Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ανάρτηση 33/2009 [(εκ)παιδευτική, πανεπιστημιακή, ΟΕΛΜΕΚική] – “Για την ΟΕΛΜΕΚ (και μόνο) ρε γαμώτο!!!

Επειδή το κείμενο της σημερινής μου ανάρτησης είναι ιδιαίτερα επικριτικό και καυστικό για τους Εκπαιδευτικούς (στην ουσία για τις μεθοδεύσεις και πρακτικές της ηγεσίας της Οργάνωσης τους), θα ήθελα εξ αρχής (δηλ. από την αρχή αλλά και από θέσεις αρχής), να διευκρινίσω (για την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων) ότι ΔΕΝ είμαι προκατειλημμένος σε βάρος των Εκπαιδευτικών, ΔΕΝ διακατέχομαι από εχθρικά αισθήματα και ούτε διάκειμαι αρνητικά ή με αντιπάθεια προς αυτούς και το έργο τους, παρ’ όλο που αποτελούν μια έντονα εσωστρεφή επαγγελματική ομάδα και νομίζουν ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω απ’ αυτούς! Θα ήθελα μάλιστα να δηλώσω και να τονίσω ότι (παρ’ όλες τις εκκεντρότητες και παραξενιές και μικροπρέπειες που χαρακτηρίζουν τον κλάδο των Εκπαιδευτικών) προσωπικά τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς αυτούς (πρωτίστως προς τους Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης). Τούτο δεν οφείλεται μονό στο ότι είναι επιφορτισμένοι και απασχολούνται με το δύσκολο (ιδιαίτερα αυτές τες χαλεπές εποχές) έργο της διαπαιδαγώγησης και επιμόρφωσης των παιδιών μας, αλλά πρώτα τζιαι κύρια γιατί εδώ και ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ μοιράζομαι με ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, το ίδιο σπίτι, το ίδιο κρεβάτι, συχνά και το ίδιο αυτοκίνητο και γενικά έχουμε το ίδιο πουτζιήν, ανταλλάσσουμε και μοιραζόμαστε και σκέψεις και απόψεις - κάποτε συμφωνούμε, ίσως πιο συχνά να διαφωνούμε, (τούτο έχει και πιο πολύ action), ιδιαίτερα για τις στάσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές της κάστας των Εκπαιδευτικών!

Μ’ όλη λοιπόν την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό προς τους αγαπητούς κι αγαπημένους Εκπαιδευτικούς, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι η ηγεσία της Οργάνωσης τους (της ΟΕΛΜΕΚ) έχει ξεφύγει τελείως! Έχει χάσει την ψυχραιμία της (ίσως να αισθάνεται και ανασφάλειες) και συμπεριφέρεται σαν ένα κακοφανισμένο και πικκαρισμένο κακομαθημένο κοπελλούιν. Οι προτεινοί θυμόσοφα ελαλούσαν “αν μεν 'φελάς, φοέριζε”!


Όσοι δεν διαβάσατε την προχτεσινή τους ανακοίνωση με τις αποφάσεις τους “για την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισδοχή σε αυτό με διεθνείς εξετάσεις (GCE)”, ΧΑΣΑΤΕ! Θα την παραθέσω αμέσως πιο κάτω για να πάρετε ένα δείγμα του ύφους και του τρόπου σκέψης και αντίδρασης της σημερινής ηγεσίας των Καθηγητών.
(Σημ.: Οι υπογραμμίσεις και οι χρωματισμοί είναι δικοί ενώ μέσα σε αγκύλες [...]
και με κόκκινα γράμματα υπάρχουν σύντομα δικά μου σχόλια):

Απόφαση Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ στις 25 Ιουνίου 2009 για την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισδοχή σε αυτό με διεθνείς εξετάσεις (GCE):

“Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρία του, αφού μελέτησε τη χθεσινή απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισαγωγή σ’ αυτό μαθητών με πιστοποιητικά GCE, αποφάσισε τα εξής:

Καταδικάζει κατά τον πιο έντονο τρόπο τη χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία αποτελεί μνημείο πρόκλησης και περιφρόνησης κατά της κυπριακής κοινωνίας και ιδιαίτερα κατά της Βουλής των Αντιπροσώπων.
[“Όποιος εν αντρεπεται ο κόσμος εν δικός του”]!

Χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου απέδειξε ότι λειτουργεί πέρα από τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματός μας και νιώθει ότι μπορεί ετσιθελικά να επιβάλλει στην κυπριακή κοινωνία τις δικές της αντιλήψεις. Χθες η Σύγκλητος απέδειξε ότι ούτε ήθος διαθέτει ούτε τον αναγκαίο σεβασμό προς τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας μας.
[Ενώ εσείς είσαστε μια χαρά δημοκράτες]!
Το ΚΔΣ καταδικάζει επίσης την όλη συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος ουσιαστικά στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής με τις δηλώσεις του προέτρεπε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου να προχωρήσει στις μονομερείς της αποφάσεις. Για την απόφαση της Συγκλήτου τεράστια ευθύνη φέρει ο ίδιος ο υπουργός και οι όλοι χειρισμοί του. [Εν δυνατόν ο Υπουργός να κόψει έξω που τες επικρίσεις τους;]

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας στην αυριανή συνεδρία της να θέσει φραγμό στις μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου. Θεωρούμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, σεβόμενη τον εαυτό της αλλά και τα δημοκρατικά θέσμια θα πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση του Κανονισμού Περί Εισαγωγής στα Δημόσια Πανεπιστήμια με Ειδικά Κριτήρια, παραπέμποντας έτσι το θέμα της εισαγωγής με διεθνείς εξετάσεις (GCE) σε διάλογο εντός του 2009 με την εμπλοκή όλων των μερών. Ο διάλογος θα πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια της διαμόρφωσης ενός ενιαίου συστήματος πρόσβασης και θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο καταληκτικό χρονοδιάγραμμα.

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι η όλη συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου καταδεικνύει την πλήρη περιφρόνησή τους προς τις διαδικασίες του διαλόγου και του σεβασμού των εκπαιδευτικών εταίρων και αποφασίζει τα εξής:

1) Την αποχώρηση της Οργάνωσης και των εκπαιδευτικών από τις διαδικασίες της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης (Επιτροπές Αναλυτικών Προγραμμάτων και τα Συμβούλια Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης).
[Τόσο νοιάζονται για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση].

2) Την αποχώρηση από τη συζήτηση για το νέο Σχέδιο Αξιολόγησης.

3) Την αποχώρηση από τις Επιτροπές για το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης και την ανάκληση των αποσπασμένων Εκπαιδευτικών που είναι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

4) Την αποχώρηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο.

5) Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις και δυναμικά μέτρα που θα καταδεικνύουν τη θέληση της Οργάνωσής μας να μην αποδεχθεί τις μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τις οποίες βαρύτατη ευθύνη φέρει και ο Υπουργός της Παιδείας, όπως για παράδειγμα
τη μη διεξαγωγή των ανεξετάσεων και κατατακτήριων εξετάσεων του Σεπτεμβρίου, την αποχή από τον καταρτισμό του Ωρολογίου Προγράμματος κ.ά.

Τέλος, το ΚΔΣ αποφάσισε να έχει επαφές με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων, την ΠΣΕΜ, την ΠΟΦΕΝ, την ΠΟΕΔ, την ΟΛΤΕΚ και άλλους φορείς για συντονισμό του κοινού αγώνα με στόχο την αποτροπή της υλοποίησης της απαράδεκτης απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το ΚΔΣ θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη, για να εξετάσει την κατάσταση και να καθορίσει την περαιτέρω δράση του”.


Είναι οφθαλμοφανέστατο ότι για όσα οι Εκπαιδευτικοί κατηγορούν τους άλλους (τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και τον Υπουργό Παιδείας) τα ίδια και απαράλλαχτα (δια)πράττουν και οι ΙΔΙΟΙ. Η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ αποτελεί μνημείο ετσιθελισμού, αυταρχισμού, εγωπάθειας, εκβιασμού και περιφρόνησης κι απαξίωσης (κυρίως των μαθητών τους). Που φτάσαμε άνθρωποι που υποτίθεται διδάσκουν ήθος να απειλούν και να εκβιάζουν (θέτοντας έτσι και ΠΑΛΙ υπό ομηρία τους μαθητές) για “… μη διεξαγωγή των ανεξετάσεων και κατατακτήριων εξετάσεων του Σεπτεμβρίου ...”!!!

Μα σε τέτοιους ανθρώπους(;) έχουμε εμπιστευτεί, όχι απλώς την γνωστική παιδεία των παιδιών μας αλλά και τη παιδεία τους που αφορά τη διάπλαση των χαρακτήρων τους; Ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι το κέντρο της γης και ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω απ’ αυτούς! Τελικά “όποιος εν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του”!

Δεν αντιλαμβάνεται άραγε η κυρά-Σεμελλίδενα και οι αυλικοί της ότι όταν φτύνουν προς τα πάνω αυτό που πέφτει μετά πάνω τους δεν είναι σταγόνες βροχής αλλά οι φτυμμαθκιές τους; Οι εξαγγελθείσες αποχωρήσεις από τα προγράμματα της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης αλλά κι από άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι απειλές και οι εκβιασμοί τους, άραγε συνιστούν σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα;

Άλλο χαρακτηριστικό δείγμα του ετσιθελισμού της πλειοψηφίας των ΟΕΛΜΕΚικών ηγετών είναι η πρόσφατη απόφαση τους να δεχτούν (χωρίς να πάρουν θέση τα μέλη τους με ψηφοφορία, όπως έγινε παλαιότερα), την εθελοντική παράταση των υπηρεσιών των Καθηγητών μέχρι τα 63! Γιατί δεν προχώρησαν (αφού κόπτονται για τη λειτουργία των βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος), στη διενέργεια ενδο-καθηγητικού δημοψηφίσματος;

[Να σημειώσω ότι εδώ, σ’ αυτό το σύγγραμμα μου, δεν καταπιάνομαι με την ουσία του ζητήματος ή τα αίτια της αντιπαράθεσης – την εισδοχή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο με κριτήριο τις εξετάσεις GCE – γιατί έχω την άποψη ότι κάποιοι “αλλού τους τρώει τζι’ αλλού κνίθουνται”! Το ζήτημα τούτο είναι κατ’ εμένα ήσσονος σημασίας και η προσοχή που του δόθηκε είναι πέραν του δέοντος πολλή! Έχουν την μαγκιά και τον τσαμπουκά (για να μην πω τ’ αρχίδια) και η ΟΕΛΜΕΚ και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου να προτείνουν και να μεθοδεύσουν την εισδοχή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ; Όποιος θέλει να εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο και να ξεκινά σπουδές και το κοshίνισμα ας γίνεται εκεί ... Ιδού η Ρόδος, ιδού και το αππήιμαν! Τολμάτε;]

Πως τους είπε ο Λαμάρης, αναρχοσυνδικαλιστές; Θου Κύριε φυλακή τω στόματι μου - θα ‘λεγα τώρα τι είναι αλλά ας μην το παρακάνουμε. Πάντως αναρχοσυνδικαλιστές δεν είναι – οι τελευταίοι ήταν ιδεολόγοι και πάντοτε πάλευαν ενάντια στα εργοδοτικά και κοινωνικά κατεστημένα. Η ηγεσία όμως του Συνδικάτου της ΟΕΛΜΕΚ είναι βαθύτατα καθεστωτική, για να μην πω ότι έχει αναγάγει και τον εκβιασμό σε προσφιλή τακτική της! (Ας μην ξεχνάμε που απειλούσε να μην συμμετέχει τις Παγκύπριες εξετάσεις για το μάθημα των Νέων Ελληνικών θέτοντας έτσι του μαθητές υπό την ομηρία της. Και τι έγινε τελικά σ’ αυτό το μάθημα; Οι μαθητές πάτωσαν!!!). Όμως η ΟΕΛΜΕΚ να ‘ν καλά!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 26/6/2009

38 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Άνευ, Είμαι εκπαιδευτικός και δεν εκλαμβάνω την παρέμβασή σας ως προϊόν προκατάληψης κατά των εκπαιδευτικών, διότι αναπτύσσετε επιχειρήματα.

Για να εξηγηθεί η στάσης της ΟΕΛΜΕΚ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι (και)το όργανο αυτό, είναι ασφυχτικά ελεγχόμενο απ΄τα κόμματα-δε λέω κάτι πρωτότυπο ασφαλώς!- Η δημόσια παιδεία ήταν ένας ιδεολογικός μηχανισμός στον έλεγχο του οποίου η πολιτική ελίτ που μονοπώλησε το κράτος του 60,μαζί με την εκκλησία, επένδυσαν πολλά. Απ΄αυτό απορρέει και ο ρόλος που ανατέθηκε στο "συνδικαλιστικό " αυτό όργανο . Υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος του κράτους και ελεγχόταν σχεδόν σε όλα τα χρόνια της ύπαρξής του από συντηρητικές, δεξιές πλειοψηφίες, τις οποίες συνεπικουρούσαν κατά καιρούς και άλλες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές.

Γι΄αυτό, αντί να αποτελέσει έναν εκπαιδευτικό φορέα, που έχει συνολικές επεξεργασίες στο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της παιδείας και ιδιαίτερα στο ζήτημα του μέλλοντος της δημόσιας παιδείας στην εποχή της επικράτησης της ιδεολογίας της αγοράς,παρέμεινε ένα μίζερο όργανο, μικροσυντεχνιακό, που ζητά αιτήματα που συνήθως αφορούν συμφέροντα υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων εκπαιδευτικών. Έτσι εξηγείται η στάση της Οέλμεκ στην παρούσα φάση.

Δε συμφωνώ με το πανεπιστήμιο, εφόσον είναι ανοιχτό το ζήτημα της μεταρρύθμισης, δε δικαιολογούνται αποσπασματικές αλλαγές, που αφορούν το σύστημα εισδοχής. Δε συμφωνώ και με την Οελμεκ. Δεν πείθει πως η στάση της πηγάζει από ενδιαφέρον για τη δημόσια παιδεία. Έχετε ακούσει έστω και μια λέξη να λέει πάνω στην ουσία του ζητήματος, που δεν είναι άλλο από το ερώτημα: "Ποιο σύστημα εισαγωγής;"
Δηλαδή, ποιο σύστημα θα ήταν το δικαιότερο για όλα τα κυπριόπουλα, του δημοσίου και του ιδιωτικού σχολείου;

Η Οέλμεκ αποδέχεται το υπάρχον σύστημα που αφήνει παιδιά έξω απ΄το κυπριακό πανεπιστήμιο, που τα ωθεί στα ιδιαίτερα, στη εξόντωση των ίδιων και των οικογενειών τους για την εξασφάλιση μιας θέσης και που καταργεί το Λύκειο και τον αυτόνομο μορφωτικό του ρόλο, αφού το Λύκειο αναγκαστικά δουλεύει ως προπαρασκευαστικό κέντρο γι΄ αυτές τις εξετάσεις. Πολύ ορθά αναφέρετε κ. Άνευ ότι το δικαιότερο θα ήταν η ελεύθερη εισαγωγή, δηλαδή μια θέση για κάθε παιδί. Ακούσατε λέξη γι΄αυτά εκ μέρους της Οέλμεκ; Όχι.

Για ποιο διάλογο μιλάει λοιπόν; Ο διάλογος τώρα, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αυτός θα έπρεπε να ήταν, και όχι το ναι ή το όχι στην εισδοχή 30-40 παιδιών απ΄τα ιδιωτικά. Αλλά κανείς δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα. Η Οέλμεκ είναι απλώς ανίκανη να το θέσει, αφού το υπάρχον σύστημα το στήριξε και κοπίασε υποστηρίζοντας τις επίσημες επιλογές των κυβερνώντων που καθιέρωσαν την ενοποίηση απολυτηρίων-παγκυπρίων εξετάσεων. Τα υπόλοιπα είναι απλώς το πρόσχημα για να πλήξει τη μεταρρύθμιση, που την ξορκίζει απ την πρώτη στιγμή.

Δε γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η μεταρρύθμιση και αν θα καρποφορήσει. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτή είναι αναγκαιότητα, εδώ και πολλά χρόνια. Και σε μια σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία, οι πάντες όσοι ανήκουν στο χώρο της παιδείας και όλη η κοινωνία, πρέπει να επιδιώκουν να εμπλακούν στη διαδικασία, προβάλλοντας τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους και ανοίγοντας ευρύ διάλογο. Η Οέλμεκ ψάχνει επειγόντως τη δίοδο εξόδου απ΄τη διαδικασία και τη βρήκε τώρα, σε μια υπολεπτομέρεια του όλου οικοδομήματος... Είναι η πρώτη φορά που η Οέλμεκ , στα όσα χρόνια υπάρχει,αφίσταται των επίσημων επιλογών των κυβερνώντων , που αποχωρεί από διάλογο, ενώ σε όλες τις προγούμενες κυβερνήσεις σερνόταν(όχι ακούσια, αλλά μετ΄ευχαριστήσεως και συνειδητά) σε δήθεν διαλόγους, που στόχευαν στην ανάσχεση και στην αναβολή οποιασδήποτε θετικής αλλαγής στο δημόσιο σχολείο.


(Δρυάδες ή Αμαδρυάδες ήταν Νύμφες των δασών, ζουσαν στα δάση και ήταν προστάτιδες των δέντρων. Συμβολίζουν τη βλάστηση, τη ζωή. Δε γνωρίζω την ερμηνεία του δηλητηριώδους φιδιού. Δε θα διάλεγα κάτι δηλητηριώδες.)

Αμαδρυάς

Aeriko είπε...

egw pistefkw na siziti8i giati i oelmek en 8eli 50-60 fitites na mpenoun me die8nis e3etasis kai to andi8eto giati to panepistimio 8eli

apo tin mian to panepistimio prospa8i na proo8isi ta idiotika sxolia??? i 8eloun na kanonisoun dikous tous a8ropous giati pistefkw gia ka8e mia 8esi pou toutes tes 50-60 enashi kamia 200 atoma me ta idia xartia pios en kinos pou ena apofasisi pios en o katalilos anamesa se tosous isous.

gia mena to 8ema einai allo egw pistebw apo ti stigmi pou esto kai enas fititis spoudazi dorean prepi na spoudazoun OLOI ane3eretos. na af3i8oun i isaxteoi tou panepistimiou kiprou na ginete kaliteri katanomi kai na stamatisi to diplokratima 8esewn opos eginike persi me apotelezma na mio8i kata 30% i proselefsi fititwn stin ellada.

Eva Neocleous είπε...

Άνευ,
φαντάσου να μην είχες και σύζυγο εκπαιδευτικό!Τόση αντιπάθεια προς την ηγεσία μας;
Για να έλθουμε στα σοβαρά τώρα.Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και δηλώσεις της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ μπορεί κανείς να διαφωνεί ή να συμφωνεί και να είναι σε θέση να τεκμηριώσει τη θέση του.
Αρκετά πειστικά τα επιχειρήματά σου ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τελευταίες αφοριστικές και εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις της Προέδρου.
Η διεκδικητικότητα και η μαχητικότητα δε συναρτάται με το εριστικό ύφος που τελευταία έχει υιοθετήσει η πρόεδρος.
Μια ολόκληρη χρονιά η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αναλώθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση και τώρα που η αυλαία πέφτει, έχει αναγάγει το θέμα των GCE σε μέγιστο θέμα.Όλα τ΄άλλα παραπέμφθηκαν στις ελλην. καλένδες.
Και δεν μπορώ να μην αναφέρω και το τελευταίο, τη μεθοδευμένη προσπάθεια επαναφοράς του 63ου.
Για το ότι πάτωσαν, όπως λες, οι μαθητές στα Νέα δε φταίει βέβαια μόνο η ΟΕΛΜΕΚ.Φταίμε και όλοι εμείς που έχουμε σχέση με την εκπαίδευση και που δεν κάνουμε τίποτε για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.Εξαντλούμε την αντίδρασή μας στο να φωνάζουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή κι ύστερα...σιωπή.

axairefti είπε...

Καλά τα λες. Το θέμα συζητείται ένα χρόνο και δεν υποχώρησαν καθόλου. Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι ο γκράντε μονόλογος της ΟΕΛΜΕΚ (της ηγεσίας της κατακρίβεια). Κι ενώ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ συμφώνησαν, αυτοί το χαβά τους, με αποτέλεσμα να κάνει πίσω και ο ΔΗΣΥ (γιατί άραγε;) Είναι σαν να σε δέρει κάποιος, να του χώσεις και συ μια μπουνιά σε αυτοάμυνα, και μετά να σε σέρνει στα δικαστήρια.

Anef_Oriwn είπε...

Axairefti,
Σε καλωσορίζω στο απάχικο μου ... Τώρα το καλοκαίρι κερνάμε και ούζο, με καραολιά κοτσιηνοχωρίτικα για μεζέ!
(Ωραία τα λες κι ΕΣΥ στο post που έβαλες στο δικό σου blog – πέρασα και είδα τα γραπτά σου... Έχω την άποψη τζιαι με το συμπάθκειο αλλά η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ λειτουργεί αυτιστικά, μακράν της κοινωνίας – κρατώντας την Οργάνωση των Εκπαιδευτικών δέσμια άλλων εποχών που όζουν συντηρητισμού και ετσιθελισμού ...).
Ο ΔΗΣΥ έκανε πίσω γιατί η Σεμελλίδενα και κάποιοι από τους αυλικούς της είναι σαρξ εκ της “Συναγερμικής” σαρκός!

Υ.Γ.: Θα επανέλθω για κάποια περαιτέρω σχόλια για τα όσα έχουν πει σε παρεμβάσεις ους άλλοι φίλοι σχολιογράφοι ...

Anef_Oriwn
Κυριακή 28/6/2009 – 4:00 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Αμαδρυάδα, (Νύμφη του Δάσους),
Χαίρε!

[Παρακάμπτοντας τις τυπικότητες με τα “κυριάτα” και τους πληθυντικούς - που κάνουν τις σχέσεις και την επικοινωνία πιο απόμακρα - εγώ θα σε προσφωνώ απλά Αμαδρυάδα. Τ’ άλλα νομίζω είναι περιττά).

Ο δικός σου, ο εκ των έσω κριτικός λόγος, για την ΟΕΛΜΕΚ, τον καθηγητικό κόσμο και τα της Παιδείας, σίγουρα έχει παραπάνω βαρύτητα και σημασία (από το δικό μου μια κι εγώ είμαι “αππ’ έξω του χορού”) – η παρέμβαση σου και επί της ουσίας είναι και τα πράματα λέει με τ’ όνομα τους! Τα λες πολύ παραστατικά και εμβαθύνεις στην ουσία του ζητήματος (για το ρόλο της ΟΕΛΜΕΚ) ... Δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί σου!

Εκείνο για το οποίο διερωτούμαι και συνεχώς προβληματίζομαι είναι πως θ’ αλλάξουν (προς το καλύτερο) τα πράματα ή έστω να βελτιωθούν κάπως ... Κι αν δεν υπάρξουν κινήσεις και πρωτοβουλίες από τους ίδιους του Καθηγητές, δύσκολο το βλέπω ... Συνήθως οι νέοι Καθηγητές που εισέρχονται στην Εκπαίδευση είναι και φορείς νέων ιδεών κι έχουν και μερακκι, αλλά σύντομα αφομοιώνονται από το σύστημα – από το συντεχνιασμό, την εσωστρέφεια και ένα γραφειοκρατικό τυπικισμό ...
Δεν έχω δει ένα αριστερίζοντα, ας πούμεν, Διευθυντή να αμφισβητεί διάφορους αναχρονιστικούς θεσμούς και ξεπερασμένες συνήθειες και τυπικότητες (προσέγγισης των μαθητών ή που έχουν σχέση με το θρησκευτικό μέρος της εκπαίδευσης).

Θα τα ξαναπούμε ...

Anef_Oriwn
Κυριακή 28/6/2009 – 8:57 μ.μ.

axairefti είπε...

Ανευ,
Σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, επιτέλους και κάποιος που του αρέσκουν οι καράολοι!
Οσο για τη... Σεμελλίδενα, ώστε είναι του ΔΗΣΥ; Ακούγεται σαν ΔΗΚΟ ή ΕΥΡΩΚΟ-wannabe πάντως ;)
Όσο για το σχόλιό σου ότι "η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ λειτουργεί αυτιστικά, μακράν της κοινωνίας" μακάρι να είναι έτσι, γιατί δεν γίνεται, θα ξεμπροστιαστεί. Όμως, όπως μου λένε δυο άνθρωποι στη στενή μου οικογένεια, καθηγητές, δεν τολμούν καν να μιλήσουν στον καθηγητικό σύλλογο για το θέμα, γιατί κάθε φορά τους παίρνουν με τις πέτρες. Κάτι μου θυμίζει αυτό, κάτι μου θυμίζει...

Αμαδρυάς είπε...

Καλά λες, ας είμαστε πιο άμεσοι στην επικοινωνία!

Χαίρομαι που το ζήτημα της παιδείας συζητιέται σε ένα μη εκπαιδευτικό μπλογκ. Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε απ΄ τον αυτισμό μας. Πολύ εύστοχο και το έχω πει πολλές φορές, με τον ίδιο ακριβώς παραλληλισμό.

Όσο η κοινωνία-όχι τα κόμματα- εμπλέκεται στα της παιδείας, είναι η μόνη ελπίδα για προοδευτικές τομές.

Πώς θ΄αλλάξουν λοιπόν τα πράγματα, ρωτάς.
Οι νέοι που μπαίνουν δεν κομίζουν δυστυχώς κάτι νέο, ανατρεπτικό, γιατί δεν αμφισβητούν! Αυτό δείχνει το συντηρητισμό όλης της κυπριακής κοινωνίας και τα προϊόντα που παράγει αυτή ακριβώς η παιδεία.

Όπως το είπες ακριβώς! Οι νέοι αφομοιώνονται γρήγορα. Άρα, οι νέοι έρχονται έτοιμοι να δεχτούν αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα και αυτόν το συνδικαλισμό: Τους εργατοπατέρες, τη χειραγώγηση των κομμάτων και την παντοδυναμία των εγκυκλίων του Υπουργείου. Τα χλευάζουν όλα συχνά, αλλά στις στιγμές, όπου καλούνται να αποφασίσουν πάνω σε ένα ζήτημα της καθημερινής ζωής του σχολείου ή ευρύτερο εκπαιδευτικό ζήτημα, φέρονται όπως φέρονταν οι παραδοσιακοί δάσκαλοι.

Το συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα παίζει μεγάλο ρόλο. Όλα ρυθμίζονται απ΄ το Υπουργείο, απ΄τις εγκυκλίους. Όλοι ζουν για την προαγωγή, που αν δεν υπάρξει, μένεις και μισθολογικά καθηλωμένος.Αυτό σημαίνει εξάρτηση απ΄το Διευθυντή(την έκθεσή του), απ΄τον επιθεωρητή και τη βαθμολογία του, απ΄τις κομματικές σου προσβάσεις, που θα εκφραστούν στην απόφαση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας(ΕΕΥ). Πολύ καλοστημένοι μηχανισμοί χειραγώγησης.

Να γιατί χρειάζεται αποκέντρωση και αυτονομία των σχολείων, άλλο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Κατάργηση του επιθεωρητισμού και αυτού του συστήματος ανάδειξης των στελεχών της εκπαίδευσης και επιτέλους κατάργηση του αποικιοκρατικού οργάνου που λέγεται ΕΕΥ! Κάτι που από ΚΑΝΕΝΑΝ δεν ακούγεται ως πρόταση. Στη λύση του Κυπριακού, στο νέο Σύνταγμα, αν έρθει εκείνη η ώρα, πιστεύω πως αυτό είναι αναγκαίο, αν θέλουμε δημοκρατία, δημοκρατικά συστήματα προσλήψεων και προαγωγών στην Εκπαίδευση.

Και, τελικά, μόνο μια συνολική πρόταση για δημοκρατική, σύγχρονη παιδεία,και η ανάπτυξη ενός πλατιού εκπαιδευτικού κινήματος γύρω απ΄αυτήν, θα συμβάλει στη δημιουργία εκπαιδευτικών με σύγχρονες αντιλήψεις, που δε θα χειραγωγούνται από το κράτος και τις προεκτάσεις του, δηλαδή τη Οέλμεκ.

Ο εκδημοκρατισμός λοιπόν, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, δεν είναι υπόθεση μόνο των καθηγητών. Αλλά ποιος θα σηκώσει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό κίνημα; Να το ερώτημα, που είναι για άλλη συζήτηση, με θέμα τα κοινωνικά κινήματα στην Κύπρο και ποιες κοινωνικές-πολιτικές δυνάμεις τα ελέγχουν ή τα ποδηγετούν, τα αφήνουν ή όχι να αναπτυχθούν κλπ.

Ανώνυμος είπε...

ακουσα τον βαρναβα ποψε..ιντα κοζιν τζαι τουτος.."με ολον τον σεβασμο" [ε τουλαχιστον ξεκινα ετσι τωρα] "αλλα ο υπουργος συμπεριφερεται σαν ακαδημαικος"..[εννουσεν οτι εν συμπεριφερεται σαν πολιτικος]...
ευτυχως κ. βαρναβα μου,ευτυχως..γιατι αν εκαρτερουσαμεν που εσας τζαι την ρουσφετολογια σας...
κοιτα να δεις παντως που το "ακαδημαικος" [που γενικα σημαινει να ψαχνει καποιος την αληθκεια με την λογικη τζαι την ερευνα] εννα παιξει τζαι αρνητικα..εν βαριεσαι..αμα σκεφτεις οτι το φθινοπωρο ακομα τζαι η εννοια "κριτικη σκεψη" ηταν υποπτη..
επροοδευσαμεν παντως..τωρα η "κριτικη σκεψη" σαν ορος εμπηκεν σε ουλλες τες ομιλιες..
μαθαινουν τα κοπελλια υστερα που το λαξιμο;
οποτε σε λλιον να δειτε που εν να θελει τζαι η σεμελιδου να εν ακαδημαικη..

αλλα να αφηκω τον βαρναβα [με την ελπιδα οτι εν να ανακαλυψει την διαφορα της ρητορικης της εοκα β που την εδεκ την δεκαετια του 70] τζαι να πω τζαι την κουβεντα μου για την σεμελιδου..
ακουα την την περασμενη εφτομαδα να σερνει την φωνη της [γεματη πανικο] σε ενα σωρο αντιφασεις..ο δημοσιογραφος απλα ερωτα τζαι καθε απαντηση εμοιαζε μια ακομα απελπισμενη προσπαθεια σε ενα λογικο αδιεξοδο..
αξιοθρηνητη περιπτωση..
η σκεψη μου εν τουτη..αν η σεμελιδου ηταν υπεθυνη ενος εκβιασμου [για τις εξετασεις] τζαι υστερα [οταν οι αλλοι υποχωρησαν μπροστα στον θρασος του εκβιασμου] τζηνη ερμηνευσεν το οτι "επεισεν" [με τον εκβιασμον]τοτε υπαρχει σοβαρο προβλημα κατανοησης τζαι επικοινωνιας..
τζαι τωρα σερνει την φωνη της στο γελοιο επιχειρημα οτι "ολη η κοινωνια" συφωνησε ταχα τζαι μονο το πανεπιστημιο δεν..

ιδου το προβλημα..αν τουτη η κυρια εν η προεδρος των καθηγητων τζαι αντιπροσωπευκει τους, τοτε υπαρχει σοβαροτατο προβλημα ηθικης..διοτι το πανεπιστημιο τζαι εμεις οι υπολοιποι πολιτες μπορει να καμνουμεν τζαι χαζιν μαζιν τους τζαι την ημιμαθεια τους [ξεχνιεται η εγκυκλιος για το 63 τοτε τον γεναρη με τοσα λαθη;]..αλλα αν τουτη η νοοτροπια συμβαινει τζαι στες ταξεις τοτε υπαρχει προβλημα δημοκρατιας τζαι δικαιωματων των μαθητων..

υποθετικη περιπτωση:
ενας μαθητης/τρια διαφωνα με την σεμελιδου [την οποια σεμελιδου]..η απντηση προφανως οπως μας εδειξεν η οελμεκ ενεν η πειθω/διαλογος αλλα ο εκβιασμος [των βαθμων - ιδου τζαι γιατι σιηζεται η οελμεκ για τις εξετασεις γενικως]...αφου επιβαλει την θεση της με εκβιασμο η οποια σεμελιδου/οελμεκ θα γυριζει μετα τζαι θα νομιζει οτι επεισε..
το ψεμα που πιστευκει τον εαυτον του..
τζαι αμα ακουσει υστερα την γνωμη που εχουν οι μαθητες/τριες, η κοινωνια, η ακομα τζαι τους αριθμους αποτυχιας που δειχνουν οι εξετασεις για το εργο τους, ιντα που εννα πει η σεμελιδου/οελμεκ;

περαστικος
[ακολουθει το δευτερο μερος - γιατι ειπα να τα πω οποτε αφου δαμαι εσυναχτηκαν, ιδου αγαπητε ανευ]

Ανώνυμος είπε...

το οτι η οελμεκ ενεν συνδικαλσιτικη οργανωση αλλα ουσιαστικα ομαδα πιεσης των διευθυντων τζαι ενος πλεγματος εξουσιας αναμεσα στους καθηγητες εμπεδωσαμεν το φετος τζαι εμεις που εν ασχολουμαστεν γενικα με το θεμα.. εν εξωφθαλμο τζαι που τα αιτηματα τους [1 που τα 4 εσιει να καμει με τις ωρες των διευθυντων τζαι το αλλο με την παραταση της αφυπηρητησης]..

η αποφαση της συγκλητου ηταν μια στιγμη ρηξης με τουτη την σαβουρα των λιμναζοντων νερων..ηδη κινουνται οι κανονισμοι τζαι η σεμελιδου θελει χρονοδιαγραμματα τωρα..
εγω υποστηριζω να συνεχισει το πανεπιστημιο..να γινει ο αλλος πολος στην παιδεια..
επιτελους..ενεν οτι εν αγιοι η οτιδηποτε τζηνοι του πανεπιστημιου..αλλα το μονοπωλιο εν κακο..τζαι το μονοπωλιο της παιδειας στα σιερκα ατομων που φαινονται να φκαλουν την εμπαθεια τους περιπατο μεσα που την θεση τους, εν τζαι ανηθικο..

χρειαζουμαστεν αλλους πολους..τζαι το πανεπιστημιο εν ενας...
ετσι τζαι αλλοιως οι εξετασεις της οελμεκ εν αχρηστες για την πλειοψηφια των μαθητων που εν πασιν στα κρατικα πανεπιστημια κυπρου τζαι ελλαδας [ακομα τζαι τα ιδιωτικα της κυπρου εχουν τες γραμμενες τες εξετασεις]..να καταργηθουν να χασουν τζαι τουτον τον εκβιασμον..για να καταλαβει η οελμεκ [τζαι η προοδευτικη που τους παρταρει οτι ταχα μου εν συνδικαλστικη οργανωση] ποσον θυμον τζαι οργην εχουν προκαλεσει ..τζαι εννα χρειαστει τζαιρος να τους δουμεν παλε σαν απλα δασκαλους/καθηγητες/εργαζομενους...

τζαι μακαρι να γραφτουν φοιτητες τωρα,σημερα αυριο με gce στο πανεπιστημιο..να παει τζαι δικαστικα το θεμα..
αλλα νομικα νομιζω εν ντε φακτο πκιον οτι η αποφαση της συγκλητου προηγειται οποιας αποφασης της βουλης..
τζαι οσοι ονειρευκονται νομους εναντια στην αυτονομια του πανεπιστημιου, να σκεφτουν νακκον το ευρωπαικο πλαισιο [που τους ππεφτουν τα σαλια συνηθως αμα το λαλουν] αλλα τζαι το οτι τουτον το πανεπιστημιο "εκαμαμεν" το [οι ε/κ] ππασα ππασα για να μεν εισηγηθουν τα ηνωμενα εθνη δικοινοτικο πανεπιστημιο..
πανεπιστημιο χωρις αυτονομια εν γινεται..οποτε;

περαστικος

Anef_Oriwn είπε...

Για τον AnathemaSe,
Αγαπητέ φίλε,
Η ουσία για μένα είναι αν βρεθεί (να επεξεργαστούν οι δαήμονες με την εμπλοκή και συμμετοχή φυσικά των άμεσα ενδιαφερόμενων) ένα κοινό (για τη δημοσία και ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση) κυπριακά σύστημα εισδοχής στα δημόσια Πανεπιστήμια (για την ώρα το Πανεπιστήμιο Κύπρο και το ΤΕΠΑΚ), αν δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο να μπαίνουν ΟΛΟΙ!
Γιατί η ΟΕΛΜΕΚ δεν έχει κάνει (μέχρι τώρα) εισηγήσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα; Γιατί φοβάται να εκφράσει απόψεις; Απλώς γιατί παραμένει εγκλωβισμένη στη διαχρονική συντηρητικότητα και αντιδραστικότητα!

***********
Axairefti,
Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω!
Μεν θωρείς τι λαλεί ο Αναστασιάδης όταν είναι στες καλές του τζιαι εν τον πιάνει το αντικομουνιστικό του. Εν πολλοί που εν μέσ’ τον “Συναγερμό” τζιαι σκέφτονται σαν τους ΕΥΡΟΚΟτους, τους Κουλίες, τζιαι τους Βαρνάβες (ας πούμεν η Θεοχάραινα, ο Ουράνιος, ο Λεφτεράκης, ο Θεμιστοκλέους)!
Ο αυτισμός της ΟΕΛΜΕΚ έχει πιο πολύ σχέση με την αδυναμία των Καθηγητών να δουν και να αποδεχτούν τες συγχρονίες τάσεις στην Παιδεία και την Εκπαίδευση (μακράν από εθνικισμούς, αναχρονισμούς και ιδιοτελή συμφέροντα). Τα περιγράφει πολύ παραστατικά η Αμαδρυάδα στη δεύτερη εδώ παρέμβαση της. Αντιγράφω ένα απόσπασμα: νέοι αφομοιώνονται γρήγορα. Άρα, οι νέοι έρχονται έτοιμοι να δεχτούν αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα και αυτόν το συνδικαλισμό: Τους εργατοπατέρες, τη χειραγώγηση των κομμάτων και την παντοδυναμία των εγκυκλίων του Υπουργείου. Τα χλευάζουν όλα συχνά, αλλά στις στιγμές, όπου καλούνται να αποφασίσουν πάνω σε ένα ζήτημα της καθημερινής ζωής του σχολείου ή ευρύτερο εκπαιδευτικό ζήτημα, φέρονται όπως φέρονταν οι παραδοσιακοί δάσκαλοι.”
Χτες υπήρχε στον “Πολίτη” μια συνέντευξη ενός αμερικανού (πρώην τρομοκράτης όπως τον παρουσιάζουν) που κάπου (πολύ σωστά) λέει ότι “Η εκπαίδευση είτε υπηρετεί το status quo είτε το αλλάζει”.

Για τους καραόλους (αν και εκτός θέματος) θα προσπαθήσω να επανέλθω ...

**********
Αμαδρυάς,
Πολλά νέα θέματα βάζεις στο τραπέζι για συζήτηση, όμως δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή, όμως θα επανέλθω.
Για την ώρα θα σημειώσω μόνο τον ακαταλαβίστικο τρόπο με τον οποίο συνδικαλίζεται η ΟΕΛΜΕΚ (και η ΠΟΕΔ). Οι συντεχνιακοί της ΟΕΛΜΕΚ, αποσπώνται από το πόστο του μάχιμου εκπαιδευτικού και εργάζονται (στα γραφεία της Οργάνωσης τους) κατά τον εκπαιδευτικό χρόνο, συνδικαλιζόμενοι (υποβάλλοντας αιτήματα κι απαιτήσεις) ενάντια στον Εργοδότη που είναι το Κράτος, το οποίο την ίδια στιγμή τους καταβάλλει τους μισθούς τους!!! Μπορεί κανένας να μου το εξηγήσει αυτό;

Anef_Oriwn
Δευτέρα 29/6/2009 – 10:05 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Eva,
Αυτό που αισθάνομαι για την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ δεν είναι αντιπάθεια (η σύζυγος μου λαλεί ότι είμαι προκατειλημμένος κατα των καθηγητών – χωρίς λόγο όμως;). Πιο πολύ μου προκαλούν αισθήματα αγανάκτησης με τον ετσιθελικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Με το συμπάθκειον αλλά κάμνουν σαν να τζιαι “κρατούν τον Θεό που τ’ αρτζιηθκια” – αν τους φύει όμως ο Θεός;

Ενώ η διαμάχη και οι ενστάσεις της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ αφορούν τις εξετάσεις των GCE (ως κριτήριο για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) και τες βεβιασμένες ενέργειες κι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου (άλλοι τζιείνοι, “ετζιύλησεν το στούππωμα τζιαι ήβρεν την μαείρισσαν”), κι αντι τα μέτρα της Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών να στρέφονται/να έχουν στόχοι το Πανεπιστήμιο (ας πούμεν), η ΟΕΛΜΕΚ καλεί τα μέλη της να αποχωρήσουν από τις διαδικασίες για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση (έχω την εντύπωση ότι εν φακκούν πέννα για την όποια μεταρρύθμιση), ενώ με τις εκβιαστικές αποφάσεις τους για τους ανεξεταστέους (του Σεπτέμβρη) στην ουσία εκδικούνται το πιο αδύνατο κομμάτι του μαθητικού κόσμου, ενώ παράλληλα πλήττουν το δημόσιο σχολείο. Είναι παιδαγωγοί αυτοί; Τζιαι ύστερα λαλούν ότι είμαι προκατειλημμένος και τα ‘χω με τους Καθηγητές!

Υ.Γ.1: Αναφορά έκανα κι εγώ (στο κείμενο της ανάρτησης μου) για την ετσιθελική προσπάθεια της ΟΕΛΜΕΚ για επαναφορά του θέματος αφυπηρέτησης στο 63ο. Πιο πολύ εμένα με ενοχλεί ο παρασκηνιακός τρόπος (στα μουλωχτά και μακριά από την μάζα των Καθηγητών και με αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες) που επιχειρούν να το κάνουν. (Σ’ άκουσα κι από το ραδιόφωνο – μια χαρά τους τα είπες!).

Υ.Γ.2: Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά από τότε που έκανες αναδόμηση του Blog σου, δεν μπορώ να μπω σ’ αυτό – η σελίδα εμφανίζεται αλλά χωρεί περιεχόμενο κι αναρτήσεις).

**********
Περαστικέ,
Θα επανέλθω (μάλλον αύριο) για να τα πούμεν! (Σήμερα κάπου πήρε το μάτι μου τον Βαρνάβα με την Mercedάρα του).

Anef_Oriwn
Δευτέρα 29/6/2009 – 10:31 μ.μ.

Eva Neocleous είπε...

Άνευ σε χαιρετώ,
γράφω βιαστικά τώρα και θα επανέλθω.
Κατ΄αρχήν, αναφορά στην ανάρτησή σου(και στη δική μου) έγινε κι εδώ
http://proodeftikikath.blogspot.com/2009/06/3-blogs.html.
Σχετικά με το πρόβλημα στο μπλογκ μου δεν οφείλεται στην αναβάθμιση.Χρειάζεται να χρησιμοποιείς mozilla firefox(το οποίο, όπως μου είπαν είναι πολύ καλύτερο από τον explorer για τα μπλογκς).Άρα, καλό είναι να κάνεις εγκατάσταση, είναι απλό.

Η συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα.
Τα είπα και στην ΠΣΓΑ όχι μόνο στον Άστρα(που αναφέρεις).
Παρεμπιπτόντως άκουγα σήμερα το απόγευμα τον Τορναρίτη να μιλά για πολλαπλό βιβλίο και τομές στην εκπ/ση.Αναρωτιέται κανείς τι σχέση μπορεί να έχουν αυτές οι θέσεις με εκείνες που εκφράζουν οι εκπρόσωποι της Αλλαγής!

Ανώνυμος είπε...

Πολλά καλά τα λαλεί ο περαστικός.
Ποιος εν να τον ακούσει όμως,εν συνηθισμένοι σε άλλο λόγο τζείνοι.
Τα δύο αιτήματα πάντως δείχνουν τζαι την επαναστατικότητα της ΟΕΛΜΕΚ!

Ανώνυμος είπε...

re pedkia apologume pu allaso to 8ema tis sizitisis alla kserete ti apegine to christofias-watch?
Lali oti to istiologio katargi8ike! Telika apoktastisan tin dimokratia??

Αμαδρυάς είπε...

Ανάθεμά με,

Είναι φυσικό να διερωτώμαστε γιατί το Πανεπιστήμιο θέλει το μέτρο και γιατί η Οέλμεκ αντιτίθεται .

Όπως είπα και στις "Επισημάνσεις", πιστεύω ότι "Πέρα από το τι μπορεί να σκέφτεται κάποιος για το "γιατί τώρα" , δηλ. γιατί το πανεπιστήμιο επιλέγει την εφαρμογή τώρα του μέτρου,(παρότι πέρσι τέτοιο καιρό γινόταν η ίδια συζήτηση και όλοι συμφώνησαν για αναβολή του για ένα χρόνο). Πέρα από τον προβληματισμό ότι ίσως το μέτρο προωθεί τα παιδιά
των επωνύμων και των εχόντων, υπάρχει ούτως ή άλλως ένα θέμα αρχής , στο οποίο πάλι η κοινωνία και οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να τοποθετηθούν:

Έχουν ή όχι δικαίωμα όλα τα κυπριόπουλα, όλοι οι απόφοιτοι, να διεκδικούν θέση και σπουδάζουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας τους; Και σε αυτό κανείς ,νομίζω, που είναι υπέρ των ίσων ευκαιριών, δεν μπορεί να απαντήσει αρνητικά. Το αντίθετο θα συνιστούσε διάκριση".

Συμφωνώ μ΄αυτό που λες για το δικαίωμα να σπουδάζουν όλοι στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η Οέλμεκ αντιτίθεται και γιατί ασφαλώς δε θέλει να αφαιρεθεί απ΄τη Μέση Εκπαίδευση η διαδικασία των εξετάσεων και να περάσει στον έλεγχο του Πανεπιστημίου, αλλά και για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους. Έχει πάθει υστερία με το ενδεχόμενο της μεταρρύθμισης και ειδικά με την ενδεχόμενη αλλαγή των βιβλίων Ιστορίας ειδικά. Ο Υπουργός τής προκαλεί αλλεργία, όπως σε όλους τους συντηρητικούς εθνικιστές του τόπου, και συντονίζεται μαζί τους σε έναν πόλεμο φθοράς του ιδίου και της μεταρρύθμισης.

Περαστικέ, θέτεις ένα θέμα ηθικής, απ τη συμπεριφορά της προέδρου και της ηγεσίας, όταν ψεύδεται ή όταν εκβιάζει , και συμφωνώ.
Οι εξετάσεις των παιδιών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μορφή πάλης για διεκδίκηση οποιουδήποτε αιτήματος- μάλιστα ενός τέτοιου επιμέρους ζητήματος- εκτός κι αν κινδυνεύει ολόκληρο το οικοδόμημα να καταρρεύσει και τρέχουμε να το σώσουμε....

Αν θέλει να διεξάγει αγώνες για εκπαιδευτικά ζητήματα, ας μη διαλέγει να παίζει με τα παιδιά και
την αγωνία τους ή , όπως λέει ο Άνευ, με το πιο αδύναμο κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού, τους ανεξεταστέους. Ας κάνει αγώνες τίμιους για τη δημόσια παιδεία, με αιτήματα που θα κέρδιζαν και την κοινωνία ως σύμμαχο και θα καταξίωναν και τους καθηγητές του δημοσίου ως δασκάλους-κομμάτι της κοινωνίας κι όχι ως μια ιδιαίτερη συντηρητική κάστα , όπως τη βλέπουν σήμερα.

Όμως, ας μην ταυτίζουμε όλους τους εκπαιδευτικούς με αυτό το ήθος και με τη στάση της ηγεσίας τους. Δεν είναι αυτή η σχέση μας με τους μαθητές μας, ούτε ο εκβιασμός με τους βαθμούς είναι η μέθοδος της μεγάλης πλειοψηφίας των καθηγητών.

Άλλο αν μένουν αδρανείς και ανέχονται αυτή την ηγεσία. Αυτό έχει να κάνει με τον άκρατο κομματισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, που δεν αφορά μόνο την οργάνωση των καθηγητών.

Και κάτι που με πλήγωσε αφάνταστα, γιατί είναι πικρό...

Η μαθήτρια που πρώτευσε σήμερα στα αποτελέσματα, η μια απ΄ τις τρεις τρίδυμες, που μπήκε πρώτη στο Παιδαγωγικό, στις δηλώσεις της, την επιτυχία της την απέδωσε στη συνεργασία με τις αδελφές της (ωραίο) και στους καθηγητές των φροντιστηρίων, τους οποίους και ευχαρίστησε. Δεν άκουσα να ευχαριστεί το σχολείο της και αυτό λέει πράγματα...

θα άξιζε να συζητήσουμε τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, σε σχέση με τα προβλήματα της παιδείας.

Aeriko είπε...

re amadrias na me se akousi o anastasiadis giati ena se kami po3iliki ena sou pi mase sovaros kirie amadria m 8elis na xalasis ton ellino xristianiko xaraxtira tis kiprou mas eisai prodotis eisai etsi eisai allospos (ipa ta me lio dika m logia alla touto itan na fkeni pou ta legomena tou)
alla touta oulla itan na ta pi giati aman ixame oulli 8esi kapou simeni ta IDIOTIKA KOLEGIA pou ta prapano exounda meli,stelexi tou sinagermou itan na patisoun i an den epatizan itan na kopsoun tes gemates isfores tou komatos.
To allo pou isigoume egw na gini einai na anixtoun oulli i loarkazmi faneri kai mi tou pritani tou panepistimiou na tsakaroun ampa jai edoka tou kanena fortigo lires gia na to kami oste na proo8i8oun ta idiotika sxolia pote den 3eris.

kai epidi eimai kai lio akreos na pw kai kati pou den 8a einai akreo


emenan en me pirazi an einai 3% pou dioun i an en 10% to 8ema einai na e3asfalizi opios dipote telioni likio i texniki sxoli DOREAN to tonido DOREAN ANOTATI MORFOSI esto kai stin ellada

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε (με τα greeklish),
Μην χαίρεσαι, το blog των Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας ζει και βασιλεύει και νέα posts ανεβάζει! Πεδίο δόξης λαμπρό γα ΣΕΝΑ, (ΕΜΕΙΣ δεν μπορούμε να σκάσουμε μύτη εκεί), αλλά πρόσεχε τα greeklish έχουν απαγορευτεί εκεί.

Anef_Oriwn
Τρίτη 30/6/2009 – 6:52 μ.μ.

Aeriko είπε...

re anef pistefko to epomeno sou a8ro en nan pano sto pra3ikopima stin ondoura

Anef_Oriwn είπε...

AnathemaSe,
Ο Αναστασιάδης δεν πολυλαλεί τέτοια πλέον (για ελληνοχριστιανικά ιδεώδη για προδότες κι άλλα συναφή).
Ο ίδιος προσπαθεί (και το έχει πετύχει – ίσως και να το εννοεί) να το παίζει διαλλαχτικός. Άλλοι εξακολουθούν να παίζουν τους σούπερ πατριώτες και τους ελληναράδες από τον ΔΗΣΥ (για να μην ξεχνούν και τις καταβολές τους)!

Anef_Oriwn
Τρίτη 30/6/2009 – 7:01 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

AnathemaSe,
Γράφαμε την ίδια ώρα και τώρα είδα το νεο σχόλιο σου!
Έχω άλλα κατα νουν να γράψω (αν βρω χρόνο) - για την Ονδούρα ειδικά δεν παίζει κάτι, ίσως γενικότερα για την Νότια Αμερική (πολλοί νοτιαμερικανοί προτιμάνε το “Νότια Αμερική” από το “Λατινική Αμερική”) γράψω ή αντιγράψω (με copy-paste) κάτι. Να ‘σαι σίγουρος όμως ότι θα γράψω διάφορα για την επέτειο του προδοτικού, χουντοφασιστικού και τουρκοφόρου – τα ξανάπα για να ξεθυμάνω) πραξικοπήματος στην Κύπρο (της 15ης του Ιούλη του 1974). Μέχρι τότε όμως πάρε μια δoση απ’ αυτό το post: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/07/12-15-1974_10.html

Anef_Oriwn
Τρίτη 30/6/2009 – 7:11 μ.μ.

Μάριος είπε...

Νομίζω η απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για τα gce ήταν ομόφωνη. Αυτό σημαίνει ότι υπερψηφίστηκε και από τους εκπαιδευτικούς του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Αλλά όταν έχεις την εξουσία και εξυπηρετείς συμφέροντα αγγλοαμερικανικά, γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια τις απόψεις των εκπαιδευτικών που σε ψηφίζουν και σε αντιπροσωπεύουν στην ΟΕΛΜΕΚ.

Ανώνυμος είπε...

Ομόφωνη μπορεί να ήταν που το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ.Δε σημαίνει ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί υιοθετούν αυτή τη θέση.
Από πού ορμώμενος κατέληξες στο
"Αλλά όταν έχεις την εξουσία και εξυπηρετείς συμφέροντα αγγλοαμερικανικά...";
Αφορισμούς και ύβρεις είναι εύκολο να εκτοξεύουμε.Επιχειρήματα όμως;

Αμαδρυάς είπε...

Πού κολλάνε τώρα τα Αγγλοαμερικάνικα συμφέροντα;

Αν εννοείς, ανώνυμε, την προώθηση των αποφοίτων των ιδιωτικών αγγλόφωνων λυκείων, την ίδρυση, τη λειτουργία και την ενίσχυσή τους μέσα απ΄την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, είναι οι δεξιές κυβερνήσεις που τη στήριξαν και εκεί φοίτησαν και φοιτούν όλα τα επίλεκτα τέκνα των γνωστών πολιτικών που τάχα κόπτονται για το καλό της παιδείας, και των τζακιών της νήσου. Μαζί βέβαια με παιδιά που ίσως οι γονείς τους να έκαναν και θυσίες, γιατί φρόντισαν κάποιοι να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στο δημόσιο.

Αν πάλι εννοείς τα ιδιωτικά κολλέγια που έγιναν τώρα ΑΕΙ, και πάλι η δεξιά είναι που τα στήριξε, κρατώντας, αν θυμάσαι, τον τόπο για δεκαετίες χωρίς δημόσιο Πανεπιστήμιο, γιατί φοβόταν και τη γνώση και την αυτονομία της σκέψης σε αυτό τον τόπο και γιατί ο δογματισμός και ο συντηρητισμός της, την οδηγούσε σε φοβίες για αφελληνισμό κλπ κλπ, λες κι ο ελληνισμός και η ελληνικότητα κινδυνεύουν απ΄τη σκέψη και την έρευνα.

Αν εννοείς γενικότερα ποιες πολιτικές δυνάμεις προώθησαν στον τόπο Αγγλοαμερικάνικα συμφέροντα, επειδή οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές και ιστορία πολύ πρόσφατη,καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μισό νησί και κάποιοι με τις ιδεοληψίες τους ευθύνονται γι αυτό. Το παιχνίδι των Αγγλοαμερικανών και των Τούρκων στην Κύπρο, δεν ήταν αόρατοι αυτοί που το έπαιξαν. Και δεν έκαναν και ποτέ αυτοκριτική, για να είναι πιο πειστικοί στον Ευρωπαϊσμό που τώρα διακηρύττουν.

΄Οσο για την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, είναι γνωστό ότι η Προοδευτική διαφώνησε με το μέτρο αλλά δε συμφώνησε με την μορφή "αγώνα" δηλαδή με την απεργία στις εξετάσεις .

Αυτό για την αλήθεια, ασχέτως αν στο θέμα γενικότερα του συνδικαλισμού των καθηγητών, μπορεί κανείς να πει και να κρίνει τη διαχρονική στάση του και τις ευθύνες του καθεμιάς παράταξης και του κάθε κόμματος.

Μιχάλης είπε...

Η απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ δεν ήταν ομόφωνη.

Με την εισαγωγή των GCE διαφώνησε και η Προοδευτική του ΑΚΕΛ όμως διαφώνησε με τα μέτρα που εξήγγειλε η οργάνωση.

Και η απόφαση πέρασε με πλειοψηφία και όχι ομόφωνα.

Επομένως αγαπητέ Μάριε, μην βγάζεις συμπεράσματα χωρίς να ξέρεις.

Anef_Oriwn είπε...

Μάριε,
Χαίρομαι ιδιαίτερα που ΜΑΣ τιμάς με την εδώ (στο Blog ΜΑΣ) παρουσία ΣΟΥ! Μπορείς όμως να ΜΑΣ κάμεις σε μπακκίρες (παλιά νομισματική μονάδα, υποδιαίρεση της λίρας) ή έστω σε eurocents (υποδιαίρεση του ευρώ) τι εννοείς όταν μιλάς για “εξυπηρέτηση αγγλοαμερικάνικων συμφερόντων”; Έχεις κάτι να σχολιάσεις στα όσα έχουν πει οι μετά από σένα σχολιογράφοι και κυρίως η Αμαδρυάς (όταν είπες την πιο πάνω κουβέντα σου);
Τελικά δεν απέφυγες κι ΕΣΥ να ακολουθήσεις την πεπατημένη των ομοϊδεατών ΣΟΥ – να μιλάς με αφορισμούς, χαρακτηρισμούς και συνθήματα.
Πάντως απ’ ότι διαπιστώνω έχεις γίνει “φανατικότατος αναγνώστης” μου (όχι μόνοι εδώ άλλα και σ’ άλλα blogs) και σε ευχαριστώ από τα έγκατα της καρδιάς μου για την προσοχή!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 1/7/2009 – 5:37 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητη αμαδρυας,

να σου πω την αληθκεια εν ειμαι σιουρος τζαι για τουτην την λογικη που λαλει οτι η οελμεκ καπου στηριζει την δημοσια παιδεια γιατι οι παγκυπριες εξετασεις εν κοινες...

ενεν κοινες..

ας υποθεσουμε οτι το ε/κ κρατικο εκπαιδευτικο συστημα εν ειδος δημοσιας παιδειας..τζαι λαλω υποθεσουμε διοτι οπως ειδαμε τζαι με την ποεδ [την αποφαση να απαγορευσει τους τ/κ μαθητες στα σχολεια] εν νακκον ιδιομορφη η αντιληψη των λειτουργων για το τι ειναι δημοσιο στην κυπριακη δημοκρατια..

αν ενας γονιος, ο οποιος καταγεται απο την εργατικη ταξη η τα μεσαια στρωματα, εσιει μιαν δουλεια που του δια ικανοποιτικα χρηματα για να στειλει τα παιθκια του/της σε ιδιωτικο σχολειο [η ακομα μπορει να καμνει τζαι θυσια για να το καμει τουτον] - ειτε γιατι πιστευκει οτι εν καλλιτερη εκπαιδευση τζιαμαι ειτε γιατι εν θελει να περασει το κοπελλουιν που το δηλητηριο του εθνικισμου..
εσιει ετσι κοσμο..

τουτος ο αθρωπος θελει να ποφυει το κοπελλουιν του την νοοτροπια της οελμεκ ας πουμεν την οποια ειδαμεν τωρα..
γιατι να μεν μπορει ο μιτσης η η μιτσια υστερα να διεκδικησει θεση στο πανεπιστημιο της χωρας του;
μονο η οελμεκ δια εισιητηρια για το πανεπιστημιο; οι αλλοι 17% [τζαι παει λαλουσιν στο 25%] που εχουν κοπελλουθκια στα ιδιωτικα εν πληρωνουν για το πανεπιστημιο; ενεν πολιτες;

νομιζω το πιο δημοκρατικο εν να αναγνωριστει η πραγματικοτητα..υπαρχει ενα παραλληλο εκπαιδευτικο συστημα με το κρατικο..τζαι στην δευτεροβαθμια - αλλα τζαι στην τριτοβαθμια...τα κολλεγια/πανεπιστημια αντλουν ουσιαστικα τους μαθητες τους που μεσαια τζαι λαικα στρωματα - τζαι με πιο χαμηλους βαθμους..παλε πληρωνουν καποιοι γονιοι..ευτυχως υπαρχει καποια επιχορηγηση τωρα..που δειχνει οτι το εκπαιδευτικο συστημα της κυπρου εσιει διαφορες διαστασεις..τζαι αφου προφανως η οελμεκ θελει να υπαρασπιζεται το σχολειο που πιανει βαση στις εξετασεις [σημειωσε οτι οι ιδιοι μαθητες/τιρες στα κολλεγια/πανεπιστημια πασιν σαφως καλλιτερα] τζαι προσπαθει να υπονομευσει ακομα τζαι την μεταρρυθμιση, τοτε το δημοσιο/κρατικο σχολειο εν προβληματικο..να το αλλαξουμε - περιμενωντας τους καθηγητες/τριες να ξυπνησουν, μιαν νεα γενια, μια εξεγερση των μαθητων..κατι..

αλλα γιατι να στερειται το δικαιωμα του πανεπιστημιου το ατομο [γονιος η παιδι] που καμνει τζαι θυσιες για να μορφωθει χωρις τον εκβιασμο σαν τροπο επικοινωνιας της σεμελιδου/οελμεκ;

οποτε ισως να πρεπει να το δουμε ευρυτερα..το πανεπιστημιο να αναγνωρισει τα πολλαπλα συστηματα μορφωσης που υπαρχουν..περκι καταλαβει τζαι η οελμεκ..

ακουσα εγιναν ηδη πανω που 30 αιτησεις..θεσπεσια..
τζαι ο αγγελιδης που τον ειδαμεν ουλλοι να προσπαθει να καμει ρουσφετι σε επιτροπη της βουλης πριν 1-2 εφτομαδες τωρα παιζει το οτι οι νομοι της βουλης αντιπροσωπευκουν το κρατος, την βουλη.."τους πολιτες" ειπεν..θρασος α;

τζηνον το 17% ενεν πολιτες; εμας που μας εταραξεν τα νευρα το θρασος της οελμεκ εν ειμαστεν πολιτες;
οσοι συμφωνουν με το πανεπιστημιο..κλπ κλπ..

ναι πολλα χαρακτηριστικο το σχολιο της μιτσιας..οι καθηγητες των φροντηστηριων σαν παραλληλη παιδεια..
γιατι υπαρχει;

περαστικος

ματιλτα είπε...

Τζε οι οικογένειες που στέλλουν τα παιδκιά τους σε ιδιωτικά σχολεία γλιτώνουν του κράτους 6000 τον κάθε μαθητή. Τόσα στοιχίζει ο κάθε μαθητής στο δημόσιο.

Να γίνει όπως στην Σουηδία. Να αναλογεί σε κάθε μωρό ένα συγκεκριμένο ποσό για την εκπαίδευσή του. Τζε να αποφασίζει η κάθε οικογένεια πώς να το χρησιμοποιήσει. Τζε νάσει το δημόσιο σχολείο να ανταγωνιστεί επί ίσης όρεις το ιδιωτικό τζε vice versa. Νομίζω εν να οδηγήσει σε καλλυτέρευση της παιδείας γενικά, συν εν πκιό δίκαιον σύστημα

ματιλτα είπε...

6000 λίρες τον χρόνο στηχίζει κάθε μαθητής στο δημόσιο? Εσιη κανένας επίσημα στηχεία?

Αμαδρυάς είπε...

Περαστικέ,

Πολύ ουσιαστικά όσα λες και συμφωνώ σε αρκετά.
Σίγουρα η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένα γεγονός πια, μια παράλληλη εκπαίδευση και αρκετοί γονείς την επέλεξαν ακόμα και με θυσίες- κι αυτό δεν εμπεριέχει καμιά ειρωνεία- είτε γιατί η δημόσια δεν τους έπεισε ότι δίνει ουσιαστικά εφόδια, είτε γιατί επιλέγουν μέσω αυτής τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, είτε, όπως λες-οι λιγότεροι πιστεύω- για να γλιτώσουν τα παιδιά τους απ΄το δηλητήριο του εθνικισμού .

Δεν είμαι όμως σίγουρη κατά πόσο η εκπαίδευση αυτή δεν καλλιεργεί τη μονομέρεια ή τον ελιτισμό, τον ατομικισμό και τον καριερισμό. Δεν κρίνεται, πιστεύω, ένα εκπαιδευτικό σύστημα μόνο απ΄τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών του, αλλά και απ΄το σύστημα αξιών που καλλιεργεί.

Ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορούσε να αποτελεί ένα δημοκρατικό, σύγχρονο, ανθρωπιστικό, προοδευτικό οργανισμό,μόνο αν δε συνιστούσε επιχείρηση και αν οι ιδρυτές του το ίδρυαν ακριβώς εμπνευσμένοι από ένα τέτοιο όραμα-ιδεολογία. Συμβαίνει αυτό με κάποιο απ΄τα ιδιωτικά; Ίσως το English school να συνιστά μια ιδιαίτερη περίπτωση;

Δεν μπορεί, πιστεύω, να υπηρετείται το κέρδος και αυτό να μην επηρεάζει την κατεύθυνση της παιδείας και το περιεχόμενό της.

Αν θέτει λοιπόν κανείς ζήτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν είναι γιατί αμφισβητεί οποιοδήποτε δικαίωμα των παιδιών που φοιτούν σ΄αυτήν. Αλλά, γιατί η παιδεία δεν μπορεί να αφήνεται ως αγοραίο προϊόν στους ιδιώτες.

Αυτό που λες για τον ανταγωνισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του επιπέδου του δημόσιου σχολείου, δεν το πιστεύω, γιατί αυτός ο νόμος του ανταγωνισμού που ισχύει στην αγορά, δεν πιστεύω ότι εκφράζεται στην παιδεία κατά ανάλογο τρόπο.

Το δημόσιο σχολείο θα είναι πάντα το σχολείο της πλειοψηφίας, το λαϊκό μαζικό σχολείο και η επιτυχία του θα κρίνεται από το πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου και όχι από το πόσο πιο χρησιμοθηρικό είναι, όπως πιστεύω ότι είναι τα περισσότερα ιδιωτικά.

Αλλά, ξανατονίζω: Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να φοιτήσουν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο . Άρα, ας βρεθεί ένας δίκαιος για όλους τρόπος να γίνεται αυτό. Εγώ πιστεύω στην ελεύθερη εισαγωγή όλων. Είναι το Πανεπιστήμιο διατεθειμένο να παλέψει γι΄αυτό; Αμφιβάλλω, με τις ελιτίστικες και μεγαλοϊδεάτικες θεωρίες των πανεπιστημιακών μας, περί "κέντρου αριστείας" κλπ. κλπ.,αν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν τις πόρτες τους σε όλα τα παιδιά.

[Κι εδώ μπαίνει το θέμα του άλλου πόλου που υποστηριζεις ότι πρέπει να αποτελέσει το Πανεπιστήμιο. Το πιστεύω κι εγώ, αλλά είναι κι αυτό ζητούμενο, με τις νοοτροπίες που βλέπουμε να αναπτύσσονται σε αυτό το ίδρυμα. Για να παίξει αυτό το ρόλο πρέπει να βγει κι αυτό από το γυάλινο κλουβί του και να αφουγκραστεί την κοινωνία,χωρίς τις τάσεις απόσπασης απ΄αυτήν που παρατηρούμε μέχρι σήμερα και χωρίς περιφρόνησή της. Δεν είδαμε το Πανεπιστήμιο να παίρνει ενεργά μέρος στο γίγνεσθαι αυτού του τόπου ,να παίρνει θέση στα κυρίαρχα κοινωνικά ζητήματα, με διάθεση να συμβάλει στην καλλιέργεια άλλων νοοτροπιών και στην κίνηση προς τα εμπρός.]

Αμαδρυάς είπε...

(Η συνέχεια...)

Κι έτσι, καταλήγουμε στο να είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο το μαζικό, όπου,όπως λες, απορροφούνται τα παιδιά των λαϊκών τάξεων. Μόνο που το πληρώνουν ακριβά, βέβαια και αυτό είναι ανισότητα. Ο αγώνας για άνοιγμα του Πανεπιστημίου είναι η μόνη λύση κι έτσι η Μέση εκπαίδευση θα παίξει το ρόλο της, τα ιδιαίτερα- φροντιστήρια δε θάχουν λόγο ύπαρξης, η αφαίμαξη του κόσμου θα σταματήσει και η Οέλμεκ θα πάψει να αισθάνεται ότι έχει στα χέρια της το μέλλον των παιδιών.

Μέχρι τότε όμως τι; Θα μπορούσε να εισάγεται ένα ποσοστό με συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να συζητηθούν.(Όντως, το πανεπιστήμιο κάλεσε τα παιδιά να κάνουν αιτήσεις, αλλά όρισε κριτήρια; Τι γίνεται π.χ στην περίπτωση που κάποιοι έχουν ακριβώς την ίδια επίδοση, όπως είπε κι ο Ανάθεμάμε. Εκτός από αυταρχισμό και αλαζονεία εδώ έχουμε και ανεύθυνη και αυθαίρετη μεταχείριση των παιδιών, αδιαφάνεια. )

Όσο για το άλλο που θέτεις, το πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως δάσκαλοι του δημοσίου, όταν παίρνουν αποφάσεις για αποκλεισμό της επαφής Ε/Κ-Τ/Κ δασκάλων και μαθητών, συμφωνώ απόλυτα. Πρόκειται για μνημεία ρατσισμού. Αλλά η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διατάγματα, θα συμφωνείς σ΄αυτό. Δε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια ακόμα υποχρεωτική εντολή μέσω υπουργικής εγκυκλίου προς την Ποέδ. Είναι ίσως απ΄τις ελάχιστες φορές στην ιστορία τους, που οι οργανώσεις αυτές εναντιώνονται τόσο ισχυρά σε επίσημες πολιτικές. Και φυσικά ο γονιός που δεν επιθυμεί για το παιδί του το σοβινιστικό δηλητήριο, αγανακτεί με τους δασκάλους και το δημόσιο σχολείο που δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του εξαιτίας της καθυστέρησης των εκπαιδευτικών.

΄Ανευ, διερωτάσαι τι σόϊ συνδικαλισμός είναι αυτός, όταν οι συνδικαλιστές έχουν μέρες κενές, όπου "εργάζονται" κατά του εργοσότη τους. Ίσως φαίνεται ως ένα προκλητικό κεκτημένο. Εγώ δε θα διαφωνούσα με το νάχουν τέτοιες διευκολύνσεις οι συνδικαλιστές , προκειμένου να εξυπηρετείται η δράση. (Ας πούμε, στις συντεχνίες του ιδιωτικού τομέα, είναι τα επαγγελματικά στελέχη που διεκπεραιώνουν τη συνδικαλιστική δουλειά. Τα πληρώνουν βέβαια οι ίδιες) Πώς θα μπορούσε ένας συνδικαλιστής να κάνει περιοδείες στα σχολεία για να κάνει διάλογο με τους καθηγητές σε εργάσιμο χρόνο; Βέβαια, πραγματική, ουσιαστική συνδικαλιστική δράση δεν υπάρχει, πρόκειται για γραφειοκρατία, άρα πάει στράφι η διευκόλυνση. Σε έναν μαχητικό συνδικαλισμό θα έπιανε τόπο.

Σήμερα η βουλή ψήφισε τους κανονισμούς. Μία μόνον αίτηση, είπαν, υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο. Μα είναι έντιμη εκ μέρους του αυτή η στάση;

Anef_Oriwn είπε...

Shερετώ απαξάπαντες!

Λόγω διάφορων υποχρεώσεων αναγκαστικά απείχα (τις τελευταίες μέρες) από τα blogοσφαιρικά δρώμενα (και του δικού μου ακόμα ιστολογίου) ... Όμως οφείλω να πω ότι η συζήτηση που γίνεται εδώ (με αφορμή τα GCE’s και τις σχετικές αποφάσεις των Συγκλητικών και ΟΕΛΜΕΚικών και τις κόντρες που προέκυψαν) είναι αρκετά ενδιαφέρουσα ... Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να εκφραστούν απόψεις (πέραν των συνηθισμένων) πάνω σε ουσιώδη ζητήματα που αφορούν γενικότερα τα της εκπαίδευσης ... Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω ειδικότερα στις αναλυτικές (και εκτενείς) παρεμβάσεις της αγαπητής Αμαδρυάδας και του φίλτατου Περαστικού.

Ως blogοδεσπότης όμως θα ήθελα να καταθέσω και μερικές δικές μου (περαιτέρω) σκέψεις αλλά και προβληματισμούς ...
Πρώτα απ’ όλα θα πω δυο ακόμα λόγια για τον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό (αυτόν της ΟΕΛΡΜΕΚ αλλά και της ΠΟΕΔ):

Ούτ’ εγώ, αγαπητή Αμαδρυάς, για την παροχή διευκολύνσεων από τους εργοδότες σε εργαζόμενους συνδικαλιστές ... Αυτό το απαντάμε συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα, όπου όμως δίνεται άδεια μετ’ απολαβών αλλά ΜΟΝΟ για μερικές μέρες και για συμμετοχή των συνδικαλιστών σε συνέδρια ή συνεδριάσεις ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων - κάποτε μέρος των απολεσθέντων μεροκάματων των εργαζόμενων συνδικαλιστών μπορεί να καλύπτεται κι από τις ίδιες τες συντεχνίες. Αντίθετα στες εκπαιδευτικές συντεχνιακές οργανώσεις το “ωφέλημα” αυτό το “απολαμβάνουν” οι εργαζόμενοι συνδικαλιστές καθηγητές (και δάσκαλοι) για 2-3 μέρες της εβδομάδας, αποσπασμένοι “για δουλειά στην ΟΕΛΜΕΚ”, (όπως συνήθως λενε). Προσωπικά έχω την άποψη, αφού η Οργάνωση δεν θέλει να έχει επαγγελματικά στελέχη, πολλή δουλειά μπορούσε να γίνεται ΚΑΙ τα απογεύματα (ίσως και με την ανάλογη χρηματική αποζημίωση). Αλλά καθώς (όπως λες κι ΕΣΥ), “… πραγματική, ουσιαστική συνδικαλιστική δράση δεν υπάρχει, … [τότε] … η διευκόλυνση … [αυτή] … πάει στράφι η διευκόλυνση …”. Πέραν τούτου όμως για ποιες “… περιοδείες ... [συνδικαλιστών] ... στα σχολεία ... και διάλογο με τους καθηγητές σε εργάσιμο χρόνο...”, μπορεί να μιλάμε, όταν σειρά αποφάσεων λαμβάνονται ερήμην της μάζας των καθηγητών και χωρίς ουσιαστική συζήτηση και διάλογο στους καθηγητικούς συλλόγους (όπως ας πούμεν η προώθηση της εθελοντικής αφυπηρέτησης στα 63);
Σήμερα τι αποφάσισαν για τα λεγόμενα μέτρα τους; Δεν άκουσα ...

[Θα επανέλθω για άλλα ζητήματα ...]

Anef_Oriwn
Παρασκευή 3/7/2009 – 6:10 μ.μ.

Eva Neocleous είπε...

Η απόφαση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ,3/7/2009:
Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ το οποίο συνήλθε σήμερα, αφού μελέτησε τους Κανονισμούς που ψήφισε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων για τη διάθεση υπεράριθμων θέσεων στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου με Ειδικά Κριτήρια και την όλη συμπεριφορά της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε τα εξής:
1. Θεωρεί ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε υπό τας περιστάσεις και των όσων προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες την καλύτερη δυνατή λύση.

2. Θεωρεί θετική την απόφαση της Βουλής ότι το θέμα της εισαγωγής φοιτητών στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου με διεθνείς εξετάσεις θα ρυθμιστεί με νέα πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού προηγηθεί ο σχετικός διάλογος. Θεωρεί ότι η απαγόρευση της εισαγωγής με προσόντα διεθνών εξετάσεων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2009 – 2010 είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η ΟΕΛΜΕΚ όμως εξακολουθεί να εκφράζει την αντίθεση της με την διατήρηση του 3% για τα CGE στους ψηφισθέντες κανονισμούς και δηλώνει την αποφασιστικότητά της να μεθοδεύσει τον αγώνα της μέσα από επιστημονική τεκμηρίωση και έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους για ένα νέο ενιαίο σύστημα, το οποίο ούτε θα ευνοεί ούτε θα αδικεί οποιαδήποτε ομάδα μαθητών.

3. Η όλη συμπεριφορά, δράση και αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ όλη αυτή την περίοδο ήταν υπεύθυνες, σοβαρές και αποσκοπούσαν ΜΟΝΟ στη διασφάλιση του δημόσιου σχολείου και των ίσων ευκαιριών πρόσβασης όλων των αποφοίτων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων του τόπου μας στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Το ΚΔΣ δεν αποδέχεται χαρακτηρισμούς περί αλαζονικού ή ετσιθελικού συνδικαλισμού της ΟΕΛΜΕΚ. Η όλη στάση και αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ έδωσαν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να γίνει, έστω και με τον τρόπο που έγινε, ο σχετικός διάλογος για το ζήτημα αυτό και να μπορέσει η Βουλή των Αντιπροσώπων να πάρει την ενδεδειγμένη υπό τας περιστάσεις απόφαση.

4. Η όλη συμπεριφορά και αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για το συγκεκριμένο ζήτημα την έχουν αφήσει εκτεθειμένη για τον ετσιθελισμό, τον αυταρχισμό, την περιφρόνηση που επέδειξε κατά της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των καθηγητών αλλά ιδιαίτερα την περιφρόνησή της προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ΚΔΣ θεωρεί ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν έχει άλλη επιλογή παρά να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη νομιμότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε χθες στο Κοινοβούλιο

5. Το ΚΔΣ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ να σεβαστεί αυτοβούλως την έκκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της 23ης Ιουνίου 2009 και να μη προχωρήσει στην αποδοχή φοιτητών με προσόντα διεθνείς εξετάσεις (GCE).

6. Μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων το ΚΔΣ προχωρεί στην αναστολή όλων των μέτρων που αποφάσισε στις 25 Ιουνίου 2009 και δηλώνει την ετοιμότητά του να προσέλθει σε διάλογο για το ζήτημα της πρόσβασης των αποφοίτων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση του τόπου μας.

7. Το ΚΔΣ καλεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός νέου ενιαίου συστήματος πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Διαπίστωση του ΚΔΣ είναι ότι η όλη συμπεριφορά και οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν οι αρμόζουσες για τον πολιτικό προϊστάμενο της Μέσης Εκπαίδευσης και δεν στήριξαν το δημόσιο σχολείο.

8. Το ΚΔΣ εκφράζει την ικανοποίησή του προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που ομόφωνα χθες ψήφισαν τους σχετικούς Κανονισμούς. Ευχαριστεί όλα τα οργανωμένα σύνολα, ιδιαίτερα την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, την ΟΛΤΕΚ και την ΠΟΕΔ, για τη στάση που κράτησαν. Τέλος, το ΚΔΣ ευχαριστεί το σύνολο των καθηγητών που στήριξαν τις αποφάσεις του.

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΕΛ+ΔΗΣΥ...Πλήρης ταύτιση στο συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ και στη Βουλή. Να χαίρεστε τους εργοδότες σας που τους κωλογλύφετε ολημερίς και ολονυκτίς!

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε,
Καλό και δροσερό καλοκαίρι!

Anef_Oriwn είπε...

Σε σχέση με διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα που θίχτηκαν εδώ ή προκύπτουν ως απορρέοντα κυρίως από τις παρεμβάσεις της Αμαδρυάδας και του Περαστικού συμπληρωματικά να σημειώσω και τα πιο κάτω:

1. Ένας άνθρωπος ή ένας οργανισμός για να είναι (ή να γίνει) φορέας ουσιαστικών αλλαγών (και μάλιστα πρωτοποριακών και ριζοσπαστικών) δεν μπορεί να κολλά ή να ασχολείται αυστηρά σε/με τυπικότητες ή να ακολουθεί δογματικά και σαν ρομπότ διαδικασίες και οδηγίες - πρέπει πρώτα και κύρια να έχει μέσα του το δαιμόνιο (το σκουλούτζιην) της αμφισβήτησης. Διαφορετικά αφομοιώνεται από το σύστημα μετατρέπεται (αν δεν ήταν εξ αρχής έτσι) σ’ ένα ακόμα γραφειοκράτη που κάνει (καλά) τη δουλειά του.
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι τυπολάτρες και κολλημένοι στις διαδικασίες, έστω κι αν ακόμα προέρχονται από την Αριστερά (κάποτε τούτοι γίνονται και βασιλικότεροι των βασιλέων και δη όταν ανέρχονται στην ιεραρχία).

2. Επιπρόσθετα, δεν είναι και τυχαίο που η πλειοψηφία των δασκάλων και των καθηγητών προέρχονται από δεξιές οικογένειες – εξ ου και ο συντηρητισμός τους και οι νοοτροπίες και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (και της ΠΟΕΔ). Κάποιες εποχές δεν ήταν καθόλου εύκολο για τα παιδία των Αριστερών να σπουδάσουν (κυρίως για οικονομικούς λόγους), ενώ όσοι τύχαινε να σπουδάσουν ακολουθούσαν τεχνικές επιστήμες και επαγγέλματα (εξ ου και το γεγονός ότι στην ΟΛΤΕΚ πλειοψηφούν οι Αριστεροί).

3. [Να σημειώσω ακόμα – από την εμπειρία μου ως γονιός – ότι όταν ως Σύνδεσμοι Γονέων προσπαθούσαμε στις αρχές (κάθε) σχολικής χρονιάς να διοργανώσουμε κάποια συνεστίαση με τους δασκάλους ή τους καθηγητές (αναλόγως του που φοιτούσαν τα παιδιά μας) για καλύτερη γνωριμία μαζί τους, σχεδόν παντού και πάντα προέκυπτε το “σοβαρό εμπόδιο” της Παρασκευής – πολλοί είχαν κώλυμα να λάβουν μέρος σε συνεστίαση Παρασκευή (παρ’ όλο που για πολλούς από μας ήταν η πιο βολική μέρα) γιατί ... ΝΗΣΤΕΥΑΝ και δεν μπορούσαν να φάνε κρέας ή άλλα ζωικά προϊόντα. Άστε που ακόμα η συνεστίαση έπρεπε να γίνει πριν τη 40ήμερη νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων – δηλ. πάνω κάτω μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Έννοιες και προβλήματα που έχει ο κόσμος!

4. Επίσης, λόγω του ότι αυτοί που περνούσαν να σπουδάσουν σε ειδικότητες που προσφέρονταν για γρήγορο διορισμό και αποκατάσταση (και βόλεμα), όπως δάσκαλοι, ή φιλόλογοι (ή ακόμα και φυσικοί και μαθηματικοί – αν και τους τελευταίους του περίμενα πιο ορθολογιστές), ήταν συνήθως οι άριστοι των αρίστων (που ήταν και μελετηροί, έκοβε κι ο νους τους πιο πολύ και είχαν κι άλλες ευκολύνσεις ενισχυτικές για τες γνώσεις τους, όπως τη δυνατότητα για φροντιστήρια), όμως τούτοι δεν είχαν άλλα ενδιαφέροντα ούτε κι ασχολούνταν και με άλλα πράγματα, όπως τα κοινωνικά, τα πολιτικά ή τα αθλητικά ... Γι’ αυτό όταν και εφ’ όσο διορίζονταν στη Δημόσια Εκπαίδευση ασχολούνταν αυστηρά με το αντικείμενο τους (και σύμφωνα και με τες οδηγίες του εκάστοτε ελληνορθοδοξοκεντρικού Υπουργού Παιδείας – άλλο που δεν ήθελαν)! Ισχύει κι εδώ το ρητό ότι οι άριστοι μαθητές γίνονται στο τέλος καλοί (και τυπικοί) υπάλληλοι! Και όταν τους διακατέχει κι ένας έμφυτος ή επίκτητος συντηρητισμός “μη μου τους κύκλους τάραττε”!

5. Δυο λόγια θα πω και για το Πανεπιστήμιον ως τον άλλο πόλο της Εκπαίδευσης (που έκανε κουβέντα ο Περαστικός), αλλά στην επόμενη παρέμβαση μου. Πάντως από κάθε σύγκρουση συνήθως βγαίνει κάτι καλό, όμως αυτήν τη συγκεκριμένη σύγκρουση Συγκλητικών και ΟΕΛΜΕΚικών, την βλέπω σαν μια σύγκρουση δύο ελίτ (για το ποιος θα έχει το πρώτο λόγο στην παιδεία και τη εκπαίδευση – για τους δικούς τους λόγους φυσικά ο καθένας) που αφήνει πίσω πολλά άλλα οργανωμένα σύνολα, πρόσωπα και καταστάσεις με αξιόλογες απόψεις και θέσεις. Η Σύγκλητος, κατα τη δικιά μου άποψη ανταγωνίζεται σε αλαζονεία και ετσιθελισμό την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και δεν νομίζω να μπορέσει να παίξει το ρόλο του φορέα ουσιαστικών αλλαγών – άσε που όταν τους βλέπω με τις τηβέννους, μου θυμίζουν μουχλιασμένες καταστάσεις!

Anef_Oriwn
Σάββατο 4/7/2009 – 1:45 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Eva,
Σε ευχαριστώ για την ανακοίνωση της ΟΕΛΕΜΕΚ, που μου έστειλες. Πάντως άρεσε μου πολλά το σημείο που λέει “Η όλη συμπεριφορά, δράση και αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ όλη αυτή την περίοδο ήταν υπεύθυνες, σοβαρές και αποσκοπούσαν ΜΟΝΟ στη διασφάλιση του δημόσιου σχολείου …”!!!. Αλήθεια το πιστεύουν;

Anef_Oriwn
Σάββατο 4/7/2009 – 1:47 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητη αμαδρυας
ετελειωσεν η κουβεντα αλλα επειδη τωρα ηρτα πισω να σου πω 2-3 σχολια..τζαι για να κλεισω τζαιεγω για την ωρα με την οελμεκ...

αν εκαμεν ενας η παραπανω εν νομιζω να εσιει σημασια..σημασια εσιει το οτι το 17% των πολιτων [τζαι ε/κ μονο] εν εχουν δικαιωμα να πασιν στο πανεπιστημιο κυπρου ...
τωρα ιντα που εν να γινει να δουμε..

μα σαν να μου ειδα στην χαραυγη οτι η ψηφιση της εγκρισης της πολιτικης στο συμβουλιο της οελμεκ ηταν οριακη, οξα εν η ιδεα μου; αλλαξε κανενας;

επιμενω οτι το πανεπιστημιο εκαμε επιτελους κατι..που τον τζαιρον που εγινεν εσιει τουτην την γερημη την αυτονομια τζαι φοαται αμπα τζαι χασει την..ετο που ετολμησεν..τζαι να θελουν να περασουν νομο που να περιοριζει την ακαδημαικη αυτονομια οι κυπριοι εκπροσωποι της ευρωπαικης σοσιαλιστικης ομαδας [δηκο-εδεκ], να τους παρουν δικαστηριο στες βρυξελλες για να απολαμβανουν οι "συναγωνιστες τους"..
διοτι εσιει τζαι αλλες διαστασεις το θεμα..εν να μεν ερτει [αν δεν ηρτεν ηδη] το θεμα των τ/κ πανεπιστημιων;

ακομα τζαι αν τραβησουν παλε πισω, επιμενω οτι η ρηξη ηταν χρησιμη..επερασεν ο κανονισμος..εν να μου πεις ναι αλλα πρεπει να εγκριθει παλε αλλος κανονισμος..τζαι ατε να ππεσουν τα φεγγαρκα του δησυ τζαι του ακελ μαζιν..ναι αλλα η τεχνολογια τζαι η πραγματικοτητα βουρουν επισης..

τζαι ελπιζω το πανεπιστημιο να επιμενει οτι η αποφαση της συγκλητου εν πιο εγκυρη που την υποσημειωση στον κανονισμο της βουλης που εψηφιστηκεν/εγκριθηκε υστερα..

ας ελπισουμε οτι τα δικτυα αντιστασης [εστω τζαι για το ετος αφυπηρετησης] αναμεσα στους καθηγητες, εν να φτιαξουν τζαι τζιαμαι μιαν νεαν πραγματικοτητα..
ηδη η δικοινοτικη κινηση εκπαισευτικων εν ενα βημα..οπως τζαι οι εκδηλωσεις που εγιναν..τζαι στο ριζοκαρπασο..τζαι αλλου για την κουλτουρα της συμφιλιωσης..

τζαι εν να ερτει τζαι το report των επιτροπων για την μεταρρυθμιση..
να δουμεν..