Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ανάρτηση 16/2012 (δεκάτη έκτη τού 2012!) [έκτακτη, πολιτική, πανεπιστημιακή, ακαδημαϊκή, πρυτανική, απαντητική, Χαραλαμπίδικη] – Ένα άρθρο της Ειρήνης Χαραλαμπίδου για την πολιτική/κομματική παρέμβαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου - (Αναδημοσίευση).


Προλογικά:
Στην πατερναλιστική από καθέδρας [πολιτική] διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κου Κώστα Χριστοφίδη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ανταπάντηση – πρόσκληση για διάλογο του Προέδρου Χριστόφια αναφερθήκαμε συνοπτικά στην ανάρτηση μας με αρ. 14/2012 . Ο κος Πρύτανης ήταν ο δεύτερος ακαδημαϊκός και πνευματικός(;) άνθρωπος της Κύπρου [έτσι αρέσκονται κάποιοι να τους αποκαλούν] που τις τελευταίες μέρες όχι απλώς έκαμε κριτική στον Πρόεδρο αλλά του επιτέθηκε! Ο πρώτος ήταν ο εξ Ελλάδος αδελφός Χαρίδημος Τσούκας. Σε «τούτον» αφιερώσαμε την ανάρτηση μας με αρ. 13/2012. Προσωπικά [αν και ΔΕΝ θεωρώ τον εαυτό μου ως συνωμοσιολόγο] κρίνω ότι αυτές οι δύο επιθετικές κριτικές [sic!] ακαδημαϊκών κατα του Προέδρου ΔΕΝ ήταν τυχαίες. Τώρα ξύπνησαν για να τις κάμουν! Ο κος Χριστοφίδης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από την ίδρυση του το 1992. Τώρα είδε τα ελλείμματα δημοκρατίας; Οξά είδεν το φως το αληθινό κι αναβαπτίστηκε στα δημοκρατικά νάματα όταν “αγανακτούσε” έξω από το Προεδρικό; Κατά τη γνώμη μου οι συγκεκριμένες επιθέσεις αποτελούν μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου αποδόμησης κι απαξίωσης του Προέδρου [κι] από τον ακαδημαϊκό και πνευματικό κόσμο!!!
Ακόμα αναμένω τις αντιδράσεις του πνευματικού κόσμου της Αριστεράς. Όχι κατ’ ανάγκη για να υπερασπιστούν τον Πρόεδρο, αλλά για να θίξουν την υποκρισία που κυριαρχεί στο συγκεκριμένο χώρο και πως ΟΛΟΙ αυτοί που κόπτονται σήμερα για τη δημοκρατία και μιλούν για αλλαγές στην κοινωνία έχουν αφομοιωθεί από το σύστημα και αποτελούν μέρος των τα καταστημένα ή/και χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για ίδιο όφελος ή για πάρε δώσε!

Ο Πρόεδρος έχει δεχτεί δριμείες επιθέσεις από την αντιπολίτευση [από πολιτικούς και δημοσιογράφους] για την ανταπάντηση του στον Πρύτανη. Μαθημένα [θα μου πείτε] τα βουνά από τα χιόνια, αλλά η υποκρισία έχει φτάσει πλέον στο απόγειο της. Σήμερα το πρωί άκουγα τον φέρελπι πολιτικό Πρόδρομο Πρόδρομου [τον επανακάμψα στον “Συναγερμικό”, αλλά έκατσε στ’ αυγά του όταν του είπαν «πππααα» και δεν διεκδίκησε θέση Αντιπροέδρου], που ως φιλοξενούμενος του γνωστού Λάζαρου Μαύρου στο “Ράδιο Πρώτο” μίλησε για «τρομομανία» και ΜΑΣ είπε ότι φιμώνονται οι πνευματικοί(;) άνθρωποι! Μα επιτέλους πως αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί δημοκράτες(;) της Δεξιάς την ελευθερία της άποψης και της έκφρασης; Δεν δικαιούται ο Πρόεδρος να ανταπαντήσει ή να σχολιάσει κάτι που λέγεται σε βάρος του; Μα τι εν τούτη η δημοκρατία σιόρ! Θέλουν να μας κλείσουν τα στόματα;

Πιο κάτω θα αναδημοσιεύσω επί του θέματος τούτου ένα άρθρο της βουλευτίνας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου που αλίευσα σήμερα Απο την εφημερίδα “Σημερινή

Διαβάστε το...

*****************************
“Όταν ο Πρύτανης μιλά για δημοκρατία”
[της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Βουλευτίνας του συνδυασμού ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Δημοσιεύτηκε στη εφημ. “Σημερινή” στις 13 του Φεβράρη του 2012, στη σελ. 10 – link: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/464051]

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου]...

“Ο Πρύτανης έδωσε το δικό του μήνυμα δημοκρατικότητας με την κομματική του ομιλία. Η κοινωνία, όμως, ευτυχώς, είναι πολύ πιο μπροστά από εκεί που η έπαρση κάποιων την κατατάσσει.
Στην πρόσφατη τελετή απονομής μεταπτυχιακών τίτλων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μια παράδοση, αφού αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, η οποία δημιούργησε πολλαπλά οφέλη: Στο ίδιο το Πανεπιστήμιο, γιατί η παρουσία τού εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμα της στήριξης της πολιτείας προς το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του τόπου.
Στους αποφοίτους του, γιατί με αυτό τον τρόπο αποδίδεται συμβολικά μια σημαντική τιμή στους κόπους νέων ανθρώπων που επένδυσαν στη γνώση. Και φυσικά στους γονείς τους. Γιατί η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένδειξη αναγνώρισης στις θυσίες των οικογενειών για να δουν τα παιδιά τους να αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο αύριο.
Είναι ακόμη και μια σημαντική πράξη εκ μέρους του επίσημου κράτους, που δείχνει ότι ο προσανατολισμός του είναι στο μέλλον, στη γνώση, στην έρευνα και στην κριτική σκέψη. Τα πιο πάνω, ουδείς υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος τα αμφισβητεί. Και είναι προς τιμήν όλων μας, ως κοινωνία, που έχει δημιουργηθεί αυτός ο θεσμός. Και ενδυναμώνεται.

Έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά
Δυστυχώς, όμως, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Πανεπιστημίου και πολιτείας, επιλέγοντας την πιο ακατάλληλη στιγμή να μιλήσει από το βήμα αυτής της σημαντικής τελετής, όχι ως πνευματικός άνθρωπος, αλλά -ούτε λίγο ούτε πολύ- να τοποθετηθεί ως αντιπολίτευση.
Με προσβάλλει, ως πολίτη αυτού του τόπου, η συμπεριφορά αυτή καθότι θίγει τους αποφοίτους και τους κόπους τους, προσβάλλει τις θυσίες των οικογενειών τους που πήγαν σε μια τελετή για να χαρούν την επιτυχία των παιδιών τους και ταυτόχρονα προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία. Το κοινό στην τελετή αποφοίτησης δεν ήταν κομματικό και σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να τύχει τέτοιας μεταχείρισης και ειδικά από τον ίδιο τον Πρύτανη, του οποίου οι νουθεσίες άγγιζαν τα όρια του Πατερναλισμού.
Κύριε Πρύτανη, πού ήσασταν τόσα χρόνια και θυμηθήκατε σε μια τελετή αποφοίτησης τα ελλείμματα δημοκρατίας; Το γεγονός ότι με τόση άνεση χρησιμοποιείτε το βήμα μιας τελετής αποφοίτησης για εκφώνηση κομματικών αφορισμών, με επίτιμο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί και αυτό ένδειξη έλλειψης δημοκρατίας στον τόπο;
Για ποια δημοκρατική άνοιξη μάς μιλά ο Πρύτανης, με τόση βεβαιότητα για τη δημοκρατικότητα της δικής του συμπεριφοράς και με αντίστοιχη βεβαιότητα για έλλειψη δημοκρατικότητας του Προέδρου που παρίσταται προσκεκλημένος ως θεσμός; Αλήθεια, ποιος εκτίθεται σε αυτή την περίπτωση για έλλειψη ανοχής; Ο προσκεκλημένος ή ο οικοδεσπότης;
Κύριε Χριστοφίδη, δεν είστε Πρύτανης του Πανεπιστημίου μιας δικτατορικής χώρας αλλά ενός Πανεπιστημίου μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τιμά με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Αν δεν το γνωρίζετε αυτό, τότε μάλλον βρίσκεστε ακόμη στον εικονικό κόσμο της έδρας σας και όχι στον πραγματικό κόσμο της δημόσιας ζωής του τόπου.

Πρόσκληση για διάλογο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε ως προσκεκλημένος στο Πανεπιστήμιο. Στοιχειώδης ευγένεια και φιλοξενία επιτάσσει τουλάχιστον σεβασμό στο πρόσωπο αυτού που μας τιμά αποδεχόμενος την πρόσκλησή μας. Όχι εκμετάλλευση της παρουσίας του Προέδρου για ένα αντιπολιτευτικό παραλήρημα που κάθε άλλο παρά είχε στοιχεία ελεύθερης και κριτικής σκέψης, και που τόσο αλαζονικά βιώσαν όλοι. Όλοι. Και απόφοιτοι και γονείς και, ναι, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κατά τα άλλα χωρίς δημοκρατικές ευαισθησίες Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τη διάλεξη του Πρύτανη και απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο, τόσο προς τον Πρύτανη όσο και προς τη σύγκλητο. Τώρα, μετά τη συμπεριφορά του Πρύτανη και την πρόσκληση του Προέδρου για διάλογο, ποιος χρειάζεται να ξανασκεφτεί τα περί δημοκρατικότητας και της ανάγκης για δημοκρατική άνοιξη το αφήνω στην κρίση των συμπολιτών μας. Ο Πρύτανης έδωσε το δικό του μήνυμα δημοκρατικότητας με την κομματική του ομιλία. Η κοινωνία όμως, ευτυχώς, είναι πολύ πιο μπροστά από εκεί που η έπαρση κάποιων την κατατάσσει.”

Για τα εισαγωγικά
και το copy paste,
Anef_Oriwn
Δευτέρα 13/2/2012

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανεφ, η Ειρήνη είναι φίλη μου στο ΦΒ, και για το σχετικό θέμα της άφησα το πιο κάτω σχόλιο:

«Ειρήνη θεωρείς πραγματικά πως η ομιλία του πρύτανη δικαιολογούσε την κομπλεξική αντίδραση του πρόεδρου;
Λυπούμε πραγματικά!

"Φρονώ πως ο λαός μας και οι επόμενες γενιές αξίζουν κάτι καλύτερο. Αξίζουν περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη λογοδοσία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από τη θλίψη και τα γεγονότα του καλοκαιριού να στήσουμε κάτι εντελώς καινούργιο, πιο υγιές και πιο σύγχρονο. Πρέπει να μετατρέψουμε να μετατρέψουμε αυτή την εποχή σε μια δημοκρατική άνοιξη που να μπορεί να καταλήξει στην ανοικοδόμηση του κράτους. Να μετατρέψουμε την κρίση σε μια ευκαιρία αναμόρφωσης των πνευματικών θεσμών της δημοκρατίας. Πρέπει να αποδείξουμε εκ νέου την ανωτερότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και να διαψεύσουμε όσους ισχυρίζονται πως η δημοκρατία είναι καθεστώς των μετρίων. Σήμερα, όσο ποτέ στο παρελθόν, έχουμε την ιστορική υποχρέωση να ξεπεράσουμε την επιπολαιότητα δεκαετιών και να μεταφράσουμε σωστά τις διεθνείς εξελίξεις. Χρειάζονται επιστήμονες με γνώση. Όχι για να κυβερνούν αλλά για να συμβουλεύουν, αλλά κυρίως με μια μακρόχρονη αντίληψη του πως λειτουργεί και πως εξελίσσεται ο σύγχρονος κόσμος".

Είναι το πιο πάνω ….«παραλήρημα»;;;;; - εκτός και αν έχασα κανένα άλλο απόσπασμα!
(Και αν τον είχε ενοχλήσει, θα ήταν καλύτερα να σιωπούσε!)»


Και μετά από δική της απάντηση, και σχόλιο κάποιας άλλης φίλης της, επανήλθα:

«Ειρήνη, είτε τεκμηριώνεις, είτε όχι, είσαι και εσύ υπό την κρίση των αναγνωστών/φίλων/ψηφοφόρων σου.

Και επαναλαμβάνω χωρίς καμιά επιφύλαξη: αν η ενοχλητική ομιλία του πρύτανη είναι το απόσπασμα που παρέθεσα, τότε ο χαρακτηρισμός σου περί «αντιπολιτευτικού παραληρήματος» είναι εντελώς ανυπόστατος και εκτός ορίων, ενώ η συμπεριφορά του προέδρου ήταν κομπλεξική και – να προσθέσω – υστερική.

Αν η κριτική σου για τον πρύτανη είναι ευρύτερη, τότε και πάλι αποτυγχάνει στον στόχο της, γιατί η επικέντρωση στο συγκεκριμένο γεγονός είναι ατυχής, δεδομένου ότι ο άνθρωπος δεν ξεπέρασε καμιά κόκκινη γραμμή.

Μήπως Σ., η κατάλληλη Κυπριακή φράση είναι το «από 'σιει μούγιαν μουγιάζεται»; Και ναι, ο Γιάννος Ιωάννου μπορεί και να είναι κομπλεξικός, το ίδιο -φυσικά- και ο Δημήτρης Χριστόφιας (ή μήπως όχι;).

Η διαφορά είναι πως ο δεύτερος είναι πρόεδρος.»

Και ειλικρινά νοιώθω πως ήμουν πάρα πολύ επιεικής!

Strovoliotis.

zep είπε...

"Μα ποιος εν που γραφει τουντες πελλαρες? Ενναν κανενας που τους γνωστους-αγνωστους ανωνυμους." Τζιαι μετα θωρεις οτι εν ο Στροβολιωτης. :D

Ο Θεος να σε βοηθησει να βρεις την υγεια σου.

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

τελικά τι είπεν ο πρύτανης ;
βάρτε ένας ολόκληρο το κείμενο να δούμε ίντα που είπεν....εγώ που τζίηνα που άκουσα, τζαι που τζίηνα που επαράθεσεν ο ανώνυμος, μιαν γενικολογία γενικά για το σύστημα. ....ίντα εθίχτειν ό πρεσιτεντ ; καλά ο τσούκας να πω άτε, ήταν προσωποποιημένη επίθεση.... τούτος τι του είπεν ;


αφού τζαι άρθρα του προγούμενου πρύτανη έτσι ήταν όταν αρθρογραφούσε τζαι επί τάσσου τζαι επί χριστόφια.... όπως την έκθεση ιδεών.... δημοκρατία, παιδεία, αναπτύξη, γνώση, κριτική σκέψη, ενάντια στη κομματοκρατία, στο ρουσφέτι, στο μεταοθωμανικό κράτος κλπ κλπ γενικολογίες, άνευ περιεχομένου που λαλούν ούλλοι.... πως λέμε "δίκαιη λύση, δίκαιη κοινωνία"; "δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι" ;, "νταουνερ γκοου χοουμ"; έτσι...


Όχι πως είπεν τζαι τίποτε αξιόλογο, αλλά τζαι ο άλλος ίντα εθίχτην ;

Γιατί αν μεν αντίδραν έτσι, είσσιεν κανένα που ήταν να φκει τζαι να πει "ο πρύτανης τα έψαλε στο πρόεδρο" ;


τζαι κριτική να του καμεν χαρας το πράμα.... το τζαιρό που η ειρηνούλα έκαμνε εκπομπές τζαι τζίηνη εν καθηγητές που εκαλούσεν.... τζαι περίπου τα ίδια ελαλούσαν...


Ε, μα άκου την ίντα που λαλεί:
"Δυστυχώς, όμως, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Πανεπιστημίου και πολιτείας"

Μα τι σχέσεις έχουν πανεπιστήμιο και πολιτεία και πως τούτη εχάλασε ; .....έτο, πιάστε σσιεριές με τον θεμιστοκλέους τζαι κανεί... που άλλον που να βάλει ενάντια στο πανεπιστήμιο εν έκαμνε...

τέλος πνάστε, με τες συνομωσίες... εμπήκαμε σε προεκλογική, τζαι εννά πάει τούντο φκιολί ως του χρόνου. φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας όπως κάθε φορά.... αγώνας για τη καρεκλούδαν...τζαι η προεκλογική του ακελ δεν διαφέρει που κανενός άλλου κόμματος....έτο τωρά ετσιάττισεν τζαι είσαστεν εξουσία... τζαι εδίσετε το ψιλό μαντήλι, σεβασμό στους θεσμούς.... όπως ελάλεν ο βενιζέλος προχτές στο κκε στη ψήφιση του μνημονίου...

παρετάτε να χαρείτε τούτα τα "αποελ εναντίον όλων"... εν ούλλοι εναντίον μας.... έσσιετε τη καρέκλα τζαι οι άλλοι θέλουν την... τζαι έτσι έννα φωνάζουν ώστι να την πιάσουν.... τζαι ύστερα εννα φωνάζετε εσείς....



δεν δηλώνεις συνομοσιωλόγος λαλείς αλλά, είσαι σίουρος ότι εν οργανωμένο... καλά ποιος το οργανώνει ;

τζαι το άλλο κλασικό της συνομωσίας εν το:

"γιατί τώρα;"

Η τελευταία φορά που άκουσα τούντο επιχείρημα, ήταν στο λάζαρο μαύρο όταν εξεσηκωθήκαν να φαν τον πρώην υπουργό για το παγκύπριο. τζαι έφκην ένας πρώην διευθυντής και με στόμφο αναφώνησε: και το ερώτημα λάζαρε είναι γιατί τώρα;

ε, καλάν πότε ;

Disdaimona είπε...

Έλεος ρε παιθκιά!

καλός κακός στραβός για ανάποδος, εν τζαι εν αρχηγός καμιάς παρακρατικής οργάνωσης τζαι εν να του λαλει ο πρυτανης που επίσημο βήμα ότι εχουμεν ελλειμα δημοκρατίας!!!

τι σημαινει έλλειμα δημοκρατίας τζαι ποιά δημοκρατία κατα τον Χριστο-φίδι εννεν ελλειματική;

αγια ολάν! εσυγκαλυψαν απαντες την περίπου πτώχευση των μικρομεσαίων που τους εκροστήκαν με στημένη φουσκα στο χρηματιστήριο τζαι εν ανατραπήκασιν να που "ενα συγνωμη κλαψ κλαψ" για τες ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ που επαττήσαν, τρων τζαι πιννουν αβέρτα, πιαννουν σηλιάες, πρωτοστατούν στες αποκοπές ακόμα τζαι των φοιτητικών επιδομάτων!!! τζαι το θέμα ενι

"μα τι του είπεν τζαι εμουγιάστην;!!!"

ζουμε σε ένα συννεφο "σωστών διαλόγων"!

βαρτε τζαι μια φορά το μασιεριν στο κόκκαλο της πραγματικότητας! κανεί φιλολογίες!

Disdaimona είπε...

Για μενα ελλειμμα δημοκρατίας εν ότι Πρυτανης του Παν/μιου Κύπρου εν ο Χριστοφίδης.

Που το νοητικό του επιπεδο καθώς τζαι η συμπεριφορά του, αν ήταν σε άλλη χώρα ήταν να εν καθηγητής του γυμνασίου τζαι με το ζόρι!

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να γράψω τζιαι γω διάφορα για τες πελλάρες του Χριστοφίδη (για το σκοπό της τοποθέτησής του σχολίασα σε παρόμοιο κείμενο του Άνεφ πριν από λίγες μέρες) αλλά εκάλυψεν με πλήρως η Δεισδαιμόνα.

Απλώς να τονίσω ένα σημείο που ανέφερε και ο Άνεφ και η Δεισδαιμόνα: το μέγεθος της υποκρισίας. Και για τη μη τοποθέτηση σε σημαντικά ζητήματα του τόπου διαχρονικά αλλά και για 'δημοκρατικές' διαδικασίες εντός του πανεπιστημίου που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

Γιρλάντα

Disdaimona είπε...

Να προσθέσω ακόμα κατι που εγώ θεωρώ σημαντικό.

Στο πανεπιστήμιο κύπρου υπάρχουν καθηγητές που μπορεί να έχουν τζαι σιηρόττερες πολιτικές θέσεις από τον Χριστοφίδη, αλλά ως επιστήμονες μπορεί να τους φκάλεις τζαι το καπέλο (άσχετον ότι θέλεις να τραβάς τα μαλλιά σου για το επίπεδο της πολιτικής τους αντίληψης)
Η αναγωγή του παν/μιου σε χωρο προπαγάνδας είναι απαράδεκτη! Ακόμα και αν ο Πρυτανης ήταν κομμουνισταρος και ήθελε αυριο να κάμουμε επανασταση, οφείλει να σεβεται λογω της θέσης του ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎΣ ΟΡΟΥΣ ενός διαλόγου.

αλλιώς το παν/μιο θα μετατραπεί σε ένα καιροσκοπικό ανευθυνο ίδρυμα που κάθε πενταετία θα αλλασει φκιολί, κύκλους, συμφέροντα!

οπως εχυθηκε αιμα για τη δημοκρατια, εχύθηκε αίμα και για την αναπτυξη της επιστήμης! ο Πρυτανης είναι ο κύριος υπευθυνος να προστατευει την επιστημη/σοβαρότητα/υπευθυνοτητα λόγου εναντια στην προπαγάνδα.

γιατί η προπαγανδα είναι ένα από τα πλεον σοβαρά προβλήματα της εποχής μας και αν δεν στησουμεν ποδι ως ανθρωποι και ως πολιτες ανεξαρτήτως χρώματος για την προστασία της σοβαρότητας των επιχειρηματων/λογου εν εχουμεν καμιάν υπόθεσην!

Anef_Oriwn είπε...

Shαιρετώ απαξάπαντες!

Και θα ξεκινήσω μ’ ένα [σύντομο γα την ώρα] σχόλιο προς τον αγαπητό Stelio Papalangi

Steliε,

Κατ’ αρχάς έχω την άποψη ότι είσαι αντιφατικός! Από τη μια [μας] καλείς να «πνάσουμε [ποιοι;] ... με τες συνομωσίες» υποβάλλοντας πως ό,τι γίνεται είναι φυσιολογικό μια τζιαι «εμπήκαμε σε προεκλογική, τζαι εννά πάει τούντο φκιολί ως του χρόνου. φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας όπως κάθε φορά.... αγώνας για τη καρεκλούδαν...τζαι η προεκλογική του ακελ δεν διαφέρει που κανενός άλλου κόμματος....», τζιαι που την άλλη διερωτάσαι «... τζαι ο άλλος ίντα εθίχτην;». Μα καλά [και στη βάση της δικιάς σου λογική;] σ’ αυτήν την «προεκλογική» […] «τούντο φκιολί» μόνο για τους μεν εν «φυσιολογική εξέλιξή»;

Πέραν όμως του απλοϊκού [ρητορικού] ερωτήματος σου «ο άλλος ίντα εθίχτην», τζιαι του δικαιολογημένου προβληματισμού σου για την προσκόλληση του ΑΚΕΛ στους [αστικούς] «θεσμούς», διερωτούμαι [με τη σειρά μου] κι εγώ: Γιατί εστιάζεις την κριτική σου στον Χριστόφια [και το πως αντέδρασε]; Γιατί όχι ΚΑΙ στον ακαδημαϊκό και πνευματικό(;) άνθρωπο Κώστα Χριστοφίδη [που η Δεξιά ολόκληρη έτρεξε να τον στηρίξει] και το δικό του κόλλημα στους θεσμούς; [Ας πούμεν, εγώ δεν τον είδα να αντιδρά στες αναχρονιστικές επεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου στην πολιτική]... Ή γιατί δεν μπήκες τον κόπο να αναλύσεις «την έκθεση ιδεών [τού Πρύτανη].... [και τις] ... γενικολογίες [του], [τις] άνευ περιεχομένου που λαλούν ούλλοι.... [για] δημοκρατία, παιδεία, ανάπτυξη, γνώση, κριτική σκέψη, ενάντια στη κομματοκρατία, στο ρουσφέτι, στο μεταοθωμανικό κράτος κλπ κλπ»;

Ααα, κι όταν λες:
«τέλος πνάστε, με τες συνομωσίες»
«έτο τωρά ετσιάττισεν τζαι είσαστεν εξουσία...» [Αλήθκεια, πως «ετσιάττισεν»;]
«τζαι εδίσετε το ψιλό μαντήλι, σεβασμό στους θεσμούς....»
«παρετάτε να χαρείτε τούτα τα “αποελ εναντίον όλων”...»
«έσσιετε τη καρέκλα τζαι οι άλλοι θέλουν την...»
«τζαι ύστερα εννα φωνάζετε εσείς....»,
Ποιους εννοείς άμα μιλάς στο δεύτερο πληθυντικό; Προφανώς δεν περιλαμβάνεις και τον Εαυτό σου σ’ αυτούς που κρίνεις. ΕΣΥ, όμως πού είσαι; Στέκεσαι σε μια γωνιά και παρακολουθείς εκ του μακρόθεν κάμνοντας την κριτική σου εκ του ασφαλούς και δήθεν “ουδέτερα”;

Θα επανέλθω κι επί της ουσίας...

Woofis είπε...

"και περισσότερη λογοδοσία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από τη θλίψη και τα γεγονότα του καλοκαιριού να στήσουμε κάτι εντελώς καινούργιο, πιο υγιές και πιο σύγχρονο."

Φυσικά εν δαμέ που έχουν δώσει έμφασην...παραληρήματος οι φίλτατοι αριστεροί. Ούλλα τα άλλα εν τελείως γενικολογίες τζιαι..."από'σιει μούγιαν". Πολλά που τούτα είπεν τα ο ίδιος ο πρόεδρος μετά το Μαρίν κάποιαν στιγμήν.

Συμφωνώ όμως με τους φίλτατους ότι ...τίποτε έννεν τυχαίον (σίουρα οϊ τούτη η ομιλία τζιαι η έμφαση που της εδόθηκεν) τζια ιότι προσέχεις νάμπου λαλείς σε έναν καλεσμένον, εν στοιχειώδης ευγένεια. Αλλά αποκαρδιώννει με η όπως πάντα παντελής έλλειψη κριτικής στην "μεν μου πείτε εν στραβή η μύξα μου" στάσην του προέδρου (που αφήννει να καταγγέλλουν "υβριστές" οι σωματοφύλακες του με νομικισμούς) τη στιγμήν που κρίνουν ούλλον τον άλλον κόσμον, δικαίως ή αδίκως. Τζιαι την ακριβήν καταμέτρησην της παραμικρής αφορμής "περιχαράκωσης" μπροστά στα εθνικιστικά "παραληρήματα". Υποτίθεται η αριστερά εν πιο νηφάλια...

Woofis είπε...

(1)"Για μενα ελλειμμα δημοκρατίας εν ότι Πρυτανης του Παν/μιου Κύπρου εν ο Χριστοφίδης.
Που το νοητικό του επιπεδο καθώς τζαι η συμπεριφορά του, αν ήταν σε άλλη χώρα ήταν να εν καθηγητής του γυμνασίου τζαι με το ζόρι!"

(2)"ζουμε σε ένα συννεφο "σωστών διαλόγων"!
βαρτε τζαι μια φορά το μασιεριν στο κόκκαλο της πραγματικότητας! κανεί φιλολογίες!"

Αγαπητή Dis, χωρίς να σε ξέρω έχω σου πολλήν εκτίμησην, θεωρώ σε πολλά καλόν συζητητήν, πιθανότατα υψηλόττερης ευφυϊας/ γνώσης/ εμπειρίας που μέναν αλλά μετά που έναν ad hominem (1) νομίζω έννεν σωστόν να κάμνεις υποδείξεις σωστού διαλόγου (2).

Υπόψην ότι το Woofis εν το παρατσούκλιν μου, απλά κόφκω δρόμον όταν ποστάρω σχόλια τζιαμέ που το δέχεται ως google account, έννεν για σκοπούς ανωνυμίας. Όσοι το ξέρετε τζιαι δώκετε πάνω μου σε συζητήσεις (καλή ώρα ο Άνεφ στου Λινου εχτές), λαλείτε με Μιχάλην ή Ταπακούδην, οϊ Woofis. Εκτός τζι' αν προτιμάτε έτσι.
Υγιαίνετε!

- Μιχάλης Ταπακούδης

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη Ταπακούδη, [άλλως Woofis],

Η Αριστερά εξ ορισμού και περιεχομένου ΔΕΝ μπορεί να είναι «πιο νηφάλια». Καθώς εκ της φύσεως της πρέπει να λειτουργεί ρηξικέλευθα, καινοτόμα, ριζοσπαστικά και ενίοτε και επαναστατικά [να τα βάζει με τους εθνικιστές, τους ρατσιστές, τους φασίστες και τα κατεστημένα], γίνεται συνήθως πιο θορυβώδης!!! Γι’ αυτό κι ΕΜΕΝΑ με ενοχλεί αυτή η έντονη θεσμο-λαγνεία! Και προσωπικά πουθενά δεν είδα κάτι το πρωτοποριακό και το ριζοσπαστικό στον λόγο του Πρυτάνεως, εξόν από «γενικολογίες, άνευ περιεχομένου που λαλούν ούλλοι» [που λεει κι ο Stelios Papalangi] και παροτρύνσεις για [μικροαστικούς] καθωσπρεπισμούς του τύπου «Η δική μας υπέρβαση, είναι να γίνουμε εμείς καλύτεροι, ώστε να κάνουμε την πατρίδα μας καλύτερη, παρά τις δυσκολίες της ημι-κατοχής που αντιμετωπίζουμε, τις ειδικές για το νησί μας, αλλά και τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πολίτης του κόσμου.»

Αναφορικά με το nickname σου εγώ γνώριζα ποιος είσαι αλλά σε προσφώνησα στου Λινού όπως παρουσιάστηκες! Τζι’ ΕΜΕΝΑΝ κάποιοι με φωνάζουν Χρίστο Χρίστου αντί Anef_Oriwn!

Anef_Oriwn είπε...

Στο κλείσιμο της ομιλίας του [που δημοσίευσε χτες ο “Φιλελεύθερος”] ο κος Πρύτανης είπε απευθυνόμενους στους αποφοιτούντες μεταπτυχιακούς φοιτητές: «Αμφισβητήστε τα κατεστημένα, αμφισβητήστε τις προηγούμενες γενιές, αμφισβητήστε τους δασκάλους σας. Μέσα από την αμφισβήτηση προχωρά μια κοινωνία. Αλλάξτε τον τόπο σας και γίνετε καταλύτης της αλλαγής». Εμείς δικαιούμαστε να αμφισβητήσουμε τον ίδιο;
Ο καθένας δικαιούται να κάμνει κριτική, εκτός που τον Πρόεδρο; Απαγορεύεται;
Πότε επιτέλους κάποιοι θα ξεπεράσουν το γεγονός ότι η Αριστερά [μ’ όλες τις αδυναμίες και τα λάθη της – άλλοι έκαμαν προδοσίες και εγκλήματα σ’ αυτόν τον τόπο!] προβάλλει αντίσταση στα κατεστημένα έστω και μέσα από τον λόγο της! Εμάθαν μια ζωή να την έχουν που κάτω [λαλεί τζι’ η Μούσα] τζιαι να κάμνουν ότι θέλουν...

Disdaimona είπε...

κύριε Ταπακουδη μου, :)

ευχαριστώ για την εκτίμηση, παρομοίως.

θα επαναλάβω πως το θέμα της προπαγάνδας είναι ένα σοβαρότατο θέμα για τον καθένα μας. αφορά τόσο τα ΜΜΕ αλλά και το διαδίκτυο.

δεν θα σχολιάσω αν είναι αριστερή ή δεξιά προπαγάνδα. αδιάφορον. μπορει να είναι το ίδιο καταστρεπτική.

χρειάζεται επειγόντως να προστατευτούν οι όροι της λογικής μας ικανότητας.

επαναλαμβάνω πως υπαρχουν ακαδημαϊκοί που είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τις εργασίες τους (παρόλο ότι θέλω να τους σιήσω την τζεφαλίν τους για τον αντι-κομμουνισμό τους)

σόρυ που η εκλογή του κ.Χριστοφίδη ήταν καθαρά παζάρι του πολιτικού καππελιάσματος ενός συστήματος, που πρωτα βαλλει τες καρέκλες τζαι μετα την ακεραιότητα της εκπαιδευσης.

ε, οκ, σόρυ, νευριάζεις καποτε,...οκ, τελευταίως μπορεί να νευριάσεις τζαι πιο συχνά..

καποτε λαλούμεν πως οι ανθρωποι εν φανατισμένοι τζαι δεν συνεννοουνται με τίποτε. ορίστε έναν καλό βήμα να χτυπήσουμεν τον φανατισμό τζαι να διεκδικήσουμεν σαν κοινωνία μιαν νοητική αξιοπρέπεια.

αυτά. εν καλό τζαι το Γουφις.

Disdaimona είπε...

«Αμφισβητήστε τα κατεστημένα, αμφισβητήστε τις προηγούμενες γενιές, αμφισβητήστε τους δασκάλους σας. Μέσα από την αμφισβήτηση προχωρά μια κοινωνία. Αλλάξτε τον τόπο σας και γίνετε καταλύτης της αλλαγής»

Μα έδωσεν παραίτησην ο Χριστοφίδης; :)

Anef_Oriwn είπε...

Σήμερα το πρωί [μετά από σχετική αναφορά του ΛαζΜα(υ)ρή στην “Πρώτη Εκπομπή” του στο “Ράδιο Πρώτο”] εντόπισα στον διαδικτυακό δεξιό(!) Τύπο [στη “Σημερινή”, στον “Φιλελεύθερο” και στον “Πολίτη”] 6-7 κείμενα/άρθρα που αναφέρονται επικριτικά, αφοριστικά, καταδικαστικά και χλευαστικά στην δικαιολογημένη αντίδραση του Προέδρου στην πολιτική ομιλία του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο Κασκάνης, ας πούμεν, του “Πολίτη” μιλά τζιαι για «μούγιες» υπονοώντας «μούγιασμα» του Προέδρου! Έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου προς τον Πρύτανη «να συζητήσουμε προκομμένα σε ένα επιστημονικό επίπεδο, τα ζητήματα της κρίσης, της παγκόσμιας κρίσης, η οποία έχει και βάθος και εύρος και δεν είναι τυχαία η κρίση και δεν έχει κτυπήσει μόνο την Κύπρο». Μα τέλος πάντων κύριοι κονδυλοφόροι του αντι-Αριστερού μετώπου, πως ΕΣΕΙΣ αντιλαμβάνεστε την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, μονόπλευρα;
Και που τέλος πάντων έγκειται το μέγιστο των “εγκλημάτων” του Προέδρου; Γιατί τόλμησε να ανταπάντηση στις αιχμές και μομφές που ο Πρύτανης εκφώνησε μέσα από τον πατερναλιστικό του λόγο και μάλιστα να καλέσει τον Πρύτανη σε διάλογο για τα προβλήματα της Οικονομίας;

Παρεμπιπτόντως θυμάστε που τότε που ιδρυόταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου ο σημερινός επίδοξος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Αναστασιάδης, απειλούσε την Πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας του Πανεπιστημίου Κύπρου κυρία Τσουγιοπούλου ότι «θα της αφαιρέσει την τήβεννο»;

Ανώνυμος είπε...

de gamieste re kokinoi fasistes tou stalinofkia.
dixtatoria exoume kai eine i wra tis epanastasis.
oloi apopse stis pubs na doume to game.

Anef_Oriwn είπε...

Άσχετον:
Τ’ ακούσατε [στις ειδήσεις]; Ο Φούλλης ανησυχεί μαραζώνει γιατί το ΑΚΕΛ επιχειρεί [δήθεν] να ανατινάξει τον ιδεολογικό [αριστερό[ του ιστό!!!

********************
Epanastasi stis pubs lipon!!!

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα, Δεις, έγραψες!

Άνεφ, εθύμησες μου διάφορα με την αναφορά σου στη συμπεριφορά του Νίκαρου στις απαρχές του πανεπιστημίου. Ναι, απειλούσε την Τσουγιοπούλου, αλλά εκείνη ποτέ δεν μάσησε. Προσωπικότητα. ΄Οχι όπως κάτι τσουρούθκια που βουρούν που πίσω που τον Συναγερμό για να επανεκλεγούν πρυτάνεις και να κάμουν μικροπολιτική για να τον βοηθήσουν να ανέβει στην εξουσία.

Θυμούμαι και τις επιθέσεις του Νίκαρου στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών, που το αποκαλούσε 'Πρεσβεία της Άγκυρας' στην Κύπρο και που η δεξιά απαιτούσε να αποσυρθούν τα βιβλία του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ που τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Αλλά τότε κυβερνούσε ο Κληρίδης και είχαμε πραγματική δημοκρατία, έννεν κύριε Πρύτανη; Και μετά που λίγα χρόνια, τουτοι οι τύποι μαζί με τον Νίκαρο ανακάλυψαν την επαναπροσέγγιση...

Γιρλάντα

Anef_Oriwn είπε...

Strovoliotis [& Stelios Papalangi & Woofis],

Ξέρουμε ανάγνωση [όπως και γραφή] και διαβάσαμε τι είπε ο κος Πρύτανης στην ομιλία του προς του αποφοιτουντες μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου [Το επίμαχο μέρος της ομιλίας του το δημοσίευσε χτες ο “Φιλελεύθερος”, ενώ σήμερα καταπιάνονται με το θέμα και ο Διευθυντής Σύνταξης Άριστος Μιχαηλίδης όπως και η Χρυστάλλα Χατζιηδημητρίου]...
Είναι οφθαλμοφανές [τουλάχιστον για ‘ΜΕΝΑ μετά που ανέγνωσα την επίμαχη ομιλία] που στόχευε ο κος Πρύτανης [κι ας μας καλεί ο αγαπητός Stelios Papalangi να «πνάσουμε [ποιοί;] με τες συνομωσίες...»]...
Γιατί λοιπόν ο κος Πρύτανης διασύνδεσε τις [«γενικολογίες, άνευ περιεχομένου»] κοινότοπες ευχές, παροτρύνσεις και εισηγήσεις του προς τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου με «τα γεγονότα του καλοκαιριού» [σαφώς υπονοώντας την έκρηξη το Μαρί]; Είπε συγκεκριμένα: «Φρονώ πως ο λαός μας και οι επόμενες γενιές αξίζουν κάτι καλύτερο, αξίζουν περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη λογοδοσία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μέσα από τη θλίψη και τα γεγονότα του καλοκαιριού, να στήσουμε κάτι εντελώς καινούριο, πιο υγιές και πιο σύγχρονο.» Είναι ή δεν είναι αυτό πολιτική τοποθέτηση.
Επίσης με την τοποθέτηση του «Σε κρίσιμες ώρες, που η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα τους νέους - ξεπερνώντας το 25%, κάτι πρωτόγνωρο για την Κύπρο - γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη ενίσχυσης των πανεπιστημίων, με στόχο να δοθούν προοπτικές στους νέους επιστήμονες και την ευρύτερη κοινωνία», ιδεολογικοποίησε την οικονομική κρίση κάτι που ώθησε και τον Πρόεδρο να τού απευθύνει πρόσκληση για αν συζητήσουν το θέμα.

Η κριτική τυ Πρύτανη ήταν στοχοπροσηλωμένη και είχε συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο και κομματική κατεύθυνση!

Από την άλλη εγώ θα υποβάλω το ερώτημα γιατί έγινε τόσο ντόρος για την αντίδραση του Προέδρου; Μήπως τελικά έχουμε εξάσκηση πνευματικής τρομοκρατίας από την ανάποδη!

Trattos είπε...

Ο Χριστόφιας είναι ένας στυγνός δικτάτορας του οποίου η τυραννία και καταπίεση κατά του λαού του θα λάβει τέλος με την προδιαγραμμένη άνοδο στην εξουσία του πλέον αιμοσταγή και αιμοδιψή δράκουλα Αναστασιάδη.
Εμείς θέλουμε έναν ηγέτη από το ΛΑΟ για το ΛΑΟ.
Θέλουμε έναν ηγέτη που θα αφήνει το ΛΑΟ να αποφασίζει για τη ζωή και το μέλλον του.
Δε θέλουμε ηγέτες που να το παίζουν υπεράνω και να αποφασίζουν για το λαό, ερήμην του λαού!
Λευτεριά στους φυλακισμένους!

Anef_Oriwn είπε...

Θέλουμεν τον Tratto να μας τα κάμει τράττα!!!

Woofis είπε...

Εγώ πάντως, επειδή με περιλαμβάνεις στην προσφώνησην, εδιαχώρησα τη θέση μου που τον Στροβ τζιαι το Στέλιο (άρα τζιαι τον Κασκάνην) με το εξής:

"Συμφωνώ όμως με τους φίλτατους ότι ...τίποτε έννεν τυχαίον (σίουρα οϊ τούτη η ομιλία τζιαι η έμφαση που της εδόθηκεν) τζιαι ότι προσέχεις νάμπου λαλείς σε έναν καλεσμένον, εν στοιχειώδης ευγένεια."

Άρα όντως οι καλοθελητές εκάμαν (τζιαι θα συνεχίσουν να κάμνουν) τούμπανον έναν κατά τα άλλα επουσιώδες θέμαν για τες δικές τους σκοπιμότητες. Αλλά θέλω ΕΣΥ να μου σχολιάσεις γιατί ο πρόεδρος νοιώθει ότι πρέπει να δώσει τη σημασίαν που έδωσεν, αν όντως εν "untouchable" που τες νύξεις του πρύτανη. Διότι είπεν τζιαι ότι "εν γίνεται να ακούω τα εξ'αμάξης". Ε, υπερβάλλεις τσας κύριε πρόεδρε, που τζείνην την άποψην πιο με το γάντιν εν εγίνετουν να σου κάμει κριτικήν ο άλλος, όσον αγενής τζιαι να έδειξεν που εν είσιεν φιλοφρονήσεις για τον guest star. Όπως τζιαι η φρουρά σου που πέμπει αμπάλατους δικαστήριον τζιαι διά τροφήν στον κάθε Λαζμαυρήν (άρεσεν μου πολλά) να ξεσπαθώννει. Όσον για τον Αναστασιάδην, είπαμεν ρε κοπέλια, οκ, έκαμεν τζιαι κάμνει πολλές ματσαράγκες αλλά έλεος πιον με το κάχριν σας. Όπως τον φάντην πίκκαν όποτε γίνει κριτική για το Χριστόφιαν. Ε, άσχετον τα γέρημα, άσχετον, το θέμα μας εν ο Χριστόφιας τωρά!! Έναν, έναν! Ο Νίκαρος άλλη φοράν!

Trattos είπε...

Εγώ ένα πράμα ξέρω. Ως τώρα δεν είχαμε ένα πρόεδρο που να αφήνει τον κόσμο να παίρνει αποφάσεις για τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου. Πάντα οι διάφοροι πρόεδροι έκαναν του κεφαλιού τους χωρίς να ρωτούν κανένα και χωρίς να συμβουλεύονται τον καθένα μας ξεχωριστά, δίνοντας έτσι τροφή για ατέρμονες πολιτικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους αθκιασερούς.
Ζήτω το ΑΤΟΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ!
Τελικά ο μ. ο θκειός μου ο Λοΐζος ήταν ο μοναδικός νούσιμος πολιτικός.