Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ανάρτηση 25/2014 [πολιτική, της συγκυβέρνησης, Αναστασιαδική, των «δεσμεύομαι» και εξ αναδημοσιεύσεως] - Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Νίκαρο, που έγινε Νικούιν!


Εισαγωγικά

Συμπληρώθηκε αυτές τις μέρες ένας ολόκληρος χρόνος με Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, γνωστό και ως Νίκαρο,  που τελικά όμως αποδείχτηκε Νικούιν. Η περιβόητη και διαβόητη πλέον τρίμερης συμμαχία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΥΡΩΚΟ που ανάλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου πέρσι τον Μάρτη με στόχο [όπως διαλαλούσαν] να φέρει την άνοιξη στην «καμένη γη» που ΜΑΣ άφησαν ο Γριστόφκιας τζιαι και το ΑΚΕΛ [μετά από 5 χρόνια δικής τους διακυβέρνησης], ΜΑΣ οδήγησε τελικά σε εποχές παγετώνων. Και δεν υπάρχει και «φως στην άκρη της σήραγγας» για το πότε θα λάμψει ο ήλιος για να λιώσουν οι πάγοι! Το ότι το ΔΗΚΟ αποχώρησε από το Αναστασιαδικό κυβερνητικό σχήμα λόγω διαφωνιών στο κυπριακό, όπως μας είπαν  [και με ποιους το ΔΗΚΟ δεν είχε/έχει διαφωνίες στο κυπριακό;] δεν τους απαλλάσσει ποσώς από τις ευθύνες για την γενικότερη κατρακύλα στην οποία οδηγούμαστε με την πιστή εφαρμογή των μνημονίων [και μάλιστα των επικαιροποιημένων] της Τρόικας, μια και στην ψήφιση και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων τροϊκανών πολιτικών στην οικονομία τα βρίσκουν μια χαρά. Εξ ου και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου κι από το ΔΗΚΟ την περασμένη Τρίτη στην έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής.  Όπως χαρακτηριστικά είπε κι ο ΔΗΚΟς τους Αλέκος Τρυφωνίδης τελικά δεν το απέφυγαν «και θα κοιμούνται με τον Αβέρωφ»
Τώρα θα μου πείτε, «μα σώζεται ο καπιταλισμός με τέτοιο κατήφορο που επήρεν;» Ε, έχετε δίκιο, αλλά που αν το αντιληφτούν «τούτοι»; Ο νους τους είναι πώς θα σφίξουν και πώς θα ξεζουμίσουν κι άλλο τον ταλαίπωρο τον κόσμο για να διατηρήσουν οι ίδιοι ή και να πολλύνουν αν τα καταφέρουν τον δικό τους πλούτο. [Πριν κάνα μήνα ο Άντρος Κυπριανού είχε δηλώσει, μετά από συνάντηση του με τους τροϊκανούς δανειστές μας κατά την τελευταία επίσκεψη τους στην Κύπρο, ότι με τα μνημονιακά μέτρα τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν από 3,5 στα 4,2 δις, ενώ οι μισθοί μειώθηκαν στα επίπεδα του 1990]... Οι σημερινοί κυβερνώντες εξυπηρετούν ξεκάθαρα των συμφέροντα των οικονομικών ελίτ του τόπου μας. Ήδη ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε εμπιστευτική επιστολή στη Βουλή ζητώντας να μην προωθηθεί νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας γιατί η εκποίηση της αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. [Βρήκαν αυτή την καραμέλα, περί μνημονιακών υποχρεώσεων για να αναμασούν τώρα]… Θυμάστε που κάποτε  λέγανε του κόσμου ότι θα ‘ρθουν οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια. Έχουν γίνει οι Τράπεζες κομμουνιστικές και δεν το πήραμε χαπάριν;    

*****************************
Προλογικά

Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν πούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και της παραφυάδας του, τού ΕΥΡΩΚΟ, αλλά και με τη στήριξη του ΔΗΚΟ] διακατέχεται από μια συντηρητική και αντιλαϊκή φιλοσοφία, είναι ταυτισμένη με τις πολιτικές της Τρόικας και αδυνατεί να διανοίξει προοπτικές για το μέλλον. Οι κυβερνώντες υποσχέθηκαν την “άνοιξη”, αλλά οδήγησαν με τις πολιτικές τους ολόκληρο τον κυπριακό λαό σε “βαρυχειμωνιά”. Είναι κυβέρνηση, η οποία ελέγχεται για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών και είναι συνυπεύθυνη στη διεύρυνση της κοινωνικής αδικίας.
Πιο κάτω θα αναδημοσιεύσω δύο άρθρα που αλίευσα από την προχτεσινή “Χαραυγή” κι έχουν ως θέμα τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Αποκαλύπτουν, το πρώτον τα δημοκρατικά της ελλείμματα και το δεύτερον τα «δεσμεύομαι» κι αποδεσμεύομαι του Προέδρου…

**************************************
“Διακυβέρνηση με δημοκρατικά ελλείμματα”
[του Νεόφυτος Νεοφύτου, “Χαραυγή” 04-03-2014, σελ. 5, στήλη “Επώνυμο”, link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-49221-gr.php]...   

{Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις είναι ΟΛΕΣ δικές ΜΟΥ}…

Σοβαρά και ανησυχητικά είναι τα ελλείμματα δημοκρατίας που χαρακτηρίζει τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Ενεργεί με ετσιθελισμό, αυταρχισμό και αλαζονία. Απουσιάζει ο διάλογος και η διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η διακυβέρνηση εκφράζει και εκπροσωπεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και διαπνέεται από τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία. Είναι κυβέρνηση που θέτει πάνω απ’ όλα όχι το δημόσιο συμφέρον, αλλά την εξυπηρέτηση κομματικών και παραταξιακών συμφερόντων. Είναι κυβέρνηση, η οποία εξελέγει από τον κυπριακό λαό και τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τρόικας. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ έχασε την εμπιστοσύνη της ανάμεσα στον κυπριακό λαό. Μιλάμε σήμερα για μια μονοκομματική κυβέρνηση. Ακόμη και το ΔΗΚΟ, το οποίο συνέβαλε στην εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη αποχώρησε από την κυβέρνηση με τον κ. Αναστασιάδη να έχει απολέσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Αποδεδειγμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε μονομερείς αποφάσεις στο Κυπριακό ερήμην του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ συνεχίζει να συμπεριφέρεται το ίδιο αλαζονικά, αγνοώντας ότι το Κυπριακό χρήζει συλλογικών χειρισμών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε, επίσης, για το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά δεν ενημέρωσε καμία πολιτική δύναμη, δίνοντας τη συναίνεσή του στο Eurogroup και οδηγώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε πλήρη κατάρρευση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέγραψε μονομερώς και το μνημόνιο του περασμένου Μαρτίου και από τότε μέχρι σήμερα, χωρίς να διαβουλεύεται με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, αποδέχεται τα επικαιροποιημένα μνημόνια, με επιπρόσθετους και δυσμενέστερους όρους. Οι κυβερνώντες αντί να αφουγκρασθούν τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την καταστροφική πορεία που οδηγεί το μνημόνιο και να επιδιώξουν το διάλογο και τη διαβούλευση, συνεχίζουν να δέχονται τις υποδείξεις της Τρόικας ως ευαγγέλιο. Υπάρχει έλλειψη σεβασμού και ειλικρίνειας από πλευράς των κυβερνώντων προς όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και προς την κοινωνία των πολιτών. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ θέτει ολόκληρη την κοινωνία κάτω από τα εκβιαστικά διλήμματα. Αντί διεύρυνση του κοινωνικού και δημοκρατικού διαλόγου οδηγούμαστε σε συρρίκνωση. Η Βουλή ως το πιο αντιπροσωπευτικό σώμα εκπροσώπησης του κυπριακού λαού αποφασίζει και η κυβέρνηση ακυρώνει. Αντί να εκφράσει σεβασμό και συμμόρφωση στις αποφάσεις του εθνικού κοινοβουλίου, τις αναπέμπει και απειλεί ότι αν δεν αλλάξουν, δεν θα πάρουμε την επόμενη δανειακή δόση. Κανένας σεβασμός προς την απόφαση της Βουλής για καταψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στο κόπο, έστω και για τα προσχήματα, να συγκαλέσει μια ευρεία σύσκεψη και να επιδιώξει διάλογο με όλα τα κόμματα και τους ενδιαφερόμενους φορείς, για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα νέα δεδομένα. Το ίδιο πράττουν και στην περίπτωση της επέκτασης του ωραρίου καταστημάτων. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζει ετσιθελικά να ενεργεί δια διαταγμάτων επιβολής. Με το νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση συνεννοείται με την Τρόικα και με το θέμα του ωραρίου συνεννοείται με τους εργοδότες. Εκείνο που σήμερα ζει ο τόπος είναι πολιτική αυθαιρεσία, ετσιθελισμού και αυταρχισμού. Υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας που θα πρέπει να ανησυχήσει τον κάθε δημοκρατικά και ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη του τόπου.

*****************************
“Διακυβέρνηση Αναστασιάδη–ΔΗΣΥ”
[τού Στέφανου Στεφάνου, Μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, “Χαραυγή” 04-03-2014, σελ. 12, link:

{Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις είναι ΟΛΕΣ δικές ΜΟΥ. Τα μαύρα bold είναι το αρθογράφου}…

Ένας χρόνος διακυβέρνησης είναι αρκετός για να δώσει επαρκή δείγματα γραφής. Τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης είναι πολλά. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η ευκολία με την οποία ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του αποδεσμεύονται από σαφείς δεσμεύσεις που προεκλογικά ανέλαβαν.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Θα σταχυολογήσουμε μερικά σημαντικά.

Δέσμευση 1η: «Δεσμεύομαι απέναντι στους Κυπρίους και ξένους επενδυτές… ότι δεν πρόκειται ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων» (δηλώσεις Αναστασιάδη 12.2.2013).
Αποδέσμευση 1η: Στις 15 Μαρτίου ο κ. Αναστασιάδης συμφωνούσε με την Τρόικα το κούρεμα καταθέσεων, για το οποίο δήλωνε στους Financial Times στις 25.2.2013 ότι «θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο». Δηλαδή, ο κ. Αναστασιάδης όχι απλά αναίρεσε δέσμευση αλλά υπέγραψε κάτι για το οποίο γνώριζε ότι ήταν καταστροφή. Από τότε οι κυβερνώντες δηλώνουν ότι ο Πρόεδρος υποχρεώθηκε να υπογράψει το κούρεμα για να μην χρεοκοπήσει η Κύπρος. Η Κύπρος δεν χρεοκόπησε, απλά καταστράφηκε…

Δέσμευση 2η: «(Για να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες) θα καταβάλουμε προσπάθεια, είτε μέσω ενός προσωρινού δανεισμού από ξένη χώρα, είτε με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο ενδεχόμενα κι όχι υψηλό» (Αναστασιάδης, ομιλία Λάιονς Λεμεσού, 23.1.2013).
Μ’ αυτή τη δήλωσή του ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε τη φιλολογία –η οποία πρόθυμα ανατροφοδοτήθηκε από τα φίλα προσκείμενα στον πρόεδρο ΜΜΕ- περί της δήθεν εξασφάλισης όχι ενός αλλά δύο γεφυρωτικών δανείων που θα κάλυπταν τις άμεσες ανάγκες της Κύπρου.
Αποδέσμευση 2η: Τα πολυδιαφημισμένα γεφυρωτικά δάνεια δεν τα είδε ποτέ κανείς. Και κατά μια…περίεργη σύμπτωση όσοι προεκλογικά πρωταγωνίστησαν στη διαφήμισή τους, δεν τα αναζήτησαν ποτέ.

Δέσμευση 3η: «Τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων)…» (επιστολή Αναστασιάδη στους εργαζομένους των ημικρατικών οργανισμών).
Αποδέσμευση 3η: Ενώ προεκλογικά η δέσμευση Αναστασιάδη ήταν κατηγορηματικά εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, μετά τις εκλογές άρχισαν οι δηλώσεις περί της ανάγκης για αναδιάρθρωση των ημικρατικών οργανισμών διαμέσου των ιδιωτικοποιήσεων.
«Ας αφήσουμε τις ιδεολογίες κατά μέρος», δήλωνε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις 7 Ιανουαρίου 2014, για να δηλώσει ακολούθως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητο εκσυγχρονιστικό μέτρο. Αυτή είναι η πραγματική θέση του ΔΗΣΥ. Προεκλογικά όμως δεν έλεγαν την αλήθεια στους πολίτες.

Δέσμευση 4η: «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να εξεύρουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους…ώστε να αποτρέψουμε την ενεργοποίηση της πρόνοιας για ιδιωτικοποιήσεις» (επιστολή Αναστασιάδη στους εργαζομένους των ημικρατικών οργανισμών).
Αποδέσμευση 4η: Ο Πρόεδρος δεσμευόμενος να βρει εναλλακτικούς τρόπους για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων αντί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του παρείχε το προηγούμενο μνημόνιο, το άλλαξε ώστε να το κάνει εντελώς συγκεκριμένο και δεσμευτικό.
Προς επίρρωση τούτου παραθέτουμε τις πρόνοιες των δύο μνημονίων στο επίμαχο θέμα: «Αν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, οι Αρχές της Κύπρου θα εξετάσουν πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικών και ημιδημόσιων εταιρειών» (προηγούμενο Μνημόνιο). «Οι κυπριακές Αρχές θα ξεκινήσουν ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων… συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της ΑΤΗΚ, της ΑΗΚ και της Αρχής Λιμένων». (Μνημόνιο Αναστασιάδη). Η διαφορά είναι ευδιάκριτη και κανείς δεν μπορεί να την κρύψει.

Δέσμευση 5η: «Δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουμε αντιλαϊκά μέτρα. Αντίθετα, θα δούμε ποια σημεία του Μνημονίου μπορούν να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης και θα τα θέσουμε» (Αναστασιάδης 4.2.2013, ΡΙΚ).
Αποδέσμευση 5η: Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση πρότεινε και πέτυχε να περάσει με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ, αποκοπές στις κοινωνικές παροχές ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ γι’ αυτό και ακολούθως προσπάθησε να κουτσουρέψει την κοινωνική σύνταξη. Μια λεπτομέρεια: η πρόνοια του Μνημονίου προβλέπει για το 2014 μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 28 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση αύξησε τη μείωση… μόνο κατά 99 εκατομμύρια…
Οι συνεχείς αποδεσμεύσεις του Προέδρου δεν υπενθυμίζουν απλά τη δημόσια παραδοχή του ότι μετά το κούρεμα καταθέσεων κατέστη αναξιόπιστος. Υπενθυμίζουν και τη ρήση του Λίνκολν ότι «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό».
Οι πολίτες κατανοούν πλέον ότι οι κυβερνώντες υφάρπαξαν την ψήφο τους με ψευδοδεσμεύσεις και πλέον δεν τους εμπιστεύονται.   

Anef_Oriwn
[δεν «δεσμεύομαι» για τίποτα!]
Πέμπτη 6/3/2014 

1 σχόλιο:

Anef_Oriwn είπε...

Μια και τα άρθρα που αναδημοσιεύσαμε είναι από τη “Χαραυγή” θα ήταν παράλειψη μας αν δεν καταγράφαμε τη σημαντική βελτίωση της εφημερίδας που παρατηρούμε τελευταία ειδικά στις εκδόσεις του Σαββάτου και της Κυριακής [κι από άποψη περιεχομένου και δη από άποψη εμφάνισης – το σαββατοκύριακο είναι έγχρωμη και σε πολύ καλύτερο χαρτί]...