Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ανάρτηση 88/2012 [ιστορική, επετειακή, βιωματική, περί της εισβολής, αποκαταστατική και εξ αναδημοσιεύσεως] – Ένας στρατιώτης του 1974 μιλά για την κατάσταση στο Τάγμα όπου υπηρετούσε τότε...


Εισαγωγικά:

20η Ιουλίου αύριο κι έχουμε την 38η επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 που αποτελεί το απότοκο  του χουντοφασιστικού πραξικοπήματος της 15ης του Ιούλη. Λόγια δικά μου πολλά δεν θα πω, ούτε για τζιείνους που για κακή τους τύχη ή/και λόγω [ατυχών] συγκυριών υπέφεραν ή και έχασαν και τη ζωή τους ακόμα, αλλά ούτε τζιαι για τζιείνους που ‘φέραν τους τούρκους [Ειδική στες κατάρες, όταν δικαίως(!) βρίσκεται στα «πρόθυρα υστερίας», όπως ας πούμεν στις περιπτώσεις που ακούει «‘δηλωσεις’ του Ττόμυ»,  εν η Μά(γ)ισσα]...

Φυσικά ούλλους πιάννουν μας τα ίχλι ίχλι” όταν ακούμε ότι οι εν Κύπρω και εν Ελλάδι πολιτικοί απόγονοι του Γρίβα [το ΕΛΑΜ και η “Χρυσή Αυγή”] θα μαζευτούν στο Οδόφραγμα του Λήδρας Πάλας σε “αντικατοχική” [όπως την αποκαλούν] εκδήλωση. Και θα ατενίσουν τα έργα των πολιτικών προγόνων τους – την τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο.

Εμείς πάντως απόψε θα είμαστε [για 5η συνεχόμενη χρονιά] στο Προεδρικό τηρώντας το ετήσιο [από δεκαετίες τώρα] τάμα μας να παρεβρισκόμαστε στην ετήσια αυτή αντιφασιστική κι αντικατοχική εκδήλωση της Αριστεράς…   

***************************
Προλογικά:

Σ’ αυτήν μου την ανάρτηση θα περιοριστώ,

1.  Να ΣΑΣ παραπέμψω στην πρώτη ανάρτηση (μου) που έκαμα για την τουρκική εισβολή, [δηλ.  τη 15η του 2008], όπου περιγράφω μέσα από κάποια δικά μου βιώματα, εκείνες τις τραγικές μέρες, και

2.  Να παραθέσω ένα κείμενο που αλίευσα από την “Χαραυγή” της περασμένης Κυριακής 15 του μηνός [το οποίο είδα και στον “Πολίτη” της ίδιας μέρας], όπου ο συγγραφέας του [ο παλιός οικονομικός συντάκτης της “Χαραυγής” Αδάμος Κούτρας] περιγράφει κάποιες από τις δικές του εμπειρίες από την εισβολή ως στρατιώτης στο 361 Τ.Π.. Βασικά ανασκευάζει κάποιες από τις τοποθετήσεις του τότε Διοικητή του Τάγματος, που ο τελευταίος έκαμε για εκείνη τη εποχή και διάφορα γεγονότα και περιστατικά [εκείνης της εποχής], σε βιβλίο του που εκδόθηκε πρόσφατα. 

*******************************
Το 361 Τ.Π. στη Μάχη της Κύπρου
Και τα μεγάλα ψέματα του ε.α. ταξίαρχου Δ. Χάντζου
[του Αδάμου Κούτρα - τότε στρατιώτης του 361 Τ.Π
“Χαραυγή”, Κυριακή 15/7/2012, σελ. 11]…

{Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις είναι δικές μου καθώς και οι επεξηγήσεις και τα σχόλια με κόκκινο χρώμα μέσα σε αγκύλες}

“Για πρώτη φορά, μετά από είκοσι χρόνια, από τότε που έχω αφήσει το χώρο της δημοσιογραφίας πιάνω ξανά την πένα στα χέρια μου. Αιτία στάθηκε η αφόρητη πρόκληση που αισθάνθηκα διαβάζοντας το βιβλίο με τo βαρύγδουπο τίτλο «ΤΟ 361 ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», συγγραφέας του οποίου είναι ο Δημήτριος Χάντζος, τώρα ταξίαρχος ε.α. και το 1974 αντισυνταγματάρχης, διοικητής του 361 Τ.Π. [Τάγμα Πεζικού] στην Κύπρο, με έδρα το Συγχαρί.

Ήμουν στρατιώτης στο Δεύτερο Λόχο του εν λόγω Τάγματος κατά το πραξικόπημα και στην έναρξη της τουρκικής εισβολής υπηρετούσα στην Αλωνάγρα, στον Πενταδάκτυλο [είναι η λεγόμενη “Άσπρη Μούττη” απέναντι από τον τουρκοκυπριακό θύλακα Χαμίτ Μάντρεςˑ θεωρείτο ως δύσκολος τόπος για να κάμει κάποιος τη στρατιωτική του θητεία – απομακρυσμένη περιοχή και απέναντι από τους τούρκους - γι’ αυτό και εκεί αποστέλλονταν “τιμητικά” κύρια Αριστεροί στρατιώτες] και στη δεύτερη φάση της εισβολής ήμουν με το Τάγμα στην Κλεπίνη-Παχύαμμο Κερύνειας. Έζησα από κοντά σχεδόν όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις και περιπέτειες του Τάγματος και είμαι ένας από αυτούς που λόγω τύχης και συγκυριών της στιγμής επέζησα. Το 361 Τ.Π. μετρά σχεδόν εκατόν στρατιώτες νεκρούς και αγνοούμενους. Ίσως είναι το Τάγμα με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Είναι απίστευτο πόσα πολλά ψέματα μπορεί να γράψει ένας άνθρωπος σε ένα μόνο βιβλίο 220 σελίδων. Είναι αδύνατο να καταγράψω τα ψέματα και τις ανακρίβειες που καταγράφει ο κύριος αυτός στο βιβλίο του. Όποιος έζησε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή ευθύνης του Τάγματος στο πραξικόπημα και την εισβολή και διαβάσει το εν λόγω βιβλίο θα υποστεί πραγματικά σοκ.

Θα παραθέσω συνοπτικά κάποια για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διαστρέβλωσης των γεγονότων.

-   Ο άνθρωπος περίπου δεν ήξερε, δεν άκουσε, δεν είδε πραξικόπημα. Το έμαθε από το ραδιόφωνο και όταν κάποιοι στρατιώτες του Τάγματος άρχισαν να πανηγυρίζουν για το θάνατο του Μακαρίου. «Ευμεγέθεις φωτογραφίες του Γρίβα ανασύρονται από σημεία που οι ίδιοι αυτοί στρατιώτες τις είχαν κρυμμένες και αναρτώνται σε πολλά σημεία του στρατοπέδου… Κάποιος –αξιωματικός- έχει την έμπνευση να τοποθετήσει στο μαγνητόφωνο του στρατοπέδου ταινία με εμβατήρια και τον ύμνο της ΕΟΚΑ Β…», αναφέρει στο βιβλίο του χωρίς ντροπή ο μεγάλος κατά τα υπόλοιπα γραφόμενα του διοικητής του 361 Τ.Π. Στην δε Αρχιεπισκοπή βρέθηκε εντελώς απρογραμμάτιστα για να περισώσει τα εθνικά κειμήλια που βρίσκονταν εκεί, τη σημασία των οποίων είχαν αντιληφθεί και οι επιτιθέμενοι σε αυτή.

-   Την Κυριακή 21 Ιουλίου 1974, στη 1 περίπου το μεσημέρι, οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές επιτίθενται στα φυλάκια της Αλωνάγρας, τα οποία καταλαμβάνουν. Υπάρχουν νεκροί δικοί μας στρατιώτες. Μέχρι και την επομένη ημέρα περιγράφει ότι το Τάγμα κρατεί τις θέσεις του στην Αλωνάγρα και μάλιστα επικοινωνεί και με το διοικητή του λόχου, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι ο ασυρματιστής μας έχει σκοτωθεί και ο ασύρματος έχει καταστραφεί από τους όλμους των Τούρκων. Η υπεράσπιση των νευραλγικής σημασίας για την άμυνα της Κύπρου υψωμάτων της Αλωνάγρας αφέθηκε σε λιγοστούς στρατιώτες, χωρίς επαρκή εξοπλισμό και κυρίως χωρίς υποστήριξη από τη διοίκηση του Τάγματος.

-   Μας εγκατέλειψε και έφυγε, τόσο στην Αλωνάγρα όσο και στην Κλεπίνη-Παχύαμμο. Αυτός περιγράφει με κινηματογραφική φαντασία πόσο ηρωικά συντονίζει την υποχώρηση των τμημάτων του Τάγματος και την ανασυγκρότησή του. Μάλλον πρέπει να περιγράφει στοιχεία από στρατιωτικά εγχειρίδια για το τι θα έπρεπε να πράξει σε παρόμοιες καταστάσεις. Μόνο όσοι έζησαν εκείνες τις τραγικές στιγμές και βρίσκονται ακόμα στη ζωή γνωρίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες και τα κάθε είδους μέσα που χρησιμοποίησαν για να αποφύγουν τον εγκλωβισμό και τη σύλληψη ή το θάνατο από τους Τούρκους, αφού ο διοικητής είχε φύγει χωρίς να ενημερώσει τους στρατιώτες για υποχώρηση.

-   Ακόμα και την πασίγνωστη άρνηση των υπολειμμάτων των στρατιωτών του 361 –οι λιγοστοί που κατάφεραν να διαφύγουν από την Κλεπίνη-Παχύαμμο όπου τους εγκατέλειψε ο κύριος Χάντζος- να μεταβούν στους Τρούλους για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά τανκς σχεδόν άοπλοι, που οδήγησε στη συνέχεια, στην πορεία προς Λεμεσό, σε ανταρσία έξω από τα κέντρα στη Σκαρίνου και όλοι οι στρατιώτες να καταφύγουν με δική τους προσωπική ευθύνη στα υψώματα της Χοιροκοιτίας, την αναφέρει ως διαταγή του ΓΕΕΦ το 361 Τ.Π. να μεταβεί στη Χοιροκοιτία. Διαταγή που κάποιος δήθεν την άλλαξε σε πορεία προς τους Τρούλους, αλλά στη συνέχεια αναιρέθηκε για να καταλήξει τελικά το Τάγμα στη Χοιροκοιτία για ανασυγκρότηση!!! Πληροφορίες μου λένε ότι η ενέργεια αυτή είναι καταχωρημένη στα αρχεία του ΓΕΕΦ ως απόπειρα ανατροπής της τότε κυβέρνησης Κληρίδη!!!

Παρόμοια και πολλά άλλα απίστευτα και φανταστικά περιγράφονται στο βιβλίο του κ. Δ. Χάντζου. Εκτιμώ ότι με το βιβλίο αυτό προσπαθεί να εξιλεωθεί για τους 100 σχεδόν νεκρούς και αγνοούμενους του Τάγματός μας, για πολλούς από τους οποίους φέρει ευθύνη. Προσπαθεί να φανεί στις μελλοντικές γενιές ως ένας ήρωας, που δεν ήταν χουντικός, δεν ήταν πραξικοπηματίας στην Κύπρο, αλλά πολέμησε στην Κύπρο, ηγούμενος ενός Τάγματος και χάρις στον ίδιο οι στρατιώτες του πολέμησαν ηρωικά και παρά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη το Τάγμα παρέμεινε συγκροτημένο.

Όμως για να μπορεί να γράφει αυτά τα ψέματα ο κ. Χάντζος δεν φταίει αυτός, αλλά η ελληνική στρατιωτική δικαιοσύνη… Στη συνείδηση των στρατιωτών του 361 Τ.Π. είναι καταδικασμένος. Δεν είναι μυστικό ότι σε στιγμές απόγνωσης κατά την υποχώρησή τους οι εγκαταλελειμμένοι στρατιώτες είχαν ορκιστεί να τον σκοτώσουν οπουδήποτε τον συναντούσαν. Έφυγε από την Κύπρο αρχές Σεπτεμβρίου του 1974 και δεν νομίζω, ούτε άκουσα ποτέ να πάτησε ξανά το πόδι του στο νησί.

Υ.Γ.: Ως οφειλόμενο φόρο τιμής και ανάμνησης της θυσίας τους εμείς οι εν ζωή συμπολεμιστές των αδικοχαμένων νεκρών και αγνοουμένων του 361 Τ.Π. προγραμματίζουμε για τις 28 Ιουλίου 2012 τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου στο Γέρι, όπου ήταν έδρα του Τάγματος από το Σεπτέμβρη του 1974. Και φυσικά δεν έχει προσκληθεί ο «ηρωικός» διοικητής.

Για τα εισαγωγικά και το copy paste
Anef_Oriwn
Πέμπτη 19/7/2012

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επιτελους ακελικε παραδεχεστε την προδοσια σας!δεν εκανε η τουρκια την εισβολη αλλα οι ταχα εχθροι σας.κανενα γλυκο καρυδακι δεν θα κερασετε τωρα ακελιστες?καμια δεξιωση προς τιμη της χουντας δεν θα ξανακαμετε?καμια φωτο του ασλανιδη οπως το 73 στην ομονοια εν θα ξαναβαλετε?ημουν και εγω τοτε στην ομονοια και μου απαγορευσαν να την κατεβασω γιατι ειχε συμφερον το ....κομμαν.ντροπη σου που προσκυνας ακομα τους προδοτες του ακελ.ντροπη σου γιατι το ακελ συνεχαρηκε τον σαμψων.τολματε να δωκετε δημοσια τις επιστολες?

Anef_Oriwn είπε...

Τζιαι γιατί ρε μαννοκίκκιρε Ανώνυμε, εν διάς [δίνεις] ΕΣΥ [που κάμνεις πως τα ξέρεις ούλλα] «δημοσια τις επιστολες» με τις οποίες «το ακελ συνεχαρηκε τον σαμψων»; Κκομπλεξικέ…

Anef_Oriwn είπε...

Επέτειος της τουρκικής εισβολής σήμερα και το Blog δέχτηκε επίθεση [μετά που ήραμε προσωρινά τον μετριασμό] από το φασισταριό! Τυχαίο ή έχει τη δική του σημειολογία το συμβάν; Το γνωστό αρρωστημένο και κκομπλεξικό καθίκι [προφανώς και λόγω έλλειψης χαπιών] έδωσε το παρόν του [μετά από καιρό] και με διάφορα nicknames αράδιασε τα συνήθη ηλίθια και χυδαία σχόλια του.
Εμείς θα τού πούμε ότι ανησυχούμε για την ψυχική του υγεία, θα του ευχηθούμε για ακόμα μια φορά περαστικά του, αλλά δεν θα του κάνουμε το χατίρι να άρουμε τον μετριασμό...

Φασιστούιν, ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ!

Ανώνυμος είπε...

ειμαι τεως ακελικος προδοτη καπιταλιστη εμμισθε των ιμπεριαλιστικων πρεσβειων.δεν μπορω να τις δωσω τωρα αλλα θα δοθουν συντομα οταν το ακελ χασει δυο εδρες στις επομενες εκλογες.εκει θα δεις το ακελ να συνεργαζεται ξανα με το δησυ.πως το ξερω?εχω αδερφι στην κεντρικη επιτροπην

Anef_Oriwn είπε...

Τι λες ρε λαφαζάνη μαννοκίκκιρε Ανώνυμε [ημερ. 21/7/12 12:44 π.μ.], οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα ‘ναι σε 4(!) χρόνια… Ώστε «δεν μπορεις να τις δωσεις τωρα…» [τις επιστολές]… Και που θα τις βρεις Ρε, αφού ΔΕΝ υπάρχουν; Θες 4(!) χρόνια για να τις φτιάξεις;

Μιχάλης είπε...

Στις 14 Αυγούστου η Χαραυγή θα κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ για το 361.
Ηταν το τάγμα με τις μεγαλύτερες απώλειες, χάρις στον Διοικητή του Δ. Χάντζο.