Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ανάρτηση 119/2013 [προγραμματισμένη, επίκαιρη, σχολιογραφική, κυπριακή, αιγυπτιακή και εξ αναδημοσιεύσεως] – Δύο σχόλια από η “Γνώμη” κι ένα από τη “Δέφτερη Ανάγνωση”…


Σύντομη εισαγωγική σημείωση 
Χωρίς πολλές εισαγωγές, προλόγους και επεξηγήσεις θα αναδημοσιεύσω σήμερα τρία σύντομα κείμενα, δύο από την περασμένη έκδοση της “Γνώμης” [της 12ης Ιουλίου] κι ένα από την προηγούμενη κυκλοφορία της “Δέφτερης Ανάγνωσης”:
-   το πρώτο αφορά τη κήρυξη του Κώστα Παπακώστα ως ενόχου για ανθρωποκτονία από το Κακουργιοδικείο στη δίκη για την έκρηξη στο Μαρί,
-   το δεύτερο, τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου των καταστημάτων τζιαι τις τσσιόφτες που μας λαλούν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και
-  το τρίτο, αποτελεί απόσπασμα ενός μεγαλύτερου άρθρου για τις πολιτικές εξελίξεις την Αίγυπτο .  

{Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις στα κείμενα που αναδημοσιεύω είναι δικές μου}...

****************************
1. Λευτεριά στον Κώστα Παπακώστα
“Ανθρωποκτονία” εκ προθέσεως από το κατεστημένο
[τού ΕΥΑΓΟΡΑ - “Γνώμη” 12-18 Ιουλίου 2013, σελ. 5]

Το Δικαστήριο λειτούργησε ως γρανάζι του βαθέως κράτους της Δεξιάς. Κι εκείνον που τιμώρησαν στο τέλος, ήταν έναν αποστάτη της παράταξης τους.
Όπως είπε κι ένας συγγενής των θυμάτων «τα φόρτωσαν σ’ ένα γέρο που καθόταν στο γραφείο του και ενημερωνόταν», ή όπως γράφει κι ο Κώστας Γενάρης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «έναν «άνθρωπο που ανάλωσε τη ζωή του σε αγώνες για τη Δημοκρατία, για τη νομιμότητα, για την ελευθερία και για την ευημερία του Κυπριακού λαού».
Σίγουρα το Δικαστήριο λειτούργησε και κατέληξε στην απόφαση του υπό το βάρος της απαίτησης των συγγενών των θυμάτων αλλά και της χειραγωγημένης δεξιόστροφης κοινής γνώμης για ενόχους, καταδίκες και εκδίκηση!
Φυσικά, ο Κώστας Παπακώστας δεν είναι ούτε «συμπέθερος», ούτε Χάσικος, ούτε Ορφανίδης, ούτε ιδιοκτήτης της Ήλιος, ούτε χρηματιστής, ούτε τραπεζίτης, ούτε νατοϊκό ογλάνι, ούτε Ντίνος Μιχαηλίδης ή Αρχιεπίσκοπος, είναι πολιτικός συνεργάτης της Αριστεράς.
Μερικές μέρες πριν την επέτειο του χουντοφασιστικού πραξικοπήματος ένας άνθρωπος που πολέμησε το πραξικόπημα κρίνεται ένοχος για ανθρωποκτονία! Καθαρό ξήλωμα της αντίστασης ενάντια στο πραξικόπημα.
Να θυμάστε ότι λίαν συντόμως η Κυβέρνηση της Δεξιάς θα αποκαταστήσει τους 22 ΛΟΚατζήδες που σκοτώθηκαν επιτιθέμενοι κατά του Προεδρικού και της δημοκρατίας... 

**************************************
2. Στοχευμένα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου τα μέτρα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη
Οδηγούν στο κλείσιμο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
[του Σπάρτακου“Γνώμη” 12-18 Ιουλίου 2013, σελ. 21]

Με διάταγμα της η Υπουργός Εργασίας κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου κηρύσσει ολόκληρη την Κύπρο ως τουριστική περιοχή και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 9 τις Κυριακές. Ως ήταν αναμενόμενο αύτη η απόφαση χαιρετίστηκε από το ΚΕΒΕ το οποίο εκφράζει το μεγάλο κεφαλαίο, ενώ η ΠΟΒΕΚ που εκπροσωπεί τους μικροκαταστηματάρχες εξέφρασε τη διαφωνία της.
Είναι σαφές ότι αυτό το μέτρο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι ταξικά στοχευμένο υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών στο τομέα του λιανικού εμπορίου (των υπεραγορών και των πολυκαταστημάτων). Για τις μικρομεσαίες όμως επιχειρήσεις, όπως παραδέχτηκε κι ο νεοφιλελεύθερος βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στον “ΑΣΤΡΑ”, το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς θα αναγκαστούν να τηρήσουν το ίδιο ωράριο για να κρατήσουν τους πελάτες τους. Όμως το λειτουργικό του κόστος θα είναι αυξημένο πλέον, καθώς θα έχουν επιπρόσθετα έξοδα για το ρεύμα, το τηλέφωνο, για υπερωρίες και ίσως και για έξτρα υπαλλήλους. Αλήθεια τι πιθανότητες έχουν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις; Αργά ή γρήγορα θα κλείσουν ή θα εξαγοραστούν από τις πιο μεγάλες. Εξ άλλου ο κύριος Μαυρίδης το είπε καθαρά: «Μ’ αυτό το μέτρο θα δώσουμε την ευκαιρίας τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν...» Δεν είπε όμως πως κάποιες θα βάλουν λουκέτο καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι αθέμιτος. Η ευαίσθητη Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού τι λέει επ’ αυτού;
Ο κύριος Μαυρίδης είπε ακόμα πως η φιλελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό μπορεί να ισχύει για τα μεγαλοκαταστήματα, αλλά δεν μας είπε με τι μισθό θα εργάζονται εκεί οι υπάλληλοι και μάλιστα σε μιαν εποχή που καταργείται και ο κατώτατος μισθός, ή όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών σε μια τηλεοπτική συζήτηση αυτός πρέπει να αναπροσαρμόζεται «σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της οικονομίας»...
Όμως το πιο σημαντικό είναι τι εμπορική κίνηση και τζίρο θα έχουν κυρίως τα μικρά καταστήματα για να επιβιώσουν σε μια εποχή γενικότερης οικονομικής κρίσης; Ποιος θα απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα;

******************************* 
“Η Αίγυπτος με τρεις εσωτερικούς πόλους εξουσίας και εξωτερικούς άξονες επέμβασης”
[από τη “Δέφτερη Ανάγνωση”, 10-17 Ιουλίου 2013- http://www.defterianaynosi.com/article.php?id=798]...

“… φαίνεται ότι στην Αίγυπτο υπάρχουν σήμερα τρεις ομάδες, που κινούνται σε ετερόκλητες συμμαχίες:

1.  Η μια τάση είναι οι ισλαμιστές, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι κατ’ ανάγκη ενωμένοι, αφού ο διχασμός των συμφερόντων του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας εκφράζει και εσωτερικούς διαχωρισμούς.

2.  Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται και οι δυνάμεις του στρατού και του κράτους, που στήριζαν καθεστώς Μουμπαρακ και οι οποίοι φαίνεται να έχουν ανασυγκροτηθεί – αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο αντίπαλος του Μόρσι, που πήρε 48% στις προεδρικές ερχόταν από αυτήν την τάση και εμφανίστηκε βέβαια ως εκπρόσωπος των κοσμικών. Εδώ, υπάρχουν βέβαια τα δεδομένα συμφέροντα, αλλά είναι και μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που αναζητά τη σταθερότητα.

3.  Ανάμεσα σε αυτά τα μπλοκς είναι οι κοινωνικές δυνάμεις, με έμφαση στην νεολαία, αλλά και την αναδυόμενη αριστερά, που φαίνεται να έχουν την δυναμική του δρόμου και της επανάστασης σαν ένα είδος συμβολικού κεφαλαίου. Η μετακίνηση αυτών των στρωμάτων, που εκφράζουν μια επίσης ετερόκλητη συμμαχία ταξικά με εργατικά, αλλά και μεσαία κοσμικά στρώματα πέρα από την νεολαία, φαίνεται να είναι ο παράγοντας που καθορίζει την ισορροπία στους δρόμους, με τον ίδιο τρόπο που ο στρατός φαίνεται να καθορίζει την ισορροπία στην εξουσία. 

Και ακριβώς επειδή η Αίγυπτος έχει και συμβολική σημασία, η εμπλοκή των εμιράτων και οι διαμάχες μεταξύ τους αντικατοπτρίζουν και τα συμφέροντα, τα οποία διακυβεύονται. Ο Μόρσι λ.χ. ήταν μεν συντηρητικός, αλλά γεωπολιτικά είχε κάνει ανοίγματα στο Ιράν, που τρομοκράτησαν την Σαουδική Αραβία.
Η εικόνα δεν είναι σαφής στους διαχωρισμούς της, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και χαώδης – μέσα από την αντιπαράθεση αρχίζει να διαγράφεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Μερικοί αναλυτές ονόμασαν την επέμβαση του στρατού ως ένα είδος “18ης Μπρυμέρ”, χρησιμοποιώντας τον τίτλο του γνωστού κειμένου του Μαρξ για να χειραγώγηση της επαναστατικής δυναμικής του 1848. Άλλοι είδαν την επέμβαση του στρατού ως κίνηση έκτακτης ανάγκης μπορετά στον κίνδυνο μιας αυθεντικής λαϊκής έγερσης με άξονα τα οικονομία προβλήματα – διότι ο Μόρσι οικονομικά είχε ουσιαστικά παραδοθεί στις νεοφιλελεύθερες επιλογές, που του επιβλήθηκαν.”

Για την αντιγραφή,
Anef_Oriwn
[ο αντιγραφέας]
Τετάρτη 17/7/2013

4 σχόλια:

Κούλλης είπε...

τελικά οι επισκέπτες σου είναι όντως ρατσιστές. όποτε γράφεις για τους άραβες, σε γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

για γράψε κάτι για τους τιμημένους γλουτούς που διαθέτουν οι Βραζιλιάνες να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου.

Anef_Oriwn είπε...

Κούλλης,

Ούτε και τότε θα ανταποκριθούν! Το ‘χω διαπιστώσει κι αυτό! Γενικά ως κύπριοι είμαστε ανέραστοι και το χιούμορ μας σε σχέση με το Σεξ, τον Έρωτα και την Ομορφιά πάσχει!
Λίαν συντόμως θα κάμω μια αναρτήσει αφιερωμένη στην Daryl Hannah, η οποία ανάρτηση θα περιλαμβάνει και πικάντικες φωτογραφίες. Γι’ αυτό stay tuned!

Όμως κι ΕΣΥ αγνόησες ένα λεπτομερή σχολιασμό μιας παρέμβασης σου προς 3-4 αναρτήσεων μου... Θα βρεις τα σχετικά εδώ: http://aneforiwn.blogspot.com/2013/07/1162013.html

Anef_Oriwn είπε...

Και να παραπέμψω και τον Ανορθωσιάτη σχολιογράφο ΜΑΣ στην προηγούμενη ανάρτηση μου [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2013/07/1182012.html] για τα σχόλια μου πάνω στην τελευταία [ψεσινή] παρέμβαση του...
Πάντως σπουδαία και πολύ σημαντική [εν όψει του δευτέρου γύρου] η αποψινή νίκη της “Ανορθώσεως” με 3-0 εντός έδρας επί μιας σουηδικής ομάδας...
Σημαντικότατη και η εκτός έδρας ισοπαλία [1-1] που πήρε η Ομόνοια” από τη ρουμανική “ΑΣΤΡΑ”…

Κούλλης είπε...

Anef δεν είμαι φανατικός του ίντερνετ. Πέρασα 3 μέρες μετά αλλά είχες ήδη άλλη συζήτηση σε εξέλιξη σε νεότερο άρθρο. Έτσι το άφησα ως εκεί. Εξάλλου ήθελα να θίξω κι ένα θεματάκι για κάτι που έγραψε κάποιος άλλος σχολιαστής. Δεν πειράζει. Καλά να είμαστε.