Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ανάρτηση 20/2009 (κυπριακή, ιστορική, ανθρώπινη και αντιπολεμική*) – «Η ουσία για μένα είναι τι θα γίνει στο μέλλον» (Πέτρος Σουππουρής).


[* - Επέλεξα να χρησιμοποιήσω τη λέξη “αντιπολεμική”, αντί της λέξης “ειρηνική”, γιατί πιστεύω ότι η πρώτη λέξη εκφράζει πιο έντονα και πιο δυνατά τα μηνύματα ενάντια στον πόλεμο, το μίσος και το διχασμό, τα οποία επιθυμώ να μεταφέρω μέσα απ’ αυτή την ανάρτηση].

Πηγές:
1. “Χαραυγή” – 8/5/2009. Link:
http://www.haravgi.com.cy/site-article-24934-gr.php
2. “Πολίτης” - 8/5/2009. Link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=870251&-V=archivearticles

Ατενίζοντας το μέλλον με πόνο, αλλά χωρίς μίσος!
Την ερχόμενη Κυριακή 10 του Μάη, τα αδέλφια Πέτρος και Κώστας Σουππουρής, από το Παλαίκυθρο (σημ.: κατεχόμενο χωριό της Μεσαορίας κοντά στην Κυθρέα), κηδεύουν στη Λευκωσία (35 σχεδόν χρόνια μετά τη δολοφονία τους) πέντε από τα έξι μέλη της οικογένειάς τους. Τούτοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από νεαρούς Τουρκοκυπρίους το πρωί του Σαββάτου της 17ης Αυγούστου του 1974, κατά τη διάρκεια της μαζικής σφαγής άμαχων Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο χωριό Παλαίκυθρο της επαρχίας Λευκωσίας.
Tα λείψανα του Ανδρέα Σουππουρή (πατέρας, 48 ετών), της Αρετής Σουππουρή (μητέρα, 39 ετών), του Δημητράκη Σουππουρή (αδελφός, 6 ετών), της Ιουλίας Σουππουρή (αδελφής, 2 ετών) και της Θέκλας Σουππουρή (θείας, 47 ετών) εντοπίστηκαν πρόσφατα σε ομαδικό τάφο στο Παλαίκυθρο μαζί με άλλα δώδεκα άτομα που δολοφονήθηκαν στο ίδιο περιστατικό και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA στα πλαίσια των εργασιών που διεξάγει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Πρόκειται για την τρίτη «οικογενειακή κηδεία» θυμάτων της σφαγής στο Παλαίκυθρο. Πριν από μερικούς μήνες οι οικογένειες Λιασή και Ιωάννου κήδεψαν τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν το μαύρο πρωινό της 17ης Αυγούστου του 1974. «Πέρασε πολύς χρόνος, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι τα λείψανα των δικών μας έχουν βρεθεί», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Σουππουρής, πιλότος σήμερα στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο και τη Γιαννούλα Λιασή, ήταν ένας από τους τρεις τραυματίες που κατάφεραν να επιζήσουν παρά τα πολλαπλά τραύματα που τους προκάλεσαν οι σφαίρες των δολοφόνων. «Είναι πολύ βασικό το ότι γίνεται η κηδεία. Τουλάχιστον ξέρουμε τι έγινε», προσθέτει ο Κώστας Σουππουρής, ο οποίος υπηρετεί σήμερα στην Αστυνομική Δύναμη και που κατάφερε τη στιγμή του περιστατικού να ξεγλιστρήσει από τα χέρια των δολοφόνων. Θεωρεί ωστόσο πως «σίγουρα η στιγμή της κηδείας θα είναι συναισθηματικά πιο φορτισμένη».

Πώς έγινε το έγκλημα

Όπως διηγείται ο Πέτρος, στις 15 Αυγούστου του 1974, μια μέρα μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, 3-4 νεαροί Τουρκοκύπριοι πήραν τις αγελάδες από τη φάρμα του Ανδρέα Σουππουρή. Δυο μέρες μετά, το πρωί της 17ης Αυγούστου, ημέρα Σάββατο, οι ίδιοι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν στο σπίτι του Ανδρέα Σουππουρή στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο συνολικά 23 άτομα. «Μας έβγαζαν σιγά-σιγά από το σπίτι, τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, την οικογένεια Λιασή. Ο αδερφός μου κατάφερε να διαφύγει και πήγε στο σπίτι της γιαγιάς. Εγώ και ο αδελφός μου, ο Γιάννης, του οποίου τα λείψανα δεν έχουν βρεθεί ακόμα, βγήκαμε τελευταίοι. Αυτοί συνέχισαν και πυροβολούσαν. Ο ένας μας έβγαλε έξω και οι άλλοι συνέχισαν να πυροβολούν. Τραυματίστηκα κι εγώ. Μετά από 1-2 ώρες ήρθε ο τουρκικός στρατός και μας περιέθαλψαν. Τις επόμενες μέρες συνάντησα τον αδελφό μου τον Κώστα και τις θείες μου. Μετά από λίγες μέρες μας μετέφεραν όλους στο σχολείο της Βώνης (σημ.: γειτονικό χωριό) και μετά από ένα μήνα ήρθαμε στις ελεύθερες περιοχές».Την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι οδηγούσαν τα θύματα στην αυλή του σπιτιού όπου και τα δολοφονούσαν, ο Κώστας Σουππουρής, «ίσως από φόβο, ίσως από ένστικτο», όπως αναφέρει ο ίδιος, έτρεξε τη στιγμή που οι Τουρκοκύπριοι πυροβολούσαν, προς το πλάι του σπιτιού. «Πήδηξα πάνω από τον τοίχο του σπιτιού και κατευθύνθηκα μέσα από τα χωράφια προς το κέντρο του χωριού. Έφτασα στο παρεκκλήσι όπου συνάντησα τις θείες μου. Τους εξήγησα τι έγινε, αυτές προσπάθησαν να με καθησυχάσουν. Αυτά έγιναν το πρωί. Μετά το μακελειό, γύρω στο μεσημέρι όταν ο τουρκικός στρατός μπήκε στο χωριό, μετέφεραν τους τραυματίες σε άλλο σπίτι. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μάζεψαν όλο το χωριό στο σπίτι του Τουρουρού όπου και βρήκα τον αδερφό μου. Τους άλλους, τον Γιώργο και τη Γιαννούλα Λιασή τους είχαν φύγει».

Η κηδεία δεν είναι ο επίλογος της τραγωδίας

Η κηδεία της ερχόμενης Κυριακής δεν θα αποτελέσει ωστόσο τον επίλογο της τραγωδίας για την οικογένεια Σουππουρή καθώς στον ομαδικό τάφο βρέθηκαν όλα τα λείψανα των θυμάτων της σφαγής του Παλαίκυθρου εκτός από ένα. Του εννιάχρονου τότε Γιάννη Σουππουρή, αδελφού του Πέτρου και του Κώστα. «Στον τάφο βρέθηκαν όλοι μαζί, και η οικογένειά μας και η οικογένεια Λιασή και η οικογένεια της Μαργαρίτας Λιασή, εκτός από τον αδελφό μου τον Γιάννη που ήταν εννιά χρονών», διηγείται ο Πέτρος και αναφέρει πως με βάση τα όσα τους ανέφεραν οι συγχωριανοί τους, ο αδελφός τους όντως πέθανε κατά τη διάρκεια της σφαγής. «Όμως δεν ξέρουμε πού κατέληξε το πτώμα. Ελπίζουμε να βρεθούν κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες που να δώσουν πληροφορίες για να μπορέσουμε να τους βρούμε» προσθέτει και συνεχίζει τη διήγηση: «Όταν πέσαμε από τους πυροβολισμούς, ο αδελφός μου ο Γιάννης βρισκόταν δίπλα μου επί ώρες. Δεν είμαι σίγουρος αν ζούσε αλλά δεν μου φάνηκε να κινείται, ήταν βαριά πληγωμένος, είχε πληγωθεί βαριά και στο μάτι. Μετά όταν πήγαμε στο σπίτι του Τουρουρού, ο Νίκος ο Τουρουρού που ήταν τότε στην ηλικία μου, μας είπε ότι στην αρχή είχε δει τον αδελφό μας να αναπνέει, όμως μετά τον είδε νεκρό». «Ρωτήσαμε τον άνθρωπο που μετέφερε τα πτώματα των δικών μας, όμως δεν μπορούσε να θυμηθεί πόσους έθαψε, ούτε αν κάποιο πτώμα έπεσε την ώρα της μεταφοράς», προσθέτει ο Κώστας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει μεταφέρει στα δυο αδέλφια η ΔΕΑ, το λείψανο του αδελφού τους ενδεχομένως να βρίσκεται σε ένα άλλο ομαδικό τάφο ο οποίος βρίσκεται στο Παλαίκυθρο προς την πλευρά του χωριού Ενώ Μετόχι (σημ.: άλλο χωριό της περιοχής). «Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο τάφος είναι δύσκολο να ανοιχτεί επειδή φαίνεται πως βρίσκεται κάτω από αυτοκινητόδρομο», εξηγεί ο Πέτρος.

«Το μεγαλείο της ψυχής είναι να μάθει κανείς να συγχωρεί»
Για τους ενόχους αυτού του εγκλήματος ο Πέτρος σημειώνει πως παρόλο που γνωρίζει ότι κάποιοι τους γνωρίζουν, ο ίδιος δεν ρώτησε ούτε καν τα ονόματά τους. «Η ουσία για μένα είναι τι θα γίνει στο μέλλον» αναφέρει. «Φυσικά οι εγκληματίες δεν παύουν να είναι εγκληματίες. Όμως η ουσία παραμένει το μέλλον και τι θα επιλέξουμε ως Κύπριοι. Να συνεχίσουμε τη βεντέτα και τους σκοτωμούς ή να ενημερωθούμε γι’ αυτά που έγιναν και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το γιατί έγιναν; Εγώ επέλεξα το δεύτερο». «Το μεγαλείο της ψυχής είναι να μάθει κανείς να συγχωρεί», προσθέτει ο Κώστας, σημειώνοντας πως «παρόλο που ίσως να μη μπορέσει κάποιος να συγχωρήσει τους εγκληματίες, εντούτοις πρέπει να μάθει να κοιτάζει μπροστά». «Το έγκλημα έγινε και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Εγώ πιστεύω πως επειδή αυτοί που σκότωσαν τους δικούς μας ήταν νεαροί 17-18 χρονών, ίσως να μην σκέφτηκαν και πολύ πριν προχωρήσουν σε αυτές τις ωμότητες», αναφέρει, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να ξεχνιέται και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία των Τ/κ προωθούσε αυτές τις ενέργειες, δηλαδή, την εκκαθάριση και τη μετακίνηση των Ε/κ από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.

Από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα μόνο ο Πέτρος έχει επισκεφτεί το Παλαίκυθρο. «Πήγα στο σπίτι μου τρεις φορές. Πήγα και με την οικογένεια μου και τα παιδιά μου». «Όταν σου κλέψουν το σπίτι σου, σου κλέβουν τις αναμνήσεις σου».
Ευτυχώς, όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά τις επισκέψεις του στο Παλαίκυθρο δεν «ξαναέζησε» το περιστατικό. «Νομίζω ότι η ζωή μας μετά το περιστατικό όταν ζήσαμε με τις θείες μας, μας βοήθησε να το ξεπεράσουμε» προσθέτει.


«Ελπίζουμε αυτό που έγινε να μην ξαναγίνει»

Σήμερα, 35 χρόνια μετά, οικογενειάρχες πλέον και οι δυο - τρία παιδιά έχει ο Κώστας και δυο ο Πέτρος - κι ενώ ετοιμάζονται να κηδέψουν τα λείψανα των δικών τους, η μόνη τους έννοια και ελπίδα είναι να μην επαναληφτούν τα γεγονότα του 1963 -1974. «Ελπίζουμε αυτό που ζήσαμε εμείς να μην ξαναγίνει, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μην ζήσουν κάτι τέτοιο», λέει ο Κώστας. «Ελπίζουμε αυτό που έγινε να μην ξαναγίνει και τα λάθη που έγιναν από ορισμένους συμπολίτες και από τις δυο πλευρές να μας γίνουν μάθημα. Μόνο αυτό ελπίζουμε», συμπληρώνει ο Πέτρος.

Σχόλια Ιστολόγου:
Κηδείες (ή ενταφιασμοί) οστών (ή λειψάνων) ήδη γνωστών (ελληνοκυπρίων) νεκρών της τουρκικής εισβολής ή νεκρών αγνοούμενων του 1974, έχουν ήδη γίνει αρκετές.
Με το έργο που επιτελεί εδώ και κάποια χρόνια η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), (μέσα από εκταφές και ταυτοποιήσεις οστών) έχει επιτευχθεί η αποκάλυψη της ταυτότητας και η επίσημη πλέον κηδεία πολλών αγνοουμένων, τόσο ελληνοκύπριων όσο και τουρκοκύπριων.

Πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, θυμάμαι την πρώτη φορά παρέστηκα σε τέτοια κηδεία (νομίζω ήταν πριν καμιά δεκαριά χρόνια σε κάποια κοινότητα των Κοκκινοχωρίων). Ήταν μάλιστα κι από τις πρώτες κηδείες που είχαν γίνει (μετά από ταυτοποίηση οστών), ίσως η δεύτερη ή η τρίτη, και αφορούσε τον ενταφιασμό των οστών 4 έφεδρων στρατιωτών. (Λόγω κάποιου μακάβριου παιχνιδιού της μοίρας έτυχε και οι 4 νεκροί να είναι, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, συγγενείς μου). Ήταν και κοινό μυστικό όμως ότι οι έφεδροι στρατιώτες εκείνοι (οι τρεις παντρεμένοι με παιδιά) είχαν σκοτωθεί (σε άνιση μάχη με τα τουρκικά στρατεύματα) στον Άγιο Παύλο στην Λευκωσία κατά το δεύτερο γύρο της τουρκικής εισβολής και είχαν ταφή (νομίζω) στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Τους είχαν μάλιστα γραμμένους και στους καταλόγους των Αγνοουμένων ενώ λίγο πολύ ΟΛΟΙ γνώριζαν ότι ήταν σκοτωμένοι – άλλη θλιβερή ιστορία κι αυτή με τους καταλόγους των Αγνοουμένων.

Επέλεξα (σήμερα) να αναφερθώ σ’ αυτήν τη συγκεκριμένη (θλιβερή και τραγική) ιστορία (της άγριας και εν ψυχρώ δολοφονίας) της οικογένειας Σουππουρή, γιατί τα δύο αδέλφια, Πέτρος και Κώστας Σουππουρής, εκπέμπουν μέσα από τον πόνο τους και το μεστό τους λόγο, ένα αισιόδοξο και βαθιά ανθρώπινο μήνυμα συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης, πέραν και μακράν από μίση, πάθη, εκδικήσεις και εθνικιστικές εξάρσεις.Επιπρόσθετα να αναφέρω ότι ο Πέτρος Σουππουρής έχει συμμετάσχει και σε κοινές εκδηλώσεις ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για τους αγνοούμενους και των δύο κοινοτήτων και σε κοινά μνημόσυνα των σκοτωμένων, δολοφονημένων και σφαγιασθέντων ένθεν κι ένθεν! Οι ενέργειες αυτές αποτελούν κι ένα ηχηρό χαστούκι προς όλους όσους θέλουν να καλλιεργήσουν το μίσος και το διαχωρισμό μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.


Anef_Oriwn
Παρασκευή 8/5/2009

75 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι αδελφοί Σουππουρή εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ του Κακογιάννη " ΑΤΤΙΛΑΣ 1974: Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ", όπου και απεικονίζεται το μεγάλο έγκλημα της Τουρκίας κατά της Κύπρου το 1974.

Το μεγάλο χρέος προς τους νεκρούς και τους αγνοουμένους μας, είναι να προσπαθήσουμε να μη νομιμοποιήσουμε αυτό το μεγάλο βιασμό. Γιατί αν ο βιασμός της Κύπρου νομιμοποιηθεί, τότε τα όσα υποφέραμε και υποφέρουμε για 35 χρόνια θα είναι μάταια.

Το μεγάλο χρέος επίσης απέναντι στα θύματα της εισβολής είναι να αποτρέπουμε την καπηλεία των ανθρώπινων ιστοριών τους για να περάσουμε πολιτικά μηνύματα υπέρ της επιβολής μίας άδικης λύσης μέσω συλλογικών ενοχών.

ΠΑΠΗΣ

ΤΙΝΑ είπε...

Όμορφε, ποιοι θέλουν να καλλιεργήσουν το μίσος και το διαχωρισμό μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων;

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε Παπή,

Για να μπορέσουμε τουλάχιστον να καταλαβαινόμαστε και έτσι να καταφέρουμε να κάνουμε και καμιά συζήτηση του χαϊρκού και επί της ουσίας, νομίζω ότι θα ήταν καλό να μας αποσαφηνίσεις τι εννοείς (και σε θεωρητικά αλλά σε και πρακτικό επίπεδο) όταν μιλάς για “καπηλεία των ανθρώπινων ιστοριών ... [με σκοπό] ... να περάσουμε πολιτικά μηνύματα υπέρ της επιβολής μίας άδικης λύσης μέσω συλλογικών ενοχών ”.

Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι όλες οι πράξεις και οι ενέργειες μας έχουν την πολιτική τους διάσταση. Όμως τι παει να πει καπηλεία; Το να εκμεταλλεύεται κάποιος ή κάποιοι αυτές τις ανθρώπινες ιστορίες (πόνου και οδύνης) για να καλλιεργήσει την εχθρότητα, το μίσος και το διαχωρισμό (μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων) δεν αποτελεί καπηλεία της θυσίας (ή του τραγικού θανάτου τους) και παράλληλα απομάκρυνση από την επανένωση πρώτα των ανθρώπου και μετά του χώρου/τόπου; Ή μήπως καπηλεία αποτελούν και οι πράξεις και τα λόγια των αδελφών Σουππουρή; Όπως, ας πούμεν, να συμμετέχουν σε κοινά μνημόσυνα και σε εκδηλώσεις σε μαζικούς τάφους ένθεν και εκείθεν ή να δηλώνουν ότι: «Ελπίζουμε αυτό που έγινε να μην ξαναγίνει και τα λάθη που έγιναν από ορισμένους συμπολίτες» και από τις δυο πλευρές (υπογράμμιση δική μου) να μας γίνουν μάθημα. Μόνο αυτό ελπίζουμε»;

Αναφορικά με τις συλλογικές ευθύνες ή ένοχες, να πω ότι προσωπικά δεν συμφωνώ με τέτοιες τοποθετήσεις. Ως μέλος της ελληνοκυπριακής κοινότητας δεν δέχομαι ότι έχω οποιαδήποτε ευθύνη αν κάποιοι εθνικιστές/φασίστες με την όλη δράση και λειτουργία τους άνοιξαν τις κερκόπορτες για την τουρκική εισβολή ή αν διέπραξαν εγκλήματα (δηλ. αν δολοφόνησαν εν ψυχρώ ή εσφάγιασαν αμάχους τουρκοκυπρίους το 1974 αλλά και προηγουμένως μεταξύ 1963-67)! Φυσικά εν όσο αυτά τα εγκλήματα δεν διαλευκαίνονται και δεν αποδίδονται οι ευθύνες (ποινικές και πολιτικές) εκεί που πρέπει (σε συγκεκριμένα άτομα - τους εκτελεστές αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς) το βάρος πέφτει πάνω σ’ ΟΛΟΥΣ τους ελληνοκύπριους! Για την ώρα όμως ΔΕΝ σκοπεύω ν’ ανοίξω κι αυτό το κεφαλαίο. Επιφυλάσσομαι ... Ίσως όμως σ’ ένα από τα αμέσως επόμενα post αναρτήσω κείμενο για τις σφαγές και τις εν ψυχρώ δολοφονίες σε βάρος των τουρκοκυπρίων το 1974 (από τους ελληνοκύπριους εθνικο-φασίστες), όπως ας πούμεν, στα χωριά Αλαμινό, Τόχνη και στο τρίγωνο των τουρκοκυπριακών χωριών Αλόα, Μάραθα, Σανταλάρι


********
ΤΙΝΑ,
Σ’ ευχαριστώ για το κοπλιμάν (το “όμορφος” – σου χρωστώ έναν λίζο με το νερό του, όποτε ευκαιρείς κόπιασε), αλλά σίγουρα λαλείς το γιατί εν με είδες (ακόμα)!

Τώρα για το “…ποιοι θέλουν να καλλιεργήσουν το μίσος και το διαχωρισμό μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων …” , τώρα πραγματικά ΔΕΝ ξέρεις ή κουβέντα να γίνεται; Ποιοι υποβάλλουν συνεχώς ότι είναι αδύνατη η συμβίωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και ότι είναι καλύτερα να μείνουν τα πράματα ως έχουν σήμερα (δηλ. διατήρηση του status quo) ή ακόμα να κτίσουμε κι ένα διαχωριστικό τείχος μεταξύ μας; Χαρακτηριστική είναι και η ρήση τους “Τζιείνοι ποτζιεί τζιαι ‘μεις ποδά”! Τώρα δεν ξέρω αν θέλεις αν πούμε και ονόματα!

Anef_Oriwn
Σάββατο 9/5/2009 – 00:23 π.μ.

ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΘΚΙΑ ΣΟΥ είπε...

Το πρόβλημα ρε Άνευ ξέρεις ποιο είναι; Ότι όσα εκάμαν οι δικοί μας ήταν σε αντίποινα τζίνων που τους εκάμναν οι τ/κ.

Ούτε το ένα άκρο που λέει ότι πρέπει να τους φάμεν ούλλους και να μην μείνει κανένας είναι σωστό, αλλά ούτε και το άλλο άκρο ότι για ούλλα φταίμε εμείς και πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες και γι'αυτό να υποχωρήσουμε και να κρύψουμε.

Αυτούς που υποστηρίζουν το ένα άκρο είθισται να τους λέμε ακροδεξιούς και αυτούς που υποστηρίζουν το άλλο άκρο είθισται να τους λέμε ακελικούς.

Είναι αντίπαλα δέη, γι'αυτό όσο το τραβά το ένα άκρο (δηλαδή το ακελ που επιμένει κάθε μέρα να προκαλεί με τις ιστορικές του αναλήθειες, είτε με φωστήρες εκ χάρβαρντ, είτε με δηλώσεις του προέδρου), τόσο θα αντιδρά και το άλλο άκρο(δηλαδή η πρώτη γραμμή και χούντα ltd)

Μιχάλης είπε...

@ ΠΑΠΗΣ

Με τον Πέτρο Σουππουρή ήμασταν στην Ηλεία της Πελοποννήσου το 1974-75, παιδάκια τότε, διωγμένοι από τους εισβολείς.

Συμφωνώ πλήρως με τη δεύτερη παράγραφο σου.

Ωστόσο, το χρέος μας απέναντι στα θύματα της εισβολής είναι να σεβαστούμε τις δικές τους θέσεις και απόψεις.
Και το κυριότερο, να μην το παίζουμε εμείς ήρωες και πατριώτες, πατώντας πάνω στο θάνατο αυτών των ανθρώπων.

Ίσως δεν το ξέρεις, αλλά ο Π. Σουππουρής, ο πιλότος των Κ.Α. σήμερα, μετέχει σε δικοινοτικές ομάδες συμφιλίωσης. Όπως και πολλοί άλλοι ε/κύπριοι συγγενείς νεκρών και αγνοουμένων.Αυτό δεν σου λέει κάτι;

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΘΚΙΑ ΣΟΥ

Το μεγαλύτερο έγκλημα που κάνουμε εναντίον του εαυτού μας είναι ότι θεωρούμε ως πραγματικά, πράγματα που δεν ισχύουν.

Τι εννοώ;
Μιλάς για δύο άκρα όσον αφορά τη θεώρηση της ιστορίας.

Ποιος σου είπε όμως αγαπητέ μου φίλε ότι τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο πρόεδρος υποστηρίζουν ότι για όσα έγιναν στην Κύπρο φταίνε οι Ε/κύπριοι;

Μπορείς να βρεις έστω και μια τέτοια δήλωση;

Πολλές φορές φτύνουμε πάνω μας, αρνούμενοι να ακούσουμε τι λέει ο άλλος, φοβούμενοι ότι αυτό που θα πει θα διαταράξει την εικόνα που έχουμε σχηματίσει μέσα στον εγκέφαλο μας.

Το ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος λένε ότι εγκλήματα έγιναν και από τις δύο πλευρές, όχι μόνο από τη μία.
Λένε και το πιο σημαντικό ότι αυτά τα εγκλήματα δεν τα έκαναν οι τ/κύπριοι ή οι ε/κύπριοι αλλά εθνικιστικές, σοβινιστικές ομάδες (αυτό που λέει και ο Άνευ στην απάντηση του προς εσένα).

Σε καμιά περίπτωση λένε ότι οι δικές μας ενέργειες έφεραν την εισβολή. Λένε ότι έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Αυτά που λες εσύ, και αυτά που σου παραθέτω, απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους.

Άφησα τελευταίο το ότι όσα έκαναν οι δικοί μας ήταν σε αντίποινα αυτών που έκαναν οι τ/κ.

Μπορείς σε παρακαλώ να αναφέρεις κάτι που έκαναν οι τ/κ από το 64 μέχρι το 74; (εννοώ μετά το τέλος των ταραχών και μετά).

Ίσως δεν ξέρεις ότι οι περισσότεροι τ/κύπριοι εξαφανίστηκαν εκείνη την περίοδο.

Anef_Oriwn είπε...

Ούτω καλούμενε “ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΘΚΙΑ ΣΟΥ”,
(Αλήθκεια, πότε εν νν’ αννοίξεις τα δικά σου;),

Αν και μ’ έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό με τα λεγόμενα του ο Μιχάλης θα ήθελα να σταθώ για πολύ λίγο στην Grande κοτσάνα που είπες: “Ότι όσα εκάμαν οι δικοί μας ήταν σε αντίποινα τζίνων που τους εκάμναν οι τ/κ.”

Πέραν του ότι αυτό που λες πρέπει να το αποδείξεις και με ιστορικά γεγονότα (παρ’ όλο που εδώ είναι μύλος η υπόθεση με το ποιος ξεκίνησε πρώτος), προσπαθείς μένα πολύ απλοϊκό τρόπο (και δεν ξέρω γιατί) να δικαιολογήσεις τις εγκληματικές σιχαμερές πράξεις των ελληνοκύπριων εθνικιστών/φασιστών (αν δεν το καταλαβαίνεις μετατρέπεσαι σε απολογητή τους, γι’ αυτό “ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΘΚΙΑ ΣΟΥ”)!
Κι από που ως που είναι “δικοί μας” αυτοί οι εγκληματίες, δολοφόνοι και βιαστές; Τι σχέση (πολιτικο-ιδεολογική) έχω ΕΓΩ (ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΣΥ) μ’ αυτούς που στήσανε σ’ ένα τοίχο μια ντουζίνα Αλαμινιώτες τουρκοκύπριους (άντρες) και τους εκτελέσανε, ή εκείνους που πήρανε σε απόμερο μέρος τους 70-80 (Τοχνιώτες κυρίως) και τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ ή τους ΕΟΚΑΒητατζιήδες που εσφάγιασαν 120 γυναίκες, παιδιά, βρέφη και γέρους από τα χωριά Αλόα, Σανταλάρη και Μάραθα και τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο;

ΑΝΟΙΞΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΜΑΘΚΙΑ ΣΟΥ!

Anef_Oriwn
Σάββατο 9/5/2009 – 12:16 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Επανέρχομαι στην “συντρόφισσα” ΤΙΝΑ, η οποία ΜΑΣ έκανε την τιμή να ΜΑΣ επισκεφτεί ψες - μέχρι τώρα σύχναζε μόνο στο blog των Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας.
Μεταφέρω αυτούσιο ένα τελευταίο σχόλιο της απ’ εκεί (υπάρχουν κι αλλά παρόμοιας φύσεως) για να πω δυο λογάκια – ως γνωστό ΔΕΝ μπορώ για λόγους ανεξαρτήτους της θελήσεως μου να τα ειπώ εκεί.
Γράφει λοιπόν, η συντρόφισσα:
“Ο/Η TINA είπε...
Πάντως ευτυχώς που δεν είσαστε στην εξουσία. Θα μας παίρνατε πολλά χρόνια πίσω.
Ενώ ο Πρόεδρος είπε ότι είμαστε πολλά βήματα μπροστά από την Τουρκία τωρά.
Τι έχετε να πείτε για αυτό; Δεν είδα να το συμπεριλάβετε σε κάποια αναρτηση σας, ούτε μάλιστα και στα σχόλια σας.
Γι'αυτό κι εμείς θα ψηφίζουμε πάντα ότι πει το κόμμα!
9 Μάϊος 2009 3:30 πμ
.

Τρία – τέσσερα ΤΙΝΆ μπορεί να συμβαίνουν με την ΤΊΝΑ (που πρέπει η ίδια να τα ξεκαθαρίσει για να μεν ππέφτει σε κλάππες - αν τελικά έχει καλές προθέσεις):

1. Είτε εν καμιά μιτσιά της ΕΔΟΝ που αισθάνεται έντονα ότι στο ακατονόμαστο blog των Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας γίνεται έντονα κι ανερυθρίαστα, ασύστολη, ανέντιμη κι ανυπόθετη προπαγάνδα ενάντια στον Πρόεδρο (και το ΑΚΕΛ) και αισθάνεται την ανάγκη και το καθήκον να τους υπερασπιστεί για πιστεύει ότι επιτελούν έργο και οι κατηγορίες εν άδικες εναντίον τους, αλλά έχει κάποιες δυσκολίες να τεκμηριώσει αυτά που λέει ... (Εκτός κι αν το παίζει και λίγο χαζούλα).

2. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και στην περίπτωση που η ΤΊΝΑ εν νεν καμιά μιτσιά αλλά ε ΤΤΊΝΑ, δηλαδή βετεράνα της ΠΟΓΟ (ας πούμεν) τζιαι μαθημένη μ’ ένα άλλο τρόπο (που ελειτουργούσαν στον τζιαιρό της) καταλήγει να κάνει το ίδιο με την μιτσιά για να υπερασπιστεί τον Πρόεδρο και το Κόμμα ...

3. Υπάρχει και η περίπτωση η ΤΙΝΑ να πήρε πρέφα ότι οι Απο(κατα)στάτες της Δημοκρατίας και οι κολαούζοι κι αυλικοί τους τσιμπάνε σε διάφορα κλισέ και στερεότυπα (όπως το Γι'αυτό κι εμείς θα ψηφίζουμε πάντα ότι πει το κόμμα!), και τους τα πετά μιαν την άλλη για να κάμνει το χάζιν τους (τζιαι έχουν πλάκα όπως βουρούν να της απαντήσουν).

4. Ή λειτουργεί προβοκατόρικα τελικά – σάμπου τζιαι οι υπόλοιποι είμαστε αμπάλατοι τζιαι εν θα την επέρναμε πρέφα! Παρουσιάζεται ολίγο τι χαζούλα κι έτσι δεν έχει άποψη δικιά της και κάνει αυτό που θα πει ο Πρόεδρος και το Κόμμα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους διάφορους παρατρεχάμενους του ακατονόμαστου blog να την λενε “αρνί”... Δεν θυμάμαι αν την έχουν πει και Επαγρυπνιτίστρια, αλλά μου κάνει εντύπωση που ο Αρχι-Επίτροπος ΡΙΜΑΧΟΣ ΔΕΝ έχει διαγράψει κανένα σχόλιο της. Είναι γεγονός όμως ότι τούτα (τα σχόλια της ΤΙΝΑΣ) αποτελούν συνήθως και έναυσμα για κακεντρέχειες και χλευασμούς από τους παρατρεχάμενους.
Λετε να είναι βαλτή ή να τα γράφουν οι ίδιοι και να τα σχολιάζουν πάλι οι ίδιοι (για να κάμνουν και κίνηση στο blog τους);!
Ο Θεός τους τζιαι η ψυshή τους!

Anef_Oriwn
Σάββατο 9/5/2009 – 12:59 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

O Aslan που χαιρόταν ο πατέρας του που χάθηκε;

ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΘΚΙΑ ΣΟΥ είπε...

Μιχάλη εγώ εννούσα κάτι άλλο το οποίο δεν εκατάλαβες καλά. Δεν είπα ότι ο Χριστόφιας εδήλωσε ποτέ ότι για ούλλα φταίμε εμείς, αλλά η τόσο έντονη προβολή των όσων εκάμαμε εμείς και η μηδενική προβολή των όσων έκαναν οι Τουρκοκύπριοι, οδηγεί στο αίσθημα ότι για όλα φταίμε εμείς γι'αυτό ότι μας δώσουν θα το φάμε.

Ακόμα και στο σχόλιο του ο Άνευ υπερτονίζει τα λάθη των ε/κ και εκμηδενίζει αυτά των τ/κ. Αποδεικνύει δηλαδή αυτό που λέω.

Να μου αποδείξετε εσείς ότι εκάμαμε κάτι εμείς στους τ/κ, χωρίς να προηγηθούν δικές τους εγκληματικές ενέργειες.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα, κάποτε η βλακεία και ο μαζοχισμός είναι Ανευ Ορίων!

ganw tous fasistes είπε...

o aslan me ton anef ekana partouza tis manes sas malakes tou xristofias watch

Hampis είπε...

Σίουρα το σχόλιο του πιο πάνω "ganw tous fasistes" εν προβοκατόρικο.
Έλεος πιον.

ΖΗΤΩ Ο ΜΕΛΕΝΙΟΣ! είπε...

Όχι όχι. Ο γνωστός Ασλάν είναι που συν τοις άλλοις είναι και εξυπνάκιας.

Χαιρόταν ο καημένος ο πατέρας του ότι έκαμε γιο: το Μελένιο.

Aslan είπε...

Οχι ειμαι εδω και χαιρομαι που με μισειτε επειδη ειμαι πολυ καλυτερος σας.

Τα προβοκατωρικα σχολια δεν μου χρειαζονται.

Χρειαζονται μονο σε ανεπαρκεις ανδρες με πολλαπλα ονοματα.

Εισαστε πολυ λιγοι.

Phivos Nicolaides είπε...

Η τραγική ιστορία της οικογένειας Σουππουρή, είναι η ίδια η ιστορία της Κύπρου σε παραλληλισμό. Μικροί και αδύναμοι στο έλεος των αδυσώπειτων, παντοδύναμων έμπορων των λαών...

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΘΚΙΑ ΣΟΥ

Θα χαρώ πολύ αν όντως δεν εννόησα σωστά τα όσα έγραψες.
Διότι σκοπός μου δεν είναι η άγονη αντιπαράθεση.

Όμως με την επεξήγηση σου θαρρώ ότι και πάλι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα.
Προσωπικά δεν διαπιστώνω έντονη προβολή των όσων εκάμαμε [και] εμείς.

Απλώς επειδή τόσα χρόνια απουσίαζε αυτή η πτυχή, ακόμα και η απλή αναφορά της φαίνεται υπερβολική.

Αλλά επιμένω, ότι το αίσθημα ότι για όλα φταίμε εμείς είναι ψεύτικο και κατασκευάστηκε από αυτούς που θεωρούν ότι για όλα ευθύνονται οι άλλοι και καθόλου εμείς. Δηλαδή δεν δέχονται ότι έχουμε έστω και το παραμικρό ψήγμα ευθύνης.

Ζητάς αποδείξεις για εγκλήματα εναντίον τ/κ χωρίς να προηγηθούν εγκληματικές ενέργειες ε/κ.

Θεωρώ ότι αυτή η βάση πάνω στην οποία τοποθετείς το ζήτημα δεν είναι ορθή διότι αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία τότε δεν θα βγούμε από μέσα.

Ωστόσο, θα σου πω επιγραμματικά ότι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 1964, όταν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ήταν πλέον παρελθόν, βρέθηκαν πεταμένα σε χωράφια στη Λακατάμεια τα πτώματα ενός ζευγαριού, των δύο μικρών παιδιών τους (6 & 8 χρόνων) και της γιαγιάς, με μία σφαίρα φυτεμένη στο κρανίο ο καθένας.

Αλλά ακόμα υπάρχει και η περίπτωση στο Αρεδιού όπου το 1964 ε/κ πήγαν να κλέψουν ζώα από τ/κ οικογένεια και από τότε αγνοείται ο γιος της οικογένειας. Το έγκλημα αυτό δεν έχει σχέση με εγκληματικές ενέργειες τ/κυπρίων που προηγήθηκαν.

Στις 17 Μαΐου 1964 στο Κίτι σκοτώθηκε σε ενέδρα τ/κ κατά την επιστροφή του από τα Περβόλια όπου είχε πάει να αγοράσει λαχανικά. Οι ε/κ δεν του πουλούσαν και κάποιοι τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η υπόθεση αυτή δεν συνδέεται με εγκλήματα τ/κ εναντίον ε/κ.

Υπάρχει μια άλλη περίπτωση αγνοούμενου που εξαφανίστηκε το 1960 μετά από επιδρομή ε/κ στο σπίτι της οικογένειας.
Το Μάιο του 1964 (όταν δεν υπήρχαν και πάλι συγκρούσεις) εξαφανίστηκε και ο πατέρας του αγνοούμενου.

Για να μην τα πολυλογώ, στον επίσημο κατάλογο αγνοουμένων υπάρχουν καταγραμμένοι 230 τ/κύπριοι αγνοούμενοι της περιόδου 1963-1972.

Όπως είναι γνωστό, από το 1964 μέχρι το 1974 δεν υπήρχαν ούτε συγκρούσεις ούτε εγκλήματα. Πού βρέθηκαν αυτοί οι 230;

Όμως, ακόμα και σε εμπόλεμη κατάσταση, μπορούμε τόσο εύκολα να δικαιολογούμε εγκλήματα εναντίον αμάχων είτε από τη μια είτε από την άλλη κοινότητα;

Το δράμα των αγνοουμένων ε/κ και τ/κ είναι το ίδιο. Ο πόνος είναι ο ίδιος για μια μάνα, απ’ οποιαδήποτε κοινότητα ή εθνότητα και αν προέρχεται.

Υ.Γ. Τα περιστατικά που αναφέρω δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια σε ε/κ εφημερίδες.

Anef_Oriwn είπε...

Είναι πλέον πασιφανές ότι κάποιοι έχουν βαλθεί να μεταφέρουν την χυδαιότητα και την αισχρότητα που ευδοκιμεί στα αρρωστημένα φασιστικά τους μυαλά, εδώ σ’ αυτό το blog αλλά κι αλλού. (Αφού αδυνατούν να λάβουν μέρος στη συζήτηση και να πουν δυο κουβέντες ουσίας είπαν να την χυδαιολογήσουν – όπως εξ άλλου είναι μαθημένοι και στο κύκλο τους).
Με διάφορες αήθεις και προβοκατόρικες (ορθότατη η εκτίμηση του Hampi) παρεμβάσεις τους και χυδαιο-βλακείες όπως αυτές που αρθρώνουν κι έχουν καταγραφεί πιο πάνω, προσπαθούν συνεχώς “… να μετατρεψουν την συζητηση σε ηλιθια … [καθώς] … ο στοχος εν να μεν γενεται συζητηση ...”. Ματαιοπονούν όμως καθώς υπάρχουν και σοβαρές παρεμβάσεις στη συζήτηση, ενώ στη πράξη ΜΑΣ αποκαλύπτουν και ΤΙ μυαλά κουλιαντιρίζουν αυτοί που αρέσκονται να παίζουν και τους σούπερ δημοκράτες και να δίνουν και πιστοποιητικά δημοκρατικότητας! Αυτό είναι τελικά και το επίπεδο τους και ή ιδεολογία τους – αποκαλυπτική και του βούρκου μέσα στον οποίο έχουν διαπαιδαγωγηθεί!

Η πρώτη μου σκέψη (όταν διάβασα το εν λόγω χυδαίο σχόλιο - ώρα δημοσίευσης 3:45 μ.μ.) ήταν να το σβήσω/διαγράψω, γιατί έκρινα ότι τούτο υποβαθμίζει γενικά το επίπεδο και αποτελεί ΥΒΡΙ και Υποτίμηση ΟΛΩΝΩΝ ΜΑΣ, καθώς καταστρατηγεί και εξευτελίζει στοιχειώδεις αρχές και αξίες που λίγο πολύ διακρίνουν ένα νοήμονα άνθρωπο (όπως, λόγου χάριν ο σεβασμός για την ΜΑΝΑ μας και τις ΜΑΝΑΔΕΣ όλου του κόσμου!).
[Παρεμπιπτόντως γελοίε και σιχαμερέ χυδαιογράφε, αύριο είναι και η Γιορτή της Μάνας! Αλλά όταν ουδέποτε σεβάστηκες τη δικιά ΣΟΥ Μάνα πως θα σεβαστείς και τις Μάνες των άλλων και δεν θα τις βρίζεις;].
Τελικά αποφάσισα ν’ αφήσω (να μην διαγράψω) τα όσα έγραψε το εν λόγω ευτελές υποκείμενο, για να βλέπουμε και το επίπεδο όλως αυτών που τους εκφράζουν και τους ανεβάζουν (εθνικά και ηθικοπλαστικά) τα κείμενα του blog των Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας! Πέραν τούτο ας θεωρηθεί ότι συνδράμω έτσι και στην ψυχολογική/ψυχιατρική τους στήριξη κατανοώντας ότι πολύ πιθανό να στερήθηκαν (για λόγους που δεν μας αφορούν) την αγάπη και τη στοργή της ΜΑΝΑΣ και ίσως έτσι να θέλουν να βγάλουν και τα απωθημένα τους!
Υγιαίνετε!

Anef_Oriwn
Σάββατο 9/5/2009 – 7:44 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως το πιο πάνω σχόλιο για τις μάνες, το έκανε ο Aslan, δεδηλωμένος δικός σου θαυμαστής. Το γράφει και στο blog του.

Υγιαίνετε κ. Άνευ Ορίων!

αγνοούμενος 1974 είπε...

Oι αγνοούμενοι1619..η 1517 του 1974 με κανένα τρόπο δεν πρέπει να εξισώνονται με του αγνοούμενους και των δύο πλευρών σαν αποτέλεσμα των διακοινοτικών διαταραχών και σίγουρα οι ε/κ αγνοούμενοι του 1974 ειναι αποτέλεσμα της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής τουρκικής εισβολής.Διεπράχθησαν στυγερά εγκλήματα απο τους τούρκους εισβολείς το 1974 τα οποία δεν παραγράφονται ιδε οικογενεια Σουππουρή και Λιασή και αλλων χιλιάδων αγνοουμένων ε/κ.Πολλοι γονείς αγνοουμένων πεθαίνουν μάρτυρες χωρίς καν να γνωρίζουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων η δε Τουρκία έχει καταδικαστεί με διεθνείς καταδίκες στο θέμα των αγνοουμένων οπως ΕΔΑΔ για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του άρθρου 2 της συνθήκης για μή συμμόρφωση των τουρκικών αρχών σε σχέση με τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων αλλα κυρίως ακόμη και την παραβίαση του άρθρου 3 για απάνθρωπη και κτηνώδη μεταχείριση των συγγενών των αγνοουμένων και του άρθρου 5 για έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης της τύχης των ατόμων που αγνοούνται.
Το πρόβλημα των αγνοουμένων του 1974 είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα αλλα δεν παύει να είναι πρωτίστως εθνικό γιατι αυτοι που αγνοούνται αντιστάστηκαν στα άνομα σχέδια του ιμπεριαλισμού το 1974 και η Τουρκία είναι ένοχη για εγκλήματα πολέμου και οι εγκληματίες πολέμου για παραδειγματισμό κ μη επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων οδηγούνται σε διεθνή δικαστήρια οπως πχ μιλόσεβιτς αν ήταν εγκληματίας αυτός γιατι τελικα δεν δικαστηκε αλλα εφάαν τον λάχανο..
Οι αμερικανοί μεχρι στιγμής ψάχνουν για αγνοούμενους στο βιετνάμ καί κάλεσαν μαλιστα και τη Ρωσία πρόσφατα να επεμβει για να βοηθήσει στην διακρίβωση τους, ο δε χασάπης μπούς όταν συνελήφθηκαν οι πρώτοι αμερικανοί αιχμάλωτοι πρόσφατα στον πόλεμο του ιρακ επέστησε στους ιρακινούς τη προσοχή να σεβαστούν τους κανόνες διεθνούς δικαίου που ισχύουν σε περιπτώσεις αιχμαλώτων πολέμου, τελικα στη διεθνή πολιτική σκηνή υπαρχουν δύο μετρα και δύο σταθμά.
Το πρόβλημα επομένως των αγνοουμένων μας ειναι ανθρωπιστικό εθνικό και πολιτικό με την έννοια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.
Όμως με κανένα τρόπο ο αγώνας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων πρέπει να προκαλεί μίση και αντιπαλότητες ανάμεσα στίς δύο κοινότητες εξάλλου αδελφικα επιστήμονες και απο τις δύο κοινότητες στο αεροδρόμιο λευκωσίας αγωνιζονται να βρούν άκρη με τη μεθοδο DNA για την ταυτοποίηση λειψάνων.
Βεβαίως χρειάζεται συμφιλίωση και πρέπει σύντομα να οδηγηθούμε σε λύση είναι μονόδρομος μακριά απο εθνικισμούς και στρατικοποίηση του κυπριακού το οποιο σαν πολιτικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί ειρηνικα πολιτικα και με σύντομη αποστρατικοποίηση για να μη χυθει αδικα άλλο αίμα και απο τις δύο πλευρές και να παιζουμε το παιγνίδι των παραγωγών όπλων.

Αρης είπε...

Να κάμω μια πρόβλεψη...

Εσείς δαμέσα σε λία χρόνια αν σας πουν να ψηφίσετε τον Αναστασιάδη θα το κάμετε. Γι'αυτό να πείτε τωρά τις απόψεις σας για αυτό το ανθρωποειδές, για να μείνουν εδώ γραπτώς.

τσουτσούνι είπε...

ΑΡΗ ΑΡΗ ΑΡΗ
ΠΚΙΑΣΤΗΝ ΤΖΙΕ ΦΑΤΗΝ

Hampis είπε...

@Tsoutsouni,
μπράβο επίπεδο!!

arkatash είπε...

@Χαμπης
κοιταξε το επιπεδο του αρη που βριζει για ανθρωποειδές εννοωντας τον Anef

sinigoros tou polith είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Aslan είπε...

http://christofias-watch.blogspot.com/2009/05/e.html

Φιλοι ειμαι πλεον διασημος!!!!

Anef_Oriwn είπε...

Τσογλάνια (παίδες και κορασίδες),

Ξεσαλώστε ελεύθερα απόψε (αν θέλετε ξεσελωθείτε κιόλας) , γιατί αύριο πρωί-πρωί θα πάρω την σκούπα από τους Απο(κατα)στάτες της Δημοκρατίας, τζιαι μιαν του (ε)νου μια του άλλου, τζιαι όι τούτη (ω)φελάς σας, τζι όι η άλλη βλάφτει σας, θα πατε απ’ εκεί που ήρθατε! Η υπομονή και η κατανόηση (για τα ψυχολογικά σας προβλήματα και ελλείμματα έχει όρια)!

********
Ανώνυμε (ώρα 8:17μ.μ.),

Ότι έγραψα στην προηγούμενη παρέμβαση μου παραμένει σε ισχύ ανεξάρτητα ποιος ήταν ο χυδαιογραφος (προφανώς ΕΣΥ – που δεν έχεις την τόλμη να βάλεις ένα ψευδώνυμο)! Βασικά εγώ έκρινα συμπεριφορές! Κι όποιος ΔΕΝ σέβεται τις ΜΑΝΕΣ των άλλων ΔΕΝ μπορεί να σεβαστεί ούτε τη δικιά του ΜΑΝΑ (όποιος κι αν είναι αυτός)!

[Πάντως περνώντας ένα γύρο από το blogκι του Aslanου δεν πρόσεξα να γράφει αυτό που λες ότι έγραψε ... Πάλι προβοκατόρικα και γκεμπελικά ενέργησες].

Και είπαμε ... Ες αύριο τα σπουδαία!

Υγιαίνετε!

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 – 00:12π.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Κυριακή 10/5/2009 – 00:12π.μ.

Για τον Ανώνυμο (ώρες 2:31 μ.μ. & 2:49 μ.μ. – που προφανώς είναι ο ίδιος, αν και δεν χρησιμοποιεί ψευδώνυμο),

Έχω προσέξει ότι οι άκρως ενδιαφέρουσες ς απρεμβασεις σου αποτελούνται από μια και ΜΟΝΟ (βαθυστόχαστη και περισπούδαστη όμως) πρόταση των 8-10 λέξεων, από τις οποίες 2-3 είναι (προφανώς όλως τυχαίως) υβριστικές, απαξιωτικές και χλευαστικές (όπως ας πούμε μαζοχισμός, βλακεία κι άλλες). Παω στοίχημα (αν χάσω να μην φαω παττίχαν το καλοκαίρι – μόνο ταμπούρα) ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ (ΑΔΥΝΑΤΕΙΣ) να γράψεις ένα κειμενάκι (εν είδει σχολίου) έστω των 80 -100 (ας είναι και χλευαστικό κι απαξιωτικό για μένα και το blog μου – χωρίς βρισιές όμως) που να έχει πρόλογο, κυρίως θέμα και επίλογο!

Υγιαίνετε!

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 – 00:50 π.μ.

Άρης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Στηρίζω Μελένιο(Aslan) είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΕΠΟΙΚΟΣ Νο.4 είπε...

Στους ερωτευμένους με την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αφιερώνεται απόσπασμα άρθρου που τεκμηριώνει όσα λέει με αποδεικτικά στοιχεία. Ελπίζω εδώ να κατανοήσετε και τα επιχειρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο τόπος αυτός προδόθηκε από ηγέτες του, που εξυπηρέτησαν περισσότερο τα ξένα συμφέροντα παρά τα δικά του.
1955-59- Κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνος της ΕΟΚΑ, στο Λονδίνο έγιναν σοβαρές και βαθιές διεργασίες για το Μέλλον της Κύπρου. Με σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα με μακροχρόνιες επιδιώξεις και στόχους μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας που ακολουθούνται πιστά μέχρι σήμερα. Το διάστημα 1956-58 επισκέφθηκε διαδοχικά το Λονδίνο ο Τούρκος συνταγματολόγος Νιχάτ Ερίμ (μετέπειτα πρωθυπουργός) εμπνευστής του τουρκικού σχεδίου “Ανάκτησης Κύπρου” (βλέπε βιβλίο καθηγητή Ν. Σαρρή ‘ Η άλλη πλευρά) και είχε αναλυτικές διαβουλεύσεις με τον Βρετανό συνταγματολόγο Λόρδο Ράτκλιφ εξασφαλίζοντας βασικές προυποθέσεις για τα τουρκικά συμφέροντα. Με αποτέλεσμα, η δήλωση του Υπ. Αποικιών από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 19 Δεκεμβρίου 1956, για διχοτόμηση, ξεχωριστή αυτοδιάθεση, που ακούμε σήμερα να απαιτούν οι Τούρκοι. Είπε συγκεκριμένα: “...Όταν έλθει η ώρα... το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης θα παραχωρηθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όχι λιγότερο από την ελληνο-κυπριακή κοινότητα θα έχει στην ειδική περίπτωση της Κύπρου, την ελευθερία να αποφασίσει μόνη της για το καθεστώς. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση της Α.Μ. αναγνωρίζει πως η εξάσκηση αυτοδιάθεσης σε ένα τόσο ανάμιχτο πληθυσμό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη διχοτόμηση μεταξύ άλλων εναλλακτικών λύσεων. (Βλέπε βιβλίο ‘Από την Ένωση στην Κατοχή’ σελ. 82). (Διαφάνεια). (1α χάρτες και 1β δήλωση).
΄Ομως, οφείλουμε να αναφερθούμε και σε μια άλλη δήλωση για ξεχωριστή αυτοδιάθεση για μια μειονότητα του 18%. Κάποιου άλλου, πριν από τον Βρετανό Υπ. Αποικιών, εκείνη του Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη που κατηγορούσε ασύστολα και υβριστικά την ΕΟΚΑ αλλά όχι μόνον. Στις 30 Απριλίου και 1η Μαίου 1955 το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ Νέος Δημοκράτης δημοσίευσε σε δύο συνέχειες άρθρο του Ζαχαριάδη που είχε μεταδοθεί από ραδιοσταθμό της Ελλάδας και το οποίο το ΑΚΕΛ είχε χαρακτηρίσει “βαρυσήμαντο”..
Μεταξύ άλλων πολλών έλεγε : “... ΄Ομως η απελευθέρωση του λαού της Κύπρου δεν μπορεί να είναι πραγματική παρά μόνο σαν απελευθέρωση και των Τούρκων. Η απελευθέρωση της Κύπρου δεν μπορεί να σημαίνει ιδιοποίηση ή χειροτέρευση της υποδούλωσης των Τούρκων, μια απελευθέρωση και για την τουρκική μειονότητα του νησιού με βάση την πλήρη εθνική αυτονομία. Διεκδικώντας το δικαίωμα μέχρι και αποχωρισμού για τους ΄Ελληνες, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ίδιο αυτό δικαίωμα στην τουρκική κοινότητα...”.
Το 1957 ο Nίκος Ζαχαριάδης πριν εκκαθαρισθεί από την 7η ολομέλεια του ΚΚΕ απολογήθηκε αλλά προς τι πλέον; (Bλέπε ο ‘ Ο σύγχρονος Εφιάλτης του Έθνους ΚΚΕ και ΑΚΕΛ Φώτη Παπαφώτη 1996 σελ. 364).
Το 1957 χάρτης του Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής μειονότητας του 18% απαιτούσε την μισή Κύπρο με την γραμμή στον 35ο παράλληλο...(Διαφάνεια 2 χάρτης από το βιβλίο ‘Κρίστοφερ Χίτσενς).
Σήμερα η πολιτική εκείνη, που εκφράζεται με τα δύο “συνιστώντα κράτη (two constituent states)”, προωθήθηκε σταδιακά μέσω της ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που ήταν καθαρά τουρκική απαίτηση την οποίαν υιοθέτησαν, πρώτοι, οι Βρετανοί.
Επειδή οι απαιτήσεις του Νιχάτ Ερίμ και της τουρκικής κυβέρνησης ήταν για απευθείας ομοσπονδία, στις 5 Ιουνίου 1957 ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε την άποψη του Υπ. Εξωτερικών. Μην σας συγχύσει η απάντηση, δεν δόθηκε το 2004 ή 2008, αλλά, το 1957. Του είπαν:
“.. Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει πως η διχοτόμηση της Κύπρου δεν θα είναι κατ΄ανάγκην πολύ δύσκολη και δε θα σημαίνει μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή πληθυσμών. Διατηρούν την άποψη ότι με λίγη συνεργασία από την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορούν να υπάρχουν δύο ζώνες στην Κύπρο, μια κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση και μια κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση... Εμείς μπορούμε να διατηρήσουμε τα δικά μας μέρη στο νησί και η νήσος θα μπορεί να διοικείται με ένα είδος ομοσπονδιακής λύσης στη μέση. Ποιο όμως θα είναι το είδος της ομόσπονδης κεντρικής κυβέρνησης; Μια ομοσπονδία συνεπάγεται αναμφισβήτητη κυριαρχία. Και στην περίπτωση της Κύπρου, η ελληνική ζώνη θα είναι ελεύθερη να ενωθεί με την Ελλάδα και η τουρκική με την Τουρκία... Σε μια ομοσπονδία συνεπάγεται αναγνώριση της μιας κυβέρνησης από την άλλη. Η κάθε κυβέρνηση να αναγνωρίζει τη σφαίρα εξουσίας της άλλης... Σε περίπτωση που μια από τις κυβερνήσεις αυτές αποφασίσει να ενωθεί με άλλο μέρος η ομοσπονδία σπάει αμέσως.” (Διαφάνεια 3).
Το κρατούμενο εδώ, θα πρέπει να είναι η πεποίθηση των Τούρκων που είχαν από το 1957, ότι με ελληνο-κυπριακή συνεργασία θα κατόρθωναν την διζωνική ομοσπονδία! Μήπως τα γεγονότα τους έχουν διαψεύσει;

Οι Βρετανοί, έχοντας ήδη υποσχεθεί στους Τούρκους διχοτομική λύση δεν μπορούσαν να κάνουν πίσω. Οι Τούρκοι τελικά συμφώνησαν με τους Βρετανούς να δεχθούν τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και Λονδίνου με την προυπόθεση πως τη Ζυρίχη θα ακολουθούσε όχι μόνο η διχοτόμηση, αλλά, Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Με την οποίαν θα είχαν τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου με προοπτική την ολοκληρωτική κατάληψή της. Εξού και το ξέσπασμα αξιωματούχου του Φόρειν ΄Οφις (Α. Ρος) όταν είπε (24.2.1958)¨ “ This is a typical piece of Turkish diplomacy: take what you αre offered but only on the understanding that you expect more”. (Από την ΄Ενωση στην Κατοχή σελ. 97).
Έπεισαν τους Τούρκους να μην επιμένουν σε ομοσπονδιακή βάση, αλλά να δεχθούν εξελισσόμενες συνταγματικές μεθόδους... και να ήταν σίγουροι θα έθεταν την μειονότητα επί ισοις όροις (equal footing) όπως τους υποσχέθηκαν από το 1955...Στα πρώτα στάδια, μετά την τουρκική εισβολή, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που γράφονται επι τω πλείστον από τους κηδεμόνες Βρετανούς, εμφανίζεται το επι ίσοις όροις αλλά όχι η λέξη ομοσπονδία...
Ο Νιχάτ Ερίμ είχε άμεση ανάμιξη με τους Βρετανούς στην διαμόρφωση των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου...(Διαφάνεια 4 φώτο από τουρκικό βιβλίο).

Η ΄Αγκυρα, όμως, βιαζόταν. Χρηματοδότησε την ΤΜΤ και άρχισε την μαζική μετακόμιση μεγάλου αριθμού Τουρκοκυπρίων προς το βόρειο μέρος του νησιού.΄Εσφαξαν με την βοήθεια των Άγγλων τους Κοντεμενιώτες, κατέκαυσαν τον ΄Αγ.Λουκά…Στις δραστηριότητες εξοπλισμού και εκπαίδευσης των Τουρκοκυπρίων εμπλάκηκαν και Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικά το 1963/64. Ο λαός τότε είχε μπουχτίσει από τον φιλοτουρκισμό των Βρετανών. Ο βρετανικός Τύπος είχε ξεσπαθώσει συντονισμένος με το Φόρειν Όφις εναντίον μας με ασύστολες κατηγορίες και πρόστυχες γελοιογραφίες εναντίον του Μακαρίου.
Οι Βρετανοί, αρχές του 1964 μας έστειλαν στην Κύπρο και ειδική ομάδα ψυχολογικού πολέμου για να μας μεταλλάξουν τα μυαλά... Να μας κάνουν να νοιώσουμε πόσο ηλίθιοι είμασταν για όσα τους καταλογίζαμε. ΄Ησαν φίλοι μας, ήθελαν το καλό μας...Σήμερα τη δουλειά αυτή, αφού απέτυχαν οι ίδιοι με τις επαναπροσεγγιστικές τάχατες συνάξεις στο Λονδίνο και τα μετέπειτα μεγαλύτερα κέντρα πληρωμένων εντολοδόχων όπως το ΠΡΙΟ Νορβηγίας, την ανέλαβαν και δικοί μας, μέσω της Παιδείας. Με την αλλαγή της ιστορίας όπως την θέλουν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους, όπως την ήθελαν από το 1955, για να δημιουργήσουν μια κομπλεξική και πλασματική συνείδηση των νέων μας γιατί μόνον τότε δεν θα αντιδράσουν στην επιβουλή του τουρκικού συνεταιρισμού των δύο συνιστώντων στέιτς και όχι μόνον. (Ξέρετε, αυτή η εξέλιξη μου θυμίζει τη βρετανική τηλεοπτική σειρά ΄Τhe Prisoner’, που όταν αυτός ρωτούσε που βρίσκεται και ποιος είναι του έλεγαν “ You are in the village, you are No.7”! Ειρωνικά η σειρά εκείνη κατέληξε φιάσκο εφόσον δεν γνώριζαν πλέον πως να την τελειώσουν και την σταμάτησαν, τόσο ακατανόητη ήταν).

1964 –Με πίστη και συνέπεια στην τουρκική πολιτική, ο Ρ. Ντενκτάς στην σύσκεψη που κάλεσε η Βρετανία στις 16 Ιανουαρίου 1964 στο Λονδίνο, μετά την τουρκοανταρσία εναντίον μας, ξεκαθάρισε τις απαιτήσεις του. Ζήτησε εθελοντική ανταλλαγή πληθυσμών, ανταλλαγή περιουσιών, αποζημειώσεις, ξεχωριστή αστυνομία, ομόσπονδο κράτος. Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων και ομοσπονδιακή λύση. (Διαφάνεια 5). (Ακριβώς όπως έκαναν και στην Γενεύη το 1974 όταν ο μεν Ντενκτάς απαίτησε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Γκιουνές 6 αυτόνομα καντόνια).

Στις 14 Φεβρουαρίου, λοιπόν, του 1964 το Τμήμα Σχεδιασμού (Planning Department) του Φόρειν ΄Οφις είχε ήδη ετοιμάσει μελέτη για το Μέλλον της Κύπρου βλέποντας 10 χρόνια μπροστά, βασισμένο στα σχέδια της περασμένης δεκαετίας. Αυτό το σχέδιο είναι που επικράτησε τελικά και προσχεδίασε τους τρόπους και προυποθέσεις της τραγωδίας του 1974. Ήταν βρετανικό και οχι αμερικανικό το σχέδιο προετοιμασίας της εισβολής. Συνταυτισμένες με το σχέδιο αυτό ήταν και οι ενέργειες του στρατηγού Πίτερ Γιάνγκ να χαράξει τη διχοτομική Πράσινη Γραμμή τον Ιανουάριο του 1964 στην Λευκωσία την οποία βέβαια είχαν μερικώς χαράξει οι ίδιοι το 1955-59 . Ο Γιάνγκ είχε εντολές από το Λονδίνο να τραβήξει Π. Γραμμή και στην Λεμεσό αλλά χάρη στις αντιδράσεις του τότε Επάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Βενιαμίν αποτράπηκε η προσπάθεια. Στο σχέδιο εκείνο προβλεπόταν και η απομάκρυνση της ελληνικής επιρροής από την Κύπρο, να αποκόπτονταν οι δεσμοί με την Ελλάδα, να σιωπούσε το Ελληνικό ραδιόφωνο, ο Τύπος, να εμπόδιζαν την Ελλάδα να επέμβει σε περίπτωση που εγίνετο τουρκική εισβολή, και να εζητείτο η χρήση του 6ου Αμερικανικού Στόλου και άλλα πολλά. (Βλέπε βιβλίο ‘Top Secret’-Διαφάνεια 6 - Αναφορά στην ‘Ελευθερία’ 23.4.1964).
Το 1964 οι Τουρκοκύπριοι εξέδωσαν και προτάσεις για “Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου” με συνταγματικές αλλαγές για “Βόρειο Κράτος” και “Νότιο Κράτος”. (Βλέπε ‘Top Secret’). (Διαφάνεια 7).
Στο βιβλίο του “Τα Δύσκολα Χρόνια –Αναμνήσεις μιας ζωής”, ο πρώην Υπ. ΄Αμυνας και πρώην Έπαρχος Λεμεσού, Χριστόδουλος Βενιαμίν, δημοσιεύει στην ολότητά του έγγραφο που βρήκαν οι αρχές της Δημοκρατίας στο Γραφείου Τουρκοκύπριου υπουργού ο οποίος στην βιασύνη του να αποχωρήσει με το ξέσπασμα των γεγονότων του 1963 το ξέχασε. Το έγγραφο φέρει ημερ. 14.9.1963, πριν τις επιθέσεις εναντίον μας του Δεκεμβρίου 1963. Γράφει μεταξύ άλλων πολλών αποκαλυπτικών το έγγραφο:
“...Τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου δεχθήκαμε ως προσωρινόν μεταβατικόν στάδιο, αν δεν ήταν έτσι δεν θα τις υπογράφαμε. Με αυτές αναγνωρίσθηκαν σε διεθνές επίπεδο τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου..Θα ωφεληθούμε από τα λάθη των Ρωμηών και αφού ετοιμασθούμε καλύτερα,... θα περιμένουμε την ημέρα που θα θέλουν να χαλάσουν τις Συμφωνίες, οπότε θα επιτύχουμε την πλήρη ελευθερία μας...πρέπει να υποστηρίζεται ο αγώνας μας αυτός από πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες αλλά πρωτίστως από την Μητέρα Πατρίδα...Μπορούμε να συνοψίσουμε τα κύρια σημεία ενός τέτοιου σχεδίου ως εξής: Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας θα γίνει δεκτός ως πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό της τουρκικής κοινότητος και θα ιδρυθεί μια κυβέρνηση αποτελουμένη καθαρώς από Τούρκους... Η Μητέρα πατρίς θα αναγνωρίσει αμέσως την κυβέρνηση αυτή... θα ακολουθήσει η επέμβαση της Μητέρας Πατρίδας και εάν υπάρξει ανάγκη θα αναγνωρισθούν αμέσως τα δικαιώματα, ως πολίτες της Δημοκρατίας, εις τους Κυπρίους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι εις Τουρκίαν.. οι Ρωμηοί θα αντιδράσουν εναντίον των Τούρκων εμπράκτως και έτσι θα αρχίσει ένας αγώνας μεταξύ των δύο Κοινοτήτων και το αποτέλεσμα θα καθορίσει τον αγώνα. ΄Οταν αρχίσει ο αγώνας η Τουρκική Κοινότης η οποία είναι διεσπαρμένη εις όλην την Νήσον, να μαζευθεί εις μίαν ζώνην δια της βίας και να είναι υποχρεωμένη όπως κρατήσει εκείνην την ζώνην... Εις ποίον μέρος θα ευρίσκεται αυτή η ζώνη, αυτό θα εξαρτηθεί από το στρατηγικόν σχέδιον που θα ετοιμάσουν οι ειδικοί... ενίσχυση των σχέσεών με την Μητέρα Πατρίδα ...Η τουρκική κοινότης αφού συμπληρώσει από απόψεως οικονομικής, στρατιωτικής, και ηθικής με την πλήρη έννοια της λέξεως αυτές τις προετοιμασίες, θα επωφεληθεί της ευκαιρίας κατά την οποίαν θα δημιουργηθεί μία συνταγματική κρίσις διά τους Ρωμηούς και θα έχει κάποιαν επιτυχία... Λευκωσία 14.9.1963 Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ Αντιπρόεδρος Κ.Δ , Ραούφ Ντενκτάς Πρόεδρος Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης. ” (Διαφάνεια 8). (Στο έγγραφο αυτό αναφέρθηκε στις 21 και 23 Φεβρουαρίου 1964 ο Φιλελεύθερος με τίτλο “ Θα μας επέβαλλαν τον τουρκισμό”).

Ο Υπ.Εξωτερικών της Τουρκίας πριν την τουρκική εισβολή του 1974 διαβεβαίωνε : “Η λύση που θέλουμε είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”. Η δε κυπριακή κυβέρνηση τον Ιούνιο 74 παρέδιδε στους Βρετανούς υπόμνημα με τίτλο “Ανεφάρμοστη η Ομοσπονδία”…

Ο Βρετ. Υπ. Εξωτερικών Τζέιμς Κάλλαχαν τον Αύγουστος του 1974 τονίζει πως η λύση θα είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία... Και στις 16 Αυγούστου 1974 το Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας αποφασίζει να χρησιμοποιεί την ορολογία “διπεριφερειακή ομοσπονδία” ως εναλλακτική ονομασία για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και παράλληλα επιλέγουν να επενδύσουν όλες τους τις ελπίδες, αγνοώντας τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, στον Γλαύκο Κληρίδη. (Διαφ. 9).

Στις 23 Αυγούστου 1974 ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωνε ότι “ο τουρκικός στόχος ήταν ένα ομόσπονδο κράτος σε γεωγραφική βάση. Μια ομόσπονδη τουρκική περιοχή και μια ομόσπονδη ελληνική σε ένα ομόσπονδο κράτος. Τις λειτουργίες και δικαιοδοσίες του ομόσπονδου αυτού κράτους θα τις διαπραγματευθούμε...έχουμε το προσωρινό ξεχωριστό τουρκικό κράτος μέσα σε μια δικοινοτική δημοκρατία της Κύπρου που αναμένει την συμφωνία πάνω στο ομόσπονδο σύστημα”.

Την ίδια μέρα, ο Βρετ. Υπ. Αρμοστής στην Λευκωσία του έλεγε ότι αν ήταν να επιζήσει ο Γλ. Κληρίδης έπρεπε οι Τούρκοι να τον βοηθούσαν με κάποια ελαστικότητα υπό μορφή εδαφικών αναπροσαρμογών, για να μπορούσε να πουλήσει την πρόταση της διζωνικής ομοσπονδίας στους Ελληνοκύπριους.
Στις 30 Αυγούστου 1974 ο Τζέιμς Κάλλαχαν διατάσσει υποστήριξη της δι-περιφερειακής ομοσπονδίας που ταυτίζεται πλήρως με τον τουρκικό στόχο, ανκαι θα είναι δύσκολο για την ελληνική πλευρά να την δεχθεί όπως έλεγε, και τον Σεπτέμβριο λέει στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ότι θεωρεί τον διαχωρισμό της Κύπρου σε δύο ζώνες με μια ομοσπονδιακή δομή ως αναπόφευκτη, πράγμα που απέρριπτε ο Μακάριος. (Διαφάνεια 10)
Στις 15 Οκτωβρίου 1974, προτού επιστρέψει στην Κύπρο από το Στρασβούργο και τη Γενεύη όπου βρισκόταν τις 5 τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης εισηγήθηκε στο Φόρειν Όφις όπως ο Κληρίδης καλέσει τον Μακάριο να πάει στην Κύπρο αλλά να μείνει σιωπηρός μέχρι τη διαπραγμάτευση της λύσης και δοθεί αυτή στο λαό για έγκριση. Ο Τριανταφυλλίδης πρότεινε λύση, (η οποία είπε, δεν ήταν δική του αλλά συνταγματολόγων στο Στρασβούργο) για να αποφευχθεί η ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά ταυτόχρονα οι Τούρκοι να διατηρήσουν τις απαιτήσεις ασφάλειας τους, να μείνουν μικτά χωριά τόσο στο νότο όσο και στο βορρά της διαχωριστικής γραμμής αλλά οι Έλληνες και Τούρκοι να ψηφίζουν χωριστά για τους ηγέτες του. Αυτό το σύστημα οι Έλληνες θα το χαρακτηρίζουν Ενωμένο Κράτος οι δε Τούρκοι Ομοσπονδία. Αμφότεροι θα είναι ικανοποιημένοι.... Και σημείωσαν οι Βρετανοί: To σύστημα αυτό μπορεί να γίνει δεκτό από τους Τούρκους όμως θα επιμένουν όπως οποιαδήποτε η συνταγματική συμφωνία, θα ονομάζεται Ομοσπονδία. (Διαφάνεια 11).
Στις 6 Νοεμβρίου 1974 ο Γλ. Κληρίδης δημόσια ικανοποιεί τις τουρκικές και βρετανικές απαιτήσεις και υποστηρίζει δημόσια, λύση γεωγραφικής ομοσπονδίας, όπου οι Τούρκοι θα είναι πλειοψηφία. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα ενωμένης Κύπρου οπόταν η μόνη λύση είναι η γεωγραφική ομοσπονδία. Αποσπά τα ...συγχαρητήρια του Τζέιμς Κάλλαχαν. Και αυτά ούτε 5 μήνες μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή...Και πριν την σύσκεψη στην Αθήνα αρχές Δεκεμβρίου…Υπόσχεται δε στους Βρετανούς αν δεν γίνει τίποτα να τραβούσε απευθείας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. (Διαφάνεια 12).

Στην 3η Βιένης 1975 ο Κληρίδης ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Βρετανών και δίχως εξουσιοδότηση από την κυπριακή κυβέρνηση, προβαίνει σε παραχωρήσεις για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προς τον Ντενκτάς. Και αμέσως μετά ζητεί άσυλο για την οικογένειά του από το Φόρειν ΄Οφις φοβούμενος για τη ζωή του και εκείνη της οικογένειάς του... Η 3η Βιένης ουδόλως ήταν για ελευθέρα διακίνηση, ή για εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων Ελλήνων, αλλά για παραχωρήσεις προς τους Τούρκους και ανταλλαγή πληθυσμών. (Διαφ. 13).

Επιβεβαίωση γι΄αυτά ήλθε τον Νοέμβριο του 1975 όταν ο στενός συνεργάτης του Γλ. Κληρίδη μ. Λέανδρος Ζαχαριάδης είπε στον Βρετανό Υπ. Αρμοστή κ. ΄Ολβερ ότι “ο Κληρίδης ήταν πολύ ενοχλημένος με τις κάτω από τη μέση τουρκικές τακτικές, γιατί όταν ο Κληρίδης είχε δεχθεί τη διζωνικότητα και μια αδύνατη κεντρική κυβέρνηση στη Βιένη, με αντάλλαγμα τουρκικές υποχωρήσεις στο εδαφικό, στην πραγματικότητα δεν είχε εξουσιοδότηση να πάει τόσο μακριά σε υποχωρήσεις στη γραπτή οδηγία που είχε από την κυπριακή κυβέρνηση. Οι εχθροί του Κληρίδη μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν εναντίον του. Η γραπτή οδηγία που είχε ήταν για πολυπεριφερεαική, αλλά ενδεικτικά όχι για διπεριφερεαική ομοσπονδία...”.
Το Φόρειν ΄Οφις παραχώρησε αμέσως το άσυλο στην οικογένεια Κληρίδη, κυρίως για την Καίτη Κληρίδη (η καρδιά της οποίας πάλλεται με τους παλλόμενους εποίκους) αλλά, μέχρι σήμερα δεν το χρειάστηκαν...
Τον Οκτώβριο του 1975 ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κάλλαχαν προτείνει στην Ελλάδα και Τουρκία πακέττο με τρία στοιχεία: Διζωνική Ομοσπονδία, αναπροσαρμογή συνόρων και κεντρική κυβέρνηση με αδύνατες εξουσίες. Λίγο αργότερα εξελίχθηκε και η πρωτοβουλία Χένρι Κίσσιγκερ με την “πρόταση αρχών” που αποτελείτο από πέντε παραγράφους αλλά η Βρετανία τις τροποποίησε όπως ήθελε και τις έκανε έξι. Σ΄αυτές για πρώτη φορά, γινόταν λόγος για εκ περιτροπής προεδρία που ήταν τουρκική απαίτηση. Εκεί που διαφωνούσε κάθετα η Βρετανία με την πρόταση “Αρχών” Κίσσιγκερ ήταν η πρόνοια που επέβαλε στα μέρη να συμφωνήσουν στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, εκτός εκείνων που βρίσκοταν σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, εννοώντας την ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ.

Εκ περιτροπής προεδρία και αποζημειώσεις
Το 1977 το Τμήμα Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις είχε ήδη σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τα δύο συνιστώντα κράτη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με εναλλακτικούς χάρτες όπως βολεύει τα τουρκικά συμφέροντα με μη επιστροφή προσφύγων εκτός από ένα μικρό ποσοστό, και ο Δρ. ΄Οουεν (νέος υπ. Εξ. )τόνιζε ότι η λύση θα είναι Διζωνική Ομοσπονδία. Συζήτησε με τον Γλ. Κληρίδη τρόπους αποζημειώσεων και την εκ περιτροπής προεδρία την οποίαν απέρριπτε ο Μακάριος!!!! (Φεβρουάριο και Μάιο του 1977). (Διαφάνεια 14).

Σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα η Βρετ. Υπ.Αρμοστεία στην Λευκωσία, κατά καιρούς όπως π.χ. το 1976 ενημέρωνε το Λονδίνο ότι τον Γλ.Κληρίδη και την πολιτική του υποστήριζε και έσωζε το ΑΚΕΛ. Στο ΑΚΕΛ οφειλόταν η επιβίωσή του παρόλες τις διαφωνίες του με τον Αρχιεπ. Μακάριο. Θεωρούσαν ότι το ΑΚΕΛ ακολουθούσε μια υπεύθυνη και σκληρή πολιτική. (Σημερινή 27.9.2007).
Αγαπητοί μου, το περιεχόμενο της Δ. Δ. Ομοσπονδίας ήταν και είναι μόνο ένα: Εκείνο που τις αποδίδουν οι πάτρονές της - τα δύο συνιστώντα κράτη και τίποτα άλλο.
Σχέδια και χάρτες αλά Σχέδιο Ανάν/Χάνει
Πιο αναλυτικά, από το τέλος του 1975 και ολόκληρο το 1976 βρίσκουμε ότι στο παρασκήνιο Λονδίνου και Ουάσιγκτον είχαν αρχίσει συχνές επαφές μεταξύ Φόρειν ΄Οφις και Στέιτ Ντεπάρτμεντ, ένα πυκνό πήγαινε-έλα, διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, να σχεδιάζονται χάρτες για μας δίχως εμάς, να επιλέγονται χωριά που θα επέστρεψαν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση στα πλαίσια οριακών αναπροσαρμογών και να προχωρούν με τέτοια γρηγοράδα στους σχεδιασμούς των τόσο στο γεωγραφικό όσο και στο συνταγματικό, ενώ στην ίδια την Κύπρο τα πράγματα ακόμα βρισκόντουσαν σε μια άλλη διάσταση, με το Μακάριος να μην δέχεται τίποτα εκτός της πολυπεριφερειακής που πόρρω απείχε από τα προχωρημένα σχέδια και διζωνικούς χάρτες του Φόρειν ΄Οφις...Τα οποία όμως γνώριζαν κάποιοι σύμβουλοι του Μακαρίου... Τα πλέον αποκαλυπτικά σ΄ολον αυτό τον οργασμό διζωνικών συνομοσπονδιακών σχεδιασμών είναι το γεγονός ότι πρώτον, συζητείτο και περιλαμβάνετο η εκ περιτροπής προεδρία και η ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων από το ένα συνιστών κρατίδιο στο άλλο, αλλά όχι η ελεύθερη εγκατάσταση ή η επιστροφή προσφύγων, ειδικά των Κερυνειωτών. ΄Οπως περιελήφθηκε τελικά στις βρετανικές ‘Ιδέες Γκάλι’ το 1992 και Σχέδιο Ανάν 2004, και μπήκε ειρωνικά σε εφαρμογή μετά το δημοψήφισμα της 24/4/2004 με το λανθασμένο άνοιγμα των οδοφραγμάτων προς όφελος των Τούρκων. Τελειοποίηση εκείνων των σχεδίων ήταν και το Σχέδιο Ανάν/Χάνει και που γνωρίζουμε πλέον, δίχως την ανάγκη των βρετ. εγγράφων, ότι ετοιμάστηκε με την συμμετοχή δικών μας. Προσπαθούσαν να βρουν και το νέο όνομα μετά την διάλυση της Κ.Δημοκρατίας. ΄Όπως 1) Η Διζωνική Κυπριακή Ομοσπονδία, 2) Η Κυπριακή Δημοκρατική Ομοσπονδία που τελικά μας προσεφέρθηκε με την Ανανική 3) Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. (Δημοσιεύσεις γράφουσας στην Σημερινή 2006, 2007). (Διαφ.15).

Ο άλλος στενός συνεργάτης των Βρετανών, εκτός του Γλ. Κληρίδη, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, σε μια άλλη από τις συχνές συναντήσεις που είχε με το Φόρειν ΄Οφις, στις 5 Ιουλίου 1976 τους είπε πως ο Μακάριος είχε δεχθεί την διζωνική με την τουρκοκυπριακή ζώνη του 26-27%, και πως τότε ήταν ο καλύτερος καιρός να τεθούν πάνω του πιέσεις για να τη δεχθεί και στις διαπραγματεύσεις.. Φαινόταν να παραδέχεται (ο Μ.Τρ) ότι οι πρόσφυγες δεν θα επέστρεφαν για να μείνουν, αλλά ήταν της άποψης ότι το δικαίωμα στην περιουσία έπρεπε να αναγνωριστεί ή τουλάχιστον να αποζημιωθεί. Πίστευε ότι η Δύση έπρεπε να παζαρέψει την αναγνώριση με πραγματικές παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά...Αυτά σύστηνε ο Μ. Τριανταφυλλίδης το 1976 ... εκ των διζωνικών συμβούλων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου όπως θα δούμε πιο κάτω.
Οταν λοιπόν, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη του στην ‘Γενι Σαπάκ’ στις 25.6.2008 δήλωνε πως “Το σχέδιο Ανάν δεν κατέβηκε από τον ουρανό (όπως μας δήλωσε και προηγουμένως ο Σερ Ντέιβιντ Χάνει), είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων 40 ετών και εφόσον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα 40 χρόνια, έτσι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και το σχέδιο Ανάν”, σωστά τα είπε.

Σφαγέας Ετσεβίτ 29/6/1977 ‘Φιλελεύθερος’ : Στόχος η Διζωνική Ομοσπονδία!

Κατευθυντήριες γραμμές 1977
Έχει καταντήσει ένα γιαλέλι, ο ισχυρισμός πως τη διζωνική την δέχθηκε ο Μακάριος ως η έσχατη μας υποχώρηση γι΄αυτό την υποστηρίζουν. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε καμία περίπτωση δεν υπέγραψε συμφωνία με τον Ντενκτάς το 1977 για διζωνική. Δυστυχώς, για τόσα χρόνια κανένας δεν βγήκε να κόψει τη φόρα των υποστηρικτών της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πληροφορώντας το λαό ότι τέτοιες συμφωνίες δεν έγιναν ποτέ. Και εγώ η ίδια παραπλανήθηκα όντως, γιατί πήρα ως δεδομένο ότι ο Μακάριος και ο Κυπριανού είχαν πράγματι υπογράψει το 1977 και 1979 αντίστοιχα. Μέχρι που στο Κρατικό Αρχείο στο Λονδίνο αποδεσμεύθηκαν τα έγγραφα για το 1977, όταν και βρήκα τελικά ότι στην πραγματικότητα, τέτοιες συμφωνίες δεν έγιναν ούτε υπέγραψαν οι Μακάριος και Κυπριανού με τον Ντενκτάς για διζωνική ομοσπονδία. Παρόλον ότι γνώριζα η λέξη διζωνική δεν υπήρχε, δεν γνώριζα ότι δεν είχαν υπογράψει. ΄Όμως, ακόμα και αν θεωρηθεί ότι ήταν συμφωνίες, για χάρη συζήτησης, δεν μπορεί να συνέχιζαν και να συνεχίζουν να ισχύουν αφού οι Τούρκοι όχι μόνον δεν είχαν ανταποκριθεί θετικά αλλά προχωρούσαν και σε μονομερείς αποσχιστικές ενέργειες. Εκτός βέβαια, και αν οι ηγέτες που τις επικαλούνται θέλουν να δίδουν στον εαυτό τους το άλλοθι για να κρατούν το λαό και την Κύπρο δέσμιους και όμηρο της τουρκοβρετανικής συνωμοσίας που ξεκίνησε από την δεκαετία του 1950…
Το σκηνικό τον Φεβρουάριο 1977
Το τι έγινε τον Φεβρουάριο του 1977 έχει ως εξής. Οι Αμερικανοί μετά την εκλογή Τζίμμυ Κάρτερ και τις πιέσεις του ελληνοαμερικανικού λόμπυ που υποστήριξε την υποψηφιότητα Κάρτερ, αποφάσισαν να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για το Κυπριακό στέλλοντας στην Κύπρο, ως ειδικό απεσταλμένο τον Κλάρκ Κλίφφορτ. Αφενός για να ικανοποιήσουν τους Έλληνες και αφετέρου να βρουν τρόπους να άρουν και το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Οι Βρετανοί όμως, που δεν ήθελαν την αμερικανική πρωτοβουλία (όπως και οι Τούρκοι) κατάφεραν και έπεισαν τον τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούλτ Βάλτχαιμ να προκαταλάβει τους Αμερικανούς και ουσιαστικά να εξουδετερώσει τις επαφές και προσπάθειες του Κλίφφορτ. Βρέθηκε λοιπόν ο Βάλτχάιμ στην Κύπρο μέρες πριν την κάθοδο του Κλίφφορτ και με την βοήθεια δικών μας που εξάσκησαν έντονες πιέσεις πάνω στον Μακάριο, εκείνο που κατόρθωσε να αποσπάσει από τον Μακάριο στις 12 Φεβρουαρίου 1977 (μιαμιση εβδομάδα πριν την κάθοδο Κλίφφορτ) ήταν οι 4 κατευθυντήριες γραμμές, υπό μορφή πρακτικών (Minutes) στην συνάντηση Μακαρίου/Ντενκτάς.
Το ότι η λέξη διζωνική δεν περιλαμβάνετο στα πρακτικά το πρόσεξαν αμέσως οι Βρετανοί της Υπ. Αρμοστείας στην Λευκωσία, οι οποίοι το ανέφεραν στο Λονδίνο. (Διαφάνεια 16).
Το παιχνίδι, όμως, ήταν όπως τραβιχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια του Κλίφφορτ. Ο Μακάριος είχε μετανοιώσει πολύ για την γκάφα που του είχαν στήσει, (όχι ο “απατεώνας Κλίφφορτ” όπως ισχυρίζονται κάποιοι ότι είπε ο Μακάριος), αλλά οι Τούρκοι, Βρετανοί και δικοί μας. Το ομολόγησε στον Δρ. Β. Λυσσαρίδη πριν τον θάνατό του, ο οποίος στις 3.8.1996 σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ‘Λόγου είπε: “ Στην πλατεία Ελευθερίας 20 Ιουλίου 1977 ο Αρχιεπίσκοπος πριν τον θάνατό του έδωσε το μύνημα ότι σκόπευε να επαναφέρει το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής και σκόπευε να αποσύρει τις προτάσεις... Σε προσωπική συνομιλία μαζί του με διαβεβαίωσε ότι ακριβώς αυτό είχε υπόψη του εφόσον οι Τούρκοι τον κοροίδεψαν.”(Βλέπε βιβλίο “Conspiracy or Blunder?”). Βέβαια, δεν ήσαν μόνο οι Τούρκοι που τον είχαν κοροιδέψει γιατί κάποιοι δικοί μας βρισκόντουσαν σε βαθιές διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς...Η πραγματική υποθήκη Μακαρίου, λοιπόν, για όσους τον επικαλούνται είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση της εισβολής και τουρκικής κατοχής και οχι η τάχατες διζωνική των κατακτητών και υπολοίπων.

Αντι αυτού μετά τον θάνατο του Μακαρίου τα πρακτικά αυτά αναβαθμίσθηκαν από την πολιτική ηγεσία του τόπου και τους ξένους σε... λεγόμενες “Συμφωνίες Κορυφής”. Ουδέν αναληθέστερον.
Επιβεβαίωση των πιέσεων πάνω στον Μακάριο ήλθε από τον ίδιο τον Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη στις 23.5.1990 όταν μιλώντας στο Law Society του Λονδίνου (προσκεκλημένος του Συνδέσμου Κυπρίων δικηγόρων) είπε συγκεκριμένα:
“...Σκεφθήκαμε να δίναμε όλοι γενναιόδωρα και να χτίζαμε κάτι το οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να κάνουν δίχως την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και τους έποικους από το βορρά και έστω αν αυτό σήμαινε ότι θα ζήσουμε σε δύο χωριστά κράτη σε μια ομόσπονδη Κύπρο. Πιστεύαμε ότι ήταν για το καλό της Κύπρου. Αν κάποιος είχε ενδοιασμούς για τις συμφωνίες Κορυφής αυτός ήταν ο Μακάριος, αλλά όλοι εμείς οι σύμβουλοί του τον κάναμε να νιώθει ότι ήταν για το καλό της Κύπρου. Μετά το 1974, η ομοσπονδιακή λύση είχε επιλεγεί ως η μοναδική λύση ενοποίησης του νησιού και η καλύτερη εκλογή μεταξύ δύο κακών..” (Διαφάνεια 17).
Από ποίους είχε επιλεγεί; Από τους “Κύπριους για τους Κύπριους”(το νέο βρετανικό σύνθημα που μας εισήγαγαν και το υιοθέτησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας;) Από πότε η Δ.Δ.Ο ήταν ή είναι λύση από τους “Κύπριους για τους Κύπριους”;
Ο κ. Τριανταφυλλίδης σε αδρές γραμμές ανέφερε τελικά ότι στην πραγματικότητα η λύση ήταν συνομοσπονδία, προσθέτοντας ότι το είδος της είναι μοναδικό ανα τον κόσμο.. (Ανταπόκριση Φ.Α. Σημερινή 28.6.1990).

Επτά χρόνια αργότερα, κάποιες τύψεις ενοχλούν και ο ίδιος (Σημερινή 1.7.1997) δηλώνει τα εξής για τις “γενναιόδωρες” προσφορές του ιδίου και των υπολοίπων συμβούλων του Μακαρίου, ως αποτέλεσμα των οποίων ήταν η προώθηση της τουρκικής απαίτησης της διζωνικής.
“... Οι ομόφωνες προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς του 1989 πάσχουν από τα διζωνικά και δικοινοτικά στοιχεία που δεν μπορούν πια να εφαρμοστούν... η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να κάνει νέες προτάσεις που να διασώζουν τη δημοκρατική αρχή, τη λαική κυριαρχία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις οποίες να ασκήσει επιθετική πολιτική στον ευρωπαικό χώρο...”
Οι “ομόφωνες” βέβαια, προτάσεις της δικής μας πλευράς, ήλθαν με την προεδρία Γιώργου Βασιλείου.

΄Οπως το 1977 έτσι και με τις κατευθυντήριες γραμμές του 1979, και αυτές έγιναν με την εποπτείαν του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούλτ Βάλτχάιμ. ΄Ησαν και αυτές πρακτικά που κράτησε ο Βάλτχάιμ γιατί οι ξένοι έπρεπε να επιβεβαιώσουν τις πρώτες γραμμές εφόσον εν τω μεταξύ ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε πεθάνει. Και εφόσον έμαθαν ότι ο Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού ήθελε να αποδεσμευθεί πλήρως, ακυρώνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές μεταξύ Μακαρίου και Ντενκτάς. Σύμφωνα με αποδεσμευθέντα έγγραφα για το 1978/79:
“...Η τουρκική κυβέρνηση είχε πάρει έμμεσα μήνυμα από το Στέιτ Ντεπάρτμεντ μέσω του Δρ. Βάλτχάιμ ότι ο Σπύρος Κυπριανού (νέος πρόεδρος της Κ.Δ.) που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και είχε συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζίμμυ Κάρτερ του είχε πει ότι γενικά ήταν διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ντενκτάς. ΄Ομως, όπως είχαν αντιληφθεί οι Τούρκοι, ο Κυπριανού άφησε να νοηθεί ότι δεν ήθελε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών Μακαρίου/Ντενκτάς του 1977. ΄Ηθελε αντιθέτως οι συνομιλίες να ξεκινήσουν με βάση το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών 3212 με την επανεγκατάσταση των Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια επανακτώντας τον έλεγχο των Βαρωσίων, δίχως περιορισμούς... Η τουρκική κυβέρνηση θα συζητούσε το θέμα με τον Ντενκτάς. ” Η αναφορά φέρει ημερ. 17 Οκτωβρίου 1978...
Ούτε το 1977 ούτε το 1979 λοιπόν, αναφέρεται πουθενά στις γραμμές αυτές η λέξη διζωνική.
Επομένως, που βασίζονται οι θιασώτες της διζωνικής και επικαλούνται τους Μακάριο και Κυπριανού για την τόσο ένθερμη υποστήριξη τους στην τουρκική αυτή απαίτηση που χρονολογείται πολύ πριν την τουρκική εισβολή; Στις παραχωρήσεις Κληρίδη στην 3η Βιένης; Αλλά εθελούσια ξεχνούν την δήλωση Μακαρίου στην Πλατεία Ελευθερίας μέρες πριν πεθάνει;

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες επιχειρείται με κινδυνολογίες, ρετσινιές και εκφοβισμούς να φυμωθούν όλοι όσοι αντιστέκονται, απορρίπτουν την ξενόφερτη ρατσιστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδιακή. Πότε με σταλινικές μεθόδους ως μη επιθυμούντες λύση, ή όσοι δεν υποστηρίζουν την Δ.Δ.Ο υποστηρίζουν διχοτόμηση και πότε ως τάχατες σοβινιστές ωσάν και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επαρχία της Τουρκίας και ισχύει και εδώ το ρατσιστικό άρθρο 301. Ξεχνώντας ότι ο Μακάριος από το 1971 έλεγε ακριβώς το αντίθετο. Ότι αν εφαρμοστεί η ομοσπονδία θα οδηγήσει στην διχοτόμηση. (Διαφάνεια 18).

Χαρακτηριστικός ο Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης όταν δήλωσε στις 26 Μαίου 2008:
“Δεν θα υποκύψω στην πνευματική τρομοκρατία που παρουσιάζει κάθε διαμαρτυρόμενο για απαράδεκτους σχεδιασμούς ως δήθεν μη επιθυμούντα λύση. Και κάθε αγωνιζόμενο για εθνική επιβίωση, για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια ως σοβινιστή.”

Συχνά τίθεται το ερώτημα από τους υποστηρικτές του Σχεδίου συνεταιρισμού, των δύο συνιστώντων κρατών, μα ποία είναι η άλλη λύση, ονομάστε την. Απλούστατο: Το Κυπριακό είναι θέμα βάρβαρης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. (Διαφάνεια 19). Τρία πράγματα απαιτούνται για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του: H απελευθέρωση του με την αποχώρηση όλων των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων, η αποχώρηση όλων των κουβαλητών εποίκων η μεταφορά των οποίων σχεδιάστηκε από το 1956 από την Τουρκία και χαρακτηρίζεται έγκλημα πολέμου και η επιστροφή όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους. ΄Ομως, όλα αυτά κάποιοι, κατ΄εντολή ξένων, τα εγκατέλειψαν πριν τα απαιτήσουν. Κάποιοι από το 1974 μέχρι σήμερα, ταπεινώνουν και ταπεινώνονται. Κάποιοι εργάζονται ενσυνείδητα (ρεαλιστικά το λένε) υπέρ των ξένων συμφερόντων. Κάποιοι θεωρούν πατριωτισμό την εξυπηρέτηση του κατακτητή και των συμμάχων του με μια λύση που κάνει τους κατακτητές αφέντες ολόκληρης της Κύπρου. Προωθούν μια λύση που οι ίδιοι οι κατακτητές σχεδίασαν και απαίτησαν και έβαλαν σε εφαρμογή από το 1956. ΄Ενα συνεταιρισμό μεταξύ του 82% και του 18% που υπέδειξε και ο Νίκος Ζαχαριάδης τρείς εβδομάδες μετά την έναρξη του αγώνος της ΕΟΚΑ το 1955... Τότε, τι μένει σ΄αυτόν τον λαό;
Ποία Κύπρο θα παραδώσει στις επόμενες γενιές; ΄Οταν με μαθηματική ακρίβεια η Τουρκία δεν χρειάζεται να ρίξει ούτε ένα επιπλέον βόλι για να περάσει ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχό της;
Επομένως αν θέλουμε αυτός ο τόπος να σωθεί από την τουρκική σκλαβιά δύο δρόμοι υπάρχουν, είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν:
Ο πρώτος δρόμος, που πρέπει να είναι και το Σχέδιο Β του Προέδρου Χριστόφια, που σήμερα μας λένε ότι δεν έχει ακόμα τέτοιο σχέδιο: Σεβασμός προς τον Μακάριο αν πράγματι το εννοούν, όσοι τον επικαλούνται. Με επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην πραγματική του βάση. Εκείνη της εισβολής και κατοχής. Και όχι να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο ποιος θα φανεί περισσότερο ενσυνείδητα υπέρμαχος μιας καθαρά εξευτελιστικής για μας τουρκικής λύσης Η δύναμη μας είναι οι μαρτυρίες των βαρβαροτήτων των κατακτητών. Προβάλλοντας τις βαρβαρότητες και εγκλήματά τους εις βάρος μας σε όλα τα διεθνή φόρουμ ξεκινώντας από την Ευρωπαική Ένωση. Εκεί όπου όφειλε αυτή η ηγεσία, την ώρα που έπρεπε, να είχε θέσει και το βέτο. Και όχι να επικαλείται ότι το βέτο δεν είναι για τους ...μικρούς!

O δεύτερος δρόμος: Η πολεμική αναμέτρηση με τον κατακτητή. Την οποίαν αποκλείουν για να μην θυμώσει η Τουρκία και οι σύμμαχοί της! Οι σκλαβωμένοι λαοί μάχονται για την ελευθερία τους – στην περίπτωση τη δική μας αυτό θεωρείται σοβινιστικό – αλλά δεν θεωρείται σοβινιστική η τουρκική συνεχιζόμενη κατοχή και το έκτρωμα στον Πενταδάκτυλο...Ούτε μαζοχιστικό και ταπεινωτικό να χρηματοδοτάς ποικιλοτρόπως τον κατακτητή σου και να του λές ‘ Εβετ Εφέντη’ στα οδοφράγματα. ΄Οπως έγραψε, όμως, ο διακεκρειμένος αρθρογράφος των Τάιμς Σάιμον Τζένκινς στις 5.12.2001 σε άρθρο του για το Μεσανατολικό- ”Υπάρχουν περιπτώσεις που η ειρήνη χρειάζεται πόλεμο…”, There are times when peace demands war”

Ούτε τον ένα δρόμο ούτε τον άλλο υπήρξαν ικανές να πάρουν οι ηγεσίες αυτού του τόπου. Τουναντίον ενσυνείδητα κάποιοι ηττημένοι ραγιάδες εγκλημάτισαν εις βάρος μας, συνθηκολογώντας με τον κατακτητή…

Είναι θανάσιμο σφάλμα να πιστεύουν κάποιοι πως με υποχωρήσεις πριν ακόμα αρχίσουν συνομιλίες θα κάμψουν την Τουρκία. ΄Οφειλε η ηγεσία αυτού του τόπου να πει σταράτα σε κάθε ξένο πρέσβη και κάθε μεσολαβητή: Δεν μιλάμε για περασμένα πρακτικά ή συμφωνίες. Η Τουρκία εδώ και 34 χρόνια δεν αποχωρεί, η διζωνική είναι νεκρή, όπως είναι και το Σχέδιο Ανάν.
Μέχρι και η διαβόητη International Crisis Group αποφάνθηκε ότι μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 ο λαός ΑΠΕΡΡΙΨΕ και τη διζωνική. Δυστυχώς την ξαναζωντάνεψαν κάποιοι δικοί μας με συχνότατες αναφορές με πάθος, όπως προέτρεπαν οι Βρετανοί, όταν οι ίδιοι οι ξένοι αποδέχονταν την απόρριψή της από τον ίδιο το λαό!

Ο μόνος τρόπος να τα βάλεις με την Τουρκία, εκτός της πολεμικής επιλογής είναι με σκληρή και αποφασιστική πολιτική. Απελευθέρωση τίποτα λιγότερο. ΄Εντονη διαφωτιστική εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα. ΄Εχουμε τα αναγκαία όπλα αλλά τα περιφρονούμε για να μην ενοχλήσουμε τους αφέντες κατακτητές και να απογοητεύσουμε τους μεσάζοντες καθοδηγητές Βρετανούς, αυτουργούς, κηδεμόνες αποικιοκράτες...
Δικαιωματικά, απαιτούμε όπως και η Ελλάδα συναγωνίζεται την Τουρκία σημείο με σημείο αλλά τα ζεμπέικικα, οι κουμπαριές και οι εμπορικές συναλλαγές με την κατοχική Τουρκία αντικατέστησαν τις σωτήριες διεκδικήσεις. Είναι να δακρύζει ένας βλέποντας δημοσιογράφους να συμμορφώνονται πλήρως με την νεο-οθωμανική ατζέντα, ειδικά όταν μετά την επαναπροσέγγιση των σεισμών η Τουρκία επίσημα απαίτησε όλες τις ακατοίκητες νησίδες στο Αιγαίο, σχεδόν απαιτεί ανεπίσημα συν-κυριαρχία της ελλληνικής Θράκης, μιλά για τουρκικά μειονοτικά δικαιώματα για ορισμένες εκατοντάδες Τούρκους στη Ρόδο και τη Κώ και σφίγγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο ποτέ. Και για το Κυπριακό η Τουρκία κέρδισε περισσότερο έδαφος στο εξωτερικό με την απαίσχυντη διαστρεύλωση του ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων. Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα διασώζει τουρκικές τράπεζες με λεφτά του δημοσίου και τερματίζει ατμοπλοικά δρομολόγια σε μικρά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο όπως τη Σήμη γιατί τάχα μπορούν καλύτερα να εξυπηρετηθούν με τουρκικές υπηρεσίες. Όπως μου είπε ένας φίλος Αρμένιος από την Φιλαδέλφια, η νεο-οθωμανική ατζέντα στοχεύει, τα υγιή μας κύτταρα, όσα μας απέμειναν. Είναι σαν να υποφέρουμε ως Ελληνισμός από πολιτικό και διπλωματικό Ειτς, μας κτυπούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας καταντούν ανίκανους να αντιδράσουμε.

H Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος, δεν μπορεί να κάνει υποχωρήσεις στους κατακτητές και να νομίζει ότι θα διαπραγματευτεί με τους Τούρκους. ΄Εχει το δικαίωμα να εξασφαλίζει όσο καλύτερα μπορεί τα δικά της συμφέροντα και αυτά μόνο με το τρίπτυχο: έξω τα τουρκικά στρατεύματα, έξω οι έποικοι και μέσα οι πρόσφυγες μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Κλείνω με Θουκυδίδη τον οποίο δεν θέλουν να θυμούνται κάποιοι δικοί μας, ίσως να τον θεωρούν και σοβινιστή για τα σχολεία της Κύπρου: “Δεν κατηγορώ εκείνους που επιζητούν να επεκτείνουν τη δύναμή τους, αλλά εκείνους που είναι πρόθυμοι να υποταχθούν.”

Πρακτικά 12 Φεβρουαρίου 1977

1. Επιζητούμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία.

2. Το έδαφος υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας θα πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας και ιδιοκτησίας της γης.

3. Θέματα αρχών, όπως η ελευθερία διακίνησης, η ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλων εξειδικευμένων ζητημάτων είναι ανοιχτά για συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τη θεμελιώδη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

4.Οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι τέτοιες, ώστε να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας, λαμβανομένου υπόψη και του δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους.




Τα 10 Σημεία των πρακτικών 19 Μαίου 1979
1. Συμφωνήθηκε όπως αρχίσουν διακοινοτικές συνομιλίες στις 15 Ιουνίου 1979.
2. Η βάση των συνομιλιών θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της 12ης Φεβρουαρίου 1977 και τα σχετικά για την Κύπρο ψηφίσματα των Η.Εθνών.
3. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών της Δημοκρατίας.
4. Οι συνομιλίες θα αναφέρονται σε όλες στις εδαφικές και συνταγματικές πτυχές.
5. Πρωτεραιότητα θα δωθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση των Βαρωσίων κάτω από την αιγίδα των Η.Εθνών ταυτόχρονα με το ξεκίνημα από τους συνομιλητές των συζητήσεων για τα συνταγματικά και εδαφικά θέματα για μια συνολική λύση. Αφού επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια αυτή θα εφαρμοστεί δίχως να αναμένεται αποτέλεσμα για τα υπόλοιπα θέματα.
6. Συμφωνήθηκε όπως απέχουν από οποιαδήποτε δράση που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών, και ειδική σημασία θα δωθεί για αρχικά πρακτικά μέτρα από αμφότερες τις πλευρές για προώθηση καλής θέλησης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επιστροφή σε κατάσταση ομαλότητας.
7. Προβλέπεται η αποστρατικοποίηση της Δημοκρατίας της Κύπρου, και θέματα που σχετίζονται με αυτή θα συζητηθούν.
8. Η ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Δημοκρατίας πρέπει να τύχουν πρέπουσας εγγύησης εναντίον ένωσης με άλλη χώρα μέρους η ολόκληρης οποιασδήποτε μορφής διχοτόμησης ή ένωσης.
9. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν διαδοχικά δίχωs καθυστέρηση.
10. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Λευκωσία.

Τόνια είπε...

Μα στις συμφωνίες κορυφής εν λαλεί τίποτε για διζωνικότητα.
Περιπέζει μας το ακελ άραγες σου;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Χρυστάλλα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μιχάλης είπε...

@ ΕΠΟΙΚΟΣ Νο.4

Επειδή φακκάς γυρόν και αφήνεις το κείμενο σου σε διάφορους (στο δικό μου μπλογκ παρουσιάζεσαι ως ΕΠΟΙΚΟΣ 2, εδώ έγινες 4), παραθέτω την ίδια απάντηση που σου έδωσα στο δικό μου μπλογκ.

Η απάντηση αυτή αφορά και την Τόνια

Ενδιαφέρον το κείμενο που διέσπειρες δεξιά και αριστερά.
Καλό θα ήταν όμως να μας πεις και από πού το ξεσήκωσες, αν και από τον τρόπο γραφής του μυρίζει Φανούλα…

Δεν θα σχολιάσω γραμμή προς γραμμή ένα κείμενο 6.000 λέξεων.

Μας αράδιασες λοιπόν (περίπου) 6.000 λέξεις χωρίς να μας πεις τι προτείνεις! Γνώριμη τακτική, απορρίπτω αλλά δεν προτείνω τίποτε. Ή στην εσχάτη ρίχνω ένα σύνθημα και τελειώνει το πράγμα.

Το ρόλο που έπαιξαν οι Εγγλέζοι κανένας δεν το αμφισβητεί.
Άλλωστε η νέα ανάρτηση μου (μαζί με κριτική) σε αυτά τα θέματα αναφέρεται (http://mihalismihail.blogspot.com/2009/05/blog-post_09.html).

Το περίεργο όμως είναι ότι από μια καλούμε τους ξένους (από παλιά, όχι σήμερα) να μας βοηθήσουν να βρούμε λύση, αλλά την ίδια ώρα τους κατηγορούμε ότι θέλουν το κακό μας!

Ρωτώ και στη νέα μου ανάρτηση: εμείς, οι Ε/κ, τι κάναμε όταν οι Τούρκοι έλεγαν από το 1956 τις προθέσεις τους; Τίποτε απολύτως, διότι δεν ακούγαμε τίποτε άλλο εκτός από τη δική μας φωνή.

Το κείμενο σου όμως παραγνωρίζει ότι το 1960 οι στόχοι της Τουρκίας (όπως το θέτεις) δεν ευοδώθηκαν. Δεν έγινε ομοσπονδία ούτε συνομοσπονδία αλλά ανεξάρτητο ενιαίο κράτος.

Το ζητούμενο ποιο είναι; αν με τη λύση που επιζητούμε, γίνονται πράξη αυτά που λες, δηλαδή να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα που να επιτρέπει την αυτοδιάθεση και την απόσχιση.
Πιστεύω ότι με τον τρόπο που ερμηνεύουμε εμείς (εννοώ την Ε/κ πλευρά) την Ομοσπονδία δεν θα επιτρέπει αυτά. Αυτά μπορούν να γίνουν αν έχουμε λύση δύο κρατών. Και όπως σημειώνει και ο Τριανταφυλλίδης (δήλωση που παραθέτεις), τότε δεν έχουμε ομοσπονδία αλλά συνομοσπονδία.

Και έρχομαι στο δεύτερο σημαντικό που είναι οι συμφωνίες (ή κατευθυντήριες γραμμές) του 1977 και 1979.
Η συγγραφέας του κειμένου, προφανώς δυσκολεύεται λίγο να κατανοήσει κάποια απλά πράγματα.
Λέει ότι η συμφωνία Μακαρίου Ντενκτάς δεν αναφέρεται σε διζωνική. (Είναι φυσιολογικό ο Μακάριος να απέρριπτε ακόμα και αυτή τούτη την ομοσπονδία πριν το 1974, αφού δεν δικαιολογείτο με κανένα τρόπο να φύγουμε από το ενιαίο κράτος.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν από το 74 και μετά).

Ας δούμε λοιπόν τα πρακτικά της 12ης Φεβρουαρίου 1977:

1. Επιζητούμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία.

[άρα το νέο κράτος θα αποτελείται από τις δύο κοινότητες]


2. Το έδαφος υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας θα πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας και ιδιοκτησίας της γης.

[Θα συζητηθεί το έδαφος που θα διοικεί η κάθε κοινότητα και η ιδιοκτησία γης. Άρα για να συζητηθεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κάθε κοινότητα θα ελέγχει συγκεκριμένο έδαφος, δηλαδή δύο ζώνες, τουτέστιν «διζωνική».
Θυμίζω ότι ο Μακάριος στην ταινία του Κακογιάννη «Κύπρος 74» απορρίπτει την ΠΟΛΥΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ομοσπονδία, δηλαδή το να διοικούνται πολλές περιοχές και όχι μία ενιαία από τους τ/κύπριους.
Αυτό απαντά στο κατά πόσον ο Μακάριος απέρριπτε ή όχι την διζωνική.]

3. Θέματα αρχών, όπως η ελευθερία διακίνησης, η ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλων εξειδικευμένων ζητημάτων είναι ανοιχτά για συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τη θεμελιώδη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

[Για να είναι ανοικτά τα ζητήματα που αναφέρονται εδώ, σημαίνει ότι ένα μέρος του εδάφους θα ελέγχεται από τους τ/κύπριους]

4.Οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι τέτοιες, ώστε να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας, λαμβανομένου υπόψη και του δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους.

[Κι αυτή η πρόνοια παραπέμπει ξεκάθαρα (έχοντας υπόψη και τις προηγούμενες) σε δύο ζώνες. Δύο ζώνες, ΕΝΑ κράτος.]

Η συμφωνία του 1979 στην ουσία επαναβεβαιώνει αυτήν του 1977 αλλά το σημείο 8 αποκλείει τη δημιουργία δύο κρατών ή την απόσχιση/ένωση ενός εκ των ζωνών με άλλο κράτος.

Θεωρώ λοιπόν ότι το κείμενο που παράθεσες, αυτοαναιρείται (και δεν είναι η πρώτη φορά) από μόνο του.

Marinos είπε...

Επαρακάμαν το ρε κοπέλια.Φακκούν γυρό μες τα μπλογκς τζαι βρίζουν τον κόσμον, παντές τζ΄εν εργολαβία που αναλάβασιν.
Εν εν κατάσταση τούτη που επικρατεί.
Νομίζουν ότι με τους διασυρμούς τζαι τες ύβρεις εν να φοηθεί ο κόσμος;
Εν πειράζει, εν καλά να αποκαλύπτονται σιγά σιγά.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, είδες πόσο φασίστας είναι ο Άνευ Ορίων;

Διαγράφει αναρτήσεις, όπως τους φασίστες του christofias-watch.

Αλλά μάλλον, κόρακας κοράκου μάτιν εν ιφκάλλει και δε θα του κάνεις εκείνου καμιά αφιερωμένη ανάρτηση.

ΝΤΟΡΑ

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μιχάλης είπε...

@ ΝΤΟΡΑ

Νομίζω ότι επαρακέμετε το.

Αν είσαστε πραγματικοί δημοκράτες θα πρέπει να κάνετε διάλογο επί της ουσίας των θεμάτων που θίγονται και όχι να αρχίζετε να τιρβάζετε περί άλλων.

Ναι, η μαζική κάθοδος σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς θα οδηγήσει στο τέλος σε διαγραφές.

Φασισμός δεν είναι να σου σβήνει κάποιος ένα κείμενο με επιχειρήματα και θέσεις αλλά να κάνεις το μπλογκ του άλλου μπουρδέλο σε μια προσπάθεια να απαγορεύσεις την άλλη άποψη.

Και ο Άνευ απέδειξε ότι δεν είναι ούτε αντιδημοκράτης ούτε φασίστας. Ας μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια…

Τόσος είναι ο δήθεν σεβασμος σας προς τους αγνοούμενους που αντί να γράψετε κάτι θετικό προσπαθείτε να αποτρέψετε την κατάθεση απόψεων και να εκτρέψετε τη συζήτηση;

Ντροπή...

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως η μεγαλύτερη ύβρις προς τους αγνοούμενους, είναι η καπηλεία ιστοριών για προβολή ΑΚΕΛικών θέσεων.

Στην καπηλεία αυτή κ. Μιχάλη πρωτοστατείς.

ΝΤΟΡΑ

Μιχάλης είπε...

Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένη;

Να δώσεις στοιχεία και δεδομένα;

Χρυστάλλα είπε...

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΗΕΝΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑΝ ΚΗΔΕΙΑΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΝΑ ΝΙΟΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΠΟΥΛΗΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΖΙΑΙ ΠΕΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΟΤΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΒΛΑΣ ΒΑΛΕΤΑΙ ΝΟΥ Η ΕΝΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕΝ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΑΣΙΕΤΑΙ ΤΕΣ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΧΑΣΑΝ ΤΑ ΠΕΘΚΙΑ ΤΟΥΣ!

ΑΤΤΙΛΟΥΙΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Marinos είπε...

Εκόλλησεν η βελόνα του τούτου αλόπως.
Διάγραψε τα ούλλα φίλε anef τζαι στείλε τους ποτζεί που ήρταν.Το blog σου εν δικό σου τζαι όπως θέλεις διαχειρίζεσαι τα σχόλια.
Πόσην υπομονήν!

Δήμητρα είπε...

Άνευ, μα αυτό είναι από το blog σου; Δεν το πιστεύω, μένω άναυδος. Εσύ που μέχρι χτες κατηγορούσες τους άλλους για λογοκρισία, για έλλειψη δημοκρατίας και φασισμό; Εσύ που έχεις fan club με τον Βατζιελή-Μελένιο του Aslan;

Ανώνυμος Ο/Η Marinos είπε...
Διάγραψε τα ούλλα φίλε anef τζαι στείλε τους ποτζεί που ήρταν.Το blog σου εν δικό σου τζαι όπως θέλεις διαχειρίζεσαι τα σχόλια.
Κυριακή, Μάϊος 10, 2009 6:55:00 μμ

Αυτή την συμβουλή σου έδωσε κάποιος άλλος σύντροφος. Αυτή την απολύτως δημοκρατική συμβουλή. Αυτή την συμβουλή που θα σε κρατήσει στη γραμμή του αντιφασισμού, αλλά πανω απ'όλα δεν θα σε κατηγορήσει κανένας για λογοκρισία.

Κύριοι, είσαστε φασιστοείδη λυσσαλέα σκυλιά.

Anef_Oriwn είπε...

Δημητρούλα μου γεια ΣΟΥ!
Αλλά πρώτα αποφάσισε τι φύλο είσαι (δεν μπορεί να υπογράφεις με το “Δήμητρα” και μετά να λες “μένω άναυδος” – κάτι δεν παει καλά μαζί εκτός κι είσαι διχασμένη προσωπικότητα) και μετά έρχεσαι να μας κάνεις μαθήματα περί δημοκρατίας και φασιστοειδών!

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 - 8:15 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

@ Marinos,
Εν νεν μόνο η βελόνα του που κόλλησε αλλά τζιαι ο νους του εν λόγω Ανώνυμου που εν μαγκωμένος! Τα σχόλια του πάνε ολοταχώς για τον Κοτσιάτην!

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 - 8:17 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Και Δημητρούλα και λοιποί Ανώνυμοι και ψευδεπώμυνοι blogοτραμπούκοι τελικά ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΤΕ!!! Ούτε ιερό ούτε όσιο έχετε πάνω ΣΑΣ (αν και μπορεί αν λετε ότι πιστεύετε και στον Θεό)! Ούτε ένα κείμενο (το παρόν) που είναι αφιερωμένο σε εν ψυχρώ δολοφονηθέντες ελληνοκυπρίους από (εθνικιστές) τουρκοκυπρίους! Πόσο πωρωμένοι τζιαι ματσουκωμένοι είσαστε τελικά!!!

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 - 8:38 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Ήρεμα ήρεμα.

Είσαι και σε μια ηλικία, 50 χρονών άνθρωπος, θα πάθεις και τίποτε.

Εσύ καπηλεύτηκες το θέμα των αγνοουμένων για να περάσεις την ακελική προαπαγάνδα. Κι αφού φλέρταρες με την ΤΙΝΑ ( " είμαι όμορφος, έλα να σε κεράσω νερό με τον λίζον"), αφού έβρισες καλά καλά ( Τσογλάνια κλπ), αφού τα έκανε θάλασσα το τσιράκι σου ο Μελένιος, αφού διέγραψες σχόλια ( κάτι για το οποίο κατηγορούσες άλλους ως φασίστες) θυμήθηκες ξανά το θέμα των αγνοουμένων;

Ξιφτιλ', ε ξιφτιλ' . 50 χρονών άνθρωπος! Ως και η Προοδευτική Αθήνας στα χώνει!

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκαιο ο Άνευ Ορίων. Κρυστάλλινη σκέψη και καθαρά λόγια. Χωρίς περιστροφές.

Παιδιά, σας το είπα ξανά: Πρέπει να επανασυστήσουμε την πλατφόρμα. Μας έφαγαν τα φασιστοειδή. Σκόνη μας έκαναν σε όλο το internet.

Και η Επαγρύπνιση κοιμάται. Τους πληρώνουμε τόσα λεφτά τους άχρηστους και δεν κάνουν τίποτα.

Χρειαζόμασταν ηγέτη με λιμπά. Τον Κατσούρα. Και μας έτυχε αυτός ο άχρηστος ο Άντρος που όλο να χασκογελά και να προκαλεί τους άλλους ξέρει. Που πάεις κύριε ξυπόλητος στ' αγκάθια;

Πρέπει η νεολαία μας να βγει μπροστά. Τόσα λεφτά επενδύσαμε στη νεολαία. Τόσες φορές τους φέραμε τον Παπακωνσταντίνου και το Μαχαιρίτσα. Μόνο για τις συναυλίες τους έχουμε;

Η νεολαία μας πρέπει να μπει και στο internet. Να εξεφτελίσει αυτά τα άθλια υποκείμενα του christofias-watch.

Anef_Oriwn είπε...

Λαλεί ο πιο πάνω Ανώνυμος: “… Να εξεφτελίσει [η νεολαία] αυτά τα άθλια υποκείμενα του christofias-watch.”Έχει και το προσόν την αυτογνωσίας ο εν λόγω Ανώνυμος! Καλό αυτό! Μπορεί τελικά από άθλια υποκείμενα να γίνουν πανάθλια!
Όμως εν μας λαλείς μπορείς να ετυμολογήσεις την λέξη “ξεφτιλισμένος”;
Πάντως Ανώνυμε στην προτελευταία παρέμβαση σου (ώρα 9:05 μ.μ.) δείχνεις ότι αναπτύσσεις τάσεις ηλικιακού ρατσισμού! Να το προσέξεις μη και μαυροπινακιστείς κι ΕΣΥ!

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 - 9:40 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Όσο να'ναι 50 χρονών άνθρωπος, πρέπει να προσέχεις να μην εκνευρίζεσαι να κάνεις σαν τον 13χρονο που του επιάσαν το φαίν του και να φωνάζεις "τσογλάνια, τσογλάνια". Ήρεμα.

Ούτε μπορείς, 50 χρονών, οικογενειάρχης, να φλερτάρεις με λίζους με την κάθε μια και να την καλείς σπίτι σου ( θυμίζεις εκείνη τη διαφήμιση που κάμνει κάποιος τον συνομήλικο κάποιας ανήλικης και όταν τον συναντά καταλαβαίνει ότι την κοροΐδεψε και είναι ένας pervy). Εν psycho η φάση σου κάπως.

Κάθε φάση στη ζωή του ανθρώπου συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε Άνευ Ορίων!

Aslan είπε...

το κειμενο φιλε ανευ το βαλαν και στα δικα μου σχολια. Εχουν καταντησει φοβερα αστειοι παντως. Και απο το τελευταιο ποστ φαινεται οτι ειναι πελλοροκολοι που αλλη δουλεια δεν εχουν. Τους δινουν τα κειμενα απο το κομμα των πιθηκων το ΔΗΚΟ και αυτοι τα δημοσιευουν ως δικα τους. Αυτο γιατι σαν νεολαια κομματος δεν εχουν κατι αλλο να κανουν. Αλλα ειπαμε ειναι βλακες και χρησιμοι!!!

Aslan είπε...

Παντως βλαμμενα παν και απο τα σχολια του ανευ στο λογαριασμο οποτε συνεχιστε να ποσταρετε ανωνυμα. Τα σχολια απο λογαριασμους μετρουν ενα την μερα! Μακαρι να ειστε καλα που χρηματοδοτείτε τον αγωνα μας!

Anef_Oriwn είπε...

Αδυναμία (ΣΟΥ) για συζήτηση, χυδαίας τέχνας κατεργάζεται και επεξεργαζεται!
Ανώνυμε, ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ!!! (Ρε συ μπας και ζήλεψες;).
Πάντως η ΤΤΙΝΑ μετά που διερωτηθήκαμε τι ρόλο παίζει, πήρε των ομματιών της! Εν τζιαι έπαιζες τζιαι τούτο τον ρόλο; Όξα μόνο την ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ τζιαι την Δημητρούλα έκαμνες;
Τζιαι πρόσεξε τζιαι την προδιάθεση σου για ηλικιακό ρατσισμό!

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 - 10:13 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Διεκδικώ και κερδίζω...ΑΚΕΛ 2009 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ήρθε ο μπλογκοϊός νούμερο 4!

Όμοιός του άλλος κανείς. Πιο mutated form που τούτο δεν έχει ξαναϋπάρξει.

Ου στραβάρα μου!

Τώρα τώρα τζαι η επιστήμη μάσιεται να έβρει το αντίδοτο...

Anef_Oriwn είπε...

ΚΑΙ Η ΑΝΟΧΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ Στα δυο τελευταία posts του blog έχει παρατηρηθεί (στα σχόλια) μια (anef_ προηγουμένου απαράδεκτη) κατάσταση που καμιά σχέση ΔΕΝ έχει μ’ αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως στοιχειώδη δημοκρατικό και δημιουργικό διάλογο (έστω κι αν καταπιάνεται με εκτός του θέματος ανάρτησης ζητήματα ή είναι και αντιπαραθετικός).

Οι ύβρεις, η απαξίωση και οι χλευασμοί κατά ατόμων (σχολιογράφων και μη) αλλά και η υπόσκαψη της όποιας προσπάθειας για εποικοδομητική συζήτηση υποβαθμίζουν και το επίπεδο του blog αλλά παράλληλα αποτελούν και ΥΒΡΗ για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Γι’ αυτό και το Πολιτικό Γραφείο του Blog συνήλθε αργά ψες (κατά της μεταμεσονύχτιες ώρες) σε έκτακτη συνέδρια και επιλήφθηκε του σοβαρού αυτού θέματος! Στο τέλος ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε όπως από την πρωίαν της σήμερον τερματίσει την επίδειξη χάρις κι ανοχής προς τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα χυδαίας και φασιστικής συμπεριφοράς και κουλτούρας!
Από τούδε και στο εξής θα διαγράφονται (και έχει ήδη εφαρμοστεί) σχόλια που:

1. Καταφέρονται απαξιωτικά, μειωτικά και χλευαστικά τόσο προς τον Blogοδεσπότη όσο και προς άλλους σχολιογράφους!
2. Περιέχουν λέξεις και εκφράσεις που έχουν να κάνουν με τις γενετήσιες λειτουργίες και πράξεις ή αναφέρονται στην γενετήσια ανατομία αντρικού και γυναικείου σώματος.
3. Κινούνται συστηματικά εκτός θέματος και προσπαθούν να μετατρέψουν τη συζήτηση σε ηλίθια, να της δώσουν μια μορφή προσωπικής αντιπαράθεσης (δημιουργώντας εντάσεις) ή/και να την αποπροσανατολίσουν από το θέμα.

Ο.Κ. κυρία ΝΤΟΡΑ; (Εν τζιαι είσ’ ΕΣΥ, που μετά έγινες τζιαι Δημητρούλα;). Κι αν δεν σε ικανοποιεί η απάντηση ΜΑΣ (ξαναπέρασε και ίσως κάτι να κάνουμε) και νοιώθεις ότι παραβιάζεται το δημοκρατικό σου δικαίωμα του χυδαιολογείν και του υβρίζειν, ρίξε και μια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ή αν γουστάρεις (ως ελληναρού που είσαι) πήγαινε και στον Άρειο Πάγο (της Μητέρας – Πατρίδας) ή ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Τελεία (χωρίς παύλα όμως)!

Υ.Γ.: Τα σχόλια που έχουν διαγράφει είναι ΟΛΑ χυδαία, υβριστικά και απαξιωτικά σε προσωπικό επίπεδο ή/και επαναλαμβανόμενα (υπήρχε σχόλιο που αναρτήθηκε το ίδιο 7-8 φορές) και καμιά σχέση ΔΕΝ έχουν με την κατάθεση των οποιωνδήποτε αντιθέτων θέσεων κι απόψεων πάνω στο θέμα! Κάτι πήγε να ψελλίσει ο Ανώνυμος ΝΤΟΡΑ για “… καπηλεία ιστοριών για προβολή ΑΚΕΛικών θέσεων …”, αλλά μετά μούγκα έπεσε! [Τα ίδια έλεγε και ο σχολιογραφος Παπής – το σχόλιο του είναι πάνω – πάνω, στην αρχή]. Τα αδέλφια Σουππουρή με τες σημερινές τους τοποθετήσεις στην κηδεία των μελών της οικογένειας τους καπηλεύονταν την ιστορία των δικών τους για προβολή ΑΚΕΛικών θέσεων;

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 - 11:07 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Psychia,
Shερετούμεν!
Έχω την άποψη ότι η πάθηση αυτών των τύπων είναι ανίατη! Ίσως ΜΟΝΟ με την μεταμόσχευση εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να γίνει κάτι!

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 - 11:20 μ.μ.

Αρτζιάν είπε...

Σταρτζιιθκια μου οι φασιστες που τον κολοαιολοως τον κολοεποικο εκαταστρεψαν την κυπρο τζιε μιλουν αντι να βουβοσουν-ασσιχτιρ να πουμεν

EDON LIMASSOL είπε...

Να η τελευταία ανάρτηση των φασιστόπαιδων. Για να δείτε ως που φτάνει ο νους τους!

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε επειδή αγκαλιάσατε θερμά το christofias-watch!

Η μεγάλη επιτυχία του blog, φαίνεται από συνεχείς αναρτήσεις σε διάφορα ακραία, ρατσιστικά και ομοφοβικά blogs, ψευδοπροοδευτικών και υποχωρητικών στο Κυπριακό αντιλήψεων, που κυριαρχούσαν στoν ιστοχώρο πριν την εμφάνιση του christofias-watch, προβάλλοντας επί αρκετό καιρό προσωπικά απωθημένα για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και προωθώντας κάποτε και την αγγλοαμερικανική προπαγάνδα εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κυπριακού λαού.

Αυτά τα blogs (όπως του πασίγνωστου ανά την μπλογκόσφαιρα ηλικιακού ρατσιστή, του Κόκκινου Ιαβέρη/Yπαλλήλου του ΑΣΤΡΑ, του Pinaleou κ. Γιάννη Ιωαννίδη και του ασλανικού ομοφοβικού anef-orion-wannabe), προφανώς εκνευρισμένα, δεν ανέχονται σήμερα τη διαφορετική με αυτούς άποψη και την κριτική στον αγαπημένο τους Δ. Χριστόφια. Δεν ανέχονται επίσης κύμα διαμαρτυριών που κατέκλυσε τις ιστοσελίδες τους από υποστηρικτές του christofias-watch και της Επιτροπής, οι οποίοι πλέον αντιδρούν στην προβοκατόρικη κυριαρχία της Επαγρύπνησης και των υποχωρητικων αντικυπριακών θέσεων στο διαδίκτυο. Αφού λοιπόν δεν κατάφεραν να εισβάλουν στην ιστοσελίδα μας και αφού κατακλύστηκαν από διαμαρτυρόμενους, γέμισαν τα εν λόγω blogs τις ιστοσελίδες τους με υβριστικές αναρτήσεις εναντίον μας, κυρίως καλώντας μας "φασίστες και φασιστόπαιδα" (η γνωστή επωδός "πας μη ελεγχόμενος εξ' ημών, φασίστας εστί"). Γνωστή η τακτική του Οδοστρωτήρα, αλλά οι πολίτες πλέον δεν άντέχουν άλλο και αντιδρούν.

Οι ακραίοι και φασίστες αυτοί bloggers, στον υπερβολικό φανατισμό που τους διακατέχει, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η ουσία ακριβώς της ύπαρξής μας, είναι η επαναφορά και η πλήρης αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και κατακτήσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η υπεράσπιση του κράτους μας και η προσπάθεια απελευθέρωσης της πατρίδας μας.

Των πιο πάνω λεχθέντων, ευχαριστούμε τους περιηγητές του ιστοχώρου που μας αγκαλιάζουν καθημερινά. Ευχαριστούμε τους όσους κοσμούν τα σχόλια των αναρτήσεων μας με εμπεριστατωμένες αναλύσεις. Τους όσους συμμετέχουν στην ιστοσελίδα αποστέλλοντάς μας πληροφορίες. Τους φίλους φοιτητές από τα σπουδαστικά κέντρα, που επικοινωνείτε καθημερινά και δείχνετε ιδιαίτερο ζήλο για να βοηθήσετε στους σκοπούς της Επιτροπής. Την ομάδα "Μαχητές της Δημοκρατίας" που, από ότι μας έχει πει, δίνει από τη Λεμεσό τη μάχη σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Επίσης όσους δίνουν τη μάχη ενάντια στους αισχρούς υβριστές της Δημοκρατίας, του Τάσσου Παπαδόπουλου, του Βασου Λυσσαρίδη και του δοκιμαζόμενου από την τουρκική εισβολή κυπριακού λαού. Τους καλούμε να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι από χθες, το christofias-watch βρίσκεται και στο facebook: http://www.facebook.com/people/Christofias-Watch/1750976511

Τέλος, μετά από παράκληση πολλών από εσάς, η Επιτροπή αποφάσισε όπως δέχεται για δημοσίευση (σε συνεννόηση βέβαια μαζί μας), δικές σας αναρτήσεις, ανώνυμες ή επώνυμες, που μπορείτε να αποστέλλετε στο christofias.watch@gmail.com . Η διαχείριση βέβαια ιστοσελίδας και των αναρτήσεων θα παραμείνει σε μας.

Ο αγώνας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα συνεχιστεί, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αφού πλέον θα στηρίζεται και σε εσάς, τους φίλους του christofias-watch και της Επιτροπής. Όλοι μαζί, να στείλουμε το μήνυμα ότι: ο φασισμός της Επαγρύπνησης και οι προσπάθειες νομιμοποίησης της κατοχής και των παραγώγων της, ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

αιολος είπε...

@ Αρτζιάν

Αγαπητέ μου μιας και με μνημόνευσες "κολοαιολοως".....
πρέπει να σε διαβεβαιώσω ότι προσωπικά δεν πήρα μέρος στο πραξικόπημα του Ιωαννίδη, αλλά να δεις τι σας ετοιμάζει ο Χριστόφιας, αυτά που έγιναν με τον Ιωαννίδη δεν είναι τίποτα.

Κάτι ναυαγοί πίαστηκαν από ένα σουλτάνο, "τι να σας κάνω μωρε; Τραβάτε φέρετε από ένα φρούτο από τον κήπο".
Πάει ο Έλληνας φέρνει ένα καρύδι , βάλτο στον Κώλο σου.
Πάει ο Εβραίος φέρνει ένα αγκούρι , βάλτο στον κώλο σου την ώρα εκείνη βάζει τα γέλια,
"τι γελάς μωρέ κοτζάμ αγκούρι σου βάλαμε;"
"Σουλτάνε μου βλέπω από το παράθυρο τον Γερμανό να έρχεται και να καρατά ένα πεπόνι......"

Κάτσε να δεις, γιατί μερικοί βλέπουν πεπόνι να κρατά ο Χριστόφιας ..........

Ανώνυμος είπε...

Ακραίοι ξεακραίοι πάντως, είναι οι μόνοι τα παιδιά του christofias-watch που καταδικάζουν τους βανδαλισμούς στο σπίτι του Εζεκία. Όλοι οι άλλοι εσιωπήσετε και δε λέτε τίποτα.

Γιατί δε γράψατε τίποτα οι υπόλοιποι; Αντί να κάμνετε εικονικές μάχες με ανεμόμυλους, να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει έξω!

Ανώνυμος είπε...

ρε ανωνυμε..μα επαθετε παρακρουση που τα καλα; εκαταδικασαν την ουλλοι την επιθεση..αν την εκαταδικασαν [εκαταδικασετε διοτι εν περνα πκιον το φκιολι οτι ταχα μου εισαι αλλος τζαι οϊ της ομαδουας] τζαι οι νεοφασιστες, απλα εν για να καλυψουν την εμπλοκη τους στην καλιεργεια του κλιματος...
τζυλα το...
δηλαδη υστερα που ουλλα τα πουπανω μαργαριταρια θελεις τζαι αλλην αποδειξην για το ποιοι εισαστεν;..
καμετε φροντιστηριο γιατι ετσι συναμενο ρεζιλικκιν εχω να δω που τον τζαιρον που οι εοκαβητατζηες επαιζαν το αντιαστασιακοι υστερα που το 74..

no pasaran