Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ανάρτηση 82/2013 [μακροσκελής, οικονομική, πολιτική, αντι-ευρωζωνική, αντικαπιταλιστική, ΑΚΕΛική] – Για την πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ και αποσπάσματα από την ομιλία του Άντρου Κυπριανού στη Βουλή… Προσθήκη υστερογράφου για ένα κείμενο από το Blog της ΕΡΑΣ...


Εισαγωγικά
Σήμερα θα ασχοληθούμε με δύο θέματα από την πολιτικο-οικονομική επικαιρότητα που έχουν να κάνουν με την καπιταλιστική κρίση…

****************************
Η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ…

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα [αφού πρώτα την έδωσαν και στον Πρόεδρο] η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ για διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης που έπληξε πλειν για καλά τη χώρα μας. Η πρόταση του ΑΚΕΛ αποτελεί μια πολυσέλιδη μελέτη [κάπου 80 σελίδων] που ετοιμάστηκε ομάδα ειδικών και η οποία βασικά εισηγείται μια «Πορεία εκτός ευρώ».

Όπως γράφει και σε ρεπορτάζ της σήμερα η “Χαραυγή” [στη σελ. 3] «στην ουσία η εναλλακτική πρόταση [του ΑΚΕΛ] για αναζήτηση λύσης εκτός Τρόικας» περιλαμβάνει την «έξοδο [της Κύπρου] από το ευρώ με συντεταγμένο τρόπο και αφού μελετηθούν και αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικοί παράμετροι, ενός τέτοιου εγχειρήματος, την παροχή ρευστότητας με έκδοση εγχώριου νομίσματος και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης με ενίσχυση του δευτερογενούς και του πρωτογενούς τομέα και παράλληλη αναδιάρθρωση του τριτογενούς τομέα» 

Έχω ήδη διαβάσει αρκετά αποσπάσματα από την μελέτη/πρόταση του ΑΚΕΛ… [Ολόκληρη θα τη βρείτε εδώ, στην ιστοσελίδα του “ΑΣΤΡΑ”]...

Προσωπικά θεωρώ ότι  η “Πολιτική Πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το Μνημόνιο” [όπως ονομάζεται] αποτελεί ό,τι πιο ριζοσπαστικό [κι εκτός των συνηθισμένων συμβιβαστικών πλαισίων] έχει προταθεί μέχρι σήμερα, τουλάχιστον για την Κυπρο. Μέσα από τη μελέτη τού ΑΚΕΛ [ενός μέχρι πρότινος κυβερνώντος Αριστερού κόμματος σε χώρα της Ευρωζώνης] αμφισβητείται έντονα και με τεκμηριωμένο τρόπο το ευρώ και η λειτουργία του ως ενιαίο νόμισμα. Απορρίπτονται σαφώς οι μέχρι τώρα οι πρακτικές και οι μέθοδοι της Τρόικας για το ξεπέρασμα [λέμε τώρα] της κρίσης.   

Ανεξαρτήτως των όποιων διαφορετικών, ή/και επικριτικών, ή/και κάθετα αντιθέτων απόψεων και προσεγγίσεων που εκφράζονται [και εξ αριστερών και εκ δεξιών] για το περιεχόμενο και τον χρόνο υποβολής της πρότασης του ΑΚΕΛ, τούτη αποτελεί [όπως δήλωσε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης της “Αριστερής Πλατφόρμας” του ΣΥΡΙΖΑ], «ιστορική απόφαση». Έτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ όμως, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης [δεν ξέρω ποιας συνιστώσας είν’ αυτός] δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του ΑΚΕΛ. Η “Αλήθεια” μάλιστα έσπευσε στην έκδοση της 1ης του Μάη να (παρα)πληροφορήσει τον κόσμο ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ αδειάζει το ΑΚΕΛ»… [Φυσικά δεν έκανε καμιά αναφορά στις δηλώσεις Λαφαζάνη]…
Την ίδια ώρα ο “Πολίτης” στο κύριο άρθρο του στη σελ. 12 την Τετάρτη 30 του Απρίλη, με τίτλο “Έτσι απλά, λίρα!”, απορρίπτει την πρόταση του ΑΚΕΛ, [πριν ακόμα τη δουν εκεί στην εφημερίδα], θεωρώντας της ως «μη σοβαρή». Εμείς δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό από ευρωλάγνους!  

Διαφωνίες με την απόφαση του ΑΚΕΛ έχει και η [κυπριακή] Aριστερή Πτέρυγα”, η οποία σε ανακοίνωση της με ημερομηνία 18 Απριλίου λέει ότι «η πρόταση για επιστροφή στη Λίρα δεν είναι τίποτε άλλο από μια απελπισμένη πρόταση για αντιμετώπιση της κρίσης μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού» και ότι «η αριστερά θα πρέπει να αντιτάξει πολιτική που θα οργανώνει την οικονομία σε βάση των αναγκών της κοινωνίας και θα αναγκάζει τους πλούσιους να επωμιστούν τα βάρη της κρίσης και όχι τους απλούς εργαζόμενους που έχουν ως μέσον επιβίωσης το μεροκάματο»[Δεν κατάλαβα οι Σύντροφοι βάζουν θέμα σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίες;]…
Στο ίδιο περίπου πνεύμα [με την “Αριστερή Πτέρυγα”] κινήθηκε και δημοσίευμα τού “Ριζοσπάστη” το οποίο στην κατακλείδα του λέει και τα εξής: «Όλοι μαζί και ο καθένας από το πόστο του , λένε στο λαό ότι υπάρχουν λύσεις που τον σώζουν μέσα στην αστική διαχείριση, με άλλη κυβέρνηση, με ευρώ αλλά χωρίς μνημόνια, χωρίς ευρώ, αλλά με ΕΕ και πάει λέγοντας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν και το ΑΚΕΛ, που προτείνει κι αυτό ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης που δεν οδηγεί σε διέξοδο υπέρ του λαού…»
Εμείς θα πούμεν «στύλλον στύλλον άνεση» κι ότι ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχτούν τα πράματα, ή/και πώς το ΑΚΕΛ θα προωθήσει τις θέσεις του. [Λέτε να «ακροβατούμε», όπως είπε κι ένας Σύντροφος;]... Όμως όποια πορεία κι αν ακολουθήσουμε επιβάλλεται η κινητοποίηση του κόσμου, όχι όπως την περίμενα Τρίτη έξω από τη Βουλή, που ήμασταν μερικές εκατοντάδες…

Πρόθεση μου μ’ αυτήν μου την ανάρτηση ήταν να παραθέσω τα συμπεράσματα της αξιολόγησης των επιπτώσεων σε πέντε βασικές παραμέτρους της εξόδου από το ευρώ – οικονομικές, πολιτικές, νομικές, διαδικαστικές, τεχνικές. Επειδή όμως το κείμενο είναι secured δεν μπορώ να κάνω copy-paste κι έτσι θα περιοριστώ σε πολύ λίγα πράματα, ό,τι πήρα από το σημερινό δημοσίευμα της “Χαραυγής”!
[Έχω την άποψη ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ θα ‘πρεπε να είχε τυπωθεί σε βιβλιαράκι και άμεσα να δοθεί στον κόσμο]…

Παράμετροι εξόδου από το ευρώ - Συμπεράσματα
• Η έξοδος από το ευρώ θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για το τραπεζικό σύστημα. Στην περίπτωση της Κύπρου αυτό έχει ΗΔΗ συντελεστεί.
 • Η συρρίκνωση της οικονομίας και οι επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος είναι επίσης μια πραγματικότητα που έτσι και αλλιώς θα υπάρξει λόγω εφαρμογής του μνημονίου.
• Η επιστροφή στο εγχώριο νόμισμα μπορεί να είναι διαχειρίσιμη εφόσον γίνει με οργανωμένη διαδικασία και εφαρμογή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι ήδη υφίστανται.
• Η σημασία της συντεταγμένης εξόδου είναι συνυφασμένη με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους με τους δανειστές της χώρας.
• Η μεταφορά σε εγχώριο νόμισμα προσφέρει μέσω της υποτίμησής του, σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σε συνδυασμό με την απόκτηση ανεξάρτητης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα προσφέρει προοπτική ανάπτυξης και θα αποτρέψει την πιστωτική ασφυξία που θα δημιουργηθεί στην οικονομία.
 • Απαραίτητη είναι η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης με ενίσχυση του δευτερογενούς και του πρωτογενούς τομέα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του τριτογενούς τομέα.
 • Η επιλογή εξόδου από το ευρώ θα αντιμετωπίσει την πολεμική όσων πολιτικά ταυτίζουν το ευρώ με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η αντιμετώπιση των πολιτικών αντιλήψεων περί εξόδου από το ευρώ δύναται να αντιμετωπιστεί με τη σύναψη διεθνών συμμαχιών.
 • Απαραίτητη είναι η υλοποίηση μια σειράς διαδικασιών για ομαλότερη μετάβαση στο εγχώριο νόμισμα που αφορούν τη διατίμηση και την κυκλοφορία του νέου νομίσματος.
 • Υπάρχει ανάγκη για εξέταση και των επιπτώσεων από την ερμηνεία συμβολαίων σε σχέση με υποχρεώσεις του κράτους για πληρωμή συμβολαίων σε ευρώ καθώς και η ανάληψη ευρέων νομοθετικών ρυθμίσεων για να καλύψουν κενά που θα υπάρξουν από τη μετατροπή του νομίσματος.

**********************
Αποσπάσματα από την ομιλία του Άντρου Κυπριανού στη Βουλή [30/4/2013]

Παράλληλα θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση μια στροφή ηγετικών στελεχών του ΑΚΕΛ προς τον αντικαπιταλιστικό λόγο και στην ανάλυση των αιτιών της κρίσης με μαρξιστικούς όρους. Βασικά αναφέρομαι σε κάποια αποσπάσματα από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού κατά τη συζήτηση που έγινε την Τρίτη 30 τ’ Απρίλη στη Βουλή προ της ψήφισης του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης. [Ως γνωστόν τούτα πέρασαν με ψήφους 29 υπέρ και 27 κατά – πιο πολλά εδώ]… 

Παραθέτω, λοιπόν, το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία τού Άντρου Κυπριανού παρμένο από την ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ... 

{Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις στο κείμενο είναι δικός μου}…

“Θάθελα αρχίζοντας την ανάλυση μου να πω δύο λόγια σ’ ότι αφορά τη διεθνή καπιταλιστική οικονομική κρίση. Ατυχώς, η συζήτηση γύρω από τα αίτια της κρίσης επικεντρώθηκε στο να αποδείξει ότι για αυτήν ευθύνονται οι υψηλές αμοιβές των golden boys, η πολιτική διαφθορά, οι κακοί χειρισμοί κυβερνήσεων, ορισμένοι λαοί που γεννήθηκαν τεμπέληδες ή απλώς κάποιοι κερδοσκόποι. Κανένα από αυτά τα ιδεολογήματα που αναπτύχθηκαν απλώς για τις εντυπώσεις, δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος είναι γιατί δεν αγγίζουν την ουσία του, που είναι η ίδια η φύση του καπιταλιστικού συστήματος.

Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα του κρατικού πλούτου. Αυτές τις πολιτικές ακολούθησε με ευλάβεια ο συντηρητικός νεοφιλελευθερισμός τις τελευταίες δεκαετίες, διαμορφώνοντας έτσι το εύρος και την ένταση της κρίσης που μαστίζει την ανθρωπότητα από το 2008. Μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αναδιπλωθεί για να λύσει τα επιμέρους προβλήματα που δημιούργησε το δόγμα της ελεύθερης αγοράς, έκανε το επόμενο βήμα. Από το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της, επεδίωξε τον καθορισμό κοινής οικονομικής πολιτικής. Αυτό το βήμα υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να καταπολεμηθεί η κρίση, αλλά και από αυτή καθαυτή την ιδεολογική προσέγγιση των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διακυβερνητική Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, το εξαπλό Πακέτο κανονισμών και οδηγίας, το διπλό Πακέτο Κανονισμών, που αναμένεται να εγκριθεί, μαζί με την πολιτική για το εξάμηνο των Προϋπολογισμών είναι ορισμένα από τα εργαλεία που επιστρατεύονται για τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με αυταρχικό τρόπο καθορίζεται και η πολιτική των κρατών μελών. Όλα αυτά, διαγράφουν ένα ζοφερό οικονομικό και κοινωνικό μέλλον για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης.

Η δε συνταγή της τραπεζικής ένωσης που προτείνεται για την επούλωση των πληγών που δημιουργεί η κατάρρευση διαφόρων τραπεζών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο σωτήρια δεν θα αποδειχθεί, τουλάχιστον για την Κύπρο. Η φιλοσοφία της είναι ξεκάθαρη και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως η απονεύρωση του τραπεζικού συστήματος για την επόμενη πενταετία σημαίνει, τουλάχιστον, και την περαιτέρω εμβάθυνση της κρίσης, προς όφελος των ισχυρών.

Σήμερα ζούμε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό πόλεμο. Ολόκληροι λαοί υποφέρουν εξαιτίας των δυσβάστακτων μέτρων που τους επιβάλλονται. Όλα αυτά γιατί; Πρόκειται απλώς για μια εμπαθή γερμανική ηγεσία, που ακολουθεί λανθασμένη πολιτική; Μια τέτοια εξήγηση μόνο απλοϊκή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η Γερμανία, είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες με το Σρέντερ, είτε υπό τους Χριστιανοδημοκράτες με τη Μέρκελ, κατάφερε να αμείβεται τόσο χαμηλά το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών σε όλη την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat το 2012, όσο για να ανεβαίνει η ανταγωνιστικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγουν. Ας σημειωθεί και αυτό: η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υποστηρίζει ότι οι πολιτικές μείωσης των μισθών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ιδιαιτέρως υπό την καγκελαρία του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που ηγείτο του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων ως το 2005, έχουν ευνοήσει σημαντικά τη γερμανική βιομηχανία εξαγωγών. «Η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των Γερμανών εξαγωγέων έχει ταυτοποιηθεί ως η δομική αιτία πίσω από τις πρόσφατες δυσκολίες της ζώνης του ευρώ», αναφέρει η έκθεση.

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η Volkswagen αύξησε τις συνολικές της πωλήσεις κατά 49% την ώρα που το Παγκόσμιο ΑΕΠ παραμένει κολλημένο σε ποσοστά ύφεσης. Ένα τέτοιο παράδειγμα πείθει πως το μεγάλο Γερμανικό κεφάλαιο δεν θα ήθελε αυτή η κατάσταση να αλλάξει γιατί δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Γι’ αυτό και δεν είναι ρεαλιστικό να επενδύονται ελπίδες στις επερχόμενες Γερμανικές Εκλογές προκειμένου να αλλάξει η πολιτική τους. Γι’ αυτό και δεν είναι «αιθεροβάμονες» όσοι υποστηρίζουν πως εκεί αποσκοπεί το τρίπτυχο λιτότητα – περικοπές - ιδιωτικοποιήσεις, που επιβάλλουν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.” 

*********************************
Έκτακτα υστερόγραφα:

1.  Δυσοίωνες λένε οι ειδήσεις πως είναι οι προβλέψει της Κομίσιον για την Κύπρο για τα επόμενα δυο χρόνια --- Εφωτίσετε μας! Να βκούμεν μια ώρα αρχύτερα από το ευρώ!


2.  Σε ρόλο Ιησού Χριστού ο Κοινοτάρχης Κάθηκα. Μετάφερε [ως είναι η παράδοση του χωριού του] σταυρό και με ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι  [όπως υποτίθεται έκαμε ο Χριστός στην πορεία του προς τον Γολγοθά] για απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου --- Ο Θεός ΤΟΥΣ να τούς ελεήσει ΟΛΟΥΣ!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 3/5/12013
[οι χριστιανο-ορθόδοξοι έχουν “Επιτάφιο” τους σήμεραˑ κάπου στις εφημερίδες έχω δει να διαφημίζεται και η περιφορά τού Επιταφίου από συγκεκριμένες εκκλησιές! Έλεος πιον!
ΕΓΩ πάντως, καθολικά διαμαρτύρομαι γιατί ΟΛΑ τα κανάλια, συμπεριλαμβανομένου και τού ΡΙΚ1 μεταδίδουν θρησκευτικές λειτουργίες και ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου. ΚΑΜΙΑ δυνατότητα για κάποια άλλη επιλογή! Πόσες φορές να δείξουν τα ίδια και τα ίδια!]… 


*******************************
3ον Υστερόγραφο (4/5/2013 – 12:05 π.μ.) –

Δυο λόγια για την «υποκρισία» εξ αφορμής ενός ένα κειμένου στο Blog της ΕΡΑΣ:

Σήμερα στο Blog της ΕΡΑΣ αναρτήθηκε ένα κείμενο με τίτλο “Απ’ ότι φαίνεται, η κρίση θέλει υποκρισία” και υπογραφή [με τα αρχικά] Λ.Σ., για το οποίο θα ‘θελα να πω θκυο κουβέντες… 

1. Κατ’ αρχάς θέλω να σταθώ στη λέξη «υποκρισία» που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος. «Υποκρισία» [σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη] είναι «η συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια κάποιου να μην εμφανίσει το πραγματικό εαυτό του και να παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα για τις ιδέες, τα αίσθημα και της προθέσεις του»… Κοντολογίς ο υποκριτής συνειδητά προσποιείται και προσπαθήσει να φανεί διαφορετικός απ’ ό,τι είναι ή/και  να αποκρύψει σκέψεις και αισθήματα του…

2. Εγώ, λοιπόν, διερωτούμαι [σ’ αντίθεση με τον αρθρογράφο] αν όλ’ αυτά που ζούμε είναι αποτέλεσμα υποκρισίας, κι όχι αλληλοσυγκρουόμενων ταξικών συμφερόντων κι εντός κι εκτός Κύπρου. Ενώ, ο Λ.Σ. κάτι ακροθιγώς αναφέρει για «ταξική ανάλυση της κοινωνίας τζαι της πολιτικής οικονομίας», εν τούτοις τονίζει πως «εν εφκύκεν κανένας ως τωρά να μας πει ξεκάθαρα για ποιον παλεύκει, με κομματικός, με οικονομολόγος με οποιοσδήποτε άλλος καλιούν τα κανάλια/ράδια/εφημερίδες, κάμνει διαλέξεις στα πανεπιστήμια κτλ. Υποκρισία υφίσταται τζαι στους μικροαστούς που μπροστά στην καταστροφή τζαι την «προλεταριοποίηση» (φτωχοποίηση) τους, τζαι ενώ ξέρουν τι γίνεται στην καθημερινή ζωή αποφασίσαν να πιστέψουν τους υποκριτές ότι για την κρίση φταιν οι προηγούμενοι, οι τωρασινοί, οι μετανάστες, οι συνδικαλιστές, οι δημόσιοι και ούτω καθ εξής.» Μα καλά ο ΕΡΑΣίτης Λ.Σ. θέλει να μας πει ότι όλοι αυτοί ξέρουν ή/και βλέπουν την αλήθεια, αλλά υποκρίνονται κάτι άλλο; Ας πούμεν «οι μικροαστοί […] αποφασίσαν [έτσι απλά] να πιστέψουν τους υποκριτές…»; Κι επειδή αυτή «η χώρα … [έχει] … τόσους σπουδασμένους λογιστές, οικονομολόγους κτλ», σημαίνει πως τούτοι θα είχαν βρει και τη σωστή λύση ή ότι θα καθοδηγούσαν τον κόσμο προς την ορθή κατεύθυνση [ποια είν’ αυτή;] και ότι αυτός ο κόσμος ΔΕΝ θα «δκιαλέει να εξαπατάται τόσο εξόφθαλμα»; Μα καλά τούτοι «οι σπουδασμένοι λογιστές, οικονομολόγοι κτλ» δεν έχουν επιλέξει συγκεκριμένη πολιτικό-οικονομική τοποθέτηση;

3. Ο Λ.Σ. λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στο κείμενο του [ας πούμεν για το πώς κάποιοι «προσπαθούν να καλλιεργήσουν την συλλογική ευθύνη η τελοςπάντων να ενώσουν τες κοινωνικές τάξεις με το θρυλικό “we are all in this together”»], αλλά προσωπικά έχω την ισχυράν άποψη ότι τούτο δεν είναι απλώς θέμα υποκρίσεις. Μπορεί μεν να λειτουργούν υποκριτικά οι πολιτικοί εκπρόσωποι και κολαούζοι του κεφαλαίου, αλλά η υποκρισία αποτελεί μορφή έκφρασης των ταξικών συμφερόντων που εξυπηρετούν…

Anef_Oriwn
[υστερογράφων]
4/5/2013 

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κρινοντας με βαση την προηγουμενην εμπειριαν που εχουμε για τις προτασεις του κομματος οπου εθελεν να φορτωνει κοστος την κοινωνια και το κρατος π.χ αγοραζοντας Φ.α με τιμη φουσκομενη κατα 2 δολλαρια για 20 χρονια μας ανακαλυπτουμε οτι οσον πιο ψηλο κοστος εσιει η κοινωνια τζαι το κρατος τοσον το καλυττερον για το κομμαν και τα μαθκια σας. Πιστο στις αρχες του λοιπον το κομμαν, υποστηριζει οτι ο δανεισμος με επιτοκιο 2-2,5% εν τοκογλυφια και πρεπει να τον αποφυγομεν και να ακολουθησουμεν την προτασην τους για εξοδο απο το μνημονιο με δανεισμο με επιτοκιο 4,5% και πανω που ειναι μια προταση φιλολαικη υπερ των εργαζομενων, πατριωτικη και συμφερει στο κομμαν και τα μαθκια μας.

Επισης μας προτεινουν να γυρισουμεν τα λεφτα μας σε λιρες (αληθκεια ποιος μπορει να με υποχρεωσει να καμω τα ριαλλια μου απο ευρω σε λιρες ακομα και αν περασει νομος απο την βουλη? εδω ειναι ΕΕ δεν ειναι παιξε γελασε) και να τους βαλουμεν να διαχειριστουν αυτο το κρατος οπως διαχειριστικαν με επιτυχεια το κρατος την προηγουμενη 5ετιαν.


Εγω παντως δεν μπορω να μην συμφωνησω οτι αυτη η προταση ειναι συμφερουσα για το κομμαν και τα μαθκια σας. Για την κοινωνιαν ομως?

Xwrikos

zep είπε...

Η παραλογη εβδομαδα ηρτε και φετος και επανερχονται οι βλακωδεις εκφρασεις περι νικης της αγαπης επι του θανατου, για ανασταση για την Κυπρο μας χωρις αναλυση του πως εφτασαμεν ως δαμε.

ΔΛδ με το μισος που εφερε ο "αγωνας" εναντιον των κομμουνιστων και των Τ.Κ και υπερ των δυτικων συμφεροντων απο τους "αγωνιστες" και η καταστροφη που ακολουθησε. Παντα λογια κουφια και φανατισμενα απο ανθρωπους που ζουν στον δικο τους αγγελικα πλασμενο κοσμο.

Διαμαρτυρομαι μαζι σου για τα καναλια και τον ατελειωτο παραλογισμο που μας ταιζουν με τις εκκλησιες τους τζιαι τα παραμυθκια τους.

Τελικα ειμαστε ανθρωποι που εχουν κριτικη σκεψη ή ευκολοπιστοι ακολουθητες του παραλογισμου και των παραμυθιων?

Χρειαζομαστε τες λαμπρατζιες τζιαι τες κροτιδες? Χρειαζομαστε το καψιμο του Ιουδα, την πραξη μισους? Τι συμβολιζουν τουντα πραματα?

Την αγαπη, την αλληλεγγυη και την προοδο που τα αφηκαμεν?

Ειμαι υπερ του να σταματησει να επιβαλεται σε ολους τουτος ο παραλογισμος που λεγεται θρησκεια. Να σταματησουν να μιλουν για καλο πασκα και καλη ανασταση. Τι σημαινουν κυριε τουντα πραματα? Να σταματησουν οι καμπανες να μας ενοχλουν. Να στελνουν email σε οποιο καμνει subscribe στο σαιτ της ενοριας του.

Και προπαντων να σταματησουν να μας παιζουν στα ΜΜΕ τις βλακειες που λεει και καμνει ο μεγας φιλαργυρος, αδιστακτος καπιταλιστης και εκμεταλλευτης αρχιεπισκοπος του κατεστημενου και της οπισθοδρομησης που λεγεται εκκλησια της Κυπρου.

zep είπε...

Για την προταση του ΑΚΕΛ να γινει δημοψηφισμα να αποφασισει ο λαος. Μνημονια ή εξοδος.

Ο χωρικος τζιαι ο συμπεθερος ας την απορριψουν.

Anef_Oriwn είπε...

Xwrikε,
“Ο αλουπός εχώννετουν, αλλά ο νούρος του εφαίνετουν”!

Μέσα από τον λόγο σου αντανακλάται πεντακάθαρα η κοινωνικο-ταξική και πολιτική ΣΟΥ τοποθέτηση υπέρ συγκεκριμένο υπέρ των σημερινών κυβερνώντων. Αλήθεια, δεν ανέβηκες κι ΕΣΥ το λόφο για το Προεδρικό ακόμα, για να τους υπηρετήσεις καλύτερα;
Γενικολογείς, αφορίζεις και κινδυνολογείς. Αντί να τεκμηριώσεις με στοιχεία και επιχειρήματα την αντίθεση ΣΟΥ στην πρόταση του ΑΚΕΛ , προσπαθείς να το κάνεις δια της ατόπου απαγωγής… Γιατί δεν ΜΑΣ αναλύεις γιατί «η προταση ειναι συμφερουσα για το κομμαν» κι όχι και «για την κοινωνιαν»;

«κρινοντας [λοιπόν κι ΕΓΩ] με βαση την προηγουμενην εμπειριαν που εχουμε» [για … τον Αναστασιάδη], αλλά και τα πρόσφατα «δεσμεύομαι ότι δεν θα αποδεχτώ κούρεμα» και ιδιωτικοποιήσεις, ε τι να πούμεν για την Προεδράρα ΣΑΣ;
Xwrikε, άξιος ο μισθός ΣΟΥ! Ομολογώ όμως ότι προσπαθείς! Και πρέπει να ‘χεις μεγάλη έννοια για τα λεφτουδάκια. Η ερωτηματική τοποθέτηση σου «αληθκεια ποιος μπορει να με υποχρεωσει να καμω τα ριαλλια μου απο ευρω σε λιρες ακομα και αν περασει νομος απο την βουλη? εδω ειναι ΕΕ δεν ειναι παιξε γελασε», αντανακλά καθαρά τα ταξικά σου συμφέροντα και με ποιους είσαι ταγμένος! Κι εδώ ίσως πρέπει να μπει άμεσα [από την Αριστερά] και θέμα για τη συνέχιση της συμμετοχής μας ως Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή συσχετισμός της εξόδου μας από το ευρώ με παράλληλη έξοδο μας κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση…
Πάντως η “Σημερινή” σήμερα έγραφε πρωτοσέλιδα για «Στροφή στον Νότο [της Κυβέρνησης] γι’ αναζήτηση Συμμάχων» Τι απέγιναν οι βορειοευρωπαίοι φίλοι και εταίροι μας; Άλλο ανέκδοτο τζιαι τούτον του Νικουθκιού! Να τον κρίνουμε τζιαι που τούτον;

Anef_Oriwn είπε...

Μια ακόμα [θετική] άποψη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση του ΑΚΕΛ…
Γιάννης Τόλιος: «Υπεύθυνη, σοφή και ρεαλιστική η απόφαση του ΑΚΕΛ» - http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11929:apofasi-akel-kypros&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279
Τώρα γιατί κάποιοι κόλλησαν και πρόβαλαν μόνο τις απόψεις του Σταθάκη, είναι πασιφανές γιατί το ‘καναν –τους εξυπηρετούσαν!

Ανώνυμος είπε...

Η προεδράρα μας ο yesman της μπακκίρας, πήγε να δει το άγιο φως -μη χέσω-. Ελπίζω να μη μας έρθει φωτισμένος για βαθύτερα κουρέματα. Γιατί φαίνεται καθαρά πως το έχει αποφασίσει. Τα λεφτά που φάγανε οι Ορφανίδηδες οι τραπεζίτες οι συμπεθέροι κλπ θα τα πληρώσουμε όλα εμείς.

ο ύποπτος είπε...

Εύχομαι να είχατε όλοι καλές γιορτές.
Σύντομα σχόλια σε δυο θέματα: Θρησκεία και ΑΚΕΛική πρόταση.

1. Θρησκεία. Με κεφαλαίο Θ. Είμαι της άποψης ότι η Θρησκεία δεν είναι αυτό που απεικονίζετε πιο πάνω. Αποτελεί ένα συνονθύλευμα παραδόσεων, ηθών και εθίμων, παύσης από την καθημερινότητα, γλεντιού και ξεκούρασης, επαναπροσέγγισης μεταξύ των ανθρώπων, οικονομικής δραστηριότητας (πανηγύρια), ανάτασης της σκέψης και περισυλλογής. Έτσι πρέπει να βλέπουμε τη Θρησκεία. Και όχι με το στενό χριστιανικό πλαίσιο. Σαφέστατα ο χριστιανισμός δεν είναι αυτός που ανακάλυψε τη θρησκεία ούτε και οι παραδόσεις εμφανίστηκαν ή θα σταματήσουν με το χριστιανισμό. Αντιθέτως. Φυσικά άλλου παπά .... (αρχιεπισκόπου) τα ευαγγέλια και ήθη. Αυτό είναι σαφές.

2. ΑΚΕΛική πρόταση: Είναι γνωστό ότι ήμουν και είμαι πολύ επικριτικός στις πρακτικές/πολιτικές του ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα της περασμένης πενταετίας. Θεωρώ ότι τα λάθη είναι βαρύτατα και ασήκωτα. Σημειώνω εδώ όμως τα λάθη στα οποία εγώ αναφέρομαι ΔΕΝ συμπίπτουν με αυτά που η δεξιά και ακροδεξιά επικαλείται. Μετά από μια πρώτη ανάγνωση, η πρόταση ΑΚΕΛ της περασμένης βδομάδας όχι μόνο με βρίσκει σύμφωνο αλλά θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το ΑΚΕΛ στη περασμένη 20ετία. Μια συνετή εμπεριστατωμένη, στοιχειοθετημένη, στοχοθετημένη και εναλλακτική πρόταση που καταρρίπτει μύθους. Δεν είναι καθόλου παράξενο που τα Μέσα της δεξιάς την έχουν καταχωνιάσει στα ψιλά των δελτίων τους. Αναμένω τη συνέχεια.

Τώρα γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για το ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβα. Πέραν από ρητορικές ο ΣΥΡΙΖΑ τι έχει προτείνει για την ΕΛΛΑΔΑ; Ούτε καν τις θέσεις του δεν μπορώ να βάλω σε τάξη στο μυαλό μου. Θέλει ή δεν θέλει το ευρώ, τα μνημόνια, την Ε.Ε.; Πως βλέπει την Ελλάδα να απεγκλωβίζεται από τον εναγκαλισμό της τρόικα εντός του Ευρώ; Θέλει τον απεγκλωβισμό;

Και κάτι τελευταίο. Σαφέστατα η πρόταση ΑΚΕΛ δεν είναι πρόταση επανασύστασης του κράτους με βάσεις σοσιαλιστικές. Είναι όμως κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση μετά από πολλά χρόνια εγκλωβισμού σε καπιταλιστικές πρακτικές: Βασιλείου με τη θεωρία περί υπηρεσιών, Ε.Ε., Ευρώ, διακυβέρνηση κλπ. Εξετάζοντας το παγκόσμιο κλίμα που επικρατεί είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό πόλεμο με επίκεντρο την οικονομία. Προς το παρών τουλάχιστον. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια αντίσταση γίνεται του Ιράκ, Σομαλίας, Λιβύης, Συρίας, Ιράν, Β. Κορέας, Βενεζουέλας κλπ. Ελάχιστες χώρες από αυτές επιβιώνουν μόνο μέσω των αποθεμάτων τους σε πρωτογενή οικονομία ή και την απειλή πυρηνικού ολέθρου. Είναι κανένας που πιστεύει ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει σε αυτό το κλίμα; Ήδη έχουμε δεχτεί την πρώτη επίθεση και την ωμή απειλή: “Θα σας μείνουν μόνο ο ήλιος και οι παραλίες”!.

Anef_Oriwn είπε...

Ύποπτε,
Σε χαιρετώ και Χρόνια Πολλά!

1. Στα πιο παλιά χρόνια, οπόταν οι άνθρωποι ζούσαν πιο στερημένα κι απομονωμένα [ήταν πολύ περιορισμένη η επικοινωνία και η επαφή μ’ άλλα μέρη κι άλλους τόπους] οι θρησκευτικές γιορτές όντως αποτελούσαν ευκαιρίες [μάλλον οάσεις] «παύσης από την καθημερινότητα, γλεντιού και ξεκούρασης, επαναπροσέγγισης μεταξύ των ανθρώπων, οικονομικής δραστηριότητας (πανηγύρια)…» . Για «ανάταση της σκέψης και περισυλλογή», δεν ξέρω… Νομίζω ότι μέσα από αυτές τις γιορτές πιο πολύ αναπαραγόταν ο εγκλωβισμός της σκέψης του Ανθρώπου σε μεταφυσικές [εξωπραγματικές] καταστάσεις, κάτι που δυστυχώς παρατηρώ σε μεγάλο βαθμό και σήμερα… Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό και παράλληλα και ωραίο σήμερα είναι η διατήρηση ζωντανών κάποιων εθίμων [όχι καθαρά θρησκευτικών] που αναπαριστούνται σε μεγάλες συνάξεις που γίνονται στις πλατείες των χωριών…
Για το Πάσχα και κάποιες σκέψεις μου ίσως επανέλθω με ξεχωριστή ανάρτηση μου…

2. Προσωπικά θεωρώ ως πολύ σημαντική την πρόταση του ΑΚΕΛ, πρώτα και κύρια γιατί μέσα απ’ αυτήν προτείνεται μετά από μελέτη και τεκμηριωμένα μια διαφορετική εναλλακτική εισήγηση για έξοδο από την κρίση, έστω κι αν αυτή «δεν είναι πρόταση επανασύστασης του κράτους με βάσεις σοσιαλιστικές». Αποτελεί όμως μια πρόταση που στέκει μακράν από την μοιρολατρική αποδοχή των αποφάσεων που πήραν για ‘ΜΑΣ [με τη συμφωνία του Προέδρου μας] οι ευρωπαίοι “εταίροι” μας. Αποφάσεων που οδηγούν στην πλήρη υποταγή μας [οικονομική και πολιτική σ’ αυτούς] και στην νέο-αποικιοποίηση της χώρας μας… Και «η ωμή απειλή τους: “Θα σας μείνουν μόνο ο ήλιος και οι παραλίες”!», δείχνει πώς ΜΑΣ θέλουν μόνο για να κάμνουν μούχτιν τις διακοπές τους!

Anef_Oriwn είπε...

Αυτό που θα πω πιο κάτω ίσως ακουστεί ελιτίστικο και υπεροπτικό, όμως αισθάνομαι την ανάγκη να εκφραστώ όπως νοιώθω: Είναι στιγμές που διαβάζοντας κείμενα ελλαδιτών συντρόφων(;) [που κινούνται είτε αριστερότερα είτε δεξιότερα του ΑΚΕΛ], πιάνω τον εαυτό μου να χαμογελά ειρωνικά όχι τόσο με τις απόψεις που εκφράζουν, αλλά πιο πολύ με την άγνοια τους για απλές και στοιχειώδεις πληροφορίες που αφορούν την Κύπρο. Για του λόγου [ΜΟΥ] το αληθές ρίξτε μια ματιά στα όσα γράφονται αυτές τις μέρες για την Κύπρο εξ αφορμής της πρότασης του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ… Εγώ θα παραθέσω ως παράδειγμα ένα μικρό απόσπασμα από ένα κείμενο με τίτλο “Θετικό αν και μη πειστικό «όχι» του ΑΚΕΛ στο ευρώ” [κάποιου Γιώργου Κρεασίδη] που διάβασα στους ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ. [link: http://antartescy.blogspot.com/2013/05/blog-post_6.html]...
Γράφει λοιπόν ο σύντροφος(;): «Την Τετάρτη έγιναν τρεις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων της ΠΕΟ που στήριξε το ΑΚΕΛ, του ΣΕΚ με κεντρικό ομιλητή… την υπουργό Εργασίας, ενώ ανεξάρτητη συγκέντρωση οργάνωσε ο αντικαπιταλιστικός χώρος.»… Ξέρει κανείς να ΜΟΥ πει ποιο είναι αυτό «το ΣΕΚ»
Κι όπως έγραψε και στο Blog της και μία εν δυνάμει συνοδοιπόρος [link: http://disdaimona.blogspot.com/2013/05/blog-post_6.html]: «Ο Γιάννης Μηλίος, ο Δελαστίκ, ο Καραμπελίας, ο Λαφαζάνης, ο Καζάκης εν εμυριστήκαν ποττέ την λεβάντα πάνω στα βουνά του Μπέλλαπάις και ως εκ τούτου, έννε σε θέση να έχουν άποψη για τον τόπο μας»

zep είπε...

Ο κοσμος αντιλαμβανεται τζιαι σιγα σιγα παιρνει το αποφαση οτι εννα αποσυρθει στα περβολια του γιατι ερχονται μερες δυσκολες που δεν θα αφηκουν κανεναν ανεπηρεαστο. Αν γινει δημοψηφισμα για εξοδο απο το ευρω (ακομη και αν αυτο σημαινει εξοδο που την ΕΕ) εγιω εχω την εντυπωση οτι περνα. Οι μονοι που εχουν συμφερον να ειμαστε μεσα στο στομα του λυκου ειναι οι εχοντες και κατεχοντες και οι εκπροσωποι τους στη κυβερνωσα.