Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ανάρτηση 37/2010* [κυπριακή, ιστορική, ανθρώπινη, τιμητική κι Αριστερή] Ο ματωμένος Μάης του 1958. Oι δολοφονίες Αριστερών από μασκοφόρους του Γρίβα.


[*Ετοιμάστηκε την Παρασκευή 21 του Μάη του 2010] ...
Ο Μάιος είναι για την Αριστερά [διεθνώς] ένας ξεχωριστός μήνας. Περιλαμβάνει δύο πολύ σημαντικές επετείους [που εορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και] που έχουν άμεση σχέση με το εργατικό/αριστερό κίνημα και την ιδεολογία της Αριστεράς: Την Πρωτομαγιά και την Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης [που τιμάται στες 9 του Μάη – και επιφυλάσσομαι για ένα post, ειδικά φέτος που κλείνουν και 65 χρόνια από τότε]...
Για την κυπριακή Αριστερά όμως ο Μάης [αυτός του 1958] υπήρξε και ματοβαμμένος, τραγικός και καταθλιπτικός. Πέντε μέλη και στελέχη της Αριστεράς δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από μασκοφόρους κατόπιν εντολών του Γρίβα με την κατηγορία του προδότη.Μέχρι σήμερα οι περιώνυμοι και κατα τ’ άλλα λαλίστατοι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΔΕΝ μας έχουν πει με τεκμηριωμένα στοιχεία ποιους ή/και τι πρόδωσαν οι δολοφονημένοι Αριστεροί [κι αυτοί που δολοφονήθηκαν το Μάη του ’58, κι άλλοι πιο πριν κι άλλοι μετά].


[Να σημειώσω ότι έχω ξαναγράψει κείμενο στο Blog μου για το θέμα αυτό των δολοφονιών των Αριστερών ακτιβιστών πριν δύο χρόνια. Πρόκειται για την 3η ανάρτηση μου του 2008 - link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/05/3-195559-1958.html.
Επίσης για το ίδιο θέμα έχει κάμει και μια πολύ αναλυτική ανάρτηση ο Μιχάλης Μιχαήλ στο δικό του Blog το “Παντός Καιρού” – link: http://mihalismihail.blogspot.com/2008/05/1958.html].

Για την ιστορία να αναφέρω ότι οι εν ψυχρώ δολοφονηθέντες Αριστεροί [τον Μάη του 1958] ήταν οι:


1. Κυριάκος Πατατάς από την Πηγή. Στις 6.5.1958 μασκοφόροι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν έξω από το σπίτι του. Ήταν παντρεμένος.

2. Σάββας Μένοικος από τις Γούφες. Στις 23.5.1958 ένοπλοι μασκοφόροι τον συνέλαβαν στο Λευκόνοικο, τον έδεσαν πάνω στον ευκάλυπτο της εκκλησίας και τον σκότωσαν με πέτρες. Ήταν παντρεμένος και είχε έξι παιδιά.

3. Δημήτρης Μάτσουκος από τη Γύψου. Στις 23.5.1958 μασκοφόροι μπήκαν σε καφενείο της Γύψου και τον σκότωσαν με όπλα. Ήταν παντρεμένος και είχε έξι παιδιά.

4. Ανδρέας Σακκάς από τα Πέρα Ορεινής. Στις 25.5.1958 ένοπλοι μασκοφόροι μπήκαν σε καφενείο του χωριού και τον σκότωσαν. Ήταν παντρεμένος και είχε εφτά παιδιά. Η γυναίκα ταυ ήταν ετοιμόγεννη.

5. Παναγιώτης Στυλιανού (Αρκοπάναος) από την Αχερίτου. Τον σκότωσαν με ρόπαλα στις 29.5.1958 μασκοφόροι. Ήταν παντρεμένος και είχε έξι παιδιά.

Επίσης να αναφέρω ότι την ίδια χρονιά [και μάλιστα την ίδια νύχτα, στες 21 του Γενάρη του 1958 – τυχαίο;] πυροβολήθηκαν και δολοφονήθηκαν τα στελέχη του ΑΚΕΛ, Μιχάλης Πέτρου στη Λύση [ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά] και Ηλίας Ττοφαρής στην Κώμα του Γιαλού [ήταν επίσης παντρεμένος και είχε δύο παιδιά] ...


Προσθήκη [29/5/2010 – 10:30 μ.μ.], [αφιερωμένη στον σχολιογράφο του Blog, ΚοκκινοΠίπερο (Κόκκινη Πιπεριά ή Red Pepper – link: http://www.blogger.com/profile/17649994346474338378):

Στις 29 του Μάη του 1958, ημέρα δολοφονίας του Αρκοπάναου, δολοφονήθηκε στη Λευκωσία από τους φασίστες της ΤΜΤ κι τουρκοκύπριος Αριστερός Αχμέτ Γιαχγιά, μέλος του Προοδευτικού Συλλόγου Τουρκοκυπριακής Νεολαίας.

Στην παρούσα ανάρτηση μου θα παραθέσω δύο κείμενα που αλίευσα από την “Χαραυγή” της Κυριακής 21 του περασμένου Μάρτη.
Το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αφορά κάποιες άγνωστες πτυχές και τραγικές συνέπειες εκείνων των εν ψυχρώ δολοφονιών. [Κάποιες – πολλές μάλλον - λεπτομέρειες τους παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστες ενώ οι βαθύτεροι λόγοι για τες δολοφονίες αδιευκρίνιστοι αν και υποψιασμένοι] ...
Το ένα κείμενο [το οποίο είδα και σ’ άλλη εφημερίδα – νομίζω στον “Πολίτη”] αποτελεί μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Μιχάλη Πέτρου και αντικρούει ισχυρισμούς του Προέδρου των Συνδέσμων Αγωνιστών [της ΕΟΚΑ], του κου Θάσου Σοφοκλέους που διατύπωσε [μέσα στον Μάρτη] σε τηλεοπτική εκπομπή [στο πρόγραμμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου “Το συζητάμε”]. Το άλλο κείμενο αναφέρεται στες δυσκολίες που πέρασε η ορφανεμένη οικογένεια του δολοφονημένου Αντρέα Σακκά [χήρα σύζυγος και 8 παιδιά!] μετά τη δολοφονία του συζύγου και πατέρα τους.


“Αυτόπτης μάρτυρας: Αλήθεια και ψέματα για τον Μιχάλη Πέτρου”
[του Γιώργου Χατζηττοφή – “Χαραυγή” 21/3/2010, σελ. 16]

[Οι χρωματισμοί ειναι δικοί μου]

“Παρακολούθησα τη συζήτηση την περασμένη Δευτέρα από την τηλεόραση του ΡΙΚ στην εκπομπή της κ. Χαραλαμπίδου για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και εξεπλάγην από την απάντηση του εκπροσώπου των Συνδέσμων Αγωνιστών κ. Θ. Σοφοκλέους στις τεκμηριωμένες αναφορές του κ. Πουμπουρή αναφορικά με τα κίνητρα των επιθέσεων ανδρών της ΕΟΚΑ εναντίον αριστερών στη Λύση και την Κώμα Γιαλού, τον Γενάρη 1958. Ο κ. Πουμπουρής στην ηχογραφημένη συνέντευξή του είπε ότι στις 2.1.1958 ο Γ. Γρίβας με επιστολή του προς τον Μακάριο έλεγε ότι με την επανέναρξη της δράσης της ΕΟΚΑ «θα βάλω χέρι αλύπητα και εις τους κομμουνιστάς προδότας». Σε λιγότερο από τρεις βδομάδες και συγκεκριμένα την 21.1.1958 έγιναν επιθέσεις στη Λύση όπου έχασε τη ζωή του ο γραμματέας της ΠΕΟ Λύσης Μιχάλης Πέτρου και τραυματίστηκαν άλλα τρία στελέχη της Αριστεράς και στην Κώμα Γιαλού όπου σκοτώθηκε ο Ηλίας Ττοφαρής και τραυματίστηκε σοβαρά ο αδελφός του Νίκος.
Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης των μασκοφόρων της ακροδεξιάς που έγινε στην πλατεία της Λύσης. Αρχικά ο σύν. Μιχάλης Πέτρου, που ήταν γραμματέας της ΠΕΟ, κτυπήθηκε εντελώς απρόκλητα από μασκοφόρο όταν τον ρώτησε: "Εσύ είσαι ο ανταποκριτής του ΤΑΣΣ; Εσύ πουλάς τη Χαραυγή;". Ο Μιχάλης που αιμορραγούσε στο μάτι έσφιξε την πληγή του, στάθηκε δίπλα μου και είπε σε έναν από τους μασκοφόρους που μας εξύβριζαν: «Αν είσαι άντρας βγάλ’ τη μάσκα και κάτσετε να μιλήσουμε». Τότε ο μασκοφόρος έβγαλε τη μάσκα και σχεδόν αμέσως έριξε μια ριπή που γάζωσε τον Μιχάλη από πάνω μέχρι κάτω. Έπεσε αιμόφυρτος στα πόδια μου. Επικράτησε πανικός και οι μασκοφόροι βρήκαν καταφύγιο σε σπίτι κοντά στην πλατεία. Από ό,τι μάθαμε αργότερα, εκεί σκέφτηκαν να πουν τις δικαιολογίες ότι τάχα ο Μιχάλης Πέτρου τους επιτέθηκε, είτε με μαχαίρι είτε με καρέκλα είτε προσπάθησε να αφαιρέσει τη μάσκα από τους μασκοφόρους. Ήταν όλα ψέματα. Ο Μιχάλης Πέτρου ήταν ένας συνετός σύντροφος και τον σκότωσαν γιατί ήταν Αριστερός. Πιστεύω ότι οι δύο επιθέσεις που έγιναν το ίδιο βράδυ την ίδια ακριβώς ώρα στη Λύση και στην Κώμα του Γιαλού, δεν ήταν τυχαίες αλλά μέρος ενός σχεδίου του Γρίβα να εξουδετερώσει την Αριστερά.
Ύστερα από μεγάλες εκδηλώσεις καταδίκης που οργάνωσε η Αριστερά αλλά και επικρίσεις από παράγοντες της Δεξιάς ο Γρίβας έστειλε στις 25.1.1958 επιστολή στον Μητροπολίτη Άνθιμο με την οποία επεξηγούσε ότι: «Οι κομμουνισταί είναι οι αντίπαλοί μας. Ενδείκνυται να τους εξοντώσουμε ως πολιτική οντότητα ώστε να μην είναι πλέον υπολογίσιμος δυναμένη διά των αποφάσεών της να επηρεάζει το εθνικόν ζήτημα...».
Αυτά και πολλά άλλα τεκμήρια από τα γραπτά του Γρίβα καταμαρτυρούν ότι τα κίνητρα των επιθέσεων κατά της Αριστεράς ήταν πολιτικά και απευθύνω έκκληση για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Και η απάντηση του κ. Σοφοκλέους σ’ αυτά τα τεκμήρια ήταν ότι πρόκειται για παραμύθια του κ. Πουμπουρή, ότι ο ίδιος φέρει ευθύνη που γίνονταν αυτά τα επεισόδια διότι οι αριστεροί κύκλωναν τους αγωνιστές για να τους βγάλουν τις μάσκες οι οποίοι αναγκάζονταν αμυνόμενοι να πυροβολούν.

Έμεινα λοιπόν κατάπληκτος από το μέγεθος της διαστρέβλωσης και τη φτώχεια των προσχημάτων. Όσον αφορά τον κ. Πουμπουρή συμφωνώ ότι έχει κάποια “ευθύνη”. Και αυτή συνίσταται στο ότι ως ηγέτης της Αριστεράς στην Αμμόχωστο εφαρμόζοντας την πολιτική του Κόμματός του διοχέτευσε την τεράστια αγανάκτηση των οπαδών του όχι προς την κατεύθυνση των αντιποίνων που θα οδηγούσαν σε εμφύλιο, αλλά προς την κατεύθυνση πολιτικών εκδηλώσεων καταδίκης των εγκλημάτων. Αυτή την “ευθύνη”, που αποτελεί στην πραγματικότητα τίτλο τιμής, συμφωνώ να του την καταλογίσουμε.
Γιώργος Χατζηττοφής
Λύση”


***************************
“Ήταν πραγματική ηρωίδα και μάνα
Σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο της Μαρίας Σακκά στα Πέρα Ορεινήs.”

[του Χρήστου Μαυρή - “Χαραυγή” 21/3/2010, σελ. 16]

[Οι χρωματισμοί ειναι δικοί μου]

“Τελείται σήμερα Κυριακή από τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης, στα Πέρα Ορεινής το ετήσιο μνημόσυνο της Μαρίας Σακκά, συζύγου του Αντρέα Σακκά που δολοφόνησαν άνανδρα και αναίτια οι μασκοφόροι του Γρίβα και της ΕΟΚΑ στις 8/5/1958 στα πέρα ορεινός.
Η Μαρία Σακκά είναι μία ηρωίδα μάνα, πραγματική μάνα κουράγιο, γιατί, μετά τη δολοφονία του συζύγου της, παρέμεινε παντελώς μόνη και αβοήθητη μέσα στον κόσμο, με επτά ανήλικα μωρά στην αυλή της, ηλικίας από ενός μέxρι δέκα χρόνων, και ένα όγδοο, οκτώ μηνών, στην κοιλιά της.

Ήταν μια πραγματική ηρωίδα.
Και όμως, η Μαρία Σακκά, με χίλιες στερήσεις και κακουχίες, κατόρθωσε να αναθρέψει και να μεγαλώσει τα οκτώ παιδιά της τα οποία είδε, πριν κλείσει οριστικά τα μάτια της, όλα και σε αξιοζήλευτες θέσεις μέσα στην κυπριακή κοινωνία.
Πρόκειται για τον Ευθύμιο, την Χρυστάλλα, την Άννα, την Κατερίνα, τον Ηλία, το Βίκυ, την Νίκο και την Ευδοκία, που όταν, όπως αναφέραμε, οκτώ μηνών στην κοιλιά της μάνας της όταν οι δολοφόνοι σκότωσαν την πατέρα της.
Τέσσερα από τα παιδιά της Μαρίας Σακκά ζούνε σήμερα στα Πέρα Ορεινής, δύο στη Λευκωσία (στα Λατσιά και Στρόβολο), ένα στην Ψημολόφου και ένα Κλήρου.
«Για μένα η μάνα μου ήταν μια πραγματική ηρωίδα», δηλώνει στη “Χαραυγή” ο γιος της Ηλίας Σακκάς, που ήταν τότε έξι χρόνων όταν σκότωσαν τον πατέρα του. «Ήταν πραγματικά δυναμικό πλάσμα η μάνα μου. Της έδινε ο Θεός κουράγιο δύναμη και ζωή για να μας μεγαλώσει. Τώρα που έγινα και εγώ πατέρας και οικογενειάρχης, μπορώ να αντιληφθώ με τι δυσκολίες και κόπους μάς μεγάλωσε n μάνα μου αλλά και τι σωστό ανατροφή μάς έδωσε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σωστά μένα στην κοινωνία!».

Θέλαμε 3-4 ψωμιά το βράδυ.
Και συνεχίζει: «Παρά την πίκρα και τον καημό της από τον άδικο χαμό του πατέρα μου, αλλά και τις άπειρες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, δεν τα έβαλε κάτω. Ήξερε ότι έπρεπε να το βγάλει πέρα μόνη της. Γι’ αυτό αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά, κάνοντας όποια δουλειά της πρότειναν. Κι αυτό για να βγάλει μερικά σελίνια για να μιας αγοράσει ψωμί να φάμε. Να φαντασθείτε, πως κάθε βράδυ χρειαζόμασταν 3-4 ψωμιά για να χορτάσουμε την πείνα μας. Και ο μπακάλης δεν της έδινε τα ψωμιά, αν δεν έπαιρνε πρώτα τα χρήματα».
Όπως μας είπε ο Ηλίας, η μάνα του, για να τους ζήσει, αναγκάστηκε να δουλέψει αρκάτρια στους δρόμους, μισταρκός σε μεγάλους γαιοκτήμονες θερίζοντας ή μαζεύοντας λουβιά ή κάνοντας διάφορες άλλες δουλειές.

Όλοι ήθελαν να την εκμεταλλευτούν.
«Παρόλο που ήμασταν μικρά παιδιά», λέει, «ζούσαμε λεπτό προς λεπτό τα βάσανα και τις δυσκολίες της. Δυστυχώς, όλοι ήθελαν να την εκμεταλλευτούν. Ήθελαν να τους δουλεύει όλη τη μέρα ακόμη και τη νύκτα, δίνοντάς της πενταροδεκάρες. Δεν Θα ξεχάσω κάποια μέρα, που πήγα να τη συναντήσω εκεί που δούλευε εργάτρια μέσα στο δρόμο. Ήταν χειμώνας και παγωνιά. Για να προστατευθεί από το κρύο είχε καλύψει και δέσει το κάτω μέρος του σώματός της αλλά και τα πόδια της με μεγάλα χαρτόνια».

Ο Αντρέας Σακκάς όταν μόλις 35 χρόνων όταν τον δολοφόνησαν οι μασκοφόροι του Γρίβα και της ΕΟΚΑ, μέσα στον καφενέ του χωριού του και δίπλα από το σπίτι του. Ήταν εργολάβος στο επάγγελμα και εκείνες τις μέρες προσπαθούσε να κτίσει ένα καινούργιο και πιο μεγάλο σπίτι στο χωριό του για να στεγάσει την πολυμελή οικογένειά του. Το παλιό σπίτι του όταν σε άθλια κατάσταση και επιπλέον δεν μπορούσε να τους χωρέσει όλους.

Του έριξαν 35 σφαίρες.
Στις 8/5/1958 το βράδυ, γύρω στις οκτώ, μπήκαν στο καφενείο του χωριού τρεις μασκοφόροι, οι οποίοι ρώτησαν ποιος είναι ο Σακκάς. Ο Αντρέας αμέσως σηκώθηκε όρθιος και απάντησε «εγώ είμαι ο Σακκάς». Αντιλήφθηκε ότι όταν αποφασισμένοι να τον δολοφονήσουν. «Εφόσον θέλετε να με δολοφονήσετε, πρέπει να μας πείτε και σε τι έφταιξα», τους είπε. Οι μασκοφόροι δεν απάντησαν, παρά μόνο διέταξαν τους υπόλοιπους θαμώνες του καφενέ να γυρίσουν προς τον τοίχο, με τα χέρια υψωμένα. Και αμέσως άρχισαν να πυροβολούν τον Σακκά. Του έριξαν 35 σφαίρες με αυτόματα όπλα.
«Τα έχω όλα αποτυπωμένα στο μυαλό μου, όπως μαυρόασπρη φωτογραφία», αφηγείται ο Ηλίας. «Παρόλο που ήμουν έξι χρόνων, τα θυμάμαι όλα. Όταν ακούσαμε τους πυροβολισμούς, εγώ και η μάνα μου τρέξαμε προς τα έξω, προς τη μεριά του καφενέ, όπου είδα τον πατέρα μου να βρίσκεται σκοτωμένος πάνω στα σκαλιά του καφενέ, με το κεφάλι του προς το κάτω. Του έριζαν 35 σφαίρες Ήταν πνιγμένος στα αίματα».Η Μαρία Σακκά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 χρόνων, στις 8/4/2007. «Έφυγε με τον καημό και την πίκρα που δεν μπόρεσε να δικαιώσει τον άντρα της και την οικογένειά της», λέει με πόνο ο Ηλίας Σακκάς.”


*****************************
Τι άλλο να προσθέσω ΕΓΩ, ένας “ανθέλληνας” και “άπατρις” αριστερίζων Ιστολόγος;

Σίγουρα στον Αγώνα της ΕΟΚΑ υπάρχουν πολλές ηρωικές στιγμές. Όμως υπάρχουν και σκοτεινές κι ανεξιχνίαστες πλευρές και χοντρά λάθη [σημ.28/5/201- 11:35 μ.μ.: και "εγγλήματα" - όπως σωστα επισημαίνει ο Aceras σε σχόλιο του], που είναι καιρός πλέον να φωτιστούν – «να γενούν τα σκοτάδια φως»!


Για τον πρόλογο, το scanάρισμα των κειμένων από τη “Χαραυγή”,
και το σχόλιο στο τέλος,
Anef_Oriwn
Παρασκευή 21/2/2010

48 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τζαι μετά ακούεις ότι θέλουν να ονομάσουν το αεροδρόμιο σε Γρίβα Διγενή. Τι να πεις πλέον; Τουλάχιστον θέλω να ελπίζω ότι οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τα εγγληματα τα λέμε εγγλήματα, όχι χοντρά λάθη.

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Πολύ καλά και σωστά αυτά που γράφεις. Για την ξεφτίλα του Χριστόφια που απαγόρευσε τον απόπλου σκαφών προς τη Γάζα έχεις να μας πεις κάτι;

Είναι "εύκολο" να γράφεις για το '58, για τη ξεφτίλα του 2010 μπορείς να γράψεις;

Ανώνυμος είπε...

οταν το ακελ δολοφονουσε αγωνιστες δεν ηταν εγκλημα.οταν το ακελ πηγε με το μερος των κατακτητων δεν ηταν εγκλημα.τι ειρωνια!ο κομμουνιστικος δαχτυλος της κυπρου να ειναι με το μερος του εχθρου του κομμουνισμου.του δυναστη του.καλα να τους καμει.το ακελ παντα παει με τον κατακτητη της κυπρου και προδιδει τον κυπριακο λαο.ειναι καιρος να δολοφονηθουν ολοι να βρουμε την ησυχια μας.κυπρος ελληνων χριστιανων.φωτια στους τουρκους και στους εδω συνεργατες τους.

Anef_Oriwn είπε...

Τελευταίε Ανώνυμε [29/05/2010 3:15 μ.μ.],

Η κλινική σου κατάσταση θα μπορούσε να εξεταστεί από δύο επιστημονικούς [ιατρικούς] ειδικούς – τους ψυχίατρους ή τους κτηνίατρους ή και από τους δύο μαζί! Δυστυχώς για ΣΕΝΑ δεν είμαι ούτε ψυχίατρος, αλλά ούτε και κτηνίατρος.
Περαστικά ΣΟΥ πάντως!

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Aceras,

Όντως κάποιες ενέργειες και πράξεις [από πλευράς ΕΟΚΑ και του αρχηγού της] δεν ήταν απλώς «χοντρά λάθη», αλλά «εγγλήματα» ...
Και θα καταπιαστώ [συνοπτικά] μ’ ένα απ’ αυτά [άγνωστο για πολύ κόσμο] σε προσεχή ανάρτηση μου λίαν συντόμως ...
Είναι μια ιστορία ηρωομαρτυρική που αν καταφέρω και την ψάξω και τη μελετήσω περισσότερο ίσως προσπαθήσω και την συγγράψω πιο ολοκληρωμένα δίνοντας της και λογοτεχνική χροιά ...

************************
Θα επανέλθω [πιο αργά] για να σχολιάσω την τοποθέτηση του ΚοκκινοΠίπερου “… για την ξεφτίλα του Χριστόφια που απαγόρευσε τον απόπλου σκαφών προς τη Γάζα …”

Anef_Oriwn είπε...

ΚοκκινοΠίπερε,
ΣΕ χαιρετώ!

Έχει τόσο καιρό να ΣΕ δούμε από τα μέρη ΜΑΣ [και ν’ αφήσεις μάλιστα και σχόλιο στο Blog ΜΟΥ], και μπήκες φουρτουνιασμένος να μιλήσεις με τόση ευκολία για «ξεφτιλίσματα» [λες και το ‘χες απωθημένο]! Χαρακτηριστικός [για τυχόν απωθημένα ΣΟΥ] είναι και σχόλιο ΣΟΥ σε ανάρτηση στο ΣΟΥ Blog [link: http://red-pep.blogspot.com/2010/05/blog-post_28.html [όπου μπήκα ψες, αλλά δεν άφησα σχόλιο, αν και ο πειρασμός ήταν μεγάλος]… Επί λέξει λες εκεί: “Χριστόφια μέχρι που θα φτάσει ο εξευτελισμό σου; Μέχρι που;” - είναι συνεχιζόμενος ο «εξευτελισμός» ΚοκκινοΠίπερε; Φαίνεται ανάμενες την ευκαιρία για να ξεσπάσεις …

Όπως και να ‘χει όμως, να πω και δυο λόγια [μπορεί και τρία] επί της ουσίας ...
Κατ’ αρχάς ένα διαδικαστικό ζήτημα [που αφορά αυτή την ανάρτηση]: Αν πρόσεξες, στην αρχή της παρούσας αναρτησης ΜΟΥ, αναφέρω ότι το κείμενο “Ετοιμάστηκε την Παρασκευή 21 του Μάη του 2010” και ήταν προγραμματισμένο [μέσα από το σύστημα του Blogger] ν’ αναρτηθεί χτες –σ τες 28 του μηνός. Προσωπικά ΔΕΝ έχω την πολυτέλεια να αναρτώ κείμενα πάνω σε καθημερινή βάση [έστω και με copy paste], αλλά μόνο ένα έως δύο τη βδομάδα. Και το συγκεκριμένο αυτής της ανάρτησης ήθελα να το ανεβάσω [για ευνόητους λόγους] πριν ΜΑΣ αφήσει ο μήνας Μάης.
Αν ΜΕ διαβάζεις [ή με παρακολουθείς] τακτικά στην ανάρτηση μου με αρ. 34/2010 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/05/342010.html έχω κάμει αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας [ατμοπλοϊκώς] στη Γάζα. Επίσης αν βρω χρόνο τώρα το Σαββατοκύριακο ίσως πραγματευτώ [σε ξεχωριστή ανάρτηση μου] το θέμα με της απαγόρευσης που η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε για απόπλου και κατάπλου καραβιών της αποστολής από και προς τα κυπριακά λιμάνια.
Νοιώθω ότι πρέπει να γράψω κάτι, βασικά από αυτοσεβασμό αλλά και για λόγους συνέπειας προς απόψεις και θέσεις που διαχρονικά εκφράζω πάνω σε ζητήματα αλληλεγγύης και προς τον παλαιστινιακό λαό αλλά και προς άλλους λαούς που υποφέρουν κι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον ...
Και η αλληλεγγύη ΔΕΝ μπορεί αν είναι μόνο λεκτική [με πολλά μπλα μπλα] ή να εκφράζεται μέσα από κλειστά κι απρόσιτα δώματα ή κι από τη βολή του καναπέ μας, αλλά έμπρακτα με ενέργειες και πράξεις όπως η συγκεκριμένη αποστολή και επιχείρηση “Ένα καράβι για τη Γάζα”...
Σίγουρα κι έχω διαφωνήσει με τες ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης και ΔΕΝ θα προσπαθήσω να τες δικαιολογήσω με διάφορα “αλλά” και “όμως”. Αλλά ούτε και θα βγω στην ταράτσα για να φωνάζω για «εξευτελισμούς», αλλά αυτό μπορεί να δικαιολογεί και στη δική ΣΟΥ περίπτωση καθώς ουδέποτε συμπάθησες, στήριξες ή εμπιστεύτηκες τον Χριστόφια ή έστω έκρινες μια κίνηση του ως σωστή ...

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

@ ΑNEF_Oriwn Είσαι φοβερός. Μάλλον έχεις θητεύσει αρκετά χρόνια στην σοβιετική προπαγάνδα. Είναι ή δεν είναι εξευτελισμός για τον Χριστόφια η απαγόρευση; ναι ή όχι. Ασε τα τερτίπια. Είναι αλληλέγγυος ο Χριστόφιας στον αγώνα των παλαιστινίων για άρση του αποκλεισμού της Γάζας; Ναί ή όχι. (Οχι βέβαια δεν είναι...). Το ότι δεν υποστήριξα τον Χριστόφια μου απαγορεύει να του κάνω κριτική; Πλάκα μας κάνεις; Εσύ ουδέποτε υποστήριξες τον Τάσσο, αλλά από κριτική τον ξέσκισες.

Οσο για τα περί εμπιστοσύνης, μετά και την απαγόρευση στα πλοία για την Γάζα αναρωτιέμαι πως νιώθούν οι αριστεροί στη Κύπρο...

Υ.Γ. Να σου πω τη μαύρη αλήθεια η αντίσταση των Παλαιστινίων της Γάζας μάλλον χαλάνε τη μανέστρα του Χριστόφια. Γιατί βλέπεις υπάρχουν ακόμα λαοί που αντιστέκονται σε κράτη - δολοφόνους όπως το Ισραήλ. Αντιστέκονται στη κατοχή, διεκδικούν την ελευθερία τους και όχι... ομοσπονδίες. Δεν είναι... ρεαλιστές όπως ο Χριστόφιας!

Αν (λέμε αν...) ο Χριστόφιας ήταν ηγέτης των παλαιστινίων, το πρόβληαμ θα είχε "λυθεί" εδώ και χρόνια με κάποιου τύπου ομοσπονδία, αλλά βλέπεςι οι παλαιστίνιοι είναι... εθνικιστές, δεν είναι "διεθνιστές" (τρομάρα τους...) όπως ο Χριστόφιας, ο Ντάουνερ, ο Ταλάτ, ο Μπα κι Μουν...

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Σοβαρή εμπλοκή με το κυπριακό λιμενικό σημειώθηκε το μεσημέρι, καθώς το πλοίο «Σφενδόνη» της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» βρισκόταν ανοιχτά της Λεμεσού. Το λιμενικό τους απαγόρευσε να παραλάβουν αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών και βουλευτών που βρίσκονται στην Κύπρο και περιμένουν να επιβιβαστούν, προειδοποιώντας ότι όποιος το προσπαθήσει θα συλληφθεί.

Συγκεκριμένα, μόλις η «Σφενδόνη» μπήκε στα κυπριακά χωρικά ύδατα τρία ελικόπτερα και ένα σκάφος του λιμενικού άρχισαν να την ακολουθούν, χωρίς ωστόσο να πλησιάζουν σε μεγάλη απόσταση. Όταν το πλοίο βρέθηκε σε απόσταση τριών μιλίων από την ακτή, ένα σκάφος του κυπριακού λιμενικού και ένα φουσκωτό το προσέγγισαν. Οι άνδρες του λιμενικού επεσήμαναν ότι το σημείο στο οποίο βρίσκεται η «Σφενδόνη» δεν είναι σημείο αγκυροβόλησης, πως δεν επιτρέπεται να βρίσκεται εκεί και πως πρέπει να μεταβεί σε ένα από τα τρία επίσημα σημεία αγκυροβόλησης. Παράλληλα, ένα αεροπλάνο του κυπριακού λιμενικού πετούσε κυκλικά πάνω από το πλοίο και σε χαμηλό ύψος.

Οι άνδρες του κυπριακού λιμενικού τόνισαν ότι έχουν εντολή από το υπουργείο να μην αφήσουν κανέναν να επιβιβαστεί. Την ίδια στιγμή, πάνω στη «Σφενδόνη» ακουγόταν ότι απαγορεύτηκε στην αντιπροσωπεία των βουλευτών να φύγει από τις ακτές. Ο καπετάνιος της «Σφενδόνης» ζήτησε από τους άνδρες του λιμενικού να του φέρουν γραπτώς τις αιτίες της απαγόρευσης. Εκείνοι απάντησαν ότι θα εξετάσουν το αίτημα και επανέλαβαν ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να επιβιβαστεί θα συλληφθεί.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των βουλευτών που περίμεναν να επιβιβαστούν είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος έκανε μία απόπειρα να ανέβει στο πλοίο αλλά δεν τα κατάφερε. «Το λιμενικό ήταν συγκεντρωμένο στην ακτή, κρατώντας όπλα, σαν να περίμενε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη», δήλωσε ο ίδιος στο tvxs.gr. «Όταν επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το φουσκωτό, ώστε να επιβιβαστούμε, μας απείλησαν ότι θα συλλάβουν τον καπετάνιο. Όχι εμένα, για να μην έχουν πρόβλημα, αλλά τον καπετάνιο», προσθέτει.

Ο κ. Κουράκης επισημαίνει ότι υπήρξε και «αποκλεισμός κινητών τηλεφώνων», κάνοντας λόγο για αθλιότητα, την οποία συνηθίζουν να κάνουν οι Ισραηλινοί. «Αυτή τη φορά την έκαναν οι φίλοι μας οι Κύπριοι», πρόσθεσε. Σχολιάζοντας τη στάση της Κυπριακής κυβέρνησης, ο Τάσος Κουράκης επισήμανε ότι πράττει «εν αδίκω», υπερασπιζόμενη «με λάθος τρόπο τα εθνικά της συμφέροντα, παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα». Τέλος, αναφέρθηκε και στο Ισραήλ τονίζοντας ότι «έχει εξελιχθεί σε έναν διεθνή χωροφύλακα, ο οποίος εκβιάζει τους πάντες».

Η «Σφενδόνη» παρέμεινε για λίγη ώρα νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Πετούντα καθώς τελικά το λιμενικό τους άφησε να παραμείνουν στο σημείο, και λίγο πριν τις 20:00 συνέχισε το ταξίδι της, χωρίς την αντιπροσωπεία των βουλευτών.

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Και κάτι άλλο. Θα μου θυμίσεις πότε αφιέρωσες κάποιο ποστ για τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ελλήνων στη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα;

Με την πρώτη ευκαιρία θα το κάνεις, σύμφωνει;

Anef_Oriwn είπε...

ΚοκκινοΠίπερε,

Είναι πλέον οφθαλμοφανέστατο ότι ανάμενες αυτήν την ευκαιρία για να ξεσπαθώσεις ενάντια στον Πρόεδρο Χριστόφια [κι ως φαίνεται κι εναντίον ΜΟΥ], αλλά ΔΕΝ θα ΣΕ ακολουθήσω στον εριστικό ΣΟΥ λόγο και στο αντιπαραθετικό κλίμα που προσπαθείς να δημιουργήσεις! Και τούτο βασικά γιατί ΔΕΝ έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ [ή έστω να δικαιολογήσω ή και να αιτιολογήσω] πράξεις και ενέργειες με τες οποίες διαφωνώ – κάτι που ως φαίνεται ΔΕΝ κατάλαβες ... Γι’ αυτο κι αντοπαρερχομαι τα περι θητείας για “… αρκετά χρόνια στην σοβιετική προπαγάνδα …”, τα περί «εξευτελισμών» κι αλλά τινά περί της ομοσπονδίας.

Πέραν τούτου κι ανεξαρτήτως του θέματος αυτού [της υπόθεσης με τα καράβια για τη Γάζα – για να μην παρεξηγήσεις αυτά που θα πω γιατί δεν θέλεις κα πολλά να το κάμεις], ΔΕΝ ΣΕ προβληματίζει που συμπλέεις [για το κυπριακό – το διευκρινίζω κι αυτό] με ακραίους εθνικιστές; Άραγε γι’ αυτό δυσανασχετείς που κάμνω αναρτήσεις για τα εγκλήματα των μασκοφόρων του Γρίβα κατά την περίοδο του 1955-59 [κι όχι μόνο]; Σου θίξαμε και τον Γρίβά; Κι αν θα κάμω post “... για τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ελλήνων στη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα …” [είτε με την πρώτη, είτε με τη δεύτερη ή την δέκατη ευκαιρία], ΔΕΝ θα τον κάμω με το εθνικιστικό δικό ΣΟΥ τρόπο [που βάζει το λεγόμενο “εθνικό” πάνω από το κοινωνικό και ταξικό], αλλά με το δικό μου τρόπο προσέγγισης αυτών των γεγονότων που διαιρεί ή κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς στη βάση της εθνικότητας τους [χωρίς ν’ αγγίζει το ίδιο το σύστημα που καλλιεργεί, αναπαράγει και συντηρεί τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές] ...

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Είναι μια καλή, πολιτικάντικη, τακτική να μην απαντάς επι της ουσίας. Δεν έχω τίποτα μαζί σου και το ξέρεις. Με τις απόψεις σου διαφωνώ. Μήπως βλέπεις "εθνικιστικά" φαντάσματα; Μήπως; Διαφωνείς με την απόφαση του Χριστόφια; Και γιατί δεν το γράφεις ξεκάθαρα; Τι φοβάσαι; Μήπως σε καταχωρήσουν στους... απορριπτικούς;

Οσο για το άλλο θέμα που σου έθιξα (για τους Τούρκους) μου γράφεις: "ΔΕΝ θα τον κάμω με το εθνικιστικό δικό ΣΟΥ τρόπο [που βάζει το λεγόμενο “εθνικό” πάνω από το κοινωνικό και ταξικό], αλλά με το δικό μου τρόπο προσέγγισης αυτών των γεγονότων που διαιρεί ή κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς στη βάση της εθνικότητας τους".

Αγαπητέ anef_Oriwn ότι και να λες, όσο και να προσπαθείς, το εθνικό θα είναι πάντα ισοδύναμο με το κοινωνικό και το ταξικό. Θες να σου θυμίσω το σύνθημα του Κάστρο: Πατρίδα ή θάνατος". Θέλεις να σου γραψω συνθήματα των παλαιστινίων, των Κούρδων, των Ιρλανδών, των Βάσκων; Των αγωνιζόμενων λαών;
Για να έχεις ταξικές και κοινωνικές διεκδικήσεις πρέπει αν έχει πατρίδα, κράτος... Ακόμ ακαι οι Ζαπατίστας "Γη και Ελευθερία" διεκδικούν...

Επίσης θα σου θυμίσω πολύ απλά ότι το διαλυμένο από τον Μανιαδάκη ΚΚΕ έγραψε λαμπρές σελίδες με τη δημιουργία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και τον ΕΛΑΣ.

Υπήρχε και μια χούφτα τροτσκιστών (Στίνας κ.λ.π.) που έλεγαν ότι ο πόλεμος είναι καπιταλιστικός, ότι οι Γερμανοί στρατιώτες είναι παιδιά του λαού κ.λπ. φυσικά δεν τους ακολούθησε κανένας.

Ο λαός πήγε με το ΚΚΕ γιατί πολύ απλά αυτό εξέφραζε το εθνικό αίσθημα.

Σε καταλαβαίνω όμως. Το ΑΚΕλ δεν τόλμησε να κάνει ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ομως γι΄αυτό δεν ευθυνόμαστε όλοι οι Ελληνες. Των Κυπρίων κομμουνιστών είναι η ευθύνη που άφησαν τον ακροδεξιό Γρίβα να κάνει ένοπλο αγώνα ενάντια στους Αγγλους.

Οι Ελλαδίτες κομμουνιστές και αριστεροί ήταν συνεπής στο ραντεβού με την ιστορία και τη περίοδο 40-44 και τη περίοδο 44-49...

Ολα τα άλλα είναι για λαίκή κατανάλωση. Γράψε λοιπόν για το ρόλο των Τούρκων (όχι όλων βέβαια...) στον εθνικοαπελευθεωτικό αγώνα. Γράψε με όποιον τρόπο θες (όχι το δικό μου τον εθνικιστικό...), όμως δεν πρόκειται να αλλάξεις ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι δεν ήταν απλά συνεργάτες των αγγλων, αλλά ήταν ένας ισχυρός βραχίονας του κατοχικού καθεστώτος...

Αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Συνασπισμένε Κοκκινό πίπερε

Το ιδεολογικο σου παραλύρημα άστο γι αυτούς που δεν γνωρίζουν τι πρεσβεύεις. Ένα κόμμα που ψήφισε το Μααστριχτ, αποδέχεται τις δομές τις ΕΕ μέσα από το ΚΕΑ και για το κυπριακό εξισώνει του έποικους με τους τ/κ στα πλαίσια ντε και καλά του διεθνισμού, μάλλον είναι ορθότερο να αφήσεις τις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης προς προβληματισμό των κομμουνιστών.

Το ερώτημα συνεπώς είναι πως αντιλαμβάνεται η πρωτοπορία του προλεταριατού το γεγονός, κι όχι το κάθε ΠΑΣΟΚσυριζα..

Γιάννης

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Γιάννη.
Προφανώς θα είσαι οπαδός ή μέλος του ΚΚΕ, του μοναδικού κόμματος στον πλανητή (μαζί με το κόμμα εργασίας της Βόρειας Κορέας) που κάνει συμμαχία με τον...εαυτό του.

Αν μπορείς να τοποθετηθείς στα θέματα έχει καώς, διαφορετικά σε παρακαλώ μην αναπαραγάγφεις τις μαλακίες του Μαίλη στο τόσο καλό μπλογκ του Ανευ Ορίων.

Anef_Oriwn είπε...

ΚοκκινοΠίπερε,

[Κομμάτι δύσκολο όταν κρίνουμε τις όποιες προσωπικές απόψεις του οποιουδήποτε με ύφος έντονο, απόλυτο, καταγγελτικό και μηδενιστικό, να δημιουργούμε αυτόματα και αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο πλέον ... Αυτά έχουν οι υπερβολές και ο έντονος συναισθηματισμός κι ο άκρατος παρορμητισμός – όταν εκφραζόμαστε] ....

Και στην πολιτική τα πράματα ΔΕΝ είναι ούτε στατικά ούτε και άσπρο ή μαύρο. Κάποτε για διάφορους λόγους είναι απαραίτητοι και οι ελιγμοί και ιδιαίτερα όταν ένα κίνημα έχει περάσει πλέον από το στάδιο της διαμαρτυρίας και αντίστασης στο στάδιο της εξουσίας ... Και στην τότε επαναστατημένη Ρωσσία το Κόμμα των Μπολσεβίκων προχώρησε [γιατί δεν μπορούσε να έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, αλλά και για ιδεολογικούς λόγους] στην σύναψη ειρήνης με τον Αυστρογερμανικό συνασπισμό υπογράφοντας το Σύμφωνο ανακωχής στο Μπρέστ-Λιτόφσκ ... [Και μια και ανάφερες και τους τροτσκιστές, τότε ο Τρότσκι – αν δεν κάνω – λάθος ήταν εναντίον στην υπογραφή εκείνου του Σύμφωνου] ...
Όμως, όπως είπα και σε προηγούμενη παρέμβαση μου [που καμωνεσαι πως δεν την είδες] “… ΔΕΝ έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ [ή έστω να δικαιολογήσω ή και να αιτιολογήσω] πράξεις και ενέργειες με τες οποίες διαφωνώ – κάτι που ως φαίνεται ΔΕΝ κατάλαβες ...” και για τες οποίες πράξεις αντιδρά η αριστερή μου συνείδηση, δεν θα συνεχίσω την συζήτηση έπ’ αυτού του θέματος εδώ ... Αλλά για να μην εκλάβεις κι αυτή τη δήλωση μου ως “… μια καλή, πολιτικάντικη, τακτική να μην απαντώ επι της ουσίας..., ΣΕ πληροφορώ ότι θα σταθώ πιο αναλυτικά σε κάποια ζητήματα και ερωτήματα σε νέα ανάρτηση μου που θα κάμω αργότερα σήμερα ...

Όμως θα ήθελα να πω και δυο λόγια για κάποια άλλα ζητήματα που θίγεις και που απορρέουν από την τελευταία ΣΟΥ παρέμβαση:
1. Ο εθνικισμός ο οποίος “… διαιρεί ή κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς στη βάση της εθνικότητας τους …” υπάρχει και ζει και βασιλεύει. Βρίσκει μάλιστα και άλλοθι εξ αριστερών αφού κάποιοι [όνομα και μη χωριό] αρέσκονται [και πλανώνται] από εύηχους αντιιμπεριαλιστικούς λόγους καθώς κι από τη σούπερ πατριωτική φιλολογία [και παραφιλολογία] συντηρητικών πολιτικών προσωπικοτήτων του αστικού κόσμου [και της παραδοσιακής Δεξιάς] που αντιδρούν στη Νέα Τάξη πραγμάτων [για τους δικούς τους φυσικά οικονομικούς και πολιτικούς λόγους]. Κι αυτό το παρατηρούμε και στην Κύπρο στις προσπάθειες κάποιων να αναδείξουν τον διαχρονικά αντικομουνιστή, αντι-αριστερό κι αντι-τούρκο Τάσσο Παπαδόπουλο σε Εθνάρχη ή το οξύμωρο φαινόμενο ο Λυσσαρίδης να έχει γίνει ίνδαλμα και παντιέρα των κάθε λογής και διαλογής ακροδεξιών. Ή στην Ελλάδα , ας πούμεν, η ευφορία που προεκλίθη από την ανάδειξη του εθνοκεντρικού Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατία να κατακλύζει και διάφορους εξ αριστερών [όπως λένε] ορμώμενους ...
2. Οι αναφορές και επικλήσεις ΣΟΥ σε διάφορα επαναστατικά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα [όπως των Κούρδων, των Ιρλανδών, των Παλαιστινίων υπό των Αραφάτ, των Βάσκων, των Κουβανών υπό τον Κάστρο, των Ζαπατίστας, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ] γίνεται μηχανικά και μ’ ένα ασύνδετο με την κυπριακή πραγματικότητα τρόπο.
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και καταστάσεις, αγαπητέ ΚοκκινοΠίπερε και εντελώς αντιδιαλεκτικά. Λόγου χάριν ποια η σχέση του επαναστατικού κινήματος του Κάστρο και των συντρόφων του με τη σημερινή προσπάθεια Ημών των Κυπρίων [Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων] για Επανένωση του τόπου ΜΑΣ; Ή ποιος ο λόγος επίκλησης του αγώνα των ελλήνων κομμουνιστών και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που ήταν ένα κίνημα απελευθερωτικό [ενάντια στη γερμανική κατοχή] που μεγαλούργησε στην εποχή του παγκόσμιου αντιφασιστικού αγώνα; Κάπου χάσατε το τόπι αγαπητέ φίλε και κλωτσάτε στον αέρα ...

3. Πέραν τούτου, όλ’ αυτά τα κινήματα που αναφέρεις ήταν [ή είναι ακόμα] ένοπλα. Υπονοείς ότι κάτι τέτοιο πρέπει να κάμουμε και στην Κύπρο του σήμερα; Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας αντιαποικιακός αγώνας ή ένας αγώνας για κοινωνική και εθνική απελευθέρωση πρέπει απαραίτητα να είναι ένοπλος όπως υποβάλλεις λέγοντας ότι “... Το ΑΚΕλ δεν τόλμησε να κάνει ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα …”;

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Επιλέγεις να ανακατεύεις πολιτικάντικα τα πράγμ,ατα. Φαίνεται ότι είσαι πολύ καλός μαθητής του Χριστοφιά, ο οποίος από τη μια το παίζει κομμουνιστής, αλλά από την άλλη ακολουθεί πιστά τις εντολές Αμερικάνων & Αγγλων.

Μάλλον εσύ πετάς τη μπάλα στον αέρα. Οι αναφορές μου στα ένοπλα εθνικοαπλευθερωτικά κινήματα δεν εχουν να κάνουν με το σήμερα (αν και κάποια συνεχίζουν μεχρι σήμερα όπως των Κούρδων και των Παλαιστινίων), αλλά στη περιόδο του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Αυτό που συνδεει όμως είναι η αξιοπρεπεια και ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία. Μου τσαμπουνάς συνέχεια για επανένωση της Κύπρου, η οποία θα γίνει με λύση που προωθεί ο Χριστόφιας; Δημοψήφισμα γι' αυτή τη λύση θα κάνει για να δούμε τι θελει και ο Κυπριακός λαός;

Εχεις μανία καταδίωξης. Βλέπεις παντού εθνικιστές. Μα ο Χριστόφιας κυβερνάει στη Κύπρο γιατίο δεν "τελειώνει" με τους εθνικιστές; Γιατί δεν πείθει τον λαό ότι οι "κακοί" εθνικιστές θέλουν την καταστραοφή του νησιού; Γιατί οι Τουρκοκύπριοπι δεν ψήφισαν τον Ταλάτ που είναι αριστερός (τρομάρα του με τις λόγχες του στρατού κατοχής) και ενωτικός; Γιατί;

Και επειδή δεν θα βγάλουμε άκρη είναι γνωστές οι διαφωνίες μας σου θυμίζω: Γράψε λοιπόν για το ρόλο των Τούρκων (όχι όλων βέβαια...) στον εθνικοαπελευθεωτικό αγώνα. Γράψε με όποιον τρόπο θες (όχι το δικό μου τον εθνικιστικό...), όμως δεν πρόκειται να αλλάξεις ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι δεν ήταν απλά συνεργάτες των αγγλων, αλλά ήταν ένας ισχυρός βραχίονας του κατοχικού καθεστώτος...

Οχι με εθνικιστικό τρόπο. Με τον δικό ΣΟΥ διεθνιστικό, αλλά γράψε γαμώτο...

Anef_Oriwn είπε...

ΚοκκινοΠίπερε,

Άστα «γαμώτο» γιατί ούτως αλλιώς γαμημένα είναι ... Τα γαμούσανε μια ζωή οι εθνικιστές με τους οποίους συναγελάζεσαι τώρα!
“Και επειδή δεν θα βγάλουμε άκρη είναι γνωστές οι διαφωνίες μας …”, πριν γράψω ΕΓΩ “… για το ρόλο των Τούρκων (όχι όλων βέβαια...) … [πάλι καλά που το αναγνωρίζεις αυτό] … στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα …” [και σε ευχαριστώ για τες υποδείξεις ΣΟΥ] ψάξε κι ΕΣΥ για λίγο [αφού υποτίθεται σκαμπάζεις τζιαι 5 πράματα που διαλεκτική] πως και γιατί κάποιοι τουρκοκύπριοι είχαν γίνει συνεργάτες [ως επικουρικοί αστυνομικοί] των εγγλέζων...
Και δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης μου έκαμα τζιαι μια μικρή προσθήκη ... Επειδή ίσως να μην το είδες την μεταφέρω εδώ: «Στις 29 του Μάη του 1958, ημέρα δολοφονίας του Αρκοπάναου, δολοφονήθηκε στη Λευκωσία από τους φασίστες της ΤΜΤ κι τουρκοκύπριος Αριστερός Αχμέτ Γιαχγιά, μέλος του Προοδευτικού Συλλόγου Τουρκοκυπριακής Νεολαίας.»

Α, και ΔΕΝ χρειάζομαι χωροφύλακα στο Blog ΜΟΥ για να ελέγχει και να κρίνει αν κάποιος σχολιογράφος [όπως ο Γιάννης, ας πούμεν] “… αναπαράγει τις μαλακίες του Μαίλη στο τόσο καλό μπλογκ του Ανευ Ορίων…” ... Σ’ ευχαριστώ για την κίνηση ΣΟΥ να προστατέψει το Blog ΜΟΥ, αλλά ΕΔΩ ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει τες απόψεις του αρκεί να μην βρίζει ...

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

"ψάξε κι ΕΣΥ για λίγο [αφού υποτίθεται σκαμπάζεις τζιαι 5 πράματα που διαλεκτική] πως και γιατί κάποιοι τουρκοκύπριοι είχαν γίνει συνεργάτες [ως επικουρικοί αστυνομικοί] των εγγλέζων..."

Μια ζωή να τους δικαιολογείς.... Δεν πειράζει. Λοιπόν...

Ετσι λοιπόν και οι συνεργάτες των γερμανών επί κατοχής για σένα θα μπορούσαν να έχουν κάποια δικαιολογία ή μήπως δεν έχουν γιατί ήταν Ελληνες; Αν ήταν Τούρκοι (οι οποίοι βέβαια δεν πολέμησαν τον Χίτλερ το αντίθετο....) ίσως να είχες μια συμπάθεια και να αναζητούσες αιτίες...

Αναζητείς δικαιολογίες και για τους Ελληνες συνεργάτες των αγγλων; Μήπως τελικά ούτε οι αγγλοι ήταν κακοί;

Ε λοιπόν Ανε οριων γνωρίζω γιατί έγιναν επικουρικοί μπάτσοι (μπάτσοι ήταν όπως και να τους ονομασεις) αλλά και εισαγγελείς όπως ο Ντενκτάς. Γιατί δεν γούσταραν τους Ελληνες. Γιατί προτιμούσαν τους αγγλους ή μάλλον ήθελαν τους Τούρκους αλλά δεν τους έβγαινε εκείνη την εποχή.

Γιατί δεν ήθελαν την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα (κάτι που ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου) γι αυτό.

Υ.Γ.: Δεν παριστάνω τον χωροφύλακα, απλά απάντησα στον Γιάννη ο οποίος ουσιαστικά βρίζει το ΑΚΕΛ μέσω του Συνασπισμού. Και πραγματικά γέλασα με το: "Το ερώτημα συνεπώς είναι πως αντιλαμβάνεται η πρωτοπορία του προλεταριατού το γεγονός, κι όχι το κάθε ΠΑΣΟΚσυριζα.." Η πρωτοπορία του προλεταριάτου στη Κύπρο είναι το ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας; Τόσο πρωτοπορία που ταυτίζεται με το κράτος τρομοκράτη, το Ισραήλ...

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Και για ενημερωση σου

Η αποστολή γενικώς στέκει καλά, όλο το σχέδιο στέκει καλά και θα πάμε στη Γάζα, το ζήτημα είναι ότι υπήρξαν προβλήματα τα οποία αγγίζουν τα όρια της προδοσίας και έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε, πιστεύω 'ότι μέσα στην ημέρα θα τελειώσουμε με αυτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τα ζητήματα αυτά θα λυθούν κατά την επιστροφή των Ελλήνων των περίπου 40 Ελλήνων, οι οποίοι βιώνουν την Κυπριακή τραγωδία για άλλη μια φορά αλλά στην ίσως χειρότερη μορφή της.

Για την ώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δώσουμε κάποιες λύσεις σήμερα το πρωί και μετά να πάμε για τον προορισμό μας που είναι να πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου θεοί και δαίμονες, πράκτορες ανθυποπράκτορες, προδότες και όλοι οι άλλοι μαζί έχουνε συνενωθεί για να μας εμποδίσουνε να ολοκληρώσουμε αυτό το σχέδιο. Όμως εμείς θα πάμε εκεί ανεξαρτήτως κόστους.
Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά αιχμάλωτοι οι Έλληνες βουλευτές και υπάρχει άκρα του τάφου σιγή, υπάρχει συνενοχή, οι δηλώσεις τους λογοκρίνονται, ελικόπτερα πετούν πάνω από το κεφάλι τους παρακολουθούνται όπως την εποχή της Χούντας από δεκάδες αστυνομικούς, λιμενικούς, υπάρχουν φουσκωτά σκάφη της Κύπρου τα οποία τους εμποδίζουν να αποπλεύσουν ως πολίτες ελεύθεροι σε υποτίθεται ελεύθερη χώρα αυτή είναι η κατάντια αυτή τη στιγμή και αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι.

Δεκάδες κοινοβουλευτικοί καταγγέλλουν την προδοσία αυτή τη στιγμή που συντελείται στο Κυπριακό έδαφος όταν τους απαγόρευσαν και τους εξανάγκασαν στον απόλυτο ευτελισμό για το Κυπριακό Κράτος να πάνε στην Αμμόχωστο. Με κίνδυνο να νομιμοποιηθεί δηλαδή με κίνδυνο να αναλάβουν αυτοί που κυβερνούν σήμερα την Κύπρο, να προδώσουν την Κύπρο και να νομιμοποιηθεί το λιμάνι της Αμμοχώστου. Αυτή τη στιγμή συντελείται προδοσία. Η Κυπριακή Κυβέρνηση απαγορεύει την έξοδο πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια θαλάσσης. Όπως δεν γίνεται σε κανένα μέρος του κόσμου, όπως μπορούσε να γίνει την εποχή της Χούντας στην Ελλάδα ή στη Χιλή του Πινοσέτ. Αυτή τη στιγμή οι Ευρωβουλευτές και τα άλλα μέλη Κοινοβουλίων, Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων αγανακτισμένοι από την προδοσία αγανακτισμένοι από το ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ξεπουλάει την Παλαιστινιακή υπόθεση έναντι ευτελέστατου τιμήματος συνεργασίας με το Ισραήλ, αναγκάζονται να πάνε προς τη μόνη πιθανή έξοδο από τη χώρα δια θαλάσσης που είναι η Αμμόχωστος.

Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να τους αποτρέψουμε, προσπαθήσαμε να τους πείσουμε, δείξανε ευαισθησία οι άνθρωποι και χάσανε μια ολόκληρη μέρα για να μην πληγωθεί η Κύπρος, η Κύπρος ως Κράτος ως Έθνος, η οποία βέβαια διοικείται αυτή τη στιγμή από κάποιους που δεν θα έπρεπε να τη διοικούν. Εν πάση περιπτώσει τα πράγματα αυτή τη στιγμή έφτασαν σε οριακό σημείο. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η Κύπρος τους πρόδωσε και δυστυχώς θέλουν να βγουν από 'κει μέσα , από τη φωλιά του κούκου που τους έχουνε βάλει και να φύγουν με οποιοδήποτε τρόπο ακόμα και από την Αμμόχωστο. Αυτό θα είναι και εθνική καταστροφή. Κάποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό. Εάν γυρίσουμε σώοι με το καλό, όσοι από εμάς γυρίσουμε όλα αυτά θα τα βάλουμε στο τραπέζι και ο καθένας θα εισπράξει το τίμημα των αργυρίων του.

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Στα πλοία αυτή τη στιγμή δεν είναι κανένας Έλληνας βουλευτής. Παγιδεύτηκαν. Στήθηκε παγίδα από ανθρώπους μέσα στο Κυπριακό Κράτος, παραπλανήθηκε η αποστολή. Σκεφτείτε ότι υπήρχε και Ευρωβουλευτής της Κύπρου του κόμματους του ΑΚΕΛ, ο οποίος θα μετείχε στην αντιπροσωπεία. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούσαν χθες από κάθε λιμάνι και λιμανάκι να βγουν και επενέβαινε το λιμεναρχείο και απαγόρευε τον απόπλου. Αυτή είναι η άθλια κατάσταση που ζουν αυτοί οι άνθρωποι στην Κύπρο. Οι δύο Έλληνες βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης του ΠΑΣΟΚ και ο Τάσος Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, παρακολουθούνται συνεχώς και αποτρέπονται κάθε στιγμή στο να προσεγγίσουν κάθε ιδιωτικό μέσο για να βγουν από την Κύπρο έστω για ψάρεμα έστω να πάνε στο Καστελόριζο. Για να βγουν από την Κύπρο προς τα διεθνή ύδατα ζητώντας την τήρηση της νομιμότητας και όχι πολιτική στήριξη κάτι που δε ζητήσαμε ποτέ από την Κύπρο γιατί σεβόμασταν τις δυσκολίες. Όμως αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο πουλήθηκε δεν είναι το μέρος είναι το όλον.

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Εμείς αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε διάφορους τρόπους πρώτον να προσεγγίσουν τα πλοία μας μεταξύ τους διότι υφιστάμεθα συνεχώς ηλεκτρονικούς κλωβούς και ηλεκτρονικές παρενοχλήσεις τηλεπικοινωνιακές με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Πριν από λίγο έσπασε ο ηλεκτρονικός κλωβός και είναι κατόρθωμα που εμείς μιλάμε αυτή τη στιγμή μεταξύ μας. Μια μίση ώρα χθες δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με ένα σκάφος με ένα μίλι απόσταση. Θα προσεγγίσουν τα σκάφη και εμείς το Ελληνικό πλοίο με Ελληνική Σημαία θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το σκάφο Σφενδόνη που βρίσκεται στα όρια των διεθνών υδάτων, στα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου στα ανοιχτά της Λάρνακας. Για να κάνουμε τις τελευταίες συνεννοήσεις και να ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, αυτοί που κυβερνούν αυτή τη χώρα, θα βρουν τη δύναμη και θα μπορέσουν εν πάση περιπτώσει να απεμπλακούν από αυτούς, οι οποίοι χειρίστηκαν με αυτό τον άθλιο τρόπο αυτή την υπόθεση, να την πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να επιτρέψουν σε ένα Ελληνικό πλοίο με Ελληνική σημαία να επιβιβάσει τους Έλληνες βουλευτές και όποιους άλλους βρίσκονται εκεί, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς και σαν ελεύθερους πολίτες να τους βάλουμε πάνω στα καράβια μας και να φύγουμε για τη Γάζα.

Τα υπόλοιπα όπως σας είπα θα τα βρούμε στη συνέχεια. Και θα δούμε ποιος είναι ο ρόλος ποιου. Ίσως αυτοί που παραπλάνησαν την ηγεσία την Κυπριακή, κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν. Αυτό το ξέραμε! Αυτό το ξέραμε και ήμασταν έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό που δεν ξέραμε, είναι αυτό που παίχτηκε αυτή την ημέρα. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή, σπάει τη σχέση της με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο. Ότι αυτή τη στιγμή το τίμημα για μια άθλια συμμαχία με το Ισραήλ, την οδηγεί σε μια απομόνωση και θέτει σε κίνδυνο να αναγνωριστεί το βόρειο τμήμα του νησιού, να αναγνωριστεί διπλωματικά και αυτό θα είναι πραγματικά εθνική προδοσία. Τα μέτρησαν, δεν τα μέτρησαν κάποιοι ας τα ξαναμετρήσουν εμείς προσπαθούμε και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε λύση ούτως ώστε άτυπα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο κατά κανένα τρόπο το μέλλον της Κύπρου αυτοί οι άνθρωποι να απεμπλακούν και να πάνε κάτω.

Το τι μας περιμένει από τους Ισραηλινούς στο τέλος τέλος ξέραμε. Ότι το Ισραήλ είναι μια αντίπαλη δύναμη και εκεί θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Τα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσουν σε μας θα είναι μέτρα για τα οποία θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά η διεθνής κοινότητα εάν θα επιτρέψει την άσκηση βίας ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενάντια σε άοπλους ανθρώπους, εάν δικαιούται δηλαδή ο στόλος του Ισραήλ να επιτηρεί ως επιτηρητής να λειτουργεί ως πειρατής ως ο τραμπούκος της Αν. Μεσογείου. Για την ώρα δεν έχουμε ακούσει σθεναρές δηλώσεις από κανέναν εδώ στην περιοχή. Υπήρξαν δηλώσεις από τη Σουηδική κυβέρνηση η οποία τιμά τους πολίτες της, που βρίσκονται πάνω στο Σουηδικό σκάφος, υπήρξαν δηλώσει από την Ιρλανδική Κυβέρνηση η οποία τιμά τους πολίτες της, άλλες Κυβερνήσεις σιωπούν και ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται αυτή τη στιγμή και αυτό ας το βλέπουν όσοι κρατάνε τις τύχες της Ελλάδας και της Κύπρου στα χέρια τους.

Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να ευαισθητοποιηθούν και πιστεύω ότι υπάρχουν στην Ελλάδα όχι βέβαια από το λαό αλλά από το ίδιο το Κράτος μέσα στην Κυβέρνηση ας αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί 40 πολίτες Έλληνες, επειδή εκτελούν ανθρωπιστικό καθήκον και επειδή πάνε να σώσουν την τιμή και της αξιοπρέπεια της χώρας αυτής, πάνε να σώσουν την παράδοση της Ελλάδας στον Αραβικό κόσμο, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να θρηνήσουμε θύματα και τότε η ευθύνη τους θα είναι τεράστια. Εμείς το ξέρουμε ότι πήραμε τα ρίσκα της ζωής μας, αλλά αυτοί θα έχουν να αναμετρηθούν με τον Ελληνικό λαό και με την ιστορία όσοι σήμερα εξακολουθούν να σιωπούν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους. Εμείς αναλάβαμε τη δική μας. Αν κυβερνούν να το αποδείξουν. Καταλαβαίνετε την ένταση, αλλά το ηθικό είναι ακμαίο και όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν αυτή την αποστολή.

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

ΤΟ MIDDLEEAST.GR http://www.middleeast.gr/php/index1.php

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΛΕΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΓΑΖΑ.

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Α κατι άλλο.Διακρίων έναν εκνευρισμό στις απαντήσεις σου. Γιατί; Δεν προχωράει η... επανένωση του νησιού σύμφωνα με τα πρότυπα του Χριστόφια; Στεναχωρήθηκες που έχασε ο Ταλατ;

Πάντως απ' ότι θυμάμαι τις περισσότερες φορές ανταλλασαμε απόψεις χωρίς ένταση. Τώρα τι σε έπιασε;

Ανώνυμος είπε...

Προς Κοκκινο Πιπερο

Είμαι ένας περήφανος κομμουνιστής, μαρξιστής-λενινιστής, διαλεκτικός υλιστής, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος κύπρου ΑΚΕΛ.

Όσο για το ΚΚΕ δεν ξέρω από που το ξετρύπωσες και το έριξες. Μάλλον στα χώνουν και οι σύντροφοι εκεί στην Ελλάδα και σου χει μείνει καημός.

Έθεσα κάποια πολιτικά ζητήματα για την πολιτική σου ταυτότητα, απάντα σε αυτά κι άσε το ΚΚΕ.
Δεν ξέρω ποια πλάγια ή κάθετη συνιστώσα είσαι όμως κριτική στην κυβέρνηση από αριστερά να κάνουν όσοι δεν υπηρετούν το σύστημα.

Επαναλαμβάνω ότι έθεσα πολιτικά ερωτήματα και θα προτιμούσα πολιτικές απαντήσεις.

Γιάννης

Anef_Oriwn είπε...

ΚοκκινοΠίπερε,

Γράφεις: «Μια ζωή να τους δικαιολογείς....» Προφανώς εννοείς τους τουρκοκύπριους... Μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ της δικιάς ΜΟΥ προσέγγισης [πάνω σε ιστορικά ζητήματα και γενικώς αλλά και ειδικώς που αφορούν την Αριστερά] και της αντίστοιχης δικιάς ΣΟΥ, είναι ότι ΕΣΥ λειτουργείς βασικά όπως σκέφτονται και λειτουργούν ενεργούν [και αφορίζουν] οι απανταχού εθνικιστές! Δηλ. [όπως είπα και σ’ άλλη παρέμβαση μου] κατηγοριοποιείς τους λαούς σε κακούς και καλούς, σε δίκαιους και άδικους ενοχοποιώντας μάλιστα ολόκληρους λαούς [ή εθνότητες] για εγκλήματα που διέπραξαν λίγα ή πολλά μέλη των συγκεκριμένων εγκληματικών εθνοτήτων. Όμως οι εγκληματίες είναι συγκεκριμένοι ... Και υπήρχαν συγκεκριμένοι τουρκοκύπριοι που «δεν γούσταραν τους Ελληνες», όπως υπήρχαν και πολλοί άλλοι που ζούσαν αρμονικά μαζί. [Κι όπως προείπα αυτό το είδος της προσέγγισης ΣΟΥ, βασικά χαρακτηρίζει τους εθνικιστές ...]
Πέραν τούτου ξεχνάς [ή παραγνωρίζεις] μια πολύ βασική αρχή της διαλεκτικής. Δηλ. ότι “ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον, διαμορφώνεται, σκέφτεται και πράττει όπως μάθει από την οικογένεια του το σχολείο και την κοινωνία στην οποία γεννήθηκε και ζει” Άρα όσα λέω ΔΕΝ αποτελούν δικαιολόγηση, αλλά αιτιολόγηση των γεγονότων ... Πρέπει να βρούμε τα αίτια και να τα αναλύσουμε, για να βρούμε και λύσεις ...
Μια ζωή [από τότε που παρακολουθώ τα γραφόμενα ΣΟΥ] προβάλεις συνεχώς αυτή την αντιπαλότητα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ... Δεν νομίζεις ότι σαν Αριστεροί θα ‘πρεπε να βρούμε τρόπους συνεννόησης μακράν από τα συμφέροντα και τες κόντρες των εξουσιών ένθεν και ένθεν, και να ξεφύγουμε επιτέλους απ’ αυτό το σύνδρομο του συνεχώς αδικημένου και καταπιεσμένου; Αν νομίζεις ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση στο κυπριακό χωρίς συνεννόηση με τους τουρκοκύπριους πλανάσαι πλάνη οικτρά!

Υ.Γ.1: Σ’ ευχαριστώ για ενημέρωση που μου κάμνεις για την πορεία της επιχείρησης “Ένα καράβι για τη Γάζα”.

Υ.Γ.2: “Τα δικά μας του γειτόνου μας!” - Η ένταση είναι από τη δικιά ΣΟΥ την πλευρά!!! ΕΣΥ ξεκίνησες τις παρεμβάσεις ΣΟΥ με μια ακατάσχετη επιθετικότητα! Τώρα το να επιχαίρεις επειδή πολύ πιθανόν να μην έχουμε κατάληξη στες συνομιλίες, τούτο πέραν από κακεντρέχεια δείχνει και τη προτίμηση ΣΟΥ στην περιβόητη “the second best solution” [του Τάσσου Παπαδόπουλου], που σημαίνει τη διατήρηση του σημερινού διχοτομικού status quo! Τελικά αυτό προτιμάς κι ΕΣΥ; Αντί της Επανένωσης και της δημιουργίας ενός κοινού κράτους με τους τουρκοκύπριους, ένα αμιγώς ελληνικό κράτος στη μισή Κύπρο; Κι επειδή συνήθως ΕΣΕΙΣ οι αντιτιθέμενοι και πολέμιοι της Επανένωση μιαν την άλλη αερολογείτε και μας λέτε για την “... επανένωση του νησιού σύμφωνα με τα πρότυπα του Χριστόφια …”, μπορείς να ΜΟΥ κι ΕΜΕΝΑ ποια είναι αυτά τα «πρότυπα» του Προέδρου με τα οποία διαφωνείς; Συγκεκριμένα όμως, όχι γενικολογίες κι αοριστολογίες ...

Anef_Oriwn είπε...

Και μια και μιλάμε και για την ιστορία και τη στάση του ΑΚΕΛ κατα την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ, αλλά και για το ρόλο των τουρκοκυπρίων θα παραθέσω πιο κάτω αποσπάσματα από βιβλίο του Perry Anderson [για την Κύπρο] το οποίο συχνά πυκνά επικαλείστε ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ οι εθνικιστές - και οι εκ δεξιών και οι εξ αριστερών [και δεν ξέρω γιατί]:
“…Πολιτικά, ο αντίκτυπός του [σημ.: του αγώνα της ΕΟΚΑ] ήταν πολύ πιο αμφίσημος. Ο σφοδρός αντικομουνισμός του Γρίβα δεν άφηνε χώρο για το ΑΚΕΛ στον ένοπλο αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου η ΕΟΚΑ επανειλημμένα δολοφόνησε στελέχη της Αριστεράς, την ίδια ώρα που οι βρετανοί προέγραφαν το κόμμα και έκλειναν τους ηγέτες του σε στρατόπεδα κράτησης. Οδηγημένο στην παρανομία, το ΑΚΕΛ ωθήθηκε στο περιθώριο του αντιαποικιακού αγώνα, Βρίσκοντας κάποια πολιτική καταφυγή μόνο στο να παρέχει την υποστήριξή του στον Μακάριο, ο όποίος το αγνοούσε. Η κύρια δύναμη της κυπριακής Αριστεράς, που υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσε κεντρική συνιστώσα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, εξοβελίστηκε έτσι από αυτόν επί της ουσίας. Διακυβεύτηκαν σε αυτό πολύ περισσότερα από την άμεση μοίρα του κυπριακού κομμουνισμού. Το ΑΚΕΛ ήταν η μόνη μαζική οργάνωση στη χώρα που είχε ρίζες τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενσωματώνοντας αγωνιστές εκατέρωθεν των εθνοτικών διαχωριστικών γραμμών.
Με τον αποκλεισμό της Αριστεράς χάθηκε και κάθε ευκαιρία διακοινοτικής αλληλεγγύης απέναντι στο Κυβερνείο. Η Κύπρος είχε γεννήσει μια εξέγερση μοναδικής ισχύος απέναντι στη Βρετανία, συνδυάζοντας το αντάρτικο στα βουνά με τις διαδηλώσεις στους δρόμους των πόλεων. Με αρχηγούς του έναν πιστολά και έναν επίσκοπο, το μείγμα αυτό κληρικαλισμού και μιλιταρισμού είχε μιαν ορισμένη ομοιότητα με τον Ιρλανδικό εθνικισμό, τη μοναδική άλλη περίπτωση όπου ή Αυτοκρατορία κρατούσε στα νύχια της έναν λαό ευρωπαϊκό και όχι ασιατικό ή αφρικανικό…”
“…Από την πλευρά της η ΕΟΚΑ, όση αμείλιχτη αποτελεσματικότητα και αν είχε επιδείξει ως παράνομη οργάνωση, δεν μπορούσε να συναγωνιστεί το ΑΚΕΛ στο φως της ημέρας. Η ύπαρξη μιας Αριστεράς, η οποία δεν μπορούσε να εκριζωθεί, διαχώριζε επίσης την περίπτωση της Κύπρου από την Ιρλανδική εμπειρία.”


Πέραν τούτου ο Anderson στο βιβλίο του περιγράφει πολύ παραστατικά την πολιτική (των εγγλέζων) του “διαίρει και βασίλευε”. Αυτήν την πολιτική εφάρμοζαν συστηματικά στις αποικίες τους παλαιοτέρα (αλλά και μετέπειτα στις νεο-αποικίες τους), όταν έβρισκαν πρόσφορο έδαφος (δηλ. σε τόπους όπου υπήρχαν εθνοτικές και θρησκευτικές διαφοροποιήσεις κι αντιπαλότητες – τις οποίες μπορεί να υποδαύλιζαν μάλιστα), για να διαιωνίζουν την εξουσία και την κυριαρχία τους - κι αυτό συνέβηκε και στην Κύπρο ...

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Γιάννη αφού είσαι ένας περήφανος κομμουνιστής, μαρξιστής-λενινιστής, διαλεκτικός υλιστής, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος κύπρου ΑΚΕΛ, μπορείς να μου πεις την άποψη σου για την απόφαση να μην δεσουν τα πλοία που πάνε βιοηθεια στη Γάζα; Μπορείς να μου πεις πόσο κομμουνιστικό είναι να εκτελείς εντολές των αμερικάνων και των αγγλων; Μπορείς επίσης να μου πεις πως γίνεται υπουργός οικονομικών στην "κομμουνιστική" κυβέρνηση του Χριστόφια να είναι ένα πρώην στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας; και κάτι άλλο. Το ΑΚΕΛ δεν υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα; Ποιες σοσιαλιστικές πολιτικές έχει προωθήσει ως κυβέρνηση; Για πες μας...

Anef_Oriwn είπε...

Μήπως στην Κύπρο έγινε Σοσιαλιστική Επανάσταση και δεν το πήραμε πρέφα;

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Για μένα η λύση είναι μια. Ενας άνθρωπος μια ψήφος. Ενιαια, Ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Με δικαιωματα πολιτιστικών, θρησκευτικών ελευθεριών στις μειονότητες. Γιατί αγαπητέ μου οι Τούρκοι στη Κύπρο ήταν μειονότητα. δεν είναι κακό αυτό. Και οι ελληνες στην Αλβανία είναι μειονότητα. Πως θα σου φαινόταν αν ζητάγαμε ίσα δικαιώματα με τους Αλβανούς; Γιατί στη κύπρο αυτός ο παραλογισμός ισχύει. Με τις λόγχες του κατοχικού στρατού οι Τούρκοι ζητούν πολιτική ισότητα. Και εσύ και ο Χριστόφιας όχι απλά το δέχεστε, αλλά πάτε και ένα βήμα παραπάνω με την απαράδεκτη εκ περιτροπής προεδρία.

Κράτος τσίρκο. Που η πλειοψηφία, οι Ελληνες δλδ, δεν θα έχουν δικαιώματα για ορισμένα χρονικό διάστημα. Σόρυ αλλα αυτό είναι απαρτχάιντ, είναι ρατσιστικό.

Είτε σας αρέσει είτε όχι η πλειοψηφία των κατοίκων στη νησί δηλώνουν Ελληνες. ακόμα και ο Χριστόφιας για να υφαρπάξει τη ψήφο τους έλεγε ότι είναι Ελληνας χριστιανός ορθόδοξος. Μέχρι και υπερ της ΕΟΚΑ μίλησε.

Η πολιτική που ακολουθεί ο Χριστόφιας βρίσκει σύμφωνμους Αμερικάνους & Αγγλους. Εγω διαφωνώ, εσύ;

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Ποιος να κάνει σοσιαλιστικη επανάσταση; ο Χριστόφιας; Αυτός δεν αφηνει δυο καράβια να δέσουν στη λεμεσο, αφού θα τον κάνουν νταντα Ισραηλινοι & Αμερικάνοι, θα κάνει επανάσταση;

Μιχάλης είπε...

Κικκινοπίπερε, που λέει και ο Άνευ,

Πάσχεις κι εσύ από το σύνδρομο των περισσοτέρων ελλαδιτών, που τα ξέρουν όλα, ενώ σχεδόν τίποτε δεν ξέρουν, έχουν άποψη και θεωρούν τους άλλους βλάκες.

Είπα να κάνω κι εγώ μια παρέμβαση διότι τα ανυπόστατα που γράφεις είναι πολλά.
Πρώτα πρώτα για το θέμα της Γάζας ρίξε μια ματιά εδώ (http://mihalismihail.blogspot.com/) και μετά ξαναμιλούμε.

Μάθε επίσης ότι για να λυθούν οι απορίες σου σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, θα πρέπει να διαβάσεις λίγη ιστορία. Και η ιστορία λέει ότι από δεκαετίες το ΑΚΕΛ διακήρυξε ότι αναστέλλει κάθε προσπάθεια για αλλαγή της κοινωνίας και υποτάσσει αυτό τον στόχο στην εθνική υπόθεση. Με λίγα λόγια ενόσω υπάρχει κυπριακό, θέμα αλλαγής της κοινωνίας δεν τίθεται.

Τώρα όσον αφορά την ΕΟΚΑ.
Ο λόγος που ο Ντενκτάς έγινε εισαγγελέας δεν ήταν γιατί αγαπούσε τους Άγγλους. Οι Άγγλοι διόριζαν σε διάφορα σώματα ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Π.χ. γενικός εισαγγελέας τα τελευταία χρόνια της αγγλοκρατίας ήταν ο Κρίτωνας Τορναρίτης, ενώ υπήρχαν και αρκετοί ε/κύπριοι και τ/κύπριοι δικαστές.

Και πολύ σωστά σου λέει ο Άνευ ότι οι τ/κύπριοι δεν ήταν γίνονταν μόνο εισαγγελείς και επικουρικοί αστυνομικοί. Αυτοί ήταν η μια μερίδα. Η άλλη ήταν αυτοί που στάθηκαν ενάντια σε αυτούς και αρκετοί πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Καλό θα είναι επίσης να μάθεις ότι ήταν εκατοντάδες οι τ/κύπριοι που κατατάχθηκαν στα συμμαχικά στρατεύματα για να πολεμήσουν ενάντια στον Χίτλερ.

Επίσης, η σύγκριση που κάνεις μεταξύ τ/κυπριακής μειονότητας και ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι ατυχής.
Διότι το αποτέλεσμα του αγώνα της ΕΟΚΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ τους τ/κύπριους σε ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ με τους ε/κύπριους και αυτό εκφραζόταν και μέσα από το σύνταγμα του 60.

Μελέτα λοιπόν λίγο πριν βγάλεις βόλτα το… πληκτρολόγιο σου.


Αυτά προς το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

Κοκκινοπίπερε

Πρώτον, η κυβέρνηση Χριστόφια αν ήταν σοσιαλιστική και αν ερχόταν με το νομοτελειακό τρόπο που θα έρθει, δηλ. με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος μέσα από μια προλεταριακή επανάσταση με το κόμμα νέου τύπου στην πρωτοπορία, έχω πολλές επιφυλάξεις σε ποιο στρατόπεδο θα ήσουν εσύ. Από τι βλέπω Τροτσκιστής είσαι, συνεπώς προβλεπτό και το μέλλον σου.

Δεύτερον, οι θέσεις του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης δεν είναι ένα και το αυτό, συνεπώς ταύτηση τους είναι άκυρη. Αν υπάρχει θέμα ρήξης μεταξύ τους είναι άλλο θέμα. Το τι θέση έχει το κίνημα μπροστά σε αυτές τις θέσεις όμως σίγουρα αφορά το κόμμα κι όχι το μπλοκ οποιουδήποτε Ανεφ ή/και κάθε Ανεφ. Σίγουρα όμως διαφωνούμε αφού στιγμής σε προηγούμενη τοποθέτηση σου διαφωνείς με το νόμο των αντιθέσεων, άρα άστο.

Τρίτον, σε ρώτησα για το κόμμα, κίνημα, συνιστόσα σου τι πρεσβεύει έστω στο κυπριακό κι ακόμα δεν απάντησες. Σου έφταιξε ο σύντροφος Μαίλης. Αποθυμένα του ΚΚΕ (εσ) κουβαλάς κι ασκείς και κριτική στο ΑΚΕΛ.

Τέλος προς το Μιχάλη

'' Πάσχεις κι εσύ από το σύνδρομο των περισσοτέρων ελλαδιτών, που τα ξέρουν όλα, ''

εκφράζεις μια άποψη, επώνυμα, η οποία έχει επικίνδυνες ερμηνείες, η οποία όμως ακούγεται συχνά πυκνά. Δεν θα σου πω τι θα κάνεις, όμως όταν γράφουμε επώνυμα ας σκεφτούμαστε τι περισσότερο μπορεί να αντιπροσωπεύουμε πέραν του εαυτού μας.

Γίαννης

Anef_Oriwn είπε...

Γίαννη,
Δεν ξέρω αν είμαι ο «κάθε Άνεφ», αλλά αν και Ανώνυμος υπάρχω σ’ αυτόν τον διαδικτυακό χώρο εδώ και δύο χρόνια και βαλε με συγκεκριμένες πολιτικές [κι όχι μόνο] απόψεις ...

Ανώνυμος είπε...

Ανεφ

καμια διάθεση απαξοιώσης σου εσού του ιδιου ή του μπλοκ σου. Το σχόλιο ηταν για να δείξω ότι τα του κόμματος μου δεν θα τα αραδειάσω σε κανενού το μπλοκ.

Λυπούμε για το πικρόχολο σχόλιο σου

Γιάννης

Anef_Oriwn είπε...

ΚοκκινοΠίπερε,

Στα τόσα που έγραψα επέλεξες να απαντήσεις μόνο σ’ ένα σημείο [κι αυτό αναφορικά με την λύση του κυπρικαόυ] ... Και καθάρισες [νομίζεις] λέγοντας πως “Για μένα [σένα] η λύση είναι μια. Ενας άνθρωπος μια ψήφος. Ενιαια, Ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Με δικαιωματα πολιτιστικών, θρησκευτικών ελευθεριών στις μειονότητες.”
Αν και ΣΟΥ απάντησε ήδη ο Μιχάλης πάνω στο ζήτημα των τουρκοκυπρίων ως μειονότητας, θα συμπληρώσω ακόμα μερικά λόγια επί του θέματος ...
Πολύ όμορφα και εύηχα ακούγεται η θέση “Ένας άνθρωπος μια ψήφος”. Κι εγώ κοιτάζοντας τα πράματα από μία αριστερή σκοπιά μου φαίνεται ιδανικό ο κάθε άνθρωπος χωρίς κολλήματα, αναστολές και προκαταλήψεις να ψηφίζει ανθρώπους χωρίς να κοιτάζει την εθνικότητα, τη φυλή ή ότι άλλα χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν οι υποψήφιοι. Πόσο πρακτικά εφαρμόσιμο είναι αυτό σήμερα; [Εγώ το βλέπω να γίνεται στο πολύ μακρινό μέλλον σε μια κομμουνιστική κοινωνία] ... Όμως μήπως αυτό το σύνθημα [“Ένας άνθρωπος μια ψήφος”] είναι και ένας τρόπος να αποκλείονται η τουρκοκύπριοι από τα ανώτερα πολιτειακά αξιώματα;
Όλοι αυτοί οι αριστερίζοντες που παίζουν τους δημοκράτες έχουν διανοηθεί καμιά φορά μήπως η ομοσπονδία αποτελεί και μια ανώτερη μορφή δημοκρατίας καθώς κατοχυρώνει και διασφαλίζει την συμμετοχή των μειονοτήτων [των διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων] στα διάφορα επίπεδα εξουσίας;
Πέραν τούτου ο συμπαθέστατος κατα τ’ άλλα ΚοκκινοΠίπερος πάσχει σοβαρά από απουσία διαλεκτικής στες προσεγγίσεις του [και το ‘χω επισημάνει επανειλημμένα αυτό]! Δεν λαμβάνει καθόλου υπ’ όψη την συγκεκριμένη υλική πραγματικότητα και τα δεδομένα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χωροχρόνο. Π.χ. [κι όπως λέει κι Μιχάλης] οι τουρκοκύπριοι με βάση το Σύνταγμα της Ζυρίχης έπαψαν να είναι μειονότητα και αναβαθμίστηκαν σε κοινότητα. Και στο εν λόγω Σύνταγμα ενυπάρχουν και ομοσπονδιακά στοιχεία – όπως ας πούμε το βέτο του Αντιπροέδρου. Προφανώς, αγαπητέ ΚοκκινοΠίπερε θα υπονοείς ότι πρέπει να καταργηθούν κι αυτά! Αλήθεια θέλεις [κι ΕΣΥ και οι ομοϊδεάτες ΣΟΥ] λύση στο κυπριακό; Ή μήπως κρυπτόμενοι πίσω από εύηχα συνθήματα απορρίπτετε τα όποια εφικτά [έστω κι αν και γι’ αυτά οι τούρκοι έχουν ενστάσεις] γιατί προτιμάτε την περιβόητη “the second best solution” [του Τάσσου Παπαδόπουλου], που σημαίνει τη διατήρηση του σημερινού διχοτομικού status quo;

Anef_Oriwn είπε...

Γιάννη,
Το σχόλιο μου ΔΕΝ ήταν πικρόχολο αλλά διευκρινιστικό!

Μιχάλης είπε...

Γιάννη,

Δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις.

Ότι λέω εγώ αντιπροσωπεύουν εμένα και κανέναν άλλον.

Γι αυτό και γράφω επώνυμα και υπεύθυνα.

Ανώνυμος είπε...

ως ποτε συνεργατες των κατακτητων θα καλυπτετε τις προδοσιες σας?το 2013 θα ανεβει αλλος στην προεδρια και θα σας βαλει ουλλους φυλακα.θα μαθουμε τι προδοσιες εκαμετε με τους αγγλογαλλους και τους κατακτητες τουρκους.φωτια στα κοκκινα σκυλια.αριστεροι προδοτες της κυπρου αφηστε μας ελέυθερους και πηγαινετε τουρκια να σας φκαλουν τιν σιηστο σας οι αδελφοι σας

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Κύριε Μιχάλη μιλάς ύφος χιλίων καρδιναλίων χωρίς να γνωρίζεις τι ξέρω και τι όχι. Σε πληροφροώ λοιπόν ότι έχω μελετήσει πάρα πολύ το πρόβλημα της Κύπρου. Εχω βιβλιογραφία που ίσως δεν φαντάζεσαι.

Μάλλον εσύ είσαι από τος νεοκύπριους που δήθεν τα ξέρουν όλα και κουνάς το δάκτυλο σου στο πρόσωπο μου.

Για το ΑΚΕΛ τι να μου πεις; Οτι το '50 ήταν υπέρ της Ενωσης με την Ελλάδα; Οτι το '55 άλλαξε άποψη; Οτι μετα ξανάλλαξε;

Επεσες σε Ελλαδίτη που ξέρει πολύ καλά το κυπριακό, την ιστορία του ΑΚΕΛ, της ΕΟΚΑ. Εκατοντάδες βιβλία εδώ και χρόνια. Απ' όλες τις πλευρές.


Οσο για τους τ/κ το ότι έγιναν κοινότητα δεν σημαίνει ότι άλλαξε την αριθμητική αναλογία. Εξάλλου γι' αυτό το σύνταγμα της Ζυρίχης προέβλεπε Ελληνα πρόεδρο και τούρκο αντιπρόεδρο (με βέτο). Αν δεν τους υπολόγιζε ως μειονότητα προς τι αυτή η πρόβλεψη; Εχω μελετήσει πάρα πολύ.. Ατύχησες...

Αλλά το υφος σου είναι το κλασσικό του νεοκύπριου...

@ Ανεφ

Τι πάει να πει αν θέλω λύση; Πρώτα απ' όλα δεν θέλω δικαίωσει του Αττίλα. Θέλω μια Κύπρο ελέυθερη. Εσύ πίσω από το παραμύθι της επανένωσης δέχεσαι ακόμα και στέρησει ελευθεριών. οχι δεν το δέχομαι. Μόνο αν μπορούν οι Κύπριοι (Ελληνες & Τούρκοι) να έχουν ΟΛΕΣ τις ελεθερίες θα συμφωνήσω με μια λύση. Κατανοητό;

Anef_Oriwn είπε...

ΚοκκινοΠίπερε,

Τι πάει να πει “... οχι δεν το δέχομαι … [δηλ. ΕΣΥ]” ή τότε “… θα συμφωνήσω [ΕΣΥ] με μια λύση ...”! Αυτά να τα εκφράσεις με την ψήφο ΣΟΥ στο Δημοψήφισμα που θα γίνει αν τελικά υπάρξει κατάληξη σε κάποια μορφή λύσης ...

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Εχεις δίκιο. Ο Κυπριακός λαός θα αποφασίσει με τη ψήφό του...

Μιχάλης είπε...

@ Κόκκινη Πιπεριά

Σε καμιά περίπτωση δεν σου κάνω το δάσκαλο.

Κάνω μια διαπίστωση για την οποία στην προσπάθεια σου να με αντικρούσεις, με επιβεβαιώνεις.

Μπορεί να έχεις και 1 εκατομμύριο βιβλία για την Κύπρο. Το ζητούμενο δεν είναι η ποσότητα αλλά το τι καταλαβαίνει κάποιος από αυτά, όπως και το ποιοι και γιατί τα έγραψαν.

Διότι αν όντως έχεις μελετήσει τόσο επισταμένα το κυπριακό, δεν θα έλεγες την τεραστίων διαστάσεων ανακρίβεια ότι το ΑΚΕΛ το ’50 ήταν υπέρ της ένωσης και το ’55 άλλαξε γνώμη.
Αντίθετα θα γνώριζες ότι το ΑΚΕΛ διατήρησε τη θέση του υπέρ της ένωσης μέχρι το 1967.

Κατά τη δική μου άποψη αυτή η θέση μετά το 1959 ήταν πλέον εκτός τόπου και χρόνου.

Αν, λοιπόν, έχεις εκατοντάδες βιβλία και μάλιστα απ’ όλες τις πλευρές, σίγουρα θα διάβαζες κάπου και αυτό που σου λέω τώρα.
Θα διαπίστωνες επίσης ότι η αντίθεση στην ένοπλη μορφή διεκδίκησης της ένωσης δεν σήμαινε και εναντίωση στη ένωση.

Θα ήξερες επίσης ότι ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ΝΟΜΙΚΑ όταν ένα σύνολο ανθρώπων ονομάζεται μειονότητα έχει Α υπόσταση και όταν αναβαθμίζεται σε κοινότητα έχει Β υπόσταση.

Θα ήξερες επίσης ότι το κράτος του ’60 με την αναβαθμισμένη σε ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ την πρώην τ/κυπριακή μειονότητα, την τοποθετούσε σε ΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ μοίρα με το 80%.

Αφού διάβασες τόσα πολλά, ρίξε και μια ματιά στο Σύνταγμα του ’60 για να διαπιστώσεις ότι το 18% μετατράπηκε σε 50%.

Δεν είπα ότι άλλαξε η αριθμητική αναλογία. Είπα ότι άλλαξε η πολιτική αναλογία. Από μειονότητα έγιναν ισότιμοι με το 80%.
Και αυτό ήταν αποτέλεσμα του αγώνα της ΕΟΚΑ που από την ένωση μας οδήγησε σε κοινό κράτος με τους τ/κύπριους.

Αν τα πράγματα ήταν όπως τα λες, τότε οι μαρωνίτες, οι λατίνοι και οι αρμένιοι της Κύπρου θα είχαν κι αυτοί αντιπρόεδρο και αξιώματα.

Συνεπώς, μάλλον δεν είμαι εγώ που ατύχησα αγαπητέ μου φίλε.

Και παρεμπιπτόντως δεν είμαι νεοκύπριος.

Κι εδώ ατύχησες…

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Κύριε Μιχαήλ, τι να πρωτοαπαντήσω; Ωστε ο αγώνας της ΕΟΚΑ μας οδήγησε σε κοινλό κράτος με τους Τ/Κ; Εχετε πλάκα. Με την Ελλάδα ενντίον, με την αγγλία εναντίον, την Τουρκία φυσικά, τους Τ/Κ, το ΑΚΕΛ κόντρα η ΕΟΚΑ κατάφερε να οδηγήσει σε συνθηκολόγησει τους Αγγλους. Οι μετέπειτα συμφωνίες είναι αποτέλεσμα πολιτικών διεεργασιών Ελλαδας, Αγγλίας, Μακαρίου.

Είναι σαν να λες ότι το μετεμφυλιακό κράτος ήταν αποτέλεσμα του αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Είναι δυνατόν;

Οσο για την άποψγη του ΑΚΕΛ περι ένωσης η παρακάτω απόφαση του μαρτίου 1957 δείχνει πόσο "σταθερό" ήταν το κόμμα στις απόψεις του:

«Ταυτόχρονα η Κ.Ε. υπογραμμίζει ανοικτά ότι στη στάση μας έναντι της ΕΟΚΑ διεπράξαμε μια σειρά λάθη, μερικά από τα οποία αρκετά σοβαρά.

Πρώτα – πρώτα από την αρχήν υποτιμήσαμε σοβαρά το κίνημα της ΕΟΚΑ, θεωρώντας το σαν κίνημα μερικών δεκάδων φανατικών της δεξιάς, προωρισμένο να σβήση σε μερικούς μήνες και δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις προετοιμασίες που γίνουνταν πάνω από τρία χρόνια.

Δεύτερο η ανακοίνωση του Π.Γ. του Απρίλη του 1955 ήταν μια πολύ βιαστική και αψυχολόγητη ενέργεια που πρόδιδε σύγχισι και έλλειψι ψυχραιμίας και με τον τρόπο που έπιανε το ζήτημα θεωρητικολογώντας για ατομική τρομοκρατία με αποσπάσματα από τον Λένιν, δεν βοηθούσε καθόλου τες μάζες να δουν σωστά για ποιους λόγους το κόμμα μας διαφωνούσε με την τακτική του ένοπλου αγώνα.

Τρίτο οι χαρακτηρισμοί που σε ανακοινώσεις και σε άρθρα μας δώσαμε στην ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές της, αποκαλώντας τους «ψευτοδιγενήδες», «τραμπούκους», «βαρελόττους», «τρακατρούκες» κ.λπ. ήσαν προκλητικοί και σεχταριστικοί και ενώ δεν εξυπηρετούσαν καθόλου την εθνικήν μας υπόθεση και την ενότητα του λαού, οπλίζαμε την ΕΟΚΑ και το μοναρχοφασισμό στην επίθεση τους ενάντια στο κόμμα και το Λαϊκό κίνημα και έρριχναν νερό στον μύλο της διάσπασης και του κινδύνου εμφυλίου σπαραγμού…».

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

και το αν είσαι νεοκύπριος φαίνεται από τα γραπτά σου...

Anef_Oriwn είπε...

ΚοκκινοΠίπερε,

Μια μικρή [και έκτακτη] παρέμβαση στην κουβέντα ΣΑΣ με τον Μιχάλη - για ένα σύντομο σχόλιο ...
Γράφεις στην δική ΣΟΥ παρέμβαση [ημερ. 31/05/2010 και ώρα 11:05 π.μ.]: “… Οσο για την άποψγη του ΑΚΕΛ περι ένωσης η παρακάτω απόφαση του μαρτίου 1957 δείχνει πόσο "σταθερό" ήταν το κόμμα στις απόψεις του …” - Τι σχέση έχει λοιπόν, το περιεχόμενο του αποσπάσματος [που παράθεσες] από τη συγκεκριμένη απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ [του Μάρτη του 1957], που είναι αυτοκριτικό, με το αν το ΑΚΕΛ υποστήριζε τότε την “Ένωση”;

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Οτι πολύ απλά το ΑΚΕλ ΔΕΝ είναι σταθερό στις απόψεις του... Πολύ περισσότερο στο ζήτημα της Ενωσης με την Ελλάδα.

Anef_Oriwn είπε...

Το ΑΚΕΛ ήταν σταθερό στο ζήτημα της “Ένωσης” από το 1949 μέχρι και το 1967 [κι άστα εξυπνακίστικα], ανεξαρτήτως του αν εγώ κρίνω ότι αυτή η πολιτική ήταν σωστή ή λανθασμένη [και ήταν σίγουρα ΛΑΘΟΣ μετά την ανεξαρτησία – μετά το 1959] ... Κι ως αριστερός θα ‘πρεπε να γνωρίζεις ότι θέλει μεγάλη δύναμη να αναγνωρίσεις τα λάθη ΣΟΥ και να κάμεις αυτοκριτική – κι όχι να χλευάζεις αυτή την ενέργεια ...
Όμως ΔΕΝ κατάλαβα – ΕΣΥ υποστηρίζεις ακόμα την “Ένωση”;

Μιχάλης είπε...

@ Κόκκινη Πιπεριά

Σε ευχαριστώ που αποδεικνύεις αυτό που είπα.

Να είσαι καλά...