Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011
Ανάρτηση 5/2011* [διεθνο-πολιτική, παγκόσμια, ταραχώδης και εξεγερτική] – Σεργιάνι στες ανήσυχες και εξεγερμένες γειτονιές του κόσμου ...
{* - Πάμε σε κάτι διαφορετικό σήμερα, πέραν από τα όρια της Κύπρου} ...
Θα σταθώ λοιπόν για λίγο [ή μπορεί και για πολύ] στες πολύ πρόσφατες [των τελευταίων ημερών] διεθνείς ειδήσεις [από τες εφημερίδες, τα ράδια, το διαδίκτυο και τες τηλεοράσεις]:
1. Τυνησία
- «Συνεχίστηκαν και χτες οι ταραχές στην Τυνησία με την αστυνομία να ανοίγει πυρ κατα διαδηλωτών, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την κατάσταση απαγορεύοντας την κυκλοφορία το βράδυ. Πάνω από 60 οι νεκροί λένε οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.» [εφημ. “Πολίτης” 14/1/2011] ...
- «Το αίμα ρέει ασταμάτητα στους δρόμους της Τύνιδας. Δεκάδες οι νεκροί από τις ταραχές στην Τυνησία.» [εφημ. “ΤΑ ΝΕΑ” – 14/1/2011]
Σημειώσεις, σχόλια και επεξηγήσεις από τον Ιστολόγο:
Οι «ταραχές» [στην ουσία οι διαδηλώσεις δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας] στην Τυνησία με σημαντικό αριθμό νεκρών και εκατοντάδες τραυματίες θορύβησαν την κυρίαρχη ελίτ της χώρας καθώς σ’ αυτές χιλιάδες, νέοι κυρίως, διαδηλωτές, αγανακτισμένοι με τη φτώχεια, την ανεργία και την κυβερνητική διαφθορά και καταπίεση συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας με πέτρες και μολότοφ κανόνια νερού και πυρά πυροβόλων όπλων.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν κατά τα μέσα του Δεκέμβρη. Πιο συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου, όταν στο Σίντι Μπουζίντ είχε αυτοπυρποληθεί ένας άνεργος πτυχιούχος, αμέσως μόλις η αστυνομία του κατέσχεσε το καροτσάκι με τα μανάβικα από τα οποία ζούσε ως μικροπωλητής. Ο θάνατός του από εγκαύματα τρίτου βαθμού στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα ήταν η θρυαλλίδα που ξανάναψε την πυρκαγιά της κοινωνικής έκρηξης: κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της Τυνησίας, χώρας τουριστικού προορισμού και απολαμβάνουσας επαίνους για κυβερνητική σταθερότητα από τη Δύση, αν και στα 55 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία είχε μόνο δύο προέδρους.
[Η Τυνησία έχει έκταση περίπου 163.000 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους. Πυκνότητα πληθυσμού: 63,1 κάτοικοι ανά τετρ. χιλιόμετρο]...
Προσθήκη Νο.1, 15/1/2011 - 1:35 μ.μ.:
Τελικά ο Πρόεδρος της Τυνησίας Ζεν ελ Αμπιντίν μπεν Αλί αναγκάστηκε υπό το βάρος της λαϊκής εξέγερσης που ξεκίνησε στους δρόμους της χώρας, να πιάσει τα “ππουρκιά” του [τα συμπράγκαλα του], τζιαι ακολουθώντας το αρχαίο ρητό “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” την έκαμε για τη Σαουδική Αραβία – για που αλλού!
Ο 74χρονος Μπεν Άλι [που ανέβηκε στην Προεδρία τον Νιόβρη του 1987(!), όταν διαδέχτηκε τον ασθενή Χαμπίμπ Μπουργκίμπα], είχε εκλεγεί για Πέμπτη (!) συνεχόμενη φορά στην προεδρία της Τυνησίας το 2009, με ποσοστό που άγγιζε το 90%(!) των ψήφων, μολονότι οι εκλογές αυτές δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.
2. Αλγερία
- «Από τις 5 του μηνός [σημ.: του Γενάρη] έχουν ξεσηκωθεί οι Αλγερινοί, με αφορμή κυβερνητική ανακοίνωση για απότομες ανατιμήσεις της τάξης του 41% σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως αλεύρι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι. Χθεσινή ανακοίνωση για ανάκληση της σχετικής απόφασης με μειώσεις εισαγωγικών δασμών και φόρων δεν δείχνει να ηρεμεί τα πνεύματα.» [“Ελευθεροτυπία” 11/1/2010].
- «Στην Αλγερία [...] περίπου τα ¾ του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών. Πολλοί λίγοι από αυτούς βίωσαν τον αιματηρό εμφύλιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ισλαμιστές τη δεκαετία του ’90, στον οποίο τελικά επικράτησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Ωστόσο, οι εμπειρίες αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να καυχιέται το υποστηριζόμενο από το στρατό καθεστώς του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.
Με το ξέσπασμα των ταραχών, η αλγερινή κυβέρνηση προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα με την υπόσχεση επιδοτήσεων στα τρόφιμα και φορολογικών ελαφρύνσεων.
Ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν είναι ικανά να γλυκάνουν το χάπι στη λαοθάλασσα των δυσαρεστημένων πολιτών. Παρά την αφθονία της χώρας σε φυσικό αέριο, τα εκατομμύρια των Αλγερινών παραμένουν σε κατάσταση φτώχειας και ζουν σε μεγάλες παραγκουπόλεις γύρω από την πρωτεύουσα.» [“TIME” 12/01/2011]
- «Αλγερινοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι απλώς ξέσπασμα καθώς εκφράζουν την αγανάκτηση πολύ ευρύτερων πληθυσμιακών στρωμάτων, πλην της νεολαίας, εξαιτίας της ολοένα μεγαλύτερης ανέχειας, παρά τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και τις αλλεπάλληλες ξένες επενδύσεις, και της πλήρους έλλειψης πολιτικών ελευθεριών και της καταστολής κάθε πραγματικής αντιπολιτευτικής φωνής. Επισήμως, η ανεργία κυμαίνεται στο 11%, αλλά ανεπισήμως φτάνει το 25%, σε μια χώρα όπου το 75% είναι νέοι κάτω των 30 χρόνων που φυτοζωούν.» [“Ριζοσπάστης” 8/1/2011]
Σημειώσεις του Ιστολόγου:
[Η Αλγερία έχει έκταση περίπου 2.380.000 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 34 εκατομμύρια κατοίκους. Πυκνότητα πληθυσμού: 14,2 κάτοικοι ανά τετρ. χιλιόμετρο]...
3. Μπανγκλαντές
«Εξέγερση επενδυτών προκάλεσε στο Μπανγκλαντές η κατακόρυφη πτώση κατά 9.25% μέσα σε λιγότερο από μια ώρα χθες του χρηματιστηρίου της Ντάκα.
Η αστυνομία του Μπανγκλαντές χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει περί τους 5000 εξαγριωμένους επενδύτες που είχαν βάλει φωτιές αποκλείοντας τους δρόμους του επιχειρηματικού κέντρου της Ντάκα.
Εκτιμάται ότι περισσότερο από τρία εκατομμύρια άνθρωποι [σημ.: το Μπανγκλαντές έχει συνολικό πληθυσμό γύρω στα 160 εκατομμύρια!], κυρίως μικροεπενδυτές έχουν χάσει λεφτά εξαιτίας του χρηματιστηρίου, ο βασικός δείκτης του οποίου είχε ενισχυθεί κατα 80% το 2010, έχοντας ωστόσο υποχωρήσει πάνω από 27% από τις αρχές Δεκεμβρίου.» [“Ελευθεροτυπία” 11/1/2010].
Σχόλιο Ιστολόγου:
Ακόμα μια ιστορία χρηματιστηριακής φούσκας που παγίδεψε πολύ κόσμο!!! Τους τα φάγανε κι αυτούς όπως έγινε στην Κύπρο κάπου το 2000-01!!! Προφανώς κι αυτοί θα ‘θελαν να γίνουν πλούσιοι εν μία νυχτί! Το χρηματιστηριακό κεφαλαίο λειτουργεί παντού με τον ίδιο τρόπο – για να τα “συνάξει” από τους μικροεπενδυτές!
4. Αίγυπτος
«Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα στην Αίγυπτο, όπου αργά το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκαν νέα σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και χριστιανούς Κόπτες που, εξοργισμένοι μετά την αιματηρή επίθεση καμικάζι στην εκκλησία τους στην Αλεξάνδρεια διαδήλωναν στα βόρεια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια άρχισαν όταν η αστυνομία απέκλεισε τους διαδηλωτές στα όρια της συνοικίας Σούμπρα, όπου είχαν συγκεντρωθεί αποκλείοντας κάθε δίοδο διαφυγής τους από το σημείο.» [“Ριζοσπάστης” 5/1/2011]
Σημειώσεις, σχόλια και επεξηγήσεις από τον Ιστολόγο:
Αφορμή για τα εξαιρετικά τεταμένα πνεύματα και τες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και χριστιανούς Κόπτες ήταν η επίθεση αυτοκτονίας που αιματοκύλισε την Κοπτική Εκκλησία των Αγίων παραμονή των Χριστουγέννων, για τους Κόπτες, ή Πρωτοχρονιάς για τους υπόλοιπους Χριστιανούς. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 20 πιστοί [και ο καμικάζι], ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 70.
Οι Κόπτες στην Αίγυπτο είναι το 10% του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων της χώρας και διαμαρτύρονται για περιορισμούς σε βάρος τους, κυρίως στο θέμα της ανέγερσης ναών. Πολλοί Κόπτες ζουν και στην Κύπρο [και αρκετοί έχουν μάλιστα παντρεύει και με κύπριους/κύπριες] και αν δεν κάμνω λάθος έχουν αναγείρει και δικούς τους ναούς.
5. Λίβανος
«Έντεκα υπουργοί της “Χεζμπολάχ” και οι πολιτικοί σύμμαχοι τους ανακοίνωσαν χθες την παραίτηση τους από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου, “ρίχνοντας” την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι.» [“Πολίτης” 13/1/2011].
Σημειώσεις, σχόλια και επεξηγήσεις από τον Ιστολόγο:
Οι εν λόγω υπουργοί [της “Χεζμπολάχ” και άλλων κομμάτων που τάχτηκαν υπέρ της, παραιτήθηκαν γιατί δεν έγιναν αποδεκτά τα αιτήματά τους όπως η κυβέρνηση φέρει αντιρρήσεις στο αναμενόμενο πόρισμα του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την δολοφονία του τέως Πρωθυπουργού της χώρας [από το 1992 έως το 1998 και ξανά από το 2000 μέχρι την παραίτησή του τον Οκτώβρη 2004] Ραφίκ Χαρίρι [που είναι και πατέρας του νυν πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι]. Ο Ραφίκ Χαρίρι δολοφονήθηκε στη Βηρυτό στις 14 Φεβράρη του 2005. Ενώ κατευθυνόταν από τη Βουλή στην κατοικία του, με αυτοκινητοπομπή του, αποτελούμενη από πέντε θωρακισμένες Mercedes, τούτη ανατινάχτηκε απέναντι από το παραλιακό ξενοδοχείο Saint George Hotel της λιβανικής πρωτεύουσας. Ως εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκαν 1.200 κιλά ΤΝΤ, που σχημάτισε στο οδόστρωμα άνοιγμα τριών μέτρων βάθους και δέκα μέτρων πλάτους.
Μαζί με τον Χαρίρι σκοτώθηκαν άλλα 22 άτομα, φρικτά διαμελισμένα και απανθρακωμένα.
Στο πόρισμα του δικαστηρίου θεωρείται πολύ πιθανόν να ενοχοποιηθεί η “Χεζμπολάχ”, εξ ου και η παραίτηση των υπουργών της οργάνωσης, καθώς απορρίπτουν ότι ενέχονται στην δολοφονία του Χαρίρι. Θεωρούν μαλιστα ότι το δικαστήριο ειναι όργανο των αμερικανο-ισραηλινών!
{Σημείωση: Με τον Λίβανο θα (ξανα)καταπιαστώ πιο λεπτομερώς, λίαν συντόμως σε νέα μου ανάρτηση
Προσθήκη Νο.2, 15/1/2011 – 1:40 μ.μ.:
Για την ώρα όμως θα ‘θελα να σημειώσω ότι το πολιτικο-εκλογικό σύστημα του Λίβανου είναι αρκετά περίπλοκο κι έχει ως βάση τη θρησκευτική πολυπλοκότητα της χώρας. Η Βουλή ας πούμεν, αποτελείται από 128 βουλευτές [σήμερα – παλιά ήταν πιο λίγοι], με ίσο αριθμό [σήμερα], για μουσουλμάνους και χριστιανούς [δηλ. από 64]. Κι αυτοί όμως κατανέμονται στα διάφορα θρησκευτικά παρακλάδκια των δύο βασικών θρησκειών. Ο Πρόεδρος της χώρας [που εκλέγεται από τη Βουλή] είναι [σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1943] ΠΑΝΤΟΤΕ Χριστιανός Μαρωνίτης, ο Πρωθυπουργός Μουσουλμάνος Σουνίτης και ο Πρόεδρος της Βουλής Μουσουλμάνος Σιίτης [ενώ οι δύο Αντιπρόεδροι της Βουλής είναι Χριστιανοί]. Πραγματικό μωσαϊκό, όμως με πολύ έκδηλα τα διαχωρίστηκα στοιχεία}.
6. Σουδάν
«Δημοψήφισμα για απόσχιση. “Διαίρει και βασίλευε” για εκμετάλλευση του τεράστιου πλούτου.
Νέο κεφαλαίο άνοιξε την Κυριακή για το μέλλον του Σουδάν, είτε αυτό παραμείνει ενιαίο είτε (που είναι και το πιθανότερο) εξελιχτεί σε δύο κράτη με το ένα να έχει την έδρα του στο βορρά και το άλλο στο νότο.
Καταλυτικό ρόλο στην παραπέρα ιστορία της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αφρικάνικης χώρας θα παίξει το αποτέλεσμα δυο δημοψηφισμάτων. Και τα δυο δημοψηφίσματα (απόρροια της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 – σημ.: που τερμάτισε τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο) ξεκίνησαν την Κυριακή και ψηφοφορία αναμένεται να κρατήσει μια εβδομάδα. Το πρώτο διεξάγεται στο νότο με τη συμμετοχή περίπου 4.000.000 ψηφοφόρων και το άλλο στην (ιδιαίτερα πλούσια σε πετρέλαιο] περιοχή Αμπγέι, που βρίσκεται ακριβώς στη μέση των διοικητικών ορίων βορείου και νοτίου Σουδάν. Στο νότο οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στο εάν επιθυμούν την ενότητα της χώρας ή την ανεξαρτητοποίηση του νότου. Στο Αμπγέι ερωτώνται εάν επιθυμούν να παραμείνουν στο βόρειο Σουδάν ή στο νότιο.
Τα περισσότερα δυτικά ειδησεογραφικά δίκτυα εκτιμούν πως η μεγάλη των ψηφοφόρων θα υποστηρίξει την απόσχιση του Νότου» [“Χαραυγή” 11/1/2011]
Σημειώσεις του Ιστολόγου:
[Το Σουδάν έχει έκταση περίπου 2.506.000 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 41 εκατομμύρια κατοίκους. Πυκνότητα πληθυσμού: 15,4 κάτοικοι ανά τετρ. χιλιόμετρο
Με το Σουδάν θα προσπαθήσω να (ξανα)καταπιαστώ πιο λεπτομερώς, λίαν συντόμως σε νέα μου ανάρτηση. Στο Βόρειο Σουδάν πιο πάνω από το Αμπγέι βρίσκεται και η πολύπαθη περιοχή του Νταρφούρ]...
*************************
Περαιτέρω σχόλια ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:
Αν λοιπόν κοντά στα πιο πάνω λάβουμε υπ’ όψη και τες τελευταίες συγκρούσεις για [θρησκευτικούς, ας πούμεν, λόγους], στην Νιγηρία καθώς κι εκείνες στην γειτονική [με τη Νιγηρία] Ακτή του Ελεφαντοστού [με αφορμή τα αποτελέσματα των εκεί πρόσφατων προεδρικών εκλογών], η αφρικανική ήπειρος [όχι μόνο η μαύρη, όπως κάποιοι τη λένε, αλλά εν μέρει και η αραβική – η λεγόμενη Μαγρέμπ ή Ισλαμική ∆ύση], κατέχει [τελευταίως] την μερίδα του λέοντος [όχι όμως γιατί έχει και λιοντάρια εκεί!] σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις κατά των κρατούντων. Κάποιες μάλιστα απ’ αυτές τες διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις κι αντιδράσεις έχουν εξελιχτεί και σε αιματηρές και πολύνεκρες μετά την παρέμβαση των αρχών ασφάλειας.
Ρίχνοντας όμως μια γενικότερη [κι αδρή] ματιά στον κόσμο, μού φαίνεται πως στον [ούτω καλούμενο] “Τρίτο Κόσμο” [και στην Αφρική και στην Ασία και στην Νότια Αμερική], κάτι σημαντικό και ριζοσπαστικό κινείται στον κόσμο πλέον. Κάτι που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά που περιβάλλουν τα διεφθαρμένα και απολυταρχικά και αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία κυβερνούν [ίσως και για δεκάδες χρόνια] στες πλείστες των χωρών σ’ αυτές τες ηπείρους.
Οι κινητοποιήσεις του κόσμου [που δεν αντέχουν πλέον να ζουν στην φτώχια κι την ανέχεια ενώ οι χώρες τους είναι πλούσιες ή/και δεν ανέχονται την απουσία στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθέριων] έχουν βάλει σε ανησυχία τα ντόπια αντιδραστικά [φιλο-ιμπεριαλιστικά], αντιδημοκρατικά και προσωποπαγή [αλλά και οικογενειοκρατούμενα] καθεστώτα στες χώρες που προανάφερα [κι όχι μόνο]. Τούτα [τα καθεστώτα] μέσα στο πανικό τους και την προσπάθεια τους να κρατηθούν στην εξουσία, την μια χρησιμοποιούν βία κατα των εξεγερμένων και των διαδηλωτών, ενώ την άλλη επιχειρούν με διάφορες συμβιβαστικές προτάσεις να κατευνάσουν τα πνεύματα.
Να σημειώσω πάντως ότι σε αρκετές χώρες της Αμερικής του Νότου, τα πράματα άρχισαν να αλλάζουν προς το καλύτερο [και να βελτιώνονται σημαντικά για τους χαμηλά αμειβόμενους και γενικά για όσους δεν είχαν πριν στον ήλιο μοίρα] μετά την ανάληψη [μέσα από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες] της εξουσίας από αριστερίζοντες Προέδρους [όπως ας πούμεν, στην Βενεζουέλα, την Βολιβία, τη Νικαράγουα, το Σαλβαντόρ, το Εκουατόρ].
Δυστυχώς όμως κάποιες άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, βρίσκονται στην άκρως αντίθετη πλευρά [της αριστερής όχθης]. Έχουν δικτατορικά, απολυταρχικά κι ανελεύθερα καθεστώτα που είναι σίγουρα και υποχείρια των αμερικάνων του Βορρά - οι πασίγνωστες “Μπανανίες”! [Σημ.: Μπανανία είναι μια χώρα που είναι κατ’ επίφαση μόνον δημοκρατία, ενώ στην πραγματικότητα διοικείται από τα ιδιωτικά συμφέροντα ή/και ξένες πολυεθνικές εταιρείες]. Κύρια και κυρίαρχα αρνητικά χαρακτηριστικά αυτών των χωρών είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση και η ανέχεια, κι αυτό για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Άστε που ΔΕΝ υπάρχει [υπ’ αυτά τα δεδομένα] απολύτως ΚΑΜΙΑ προοπτική για βελτίωση της κατάστασης.
Να αναφέρω χαρακτηριστικά,
- την Αϊτή, που δεν την έφταναν η διαχρονική φτώχεια και κακοριζικιά της, τα προβλήματα αυξήθηκαν στο πολλαπλάσιο μετά τον περσινό [τέτοια εποχή έτυχε] καταστροφικό σεισμό(!) που έπληξε την χώρα, αφήνοντας πίσω 220 χιλιάδες νεκρούς και 1,2 εκατομμύρια άστεγους [σημ.: Η Αϊτή έχει πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους]. Και τώρα μέσα σ’ αυτές τες τραγικές καταστάσεις της προέκυψε σαν “πουπανωπροίτζιην” και η επιδημία χολέρας. "Όπου φτωχός τζι’ η μοίρα του" [που λαλούσαν τζιαι οι πρωτινοί]! Πέραν όμως όλων τούτων των τραγικών καταστάσεων ο πάμφτωχος αϊτινός λαός έχει και την κυρίαρχη ελίτ της χώρας να κερδοσκοπεί με τα εκατομμύρια [δολάρια και ευρώ] που στέλνονται για βοήθεια. [Στην Αϊτή αναφερθήκαμε και πέρσι τέτοια εποχή όταν έτυχε ο σεισμός, στην ανάρτηση μας με αρ. 3/2010 και link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/01/32010.html],
- την Γουατεμάλα [μια χώρα με έκταση περίπου 109.000 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους – δηλ. είναι περίπου όση και η Ελλάδα]. Όμως είναι επίσης μια χώρα με τον υψηλότερο δείκτη χρόνιου υποσιτισμού. Περισσότερος από το μισό πληθυσμό ζει σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα. Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και μεγάλες αντιφάσεις, που παρά τη μεγάλη παραγωγή πλούτου, και παρόλο που η χώρα είναι παραγωγός τροφίμων, το 49% των παιδιών μας κάτω των 5 ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό,
- την Κολομβία με τα καρτέλ της κοκαΐνης να κυριαρχούν στην οικονομική και πολιτική της χώρας και τες επιθετικές της διαθέσεις κατά της γειτονικής της Βενεζουέλας,
- το κατεχόμενο από τους βορειο-αμερικανούς Πουέρτο Ρίκο, στην πρωτεύουσα του οποίου [το Σαν Χουάν] τον Δεκέμβρη υπήρξε άγρια καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων
- την Ονδούρα, όπου το καλοκαίρι του 2009 υπήρξε πραξικοπηματική ανατροπή του εκλεγμένου αριστερίζοντα Προέδρου. Αναφερθήκαμε στο θέμα αυτό σε δυο αναρτήσεις μας που θα βρείτε στα links http://aneforiwn.blogspot.com/2009/12/732009.html και http://aneforiwn.blogspot.com/2009/07/342009-howard-zinn-all-dogs-one.html.
Η «ανάγκη και η οργή» λοιπόν προκαλούν [όπως λέει και ο ποιητής – ο Κώστας Βάρναλης] τες κοινωνικές διαμαρτυρίες και τες εξεγέρσεις των πεινασμένων και των εξαθλιωμένων κατοίκων των περιοχών και χωρών που προαναφέραμε. Πέραν όμως αυτής της αντικειμενικής πραγματικότητας υπάρχουν και τα πάθη, τα θρησκευτικά και τα εθνικά καθλως και οι ανάλογες αντιπαραθέσεις και ένοπλες συγκρούσεις, που έχουν σίγουρα τα δικά τους κοινωνικά αιτία. Τούτα κατα το μάλλον ή ήττον υποδαυλίζονται από ντόπιους και ξένους για εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων [οικονομικών πολιτικών ή/και στρατιωτικών]. Όπως ας πούμε, στο Σουδάν που με τον διαμελισμό του [την απόσχιση του νοτίου τμήματος του] κάποιες πολυεθνικές εταιρείες θα αποκτήσουν την αποκλειστικότητα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου. Άραγε κάτι τέτοιο να ισχύει και για την Δυτική Σαχάρα για την οποία έκαμα αναφορά στην ανάρτηση μου με αρ. 2/2011 και link: http://aneforiwn.blogspot.com/2011/01/22011.html]. Και διερωτούμαι και δκιαολίζουμαι: Δεν θα μπορούσαν οι Σουδανοί να προχωρήσουν σε ομοσπονδοποίηση της χώρας του και να τη διατηρήσουν ενωμένη; Πως το σκέφτονται αυτό οι κομμουνιστές και αριστεροί της χώρας;
[Σε επόμενες αναρτήσεις μου θα προσπαθήσω να ασχοληθώ πιο εξειδικευμένα και πιο αναλυτικά με το Σουδάν καθώς και με την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο]...
Πιο πάνω είπα πως «...κάτι σημαντικό και ριζοσπαστικό κινείται στον κόσμο πλέον»! Όμως έχω την ισχυρά άποψη πως για να υπάρξουν αποτελέσματα και ουσιαστικές δομικές κοινωνικές αλλαγές, αυτές οι κινητοποιήσεις, πρέπει πλέον πέραν από του να εκφράζουν την κοινωνική οργή να είναι και οργανωμένες, να χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένο πρόγραμμα και να έχουν καθαρούς στόχους! Δηλ. να επικεντρωθούν στην κατάργηση ξεπερασμένων θεσμών και στην εισαγωγή ριζοσπαστικών αλλαγών, όπως και στην ανατροπή των φαύλων και διεφθαρμένων καθεστώτων, των “απαρχαιωμένων” δικτατοριών και των συντηρητικών οικογενειοκρατιών στες χώρες τους.
Τζιαι έχουν άδικο, ρε Κουλία, αν οι όποιοι πολίτες αυτών των χωρών ψάχνουν, είτε για πολιτικούς λόγους, είτε για καθαρά βιοποριστικούς καταφύγιο στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου;
Anef_Oriwn
Παρασκευή 14/1/2011
*****************************
Υστερόγραφον Νο. 1, 15/1/2011 – 3:20 μ.μ.:
Σήμερα στην εφημερίδα “Σημερινή”, στην καθημερινή στήλη του Μάριου Δημητρίου, “Εξ αφορμής”, υπάρχει ένα σχετικό με την Τυνησία κείμενο [του κου Δημητρίου], υπό τον τίτλο “Ένας σκλάβος αυτοπυρπολείται στην Bouzid” [link: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks%20aformis/345485]. Σ’ αυτό ο συγγραφέας μιλά τόσο για τον αυτοπυρπολισμό του Τυνήσιου μικροπωλητή [στον οποίο αναφέρθηκα μίλησα κι εγώ πιο πάνω], όσο και γενικότερα για τα γεγονότα και την πολιτική κατάσταση στην Τυνησία. Παραθέτει μάλιστα και μια δήλωση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Ζαν Μαρκ-Αρό, με την οποία χαρακτηρίζει την Τυνησία ως «διεφθαρμένο αστυνομικό κράτος». Κι όπως πού σωστά επισημαίνει ο κος Δημητρίου «... κι αυτό είναι βέβαια μια μεγάλη είδηση, γιατί οι πολιτικές δυνάμεις στη δημοκρατική Δύση και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, για πολλά τώρα χρόνια σιωπούν, αφήνουν στο απυρόβλητο και στην ουσία καλύπτουν τις απαίσιες δικτατορίες των μουσουλμανικών κρατών στη βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία». Ως γνωστόν η Τυνησία [όπως και η Αλγερία και το Μαρόκο] αποτελούν αγαπημένους και φτηνούς πάνω απ’ όλα τουριστικούς προορισμούς για τους γάλλους [κι όχι μόνο] τουριστών. Όμως γιατί εξανίστασαι κε Δημητρίου; Η «δημοκρατική Δύση» πρώτα λειτουργεί στην βάση του καπιταλιστικού συμφέροντος [με τα κράτη δορυφόρους της] και έπονται οι όποιες [ευρωπαϊκές] αρχές!
[Την Τυνησία την είχα κι εγώ στα υπ’ όψη μου για ένα ταξίδι πριν μερικά χρόνια σε περίοδο παχιών αγελάδων] ...
Κείμενα για την Τυνησία και τον αυτοπυρπολισμό του Τυνησίου μικροπωλητή θα βρείτε και στα Blogs, “NOCTOS” [link: http://noctoc-noctoc.blogspot.com/2011/01/mohamed-bouazizi-man-who-toppled.html ] και “Radical Desire” [link: http://radicaldesire.blogspot.com/2011/01/night-in-tunisia.html ].
Καλά δκιαβάσματα!
Anef_Oriwn
Σάββατο 15/1/2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
30 σχόλια:
Ρε φίλε,μεν τους βάλλεις ιδέες για εξεγέρσεις και τέτοια!Και στην Κύπρο επικρατεί...εξαθλίωση,πείνα,ανεργία,δικτατορία,καταπίεση και συλλήψεις...χιλιάδων Ξενήδων!Αρκούν πολλά νομίζεις να σιονωστούν μες στες στράτες τα... μιλιούνια του ΕΛΑΜ,της Χρυσής Αυγής και του ΕΥΡΩΚΟ τζιαι να κάμουν το Χριστόφιαν αλέ ππερέ;Παρεμπιπτόντως έμαθες γιατί τα στάγκωσεν το W.C;Ενν γίνεται ο ...ανθέλληνας ο Μιχάλης να θυμήθηκε το ενωτικό δημοψήφισμα τζιαι τούτοι οι ...Ελληναράδες ναν ζωντανοί τζιαι μα το ξιχάσαν!Κάτι τρέχει στα γύφτικα!
Φίλε Arxiepiskopε,
Απ’ ότι καταλαβαίνω έχασες τη διασκέδαση ΣΟΥ! Λαλείς να ‘κλεισαν τελικά τον βόθρο του W.C. Blog; Εχάθηκε τζι’ ο Η.Β.! Και τώρα τι θα γίνουμεν χωρίς ΝταμπλουΓιουΣιτάδες; Λες η διακοπή των αναρτήσεων στο ακατονόμαστο Blog να ‘χει σχέση με το ότι ο Νικόλας ο Παπαδόπουλος ήταν άρρωστος τελευταία; Κάτι τέτοιο πέρασε από τον νουν μου!
Πάντως είδαμε πολλά shονώσματα τους «... μέσ’ τες στράτες», όπως τότε με τα “αναμμένα φώτα των αυτοκινήτων”!
Λαλείς ναν ο Νικόλας ο διαχειριστής;Τζι εγιώ ενόμιζα πως ήταν μόνο συγχρηματοδότης!Εκτός τζι αν εχαθήκαν γιατί ενν απασχολημένοι με το να σκάφτουν κρησφύγετα για να γλυτώσουν που τες διώξεις!
Όντως!
Εμείναμεν στον καζαμία (Α' μέρος)...
Ούτε καν τον καζαμίαν εν εκαταφέραν να τελειώσουν τα κοπέλια (για να δούμε αννεν τζιαι ο ANEF μέσα...)
Σιγήν ιχθύος τζιαι ο ΗΒ...
Ο εμπροσθοφύλακας μόνο με αναδημοσιεύσεις...
Έμεινεν η "πρώτη γράμμη" σε μάχιμη κατάσταση και φυσικά το γΕΛΑΜε...ενώ το ΚΕΑ διοργανώνει εκδήλωση για τον Γρίβα στις 24ρις...
Όσο αφορά την ανάρτηση, τι να πει κανείς, μόνον οδύνη για τα βάσανα των λαών μπορούμε να αισθανούμαστε...
Λαλείτε να τους επήραν μαζικά σε κανένα σεμινάριο ρε κοπέλια;
Εμακαρίστην επίσημα(το ανήγγειλε με δακρύβρεκτη ανάρτηση) το WC.Επίσης το Ποντίκι από χθες αναρτά το πιο κάτω:---"14/01/2011 (364)
Δεν υπάρχουν άρθρα για αυτό το τεύχος." Φίλε ΑΝΕΦ,λαλείς να τους επήρεν πρέφαν τελικά ο Ττόμης τζιαι να τους έκοψεν ούλλους τες επιχορηγήσεις;Θκιάολε μαύρε,(κουλιακό),εκατάλαβες πως χάνουμεν τζι εμείς το ψουμίν μας;(Αν ζούσε ο μακαρίτης ο ΠΕΝΤΑΡΟΓΙΩΡΚΟΣ θα έκανε ανάρτηση με τίτλο "Ο Ανεφίσκοπος έπεσε στα δίκτυα του αιρετικού Πεανταρόγιωρκου!Αποκάλυψε ότι πληρώνεται από την Επαγρύπνηση").Πάντως ένα φιλολογικό τους μνημόσυνο με αναδημοσίευση των πιο πετυχεμένων ηλιθιοτήτων τους περιμένω να τους κάμεις στες σαράντα τους!
εν τζαι σημαίνει ότι όπου υπάρχουν εξεγέρσεις, και κάτι ριζοσπαστικό γίνεται εννά έχουμε και άνοδο της αριστεράς. κυριώς στην αφρική και στη μέση ανατολή η αριστερά έχασε το παιχνίδι προ πολλού. Κάτι πάει να κάμει στη Λατιτική αμερική, αλλά προς το παρόν υπάρχει ένας έντονος βερμπαλισμός, με πολλές συγκεγχιμένες πληροφορίες για να μπορέσω να πω ότι όντως να πω ότι στηρίζω τες προσπάθειες που γίνονται.
Δεν κολούν παντού τα σχήματα μας, οι συγκρούσεις δεν είναι παντού οι ίδιες.
Αρχικά να πούμε ότι τα σημερινά δικατορικά καθεστώτα σε αλγερία, τυνησία, και αίγυπτο, το κόμμα το οποίο σήμερα κυβερνά κάποτε ήταν το ίδιο εθνικοαπελευθερωτικό - και κάποια ήταν μάλιστα και σοσιαλιστικά. Εξου και έχουν κυριώς ισλαμική αντιπολίτευση.
Στην αίγυπτο το κύριο ρεύμα εκδημοκρατισμού είναι η μουσουλμανική αδελφότητα. Με πολλά κοινωνικά προγράμματα, έντονη παρουσία της νεολαίας και των χαμηών κοινονικών στρωμάτων. Η αριστερά εν κάτι σαν ανάμνηση. Και ήταν ξεκάθαρη η κόντρα του διαδόχου του νάσερ με την αδελφότητα, ώσπου ήρτε τωρά η αλ γκαίντα να επιτεθεί στους κόπτες τζαι να μπουρδουκλώσει τη κατάσταση εντελώς.
στο σουδάν που την άλλη κυβερνούν οι άραβες μουσουλμάνοι, με έντονη τη ακραία επιβολή της σαρίας. είχαν ένα εμφυλιο με τον χριστανικό νότο, και τον τελευταία χρόνια αφήκαν ομάδες τοπικών ήγετών αδέσποτους να επιτίθενται σε μουσουλμάνους μη- άραβες του νταρφούρ. Η δύση δεν την πολοκόφτει, και η μόνη που μπλοκάρει την όποια διεθνή παρέμβαση είναι η ιμπεριαλιστική κίνα, η οποία εν τζίηνη που πιάνει το πετρέλαιο τζαι εν τζίηνη που διά όπλα στο καθεστώς του σουδάν.
Μεν γυρέφκεις αριστερούς στο σουδάν. Δεν θα έβρεις. Δεν κολλά η κατάσταση σε σχήματα της δυτικής ευρώπης. ούτε το διαίρει και βασίλευε κολλά. Δεν έχει κάτι να κερδίσει η δύση αν μοιραστεί τζι αν μεν μοιραστεί το σουδάν.
τωρά αν τελικά το σουδάν διασπαστεί δεν μπορώ να καταλάβω πως φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι τούτο είναι διαίρει και βασίλευε. και ότι η ομοσπονδία είναι η ενδεδειγμένη λύση. έφκαλε φιρμάνι η αριστερά ότι η ομοσπονδία είναι η ενδεδειγμένη μορφή επίλυση τέοιων διενέξεων, τζαι δεν το πήρα χαπάρι ;
γιατί να μην είναι η αυτοδιάθεση του νότου ; Γιατί το παταπιεσμένο έθνος του νότου να μην έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, από τους καταπιεστές του βορά;
Η λατινική αμερική είναι πιο εύκολο να τη καταλάβουμε γιατί ναν και αυθαίρετα τα σύνορα, οι εμφύλιοι τους και τα πολιτικά τους συτήματα εν πιο κοντά στα δυτικά σχήματα μας. Η κόντρα τζαμέ εν πιο εύκολο να τη διαχειριστούμε γιατί το αριστεροί δεξιοί εν πιο εύκολο να το συλάβουμε.
τωρά η αφρική και η μέση ανατολή, εκτός του ότι υπάρχει μια έντονη απουσία της αριστεράς, δεν υπήρξε ποτέ καπιταλισμός, οι συλλογικότητες τους εν γυρώ που τες θρησκείες, έθνη ή φυλές. έχουν περίεργες δομές η καθε μια με ένα σωρό φύλλαρχους...... και σε κάθε τόπο διαφορετικά.... εν δύσκολο να φκεις που μέσα τζαι να βολέψεις στο σχήμεα προλετάριοι - κεφάλαιο, τζαι αριστερά/ αντιιμπεριαλιστικά καθεστώτα vs δυτικούς δορυφόρους.
διαδηλώσεις και εξεγέρσεις είχαμε τα τελευταία χρόνια και στο αντιδυτικό ιράν, στη σοσιαλιστική βιρμανία, στη κίνα και ο ραούλ κάστρο σκέφτεται σαν τον γιωργάκη και τον κάμερον να μειώσει τον δημόσιο τομέα.
έτσι εν ο κόσμος περίεργος
Ε όι!
Εν το πιστεύκω! επαραδώσαν τη σκυτάλη στον νεκρό εμπροσθοφύλακα...
Τι έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στο WC?
Μην ήταν η παράδοξη ανάρτηση του Θεόφιλου για το ποια λύση θέλουμεν οι ομοσπονδιακοί;
Μην ήταν η σύμπλευση τους με τους ακροδεξιούς σε όλες τις εκφάνσεις τους και δραστηριότητές τους (όπως την τελευταία έξω που το προεδρικό;)
Μην είναι ο νέος νόμος που κυοφορείται για την διάδοση ρατσιστικών ιδεών...;
Πάντως μετά την πρωτοχρονιά κάτι έχει αλλάξει...
Δεν μπορώ να το προσδιορίσω αλλά νομίζω πως οι εκλογές που έρχονται "σπάζουν" τις συμμαχίες των απορριπτικών.
(Τελικά, ετιμήσαν σε ANEF...έστω και την υστάτη!)
.......................
Η κατάσταση στη λατινική θέλει προσεκτική μελέτη...
Έννεν εύκολο να εξαχθούν στέρεα αποτελέσματα, έχουμεν απόσταση.
Κάποιος φίλος έκαμε "πορεία" που την Χιλή ως το Μεξικό, με λεωφορεία τζιαι τρένα...
Έμεινεν επίσης με την απορία...
"Δεν μπορώ να το προσδιορίσω αλλά νομίζω πως οι εκλογές που έρχονται "σπάζουν" τις συμμαχίες των απορριπτικών."-Φίλε ν.ε,νομίζω κτύπησες κέντρο.Ήδη ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ σφάζονται χωρίς βαμβάκι κι όπου να'ναι θ'αρχίσουν τα όργανα με το ΕΥΡΩΚΟ.Βλέπεις όλοι επιδιώκουν να υφαρπάσουν-ο ένας από τον άλλο-τις ψήφους των δονκιχοτών.Άσε που τους μπαίνει από την εξωτερική και το ΕΛΑΜ!Η κοινή "ιδεολογία" τους-το μένος κατά του Χριστόφια και της λύσης-κάπου εδώ τελειώνει.Μετά τις εκλογές,μόλις συνέλθουν από τον μπάτσο,μάλλον θα ξαναρχίσουν.Εκτός κι αν όντως ο Ττόμης κατάλαβε πως δεν κάνεις πολιτική με υποστηρικτές αυτής της εμβέλειας και αυτού του νοητικού επιπέδου.Φαντάστου,δηλαδή,να περίμενε ο Χριστόφιας χαϊρι με υποστηρικτές τους Πενταρόγιωρκους και την ΕΔΕΚ Πάφου και με επιχείρημα τον ...καλό καραβοκύρη του Τάσσου!
Περιμένω τζιαι γω να ξανασυνασπιστούν μόλις τελειώσουν οι εκλογές τζιαι ξαναμετρήσουν τα κουτσιά τους.
Ο Ττόμης μπορεί να εσυμβουλεύτηκε κανένα πιο "πολιτικόν" τζιαι αποφάσισε να κόψει σχέσεις με τους ακραίους για ένα διάστημα τζιαι μέχρι τις εκλογές, μετά το κάζο με το ΕΛΑΜ...
Αν έτσι έχουν τα πράματα με τον Ττόμη,όπου να 'σαι άκου τζιαι τα χαπάρκα του Ποντικιού τζιαι της Αντιλογίας.Ίδωμεν!
Μιχάλη, Arxiepiskopε & Νέε Ελληνοκύπριε,
Παρ’ όλο που είναι εκτός θέματος το ζήτημα του το πως και γιατί [μυστηριωδώς και] όλως παραδόξως το W.C. [Water Closet] Blog κατέβασε τα ρολά, εν τούτοις θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να πω δκυο κουβέντες μια και θίχτηκε τούτο το ζήτημα.
Όντως το κλείσιμο του εν λόγω ακατονόμαστου Blog προκαλεί ερωτηματικά ... Κι αυτό αν κάποιος λάβει υπ’ όψη τον κομπασμό των διαχειριστών του Blog ότι «τούτον» ήταν ένα ιστολόγιο με πολύ ψηλή επισκεψιμότητα και ότι είχε ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών αποτελούμενο από Ρί-μαχους κι Υπέρμαχους [«στρατηγώ τα νικητήρια»], Πράξαντρους και Κρά-κραξαντρους, Ονήσιλους και Ονό-shυλλους, Ευαγόρες και Τεύκρους, «παρδαλά», αλλά και μονόχρωμα κατσίκια(!), τσο΄λυες και τραούλια, Θεόφιλους, Θεό-γλειφτους κι Αλλαχ-οχτρούς, Αλωνάρι(δ)ες αλλά και Θεριστές των καλλών [ομορφιών] της όποιας Αγησιστράτης ή/και Γαμησιστράτης και ωραίας ελληνίς!!!
Όπως και να ‘χει το ζήτημα ΕΜΕΙΣ έχουμε μείνει με δκυο shείλη καμένα! Τι θα γίνουμε χωρίς “ΝταμπλουγιουΣιτάδες”;! Αν νομίζετε πως αυτοί στους όποιους ΜΑΣ/ΣΑΣ παραπέμπουν [όπως Εμπροσθοφύλακας ή οι σοσιαλφασίστες του “Cyprus Indymedia”, ή ο Ενωτικός 13, ο Σάββας Παύλου, ο υβριστής Βάσος Φτωχόπουλος – μακάριοι οι φτωχοί των πνεύματι – ο Αχνιώτης και κουμπάρος του Νικώλα, Χρίστος Σενέκης, ο αγωνιστής Ξενής Ξενοφώντος, αλλά και ο ερμαφρόδιτος Μαρίνος Κλεάνθους [παει για υποψήφιος του ΔΗΚΟ «τούτος»!], θα αναπληρώσουν τες μαλακίες του W.C. Blog, κάπου κάμνουμε λάθος! Σαν τα “Κοπέλια” της Επιτροπής, εν θα ‘βρούμε ΚΑΝΕΝΑ άλλο! [Πάντως είναι αξιοσημείωτο το ότι στα «άλλα αντικατοχικά Blogs» δεν κάμνουν αναφορά στο μπλογκ του Η.Β. και το Pentaro!
Τώρα γιατί κλείσανε το μπλόγκιν τους και ΜΑΣ αποχαιρετήσανε δακρυβρέχτως και σπαραξικαρδίως, ΜΟΝΟ οι ίδιοι ξέρουν τους ακριβείς λόγους! Εγώ μπορώ να εικάσω λίγο πολύ τα εξής:
- Ή τους κόψανε τα επιδόματα, όπως το “ανθυγιεινής εργασίας” [εργάζονταν μέσα σε βόθρο!] και το σάντουιτς κοκακόλα μετά από κάθε μετά post [δεν είναι όπως την Αγρύπνηση που πληρώνει με ζεστό παραδάκι και με ταξιδάκια], ή
- Κατάφερε η Αγρύπνηση και έμπασε δικούς της ανθρώπους μέσα στον κύκλο των Επιτρόπων και Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράματα, ή
- Διάφοροι επώνυμοι πολιτικοί [όπως ο Νικωλάκης, ο Κουλίας, ο Παπαδάκης και άλλοι], που έδωσαν συνεντεύξεις στο Blog αντιλήφτηκαν ότι έμεναν εκτεθειμένοι [λόγω του φασιστικού και ρατσιστικού προφίλ του Blog] και ζήτησαν [εν όψει βολευτικών εκλογών] να διαχωρίσουν τες θέσεις τους από το Blog, κάτι που οδηγεί σε προσωρινή [τουλάχιστον] αναστολή της λειτουργίας του. Καθόλου παράξενο να διαγράψουν τελείως το Blog ή έστω τες επίμαχες συνεντεύξεις [όπως έκαμε και ο Arxiepiskopos – Μαϊμούνας στο δικό του blog, όταν κατάλαβε ότι για τες αναρτήσεις του θα μπορούσε να διωχτεί ποινικά] ...
Πάντως [οφείλω να πω ότι] κι εγώ πιστεύω ότι θα επανέλθουν δημήτριοι και δριμύτεροι [με πιο πολλές τσιόφτες και μαλακίες] μετά τες βουλευτικές εκλογές ...
...όντως, η μη αναφορά σε πένταρο, ΗΒ δείχνει ότι κάτι εν επήε καλά...
Εν να περάσουν δύσκολες στιγμές οι "μορφωμένοι νέοι" μέχρι τις εκλογές...
"...Όποιος ψάχνει πέρα από την κεντρική απαίτηση για λιγότερη κυβέρνηση που κρατά ενωμένο το Tea Party, βρίσκει ένα σύννεφο θεωριών συνωμοσίας που συνοδεύονται από μια βίαιη εικονογράφηση. Ο Ομπάμα χαρακτηρίζεται ένας ξένος που είναι ανάξιος να είναι πρόεδρος. Είναι σοσιαλιστής ή, ενδεχομένως, φασίστας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνωμοτεί με τους ξένους για την υπονόμευση του νομίσματος. Ο Τζορτζ Σόρος είναι υποχείριο ξένων δυνάμεων και θέλει να ανατρέψει την αμερικανική κυβέρνηση. Σε περιοχές του Μίσιγκαν εφαρμόζεται η σαρία.
Οι κατηγορίες αυτές δεν εκτοξεύονται μόνο στο περιθώριο του Διαδικτύου. Οι κατηγορίες εναντίον του Σόρος εκτοξεύτηκαν από τον Γκλεν Μπεκ, τον αγαπημένο σταρ του Fox News και του Tea Party. Οι ισχυρισμοί για τη σαρία διατυπώθηκαν από τη Σάρον Ανγκλ, υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία στη Νεβάδα.
Ο Τζέσι Κέλι, αντίπαλος της Γκίφορντς στις πρόσφατες εκλογές που υποστηρίχθηκε από το Κίνημα του Τσαγιού, φωτογραφιζόταν με μαύρα γυαλιά να κρατά ένα πολυβόλο. Οσο για τις κατηγορίες εναντίον του Ομπάμα, είναι καθημερινές. Ο Τρεντ Φρανκς, συνάδελφος της Γκίφορντς στην αντιπροσωπεία της Αριζόνα στο Κονγκρέσο, έχει χαρακτηρίσει τον αμερικανό πρόεδρο «εχθρό της ανθρωπότητας».
Έχουμε κι εμείς το δικό μας tea party;Βεβαιότατα!Ποιοι το αποτελούν;Το μακαρία τη λήξει WC,η εκπομπή "Αντιλογία" του Λόγου,το φασιστικό ΕΛΑΜ,η "εφημερίδα Κυπριακό Ποντίκι,η Μάχη,ο Χριστόδουλος ο Αυκορίτης και λοιποί,με κοινό γνώρισμα τη χρηματοδότηση από τον Ττόμη Β'.Μετά το μακελιό στην Αριζόνα φαίνεται πως ο χρηματοδότης τα χρειάστηκα.Γιατί δεν είναι βλάκας αλλά πονηρόπελλος!Σου λέει φανατίζω με όλα αυτά τα μέσα καμιά δεκαριά πελλούς.Ανάμεσά τους υπάρχουν και άτομα μειωμένης νοημοσύνης ,οπως για παράδειγμα ο γνωστός...καταζητούμενος ΕΔΕΚ Η.Β.Αυτός ακόμα πιστεύει ότι εγώ κι ο ΑΝΕΦ είμαστε το ίδιο πρόσωπο!Πόσο δύσκολο είναι για ένα βλάκα φανατικό να τραβήξει ένα όπλο και να καθαρίσει το Χριστόφια ή το Συλικώτη ή κι εμένα,αν τον έχουν πείσει πως είμαστε προδότες που θέλουμε να τουρκέψουμε την Κύπρο και ότι καθαρίζοντάς μας σώζει την πατρίδα;Γι' αυτό τα μάζεψε κι ο Ττόμης,γι'αυτό ξέχασε κι Κουλίας να παραστεί στη δεύτερη συγκέντρωση του ΕΛΑΜ.
Να καταθέσω όμως και μερικά σχόλια επί του θέματος της ανάρτηση μου – και το θέμα μου δεν είναι φυσικά το κλείσιμο του W.C. Blog!
Steliε Papalangi,
Shερετώ ΣΕ και καλωσορίζω την επανεμφάνιση ΣΟΥ στα blogοσφαιρικά ερτζιανά!
Τζιαι παμε αμέσως σε μερικές παρατηρήσεις πάνω στα όσα γράφεις στο σχόλιο ΣΟΥ:
1. Κατ’ αρχάς επειδή είμαι τζιαι νάκκον “diesel” στις ορολογίες κάμνεις μου σε eurocents τι είναι «τούτος» ο «βερμπαλισμός» που υπάρχει στην Νότια Αμερική και πως τούτος συνδυάζεται με άλλα λεγόμενα ΣΟΥ για την εν λόγω περιοχή όπως ας πούμεν ότι η «... κόντρα τζαμέ εν πιο εύκολο να τη διαχειριστούμε γιατί το αριστεροί δεξιοί εν πιο εύκολο να το συλάβουμε»;
2. Θα συμφωνήσω όμως μαζί ΣΟΥ ότι «...κυριώς στην αφρική και στη μέση ανατολή η αριστερά έχασε το παιχνίδι προ πολλού ...» και ότι εκεί «...υπάρχει μια έντονη απουσία της αριστεράς ...». Και τούτο σίγουρα δεν οφείλεται στο ότι «... δεν υπήρξε ποτέ καπιταλισμός ...», όπως λες. Αντίθετα σε χώρες όπως το Ιράκ και το Ιράν υπήρξε καπιταλιστική ανάπτυξη [λόγω πετρελαίου] και δημιουργήθηκαν και ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα. Πιο πολύ ίσως να ισχύει η άλλη τοποθέτηση ΣΟΥ, ότι δηλ. απουσία ισχυρής Αριστεράς [κυρίως στην Αφρική] να οφείλεται στο ότι «... οι συλλογικότητες τους εν γυρώ που τες θρησκείες, έθνη ή φυλές. έχουν περίεργες δομές η καθε μια με ένα σωρό φύλλαρχους...... και σε κάθε τόπο διαφορετικά...».
3. Όμως παράλληλα σ’ όλες αυτές τες χώρες τα κομμουνιστικά κόμματα τέθηκαν εξ αρχής στην παρανομία και σε διωγμούς με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να μαζικοποιηθούν και να μπορέσουν να προβάλουν ανοικτά και να προωθήσουν υπαλλακτικές πολιτικές. Σε κάποιες χώρες [όπως στο Μαρόκο, την Αλγερία, το Ιράν, το Αφγανιστάν] απάλειψαν και τη λέξη «κομμουνιστικό» από την ονομασία τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.
4. Πάντως τούτο έχει κι ως συνέπεια το πολιτικό κενό που δημιουργεί η έλλειψη μαζικής Αριστεράς στις χώρες αυτές καλύπτεται από ισλαμιστικές φονταμενταλιστικές δυνάμεις, οι οποίες αποκτούν όλο και πιο ισχυρά λαϊκά ερείσματα [όπως ας πούμεν, η “Χαμάς” στην Λωρίδα της Γάζας και η “Χεζμπολάχ” στον Λίβανο.
5. Όμως η Αριστερά δεν πρέπει να αντικρίζεται πλέον τυπικά και δογματικά για να «... βολέψει στο σχήμα προλετάριοι - κεφάλαιο, τζαι αριστερά/ αντιιμπεριαλιστικά καθεστώτα vs δυτικούς δορυφόρους». Πρέπει να θεωρείται και ως η υπαλλακτική πρόταση στο συντηρητισμό, φεουδαρχικές και πρωτόγονες μορφές οργάνωσης της κοινωνίας και τες δομές της [με τες φυλές και τους φύλαρχους] και την οπισθοδρομική πορεία αυτών των χωρών. Τα ντόπια καθεστώτα που τις κυβερνούν, [συνήθως αντιδραστικά και διεφθαρμένα] δημιουργούν και σχέσεις πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης με τες πολυεθνικές. Εδώ μπαίνει πλέον και το κεφαλαίο “αντιιμπεριαλισμός” όχι όμως όπως το αντιλαμβάνονται και το εννοούν οι “αριστεροί εθνικόφρονες” [Γι’ αυτούς όμως σε νέα παρέμβαση μου] ...
6. Στο Σουδάν [όπου παρεμπιπτόντως υπάρχει και Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο είναι και ενάντια στην απόσχιση του Νότου και τον διαμελισμό της χώρας], «το διαίρει και βασίλευε κολλά», γιατί αν ο χριστιανικός Νότος “απελευθερωθεί” από τους άραβες μουσουλμάνους που κυβερνούν τη χώρα, τότες οι νότιοι θα μπορούν πιο ελευθέρα να καλέσουν τες αμερικανικές πολυεθνικές των πετρελαίων για να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα του Νότου.
7. Η Βιρμανία ΔΕΝ υπήρξε σοσιαλιστική, αλλά ούτε και η Κίνα [όπως και η Βόρειος Κορέα] είναι σήμερα κομμουνιστικές. Δεν είναι τα ράσα που κάνουν τον παπά!
8. Σίγουρα [κι όπως λέει και ο Νέος Ελληνοκύπριος] «Η κατάσταση στη λατινική θέλει προσεκτική μελέτη...», αλλά αυτό δεν μπορεί να μας εμποδίσει αν δούμε ότι κάτι αλλάζει ή όπως λαλεί τζι’ ο Λινοπάμπακος για την Τυνησία «Θα δειξει βεβαια αν θα απλωθει ανατροπη που εξεκινησε που τα οικονομικα θεματα..»
Για την Αριστερά και την Ομοσπονδία [ούτε κι εγώ πήρα χαπάρι αν «...έφκαλε φιρμάνι η αριστερά ότι η ομοσπονδία είναι η ενδεδειγμένη μορφή επίλυση τέτοιων διενέξεων»] και για τους “αριστερούς εθνικόφρονες” θα τα πω σε νέα μου παρέμβαση.
To Christofias Watch siga siga ekatse ti mapa hame kai twra siwpase teleia.
O logos aplos.
Aytoi poy toys estiriksan vlepoun pws to paixnidi toys einai mallon hameno.
Aytoi pou tous estiriksan exoun gia prosxima ton patriwtismo tin ellinikotita klp alla to mono pou tous kofkei einai na synexisoun na einai meros tou oikonomikou katestimenou tis Kyprou.
Aytoi pou tous stiriksan kratane twra pisines gia na prokamoun na paiksoun thetiko rolo stis ekselikseis kai meta-an yparksei lysi- na parastisoun pws ola einai ok.
Einai polla aplo to ti symvainei.
Aytoi pou stiriksan to Cristofias Watch EINAI to oikonomiko katestimeno tis EOKA pou kyverna ti xwra apo tin aneksartisia kai pou den thelei na hasei pronomia apo mia lysi.
Opotan etoimazontai sigana sigana na pane me ti lysi otan ayti erthei.
Edwkane loipon diatagi stoys afeleis Paraxandrous Rimaxous kai loipoys na bgaloun ton skasmo.
Eks' ou kai i teleia amixani kai ligologi anakoinosi toys poy den kolaei poutehna me tis korwnes pou mas eixan sinithisei.
Paizei vevaia kai aytopou leei o Anef na einai gia ligo i pafsi kai na epistrepsoun xeiroteroi meta tis vouleytikes.
Paizei kai kati allo.
Na katalavan monoi tous pws den paizoun kanena rolo afou kanenas den tous pire potes sta sovara meta to prwto mikro diastima-meta katalavane oloi ti noumera isane.
Sygnwmi gia ta greeklish-kati epathe to computer kai den allazei ti grammatoseira se ellinika.
Steliε Papalangi,
Συνεχίζω απ’ εκεί που έμεινα με 2-3 ακόμα σημεία που δεν πρόλαβα να τα καταθέσω ψες:
9. Κατ’ αρχάς να πω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα του Σουδάν ήταν [κάποτε] μαζί με το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα τα ισχυρότερα στον Αραβικό κόσμο [και μαζί με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα από τα πιο ισχυρά στην Αφρική]. Τέθηκε εκτός νόμου, τα στελέχη και μέλη του διώχτηκαν αγρίως [πολλοί φυλακίστηκαν κι άλλοι δολοφονήθηκαν – τα μέλη της ανώτατης ηγεσία του Κόμματος εκτελέστηκαν] και το Κόμμα αποδιοργανώθηκε μετά την συμμετοχή του σε μια αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση κατα του τότε στρατιωτικού δικτάτορα που κυβερνούσε τη χώρα Gaafar al-NimeiryΝιμεΐρι, τον Ιούλη του 1971...
10. Για του λεγόμενους [από ‘μενα] “αριστερούς εθνικόφρονες”:
Ο “αντιιμπεριαλισμός” τους χαρακτηρίζεται από μια εύηχη αντιιμπεριαλιστική [συνήθως αντιαμερικάνικη - στην Κύπρο και αντιβρεττανική] φρασεολογία. Παράλληλα όμως [αν αποτελούν την πλειοψηφούσα κοινότητα σε μια χώρα ή περιοχή] περιορίζονται στην απελευθέρωση και την ελεύθερη [οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη] της δικής τους κυρίαρχης εθνοτικής ή θρησκευτικής κοινότητας [όπως ας πούμεν της ελληνοκυπριακής στην Κύπρο]. Αν όμως συγκαταλέγονται στες μειοψηφούσες κοινότητες [ή έχουν πλούσιους φυσικούς πόρους τους οποίους θέλουν ή τους υποβάλλουν διάφοροι πως εν πιο σωστό να του εκμεταλλευτούν μόνοι τους] τότε τούτες οι κοινότητες προβάλλουν [υπό το πρόσχημα της αυτοδιάθεσης] αποσχιστικές τάσεις [όπως συμβαίνει με τους τπο7υρκοκύπριοςυ στην Κύπρο και με τους νοτιοσουδανούς στο Σουδάν] ... Κι εδώ υπεισέρχεται και το ζήτημα της ομοσπονδοποίησης ως μέσο για τη διατήρηση της ενότητας ενός τόπου ή μιας χώρας...
11. Για την Αριστερά και την Ομοσπονδία:
Όπως είπα και στην παρέμβαση μου με ημερομηνία 16/1/11 11:43 μ.μ., ούτε κι εγώ πήρα «χαπάρι» αν «… έφκαλε φιρμάνι η αριστερά ότι η ομοσπονδία είναι η ενδεδειγμένη μορφή επίλυση τέτοιων διενέξεων», όμως γιατί να μην αποτελέσει η ομοσπονδία τη διέξοδο [όχι κατ’ ανάγκη και την πανάκεια], για επίλυση εθνοτικών ή/και θρησκευτικών διαφορών σε κάποιες χώρες; Όπως κάπου έγραψε τζι’ κοινωνιολόγος Αντρέας Παναγιώτου [νομίζω σ’ ένα περιοδικό], η Ομοσπονδία αποτελεί μια ανώτερη μορφή δημοκρατικής εκπροσώπησης διαφορετικών οντοτήτων [εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων]...
Τι δηλαδή, όπου υπάρχουν διαφορετικές κοινότητες [έστω και μικρές] θα εξασκείται και το δικαίωμα της αυτοδιάθεση; Πόσα κράτη και σημαίες και εθνικούς ύμνους θα φτιάξουμε σ’ αυτόν τον κόσμο;
http://proudgaros.blogspot.com/2011/01/christofias-watch.html
ProudGaros,
Shερετώ ΣΕ και σε ξανακαλωσορίζω από τα μέρη ΜΑΣ!
Ωραίο και το τελευταίο post ΣΟΥ στο Blog ΣΟΥ για τους Γρουστοφογουωτσσιανούς! Τα λες ορθά, κοφτά τζιαι ξικούτσουλλα [καθαρά και σταράτα]!
Σίγουρα τα “Κοπέλια” του W.C. Blog είναι [φυσικοί και πολιτικοί] «... γόνοι κι απογόνοι του κατεστημένου της ΕΟΚΑ που διαφεντεύει και καταδυναστεύει τον τόπο 60 χρόνια τούρκικα ...», αλλά επέτρεψε μου να διαφωνήσω μες την τοποθέτηση ΣΟΥ ότι «... ψάχνουν την είσοδο στη νέα κατάσταση και κοιτάνε πως δεν θα μείνουν στην απέξω».
Οι λεγόμενοι Επίτροποι, γνωστοί και ως Απο(κατα)στάτες της Δημοκρατίας αναδιπλώθηκαν ανωμάλως, [και κατέβασαν τα ρολά του ακατονόμαστου μπλοκιού τους], μετά από παρατηρήσεις και συστάσεις των υψηλά ισταμένων προστατών του. Όπως ξανάπα παμε για [βουλευτικές εκλογές] και όσοι [επώνυμοι] ήταν/είναι πίσω τους συμπουρκώντας τους στην αντι-χριστοφιανική τους λασπολογία, εμείναν εκτεθειμένοι από τα γκεμπελικά τους ψευδή! Γι’ αυτό και είπαν τους μαζευτούν ούτως ώστε να σάσει καπως και το (ψευτο)δημοκρατικό τους profile/image. Ήδη έχουν αφαιρέσει από το blogκιν τους πολλά επιλήψιμα σημειώματα και σίγουρα θα αφαιρέσουν και posts! Αναλόγως των αποτελεσμάτων των εκλογών θα ξανακάμουν και την εμφάνιση τους είτε κάτω από την ίδια ταμπέλα [αν τα αποτελέσματα ενισχύουν το αντιομοσπονδιακό απορριπτικό μέτωπο], είτε με άλλο όνομα [αν δεν πάνε καλά στες εκλογές]...
Εδώ θα ‘μαστε! Τα λέμε ...
Αντιγράφω [για την Τυνησία] από το Blog “NOCTOC” [link: http://noctoc-noctoc.blogspot.com/2011/01/could-other-arab-countries-follow.html]:
Μήνυμα προς τη Δύση
«Αλλά αν οι Τυνήσιοι διαδηλωτές έχουν στείλει ένα μήνυμα αμφισβήτησης προς στους Άραβες ηγεμόνες, έχουν στείλει ένα μάλλον διαφορετικό μήνυμα προς τη Δύση.
Για δεκαετίες, οι Δυτικές κυβερνήσεις απεικόνιζαν την Τυνησία, ως μια όαση ηρεμίας και οικονομικής επιτυχίας- ένα μέρος που θα μπορούσαν να κάνουν επιχειρήσεις.
Έκαναν τα στραβά μάτια στη σκληρή καταστολή του προέδρου Μπεν Άλι προς τους αντιφρονούντες του καθεστώτος του - και αγνόησαν το γεγονός ότι, ενώ οι ελίτ ευημερούσαν, οι απλοί Τυνήσιοι δυσπραγούσαν.
Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έτρεξε να καταγγείλει τις υπερβολές της αστυνομίας της Τυνησίας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα κινηθεί προς ένα πιο δημοκρατικό μέλλον.
Καθώς οι ταραχές συνεχίζονταν στην Τύνιδα, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον - στο τέλος της επίσκεψης της στον Κόλπο- εξέδωσε μια φουσκωμένη κριτική για τη διαφθορά και πολιτική στασιμότητα στην περιοχή.
Η κυβέρνηση Ομπάμα - τσιμπημένη ίσως από την κριτική ότι ήταν πολύ δειλή σε αυτά τα θέματα- φαίνεται να έχει αισθανθεί ότι έπρεπε να μιλήσει ή να χάσει την αξιοπιστία της.
Το μέλλον κρύβει πολλούς κινδύνους.
Ένας από αυτούς είναι ότι η Τυνησία θα βυθιστεί στο χάος- ένα σενάριο που θα πείσει τους Άραβες ηγεμόνες να προσκολληθούν πιο σφιχτά στην εξουσία παρά να την μοιραστούν ή να την αποποιηθούν.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι η αναταραχή μπορεί να εξαπλωθεί. Αυτό είναι ήδη προφανές- και για περίπου παρόμοιους λόγους - στη γειτονική Αλγερία.
Σε μια σειρά από αραβικές χώρες, θέματα διαδοχής αναλάμπουν καθώς γερασμένοι απολυτάρχες αντιμετωπίζουν τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες των νεανικών και ραγδαία αυξανόμενων πληθυσμών τους.
Η ζωή και ο θάνατος του Μοχάμεντ Μπουαζίζι συνοψίζει την όλη κατάσταση του αραβικού κόσμου σήμερα.»
Φίλε Άνευ,
απ'ότι θωρώ το ιστολόγιον σου, ενώ έσιει πολλά ενδιαφέρουσες αναρτήσεις, συνεχίζει στο χώρο των σχολίων να ασχολείται με τους διάφορων λογιών φασίστες.
Είχα μπει για να κάμω ένα σχόλιο για την ανάρτησην, αλλά θκιαβάζοντας τα σχόλια εμετάνωσα.
Εννα εν όπως τη μούγια μες το γάλαν.
Προτιμώ να τα πούμεν στο proletarikon HTML http://proletariakon.blogspot.com/ HTML
Κομμουνιστής
Κομμουνιστά,
Μπορεί, στο ιστολόγιο μου να υπάρχουν [συχνά πυκνά και σε διάφορες αναρτήσεις] κι εκτός θέματος σχόλια [όπως στην προκειμένη περίπτωση τα σχόλια για το κλείσιμο του φασιστικού W.C. Blog], όμως ΟΥΤΕ κι ΕΓΩ [με τη σειρά ΜΟΥ] μπορώ να καταλάβω [και να δεχτώ], αυτόν τον ελιτισμό ΣΟΥ που ΣΕ οδηγεί να απαξιώνεις [και να ΜΗΝ ασχολείσαι] με “κοινότυπα” ζητήματα όπως ο φασισμός στο διαδίκτυο! Έχουμε μήπως την πολυτέλεια να παραγνωρίζουμε ή/και να κοιτάζουμε αφ’ υψηλού κι από καθέδρας τέτοια σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα [όταν και εφ’ όσο προκύπτουν], για χάριν [άλλων] ιδεολογικών ζητημάτων [τα οποία φυσικά και δεν υποτιμώ]; Κι άλλο είναι το θέμα μου εδώ κι άλλο το θέμα της ανάρτησης στο Proletariakon Blog… Έχω την άποψη ότι αν όντως είχες κάτι να πεις [επί του θέματος], καλό θα ήταν να το κατάθετες. Τούτο θα δημιουργούσε και τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της συζήτησης, ό0πως έκαμε και ο σχολιογραφος Stelios Papalangi. Ο τελευταίος έθεσε με τα σχόλια του μια σειρά ζητήματα [που αφορούν τες πρακτικές της Αριστεράς] πάνω στα οποία θα μπορούσε να γίνει συζήτηση. Μέγα θέμα αποτελεί και η στάση [γενικά] της Αριστεράς πάνω στο ζήτημα της ομοσπονδοποίησης...
Φίλε Άνευ,
ο λόγος για τον οποίον εν ασχολούμαι, τουλάχιστον όι τόσον όσον εσύ, με του θέμα του φασισμού στο διαδύκτιο(τζιαι όι μόνον), εν γιατί επιλέγω να ιεραρχώ τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι. (Παρεπιπτόντως τα "ιδεολογικά" εννεν πολλά ψηλά στην ιεράρχίαν). Προτιμώ να ασχολούμαι με άμεσα ζητήματα/προβλήματα που υπάρχουν. Προτιμώ να ασχολούμαι με τον κύριον υπαίτιον των προβλημάτων μας τζιαι τους εκπροσώπους του.
Τούτην τη στιγμή, οι φασίστες εν φαίνεται να συσπειρώνουν πολλύν κόσμον τζιαι ούτε εν αναγκαίοι που το σύστημαν. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας καταφέρνουν τα μια χαρά να διαχειρίζουνται την οργήν του λαού. Οπότε νομίζω ότι εν τζιαμέ που πρέπει να χτυπώ τούτην τη στιγμήν. Αν έχουμεν μια άνοδο του φασισμού τζιαι υπαρκτό σενάριο κατά το οποίον η αστική τάξη εννα επιλέξει να αναθέσει τη διαχείριση του συστήματος στο φασισμόν, εννα πρέπει να επικεντρωθούμεν τζιαι τζιαμέ.
Τέλοσπαντων, απλά είδα την εξαιρετικήν ανάρτησην σου, ήρτεν μου να σου απαντήσω τζιαι μόλις εμπήκα μεστα σχόλια αποπροσανατολήστηκα.
Έθελα να σχολιάσω, ειδικά για την Τυνησία, αλλα πιάνει την ούλλην την Αφρικήν το θέμαν, ότι αν τούτην τη στιγμήν υπήρχαν οργανωμένες δυνάμεις κομμουνιστών, με κάποια σημαντικήν επιρροήν στο λαό, που επροβάλλαν σαν μόνη διέξοδο που την σημερινή κατάστασην το σοσιαλισμόν, που είχαν μιαν ετοιμότηταν, εννα εμιλούσαμεν τωρά για πολλά διαφορετικές καταστάσεις. (Με πολλά τζιαι μεγάλα ΑΝ βέβαια)
Δυστυχώς υπάρχει το ενδεχόμενον να έχουμεν μιαν κατάστασην στην οποίαν να ξεσηκωθεί ο κόσμος, να έσιει δυνάμεις να αλλάξει την κατάστασην, αλλά να μεν μπορέσει να έβρει τον εναλλακτικό δρόμον τζιαι να ξεφουσκώσει η κατάσταση.
Επίσης για το θέμαν της Λατινικής Αμερικής. Δυστυχώς εφάνηκεν ότι οι προοδευτικές κυβερνήσεις, εν εκαταφέραν να βάλουν το θέμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής στο βαθμό που έπρεπεν, εν εκαταφέραν να βάλουν το θέμα της εξουσίας στη σωστή βάση, με αποτέλεσμαν να μεν καταφέρνουν να κάμουν κάποια μόνιμη αλλαγήν τζιαι να υπάρχει συνέχεια ο κίνδυνος της οπισθοχώρησης με όποια μορφήν(πραξικόπημα, αλλαγής της πολιτικής που την ίδιαν την κυβέρνηση, επέμβαση που τα έξω κτλ)
Κομμουνιστής
Φίλε Κομμουνιστή,
Διαφωνώ κάθετα [αλλά και οριζοντίως και διαγωνίως] μαζί ΣΟΥ, ότι εν «... έχουμεν [...] άνοδο του φασισμού ...», στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια! Τούτο είναι πλέον μια υπαρκτή τη πραγματικότητα και εκφράζεται με ποικίλες μορφές. Και μέσα από τα υπαρκτά δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα με επώνυμα μάλιστα στελέχη τους που καλλιεργούν και την ξενοφοβία και τον ρατσισμό [Κουλίας, Βαρνάβα, Θεμιστοκλέους, Ιακωβίδης], αλλά και μέσα από νέες [εθνικιστικές] καταστάσεις και οργανώσεις, όπως το ΕΛΑΜ, η ΚΕΑ, το ΕΔΗΚ, οι “Γαλάζιοι Αετοί”, οι “Πορτοκαλί” κι άλλοι. [Γι’ αυτές τες καταστάσεις έγραψε και ο Νέος Ελληνοκύπριος στο Blog του – link: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html]. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικονομική κρίση. Βλέπεις αντί ως κύπριοι να δέρνουμε τον γάαρον δηλ. το καπιταλιστικό σύστημα, δέρνουμε το σάμα δηλ. τα βάζουμε τους μετανάστες. Αυτές οι φασίζουσες νοοτροπίες και συμπεριφορές ενισχύονται κι από τη διαχρονική ξενοφοβία ημών των κυπρίων [θα ‘ρθουν οι ξένοι και θα μας τα πάρουν ούλλα], αλλά και από την απαξίωση που γενικά τρέφουν πολλοί κύπριοι για τους οικονομικά κατώτερους τους.
Όλ’ αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σήμερα στη διακυβέρνηση του τόπου βρίσκεται ένας Αριστερός [ή αν προτιμάς Αριστερίζων] Πρόεδρος [κάτι που έχει δώσει νέες διαστάσεις στον αντικομουνισμό κάποιων], έχουν αυξήσει τα φαινόμενα φασιστικής συμπεριφοράς και φασιστικού λόγου. Έχω την αίσθηση ότι υποβαθμίζεις αυτούς τους κίνδυνους.
Πέραν τούτου έχει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκουν πλέον απήχηση και μέσα στον χώρο της Αριστεράς. Σε κάποια προσεχή ανάρτηση μου θα προσπαθήσω να παρούσας τα στερεότυπα της εκ δεξιών κριτικής που κάμνουν στην Κυβέρνηση [και διάφοροι αριστεροί κι αριστερίζοντες – συνήθως τα ‘χουν για την πολιτική της έναντι των μεταναστών, των δημοσίων υπαλλήλων και των τουρκοκυπρίων].
Θα συμφωνήσω όμως και μαζί ΣΟΥ όταν λες πως «... οι φασίστες ...» [ως ξεχωριστές πολιτικές οντότητες] «… εν φαίνεται να συσπειρώνουν πολλύν κόσμον ...», τζιαι ούτε υπάρχει «... σενάριο κατά το οποίον η αστική τάξη εννα επιλέξει να αναθέσει τη διαχείριση του συστήματος στο φασισμόν...», αλλά «...εν αναγκαίοι που το σύστημαν ...» για να αναπαράγουν τα αντικομουνιστικά και ξενοφοβικά σύνδρομα για να πλήξουν γενικά την Αριστερά [κι όχι μόνο το ΑΚΕΛ] ...
*******************
Για την κατάσταση στην Τυνησία μάλλον θα επανέλθω με νέο post. Όμως φαίνεται ναι μεν την έχει κάμει ο δικτάτορας Μπεν Αλί αλλά η δικτατορία δεν φεύγει! Ήδη υπάρχουν παραιτήσεις Υπουργών οπό τη μεταβατική κυβέρνηση. Κι έχειw δίκιο όταν λες: «... υπάρχει το ενδεχόμενον να έχουμεν μιαν κατάστασην στην οποίαν να ξεσηκωθεί ο κόσμος, να έσιει δυνάμεις να αλλάξει την κατάστασην, αλλά να μεν μπορέσει να έβρει τον εναλλακτικό δρόμον τζιαι να ξεφουσκώσει η κατάσταση».
Για την Λατινική Αμερική [εγώ συνηθίζω να την λέω Νότια Αμερική] θα προσπαθήσω να επανέλθω…
Επίσης Σου χρωστάω μια απάντηση ποτζιεί στο “Proletariakon”.
ANEF ,
ZHTW H EPANASTASH!!!!
Άνευ,
έσιεις άγχος για την άνοδο του φασισμού τζιαι της φασιστικής συμπεριφοράς.
Εγώ έχω παραπάνω άγχος για τη φασιστική συμπεριφορά των υπαρχόντων κομμάτων. Όταν πραγματοποιούνται απειλές κατά ανώνυμων ιστολόγων που το proletariakon γιατί τολμούν να κάμνουν κριτική, έν δημοκρατική συμπεριφορά;
Όταν το μέσον εν ένας που τους κύριους τρόπους για συλλογή ψήφων που ούλλα τα κόμματα εν δημοκρατική συμπεριφορά;
Όταν πεθανίσκουν τόσοι μετανάστες με την ανοχή του κράτους στα κάτεργα που τους βάλλουν να δουλεύκουν εν δημοκρατική συμπεριφορά;
Όταν με μιαν κίνηση το κράτος τζιαι το κεφάλαιον μειώνει τους μισθούς, σιηροττερεύκοντας το επίπεδο ζωής των εργαζομένων στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο(ονομάζουν το στήριξη της τουριστικής και οικοδομικής βιομηχανίας) εν δημοκρατικόν;
Όταν τα ελεγχόμενα συνδικάτα εν φκάλλουν άχνα για ούλλα τούτα, καρτεράς να ασχολούμαι με τον Κουλία τζιαι το ΕΛΑΜ;;;
Κομμουνιστής
Φίλε Κομμουνιστή,
Δεν είναι «άγχος» που έχω «... για την άνοδο του φασισμού τζιαι της φασιστικής συμπεριφοράς», αλλά έννοια για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτά που βλέπω κι ακούω [έχοντας μάλιστα βιώσει έντονα - ως έφηβος - την περίοδο του 1971-74, οπόταν είχαμε και πάλι φασιστικές εξάρσεις με τα γνωστά αποτελέσματα]. Οι φασίζουσες νοοτροπίες και συμπεριφορές δημιουργούν αισθήματα φόβου, ανασφάλειας και περιθωριοποίησης.
Θα συμφωνήσω μαζί ΣΟΥ ότι τα παραδείγματα που αναφέρεις [μέσα από τα ρητορικά ερωτήματα ΣΟΥ] ΔΕΝ αποτελούν «δημοκρατική συμπεριφορά»! Όμως όλ’ αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου συστήματος μας και δεν θ’ αλλάξουν αν δεν γίνουν ουσιαστικές ριζοσπαστικές κοινωνικές αλλαγές. Συμπληρωματικά να αναφέρω, εξ αφορμής και του πρώτου ερωτήματος ΣΟΥ αν είναι «... δημοκρατική συμπεριφορά ... [οι] ... απειλές κατά ανώνυμων ιστολόγων που το proletariakon γιατί τολμούν να κάμνουν κριτική ...», πως φασισμός είναι και η πλειάδα των βρισιών και χυδαιοτήτων που έχουμε δεχτεί διάφοροι bloggers από τα φασιστοειδή [στη δική μου περίπτωση και η οικογένεια μου] ...
******************************
Με την ευκαιρία αυτής της παρέμβασης μου να πω τζιαι δκυο λόγια για τις χώρες της Νότιας Αμερικής με αριστερές οι αριστερίζουσες διακυβερνήσεις: Οι εκεί «προοδευτικές κυβερνήσεις» ασχολούνται πιο πολύ με την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και ζητημάτων που θα ‘πρεπε να τα ‘χε λύση το αστικό κράτος. Προσπαθούν με αστικοδημοκρατικά μέτρα που έχουν κι ένα αριστερό ή/και σοσιαλίζον περιτύλιγμα [εθνικοποιήσεις, αύξηση των κοινωνικών παροχών για τους χαμηλά αμειβόμενους, αναδιανομή της γης] να βελτιώσουν τα πράματα για την πλειοψηφία των πολιτών. Κι αν προσέξεις σ’ όλες αυτές τες χώρες οι «προοδευτικές κυβερνήσεις» έχουν αναδειχθεί ες από εκλογικές διαδικασίες. Όμως στην προσπάθεια για αλλαγές έχει εμπλακεί και πολύ κόσμος κι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια επαναστατική διαδικασία!
Φυσικά αυτές οι αλλαγές θίγουν συμφέροντα [και ντόπια και ξένα – κυρίως αμερικανικά] γι’ αυτό και οι κίνδυνοι για οπισθοδρομήσεις ελλοχεύουν συνεχώς και μονίμως.
Φίλε Άνευ,
όντως πιο εφικτός ο στόχος του να σταματήσεις τες επιθέσεις των φασιστοειδών παρά το "δημοκρατικόν"¨κυπριακόν κράτος που το συνάπτει συμφωνίες με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ για παράδειγμαν.
Πόσον ευχαριστημένος εννα ήσουν όμως αν είχαμε μιαν εξαφάνιση των φασιστοειδών υπό την πίεση του αστικού κράτους τζιαι όι υπό την πίεσην του λαού;
Υπάρχει η δυνατότητα απαξίωσης των φασιστοειδών που το λαό τζιαι την εργατικήν τάξην χωρίς την ταυτόχρονη απαξίωση του αστικού κράτους, χωρίς την ταυτόχρονη απαξίωση των ξεκάθαρα αντιδημοκρατικών του συμπεριφορών του; Χωρίς την αναγνώριση της αιτίας ύπαρξης του τζιαι της, ως ένα βαθμό, συμπόρευσης της του μαζίν τους;
Κομμουνιστής
Δημοσίευση σχολίου