Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ανάρτηση 84/2012 [επετειακή, Μαρι-ακή, αντι-εκρηκτική, γενικώς κριτική, βέβηλη κι αθυρόστομη] – Σκέψεις αιρετικές για το Μαρί, ένα χρόνο μετά την έκρηξη...


Κλείνει σήμερα ένας χρόνος από την [περσινή] τραγική και καταστροφική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Την ονομάζω «τραγική» γιατί είχε (13) νεκρούς [κι ο θάνατος αγαπημένων προσώπων και μάλιστα πριν την ώρα τους προκαλεί στου οικείους τους οδύνη, πόνο και θλίψη] και «καταστροφική» για τις τεράστιες και καταστροφικές ζημιές που υπέστη ο Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός της ΑΗΚ εκεί δίπλα στο Βασιλικό. [Ως γνωστό ο Σταθμός τέθηκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να έχουμε τους περσινούς καλοκαιρινούς μήνες διακοπές στην παροχή ρεύματος, ενώ υπήρξε και αύξηση στην τιμή του ρεύματος κάτι που έκαψε πολλών τις τσέπες]…

Την πρώτη αντίδραση μου για τη έκρηξη στο Μαρί την έγραψα και την κατάθεσα την ίδια μέρα στην ανάρτηση με αρ. 64/2011 και τίτλο “Δεν ΜΑΣ χρειάζεται˙ καταργείστε ΤΗΝ!!!” [εννοώντας την Εθνική” Φρουρά] και μετά που «διάφορες καταστάσεις και συγκυρίες με έφεραν … [εκείνη τη μέρα] … στον τόπο της […] τραγωδίας…». Στην επόμενη δε ανάρτηση μου με αρ. 65/2011 ασχολήθηκα με τις «πολιτικές πτυχές της κρίσης που προκλήθηκε από την έκρηξη…»

Όμως οι παρεμβάσεις, είτε στην Blogόσφαιρα, είτε στον Τύπο [έντυπο και ηλεκτρονικό], είτε στην καθημερινή ζωή που γίνονταν για να επεξηγήσουν μ’ ένα ορθολογιστικό τρόπο τα γεγονότα [του Μαριού] ήταν ελάχιστες κι αυτές χάνονταν μέσα σε ωκεανούς διαστρεβλωτικών και παραπλανητικών ειδήσεων, σκόπιμης παραπληροφόρησης, υπερβολών, μίσους και εμπάθειας, όξους και χολής κατά της Αριστεράς, ανεξαρτήτως των τυχόν λαθών και παραλείψεων από μέρους της Κυβέρνησης. [Κάποιοι είπαν να πάρουν το αίμα τους πίσω για την εκλογή Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που ποτέ δεν αποδέχτηκαν]…    

Και τι δεν ακούσαμε πέρσι… Η αμετροέπεια, οι βρισιές και οι υπερβολές, αλλά και τα φαιδρά και τα ευτράπελα [κυρίως των λεγόμενων “Αγανακτισμένων”, που μετά έγιναν κι “Αφυπνισμένοι”] ξεπέρασαν κάθε όριο. Κι όλ’ αυτά σε μια οργανωμένη προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να μπουν οι Αριστεροί στη γωνιά, λες κι όλα τα στραβά και τα στρεβλά σ’ αυτόν τον τόπο [από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας]  θα τα έσαζεν ο Χριστόφιας μέσα σε 3-4 χρόνια! Ευτυχώς που έγινε κι εκείνο το συλλαλητήριο στο Προεδρικό στις 19 του Ιούλη κι έδωσε ανάσα και δύναμη [με τη μαζικότητα και τον παλμό του] στον κόσμο της Αριστεράς…

Όπως ανακοινώθηκε οι “Αγανακτισμένοι” θα μαζευτούν και φέτος έξω από το Προεδρικό για να στήσουν [με βάση την περσινή εμπειρία τους] το γνωστό τους παναΰρι μίσους…

Κι όπως έγραφε χαρακτηριστικά χτες κι ο Κώστας Κωνσταντίνου στην “Κατά Βαρβάρων”  στήλη [στη σελ. 11] του “Πολίτη” [κι αφού είπε κι αυτός κάμποσα – τα γνωστά πικρόχολα - για τους ΑΚΕΛικούς και τον Πρόεδρο]:   

«Οι της απέναντι όχθης [σημ.: της Αντιπολίτευσης και κύρια του ΔΗΣΥ], πάλι, ήδη από τις συγκεντρώσεις των “Αγανακτισμένων” (οι οποίες γέννησαν και μια... υποψήφια Πρόεδρο συν τοις άλλοις) έχουν [σημ.: είχαν] μπει σε μια διαδικασία ποδοσφαιρικής υστερίας για το θέμα. Δεν είναι τυχαίο που άμα έπαιζε ο ΑΠΟΕΛ το πένθος έμπαινε στο Pause... Θυμάστε; Το «Να Πεθάνει ο Χριστόφκιας» έγινε σύνθημα. Μέχρι και την Κυριακή στον Πρωτάρα άκουσα μιαν ομάδα 25χρονων Λευκωσιατών να το φωνάζουν πάνω στο μεθύσι τους μαζί με άλλα.
Αυτά όλα, με δάκρυα για τα θύματα που θα δούμε αύριο, με γαλανόλευκες, πολιτικάντηδες να δακρύζουν, name dropping  ηρώων, λίγο 74, λίγο Σολωμού και Ισαάκ και πάει λέγοντας, συνθέτουν ένα σκηνικό παραλογισμού που σίγουρα προς το καλύτερο δεν αλλάζει κάτι. Προς το χειρότερο, ναι. Αλλάζει πολλά.»

Σήμερα σκεφτόμουν [σ’ αυτήν την επετειακή αναφορά μου] να παραθέσω μια επιστολή στενής συγγενούς ενός από τους νεκρούς της φονικής έκρηξης και η οποία [επιστολή] δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη [5 του Ιούλη] στον “Πολίτη” στη σελ. 14. Η επιστολή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η συγγραφέας της πέραν από του να επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο [τον συνήθη “ένοχο]” αποδίδει ευθύνες  και στον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη [που απαλλάχτηκε των κατηγόριων από τον Γενικό Εισαγγελέα] και τον θεωρεί ως τον «“άνθρωπο” που σκότωσε ενώ μπορούσε να το αποτρέψει πάμπολλες φορές το κακό που έγινε…». Άθελα της όμως [γιατί δεν πιστεύω να είχε έτσι σκοπό] κατανέμει [κατά τη γνώμη μου] κι ευθύνες και σ’ άλλους στρατιωτικούς, όπως ας πούμεν στον Διοικητή της Βάσης. Επειδή όμως ΔΕΝ θέλω να χρησιμοποιήσω τους συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων [κι ΟΧΙ ηρώων λέγω εγώ ο βέβηλος κι ο ασεβής], έκανα δεύτερες σκέψεις και δεν θα γράψω οτιδήποτε άλλο γι’ αυτούς.

Θέλω όμως, να παραθέσω μερικά σημεία από τον επιμνημόσυνο λόγο που είπε η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους στο μνημόσυνο του ναύτη Αντώνη Χαραλάμπους στη Λεμεσό. [Για το Αντώνη Χαραλάμπους και τις αντιδράσεις μελών της οικογενείας του στην καπηλεία του  θανάτου των νεκρών και του πόνου των συγγενών κάναμε αναφορά στην ανάρτηση μας με αρ. 79/2011].   Η ομιλία της κυρίας Υπουργού ήταν [νομίζω] εν μέρει και απολογητική. Διέκρινα [σ’ αυτήν] και σημεία αυτοκριτικής από πλευράς της Κυβέρνησης καθώς έγινε και αναφορά στις «…στρεβλώσεις και παραλείψεις [που] απέτυχαν να αποτρέψουν ένα τόσο τραγικό γεγονός». 

«Οι συνθήκες κάτω τις οποίες έγιναν τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί προκαλούν ακόμα σοβαρά ερωτηματικά στην κυπριακή κοινωνία. Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει για ακόμη μια φορά να απολογηθεί προς τους νεκρούς και τις τραγικές οικογένειές τους, γιατί στρεβλώσεις και παραλείψεις απέτυχαν να αποτρέψουν ένα τόσο τραγικό γεγονός. Η καταστροφή που έγινε στο Μαρί ήταν πρωτίστως η άδικη απώλεια ανθρώπινων ζωών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή και πέραν των προειδοποιήσεων που υπήρξαν για την κατάσταση του φορτίου των πυρομαχικών, σημείωσε. Πέραν από την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, αναπόφευκτα τα γεγονότα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και των συντεταγμένων της πολιτείας, της οποίας διαχρονικές παραλείψεις και αδυναμίες, γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και δομές, οδήγησαν στην αδυναμία να αντιμετωπιστεί μια δύσκολη κατάσταση».

Γίναμε όμως [διερωτούμαι], συντρόφισσα Υπουργίνα, πιο σοφοί και πιο υποψιασμένοι απέναντι «γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και δομές» του αστικού κρατικού μηχανισμού;  

Πάντως τα (δι)ερωτήματα μου είναι ουκ ολίγα… Αυτές τις μέρες μου τριβελίζουν το μυαλό ερωτήματα για τις ευθύνες διαφόρων ανευθυνο-υπευθύνων [που εισηγήθηκαν ή/και ανέχτηκαν τις επενδύσεις από πλευράς κυπριακών Τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα κάτι που οδήγησε στην χρεοκοπία της Λαϊκής – για την ώρα] και γιατί δεν ζητούμε κι αυτών την κεφαλή επί πίνακι… Επί του θέματος αυτού έγραφε χτες κι ο Γιώργος Κασκάνης στη στήλη του “Δεύτερη Ανάγνωση” [στη σελ. 7] του “Πολίτη”:

[Οι υπογραμμίσεις είναι δίκες μου]…  

«Η έκρηξη στο Μαρί, όμως, δεν είναι η μόνη. Μια νέα, ενδεχομένως πολύ πιο ισχυρή και σίγουρα πολύ πιο σαρωτική ως προς τις επιπτώσεις της, έρχεται […] Κι αφορά την τεράστια κρίση της κυπριακής οικονομίας, τις πραγματικές προεκτάσεις της οποίας ακόμα δεν είδαμε. Γιατί όμως δεν ξεσηκωνόμαστε; Γιατί δεν απαιτούμε έρευνες για να διαπιστώσουμε ποιοι είναι εκείνοι που διαχρονικά έκτισαν ένα κράτος μονίμως υποθηκευμένο στους δανειστές του; Γιατί δεν αναζητούμε τις ευθύνες σε εκείνους τους τραπεζίτες που έπαιξαν στα ζάρια την οικονομία του τόπου και τις οικονομίες του καθενός από εμάς; Γιατί δεν ζητούμε την άμεση τιμωρία αυτών που, είτε από ανικανότητα είτε για ίδιον όφελος, βύθισαν τον τόπο στην αβεβαιότητα και σε μια γκρίζα προοπτική; Μικρές ή μεγάλες εκρήξεις υπήρξαν και υπάρχουν πολλές σε αυτό τον τόπο. Το θέμα είναι αν θα πρέπει να βλέπουμε αίμα κάθε φορά για να ενεργοποιούμαστε. Γιατί αν αυτό είναι το ζητούμενο, πολύ φοβούμαι ότι αίμα θα δούμε και σε εκρήξεις που ούτε καν ακούσαμε...»

Ήδη οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τα λεφτά που χάνουνε μετά από την εξαναγκαστική μετατροπή των καταθέσεων από τα εφάπαξ και τα ταμεία προνοίας τους σε αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου. Ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Αντρέας Ηλιάδης παραιτήθηκε πριν βγουν στη φόρα σκάνδαλα  [και προφασιζόμενος αλλ’ αντ’ άλλων].

Από την άλλη το νεοφιλελεύθερο δίδυμο των οικονομικών βρικολάκων Φούλλη και Νικολάκη χαιρέκακα ενσπείρουν τον φόβο [ανάμεσα στον κόσμο] πως το κράτος δεν θα έχει λεφτά να πληρώσει τέλος του μηνός τους δημόσιους υπαλλήλους. Εν κάτι τέτοιες συμπεριφορές που με κάμνουν να προτιμώ τους ρώσσους τζιαι τους κινέζους καπιταλίστες!   

Anef_Oriwn

Τετάρτη 11/7/2012

11 σχόλια:

zep είπε...

Μπορει να δει πισω η κοινωνια τζιαι να διερωτηθει ιντα που εγινε περσι?

Γιατι τοσα ψεματα? Γιατι τοση διαστρεβλωση τζιαι χειραγωγηση?

Ειπαν σου για εκκενωση τζιαι επιστολες. Για στεγαστρα τζιαι ριαλλια που εκοψε η κυβερνηση για να μεν γινουν. Τελικα εν σου τα ειπαν καλα?

Υστερα εκαμαν σου τζιαι ενα θεατρο, τζιαι μετα επιππιλουσαν το για να καμουν πραξικοπημα (που δεν τους επερασε).

Εμαθε τιποτε ο κοσμος? Ανοιξε νακκον τα μαθκια του?

Ανώνυμος είπε...

'διαστρεβλωτικών και παραπλανητικών ειδήσεων, σκόπιμης παραπληροφόρησης, υπερβολών, μίσους και εμπάθειας, όξους και χολής κατά της Αριστεράς'

Καλά ρε φίλε μου, αφού εβάλαμεν επιτοπή νά συγκεκριμένο σκοπό... περιπέζεις μας τωρά

αλλά την καλύτερη κουβεντα είπεν την ο αντίχριστος
ο χριστόφιας εδιάταξεν τον Πολυβίου να φκάλει πόνημα

Aceras Anthropophorum είπε...

τα φαιδρά και τα ευτράπελα [κυρίως των λεγόμενων “Αγανακτισμένων”, που μετά έγιναν κι “Αφυπνισμένοι”]

Βάσταξε ακόμα λλίον τζιαι θα δείς τι θα γινούν ακόμα.

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε [ημερ. 11/7/12 10:45 μ.μ.],

Για το πόρισμα που βγήκε μετά από έρευνα της Αστυνομίας [κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα] έχεις ακούσει;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανευ, μια ερώτηση... Αν ο Διοικητής της Βάσης δεν σκοτωνόταν..δεν θα ήταν σήμερα κατηγορούμενος για ανεπάρκεια εκτέλεσης καθήκοντος? (οι περιβόητες επιστολές δεν υπήρξαν ποτέ, η εκκένωση δεν διατάχτηκε ποτέ, το εγκεριμένο στέγαστρο δεν κτίστηκε ποτέ, η αποψίλωση γύρω από το φορτίο δεν έγινε ποτέ επίσης, έπερνε απόρρητα έγγραφα στο σπίτι (αυτά που έδωσε η γυναίκα του στον δίπλαρο και τα περιέφερε)))... Στην πυρά στην πυρά με αυτές τις αιρετικές απόψεις... απόψεις όχι αφορισμοί.. αλλά σε αυτόν τον τόπο ποτέ δεν μαθαμε να συζητούμε..μόνο να φωνάζουμε και να αφορίζουμε όποιον έχει αντίθετη από εμάς άποψη...και γι' αυτό και ανώνυμος

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε [ημερ. 12/7/12 12:11 μ.μ.],

Περίπου τες ίδιες ή/και παρόμοιες απορίες και ερωτήσεις έχω κι εγώ!

ανταρτες είπε...

προδοτη χριστο χριστου της σαυπαρκο συνεχιζεις με εντολες ακελ να ζητας διαλυση της αμυνας με στοχο την καταληψη του νησιου απο την τουρκια.πρωτος ηταν ο μουσκος που καλεσε αγγλια και τουρκια να εισβαλουν για να καβλωσει τζινος τζε να παραμεινει στην καρεκλα αλλα 100 χρονια.σου ειπα προδοτη του ακελ ο χριστοφιας του χρονου θα εκτελεστει.τοποθετησε τα εκρηκτικα στην βαση διοτι ο διοικητης ναυτικοι δεν δεχτηκε να διαλυσει τα ουκ οπω διεταξε η τουρκια τον προεδρο σας τον ετοιμοθανατοκαταστροφκια.ο τουρκοφκιας εγινε θηριο και διεταξε τον λιποταχτη παπακωστη να ανατιναξει την βαση.ο παπακωστης εδωσε εντολη να μπουν εκει τα κιβωτια και δεν εδωσε κλειδια στην βαση.το βραδυ που εγινε η εκρηξη ειχε παρτυ η προοδευτικη στο ξενοδοχεια στον αλαμινο. τα ξημερωματα 10 οπαδοι σας εφυγαν λεγοντας οτι πανε να καψουν την Κυπρο.πηγαν στην βαση και εβαλαν φωτια στα χορτα πισω απο την περιφραξη. υπηρχαν καμερες εκει και κατεγραψαν τα προσωπα τους. αναμεσα τους υπαρχουν συγγενεις του κατσουριδη και του λαμαρη.το ακελ απειλησε την αστυνομια να μην τους συλλαβει αλλιως θα υπαρξουν συνεπειες στο σωμα.δεκα μερες μετα την εκρηξη συνεληφθησαν δυο εδονοπουλα κοντα στο στρατοπεδο ασγατας με γκαζακια στην κατοχη τους!παλι κουκουλωθηκε το θεμα.συντομα θα πληρωσετε με αιμα που μαυροφορισατε τοσες μαναδες.

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε [ημερ. 12/7/12 4:46 μ.μ.],

Αφού ξέρεις ποιος είμαι(!), και που θα με βρεις(!) [σαΐνι μου ΕΣΥ!] κόπιασε αν σε τζιεράσουμεν κανενα μαχαλλεπίν με παγωτό του τριανταφύλλου, ya κανενα αϊράνιν, γιατί υπολογίζω πως επόλλυνεν το πρόβλημα ΣΟΥ με την πυράν!!! Υπόσχομαι πως δεν θα φωνάξω τον μπόγια!

arxiepiskopos είπε...

Φίλε ΑΝΕΦ,

Μα τούτος(4.46) ενν μεγάλον ταλέντον!Ενν παλιός του wc σε πιο φρενοβλαβή έκδοση!Τζιαι τζιαμέ που ενομίζαμεν πως με το WC ήβραμεν πάτον,έρκεται τούτος να μας θυμήσει πως η βλακεία πράγματι είναι απύθμενη! Φύλαξέ το για αποδεικτικό στοιχείο!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Άνευ, ξέρω ανθρώπους που δεν εντάσσονται πολιτικά σε κάποιο κόμμα (συμπεριλαμβανομένης και της υποφαινόμενης)που απαιτούσαν την παραίτηση του Χριστοφιά. ή τουλάχιστο ένα συγγνώμη στο διάγγελμα που έβγαλε αμέσως μετά την τραγωδία.

ΜΗΝ προσπαθείς να τον δικαιολογήσεις. Δεν το σώζεις.


Κάποια στιγμή στη ζωή σας εσείς οι ΑΚΕΛικοί (αναφέρομαι σε εσάς γιατί έτσι το έχει η περίσταση τώρα και το θέμα μας. Το ίδιο ισχύει και για τους δεξιούς, κεντρώους κλπ)πρέπει να ξυπνήσετε και να κρίνετε αντικειμενικά το κόμμα σας. Χωρίς παρωπίδες.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητή Ανώνυμη,
Χαίρε!

Και για να μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο μπορείς αν καταθέσεις τις απόψεις σου,
1. Για τι πράμα θα ‘πρεπε ο Πρόεδρος να ζητήσει συγγνώμη;
2. Τι είναι εκείνο που σε κάνει να νόμιζες τι ΕΣΥ κρίνεις «αντικειμενικά … [και]… χωρίς παρωπίδες»;
3. Πιστεύεις ότι οι νεκροί από την έκρηξη είναι ήρωες;