι θα ‘πρεπε [ή τι είναι ορθότερο] να κάμει το ΚΚΕ; Μάλιστα με τα όσα λέει ο Vikar στο σχόλιο του με ημερ. 21/5/12 12:02 π.μ., διερωτούμαι μήπως και η σοσιαλδημοκρατία είναι τελικά ιστορικά αναγκαία… [Αυτό ίσως το επεξεργαστώ κάποια στιγμή γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον]…

3. Steliε Papalangi,
Κάπου επισημαίνω μια αντίφαση ή και σύγχυση σ’ αυτά που λες:
Ενώ προσπαθείς να αναλύσεις «τζίηνο που δεν καταλάβεις στην στρατηγική του ΚΚΕ», στο τέλος λαλείς μας ότι «…καλά κάμνει το ΚΚΕ τζαι δεν συνεργάζεται…» [με τον ΣΥΡΙΖΑ]… Όλο κι αριστερότερα μας βγαίνεις τελευταία!!! 

4. Ανώνυμε [ημερ. 21/5/12 2:16 μ.μ.] ,
Μπορείς να ΜΑΣ αναλύσεις τι θες να πεις όταν λες ότι «…ο Χριστόφιας […] απέδειξε […] ότι ένας κομμουνιστής μπορεί να διαχειριστεί ένα καπιταλιστικό κράτος καλύτερα και από όλους τους νεοφιλελεύθερους»;

Disdaimona είπε...

προς το παρόν και χαρη στο αγιο διαδικτυοπου μας διαφωτίζει, ενα ποστ στο συντροφο ανταρσυοτη, για το τι θέλει ο συριζα απο τον ανταρσύα πραγματικα και απο το κκε, και πως καταλαβαινει την ενότητα!!

περιμενω και την απαντηση του Ρουση τώρα!

http://enosy.blogspot.com/2012/05/blog-post_9977.html

Disdaimona είπε...

Εν νομίζεις ότι η «σοσιαλδημοκρατική λογική» των «ακελικων» εν αποτέλεσμα και της κοινωνικο-οικονομικής τους θέσης

φυσικά,νομίζω πως και πλεον και τα μελη του ακελ που παιρνουν αποφασεις για το μελλον του κομματος στις κ.ομαδες και στις συνδιασκέψεις είναι αστοι, δικηγοροι, γιατροί, εργολάβοι, αυτοεργοδοτουμενοι κ.λ.π Εν ζητημα αν υπαρχει 10% εργατών οργανωμενων στο ακελ.

μονο στη πεο βρισκεις εργατες αλοπως..

και φυσικά, αφου εδω και 45 χρόνια το ακελ αποφασισε επισημα να διακοψει τη θεωρητική καταρτηση των μελων του και της κοινωνίας.

Ανώνυμος είπε...

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανακοινώνει την οριστική απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αυτόνομη παρέμβαση και κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Με θέμα την οργάνωση της αυτοτελούς εκλογικής παρέμβασης συνεδρίασε την Κυριακή 20 Μάη στην Αθήνα το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συζήτηση στηρίχτηκε στην επεξεργασία της προηγούμενης απόφασης του ΠΣ στις 13 Μάη, στις αποφάσεις των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών, στις απόψεις και τη συμβολή των μελών και των φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και στα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας επαφών με άλλες δυνάμεις στο πλαίσιο του καλεσματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς εκλογικής συμπόρευσης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς.
Αναλυτικά:
Η ΠΣΕ συζήτησε σε βάθος το πλαίσιο της εκλογικής παρέμβασης και των συμμαχιών εξουσιοδώντας την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή για τη διαμόρφωση της εκλογικής διακήρυξης, των συνθημάτων και των άμεσων πρωτοβουλιών.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα μέλη, τους συναγωνιστές και φίλους της, τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του μαζικού κινήματος να δώσουν την εκλογική μάχη από την σκοπιά του δρόμου που έχει ανάγκη η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία για άμεση ακύρωση του Μνημονίου και των δανειακών σύμβασεων με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, καθώς και όλων των σχετικών αντιλαϊκών μέτρων, παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, πέρασμα των τραπεζών στο δημόσιο με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, άμεση πολιτική αναδιανομής του πλούτου, έξοδο από την ευρώ και την ΕΕ. Προϋπόθεση, αλλά και συνέπεια αυτού του δρόμου είναι η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και η δημοκρατία από το λαό για το λαό, η κατάργηση των ειδικών σωμάτων της ΕΛΑΣ, η απεμπλοκή από το ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ.
Ο αγώνας θα είναι σκληρός, η νίκη θα είναι του λαού, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεχίζεται
για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία.

Disdaimona είπε...

Ναι συντροφε, ειπαμε πως η ανταρσυα αποφασισε αυτονομη καθοδο.

Δεν ειδα ομως να τοποθετεισαι σε διαλογο - υποτιθεται τουτον καμνει το κκε, τζαι φωναζεται του να μιλησει - ουτε ειδα σχολιο για τα ποστ που αφησα.

Οριστε και ποιο ολοκληρωμενα τη αποφαση...για προσεκτικούς αναγνωστες.


Το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεδρίασε χθες, Κυριακή, στην ΑΣΟΕΕ. Ενημερώθηκε από την ΚΣΕ για τις συναντήσεις που έγιναν με άλλες οργανώσεις στις οποίες απευθύνθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και για τα αποτελέσματά τους.
Μετά από εκτενή συζήτηση, επανεπιβεβιώθηκε η κατεύθυνση της προηγούμενης απόφασης, για την αυτόνομη κάθοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με όσες αντι-ΕΕ αντικαπιταλιστικές δυνάμεις...
συμφωνούν στην κατεύθυνση του προγράμματος των 5 σημείων. Εξουσιοδότησε την ΚΣΕ για τη διατύπωση της εκλογικής διακήρυξης και των ψηφοδελτίων σε...
συνεργασία με τις δυνάμεις που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η ΚΟ Αριστερή Ανασύνταξη και χαιρέτισε ο Γ. Σταυρόπουλος απο το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Νεώτερα για την τελική απόφαση, σε σχέση με την θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ζήτημα, της «πρότασης αριστερής κυβέρνησης», και την συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με άλλες οργανώσεις και πρόσωπα, μετά την εκ νέου συνεδρίαση της Κ.Σ.Ε.

Disdaimona είπε...

Η θέση της Κ.Ο. Ανασύνταξη στο ζήτημα, της «πρότασης αριστερής κυβέρνησης» Μετά από 68 ολόκληρα χρόνια η αριστερά μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις και να πάρει την κυβέρνηση, με διαφορετικούς βέβαια όρους και σε διαφορετικές συνθήκες απ’ ό,τι παλιά. Σήμερα δίνεται η δυνατότητα στην αριστερά να πάρει την κυβέρνηση μέσα από τις εκλογές. Σ’ αυτή την κατεύθυνση οι κομμουνιστές, οι αριστεροί, οι αντικαπιταλιστές μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες που διαχωρίστηκαν απ’ το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του καθώς και άλλους σοσιαλδημοκράτες, πρέπει να συμπτύξουν ενιαίο μέτωπο πάλης και εξουσίας, με το σύνθημα δράσης της εργατικής κυβέρνησης. Οι κομμουνιστές όμως δεν πήραν, μέχρι τώρα, μια ανάλογη πρωτοβουλία και άφησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε άλλες δυνάμεις, σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης.

Disdaimona είπε...

Οι δυνάμεις αυτές καρπώθηκαν το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού αποτελέσματος και καθορίζουν σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, την προεκλογική ατζέντα δίνοντας στην κοινωνία την προοπτική μιας Αριστερής κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν είναι μια εργατική κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για μια «φαινομενικά εργατική κυβέρνηση».

Απέναντι λοιπόν σε μια τέτοια πρόταση και προοπτική, στην προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης, δηλαδή μιας «απλώς φαινομενικής εργατικής κυβέρνησης», οι κομμουνιστές δεν μένουν αδιάφοροι. Αντίθετα, παλεύουν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται αντικειμενικά σε βάρος των φορέων του μεταβατικού προγράμματος απ’ τη στιγμή που απώλεσαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ακολουθήσουν μια ταχτική η οποία δεν θα τους αποκόψει απ’ τις μάζες, δεν θα τους περιθωριοποιήσει αλλά θα τους φέρει σε καλύτερη θέση.

Disdaimona είπε...

Η ταχτική αυτή πρέπει να παίρνει υπόψη το συσχετισμό δύναμης, τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και τη βούληση της εργατικής τάξης όπως αυτή εκφράστηκε στα αποτελέσματα των εκλογών. Πρέπει επίσης να παίρνει υπόψη της τις συνθήκες της οξυμμένης κρίσης που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα. Η όξυνση της οικονομικής κρίσης είναι μπροστά μας και συνδυάζεται με την όξυνση της πολιτικής κρίσης.

Disdaimona είπε...

Με βάση τα παραπάνω, οι κομμουνιστές και όλοι οι υποστηρικτές του μεταβατικού προγράμματος, απέναντι στην πρόταση για αριστερή κυβέρνηση, οφείλουν να αντιπροτείνουν το πρόγραμμα της εργατικής κυβέρνησης, ολόκληρο το μεταβατικό πρόγραμμα με αιχμές τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο απ’ την ΟΝΕ-ΕΕ, κ.λπ., ως πρόγραμμα προς άμεση υλοποίηση με την στήριξή τους, προκειμένου να αποκαλύψουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου ότι ακόμα και τα μεσοβέζικα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αριστερή κυβέρνηση δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός ευρώ και ΕΕ και να προετοιμάσουν το λαό για τις μάχες που πρέπει – ούτως ή άλλως – να δώσει ακόμα.

Disdaimona είπε...

Ως δεύτερο βήμα και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεχθεί το μεταβατικό πρόγραμμα, οι κομμουνιστές μπορούν να παρέχουν ψήφο ανοχής υπό όρους σε μια αριστερή κυβέρνηση. Οι όροι της ανοχής αυτής, προκύπτουν από το μεταβατικό πρόγραμμα: Άμεση παύση πληρωμών προς τους τοκογλύφους-δανειστές και αποδέσμευση από τις δανειακές συμβάσεις. Άμεση καταγγελία και μη εκπλήρωση των μνημονίων. Ικανοποίηση των διεκδικήσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος
Η ανοχή ή η στήριξη μιας τέτοιας κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή των κομμουνιστών, μπορεί να γίνει στο βαθμό που αυτή η κυβέρνηση θα δεσμευτεί και θα προχωρήσει αποφασιστικά στην επίλυση εργατικών και λαϊκών προβλημάτων, στο βαθμό που θα στηριχτεί στο μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, αλλά και στο βαθμό που η ίδια η κυβέρνηση θα το στηρίξει, ενάντια στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και της Τρόικας.

Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά, οι δυνάμεις που έχουμε υιοθετήσει και προβάλουμε το μεταβατικό πρόγραμμα, στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενιαίου εργατικού μετώπου πάλης και εξουσίας, να προβάλουμε το συνολικό μας μεταβατικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχει υιοθετηθεί από μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με αιχμές τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο απ την ΟΝΕ και την ΕΕ κ.α, ολοκληρώνοντας την πρότασή μας με την απάντηση στο ποιος και πώς θα το υλοποιήσει, θέτοντας δηλαδή την προοπτική της εργατικής κυβέρνησης.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση αποκτά νόημα, περιεχόμενο και προοπτική η συγκρότηση μετώπου των κομμάτων και οργανώσεων που έχουν υιοθετήσει και προβάλουν το μεταβατικό πρόγραμμα και η από κοινού κάθοδός μας στις επερχόμενες εκλογές, συμπεριλαμβάνοντας πλέον στο λόγο μας το ζήτημα της κυβέρνησης η οποία θα εφαρμόσει το μεταβατικό πρόγραμμα και ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα την στάση μας και τους όρους της παροχής ψήφου ανοχής απέναντι στο πιθανό ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στο μαζικό κίνημα πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά στην κατεύθυνση του ενιαίου εργατικού μετώπου όλων των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων για την απόκρουση των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του κινήματος.

Η συγκρότηση πολιτικού μετώπου που θα διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία, που θα απαντάει στο ερώτημα «τι θα κάνετε εσείς αν ήσασταν κυβέρνηση;», μπορεί να δώσει προωθητική ισχύ σ’ αυτούς τους αγώνες, ακριβώς γιατί οι αγώνες θα έχουν πολιτική προοπτική, τουλάχιστον μέχρι να μπουν στην ημερήσια διάταξη τα ζητήματα όχι απλώς της κυβερνητικής εξουσίας αλλά της ίδιας της ταξικής εξουσίας. Είναι ιστορική ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη των δυνάμεων που έχουν αναφορά σ’ αυτή και στον ιστορικό της ρόλο, να συγκροτήσουν μέτωπο που θα διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία στις σημερινές συνθήκες στη βάση του μεταβατικού προγράμματος, τη στιγμή που το ζήτημα της κυβερνητικής εξουσίας αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας από τις ίδιες τις συνθήκες της ταξικής σύγκρουσης.

Διαφορετικά ας μην έχουμε αυταπάτες: ο ρεφορμισμός θα λεηλατήσει την εργατική τάξη και θα την παραδώσει ηττημένη και απογοητευμένη στα χέρια των καπιταλιστών.
Με αυτή τη συνολική πρόταση, σας καλούμε να πάρουμε μέρος στις επερχόμενες εκλογές. Η πρόταση αυτή μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα και να προβάλει με αξιώσεις την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι δυνάμεις που την υιοθετούν και την προβάλουν, να ενισχυθούν για να δώσουν από καλύτερες θέσεις τη μάχη, μέσα και έξω απ’ τη βουλή

Anef_Oriwn είπε...

DIS,

Η συγκροτημένη πρόταση του ΚΚΕ ποια είναι;

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

ανευ, το δεύτερο σχόλιο, ήταν μάλλον ειρωνικό.
Όποταν ουδεμία αντίφαση υπάρχει
;-)

Το ΚΚΕ θεωρώ ότι θα έπρεπε να εσυνεργάζετουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράματα εν τόσο τραγικά στην Ελλάδα, που ας έβρουν μια κοινή συνισταμένη.

Τζι αν αποδειχτεί λαικιστής ο τσίπρας, ας τα φατσίησει χαμέ τζαι να φύει. Ας βάλει 5-10 όρους, να να βάλουν την ράσσιη τους κάτω τζι ας πετύχουν τα 3.

Να μπει σε μια συνεργασία που θα έχει ανάγκη ο τσίπρας τους ψήφους του ΚΚΕ. Που θα μπορεί να τον ρίξει αν κλείνει προς τα δεξιά.

Η δεξιά, όλο και συσπειρώνεται τζαι η αριστερά χτενίζεται.

Τζαι όπως είπα τζαι πριν.... τι παραπάνω (θεωρεί ότι) θα πτεύχει με τη συνέχισητου αγώνα του δρόμου ;