Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ανάρτηση 81/2012 - [κυπριακή, προεδρο-ευρωπαϊκή, παναϋρκώτικη, «γκαζάδικη», αντι-Μηχανισμική και εξ αναδημοσιεύσεως] – Ένα άρθρο από το ελλαδικό “ΠΟΝΤΙΚΙ” για την Κύπρο και τον Μηχανισμό Στήριξης…



Εισαγωγικά:

Χαρές τζιαι παναΰρκα απόψε [από μέρους ΜΑΣ ως (Ελληνο)Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ως Αριστερή (δια)Κυβέρνηση], εκεί στο εντός των κυρίαρχων(!) Βρεττανικών Βάσεων, αρχαίο θέατρο Κουρίου [από Λεμεσό προς  Πάφο μεριά], για την ανάληψη [από μέρους ΜΑΣ ως (Ελληνο)Κυπριακή Δημοκρατία] της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ακόμα και συμφωνική μουσική, άκουσα να λένε, πως θα βάλουν για να ακούσουν οι 500(!) τόσοι VIPs που θα παραστούν στην τελετή, όμως δεν κατάλαβα αν τούτη η μουσική έχει σχέση με “Σύμφωνο του Μονάχου”, ή με το Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ”

 

Επίσης άκουσα ότι κλείσανε και δρόμους και ότι πάρθηκαν και δρακόντεια [από δράκους δηλαδίς;] μέτρα ασφαλείας και ότι είναι αστακός(!) η περιοχή [η περιοχή είναι αποκλεισμένη σε ακτίνα 5(!) χιλιομέτρων]! Κι όλ’ αυτά για να πανηγυρίσουμε την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιος στη χάρη μας, γίναμε όλοι Πρόεδροι!


{Πάντως αν θέλετε να μάθετε πόσο «πετυχημένη [ήταν] για το κεφάλαιο ηδανέζικη προεδρία» [που μόλις τελειώνει] την οποία επίσης διαχειρίστηκε μια επίσης αριστερίζουσα(;) κυβέρνηση ρίξτε κάνα βλέφαρο και στο Blog της Disdaimonaς}…

Αλλά ρε παιθκιά δικά μας, την είσοδο μας όμως στον Μηχανισμό [Οικονομικής] Στήριξης δεν θα την πανηγυρίσουμε; Πάντως χτες το απόγευμα εκεί στον σύλλογο που κάθισα για να κεραστώ ένα δροσερό μαχαλλεπίν [με παγωτό τριαντάφυλλο], αυτό λίγο –πολύ  άφηναν να νοηθεί [και] οι εξ αριστερών ορμώμενοι φίλοι και συνδαιτυμόνες [κύρια αυτοεργαζόμενοι] με τους οποίους πιάσαμε την κουβέντα... Κάποιοι θεωρούν [κι όχι αδίκως σ’ ένα βαθμό, αφού η πληροφόρηση είναι μονόπλευρη] ότι με τον μηχανισμό θα εκλείψουν διάφορα στραβά και στρεβλά [υπερβολικά ψηλές απολαβές κι ωφελήματα σε κρατικούς αξιωματούχους, ψηλά εφάπαξ και πολύ-συντάξεις] και θα συσταρηθούν τα οικονομικά μας [ως κράτος], αλλά κούνια που τους κούναγε. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη! Τζιαι τελικά το κολάνιν εν θα πιάσει μόνο τους υψηλόβαθμους και υψηλόμισθους αλλά και κάθε εργαζόμενο και κύρια αυτούς του ιδιωτικού τομέα! Ήδη μεθοδεύεται το φάγωμα της ΑΤΑ γενικώς για όλους! Και τότε τι θα πούμε, «κούφια η ώρα» που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δη στην Ευρωζώνη; Η κρίση δεν ταλανίζει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορεί άραγε ΜΟΝΟ με περικοπές [όσο δικαιολογημένες ή/και λογικοφανείς να είναι αυτές] και πολιτικές λιτότητας και χωρίς προοπτικές γενικότερης [ευρωπαϊκής] ανάπτυξης και ανάκαμψης να σάσει η  κατάσταση;

Πάντως χτες Τετάρτη [4 του μηνός] μιλώντας στο Στρασβούργο ενώπιον της Ολομέλειας τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος [πλέον] του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Χριστόφιας δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους (συν)εταίρους μας ότι είναι μεν Κομμουνιστής και περήφανος μάλιστα αλλά «δεν θα κάνει επανάσταση»...

 

***********************

Προλογικά και διευκρινιστικά:

 

Πιο κάτω θα παραθέσω ένα σύντομο κείμενο από την ελλαδική σατιρική εφημερίδα “Το Ποντίκι” [καμία σχέση με την κυπριακή χυδαιο-ΠΟΝΤΙΚΟ-φυλλάδα], της περασμένης εβδομάδας, όπου παρατίθενται κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για τους λόγους “εξαναγκασμού” της Κύπρου να εισέλθει στον Μηχανισμό Στήριξης, όπως ας πούμεν “ο έλεγχος του προνομιακού οικοπέδου, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αποδείχτηκε και «πετρελαιοφόρο»”!!!  

 

**********************

“Το προνομιακό κυπριακό οικόπεδο”

[δημοσιεύτηκε ως κύριο άρθρο στην ελλαδική σατιρική εφημερίδα “Το Ποντίκι”, την Πέμπτη 28-06-12, στη σελ. 2, στη στήλη “Κατά Βάθος”link: http://topontiki.gr/article/37446]

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις ειναι δικές μου}...

“Η (αναγκαστική) προσφυγή της Κύπρου στη «στήριξη» ευρωζώνης και ΔΝΤ δεν ερμηνεύεται μόνο με την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων. Ευκολότερα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τις εξελίξεις αν έχει κατά νου ότι η αξία του κυπριακού οικοπέδου είναι ανεκτίμητη.

 

Από οικονομικής πλευράς το κυπριακό μέγεθος είναι ελάχιστο και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να διαταράξει τις οικονομικές ισορροπίες στην ευρωζώνη. Με πιο απλά λόγια, η άσχημη δημοσιο­νομική κατάσταση της Κύπρου δεν θα μπορούσε να καταστρέψει την ευρωζώνη, παρά την τεράστια τραπεζική της φούσκα.

 

Μάλιστα για τα τεράστια χρέη που θα δημιουργήσει τώρα η Κύπρος υπάρχουν διαπιστωμένες εμπράγματες εγγυήσεις: κάποια τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο. Με τέτοιες «εγγυητικές επιστολές» είναι προφανές ότι η Λευκωσία, με μια γύρα στην παγκόσμια αγορά, θα έβρισκε ζεστό χρήμα. Όμως (και) στην περίπτωση της Κύπρου δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι ο έλεγχος του προνομιακού οικοπέδου, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αποδείχτηκε και «πετρελαιοφόρο».

 

Κάπως έτσι η Κύπρος, εκτός από ΝΑΤΟϊκό αβύθιστο αεροπλανοφόρο, ολοένα και περισσότερο μοιάζει και με τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας... γκαζάδικο, του οποίου ο έλεγχος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα μεγάλων διεθνών παικτών.

 

Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά είναι χαρακτηριστική. Η Κύπρος οδηγείται στον μηχανισμό στήριξης (ασφυκτικού οικονομικού και πολιτικού ελέγχου, για να ακριβολογούμε) τη στιγμή που το παιχνίδι στη Συρία κλιμακώνεται επικίνδυνα. Οι ΗΠΑ και οι λοιποί δυτικοί σύμμαχοι πιέζουν με οικονομικά και στρατιωτικά μέσα για την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία, ως ένα βήμα πριν από την επίθεση στον βασικό τους στόχο, που είναι το Ιράν.

 

Απέναντι στις δυτικές δυνάμεις παρατάσσεται ο συνασπισμός των συμφερόντων Ρωσίας και Κίνας. Η Κίνα δεν θέλει να χάσει το Ιράν, που είναι ο βασικός της ενεργειακός προμηθευτής, και η Ρωσία δεν θέλει να χάσει τη Συρία, που είναι το μοναδικό της αγκυρο­βόλιο στη Μεσόγειο. Και οι δύο, Ρωσία και Κίνα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν οικονομικά την Κύπρο. Όμως το αβύθιστο αεροπλανοφόρο έχει ΝΑΤΟϊκό κυβερνήτη εδώ και χρόνια...”

 

Anef_Oriwn

[o copypaste-άκιας]

Πέμπτη 5/7/2012

16 σχόλια:

zep είπε...

http://www.capital.gr/News.asp?id=1550381

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω φίλτατε Άνευ αν υπάρχει κάτι χειρότερο από το γεγονός πως την προσφυγή στον μηχανισμό την κάνει, όχι κάποιος νεοφιλελεύθερος κυβερνητικός σχηματισμός, ή μια μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση της αριστεράς κι ένας "κομουνιστής" Πρόεδρος. Αν μας το έλεγαν αυτό πριν από, ας πούμε πέντε χρόνια, θα το εκλαμβάναμε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Βέβαια, ίσως το χειρότερο να είναι αυτό που αφήνεις να εννοηθεί στην εισαγωγή σου: ότι ακόμη και "αριστερών πεποιθήσεων" Κύπριοι πιστεύουν ενδόμυχα πως κάτι τέτοιο θα είναι εν τέλει προς όφελος της κυπριακής οικονομίας!!!

Τελικά τώρα πλεόν κατάλαβα γιατί ο καλός μας Στροβολιώτης είχε πάντα μια καλή κουβέντα να πει για το ΑΚΕΛ ειδικά όταν το σύγκρινε με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ...

ΔemΩΝ

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε ΔemΩΝα,
Σε χαιρετώ! Πάει καιρός να σε δούμε και να τα πούμε! Χάθηκες!

Είναι όντως αντιφατικό [ιδεολογικοπολιτικά] «… την προσφυγή στον μηχανισμό την κάνει, όχι κάποιος νεοφιλελεύθερος κυβερνητικός σχηματισμός, ή μια μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση της αριστεράς κι ένας “κομουνιστής” Πρόεδρος». Όμως δυστυχώς έχουμε εγκλωβιστεί [αφού εξακολουθούμε να παραμένουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση] στύση μηχανισμούς και τόσα θεσμούς της. Δεν είναι εύκολο να παραμένουμε εντός και να λειτουργούμε [κι από μόνοι μας] όπως θέλουμε, δηλ. σε αντίθεση με τις ντιρεκτίβες της Ένωσης. Κι είν’ εδώ που ενίοτε προβληματίζομαι αν ήταν πραγματικά σοφό που το ΑΚΕΛ διεκδίκησε και κέρδισε την Κυπριακή Προεδρία. Κι ακόμα [διερωτούμαι] γιατί τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και του Στρασβούργου ανέκτησαν κι ανέχονται ένα “κομμουνιστή” ως Πρόεδρο ης Κυπριακής Δημοκρατίας. Μήπως η θητεία του και ως Πρόεδρος της [κυπριακής] Βουλής έδειξε πως δεν πρόκειται «να κάνει επανάσταση»;

zep είπε...

Η κριτικη εν ευκολη. Προτασεις εσιετε? Τι προτεινετε οτι πρεπει/επρεπε να γινει?

Ανώνυμος είπε...

Ζουμε την σχιζοφρένεια να σώσουμε κάποιους(Τράπεζες) πουξέρουμε πως εν να καατασχέσουν τα σπίτια μας.

Vikar

Anef_Oriwn είπε...

ZEP,

Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία βλέπεις τα πράματα…
Εγώ θα βάλω ερωτηματικά αυτό που λαλεί τζι’ ο φίλος Vikar: Γιατί να βουρούμεν να «… σώσουμε κάποιους (Τράπεζες) που ξέρουμε πως εν να καατασχέσουν τα σπίτια μας»;

zep είπε...

Βαλε κατω τα υπερ τζιαι τα κατα του να σωσεις τζιαι του να μεν σωσεις τζιαι αποφασισε.

Η αντιδραση εν το πιο ευκολο πραμα. Οι προτασεις εν το δυσκολο.

Για το αν ηταν σοφο να διεκδικησει το ΑΚΕΛ την προεδρια. Καμε μια προχειρη σκεψη σε ποια κατασταση θα ηταν σημερα η Κυπρος, στο Κυπριακο και οικονομια, με τον Γιαννακη τζιαι υπολογισε.

Woofis είπε...

Καμε μια προχειρη σκεψη σε ποια κατασταση θα ηταν σημερα η Κυπρος, στην οικονομια με το κυπρισκόν λυμένον που το 2004 τζιαι υπολογισε...

Anef_Oriwn είπε...

Woofis,

Μα γιατί είσαι τόσο σίουρος ότι «το κυπρισκόν [θα ήταν] λυμένον που το 2004»;

Woofis είπε...

Η απάντηση είναι: "εν θα μάθουμεν ποττέ". Όπως τζιαι το τι εγίνετουν σε "οικονομίαν τζιαι κυπριακόν" αν έφκαιννεν ο Κάσιους αντί ο Χριστόφιας.
Κατά τα άλλα, ξέρουμεν τι όντως έγινεν που το 2004 τζιαι δα, τζιαι που το 2008 τζιαι δα. Εν ιστορία υποτίθεται. Ή μάλλον εν το ξέρουμεν ούτε τζιείνον γιατί άλλα λαλεί (τζιαι καταλάβει) ο ένας τζιαι άλλα ο άλλος.
Η αλήθκεια εν συνήθως κάπου στη μέσην...

Anef_Oriwn είπε...

ΟΧΙ αγαπητέ Woofis, «η αλήθκεια εν …[εν νεν πάντοτε] κάπου στη μέσην...» Σχεδόν ΠΟΤΕ δεν είναι!!! Εξαρτάται από ποιαν ταξική οπτική γωνία τη βλέπεις. Κι αν εκλεγόταν, φέρ’ ειπείν να πούμεντε [που λαλεί τζι’ παρέας ο Ττοφουρής ο Ρεπάνιας που τα Τριβίλλουρα], «ο Κάσιους αντί ο Χριστόφιας», [διερωτούμαι] τι θα ήταν εκείνο/εκείνα που θα έκαμνε για να μην ΜΑΣ έπιανε η οικονομική κρίση που επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Εν τζιαι είμαστε τίποτε στο Υπερπέραν; Μεταφυσικά διαλέγεσαι φίλτατε!

Τζιαι μια κουβέντα για το 2004 [και το Δημοψήφισμα]… Οι εμπνευστές του Σχεδίου Ανάν κι εκείνης της “Λύσης” [Κληρίδης και Σία] γιατί δεν προετοίμαζαν τον κόσμο για την αποδοχή του;

Anef_Oriwn είπε...

ZEP,

Γράφεις: «Για το αν ηταν σοφο να διεκδικησει το ΑΚΕΛ την προεδρια. Καμε μια προχειρη σκεψη σε ποια κατασταση θα ηταν σημερα η Κυπρος, στο Κυπριακο και οικονομια, με τον Γιαννακη τζιαι υπολογισε.»

Το ερώτημα/δίλημμα [όπως το θέτεις] είναι πολύ επιφανειακό. Δεν αγγίζει την ουσία της κρίσης που είναι συστημική [του καπιταλισμού] δηλ. εγγενές πρόβλημα του συστήματος. Και τούτο είναι κάτι που απέτυχε να αναδείξει το ΑΚΕΛ … Γι’ αυτό και μέλη και οπαδοί του Κόμματος πιστεύουν ότι ο Μηχανισμός εν να συσταρίσει [συγυρίσει] τα της Οικονομίας μας με το παρθούν κάποια μέτρα για “εξυγίανση” των δημοσιοοικονομικών μας! Έχει χάζιν να πιστεύουμε ότι η λιλιπούτεια Κύπρος [από μόνη της και χωρίς συμμαχίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση ενός κοινού Αριστερού κοινωνικού προγράμματος] θα καθορίσει προοδευτικές αριστερές πολιτικές ή/και θα αλαλάξει άλλες νεοφιλελεύθερες… Δεν αναγκαζόμαστε να κάμνουμε ιδεολγικο-πολιτικές αβαρίες ή να παίρνουμε μέτρα που θίγουν και κεκτημένα των εργαζομένων [και δεν αναφέρομαι στους υψηλόμισθους] στο όνομα της διαχείρισης του συστήματος; Πως κρίνεις ΕΣΥ τη στάση του Κίκη Καζαμία όταν ήταν Υπουργός και δεν συνομίλησε καν με τους κοινωνικούς εταίρους;

zep είπε...

Το πιο σημαντικο. Αμαν ακουεις τα κομματα να μιλουν για απραξια, ατολμια τζιαι καθυστερηση ιντα που καταλαβεις?

Σημαινει οτι ο Χριστοφιας εστησε ποδι (στο μετρο που εμπορουσε) για να μεν γινει η υφεση σε ασιημα επιπεδα με μειωσεις μισθων, συνταξεων κλπ και κατα συνεπεια μειωση της καταναλωσης και σιειροτερη υφεση.

Ο Γιαννακης θα μας εφερνε "μετρα" που το 09 τζιαι ιντα χαπαρκα. Ειμαστε η μοναδικη χωρα της ΕΕ που αντισταθηκε οσο εμπορουσε.

Αν ημασταν αντιπολιτευση τον τζιαιρο της μεγαλυτερης κρισης της ιστοριας του καπιταλισμου πως θα εμπορουσαμεν να υπερασπιστουμεν τα συμφεροντα του απλου ανθρωπου?

Εμπορεσαν τα αριστερα κομματα της Ευρωπης να αντισταθουν?

Εκτος τζιαι αν η εννοια μας ειναι να πουμε οτι ειχαμε δικαιο τζιαι να κατσουμε πισω στα εδρανα μας τζιαι να κατηγορουμε χωρις να προτεινουμε τιποτε ρεαλιστικο

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε ZEP,

Δεν θα διαφωνήσω μαζί ΣΟΥ ότι «… ο Χριστοφιας εστησε ποδι (στο μετρο που εμπορουσε) για να μεν γινει η υφεση σε ασιημα επιπεδα με μειωσεις μισθων, συνταξεων κλπ και κατα συνεπεια μειωση της καταναλωσης και σιειροτερη υφεση», όμως το κομβικό ερώτημα που μπαίνει σήμερα στην Αριστερίζουσα διακύβευση μας είναι πως σώζεται το τραπεζιτικό μας σύστημα και γενικότερα καπιταλιστική μας οικονομία και … Κι από τη στιγμή που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η αύξηση του εταιρικού φόρου ούτως ώστε να μην γίνει τούτο [σύμφωνα με τους οικονομολόγου] τροχοπέδη για την όποια ανάπτυξη [εγώ ακόμα παλέφκω με τον εαυτό μου για να καταλάβω –γιατί ΔΕΝ βρέθηκε κανένας δαήμονας να μού το εξηγήσει σε απλά ελληνικά – πως μπορεί να έχουμε ανάπτυξη σε περιόδους ευρύτερης ύφεσης], Τίτε δεν είναι «ρεαλιστικο» σε περιπτώσεις καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων και ύφεσης τη νύφη να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι; Απλοϊκό το ερώτημα μου αλλά απασχολεί πολύ κόσμο; Και το θέτω κι εγώ δίκην δικηγόρου του διαβόλου …

zep είπε...

Αναπτυξη με την υπαρχουσα κατασταση δεν μπορει να υπαρξει. Και ακριβως γιατι καταρρεει το συστημα εν ρεαλιστικο να αντισταθεις (να μετριασεις τις επιπτωσεις) οσο μπορεις ωσπου να ερτουν καλλυτερες μερες.

Βεβαια αλλοι λαλουν οτι εν φασισμος που ενναρτει. :D

Εγιω ειμαι μεστους αισιοδοξους.

Anef_Oriwn είπε...

Τζι’ αφού ρε φίλε ZEP, «εισαι μεστους αισιοδοξους», εν ΜΑΣ λαλείς τζι’ ΕΜΑΣ πως εν
«να ερτουν καλλυτερες μερες»; Εν να τες φέρει ο Αναστασιάδης το 2013 που εν να παίρνει απ’ ευθείας οδηγίες που την Μέρκελ;