Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ανάρτηση 36/2010 [αρχαιοελληνική, “ελληνοχριστιανική” κι απομυθοποιητική] – Οι χριστιανικές βαρβαρότητες ενάντια στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό ...


{Εισαγωγή και περίληψη από το προηγούμενο:

Στην προηγούμενη ΜΑΣ ανάρτηση με αρ.  35/2010 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/05/352010.html] και εξ αφορμής και της θρησκευτικής εορτής των Μέγα και Θαυματουργών Αγίων της Ορθοδοξίας, Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης [Μεγάλ’ η χάρη τους!], καταπιαστήκαμε [η αυτού Εξοχότης ο Εαυτός ΜΑΣ, δηλ. ΕΓΩ, «ενας συνηθης αθεος κομμουνιστης στρατευμενος απο το τουρκοφιλο ακελ για να χτυπησει βαθια την εκκλησια της κυπρου» - όπως επί λέξει με χαρακτήρισε κάποιος Ανώνυμος σχολιογράφος σε εκεί σχόλιο του], με κάποιες άλλες πτυχές του βίου και της πολιτείας [και των “κατορθωμάτων”] των εν λόγω “Αγίων”.
Ως ήταν φυσικό οι “βέβηλες” αποκαλύψεις που κάναμε και οι αντισυμβατικές και αιρετικές τοποθετήσεις ΜΑΣ, προκάλεσαν και κάποιες (επι)κρίσεις, αντιδράσεις και ενστάσεις [κάποιες ήταν ήπιες, αλλά  υπήρξαν και πιο έντονες και αφοριστικές].
Ως συνέχεια, λοιπόν, της προηγούμενης ανάρτησης ΜΟΥ και συνεπεία των [κριτικών] σχολίων της αγαπητής Blogger “κι αγνάντευε...” [link: http://www.blogger.com/profile/08706951526253358743] παραθέτω ένα κείμενο από την εβδομαδιαία ελληνική πολιτικο-σατιρική εφημερίδα “το ΠΟΝΤΙΚΙ” [καμία σχέση με την κυπριακή κιτρινο-ΠΟΝΤΙΚΟ-φυλλάδα]. Το κείμενο αυτό έχει ως θέμα τες σφαγές σε βάρος των εθνικών [ειδωλολατρικών] πληθυσμών και τες καταστροφές μνημείων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από την πολιτική και εκκλησιαστική εξουσία των πρώιμων βυζαντινών χρόνων όταν ο Χριστιανισμός μετατρεπόταν σε επίσημη πλέον θρησκεία της μετέπειτα Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

[Ένα άλλο δικό μου κείμενο που είχα ετοιμάσει με σχόλια πάνω σ’ ένα άρθρο για την “εκ περιτροπής προεδρία” του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη που δημοσιεύτηκε στον “Πολίτη” της Κυριακής 16 του Μάη – link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=946197&-V=archivearticles – και προγραμμάτιζα να το αναρτήσω σήμερα, μετατίθεται για ευθετότερο χρόνο]}

**********************************
“Μια πολιτισμική γενοκτονία που βαφτίστηκε «ελληνοχριστιανικός πολιτισμός»”Αρχαίο πνεύμα αθάνατο – αφανισμένο.”
[Κείμενο ιστορικό και αποκαλυπτικό από την ελληνική πολιτικο-σατιρική εφημερίδα “το ΠΟΝΤΙΚΙ” της Πέμπτης 8 Απριλίου του 2010 – σελ. 54 και 55 - Οι επιχρωματώσεις ειναι δικές μου].

“Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου “Η λεηλασία και καταστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων” που κυκλοφορεί τις εκδόσεις “Πιρόγα”.

Μετά τη ρωμαϊκή θεομηνία που σάρωσε τους ελληνικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς επέρχεται ο χριστιανικός τυφώνας, η νέα συμφορά για τα ανεπανάληπτα δημιουργήματα του κλασσικού πολιτισμού. Πραγματικά, οι τρομακτικότεροι βανδαλισμοί κατά των αρχαiων ελληνικών μνημείων και έργων τέχνης θα διαπραχθούν μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού σε Ανατολή και Δύση. Οι καταστροφές των κατακτητικών εκστρατειών και των πολεμικών συγκρούσεων από Πέρσες, Ρωμαίους, Φράγκους, Οθωμανούς είναι ασήμαντες αν συγκριθούν με τον αφανισμό των καλλιτεχνxών θησαυρών στους πρώτους πέντε χριστιανικούς αιώνες. Πυρ και σίδηρος για τους αρχαίους ναούς και τα αγάλματα, για τα κλασσικά κείμεvα και τις βιβλιoθήκες. Ήταν οι χειρότεροι σι βανδαλισμοί της ιστορίας. Η πολιτική και εκκλησιαστική εξουσία δεν στάθηκε ικανή να διαχωρίσει τη θρησκευτική πίστη από την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία. Η απόρριψη της παλαιάς θρησκείας συνακολουθείται από τον διωγμό και τον όλεθρο του αρχαίου πολιτισμού. Με εντολή ή συνεργεία των ηγεμόνων του κράτους και της εκκλησίας, οι νεοπροσύλητοι χριστιανοί συντρίβουν με σφύρες ή πυρπολούν έργα τέχνης, γκρεμίζουν μνημεία, ρίχνουν στο χυτήριο τα χρυσά και αργυρά καλλιτεχνήματα.

Οι αρχαίοι ναοί, όταν δεν κατεδαφίζονται ή δεν κατερειπώνονται με την αφαίρεση της στέγης, μετατρέπονται σε χριστιανικές εκκλησίες. Αλλά όχι όλες. Όπως είναι γνωστό, ο προορισμός του αρχαίου ελληνικού τεμένους δεν ήταν η συγκέντρωση πιστών στο εσωτερικό αλλά η εκπλήρωση ορισμένων θρησκευτικών τελετουργιών. Περιορισμένος ο χώρος δεν επαρκούσε για μεγάλη σύναξη, για λειτουργίες και κηρύγματα. Σε χριστιανικούς ναούς θα διαμορφωθούν κυρίως οι βασιλικές, τα ορθογώνια ρωμαϊκά αρχιτεκτονήματα με τις εσωτερικές στοές και κλίτη.

Η επικράτηση του χριστιανισμού δεν έγινε παντού με ελεύθερο και ειρηνικό ενστερνισμό των νέων θρησκευτικών ιδεών αλλά και με βίαιη παρέμβαση της εξουσίας, με τρομοκρατία και ωμότητες, το ίδιο αποτρόπαιες με τις ρωμαϊκές κακουργίες εναντίον των χριστιανών.
To πέρασμα από τη μια θρησκεία στην άλλη συνοδευόταν από αναστατώσεις και κρίσεις κοινωνικές, πολιτικές, ηθικές με θύματα τα μνημεία ενός περίλαμπρου πολιτισμού. Επιβάλλεται γι’ αυτό μια σύντομη επισκόπηση της μεγάλης Αλλαγής που σημειώθηκε στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες και μια περιγραφή του δερματικού σκηνικού.

Η μελέτη των πηγών οδηγεί στη θλιβερή διαπίστωση ότι οι θησαυροί του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που είχαν διασωθεί από τη ρωμαϊκή διαρπαγή αντιμετώπισαν το καταστροφικό χριστιανικό μένος σε Ανατολή και Δύση. Οι σύμφορες που προκάλεσε το χριστιανικό ιερατείο ξεπερνούσαν συχνά τα δεινά που επέφεραν οι βαρβαρικές επιδρομές. Χωρίς τον καταστροφικό ζήλο της νέας εξουσίας - πολιτικής και εκκλησιαστικής- τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης θα έλαμπαν ακόμα ακέραια - με τη φθορά που επιφέρουν ο χρόνος και τα φυσικά στοιχεία - και όλα τα έργα των αρχαίων διανοητών θα επιζούσαν, κτήμα της ανθρωπότητας.

Σε αντίθεση με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, που όχι μόνο ανεχόταν τις ξένες λατρείες αλλά υιοθετούσε αλλόφυλες θεότητες - δεν υπήρχε άλλωστε ούτε δογματικό πλαίσιο ούτε εξουσία του ιερατείου - χριστιανοί αρχηγοί και ιεραπόστολοι επέδειξαν πνεύμα φανατισμού και αδιαλλαξίας που οδηγούσε συχνά σε εξόντωση των αντιφρονούντων και εξαφάνιση των θρησκευτικών τους συμβόλων. Ακολουθούσαν την εβραϊκή παράδοση της ιδεολογικής μονοκρατορίας. Ο προφήτης Ηλίας με θεϊκή εντολή θανατώνει τους ιερείς του Βάαλ, θεού των Φοινίκων και των Χαναναίων. «Και είπεν Ηλιού προς τον λαόν, συλλάβετε τoυς προφήτες του Βάαλ, μηδείς σωθήτω εξ αυτών - και συνέλαβαν αυτούς και κατάγει αυτούς Ηλιού εις τον χείμαρρον Κισσών και έσφαξεν αυτούς εκεί». Οι Έλληνες όμως είχαν εντάξει τον Βάαλ στον δικό τους θρησκευτικό κύκλο ταυτίζοντάς τον με τον Κρόνο και τον Δία.

Στους πρώτους τρεις αιώνες ο χριστιανισμός θα παραμείνει μειοψηφία στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Το ρεύμα θα δυναμώσει όταν θα ανακηρύξει ο Κωνσταντίνος τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Ωστόσο η νέα θρησκεία δεν διαδόθηκε με τον ίδιο ρυθμό σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλες τις περιοχές. Είχε θερμές απηχήσεις περισσότερο στους ελληνόφωνους πληθυσμούς παρά στους Λατίνους, περισσότερο στα αστικά κέντρα παρά στις αγροτικές περιοχές, περισσότερο στις κατώτερες και μεσαίες τάξεις παρά στις ισχυρές και προνομιούχες.
Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, πιστοί πάντοτε στις παραδόσεις, αντιστέκονται εμμένοντας στην πατροπαράδοτη πίστη και ιδεολογία. Ακόμα και στον έκτο και έβδομο αιώνα η παλαιά λατρεία ήταν ακόμα ζωντανή στους αγροτικούς πληθυσμούς που θεωρούσαν τους αρχαίους θεούς προστάτες της παραγωγής, των κοπαδιών και της υγείας.

H αγροτική μάζα ήταν αδρανής και παθητική μ’ όλο που την απομυζούσαν η κρατική εξουσία και οι φεουδάρχες Υποτασσόταν χωρίς αντίσταση στους δυνάστες της. Το 90% των αυτοκρατορικών πόρων επί ρωμαιοκρατίας προερχόταν από τους αγροτικούς φόρους, και τα πλούτη των ανωτέρων τάξεων από την εκμετάλλευση των δουλοπάροικων στις γαιοκτησίες.

Σπανιότατες οι εξεγέρσεις πληθυσμών της υπαίθρου. Όταν στον Δ΄ αιώνα απαγορεύθηκε η αρχαία λατρεία κει διατάχθηκε το κλείσιμο ή η κατεδάφιση των ναών και η καταστροφή των αγαλμάτων σε ελάχιστες περιπτώσεις εκδηλώθηκε δυναμική αντίδραση στις επιδρομές κατά των ιερών. Η διεισδυση του χριστιανισμού στον αγροτικό κόσμο θα προχωρήσει με αργούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί στον Ζ΄ αιώνα.
Επειδή δεν υπήρχαν στις αγροτικές περιοχές συμπαγείς πληθυσμοί για να προβάλουν αντίσταση, οι χριστιανοί ιεραπόστολοι, με τις ένοπλε ακολουθίες τους κατέστρεφαν κατά τις προσηλυτιστικές εκστρατείες όλα τα σύμβολα των αλλοθρήσκων. Κατακρήμνιζαν τα ιερά, εστίες λατρεiας από γενιά σε γενιά, τρομοκρατούσαν τους γεωργούς, ερήμωναν την ύπαιθρο, σκόρπιζαν την απόγνωση, προκαλούσαν κοινωνική αναστάτωση και οικονομική κρίση. Έπεφτε η παραγωγή περιορίζονταν τα κρατικά έσοδα, στέρευε η κυριότερη πηγή φορολογίας.
Τις τραγικές συνέπειες των χριστιανικών επιδρομών στις αγροτικές περιοχές κaταγγέλλει ο Λιβάνιος στην περίφημη επιστολή του προς τον Θεοδόσιο Α΄. «Σαρώνουν τα πάντα σαν αφηνιασμένοι χείμαρροι και ερημώνουν την ύπαιθρο. Οι vαoί, αυτοκράτορά μου, είναι κτίσματα των αγρών, η ψυχή τους. Αυτές οι αγριότητες αφανίζουν τoυς γεωργούς, τoυς εξαθλιώνουν καθώς χάνουν το θάρρος τους. Και το αποτέλεσμα: ξεπέφτουν οι χωρικοί, χάνει το δημόσιο.»


[Σημείωση Ιστολόγου: Ο Θεοδόσιος ο Α΄ το 324 διέταξε την κατεδάφιση ή το σφράγισμα εθνικών ιερών. Επίσης υπόγραψε την κατάργηση των Ολυμπιακών αγώνων, των Μυστηρίων της Ελευσίνας, την απαγόρευση των θεατρικών παραστάσεων, το κλείσιμο του Σεραπείου – μεγάλος ναός στην Αλεξάνδρεια - τις σφαγές στην Αλεξάνδρεια και έδωσε διαταγή, όταν ξεσηκώθηκε ο λαός της Αντιοχείας – λόγω της βαριάς φορολογίας, της πείνας και των καταπιέσεων - να γκρεμίσουν την πολιτεία, ενώ τι έγινε δεν περιγράφεται].

Οι τοπικές εκκλησιαστικές Αρχές στρέφονταν εναντίον των ανυπεράσπιστων καλλιεργητών και χάλκευαν ψευδείς κατηγορίες για τη δήμευση των αγρών τους. Aπο τη μια μεριά οι εργατικές μέλισσες, γράφει ο Λιβάνιος, κι από την άλλη οι κηφήνες. Επιχειρούν τον βίαιο προσηλυτισμό, εισορμούν στα χωριά και με το πρόσχημα του «σωφρονισμού» επιδίδονται σε ληστείες.

Αυτές oι βαρβαρότητες προκάλεσαν oυσπειρώσεις και αντίσταση των γεωργικών πληθυσμών. Ανησυχώντας η εκκλησιαστική ηγεσία απευθύνεται στην αυτοκρατορική εξσυσiα και εισηγείται του βίαιο προσηλυτισμό των
Αγροτών. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος καλεί τους γαιοκτήμονες του Βυζαντίου να εκχριστιανίσουν τους δουλοπάροικους και κολήγους στα φέουδά τους. να προσλάβουν ιερείς και να χτίσουν εκκλησίες. Ο διαβόητος Ιωάννης της Εφέσου (ΣΤ΄ αι.) καυχιέται ότι κατά την προσηλυτιστική του εκστρατεία - με την τρομοκρατία και τον κνούτο - βάφτισε 70.000 ειδωλολάτρες. Στη Δύση, ο πάπας Γρηγόριος, ο επιλεγόμενος Μέγας (Ε΄ αι.), διαπίστωσε ότι στη Σαρδηνία οι χωρικοί δωροδοκούσαν καταβάλλοντας ένα είδος φόρου, τον κυβερνήτη του νησιού, για να συνεχίζουν ανενόχλητοι την παραδοσιακή τους λατρεία.

Συχνά η πολιτική και εκκλησιαστική εξουσία εξαπέλυε άγριους διωγμούς των πιστών της παλαιάς θρησκείας επιστρατεύοντας η συκοφαντία. Επειδή απαγορεύονταν με διάταγμα του Κωνσταντίνου, οι θυσίες στα ιερά με την απειλή δημεύσεως περιουσιών, πολλοί χριστιανοί, όπως γράφει ο Λιβάνιος, κατέφευγαν σε ψευδείς καταγγελίες για να ενοχοποιήσουν τους αγρότες. Μαζεύονταν σι γεωργοί για να διασκεδάσουν και έσφαξαν ένα αρνί ή ένα μοσχάρι. Αμέσως οι χριστιανοί τoυς κατηγoρούσαν ότι «έθυσαν», ότι έκαναν ειδωλολατρική θυσία παραβιάζοντας τον αυτοκρατορικό νόμο. Αν μάλιστα τραγουδούσαν αντιμετώπιζαν τη βαρειά κατηγορία ότι ανέμελπαν ύμνους στους αρχαίους θεούς.

Τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονταν και οι αναπότρεπτες κοινωνικές αναταραχές έπαιζαν πρωταρχικό ρόλο στην αναμέτρηση των δύο θρησκειών και υποδαύλιζαν τους βανδαλισμούς. Αυτή την πλευρά των αντιθέσεων - τα οικονομικά συμφέροντα - αποκαλύπτει η εχθρότητα που αντιμετώπισε ο απόστολος Παύλας κατά την προσηλυτιστική του περιοδεία στη M. Ασία. Στην Έφεσο ξεσηκώθηκε μέγα πλήθος και εμπόδισε την είσοδό του στο θέατρο. Γιατί; Κάποιος Δημήτριος «αργυροκόπος» που διατηρούσε βιοτεχνία κατασκευής ομοιωμάτων του ναού της Αρτέμιδος και απασχολούσε μεγάλον αριθμό τεχνιτών, συγκέντρωσε τους εργαζόμενους και τους προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι αν επικρατήσει ο χριστιανισμός. Το ιερό της Εφέσου θα σβήσει και θα δυστυχήσουμε. Η πόλη αναστατώθηκε. «Ακούσαντες δε και γενόμενοι πλήρεις θυμού έκραζαν λέγοντες: Μεγάλη η Άρτεμις Εφέσου». Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι «και επλήσθη η πόλις όλη συγχύσεως ώρμησαν δε ομοθυμαδόν εις το θέατρον».Ο Λιβάνιος, στην έκκλησή του προς τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο για προστασία των αρχαίων μνημείων και έργων τέχνης από τις βαρβαρότητες των χριστιανών, υπενθυμίζεί τους διωγμούς των αλλοθρήσκων ιερών από τον Κωνσταντίνο. Δεν περιορίσθηκε στις βεβηλώσεις και ανατροπές βωμών και στον εμπρησμό και τα κλείσιμο των αρχαίων ιερών αλλά και μετέτρεψε ναούς σε πορνεία. Καταγγέλλει επίσης ότι ο διωγμός της παλαιάς θρησκείας είχε ταπεινά ελατήρια. Απέβλεπε δηλαδή στην αρπαγή της περιουσίας των αρχαίων ναών και διανομή της στους ευνοουμένους της εξουσίας.

Οι ιεράρχες και ιεραπόστολοι εμπνέονταν στο μένος τους κατά των αγαλμάτων και έργων τέχνης της παλαιάς θρησκείας από την ιδεολογία της εβραϊκής λατρείας που καταδίκαζε τα «είδωλα», τον ανθρωπομορφισμό. την αναπαράσταση μορφών με άψυχη ύλη. «Επικατάρατος πας άνθρωπος ος ποίησει, γλυπτόν και χωνευτόν, βδέλυγμα Κυρίω έργον χειρών τεχνίτου». Παραμερίζοντας τη διδασκαλία της ευαγγελικής αγάπης, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, επικαλούνται την μήνιν του ιουδαϊκού θεού κατά των λατρευτικών αντικειμένων των άλλων θρησκειών, τις αρές των προφητών και τις αγριότητες των εγκόσμιων ηγεμόνων. «Και ελάλησε Κύριος: Αφανίστε όλα τα αγάλματα από μέταλλο και λίθο. Και εγένετο λόγος Κυρίου: Να συντριβούν όλα τα γλυπτά της Σαμάρειας, να καταστραφούν οι εικόνες και τα αγάλματα. Τάδε λέγει Κύριος. Καταθρυμμάτισε και λίχνισε τα επιχρυσωμένα και επάργυρα αγάλματα και πέταξέ τα σαν κοπριά».
Και η φωνή του Ησαΐα: «Τα αγάλματα να πελεκηθούν όπως τα δέντρα στο δάσος. Όλα τα αγάλματα στη φωτιά. Γιατί δεν είναι θεοί αλλά χειροποίητα αντικείμενα, ξύλα και πέτρες.» «Λέγει Κύριος Σαβαώθ: Θα εξαφανίσω ακόμη και τα ονόματα των αγαλμάτων, για να σβήσουν ολότελα από τη μνήμη». Δεν θα καταστραφούν μόνο τα αγάλματα σας αλλά και οι θεοί σας. O βασιλιάς Ιωσίας αναλαμβάνει εκστρατεία αφανισμού των αλλόθρησκων λατρευτικών συμβόλων. Γκρεμίζει τους βωμούς, κόβει τα ιερά άλση, θερίζει και τσακίζει τα αγάλματα, καίει τα οστά των ιερέων στους βωμούς, κονιορτοποιεί τα γλυπτά. Ένας άλλος βασιλιάς, ο Ασά, γκρέμισε το λατρευτικό άγαλμα της Αστάρτης.
Οι ιεραπόστολοι των πρώτων χριστιανικών αιώνων καλλιεργούσαν το μίσος αλλά και τον τρόμο για την παλαιά θρησκεία και τα σύμβολά της. Διαβεβαίωναν τους πιστούς ότι τα αγάλματα των θεών έκρυβαν επικίνδυνους δαίμονες. Ταύτιζαν μάλιστα την ειδωλολατρία με την κλασσική παιδεία. Με αποτέλεσμα πολλοί Χριστιανοί να απορρίπτουν με αποστροφή τον προγονικό πολιτισμό, τα επιτεύγματα του ελληνικού πνεύματος και των τεχνών. Όποιος μελετούσε τα αρχαία κείμενα έπαιζε με τη φωτιά...”


για το scanάρισμα του κείμενο από το “ΠΟΝΤΙΚΙ”
[και την επεξεργασία του – γιατί δεν βγήκε καλά],
καθώς και για την εισαγωγή και τα σχόλια,
Anef_Oriwn
24/5/2010

34 σχόλια:

Μιχάλης είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση.

Υπάρχει και μια άλλη παλιοδιαθηκή εντολή που λέει ότι θα πρέπει να γκρεμιστούν οι ναοί των απίστων και στη θέση τους να κτιστούν ναοί του... αληθινού θεού.

Αν προσέξει κάποιος, αυτό που έκαναν οι χριστιανοί στους αρχαίους ναούς και βωμούς, με βάση την ίδια εντολή οι μουσουλμάνοι αχρηστεύουν τους χριστιανικούς και τους μετατρέπουν σε τζαμιά ή τους αφήνουν να καταστραφούν με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτό ας το προσέξουμε.

Ανώνυμος είπε...

με την ιδα λογικη οι νεοπαγανιστες της κυπρου του ελευσις ξυπνησαν ξαφνικα τωρα για να αποτρεψουν την ανεγερση ιερου ναου.τους οποιους δεν ενοχλουν τα πολυκαταστηματα στην ληδρας αλλα η περιοχη της αρχιεπισκοπης.δεν ενοχλει τα ξενοδοχεια στην αμαθουντα.

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε,
Γιατί ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΑΣ καταθέτεις τους λόγους που πρέπει να ανεγερθεί ένας τόσο τεράστιος ναός μεσα στην παλιά Λευκωσία.
Πέραν τούτου όμως, που ξέρεις ότι ΔΕΝ υπήρξαν αντιδράσεις για τηνν άναρχη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή της Αμαθούντας; Ή ακόμα αν έγιναν κάπου αλλού ματσαράγκες πρέπει να συνεχίζονται να γίνονται και σ' άλλα μέρη όπως στην παλιά Λευκωσία;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Αγαπητέ μου πρώτα πρώτα οι της Έλευσις δεν είναι νεοπαγανιστές ή τουλάχιστον δεν είναι όλοι. Εκεί συνυπάρχουν άνθρωποι όλων των ιδεολογιών, αρκεί να αγαπούν και να σέβονται τον ελληνικό πολιτισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εχθρεύονται οποιονδήποτε άλλον πολιτισμό.

Η Έλευσις δεν ενίσταται στην ανέγερση καθεδρικού ναού στην παλιά Λευκωσία και ειδικά στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής. Ενίσταται στην ανέγερση οποιουδήποτε οικοδομήματος στην περιοχή διότι εκτός του ότι η περιοχή έχει ανακηρυχθεί σε μνημείο, πρέπει να διατηρήσει τον ιστορικό χαρακτήρα της.

Εναντίον της ανέγερσης του συγκεκριμένου ναού ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ μέρος δεν ενίσταται μόνο η Έλευσις. Ενίσταται και το ΕΤΕΚ, ο Σύνδεσμος Αρχαιολόγων, ο Σύνδεσμος Ξεναγών, περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις, οι κάτοικοι της περιοχής.
Δεν πιστεύω ότι όλοι αυτοί που μαζί με την Έλευσι αποτελούν την Επιτροπή Αγώνα να είναι νεοπαγανιστές.

Γι αυτό πριν γράψεις κάτι είναι καλύτερα να ψάχνεις λίγο το θέμα.

Unknown είπε...

Η Ιστορία, δεν είναι πατασαβούρι και λάστιχο να το τραβολογάει η κάθε πλευρά κατά πως την βολεύει.

Τούτη η "συνήθεια" προϊόν καθαρό της ελλειπέστατης παιδείας μας τραγωδίες δημιούργησε και τραγωδίες θα συνεχίσει να δημιουργεί αν συνεχίσουμε έτσι.

Η Ιστορία των πολιτισμών και κατά συνέπεια των Θρησκειών είναι γεμάτη αίμα και πόνο κάθε φορά με την μεριά των χαμένων.

Ναι, ο Χριστιανισμός επέδειξε αδιανόητη βαρβαρότητα στην επικράτησή του επέβαλλε την υποταγή στη νέα θρησκεία με βασανιστήρια, ιερές εξετάσεις και, κυρίως κατακρεούργησε το ίδιο το περιεχόμενο του εαυτού της προκειμένου να γίνει ένας πληρης εξουσιαστικός μηχανισμός.

Δεν έχει κανείς παρά να μελετήσει τους Γνωστικούς Χριστιανούς, που ήσαν και οι πλησιέστεροι στην εποχή και τα λόγια του Ιησού, για να αντιληφθεί κάποιος τι "παίχτηκε" στη σύνοδο της Νίκαιας προκειμένου όλα να κοπούν και να ραφτούν όπως "έπρεπε".

Η διδασκαλία της ιστορίας στα μέρη μας είναι ακόμα κολλημένη στον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου.

Όταν ακόμα δηλαδή, ο Μύθος και η Ιστορική Παραμυθία, είχαν λόγο ύπαρξης λόγω των συνθηκών.

Σε όλες τις χώρες, όταν σχηματίστηκαν τα Εθνη κράτη όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, ξεπήδησαν μύθοι στηριγμένοι σε θρύλους και φαντασιώσεις προκειμένου να εξυπηρετηθεί -εύλογα και δικαιολογημένα ΤΟΤΕ- το Εθνικό Φρόνημα.

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, σιγά σιγά, έφυγαν από αυτό το στάδιο και πήγαν πιο πέρα. Απομυθοποίησαν τους θρύλους ή τους ενέταξαν εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην Παραμυθία. Έτσι, έμαθαν σιγά σιγά να είναι Κριτικοί και Αυτοκριτικοί στην ίδια τους την Ιστορία χωρίς κομπασμούς ανωτερότητας αλλά, με Αυτοπεποίθηση. Κάτι παντελώς άγνωστο σε εμάς που επιμένουμε πως είμαστε οι πιο σπουδαιοι γιατί έχουμε -τάχα- παππού τον Περικλή.

Unknown είπε...

Εμείς, ως Έλληνες, στη δύση της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ακόμα καυγαδίζουμε για το αν υπήρχε ή όχι το Κρυφό Σχολειό. Ωραία ιστορία μεν, παραμύθι δε. Χρήσιμο και τρυφερό για ΤΟΤΕ.

Εμείς οι Έλληνες, βγαίνουμε από τα ρούχα μας αν μας θίξουν τον Χριστιανισμό και επιμένουμε να πιστεύουμε (μόνοι σε όλον τον πλανήτη σχεδόν) πως το Βυζάντιο ήταν Ελληνικό...

Και όχι τίποτα άλλο, αλλά τα διδάσκουμε αυτά με έμφαση στα παιδάκια μας, τα οποία όσα είναι τυχερά πάνε κάποτε για σπουδές στην Αγγλία ή στη Γαλλία και τη Γερμανία και μαθαίνουν πως η Ιστορία είναι Επιστήμη και όχι λάστιχο προπαγάνδας, ανοίγουν και μερικά ακαδημαϊκά έργα για το Βυζάντιο και χάνουν το έδαφος από τα πόδια τους.

Ο μέσος εγγλέζος ξέρει πως χρωστάει την σημερινή του ύπαρξη στον Francis Drake. Αλλά δεν έχει πρόβλημα παράλληλα να σου πει ότι ο εν λόγω, ήταν πειρατής, σφαγέας, κλέφτης, και εδρασε υπέρ της πατρίδας του ΚΑΙ από πατριωτισμό αλλά ΚΑΙ για να αποκτήσει εύνοια ώστε να γλυτώσει το μπουντρούμι.

Στον μέσο Έλληνα, αν του πεις το ιστορικά δεδομένο πως ο Α εθνικός ήρωας του 21 ήταν Αλβανός, ή ο Β κατέσφαξε χωρίς λόγο χιλιάδες γυναικόπαιδα Τούρκων -ανεξάρτητα από τα όσα ΠΡΑΓΜΑΤΙ του χρωστάει το Έθνος θα σε πει "προδότη" και θα πάθει υστερική κρίση.

Ναι, ο χριστιανισμός έπραξε αναρίμητες βαρβαρότητες σε βάρος του Πολιτισμού και της Γνώσης.

Ίσως, εκείνη την εποχή ήταν αναπόφευκτο.

Η παρηκμασμένη Ελλάδα της ύστερης Αρχαιότητας, η παρηκμασμένη Ρώμη συγκεντρωμένη πια στα χέρια κάποιων φαύλων είχε κατατεμαχίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απέραντη αυτοκρατορία είχε συγκεντρώσει εκατομμύρια από ανθρώπους που δεν είχαν "στον ήλιο μοίρα" Αμόρφωτοι, πένητες, εξαθλιωμένοι, έπεσαν με τα μούτρα στη νέα θρησκεία που σύμφωνα με τα λόγια όχι του Ιησού αλλά των διαφόρων αντ αυτού ένιωσαν πως "ήρθε η δική τους ώρα".

Και κατέστρεψαν όλα όσα στα μάτια τους εκπροσωπούσαν την παλαιά τάξη πραγμάτων. Έναν ολάκερο πολιτισμό.

Ανώνυμε, δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Και αυτά που σημειώνω, δεν είναι ούτε Αντί ούτε Υπερ κανενός.

Είναι βέβαια εξόχως συνοπτικά, αλλά είναι αυτά που σημειώνει η Ακαδημαϊκή Επιστήμη της Ιστορίας σε όλον τον κόσμο. Και αυτοί που τα γράφουν δεν είναι ούτε εχθροί της Ελλάδας και του Ελληνισμού (κάθε άλλο) ούτε...νεοπαγανιστές και άλλες τέτοιες αηδίες.

Αν συνεχίσουμε (όλοι) στην Κύπρο να βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο, σε λίγα χρόνια δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.

Anef_Oriwn είπε...

Καταθέτω [κι εδώ] σχόλιο μου [μακροσκελέστατο γι’ αυτό θα βγει σε τρεις δόσεις] που έκαμα [κι ανάρτησα] στο W.C. Blog, συμμετέχοντας έτσι σε [εκτός θέματος συζήτηση] που προέκυψε και γινόταν εκεί και η οποία [συζήτηση] είχε σχέση και με ζητήματα που θίγονται στην παρούσα καθώς και στην προηγούμενη δική μου [στο Blog μου] ανάρτηση ...

******************************
Είπα να παρεμβαίνω κι εγώ, [αν και ακάλεστος - κι ας με συγχωρέσουν οι άμεσα θιγόμενοι], στην εκτός θέματος [σε σχέση με το κείμενο της ανάρτησης] αντιπαραθετική συζήτηση [περί θρησκευτικών/θρησκειολογικών ζητημάτων] μεταξύ των σχολιογράφων Ussu Olan και Antoni [και με παρεμβολές - σ’ αυτήν - από τον Epanastati, αλλά και με καίριες τοποθετήσεις από τον PolitisPittas], για να καταθέσω μερικά δικά μου σχόλια και σκέψεις ...

Ένοιωσα την ανάγκη να κάμω αυτή την παρέμβαση, όχι γιατί είμαι ειδικός επί του θέματος [ιστορικός ή θρησκειολόγος] και τα ξέρω όλα, αλλά,
1. επειδή και καθώς έχω μελετήσει κάπως [έστω και ερασιτεχνικά] το θέμα, πιστεύω ότι μπορώ να εκφέρω άποψη [όχι τόσο πάνω στες λεπτομέρειες των γεγονότων, όσο πάνω στο γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα], αλλά και
2. γιατί έχω και εγώ καταπιαστεί με το συγκεκριμένο θέμα στις τελευταίες δύο αναρτήσεις μου στο Blog μου – links: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/05/352010.html και http://aneforiwn.blogspot.com/2010/05/362010.html

Κατ’ αρχάς να σημειώσω την τακτική των δύο βασικών σχολιογράφων, και του Ussu Olan, αλλά πιο πολύ του Antoni, να χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την τακτική και μέθοδο του copy-paste [για να μεταφέρουν στα σχόλια τους κείμενα που βρήκαν στο διαδίκτυο] με σκοπό να στηρίξουν τες θέσεις τους. Ο μεν πρώτος για να μας πει ότι ο «Ιουδαιοχριστιανισμός» [όπως το αποκαλεί] είναι υπεύθυνος για ένα σωρό κακά που έπληξαν το (αρχαιο)ελληνικό κόσμο αλλά και τον ελληνισμό γενικότερα, και ο δε δεύτερος να προσπαθεί να “βκάλει κούππαν άπαννην” [να αθωώσει] τον Χριστιανισμό για τες καταστροφές των αρχαιοελληνικών μνημείων και τες μαζικές σφαγές και εξοντώσεις εθνικών.
[Παρενθετικά να σημειώσω ότι ΔΕΝ μέμφομαι της μεθόδου του copy-paste – εξ άλλου τη χρησιμοποιώ κι εγώ αρκετές φορές – αλλά η απουσία προσωπικών απόψεων και τοποθετήσεων καθιστούν την όλη συζήτηση βαρετή κι ανούσια!]

Anef_Oriwn είπε...

Και δυο λόγια επί της ουσίας:
Στις σημερινές [πρωινές αλλά και κατοπινές] παρεμβάσεις του ο σχολιογράφος Antonis], έχει παραθέσει ένα κατεβατό από κείμενα που έχει ανακαλύψει σε ιστοσελίδα [στο διαδίκτυο] και με τα οποία προσπαθεί να στηρίξει τες προσεγγίσεις του [link: http://www.apologitis.com/gr/ancient/yperaspisi.htm]. Δεν κατάλαβα όμως τι προσπαθεί να μας πει μ’ όλες αυτές τες παραθέσεις... Να ΜΑΣ δείξει ότι ΔΕΝ έχουν γίνει σφαγές, λεηλασίες και καταστροφές [σε βάρος των εθνικών και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού] από τους τότε πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες της ανερχόμενης Ανατολικής Ρωμαϊκής [και μετέπειτα ονομασθείσας Βυζαντινής] Αυτοκρατορίας; Μα γι’ αυτό το θέμα [τα εγκλήματα] γίνεται και εμμέσως παραδοχή και στο σημείο 1ον της παρέμβασης του σχολιογράφου Antoni, με ημερ. 25 Μαΐου 2010 8:41 π.μ., όπου χαρακτηριστικά [και πολύ sicάτα] ΜΑΣ λέει ότι “… Η μη εφαρμογή της νέας Διαθήκης από τους ανθρώπους πηγάζει από την ατέλεια αυτών και όχι από την ατέλεια του Χριστού ούτε της Διαθήκης. Υπεύθυνοι για διάφορα ευτράπελα ... [σημ. Ιστολόγου: «ευτράπελα» οι σφαγές ανθρώπων] ... ήταν, είναι και θα είναι αρκετοί ηγήτορες, θρησκευτικοί και μη, κάποιοι από τους φανατισμένους πιστούς και όχι η Θρησκεία του Χριστιανισμού…”
Επίσης στην εισαγωγή του εν λόγω κειμένου από το οποίο ο σχολιογραφος Antonis παράθεσε τα συγκεκριμένα αποσπάσματα [όμως την εισαγωγή παρέλειψε να την παραθέσει] λέγει επί λέξει και τα εξής: “Οι ηγέτες του Χριστιανισμού θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τα θύματα που δημιούργησαν εξ ονόματός της πίστης μερικοί από τους προκάτοχους τους. Κάποιοι εξ αυτών κατεύθυναν μερικές φορές τις μάζες σε ενέργειες αντίθετες προς αυτήν. Το βάρος βέβαια δεν πέφτει μόνο στην ηγεσία αλλά και σε φανατισμένους απλούς πιστούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα λαθεμένων ενεργειών με βάση την πίστη είναι η Ιερά εξέταση από τους δυτικούς, οι σταυροφορίες (με συνεισφορά και των Βυζαντινών) κ.α. Προσωπικά σαν Χριστιανός ο Ανώνυμος Απολογητής ζητά βαθιά συγνώμη από όλα τα θύματα, καθότι η πίστη δεν είναι επιτρεπτό να επιβάλλεται. Ο Χριστός είναι ο Πρώτος διδάξας. Η κατήχηση είναι θεμιτή, αλλά η επιβολή της πίστης δια της βίας όχι μόνο «δεν σώζει» τους άλλους, αλλά καταστρέφει τους πράξαντες και επιφέροντες την βία.”

Ως φαίνεται ΔΕΝ υπάρχει αμφισβήτηση τού ότι στ’ όνομα του Χριστιανισμού έγιναν ΚΑΙ εγκλήματα. Έχω την άποψη όμως ότι τούτα τα εγκλήματα [που διεπράχθησαν είτε με την έγκριση και την συμμετοχή ή έστω την ανοχή των εξουσιών κατά τη διαρκή τους αλληλο-σύγκρουση για επικυριαρχία] ΔΕΝ μπορούν να αναιρέσουν ή/και να καταργήσουν το βαθύτερο και πανανθρώπινο μήνυμα του Χριστιανισμού για αγάπη, ειρήνη και συναδέλφωση [έστω κι αν αυτό φαντάζει ουτοπικό και ιδεαλιστικό] ...
[Διερωτούμαι όμως παράλληλα αν ο κος Antonis κάμνει την ίδια προσέγγιση και για τα εγκλήματα που έγιναν στ’ όνομα του σοσιαλισμού/κομμουνισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η κομμουνιστική ιδεολογία στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.]

Η δική μου αυστηρή [και καυστική] κριτική [πάνω σε τέτοια θέματα] έχει ως βασικό αποδέκτη την Εκκλησία, η οποία με υποκριτικό τρόπο έχει αναγάγει σε “μέγες” και “αγίους” τους “χριστιανούς” θύτες όλων αυτών των εγκλημάτων παραγνωρίζοντας ή υποβαθμίζοντας το δικό τους ρόλο [έστω και ως ηθικών αυτουργών] σ’ αυτά! [Ή μήπως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;]

Anef_Oriwn είπε...

Στο 6ον σημείο της παρέμβασης του κου Antoni, γίνεται μια προσπάθεια συμψηφισμού των εγκλημάτων των ΜΕΝ [δηλ. των εθνικών ή/και των ελλήνων] σε βάρος των χριστιανών κατα τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, με αυτά των ΔΕ [των χριστιανών] σε βάρος των εθνικών, από τον τρίτο μετά Χριστό αιώνα και εντεύθεν. Προσωπικά πιστεύω ότι όλ’ αυτά [οι καταστροφικές και πολυαίμακτες συγκρούσεις] εμπίπτουν στη σφαίρα της συγκρουσης του νέου [που δεν είναι κατ’ ανάγκη και προοδευτικό] με το παλιό και στην πάλη τους για την τελική επικράτηση είτε του ενός είτε του άλλου [ κάτι που εξακολουθεί να γίνεται μέχρι και σήμερα - και δια πυρός και σιδήρου μάλιστα]...

Πιστεύω ότι το θέμα το ‘θεσε πολύ καλά και στες σωστές του διαστάσεις με τες παρεμβάσεις του ο PolitisPittas. Λέει χαρακτηριστικά: “… η ιστορία δεν είναι καλαμπουράκι για φανατισμένους, όταν εκπίπτει εκεί καταντά προπαγάνδα της μίας ή της άλλης πλευράς. Το να παίρνουμε αποσπασματικά διάφορα εδάφια και να τα σερβίρουμε εκτός ιστορικού πλαισίου –τι προηγήθηκε, τι έγινε μετά, γιατί έγινε αυτό που έγινε- δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, απλά προσθέτει κραυγές σε ένα ήδη κουρασμένο τοπίο.
Ζητήματα που αφορούν την Ιστορία, την εμφάνιση των θρησκειών, την εξάπλωσή τους κλπ, μόνο με ηρεμία μπορούν να συζητηθούν για να οδηγούν και κάπου-αν όχι σε τελικά συμπεράσματα- έστω στο να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, αντί να υπερασπίζεται ο κάθε ένας μόνος του με πείσμα κάτι που επέλεξε ως απόλυτη αλήθεια…”


Θα ήθελα όμως εν κατακλείδι να επαναλάβω τζιαι τη γνωστή ατάκα του Μαρξ [έστω κι αν ακουστώ δογματικός] που λέει πως «η θρησκεία είναι όποιο των λαών»! Δύσκολο ν’ αλλάξει αυτό!

Τέλος να προσθέσω [μια και έγινε αναφορά και στην “αίρεση” των Βογομίλων – πιο σωστά “Μπογκομίλων” ή Bogomiltsi], ότι συνήθως οι “αιρέσεις” αποτελούσαν κοινωνικά κινήματα [με ρίζες στον απλό λαό], που έρχονταν για διάφορους λόγους [συνήθως κοινωνικοοικονομικούς] σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τες κυρίαρχες εκκλησιαστικές και πολιτικές ηγεσίες – στο τέλος όμως αυτά τα κινήματα κατατροπώνονταν και διαλύονταν με τρόπους καταστροφικούς έστω κι αν δήλωναν χριστιανοί.

Kokoui είπε...

Λες αγαπητέ άνεφ-ορίων, να μας βγει τελικά ο Έρογλου από αριστερά και να ανατρέψει τους εκλογικούς σχεδιασμούς Χριστόφια-Στεφάνου και Καρογιάν-Φωτίου, της περίφημης εκείνης συνάντησης του προεδρικού;Θα αντέξει άραγε ο Χριστόφιας, να τραβήξει το Κυπριακό μέχρι τις επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, για να τηρήσει τις μυστικές συμφωνίες;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
ότι κι αν γράψουμε, ότι κι αν πούμε, αν δεν υπάρχει αντίκτυπος στο σήμερα, χάνουμε τον καιρό μας.
Δεν ωφελεί σε τίποτε.
Θα μου άρεσαν καλύτερα τέτοιου είδους κείμενα. Να καίνε.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Η δράση του χριστιανικού ιερατείου με ολοφάνερες καθημερινές αποδείξεις.

Παίρνουμε τον πληθυσμό της Ελλάδας που πάνω-κάτω είναι δέκα εκατομύρια.
Όλοι αυτοί θα υπάρξουν ζωντανοί περίπου 70 χρόνια. Μετά άλλοι πάλι. Σίγουρη και εξασφαλισμένη πελατεία. “Τούτης της βασιλείας (πελατείας θέλουν να πουν) ουκ έσται τέλος.”
Κατά τη διάρκεια της ζωής τους αυτά τα 10 000 000 Ελλήνων:
Δε θα γεννηθούν με συνέπεια η μαμά τους να χρειαστεί τον καθαρισμό του παπά από την ακαθαρσία-αμαρτία της γέννας; (άκου ανοησίες) Βεβαίως, και θα αφήσουν και κάτι στο παγκάρι, επί τη ευκαιρία.
Δε θα βαφτιστούν; Βεβαίως, και θα τα ακουμπήσουν γερά για να πιάσει καλύτερα το μυστήριο, επί τη ευκαιρία.
Δε θα εκκλησιαστούν μέσα από τους υποχρεωτικούς εκκλησιασμούς του σχολείου; Βεβαίως, και θα αφήσουν και κάτι στο παγκάρι, επί τη ευκαιρία .
Δε θα αρραβωνιαστούν; Βεβαίως,και κάτι θα αφήσουν και στο παγκάρι, επί τη ευκαιρία.
Δε θα παντρευτούν; Βεβαίως, και θα τα ακουμπήσουν γερά για να πιάσει καλύτερα το μυστήριο, επί τη ευκαιρία.
Δε θα γιορτάσουν την ονομαστική τους εορτή αρχίζοντας με εκκλησιασμό πρώτα πρώτα; Βεβαίως, και θα αφήσουν και κάτι στο παγκάρι, επί τη ευκαιρία.
Δε θα εκκλησιαστούν και περίπου χίλιες φορές Κυριακές-αργίες-βαφτίσια-γάμους-κηδείες-μνημόσυνα; Βεβαίως, και θα αφήνουν και κάτι στο παγκάρι, επί τη ευκαιρία.
Δε θα βάλουν και μερικές φορές το κάτι παραπάνω στους συχνούς εράνους για το κτίσιμο τάχα της τάδε εκκλησίας κλπ; Ε θα βάλουν απλόχερα για να συγχωρεθούν και λίγες αμαρτίες μην έρθουν οι επόμενες και γίνουνε πολλές, επί τη ευκαιρία.
Δε θα πάνε με πλήρη επισημότητα και στην παρέλαση των τάδε λειψάνων-εικόνων-φώτων-ρούχων-αντικειμένων κλπ κάποιων αγίων με ξεχωριστή κατάνυξη τόσο στο πνεύμα όσο και στην τζέπη; Βεβαίως, και θα βάλουν απλόχερα για να συγχωρεθούν ακόμα λίγες αμαρτίες μην έρθουν οι επόμενες και γίνουνε πολλές, επί τη ευκαιρία.
Δε θα πεθάνουν με το καλό και προς ευχαρίστηση του παπά που το περίμενε πως και πως; Βεβαίως και θα τα ακουμπήσουν γερά (μέσω συγγενών) για να πιάσει καλύτερα το μυστήριο, επί τη ευκαιρία.
Δε θα θέλουν και καμιά εικοσαριά μνημόσυνα; Βεβαίως θα θέλουν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους. Και θα τα παίρνει και το παγκάρι γερά, για να πιάνουν καλύτερα οι ευχές, να μη βασανίζεται ο τρισμακάριστος, επί τη ευκαιρία. Λες και δε συγχωρέθηκε από τα προηγούμενα μνημόσυνα και θέλει κι άλλα. Τη δουλειά της συγχώρεσης την κάνει λίγη-λίγη ο θεός, να μη κουράζεται

Βάλε τώρα φίλε μου με το νου σου. Ο κάθε ένας μας κατά τη διάρκεια της ζωής του δε θα καταβάλει 300 ευρώ το λιγότερο;
Δηλαδή: 10 000 000 Χ 300=3 000 000 000=Τρία δισεκατομύρια μαλακτά, κάθε 70 χρόνια. Μιλάμε για τέτοιο εισόδημα. Από εκδηλώσεις ανούσιες και παντελώς αχρείαστες χώρια από αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, πώληση βιβλίων θρησκευτικής εφαρμοσμένης αερολογίας, φυλακτών, ταμάτων, εξορκισμών και πόσα πόσα άλλα!
Τρία δισεκατομύρια μαλακτά ευρωπουλάκια κάθε 70 χρόνια, καθαρά, γιατί τους μισθούς όοολων των ρασοφόρων τους καταβάλλει το κράτος.

Κατάλαβες τώρα γιατί δεν θέλανε τον πολιτικό γάμο;
Κατάλαβες τώρα γιατί δεν θέλανε την καύση των νεκρών;
Χάνουν εισόδημα φίλε μου. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια, χάνουν εισόδημα.
Τα άλλα όλα περί θεών και δαιμόνων είναι κουτόχορτο για τον καθένα μας.
ΚΟΥ-ΤΟ-ΧΟ-ΡΤΟ.
Κατάλαβες και ποιός πληρώνει τον antonis και τον κάθε antonis να είναι ετοιμοπόλεμος και αποφασισμένος να μην αφήσει να ακουστεί τσιμουδιά, όταν κάποιος από μας δοκιμάσει να πει τα πράματα με το όνομα τους;
Πληρωμένοι και ετοιμοπόλεμοι από καιρό με όλα τα μέσα στη διάθεση τους. Καλογραμμένες αλλά ολοφάνερες ψευδολογίες και χίλια δυό άλλα αποτρεπτικά τεχνάσματα. Αμέ; Θα τους αφήσεις ανενόχλητους;

ο ύποπτος είπε...

@Ussu,
ΟΧΙ ΔΕΝ (θα πάρω).
Και αυτό είναι συνειδητή στάση ζωής, όχι όμως "κόλλημα" αφού η κοινωνική συναναστροφή δεν είναι χριστιανική εφεύρεση. Απεναντίας.

@Όλοι οι άλλοι...
Με εκπλήττει η μακροσκελής συζήτηση για τα αυτονόητα και οφθαλμοφανή (για όποιους έχουν μάτια). Που, άθελα, συντηρεί τους μύθους (αν και προσπαθεί για το αντίθετο).

Εισηγούμαι να καταπιαστούμε με κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον: την αναβίωση του Ναζισμού-Φασισμού στις πρώην χώρες του Σοσιαλισμού (που δεν κατάφερε να κτίσει τον Νέο Άνθρωπο). Για διαβάστε τα κατορθώματα του ΕΔΑΔ (που μερικοί εγχώριοι ειδήμονες προσεύχονται σε αυτό τζιαί κολλούν τα σhιλη τους όταν το προφέρουν):
http://rt.com/Politics/2010-05-17/european-court-kononov-latvia.html
http://english.pravda.ru/world/europe/20-05-2010/113442-court_human_rights-0
http://www.telegraph.co.uk/sponsored/russianow/politics/6931706/Ex-Soviet-partisan-Vasily-Kononov-fights-his-last-World-War-Two-battle.html

Σαφέστατα η Ιστορία επαναλαμβάνεται και ο νικητής την ξαναγράφει κατά το δοκούν. Εκτός και αν δεν το αφήσουμε. Συνειδητά.

Φυσικά στα δικά μας Μέσα ούτε που τολμούν να αναφέρουν καν τέτοιες αποφάσεις. Ούτε καν φτάνουν στα αυτιά τους τέτοιες ειδήσεις.

Anef_Oriwn είπε...

Ussu Olan,

Σίγουρα και πρέπει να αποκαλύπτεται και να στηλιτεύεται ο συντηρητικός, υποκριτικός και παραπλανητικός λόγος [και ρόλος] της Εκκλησίας [και ΟΛΩΝ των θρησκειών], αλλά έχω την άποψη ότι τούτο πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα στο συγκεκριμένο χωροχρόνο, [κι όχι με τρόπο που να υποβάλει ότι άμα κατατροπώσουμε της θρησκεία τότε θα λυθούν ΟΛΑ μας τα προβλήματα] ...
Γιατί όπως είπε κι ο PolitisPittas κάπου αλλού “… η ιστορία δεν είναι καλαμπουράκι για φανατισμένους, όταν εκπίπτει εκεί καταντά προπαγάνδα της μίας ή της άλλης πλευράς. Το να παίρνουμε αποσπασματικά διάφορα εδάφια και να τα σερβίρουμε εκτός ιστορικού πλαισίου –τι προηγήθηκε, τι έγινε μετά, γιατί έγινε αυτό που έγινε- δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, απλά προσθέτει κραυγές σε ένα ήδη κουρασμένο τοπίο…”

Anef_Oriwn είπε...

Ύποπτε,

ΣΕ καλωσορίζω ξανά στον τσαρδί ΜΟΥ! Που πας και χάνεσαι κι ΕΣΥ!

Αγαπητέ φίλε, κάποτε είναι αναγκαίο να υπερασπιζόμαστε και τα αυτονόητα ή/και να επαναλαμβάνουμε θέσεις διαχρονικές γιατί τούτες δέχονται επιθέσεις ... Και μέσα σ’ αυτά είναι και η αντίσταση που πρέπει να προβάλουμε προσπάθεια που γίνεται για εξομοίωση του Σοσιαλισμού/Κομμουνισμού [και γενικότερα της Αριστερής ιδεολογίας] με τον Ναζισμό. Όμως γιατί να παραβλέπουμε και τα ζητήματα θρησκείας που απασχολούν και ταλαιπωρούν τον καθημερινό άνθρωπο;

Το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι [“…την αναβίωση του Ναζισμού-Φασισμού στις πρώην χώρες του Σοσιαλισμού (που δεν κατάφερε να κτίσει τον Νέο Άνθρωπο) …”] και τα κρούσματα που έχουν σημειωθεί τελευταία στες χώρες της Βαλτικής είναι στα υπ’ όψη μου για μια ανάρτηση το συντομότερο. Όμως ΕΣΥ γιατί ΔΕΝ γράφεις πλέον στο δικό ΣΟΥ Blog;

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,

Εν όσο ΔΕΝ καταθέτεις ολοκληρωμένες θέσεις κι απόψεις [παρά μόνο εξυπνακίστικά ερωτήματα] ΔΕΝ θα ασχολούμαι με τα γραφόμενα ΣΟΥ!
Απλώς εδώ [και πιο κάτω] θα μεταφέρω δύο σχόλια ΣΟΥ που έκαμες στο W.C. Blog [link: ], για να δείξω τη θολούρα και σύγχυση [αν είναι όντως έτσι και δεν είναι κάτι άλλο, όπως ας πούμε προβοκάτσια] που επικρατεί στις σκέψεις σου. Μπορεί όμως να ‘ναι τζιαι προσπάθεια σκόπιμη να νεκατώνεις τα χώματα [για τους δικούς ΣΟΥ λόγους], αλλά πρόσεχε να μεν μπουν οι σκόνες μέσα στα μμάδκια ΣΟΥ.

Λαλεί λοιπόν το συμπαθέστατο κατα τ’ άλλα Kokouiν:
1. “Ο/Η Kokoui είπε...
Μετά από κείνο το ΄«αλλού αυτά» του Καρογιάν,ιμίσιη μου,προς τον Ντάουνερ,υπάρχει καμμιά αμφιβολία, πως δεν θα ξαναπεράσει από την Κύπρο,πιο ψεύτης,απατεώνας και ανήθικος πολιτικός, από τον εξουσιόκαυλο Αρμένη;Νομίζει ο Καρεκλογιάν, ότι ξεχάσαμε τις αποκαλύψεις του ακαδημαικού Κώστα Μαυρίδη,τις οποίες δημοσίευσε μάλιστα και αυτούσιες το Christofias watch η νομίζει ότι απευθύνεται σε καύρους;Μπορεί το christofias watch, να τις αναδημοσιεύσει, για να καταλάβει ο Κυπριακός λαός από τι είδους κάστα κυβερνάτε;
27 Μαΐου 2010 12:08 π.μ.”

[Παρεμπιπτόντως Kokouiν, λέμε «κάφρους» κι όχι «καύρους». Και θαυμαστής του Κώστα Μαυρίδη τώρα, πέραν από θαυμαστής του Κυριάκου Τζιαμπάζη;]

2. “Ο/Η Kokoui είπε...
Λαλείς ρε Ταβάνι,στις επόμενες προεδρικές εκλογές, να σε εκλέξουμε πρόεδρο εκ περιτροπής, μαζί με τον συμπαθέστατο εκ Πάφου διαχρονικό υποψήφιο Ούτοπο;Τι θα λεγες με τέσσερα χρόνια πρόεδρο τον Ούτοπο,δύο εσένα και με κυβερνητικό εκπρόσωπο τον άνεφ-ορίων;
27 Μαΐου 2010 12:49 π.μ.”



Επεξηγήσεις δεν χρειάζονται. Τα ευκόλως εννοούμενα παρά και λείπονται!
Κώλος τζιαι βρατζιήν ο Kokouiς με τα “Κοπέλια” του W.C. Blog!!!

Kokoui είπε...

Σημείο 1: Δεν είμαι θαυμαστής του Κώστα Μαυρίδη.Αλλά της ενέργειας του, να ξεσκεπάσει ακόμα ένα πατριδοκάπηλο απατεώνα και μάλιτα συναγελαζόμενο με το ΑΚΕΛ.Έστω και εάν, τα κίνητρα του ήταν αλλότροια και όχι η διαφώτιση του κυπριακού λαού.Τι Κουλίας τι Κάρογιαν;Για μένα το ίδιο σκατό είναι.Για σένα βέβαια όχι,γιατί ο δεύτερος,εξυπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα.
Σημείο 2:Νόμιζα ότι καταλαμβαίνεις από χιούμορ.Αλλά μέχρι και αυτό χρησιμοποιάς, για να παραπλανήσεις το αναγνωστικό σου κοινό και να το αποπροσανατολίσεις από την ουσία του ερωτήματός μου.Ερώτημα,το οποίο,εάν και «ενοχλητικό», μέσα σε λίγες λέξεις, φανερώνει την κατάντια της σημερινής «αριστεράς».Κατάντια που δεν θέλεις να δεις.Η μάλλον,που δεν σου επιτρέπουν η κομματική σου δουλοπρέπεια και το κομματικό σου συμφέρον, να δεις.
Σημείο 3:Eχεις ακούσει ποτέ σου την φράση τυπογραφικό λάθος;Εάν την έχεις ακούσει,τότε κόφτες μαλακίες.«Αλλού αυτά», που λέει και ο μεγαλύτερος καραγκιόζης της καραγκιοζοακελοδηκοικής «συνεργασίας».

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,
O.K., ΕΣΥ εν τζιαι ...

Ανώνυμος είπε...

ANEF,
μου θύμησες λίγο το ούσσου να περάσομεν και ομολογώ ότι δεν το περίμενα.

Φίλε μου η άποψη μου είναι ότι, πράγματι για όλα τα δεινά των χώρων που κατοικούν Ελληνόφωνοι-και ας μην παρεξηγηθεί αυτός ο όρος, αλλά νομίζω είναι ο σωστός-φταίει για όλα η θρησκείας μας. Όχι σώνει και καλά με την κοσμολογία της, ούτε με την ιστορία της-που έχουν μερίδιο ευθύνης και αυτά τα δύο σίγουρα-αλλά με τη δύναμη που κληρονόμησε και που εξακολουθούμε κι εμείς μαζοχιστικά να της ανανεώνουμε και ενισχύουμε πάνω στο δικό μας "ζειν".

Εδώ κολλάει το "δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται". Δηλαδή, δεν είμαστε εμείς εντάξει. Γι' αυτό έχουμε και τόσα προβλήματα από διάφορους χώρους και με διάφορους τρόπους. Και γιατί δεν είμαστε εντάξει; Γιατί δεν έχουμε παιδεία της αρετής, της αξιοπρέπειας, της κρίσης και της λογικής. Και γιατί δεν έχουμε; Γιατί αυτά δεν τα γουστάρει η εκκλησιά. Και ποιος της δίνει το δικαίωμα και τη δύναμη της εκκλησιάς, να μας "παιδεύει" κατά πως γουστάρει; ΕΜΕΙΣ. Όπως η κότα με το αυγό ένα πράμα!

Anef_Oriwn είπε...

Ussu Olan,

Καθόλου ΔΕΝ ΣΟΥ υπόβαλα «ούσσου να περάσομεν»… Απλώς επεσήμανα ότι [κατα τη γνώμη ΜΟΥ] είναι λανθασμένο να επικεντρώνουμε την κριτική μας αποκλειστικά στην Εκκλησία [ή τη θρησκεία] και την ίδια στιγμή να μην αγγίζουμε [να αφήνουμε στο απυρόβλητο] το υπόλοιπο αστικό εποικοδόμημα και την καπιταλιστική βάση της κοινωνίας μας, την οποία σε τελική ανάλυση είναι αυτή που εξυπηρετούν τέτοιοι θεσμοί. Η θρησκεία [και η Εκκλησία] αποτελούν συστατικά μέρη του συστήματος ...
[Δες και τα σχόλια μου προς την Blogger “κι αγνάντευε ...” στην προηγούμενη ανάρτηση ΜΟΥ] ...

Ανώνυμος είπε...

ANEF,
Α κατάλαβα τώρα!
Θα βάλω ένα σύντομο σχόλιο, γιατί αυτό το θέμα είναι ατελείωτο.

Ο καπιταλισμός κουβαλήθηκε από τη "ζωϊκή" εποχή του ανθρώπινου είδους. Έπρεπε να φάει ο δυνατός πρώτος και όσο ήθελε μάλιστα, για να μείνει ζωντανός να συνεχίσει το κυνήγι και τη διαιώνιση του είδους. Δηλαδή, δεν είναι μια κατάκτηση του ανθρωπίνου πνεύματος που συνέβη με τον εξανθρωπισμό του είδους. Είναι μια συνέχιση του αρχέγονου ζωϊκού ενστίκτου. Αυτό εύκολα μπορεί να παρατηρηθεί και σε όλα τα ζώα. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα οιουδήποτε ζωντανού οργανισμού.
Επομένως για να αντικατασταθεί ο καπιταλισμός, εκείνο που χρειάζεται είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου πνεύματος σε τέτοιο σημείο που να μπορεί να παραμερίσει το αρχέγονο ένστικτο.
Ελπίζω να είναι σαφές το ότι εννοώ ότι, ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να εκδιώξει το καπιταλιστικό του ένστικτο από τις κοινωνίες του, το οποίο θεωρώ ότι είναι υπαρκτό σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις σήμερα, ακόμα και στον κομμουνισμό.
Το πιο απογοητευτικό όμως είναι ότι, εφ όσον δεκτούμε ότι το επίπεδο του ανθρωπίνου πνεύματος σήμερα δεν είναι σε θέση να παραμερίσει τον καπιταλισμό ως ένστικτο στην ουσία που είναι, άρα δεν μπορεί να εφεύρει και το σύστημα εκείνο που φυσιολογικά θα τον αντικαταστήσει.
Πρέπει πάλι να ξεκαθαρίσω ότι το"δυνατό ζώο" του τότε, είναι ο "οικονομικά δυνατός" του σήμερα.

Επανέρχομαι στο θέμα μας.
Θεωρώ ότι, οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς ενδυνάμωση δογμάτων-θρησκειών, είναι εκδήλωση ανθρώπινης φύσης με καταβολές ζωώδους καπιταλιστικού ενστίκτου ακριβώς γιατί αυτό τούτο εξυπηρετεί τελικά, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς αλλη οιαδήποτε κατεύθυνση, έστω στα τυφλά, είναι πιθανόν πρόωρη εκδήλωση ανόδου στη ανθρώπινη πνευματική κλίμακα, που θα φέρει και τον παραμερισμό του καπιταλιστικού ενστίκτου.

Η θρησκεία είναι μια καλή καπιταλιστική εφεύρεση-τέχνασμα που επιτρέπει στν δυνατό να εκμεταλλεύεται τον αδύνατο. Και εδώ είναι που αξίζει και θαυμασμό στο τέλος-τέλος. Γιατί όχι; Καταφέρνει και τον αδύνατο, να το δέχεται ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ.

Anef_Oriwn είπε...

Δηλαδή αγαπητέ Ussu Olan το ζήτημα είναι η ικανοποίηση του «αρχέγονου ζωϊκού ενστίκτου» για φαγητό – όλο και πιο πολύ φαγητό; Τελικά όμως ποιος θα μοιράσει το φαγητό στα ίσα;
Και πέραν από «το όπιο του λαού» τη θρησκεία “… που επιτρέπει στον δυνατό να εκμεταλλεύεται τον αδύνατο …”, το ίδιο δεν κάμνουν και τα ΜουΜουΕ, τα σχολεία, ο στρατός;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ANEF,
1. Ναι, κατά την γνώμη μου το ζήτημα είναι η ικανοποίηση του «αρχέγονου ζωϊκού ενστίκτου». Βέβαια σήμερα δεν εννοούμε μόνο το φαγητό. Μάλλον εννούμε οτιδήποτε μπορεί να ιδιοποιηθεί και να προσφέρει πλεονέκτημα έναντι του άλλου.

2. Δεν γνωρίζω κανέναν και τίποτε που να μπορεί να μοιράσει το "φαγητό" στα ίσα. Ούτε και αν γίνεται και δεν είμαι και σίγουρος καν αν πρέπει.
Είπαμε. Μάλλον δεν έφτασε ακόμα κανένας μας σ' εκείνο επίπεδο εξέλιξης. Δεν μπορεί ο σημερινός εγκέφαλος μας να επεξεργαστεί ικανοποιητικά αυτό το θέμα.
Δεν είναι άσχημα όμως να αντιληφθούμε έστω και μόνο το πρόβλημα και δειλά δειλά να ψάξουμε κάποιες λύσεις.

3. Το ίδιο κάνουν όλοι και παντού. Αν ψάξεις ψύχραιμα, θα το βρεις και στον αρχέγονο χριστιανισμό και στον τότε υπαρκτό σοσιαλισμό.
Διότι όπου υπάρχουν έστω και μόνο δύο άνθρωποι, ο ένας είναι προνομιούχος έναντι του άλλου.

Anef_Oriwn είπε...

Ussu Olan,
Η ανισομερής κατανομή του "φαγητού" ή η ύπαρξη πλεονεκτημάτων για προνομοιούχες μειοψηφίες αποτελεί [διαχρονικό] χαρακτηριστικό των ανταγωνιστικών κοινωνιών [από τα πολύ παλιά παλιά χρόνια μέχρι σημερα] ... Και δεν μπορούν οι όποιες ξεχωριστες κοινότητες [όπως ας πούμεν οι χριστιανικές] παρά τες διακηρύξεις τους περί ισότητας, να ξεφύγουν απ' αυτές τες καταστάσεις, καθώς αργά ή γρηγορα αφομοιώνονται από το σύστημα ...
Έχω όμως την εντύπωση πως κάτι τέτοιο δεν χαρακτήριζε τες αρχέγονες/πρωτόγονες κοινωνίες ...
Απ' εκεί και πέρα η κατανόηση απλώς και μόνο του προβήματος [χωρίς ποροτάσεις για διεξόδους], ΜΑΣ κάμνει απλώς μουρμούρηδες!

Ανώνυμος είπε...

ANEF,
Μουρμούρηδες;
Όχι όχι, ρεαλιστές μας κάνει!
Πρώτα παραδέχεσαι το πρόβλημα και μετά προσπαθείς να βρείς κάποιες λύσεις.
Είναι πανανθρώπινο πρόβλημα και χρειάζεται, η οποιαδήποτε προσπάθεια να έχει πανανθρώπινο πεδίο δράσης, ξεκινώντας έστω από τη γειτονιά μας.
Εγώ διάλεξα τη διεμβολή των θρησκειών και ελπίζω να επηρεάσω-αφυπνήσω έστω και μονάχα έναν.
Αν άλλοι βρούν καλύτερους τρόπους, θα συστρατευτώ μαζί τους σίγουρα.
Τα λέμε.

ο ύποπτος είπε...

@Ussu & Anef
Α! Κάτι ενδιαφέρον.
Νομίζω τα γεγονότα σας διαψεύδουν. Στα (όχι τόσο) πολύ παλιά χρόνια της Κυπριακής υπαίθρου (και όχι μόνο) το αίσθημα αλληλεγγύης, συμπάθειας και αλληλοστήριξη ήταν κατά πολύ πιο ανεπτυγμένο από σήμερα. Θυμάται κανένας πως γίνονταν οι δουλειές, οι γάμοι, τα γεννητούρια, τα βαφτίσια, ο θάνατος, οι ταφές;
Δεν είναι αυτό μέγα οξύμωρων γεγονός; Στη μεγάλη φτώχεια, την πείνα και την κακουχία να υπάρχει μεγάλη αδελφοσύνη και αλληλεγγύη και στον πλούτο των υλικών αγαθών και της σπατάλης να υπάρχει οξεία έχθρα και αδιαφορία.
Θα ανέμενε κανείς ο πλούτος και η "γεμάτη κοιλιά" να είχαν, τουλάχιστον, κατευνάσει το "αρχέγονο ένστικτο". Δεν είναι;
Μήπως είναι κάτι άλλο που υπάρχει εδώ;

Anef_Oriwn είπε...

Ussu Olan,

Μ’ όλο το σεβασμό αλλά αν επικεντρωθείς αποκλειστικά στην «διεμβολή των θρησκειών», νομίζω ότι κάπου θα χάσεις το τόπι!
Πέραν τούτου θα επαναλάβω την θέση μου ότι, άμα απορρίπτουμε κάτι ή/και στοχεύουμε στην κατάργηση του, πρέπει να έχουμε [και προτάσσουμε] και υπαλλακτικές λύσεις και διεξόδους! Δεν είναι αρκετό, αλλά ούτε και παραγωγικό να στεκόμαστε [για την ώρα] απλώς ενάντια στη θρησκεία. Πρέπει να καταθέτουμε και απόψεις για το τι προτείνουμε και τι στηρίζουμε ή πως θα πετύχουμε τους στόχους και σκοπούς μας...
Τούτο αποτελεί και μια βασική και ουσιαστική διαφορά στις σκέψεις και τις προσεγγίσεις μεταξύ των δύο μας ... Κι αυτό το αναφέρω ως απάντηση στο [επιφανειακό] συμπέρασμα του Ύποπτου ότι “... τα γεγονότα μας διαψεύδουν...” Σε τι διαψευδόμαστε, αγαπητέ Ύποπτε;

Anef_Oriwn είπε...

Ύποπτε,

ΔΕΝ κατάλαβα που είπα ή υπαινίχθηκα ότι “Στα [...] παλιά χρόνια της Κυπριακής υπαίθρου (και όχι μόνο) το αίσθημα αλληλεγγύης, συμπάθειας και αλληλοστήριξη ... [ΔΕΝ] ... ήταν [...] πιο ανεπτυγμένο από σήμερα ...” ή τι σχέση έχει αυτό με όσα έγραψα πιο πάνω ως σχόλια για τα γραφόμενα του σχολιογράφου Ussu Olan. Κάτι ΔΕΝ μου κολλά. Όμως ΔΕΝ διαφωνώ μαζί ΣΟΥ. Αλλά γιατί ΔΕΝ ΜΑΣ αναλύεις τους λόγους που υπηρχε αυτή η αλληλεγγύη και δη στες πιο μικρές κοινότητες της υπαίθρου – προσωπικά το παρατηρούσα ακόμα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Δεν υπήρχαν μήπως κοινωνικές/ταξικές διαστρωματώσεις σ’ αυτές τες αγροτικές κοινότητες που να προκαλούσαν και κοινωνικές [και κατ’ επέκταση και πολιτικές] αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις; Βεβαίως και υπήρχαν! Αλλά αυτή η αλληλεγγύη παρατηρείτο μεταξύ των χαμηλότερα αμειβομένων κατοίκων μιας κοινότητας, οι οποίοι αποτελούσαν και την πλειοψηφία. Πρακτικά ήταν ίσοι μέσα στη φτώχεια τους και η αλληλεγγύη κι αλληλοβοήθεια ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση τους. Τούτο τους έκαμνε τζιαι πιο ανθρώπινους και πιο συλλογικούς σε σχέση με τη σημερινή εποχή [που ζούμε] και που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό ένα έντονο ατομικισμό, την παραποδκιάν και το κυνήγι του εύκολου κέρδους, αλλά και μεγαλύτερου πλούτου και πιο πολλών υλικών αγαθών. Οι πιο παλιές κοινωνίες περιθωριοποιούσαν από μόνες τους [λόγω των αναπτυγμνεωνω κοινωνικών σχέσεων] τους κλέφτες, τους ψεύτες και τους παραπόττες, αλλά και όσους θεωρούσαν και έκριναν ότι δεν βάδιζαν στο “σωστό” δρόμο! ΔΕΝ ήταν όμως και λίγες οι αντιπαραθέσεις τους με τους τσιφλικάδες, τους άρχοντες και τους προύχοντες και τοκογλύφους [τες τοπικές εξουσίες - τον παπά, τον δάσκαλο, το μουχτάρη, τον τσαούσιη].
Αλλά μπορεί να σιωπούσαν κιόλας για να περάσουν ως παρακάτω! Δεν ξέρω αν είχες/έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις κάποιες κυπριακές σειρές εποχής, όπως “Οι γενιές της σιωπής [πέρσι] ή φέτος “Τα ρόδα της οργής” κι ακόμα και την “Αίγια Φούξια” [αν κατάλαβα σωστά ζεις το εξωτερικό ή κάμνω λάθος], αλλά μέσα απ’ αυτές τες σειρές βλέπουμε πως λειτουργούσαν οι άνθρωποι εκείνες τες εποχές ...

Ανώνυμος είπε...

ANEF,

Μα η όλη προσπάθεια εναντίον των θρησκειών, είναι από μόνη της και μια προσπάθεια αλλαγής του όλου οικονομικοπολιτικού κατεστημένου του σήμερα, που κατ' εξοχήν είναι καπιταλιστικό (τουλάχιστον έτσι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τον καπιταλισμό).

Δεν είμαι θεός για να τις αποκαθηλώσω με ένα μου λόγο. Θα επιχειρηματολογήσω. Ε μέσα από τα επιχειρήματα θα διαφανεί και ο εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας των ανθρώπινων κοινωνιών μακριά από θρησκείες.

Δεν είμαι ούτε εφευρέτης. Δεν φέρνω κάτι νέο. Θα χρησιμοποιώ ως παράδειγμα την πρόοδο και ευημερία άλλων προηγμένων κρατών, στα οποία η θρησκεία αν και υπάρχει και 'κει, δεν έχει τη δύναμη που έχει η δικιά μας θρησκεία στα μέρη μας.
Επίσης θα προσπαθώ μαζί με άλλους ομοϊδεάτες, να φανερώνω τους δόλιους και επιζήμιους τρόπους που χρησιμοποιεί η θρησκεία για να διαιωνίζει την παρουσία και την εξουσία της για να εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο.

Ο καθένας εφ ω ετάχθη.

Σαν ξυπνήσουμε όλοι μονομιάς, θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Anef_Oriwn είπε...

Ussu Olan,

Κοντολογίς, χωρίς ν’ αλλάξει [δηλ. να αντικατασταθεί] η οικονομική βάση αυτού που κύριο στόχο και σκοπό έχει το όλο και περισσότερο κέρδος και όφελος για τους λίγους και κυρίαρχους, δεν μπορούν να καταργηθούν [ή να περιθωριοποιηθούν] και οι θεσμοί που εξυπηρετούν αυτό το σύστημα ή έστω ν’ αλλάξει ο ρόλος τους ...
Από την άλλη όσο πιο συντηρητική είναι μια θρησκεία τόσο πιο θρησκόληπτη είναι και η αντίστοιχη συγκεκριμένη κοινωνία στην οποία επικρατεί. Τούτο κάμνει κι αυτή την κοινωνία λιγότερο δετική σε αλλαγές. Κι αυτό το βλέπουμε άμα συγκρίνουμε μουσουλμανικές και χριστιανικές χώρες αλλά και μέσα στες ίδιες τες χριστιανικές χώρες άμα συγκρίνουμε τες προτεσταντικές με τες ορθόδοξες και τες καθολικές.
Φυσικά αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη ... Η ελεύθερη καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ανάγκη από εργατικά χέρια, γι’ αυτό και έπρεπε να υπάρξει και κατάργηση των περιορισμών που επιβάλλουν οι θρησκείες ...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αν και μου αρέσουν όσα γράφεις, δεν νομίζω να συνεννοηθήκαμε!
Το τελευταίο σου μήνυμα δεν είμαι σίγουρος ότι το αντελήφθην. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω εναντίον του κομμουνισμού, γιατί δεν μελέτησα πλήρως Μαρξ, Έγκελς, Λένιν. Εκεί με σπρώχνεις; Δεν θέλω!
Μάλλον θα χαίρομαι τα γραπτά σου ως σιωπηλός αναγνώστης, για να μη σου γίνομαι εμπόδιο και να μη κουραζόμαστε και να φλυαρούμε.
Αντιλαμβάνομαι το έργο που έχεις να παράξεις.
Είμαι μαζί σου!

ο ύποπτος είπε...

Άνευ,
"[αν κατάλαβα σωστά ζεις το εξωτερικό ή κάμνω λάθος]"
Απλά επειδή ρώτησες: Ζω πολύ κοντύτερα ΣΟΥ από ότι φαντάζεσαι!

Και, πιο πάνω δεν υπαινίχτηκα τίποτε. Απλά είπα ότι η θεωρία του "αρχέγονου ένστικτου" μπάζει νερά από όλες τις πλευρές. Και μακάρι να ήταν τα πράματα όπως λες δηλ. η ταξική διαφορά να είναι αυτή που φταίει. Αλλά κοίταξε γύρω σου να δεις την σημερινή πραγματικότητα: Το καλουψή/σιερά/πογιατζή/ρεσhπέρη που μόλις αγόρασε μερσεντες πήραν τα μυαλά του αέρα και καταδυναστεύει τους πάντες (την μαυρού που έφερε σπίτι του τζιε τους ΑΡΚΑΤΕΣ του που την Ρουμανία). Και ξέχασε ο άμοιρος ότι είναι τζιε τζίνος ΑΡΚΑΤΗΣ.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ Ύποπτε,
Του «καλουψή/σιερά/πογιατζή/ρεσhπέρη», έχει αλλάξει πλέον η κοινωνική τους συνείδηση [γιατί έχουν ανέλθει κοινωνικοοικονομικά]!