Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ανάρτηση 40/2009 (αντιστρατιωτική, αντιμιλιταριστική και αποστρατικοποιητική) – Αφιέρωμα στους μονιμάες, τους στρατόκαυλους και τους μιζαδόρους.


[Τις τελευταίες μέρες έγιναν (και γίνονται ακόμα) πολλές και έντονες συζητήσεις πάνω σε δυο θέματα της επικαιρότητας που έχουν ως κοινή συνιστάμενη την εκφώνηση, την αναφώνηση ή το "κελάηδημα" συνθημάτων. Των υβριστικών συνθημάτων που το εθνικισταριό έκραξε σε (δήθεν) αντικατοχική(;) εκδήλωση στο Λήδρα Ππάλας στις 20 του Ιούλη και των ρατσιστικών συνθημάτων που (διάφοροι ελληναράδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί) διατάζουν τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες να φωνάζουν στα ΚΕΝ.
Με το πρώτο είδος συνθημάτων και τους “υβριστές ψευτο-πατριώτες και “ειδικούς” στην χορήγηση HACCP και ISO πατριωτισμού” έχουμε ήδη ασχοληθεί (στο προηγούμενο post μας), ενώ με τη δεύτερη κατηγορία συνθημάτων (και την συνομοταξία των στρατόκαυλων) θα ασχοληθούμε τώρα.
Στην ουσία (και δια της μεθόδου της “κοπτοραπτικής”), θα παραθέσω ένα άρθρο του συγγραφέα Χρίστου Χατζήπαπα (από τον χτεσινό “Πολίτη” – link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=886610&-V=archivearticles&-p ), όπου πολύ εύστοχα θέτει κάποια σημαντικά ερωτήματα και σοβαρούς προβληματισμούς.

Εγώ προσωπικά προβληματίζομαι τζιαι δκιαολίζομαι για διάφορα σε σχέση με το στρατό, θέτοντας μάλιστα και παρόμοια ερωτήματα όπως αυτά που θέτει ο Χρ. Χατζιήπαπας στο άρθρο του:
1. Μας είναι τελικά αναγκαίος αυτός ο στρατός;2. Τι μπορεί τέλος πάντων να πετύχει και γιατί έχουμε εγκλωβιστεί σ’ αυτή την αμφιλεγόμενη αναγκαιότητα του;
3. Η αποστρατικοποίηση δεν θα καθιστούσε την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο anef_αντικειμένου και δεν θα απελευθέρωνε τεράστια κοντύλια για άλλους σκοπούς;4. Μήπως τελικά μεταξύ των άλλων εμποδίων για αποστρατικοποίηση του τόπου, προσκόμματα προβάλλουν και όσοι θα θιχτούν τα συμφέροντα τους όπως οι ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί και οι μιζαδόρου, αλλά και οι στρατόκαυλοι;]

Ακολουθεί το κείμενο του Χρίστου Χατζιήπαπα [οι επιχρωματώσεις είναι δικές μου]:

Οι (τρελοί) φυγόστρατοι είναι μήπως οι νούσιμοί μας;
“Αν ολόκληρη η σειρά που πρόσφατα έχει καταταχθεί επέλεγε να είναι «τρελή», θα έλυνε διά παντός το πρόβλημα μιας άτολμης και στρουθοκαμηλίζουσας κοινωνίας. Θα βοηθούσε ακόμη και στη λύση του «Κυπριακού», που εκτρέφει γενιές τώρα τα παρασιτικά οικόσιτά του, μεγαλορρήμονες της καταστροφής. Δεν μας είναι πια αναγκαίος κανένας στρατός. Μικρή χώρα, χωρίς δυνατότητα αντιπαράθεσης με τον «γίγαντα» αντίπαλο τού οποίου ο στρατός δικαιολογεί την ύπαρξή του με «πολεμικά» ξόανα σαν κι εμάς. Αντίθετα, μια αποστρατικοποίηση (σοβαρά τώρα, όχι μέσω φυγοστρατίας), με δική μας πρωτοβουλία, δεδομένης και της ιδιότητάς μας ως μέλους της ΕΕ, θα απογύμνωνε καίρια τους στρατοκράτες της 'Αγκυρας. Εμάς η δύναμή μας είναι αλλού. Αυτό είναι τόσο απλό, όσο και η απάντηση γιατί τα παιδιά είναι «ριψάσπιδες». Τα δε τεράστια ποσά που θα εξοικονομούνταν, θα μπορούσαν να θεραπεύσουν επωφελώς χαίνουσες πληγές της κοινωνίας. Την υγεία, όπου τα κρατικά νοσοκομεία διολισθαίνουν σε κράχτες των ιδιωτικών αντί να μετεξελιχθούν, παράλληλα με την ίδρυση μιας Ιατρικής Σχολής, σε μέγιστο αγαθό για τον τόπο στον τομέα των υπηρεσιών. Ή να διατεθούν στη διαφώτιση για τη λύση της ομοσπονδίας που ελάχιστοι κατανοούν (και νομοτελειακά θα αντιταχθούν ως μη νοούντες) κ.ά. Αντί τούτων, η Πολιτεία συντηρεί μια παραπαίουσα στρατιωτική μηχανή, ένα ετεροχρονισμένο τσούρμο παχυλής σίτισης, που μόνη αποστολή του είναι ενδεχομένως η καταπολέμηση κάθε σχεδίου λύσης. Άλλωστε, έως τώρα η λεγόμενη Εθνική Φρουρά αποδείχτηκε κυρίως αντεθνική, με προεξάρχουσα πράξη της το πραξικόπημα. Και για πολλά τώρα χρόνια κοπανίζει αέρα, κατά προτίμηση υπό σκιά (χαρουπιάς). Λόγω αμάθειας δε, χιλιάδες άνδρες αυτού του τόπου πάσχουν σήμερα από κώφωση διάφορου βαθμού, επειδή οι αξιωματικοί προφανώς αγνοούν τι είναι οι ωτοασπίδες, πολλοί στρατιώτες χάνονται κατά καιρούς λόγω ανεπάρκειας των υπευθύνων, καίνε πολύτιμα δάση για να κάνουν «πολύτιμες» ασκήσεις, αναπαράγοντας καθημερινά το θλιβερό απόηχο ενός διαλυμένου πανηγυριού. Πριν από χρόνια, ο γιος μου, δόκιμος αξιωματικός λόγω μέσου αλλά και αριστείας (αλήθεια) στο Πρακτικό, κατάφερε επιτυχώς να πείσει το λοχαγό πως αποκλείεται ένα χοντρότερο βλήμα να μπει σε στενότερη κάννη. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλες τις τρύπες. Η πρωτοβουλία του θα πρέπει να έσωσε από την «ατυχία» τού θανάτου μερικά παιδιά προς τιμήν των οποίων θα τελούνταν σήμερα εθνικά μνημόσυνα κρετινισμού. Σήμερα πια, ακόμη κι ο γνωστός ψυχίατρος, μάλλον δεν κατάλαβε πως δεν τσουλάει άλλο αυτή η υπόθεση. Απόδειξη οι μανάδες που... λαγοκοιμούνται έξω από τους στρατώνες. Επειδή μια μάνα, πριν από χρόνια, μέχρι να συναντηθεί με τον Υπουργό (ήταν τότε ο κ. Αλωνεύτης), ο σπουδαίος γιος της (ξέρω τι λέω) αυτοκτόνησε. Ήταν τότε που ο στρατός ήταν ακόμη αναγκαίος. Επομένως η Πολιτεία ας επιμείνει στα αίτια του φαινομένου και όχι στα αιτιατά. Κανείς πια δεν πιστεύει σ’ αυτό που κάνει. Οι νέοι χάνουν άδικα τα πιο παραγωγικά τους χρόνια, οι αξιωματικοί απλώς βιοπορίζονται.”

Anef_Oriwn
Δευτέρα 27/7/2009

4 σχόλια:

ΔemΩΝ είπε...

Αυτή η πρόταση ακούγεται αστεία ακόμα και για μια χώρα όπως το Λουξεμβούργο, πόσο μάλλον για μια ημικατεχόμενη νήσο!

Μήπως έχουμε πάθει ομαδική παράκρουση εδώ; Δηλαδή επειδή η Τουρκία δεν μπορεί κατ' αναλογία να τα "βάλει" με τη Ρωσία, καταργεί το στρατό της; Ή μήπως ζούμε στο γενέθλιο σύμπαν της ουτοπίας μας όπου επικρατεί η ειρήνη, ή μήπως τελικά κάνουμε όλοι λάθος και δεν έχουμε έναν γείτονα τραμπούκο, αλλά ενα φιλειρηνικό γείτονα;

Μακάρι (είναι ευχή όλων μας φαντάζομαι) να βρεθεί επιτέλους μια λύση και να μετατραπεί το νησί σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (αντε πείσε τους άγγλους φυσικά γι αυτό ακόμα κι αν πείσεις τους τούρκους - λέμε τώρα) αλλά έχει καμιά λογική αυτή πρόταση τώρα;

Bobby Sands είπε...

για τις μίζες συμφωνώ. όμως μην ξεχνάς πως μίζες παίρνει κι ο μιλτιάδης νεοφύτου από την κυβέρνηση, και πως ο κυπριακός λαός πλερώνει τες μεταγραφές της ομόνοιας.

απλώς άμα καταργηθούν τα στρατά, οι μίζες θα πηγαίνουν αλλού

Ανώνυμος είπε...

η πραγματικοτητα εν οτι η αποχη που τον στρατο [20%!] εν μια πραγματικοτητα που πρεπει να ερμηνευτει..οπως εισιεν γραψει ο δεφτερας αν ηταν συνειδητη αρνηση, θα πραγματικα ελπιδοφορο - σαν μορφη κοινωνικης αντιστασης..ετσι οπως ενι ομως εν νακκον ανακατωμενη ιστορια..

δηλαδη που την μια εχουμεν την αποκαλυψη της εφτομαδας οτι το γιος του αγγελιδη του αγωνιστη/αποοριπτικου κοκ, ο σιμος αγγελιδης [αλλος αγωνιστης πανω στην ρασιην μας], τελικα εν εκαμεν στρατο..με ιατρικες δικαιολογιες βεβαια..ιντα τυποι τουτοι οι εθνικοφρονες απορριπτικοι..πε τζαι καλα να στελλουν τους αλλους να μιζεριαζουν τζαι τζηνοι στην λουφα..οπως το 74 που οι εοκαβητατζηες επιασαν τα βουνα του τροοδους για να πολεμησουν την εισβολη στην τζερυνεια...
τζαι λαλω πριν καμιαν 10 μερες μα γιατι τριβιτζιαζεται ο μιχαηλιδης του φιλελευθερου με τες σποντες της αληθειας για την θητεια των αγωνισταραδων..ο φιλος του..το αγγελουιν..

οποτε εχουμε τουτους τους απατεωνες..
αλλα η τεραστια πλειοψηφια φανταζομαι εν μιτσιοι που εν θελουν να υποβαλλονται στην βλακεια..
διοτι το μεσον εν τζαι εν αναγκαιο για να παεις ψυχιατρο..απλα αποφασιζεις οτι εν θα διεκδικσηεις κυβερνητικη δουλεια...τζαι τουτον παιζει τζαι στα ανωτερα τζαι στα κατωτερα ταξικα στρωματα φανταζομαι..

η μαζικοποιηση του φαινομενου εν ενδεικτικη ισως οτι σιγα σιγα η κυπριακη κοινωνια ενα μερος της της κυπριακης κοιωνιας αρχιζει να αντιδρα [εστω τζαι "ανομικα"] στο παραλογο της συνεχισης του κυπριακου [της μη-λυσης] στην σημερινη οικονομικη-τεχνολογικη μορφη/δομη της κοινωνιας ..
ακουσα κατι αποσπασματα που τον παπαθεμελη στο συλλλητηριο με τους νεοφασιστες..λαλει σε μιαν φαση [στο τηλεοπτικο κλιπ].."δεν καταλαβαινουν [οι ξενοι ας πουμε] την δυναμη που εχει η απελπισια [ανακατωνεν το 74 με το σημερα]"..τζαι λαλω..καλα ρε κουμπαρε..ποιος εν απελπισμενος στην λευκωσια γυρον σου,βορεια τζαι νοτια, το 2009;..ο μονος απελπισμενος ηταν ιδιος ο παπαθεμελης που γυρευκει προφανως πολιτικο ρολο τζαι ηρτεν να πουλησει εθνος..

οποτε το 20% της αποχης μπορει να θεωρηθει θετικο δειγμα αν εκφραζει την διευρυνομενη αντιφαση αναμεσα στες ηγεμονικες ρητορικες [ακου οι αλλοι ειχαν συνθημα για την "αγια σοφια"!!!] τζαι την υλικη πραγματικοτητα..εστω τζαι αν εν ατομικιστικο [αρα κοινωνιολογικα ανομικο] οπως λαλει ο δεφτερας..εστω τζαι αν περιλαμβανει τζαι το συνδρομο αγγελιδη..
δειχνει το μεγεθος του χασματος αναμεσα στον επισημο λογο τζαι την καθημερινοτητα..

τζηνον που εν σιουρα πολλα θετικο ηταν η αντιδραση τους μιτσιους που αρνηθηκαν να υπακουσουν τζαι εκαταγγειλαν τα φασιστικα συνθηματα..τζαι αθθυμηθηκεν τζαι η κυβερνηση οτι κατι πρεπει να καμει - οτι υπαρχει τζαι εναν συνταγμα ας πουμε..γιατι εσιει δικαιον το κειμενο που παραθετεις..ο στρατος εσιει μιαν μεγαλη παραδοση υπονομευσης του συνταγματος τζαι της δημοκρατιας - τζαι ευρυτερα που το πραξικοπημα..τζαι εβιωθηκεν σαν ξενο σωμα που την κοινωνια που την δεκαετια του 60..αθθυμασαι το τραουδιν που ετελειωνεν με το "με την ανοιξη τα αγορια θα ολα παλι πισω";

να καταργηθει τελεια εν δυσκολο χωρις λυση..περκιμον τα ευρουν κλπ..αλλα ο περιορισμος της θητειας τζαι ο εκδημοκρατισμος [με εμφαση στα δικαιωματα των στρατιωτων] εν αναγκαια ακομα τζαι στην ενδιαμεση περιοδο..

υ.γ. κυριε σαντς..σαν να θελεις να αλλαξεις κουβεντα τζαι πετασσεις οφκερες να πιασεις γεματες οξα εν ιδεα μου;..οξα το θεμα ενι οτι εισαι αποελιστας η κατι αναλογο;
αμα το θεμα ενι οι προεδροι της μαππας να το κουβεντιασουμεν..που το 74 τζαι πιο πριν..αλλα τωρα το επιχειρημα ας πετασουμεν τα ριαλια στα οπλα διοτι μπορει να πασιν αλλου, εν κουφο με το συμπαθκειο..
π.

Anef_Oriwn είπε...

Χαιρετώ απαξάπαντες, εύχομαι σ’ όλους καλό Αύγουστο (αφού ξεκινά από αύριο), καλές διακοπές σ’ όσους ξεκινούν διακοπές άμα τη αφίξει του Αυγούστου (αυτό κυρίως αφορά τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική ανάπτυξη) [εμείς επιφυλασσόμαστε για μερικές μέρες ακόμα] και γενικώς καλά να περάσετε (όπου και να πατε – εντός, εκτός, σε βουνά ή παραλίες ή και σπίτι ακόμα).

**********
Διάφορες υποχρεώσεις κι άλλες καταστάσεις με κράτησαν μακριά από τα blogκικά τις τελευταίες μέρες. Γι’ αυτό και δεν έκανα παρεμβάσεις ούτε στην εδώ (έστω και περιορισμένη) συζήτηση, αλλά ούτε κι αλλού [και υπάρχουν αρκετά θέματα που μπορούν να δώσουν έναυσμα για κουβέντα – ειδικά κάποια που έχουν σχέση με επίκαιρα ζητήματα, όπως οι διορισμοί στους ημικρατικούς οργανισμούς ή οι συζητήσεις, (που συνεχίζονται ακόμα), για τα συνθήματα (φασιστικά και ρατσιστικά) στην εκδήλωση στο Λήδρας Ππάλας και στα ΚΕΝ και γενικότερα την έξαρση των φασιστικών φαινομένων]. Για το τελευταίο θέμα ενδιαφέρουσες αναρτήσεις υπάρχουν στου Gregori [link: http://nekatomata.blogspot.com/2009/07/blog-post_23.html] και στου Andrea F. Stavrou [link: http://andreasfstavrou.blogspot.com/2009/07/blog-post_30.html].
Θα επανέλθω όμως για κάποια πιο αναλυτικά σχόλια [στα όσα λενε οι ΔemΩΝ, Bobby Sands και ο Ανώνυμος Π.] ...

Anef_Oriwn
Παρασκευή 31/7/2009 – 5:20 μ.μ.