Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ανάρτηση 23/2014 [έκτακτη, κομμουνιστική, αντιναζιστική, αλληλέγγυα, αντι-εξορκιστική, Ουκρανική] - Ο εξορκισμός ενός άθεου Κομμουνιστή... - Προσθήκες


Έχει μέρες που προσπαθώ να γράψω λίγα λόγια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, [που σηματοδοτούνται με την (επ)άνοδο του φασισμού/ναζισμού], αλλά δεν κατάφερνα να ξεκλέψω λίγο χρόνο. Η συγκλονιστική (πιο κάτω) φωτογραφία όμως, με την νεκατσσιαστή [εμετική] απεικόνιση της κτηνώδους επίθεσης σε βάρος Ουκρανού Κομμουνιστή από ανθρωπόμορφα τέρατα της συνομοταξίας των φασιστοειδών, ΜΟΥ επέβαλλε να το (δια)πράξω πάραυτα.

Φίλα σταυρό, Άθεε Κομμουνιστή, να συγχωρηθούν οι αμαρτίες ΣΟΥ!

Η φωτογραφία είναι όντως σοκαριστική! Και η εμπειρία του Συντρόφου Γραμματέα της Κομματική Οργάνωσης του Λβοφ [Lviv], Rostislav Vasilko [σε τέτοιες περιπτώσεις τους ανθρώπους πρέπει να τους ονομαστικά] σίγουρα τραυματική και σωματικά και ψυχικά! [Δεν είναι δα και λίγο πράμα να επιχειρούν τα φασιστοειδή να σε λυντσάρουν και να σε στέλνουν στο Νοσοκομείο]. Γι’ αυτό και το χιούμορ που επιχειρούμε να κάμουμε εδώ [μέσα από τον τίτλο της ανάρτησης ΜΑΣ], ίσως να εκληφθεί πέραν από μακάβριο και άστοχο κι ατυχές. Μέσα όμως από τις αντιξοότητες και του κινδύνους [ακόμα και για τη ζωή τους] που αντιμετωπίζουν οι Σύντροφοι στην Ουκρανία, τις Βαλτικές κι άλλες χώρες του πάλαι ποτέ “υπαρκτού σοσιαλισμού”, αντλούμε κι ΕΜΕΙΣ δύναμη για παρακάτω...

[Αυτοβιογραφική σημείωση: Κινδύνους λιντσαρίσματος από φασίστες είχαν αντιμετωπίσει κι ΕΓΩ στα εφηβικά μου χρόνια – προ του χουντοφασιστικού πραξικοπήματος και κατά το πραξικόπημα του Ιούλη του 1974. Αναφορές θα βρείτε εδώ]

Σ’ αυτά τα links, εδώ κι επαέ, από ελληνικά ιστολόγια θα βρείτε και το μήνυμα του Πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Πετρ Σιμονένκο προς τα μέλη του Κόμματος, αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα. 

Για μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη του χώρου και τού τόπου παραθέτουμε πιο κάτω κι ένα χάρτη της Ουκρανίας...


Να σημειώσω ότι αυτή μου η ανάρτηση μου είναι αφιερωμένη ΚΑΙ στους περιβόητους/περιβόητες θαμώνες του cafe “Μένουμε Ευρώπη”. Εν «τούτοι» που το παίζουν baş ευρωπαϊστές, που ΔΕΝ βρήκαν λέξη να πουν για τη γενικότερη φασιστική έφοδο/επίθεση των νεοναζί στην Ουκρανία. Μια επίθεση που τυγχάνει της ξεκάθαρης στήριξης της δημοκρατικής [λέμε τώρα]  Ευρωπαϊκής Ένωσης. [Ενώ στη Βενεζουέλα, ας πούμεν, shίζουν τα ταγέρ τζιαι τα κλατσόν τους, τα κοστουμιά τζιαι τες κρεβάτες τους για τη δήθεν ανελεύθερη διακυβέρνηση του Νικόλα Μαδούρο που τους “καταπιέζει”. Ποιους; Τούς εκεί φασίστες!]... 

Τριφτείτε την, την Ευρώπη ΣΑΣ! Είναι η Ευρώπη ΣΑΣ, που  πυροδότησε την εξέγερση των (νεο)ναζί στην Ουκρανία και αναγνώρισε αμέσως το καθεστώς που επέβαλαν, καταστρατηγώντας [και οι Ευρωπαίοι ταγοί και οι ντόπιοι φασίζοντες αστοί και οι συνοδοιπόροι τους νεοναζιστές εθνικιστές] και τους πιο στοιχειώδεις αστικο“δημοκρατικούς” θεσμούς και ελευθερίες(;). Όπως κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι ευρωπαίοι πολιτικοί στήριζαν τους Μουσολίνι και Χίτλερ για να αποτελέσουν τα αναχώματα τους ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και τη εξάπλωση των κομμουνιστικών ιδεών έτσι και τώρα [κυρίως για να αποτρέψουν την άνοδο εργατικών αντικαπιταλιστικών και ταξικών κινημάτων] φλερτάρουν με τη φασίζουσα Δεξιά.

Κι όπως γράφει κι ο φίλος ο Νέος στο Blog του «οι φασίστες έγιναν [στην Ουκρανία] ξεκάθαρα οι εταίροι των ευρωπαίων “εταίρων” και των εγχώριων καπιταλιστικών συμφερόντων. Απαγορεύτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα και λιντσάρονται αξιωματούχοι του! Η δήθεν πρεμούρα της ΕΕ να περιορίσει ή να καταπολεμήσει το νεοναζισμό και το ρατσισμό, όπως πχ στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού, αποδεικνύεται στην Ουκρανία να μην έχει αντίκρισμα. Υιοθετούν και υποστηρίζουν ότι να ναι για να κάνουν τη δουλειά τους, από την Αλ Κάιντα μέχρι και νοσταλγούς των SS...»

Είναι πλέον σαφές ότι η δυτικόφιλη αστική τάξη [και οικονομική ελίτ] στην Ουκρανία χρησιμοποιεί τις εθνικιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις και κόμματα [κάποια που συστάθηκαν επί της χιτλερικής γερμανικής κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναβίωσαν κι ανασυστάθηκαν αυτούς τους καιρούς] στην οικονομική αντιπαράθεση της και πολιτική σύγκρουση της με τη ρωσόφιλη αστική τάξη για τον έλεγχο της ντόπιας  αγοράς. Κι ως είναι “φυσικό” σε τέτοιες περιπτώσεις, η δυτικόφιλη αστική τάξη καθώς τα οικονομικά της συμφέροντα είναι συνδεδεμένα [και σε αμφίδρομη σχέση] με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τυγχάνει και της στήριξη της Ε.Ε.. Έχει κυρίως τη στήριξη της Γερμανίας και της Πολωνίας που συνορεύουν με τη Ουκρανία κι έχουν εκεί τεραστία οικονομικά συμφέροντα αλλά κι εδαφικές βλέψεις], αλλά και της Γαλλίας. Η Ουκρανία, λοιπόν, έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης, μεταξύ των ευρωπαϊκών [αλλά και των αμερικανικών] ιμπεριαλιστικών συμφερόντων από τη μια και των ρωσικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων από την άλλη. Κι έχουν βρει και την ευκαιρία να κάμνουν παιχνίδι και τα νεοναζιστικά κόμματα και οργανώσεις. Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά!

Ουκρανοί φασίστες παρελαύνουν με τα σύμβολα τους


Οι φασιστικές ομάδες κρούσης που αξιοποιούνται από το αστικό σύστημα στην Ουκρανία για τη χειραγώγηση του λαού

Κλείνουμε με μια άλλη φοβερή εικόνα, παρμένη από το Blog της  Disdaimonaς.  Είναι μια φωτογραφία που απεικονίζει παπάδες κάπου από την Κριμαία [αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας] να στέκονται φρουρά γύρω από το άγαλμα του Λένιν για να το προστατεύσουν από τις επιθέσεις των ομάδων κρούσης των νεοναζιστών κι άλλων ακραίων Ουκρανών εθνικιστών .

Ο νεομάρτυρας Λένιν φρουρούμενος από παπάδες! 
[Στο κάτω – κάτω εν την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη που δίδασκε, ακριβώς ό,τι και οι πρωτοχριστιανοί]...

Η συλλογική αντιφασιστική μνήμη και κουλτούρα ενυπάρχει κι ακόμα μέσα σε κόσμο που ιδεολογικά δεν ανήκει στην Κομμουνιστική Αριστερά.

************************************
Επιβαλλόμενη διόρθωση – 1/3/2014, 10:25 μ.μ.:

Η συν-blogger Disdaimona με σχολιο-παρέμβαση της διευκρίνισε ότι η πιο πάνω [τελευταία] φώτο της ανάρτησης ΜΟΥ, «ειναι αποτελεσμα φωτοσοπ», και επιβάλλεται να το πούμε... [Πολύ ωραία εικόνα, παρά το οξύμωρο της, για να είναι αληθινή!]...

Anef_Oriwn
[αλληλέγγυος με τους Ουκρανούς Κομμουνιστές κι Αντιφασίστες]
Σάββατο 1/3/2014
[Και καλό μήνα! Επίσης καλά να περάσετε στις Σήκωσες  και την Καθαρά Δευτέρα!]... 


******************************
Υστερογράφημα – 3/3/2014 (Δευτέρα της Καθαρής), 12:10 μ.μ.:

Κι επειδή η φωτό με τους παπάδες και του άγαλμα του Λένιν ήταν τελικά μαϊμού, θα ΣΑΣ αποζημιώσουμε μ’ ένα vide-άκι [παρμένο από ελληνικό Αριστερό blog “Μποτίλια στον άνεμο”], όπου μια νεαρή κοπέλα προτάσσει ο κορμί της για να σταματήσει τις βαριοπούλες [τις μάτσες] του καπιταλισμού και του φασισμού που επιχειρούν να κατεδαφίσουν ένα μνημείο αφιερωμένο στην Αντιφασιστική Νίκη. Προσέξτε τον τίτλο που έχει το video του BBC: Woman tries to stop KGB statues vandals”. Και πιο κάτω γράφει «Anti-government demonstrators have defaced a monument to KGB officers in the Ukrainian capital, Kiev.» Ένα Μνημείο αφιερωμένο στους Σοβιετικούς στρατιώτες και αξιωματικούς που έδωσαν τη Ζωή τους για την αντιφασιστική Νίκη ονομάζεται από το αντικειμενικό κι ανεξάρτητο [λέμε τώρα]  BBC, ως μνημείο αξιωματούχων της KGB! 
Άτε ρε, Ασσσιχτίρ(!) για μια ακόμα φορά!


Anef_Oriwn
3/3/2014

21 σχόλια:

zep είπε...

Εν ιμπεριαλιστικη δυναμη Ρωσσια; Ισχυει το ιδιο και για την Σοβιερικη Ενωση;

Οπως και ναχει οι ευρωπαιοι/αμερικανοι/νατο ξερουν το και οι ιδιοι οτι εξεπερασαν τα ορια. Και τωρα που ο Πουτιν στελνει στρατο στη Κριμεα δεν ξερουν τι να καμουν.

Anef_Oriwn είπε...

ZEP,

Ναι «η Ρωσσια [είναι] ιμπεριαλιστικη δυναμη Ρωσσια, [και σίγουρα ΔΕΝ] ισχυει το ιδιο και για την Σοβιερικη Ενωση»!
Στην Ουκρανία είναι καθ’ όλα ορατός πλέον ο κίνδυνος διαίρεσής της χώρας σε εθνοτική ή/και γλωσσική βάση. [δη υπάρχει στρατιωτική επέμβαση της Ρωσσίας στην Κριμαία όπου πλειοψηφεί ο ρωσσόφωνος πληθυσμός]... Οι καπιταλιστές και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις βρίσκονται σε οξύ ανταγωνισμό για τον έλεγχο [οικονομικά και πολιτικά] της περιοχής και δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να τα βρούνε σ’ ένα συμβιβασμό που θα αποτρέψει [έστω και προσωρινά] μια εμφύλια σύγκρουση ή και έναν νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο...

Disdaimona είπε...

η φωτο ειναι αποτελεσμα φωτοσοπ Ανευ τελικα, αλλα δεν ελυπηθηκα που καπως εβουρκωσα οταν την ειδα, γιατι θα μπορουσε καλλιστα να μεν εν φωτοσοπ.

Ασε που υπαρχει τζαι μια που εννεν φωτοσοπ με κατοικους στην Οδησσο που κρατουν τεραστιο πανό όπου γραφει Θανατος στο Φασισμο και πίσω ειναι η φατσα του Σταλιν!

Τουτη αμα κυκλοφορησει στα ΜΜΕ εν να δυσκολέψει παρα πολλους "αντιφασιστες"..

Τελος παντων, αλλος ενας λαος που θα περασει τα πανδεινα για τα συμφεροντα του Τέρατος τουντου συστήματος.

ήδη 140 χιλιαδες ουκρανοι πολιτες ζητησαν πολιτικο ασυλο στη Ρωσια. Τζαι εννεν 140 χιλιαδες ολιγαρχες ιμπεριαλιστες, εν απλός κοσμος..να δουμε πως θα παει τουτη ουλλη η ιστορία της ακραιας επιθετικότητας των Αμερικάνων και των Ευρωπαικών συμφερόντων.

Anef_Oriwn είπε...

Παραθέτω και τα links για δύο ενδιαφέροντα κείμενα για την Ουκρανία. Το ένα από τον “Ριζοσπάστη” [http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7851660&publDate=1/3/2014] και το άλλο από τη “Δέφτερη Ανάγνωση” [http://2ha-cy.blogspot.com/2014/02/1920.html]…

zep είπε...

Κατα τη γνωμη σου η Ρωσσια βρισκεται στην επιθεση ή στην αμυνα (γενικως ομιλουντες);

Αν οι Αμερικανοι και οι Ρωσσοι ειναι το ιδιο καθως και οι 2 ειναι ιμπεριαλιστες τοτε με την ιδια λογικη δεν υπαρχει ελπιδα για οτιδηποτε θετικο (γενικως).

Αν καποιος προσπαθησει να δει νακκον παρακατω που τες ταπελλες, θα δει οτι οι ΝΑΤΟ/ΕΕ/ΗΠΑ υποκινουν πραξικοπηματα/ασταθεια/εμφυλιους σε χωρες στις οποιες δεν κυβερνουν δυτικοφιλες κυβερνησεις. Δεν ξερω αν η Ρωσσια πραττει το ιδιο.

Δεν ξερω αν στη Κυπρο μας τα οσα εγιναν το 2011 ξεφευγουν που το πιο πανω σεναριο.

Επομενως το ιμπεριαλιστες και απο τις 2 παντες που μαχονται για τα καπιταλιστικα λαφυρα μου θυμιζει ερμηνειες ΚΚΕ, ερμηνειες τις οποιες βλεπουμε και στις τοποθετησεις του για το Κυπριακο.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Πηρες απαντηση στην προηγουμενη αναρτηση

Anef_Oriwn είπε...

ZEP,

Σε ενοχλούν οι «ερμηνειες ΚΚΕ»; Μ’ όλο τον σεβασμό, αλλά θεωρώ ότι είναι αφοριστική η τοποθέτηση ΣΟΥ! Η διαλεκτική μας, ΜΑΣ υποβάλλει ότι άμα απορρίπτουμε ή επικροτούμε κάτι να το κάνουμε με επιχειρήματα...
Η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα την οποία διεκδικούν για την πάρτη τους ως αγορά και πηγή πρώτων υλών [η χώρα διαθέτει σιδηρομετάλλευμα, άνθρακες, μαγγάνιο, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ορυκτό άλας, θείο, γραφίτη, τιτάνιο, νικέλιο, υδράργυρο και μαγνήσιο, ενώ οι ουκρανικές βιομηχανίες ήταν από τις πλέον αναπτυγμένες στην πρώην Σοβιετική Ένωση] δύο διαφορετικοί ιμπεριαλιστικοί σχηματισμοί. Οι κυρίαρχες αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες που αναδείχτηκαν μέσα από τις πρόσφατες οξείες και αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα είναι καθαρά ενδοαστικές. Κι όπως αναφέρεται και στο συγκεκριμένο άρθρο του “Ριζοσπάστη” [για το οποίο έκανα νύξη πιο πάνω] το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας αναγνώρισε πως «οι μαζικές διαμαρτυρίες δεν απέκτησαν χαρακτήρα ταξικής σύγκρουσης».
Τι υπαινίσσεσαι; Ότι πρέπει να είμαστε με τους Ρώσσους γιατί είναι λιγότερο ιμπεριαλιστές από τους άλλους [την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ], ή γιατί η Ρωσσία είναι ο [καπιταλιστικός] διάδοχος της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης; Ο μοναδικός βάσιμος λόγος που θα ‘πρεπε ίσως να του κάνουμε είναι για να σταθούμε στην αντίπερα όχθη μ’ εκείνους που απροκάλυπτα στηρίζουν φασιστικές/νεοναζιστικές οργανώσεις ή/και ανέχονται ή ακόμα και σεκοντάρουν την άνοδο του φασισμού στην Ουκρανία...

Anef_Oriwn είπε...

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ,
Ευχαριστώ! Θα κάμω σχόλιο εκεί...

Disdaimona είπε...

Εμενα θα μου επιτραπει να μεν ειμαι "αντικειμενικη" ουτε να κρατήσω καπως ισες αποστασεις, οπως εν εκρατησα ουτε πριν θκυο χρονια, οταν ελεα να αφησουμεν τες Ευρωπες τζαι τες αμερικές τζαι να δωσουμε ανοιγματα στους Ρωσους...

Εν θα ειμαι αντικειμενική γιατι αφενός εζησα τζαι στο Κιεβο πήαινε-έλα, ξέρω την χώρα, ξέρω τον λαό, τζαι εν παει κάτω, ούτε θα πάει πως τωρά σε τζεινη τη χώρα καμνουν κουμαντο τα φασισταριά.

Μπροστά μου, περαν απο τις πολιτικές αναλυσεις που εν σωστες, για τες ενδο-ιμπεριαλιστικές διαμαχες, βλέπω καθαρά ενα λαό που υπόκειται στα προεόρτια μιας μέλλουσας εθνοκάθαρσης.

Για μένα ο επόμενος παγκόσμιος πολεμος ως θύματα μεσα στους φουρνους τζαι τα κρεματόρια του Ιμπεριαλισμού τζαι του Φασισμού, θα θέλει να είναι οι Ρώσοι...

Εν μπορώ να είμαι αντικειμενική, τζαι θα ειμαι με κάθε λαό που αυτή τη στιγμή μάχεται για την φυσική του επιβίωση πρώτα απ΄όλα! Τουτοι θελουν να μπουν μέσα στην Ρωσία...ο Χίτλερ επέστρεψε!

Disdaimona είπε...

Επίσης, διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ με αναλύσεις τύπου Δελαστικ, που προκρίνουν τον διαμελισμό της Ουκρανίας!

Η Ουκρανία δεν πρέπει να διαμελιστεί για κανένα λόγο, και ελπίζω και το κομμουνιστικο κόμμα της Ρωσιας που είναι ενα μεγαλο κομμα της ταξης του 24% να σταθουν σωστά και να βοηθησουν οπως μπορουν για να μεινει η χώρα ακέραιη!

Anef_Oriwn είπε...

Disdaimona,

Αν δεν θέλεις να ‘σαι «αντικειμενική» σε σχέση με το τί συμβαίνει στην Ουκρανία και «τες [εκεί] ενδο-ιμπεριαλιστικές διαμαχες», δικαίωμα ΣΟΥ κι απόλυτα κατανοητό. [Το ίδιο αισθάνομαι συχνά κι ΕΓΩ μια άλλη χώρα του πρώην “υπαρκτού σοσιαλισμού”, που είναι πολύ αγαπητή σ’ ΕΜΕΝΑ. Κι αυτό με κάνει να λειτουργώ πιο πολύ συναισθηματικά παρά ορθολογιστικά]... Όμως αυτή η στάση δεν παύει να είναι επιλεκτική και είναι σαφές ότι υιοθετείται πιο πολύ για λόγους συναισθηματικούς. Να υποθέσω ότι συμφωνείς και με τη διακριτική στήριξη που Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας παρείχε στον μέχρι πρότινος [και πραξικοπηματικά ανατραπέντα από τη Βουλή] Πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς; Να σημειώσω μάλιστα ότι τον Απρίλη του 2013 το ΚΚ Ουκρανίας πίεζε για σχηματισμό νέας «καθαρής κεντροαριστερής κυβέρνησης», με τη συμμετοχή και κομμουνιστών σ’ αυτήν. Και παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός Αζάροφ δεν υποχώρησε σ’ αυτήν την πίεση, το ΚΚΟ δεν απέσυρε την υποστήριξή του ...«για να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη».
Επίσης να σημειώσω ότι τότε [κατά τον Μεσοπόλεμο και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Χίτλερ τον ανέχτηκαν και χρησιμοποίησα οι Δυτικοί για να διαλύσουν τη Σοσιαλιστική/Κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση. Οι τότε αντιπαραθέσεις, αντιπαλότητες και συγκρούσεις είχαν καθαρά ιδεολογικό υπόβαθρο. Σήμερα τι έχουν; Καθαρά ιμπεριαλιστικό περιεχόμενο; Το [έστω διχασμένο σήμερα] διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα έχει θέση πάνω στο θέμα; Τί είπαν επ’ αυτού μόλις τις προάλλες σε Διεθνή Συνάντηση τους; Την [επιχειρούμενη] «μέλλουσα εθνοκάθαρση» σε βάρος των ρώσσων [στην οποία αναφερσαι] δεν είναι οι «ενδο-ιμπεριαλιστικές διαμαχες» που την προκαλούν; Στην προκείμενη περίπτωση νομιμοποιούμαστε να επιλέξουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο; Ή εν τέλει γίνεται ξανά επίκαιρη και είναι ζωτικής σημασίας η αντιιμπεριαλιστική πάλη πρώτα και κύρια όμως ενάντια στον δυτικό ιμπεριαλισμό, μια κι αυτός χρησιμοποιεί ως δεκανίκι κι ως ομάδα κρούσης τον φασισμό;


Σημείωση: Σ’ ευχαριστώ για την επισήμανση σε σχέση με τη φωτογραφία με το παπαδαριό. Έχω ήδη κάμει συμπληρωματική διευκρινιστική αναφορά στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης μου...

Anef_Oriwn είπε...

Disdaimona,

Το δεύτερο σημερινό ΣΟΥ σχόλιο [με ημερ. 2/3/14 - 12:27 μ.μ.] ήρθε δευτερόλεπτα πριν να ποστάρω το δικό μου...
Γα το θέμα του διαμελισμού της Ουκρανίας στο οποία να αναφέρεσαι να καταθέσω μια γενικότερη θέση μου. Τούτη αφορά τις χώρες και περιοχές όπου παρατηρούνται σοβαρές διενέξεις και συγκρούσεις στη βάση εθνικών, θρησκευτικών ή/και γλωσσικών διάφορων που έχουν και τις ιστορικές τους ρίζες και καταβολές και που τις πιο πολλές φορές βασίζονται σε λόγους ανισόμετρης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Σε τέτοιες περιπτώσεις «για να μεινει [μια] χώρα ακέραιη», η μόνη λύση είναι να προχωρήσει σε κάποια μορφή ομοσπονδοποίησης, καθώς θεωρώ πως η αυτονόμηση περιοχών είναι άκρως απαραίτητη για να εκλείψουν οι συγκρούσεις.
Κι αυτό είναι ένα θέμα που ίσως το αναπτύξω κάποια στιγμή. Η ομοσπονδοποίηση έχει γίνει ιδιαίτερα επίκαιρη και πρωταρχικής σημασίας για κάποιες αραβικές χώρες, μετά την ανατροπή των κοσμοπολίτικων καθεστώτων που υπήρχαν για χρόνια σ’ αυτές τις χώρες. Με την κατάρρευση αυτών των καθεστώτων [που παρά τις γενικότερες ανελεύθερες πρακτικές τους, κατάφεραν να περιορίσουν τις εσωτερικές εθνικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις] προβάλλει έντονα το νέο ισλαμικό “έθνος – κράτος”. Και τούτο με την εθνική και θρησκευτική καθαρότητα που επιδιώκει να επιβάλει, αναζωπυρώνει τις οποίες εθνικές και θρησκευτικές αντιπαρέθεσες. Γι’ αυτό και γίνεται επίκαιρη και η ομοσπονδοποίηση αυτών των χωρών...

νεος είπε...

Εννά μας πελλάνει η Δεισδαιμόνα, αυτό έχω μόνο να προσθέσω!

Ανώνυμος είπε...

θα διαφωνησω οτι εν ενα απομακρο θεμα ιμπεριαλιστικων διαμαχων..
κατ'αρχην εν σαφης επεμβαση της Δυσης που θυμιζει αποικιοκρατια..εν θα ημουν αποστασιοποιημενος αν εζουσα την εποχη της εξαπλωσης της δυτικης αποικιοκρατιας [λ.χ μετα το 1870]..
σιουρα εν θα ειμαστεν ουλλοι σε ιση αποσταση που τες σιηροτερες μορφες του ιμπεριαλισμου [οπως ο φασισμος στην δευτερο παγκοσμιο]
τζαι ουτε νομιζω εμπορεν καποιος να ηταν ουδετερος στην εισβολη στο ιρακ το 2003 ανεξαρτητα του τι ενομιζεν για τον σανταμ..

πριν να ερτει η στιγμη να αλλαξει ο κοσμος ολοκληρωτικα, υπαρχουν μιτσιες τζαι μεγαλες μαχες στις οποιες πρεπει να παρει καποιος θεση - ηθικα τζαι πολιτικα..

εν σαφως καλλιτερα να υπαρχει ενα πολυπολικο παγκοσμιο συστημα στο οποιο να εξισοροπειται η αθλιοτητα της δυσης, παρα ενα μονοπολικο που θα οδηγα σε μαζικα εγκληματα [διοτι στο ιρακ η τραγωδια συνεχιζεται ακομα]..η αντισταση αναγκαστικα περνα που την εξισοροπηση τζαι μετα την ανατροπη..
οτι τζαι να ενομιζεν καποιος για τον νασερ λ.χ. το 1956 ηταν νικη για την ανθρωποτητα η νικη του στο σουεζ με την βοηθεια των σοβιετικων..

αρα δαμαι εν δυο οι παραμετροι..
1. σαφως η δυση εκαμεν μια επεκτατικη, αντιδημοκρατικη [εστω τζαι στα πλαισια της αστικης δημοκρατιας] κινηση [τζαι για την ταυτιση με τους νεοναζι σαν ειδος πραξικοπηματος αναλογου της πορειας του μουσολινι, αλλα τζαι γιατι ουσιαστικα επαραβιασε ακομα τζαι τον τυπικο κωδικα του "καμνω εκλογες τζαι σεβομαι το αποτελεσμα"]

2. η αντισταση της ρωσιας τζαι η υποστηριξη οσων αντιστεκονται στην ουκρανια, εν ενας τροπος αντιμετωπισης μιας επεκτατικης κινησης που πρεπει να την δουμε μεσα στα πλαισια του τι γινεται στο παγκοσμιο συστημα..σαν δημοκρατικη κινηση ισορροπιας..

που τζιαμαι τζαι τζει η εσωτερικη αντισταση - τωρα στον φασισμο τζαι την βια του,
αυριο, αν περασει σε μερικες περιοχες εστω το προγραμμα του δντ,
εναντια στην νεοφιλελυθερη βαρβαροτητα - επισης σημαντικη..

αλλα ζουμε πκιον σε μια παγκοσμια κοινωνια..

τζαι το οτι η κριμαια εστησεν ποϊ εν δημοκρατικη αντισταση..οπως τζαι οι αλλες περιοχες στην ανατολκη τζαι νοτια ουκρανια..
κανενας συμβιβαμσος με το πραξικοπημα..ετηρησαν ως τωρα συμφωνια για να τους εμπιστευθει καποιος;..

η ρωσια υπερασπιζεται πολλα παραπανω που τοςυ ρωσοφωνους...
υπερασπιζεται τζαι την αντισταση στον φασισμο .
αλλα τζαι ενα παχνιδι παγκοσμια..

π.

υ.γ. η φωτο εντζισεν μου επισης..για την βαρβαροτητα μορφων του χριστιανισμου..ηταν σαν να εθωρουν καθολικους ιεραποστολους στην αμερικη να βασανιζουν ιθαγενεις να προσκυνησοσυν τον σταυρο του θεου τους..
η καθολικους στην ισπανια το 36 να δολοφονουν επαναστημενους εργατες..

τζαι λαλω καθολικοι γιατι αμα το ψαξεις εσιει τζαι τζιαμαι μια εσωτερικη χριστιανικη ρηξη με ενδιαφερουσες προεκτασεις..
αλλη ιστορια..:)
φορος τιμης λοιπον στον κομμουνιστη που αρνηθηκε την υποταγη..εστω τζαι με σπασμενα κοκκαλα..

η ιστορια εν αμειλικτη...
καθε φορα που η δυση περνα τζηνα τα συνορα παει πισω οδυνηρα υστερα..
τζαι ο μουσολινι μετα την πορεια στην ρωμη, 20 χρονια μετα, εκρεμετουν που ενα δεντρο στον δρομο..
κατα τα αλλα η καταντια του ομπαμα, εν θλιβερη..η παρακμη τουτα φερνει..να δουμε αν μπορει να διασωσει κατι που τον ευατον του..στην λιβυη εταυτιστηκεν με τους ρατσιστες..δαμαι τζαι με τους ναζι;
μασιαλλα ο δυτικος κοσμος..:)

Anef_Oriwn είπε...

Gamoto! Δεν ξαναδιάβασα τα δυο προηγούμενα σχόλια μου πριν τα ποστάρω κι έχουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη... Ελπίζω να μην υπήρξαν παρανοήσεις...

*******************************
Φίλε Π.,

Δεν είπαμε ότι το ουκρανικό «εν [απλώς] ενα απομακρο θεμα ιμπεριαλιστικων διαμαχων..»˙ είναι σίγουρα ένα ζήτημα πολύ πιο πολυσύνθετο και πιο πολύπλοκο. Και σίγουρα μέσα σ’ αυτήν την πολυπλοκότητα του ενυπάρχει και η αντίσταση στον δυτικό ιμπεριαλισμό και στον επεκτατισμό του και η διαχρονική πάλη ενάντια στον φασισμό [γέννημα και θρέμμα του δυτικοευρωπαϊκού καπιταλισμού], αλλά και ο ρωσσικος μεγαλοϊδεατισμός και εθνικισμός... Εξ ου και οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα μου που υπέβαλα πιο πάνω στα δυο προηγούμενα σχόλια μου...

Disdaimona είπε...

Ανευ, δεν εν θεμα συναισθηματισμου, εν θεμα οικειοτητας με τον χωρο τζαι τον λαο για τον οποιο μιλουμε, επισης εν θεμα αναλυσης, ετσι οπως το βλεπω εγώ.

Με εκαλυψεν απολυτα ο π.

Το σημαντικο αν με ρωτας στο ζήτημα "κεντροαριστερη κυβερνηση της Ουκρανιας" με την οποια διαφωνει ο Ρίζος για παραδειγμα, ενω εσυ συμφωνεις ( αναποδογυρίσαμεν τα ουλλα σαννα :) ) εν στες λεπτομερεις...οταν καμνουμε μιαν αναλυση πρεπει να την θωρουμεν με τα συγκεκριμενα της χαρακτηριστικα και στοιχεια...

Το προβλημα με την συγκεκριμενη "κεντροαριστερη κυβερνηση" δεν εν μονο η συμμετοχη του ΚΚ σε αυτην, αλλα ειναι μια ολοκληρη διαδιακασια "απενοχοποιησης" του ναζισμου που αφορουσεν βασικη πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ και που σε ολες ανεξαιρετα τις πρωην σοσιαλιστικες χωρες επαιξεν ως βασικο χαρτί μιας δευτερης "αντεπαναστασης", δηλαδη την προσπαθεια αφενος να δυναμωσουν τα φιλοφασιστικά ενστικτα του κοσμου αλλα να αποδομηθει και καθε απομειναρι απο την ιστορικη αντιφασιστική σοβιετική αντισταση.

Το δογμα της απενοχοποιησης του ναζισμου μεσω της ταυτισης του με τον κομμουνισμο, στοχο ειχε κυριως αυτες τις χωρες...

Το προβλημα λοιπον της συγκυβερνησης ήταν ακριβως πως ο κ.Γιανουκόβιτς επετρεψε την εξαπλωση του φιλοναζισμου στο όνομα του αντι-σοβιετισμου...

( Εγινε πριν εναμιση χρονο αν θυμαστε και μια ψηφοφορια στην ΕΕ και μαλιστα εγινε και θεμα γιατι οι δυο δικοι μας αριστεροι ευρωβουλευτες εν εψηφισαν υπερ της καταδικης του ναζισμου, τζαι μετα αλλαξαν την ψηφο τους, γιατι οπως ειπαν ειχε γινει λαθος...εγω το θυμουμαι σαν σημερα γιατι ανακατωσα για το συγκεκριμενο θεμα...)

Θεωρω πως μεσα στη σημερινη συγκυρια καθε αριστερος εσιει υποχρεωση να υπερασπιστει καθε αλλον λαο που μαχεται κατα του φασισμου. Τζαι δεν ξερω αν τα οπλα θα ανηκουν στον ολιγαρχη Πουτιν πάντως ξερω πως η ψυσιη θα ανηκει στον αντιφασιστα Σταλιν...αλλοσπως κανενας λαος εν ξεσηκωνεται να καμει αντιφασιστικον αγωνα στη Ρωσια ή στην Ουκρανια ή στην Λευκορωσία...να το ξερουμε...

Τζαι δεν ξερω γιατι λαλει ο Νεος θα σας πελλανω...:) εν θα εθκιαβασεν τοτε που εγραφα να δωσουμε μιαν βαση στους Ρωσους στην Κυπρο τζαι κανει...:) Νεε μου, ειμαι τζαι κρυφο-οππορτουνα καποτε, αναλογα με την περισταση..

Disdaimona είπε...

Την μέρα που μαζευτηκαν στην Κριμαία και ψήφισαν δημόσια και επισημα την Ιδρυση του Αντιφασιστικου Μετώπου, των επιτροπών αγώνα, τους συμμετέχοντες κομματα-οργανωσεις, στο τελος ο κόσμος που ηταν μαζεμενος εκει στην πλατεια 50 χιλιαδες ατομα τραγουδησε αυτο το τραγουδι ως επιστεγασμα των αποφασεων.

http://www.youtube.com/watch?v=PuLebpUBCio

Anef_Oriwn είπε...

Επιχειρώ μια σύντομη παρέμβαση [που πολύ πιθανόν να βγει τελικά μακρινάρι] για κάποιες διευκρινήσεις και παρατηρήσεις που κρίνω ως απαραίτητες μετά τα μόλις πιο πάνω σχόλια της Disdaimonaς... [Πρόθεση μου ήταν να το (δια)πράξω προ-μεσημεριάτικα, αλλά δεν προλάβαινα καθώς έπρεπε να εκδράμουμε στους αγρούς για να τιμήσουμε και το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας]...

1. «Η οικειοτητα με τον χωρο τζαι τον λαο» [μιας χώρας ή μιας περιοχής] δημιουργεί σχέσεις συναισθηματικές... [Το βιώνω κι εγώ με τους φίλους ΜΟΥ τους Βούλγαρους, Αριστερούς και Δεξιούς. Πανέμορφη χώρα η Βουλγαρία με μακράν αντιφασιστική παράδοση, αλλά και με φιλοναζιστικές διακυβερνήσεις κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου]...

2. Προσωπικά ποτέ δεν υπήρξα θιασώτης της όποιας «κεντροαριστερης κυβερνησης», όπου τα Αριστερά μαρξιστικά ή Κομμουνιστικά κόμματα που συμμετέχουν σ’ αυτή αποτελούν απλώς διακοσμητικά στοιχεία, ή και το άλλοθι [για τους βασικούς παίχτες στην Κυβέρνηση] για μιαν εξ αριστερών νομιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται. Συνάμα σε τέτοιες διακυβερνήσεις, συμβαίνει και το τραγελαφικό να επιτελείται με την έγκριση μάλιστα ή έστω την ανοχή των [μετεξελιγμένων από τα πρώην Κομμουνιστικά κόμματα] Αριστερών κομμάτων, η «“απενοχοποίηση” του ναζισμού», όπως συνέβηκε στην Ουκρανία [κάτι που αναφέρει και η Disdaimona], αλλά και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

3. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία [με την πραξικοπηματική ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από φιλοναζιστική κυβέρνηση και μάλιστα με τη στήριξη των ΗΠΑ και της “δημοκρατικής” Ευρωπαϊκής Ένωσης] και στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας [όπου οι ρωσσόφωνοι κάτοικοι της οργανώνονται για να αντιπαλέψουν τον ουκρανικό φασισμό], αναδεικνύουν τη συλλογική αντιφασιστική κουλτούρα των ρώσσων, που μπορεί να είναι και οπαδοί του «ολιγαρχη Πουτιν» σήμερα. Τούτο όμως αναδεικνύει και κάτι άλλο εξ ίσου σημαντικό. Ότι η πάλι ενάντια στον Φασισμό [και τον ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό που τον υποθάλπει] δεν αφορά μόνο τους Κομμουνιστές και γενικότερα τους Αριστερούς αλλά και ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας...

4. Αναφορικά με την παλαιότερη τοποθέτηση ΣΟΥ, Disdaimona, «να δωσουμε μιαν βαση στους Ρωσους στην Κυπρο τζαι κανει», αλήθεια πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε όντας ως Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση και με τους σημερινούς κυβερνώντες να θέλουν να μας βάλουν στο ΝΑΤΟ ή στις παραφυάδες του; Από την άλλη με μια ρωσσική βάση στην Κύπρο δεν θα συμμετείχαμε πιο ενεργά στο επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι για έλεγχο των πηγών ενέργειας στην περιοχή;

Απόλλωνας είπε...

Λόγω των καταχρήσεων της ημέρας δεν μπορώ να συμμετάσχω στην ουσία της συζήτησης σας. Απλά μετά το τελευταίο σχόλιο της Δεισδαιμόνας και το link στο οποίο παραπέμπει, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που διαπιστώνω ότι υπάρχουν κι άλλοι παθιασμένοι με τη μουσική της Φιλαρμονικής του Κόκκινου Στρατού! Για μένα είναι ένα είδος θρησκείας (όσο κι αν δεν πάω τον όρο).

Disdaimona είπε...

Ας προσπαθησω ξανα....

Η οικειοτητα δημιουργει περαν απο τα συναισθηματα που ερχονται δευτερα και καποια γνωση. Προσωπικα, εκτος απο την Ρωσια με την οποια εχω αυτη την οικειοτητα, ετυχε να εχω εξισου οικειοτητα με δυο αλλες πρωην δημοκρατιες της ΕΣΣΔ. Την Ουκρανια και την Λιθουανια. Εν εχω καθολου την ιδια εντυπωση απο την μια και απο την αλλη, ουτε στα ιδια συμπερασματα εφτασα για τον ενα λαο και για τον αλλο, απο τοτε, οχι σημερα.

Εν εσυναισθηματιστηκα...κατι μου φαινεται ως καποιου ειδους βιασμος δαμε ή κατασκευασμενος εκβιασμος απεναντι σε ενα λαο, κατι μου μυριζει εθνοκαθαρση στην περιπτωση της Ουκρανιας, εν θα ελεα κατι τεθκοιο ποττε για την Λιθουανια για παραδειγμα.

Για το θεμα μας...

Το ΚΚΕ εσιει σχεσεις με το Εργατικο Κομμα της Ουκρανιας και οχι με το ΚΚ της Ουκρανιας και οι θεσεις του ΚΚΕ και η σταση του ειναι σωστη..υπαρχει αλλο κομμα στη χωρα το οποιο κρατα την ταξικη γραμμη καθαρα και καλα καμνει αυτος ειναι ο στοχος, η ενδυναμωση του...

Απο την αλλη βεβαια ο Ριζος εξεδωσε ανακοινωση υποστηριξης στους Κομμουνιστες της χωρας γενικα χωρις να ξεχωριζει κανενα και επισης εκαμεν αφιερωμα στον γ.γ του ΚΚ της Ουκρανιας ο οποιος βασανιστηκεν αναρτωντας και την συγκεκριμενη φωτογραφια αλλα και άλλες...

Εν εφκαλεν απλα ενα θεωρητικο κειμενο. Επραξε οπως επρεπε και προς τις δυο κατευθυνσεις νομιζω..

Στα συμπερασματα νομιζω συμφωνουμε! Στηριζουμεν τον αντιφασιστικο αγωνα καθε λαου, αλλα πανω απο ολα του λαου που ενικησεν τον φασισμο. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ! Εγω ετσι αισθανουμαι...

Και βεβαια, θελω ενα κοσμο χωρις τες Ηνωμενες Πολιτειες της Αμερικης. Κανει πκιον!!

Εν να δουμε πως θα εξελιχθει το πραμα...

Μολις ειδα και ενα μηνυμα του Τακη Χατζηγεωργίου στο Φέισμπουκ..

"Συζήτηση (;) γι την Ουκρανία στο κοινοβούλιο . Μια δηλητηριωδης υπεράσπιση της μισής αλήθειας"

UU είπε...

Πιστεύω ότι όσοι βιάστηκαν να καταδικάσουν τον Στάλιν επηρεαζόμενοι από τη Δυτική προπαγάνδα, τώρα θα αναθεωρήσουν τη στάση σους.

Σύντροφοι, ναι η Ρωσσία σήμερα συμπεριφέρεται ιμπεριαλιστικά, αλλά υπάρχει άλλος τρόπος να τα βάλει με τους ιμπεριαλιστές; Τους πολεμάει με τα όπλα τους. Είμαι ολόψυχα μαζί της. Είναι η μόνη χώρα που μπορεί να κτυπήσει τον ιμπεριαλισμό στην καρδιά και αν αύριο αυτή η χώρα 63884θα είναι η Κίνα, θα είμαι με την Κίνα.