Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ανάρτηση 20/2012 (εικοστή τού 2012!) [έκτακτη, διεθνο-πολιτική, λιβυκή, εναλλακτικής πληροφόρησης] – Για την κατάσταση [σήμερα] στη Λιβύη! [Εναλλακτική πληροφόρηση από τη “Δεύτερη Ανάγνωση”]... Και μια άποψη για νέες ομοσπονδοποιήσεις...


Προλογικά:
Σήμερα θα ξεφύγουμε κάπως από τα καθαρώς κυπριακά θέματα [κυρίως πολιτικά] και θα πάμε να δούμε ένα πολιτικό [όμως κάπως παρασιωπημένο πλέον] ζήτημα από τη ευρύτερη μεσογειακή [αραβική] γειτονιά μας. Δεν θα πάμε [για την ώρα] στη διπλανή μας Συρία. Επιφυλασσόμεθα όμως μια κι εκεί μαίνεται καθαρά πλέον μετά την ισλαμική εξέγερση [που στηρίζεται από τη Δύση και την Τουρκία] ένας εμφύλιος πόλεμος. Θα κατευθύνουμε τη σκέψη και τον λόγο μας προς τη Λιβύη, όπου με τη στήριξη και την επέμβαση των Δυτικο-Νατοϊκών [με αεροπορικούς βομβαρδισμούς] κέρδισαν οι ισλαμιστές(!) [“μετά εν να φέρει ο φούρνος την πυρά”], αλλά ειρήνη δεν επετεύχθη! Και παρά τον αποτρόπαια απάνθρωπο θάνατο [εν ψυχρώ δολοφονία] του Καντάφι!!!
Οποία σχιζοφρένια!!! Η ούτω καλούμενη δημοκρατία [αλά δυτικά] στη Λιβύη να ξεκινά με μια αποτρόπαια δολοφονία έστω κι αν γίνει αποδεκτό ότι ο Καντάφης ήταν ένας αιμοσταγής δικτάτορας!

********************
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα παραθέσουμε [επί του θεματος] δύο σύντομα κείμενα «Εναλλακτική Πληροφόρηση» για τη Λιβύη:

1. Το πρώτο από την από τη “Δεύτερη Ανάγνωση” [από το κεφάλαιο “Διεθνή”], το οποίο δίνει κάποιες σημερινές διαστάσεις της αντιπαλοτήτων στη Λιβύη. Και,

2. Το δεύτερο, από την εφημερίδα “Χαραυγή” της 17ης, στο οποίο περιγράφεται η σημερινή κατάσταση στην χώρα και κυρίως σε σχέση με τους κρατούμενους υποστηριχτές του αγρίως δολοφονημενου Καντάφι.

*****************************
1. “Η σκιά του Καντάφι”
[αναδημοσίευση από τη διαδικτυακή “Δεύτερη Ανάγνωση” της περιόδου 18-25 του Φεβράρη του 2012]

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου}...

“Η επέτειος της εξέγερσης των αντί-κανταφικών, η οποία οδήγησε στην επέμβαση του Νάτο, υποβαθμίστηκε τελικά. Αναγγέλθηκαν μεν εκδηλώσεις αλλά δεν φαίνεται να είχαν μαζική συμμετοχή και στις λίγες ανταποκρίσεις υπήρχε μια έμφαση στην ανάγκη «συμφιλίωσης». Εν τω μεταξύ αυτή την εβδομάδα πέρα από νέες αναφορές για τα βασανιστήρια από ισλαμιστές και τις ομάδες που δημιούργησε το Νάτο, υπήρχαν δημοσιογραφικές αναφορές και για νέες μάχες στην νοτιοανατολική έρημο. Και πάλιν μια από τις παραμέτρους της διαμάχης, εκτός από τον έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών, είναι και το χρώμα – η μια «φυλή» είναι πιο μελαψή.

Από την πλευρά των κανταφικών, της “Πράσινης Λιβύης”, όπως αυτοπροσδιορίζονται, ανακοινώθηκε επίσημα η δημιουργία “Λιβυκου Λαϊκού Εθνικού Μετώπου”. Τονίζεται και εδώ η ανάγκη αποφυγής νέας αιματοχυσίας, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια προειδοποίηση. Η ανακοίνωση είναι πιο ήπια από την προειδοποίηση του γιου του Καντάφι, του Σααντι, ο οποίος είχε δηλώσει, πριν μια εβδομάδα, ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση με την τρομοκρατία και το χάος των συμμοριών, τότε θα ξεσπούσε επανάσταση – και μιλούσε λες και ήταν υπό προετοιμασία. Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του ότι έχει επαφές με μέλη του κυβερνώντος εθνικού συμβουλίου.

Οι αντίπαλοι του Καντάφι φαίνεται να ανησυχούν για αυτόν ακόμα και τώρα που είναι νεκρός. Μόλις κυκλοφόρησε η δήλωση του Σααντι, το Μεταβατικό Συμβούλιο ζήτησε να απελαθεί στην Λιβύη για «να δικαστεί» κλπ. Ο Νίγηρας, όπως και η Αλγερία προηγουμένως, αγνόησαν την «απαίτηση». Πριν 1-2 μήνες το Μεταβατικό Συμβούλιο είχε εξαπολύσει μια πιο πετυχημένη εκστρατεία προς την Αίγυπτο - όταν ένα ιδιωτικό δορυφορικό κανάλι άρχισε να μεταδίδει ομιλίες του Καντάφι. Πέτυχε να σταματήσουν οι μεταδόσεις. Για την ώρα.

***************************
Εκτός ελέγχου η “απελευθερωμένη” Λιβύη
[από την εφημερ. “Χαραυγή” της Παρασκευής 17 του Φεβράρη του 2012, - σελ. 35]

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου}...

Ένοπλοι από τις τάξεις των εξεγερμένων στη Λιβύη απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που συμπίπτει με τον ένα χρόνο από την εξέγερση κατά του καθεστώτος Καντάφι που οδήγησε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την οργάνωση οι ένοπλοι είναι «εκτός ελέγχου».Η Αμνηστία αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 άτομα πέθαναν μετά από βασανιστήρια από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την έκθεση, ομάδες εξεγερμένων πραγματοποιούν παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις οποίες δεν τιμωρούνται και δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Υπάρχουν περιπτώσεις κρατουμένων που είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν επί ώρες με μαστίγια, καλώδια, πλαστικούς σωλήνες, μεταλλικές αλυσίδες και ράβδους και υπέστησαν ηλεκτροσόκ με ηλεκτροφόρα καλώδια και όπλα τύπου teaser. Σε κέντρο κράτησης στην Τρίπολη, ερευνητές της Αμνηστίας ανακάλυψαν κρατουμένους που είχαν υποστεί σκληρά βασανιστήρια, τους οποίους οι ανακριτές είχαν προσπαθήσει να κρύψουν. Ανάμεσα στους κρατουμένους είναι Αφρικανοί μετανάστες. Τον προηγούμενο μήνα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου 8.000 κανταφικοί κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες.

**************************
Σχόλια ΕΜΟΥ του Ιστολόγου - Προς νέες ομοσπονδοποιήσεις;:

Έχω την άποψη [που δεν είναι σημερινή, αλλά την έχω από την εποχή της εμφύλιας ένοπλης σύγκρουσης και ξένης επέμβασης] στη Λιβύη, η ειρήνευση στην χώρα θα επέλθει με την ομοσπονδοποίηση της. Πιστεύω ότι με την ομοσπονδία μέσω της οποίας αναγνωρίζεται η διοικητική [κι όχι μόνο] αυτοτέλεια γεωγραφικών περιοχών [αλλά και εθνικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων] και επιτυγχάνετε και μια αποκέντρωση, είναι ο πιο ενδεδειγμένος υπό τέτοιες συνθήκες εμφύλιας αντιπαράθεσης για να διατηρηθεί η εδαφική ενότητα της χώρας!

Και με την αναφορά μου στο πολιτειακό ομοσπονδιακό σύστημα να πω και μια άλλη άποψη που αφορά την Τουρκία [και που την έχω από πέρσι]. Μετά τις περσινές [μέσα στον Μάη ή Ιούνη – δεν θυμάμαι ακριβώς πότε] βουλευτικές εκλογές στην Τουρκιά και την αύξηση του αριθμού των κούρδων βουλευτών, πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα, η τουρκική κυρίαρχη [πολιτικά και οικονομικά] τάξη θα αναγκαστεί να παραχωρήσει αυξημένη αυτονομία στους κούρδους και στις κουρδικές περιοχές. Προφανώς όχι υπό την μορφή της ομοσπονδίας, αλλά σίγουρα θα δοθούν δικαιώματα πολιτικής εκπροσώπησης των κούρδων.

Για τα προλογικά,
το τελικό σχόλιο
και τα copy paste,
Anef_Oriwn
Τρίτη 21/2/2012

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βάλε σιόρ κανένα ποστάκι για τα βραβεία Man of the Year, αντί να κάθεσαι να γράφεις για τούτα :-)

Γιρλάντα

pluton είπε...

Διάβαζα ένα κείμενο για τις υγειονομικές υπηρεσίες στο ΔΣΕ, είδα κάτι πολύ ενδιαφέρον και είπα να σας το βάλω μπας και δεν το ξέρετε (απίθανο το βλέπω για τον ΑΝΕΥ αλλά οι άλλοι είναι πολλά αστοιχείωτοι)...... ο ημέτερος Βασιλείου .......


"Είχαμε και τον Βασιλείου, που δεν τον θεωρώ ότι ήταν ξένος, αλλά πρέπει να το πω γιατί αυτή η οικογένεια του Βασιλείου σηκώθηκε από την Κύπρο! Δεν τους βίασε κανένας, δεν τους έδιωξε κανένας, πήρε τη γυναίκα του, πήρε το γιο του, που έγινε μετά Πρόεδρος, πήρε και την κόρη του, που μετά έγινε ηθοποιός (…)".

pluton είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anef_Oriwn είπε...

Τιρλάντα,

Αν βρω χρόνο θα ασχοληθώ και με τους “Men of the Year” Και δη με τον Έλληνα της χρονιάς κον Σάκη Ρουβά!!! Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι ήταν/είναι το μέγα έργο του Ρουβά!!! Ξεφτίλα η όλη υπόθεση! Και διερωτούμαι τί γύρευαν εκεί ο Άντρος Κυπριανού κι ο Άριστος Δαμιανού!!!

*********************
Plutonα [άλλως Έωλε!],

Πάλι μιλάς ασυνάρτητα για άσχετα θέματα, χωρίς να καταλαβαίνεις τι λες!!! Μπορείς να μας επεξηγήσεις ρε αχάπαρε, τι λέει το απόσπασμα που [ΜΑΣ] παράθεσες;

pluton είπε...

Εκτός θέματος ναι.....

Το πλήρες κείμενο είναι αυτό:


(…)

Οι γιατροί ήταν 28 γιατροί εθελοντές. Οι πέντε γιατροί ήταν εθελοντές ξένοι. Είχαμε δύο Πολωνούς, οι οποίοι είχαν ψευδώνυμα Άρης και Κοκκάλης, είχαμε δύο Βούλγαρους, το Μήτσο και το Θόδωρο, κι αυτά ψευδώνυμα, είχαμε και τον Ιγκόρ τον Ούγγρο, ο οποίος είχε πάει και στην Ισπανία. Ήρθε κι ένας νοσοκόμος κι ήρθε κι ένας οφθαλμίατρος, Ούγγρος.

Είχαμε και τον Βασιλείου, που δεν τον θεωρώ ότι ήταν ξένος, αλλά πρέπει να το πω γιατί αυτή η οικογένεια του Βασιλείου σηκώθηκε από την Κύπρο! Δεν τους βίασε κανένας, δεν τους έδιωξε κανένας, πήρε τη γυναίκα του, πήρε το γιο του, που έγινε μετά Πρόεδρος, πήρε και την κόρη του, που μετά έγινε ηθοποιός (…)

Είχαμε και έξι αιχμάλωτους γιατρούς που συνεργάστηκαν, γιατί υπήρχαν και αιχμάλωτοι που δεν θέλησαν να συνεργαστούν..........



Είναι από το συνέδριο της ΕΔΙΑ, στο Νεστόριο 21 & 22 Αυγούστου 2010

και αφορά εισήγηση της Κατερίνα Λατίφη.

Anef_Oriwn είπε...

Ρε Έωλε Plutonα,

Μ’ ένα απλό search στο Google μπόρεσα να βρω το σχετικό κείμενο [στο Blog “Η καλύβα ψηλά στο βουνό” - link: http://panosz.wordpress.com/2010/09/02/civil_war-78/]… Έτσι απλά!!! Μην υποτιμάς τους ανθρώπους!!! [Παρεμπιπτόντως. τι είναι η ΕΔΙΑ;] Όμως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί παράθεσες το σχετικό απόσπασμα για τον Βασιλείου. Εν τζιαι ξέρεις τίποτα άλλο γι’ αυτόν [τον Βασιλείου] για να μας πεις;

stelios papalangi είπε...

εξεκίνησα να γράφω κάποια σχόλια τζαι τελικά εξέφυγα.
Όποταν, ο σχολιασμός θα έρτει σε πιο μακροσκελή μορφή ποτζιη που εν οι γειτονιές μας ;-)

Anef_Oriwn είπε...

Steliε,

Ποιες «γειτονιές μας», οξά τες δικές σου θέλεις να πεις;

Anef_Oriwn είπε...

Δείτε λοιπόν κι αυτά που γράφει τελικά στο Blog του ο αγαπητός Stelios Papalangi: http://spapalagi.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

Κι ένα παλαιότερο κείμενο δικό μου για την Ομοσπονδία: http://www.epanenosi.com/index.php/archives/230

pluton είπε...

ANEY εγιώ δεν έχω τους ρυθμούς σου (έχω οικογένεια, δουλειά κλπ), είδα τα σχόλιά σου (τώρα), απ ότι φαίνεται ο Εωλος σου έχει γίνει το απωθημένο σου, σε κατανοώ συνέλληνα εβραιπερσοσυριο - ασύριε ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Στο ποστ μου είδα κάτι που ήταν άξιο προσοχής και ενημερωτικά το έβαλα, η πηγή ήταν αυτή που έβαλες (τώρα ΕΔΙΑ σημαίνει; Κάνε βρε αδελφέ ένα γκουγκλ και θα δεις και το ΔΣ του συλλόγου).

Επί του θέματος όμως, μιλάς για Κούρδους και Συρία!

Ο Μπουρχάν Γκαλιούν που ηγείται του Εθνικού (άκου το ΚΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟ ανθρωπάκι... εθνικό!) Συμβουλίου της Συρίας είπε στην Τύνιδα:


"Η νέα Συρία θα έχει αποκεντρωμένη κυβέρνηση, επιτρέποντας στις τοπικές αρχές να αναλάβουν τον έλεγχο των υποθέσεων τους.... Η ταυτότητά σας θα αναγνωριστεί και θα σεβαστεί εθνικά, και θα είναι εγγυημένα τα πολιτικά δικαιώματα σας. Θα παίξετε σημαντικό ρόλο για την ανοικοδόμηση της Συρίας των ονείρων μας, όπως την ονειρευόμαστε για δεκαετίες".

Αυτά τα ονειρικά πράγματα τα υπόσχεται ο εν λόγω κύριος για την κουρδική μειονότητα!!!!!!!!!!

Και για να το φέρουμε στα Κυπριακά σαν να έβγαινε σε μια μελλοντική (γιατί όχι ) νίκη των Ελληνων και να έλεγε στους "αδελφούς" Ελληνοκύπριους το ψευδοκράτος:


"Η νέα Κύπρος θα (ΠΡΕΠΕΙ να) έχει αποκεντρωμένη κυβέρνηση, επιτρέποντας στις τοπικές αρχές να αναλάβουν τον έλεγχο των υποθέσεων τους.... Η ταυτότητά
σ(Μ)ας θ(Ν)α αναγνωριστεί και θ(Ν)α (μας) σεβαστεί εθνικά, και θα είναι εγγυημένα τα πολιτικά δικαιώματα σ(Μ)ας. Θα παίξ(ουμε)ετε σημαντικό ρόλο για την ανοικοδόμηση της Κύπρου των ονείρων μας, όπως την ονειρευόμαστε για δεκαετίες".

Do you KATALABAINEIS;


Και για να μη ξεχνιώμαστε στην Ελλάδα χτίζεται το μέλλον από τις στάχτες, ναι μέσα από τον λαό της, τα λάμόγια προσπαθούν να περισώσουν το σύστημα (έτσι γίνεται σε κάθε εξουσία {δεν εννοώ την Κύπρο} προσπαθεί να σώσει η νομεγκλατούρα τα προνόμιά της {στην Κύπρο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει άρχουσα τάξη}....)

pluton είπε...

Το Εθνικό (αστα διάολο) Συμβούλιο της Συρίας προτείνει τη δημιουργία μιας Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.


Χριστέ και Κύριε άκου τίτλος για τους Σύριους και τους Κούρδους "Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης". Δηλαδή μια επτροπή "Ψεύδους και Έχθρας".

Ο δε Μπουρχάν Γκαλιούν είπε ότι δεν υπάρχει διαδορά μεταξύ της Αραβικής Συρίας (στη αραβική φύση της), και του σεβασμού της κουρδικής εθνικής ταυτότητας..... :))))

Στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με τη Τουρκία και το Ιράκ, η κουρδική κοινότητα της Συρίας αντιπροσωπεύει περίπου το 10 έως 15% των 22 εκατομμυρίων κατοίκων... κάτι σαν τους αδελφούς του βορά ΑΝΕΥ, λες μωρέ να τα βρουν; Τι λες εσύ που είσαι και Περσο-Συριό- Ασύριος; (κάτι από
τον ευγενή Γουϊδο (Γκι) Λουζινιανό έχεις βρει στις ρίζες σου;)

Anef_Oriwn είπε...

Έωλε Plutonα,

Μια διόρθωση: Φοινικο-περσικές καταβολές είπα ότι ανακάλυψα πως έχω!!!