Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάρτηση 67/2010 [σύντομη, επετειακή, ποιητική, χιλιανή κι αμερικάνικη] – Για το πραξικόπημα στη Χιλή κι ένα ποίημα του Πάμπλο Νερούντα.


Παρακάμπτοντας για λίγο την κυπριακή επικαιρότητα [ας πούμεν τες συζητήσεις και προτάσεις για το περιουσιακό], προχωρώ στα γρήγορα [χωρίς πολλές λαφαζανιές και λόγια περιττά] σε μια σύντομη επετειακή ανάρτηση. Στόχος και σκοπός ΜΟΥ είναι να θυμίσω ότι σήμερα, 11 του Σεπτέμβρη, εκτός από επέτειος των τρομοκρατικών κτυπημάτων [το 2001] στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης [αλλά κι αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες] από αμερικανο- εκπαιδευμένους Αλ-Καϊντανούς τρομοκράτες, υπάρχει ακόμα μια [πιο] θλιβερή επέτειος.

Σήμερα είναι και η επέτειος του αμερικανοκίνητου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Χιλή που έγινε στες 11 του Σεμπτέβρη του 1973. Το χουντικό εκείνο πραξικόπημα ανέτρεψε την νόμιμη αριστερή κυβέρνηση της “Unidad Popular” και τον (αστικο)δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας μαρξιστή και σοσιαλιστή Σαλβαντόρ Αλιέντε. Ο Αλιέντε μάλιστα σκοτώθηκε, υπερασπιζόμενος τη νομιμότητα, κατα την επίθεση των πραξικοπηματιών στο Προεδρικό Μέγαρο. Με το πραξικόπημα εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μια στυγνή και αιμοσταγής φασιστική δικτατορία που έβαλε τη χώρα στον γύψο για πολλά χρόνια. Χιλιάδες οι δολοφονημένοι, οι συλληφθέντες, οι βασανισθέντες. Πολύ παραστατικά δίνει το κλίμα εκείνων των ημερών [περιγράφοντας τες επεμβάσεις και την οργάνωση του πραξικοπήματος από τους αμερικάνους, την τρομοκρατία, τες συλλήψεις, τα βασανιστήρια, τες δολοφονίες] ο Κώστα Γαβράς στην ταινία του “Ο Αγνοούμενος”. Προσωπικά την έχω δει 2-3 φορές! [Την έπαιξε μερικές φορές το ΡΙΚ κατα σε επετείους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο]! Αν δεν την έχετε δει, κάντε το έστω και τώρα. Η ταινία παρουσιάζει τα γεγονότα εκείνης της εποχής στην Χιλή μέσα από τες προσπάθειες ενός συντηρητικού και θρησκευόμενου αμερικανού να βρει τον αριστερό δημοσιογράφο γιο του [αμερικανός κι αυτός φυσικά] που εργαζόταν στην Χιλή για μια τοπική αριστερή εφημερίδα και εξαφανίστηκε τες μέρες τους πραξικοπήματος. Τελικά τον εντόπισε αλλά νεκρό – δολοφονημένο από τα όργανα του φιλοαμερικάνικου νέου [χουντικού] καθεστώτος του δικτάτορα στρατηγού Πινοσέτ!

[Τότε, το 1973, ήμουν έφηβος και θυμάμαι πως εναγωνιωδώς καρτερούσαμε να μάθουμε δκυό πράματα για τες εξελίξεις γύρω από το πραξικόπημα, παίρνοντας πρωί - πρωί την “Χαραυγή”].

Σήμερα το πρωί άκουα τον Ρικάρντο Λόπεζ [χιλιανός που ζει στην Κύπρο] να μιλά στον “ΑΣΤΡΑ” [για την επέτειο του πραξικοπήματος αλλά και για την παγίδευση 33 χιλιανών μεταλλωρύχων στα έγκατα της γης - σε βάθος 700 μέτρων - και των προσπαθειών που καταβάλλονται για τον απεγκλωβισμό τους] να λέει ότι η σημερινή δεξιά κυβέρνηση της Χιλής, προσπαθεί να βγάλει από τες φυλακές τους καταδικασθέντες για συμμετοχή στο πραξικόπημα ή/και για βασανιστήρια και δολοφονίες. [Κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που ‘καμε κι ο Κληρίδης μόλις εκλέγηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους 62 απολυθέντες για αντικυβερνητική δράση δημόσιους υπαλλήλους, τους όποίους επανέφερε στες δουλειές τους!]

Κλείνοντας το σύντομο αυτό [επετειακό] κείμενο μου θα παραθέσω [αμέσως πιο κάτω] και τιμής ένεκεν, ένα ποίημα του χιλιανού κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούντα [1904-1973 – Πέθανε στες 23 του Σεπτέμβρη του 1973, δηλ. μόνο μερικές μέρες μετά το πραξικόπημα]. Στο ποίημα ο ποιητής εξυμνεί τη ζωή και τον άνθρωπο – αυτόν που παραμένει ανήσυχος και δεν βολεύεται:

“Ωδή στη ζωή”
(του Πάμπλο Νερούντα)

“...Αργά πεθαίνει εκείνος που γίνεται σκλάβος της συνήθειας.


Εκείνος που επαναλαμβάνει το ίδιο ταξίδι κάθε μέρα.

Εκείνος που δεν αλλάζει το βήμα του,
που δεν ρισκάρει
και δεν αλλάζει τα χρώματα των ρούχων του,
εκείνος που δεν μιλάει σε όσους δεν ξέρει.

Αργά πεθαίνει εκείνος που την τηλεόραση κάνει γκουρού του.

Αργά εκείνος που αποφεύγει το πάθος,
πεθαίνει αυτός που προτιμά το μαύρο από το λευκό,
που δεν αντέχει τα συναισθήματα
τα ίδια που κάνουν τα μάτια να λάμπουν,
εκείνα που κάνουν την καρδιά να χτυπούν.

Αργά πεθαίνει αυτός που δεν ρισκάρει τη βεβαιότητα
για την αβεβαιότητα,

που κρύβει το κυνήγι των ονείρων του.

Εκείνος που δεν επιτρέπει στον εαυτό του, μια φορά έστω στη ζωή του
να πετάξει από πάνω του “φιλικές συμβουλές”

Αργά πεθαίνει εκείνος που καταστρέφει την ίδια του την αγάπη,

Πεθαίνει εκείνος που δεν επιτρέπει στον εαυτό του να βοηθηθεί....

Αργά πεθαίνει όποιος εγκαταλείπει κάτι, πριν καν το αρχίσει.

Εκείνος που δεν κάνει ερωτήσεις για όσα δεν ξέρει,
εκείνος που δεν απαντάει για όσα ξέρει

Ας αποφύγουμε αυτές τις μικρές δόσεις θανάτου
με το να θυμόμαστε πως το να ζεις απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από την απλή διαδικασία της αναπνοής...”

Anef_Oriwn
Σάββατο 11/9/2010

11 σχόλια:

Disdaimona είπε...

Εν νομίζω ότι θα μου συμβεί οποτεδήποτε, να διαβάσω ένα ποίημα του Νερούδα χωρίς να γεμώσουν τα μμάθκια μου...

Unknown είπε...

Μπράβο Άνευ για το λιτό και ωραίο αφιέρωμα σε μία ιστορική μνήμη που με τίποτα δεν πρέπει να ξεθωριάσει.

Με την ευκαιρία, θυμίζω και τη δική μου ανάλογη παρέμβαση, πριν από έναν χρόνο, στο περσινό "επετειακό" άρθρο που επιχείρησε να συνδέσει τα τρομερά γεγονότα.

http://politispittas.blogspot.com/2009/09/11-1973-11-2001.html

Unknown είπε...

...αχ μου έβαλες και εσύ "μετριασμό"...Όταν άνθρωποι σαν εσένα προχωρούν σε αυτήν την πρακτική...αρχίζω και το (ξανά) σκέπτομαι και εγώ...

arxiepiskopos είπε...

"...Ας αποφύγουμε αυτές τις μικρές δόσεις θανάτου
με το να θυμόμαστε πως το να ζεις απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από την απλή διαδικασία της αναπνοής...”...ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΙΓΑΝΤΑ,ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΥΣ ΝΑΝΟΥΣ ΤΗΣ "ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ" ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ PolitisPittas,

Έχω ανατρέξει το link που έχεις παραθέσει για το περσινό επετειακό κείμενο ΣΟΥ όπου μίλησε και για το πραξικόπημα στη Χιλή. Όπως πρόσεξα είχα και καμπόσες παρεμβάσεις εκεί συζητώντας με κάποιον “ΕΔΕΚ Η.Β.” [αλλά για εκτός θέματος ζητήματα] ...

Αναφορικά με τον «μετριασμό»:
Όπως γνωρίζεις ΠΑΝΤΟΤΕ θεωρούσα την πρακτική του «μετριασμού» στα σχόλια ως πλήγμα για την ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο. Στην ουσία σκοτώνει τον άμεσο διάλογο. Προσωπικά νοιώθω ότι όταν αναγκαζόμαστε να το πράξουμε για λόγους αυτοπροστασίας [από τες αισχρές και χυδαίες επιθέσεις των γνωστών φασιστοειδών] ήδη ο διάλογος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα! Και ΔΕΝ είναι υπερβολή αν πω ότι κάποιοι bloggers βιώνουμε πλέον τον φασισμό στο διαδίκτυο!!! Για να πάρεις μια ιδέα βαλε [καλού - κακού], μια αντι-ασφυξιογόνα μάσκα ΣΟΥ και ρίξε μια ματιά στα posts των πιο κάτω δύο νεότευκτων blogs – ειδικά το δεύτερο:
1. http://pentaroyorkos.blogspot.com/
2. http://arxiepiscopos.blogspot.com/
Μπόχα και δυσωδία!!!

Anef_Oriwn είπε...

Disdaimona,
Το ποίημα του Νερούντα δεν θυμίζει και λίγο το “Αντισταθείτε” του Μιχάλη Κατσαρού;

Unknown είπε...

Έχεις δίκιο που έκαμες τον συνειρμό με το "Αντισταθείτε" του Κατσαρού...Υπάρχει μια συγγένεια στην διάθεση-το αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού, ούτε και εγώ δεν ξέρω πόσες φορές το έχω διαβάσει στο ραδιόφωνο, είτε ολόκληρο είτε αποσπασματικά....
...........

Unknown είπε...

Κατά τα άλλα πήγα και είδα τα δύο μπλογκς που αναφέρεις.

Διαφωνώ μαζί σου όμως, δεν πρόκειται για "μπόχα και δυσωδία".

Αυτός που κρύβεται πίσω από αυτά τα μπλογκς προδίδει μέσα από το ύφος, τις εικόνες και τη φρασεολογία, έναν αφόρητα διαταραγμένο ψυχισμό, μια πέρα για πέρα κλονισμένη ψυχολογική υπόσταση, από την οποία απουσιάζει κάθε έννοια ισορροπίας.

Άνθρωπος που πιστεύει ότι αυτού του είδους τα δημοσιεύματα και αυτού του είδους οι "συνθέσεις" είναι πλάκα ή χιούμορ ή καυστικά τελεί υπό απίστευτη σύγχυση, τόσο μεγάλη όσο και με αυτήν που ταυτίζει τον βιασμό με τον έρωτα.

Ο κατασκευαστής αυτών των δύο ιστολογίων που ανέφερες πρέπει να βοηθηθεί επειγόντως από ειδικό (ψυχίατρο) για να διαπιστωθεί το γρηγορότερο αν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να μετριάσει την ένταση των ισχυρών κόμπλεξ του και να βελτιώσει την συμπεριφορά του. Αλλιώς, θα καταντήσει εξαιρετικά δυστυχισμένος με τα "μυαλά" που κουβαλάει. Είναι άξιος λύπης μόνο, ούτε καν χλεύης.

arxiepiskopos είπε...

Μα είδες κακόν που μου εκάμαν;Εξαφανίσαν τον αρχιεπίσκοπο-μαιμού που το W.C!Εξαφανίστηκε τζι ο ΑΝΕΦ-μαιμού,ίνα πληρωθεί το ρηθέν υπό arxiepiskopou λέγοντος ότι "ψευδώνυμα πλαστογραφείς όσα θέλεις,νουν όμως ενν πουλούν!"

Anef_Oriwn είπε...

Arxiepiskopε,

Εκείνο που ΜΟΥ προκαλεί απορίες είναι που, εκεί που ήταν τα σχόλια του Arxiepiskopoυ-μαϊμού γράφει «Αυτή η ανάρτηση αφαιρέθηκε από το συγγραφέα» … Τι λες να ‘γινεν; Επιάσαν ΤΟΝ “Τα Κοπέλια” της Επι-Ντροπής, εβάλαν ΤΟΝ χαμαί, εδώσαν ΤΟΥ μιαν βρούτσαν τζι’ είπαν ΤΟΥ, «ή σβήνεις τες μαλακίες που έγραψες [ως ειδικοί μαλακολόγοι ξέρουν αυτοί!], ειδεμή ... Κι αυτός τι να κάμει, έσβησεν τα!!!
Πάντως ΕΓΩ έχω την άποψη ότι τούτος ο τύπος πρέπει να ήταν ο ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ!

arxiepiskopos είπε...

Αδύνατον να ήταν ο ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ. Τζιείνος ενν έκαμνεν λέξη σωστή,πλην των μονοσύλλαβων.Τούτος έκαμνεν τζιαι σωστές.Τζι εξάλλου είπα σου ποιος ενν τούτος.Ενν ο John Charalambous.