Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ανάρτηση 11/2011 [επανενωτική, τουρκοκυπριακή, αγωνιστική και αντικατοχική] – Η συνέντευξη του Ιζέτ Ιστζιάν στον “Φιλελεύθερο” ...


{Σημείωση:
Μακροσκελέστατη [και] η σημερινή μου ανάρτηση, αλλά νομίζω αξίζει τον κόπο να τη διαβάσετε. Είναι αφιερωμένη στους τουρκοκύπριους που έχουν την τόλμη και το θάρρος να διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος Έρογλου και της κατοχικής Τουρκίας αψηφώντας τις απειλές της δικής τους “Μητέρας Πατρίδας”, αλλά και σ’ όσους ελληνοκύπριους [150 με 200 άτομα] έλαβαν μέρος στην χτεσινή [σαββατιάτικη[ εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους τουρκοκύπριους που διοργανώθηκε από την Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών κατά τις 11 το πρωί στο τέρμα της Λήδρας}...

****************************************
Εισαγωγικά σχόλια

Τα γεγονότα στην κυπριακή και διεθνή επικαιρότητα εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Κυριολεκτικά τρέχουν!
Στην Κύπρο [στις ελεύθερες περιοχές] μπαίνουμε πλέον για καλά σε κλίμα προεκλογικό με έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις [κυρίως μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ].
Σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές και αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στον αραβικό κόσμο. Στην Αίγυπτο, τελικά ο Μουμπάρακ [κάτω από την πίεση της λαϊκής εξέγερσης αλλά και των πρώην δυτικών φίλων του – που να τον πετάξουν σαν στιμμένη λεμονόκουπα] παραιτήθηκε και ανέλαβε ο Στρατός [Στρατιωτικό Συμβούλιο]. Που τα σκατά στα κότσιρα, δηλαδίς ...
Από τη άλλη [και πάλι εντός της Κύπρου αλλά τούτη τη φορά τα κατεχόμενα] παρατηρείται μιας σαφής και απροκάλυπτη επέμβαση της Τουρκίας [και δη του ιδίου του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν] στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας για περιορισμό των κινητοποιήσεων των τουρκοκυπρίων ενάντια στην “Κυβέρνηση” τους [Οι πασάδες στην Τουρκία φοβούνται φαίνεται ότι αυτές οι δράσεις των τουρκοκυπρίων θα πάρουν και αντικατοχικό χαρακτήρα και θα στραφούν κάποια στιγμή και εναντίον της ίδιας της Τουρκίας]…

Μετά το συλλαλητήριο των τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά της ακρίβειας και της ανεργίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στες 28 του Γενάρη στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας ο Tayyip Erdoğan Bey βγήκε ως ο νέος πάσας μίλησε με άκρως απαξιωτικό και αυταρχικό ύφος για τους τουρκοκυπρίους…
Πιο συγκεκριμένα είπε για τους διαδηλωτές:
«Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά της Τουρκίας. Ο χαμηλότερος μισθός δημοσίων υπαλλήλων στην “ΤΔΒΚ” είναι περίπου 10.000 τουρκικές λίρες. Αντιθέτως, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού στην Τουρκία έχει μισθό 5000 τουρκικών λιρών. Η χώρα μας τους θρέφει. Εμείς τους υποστηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα αντίκρισμα για αυτό;»
Παράλληλα προχώρησε στην ανάκληση/αντικατάσταση του τούρκου “πρεσβευτή” στα κατεχόμενα διορίζοντας νέο [δίκην νομάρχη τουρκικής επαρχίας], κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση ακόμα και του Έρογλου. Αφού εν τα καταφέρνει ο Έρογλου να κουμαντάρει τους [αριστερούς] τουρκοκύπριους, είπεν να βάλει έναν δικό του άνθρωπο πέρκιμον [είθε] τζιαι βάλει τους ττερπιέν [σε πειθαρχεία]!

Η αυταρχική και δεσποτική συμπεριφορά του Ερντογάν προκάλεσε το περαιτέρω ξέσπασμα των αριστερών και προοδευτικών [κι όχι μόνο] τουρκοκυπρίων.
Μια από τις πιο τολμηρές και μαχητικές τουρκοκυπριακές φωνές στα κατεχόμενα [όπου υπάρχουν και 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα και δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλά και να εκφράζεται διαφορετικά κάποιος] είναι κι αυτή του Ιζέτ Ιστζιαν [Προέδρου ή Γενικού Γραμματέα – δεν μου είναι ξεκάθαρο το πόστο του - του κόμματος “Ενωμένη Κύπρος”].
Ευτυχώς όμως δεν είναι και η μόνη αντιπολιτευτική φωνή. Ενδεικτικά και με μεγάλη εκτίμηση να αναφέρω και
- τον Σενέρ Ελτζίλ, Γενικό Γραμματέα της ΚΤΟΣ [της Συντεχνία των τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών],
- τον βετεράνο πολιτικό Αλπάι Ντουρτουράν,
- τον Μουράτ Κανατλί, Γενικό Γραμματέα του τουρκοκυπριακού Κόμματος “Νέα Κύπρος”,
- τον συνταξιούχο δάσκαλο και ερασιτέχνη ηθοποιό Γκιουτζέλ Κιουσίογλου,
- τον ακαδημαϊκό Ζεκί Μπεshικτεπελί,
- τον Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, Οργανωτικό Γραμματέα του κόμματος “Ενωμένη Κύπρος”,
- τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ ...


Ο Ιζέτ Ιστζιάν λοιπόν, σε [ολοσέλιδη] συνέντευξη του την Κυριακή 6 του μηνός στον “Φιλελεύθερο” με τόλμη και παρρησία είπε τα πράματα [που συμβαίνουν στα κατεχόμενα και γενικότερα στην Κύπρο] με τ’ όνομα τους. [Και για το ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο και για το πως συμπεριφέρονται οι τούρκοι νεο-αγάδες στους τουρκοκύπριους ειδικότερα].

Είπε χαρακτηριστικά ότι ο Ερντογάν ενεργεί σαν να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και αυτό οι Τουρκοκύπριοι δεν το δέχονται. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε άλλη χώρα, όχι επαρχία της Τουρκίας. Ως γνωστό ο Ιζέτ Ιστζιάν κατάγγειλε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον αυξανόμενο εποικισμό των κατεχομένων. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός απαιτεί να φύγουν τα χέρια τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι από τις υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Φυσικά μπορεί να ειπωθεί ότι το Κόμμα “Ενωμένη Κύπρος” [του Ιστζιάν] είναι πολύ ,μικρό [τα εκλογικά του ποσοστά ανέρχονται στο 2-3% και δεν εκπροσωπείται καν στην “Βουλή”. Σημασία όμως έχει ότι συντάσσεται με τις δυνάμεις [τόσο μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όσο και μέσα στην ελληνοκυπριακή] που παλεύουν για την Επανένωση του νησιού μας. Τούτες οι δυνάμεις κινητοποιούν [στα κατεχόμενα] σε απεργίες, διαδηλώσεις και συλλαλητήρια χιλιάδες κόσμου. Τούτο έχει θορυβήσει την ηγεσία της Τουρκίας καθώς τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να πάρουν και αντικατοχικό χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο που ο Ερντογάν επισήμανε την απουσία τούρκικων σημαιών στες διαδηλώσεις, ενώ παράλληλα επιχείρησε να δαιμονοποιήσει και την παρουσία κυπριακών σημαιών υποβάλλοντας μάλιστα ότι
«... οι διαδηλωτές κάνουν προβοκατόρικες ενέργειες σε συνεργασία με τον Νότο ...». Αυτές όμως οι δηλώσεις αποτελούν κι ένα τρόπο για να υποδαυλιστούν τα εθνικιστικά συναισθήματα των συνητρητικών τουρκοκυπρίων όπως και των εποίκων. Γιατί σίγουρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα [όπως και στην ελληνοκυπριακή] ΔΕΝ υπάρχει ιδεολογικοπολιτική ομοιογένεια.

Πιο κάτω ακολουθεί η συνέντευξη του Ιστζιάν …

****************************
ΙΖΕΤ ΙΣΤΖΙΑΝ:
"Ερντογάν, δεν είμαστε επαρχία της Τουρκίας".
"Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν όπως και πριν το δημοψήφισμα".

[Συνέντευξη του Ιζέτ Ιστζιαν, Προέδρου του τουρκοκυπριακού Κόμματος “Ενωμένη Κύπρος” στην Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου [email: antigoni.drousiotou@phileleftheros.com]. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” στην σελ. 14 – που φέρει την ονομασία “Η άλλη όψη” την Κυριακή 6 Φεβρουάριου 2011].
[Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις είναι δικές μου] ...

Ξαναζούμε στιγμές 2003 με τους Τουρκοκύπριους στους δρόμους;
Παρόμοιο ήταν το πρόσφατο συλλαλητήριο με πανό που έγραφαν «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας», «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Κύπρο». Στην συνδικαλιστική πλατφόρμα συμμετέχουν και δεξιές συντεχνίες, που δεν είχαμε το 2003. Ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας αλλά δεν σταμάτησε εκεί, προχώρησε και στην πολιτική. Ζητούμε να φύγουν τα χέρια τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι από τις υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων. Δεν δεχόμαστε τον “νόμο” που προωθούν για εξίσωση των Τουρκοκυπρίων με τους έποικους. Η τουρκική Κυβέρνηση στέλνει όλο και περισσότερους έποικους και τώρα ζητά από εμάς, τους Τουρκοκύπριους, να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Θα καταντήσει στη “Βουλή” να είναι περισσότεροι έποικοι από τους Τουρκοκύπριους. Κι αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, είναι σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για να έχει στο βορρά ένα εξ ολοκλήρου τουρκικό μέρος.

Θα συνεχιστούν τα συλλαλητήρια;
Ναι, αυτό της 28ης Ιανουαρίου ήταν μόνο η αρχή. Ο κόσμος είναι πιο ώριμος από το 2004 και με ρεαλισμό βλέπει τα
πράγματα.

Η τουρκική Κυβέρνηση δεν αποφάσισε να λύσει το Κυπριακό
Ο κ. Ερντογάν διακηρύττει τη δημοκρατικότητά του.
Ναι, αλλά εμείς γνωρίζουμε και το άλλο πρόσωπο του, το ισλαμικό, το οποίο μας ανησυχεί περισσότερο. Το βιώνουμε όχι μόνο από τους έποικους αλλά και από τον τρόπο που η Κυβέρνησή του μεταχειρίζεται όχι μόνο τους Τουρκοκύπριους αλλά και τους αξιωματούχους μας, πόσο τους εξευτελίζει. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε άλλη χώρα, όχι επαρχία της Τουρκίας και ότι ως εγγυήτρια δύναμη, έχει περιορισμένη δύναμη. Δυστυχώς ενεργεί σαν να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και οι Τουρκοκύπριοι δεν το δέχονται.

Την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων υπό την καθοδήγηση της Άγκυρας καταγγείλατε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ναι, όταν είσαι εναντίον της “επίσημης” πολιτικής, νιώθεις μεγάλη πίεση από το καθεστώς. Όπως όλοι γνωρίζουμε είναι η Τουρκία που κοντρολάρει το βορρά, οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά.

Φοβάστε;
Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί την ασφάλεια. Κάποιες ακραίες εφημερίδες μού επιτέθηκαν προσωπικά, διότι είπα ότι το συλλαλητήριο δεν θα είναι μόνο διαμαρτυρία για την οικονομική κατάσταση αλλά και για την πολιτική, και ότι στηρίζει λύση ομοσπονδίας που θα ενώσει την Κύπρο. Αυτό ήταν αρκετό για να ασκήσουν τρομοκρατία σε βάρος μου και να με δακτυλοδείχνουν.

Η κατάσταση χειροτέρευσε με τον κ. Έρογλου;
Με την αποχώρηση του κ. Ταλάτ, όλα τα ΜΜΕ έχουν αλλάξει χέρια και οι δεξιοί εθνικιστές έγιναν πιο επιθετικοί και πιο φανατικοί από προηγουμένως. Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν όπως έκαναν πριν το δημοψήφισμα, όταν ήταν στην “εξουσία”. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι τα σκληρά μέτρα της “αστυνομίας” εναντίον των συντεχνιών που έβαλαν μέρος στο συλλαλητήριο. Κάποιους συνέλαβαν και τους απείλησαν. Η “Κυβέρνηση” σκληραίνει, το ίδιο και η “Αστυνομία”, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου για να σταματήσουν τα συλλαλητήρια. Όλα αυτά αυξάνουν την αντίδραση μας.

Η φωνή των Τουρκοκυπρίων ...
υπήρχαν εποχές που ήταν πολύ δυνατή. Πριν το 2004 όλοι μας άκουγαν.

Μετά γιατί σώπασαν;
Δεν είχαμε καταλάβει στην αρχή το τι έγινε στο δημοψήφισμα. Μετά αντιληφθήκαμε ότι αυτό το σχέδιο σχεδιάστηκε από τους
ξένους και την Τουρκία για να πει «ναι» η μια πλευρά
και «όχι» η άλλη. Αυτό δημιούργησε μεγάλη ζημιά ανάμεσα στον κόσμο των δύο κοινοτήτων. Χάθηκε η εμπιστοσύνη, δημιουργήθηκε απογοήτευση. Νομίζαμε ότι δεν μας θέλετε. Η πολιτική της Άγκυρας έριξε το φταίξιμο στην ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ήμουν τότε στη “Βουλή” και ζητούσαμε “εκλογές”. Έγιναν και τις κέρδισε το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Με λύπη λέω ότι τα χρόνια της “διακυβέρνησής” του ήταν αποτυχία, όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά.

Γιατί;
Διότι έπεισαν τον κόσμο που διαμαρτυρόταν στους δρόμους να γυρίσει σπίτι του, με την υπόσχεση ότι τα πράγματα θα άλλαζαν. Πήραν όμως αποφάσεις που λύπησαν πάρα πολλούς. Η Τουρκία εξακολούθησε να ελέγχει, και να κυριαρχεί η διαφθορά. Η περίοδος εκείνη ήταν νεκρή για το Κυπριακό. Έτσι ο κόσμος δεν είχε ελπίδα. Γι’ αυτό ο κ. Ταλάτ έχασε τις “εκλογές”.


Επέλεξαν τον κ. Έρογλου και αυτό λέει πολλά.
Ναι, φαίνεται ότι θεώρησαν και εμάς υπεύθυνους για την αποτυχία Ταλάτ, και ψήφισαν δεξιά, που είναι πιο κοντά στην τουρκική Κυβέρνηση. Αυτό όμως που κατάλαβαν μετά, είναι τα σκληρά μέτρα για την οικονομία και νιώθουν ότι είμαστε στο σημείο μηδέν, διότι η αλλαγή “κυβέρνησης” δεν έλυσε τα προβλήματα.

Τι ζητήσατε από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Όταν μίλησα πριν λίγους μήνες στο Ευρωκοινοβούλιο, τους
ζήτησα να έλθουν στην Κύπρο και να βάλουν διεθνείς παρατηρητές, διότι αλλάζει συνεχώς ο δημογραφικός χαρακτήρας του βορρά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι 600.000 ο ενεργός πληθυσμός και μόνο γύρω στις 100.000 Τουρκοκύπριοι έμειναν στο νησί. Νιώθουμε αυτή την πίεση καθημερινά, διότι οι έποικοι δεν κατάφεραν να αναμιχθούν στην κοινωνία. Καταγγείλαμε επίσης ότι το καθεστώς σταματά τον κόσμο στο οδόφραγμα και ελέγχει τι ψώνισαν. Νιώθουμε ότι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών. Γι’ αυτό ζητήσαμε από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μπορεί;
Αν είναι ειλικρινείς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν μέσω της Τουρκίας.

Είναι ειλικρινείς;
Δεν έκαναν τη δουλειά που θα έπρεπε μέχρι σήμερα γιατί όπως όλοι ξέρουμε, κάποια κράτη μέλη έχουν συμφέροντα με την Τουρκία. Αυτό όμως δεν με σταματά από το να ζητώ τα δικά μου δικαιώματα. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως είναι, είμαστε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά είμαστε και εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζούμε σε ένα μέρος που δεν είναι αναγνωρισμένο, ελέγχεται από την Τουρκία, αλλά οι αξιωματούχοι της Τουρκίας μάς συμπεριφέρονται σαν ξένους. Εμείς πληρώνουμε το μεγάλο τίμημα του Κυπριακού.

Έχετε πολύ καλή σχέση με όλα τα ελληνοκυπριακά κόμματα. Συζητήσατε το θέμα αυτό;
Είμαστε το μοναδικό τουρκοκυπριακό κόμμα που έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα ελληνοκυπριακά κόμματα,
όχι μόνο με το ΑΚΕΛ.

Αυτό είναι θετικό ή αρνητικό για σας;
Δεν είναι πολύ καλό για την εδώ πολιτική μας ζωή, βρίσκομε δυσκολίες οι οποίες όλο και αυξάνονται, αλλά αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, πρέπει να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Πώς καταφέρνετε να έχετε καλές σχέσεις με όλα τα ελληνοκυπριακά κόμματα;
Διότι η γραμμή που υποστηρίζομε είναι η σωστή. Πρώτη μας προτεραιότητά είναι όλη η Κύπρος, όχι το βόρειο ή νότιο μέρος. Είμαστε όλοι πολίτες της Κύπρου, με τα ίδια δικαιώματα όπως οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι, οι Ελληνοκύπριοι, μπορεί να είμαστε μειονότητα στον αριθμό, αλλά εδώ ανήκουμε. Ζητούμε περισσότερη συνεργασία με τα ελληνοκυπριακά κόμματα. Στη συνάντησή μας στο Λήδρας Πάλας προτείναμε και έγινε αποδεκτό να επισκεφτούμε τη Λάρνακα, εκεί που μαχαίρωσαν τον Τ/κ οι εθνικιστές, να δούμε τον δήμαρχο και να μιλήσουμε όλοι μαζί. Ζητούμε να γίνονται γεγονότα τα οποία θα βοηθήσουν τους Κύπριους να κτίσουν γέφυρες εμπιστοσύνης. Βέβαια κάνουμε κάποιες φορές κριτική, θέλουμε η κυπριακή
κυβέρνηση να είναι πιο γενναιόδωρη προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Μα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπερβολικά γενναιόδωρη.
Το ξέρω, είναι αλήθεια ότι πληρώνουν κάποια χρήματα για τους Τουρκοκύπριους, αλλά εμείς εδώ πληρώνουμε με τη ζωή μας. Δεν πρέπει να πεθάνει κάποιος Τουρκοκύπριος διότι δεν θα έχει σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω του Κυπριακού. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να πληρώσουν το κόστος του αποτελέσματος της εισβολής του ’74. Το καθεστώς ήταν υπεύθυνο, όχι οι απλοί άνθρωποι. Δεν μπορείς να ρίχνεις το φταίξιμο γενικά στους Ελληνοκυπρίους διότι κάποιοι εθνικιστές επιτέθηκαν στον νεαρό Τ/κ στη Λάρνακα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να βοηθά ο ένας τον άλλο. Δεν ζητούμε αναγνώριση, αλλά συνεργασία των ανθρώπων.

Πώς βλέπετε να εισπράττεται αυτό;
Κάποια ελληνοκυπριακά κόμματα ζουν στο παρελθόν όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, ονειρεύονται ότι μπορούν να έχουν την ιδανική λύση και δεν δέχονται την ομοσπονδία. Δυστυχώς μετά το 1974 κάποιοι Ελληνοκύπριοι έμαθαν στο διαχωρισμό και μερικοί στη δική μας πλευρά, αυτοί που αξιοποιούν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, οι οποίες δεν τους ανήκουν, φοβούνται κάθε αλλαγή. Δεν λένε ότι δεν θέλουν λύση, αλλά τα αιτήματα που θέτουν είναι πολύ μακριά από τη λύση. Δυστυχώς υπάρχουν τέτοια άτομα και στις δυο πλευρές.

Ο Χριστόφιας είναι πατριώτης και θέλει λύση
Είναι τόσο δυνατοί ώστε να μπορούν να σταματήσουν την πορεία λύσης;

Αυτό που βλέπω είναι ότι ασκούν τόση κριτική στο Δημήτρη
Χριστόφια, ώστε κάποιες φορές δεν κάνει αυτό που θα ήθελε.

Είναι στενός σας φίλος;
Ναι, ο Δημήτρης είναι φίλος, ειλικρινής και έντιμος. Τον θεωρώ πατριώτη, άνθρωπο που θέλει λύση, που αγαπά την Κύπρο. Το ΑΚΕΛ και ο Δημήτρης πάντοτε είχαν καλές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους. Βέβαια έγιναν κάποια λάθη στο παρελθόν.

Ποια λάθη;
Το ότι στήριξαν την ένωση, δεν μπόρεσαν τότε να συνεργαστούν και να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους.

Στο δημοψήφισμα;
Ήταν άλλο θέμα.

Πολιτική απάντηση...
(γελά) Βλέπω κατά καιρούς τον Δημήτρη πολύ στεναχωρημένο από την πίεση που του ασκείται από τα πολιτικά κόμματα, ακόμα και από το ΔΗΚΟ, από την Εκκλησία. Δεν του αξίζει τέτοια επίθεση. Τον κατηγορούν ότι αποδέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία, την σταθμισμένη ψήφο. Θέλω να βάλω ένα ερώτημα. Στη δική μας πλευρά οι Ντενκτάς και Έρογλου μας επιτίθενται διότι υποστηρίζουμε τη σταθμισμένη ψήφο. Γιατί νομίζετε ότι αυτές οι ομάδες και στις δυο πλευρές υποστηρίζουν το ίδιο;

Αυτό τι σημαίνει;
Για μένα σημαίνει πολλά. Σε κάθε σημαντική στιγμή οι εθνικιστές και από τις δυο πλευρές αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο, και αυτοί έφεραν την καταστροφή στο νησί. Εισέβαλε η Τουρκία, κατέχει το ένα τρίτο της χώρας και τώρα πιέζει εμάς τους Τουρκοκύπριους να πληρώσουμε το τίμημα με την ύπαρξή μας. Κάναμε πολλά λάθη στο παρελθόν, δεν θέλω να ξύσω τις πληγές, να ρίξω το φταίξιμο σε κανένα. Αντί να βοηθήσουν το Δημήτρη, προσπαθούν να τον συγκρατήσουν για να μην κάνει παραχωρήσεις. Μα πώς θα φτάσουμε σε λύση αν δεν είμαστε γενναιόδωροι ο ένας στον άλλο;

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ήταν γενναιόδωρος, οι Ταλάτ και Έρογλου όχι.
Εγώ ήμουν πολύ φίλος με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Τον υποστηρίξαμε στις “εκλογές”. Ήλθαμε σε ρήξη μαζί του διότι τον βλέπαμε να ασκεί την πολιτική της Άγκυρας. Τον είχαμε προειδοποιήσει ότι θα τον χρησιμοποιούσαν και θα τον έδιωχναν, όπως και έγινε. Δυστυχώς έκανε σοβαρά λάθη όταν έγινε “εξουσία”.

Δεν πρέπει να λέμε πάντα «ναι» στην Άγκυρα
Μπορούσε να πει όχι στην Άγκυρα;
Η αποστολή μας δεν είναι να λέμε «ναι» σε οτιδήποτε έρχεται από την Άγκυρα. Πρέπει να μπορείς να πεις όχι. Η Άγκυρα χρειάζεται τους Τουρκοκύπριους περισσότερο από όσο την χρειάζονται οι Τουρκοκύπριοι, διότι χωρίς την δική μας παρουσία στο νησί όλη η στρατηγική της θα καταρρεύσει. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο με τη δικαιολογία να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους. Τώρα οι Τουρκοκύπριοι φωνάζουν στους δρόμους να φύγει η Τουρκία, διότι μας χρησιμοποίησε. Ο Ταλάτ έκανε το λάθος να βάζει αιτήματα της Άγκυρας. Αυτό τον έφερε σε ρήξη με τον Δημήτρη. Είμαστε σε μια περιοχή που η πολιτική δεν εξαρτάται μόνο από τα άτομα, αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες. Ο Δημήτρης θα μπορούσε να κάνει περισσότερα με τον Ταλάτ.

Μα τον κατηγορούν ότι έκανε πάρα πολλά.
Δεν είναι αλήθεια. Έπρεπε να βρουν ένα τρόπο για να συνεργαστούν καλύτερα. Να λύσουν το Κυπριακό πριν τις δικές μας “εκλογές”. Θα έπρεπε να είχαν συζητήσει περισσότερα κεφάλαια και να τα ανακοίνωναν. Η βασική κριτική του Δημήτρη για τον Ταλάτ ήταν ότι ακολουθούσε τη γραμμή της Άγκυρας και μετατοπίστηκε από τις αρχικές του θέσεις.

Πώς βλέπετε τις διαπραγματεύσεις;
Ο Δημήτρης δεν είναι ευχαριστημένος και βλέπει ότι ο Έρογλου είναι ένα άλλο πρόσωπο του Ραούφ Ντενκτάς. Συζητούσαν για έξι μήνες το περιουσιακό και δεν κατέληξαν πουθενά. Γιατί νομίζετε ότι δέχτηκαν να συζητήσουν το πιο δύσκολο κεφάλαιο; Διότι η τουρκική Κυβέρνηση δεν αποφάσισε να λύσει το Κυπριακό. Το συσχετίζει με την ενταξιακή της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μα αυτό μπορεί να κρατήσει 10-20 χρόνια ή μπορεί ποτέ να μην γίνει.
Ναι, υπάρχει ρίσκο και στις δυο πλευρές. Σε 15-20 χρόνια δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι. Και εσείς θα πρέπει να καταλάβετε ότι θα έχετε ένα καθαρά τουρκικό έθνος στην πράσινη γραμμή και μετά από την καταστροφή των περιουσιών, θα είναι δύσκολο να γίνει ομόσπονδη λύση. Φαίνεται ότι φτάσαμε σε ένα σημείο όπου υπάρχουν απειλές και στις δυο πλευρές. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες, ότι πρέπει να είμαστε πιο γενναιόδωροι ο ένας στον άλλο.

Τι σας απαντά ο Δημήτρης Χριστόφιας;
Ξέρει τους κινδύνους που υπάρχουν. Επιμένει όμως σε μη χρονοδιαγράμματα... Δεν θέλει να πέσει στην παγίδα του 2004. Η κριτική μου σε αυτό το σημείο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν τα πράγματα όπως τώρα. Αυτό που θέλουμε είναι
πρόοδο στη διαδικασία. Ο Δημήτρης εκείνο που καταλαβαίνω ότι θέλει να κάνει, και συμφωνώ μαζί του, είναι να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο οι συνομιλίες και μετά να γίνει η πολυμερής. Αυτό έχει λογική και δεν τον άδικο.

Τι νομίζεται ότι θα γίνει;
Στα τέλη Φεβρουαρίου θα καταθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες, μετά θα έλθουν οι εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία και οι συνομιλίες θα συνεχίζονται. Είμαι σίγουρος ότι ο Χριστόφιας θα κάνει ότι μπορεί για να λύσει το Κυπριακό, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν ή τον Έρογλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τι μπορεί να κάνει την Άγκυρα να θέλει τώρα να λύσει το Κυπριακό;
Το μόνο πράγμα που μπορεί να την κάνει να αλλάξει γνώμη είναι να πάρει πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα φύγουν από το νησί αν δεν πάρουν κάτι. Το είπαν ανοικτά. Αυξάνουν την δύναμή τους στην περιοχή και μπορούν να περιμένουν. Εδώ έγκειται ο κίνδυνος.

Οι Ελληνοκύπριοι μας βλέπουν αφ’ υψηλού
Η ΕΕ θέλει την Τουρκία;
Έχετε δίκαιο, κάποιες χώρες όπως η Γαλλία και Γερμανία δεν θέλουν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι Άγγλοι και άλλοι τη θέλουν. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτή η κατάσταση, δεν θα προχωρήσει σε λύση, διότι θα πρέπει να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις και δεν είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι επειδή δεν βλέπουν λύση, προσπαθούν να οργανώσουν τον βορρά με τέτοιο τρόπο ώστε τα έξοδα να λιγοστέψουν και να τα επωμισθούν οι Τουρκοκύπριοι. Αυτό κάνει πιο επείγουσα την ανάγκη συνεργασίας των δύο κοινοτήτων. Γι’ αυτό θέλω οι Ελληνοκύπριοι να μην βλέπουν τους Τουρκοκύπριους σαν τους υπεύθυνους της τραγωδίας του ’74. Αυτό είναι το λάθος και πρέπει να διαχωρίσουν τις Αρχές από τους απλούς πολίτες. Γιατί συνεχίζουν να μας βλέπουν αφ’ υψηλού όπως έκαναν πριν το ’74;

Το ζήσατε αυτό γεννημένος το 1961 στην Κοφίνου;
Ναι, το έζησα. Θυμάμαι τα γεγονότα του ’67, μας περικύκλωσαν, με κρατούσε η μητέρα μου, μας έβαλαν στο κέντρο Καζίνο, με τα όπλα κατά πάνω μας. Ήμουν έξι χρονών και έκλαιγα. Ήλθε κοντά μου ο στρατηγός Γρίβας, μ ακούμπησε στο κεφάλι και μου είπε να μην κλαίω διότι δεν θα μας κάνουν κακό. Έχω καλές και κακές αναμνήσεις. Είχαμε φίλους Ελληνοκύπριους, ζούσαμε μαζί, συνεργαζόμαστε.

Όλοι πλήρωσαν τίμημα
Το 1974 … πήγαινα στο γυμνάσιο στην Κοφίνου, μας περικύκλωσαν οι Ελληνοκύπριοι, δεν έγιναν μάχες. Άρχισαν να πηγαίνουν οι Τουρκοκύπριοι στο βορρά. Δραπέτευσε κι ο πατέρας μου μετά την πρώτη εισβολή. Λίγο μετά, ένας Ελληνοκύπριος ταξιτζής, τον οποίο είχε πληρώσει ο πατέρας μου, ήλθε να μας πάρει στο Λήδρα Πάλας. Τον εμπιστευτήκαμε και έτσι πήγαμε με την μητέρα και τα δυο μου αδέλφια να συναντήσουμε τον πατέρα στο βορρά. Με μια μόνο βαλίτσα. Ξεκινήσαμε μια νέα ζωή. Οι γονείς μου ήταν γεωργοί. Σήμερα ζουν στο Λευκόνοικο. Όλοι πλήρωσαν τίμημα, κάποιοι περισσότερο, με τη ζωή τους. Χάσαμε και εμείς μέλη της οικογένειάς μας.

Πήγατε στο σπίτι σας στην Κοφίνου;
Ναι, αλλά το σπίτι μας κατεδαφίστηκε, όλα άλλαξαν.

Τι σπουδάσατε;
Ηλεκτρολόγος, διότι πίστευα ότι θα έβρισκα δουλειά. Ήμαστε πρόσφυγες και δεν είχαμε τίποτα. Στο Λονδίνο ήμουν ο αρχηγός της οργάνωσης των φοιτητών και εκεί συνδέθηκα με Ελληνοκύπριους αριστερούς. Έκανα πολλούς φίλους. Όταν κοιτάς την Κύπρο από μακριά μπορείς να δεις πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Τα λάθη, τις βλακείες που όλοι κάναμε. Λυπάσαι, μετανιώνεις.

ΜΕ ΦΩΝΑΖΑΝ ΠΡΟΔΟΤΗ…
Γιατί γίνατε πολιτικός;
Μπορούσα να γίνω επιχειρηματίας, αλλά ποτέ δεν θα ήμουν ευτυχισμένος χωρίς λυμένο το Κυπριακό. Όταν γύρισα πίσω στο βορρά, είδα ότι οι Τουρκοκύπριοι συνέχιζαν να υποφέρουν από την “Κυβέρνηση” Ντενκτάς. Είναι κάτι που δεν μπορούσα να ανεχτώ, γι’ αυτό απεφάσισα να αναμιχθώ στην ενεργό πολιτική, για να βρούμε τρόπους συνεργασίας με τους Ελληνοκύπριους και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό. Ιδεολογικά, επειδή προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια, έγινα σοσιαλιστής, μαρξιστής.

Παίζετε ποδόσφαιρο;
Ναι.

Ήσασταν ο τερματοφύλακας σε ένα αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτικών;
Ναι, πριν μερικά χρόνια. Είχα πει στους οργανωτές να μη διαλέξουν φανέλες μπλε ή κόκκινες. Δυστυχώς δεν με άκουσαν. Κάναμε μικτές ομάδες. Μου έδωσαν μια μπλε φανέλα. Μπήκα τερματοφύλακας διότι κανένας δεν δεχόταν και πίσω μου ήταν η κερκίδα με τους γκρίζους λύκους και τους εθνικιστές. Όταν με είδαν να φορώ την μπλε φανέλα με γιουχάιζαν, με φώναζαν προδότη. Κάθε φορά που έτρωγα γκολ πανηγύριζαν.

***************************
Κατακλείδια σχόλια ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:

1. Βαθύτατα κύπριος ο Ιζέτ και έκδηλη η έ(γ)νοια του για τον τόπο μας [την κοινή πατρίδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων] Και πολύ παραστατικός και αποκαλυπτικός για τον ρόλο της Τουρκίας. Τέτοιες τολμηρές φωνές πρέπει να τις στηρίζουμε μ’ όλη μας τη δύναμη. Και να αποβάλουμε πια στερεότυπα του τύπου «μα εν ούλλοι τούρτζιοι» ... Κάποιοι [όνομα και μη χωριό] δεν κάμνουν καθόλου διάκριση μεταξύ τουρκοκυπρίων και τούρκων εκ Τουρκίας.
Την περασμένη Δευτέρα [7 του μηνός] το πρωί ήμουν κάπου και άκουσα κάποιους νεαρούς [προφανώς μαθητές] να συζητούν για την εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, που πραγματοποιήθηκε και την προηγούμενη μέρα. Στην κουβέντα τους καταφέρονταν εναντίον της παρουσίας νέων τουρκοκυπρίων στην εκδρομή [προφανώς δεν ήταν ΕΔΟΝίτες] και αναπαρήγαγαν τα γνωστά εθνικιστικά στερεότυπα του τύπου «Χα, εβάλαν τους Τούρκους να μιλήσουν! Εν είχεν κυπραίους αν βάλουν;» Αναφέρονταν στους χαιρετισμούς που οι εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών οργανώσεων νεολαίας απηύθυναν στην πολιτικο-πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Τρόοδος η ΕΔΟΝ με αφορμή την εκδρομή. Μέσα από των λόγο των νεαρών είναι καταφανής η εθνικιστική αντίληψη που θεωρεί ότι οι τουρκοκύπριοι δεν έχουν θέση στην Κύπρο [και να φύγουν να παν’ στην Τουρκία] και ότι «κύπριοι» είναι μόνο οι ελληνοκύπριοι. Δυστυχώς κι αυτή η αντίληψη έχει να κάμει με την ελληνοκεντρική και εθνοκεντρική παιδεία μας ...

2. Τελικά όμως, σ’ αυτόν τον ά(γ)ριο τόπο ποιος πραγματικά κάμνει αντικατοχικό αγώνα; Εμείς στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, από τες πολυθρόνες και τους καναπέδες μας, με τες βιετναμέζες και σριλανκέζες οικιακές βοηθούς, τες ανέξοδες φανφάρες μας μεταξύ φραπέ και πίτσας ή με τες μαγκιές μας δίκην Κουλία σε βάρος των κακορίζικών και πάμφτωχων μεταναστών; Οξά οι τουρκοκύπριοι που κατεβαίνουν στους δρόμους [για ψωμί και ελευθερία, κρατώντας μάλιστα και κυπριακές σημαίες] και αψηφώντας τους κολαούζους της Άγκυρας, τα πάνοπλα κατοχικά στρατεύματα, αλλά και τες απειλές και τους απαξιωτισμούς του τούρκου πρωθυπουργού που δίκην σύγχρονου πάσα ζήτησε την παραπομπή των Τουρκοκύπριων διαδηλωτών στη δικαιοσύνη δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέπεται τέτοια προσβολή εναντίον της Τουρκίας»;

3. Σίγουρα οι αυταρχικές και αυτοκρατορικές δηλώσεις του Ερντογάν δεν εκφράζουν απλώς την προσπάθεια έλεγχου των τουρκοκυπρίων από την “Μαμά - Πατρίδα”, αλλά και την γενικότερη του αντίληψη για τον τρόπο επίλυσης του κυπριακού. Όταν δεν δέχεται την αυτονόμηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας [από την Τουρκία] πως θα μπορέσει να αποδεχτεί μια λύση σύμφωνα με την οποία το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κρατίδιο ΔΕΝ θα ελέγχεται από την Τουρκία; Ακόμα διερωτούμαι πως κάποιοι πιστώνουν την Τουρκία με καλή θέληση για λύση του κυπριακού, όταν οι τούρκοι κυβερνώντες συμπεριφέρονται μ’ αυτόν τον τρόπο στους τουρκοκύπριους!

4. Διασχίζοντας χτες την Λήδρας για να πάω στο χώρο της εκδήλωσης [είχα αργήσει], έβλεπα κόσμο πολύ που έκαμνε την βόλτα του στον μακρύδρομο ή καθόταν στα café. Οι πιο πολλοί απ’ αυτούς που βόλταραν ήταν ξένοι [ξεχώριζαν από το μελαψό τους χρώμα ή από την κουβέντα τους – δεν μιλούσαν ελληνικά], ενώ εκείνοι που κάθονταν και έπιναν τον καφέ τους [κυπριακό, γαλλικό, φραπέ, cappuccino και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο] ήταν ελληνοκύπριοι! Είναι ΟΛΟΙ αυτοί που λίγο πολύ έχουν συμβιβαστεί πλέον με τα δεδομένα της κατοχής και τη διχοτόμηση. Πολύ πιθανόν μάλιστα να εξανίστανται και να δυσφορούν με τους 200 τόσους “γραφικούς” και ρομαντικούς που μαζεύτηκαν εκεί [στην εκδήλωση] και τους χαλούν “απρεπώς” τη μέρα!

5. Το πως μάλιστα κάποιοι [και επώνυμοι κι ανώνυμοι] αντιμετωπίζουν τες εκδηλώσεις των τουρκοκυπρίων φαίνεται και μέσα από τα δύο πιο κάτω [διαδικτυακά] σχόλια:
- Το πρώτο είναι από το Blog του αγαπητού συν-Blogger Νέου Ελληνοκύπριου και προέρχεται από έναν Ανώνυμο σχολιογράφο [link:
http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/02/blog-post_07.html#comments ]:
«Ανώνυμος είπε...
Οι Τ/Κ απλώς θέλουν λεφτά. Όταν τα πάρουν θα σκάσουν. Ότι κάνουν το κάνουν για να πανικοβάλουν και να εκβιάσουν τον Ερντογάν.
8 Φεβρουαρίου 2011 10:04 μ.μ.»

[Αυτές τις απόψεις τις έχουν και ελληνοκύπριοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Λες και οι απανταχού εξεγέρσεις – όπως κι αυτή στην Αίγυπτο – δεν έχουν πρώτα και κύρια οικονομικοκοινωνικά αίτια. Όμως είναι λάθος να κρίνουμε τες κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων μόνο με οικονομικά κριτήρια. Υπάρχουν και πολιτικές διαστάσεις με κυριότερη τη διατήρηση της αυτονομίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας] ...

- Και το δεύτερο ένα σχόλιο από το δικό μου Blog [του πολυπραγματογνώμονα πλην αχάπαρου κι αδαούς για τα περί Κύπρου - κι όχι μόνο - τακτικού ΜΑΣ επισκέπτη και σχολιογράφου Aioloυ – link:
http://www.blogger.com/comment.g?blogID=8930614453889258684&postID=3737464732316346617]: «...στην συγκέντρωση που θα πάει ο ΑΝΕΥ οι μισοί από τους τουρκοκύπριους που θα χαιρετήσει είναι πράκτορες της ΜΙΤ και οι μισοί από αυτούς που θα φιλήσει είναι αξιωματούχοι των κατοχικών δυνάμεων και του Αττίλα».

[Και την ίδια ώρα ο Ερντογάν λέει ότι οι τουρκοκύπριοι υποκινούνται από τον Νότο – δηλ. τους ελληνοκύπριους!]...

Για τα σχόλια
και τα copy paste,
Anef_Oriwn
Κυριακή 13/2/2011

33 σχόλια:

Μιχάλης είπε...

Πραγματικά πολύ ωραίο το κείμενο σου αλλά και πολύ καλή η συνέντευξη Ιζτζιάν.

Θέλω να κάνω μόνο μια διόρθωση. Γράφεις ότι:
«Κάποιοι [όνομα και μη χωριό] δεν κάμνουν καθόλου διάκριση μεταξύ τουρκοκυπρίων και τούρκων εκ Τουρκίας».

Είναι σωστή η διαπίστωση αλλά όχι ολοκληρωμένη.
Κάποιοι [όνομα και μη χωριό] δεν κάνουν διάκριση ούτε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων. Τους θεωρούν όλους το ίδιο.
Και βλέπουν δηλώσεις τύπου Ιζτζιάν με καχυποψία, διότι όλοι οι Τ/κύπριοι είναι όργανα της Τουρκίας.

Και κάτι άλλο άκρως αρνητικό, θεωρούμε κύπριους μόνο τους εαυτούς μας.
Πολλές φορές ακούς ότι εμείς οι Κυπραίοι και εκείνοι οι Τούρκοι.
Προχθές μου έλεγε κάποιος φίλος ότι πήγε στα κατεχόμενα και τα αυτοκίνητα των Κυπραίων ήταν πολύ λίγα. Με άλλα λόγια στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν Κύπριοι.

Κι αυτά πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας όταν μιλούμε για τέτοια θέματα.

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,

Αυτά που πολύ σωστά επισημαίνεις περί «κυπραίων» και «τούρκων», τα έθιξα μερικώς κι εγώ στην δεύτερη παράγραφο του «κατακλειδίου σχολίου» μου με αρ. 1, αναφερόμενος στες κουβέντες κάποιων νεαρών ...

γιαννακης ομηρου είπε...

ειναι απλο το θεμα τουρκοκυπριε,αποφασισατε να κλαφτειτε και παλι.αφου μας σφαξατε κατα την εισβολη και κατασπαταλησατε τις περιουσιες μας και ολα σας κλεψατε απο μας ηρτετε ποδα επιασετε ουλλα τα δικαιωματα μας και εσιετε δικαιωματα δυο κρατων.τωρα αποφασισετε παλε να καμετε τους στερημενους,ηβρετε τους αρφουες σας στο ακελ να σας παρταρουν και ετσι ο ταγιπ σας ηβρε δικαιολογια να μας φταιξει εμας παλι.ηρτε η ωρα σας ομως.συντομα ουδεις σας θα βρισκετε στο εδαφος μας.ολοι οι κομμουνιστες και οι τουρκοι αδελφοι τους θα ειναι νεκροι η φυλακισμενοι η διωγμενοι στην τουρκια την χωρα που τοσο αγαπατε

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμε,

Καταρχήν όταν εκτοξεύεις τέτοιες ύβρεις θα πρέπει να έχεις το θάρρος να τις εκτοξεύσεις με το όνομα σου και όχι με ψευδώνυμο.

Η ατιμωρησία οδήγησε κάποιους 37 σχεδόν χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή να γυρίζουν τα πάνω κάτω.

Αφήνοντας κατά μέρος τους χαρακτηρισμούς θέλω να σου υπενθυμίσω ότι οι Τούρκοι δεν ήρθαν ξαφνικά και χωρίς καμιά αφορμή το 1974. Επομένως τους πρώτους που πρέπει να μέμφεσαι για την καταστροφή και όσα περιγράφεις είναι τους τότε λεγόμενους εθνοσωτήρες.

Αν ήσουν δίκαιος θα έλεγες ότι κανένας τ/κύπριος δεν ήρθε στις ελεύθερες περιοχές από μόνος του.
Και αν είχες το θάρρος θα έλεγες πότε και ποιος τους έδωσε αυτά τα δικαιώματα που σήμερα όχι μόνο μέμφεσαι αλλά προσπαθείς να ρίξεις τις ευθύνες αλλού.

Αποδεικνύεις για άλλη μια φορά ότι οι έχοντες τις ίδιες απόψεις με σένα ταυτίζονται πλήρως με τους τ/κύπριους εθνικιστές.
Ορθά, λοιπόν, λέει ο Ιζτζιάν ότι οι εθνικιστές στις δύο πλευρές έχουν τις ίδιες απόψεις.
Ο Ερτογάν είπε ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις κρύβονται οι Ε/κύπριοι.
Οι εθνικιστές κατηγόρησαν ανοικτά το ΑΚΕΛ ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις.

Κι εσύ έτρεξες να σιγοντάρεις τόσο τον Ερντογάν όσο και τους Τ/κύπριους εθνικιστές.
Ποιος αγαπά και προωθεί τους στόχους της Τουρκίας;
Νομίζω ότι το πράγμα μιλά από μόνο του.

Όσο για το τελευταίο θα περιοριστώ να πω ότι οι ευσεβείς πόθους δικαιούνται να έχουν όλοι…

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε,

Περαστικά ΣΟΥ!

Κομμουνιστής είπε...

Φίλε Μιχάλη,

Η εισβολή ήταν απόφαση του Τούρτζικου τζιαι Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η χούντα, η ΕΟΚΑ Β', η TMT, ήταν μερικά που τα όργανα που εχρησιμοποιήσαν. Φέρουν φυσικά τεράστιαν ευθύνην ως τέθκοια.

Νομίζω ότι υπερτονίζοντας (πράμα που εν λαλώ ότι κάμνεις), τες ευθύνες των οργάνων του ιμπεριαλισμού, αθωώνουμεν τον Τούρτζικον τζιαι Αμερικάνικον ιμπεριαλισμόν. Πράμαν επιζήμιον για το σήμερα.

Κρίνοντας λανθασμένα την ιστορίαν, φκάλλοντας λανθασμένα συμπεράσματα, οδηγούμαστεν σε λάθος επιλογές στο σήμερα. Νομίζουμεν ότι μπορούμεν να έχουμεν μια λύση στα πλαίσια του διεθνούς ιμπεριαλισμού, αρκεί να κρατήσουμεν την ακροδεξιάν πόξω.

Μπορούμεν σήμρερα να έχουμε μιαν λύσην που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπραίων τζιαι των ιμπεριαλιστών;

Μπορεί μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπραίων να προέλθει μέσα που το διεθνήν ιμπεριαλισμόν;

Κομμουνιστής

ΥΓ Προφανώς τζιαι πρέπει συνέχεια να εκθέτουμεν το ρόλο της ΕΟΚΑ(Α τζιαι Β) τζιαι των πολιτικών τους απογόνων(τμήματα του ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ, ακόμα τζιαι τμήματα των ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ).

aiolos είπε...

ΑΝΕΥ ξέχασες να τον πεις αχάπαρο και λαφαζάνη.

Πάντως εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ καλό πράγμα να ανπτύσεις σχέσεις με τους τούρκους οι οποίοι ως γνωστόν ουδέποτε έκαναν γενοκτονία, ουδέποτε έκλεψαν το βιός άλλων λαών, ουδέποτε βίασαν κοπέλες, ουδέποτε σκότωσαν, είναι όπως είναι γνωστό περιστέρια, άκακοι, ευγενικοί, αγαθοί και όποιος λέει κάτι διαφορετικό είναι τουλάχιστον φασίστας α!!!! Πριν από λίγο διάβαζα το πιό κάτω περιστατικό:

Στην περιοχή μεταξύ Ισθμού και Μεγάρων συνάντησε ένα τούρκο φρούραρχο, είναι χαρακτηριστική περιγραφή πως συμπεριφέρονταν οι τούρκοι στους Έλληνες:
«….Όταν έδειξα τη διαταγή του πασά, ο φρούραρχος με προσκάλεσε να πιώ καφέ και να καπνίσω στην παράγκα του. Ήταν ένας άνθρωπος παχύσαρκος, μ ένα πρόσωπο γαλήνιο και απαθές. Και κάθε φορά που άλλαξε θέση στο σπαθί που ήταν ξαπλωμένος, αναστέναζε σα να πονούσε.
Περιεργάστηκε τα όπλα μου κι ύστερα μου έδειξε και τα δικά του, και μάλιστα μια μακριά καραμπίνα, που, καθώς έλεγε , το βόλι της πηγαίνει πολύ μακριά.
Οι φύλακες είδαν άξαφνα έναν χωρικό ν ανεβαίνει το βουνό, πέρα από τον δρόμο. Του φώναξαν να κατέβει. Ο χωρικός δεν άκουσε. Τότε ο φρούραρχος σηκώθηκε με κόπο, πήρε την καραμπίνα του, σημάδεψε πολλή ώρα μες από τα πεύκα τον χωρικό και πυροβόλησε.
Ύστερα από το κατόρθωμά του ο τούρκος κάθισε πάλι στο σπαθί του ήσυχος κι ευδιάθετος όπως πριν, σα να μην είχε συμβεί τίποτα. Κι ο χωρικός κατέβηκε στην φρουρά, πληγωμένος κατά πάσα πιθανότητα, γιατί έκλαιγε κι έδειχνε το αίμα του. Για να τον γιατρέψουν, τον ραβδίσανε πενήντα φορές.
Σηκώθηκα απότομα και τόσο πιο πολύ λυπημένος επειδή έβλεπα η επιθυμία να μου δείξει την σκοπευτική του δεινότητα παρακίνησε αυτόν τον δήμιο να πυροβολήσει τον χωρικό……».


Το έγραψε ένας "φασίστας" με το όνομα Francois Rene de Chataubriand το 1806, τώρα έχουν αλλάξει όως οι τούρκοι .....

Nick είπε...

Κομμουνιστή , απού εν αντρέπεται ο κόσμος ούλλος ε δικός του!!!
Λέτε μας και το ευχαριστώ από πάνω ,που δε σας αποδημήσαμε όλους τους προδότες εις κύριον το 55 και το 74.
Καλά να μας κάμετε!!!
σας είχαμε 30 χρόνια στη γωνιά χεσμένους και τώρα σηκώσατε κεφάλι, βγάλατε γλώσσα , αποθρασυνθήκατε και δε συμμαζεύεστε !!!
εμείς φταίμε που δε σας καθαρίσαμε όλους και να ζήσουμε εμείς οι Αρίοι χωρίς τα προβλήματα που εσείς δημιουργείτε στην κοινωνία μας!!!!!
τώρα για τη λύση , αν ποτέ βρεθεί, σίγουρα δε θα είναι συμφέρουσα για τους δούλους παρά μόνο για την άρχουσα τάξη!!!!

ΑΠΟΨΕ, ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ!!!!
ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !!!
ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ- (ε)ΕΝΩΣΙΣ

aiolos είπε...

Όχι βρε νικ γιατί να τους αποδημησετε εις κύριον, σείς οι άριοι που θέλετε την ένωσιν, αλήθεια με ποιούς θέλετε ένωσιν;

α!!!! που είσαι λύση μη περιμένης να βρεθεί, οι τούρκοι γιατί να βρουν λύση επειδή είστε ομορφόπαιδα, σας τα παίρνουν μια χαρά, τώρα και σας κοροιδεύουν οι μισοί ότι θέλουν να βρεθεί λύση και οι άλλοι μισοί σας τα τρώνε και κάνουν και τους νταίδες, αλλά εσείς το βιολί σας να δηλώνετε τρελοί και να αποφεύγεται να πάτε στον στρατό και να τους παρακαλάτε να σας ανοίξουν κανένα δρόμο σαν τον Λιμνήτη, πλάκα έχετε, να δεις μου το έλεγε ένας Μανιατης "Ρε εσύ τους αφέντες τους κάνουν οι δούλοι", αλλά αυτά εσεις μη τα ακούτε, ούτε να πιστεύεται ότι μόλις χωνέψουν οι τούρκοι τον βορά μπορεί να κατηφορήσουν προς τον νότο, οι τούρκοι είναι καλοί, πονετικοί, ευαίσθητοι, φιλότιμοι, δίκαιοι, φιλόζωοι, την φιλοστοργία τους την εφάρμοσαν αργότερα και οι χιτλερικοί με τις περήφημες "πορείες θανάτου", τους τις δίδαξαν οι κεμαλικοί, άγιος άνθρωπος ο Κεμάλ, σε ένα τέτοια αμελέ ταμπουρού που έκανε πορείες θανάτου, "πέθανε" από την καλοπέραση ο αδελφός της μάνας μου, τα περιέγραψε στα «Ματωμένα χώματα» η Διδώ Σωτηρίου (η αδελφή της ήταν η γυναίκα του Μπελογιάννη).

http://www.youtube.com/watch?v=76zWeNAYv4U&feature=player_embedded

Nick είπε...

Καλέ μου Αίολε, μόνο οι Γραικύλοι θεωρούν τους τούρκους καλούς και ετεροθαλή αδέλφια τους.
Ο καλός τούρκος , όπως και ο καλός κομμουνιστής, είναι αυτός που μας άφησε χρόνους!!!

Οι περισσότεροι φυγόστρατοι είναι κομμουνιστές. Προδότες, δοσίλογοι και ριψάσπιδες όπως πάντα!!! Στην Ελλάδα ποιοι κάνουν εκπτώσεις πάνω στα μεγάλα εθνικά ζητήματα?
Όλοι οι σκύλοι μια γενιά!!!

Η ΕΝΩΣΗ με την μητέρα πατρίδα ΕΛΛΑΔΑ έγινε εν μέρει το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι προτιμότερο να υπάρχουν 2 ελληνικά κράτη στην Ε.Ε.
ΕΝΩΣΗ με τους τούρκους ΠΟΤΕ!!!!!!


ΥΓ. ποιος Αίολος είσαι? Ο βασιλιάς της Θεσσαλίας , γενάρχης των Αιολέων και αδελφός του Ξούθου και του Δώρου η ο θεός του ανέμου?

Nick είπε...

Η Γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας είναι ένα αυταπόδεικτο γεγονός διότι υπάρχουν ακόμα ζωντανές πιστοποιήσεις και δεν χρειάζεται άλλων μαρτυρία, διότι δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχουν τα φιλμαρισμένα ντοκουμέντα και οι φωτογραφίες.
Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, ξεκινά από το μύθο, από τότε που ο Φρίξος και η Έλλη ταξίδεψαν πάνω στο Χρυσόμαλλο Δέρας για να αποφύγουν τη θυσία τους από τους θεούς του Ολύμπου. Ακολούθησε ο θάνατος της Έλλης και ο Φρίξος με την άφιξή του στην Κολχίδα ανέθεσε τη φύλαξη του πολύτιμου Δέρατος στο βασιλιά Αιήτη. Η Αργοναυτική εκστρατεία, με τον Ιάσονα και πλήρωμα απ' όλες τις ελληνικές πόλεις, αποτέλεσε την προσπάθεια για την κτήση του Χρυσόμαλλου Δέρατος και την απόπειρα για εποικισμό της περιοχής, που αρχίζει αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο, το 1100 π.Χ.

Αίολε για την ελληνικότητα του πόντου οι πιο κάτω διευθύνσεις. http://athens.cafebabel.com/el/post/2011/01/18/%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC!

http://www.independent.co.uk/life-style/history/jason-and-the-argot-land-where-greeks-ancient-language-survives-2174669.html#

Anef_Oriwn είπε...

Nick,

Για να μην διερωτάσαι ποιος είναι ο Aiolos να σε πληροφορήσω ότι τελικά «τούτος» εν Έωλος [δηλ. μπαγιάτικος, μουχλιασμένος, όπως τα τρόφιμα ας πούμεν]... Κάτι τέτοιο είσαι κι ΕΣΥ, φυσικά! Πόσο να αντέξεις να παίζεις το ευγενικό. Απόβαλες τη μάσκα και πρόβαλες το πραγματικό φασιστικό και ρατσιστικό ΣΟΥ πρόσωπο!!!
Έωλοι, δεν έχω ΚΑΜΙΑ διάθεση να χάνω τον χρόνο μου ασχολούμενος μ’ αυτά [που εμπαθώς] που γράφετε!
Και Aiolε σκέφτηκες να πας να ΣΕ δει γιατρός για το πρόβλημα με την εμπάθεια ΣΟΥ για τους κύπριους; Χωρίς προσωπικά να ‘μαι ειδικός κρίνω πως είναι σοβαρή πλέον η κατάσταση ΣΟΥ!

Anef_Oriwn είπε...

Πάντως Έωλοι, ΕΓΩ θα ΣΑΣ αφιερώσω το πιο κάτω απόσπασμα από αυτοβιογραφικό βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη, για την “ανωτερότητα” του ελληνικού γένους, της ελληνικής φυλής, του ελληνικού έθνους ή ότι διάολο άλλο θέλουμε ονομάσουμε τους εαυτούς μας [απλώς για να ΣΑΣ τονίσω ότι ο πόλεμος κάνει τους ανθρώπους απάνθρωπους]:

“Σαν έφεξε, βάρεσε η σάλπιγγα συναγερμό πάνου απ’ το χαμηλό λασπωμένα λοφάκι του χωριού. Εκεί μαζεύτηκαν όλοι οι αιχμάλωτοι άντρες και κατόπι ντουφεκίστηκαν. Κάθε ενωμοτία έστηνε αντίκρυ της πεντέξι και τους θέριζε. Βρέθηκα αντίκρυ στο γέρο. Είχε μερικές μελανιές στο πατριαρχικό του πρόσωπο και ψιθύριζε ολοένα προσευχές. Τα μεταξωτά του γένια ανέμιζαν απαλά στον αγέρα. Το πιο μεγάλο καλό που θα μπορούσα να του κάνω ήταν να τον σκοτώσω αμέσως και τελειωτικά, για να μην τυραγνιέται σα μερικούς που σπάραζαν σαν τα βουβάλια χτυπώντας τις απαλάμες στο χώμα. Είχαμε κάτι θαυμάσια μάνλιχερ τότες, ολοκαίνουργα. λαφριά κι ευθύβολα, πού βαρούσες πεντάρα με δαύτα. Τόνε σημάδεψα στο κούτελο, ανάμεσα στα ολάσπρα φρύδια του. Σήκωσε απάνω μου τα γαλανά μάτια του και με κοίταξε γαλήνια. θαρρείς πως ένιωσε την οπτική σκοπευτική μου γραμμή ν' ακουμπά σαν κάτι στερεά πάνου στο κούτελό του.
Τράβηξα τη σκαντάλη και σωριάστηκε μονοκόμματα σαν αστραποκαμμένος στη λάσπη. Μια ψιλή κόκκινη κορδελίτσα κύλισε απ' το κούτελό του πόνου στο ήσυχο πρόσωπο, και λεκέδιασε τα χιόνια της γενειάδας του.
Σαν τέλειωσαν οι εκτελέσεις ανοίχτηκε το τζαμί για νάβγουνε τα μαντρισμένα γυναικόπαιδα. Κατόπι βάλθηκε φωτιά στα χωριό. Οι φαντάροι τρέχανε με γκαζοτενεκέδες και περεχούσανε πετρέλαιο τα σπίτια. [...] Μαυροκόκκινες φωτιές βγάλανε τις πεινασμένες γλώσσες τους απ' τα ξυλένια πορτοπαράθυρα, ανεμίζοντας σαν παράξενες κουρελιασμένες σημαίες πάνου στα καφασωτά. Ο καπνός της πυρκαγιάς ανακατεβότανε μέσ’ τη σκοτεινή αντάρα. Ξεκινήσαμε να φύγουμε. Ξαφνικά μες από ένα σοκάκι χύμηξαν, ένα ξεφρενιασμένο πλήθος, τα μωρά και σι γυναίκες που είχανε κλεισμένες μες το τζαμί και τις ξαπολύκανε. Ούρλιαξαν και τρέχανε προς τα πτώματα. Ήτανε χωρίς γιασμάκ, ξεστηθωμένες σαν άγριες μαινάδες. Τα μάτια τους ήτανε τεράστια ανοιγμένα απ' την τρομάρα και τα μαλλιά τους πετούσανε πίσω σα μαύρα ζωντανεμένα σερπετά. Τρέχανε προς το λόφο, μες απ το γλιστερό καλντερίμι του χωριού, για να ψάξουνε μες τα στρωμένα κουφάρια να γνωρίσουνε τους δικούς τους.
Από τότες χρόνια πέρασαν και διαβαίνουν ολοένα. Όμως μέσα μου κάθεται μια κρύα γαλάζια ματιά. Τη νιώθω που απόμεινε μέσα μου ακίνητη, στυλωμένη και αθάνατη. Ζει και κυκλοφορεί μέσα στο αίμα μου, σα μόλεμα και σα μαράζι. Και θαρρώ πως μόνο μαζί με την ψυχή μου θα φύγει από πάνω μου”
.

Οι παραπάνω γραμμές δημοσιεύθηκαν πριν από ογδόντa τόσα (το 1928), στη συλλογή “Διηγήματα” του άσημου ακόμη μυτιληνιού πεζογράφου ονόματι Στρατής Μυριβήλης και αποτελούν εν πολλοίς αυτοβιογραφική περιγραφή. Περιέγραφαν το κάψιμο ενός τουρκικού χωριού της Πτολεμαΐδας - που τότε λεγόταν ακόμη Καλάρια - και τη μαζική εκτέλεση των αρρένων κατοίκων του από τον προελαύνοντα ελληνικό στρατό, τον Νοέμβριο του 1912 [κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο]. Στις αμέσως προηγούμενες σελίδες, ο αφηγητής περιγράφει το βιασμό δυο νεαρών κοριτσιών απ’ τους συντρόφους του, με προτροπή και υπό την καθοδήγηση του ανθυπασπιστή της διμοιρίας αμέτοχος ο ίδιος σ’ αυτή την αγριότητα, αλλά και χωρίς να “κάνει τίποτα γενναίο” για να την αποτρέψει, θα βρεθεί το επόμενο πρωί στο εκτελεστικό απόσπασμα που τουφεκίζει τον ηλικιωμένο πατέρα τους.

aiolos είπε...

Nick εγώ δεν έχω ποντιακή καταγωγή (Θρακομικρασιάτικη) αλλά τα εμελέ ταμπουρού τα εφάρμοσε πρώτα ο Κεμάλ και μετά ο Χίτλερ και μετά τα εφάρμοσαν και οι Έλληνες στην Μακρόνησο ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΩΣ (και όχι μέχρι θανάτου όπως στις δύο άλλες περιπτώσεις) :))))

Ούτε βασιλιάς της Θεσσαλίας κατά μερικούς αξιαγάπητους φίλους είμαι έωλος, αλλά εγώ επιμένω στο αίολος ή aiolos, υπάρχουν όμως τόσες μαρτυρίες για την αλληλεγγύη των τούρκων απέναντι στους λαούς γιατί επειμένετε εκεί στην Κύπρο σώνει και καλά να την γευτείται, δέστε πόσο διεθνιστικά φέρθηκαν στους Αρμένιους :


Την 16 Σεπτεμβρίου 1915 στο απόρρητο τηλεγράφημα που απευθύνετο στο Γενικό Διοικητή του Χαλεπίου ο υπουργός Εσωτερικών Ταλαάτ, διέτασσε:

“Προς την Νομαρχία Χαλεπίου:

Έχετε γνώσιν ότι η Κυβέρνησις έχει αποφασίσει να εξολοθρεύσει ολοσχερώς τους διαβιώντας εν Τουρκία αρμενικός πληθυσμός. Πας όστις εξ υμών ήθελε να έχει αντίθετον γνώμην, δεν δύναται να αποτελεί μέλος της Κρατικής Μηχανής. Άνευ ελέους προς τας γυναίκας τα παιδιά και τους ανίκανους, όσον φοβερά και αν είναι τα μέσα εξολοθρεύσεως, πρέπει να τεθεί τέρμα εις την ύπαρξίν των.

Υπουργός Εσωτερικών

Ταλαάτ”.

Anef_Oriwn είπε...

Έωλε,

Πάντοτε σ’ αυτά που γράφεις έμπλεα συνήθως εμπάθειας και μισαλλοδοξίας καθόλου δεν λαμβάνεις υπ’ όψη τον κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα που έχουν οι ιστορικές εξελίξεις και ποια είναι τα αίτια που τες προκαλούν. Π.χ. στην Κύπρο είχαμε επί Οθωμανοκρατίας και κοινές εξεγέρσεις Γρισκιανών τζιαι Τούρκων κατά της Οθωμανικής εξουσίας (ας πούμεν για λόγους φορολογικούς), όπως εκείνη του Γκιαούρ Ιμάμη (το 1833, αν δεν κάνω λάθος).

aiolos είπε...

Να είσαι καλά βρε ΑΝΕΥ που το δημοσίευσες και το έψαχνα αυτό το κείμενο του αιολέα Στρατή.

Ξερείς στον πόλεμο γίνονται τέτοια, στην στρατιωτική ορολογία αυτό λέγεται "παράπμευρες απώλειες"

Οι τούρκοι όμως ειδικεύονται σε άλλες τεχνικές, εσύ γιατί θεωρείς ότι η αντιτουρκική παράθεση επιχειρημάτων θεωρείται και αντικυπριακή;

Γερμανός συγγραφέας τού 19ου αιώνα, ο Γιόχαν Βύλφερ από
τήν Νυρεμβέργη, διακήρυττε πρός κάθε κατεύθυνση ότι : «…Ο Τούρκος
είναι ο χειρότερος εχθρός τών ανθρώπων»…

Ας δούμε όμως τι λέει ο ΤουρκοΕβραίος περιηγητής του 17ου αιώνα Εβλιά Τσελεμπή, πού
ακολουθούσε τόν πατέρα του στήν εκστρατεία τού Σουλτάνου Μουράτ Δ’
εναντίον τής Περσίας τό έτος 1634, περιγράφει ως αυτόπτης μάρτυρας
την κατάληψη τής Περσικής πόλεως Ταυρίδας από τούς Τούρκους :


«…Όταν κατελήφθη η Ταυρίδα πήρανε όλο τον πληθυσμό σκλάβους και
γκρεμίσανε όλα τα σπίτια μην αφήνοντας πέτρα πάνω στην πέτρα. Μέχρι και ο τελευταίος στρατιώτης πλούτισε από την λεηλασία. Κατά διαταγή του Μουράτ ο στρατός μπήκε στο φημισμένο πάρκο του Σεϊμπάνη, γκρέμισε όλα τα κιόσκια και έκοψε όλα τα δέντρα και ρημάζοντας κάθε άλλη βλάστηση τόσο που δεν έβλεπες ίχνος καλλιέργειας λές και είχε μείνει ακαλλιέργητη, αυτή η πρώην χαρούμενη πεδιάδα από τον καιρό του Αδάμ».

aiolos είπε...

Συγνώμη μου διέφυγε να σου πω ότι ο Εβλιά Τσελεμπή έγραψε ότι, όταν ο Σουλτάνος Μουράτ κατέλαβε τήν Βαγδάτη και εκείνος ανήκε τότε στό στρατιωτικό σώμα τών
«Σπαχήδων», έσφαξαν μέχρις ενός 25.000 Πέρσες αιχμαλώτους…

Φυσικά για τους Κύπριους δεν θα σκεφτούν ποτέ έτσι να είστε βέβαιαοι γι αυτό... σας συμπαθούν....

aiolos είπε...

Aς καταγράψουμε ενδεικτικά δύο μόνον «διδακτικές» περιπτώσεις τής Τουρκικής «εφευρετικότητος περί τό
…γενοκτονείν» :


O Aρμένιος ιστορικός Βακν Ναντριάν γράφει :

«…Οι Αρμένιοι θανατώνονταν μέ μαχαίρια, ξίφη, τσεκούρια και σφυριά,
από τούς Τούρκους στρατιώτες και παραστρατιωτικούς, γιά εξοικονόμηση
πυρομαχικών…». (Αλλοι) «…Ερρίφθησαν μαζικά στήν Μαύρη Θάλασσα και στόν Ευφράτη ποταμό ο οποίος ξεχείλισε τόσο από τά πτώματα γυναικών και παιδιών, ώστε άλλαξε ρούν». (Αλλοι) «Δεκάδες χιλιάδες
Αρμένιοι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε αχυρώνες…».


Ο Τούρκος στρατηγός Μεχμέτ Βεχίπ Πασά αποκάλυψε ότι, επισκεπτόμενος κατεστραμμένο Αρμενικό χωρίο, βρήκε σπίτια - αποθήκες γιά
καμμένους ανθρώπινους σκελετούς πού «ήταν τόσο στριμωγμένοι ώστε
στέκονταν όρθιοι»… Ο ίδιος Τούρκος στρατηγός σχολίασε ότι : «…Σέ όλη
τήν ιστορία τού Ισλάμ δέν μπορεί κανείς νά βρεί παρόμοια αγριότητα»…

(Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», φύλλο 19.10.2006, σελ.62)


Ο τούρκος λέει λοιπόν:

«…Σέ όλη τήν ιστορία τού Ισλάμ δέν μπορεί κανείς νά βρεί παρόμοια αγριότητα»…


Υπερβάλει θαρρώ είναι ψευδές ότι "η τουρκία δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο".

Εσείς όμως μπορείτε να ζείτε άφοβα με τους τούρκους φίλους σας, είναι τόσο καλοί, τόσο ευγενικοί, τόσο πολιτισμένοι ...... το έργο "Η σιωπή των αμνών" (Silence of the Lambs)με τους Άντονι Χόπκινς, Τζόντι Φόστερ, Σκοτ Γκλεν, Τεντ Λιβάιν το έχετε δει; έχει σαν αφίσα μια κοπέλα με μια πεταλούδα στο στόμα μια πολύ γλυκιά αφίσα

http://www.moviereviews.gr/m203/

aiolos είπε...

Αυτά που συνέβησαν στήν Κύπρο, τό 1974, πέρα από τούς χιλιάδες νεκρούς και αγνοουμένους πού δημιούργησε η (καταδικασμένη μέ δεκάδες ψηφίσματα τού Ο.Η.Ε.)
απρόκλητη Τουρκική εισβολή και κατοχή τού 40% τών εδαφών τής
μεγαλονήσου, ανέρχονται σέ 192.000 (!!!) Ελληνοκύπριους οι πρόσφυγες
και σέ 505 οι Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια πού λεηλα-
τήθηκαν στό κατεχόμενο από τούς Τούρκους τμήμα αυτής.

Αυτά όμως δεν θα επαναληφθούν οι τούρκοι είναι φιλήσυχοι και καλοσυνάτοι άνθρωποι, δεν πρέπει κανείς στην Κύπρο να θυμάται αυτά είναι εθνικιστικά ψέματα......

Ο Αμερικανός Πρόξενος τής Σμύρνης τό 1922 και συγγραφέας Τζώρτζ
Χόρτον αποκαλύπτει και εδώ τήν φοβερή πραγματικότητα : «…Aν και δεν χωρά αμφιβολία ότι και οι Ελληνες (στρατιώτες) σκότωσαν Τούρκους εν τούτοις είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει στην ανθρώπινη ιστορία λαός σαν τον Τουρκικό ο οποίος να επιδίδεται σε τόσο συστηματικές μαζικές εκκαθαρίσεις αλλοεθνών πληθυσμών»…

Αυτά όμως δεν είναι ενδεικτικά της τουρκικής ψυχής η οποία είναι πλημμυρισμένη από αγάπη.....

Ο Πρόξενος τής Αυστρίας στήν Τουρκία σέ τηλεγράφημά του πρός τόν
Υπουργό του επί τών Εξωτερικών, Βαρώνο Φόν Μπούριαν, τήν 30/11/1916
ανέφερε ότι : «…Στις 26 Νοεμβρίου ο Ρεφέτ Μπέης (Τούρκος Υπουργός
Εξωτερικών) μού εξομολογήθηκε ότι : «Θα πρέπει να αποτελειώσουμε
τους Ελληνες όπως κάναμε μέ τούς Αρμένιους»…

Αλλά αυτά επ ουδενί τα σκέφτονται για τους Κύπριους οι οποίοι δεν είναι Έλληνες αλλά φιλέλληνες.

Nick είπε...

Αγαπητέ Anef_Oriwn άμα εγώ είμαι μπαγιάτικος εσύ πρέπει να είσαι «ληγμένος»!
Δεν απόβαλα καμιά μάσκα φίλε μου. Αν θυμάσαι τις προάλλες σου μίλησα για τη σοβαροφάνεια μου.
Οσο πιο ακραία είναι μία ιδεολογία τόσο πιο ρατσιστική είναι.

Ο ιδεολογικός ρατσισμός της άκρας αριστεράς εξ άλλου δεν είναι τίποτε καινούργιο.
Είναι όσο παλιός είναι και το ¨Κεφάλαιο¨ του Μαρξ.

Αντιφα και φα είναι το ίδιο πράγμα.
Δείγματα Μακαρθισμού... τα τελευταία σχόλια σου αγαπητέ Anef_Oriwn

Κατά την τουρκοκυπριακή ανταρσία του 1963 ,Ελληνοκύπριος (από χωριό νότια της Λευκωσίας) σκότωσε γυναικόπαιδα που επέβαιναν λεωφορείου, ως μέτρο αντεκδίκησης για το φόνο συγγενικού του προσώπου από τουρκοκύπριους. Δύο μήνες μετά το συμβάν , αυτός ο άνθρωπος έχασε τα λογικά του. επισκέφτηκε ψυχίατρους και στο εξωτερικό χωρίς αποτέλεσμα.
Ο φονιάς μπορεί να γλυτώσει από το νόμο, από τις τύψεις συνειδήσεως όμως όχι!!!

aiolos είπε...

Μπα δεν νομίζω οι τούρκοι να έχουν συνείδηση, αυτά είναι στην ίδια την φύση των τούρκων, ο τούρκος το μόνο που καταλαβαίνει όπως ο κάθε θρασύδειλος είναι την δύναμη, στην περίπτωση της αδυναμίας απλά ενεργεί όπως το ζώο με το ένστεικτο.
πχ
Ο μηντροπολίτης Σμύρνης υπερασπίστηκε με πείσμα τους τούρκους σε όλες τις φάσεις του πολέμου, υπήρξε στοργικός πατέρας για κάθε τούρκο, δες πως συμπεριφέρθηκαν οι τούρκοι:

Στη συνεδρίαση του γαλλικού Kοινοβουλίου, ο Soulier αναφέρθηκε και στον τρόπο θανάτωσης του Mητροπολίτη Σμύρνης Xρυσόστομου:

«Aνέφεραν στο γαλλικό προξενείο ότι απειλείται ο μητροπολίτης Xρυσόστομος. O Γάλλος πρόξενος Graillet έστειλε ένα απόσπασμα να τον οδηγήσει στη γαλλική εκκλησία Sacre Coeur ή στο προξενείο. Aυτός αρνήθηκε και είπε: «Eίμαι στο μέσον των πιστών μου. Oφείλω να παραμείνω μ' αυτούς». Kαθώς αναχωρούσε το απόσπασμα, έφτασε με αυτοκίνητο ένας Tούρκος αξιωματικός και του ζήτησε να τον ακολουθήσει. Tον οδήγησαν στην άκρη της ευρωπαϊκής συνοικίας μπροστά σ' ένα κουρείο. Tον σκέπασαν μ' άσπρη ποδιά, με σκοπό να βλέπουν καλύτερα όλοι οι περαστικοί. Kαι εκεί, κύριοι, έλαβε χώρα ένα των πλέον φρικτών εγκλημάτων, απ' αυτά που η ιστορία των μαρτύρων έχει αρκετά. Tου έκοψαν τα γένια, τον μαχαίρωσαν, του έκοψαν τ' αυτιά, τη μύτη. Γυναίκες και άνδρες ελάμβαναν μέρος σ' αυτό το βασανιστήριο. Oι ναυτικοί μας παρίσταντο με το όπλο παρά πόδα αγανακτισμένοι, υποχρεωμένοι από τις οδηγίες που έλαβαν. O Tούρκος αξιωματικός απείλησε τους άνδρες μας με πιστόλι να μην κινηθούν. Oδήγησαν στη συνέχεια τον γέροντα στην τουρκική συνοικία, τον κομμάτιασαν και τον έριξαν στα σκυλιά».

Αλλά στους κύπριους δεν θα φερθούν έτσι, τους Κύπριους τους αγαπούν, τους λατρεύουν, δεν χρειάζεται ούτε καν να έχετε εθνοφρουρά να αφήσετε την φύλαξη του νησιού στον Αττίλα, είμαι της γνώμης ότι οι τούρκοι σας αγαπούν, τους πουστοέλληνες να φοβάστε που σας μισούν.

Κεντρί είπε...

"Tου έκοψαν τα γένια, τον μαχαίρωσαν, του έκοψαν τ' αυτιά, τη μύτη."

Ε και λοιπόν; Πού ήταν ο σκατοθεός μας να τον βοηθήσει, κοτζάμ μητροπολίτη;
Γράφε: Αλλάχ-Χριστός 1-0.
Και βούλλωσ' το μαλάκα μου.
Άει σσικτήρ.

Anef_Oriwn είπε...

Έωλοι Aiolε & Nick,

Από τούδε και στο εξής όσα σχόλια ΣΑΣ είναι εμετικά, εμπαθή και μισαλλόδοξα και δεν δημιουργούν προϋποθέσεις έστω και για αντιπαραθετική συζήτηση ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!!!
Η προσπάθεια ΣΑΣ να μετατρέψετε [μέσα από το ακραίο και διχαστικό μονόλογο ΣΑΣ] το Blog αυτό σε βήμα ρατσισμού και φασισμού δεν θα συνεχίσει να γίνεται ανεχτή και ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ αν ΜΕ πείτε αντιδημοκράτη. Δεν έχω απολύτως ΚΑΜΙΑ διάθεση να σπαταλώ το χρόνο ΜΟΥ μαζί ΣΑΣ!!!

***************************
Έωλε Aiolε,

Αν ψάχνεις βήμα για να μηρυκάζεις τα χρόνια εμπαθή κολλήματα του μυαλού ΣΟΥ, γυρεύτου αλλού!!! Άσε που ποτέ ΔΕΝ απαντάς στα θέματα που τίθενται, αλλά φέρνεις συνεχώς νέα στο τραπέζι!!! Και βάζεις κι ένα κατεβατό σχόλια που ανασύρεις από τα αρχείο ΣΟΥ. Αυτή η τακτική ΣΟΥ ΔΕΝ είναι καθόλου παραγωγική για την όποια συζήτηση άσε που γίνεσαι και φορτικός και βαρετός!!! Φυσικά αυτό μπορεί να λειτουργεί θεραπευτικά για ΣΕΝΑ γιατί βγάζεις τα απωθημένα ΣΟΥ [ψάχνεις και σημασία μου φαίνεται], αλλά ΕΔΩ δεν είμαστε θεραπευτικό κέντρο για εμπαθείς, αρρωστημένους και μισαλλόδοξους!!! Ώρες ώρες μάλιστα ΣΕ βαριόμαστε κιόλας!!! Είσαι και γεμάτος αντιφάσεις, ρε gamoto! Με πότε ξέρεις να τα βάλεις με τους κύπριους, με ποτέ να τους λυπηθείς!!! Yoksa ότι ΣΕ συμφέρει κάνεις!!!
Ποτέ ΣΟΥ δεν ψάχνεις τα κοινωνικοοικονομικά αίτια για τους πολέμου, τις διεθνικές και διακρατικές συγκρούσεις και τις εμφύλιες έριδες και διαμάχες. Κάποιες απ’ αυτές οδήγησαν [και οδηγούν και μέχρι σήμερα] σε γενοκτονίες! Και τέτοιες υπήρξαν και την εποχή σύστασης του τουρκικού “εθνικού” [αστικού/καπιταλιστικού] κράτους για την επίτευξη “εθνικής” [τουρκικής] ομογένειας!!! Απ’ εκεί και πέρα, το να κατηγορείς σήμερα [σχεδόν 100 χρόνια μετά] ένα ολόκληρο λαό ως σφαγέα [και όχι τους φασίστες που είναι/ήταν στην εξουσία] υποθάλποντας έτσι το μίσος, θεωρώ ότι είναι μια αρρωστημένη ψυχονευρωτική φασιστική συμπεριφορά!!! Γι’ αυτό ΣΟΥ ξαναλαλώ, γυρεύτου αλλού πριν χρησιμοποιήσω και καμιά τουρκική λέξη που πάει γάντι σε τέτοιες περιπτώσεις! [Gamoto, ΜΕ προλαβε ο/η σχολιογραφος Κεντρί πιο πάνω ...]
[Για να μην ΣΕ πληγώσω όμως, θα ΣΟΥ επιτρέψω ένα σχόλιο μετά από κάθε ένα δικό ΜΟΥ] ...

aiolos είπε...

Συμφωνώ μαζί σου φίλε μου

Αλλαχ-Χριστός 1-0

Και πολύ καλά κάνουν και κώβουν μύτες και αυτιά.

“Η Κυθρέα εκκενώθηκε σε κλίμα πανικού και σύγχυσης, με τα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν ανηλεώς τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς. Χρόνος δεν υπήρχε. Οι Κυθρεώτες, είτε πήραν με τα αυτοκίνητα και τα λίγα λεωφορεία τον κάμπο της Μεσαορίας για να διασταυρωθούν με τα τανκς που προέλαυναν, είτε πήραν το δρόμο του βουνού, για να φτάσουν, μέσω Πενταδακτύλου και Αμμοχώστου, στις αγγλικές βάσεις. Και στις δύο περιπτώσεις το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο.

...........

Στις 15 Αυγούστου εισέρχονται στο Νέο Χωριό με πυροβολισμούς στον αέρα και συγκεντρώνουν τους 250 περίπου κατοίκους που είχαν απομείνει στην εκκλησία του χωριού. Η οικογένεια Ζερβού, με δύο παράλυτα παιδιά που δεν μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα, εκτελούνται βάναυσα στο σπίτι τους. Ακολουθεί σχεδόν κάθε βράδυ λεηλασία από Τουρκοκυπρίους σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Μια γυναίκα δολοφονείται, όταν παρακινεί τους Τούρκους να μην αρπάξουν όλη την περιουσία των γειτόνων της”.

Άει σσικτήρ.

Το είπες το άλλο επιχείρημά σου;

aiolos είπε...

ANEY εγώ μόνο στοιχεία παραθέτω, μόνο, εξ άλλου και εγώ φιλότουρκος είμαι, δεν τα είπα εγώ, έγραψα ποιοι τα είπαν, ότι δεν μπορείς να απαντήσεις σβύστο, δικό σου είναι το μπλοκ, εγώ πάντως κοσμίως εμίλησα.

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Κομμουνιστά,

Δυο σύντομες κουβέντες πάνω σ’ αυτά που λες απευθυνόμενος στον Μιχάλη... [Εδώ μπλέξαμε με τους φασιστο-Εώλους και δεν ΜΑΣ περίσσεψε χρόνος για σοβαρή συζήτηση... Ούτε ντόπερμαν να ήτανε!] ...

Πολύ σωστά διερωτάσαι αν «Μπορούμεν σήμερα να έχουμε μιαν λύσην που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπραίων τζιαι των ιμπεριαλιστών»… Μα δεν είναι γι’ αυτό αγαπητέ Κομμουνιστά που Πρόεδρος αποφεύγει [όπως ο διάολος το λιβάνι] τες επιδιαιτησίες και τα χρονοδιαγράμματα και εξακολουθεί [ακόμα]να μιλά για «κυπριακή λύση»; Όμως από την στιγμή που ΔΕΝ τα καταφέρανε μαζί με τον Ταλάτ, ΔΕΝ βλέπω να υπάρχει προοπτική! Μάλλον ο Αναστασιάδης θα λύσει τελικά το κυπριακό με τον τρόπο που ξέρει η Δεξιά να δίνει λύσεις [δηλ. με υποχωρήσεις στον ιμπεριαλισμό] ...

Anef_Oriwn είπε...

Έωλε Aiolε,

Η παράθεση των όποιων «στοιχείων» ή αφηγήσεων που προάγουν το μίσος και την εμπάθεια κατά άλλων λαών [κι όχι κατα των «ένοχων εξουσιών», που λέει κι ένα λαϊκό άσμα] δεν είναι πολιτική αυτού του Blog!!! Και δεν είναι τα «στοιχεία» ή τα γεγονότα το πρόβλημα [και άστα εξυπνακίστικα για σβήσιμο «ότι δεν μπορώ να απαντήσω»], αλλά ο εμπαθής και μισαλλόδοξος τρόπος που τα παρουσιάζεις.
Κι αφού κόπτεσαι για το τι έκαμαν οι φασίστες τούρκοι στην Κύπρο το 1974 [πολλά έκαμαν και οι φασίστες ελληνοκύπριοι – “All Dogs One Generation”] διάβασε και την ανάρτηση μου με αρ. 20/2009 και link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/05/202009.html

Πρώην Nick είπε...

Καλέ μου φίλε Anef_Oriwn, ήταν απλή παρατήρηση η μου έδειξες και κίτρινη κάρτα ?

Η Γεωπολιτική σημασία της Κύπρου αποτελεί αναντίλεκτα και διαχρονικά το κύριο χαρακτηριστικό της Γεωγραφικής της θέσης. Τόσο Γεωστρατηγικά όσο και Γεωοικονομικά, επηρεάζει και διαπλέκεται στα μεγάλα παιχνίδια της παγκόσμιας οικονομίας και του ανταγωνισμού των εκάστοτε ισχυρών της γης.
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου επιτρέπει στη δύναμη που την ελέγχει να επηρεάζει τις δύο κρίσιμες διαδρομές διακίνησης του πετρελαίου από τον Αραβικό κόσμο ανατολικά και από την Κασπία βορείως.
Ο έλεγχος αυτής της γραμμής «γάμμα» που σχηματίζεται γύρω από την Κύπρο, είναι και το ζητούμενο στην αμείλικτη διαμάχη συμφερόντων. Αυτό το σημείο επιδιώκει να ελέγξει η Τουρκία με την παράνομη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο. Μια παρουσία που επιδιώκει να την μετατρέψει σε μόνιμη και νόμιμη με την επιδιωκόμενη λύση. ΑΥΤΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.
Η οποιαδήποτε «λύση», αν ποτέ υπάρξει, θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Μεγάλες δυνάμεις μπορεί να είναι χώρες κράτη η πολυεθνικές εταιρείες.
Εκτός από αναλώσιμοι, είμαστε σκέτοι αριθμοί για τα μεγάλα συμφέροντα. Η οποιαδήποτε λύση, δεν εξαρτάται από τους ηγέτες των 2 κοινοτήτων του νησιού. Βασικά δεν έχουμε δικαίωμα και ουσιαστικό ρόλο στο στην επίτευξη λύσης. Άρα η λύση αν υπάρξει δε θα είναι κυπριακή.

Πρώην-Πρώην Nick είπε...

φίλε Anef_Oriwn, ο παππούς Μένανδρος (4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής) είπε το πιο κάτω γνωμικό:
Ζώμεν γαρ ού ως θέλομεν, αλλ’ ως δυνάμεθα.

Anef_Oriwn είπε...

Έωλε Nick,

Μια και εισήγαγες ποδοσφαιρικά δαιμόνια στην κουβέντα μας να ΣΕ ενημερώσω ότι είσαι ήδη με ΜΙΑ κίτρινη κάρτα!!! Η αλλοπρόσαλλη, σοβαροφανής κι αντιφατική ΣΟΥ στάση δεν ξέρω αν είναι αποτέλεσμα διχασμένης προσωπικότητας, αλλά τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές επ’ άπειρον. Δεν μπορεί από τη μια να στριγκλίζεις υστερικά και έωλα «ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !!! ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ- (ε)ΕΝΩΣΙΣ», κι από την άλλη [ας πούμεν στο σχόλιο ΣΟΥ με ημερ. 15/2/11 11:52 μ.μ.] να προσπαθείς με ορθολογιστικό τρόπο να ΜΑΣ αναλύσεις τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής [που λίγο πολύ είναι όπως τα λαλείς] ... Άσε που αυτή η συμπεριφορά ΣΟΥ, η γραφίδα ΣΟΥ και κάποιες εκφράσεις ΣΟΥ, ΜΟΥ θυμίζουν έντονα τον πάλαι ποτέ “σχολιογράφο” Arxiepiskopo Μαϊμού–να. Κι έλεγα κι εγώ που χάθηκε αυτό το πιδί!

Μια κουβέντα θα πω μόνο για την κατακλείδα του σχολίου ΣΟΥ: «Η οποιαδήποτε λύση, δεν εξαρτάται από τους ηγέτες των 2 κοινοτήτων του νησιού. Βασικά δεν έχουμε δικαίωμα και ουσιαστικό ρόλο στο στην επίτευξη λύσης. Άρα η λύση αν υπάρξει δε θα είναι κυπριακή». --- Πέραν του ότι αυτά που λες όζουν μοιρολατρίας [παθητικής αποδοχής της “μοίρας” ΜΑΣ] και αντιφάσκουν έντονα με το έωλο σύνθημα ΣΟΥ «ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ- (ε)ΕΝΩΣΙΣ», διαπιστώνω παρ’ ότι είσαι από παλιά τακτικός επισκέπτης του Blog ΜΟΥ, δεν παρακολουθείς και τόσο προσεκτικά τα γραφόμενα. Έχω αναλύσει υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κυπριακή λύση [ανάρτηση με αρ. 77/2009 – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/12/772009.html]. Βασικότερη προϋπόθεση ήταν/ είναι η ύπαρξη ενός πλατιού/μαζικού κοινωνικού κινήματος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για στήριξη ας πούμεν της ομοσπονδιακής λύσης ...

aiolos είπε...

Nick η αλήθεια είναι ότι και λίγα σου λέει ο ΑΝΕΥ ακούς εκεί «ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !!! ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ- (ε)ΕΝΩΣΙΣ» τσ τσ τσ πιπέρι, τζιζ εγώ δεν θα έλεγα τίποτα ΑΝΕΥ τα έκοψα τα εξυπνακίστικα και τα φασιστικά μου, εξ άλλου εδώ οι πουστο - έλληνες θέλουν ένωση για να μοιραστούμε το χρέος των πουστο - πολιτικών μας, οι αδελφοι τ/κ δεν κάνουν πονηρές σκέψεις όμως. (μόλις ήρθα από την λαική τσ τσ τσ φωτιά οι λαικές επί σοσιαλισμού).

Θα πρέπει πάντως να είσαι καλός γαμώτο σου, λες να βρεθούμε συνοδοιπόροι σε τίποτα έθνικο λαικούς αγώνες.

Να κάνω μια πρόταση, όσοι στο μπλοκ σου δεν συμφωνούν μαζί σου να βάζεις μπροστά από το όνομά τους το "έωλε" έτσι δεν μπερδεύονται και οι άλλοι με μια ματιά ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με αιρετικό άτομο, να ξέρουμε και εμείς οι αχάπαροι και λαφαζαναίοι ποιοί είναι "σύντροφοί" μας, με άλλο μάτι βρε παιδί μου να τους διαβάζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου Anef_Oriwn ειλικρινά είναι κάποιες στιγμές που δε σε καταλαβαίνω.

Στο blog σου, έγραψα για 1η φορά πριν ένα μήνα περίπου και μάλιστα μόνο εσύ είχες αυτή την τιμή ως τώρα. Προσπάθησα να αφήσω και σχόλια στα blog του νέου ελληνοκύπριου και της Disdaimona, χωρίς όμως να τα καταφέρω.

Παρακολουθώ αρκετά blogs, όμως δεν μπήκα στον κόπο να κάνω λογαριασμό και να αφήνω σχόλια εδώ κι εκεί.

Τώρα αν σου θυμίζω οποιοδήποτε άλλο άτομο, δεν μπορώ να κάνω κάτι επ΄αυτού. Έριξα μια ματιά σε παλαιότερες αναρτήσεις σου και είδα ότι με αυτό τον «Arxiepiskopo Μαϊμού–να» είχες μια ιδιαίτερη και αμφίδρομη σχέση. Την μια στιγμή ήσασταν σαν τα ερωτευμένα και αμέσως μετά αλληλοβριζόσασταν και ήσασταν έτοιμοι να τραβήξετε μαχαίρια. Διχασμένη προσωπικότητα μήπως ο δικός μας ?

Επειδή ξέρω μέχρι που φτάνει η δύναμη μας , δε σημαίνει ότι είμαι μοιρολάτρης. Ζώμεν γαρ ού ως θέλομεν, αλλ’ ως δυνάμεθα.ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ!!!

Αφού δε σου αρέσουν, η Κύπρος , η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή ένωση,μπορείς να πάρεις τα μπογαλάκια σου και να πας στη β. Κορέα για να ζήσεις. Θα βρεις το στοιχείο σου εκεί.

Και μια ερωτησούλα:
Είναι κακό να αγαπά κάποιος την πατρίδα, την οικογένεια και την οποιαδήποτε θρησκεία του?
Προσωπικά δε βλέπω τίποτε το μεμπτό. Και βλέποντας τα σημερινά επεισόδια στη Λάρνακα , είναι αναγκαία για την κοινωνία μας που πήρε τον κατήφορο.

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε Nick,

Έτσι μυστήριος που γίνουμε κάποτε που να «με καταλάβεις»!
Ο καθένας μας σκέφτεται τζιαι λειτουργεί με τον νουν που κολιαντιρίζει, αλλά τζιαι με τες εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τη ζωή. Γι’ αυτό επέτρεψε μου να κάμνω συγκρίσεις και να ‘χω τες υποψίες και τες επιφυλάξεις μου! Παρεμπιπτόντως με τον “σχολιογράφο” Arxiepiskopo Μαϊμού–να ΚΑΜΙΑ σχέση ΔΕΝ είχα! [Να σημειώσω μόνο ότι οι σχολιογράφοι με το nick Arxiepiskopos ήταν δυο!] ...

Επίσης λανθασμένο το συμπέρασμα ΣΟΥ ότι «δε μου αρέσουν, η Κύπρος , η Ελλάδα ...»! Η εξάσκηση κριτικής για τα κακώς έχοντα σ’ ένα τόπο δεν σημαίνει ότι δεν τον αγαπάμε ή δεν μας αρέσει αν ζούμε εκεί ... [Κι εδώ μιλάω για την Κύπρο.] ... Η όποια κριτική γίνεται για την βελτίωση ή/και την αλλαγή καταστάσεων ... Πολύ απλοϊκή, εξυπνοβλακίστικη κι ανάξια σχολιασμού η τοποθέτηση ΣΟΥ: «Αφού δε σου αρέσουν, η Κύπρος , η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή ένωση, μπορείς να πάρεις τα μπογαλάκια σου και να πας στη β. Κορέα για να ζήσεις. Θα βρεις το στοιχείο σου εκεί».

Α, και οι εθνικόφρονες αγαπάνε την Πατρίδα τους, αλλά προσπαθούν να την κλέψουν, αγαπάνε την Οικογένεια τους, αλλά απατάνε και την γυναίκα τους και φυσικά αγαπάνε και την Θρησκεία τους αλλά μια την άλλη βρίζουν Θεούς, Χριστούς και Παναγίες! Μας έπεισες Nickάκο ...

Η Οικογένεια αποτελεί σημαντικό και βασικό κύτταρο της οργάνωσης μιας κοινωνίας. Όμως κι αυτή εντάσσεται στα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα κάθε εποχής και λειτουργεί στη βάση στη βάση αυτών των δεδομένων και καταστάσεων. Λόγου χάριν σε μια κοινωνία όπου οι θεσμοί αλλάζουν δεν μπορούμε να περιμένουμε να μην επηρεασθεί και ο τρόπος λειτουργίας της οικογένειας. Και σε μια κοινωνία όπου καλλιεργείται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός και αναπτύσσονται φασίζουσες καταστάσεις δεν μπορούμε να μην αναμένουμε και την εκδήλωση τους στα σχολεία μεταξύ των μαθητών - ελληνοκυπρίων και παλαιστινίων, αλλά και μεταξύ οπαδών διαφορετικών ποδοσφαιρικών ομάδων! Γιατί επικεντρωνόμαστε στα επεισόδια μεταξύ των ελληνοκυπρίων και των παλαιστινίων, λες και δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιου είδους επεισόδια; Το πραγματικά ανησυχητικό εδώ είναι ότι αναπτύσσεται μια κόντρα ή μια βεντέτα στη βάση της εθνικής διαφορετικότητας...