Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ανάρτηση 45/2009 (επίκαιρη, κυπριακή, ιστορική, αντιπολεμική κι αντι-εθνικιστική) - Η συνέχεια της “Αλήθειας για το Τζιάος”: Τρία άρθρα κι ένα σχόλιο.

[Η προηγούμενη ανάρτηση μου γα το ζήτημα των εν ψυχρώ δολοφονιών (από το τουρκικό στρατό ή τουρκοκύπριους φασίστες ατάκτους) 5 ελληνοκυπρίων στρατιωτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο Τζιάος (κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου) προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Άλλοι την υποδέχτηκαν με εποικοδομητικά και καλοπροαίρετα σχόλια στηλιτεύοντας παράλληλα τον εθνικισμό και το φανατισμό που (διαχρονικά) προκαλεί τέτοιες φρικαλεότητες, εγκλήματα και βαρβαρότητες ...

Άλλοι μας έκριναν ιδιαίτερα αυστηρά (γιατί, όπως είπαν, εξομοιώσαμε τα θύματα με τους θύτες ή γιατί δεν απαιτήσαμε να κάτσουν άμεσα στο σκαμνί οι δολοφόνοι και η ίδια η Τουρκία)...
Κάποιοι άλλοι (ως συνήθως Ανώνυμοι) ΜΑΣ εξύβρισαν (μέχρι και πράκτορες και σαλτιμπάγκους της Τουρκίας ΜΑΣ αποκάλεσαν), ή εξοργίστηκαν μαζί ΜΑΣ ή ΜΑΣ κατηγόρησαν ότι τους προκαλέσαμε εμετό, τους έρμους – αν μιλούσαμε όμως για ξεκοιλιασμένους τουρκοκύπριους, θα έπιναν και μια μπυρίτσα στην υγειά των αποθαμένων!)...

Στη συζήτηση που να αναπτύχθηκε στο προηγούμενο Post προσπαθήσαμε και σχολιάσαμε τα πλείστα ζητήματα και ερωτήματα που τέθηκαν, ιδιαίτερα όσα ήταν αρνητικά, επιθετικά και επικριτικά για την πάρτη μας.
Προβληματιστήκαμε όμως έντονα κατα πόσο αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε με τα όσα αφοριστικά, απαξιωτικά μισαλλόδοξα και εμπαθή γράφουν οι διάφοροι Ανώνυμοι και γενικότερα ν’ ανοίγουμε συζητήσεις με Ανώνυμους, καθώς στόχος τους ΔΕΝ είναι ο διάλογος!
Πιστεύω ότι απαντήσεις πρέπει να δίνονται ακόμα και για τα αυτονόητα και τα κοινώς αποδεκτά. Όσο φαιδρά και ηλίθια κι αν είναι πρέπει να σχολιάζονται! Υπάρχουν απόψεις και τοποθετήσεις που βρίθουν παραποιήσεων και διαστρεβλώσεων και άλλες που προάγουν τον φανατισμό, το μίσος και το ρατσισμό. Γι’ αυτό και ΔΕΝ πρέπει να σιωπούμε! (Και μια απάντηση μου που εκκρεμεί σ’ ένα από τους τελευταίους Ανώνυμους θα δοθεί σύντομα).

Επειδή όμως η συζήτηση που αναπτύχθηκε ήταν ζωντανή και ενδιαφέρουσα (παρά τα επιμέρους παρατράγουδα από τους Ανώνυμους χουλιγκάνους) ΕΜΕΙΣ θα συνεχίσουμε με νέα ανάρτηση πάνω στο ίδιο θέμα.
Θα αναρτήσουμε (χωρίς σχόλια όμως καθώς δεν υπάρχει χρόνος – αν ευκαιρήσουμε θα τα προσθέσουμε ως μεταγράφηκα) 3 άρθρα από τον “Πολίτη” (των τελευταίων ημερών) που καταπιάνονται με τα γεγονότα της δολοφονίας των 5 ελληνοκυπρίων κι ένα απόσπασμα από σχόλιο της Αμαδρυάδας το οποίο αναφέρεται στο ζήτημα της προσφυγής (από πλευράς επίσημου κυπριακού κράτους) στη δικαιοσύνη για την τιμωρία των ενόχων για τη δολοφονία. (Δεν ζήτησα την άδεια της αγαπητής σχολιογράφου, αλλά τα πνευματικά της δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα!).

Τα τρία άρθρα που παραθέτω πιο κάτω είναι:


1. Ένα με τίτλο “Η αλήθεια για το Τζιάος”, του Μακάριου Δρουσιώτη της Τρίτης 18 του μηνός, που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου που αναρτήσαμε στο προηγούμενο post.
2. Ένα με τίτλο “Αν δει τους δολοφόνους, θα τους αναγνωρίσει;” (της ίδιας ημέρας - 18/08/2009) του τουρκοκύπριου αρθρογράφου της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ πάνω στο ίδιο θέμα.
3. Κι ένα με τίτλο “Για το 398 ΤΠ και το Τζιάος: Ενσυνειδήτως και επωνύμως” (ημερομηνίας 19/08/2009) του έφεδρου (τότε) ανθυπολοχαγού Χριστόδουλου Γρουτίδη, ο οποίος δίνει μια διαφορετική (εν μέρει άποψη) για τα τότε γεγονότα.

Τέλος παρακαλούνται ΟΣΟΙ θέλουν να ΜΑΣ βρίσουν να το πράττουν ΚΟΣΜΙΑ. Τους συμβουλεύουμε μάλιστα, πριν εισέλθουν στο Blog να βάλουν τα κράνη τους και να έχουν καλού κακού κι ένα σακουλάκι μαζί τους για τυχόν ξερατά. Μην μας λερώσουν και τα χαλιά.

Καλή ανάγνωση! Μπύρες κι αναψυκτικά έχει στο ψυγείο!]

[Οι επιχρωματώσεις ειναι δικές μου].

**********
Η αλήθεια για το Τζιάος
(του Μακάριου Δρουσιώτη – Link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=890780&-V=archivecolumns)

Η περίπτωση της εκτέλεσης των πέντε αιχμαλώτων στο Τζιάος, στις 14 Αυγούστου 1974, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Υπάρχει μια δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση για το έγκλημα αυτό και μια απαίτηση ν' αποδοθεί δικαιοσύνη.
Αναμφίβολα, οι συγγενείς των νεκρών μπορούν (οφείλουν κατά την άποψή μου) να προσφύγουν όπου μπορούν και να απαιτήσουν την τιμωρία όποιων ενέχονται, είτε είναι οι Τούρκοι αξιωματικοί που τους είχαν συλλάβει ζωντανούς είτε οι μαχητές της ΤΜΤ στους οποίους τους παρέδωσαν. Κατά τον ίδιο τρόπο οφείλει να πράξει και ο κάθε συγγενής του όποιου Τουρκοκύπριου δολοφονήθηκε κάτω από παρόμοιες συνθήκες.
Αν δεν αποδοθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στην Κύπρο, από το '50 που μπήκαμε σε αυτή την εθνική περιπέτεια μέχρι την εισβολή που πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, κι αν δεν αδειάσουν τα πηγάδια από τους νεκρούς, η χώρα μας δεν θα απαλλαγεί από τη θανατίλα που την έχει στοιχειώσει.

Η κυβέρνηση, ως κράτος, δεν μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία και να απαιτήσει διεθνή καταδίκη της Τουρκίας, διότι το τίμημα θα είναι πολλαπλάσιο του αμφίβολου κέρδους. Το πρώτο τίμημα θα είναι η διάλυση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (CMP), επειδή όταν ιδρύθηκε αποφασίστηκε ότι οι αρμοδιότητές της θα περιοριστούν μόνο στην ανθρωπιστική πτυχή και οι πληροφορίες που θα συλλεγούν δεν θα χρησιμοποιηθούν για ποινικές υποθέσεις. Αν δεν υπήρχε η ΔΕΑ οι πέντε θα ήταν ακόμη στο πηγάδι στο Τζιάος, με τους συγγενείς τους να βιώνουν τον πόνο της άγνοιας. Από την άλλη, η ένταση στις σχέσεις που θα υπάρξει θα πλήξει καίρια την τελευταία προσπάθεια που καταβάλλεται για λύση του Κυπριακού.

Η ανακάλυψη των λειψάνων των πέντε και το ξεδίπλωμα της τραγικής ιστορίας πίσω από τη γνωστή φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε από μια μερίδα πολιτικών και ΜΜΕ σαν άλλη μια ευκαιρία για να "κάτσουν την Τουρκία στο σκαμνί". Μακάρι να ήταν τόσο εύκολα και τόσο απλά τα πράγματα, μακάρι το ενδιαφέρον τους να ήταν η δικαιοσύνη και όχι μια ευκαιρία τρομοκράτησης της κοινής γνώμης για το πόσο άγριοι και αιμοβόροι είναι εκ φύσεως οι απέναντι.

Αν ήταν πραγματικά ευαίσθητοι στο δίκαιο, πρώτα και κύρια θα απομόνωναν τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της τραγωδίας. Δεν θα συναγελάζονταν μαζί τους, δεν θα συνένωναν τις δυνάμεις τους για να κλείσουν τις πληγές που οι ίδιοι άνοιξαν.
Πέντε άνθρωποι έμειναν μόνοι σ' ένα λόφο να υπερασπίζονται μια προδομένη υπόθεση. Να πολεμούν με πρωτόγονα μέσα έναν σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο στρατό. Πού ήταν η ηγεσία τους όταν έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς να τους ειδοποιήσει, αν μη τι άλλο, να υποχωρήσουν; Ποιοι ευθύνονται που οδήγησαν τα τάγματα στους τουρκοκυπριακούς θύλακες ενώ οι Αττίλες αποβιβάζονταν ανενόχλητοι στην Κερύνεια; Ποιος ξέρει έστω κι έναν που να υπέχει ευθύνη και να έχει λογοδοτήσει;

Αυτοί που τα έκαναν ή τα εξέθρεψαν και αυτοί που σήμερα ασπάζονται την ίδια ιδεολογία με εκείνην του '60 και του '70 που μαυροφόρεσε την Κύπρο, ας αναλογιστούν ότι με τα ίδια μυαλά θα χάσουμε οριστικά το βόρειο μέρος της Κύπρου και θα θέσουμε υπό κίνδυνο και το υπόλοιπο μισό.
Στην προσπάθειά μας να δώσουμε μια όσο το δυνατό σφαιρική εικόνα του τι είχε συμβεί στην κόλαση στο Τζιάος, τον πυρωμένο Αύγουστο του 1974, συλλέξαμε διάφορες πληροφορίες, χωρίς να διαχωρίσουμε τα θύματα αν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι. Για μας, ο εθνικισμός, είτε φοράει κόκκινα είτε γαλάζια, είναι ο ίδιος. Είναι αυτός που γέμισε τα πηγάδια πτώματα, που έκλεψε τις ζωές από αμέτρητα παλικάρια, σαν τους πέντε της φωτογραφίας-σύμβολο, και ακολούθως καπηλεύτηκε τη μνήμη και τη θυσία τους.
Ένας ανθυπολοχαγός που έζησε τα γεγονότα στο Τζιάος, τον οποίο γνωρίζουμε και ήταν πειστικός στις περιγραφές του, υποστήριξε ότι έξι ώρες πριν τη δολοφονία των πέντε, δολοφονήθηκαν με τον ίδιο τρόπο τέσσερις Τουρκοκύπριοι (δεν τους συνέδεσε με τους πέντε της φωτογραφίας που έτσι κι αλλιώς δεν βρίσκονταν καν στο χωριό). Δημοσιεύσαμε την πληροφορία, σεβόμενοι την παράκλησή του για ανωνυμία. Ο άνθρωπος αυτός επιμένει σημειώνοντας ότι ο ίδιος είδε τη σκηνή από πολύ κοντινή απόσταση.

Ένας άλλος ανθυπολοχαγός, τον οποίο επίσης γνωρίζουμε και εκτιμούμε την ακεραιότητά του, επικοινώνησε μαζί μας για να μας πληροφορήσει πως τέτοιο περιστατικό δεν έγινε ποτέ. Όμως, ούτε αυτός επιθυμεί να δημοσιευτεί το όνομά του. Διότι ζούμε σε μια χώρα όπου κυριαρχεί ο φόβος και ο νόμος της σιωπής.

Τριανταπέντε χρόνια μετά την τραγωδία, όποιος γνωρίζει πρέπει να μιλήσει. Να γίνει μια αξιολόγηση των πληροφοριών και μια σοβαρή έρευνα που να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ό,τι έγινε, από οποιονδήποτε κι αν έγινε, πρέπει να ειπωθεί, χωρίς αναστολές και χωρίς φιλτραρίσματα, με γνώμονα την αλήθεια, όχι την προπαγάνδα. Αυτή θα είναι μια ύψιστη υπηρεσία στην πατρίδα και ένα χρέος προς τους νεκρούς. Σε μια χώρα που τα πηγάδια είναι γεμάτα πτώματα, η αλήθεια, όσο κι αν πονάει, είναι αναίδεια να χαρακτηρίζεται προδοτική. Όπως είπε και ο εθνικός μας ποιητής, “εθνικόν είναι το αληθές”.

**********
Αν δει τους δολοφόνους, θα τους αναγνωρίσει;
(του Σενέρ Λεβέντ – Link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=890736&-V=archivecolumns)

“Τουρκοκύπριοι αγωνιστές σκότωσαν τους αιχμαλώτους”, λέει ο άνθρωπος. Τους είδε με τα μάτια του, λέει. Φωτογράφισε και τους δολοφόνους και τα θύματα. Πρέπει να είναι φωτογραφικές σκηνές που αξίζουν πολλά αυτές οι εικόνες, που μέχρι σήμερα δεν είδαμε. Αλλά δεν υπάρχουν πουθενά. Χάθηκαν. Πού είναι; Ποιος τις κατέχει; Ούτε αυτό είναι γνωστό.
Δεδομένου ότι πήραν οι Ελληνοκύπριοι τις φωτογραφικές του μηχανές και τα φιλμ του όταν πιάστηκε αιχμάλωτος, πρέπει να τα κατέχουν αυτοί, έτσι δεν είναι; Άλλωστε, αυτοί πρώτοι αποκάλυψαν και δημοσίευσαν κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες. Πρώτη τις δημοσίευσε η “Μάχη”, η εφημερίδα του Σαμψών. Όχι όλες τις φωτογραφίες όμως. Ένα μέρος τους. Είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν τους ζωντανούς Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους να είναι γονατισμένοι με τα χέρια πάνω στο κεφάλι και τους Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί. Δεν υπάρχουν άλλες. Εκείνες μετά τη δολοφονία, δηλαδή. Όποιος και αν τις κατέχει και τις αποκαλύψει, θα επιτύχει κάτι σημαντικό. Έτσι για πρώτη φορά θα αντικρίσουμε κάποιους που διέπραξαν έγκλημα πολέμου. Θα τους γνωρίσουμε. Τι θα κάνουμε αφού τους γνωρίσουμε; Μήπως θα τους δικάσουμε;
Λένε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προτίμησε να χρησιμοποιήσει το γεγονός ως προπαγανδιστικό υλικό. Απέκρυψε συνειδητά το γεγονός ότι ήταν σκοτωμένοι οι πέντε αυτοί Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι. Θεώρησε ότι θα την ωφελούσε περισσότερο να τους παρουσιάσει στον κατάλογο των αγνοουμένων. Και ποιος ξέρει, μπορεί και να απέκρυψε και τις φωτογραφίες των σκοτωμένων αιχμαλώτων παρά το γεγονός ότι τις κατείχε. Δεν τις έδωσε στον Τύπο. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματική η προπαγάνδα για τους αγνοούμενους παρά να γίνεται προπαγάνδα για νεκρούς. Όμως, δεν νομίζω πως είναι καθόλου έτσι τα πράγματα σε αυτό το γεγονός.
Είναι μήπως λογικό αυτό; Στα χέρια σου να έχεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν η μια μετά την άλλη, σε ένα μέρος των φωτογραφιών αυτών οι αιχμάλωτοι είναι ζωντανοί και στο άλλο μέρος νεκροί! Ε, δεν θα δημοσιεύσεις αυτά τα φωτογραφικά στιγμιότυπα βάζοντάς τα δίπλα-δίπλα; Θα δημοσιεύσεις μονάχα τους ζωντανούς αιχμαλώτους. Ύστερα θα τους γράψεις στους καταλόγους των αγνοουμένων. Θα νομίσεις ότι έτσι σε βολεύει περισσότερο. Είναι λογικό αυτό; Σκεφτήκατε καθόλου τι επίδραση θα είχε στον κόσμο, αν τοποθετούνταν δίπλα-δίπλα και οι δύο φωτογραφικές σκηνές και αν έβλεπαν όλοι ότι στη μια σκηνή ήταν ζωντανοί και στην άλλη νεκροί; Αυτό θα μπορούσε να απέφερε και διεθνές βραβείο στον δημοσιογράφο που τράβηξε εκείνες τις φωτογραφίες! Ακριβώς όπως εκείνη η γνωστή φωτογραφία στο Βιετνάμ. Ο στρατηγός από το νότιο Βιετνάμ ακούμπησε το όπλο του στον κρόταφο του αιχμάλωτου αντάρτη Βιετκόνγκ. Σε λίγο θα τραβούσε τη σκανδάλη. Θα τίναζε τα μυαλά του Βιετκόνγκ στον αέρα. Αυτή είναι η τελευταία του στιγμή. Ιδού μια αξέχαστη φωτογραφία πολέμου! Αν οι φωτογραφίες των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στο Τζιάος που τραβήχτηκαν πριν σκοτωθούν, τοποθετούνταν δίπλα-δίπλα με εκείνες που τραβήχτηκαν μετά τη δολοφονία τους, θα είχαν τουλάχιστον τόση επίδραση όσο εκείνη η φωτογραφία στο Βιετνάμ.
Οι χαμένες φωτογραφίες μάς δείχνουν ότι δεν είναι αλήθεια όλα όσα λέγονται για το θέμα ή ότι είναι ελλιπή. Ίσως να μην υπάρχουν τέτοιες φωτογραφίες. “Τους σκότωσαν Τουρκοκύπριοι αγωνιστές, τους είδα με τα μάτια μου”, λέει ο δημοσιογράφος Εργκίν Κονούκσεβερ, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι γι' αυτό; Αν δεν τους σκότωσαν αυτοί; Μπορεί μήπως να τους αναγνωρίσει, αν τους δει; Αν ζουν φυσικά. Πέρασαν 35 χρόνια από τότε. Πολύς καιρός. Αν τότε ήταν είκοσι χρόνων, τώρα πρέπει να είναι γύρω στα 55. Αν ήταν τριάντα, τώρα είναι 65 με 70 χρονών. Δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν; Όμως είναι σημαντικό το ερώτημα που υποβάλαμε στην αρχή του άρθρου. Τι θα γίνει αν τους αναγνωρίσουμε; Θα δικάσουμε τους δολοφόνους αυτούς;

**********
Για το 398 ΤΠ και το Τζιάος: Ενσυνειδήτως* και επωνύμως**
(του Χριστόδουλου Γρουτίδη – Link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=891077&-V=archive).

Τις τελευταίες μέρες, λόγω της ταυτοποίησης των οστών των πέντε Ε/Κ που εκτελέστηκαν στο Τζιάος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας συζητήσεις για τα τότε γεγονότα. Θεωρώ χρέος μου να καταθέσω, συνοπτικά και σημειολογικά, τα ακόλουθα:

1. Η ανωνυμία δεν πρέπει να καταστεί “μόδα” και να καθορίσει ως ένα βαθμό την ιστορία του 1974. Οι απόψεις πρέπει να κατατίθενται επώνυμα, αφού ανωνύμως ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Για παράδειγμα, στο “Φιλελεύθερο” δημοσιεύτηκε στις 12/8 μαρτυρία ανωνύμου λοχία, από την ανάγνωση της οποίας δεν αντλείται καθαρό νόημα, αλλά υπάρχουν και ανακρίβειες, όπως: “Στην περιοχή υπήρχε και στρατόπεδο κοντά. Δεν υπήρχε ούτε ένας αξιωματικός. Ήταν απού φύγει φύγει, για να γλιτώσει ο καθένας το τομάρι του”. Η κατηγορία είναι βαρύτατη, γενική και αόριστη. Είναι πάνω από όλα λανθασμένη. Οι ε/κ δυνάμεις δεν είχαμε στρατόπεδο, ούτε η διοίκηση έκανε χρήση του στρατοπέδου που είχαν οι Τούρκοι στο Τζιάος. Το κυριότερο: Κανένας αξιωματικός δεν έφυγε “για να γλιτώσει το τομάρι του”. Όλοι βιώσαμε με τον ίδιο τρόπο τα γεγονότα και τους κινδύνους. Υπάρχει μία τάση να επιρρίπτονται αόριστα και ατεκμηρίωτα όλες οι ευθύνες στους αξιωματικούς, κυρίως στους εξ Ελλάδος. Αισθάνομαι χρέος, παρόλο ότι κανένας δεν του έχει καταλογίσει οτιδήποτε, να υπερασπιστώ ευθαρσώς τον τότε διοικητή μας, αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Μπριτζολάκη.

2. Ο Μπριτζολάκης είχε μέσα του ατόφια την κρητική λεβεντιά. Διακινδύνευσε τη ζωή του εξίσου ή και περισσότερο από εμάς. Στις επιχειρήσεις που έγιναν από τις 20-22 Ιουλίου διοίκησε το τάγμα από την πρώτη γραμμή, όχι από τα μετόπισθεν. Τον θυμάμαι στα υψώματα του Τζιάους, κάποια στιγμή, να βρίσκεται 15-20 μέτρα μπροστά από όλους μας και να δίδει οδηγίες όρθιος. Του φώναξα: “Πέσε κάτω κ. Διοικητικά, θα σε σκοτώσουν οι Τούρκοι”. Κι αυτός: “Εμένα δε με πιάνουν οι σφαίρες”.

3. Στις 14 Αυγούστου, το 398 ΤΠ βρισκόταν κυρίως μέσα στο Τζιάος, το μισό του οποίου είχαμε καταλάβει τον πρώτο γύρο. Ήμουν, μάλλον, ο τελευταίος με τον οποίο ο Μπριτζολάκης επικοινώνησε με το ενσύρματο τηλέφωνο για να μου δώσει την εντολή υποχώρησης. Είχαμε την εξής συνομιλία: “Κύριε Γρουτίδη - συνήθης προσφώνησή του - είμαι ο διοικητής σου. Να συμπτυχθούμε αμέσως προς το Μαραθόβουνο. Στείλε ένα φαντάρο να ειδοποιήσει και τον Γιαννή μπροστά”. “Κύριε διοικητά, περιμένω εντολή για επίθεση και εσείς μου λέτε οπισθοχώρηση;” “Αυτά που σου λέω, Γρουτίδη παιδί μου, και κοίταξε μην καταστεί η σύμπτυξη άτακτος φυγή. Κόβω το τηλέφωνο”. Με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, έδωσε τις οδηγίες οπισθοχώρησης σε όλα τα τμήματα του τάγματος. Εάν σε κάποιους αυτές δεν έφτασαν, δεν ευθύνεται ο ίδιος. Το μεγάλο πρόβλημά μας, όμως, ήταν αλλού. Στον, μάλλον, λανθασμένο σχεδιασμό από το ΓΕΕΦ για το ρόλο του 398 ΤΠ στο δεύτερο γύρο και στην απουσία έγκαιρης πληροφόρησης για το τι συνέβαινε στην περιοχή της Μιας Μηλιάς. Το πρώτο στοιχείο μας εγκλώβισε στο Τζιάος, το δεύτερο κατέστησε την οπισθοχώρηση επείγουσα και ανοργάνωτη.

4. Σε άρθρο του στον “Π” το Σάββατο 15 Αυγούστου, ο Μ. Δρουσιώτης αναφέρεται σε ανώνυμη μαρτυρία, με βάση την οποία “έξι ώρες πριν το μαρτυρικό τέλος των πέντε αιχμαλώτων, εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο τέσσερις Τ/Κ”. Η μαρτυρία ανήκει σε αυτόπτη μάρτυρα. Η δική μου εκδοχή για τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετική. Στις 14 Αυγούστου το τάγμα υποχώρησε “άρον- άρον”. Κανένας Τ/Κ δε συνελήφθη αιχμάλωτος, πόσο μάλλον να εκτελέστηκαν τέσσερις. Όπως μου λέχθηκε από τον κ. Δρουσιώτη πρόκειται για λάθος και η μαρτυρία αναφέρεται στις 22 Ιουλίου. Όλες οι τότε διαθέσιμες πληροφορίες και συζητήσεις συνέκλιναν στο ακόλουθο γεγονός: Κατά τη διάρκεια της επίθεσής μας στο Τζιάος στις 22 Ιουλίου, τέσσερις Τ/Κ - σε άλλο σημείο από αυτό που επιχειρούσε η διμοιρία μου - παρέμειναν πάνω στα υψώματα. Ενώ δεχόντουσαν επίθεση, σηκώθηκαν και πυροβόλησαν, τραυματίζοντας στην παλάμη έναν Ε/Κ στρατιώτη. Αμέσως παράτησαν τα όπλα τους και ανασήκωσαν τα χέρια. Μέσα σε εκείνες τις συνθήκες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν όλοι.

5. Προσφέρθηκα και προσφέρομαι να συνομιλήσω με τον ανθυπολοχαγό που έδωσε εκείνη τη μαρτυρία. Να καταλήξουμε σε κοινό συμπέρασμα για τα γεγονότα και στη συνέχεια ας δώσει ο καθένας τη δική του ερμηνεία.

6. Στη δική μου ερμηνεία είμαι κατηγορηματικός. Η περίπτωση των Τ/Κ στους οποίους εγώ αναφέρομαι, ούτε παραλληλίζεται ούτε προσομοιάζει με την εκτέλεση των πέντε Ε/Κ. Η περίπτωσή τους αφορά εκτέλεση σε ώρα μάχης υπό εξέλιξη και αφού προηγήθηκαν πυροβολισμοί και τραυματισμός Ε/Κ στρατιώτη. Αντίθετα με όλα όσα συνέβηκαν με τους πέντε Ε/Κ, κανένας ανώτερος αξιωματικός δεν παρέλαβε τους Τ/Κ σαν αιχμαλώτους, κανένας δεν τους παρέδωσε παρακάτω για φύλαξη και κανένας δεν τους εκτέλεσε εν ψυχρώ.

7. Και εάν ακόμη κάποιος θεωρεί ότι ο θάνατος των τεσσάρων Τ/Κ μπορούσε ή έπρεπε να αποφευχθεί, οποιοσδήποτε παραλληλισμός με την περίπτωση των πέντε Ε/Κ είναι λανθασμένος, αχρείαστος και επιζήμιος.

* Η συνείδησή μου από μέρες με οδήγησε στην απόφαση να καταθέσω δημοσίως και τη δική μου εκδοχή για κάποια από τα γεγονότα του Τζιάους. Υπηρέτησα - ως δόκιμος και ως έφεδρος ανθυπολοχαγός - στο 398 ΤΠ για 18 ολόκληρους μήνες, από το Μάρτιο του 1974 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1975. Συμμετείχα, ως διμοιρίτης, στις πολεμικές επιχειρήσεις του τάγματος στην Επηχώ και στο Τζιάος. Γνωρίζω πρόσωπα και γεγονότα και έχω μια σφαιρική αντίληψη για τα όσα συνέβηκαν τότε. Αυτό δε σημαίνει ότι ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε όλα.

** Τονίζω τη λέξη επωνύμως για λόγους αρχής: Πιστεύω ότι απόψεις για ζητήματα τόσο σοβαρά, με πολλές και ανεξέλεγκτες προεκτάσεις, πρέπει να κατατίθενται επωνύμως. Επίσης, επειδή σχετικό απόσπασμα από το χτεσινό άρθρο του Μ. Δρουσιώτη (“Π” 18/8) δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Το Σάββατο 15 Αυγούστου, μόλις διάβασα το επίμαχο απόσπασμα στο άρθρο του, επικοινώνησα μαζί του και του έδωσα τη δική μου εκδοχή. Μιλήσαμε ξανά στις17/8, οπόταν και του είπα ότι μπορεί να κάμει χρήση του ονόματός μου. Αντί αυτού, ίσως επειδή δεν κατάλαβε ότι δεν είχα καμιά αντίρρηση, έγραψε: “Όμως, ούτε αυτός επιθυμεί να δημοσιευτεί το όνομά του. Διότι ζούμε σε μια χώρα όπου κυριαρχεί ο φόβος και ο νόμος της σιωπής”. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, δεν έχω υποταχτεί στο “φόβο και το νόμο της σιωπής”. Αυτό μαρτυρείται, άλλωστε, και από τη σωρεία των δημοσίων τοποθετήσεων και άρθρων που υπάρχουν στο ενεργητικό μου. Τέλος, κάτι ανάλογο συνέβηκε και με τον κ. Λ. Μαύρο. Το Σάββατο 15 Αυγούστου μιλήσαμε, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, και του έδωσα την ίδια εκδοχή για τα γεγονότα, λέγοντάς του ότι δεν έχω πρόβλημα να χρησιμοποιήσει το όνομά μου. Αντί αυτού, ο κ. Μαύρος στη στήλη του στις 17/8 στη Σημερινή με “εγκαλεί” εμμέσως να μιλήσω, σάμπως και κρύβομαι. Το πράττω αυτοβούλως και όχι σαν αποτέλεσμα οποιουδήποτε “κλητηρίου σαλπίσματος”.

**********
Σχόλιο Αμαδρυάδας:
(Link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/08/432009.html).

“…Γιατί κάνουν κάποιοι […] ότι παραγνωρίζουν το γεγονός πως η διακρίβωση εξαρτάται απ’ τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν και γνωρίζουν τα γεγονότα και ότι η ποινικοποίηση της υπόθεσης θα αποτρέψει τους μάρτυρες να καταθέτουν στο εξής στοιχεία στη ΔΕΑ;
Η απάντηση πως το Δικαστήριο θα αναγκάσει την Τουρκία να δώσει όλα τα στοιχεία, εμπεριέχει, πιστεύω, μια αυταπάτη: Ότι τα σώματα αυτά λειτουργούν άνευ πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ή μήπως ξεχνάμε την περιβόητη Κάρλα Ντελ Πόντε και το ρόλο της στη δήθεν δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της για τα ανθρωπιστικά εγκλήματα των Σέρβων; Για να μιλήσουμε για ένα πρόσφατο παράδειγμα, όπως κι ο Άνευ πολύ σωστά ανέφερε. Και αυτό όχι ως αποτέλεσμα αποδοχής της αδικίας και ηττοπάθειας, ασφαλώς, αλλά ως απάντηση στο επιχείρημα ότι από κει και πέρα η Τουρκία θα αναγκαστεί να δώσει όλα τα στοιχεία.

Ας προτείνουν όσοι προκρίνουν αυτή τη διαδικασία αυτή τη στιγμή, την εναλλακτική διαδικασία στους όρους εντολής της υπάρχουσας ΔΕΑ.
Ασφαλώς δεν υπάρχει κάτι άλλο απ’ αυτό που τώρα ισχύει, δηλαδή την αποσύνδεσή της από οποιαδήποτε διαδικασία απόδοσης ευθυνών και έρευνας των αιτίων θανάτου.

Πρέπει πρώτα να απαντηθεί από τα έντυπα, τους πολιτικούς και τους νομικούς που υποστηρίζουν την άμεση προσφυγή, αν ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ των αγνοουμένων στο σύνολο τους είναι διατεθειμένες να τεθεί σε κίνδυνο η πιθανότητα ανεύρεσης στοιχείων των δικών τους και μετά να ωθούν σε προσφυγές. Αυτοί, επιτέλους, έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το ζήτημα! Και ακούγοντας τον εκπρόσωπο της Οργάνωσής τους, εγώ κατάλαβα ότι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.”

Για το copy-paste
Anef_Oriwn
Παρασκευή 21/8/2009

169 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Anef με προκάλεσες πριν λίγες μέρες να σου πω πότε έβαλες αρθρά του Μ.Δρουσίωτη (ιστορικός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ανάλυτης, κριτής των πάντων κτλπ), από ότι αντιλαμβάνομαι όμως τα 2 τελευταία σου άρθρα βασίζονται σε αυτόν...
Έλεος βρες κάποιο λιγότερο εμπάθη να αναρτάς, ο άνθρωπος ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ Ε/Κ, ποτέ μα ποτέ, η γενία του Αλ Καπόνε είμαστε;;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ περιμένεις ρε ανώνυμε φίλε καλή κουβέντα για τα ελληνικά συμφέροντα από τον συγκεκριμένο; Δεν βλέπεις το κύκλωμα; Γράφει ο εν λόγω τύπος, αναπαράγουν τα ελεγχόμενα από το AKEL blogs, ξεδιπλώνεται το πράγμα. Έχουν ένα έμφυτο ταλέντο στην προπαγάνδα οι τύποι της κομμουνιστικής αριστεράς.

Όμως, το διαδίκτυο είναι για αυτούς δίκοπο μαχαίρι πλέον. Μπορούν όμως πάντα να απευθυνθούν στους αποικιοκράτες Βρετανούς φίλους τους και μέντορές τους, με τη βοήθεια των οποίων ίδρυσαν το κόμμα τους, το AKEL, για να αποσιωπήσουν και στο διαδίκτυο τους επικριτές τους.

Ξέρουν αυτοί πως να το κάνουν, έτσι δεν είναι anef;

Anef_Oriwn είπε...

Πρώτε Ανώνυμε (ώρα 7:04 μ.μ.),

Γιατί επιτέλους ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ οι Ανώνυμοι ΔΕΝ δίνετε ένα nickname στους Εαυτούς ΣΑΣ για να έχει μια συνέχεια η κουβέντα ΜΑΣ. Που θέλεις να ξέρω ΕΓΩ ότι ξανακάναμε κουβέντα;
Τελικά ΔΕΝ ΜΕ είπες πόσα άρθρα του Δρουσιώτη βρήκες αναρτημένα στο Blog ΜΟΥ … Και σ’ αυτό το post πέραν από το άρθρο του Δρουσιώτη υπάρχουν ακόμα τρία κείμενα άλλων – γιατί κόλλησες στον Δρουσιώτη; Δεν νομίζεις ότι θα ήταν πιο δεοντολογικό ή έστω πιο σωστό αν σχολίαζες τα κείμενα του ή αν στοιχειοθετούσε ότι τούτα είναι εμπαθή; Τι θέλεις να γράψει για να σε ικανοποιήσει, ότι καλώς ελληνοκύπριοι άτακτοι και φασίστες σκότωσαν τουρκοκύπριους, ή δεν στηλίτευσε τις δολοφονίες ελληνοκυπρίων από τουρκοκύπριους φασίστες και σοβινιστές, (για να αναφερθούμε μόνο στο θέμα των δολοφονιών αμάχων και αιχμαλώτων);
Πέραν τούτου, θεωρείς, ας πούμε, ότι το πιο κάτω (κριτικό) απόσπασμα από το κείμενο του ότι είναι εναντίον των ελληνοκυπρίων;
“…Πέντε άνθρωποι έμειναν μόνοι σ' ένα λόφο να υπερασπίζονται μια προδομένη υπόθεση. Να πολεμούν με πρωτόγονα μέσα έναν σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο στρατό. Πού ήταν η ηγεσία τους όταν έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς να τους ειδοποιήσει, αν μη τι άλλο, να υποχωρήσουν; Ποιοι ευθύνονται που οδήγησαν τα τάγματα στους τουρκοκυπριακούς θύλακες ενώ οι Αττίλες αποβιβάζονταν ανενόχλητοι στην Κερύνεια; Ποιος ξέρει έστω κι έναν που να υπέχει ευθύνη και να έχει λογοδοτήσει;”

(Παρεμπιπτόντως – και χωρίς να έχω πρόθεση να κάνω το συνήγορο του Δρουσιώτη – ποτέ ΔΕΝ ήρθε στην αντίληψη μου να λέει ότι είναι ιστορικός ...)

Anef_Oriwn
Παρασκευή 21/8/2009 – 7:58 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Δεύτερε Ανώνυμε (ώρα 7:34 μ.μ.), που μπορεί να είσαι και το ίδιο πρόσωπο με τον πρώτο (Ανώνυμο),

Ισχύουν και για ΣΕΝΑ τα όσα έγραψα πιο πάνω απευθυνόμενος στον πρώτο Ανώνυμο. Δεν θα μπω στη διαδικασία να ασχοληθώ με τα άλλα θέματα που με βάση με την γνωστή σας (ΕΣΑΣ των Ανωνυμαρίων) παρελκυστική και εκτροχιαστική (από το κυρίως θέμα) τακτική, βάζεις στη συζήτηση. Θα ήθελα να ΣΕ ρωτήσω όμως, κι αν έχεις την καλοσύνη να ΜΟΥ επεξηγήσεις πως και τι κάνουν οι Βρετανοί, που όπως υπονοείς ξέρω ΕΓΩ ... ΔΕΝ ΣΕ πιάνω! Είμαι diesel!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 21/8/2009 – 8:07 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμοι,
Γοητευτικη η γαργαρα σας.

Εχετε τεκμηριωση (και απο τον Γρουτιδη) οτι εγινε η εκτελεση των 4 τ/κ.
Και εσεις πως απαντατε;
Προσπαθειτε εναγωνιως να αλλαξετε κουβεντα.

Λοιπον;
Θυμαστε τις προηγουμενες υστερικες κραυγες;
Ποιος ειχε δικαιο;

Αλλα σιγα που θα εχουν συνδρομο ντροπης οι απογονοι του Γριβικου δοσιλογισμου που οδηγησε μεσω της 15ης στην 20η Ιουλιου.

Ως συνηθως "οταν το δακτυλο εδειχνε το φεγαρι οι ηλιθιοι κοιταζαν το δακτυλο".
Περαστικα.

Αντιεθνικιστης ανωνυμος.

Ανώνυμος είπε...

"Ο Μακάριος Δρουσιώτης σπούδασε δημοσιογραφία και φωτογραφία στο London College of Printing. Δημοσιογραφεί από το 1987. Σήμερα είναι ανταποκριτής Κύπρου των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" της Αθήνας. Επίσης, είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Πολίτης" της Λευκωσίας.



Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με την ιστορική έρευνα. Εξειδικεύεται στην περίοδο 1944-1974 της νεώτερης κυπριακής ιστορίας. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία για το Κυπριακό".
Anef είμαι ο πρώτος ανώνυμος και αυτό είναι το βιογραφικό του Δρουσιώτη όπως είναι μεσά στην ιστοσελίδα του.. Για να εξειδικεύεται για μια ιστορική περίοδο τι πάει να πει ότι είναι;
Στον φίλο αντιεθνικιστή που ακόμα ασχολήτε με Γρίβες και Μακάριους, περάστικα, η ζωή φίλε συνεχίζεται πέρα από γηπεδικά συνθήματα και κομματικές πολώσεις,
Όταν επιτέλους δούμε μπροστά θα μπορέσουμε σαν Κυπριακός Ελληνισμός να δούμε καλύτερες μέρες!

Aceras Anthropophorum είπε...

Για να δεις μπροστά ανώνυμε, πρέπει να έχεις το θάρρος να δεις πίσω σου με το κεφάλι ψηλά τζιαι να έχεις το κουράγιο να δεις την αλήθκεια. Όλην την αλήθκεια.

Η αλήθκεια κάμνει μας να πονούμε. Ο πόλεμος είναι δαίμονας, κακόν αξίλιφτον στο κόσμον, παδίν της νύχτας, μυσταρκός του Άδη, ψευτης, κλεύτης... είπεν ο Παύλος Λιασίδης πριν τον πόλεμον στον οποίον εχάσαμεν την μισήν Κύπρο.

Ο πόλεμος δεν είναι μόνον αόριστη έννοια. Είναι αθρώποι που έχουν ιδέες, που έχουν θέλω, που έχουν συμφέροντα, που κρατούν όπλα, που διούν διαταγές, που εκτελούν διαταγές...

Στην Κύπρον είχαμεν τέσσερεις πολέμους. Έναν δικοινοτικόν που εδίχασεν τον τόπον σε νόμινον κράτος τζιαι θύλακες, δύο εμφυλίους με εκατοντάδες σκοτωμένους τζιαι πλήγωμαν της δημοκρατίας τζιαι των θεσμών, τζιαι μιαν εισβολήν που έφερεν κατοχήν, χωρισμόν του πληθυσμού, μοιρασμόν του εδάφους.

Εγινήκαν εγγλήματα τζιαι στους τέσσερεις. Κανέναν έγγλημαν στον έναν πόλεμον δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα εγγλήματα τού άλλου. Κανένας πόλεμος δεν δικαιολογά ή νομιμοποιεί τον άλλον. Οι τρεις πρώτοι πολέμοι είχαν για πρωταγωνιστές του ίδιους εθνικιστές. Όλα εγίνουνταν παρά το κράτος τζιαι το κράτος ή ήταν αδύναμον να δράσει ή έκλειεν τα μμάθκια τζιαι έκαμνεν την πάπιαν διότι το εβόλευκεν. Τζιαι οι τρείς πρώτοι πολέμοι είχαν σαν ουσιαστικήν αιτίαν την θέλησην των ελληνοκυπρίων να ζήσουν σαν μέρος του ελληνικού κράτους. Τούτος ο πόθος που εκδηλώθηκεν πρώτος, εγέννησεν τον πόθον των τουρκοκυπρίων να ζήσουν τζιαι τζιείνοι σαν μέρος του τουρκικού κράτους.

Ο τέταρτος πόλεμος είσιεν σαν πρωταγωνιστές κράτη, με τα παρακράτη να βουρούν πουπίσω για τσουρακκούι.

Πίσω που την άρνησην μας να κοιτάζουμεν ούλλην την αλήθκεια εκρυφτήκαν ούλλοι οι ανώμαλοι εγγληματίες. Το άρθρον του Λεβέντ έχει παραπάνω βάθος που τζιείνον του Δρουσιώτη.

Η γενιά μας όταν εγίνουνταν τα εγγλήματα είτε είμαστιν μωρά, είτε αγέννητοι. Δεν έχουμεν ευθύνην. Οι γερότσουροι που τα εκάμασιν θέλουν να μας περάσουν την ευθύνην που την έχουν ακέρεαν. Δεν θέλουν να τους κρίνουμεν για τα σκατά που εκάμαν.

Η κατηγορία ότι κάποιος που θωρεί ούλλα τα γεγονότα τζιαι όχι μόνον την οφφίσιαλ προπαγάνδαν εν προδότης ισοδυναμεί με το να πιάννεις την ευθύνην εγγλημάτων που δεν έπραξες. Το να προεκτείνεις τζιαι να φκάλλεις συμπέρασμαν τζιαι μετά να κατηγοράς τον άλλον ότι είπεν αυτόν που εσυμπέρανες είναι παραποθκιά. Κανένας μπλόγκερ ή ιστορικός δεν εδικαιολόγησεν τες πράξεις των εισβολέων ή του τουρκικού παρακράτους.

Τζιείνον που δεν καταλάβω είναι γιατί εσείς που δεν έχεται ευθύνην προσπαθείτε να καλύψετε το δικόν μας παρακράτος. Μπας τζιαι ήταν κανένας παππούς σας που εβίαζεν τζιαι εσκότωννεν μες τους θύλακες πριν να τους καταλάβει ο τουρκικός στρατός;

Κανένας εκτός που σας δεν είπεν ότι δικαιολογείται η εισβολή λόγω των εγγλημάτων ελληνοκυπρίων.

ματιλτα είπε...

"Η κατηγορία ότι κάποιος που θωρεί ούλλα τα γεγονότα τζιαι όχι μόνον την οφφίσιαλ προπαγάνδαν εν προδότης ισοδυναμεί με το να πιάννεις την ευθύνην εγγλημάτων που δεν έπραξες"

Δύσκολα, αργά αλλά επίμονα βρίσκουμε σιγά σιγά νόημα. To define το σωστό τζε το δίκαιο στούντην ιστορία

Ανώνυμος είπε...

"δικαιολογείται η εισβολή λόγω των εγγλημάτων ελληνοκυπρίων". Τι είναι αυτό πάλι, τουρκική εθνικιστική προπαγάνδα;

Ρωξάνη είπε...

Απολογούμαι γιατί το σχόλιό μου δε θα αναφερθεί στο ποστ του Άνευ. Μερικά λόγια του Aceras Anthropophorum είναι που με ώθησαν να γράψω τούτο το σχόλιο.
Ακέρας, ειλικρινά, πολλές φορές που διαβάζω είτε ποστ είτε σχόλιά σου, χαίρομαι και συγκινούμαι βαθιά. Ήθελα μάλιστα κάποιες φορές να σου το πω, να σχολιάσω στο μπλοκ σου, όμως τα λέγαν άλλοι καλύτερα, και ίσως να ένιωθα ότι δεν ήταν απαραίτητο να προσθέσω κι εγώ την παρουσία μου.
Όμως εδώ, με το σχόλιό σου τούτο, με πίκρανες για να μην πω με θύμωσες. Δικαίωμά σου (δε θα νοιαστείς για το πώς θα το πάρει ο καθένας το ό,τι πεις) αλλά και γω θα σου πω, με όλο το σεβασμό,τη γνώμη μου.
Ποια η ανάγκη να συμπεριφέρεται κανείς ως να γνωρίζει καλύτερα το τι έγινε και το ΓΙΑΤΙ; Ότι αυτός κατέχει την αλήθεια, (ποιος του την εκμυστηρεύτηκε άραγε αποστερώντας την συγχρόνως από άλλους είτε γιατί είναι ανώνυμοι(;) είτε γιατί είναι ανίκανοι να την αντιληφθούν;..)

Είναι σα να σε βιάζουν και να προσπαθείς να δικαιολογήσεις το βιαστή. (Που σίγουρα κάποιες δικαιολογίες θα βρεθούν, κάποια τραύματα παιδικά και της ψυχής..)

Λες: "Τζιαι οι τρείς πρώτοι πολέμοι είχαν σαν ουσιαστικήν αιτίαν την θέλησην των ελληνοκυπρίων να ζήσουν σαν μέρος του ελληνικού κράτους."
Κατ' εμέ αυτή η κουβέντα αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια ν΄απλοποιηθεί γέρνοντας με επιείκια προς την μια πλευρά ένα τόσο βαθύ ζήτημα όπως το κυπριακό. Αν θέλαμε μια απλοποίηση όσο γίνεται κοντύτερα στην αλήθεια, δε θα είχαμε παρά να κοιτάξουμε το ιστορικό παρελθόν, τις τάσεις και τις βλέψεις της Τουρκίας. Δεν θα μπω όμως σε αυτό.
Γιατί ο λόγος που γράφω δεν είναι για να εμπλακώ σε μια τέτοια συζήτηση ή να πείσω για κάτι μα για να εκφράσω τη λύπη μου, την απορία μου αν θέλεις, που κάποιοι συντοπίτες, ωραίοι, σαν και σένα, γλυστρώντας προφανώς στο αίμα της δικής τους ανοιχτής πληγής, επιτίθενται με χτυπήματα άτσαλα, κάτω από τη μέση.. όπως το να υπαινίσσεσαι για τον παππού του ανώνυμου τέτοια πράγματα, να αναφέρεσαι στους παλαιότερους ως "γερότσουρους"
και να λες ότι επιποθούσαν οι ελληνοκύπριοι (έτσι χωρίς λόγο και αιτία;)να ενωθούν με την Ελλάδα και για αυτό η τουρκοκυπριακή πλευρά πόθησε την ένωση με την Τουρκία..

Θα μου πεις, κι εσύ (δηλ. εγώ) από ποια θέση μιλάς; Και απαντώ (στην υποτιθέμενη ερώτησή σου) ότι: όχι από τη θέση πάντως ενός υποτιθέμενου ορθολογισμού που στήνει ξανά και ξανά στον τοίχο την ελληνοκυπριακή πλευρά!


Γεια σου Ακέρας.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος Σάββατο, Αύγουστος 22, 2009 1:32:00 πμ

Για να είναι κάποιος ιστορικός πρέπει να έχει σπουδάσει ιστορία.

Αν κάποιος δημοσιογράφος ερευνά και γράφει για διάφορες ιστορικές περιόδους, αυτό δεν τον καθιστά ιστορικό.
Συνεπώς τα βιβλία του είναι ιστορική – δημοσιογραφική – έρευνα και όχι ιστορικά βιβλία.

Η προσφορά των ιστορικών ερευνητών είναι μεγάλη διότι με τα στοιχεία που συλλέγουν βοηθούν στη συνέχεια και τους ιστορικούς μέσα από τα στοιχεία που συλλέγουν και παραθέτουν.

Ο Δρουσιώτης λοιπόν δεν είναι ιστορικός. Κάνει δημοσιογραφικές έρευνες σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους.

Ελπίζω τώρα να ξεκαθάρισε η διαφορά του ιστορικού με αυτόν που ασχολείται με την ιστορική έρευνα.

Ανώνυμος είπε...

Τι να περιμένα από εσένα κ.Μιχάλη, απλά να υποστηρίξεις τον Δρουσιώτη απλοποιώντας τα πάντα!
Αλλά δεν θα μπω στην διαδίκασια που μπαίνεις εσύ δλδ να πιάνεσε από τις λέξεις, είμαι 100% σίγουρος ότι κάπου είδα το Δρουσιώτη να αυτοχαρακτηρίζεται ιστορικός!
ΕΓΩ ΤΟ ΞΕΡΩ ΜΙΧΑΛΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ!!!

Μιχάλης είπε...

Δεν θα ασχοληθώ άλλο με εμμονές.

Ο ίδιος αυτχαρακτηρίζεται ως ιστορικός ερευνητής:

"Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με την ιστορική έρευνα."

Νομίζω ότι είναι στα ελληνικά γραμμένα και η κάθε λέξη έχει τη σημασία της.

Τα άλλα όλα περιττεύουν.
Θέλετε να τον θεωρείτε ιστορικό, θεωρείστε τον. Πρόβλημα δικό σας.

Αν σου ζητήσω να μου πεις που το είδες ότι δήλωσε ιστορικός, είμαι σίγουρος ότι θα μου πεις πως δεν θυμάσαι.

Μίλησε κανένας για προπαγάνδα;

Ανώνυμος είπε...

Τοοόση μεγάλη είναι πια η διαφορά του ιστορικού αναλυτή από τον ιστορικό;;;
Ok πέρνω πίσω αυτό που δήλωσα για ιστορικός...Μ.Δρουσίωτη (ιστορικός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ανάλυτης, κριτής των πάντων κτλπ),το ιστορικός ήταν λάθος μου και κατηγορήθηκα από τον Μ.Μιχαήλ του Άστρα για προπαγάνδα, απολογούμαι ήταν εκ παραδρομής λάθος, είναι ιστορικός ανάλυτης και όχι ιστορικός!
Απολογούμε για λαοπλάνη και χυδαία ψέμματα που ξεστόμισα, δεν θα επανέλθω με έχει καθυποτάξει ο Μάικ..

Ανώνυμος είπε...

Τελικά Μιχάλη, διακοπές από την προπαγάνδα δεν κάνεις ποτέ; Καλά, δεν ντρέπεσαι καθόλου; Αυτή είναι η ζωή σου; Δεν έχεις αντιληφθεί ότι όταν το κόμμα παύσει να σε χρειάζεται, θα σε πετάξει σαν στημένη λεμονόκουπα;

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα μια "αλήθεια" του έγκυρου Δρουσιώτη:
Αγαλμα Μακαρίου

Ελευθεροτυπία 7/11/2008

*Δεν υπάρχει περίπτωση να γράψει κείμενο περί του Εθνάρχου Μακαρίου ο Κύπριος συνεργάτης σας Μακάριος Δρουσιώτης και να μην περιλάβει σ’ αυτό σκόπιμες ανακρίβειες, ύβρεις και συκοφαντίες. Διάβασα το δημοσίευμά του “Η ‘αποκαθήλωση’ του Μακαρίου” στο φύλλο σας της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου 2008, σελ. 14. Γράφει για τη μεταφορά του αγάλματος του Εθνάρχου Μακαρίου από τον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη Λευκωσία, στο Μοναστήρι του Κύκκου στο Τρόοδος. Και πετάει τη λάσπη: “Ο Μακάριος, ενόσω ήταν ακόμη ζωντανός, είχε παραγγείλει το θεόρατο άγαλμα στον Κύπριο καλλιτέχνη Νίκο Κοτζαμάνη, που ζει στο Λονδίνο, όμως δεν έζησε να το δει ολοκληρωμένο. Ο Μακάριος είχε παραγγείλει ένα άγαλμα για τον εαυτό του, ύψους διώροφης κατοικίας (7 μέτρα), όμως στην κατασκευή πρόεκυψε τριώροφος, αφού το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα και βάρος 12 τόνους”. Με αηδία και βδελυγμία διαψεύδω το αισχρόν τούτο δημοσίευμα, αποκύημα νοσηρής φαντασίας και φτηνής ειρωνείας. Και προσθέτω ότι εν επιγνώσει του αναιδώς και ασυστόλως και πάλιν ψεύδεται ο Μακάριος Δρουσιώτης. Δεν παράγγειλε αυτό το άγαλμα ο Μακάριος ούτε “ενόσω ήταν ακόμη ζωντανός” ούτε μετά που πέθανε. Το άγαλμα παράγγειλε ο διάδοχός του Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, σε υπερβολικές πράγματι διαστάσεις, χωρίς να συμβουλευθεί κανένα.Ο γλύπτης Νίκος Κοτζαμάνης αυθαιρέτως το έκανε μεγαλύτερο, γιατί δεν μπορούσε, φαίνεται, να κουμαντάρει τις διαστάσεις του. “Εγελάστηκα και το έκανα ένα μέτρο μεγαλύτερο”, είπε ο ίδιος στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’».


Πάτροκλος Σταύρου

Anef_Oriwn είπε...

Πιο πάνω Ανώνυμε (με το αντι-δρουσιώτικο σύνδρομο),

Το ‘κανες το μεσανατολικό ζήτημα αν ο Μακ. Δρουσιώτης είναι ιστορικός ή ερευνητής! Ότι θέλει ας είναι σιόρ, τούτον εν το κύριο ζήτημα; Τζιαι αν διαφωνείς με κάτι που είπε ή έγραψε εν τζιαι ανάγκη να τον λοιδορήσεις για να ανατρέψεις ή να αμφισβητήσεις τα γραφόμενα του. Μπορείς να γράψεις τες δικές σου θέσεις και να τες τεκμηριώσεις παραθέτοντας τα δικά σου στοιχεία. Τόσο απλό είναι ...
Και παρεμπιπτόντως η γνωστή Φανούλα Αργυρού τι εστί, ερευνήτρια ή ιστορικός;
Αν ναι, τζι’ ΕΣΟΥ πότε εν να δώσεις έναν όνομα στον Εαυτό ΣΟΥ; Το βιολί μου ΕΓΩ, επιμένω!
Τζιαι ειδικός για τες στυμμένες λεμονόκουπες (“ποσφύκτρες” στην καθομιλούμενη) μας εφκήκες! Στύβεις και λεμόνια για να κάνεις αυκολέμονη; [Πάντως γράφουμε στυμμένες κι όχι στημένες – γκόμενες είναι και τις στήσαμε;].
Πόσους ξέρεις ειδικέ Ανώνυμε ΑΚΕΛολόγε μου ΕΣΥ που το Κόμμα τους πέταξε σαν στυμμένες λεμονόκουππες; Έχεις ιδία πείρα; Τζιαι ΣΥ παραπονημένος αριστερός είσαι; Μάλλον σε θολά νερά ψαρεύεις, κι ΕΣΥ!

Anef_Oriwn
Σάββατο 22/8/2009 – 11:27 μ.μ.

Μιχάλης είπε...

Ναι αγαπητέ ανώνυμε, έχει μεγάλη διαφορά ο ιστορικός αναλυτής από τον ιστορικό.
Όπως ο μηχανικός με τον μηχανολόγο ένα πράμα.

Ο ιστορικός μαζεύει στοιχεία και ερμηνεύει την ιστορία.
Ο ιστορικός αναλυτής ή ερευνητής (αυτή τη λέξη χρησιμοποίησα) ερευνά, μαζεύει στοιχεία και αναλύει ένα γεγονός ή μια περίοδο.
Ο πρώτος έχει επιστημονικό υπόβαθρο ο δεύτερος έχει κυρίως δημοσιογραφικό.

Άρα αν θέλουμε να ακριβολογούμε, έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο.
Δεν σου είπα ότι είπε ψέματα, διόρθωσα μια ανακρίβεια.
Και δυστυχώς οι ανακρίβειες μερικών είναι πλέον παροιμιώδης και οδηγούν σε αυθαίρετα συμπεράσματα.
Δεν μπορούμε να γράφουμε με τρόπο που να μας βολεύει για να πλήξουμε κάποιον. Πρέπει να βασιζόμαστε σε πραγματικά δεδομένα.
Όπως αυτό με τον Π. Σταύρου.
Έχει δίκαιο, το άγαλμα δεν το παράγγειλε ο Μακάριος αλλά ο Χρυσόστομος Α’.

Προς δεύτερο ανώνυμο (δεν ξέρω αν είσαι ο ίδιος με τον προηγούμενο).
Δεν έχω τίποτε να ντραπώ.
Και αυτή την καραμέλα ότι είμαι φερέφωνο του ΑΚΕΛ πρέπει κάποτε να την καταπιείτε.
Δεν είμαι φερέφωνο κανενός. Τις απόψεις μου γράφω και μακάρι και κάποιοι από εσάς να είχαν το θάρρος να γράψουν άποψη και όχι απαξίωση του προσώπου του συνομιλητή τους, έστω και ανώνυμα.
Αλλά πού τέτοια πολυτέλεια.

Στην πιο κρίσιμη φάση της κυπριακής ιστορίας, δεν ακολούθησα το ΑΚΕΛ. Και αυτό είναι γνωστό σε όσους με παρακολουθούν αγαπητέ μου.
Και αν χρειαστεί θα το ξανακάνω.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι νενέκος Μάικ; Δεμ το ήξερα, ο κολλήτος σου ο Anef;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ακολούθησες το ΑΚΕΛ Μιχάλη; Και τολμάς να το λες ανοικτά; Είσαι ρεβιζιονιστής, προβοκάτορας, πράκτορας της εγχώριας και ξένης αντίδρασης, τροτσκιστής και διασπαστής του λαϊκού κινήματος.

Ανώνυμος είπε...

Γελώ που μακρυά.


Εν γελόκλαμα.


Εκατάλαβα οτι οι παραπάνω κυπραίοι της ακροδεξιάς εν μαννοί, αγράμματοι, τυφλοί που έν θα μάθουν ποττέ τους ιστορία για να διορθώσουν τα τεράστια λάθη που εκάμαν τα εθνικά, έφαν τους ο εγωισμός τζιαι η αμάθεια τους.

Καλά σας λαλούν οι αμερικάνοι τζιαι οι εγγλέζοι τριτοκοσμικούς. Είσαστε. Αμπάλατοι. Χώρκατοι.

Αφού ούτε ιστορία ξέρετε, ούτε τα φασιστολάθη που εκάμετε εννα παραδεχτήτε καμιά φορά.

Τόσο μαννοκίκκηροι είσαστε.

Έσιετε τζιαι μούτρα τρομάρα σας. Να γράφετε μαλακίες του άνεφ τζιαι του μιχάλη. Γαούρκα!!

Εσείς που επουλήσετε την άλλη μισή πατρίδα στους τουρίστες μετά που εφέρετε τους τούρκους στην άλλη μισή!!!

Εσείς που ντύννεστε με ρούχα ακριβά τζιαι τον κόσμον το φτωχόν τον έχετε σιεσμένον.

Εσείς που κάμνετε σιοου με τα αυτοκίνητα σας.


Εσείς εν που είσαστεν σούπερ ενωτικοί τζιαι υπερέλληνες?

Γαδάροι ξαπόλυτοι, κούνοι, ππουστόπαιδα φασίστες, ούλλα θα τα χάσετε εννα δείτε!!



Έν πειράζει. Που θα γοράσει τα χωράφκια σας ούλλα η αγγλία εννα γελώ πολλά με τα 'ιδανικά' σας τα 'δεξιά'.


Ίσσιαλλα να σας την γοράσουν τζιαι να τους κάμνετε τα τσιράκκια του καφενέ ρε παλαβόσσιυλλοι.


Άνεφ απολογούμαι που ασχημονώ στο μπλόκ σου αλλά έν άντεξα άλλο!!!!






(Ο Αντυλιστής)

dokisisofi είπε...

Γραφικότατος ο τελευταίος ανώνυμος, και ιδίως στην ικανότητα του να ζωγραφίζει τους νεόπλουτους νεοφιλελεύθερους αρπακολίτες όλων των αποχρώσεων και όλων των κομμάτων. Μάθαμε και αρκετές βρισιές οσοι το λεξιλόγιο τους δεν τους επιτρέπει να κατέχουν όλο αυτό τον πλούτο και την αβρότητα στην έκφραση. Να ευχαριστήσουμε τους Αγγλοαμερικάνους με τους οποίους όπως δήλωσε, συμφωνεί, γιατί κατασκεύασαν ένα τέτοιο ανδρείκελο προς μίμηση.
Αλλά εγώ δεν θα σταθώ εδώ.
Πρώτα απ'όλα πάμε στον Ανευ ορίων.
Η 45η ανάρτηση σου, αποτελείται από α) ένα αφορισμό και χαραχτηρισμό των αντιφρονούντων και ανωνύμων β) μια συγκόλληση άρθρων από τον Πολίτη που αφορούν την εκτέλεση των αιχμαλώτων γ) μια συγκόλληση ενός σχολίου της Αμαδρυάδος σχετικά με την αναξιοπιστία των διεθνών δικαστηρίων. Να καταλάβουμε από το μοντάζ αυτό ότι στην ουσία καταδικάζεις την όποια προσφυγή εναντίον της Τουρκίας γιατί κάποιος τηλεφώνησε και είπε ότι εκτελέστηκαν τουρκοκύπριοι( άρθρο Δρουσιώτη) και γιατί σε άλλα δικαστήρια η δικαιοσύνη έγυρεν μονόπαντα; ( σχόλιο Αμαδρυάδας). Ρωτώ το ζητούμενο, το "ποϊντ"που λένε, αυτης της ανάρτησης. Απλά ρωτώ.Όπως ρωτώ και γιατί χρησημιοποιείς το πρώτο πληθυντικό στις αναρτήσεις σου. "ΕΜΕΙΣ θα συνεχίσουμε με νέα ανάρτηση πάνω στο ίδιο θέμα.
Θα αναρτήσουμε (χωρίς σχόλια όμως καθώς δεν υπάρχει χρόνος – αν ευκαιρήσουμε θα τα προσθέσουμε ως μεταγράφηκα) 3 άρθρα από τον “Πολίτη”". Πόσοι είσαστε; Ποιοί είσαστε;

Πάμε τώρα στα σχόλια. Το σχόλιο της Ηλιόδεντρον με κάλυψε εν μέρει, αλλά να ρωτήσω τον Ακέρας σε ποιούς δυό εμφυλίους αναφέρεται. Και τί εννοείς ότι οι πρωταγωνιστές στον πόλεμο του 1974 ήταν κράτη με τσιράκια παρακράτη;
Ο πόλεμος του 1974, ξεκίνησε με την εισβολή μιας ξένης χώρας στο έδαφος μας, για επεκτατικούς, ιμπεριαλιστικού"ς αν προτιμάς λόγους, όπως αποδείχτηκε με ΄την κατοχή της βόρειας Κύπρου που ακολούθησε και η οποία σχεδιαζόταν χρόνια προηγουμένως από την Τουρκία. Διαφωνείς στο πιο πάνω; Και τί αντιπροβάλλεις;
Επειδή στον πόλεμο αυτό "νικητής"ήταν η Τουρκία, σημαίνει ότι ο πόλεμος αυτός ήταν δίκαιος, και οι "ηττημένοι"έφταιγαν και πρέπει να σκάσουν; Ξεκίνησα να γράφω αυτό στο σχόλιο με την προϋπόθεση να μην κολλήσω χαραχτηρισμό σε κανένα, ( οπως π.χ κάνει ο τελευταίος ανώνυμος), πόσο μάλλον σε σένα. Αλλά περιμένω εξηγήσεις στις ερωτήσεις πιο πάνω.

Μιχάλης είπε...

Προς τους δύο Ανώνυμους που πιθανότατα πρόκειται για ένα:

Ναι, είμαι νενέκος, προς τι η έκπληξη; Ουδέποτε το έκρυψα και αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα όσα κατά καιρούς γράφω, τώρα το κατάλαβες;
Για τον Άνευ δεν ξέρω είναι εκεί και ρωτήστε τον.

Ναι, δεν ακολούθησα το ΑΚΕΛ. Ούτε αυτό ήταν ή είναι μυστικό.
Αλλά δυστυχώς πάλι χάσατε, αφού δεν έχω χαρακτηριστεί τίποτε απ’ όλα αυτά που αναφέρετε.
Αυτό βέβαια χαλά λίγο τη σούπα σας διότι αποδεικνύεται ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι αυτό που νομίζετε ότι είναι.

Και κάτι άλλο. Η στάση μου αποδεικνύει και πόσο γελοίοι είναι εκείνοι που λένε ότι συμπεριφέρομαι ως εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ. Εγώ έχω να επιδείξω έργα και όχι λόγια, εσείς;

Σημ. Μην αναμένετε νέα σχόλια γι αυτή την εβδομάδα διότι θα απουσιάζω. Αν βρω ευκαιρία από εκεί που θα είμαι θα κάνω καμιά παρεμβασούλα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε Μάικ εσύ υποστήριξες το σχέδιο Ανάν, υπάρχει πιθανότητα να πεις όχι σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης;
Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμα και 100.000 εποίκοι να συμφωνήθει ότι θα μείνουν, εκ περιτροπής προεδρία, ξένες εγγυήσεις κτλπ κτλπ εσύ πάλι ΝΑΙ(EVET)θα ψήφισεις με τα 20 σου νύχια...
Οπότε προς τι η συζήτηση είσαι και συ ένας ακόμα πικραμένος οπαδός του ΝΑΙ που προσπαθείς από κάπου να πιαστείς...

Αμαδρυάς είπε...

Ανώνυμε 1:59,

Είσαι επιεικώς απαράδεκτος, για να μην πω κάτι βαρύτερο!

Εδώ δεν είναι καφενείο, ούτε θύρα-που και σε κείνα χρειάζεται και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ.

Άστε επιτέλους να γίνονται συζήτησεις επιχειρημάτων, όχι για σκοπούς εκτόνωσης.Αλλά για να απολαμβάνουμε λιγάκι τη διαπίστωση ότι, τουλάχιστον οι νεότερες γενιές σε αυτό το νησί,μπορούν να αποστασιοποιούνται από φανατισμούς, δογματισμούς και να διαλέγονται πάνω σε ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας,για τα οποία έγινε μεγάλη προσπάθεια , για χρόνια, να θεωρούνται ταμπού και να συσκοτίζονται.

Και να πω την αμαρτία μου, τέτοιου τύπου παρεμβάσεις, δε με πείθουν ότι είναι αθώες εκρήξεις, αλλά ψιλοθυμίζουν προβοκάτσια...Δεν είν΄η πρώτη φορά που το βλέπουμε σε μπλογκς που κάποιοι θεωρούν αφόρητα ενοχλητικά.

Anef_Oriwn είπε...

Shερετώ απαξάπαντες!
Και τους καλοπροαίρετους σχολιογράφους αλλά κι όλα τα Ανωνυμάρια που “κοσμούν” με τις παρεμβάσεις το Blog – και τους προβοκάτορες και τους αντι-Μιχαλικούς (τους την έφερε για καλά με το νέο του Post), και τους Ναιναίκους (κι όχι Νενέκους), και τους Αντιλυστές (αντιυλιστές δεν θα ήταν πιο σωστό;) και τους αμπαλάτους, τους μαννοκίκκιρους τζιαι τους τριτοκοσμικούς αλλά τζιαι τους ρεβιζιονιστές, τους πράκτορες της εγχώριας και ξένης αντίδρασης, τους τροτσκιστής (πως μας προέκυψαν αυτοί; - ξέρεις ρεεε Ανώνυμε – ώρα 12:52 π.μ. – τι πρεσβεύουν) και τους διασπαστές του λαϊκού κινήματος!!! Να ‘ναι καλά ΟΛΟΙ τους που μας ανοίγουν και θέματα για συζήτηση! Όμως είπαμε, να βρίζετε ΚΟΣΜΙΑ!

**********
Πολλά τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση και χρήζουν σχολιασμού. Θα τα πάρω ένα προς ένα (όχι κατ’ ανάγκη με την σειρά παρέμβασης των σχολιογράφων) και ελπίζω να τα προλάβω όλα!
Δεν θα ασχοληθώ (σχεδόν) ΚΑΘΟΛΟΥ με τις κακεντρέχειες και τις προβοκάτσιες των διάφορων (γνωστών) Ανωνύμων πλην δυο σημείων:
1. Λυπάμαι συμπαθέστατε Αντυλιστή (μήπως “αντιληστής” ήθελες να γράψεις;) αλλά ΔΕΝ αντελήφθην (ο dieselοκίνητος) το βαθύτερο νόημα του εκρηκτικού λόγου σου. Εγώ ΔΕΝ θα ειπώ (όπως λέει η φίλτατη Αμαδρυάδα) ότι τα γραφόμενα σου “ψιλοθυμίζουν προβοκάτσια”, όμως ΔΕΝ κατάλαβα που το πας τελικά. Και είναι εύλογο το ερώτημα της άσπονδης φίλης Dokisisofis: “Να ευχαριστήσουμε τους Αγγλοαμερικάνους με τους οποίους όπως δήλωσε, συμφωνεί, γιατί κατασκεύασαν ένα τέτοιο ανδρείκελο προς μίμηση.” [Πάντως οι βρισιές εμπλουτίζουν και το λεξιλόγιο μας, μας θυμίζουν ολίγο τι και αρχαία ελληνική κωμωδία όπου κυριαρχούσαν οι βωμολοχίες κι αφού είναι και γενικευμένες και εν μέρει αόριστες, άστα να πανε].

2. Στον Ανώνυμο (ώρα 12:27π.μ.) ΔΕΝ θα δώσω λογαριασμό τι ψήφισα στο Δημοψήφισμα!

**********
Θα ξεκινήσω τα σχόλια ΜΟΥ τιμώντας (εν πρώτοις) την “άσπονδη”, (όπως τη χαρακτήρισα και πιο πάνω) φίλη Dokisisofi. Της έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια (ΔΕΝ ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΑΙ!) γιατί κι ΕΚΕΙΝΗ (όπως κι ΕΓΩ) πέσαμε θύματα χυδαίων προβοκατσιών! Μόνο που τελευταία ΔΕΝ καταφέρνω να μπω στο Blog της. Απαιτούνται συνθήματα και παρασυνθήματα! Μάλλον το Blog της έχει γίνει για τους λίγους και τους εκλεκτούς!

Anef_Oriwn
Κυριακή 23/8/2009 – 2:16 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Dokisisofi,

Κατ’ αρχάς μερικές διευκρινήσεις:

1. Δεν αφόρισα και ούτε χαρακτήρισα ΚΑΝΕΝΑ από τους αντιφρονούντες στην εισαγωγή της 45/2009 ανάρτησης μου. Είπα επί λέξει: “… Κάποιοι άλλοι (ως συνήθως Ανώνυμοι) ΜΑΣ εξύβρισαν (μέχρι και πράκτορες και σαλτιμπάγκους της Τουρκίας ΜΑΣ αποκάλεσαν), ή εξοργίστηκαν μαζί ΜΑΣ ή ΜΑΣ κατηγόρησαν ότι τους προκαλέσαμε εμετό, τους έρμους – αν μιλούσαμε όμως για ξεκοιλιασμένους τουρκοκύπριους, θα έπιναν και μια μπυρίτσα στην υγειά των αποθαμένων!)...”. Τι σε χάλασε ΕΣΕΝΑ απ’ αυτά και τι ΔΕΝ αποτελεί αλήθεια; [Εσύ ΔΕΝ παρουσιάστηκες ως Ανώνυμη!]

2. Η χρήση του “ΕΜΕΙΣ” αντί του “ΕΓΩ” (από μέρους ΜΟΥ στο παρόν κείμενο ΜΟΥ αλλά ενίοτε και αλλού – γενικότερα στο λόγο ΜΟΥ), μπορεί αν ερμηνευτεί με ΔΥΟ τρόπους:
i. Ως χρήση του μεγαλοπρεπούς πληθυντικού!
ii. Ή ως κατάλοιπο του (πάλαι ποτέ) κομμουνιστικού λόγου μου, όπου μέσα στα πλαίσια του πνεύματος της συλλογικότητας και της ομαδικότητας σε δράσεις και δραστηριότητες χρησιμοποιούσα το “Εμείς”! Να ΣΕ διαβεβαιώσω όμως (προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών) ότι το Blog αυτό το διαχειρίζομαι ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!

3. Με τις δυο τελευταίες αναρτήσεις ΜΟΥ (την 44η και την 45η – αφού αρέσκεσαι κι ΕΣΥ να αναφέρεσαι στους αριθμούς τους) προσπάθησα να δώσω (να παρουσιάσω) τα γεγονότα της άνανδρης και εν ψυχρώ δολοφονίας των 5 ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στρατιωτών με κείμενα και άρθρα που ΔΕΝ θα προάγανε τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία ή/και χαρακτηρίζονταν από (ακραίες) εθνικιστικές εξάρσεις. Πέραν τούτου ήθελα να τονίσω και την ανάγκη για συνέχιση της δουλειά της ΔΕΑ για την ολοκλήρωση του έργου της – τη διακρίβωση της τύχης ΟΛΩΝ των αγνοουμένων (μακράν από κινήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη λειτουργία της)! Εξ ου και η παράθεση ή “συγκόλληση” ή “μοντάζ” (όπως τη λαλείς) αποσπάσματος από σχόλια της Αμαδρυάδας, στην οποία παρεμπιπτόντως ΔΕΝ τόλμησες να απαντήσεις όταν με στοιχεία σου παράθεσε τους ενδοιασμούς της για τις πολιτικές σκοπιμότητες που χαρακτηρίζουν τα διεθνή δικαστήρια.

Περαιτέρω θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η τραγωδία των 5 δολοφονηθέντων στρατιωτών ΔΕΝ έγκειται ΜΟΝΟ (ή ΔΕΝ πρέπει αν επικεντρωνόμαστε ΜΟΝΟ) στα γεγονότα της εν ψυχρώ δολοφονίας τους) αλλά και σ’ άλλες παραμέτρους αυτής της ιστορία (κι όχι ΜΟΝΟ αυτής). Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Μακάριος Δρουσιώτης “…Αν ήταν πραγματικά ευαίσθητοι στο δίκαιο, πρώτα και κύρια θα απομόνωναν τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της τραγωδίας. Δεν θα συναγελάζονταν μαζί τους, δεν θα συνένωναν τις δυνάμεις τους για να κλείσουν τις πληγές που οι ίδιοι άνοιξαν.
Πέντε άνθρωποι έμειναν μόνοι σ' ένα λόφο να υπερασπίζονται μια προδομένη υπόθεση. Να πολεμούν με πρωτόγονα μέσα έναν σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο στρατό. Πού ήταν η ηγεσία τους όταν έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς να τους ειδοποιήσει, αν μη τι άλλο, να υποχωρήσουν; Ποιοι ευθύνονται που οδήγησαν τα τάγματα στους τουρκοκυπριακούς θύλακες ενώ οι Αττίλες αποβιβάζονταν ανενόχλητοι στην Κερύνεια; Ποιος ξέρει έστω κι έναν που να υπέχει ευθύνη και να έχει λογοδοτήσει; …”


Ακόμα για το ζήτημα της προσφυγής στη δικαιοσύνη είχα επί λέξει πει σε σχόλιο μου στην προηγούμενη ανάρτηση μου (γι’ αυτό και τοποθετήσεις σου του τύπου “ …Να καταλάβουμε από το μοντάζ αυτό ότι στην ουσία καταδικάζεις την όποια προσφυγή εναντίον της Τουρκίας γιατί κάποιος τηλεφώνησε και είπε ότι εκτελέστηκαν τουρκοκύπριοι( άρθρο Δρουσιώτη) και γιατί σε άλλα δικαστήρια η δικαιοσύνη έγυρεν μονόπαντα …” , είναι (το λιγότερο) περιττές ... Είχα συγκεκριμένα πει σε σχόλιο μου (Τρίτη, Αύγουστος 18, 2009 12:23:00 πμ): “[Φυσικά κάθε οικογένεια αγνοουμένου που αποδεδειγμένα έχει δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό, μπορεί να λειτουργήσει σε ατομικό επίπεδο όπως νομίζει καλύτερα – να προσφύγει, ας πούμε, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο]”.

Anef_Oriwn
Κυριακή 23/8/2009 – 2:16 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ Aceras,
Shερετώ ΣΕ!

Ανεξάρτητα από τις αντίθετες απόψεις, τις επιφυλάξεις και τα ερωτήματα (πάνω στα γραφόμενα ΣΟΥ) των συν-σχολιογράφων Ηλιόδεντρον και Dokisisofi, ΕΓΩ θα χαρακτηρίσω ως καίρια και ουσιαστική την παρέμβαση ΣΟΥ και (όμορφα) φορτισμένη με τα αντιπολεμικά ΣΟΥ συναισθήματα. Τόνισες μέσα από την απλότητα και την παραστατικότητα του λόγου ΣΟΥ, τη φρικαλεότητα και τη βαρβαρότητα που προκαλεί ο Πόλεμος. Γιατί άραγε ΟΛΟΙ οι εθνικιστές και εθνικίζοντες (και δεξιοί κι “αριστεροί” – έχουμε κι αυτό το οπωροκηπευτικό τώρα), ανάγουν τον πόλεμο, τα πολεμικά κατορθώματα, τους παλληκαρισμούς, τους σκοτωμούς και την οπλολαγνεία ως την πεμπτουσία κάθε αγώνα και ως τα κύρια χαρακτηριστικά ενός αγωνιζόμενου λαού; [Όλ’ αυτά αγαπητέ Πρώτε Ανώνυμε αποτελούν και κυρίαρχα “ιδεολογικά” στοιχείων στον λόγο των πάσης φύσεως Δεξιών και Α-Δεξίων].

Πέραν τούτων όμως, αγαπητέ Aceras, έχω και μια –δυο παρατηρήσεις. Υπάρχει κάτι που ΜΕ ενοχλεί (και μάλιστα έντονα) στον τρόπο που επιμερίζεις τις ευθύνες, ενοχοποιώντας ολόκληρη γενιά, που είναι βασικά η γενιά των γονιών μας, των τζιουρούων ΜΑΣ (ας πούμεν τις γενιές του 30 τζιαι του 40)!
Παρ’ όλο που δεν ανήκω στη γενιά τω “γερότσουρων”, όπως τους λαλείς (ήμουν μόλις έφηβος όταν επεσυνέβησαν τα τραγικά γεγονότα του 1974), έχω την άποψη ότι το ζήτημα ΔΕΝ έχει ΤΙΠΟΤΑ να κάνει με τες γενιές! Δεν είναι γενεαλογικό, είναι καθαρά πολιτικό κι έχει να κάνει με την εθνικιστική ιδεολογία συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης, της Δεξιάς ... Με τις τακτικές, τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις της! Ποια η ευθύνη του δικού ΣΟΥ ή του δικού ΜΟΥ τζιουρού στα εγκλήματα που έγιναν;

Anef_Oriwn
Κυριακή 23/8/2009 – 3:10 μ.μ.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Το σχόλιο μου παραμένει το ίδιο με την προηγούμενη ανάρτηση.
Είναι ακόμη φανερή η προσπάθεια για εξίσωση του εγκλήματος με δικά μας "εγκλήματα". Το επόμενο βήμα (αν δεν έχει γίνει ήδη) είναι να υπάρχει εξίσωση της ευθύνης για την Τουρκική εισβολή σε Έλληνες και Τούρκους.

Απορία προς τον Μιχάλη... Λες ότι διαφώνησες με το ΑΚΕΛ. Αλήθεια με ποιους ΑΚΕΛικούς διαφώνησες; Με τον Α.Κυπριανού, τον Χρήστου, την Μαύρου, του Χατζηγεωργίου;

Anef_Oriwn είπε...

@ Ηλιόδεντρον,

Παρ’ όλο που ο λόγος ΣΟΥ (η κριτική και τα ερωτήματα ΣΟΥ), απευθύνονται στο Aceras, [έχω ήδη εκφράσει προς αυτόν τη διαφωνία μου για το “γερότσουροι” - να το ακούσουν και κάποιοι που ΜΟΥ κόλλησαν τον χαρακτηρισμό “Ηλι(κια)κός Ρατσιστής”], επέτρεψε ΜΟΥ (ως Blogοδεσπότης) μια – δυο κουβέντες:

1. Γνωρίζουμε ή κατανοούμε (δυστυχώς ΟΧΙ όλοι) ότι η Ιστορία εξελίσσεται (και τα ιστορικά γεγονότα συντελούνται) πρώτα και κύρια ένεκα των αντιπαλοτήτων και των αντιπαραθέσεων των κυρίαρχων κύκλων ή κρατών για την εξουσία (οικονομική και πολιτική).

2. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι αγώνες του απλού του κόσμου (των κατώτερων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας) για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατία (αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη) μπορεί ναι μεν να χαρακτηρίζονται (ή να βγάζουν προς τα έξω) έναν έντονο ιδεαλισμό, στην ουσία όμως (και στην πράξη) στοχεύουν στην οικονομική και πολιτική απελευθέρωση των καταπιεσμένων και των μη προνομιούχων (δηλ. κι αυτοί οι αγώνες έχουν να κάνουν με πολιτικοοικονομικά συμφέροντα – σίγουρα όμως πολύ μεγαλύτερου ποσοστού ανθρώπων). Συνήθως (στο τέλος της ημέρας) αυτούς τους αγώνες τους προσεταιρίζονται, τους ελέγχουν και τους ξεστρατίζουν (από τους αρχικούς τους στόχους) “προοδευτικοί” παράγοντες που έχουν ενσωματωθεί την καθεστηκυία τάξη ή εκφυλίζονται από μόνοι τους λόγω εσωτερικών ερίδων και διαμαχών (που και τούτες οφείλονται σε ιδιοτελή ή προσωπικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα).

Πιστεύω πως αυτός ο τρόπος μελέτης και ερμηνείες της Ιστορίας και των κοινωνικοπολιτικών γεγονότων και εξελίξεων είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Μας δίνει μια πιο σφαιρική εικόνα των γεγονότων (στη βάση των πραγματικών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών του κάθε χωροχρόνου), χωρίς αν μπαίνουμε στο λούκκι των “δικών μας” και των “δικών τους” από εθνοτική, φυλετική ή τοπικιστική άποψη.

Ο Aceras μίλησε χοντρά για 4 πολέμους που επεσυνέβησαν στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια. Ας ψάξουμε (πέραν από εθνικούς ή εθνικιστικούς οίστρους και μεγάλα λόγια) τα αιτία και τα αιτιατά τους. Ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις εμπλέκονταν και ποια συμφέροντα (ντόπια και ξένα) διακυβεύονταν ή εξυπηρετούνταν, σε τι στόχευαν και που κατέληξαν! Αλλά και ποιοι στο τέλος κέρδισαν ή την πλήρωσαν! Είναι άραγε τυχαίο που οι “Σύνδεσμοι Αγωνιστών” (αποτελούμενοι απ’ αυτούς που ο Aceras αποκαλεί “γερότσουρους”, παραμένουν δογματικά και πεισματικά κολλημένοι όχι απλώς σ’ άλλες εποχές αλλά και σε αξιώματα – δεν δέχονται τη διερεύνηση των περιπτώσεων τυχόν αδικοσκοτωμένων Αριστερών (κι όχι μόνο) με την κατηγορία του προδότη!

Anef_Oriwn
Κυριακή 23/8/2009 – 4:35 μ.μ.

dokisisofi είπε...

Ανευ, απλά παρουσίασα την περίεργη δόμηση του ποστ σου, για να βγάλω άκρη. Δεν πήρα θέση. Ρώτησα κάποια πράγματα. Εκτός κι αν ξεκάρφωτα, τυχαία και χωρίς ειρμό τα είπες όσα είπες και όσα κόλλησες,οπότε η προσπάθεια μου να βγάλω νόημα είναι άστοχη. Είπα από που ξεκίνησες και που κατέληξες. Όσο γι'αυτά που λέει η Αμδρυάδα, την άποψή μου την είπα στο προηγούμενο ποστ και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να την επαναλαμβάνω συνέχεια. Αν τυχόν και ξέχασες την άποψή μου, κοίτα το τελευταίο μου ερώτημα πιο πάνω: "Να καταλάβουμε από το μοντάζ αυτό ότι στην ουσία καταδικάζεις την όποια προσφυγή εναντίον της Τουρκίας γιατί κάποιος τηλεφώνησε και είπε ότι εκτελέστηκαν τουρκοκύπριοι( άρθρο Δρουσιώτη) και γιατί σε άλλα δικαστήρια η δικαιοσύνη έγυρεν μονόπαντα; ( σχόλιο Αμαδρυάδας)". Και στα γεγονόταν που λέει δεν έχω λόγο να διαφωνήσω. Εγώ μπορώ να σου πω ότι αδίκαστοι είναι και οι Αμερικάνοι για την εισβολή στη Σερβία το 1999 και τους βομβαρδισμούς. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να σκάσουμε γιατί αδικηθήκαν και άλλοι;
Αυτά εν ολίγοις.

Anef_Oriwn είπε...

@ ΕΝΩΤΙΚΟΣ13,

Γιατί βάζεις το θέμα της διαφωνίας του οποιουδήποτε με την τότε απόφαση του ΑΚΕΛ για υπερψήφιση του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα (αντί του ΝΑΙ), ως διαφωνίας (ή συμφωνίας αν θες) με συγκεκριμένα άτομα, κι όχι ως διαφωνία με την επίσημη γραμμή (κι απόφαση του ΑΚΕΛ); Δηλ. ένας που ψήφιζε ΟΧΙ συμφωνούσε με τον Χριστοδουλίδη ή τον Λάκη Θεοδούλου, κι όχι με την κατα πλειοψηφία απόφαση της Συνδιάσκεψης του Κόμματος, (δηλ. με το υπόλοιπο 70% περίπου των συνέδρων); Ό τρόπος που το θέτεις (μ’ όλο το σεβασμό) είναι το ολιγότερο πονηρός!
Κάποια θέματα που έθεσες στην προηγούμενη ανάρτηση (και που είχαν άμεση σχέση με την ανάρτηση - κι όχι κάποια άλλα που προέκυψαν στην πορεία της συζήτησης) θα προσπαθήσω να τα σχολιάσω επαέ, μια και μας επισκέπτεσαι και σ’ αυτό το post. Κάτι που έχει σχέση με την κουβέντα που κάνατε με το Π., θα το σχολιάσω εκεί!

Anef_Oriwn
Κυριακή 23/8/2009 – 4:49 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Dokisisofi,

Διαισθάνομαι ότι γίνομαι φορτικός, αλλά οφείλω να επαναλάβω απόσπασμα από σχόλιο μου στην προηγούμενη ανάρτηση μου – το επαναλαμβάνω τόσο για ΣΕΝΑ όσο και γι’ άλλους (καλοθελητές) και ΔΕΝ ΣΕ παραπέμπω να ψάχνεις (μέσα σε τόσα σχόλια – έχει όμως ημερομηνία κατάθεσης Τρίτη, Αύγουστος 18, 2009 12:23:00 πμ: “… Το σημαντικότερον όμως που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη (στο ζήτημα των εκταφών και των ταυτοποιήσεων) είναι οι όροι εντολής για λειτουργία της ΔΕΑ. Την θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί και να προχωρήσει στο έργο που ανάλαβε ή με βεβιασμένες, συναισθηματικές και παρορμητικές κινήσεις (από πλευράς πολιτείας) να τη θέσουμε σε αδράνεια; Κι ας μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο έγκλημα (με τους 5 δολοφονηθέντες αγνοούμενους) ανακαλύφτηκε λόγω της λειτουργίας της ΔΕΑ.
[Φυσικά κάθε οικογένεια αγνοουμένου που αποδεδειγμένα έχει δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό, μπορεί να λειτουργήσει σε ατομικό επίπεδο όπως νομίζει καλύτερα – να προσφύγει, ας πούμε, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο]…”


Απ’ εκεί και πέρα αν ΔΕΝ κατάλαβες τον αντι-εθνικιστικό χαρακτήρα που ήθελα να προσδώσω στις δύο αναρτήσεις μου ΔΕΝ φταίω ΜΟΝΟ ΕΓΩ!

Anef_Oriwn
Κυριακή 23/8/2009 – 4:59 μ.μ.

dokisisofi είπε...

Έτερον εκάτερον. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως μια χώρα, που πρέπει να την καλοπιάνουμε με εκατόν τρόπους και να παίζουμε με τους όρους της ακόμα και για την ανεύρεση των αγνοουμένων, πώς μια τέτοια χώρα για την οποία το διεθνές δίκαιο είναι ανέκδοτο με τον πόμπο, είναι τώρα σε φάση ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Και πως εμείς αναβαθμίζουμε τον ρόλο του προτεκτοράτου της για να μας κάνει τη χάρη να μας δώσει στοιχεία. Σου είπα και ποιό πριν ότι το πρόβλημα των οικογενειών αγνοουμένων είναι μεγάλο και επείγει. Αλλά ας προβληματιστούμε για κάποια βέτο που τα έφαγε η χωματερή.
Καλό σου απόγευμα.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητή Dokisisofi,
Μα ΔΕΝ είμαστε ΕΜΕΙΣ (η κυπριακή κυβέρνηση ή γενικότερα η Κύπριοι) που βιαζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Anef_Oriwn
Κυριακή 23/8/2009 – 5:56 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Μην ανησυχείτε. Μπορεί Αθήνα και Λευκωσία να έχουν τρελαθεί, όμως ευτυχώς, υπάρχουν οι δεξιοί (και πάνω απ' όλα λογικοί) Μέρκελ και Σαρκοζί. Και είναι πολύ ισχυροί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Αυτοί θα μπλοκάρουν την τουρκική ένταξη.

Aμαδρυάς είπε...

Το αξιοσημείωτο όποτε επιχειρείται μια προσέγγιση πλευρών του εγκλήματος του 74-ή και άλλων περιόδων της ιστορίας-όπως οφείλει να κάνει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος και κάθε λαός που ωριμάζει επεξεργαζόμενος την ιστορία του,που η σκέψη του δεν είναι εγκιβωτισμένη σε στερεότυπα που αναπαράχθηκαν για πολλά χρόνια-η αντίδραση είναι τόσο έντονη, που περίπου εγκαλείται να απολογηθεί στο... δικαστήριο συνειδήσεων. Πρώτο ζήτημα: Γιατί ένας δημοσιογράφος που αποφάσισε να κάνει ερευνητική δημοσιογραφία-και αξίζει της επιδοκιμασίας, μέσα στο γκρίζο τοπίο της αδαούς, αδιάβαστης, καθοδηγούμενης από πολιτικά και οικονομικά κέντρα πλειάδας δημοσιογράφων στο νησί μας-θα πρέπει να απολογηθεί για την ενασχόληση αυτή; Γιατί χτυπάνε κάποιοι τα πρόσωπα, τα υποσκάπτουν και τα ειρωνεύονται; Το θέμα είναι το πρόσωπο ή το έργο του, η εγκυρότητα των μελετών του, η αξιοπιστία των στοιχείων και των πηγών στις οποίες στηρίζεται; Το θέμα είναι αν κάποιος που ασχολείται με πλευρές της πολιτικής ιστορίας είναι επιστήμονας ιστορικός; Μα τότε, ας παύσει πάσα συζήτηση περί ιστορίας και ας μην την αγγίζει κανείς, κανείς πνευματικός άνθρωπος! Μα εδώ, σε αυτό τον τόπο την ιστορία την έγραψαν και τη γράφουν κάθε μέρα οι πολιτικοί και οι τοποθετήσεις τους προβάλλονται περίπου ως θέσφατα ιστορίας. Δε δικαιούται ένας δημοσιογράφος να ερευνά; Εκεί είναι το έργο του και ας κριθεί, με κριτήριο ΜΟΝΟ την αξιοπιστία των πηγών πάνω στις οποίες θεμελιώνει τα γραφόμενά του. Αυτά, ως υποχρέωση ΚΑΘΕ σκεπτόμενου και έντιμου ανθρώπου προς την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ και την εναντίωση ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, στην οποία ωθούν διάφορα κέντρα: πολιτικοί φορείς,ανώτεροι εκκλησιαστικοί κύκλοι, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και μπλογκς . Δεύτερο ζήτημα, σχετιζόμενο με το προηγούμενο: Κάποιοι,έξω στο δημόσιο βίο και εδώ μέσα-ανώνυμοι και ενίοτε μη-επιχειρούν τη φίμωση, μέσα από τον ιδεολογικό έλεγχο, τον έλεγχο της συνείδησης ανθρώπων. Οι επιθέσεις στον Μιχάλη Μιχαήλ και στον Άνευ, μέσω φτηνών ομολογουμένως, μέσων, που καταδεικνύουν χαμηλή κουλτούρα και ανυπαρξία πολιτικής σκέψης, εκεί ακριβώς στοχεύουν. Όσο κι αν ενοχλεί κάποιους, η τακτική αυτή κοινώς λέγεται φασισμός. Γιατί, έτσι για να προσδιορίζουμε έννοιες, πέρα από το περιεχόμενο που οι θύρες δίνουν στον τόπο μας στην έννοια αυτή,η ιδεολογία του φασισμού ΕΔΩ ακριβώς στηρίζεται: Στον ιδεολογικό έλεγχο, στο εγκάλεσμα κάποιου να απολογηθεί γιατί πιστεύει στην άλφα ιδέα και , αν είναι δυνατό, να καταδικαστεί κιόλας πραγματικά, ή, αλλιώς, να στιγματιστεί ως προδότης, ως μίασμα, όχι για κάποια πράξη του, αλλά για ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ που φέρει. Αυτό συνιστούν οι πιο πάνω αναφορές του τύπου: ψήφισες ΝΑΙ, νενέκο; είσαι Ακελικός, είσαι ταλέντο στην προπαγάνδα, κλπ. Όλα αυτά και άλλες ύβρεις βλέπουμε να εκτοξεύονται στο όνομα πάντα της ελευθερίας, της ανόθευτης και ακέραιας έννοιας της ελευθερίας, στην οποία οι άνθρωποι αυτοί δηλώνουν απόλυτα προσηλωμένοι.Ο πολιτισμένος διάλογος , η πίστη στα επιχειρήματα και η έντιμη και με σεβασμό αντιμετώπιση του..."αντιπάλου", είναι ,νομίζω, βασικά συστατικά ενός ελεύθερου ανθρώπου: ελεύθερου από σχήματα, από δόγματα, από φανατισμούς, από ετοιμοπαράδοτες "αλήθειες", ανθρώπου έτοιμου να αμφισβητήσει.

Αμαδρυάς είπε...

Συγγνώμη για τη δυσανάγνωστη μορφή του κειμένου, από λάθος δεν έκανα μορφοποίηση πριν το καταχωρήσω

Αμαδρυάς είπε...

(Συγγνώμη για την κατάχρηση χώρου...)

Ζήτημα τρίτο: Στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα της ανάρτησης,μας πάει πέρα από την ετοιμοπαράδοτη αλήθεια ότι σε έναν οποιοδήποτε πόλεμο οι μεν είναι πάντα οι καλοί , οι δε οι κακοί. Ας μη βιάζονται κάποιοι να πουν τα αστεία που γράφτηκαν πιο πάνω, περί τουρκόφιλων, ανθελλήνων-το νόημα των γραφομένων τους αναφέρω- κλπ.

Μα ειλικρινά, πόσο φανατισμό πρέπει να διαθέτει κανείς για να πιστεύει πως υπάρχει οποιοσδήποτε απλός κύπριος πολίτης, που αθωώνει τα εγκλήματα της τουρκίας, που τα δικαιολογεί και τα αποδέχεται; Υπάρχει ένα οποιοδήποτε επιχείρημα που να μπορεί στο, στο μυαλό όσων το πιστεύουν, να στηρίζει την άποψη αυτή, που και πιο πάνω εκφράστηκε από τους-ή τον ανώνυμο;

Θεωρώ δείγμα μεγάλης πολιτικής καθυστέρησης , την άρνηση να επεξεργαστεί κάποιος πλευρές ενός πολέμου, μιας πολιτικής περιόδου , μιας εποχής, όσο κι αν αυτή πονά- και πόνεσε και πονά τους περισσότερους από μας,κάθε πλευρά της σύγχρονης τραγωδίας, η εισβολή και η προδοσία που προηγήθηκε-όπως αναφέρει και ο Άνευ.

Ένας λαός που πληγώθηκε, τσαλαπατήθηκε,πλήρωσε, δε θα έπρεπε να είναι σε θέση να καταλαβαίνει ότι ο πόλεμος, πέρα από τις πολιτικές πλευρές των προβλημάτων που συνεπάγεται, πέρα από τον πολιτικό αγώνα που έχουμε μπροστά μας και τα πολιτικά μας δίκαια, που είναι αναμφισβήτητα, έχει κι άλλες πλευρές; Που αν δεν τις επεξεργαστούμε, δε σταθούμε κριτικά απέναντί τους δε θα μπορέσουμε ποτέ να κλείσουμε τις πληγές που χάσκουν ανοιχτές;

Και επειδή γνωρίζω πως η απάντηση είναι συνήθως "δηλαδή παραγράφεις το έγκλημα κλπ. κλπ", απαντώ: Η Τουρκία έχει εγκληματίσει στην Κύπρο. Δολοφονίες, βιαιότητες πάσης φύσεως. Δεν πλήρωσε ως τώρα-δεν είναι της ώρας η ανάλυση του γιατί. Αν όμως σε αυτή την ιστορία υπάρχουν και ευθύνες Ελληνοκυπρίων, που εγκλημάτισαν σε βάρος αμάχων-και υπάρχουν-αυτές είναι αμελητέες, είτε π.χ γιατί αφορούν μικρότερους αριθμούς, είτε γιατί δικαιολογούνται, αφού η "μητέρα πατρίδα τους" είναι αυτή που εισέβαλε και κατέστρεψε τον κυπριακό λαό σε μαζική κλίμακα;

Πιστεύω πως κανένα έγκλημα δεν μπορεί να δικαιολογείται στις συνειδήσεις μας, αν είμαστε ειλικρινείς πως το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι η αρχή της διαιοσύνης. Άλλο είναι η συνεχιζόμενη αδικία της κατοχής, και άλλο η θέση αρχής, ότι τα εγκλήματα κατά αμάχων είναι βαρβαρότητα.

Και επειδή το αίμα που χύθηκε στον τόπο ήταν πολύ και δεν έτρεξε μόνο το 74 αλλά από πιο μπροστά, για μένα δικαιοσύνη σε δικαστήρια δεν αλλάζει την ιστορία. Δικαιοσύνη είναι μόνο η λύση, η επανένωση της Κύπρου.

Τα δικαστήρια υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσουν θετικά και δίκαια για τον προσφεύγοντα.Παρότι, τις επιφυλάξεις μου τις εξέφρασα και στην προηγούμενη ανάρτηση.

Τα δικαστήρια όμως δε λύνουν πολιτικά προβλήματα. Και 35 χρόνια μετά, νομίζω πως η προτεραιότητά μας, τώρα που διεξάγεται η διαδικασία των συνομιλιών, είναι η οριστική λύση και επανένωση. Μόνο αυτή θα άρει οριστικά τη μεγάλη αδικία που υπόστηκε η Κύπρος.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

αναφέρθηκα στον Χρίστου και τους υπόλοιπους υποστηρικτές του ΝΑΙ για να δείξω ότι δεν μπορεί να κάνει σημαία την "διαφωνία" του με το ΑΚΕΛ γιατί στην ουσία δεν υπάρχει διαφωνία. Εξάλλου είναι οι υποστηρικτές του ΝΑΙ ("Πολίτης" κλπ) που πανηγύριζαν με την νίκη του ΝΑΙ στις Προεδρικές το 2008.
Εξάλλου στην ηγεσία του κόμματος έμειναν και προωθήθηκαν οι του "ΝΑΙ" και απομονώθηκαν ή περιορίστηκαν οι του "ΟΧΙ".
Και ακόμη μια απορία. Το "Άστρα" είναι εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ ναι ή όχι; Αν είναι εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ αυτόματα και οι εργαζόμενοι εκεί εξυπηρετούν τα συμφέροντα του εργοδότη τους ναι ή όχι;
Α και κάτι τελευταίο στο "Άστρα" το 2004 διευθυντής ήταν ο Τάκης Χατζηγεωργίου ναι ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

"Γιατί χτυπάνε κάποιοι τα πρόσωπα, τα υποσκάπτουν και τα ειρωνεύονται;"

Αυτοί δηλαδή είναι υπεράνω κριτικής; Ισχυρίζεσαι ότι αυτοί πρέπει να δρουν ανενόχλητοι; ΟΧΙ! Εσείς 50 χρόνια τώρα αποδομείτε το Γρίβα!

"Το θέμα είναι το πρόσωπο ή το έργο του, η εγκυρότητα των μελετών του, η αξιοπιστία των στοιχείων και των πηγών στις οποίες στηρίζεται;"

Σοβαρότερο θέμα είναι η πρόθεση και η τυχόν ιδεολογικοπολιτική σκοπιμότητα. Η αριστερή ιστοριογραφία είναι κατευθυνόμενη και αποδομητική. Δεν ενδιαφέρεται να καταγράψει, αλλά να διαμορφώσει συνειδήσεις. Βλέπε "συνωστισμό".

"εναντίωση ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, στην οποία ωθούν διάφορα κέντρα: πολιτικοί φορείς,ανώτεροι εκκλησιαστικοί κύκλοι, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και μπλογκς"

Ε τότε, να τα καταργήσουμε, αλά Στάλιν! Δεν υπήρχε στην εποχή του τίποτα από τα παραπάνω και ο "πατερούλης" χρησιμοποίησε παρόμοια επιχειρήματα. Λίγο ολοκληρωτικό αυτό, δε νομίζεις;

"καταδεικνύουν χαμηλή κουλτούρα και ανυπαρξία πολιτικής σκέψης". Και τι καταδεικνύει υψηλή κουλτούρα; Τα σχόλιά σου;

Αμαδρυάς, τελείς υπό σύγχυση. Γράφεις: "η ιδεολογία του φασισμού ΕΔΩ ακριβώς στηρίζεται: Στον ιδεολογικό έλεγχο, στο εγκάλεσμα κάποιου να απολογηθεί γιατί πιστεύει στην άλφα ιδέα".

Μα εδώ, όποιος τιμά την ΕΟΚΑ, αποκαλείται αυτόματα φασίστας! Ο φασισμός του αντιφασισμού. Ιδεολογικός έλεγχος; Μήπως αναφέρεσαι στο εσωτερικό του AKEL;

Μήπως είσαι πολύ νέα και δεν πρόλαβες να μάθεις τι γινόταν στα "σοσιαλιστικά" καθεστώτα; Είδες την ταινία "Οι ζωές των άλλων;"

"Τα δικαστήρια όμως δε λύνουν πολιτικά προβλήματα". Τι θέλεις; Οι δολοφόνοι των πέντε Ελλήνων στρατιωτών και της οικογένειας των παραπληγικών στην Κηρύνεια να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο βωμό της... "επαναπροσέγγισης"!

Ήμαρτον με αυτά που διαβάζω εδώ μέσα!

Θα το πω και πάλι: με την εισβολή, η Τουρκία κατέστη ηθικός αυτουργός ΟΛΩΝ των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Κύπρο το 1974. ΟΛΩΝ!

Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ενοχικά σύνδρομα στους Ελληνοκύπριους για "εγκλήματα", προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις και να "περάσουν" την επαναπροσέγγιση, θα παραμείνουν στη συλλογική συνείδηση ως μεταπράττες ξένων συμφερόντων.

Οι Ελληνοκύπριοι το 1974, υπερασπίζονταν την πατρίδα τους, από μια ξένη επιβουλή. Αυτό για όσους δεν το έχουν ακόμα καταλάβει.

Ανώνυμος είπε...

Αμαδρυάς εσύ είσαι νενέκι;

Anef_Oriwn είπε...

Τελευταίε Ανώνυμε (10:00 μ.μ.),
Επειδή η Αμαδρυάδα είναι ευγενής άνθρωπος και ΔΕΝ θα ΣΟΥ απαντήσει, θα ΣΟΥ απαντήσω ΕΓΩ: Αμαυροΰρεφκε!!!

Anef_Oriwn
Κυριακή 23/8/2009 – 11:42 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

50 χρονών άνθρωπος ξετιμάζεις ρε Ανεφ;
Δεν φοβάσαι στην ηλικία σου αν σε βρουν και σε λυώσουν στο ξύλο;
Γιατί θυμώνεστε αν σας πουν νενέκια, αν πω ναιναίκια εν να είμαι καλύτερος;

Anef_Oriwn είπε...

@ ΕΝΩΤΙΚΟΣ13,

Δεν θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι ΔΕΝ είμ’ ελέφαντας, αλλά ούτε και ότι ο “ΑΣΤΡΑ” ΔΕΝ πρόσκειται στο ΑΚΕΛ. Κάθε κόμμα (δεν εξετάζω αν είναι σωστό αυτό), προσπαθεί να έχει δικιά του εκφραστικά όργανα (συνήθως εφημερίδες) ή να ελέγχει ή/και να έχει προσβάσεις σε κάποια απ’ αυτά (συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών). Δεν κατάλαβα όμως που το πας ... (Στον “ΑΣΤΡΑ” πάντως πολλοί εργαζόμενοι και συνεργάτες – να μην λεμε και ονόματα τώρα – δεν είναι του ΑΚΕΛ). Και τι ΣΕ ενοχλεί που ο Τάκης Χατζιηγεωργίου ήταν διευθυντής του “ΑΣΤΡΑ”; Κι ο Κατσουρίδης ήτα διευθυντής ης “Χαραυγής”! Άσε αυτές τες εξυπνοβλακείες ΕΝΩΤΙΚέ, κι έλα στο προκειμένω και στη ουσία. Που ήταν η απόφαση του ΑΚΕΛ για καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν! Όλα τ’ άλλα που προσπαθείς αν υποβάλεις είναι εκ του πονηρού! Σίγουρα θα ΣΑΣ βόλευε περισσότερο αν το ΑΚΕΛ στήριζε το Σχέδιο Ανάν, αλλά Bad Luck, πήρε διαφορετική απόφαση. Χωνέψετε το!!!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 24/8/2009 – 00:26 π.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Ρεεε Ανωνυμε,
Εν τζιαι είσαι τζι’ ΕΣΟΥ, Ηλι(κι)ακός Ρατσιστής; Οι 50ρηδες εν δικαιούνται να ξιτιμάζουν;

Anef_Oriwn
Δευτέρα 24/8/2009 – 00:29 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Να ξετιμάζουν σύντροφακι μου τρελλό αλλά όταν πρέπει, δεν σου είπε για την οικογένεια σου ο άνθρωπος ερώτησε την ερωτευμένη με τον Μ.Δρουσιώτη Αμαδρυάδα αν είναι νενέκι, μετάξυ μας εν πόλλα άσχημος ο Δρουσιώτης για να τον ερωτευτεί καμμία άρα εν νενέκι εν ξηγιέται αλλιώς σύντροφε!
Μεν με ξετιμάσεις γιάτι εν να φύω...

Ανώνυμος είπε...

Anef λογικής και δυστυχώς, άνευ ευγένειας. Κουμμούνι. Αυτό τα λέει όλα. Και μάλιστα, θλιβερό.

περαστικός είπε...

Τελευταίε ανώνυμε,
είσαι πολλά λλίος για να τα βάλεις με τα επιχειρήματα της Αμαδρυάδας.
Απάντα ρε σε όσα τεκμηριωμένα αναφέρει.
Τολμάς;Έσιεις κότσια;
Αν είσιες βέβαια εν ήταν να καταφεύγεις σε άναρθρες κραυγές τζαι βρυχηθμούς.Ως τζιαμαί φτάνεις ρε άσχετε τζαι αμπάλατε φασίστα!
Η χυδαιότητά σου εξεπέρασεν τα όρια.

Aceras Anthropophorum είπε...

Ηλιόδενδρον τζιαι Δοκησίσοφη δεν έχω ώραν να αναλύσω τι με ρωτάτε. Επέρασα βιαστικός τελειώνωντας μεταμεσονύχτια την δουλειά τζιαι είδα ότι πέρα που τους ανώνυμους έχει τζιαι συζήτηση.

Το μόνον που θα πώ μέχρι να έβρω ώρα να απαντήσω είναι ότι το "γερότσουροι" δεν αφορά όλους όσους ήταν εμπνευσμένοι που εθνικά ιδεώδη. Μιλώ καθαρά για όσους εκάμαν εγγλήματα. Έγγλημαν σημαίνει να πιάσεις έναν αντικείμενον τζιαι να το χρησιμοποιείσης για να αφαιρέσεις την ζωήν ή την τιμήν ενός αθρώπου, όποιος τζιαι να είναι. Αλίμονο, αν όλοι οι εθνικόφρονες είχαν κάμει εγγλήματα θα είμσαταν μια χώρα εγγληματιών. Δεν είπα κάτι τεθκοιο. Εν αλήθκεια ότι το γερότσουροι είναι άτοπο. Θα έπρεπε να πω κοπρόσκυλλα. Τζιαι το σχόλιο μου είναι κακοσυνταγμένο τζιαι δεν εκφράζει με ακρίβειαν αυτά που εσκεύτουμουν την ώραν που το έγραφα. Το κεντρικό νόημα χωρίς τα επιμέρους ήταν ότι δεν είναι επειδή μιλά κάποιος για τα εγγλήματα που εκάμαν κάποιοι ελληνοκύπριοι εγγληματίες (τζιαι όχι η πλευρά μας στο σύνολον της όπως κάποιοι διαστρευλώννουν ότι λαλούμεν) που δικαιολογά την τουρκικήν εισβολήν. Αυτόν είναι προέκταση αυτών που δεν θέλουν (για ποιό λόγο;) να λέγονται μερικά ιστορικά γεγονότα.

Ελπίζω να έβρω χρόνο να ξαναπεράσω ποδά σύντομα.

Anef_Oriwn είπε...

[Τα πιο κάτω σχόλια έχουν να κάνουν με τη συζήτηση που ξεκινήσαμε με τον ΕΝΩΤΙΚΟ 13 στο προηγούμενο post και τα καταθέτω εδώ σε μια κίνηση για να συνεχιστεί επαέ η συζήτηση ... Αναφέρομαι κυρίως στα δικά του σχόλια στο προηγούμενο post, με ημερομηνίες Παρασκευή, Αύγουστος 21, 2009 2:52:00 μ.μ. και Παρασκευή, Αύγουστος 21, 2009 3:04:00 μ.μ.]

**********
ΕΝΩΤΙΚέ 13,

1. Το κόλπο που καταδέχτηκες να χρησιμοποιήσεις κι ΕΣΥ (αλλά χωρίς τεκμηρίωση) και που αποτελεί ιταμή ύβρη και κατηγορία, σε βάρος ΜΟΥ, για δήθεν εξυπηρέτηση της τουρκικής προπαγάνδας (έστω κι άθεα ΜΟΥ), το ‘χουμε ξανακούσει! Ορθά, κοφτά τζιαι ξικούτσουλα, αγαπητέ ΕΝΩΤΙΚέ 13: Τούτο που ΜΟΥ προσάπτεις (δηλ. να κατηγορούμε ως προπαγανδιστή των τουρκικών θέσεων, όποιον ΔΕΝ λιβανίζει τους Έλληνες) ΔΕΝ αποτελεί πνευματική τρομοκρατία (που θα ελάλεν τζιαι ο Λυσσαρίδης) και είναι ίδιο σταλινικών νοοτροπιών (που θα ελάλεν τζιαι ο κάθε άσχετος αντικομουνιστής); Δεν απαντάς όμως αν πρέπει να υπερασπιζόμαστε τους φασίστες (εγκληματίες δολοφόνους) απλώς και μόνο επειδή είναι έλληνες (και ασχέτως των ειδεχθών και αποτρόπαιων εγκλημάτων τους). Δεν θέλω να κάνω τον σπουδαίο αλλά πως ερμηνεύεις ΕΣΥ την κουβέντα του Διονυσίου Σολωμού “Εθνικό είναι το αληθινό”;

2. Ελάχιστοι σήμερα στην Κύπρο εξακολουθούν να υποστηρίζουν την “Ένωση”! Κι όσα λες αποτελούν όνειρο αυγουστιάτικης (και θερμής – χωρίς air condition νυχτός). Και μέσα στη Δεξιά ακόμα λίγους (πολύ λίγους) θα βρεις που είναι Ενωτικοί! Οι δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρος) βαδίζουν πλέον διπλά - δίπλα (μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ως ξεχωριστές κρατικές οντότητες!

3. Για τις συνομιλίες: Το κυπριακό είναι όντως και πρώτιστα πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά και διευθέτησης ενδοκοινοτικών αντιπαραθέσεων και διάφορων (και εξευρέσεις συμβιβαστικής φόρμουλας για να κυβερνούν από κοινού και να εκμεταλλεύονται τον κόσμο το ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό κεφάλαιο. Για την ώρα επειδή και οι δυο πλευρές θέλουν όλα τα αυγά στο δικό τους καλάθι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο!

(Ακολουθεί συνέχεια ...)

Anef_Oriwn είπε...

(Και η συνέχεια ...)

4. Ειλικρινά ΔΕΝ ξέρω αν η πλειοψηφία των εκλογέων στα κατεχόμενα είναι έποικοι – όμως μπορεί αν είναι και έτσι. Διερωτούμαι όμως, αν ήταν όντως έποικοι οι πιο πολλοί εκλογείς, γιατί τούτοι δεν εκλέξανε πιο πολλούς έποικους ως βουλευτές στις τελευταίες εκλογές – και μόνο τρεις(!!!) από τους 50;

5. Κάτω από τες προϋποθέσεις που βάζεις και που τις δέχομαι κι ΕΓΩ (παράνομες εκλογές, παρουσία 40 χιλιάδων τούρκων στρατιωτών, πιθανή πλειοψηφία των εποίκων), τίθεται υπό αμφισβήτηση (από τους ελληνοκύπριους) η εγκυρότητα των εκλογών στα κατεχόμενα και κατα πόσο ο εκλεγμένος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει μια νομιμοφάνεια! Πως όμως θα διαφοροποιηθούν τα πράματα; Με τι είδους ή με ποια ηγεσία των τουρκοκυπρίων θα συνομιλήσουνε ΕΜΕΙΣ αν δεν αναγνωρίσουμε την εκλογή της; Πιστεύεις πως πρέπει πρώτα να λυθεί το κυπριακό, ακολούθως μετά να γίνουν εκλογές (για την ανάδειξη των ηγεσιών των δυο κοινοτητων) και μετά να προχωρήσουμε σε συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού; Βλέπεις να είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο σήμερα; Κι αν ΌΧΙ, πότε νομίζεις ότι θα το πετύχουμε αυτό, μετά 20 ή 50 χρόνια;

6. Η πολιτική ισότητα υπάρχει σ’ όλα τα Ομόσπονδα κράτη. Εδώ ίσως ενοχλεί (πιο πολύ – εμάς του ελληνοκύπριους) γιατί η τουρκοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία θα έχει για κάποια μεταβατική περίοδο ως πλειοψηφία τους τουρκοκύπριους (κάτι ανάλογο θα ισχύει και για την ελληνοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία). Έτσι ως ελληνοκύπριοι χάνουμε τον πλήρη έλεγχο (πολιτικά και πολιτειακά) της Κύπρου – λες και τώρα τον έχουμε.

7. Οι εγγυημένες πλειοψηφίες στις δύο ομόσπονδες πολιτείες είναι πράγματι κάτι που ενοχλεί και δημιουργεί αντιδράσεις. Μια τέτοια πρόνοια αποτελεί καταπάτηση των βασικών αστικών ελευθεριών. Εδώ όμως μπαίνει κι ένας σοβαρός προβληματισμός. Τα θέλουμε ΟΛΑ πίσω (κάτι που ίσχυε στο Σύνταγμα του 1960) ή ΤΙΠΟΤΕ; Πέραν τούτου προσπάθεια (πιστεύω) του Προέδρου (απ’ ότι αντιλαμβάνομαι όταν επιμένει για την επιστροφή – υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση – της Μόρφου και της Καρπασίας), είναι ή όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιστροφή προσφύγων (στα σπίτια τους) στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση πολιτεία – έτσι θα περιοριστεί και ο αριθμός εκείνων που για των άλφα ή ωμέγα λόγο θα επιλέξουν να μη επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ...

8. Γιατί οι επικριτικές αναφορές σου έχουν να κάνουν μόνο με την δήθεν εξομοίωση θυμάτων και θυτών και δεν βλέπεις κι άλλες πτυχές της ιστορίας των 5 δολοφονηθέντων, όπως αυτές που αναφέρει στο νέο άρθρο του (αυτό που αναρτήσαμε εδώ, σ’ αυτό το post) ο Δρουσιώτης; Λόγου χάριν : “... Αν ήταν πραγματικά ευαίσθητοι στο δίκαιο, πρώτα και κύρια θα απομόνωναν τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της τραγωδίας. Δεν θα συναγελάζονταν μαζί τους, δεν θα συνένωναν τις δυνάμεις τους για να κλείσουν τις πληγές που οι ίδιοι άνοιξαν. Πέντε άνθρωποι έμειναν μόνοι σ' ένα λόφο να υπερασπίζονται μια προδομένη υπόθεση. Να πολεμούν με πρωτόγονα μέσα έναν σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο στρατό. Πού ήταν η ηγεσία τους όταν έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς να τους ειδοποιήσει, αν μη τι άλλο, να υποχωρήσουν; Ποιοι ευθύνονται που οδήγησαν τα τάγματα στους τουρκοκυπριακούς θύλακες ενώ οι Αττίλες αποβιβάζονταν ανενόχλητοι στην Κερύνεια; Ποιος ξέρει έστω κι έναν που να υπέχει ευθύνη και να έχει λογοδοτήσει; …”

Anef_Oriwn
Δευτέρα 24/8/2009 – 1:35 π.μ.

Αμαδρυάς είπε...

Ανώνυμε 8;43,

Δεν είδα στα γραφόμενά σου ΚΑΝΕΝΑ αντεπιχείρημα σε όσα έγραψα.

Μιλώ για υπόσκαψη και ειρωνεία κατά προσώπων, απαντάς ότι " δεν είναι υπεράνω κριτικής". Σαφώς και κανείς μας δεν είναι υπεράνω κριτικής. Ταυτίζεις όμως την κριτική ,άρα την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, με την υπόσκαψη ή την ειρωνεία.

"Πρέπει να δρουν ανενόχλητοι;" διερωτάσαι. Φρασεολογία που παραπέμπει σε μεθόδους ιδεολογικού ελέγχου και φίμωσης, αφού υπονοεί πως οι ιδέες οι αντίθετες απ΄τις δικές σου είναι επικίνδυνες, "δρουν" επικίνδυνα!
Μα ναι, φίλε, ακριβώς αυτό εννοώ εγώ ως ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΕΣ! Και να κρίνονται. ΟΙ ΙΔΕΕΣ.

Στο κριτήριο της εγκυρότητας των πηγών, ως κριτήριο αξιοπιστίας, απαντάς "οχι, μετρά η πρόθεση"! Μα αυτό κι αν είναι ιδεολογικός έλεγχος! Δίκη προθέσεων!
Δεν κρίνεται η ιδέα, η άποψη, με βάση την εγκυρότητα, την ορθότητά και τεκμηρίωσή της, αλλά η ιδεολογία-πολιτική στάση που φέρει ή που εικάζουμε ότι φέρει ο εκφραστής της!

Νομίζω πως δεν κατανοείς την έννοια του ιδεολογικού ελέγχου, αφού τον υποστηρίζεις, θεωρώντας ως...Σταλινική την αντίληψη την "εναντίωση σε κάθε μορφή ιδεολογικής τρομοκρατίας"!

Δυστυχώς, φίλε, είσαι φορέας μιας κλασικής Σταλινικής αντίληψης των πραγμάτων και δεν το γνωρίζεις! Γι αυτό διαστρέφεις όσα γράφω και γι αυτό πέφτεις στην αντίφαση να υποστηρίζεις τον ιδεολογικό έλεγχο, τον έλεγχο συνειδήσεων, στο όνομα της αντισταλινικής σου στάσης!Η φίμωση της μη αρεστής σε μας άποψης, η ενοχοποίηση της διαφορετικής αντίληψης και ερμηνείας των πραγμάτων, νομιμοποιούνται, για σένα, εφόσον οι ιδέες προέρχονται από...αντιπάλους κι άρα είναι και κατευθυνόμενες!
Μια εξολοκλήρου Σταλινική,φασιστική ολοκληρωτική αντίληψη!

Η διαφορά μας είναι ότι εγώ υποστηρίζω την ΠΛΗΡΗ ελευθερία διακίνησης ιδεών, χωρίς ενοχοποιήσεις και ρετσινιές "προδοτών", "φιλότουρκων", "ανθελλήνων" ,"νενέκων" κλπ, ενώ εσύ όχι. Επιβεβαιώνεις ότι απεχθάνεσαι την αντίθετη απ΄τη δική σου ερμηνεία πραγμάτων και άρα νομιμοποιείσαι να επιτίθεσαι ή να υποσκάπτεις την προσωπικότητα, την ακεραιότητα και την εντιμότητα όσων την εκφράζουν!

Ε, αυτό ακριβώς εννοούσα ως διαφορά κουλτούρας και πολιτισμού. Γιατί η δημοκρατική αντίληψη και στάση είναι πολιτισμός, που τον κατακτά
κανείς και δεν τον...κληρονομεί ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση που δηλώνει ότι έχει.

Ευχαριστώ που μου υποδεικνύεις τη σύγχυση υπό την οποία τελώ.
Παρά τη σύγχυση μου μπορώ να θυμάμαι ότι ποτέ δεν αποκάλεσα όποιον τιμά την ΕΟΚΑ, φασίστα.
Αμυδρώς μπορώ να διακρίνω τι σημαίνει η κριτική και η "αποδόμηση" όπως την αποκαλείς, του Χίτη, ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β΄ και καταστροφέα της Κύπρου Γρίβα, από τους αγνούς ιδεολόγους της ΕΟΚΑ που αφοσιωμένοι στο ιδανικό της Ένωσης, αγωνίστηκαν και έχασαν και έδοσαν και τη ζωή τους.

Μπορώ να διακρίνω ότι ένας άνθρωπος κρίνεται συνολικά για τον ιστορικό του ρόλο, και όχι αποσπασματικά, διαγράφοντας σελίδες και δράση που είναι σκοτεινή. Όχι στην παραχάραξη της ιστορίας, δεν είπαμε; Η αναγωγή τόσο σκοτεινών και ύποπτων προσώπων σε ιστορικά ινδάλματα,αυτό είναι για μένα σύγχυση, ή συνειδητή διαστρέβλωση της ιστορίας. Η μοιρασμένη Κύπρος εξάλλου και οι ιστορίες νεκρών και αιχμαλώτων και αγνοουμένων, που έρχονται στο φως, δεν μας αφήνουν να συγχυζόμαστε : Δείχνουν τόσο ανάγλυφα τις ευθύνες: Πριν τις 20 Ιούλη, υπήρξε η 15η μην το ξεχνάμε!Και πολλά άλλα πριν απ΄αυτήν, που επιλεκτικά όμως ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ-θα συμφωνείς φαντάζομαι- να τα ξεχάσουμε.

Όσο για την αναφορά σου σε πρόθεση δημιουργίας ενοχικών συνδρόμων,μέσα από την παραδοχή λαθών ή εγκλημάτων συγκεκριμένων Ε/κ, πλάϊ στα μεγάλα εγκλήματα των Τούρκων, με βάση τη λογική ότι αυτό σημαίνει εξίσωση, τότε τι να πω...Άντε βγες και δικαιολόγησε στις μανάδες της Τόχνης και της Μάραθας-όσες επέζησαν- ότι οι δικοί τους σφαγιάστηκαν επειδή τους ταυτίσαμε με τον εχθρό, τον τουρκικό στρατό, ο οποίος διέπραττε εγκλήματα...κι ότι έτσι πήραμε πίσω το αδικοχαμένο αίμα των δικών μας...

Αμαδρυάς είπε...

Η αναγνώριση τέτοιων πράξεων δεν είναι εξίσωσή μας με τον τουρκικό στρατό, δεν είναι υπονόμευση του αγώνα μας, ,ας το καταλάβουμε.Κι ακόμη, πέρα από το θέμα της επαναπροσέγγισης, που εσύ την αποτάσσεσαι, υπάρχει ο σοβαρότερος λόγος που επιβάλλει να γίνουν οι παραδοχές, ένθεν και ένθεν: Και αυτός δεν είναι παρά Η ΗΘΙΚΗ και η ΚΑΤΑΔΙΚΗ του εγκλήματος και του αίματος, ως μεθόδου επίλυσης προβλημάτων εθνικών, πολιτικών, από λαούς που διατείνονται ότι μέσω του Ευρωπαϊκού πολιτισμού κατακτούν ένα πιο σύγχρονο τρόπο αντίκρισης τέτοιων ζητημάτων.


Η διαφορά μας αυτή είναι: Εγώ δεν έχω, και σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι αποκτώ ενοχικά σύνδρομα, με την παραδοχή , γιατί απλούστατα ως άνθρωπος δεν έχω καμιά σχέση με τα γεμάτα μίσος και απανθρωπιά άτομα που δολοφονούν αθώους αμάχους σε καιρό πολέμου.Δεν ταυτίζομαι και δεν έχω καμιά κοινή ρίζα με τέτοια άτομα-θηρία.Ας πήγαιναν στον πόλεμο να "πιούνε αίμα Τουρκικό". Το ίδιο αισθάνομαι και για τους Τούρκους ή Τ/κ που διέπραξαν τέτοιες θηριωδίες. Εσύ;


Τέλος, για τις "ζωές των άλλων". Ναι, τις είδα. Αλλά το συμπέρασμά μου έχει κι ένα άλλο μισό, πλάϊ σε αυτό που εσύ έβγαλες: Για μένα όλοι οι ολοκληρωτισμοί, Σταλινισμοί, φασισμοί, είναι εγκληματικοί.Οι ασφαλίτικες μέθοδοι, το φακέλωμα, ο ιδεολογικός έλεγχος που λέγαμε πιο πάνω,οι μηχανισμοί καταστολής, όλοι οι σκοτεινοί μηχανισμοί πάσης φύσεως,οι παρακρατικοί μηχανισμοί, που λειτουργούν ερήμην του λαού, πίσω απ τις πλάτες του και σε βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του, είναι επικίνδυνοι και μπορούν να καταστούν και εγκληματικοί. Και καθιστούν τη λεγόμενη δημοκρατία κατ΄επίφαση δημοκρατία. Και αυτοί οι μηχανισμοί και οι μέθοδοι, ίσχυσαν στα ολοκληρωτικά κράτη , μα δυστυχώς ισχύουν και σε όλα τα..."ευνομούμενα" αστικά κράτη, προς δόξαν της δημοκρατίας! Γι αυτό λέω πως η αλήθεια πρέπει να φανερώνεται ολόκληρη και όχι μισή, κατά πως βολεύει ή ξεβολεύει...
Εσύ;

Τέλος, ανώνυμε των 10;00, δε θα σου απαντήσω,γιατί όπως θα κατάλαβες,είμαι φανατικά αντίθετη φασιστικές Γκεσταπίτικες ανακριτικές μεθόδους.

Anef_Oriwn είπε...

Φασιστοειδές Ανωνυμάριο (ώρα 1:03 π.μ.),
Αν δεν γουστάρεις τους τρόπους μου (και παρεμπιπτόντως ΔΕΝ είμαι καθόλου ευγενικός με τη συνομοταξία των φασιστοειδών) δικαιούσαι να πάρεις τα ππουρτού σου τζιαι να ασσιχτιριστείς ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!!! Διαφορετικά θα μας Κόκκινη κάρτα – τώρα είσαι με μια κίτρινη! Understand? [Και δεν με νοιάζει αν ΜΕ πεις σταλινικό, θρασύδειλο καθίκι, ρε καθίκι ...]

Anef_Oriwn
Δευτέρα 24/8/2009 – 1:54 π.μ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ελληνίς

Μην αγαπήσεις Κουκουέ, αντάρτη Ελασίτη, αν αγαπάς τα νιάτα σου αγάπα έναν Χίτη.

Ρωξάνη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ρωξάνη είπε...

Δεν πιστεύω ότι "συζητώντας" το κυπριακό στα μπλοκ μπορεί να μετατοπιστεί κάποια αντίληψη. Το συμπέρασμά μου είναι ότι το χάσμα βαθαίνει περισσότερο -μεταξύ των ..."αυτών" και των "άλλων". (Τι να πω; "Αριστερών" και "Δεξιών", του "Ναι" και του "Όχι"; Διαλέξτε).

Ρε παιδιά! "Ανώνυμοι", (δεν αναφέρομαι σε όλους,εξαιρείται π.χ., από τα πιο πρόσφατα σχόλια, ο του 8:43 σχολίου), παρ' όλο που δεν πιστεύω ότι μπορεί η κουβέντα να οδηγήσει κάπου, έστω, μπορείτε, σας παρακαλώ να βγείτε μ' επιχειρήματα, μ' έναν σοβαρό αντίλογο στα σχόλια;! Είναι απογοητευτικό αυτό το βρισίδι!
Δε λέει τίποτα -από μόνο του ;)
Κι αν η σκέψη είναι "ψυχόρμητη" και δε βρίσκει αντίκρισμα στα λόγια αλλά στο αίμα που βράζει, τότε ας βασιστεί στα λόγια άλλων που ευτυχώς μίλησαν και μιλούν σάμπως με τη δική μας φωνή.


Άνευ καλημέρα!
Δεν ξέρω κατά πόσον υφίσταται αυτό που λες στην τελευταία σου παράγραφο, για τους συνδέσμους των αγωνιστών αλλά αν συμβαίνει, δίνεις την απάντηση μόνος σου, είναι δηλ. "πεισματικά κολλημένοι" όπως και πολλοί της Αριστεράς άλλωστε.

Για να είμαι ειλικρινής, χωρίς να διαφωνώ με αυτά που λες, δεν έχω καταλάβει πώς το 1 και 2 στην απάντησή σου σε μένα, συνδέονται με το συγκεκριμένο ζήτημα, το κυπριακό δηλ. Θα τα ξαναδιαβάσω.
Ευχαριστώ για την απάντηση πάντως.

Ακέρας,
τις προάλλες δεν είχες πει στη Δοκησίσοφη "πού είναι να τον φτύσω" εννοώντας αν θυμάμαι καλά, όποιον δικαιολογεί την τούρκικη εισβολή επικαλούμενος τα δικά μας λάθη;
Με τον τρόπο σου λοιπόν απαντώ: κανένα έγκλημα δε δικαιολογείται! Κι αυτός που δικαιολογεί εγκλήματα κατά αμάχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, είναι κατάπτυστος.
Στον πόλεμο όμως, και μάλιστα όταν καλείσαι να υπερασπιστείς την απειλούμενη πατρίδα, δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς αν "τη ζωή του ή τη δική μου" ούτε κι αν είχες θα το σκεφτόσουνα νομίζω.. Κι όχι μόνο τη δική σου ζωή θα υπερασπιστείς ως θανάτου (δικού σου ή του άλλου) αλλά και της οικογένειάς σου και των συντρόφων σου. Δεν είναι ότι λέω τίποτα καινούργιο αλλά αισθάνθηκα ότι έπρεπε να τονίσω το διαχωρισμό.

Εγκλήματα που γίναν εκτός συνθηκών πολέμου, κατά οποιουδήποτε, είναι καταδικαστέα! Δεν ήταν παρά μερικοί
ελληνοκύπριοι λες. Αυτό το "μερικοί" πρέπει να μας οδηγεί σε γενική αυτομαστίγωση και στο να φορτωνόμαστε την ενοχή της Τουρκίας;! -Η οποία δεν ξεκινά με την εισβολή. Τα ιστορικά γεγονότα ναι, να ειδωθούν καλά, να φωτιστούν. Αρκεί να ειδωθούν αμερόληπτα, πέρα από κομματικά αγκυλώματα κ.ά.
Οι ελληνοκύπριοι δεν φοβούνται το φως.

Να 'σαι καλά Ακέρας

Ρωξάνη είπε...

"κομματικές αγκυλώσεις" είναι το σωστό..

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Anef_Oriwn είπε...

Το τελευταίο σχόλιο του/της Ηλιόδεντρον (ώρα 11:12π.μ.) ήταν το 62ο στη σειρά σ’ αυτό το Post ... Και μετά μέσα σε 5 λεπτά (από τις 11:46 π.μ. μέχρι τις 11:51 π.μ.) έγιναν 100!!! Το φασιστοειδές καβλιντήρι που το πρωί του διαγράψαμε τα (τρία) χυδαία και αήθη σχόλια (που έβαλε ψες) εκακοφανίστηκε!!! Κακομαθημένο παιδάκι είναι, με νουν μωρίστικο ... Του χαλάσαμε το παιχνίδι! Αλλά τι άλλου είδους συμπεριφορά θα μπορούσαμε να περιμένουμε από ένα φασιστούιν που διαχειμάζει στο Ακατονόμαστο blog (σε αιώνια χειμερία νάρκωση του εγκεφάλου του βρίσκεται) τζιαι αναγιώνεται στα φασιστικά κατώγια της γνωστής (για τες σβάστικες της) κερκίδας; Τι άλλα μυαλά θα μπορούσε να κουβαλάει! Μας καλεί το φασιστοειδές να διαβάσουμε τι γράφουν οι μέντορες του οι λεγόμενοι Απο(κατα)στάτες της Δημοκρατίας – μπορεί όμως να είναι και ο ίδιος ο γραφέας του εν λόγω κείμενο το φασιστόμουτρο που ΜΑΣ κατεβηκε με τα spam. Εν τζιαι έχουν παραπάνω νουν τζιείνοι!!! Όμως αν έχει έστω τζι’ έναν εκεί μέσα που έχει έστω και λίγη τσίπα εντιμότητας πάνω του τζιαι τα μυαλά του εν επιάσαν διάρροια ακόμα, ας αναλογιστεί λίγο (με ότι μυαλό έχει) πως λειτουργούν και τι κάνουν - ΕΚΤΡΕΦΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!!!

Περαστικά ΣΑΣ!!!

[Αφιερωμένο στον φασιστάκι που του πήραμε τον πίππιλον τζιαι αγκριστηκε τζιαι αποφάσισε να ΜΑΣ εκδικηθεί, και το παλαιότερο σχετικό μου post μου “Άκου Φασιστάκο” στο link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/05/212009-blog.html]

Anef_Oriwn
Δευτέρα 24/8/2009 – 2:57 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ρωξάνη είπε...

Πάντως ντροπή σου! Βαλτός είσαι;!!
Ή 11 χρονο;
Τι ζημιά κάνεις να ΄ξερες...
Ζημιά όχι στο μπλοκ του Άνευ αλλά σε ό,τι υποτίθεται πως πρεσβεύεις.

(Σε ποιον άλλον αναφέρομαι παρά στον ..επαναλαμβανόμενο ανώνυμο.)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Αμαδρυάς είπε...

Άνευ,

Μήπως κακώς διέγραψες τα σχόλιά του;
Χτες όσο έγραφα,καταχωρίστηκαν τα σχόλια απείρου κάλλους.Πρόλαβα και τα είδα.

Τι λέγαμε για επίπεδο και πολιτισμό; Δε χρειάστηκε πολύ να ξεμπροστιαστεί μόνος του ο Ανώνυμος. Ας τα άφηνες. Να αποτελούν από μόνοι τους μια γκρίζα διαφήμιση του ιδεολογικοπολιτικού χώρου που πρεσβεύουν.

Μόνο ένα θα μπορούσε να τους πει κανείς: Συγχαρητήρια στους ανθρώπους και στους χώρους που τους διαπαιδαγώγησαν!

Ας ελπίσουμε μόνο να μην αποτελούν δείγμα τυπικό του χώρου που πρεσβεύουν γιατί αυτό θα ήταν θλιβερό!

Αυτό,αγαπητό Ηλιόδεντρο, δεν ήταν απλώς "απογοητευτικό βρισίδι" ήταν το χαμαιτυπείο όπου διαβιούν τέτοιοι τύποι, σε πατριωτικό και εθνικό πριτύλιγμα! Λίγη τσίπα!

Αν κάποιοι αισθάνονται ότι δεν μπορεί να βγει τίποτα από τη συζήτηση, τι φταίει γι αυτό, αν όχι η "ποιότητα" κάποιων πωρωμένων που κάνουν εργολαβία σε αυτό το μπλογκ-και όχι μόνο σ΄αυτό;

Ας συνεχιστεί η συζήτηση όσων από μας σκέπτονται και ας ξεγυμνώνονται! Άξιος ο μισθός τους και γεια στ αφεντικά τους!

Ανώνυμος είπε...

Αμαδρυάδα εν καλά που τα είπες.
Αλλά να μου επιτρέψεις να σου πω ότι τούτον το επίπεδον εν λλίον ακαταλαβίστικο για τζείνους.
Συμφωνώ τζαι με την Ηλιόδεντρον.
Η γνώμη μου Anef είναι να βάλεις μετριασμόν σχολίων.Εν ημπορεί ο κάθε άσχετος, χυδαίος υβρεολόγος να μπαίνει σε ένα σοβαρό πολιτικόν ιστολόγιο τζαι ν΄αφήνει τσιλλαρκές.
Ας πάσιν τζει που τους θέλουν, στους μέντορες τζαι στους καθοδηγητές τους να λαλούν τες πελλάρες τους.
Είδες ότι εκάμαν τζαι του Μιχάλη το ίδιον, επειδή ξέρουν ότι λείπει;
Μόνον έτσι εννά γίνει συζήτηση.
Πέψετέ τους ποτζεί που ήρταν!
Περαστικός

Aceras Anthropophorum είπε...

Ηλιόδενδρον δεν βλέπω που διαφωνούμε. Ξέρω, δύσκολη η επικοινωνία επισοδειακά με 3-4 αράδες λέξεις αλλά έτσι είναι. Εδώ πρόσωπο με πρόσωπο τζιαι πολλές φορές δεν καταφέρνουν θκυό πλάσματα να επικοινωνήσουν για "τεχνικούς" λόγους. όχι με την φτώσια του πληκτρολογιακού λόγου.

Συμφωνώ επίσεις ότι η ατέρμονες συζητήσεις σε στύλ τσιαττίσματος που ίντερνετ δεν οδηγούν τζιαι πούποτε εκτός που να σκοτώννεται η ώρα. Εν όπως τα πασατέμπο. Δεν τα τρώεςι για να χορτάσεις. Είναι απλά για ποσκόλιο.

Δεν έχω ώρα να μπώ σε λεπτομερή συζήτηση.

Άνεφ καλά κάμνεις τζιαι ασσίκτιρίζεις τους βλαμμένους. Εμέναν όταν μου εκατεβήκασιν τους έκοψα αμέσως τζιαι όπως δεν είχεν πασιαμάν δεν εξανανεφάνασιν.

Ανώνυμος είπε...

Re anef ma esi en epies diakopes? en epixoriga tipote to komma? mono na trweis tes wres sou damesa na dikaiologeis ton ka8e karagkiozi?

Ρωξάνη είπε...

Αγαπητή Αμαδρυάς,
"τέτοιοι τύποι" δεν βρίσκονται μόνο κάτω από πατριωτικό και εθνικό περιτύλιγμα, όπως λες. Δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στα σχόλια αυτού του ποστ για να το διαπιστώσουμε.
"Πωρωμένοι" υπάρχουν σε όλους τους "ιδεολογικοπολιτικούς" χώρους. Ας μη βασίζουμε συμπεράσματα (ή υποψίες), σε αυτές τις περιπτώσεις των ανθρώπων όσο και αν βολεύει καμιά φορά.

Αμαδρυάς είπε...

Ηλιόδεντρο,

Νομίζω ότι αυτό που γίνεται εδώ και καιρό σε κάποια μπλογκς, φανερώνει ακριβώς αυτό που έγραψα: Ότι εργολαβικά κάποιοι έχουν αναλάβει τη σπίλωση ανθρώπων και μάλιστα με το προσωπείο της Ανωνυμίας. Αν πάμε πιο πάνω- και πιο πίσω - όπως λες, αυτό θα διαπιστώσουμε.

Και η ομοιότητα στο είδος και στη φρασεολογία των "παρεμβάσεων" είναι εκπληκτική.

Δε συμφωνώ, λοιπόν, με την αποδοχή τέτοιων φαινομένων. Δε συμφωνώ με το σκεπτικό ότι "τέτοιοι τύποι" υπάρχουν σε όλους τους χώρους.Στα μπλογκς αυτή την υστερία (ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το φαινόμενο), αυτή τη χυδαιολογία που επιστρατεύει τα πιο ταπεινά ένστικτα και όλη τη... βιολογία και... μοριολογία για να αναφερθεί στον οικοδεσπότη και σε άλλους συνομιλητές, έχουμε δει ποιος την καθιέρωσε.

Και ποιος εξωθεί σ΄αυτήν, μέσα από ένα πιο.. επεξεργασμένο περίβλημα, που όμως μας πάει κατευθείαν στον ψυχρό πόλεμο και στον εμφύλιο.

Π.χ, πόσο αστείο φαίνεται-φαίνεται, αλλά κατ΄ουσίαν προβοκατόρικο είναι- να ερωτώμαι εγώ να απολογηθώ,(γιατί αυτό είναι το νόημα της αναφοράς του Ανώνυμου) με αφορμή την ταινία "οι ζωές των άλλων" που αναφέρεται στη Στάζι! Εγώ να απολογηθώ για τη Στάζι!! Τι σχέση μπορεί να έχω εγώ με τέτοια φαινόμενα; Ποια συνάφεια ;

Πού με είδε ο Ανώνυμος να τοποθετούμαι υπέρ μυστικών υπηρεσιών και παρακολουθήσεων πολιτών και μάλιστα στη Γερμανία; Κάναμε ποτέ τέτοια συνομιλία;;

Είναι π.χ σαν να ρωτούσε εσένα κάποιος να απολογηθείς για τη δράση της ΣΙΑ, στην περίοδο του ψυχρού πολέμου. Το διανοείσαι;;

Ποια σχήματα στο μυαλό και ποιες αγκυλώσεις-όπως λες και συ- μπορεί να οδηγούν κάποιους να εγκαλούν ανθρώπους σήμερα να απολογηθούν για τις μεθόδους Δυτικών και Ανατολικών κρατών στην περίοδο του ψυχρού πολέμου; Εκτός αν υπήρξαν μέλη τους, ή προπαγανδιστές των μεθόδων τους. Δε...θυμάμαι να υπήρξα τότε!!Όπως και ούτε άλλοι εδώ πέρα στο μπλογκ φαντάζομαι δεν υπήρξαν!

Δεν διανοούμαι πλέον σε αυτή την εποχή, η πολιτική συζήτηση στην Κύπρο, να διεξάγεται με όρους δεκαετίας του 50, του 60... Με ορολογία, με σχήματα και πωλώσεις που μας πάνε πίσω στους Μακαριακούς-Γριβικούς, Ενωτικούς και μη, οπαδούς της Αμερικής ή της Ρωσίας, Ομόνοια- Αποέλ.(Αυτό δεν είναι πίσω, είναι μπροστά μας, ολοντώνη πώλωση).

Η αντιπαράθεση δεξιάς -αριστεράς στην εποχή μας, μπορεί να διεξάγεται με πιο σύγχρονους όρους! Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, παγκόσμια και έχουμε ωριμάσει περισσότερο. Και τα πολιτικά μας ήθη μπορούν να εκσυγχρονίζονται, αποδεχόμενοι τους όρους τουλάχιστον που η αστική δημοκρατία προνοεί για το πολιτικό παιχνίδι: Ότι δηλαδή ο κοινοβουλευτισμός, ε, κάποια στιγμή μπορεί να δώσει την πλειοψηφία και σε ένα αριστερό κόμμα. Αυτό φαίνεται πως μια μερίδα της δεξιάς, παρότι από πολιτική ιδεολογία δηλώνουν προσηλωμένοι στην αστική δημοκρατία, δεν το έχουν αποδεχτεί. Και αυτό οδηγεί στην υστερία, στον πόλεμο φθοράς, στον αντικομμουνισμό.

Αυτό είναι που παράγει φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουμε εδώ μέσα.

Γι αυτό, Ηλιόδεντρο, δε διανούμαι ΚΑΝΕΝΑ σκεπτόμενο άνθρωπο να ανέχεται, να προωθεί ή να αναπαράγει τέτοιο επίπεδο πολιτικής "σκέψης" και πρακτικής.
Άρα, η τοποθέτησή μου, δεν έγινε γιατί έτσι "με βολεύει", αλλά γιατί από θέση αρχής είμαι εναντίον τέτοιων πρωτόγονων, απολίτιστων τακτικών και όσων τις εκφράζουν ή τις υποθάλπουν. Και έχει γίνει πασιφανές, νομίζω, πως κάποιοι χώροι, έντυπα, σταθμοί και μπλογκς, συντονισμένα προωθούν αυτή την τακτική.

Που εν τέλει καλλιεργεί τα ένστικτα, αλλά διαβρώνει τη σκέψη και μας κρατά σε επίπεδο Νεάντερταλ!

Ανώνυμος είπε...

Δεν απολογείσαι Ανεφυάδα για τη Στάζι, θέλεις όμως να φορτωθεί όλος ο κυπριακός λαός τις ενοχές για τα εγκλήματα κάποιων εθνικιστών και να πληρώσει τις συνέπειες με μια κακή λύση.

Αμαδρυάς είπε...

Απαξιώ ανώνυμε,

που νομίζεις πως διαθέτεις και χιουμοράκι...και ...επεξεργάζεσαι και τις ονομασιες μες τη δειλία της ανωνυμίας.

Απλώς επιβεβαιώνεις όσα είπα περί πολιτικού πολιτισμού.
Τίποτα δεν κατάλαβες και μάλλον δεν είσαι και εις θέση...

Σχετίζεσαι μ΄αυτούς που έκαναν δολοφονίες γυναικοπαίδων, αμάχων,στα μετόπισθεν; Αυτοί είναι ο Κυπριακός λαός, για να χρεωθεί τα εγκλήματά τους; Δε θεωρώ ότι εκείνοι έχουν σχέση με το λαό και το έθνος.

Και πέστο ντε πως ο καημός σου είναι μη δώσει και καταλήξουμε σε λύση και ξεφύγουμε απ τη διχοτόμηση!

Καλύτερα τζείνοι ποτζεί τζιαι μεις ποδά! Καθαρά πράματα και καθαρόαιμα!

Ανώνυμος είπε...

Άρα Ανευδρυάδα, αφού ο λαός δεν πρέπει να πληρώσει, τότε δέχεσαι ότι η λύση πρέπει να είναι δίκαιη.

Αν δεν είναι δίκαιη, πρέπει να απορριφθεί. Σωστά;

Ανώνυμος είπε...

"εργολαβικά κάποιοι έχουν αναλάβει τη σπίλωση ανθρώπων"

Τι μας λες αμαδρυάς; Μας περνάς για βλάκες; Εσείς δεν κάνετε τίποτα άλλο όλη μέρα από το να σπιλώνετε (έστω και για λογαριασμό τρίτων) τη μνήμη του Γρίβα, όσων τον πλαισίωσαν στον αντιαποικιακό (αυτό σας ενοχλεί...) αγώνα και να σπιλώνετε επίσης την υπόληψη όσων εμφορούνται από πατριωτικές αρχές και αξίες.

Και το κάνετε μάλιστα, την ώρα που προπαγανδίζετε και προσπαθείτε να επιβάλλετε και με συλλήψεις, τις απόψεις σας εσείς της "προοδευτικής" αριστεράς. Τα μαθήματα ελευθερίας αλλού. Όταν έπρεπε να δώσετε τον αγώνα, απείχατε.

Στηλιτεύεις την ανωνυμία: γιατί δεν στηλιτεύεις τους τύπους που τραβούν φωτογραφίες σε πατριωτικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και προβαίνουν σε συλλήψεις; Έτσι αντιλαμβάνεσαι εσύ τη Δημοκρατία;

Και μας κάνεις μαθήματα με ποιους όρους, πρέπει να γίνεται το παιχνίδι στον κοινοβουλευτισμό, την ώρα που κυβερνά ένα κόμμα που πιστεύει στη δικτατορία του προλεταριάτου; Δύο μέτρα και δύο σταθμά και απύθμενη υποκρισία!

Αλλού τα πυρά σου λοιπόν, στους θιασώτες του κομμουνισμού, που κυβερνούν στην Κύπρο, έχοντας πάνω από το κεφάλι τους το σφυροδρέπανο, που ευθύνεται για 100.000.000 παγκοσμίως.

Αν δεν έχεις κάτι να πεις γι' αυτό, βρες άλλα κορόιδα να πουλήσεις την πολιτική πραμάτεια σου.

Ανώνυμος είπε...

Για να δείτε τώρα τι λέει η Ευρώπη σε αυτούς που έρχονται εδώ και πουλάνε κομμουνιστική προπαγάνδα.

Στις 2 Απριλίου 2009, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα, βάσει του οποίου η 23η Αυγούστου καθιερώνεται ως "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων και γιορτάζεται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία".

Διαβάστε: "η ευρωπαϊκή ενοποίηση υπήρξε εξαρχής μια απάντηση στα δεινά που επέφεραν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και η ναζιστική τυραννία που οδήγησε στο ολοκαύτωμα και στην επιβολή ολοκληρωτικών και αντιδημοκρατικών κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη".

Αυτούς να καταδικάσεις αμαδρυάς, αν έχεις την ειλικρίνεια. Να δώσεις τα εύσημα σε όσους πολέμησαν κατά του κομμουνισμού. Και στην Ελλάδα, αυτοί ήταν πολλοί, πάρα πολλοί.

30 Αυγούστου, όλοι στο Γράμμο για να τιμήσουμε τους χιλιάδες πεσόντες στρατιωτικούς και στρατιώτες μας, που πολέμησαν κατά του ναζισμού στο Ελ Αλαμέιν και στο Ρίμινι και κατά του δίδυμου αδερφού του, του κομμουνισμού, στα βουνά της Ελλάδας μας.

Να πούμε όχι στον μαύρο και κόκκινο ολοκληρωτισμό. Να πούμε όχι στους διάφορους που ενώ μιλούν για Δημοκρατία, χρησιμοποιούν τη Σέχτα για να επιβάλλουν απόψεις και να εκφοβίσουν.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Προφανως οσον αφορα το θεμα της αναρτησης, η μαρτυρια Γρουτιδη γινεται αποδεκτη. Τοσες «ανωνυμες» παρεμβασεις, τοσες υστεριες και το γεγονος ειναι εκει χωρις αμφισβητηση.

"Όλες οι τότε διαθέσιμες πληροφορίες και συζητήσεις συνέκλιναν στο ακόλουθο γεγονός: Κατά τη διάρκεια της επίθεσής μας στο Τζιάος στις 22 Ιουλίου, τέσσερις Τ/Κ - σε άλλο σημείο από αυτό που επιχειρούσε η διμοιρία μου - παρέμειναν πάνω στα υψώματα. Ενώ δεχόντουσαν επίθεση, σηκώθηκαν και πυροβόλησαν, τραυματίζοντας στην παλάμη έναν Ε/Κ στρατιώτη. Αμέσως παράτησαν τα όπλα τους και ανασήκωσαν τα χέρια. Μέσα σε εκείνες τις συνθήκες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν όλοι."
Αυτο ειναι εκτελεση αιχμαλωτων.

Αν καποιοι διαφωνουν η εχουν αλλες μαρτυριες να τις πουν.
Το ενα εγκλημα δεν δικαιολογει το αλλο. Αλλα αυτα ειναι τα γεγονοτα.
Οπως γεγονος ειναι οτι καποιοι απεκυψαν την αληθεια για δεκαετιες απο τις οικογενειες των αγνουμενων για να πουλουν εθνικες καραμελες. Το εθνος σαν εμπορευμα.

Το ότι θα κατεληγε/αν ο/οι 2-3 ανωνυμος/οι στον τραμπουκισμο ηταν δεδομενο. Τι άλλο ξερουν;
Σιγα μην εμαθαν να σκεφτονται. Αφου δεν εχουν τι να πουν βριζουν χαζα και προσπαθουν να αλλαξουν θεμα.

Μικρα λοιπον συμπληρωματικα σχολια για τις προσπαθειες μετατοπισης του θεματος.
Οσο αφορα το αγχος ενος σχολιου του επαναλαμβανομενου εθνικιστη ανωνυμου για τον Γριβα. Μην ανησυχεις - εκανε οτι μπορουσε μονος του να διασυρει τον εαυτον του: συνεργατης των Ναζι με την Χ, συνεργατης των Αγγλων το 44 στην Ελλαδα και το 48 στην Κυπρο, προαγωγος σχεδιων διχοτομησης απο την δεκαετια του 60 μεχρι το 74, δημιουργησε τελικα τις συνθηκες για να γινει η εισβολη.
Υποθετω οτι λογω αδυναμιας κατανοησης (βλακειας η ψυχολογικων εμμονων) μπορει καποιος να τον δει σαν μη-ενοχο. Αλλα σαφως με οσα τεκμηρια υπαρχουν η εικονα ειναι εκει..
Η μηπως οι Αγγλοι ηταν καλοι το 44 και το 48 αλλα εγιναν κακοι το 55;
Κοιτα να δεις.

Οσο για το "εθνος" που θα γιορτασει την Μακρονησο και την αμερικανοκρατια στον Γραμμο, ειναι χαρακτηριστικο της εθνικοφροσυνης. Το εθνικο "εθνος" κατασκευαζεται με τις εκκαθαρισεις των "διαφωνουντων" (οι οποιοι ειναι συνηθως και η πλειοψηφια), τα βασανιστηρια εκατονταδων χιλιαδων για να υπογραψουν δηλωσεις υποταγης, και την μαζικη σφαγη. Και βεβαιως η οποια χωρα ξεπουλιεται ακομα και στους "εθνικους εχθρους" για να διατηρησουν οι τοπικοι εθνικοφρονες την εξουσια.
Δεν ηταν οι βασιλοφρονες εθνικοφρονες του μεσοπολεμου που αποκαλουσαν του μικρασιατες προσφυγες «τουρκοσπορους»;
Να παρετε, κατα συνεπεια, και τα λαβαρα των Ταγματων Ασφαλειας. Εθνικοφρονες οντως. Και συνεργατες της κατοχης.
Η μηπως, και παλιν, οι Γερμανοι Ναζι ηταν καλοι το 1943 αλλα κακοι αμα εχασαν; Το ιδιο ερωτημα και για οσους το παιζουν αντι- αμερικανοι ιμπεριαλιστες σημερα . Αν το 74 οι αμερικανοι ηταν «κακοι», τοτε ποιος τους εβαλε στο παιχνιδι το 47; Ποιοι τους εκλιπαρουσαν; Ποιοι θα γιορτασουν στον Γραμμο τα πειραματα των αμερικανων με τις βομβες ναπαλμ πανω σε σωματα Ελληνων;
Αλλα ειπαμε το «εθνος» των εθνικοφροων εχει διαλειψεις στην κατανοηση της δουλοπρεπειας του.

Για τον κυριο που ανησυχει για την Σταζι να δει και την ταινια "Η χαμενη τιμη της Κατερινας Μπλουμ". Και το "Χοιροστασιο" του Παζολινι. Οχι πως θα καταλαβει αλλα ετσι για την ιστορικη και την κινηματογραφικη μορφωση. Και φυσικα να αναρωτηθει σε ποια απο τις δυο Γερμανιες τιμωρηθηκαν οι εγκληματιες πολεμου – και για τα εγκληματα στην Ελλαδα.
Η μηπως αυτο τον ενοχλει; Τα αφεντικα των Ταγματων Ασφαλειας επρεπε να εχουν προνομιακη μεταχειριση; Συστηνεται για πολλους λογους το "Χοιροστασιο" κατα συνεπεια.

Οσο για την συλλογικη μνημη των ανατολικογερμανων μπορει ο ανωνυμος να ψαξει τις προσφατες ερευνες.

Αντιεθνικιστης ανωνυμος

Υ.Γ. Τοση πνευματικη μιζερια εθνικοφρονες που αναγκαστηκατε να υιοθετησετε το αντιφασιστικο συνθημα της Μαδριτης του 36 («Δεν θα περασουν») εναντια στους ομοιδεατες σας του Φρανκο; Αλλα τις σας εμεινε; Η συλλογικη μνημη ακομα και με την καταστολη από την Μακρονησο στην Γυαρο, εξευτελισε τους ταγματασφαλιτες. Ουτε καν εσεις δεν τους αναφερετε πια.

Ανώνυμος είπε...

Είπες για σώματα Ελλήνων στο Γράμμο: για κουνήσου από τη θέση σου! Από τους 22.000 αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, οι 14.000 ήταν Σλαβομακεδόνες (ΣΝΟΦ και σία)!

Κοινώς, κομιτατζήδες, που προσέβλεπαν σε αυτά που έλεγε το ΚΚΕ για "ανεξάρτητη Μακεδονία". Αλλά και βίαια στρατολογηθέντες Έλληνες, τα μεγάλα θύματα της υπόθεσης.

Όσο για τα αναμασήματα περί Γρίβα: αν είναι έτσι όπως το λέτε, μακριά από τους τάφους των αγωνιστών. Μην καταθέτετε, υποκριτικά, στεφάνια! Για να δείτε τι υποκριτλες είστε: βρίζετε το Γρίβα και από την άλλη, καταθλετετε στεφάνια στους τάφους αυτών που αποκαλέσατε "βαρελόττους"!

Αν θέλεις να μιλήσουμε για τον ισπανικό εμφύλιο, πολύ ευχαρίστως! Ευκαιρία να μάθει ο κόσμος πράγματα που δεν ξέρει!

Όμως: για κάποιο περίεργο λόγο, οι κομμουνιστές, παντού ηττήθηκαν... Αργά ή γρήγορα!

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε,
τα Ταγματα Ασφαλειας ειχαν δημιουργηθει απο τον καιρο της κατοχης. Τι ωραια που το αποφευγεις. Τι ωραια που αποφευγεις επισης τις αμερικανικες ναπαλμ. Την ιστορικη δουλοπρεπεια της αμερικανοκρατιας υστερα απο την δουλοπρεπεια απεναντι στους Ναζι.
Ποιος στηριξε αυτα τα καθεστωτα κατοχης και εξαρτησης της ελληνικης κοινωνιας;
Ηακροδεξια μηπως;

Ο Δημοκρατικος Στρατος αποτελειτο απο πολιτες της Ελλαδας -μερικοι ηταν και σλαβομακεδονες (η μηπως ηταν αορατοι;)οι οποιοι ειχαν επισης αντισταθει στην Γερμανικη κατοχη (οταν οι ταγματασφαλιτες τους οποιους εμμεσα αποσιωπας πολεμουσαν για το Τριτο Ραιχ). Ο βασικος κορμος ομως του Δημοκρατικου Στρατου ηταν οι ανταρτες του ΕΛΑΣ που καταφεραν να γλυτωσουν απο την ακροδεξια τρομοκρατια. Αυτα λενε οι διαθεσιμες πηγες - εκτος βεβαια οσοι ξεχνουν τους ταγματασφαλιτες.

Πολλοι αγωνες των κομμουνιστων δικαιωθηκαν, ιδιαιτερα στην Ελλαδα. Σημερα στην χωρα σου -πρεπει να εισαι απο την Ελλαδα- ακομα και ενας δεξιος πρωθυπουργος, οπως ο Καραμανλης, θα πρεπει να κανει προσκηνυμα δημοκρατικης υποσχεσης (μη-επαναληψης) στον Αη Στρατη. Και ειναι τον ΕΛΑΣ που θυμαται η "ιστορια" η τον Μπελογιαννη - και οχι του δικαστες του - θυμασαι ποιος ηταν αναμεσα στους στρατοδικες;
Και ακομα και ο υστερικος εθνικισμος σας (της ακροδεξιας) αναμασα αναγκαστικα πια τον αριστερο αντι-αμερικανισμο.

Αναλογα και στην Ισπανια - ανκαι εκει το βασικο επαναστατικο μαζικο κινημα ηταν το αναρχικο. Σημερα ο αποηχος της ηττας του φασισμου ειναι διαχυτος - εστω και αν νικησε το 39, με τα αεροπλανα του Χιτλερ. Βλεπεις οιστρατιωτικες νικες δεν κρατουν για παντα.

Οι κομμουνιστες εκαναν λαθη, εμπλεξαν με τραγωδιες - αλλα οπως ειπε και ο Πλουμπιδης, αυτα δεν τα συζητα κανενας με τους υποταγμενους της ακροδεξιας.

Αληθεια ο Γλυξμπουρκ, το συμβολο της εθνικοφροσυνης τοτε, τι κανει;

Προσωπικα δεν παω σε μνημοσυνα.
Αν εννοεις τους ακελικους (δεν ειμαι ακελικος) να σου θυμισω οτι το πιο γνωστο ποιημα για τον Αυξεντιου το εγραψε ενας ελληνας κομμουνιστης, ο Ριτσος. Οι ακελικοι τιμουν αυτονοητα τον αντι-αποικιακο αγωνα της ΕΟΚΑ - γιατι αυτος ο αγωνας δεν ηταν μονο ο Γριβας. ξερεις τον Ματση; Ξερεις γιατι απετυχε η προσπαθεια του Γριβα να προκλεσει εμφυλιο καιστην Κυπρο;
Και ο ευρυτερος αντι-αποικιακος αγωνας ειχε ξεκινησει πιο πριν απο την αριστερα. Αλλα που να ξερεις εσυ. Τι εκανε, ας πουμε, ο Γριβας και οι Χιτες του το 48.
Οι απεργοι παντως δικαιωθηκαν επισης.

Αντιεθνικιστης ανωνυμος.

Υ.Γ. Το θεμα εκλεισε αφου δεν τολμησες να αμφισβητησεις τον Γρουτιδη. Αν θελεις να συνεχισεις να γιορταζεις την νικη των αμερικανικων ναπαλμ στον Γραμμο,
προσεξε την μοναξια γυρω σου.
Ακομα και ο Καρατζαφερης νοιωθει την αναγκη να πει ενα "καλο λογο" για τον Φιντελ.
Κοιταξε την ελληνικη κοινη γνωμη, την ελληνικη διανοηση, και θα καταλαβεις.
Δεν σκοπευω να σε μορφωσω στην αγνοια σου, οποτε για την Ισπανια σε παραπεμπω στην διεθνη βιβλιογραφια. Για την ελληνικη Αντισταση και τον εμφυλιο μπορεις να βρεις πηγες αν θελεις.
Υποθετω οτι μπορεις να βρεις ατομα να συζητησεις στην χωρα σου.
Το εργο του Παζολινι συστηνεται ιδιαιτερα σε εσενα.

Ανώνυμος είπε...

Προς αντιεθνικιστή ανώνυμο

Τις απαντήσεις σας νοσταλγοί της ΕΣΣΔ και του "κόκκινου" φασισμού, θα τις πάρετε όλες και μάλιστα συστημένες.

1. Έχουμε και λέμε: μιλάς για τα Τάγματα Ασφαλείας. Ποιος τα δημιούργησε; Γιατί στελεχώθηκαν από 20.000 κόσμο; Όλοι αυτοί έγιναν ξαφνικά προδότες; Μήπως γιατί ο κόσμος έφριξε από το νταβατζιλίκι, τις ληστείες, τους αμέτρητους και τα φρικιαστικά εγκλήματα των "αγωνιστών" του ΕΛΑΣ με τα φυσεκλίκια και έψαχνε τρόπο αυτοπροστασίας; Διάβασε την "Ορθοκωστά" του Βαλτινού να καταλάβεις γιατί δημιουργήθηκαν τα Τάγματα.

2.Μιλάς για τις ναπάλμ: για τους αντάρτες που εξορμούσαν από τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και την Αλβανία του Χότζα, γιατί δε μιλάς; Γιατί δεν λες για τη βοήθεια που περίμενε ο ΔΣΕ από τη Μόσχα; Με την προτροπή ποιων ανέβηκαν το 1946 οι κομμουνιστές στο βουνό; Μήπως του Στάλιν; Μιλούν οι ξενοκίνητοι κομμουνιστές για ναπάλμ; Είστε σοβαροί;

3. Επιμένεις, ενώ τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: 14.000 από τους 22.000 αντάρτες του ΔΣΕ, ήταν Σλαβομακεδόνες. Κοινώς, κομιτατζήδες, ακολούθησαν το ΚΚΕ μετά τις διακηρύξεις της γνωστής Ομομέλειας για "ανεξάρτητη" Μακεδονία. Εδώ δεν έχεις κάτι να πεις; Να σου θυμίσω τι ακριβώς ειπώθηκε στην Ολομέλεια; Ποιοι μιλούν για προδότες...

4. Γράφεις: Πολλοί αγωνες των κομμουνιστων δικαιωθηκαν, ιδιαίτερα στην Ελλαδα". ΟΚ, ώρα για ιστορία. Ποιος καθιέρωσε στην Ελλάδα το οκτάωρο; Ο Ιωάννης Μεταξάς. Ποιος ίδρυσε το ΙΚΑ και τις πρώτες υποδομές της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης; Ο Ιωάννης Μεταξάς. Ποιος καθιέρωσε την πληρωμή των υπερωριών; Ο Ιώάννης Μεταξάς.

Ξέρεις όταν τα ανακοίνωσε τι έγινε; Τον επισκέφθηκε αντιπροσωπεία κομμουνιστών, ζητώντας του να άρει τα μέτρα. Ξέρεις γιατί; Τους ακύρωναν!

Αυτός που εσείς αποκαλείτε "φασίστα", όρθωσε το ανάστημά του στον Άξονα, όταν οι κομμουνιστές υπέγραφαν σύμφωνα μη επίθεσης με τους Ναζί, λίγους μήνες πριν. Ρίμπεντροφ-Μολότοφ. Θυμάσαι μεγάλε αντιεθνικιστή; Αλλά είπαμε: Ναζισμός=κομμουνισμός.

5. Μιλάς για "εκκαθαρίσεις των "διαφωνούντων". Μάλλον δεν έχεις ιδέα από ελληνική ιστορία. Μήπως ήταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ΚΚΕ, στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο 400 τροτσκιστές, ρεβιζιονιστές, αρχειομαρξιστές και άλλοι; Η Δεξιά τους "καθάρισε αυτούς;

Στη διάρκεια του εμφυλίου, ο ΕΛΑΣ λειτουργούσε μόνο στην Πελοπόννησο, δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μπορώ να στα απαριθμησω, μαζί με τον αριθμό των νεκρών σε κάθε μέρος. Όχι, δεν κρατούσε εκεί Γερμανούς αιχμαλώτους, αλλά... Έλληνες. "Αντιδραστικούς"...

Τα παραμύθια σας αλλού, γιατί υπάρχουν γνώστες. ΌΛΑ τα παραπάνω μπορώ να τα στοιχειοθετήσω. ΟΛΑ.

Περιμένω την πρόκληση.

Anef_Oriwn είπε...

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε σ’ αυτό το Post είναι πολυεπίπεδη! Έγιναν παρεμβάσεις με πολύ ενδιαφέρον και ουσιαστικό περιεχόμενο (έστω κι αν οι απόψεις που εκφράστηκαν, προέκυψαν μέσα από κόντρες ή με αφορμή τα απαράδεκτα σχόλια διάφορων Ανώνυμων καβλιντηρκών). Όμως λόγω αυτών των καβληντιρκών ζήσαμε κι άλλες απείρου κάλλους καταστάσεις – δεχτήκαμε βρισιές, αφορισμούς κι άλλες λεκτικές επιθέσεις, ενώ ζήσαμε να δούμε κι αυτό που στην computerίστικη γλώσσα ονομάζεται trolling. Σε δυο περιπτώσεις (χτες) ανάρτησαν συνεχόμενα κάπου 30 ίδια σχόλια, που αποτελούσαν διαφήμιση κάποιου post στο Ακατονόμαστο blog των (δήθεν) Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας... Αφού τα έσβησα επανήλθαν (τα φασιστούθκια) μετά από μια ώρα περίπου για να αναρτήσουν άλλα 30 όμοια σχόλια, συνεχόμενα κι αυτά. Το κάθε ένα αποτελείτο από καμιά 20ρια σελίδες και σε κάθε σελίδα υπήρχαν μόνο δυο τρεις προτάσεις – κάποια ηλίθια συνθήματα! Τα παιδία παίζει!!! Όμως τα σβήσαμε κι αυτά (αν και υπήρχε και εισήγηση – από την Αμαδρυάδα, αν δεν κάνω λάθος, ότι έπρεπε να έμενα εκεί για να δείχνουν το επίπεδο και τις πρακτικές των Ανωνύμων καβλιντηρκών !!!Φαίνεται ότι τα κείμενα της ανάρτησης τους αναστάτωσαν πολύ! Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι τους σβήσαμε και κάποια υβριστικά σχόλια (πικκαρίστηκαν τα κακομαθημένα τα παιδάκια) και ως φαίνεται ΔΕΝ έπαιρνα και τα χάπια τους (θα τους έλειψαν και μάλλον θα έλειπε κι ο ψυχίατρος τους σε διακοπές) αποσυντονίστηκαν και αφήνιασαν!!! Νόμισαν ότι θα κάνουν κουμάντο και στο Blog ΜΑΣ (όπως κάνουν αλλού)! Δεν περίμεναν ότι θα τους διαγράφαμε σχόλια. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ενόσω συνεχίζουν την ίδια τακτική. Η ανοχή που είχαμε δείξει ΔΕΝ ήταν ΚΑΘΟΛΟΥ δείγμα αδυναμίας. Ήταν απλώς επίδειξη καλής διάθεσης και υπομονής για να ενθαρρύνουμε το διάλογο κάτι τελείως άγνωστο στη συνομοταξία των φασιστοειδών.
Κι όποιοι έχουν παράπονο (για τις κόκκινες κάρτες που δείξαμε – και δεν είναι ανάγκη να ‘χουμε μέσο με τον Κουτσοκούμνη για να λειτουργήσουμε ως διαιτητές και να βκάλουμε κάρτες), “να πανε να το κάνουν στα λιονταρούδκια του Βαρωσιού” ή να κλαφτούν στους μέντορες τους στο Ακατονόμαστο Blog ή να στριγκλίσουν στην κερκίδα των “πορτοκαλί”. Γκεγκε κοπελλουρούδκια; Κι ασιχτίρ απ’ εδώ, αν δεν ΣΑΣ αρέσει!!!
Εξ άλλου ο γνωστός Ανώνυμος, ο απολογητής του Ολετήρα της Κύπρου Γρίβα, των Χιτών και των Ταγματασφαλιτών (που έχει πάθει ψύχωση με την Αριστερά και τον Εμφύλιο στην Ελλάδα) ΣΑΣ κάλεσε (ΕΣΑΣ ... τους πατριώτες) να μην μπαίνετε σε αιρετικά blog!!! Μια χαρά του τα είπε ο φίλος Αντιεθνικιστής καθώς και στο Blog του Μιχάλη παλαιότερα η Αμαδρυάδα – γι’ αυτό και τα βαλε και μαζί της!

Εγώ θα συμπληρώσω μια κουβέντα για το περιβόητο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ναζισμό και το σταλινισμό. Δεν μπορεί οι συντάκτες του ψηφίσματος από τη μια να μας λένε (στο ψήφισμα) ότι “…κανένας πολιτικός φορέας και κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχουν το μονοπώλιο στην ερμηνεία της ιστορίας…” και ότι “…οι επίσημες πολιτικές ερμηνείες ιστορικών γεγονότων δεν θα πρέπει να επιβάλλονται με αποφάσεις της πλειοψηφίας στα κοινοβούλια…”, κι από την άλλη να κάνουν ακριβώς αυτά που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας.

**********
[Γελοία και ηλίθια η ενέργεια κάποιων να την πουν Ανεφυάδα και Ανευδρυάδα ... Η Αμαδρυάδα έγραψε κείμενο 500 και βαλε λέξεων κι το καβλιντήρι ο Ανώνυμος αντί να σχολιάσει και να το αντικρούσει, βγήκε, με το σύνηθες τραμπουκκίστικο στυλ του να κάνει τον έξυπνο με χαρακτηρισμούς κι αφορισμούς].

Anef_Oriwn
Τετάρτη 26/8/2009 – 00:23 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Ηλιόδεντρον,

Η άποψη που κατάθεσα (καλοπροαίρετα) στο Blog του Μιχάλη, για “ίσες αποστάσεις”, δεν ειπώθηκε δίκην κατηγορίας, αλλά ως διαπίστωση (γι’ αυτό και δεν ισχύει το “προσήψα”) που έκανα στη βάση της εδώ συζήτησης με την Αμαδρυάδα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ κουβεντιάζαμε το συγκεκριμένο θέμα της συμπεριφοράς των διαφόρων Ανωνύμων υβριστών τζιαι λατζιηναρκών που μια την άλλη μας λένε φιλοτουρκους κι ένα σωρό άλλα και μας αφορίζουν, επειδή κάποιες από τις απόψεις μας είναι εκτός του θεσμοθετημένου εδώ και χρόνια τρόπου σκέψης (αυτά κι είναι προσάψεις), κάπου γενίκευσες το θάμα λέγοντας [στην Αμαδρυάδα] ότι “… "τέτοιοι τύποι" δεν βρίσκονται μόνο κάτω από πατριωτικό και εθνικό περιτύλιγμα, όπως λες. Δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στα σχόλια αυτού του ποστ για να το διαπιστώσουμε. "Πωρωμένοι" υπάρχουν σε όλους τους "ιδεολογικοπολιτικούς" χώρους...”! --- Σίγουρα πωρωμένοι υπάρχουν σ’ όλους του ιδεολογικοπολιτικούς χώρους, αλλά αυτοί που χαλάνε σήμερα την πιάτσα στην κυπριακή Blogόσφαιρα (και κτυπάνε και κάτω από τη μέση) είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΝΟΥ ΧΩΡΟΥ, είτε αυτοί είναι Ανώνυμοι, είτε προέρχονται από συγκεκριμένο blog. Μια ματιά πιστεύω πως θα σε πείσει αγαπητό Ηλιόδεντρον ... Ήδη το έχεις παρατηρήσει και το έχεις σχολιάσει μάλιστα!!! Όμως ρίξε και μια μάτια στο blog των δήθεν Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας στα σχόλια του τελευταίου post και δες πόσο προβοκατόρικα ενεργεί (με την ανοχή ή ίσως και την καθοδήγηση των εκεί διαχειριστών) αυτός που υπογράφει ως Ahmet_Oriwn!!! [Δεν θα επεκταθώ περισσότερο για την ώρα].

Anef_Oriwn
Τετάρτη 26/8/2009 – 00:31 π.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Εμπαθέστατε γνωστέ (πλέον) Ανώνυμε απολογητή των Ταγματασφαλιτών και νοσταλγέ του Μεταξα,
Τα γραπτά σου χαρακτηρίζονται από απροσμέτρητο μίσος (να δεις μπόχα και μούχλα που αναδύεται μέσα απ’ αυτά – τη μύτη σου πιάνεις και ξερατό προκαλεί!). Αν ήταν δυνατό θα εκκαθάριζες όποιον έχει διαφορετική άποψη από τα δικά σου θέσφατα, αλλά και για να διαφυλάξεις (από μας τους βέβηλους και τους ιερόσυλους) την καθαρότητα της φυλής των ελληνόψυχων!

Μισείς γενικώς τους Αριστερούς και τους Κομμουνιστές ... Αν ήταν δυνατό θα τους αφάνιζες όλους από προσώπου γης (θα τους έκαιγες με ναπαλμ σε νεους Γράμμους και Βίτσια) ή θα άνοιγες νέες Μακρονήσους, Γιούρες κι Άη Στράτηδες για να τους τσουβαλιάσεις εκεί για “αναμόρφωση” για πυρός, σιδήρου και δηλώσεων!!!
Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ τούτη τη φορά με τη βδελυρή γραφίδα σου (μια χαρά στα λεει ο Αντιεθνικιστής, αλλά εσύ συνεχώς υπεκφεύγεις – δεν απάντησες ακόμα πως ο Γρίβας από τσογλάνι των άγγλων ιμπεριαλιστών το 1944 και 1948 βρέθηκε να τους πολεμά το 1955 και να τους υπηρετεί το 1971-74, κάποιο λάκκο έχει η φάβα), είσαι όμως προκλητικότατος και με αναγκάζεις να προσθέσω στη συζήτηση κάποια στοιχεία:

1. Ουκ ολίγες φορές έχεις μηρυκάσει και αναμασήσει αυτό το στερεότυπο για το Μπούλκες, λες και ανακάλυψες την ταshινόπιτταν και την αναρόπιττα! Ο λόγος που το κάνεις είναι πασιφανής. Στοχεύεις να το εξισώσεις με την Μακρόνησο σε μια ισοπεδωτική παρουσίαση των γεγονότων και για να εξιλεώσεις τις μεθόδους των τότε αγγλο-ελεγχόμενων ελληνικών δεξιών κυβερνήσεων εναντίον των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Απαράδεκτοι τελικά αυτοί οι Αριστεροί. Απαράδεκτοι γιατί ενώ σήκωσαν το φορτίο της Αντίστασης ενάντια στους κατακτητές, δεν κάθισαν να τους σφάξουν σαν τα αρνιά (για ν’ αγιάσουν), οι Ταγματασφαλίτες και οι Χίτες, όταν (μονομερώς) παρέδωσαν τον οπλισμό τους, μετά τις συμφωνίες της Βάρκιζας αλλά αντιστάθηκαν! Διερωτήθηκες καμιά φορά, ρε Ελλαδίτη, πως ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ που στο Μεσοπόλεμο είχε με το Παλλαϊκό Μέτωπο μόνο καμιά 10ρια βουλευτές, κατάφερε να δημιουργήσει ένα τόσο μαζικό αντιστασιακό αντικατοχικό κίνημα όπως το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ; Χαπάρι εν έχεις! Διερωτήθηκες καμιά φορά γιατί τόσα άξια τεκνά της χώρας στις Τέχνες και τα Γράμματα εξορίστηκαν και δεινοπαθήσαν καρτερικά σε τέτοια μέρη ή γιατί προηγουμένως εντάχτηκαν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και πολέμησαν το κατακτητή μέσα από τις γραμμές του;

2. Όλα όσα παραθέτεις είναι τα συνηθισμένα αντικομουνιστικά στερεότυπα και παρανοϊκές έμμονες και ιδεοληψίες που ακούσαμε και διαβάσαμε ουκ ολίγες φορές. Τούτα αποτελούσαν πάντα σημαντικό (θεωρητικό) όπλο στο μηχανισμό της αντικομουνιστικής προπαγάνδας που ξεκίνησε αμέσως μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο από τους νικητές (δοσίλογους, ταγματασφαλίτες, δεξιές αμερικανο-ελεγχόμενες κυβερνήσεις) για να κατασπιλώσουν τη μαζική Αντίσταση (κατά των Γερμανών) από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και να αναδείξουν ως αγωνιστές τους δωσίλογους.

3. Οι στοιχειοθετήσεις σου για τις οποίες μάλιστα επαίρεσαι δείχνουν τη μια πλευρά των γεγονότων. Τούτες είναι γνωστές προ πολλού (άσχετο αν για σένα αποτελούν θέσφατα και σημεία συνεχούς αναφοράς– ήταν το ψωμοτύρι των νικητών κατά τη μετεμφυλιακή εποχή), ενώ οι αναφορές σου σε αριστερούς συγγραφείς και πολιτικούς είναι άκρως επιλεκτικές.

Anef_Oriwn είπε...

(Μέρος Β΄)

4. Πολλά από τα στοιχεία σου (όπως τα 100 εκατομμύρια νεκροί του κομμουνισμού είναι παρμένα από αμφιβόλου αξιοπιστίας πηγές (όπως η “Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού” – υπάρχει και η αντίστοιχη “Μαύρη Βίβλος του Καπιταλισμού”, να την χρησιμοποιήσουμε κι αυτή;), ενώ είναι (το ηπιότερο) ατυχής και γελοία (αλλά πλήρως κατανοητά τα κίνητρα και οι λόγοι) η προσπάθεια σου να υποδείξεις ότι οι μεν (οι Αριστεροί) ήταν πιο εγκληματίες από τους δε (τους “εθνικόφρονες”), παραθέτοντας μόνο ότι άκουσες ή διάβασες πως έκαναν οι μεν (οι Αριστεροί) ή χρεώνοντας σ’ αυτούς όλους τους θανάτους και σκοτωμούς κατά την περίοδο του Εμφυλίου, (ακόμα και τους σκοτωμένους σε μάχες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού αλλά και αυτούς που δολοφονήθηκαν ή εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους ταγματασφαλίτες στα κολαστήρια και αλλού).

5. Μέσα στις τάξεις της Δεξιάς βρίσκονταν όλα τα καθάρματα εκείνης της περιόδου: Oι συνεργάτες της Κομμαντατούρ και των Αρχών Κατοχής, οι Κουίσλιγκ, οι γερμανο-τσολιάδες, οι Χιτες, οι μπουραντάδες (στην χειρότερη περίπτωση, γιατί στην καλύτερη ήσαν λαδέμποροι και τοκογλύφοι)…Και επειδή οι έρμοι ΔΕΝ έχετε νεκρούς ήρωες για να “τιμήσετε”, πέραν από κάτι Πηγάδες και Μελιγαλάδες, ΔΕΝ έχετε Μπελογιάννηδες και Σουκατζιδήδες, Λαμπράκηδες και Πέτρουλες, προσπαθείτε να σπιλώσετε και να μηδενίσετε τους αγώνες της Αριστεράς. Το καταφύγιο κάθε δωσίλογου είναι ο πατριωτισμός. Οι Κομμουνιστές απέδειξαν εμπράκτως τον πατριωτισμό τους οργανώνοντας το μαζικότερο κίνημα της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης. Οι αδέξιοι δεξιοί τι κάνανε (συνεργασίες με τους γερμανούς), ενώ κάποιοι άλλοι αστοί πολιτικοί την κοπάνησαν τάχα για να σώσουν την πατρίδα έξω από την πατρίδα, και στην πραγματικότητα για να σώσουν το κεφάλι τους. (Μεγάλο κεφάλαιο κι αυτό).

6. Τα Τάγματα Ασφαλείας δηλ. οι “ελληνικές” στρατιωτικές δυνάμεις που υπηρετούσαν του Γερμανούς το Σεπτέμβρη του 1944 αλώνιζαν στην Πελοπόννησο. Είχαν μέχρι τότε τη σιωπηρή ανοχή της “κυβέρνησης” του Καΐρου που έβλεπε σ’ αυτούς μια σοβαρή δύναμη για να κτυπήσει τους κομμουνιστές. Με τη συμφωνία όμως της Καζέρτας τον ίδιο μήνα, με την οποία σχηματίστηκε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου, τα Τάγματα Ασφάλειας καταδικάζονται (κι από τους αστούς πολιτικούς). Ο Άρης Βελουχιώτης κατέβηκε στην Πελοπόννησο και τους κανόνισε κανονικά και ιδιαιτέρως στον Μελιγαλά υπό την κάλυψη της κυβέρνησης (συνεργάτες των κατακτητών ήταν στο κάτω - κάτω. (Συγγενείς ταγματασφαλίτες πρέπει να ΄χες. Όμως αυτά δεν τα ‘ξερες, τον τρελό παριστάνεις;).

7. Σύμφωνα με το βιβλίο του Τάσου Βουρνά “Ιστορία της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελλάδας”, από τις εκδόσεις “Πατάκη” (ο συγγραφέας σίγουρα θα απορρίπτεται) μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβράρης του 1944) ένα όργιο παρακρατικής τρομοκρατίας και δολοφονιών ξεκίνησε σε βάρος της Αριστεράς σ’ όλη την Ελλάδα.
Μέσα σ’ ένα χρόνο από την υπογραφή της Συμφωνίας (από το Φεβράρη του 1945 μέχρι το Μάρτη του 1946 που έγιναν οι πρώτες εκλογές) συνέβησαν τα εξής τρομοκρατικά γεγονότα σε βάρος της Αριστεράς (πιστεύω ότι τα έχεις διαβάσει κάπου, αλλά και πάλι παίζεις πελλόν!):
- Φόνοι: 1281!
- Τραυματισμοί: 6671!!
- Συλλήψεις: 34931!!!
- Βασανισμοί: 31632!!!
- Λεηλασίες – Καταστροφές: 18767
- Απόπειρες φόνου: 509! (Ρε τους άτιμους, την γλίτωσαν).
- Βιασμοί γυναικών: 165!!! (όμως οι δράστες στην προκριμένη περίπτωση και σύμφωνα με εσωτερική πληροφόρηση πρέπει να ήταν περαστικοί – από τη γειτονική Βουλγαρία - σοβιετικοί στρατιώτες).

Anef_Oriwn είπε...

(Μέρος Γ΄)

8. Μερικά πιο συγκεκριμένα παραδείγματα βίας, τραμπουκισμών και δολοφονιών από πλευράς των αθώων περιστερών της Δεξιάς είναι και τα πιο κάτω (τζιαι πέρκι τ’ αντέξει ο οργανισμός – αλλά μουσσιαμμάς τζιαι κολοκασόφυλλον εσυ):

i. Στις 17 Οκτώβρη 1945 ομάδα Χιτών δολοφόνησε στην Πάτρα, τον πιεστή της ΕΑΜικής εφημερίδας "Ελεύθερη Αχαΐα", Νίκο Σπυρόπουλο και την επομένη, στη διάρκεια της πάνδημης κηδείας του, η Αστυνομία έκανε χρήση των όπλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο χαρτεργάτης, Ι. Ελευθεριάδης και ο αστυφύλακας Παν. Μπελεζώνης, που είχε αρνηθεί να πυροβολήσει.
ii. Στη Θεσσαλία, οι Σούρληδες έπιασαν και έσφαξαν τον κομμουνιστή δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη. Την ανάκριση και τη σφαγή παρακολούθησε και Άγγλος αξιωματικός. Στο Βόλο συνέλαβαν 11 πατριώτες και τους εκτέλεσαν έξω από την πόλη.
iii. Στην Αθήνα, στην πλατεία Ομονοίας, το επίσημο κράτος της ΕΣΑ συνέλαβε την δασκάλα Πέπη Καραγιάννη. Την υπέβαλαν σε αφάνταστα βασανιστήρια, τη βίασαν μέσα σε κρατική υπηρεσία και τελικά την καταδίκασαν για κατασκοπία.
iv. Οι καταδιώξεις, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια πολλαπλασιάζονταν καθημερινά. Στις 10 Δεκέμβρη 1945, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Ρέντης, ανακοίνωσε, ότι ως τότε διώχτηκαν 80.000 άτομα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, από τα οποία 40.000 βρίσκονταν στις φυλακές, ως υπόδικοι ή κατάδικοι, ενώ υπήρχαν άλλες 48.000 δικογραφίες.
v. Στην Πελοπόννησο, το Γενάρη πάλι του '46, η συμμορία του Μαγγανά, με επικεφαλής τον ίδιο, μπήκαν στην Καλαμάτα, στη Σπάρτη και το Γύθειο και έκαναν ομαδικές σφαγές. Στο Γύθειο δολοφόνησαν 32 φυλακισμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Στην Καλαμάτα, κατέλυσαν τις αρχές και δολοφόνησαν 4 δημοκρατικούς πολίτες. Η Χωροφυλακή συνέλαβε 32 χίτες και τους έκλεισε στο κρατητήριο. Έπειτα απ' αυτό, δυο και παραπάνω χιλιάδες οπλισμένοι Χίτες, απ' όλη τη Μεσσηνία, κύκλωσαν την Καλαμάτα και αφού μπήκαν στην πόλη, κατέλαβαν τα κεντρικά σημεία και πήραν μαζί τους, ως ομήρους, 150 δημοκρατικούς πολίτες (τους περισσότερους τους έσφαξαν).

Θέλεις κι αλλά; Πάντοτε στη διάθεση σου!
Ώρα για ύπνο όμως – ναι μεν πληρωνόμαστε από το Κόμμα αλλά πρέπει αν κοιμόμαστε και λίγο!!!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 26/8/2009 – 1:24 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

To ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ναζισμό και τον κομμουνισμό, ό,τι και αν πεις anef, όποια δικαιολογία και αν προβάλεις, δεν αναιρείται.

Ψηφίστηκε απο τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών.

Για την ιστορία: υιοθετήθηκε με 553 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές.

Το ψήφισμα υπερψήφισαν και οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, ομάδες της ευρύτερης αριστεράς.

Καταδικάζει δε ρητά, τις ακρότητες που διαπράχθηκαν εις βάρος των Ευρωπαίων από τα γνωστά κομμουνιστικά καθεστώτα.

Αντιλαμβάνομαι anef την αμηχανία σου για το ψήφισμα, όμως, είναι αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών.

Παραθέτω από το ψήφισμα:

«κυρίαρχη ιστορική εμπειρία της Δυτικής Ευρώπης ήταν ο ναζισμός, ενώ τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είχαν την εμπειρία τόσο του κομμουνισμού όσο και του ναζισμού, και ότι πρέπει να προωθηθεί η κατανόηση για το διπλό παρελθόν δικτατορίας στις χώρες αυτές».

Όσοι πολιτικά καθυστερημένοι άνθρωποι στη Γηραιά Ήπειρο υπερασπίζονται ακόμα την απάνθρωπη ιδεολογία του κομμουνισμού, θα έπρεπε να ντρέπονται.

Ευτυχώς, είναι πολύ λίγοι. Περιθωριοποιήθηκαν από μόνοι τους. Αν κοιτάξετε τα ματωμένα μαχαίρια τους, θα καταλάβετε.

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΙΜΟΣΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ.

"Ευτυχώς σύντροφοι, ηττηθήκαμε", όπως έγραψε και ο Τάκης Λαζαρίδης. Ο δικός τους Τάκης Λαζαρίδης.

Ανώνυμος είπε...

Γενικότητες, χωρίς επιχειρήματα. Ας μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς.

1. Για το Μπούλκες, ούτε κουβέντα. 400 πτώματα αριστερών, νεκροί από τα χέρια συντρόφων (είναι λίγο άφιλο το κόμμα, δεν βρίσκεις;), με τις σορούς τους πεταμένες σε πηγάδι της περιοχής.

Αλήθεια, πέθαναν τόσοι στους τόπους εξορίας ή στα ξερονήσια όπου αναφέρεσαι;

2. Μιλάς για συνεργασία των Άγγλων με το Γρίβα, που αργότερα στράφηκε εναντίον των... Άγγλων, λέγοντας ότι "κάποιο λάκκο έχει η φάβα".

Η τελευταία έκφραση είναι το επιχείρημά σου;

3. Αναφέρεσαι στη δολοφονία του Σπυρόπουλου. Αλήθεια, μια και μιλάς για δολοφονίες δημοσιογράφων, γιατί δεν μιλάς ρε πορωμένε προπαγανδιστή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Θωμά Μαλατέτα, από την ΟΠΛΑ, το 1944;

Σου "διέφυγε"; Ή δεν στο είπαν στο ΑΚΕL;

4. "Ο Άρης Βελουχιώτης κατέβηκε στην Πελοπόννησο και τους κανόνισε κανονικά".

Μπράβο ήθος! Που είναι η αμαδρυάς να παρέμβει εδώ; "Κανόνισε"; ΚΑΝΟΝΙΣΕ; Άνθρωποι ήταν! ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
Αλλά, κομμουνιστές είστε! Και μετά σας πειράζει η Μαύρη Βίβλος!

Για ποιον Βελουχιώτη μιλάς; Τον απαγωγέα (και βιαστή) του 13χρονου Μαραθέα; Το παιδί βρέθηκε νεκρό, μαχαιρωμένο 36 φορές! Είχε μπει το μισό κόμμα στη μέση για να παραδώσει το παιδί, αλλά αυτός...

Για αυτόν τον "μιζέρια" μιλάς, που το ΚΚΕ αποκήρυξε, που ο αριστερότατος Ηλίας Πετρόπουλος γράφει ότι "δεν έλειψαν οι φήμες ότι ήτανε κολομπαράς" ("ο κουραδοκόφτης", νεφέλη, Αθήνα 2002).

Για να μη σου δώσω άλλες 20 αναφορές που έχω για το πως δολοφονούσε και για "άλλα" θέματα... Για να μη σου πω τι έγραψε ο Στρατής Μυριβήλης.

Βρήκε το τέλος που άξιζε σε έναν serial killer.

5. Μιλάς για τη δασκάλα Πέπη Καραγιάννη. Γιατί δε μιλάς για την Ελένη Παπαδάκη, που την εκτέλεσε ο καπετάν Ορέστης, συνθλίβοντας το κρανίο της με τσεκούρι;

Ανώνυμος είπε...

Β' μέρος

Επειδή κάποιοι εδώ κάνετε τους έξυπνους, υπηρετώντας μια απάνθρωπη και δολοφονική ιδεολογία και κατά τα άλλα σας φταίει ο Γρίβας (αλλά οι Έλληνες φυλακίσανε τον Κολοκοτρώνη, στο Γρίβα θα κολλάγανε;), διαβάστε και τα παρακάτω:

"Όλη η χώρα ήταν γεμάτη στρατόπεδα συγκέντρωσης των κομμουνιστών: η Μονή της Τατάρνας, η Χαλβάτσου Κάτω Μεσσήνης και η Γαράτσα Άνω Μεσσήνης (τα δύο αυτά στρατόπεδα συγκέντρωσης ονομάζονταν «Νέα Μόσχα»), τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα χωριά Μπούμπα, Κούμανι, Φλώκα της Αχαΐας (όπου δολοφονήθηκαν συνολικά 300 άτομα), το στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Βάχλια Γορτυνίας (εκτελούσαν τους κρατούμενους μετά από βασανιστήρια στη χαράδρα της Κατσουλιάς, στα γειτονικά Τρόπαια), τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Σιγουνίου, του Λαγοβουνίου και των Σουδενών, νότια των Καλαβρύτων (στο βάραθρο Απηδιά ρίχτηκαν στις 20 Ιουνίου του 1944, 60 πτώματα εκτελεσμένων από τα στρατόπεδα αυτά), το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γερακίου Λακωνίας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Μονών Βελανιδιάς και Δημιόβης στον Ταΰγετο (όπου βρέθηκαν 36 άταφα πτώματα), τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βυτίνας και του Γεωργιτσίου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χάραδρο Κυνουρίας (εδώ δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Βουγιουκλάκης, πατέρας της ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη), κοντά στο Άστρος (το στρατόπεδο αυτό μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 1944 στη Μονή Ορθοκωστάς ή Εορτακουστής και μετά στη Μαύρη Τρύπα) και το στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Μπεζεστένη του Μελιγαλά, μεταξύ άλλων τόπων μαρτυρίου. Οι δε βιασμοί γυναικών στα κολαστήρια αυτά, αμέτρητοι."

Να χαίρεστε τα εγκλήματά σας. Έτσι αμαδρυάς; Αν θέλετε και άλλα, συνεχίζω.

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε τώρα, θλιβεροί, να πάτε να σκυλέψετε και άλλες μνήμες. Στα χωριά της Ελάδος θυμούνται... Και οι νέες γενιές έμαθαν.

Από τα στόματα όσων επέζησαν στη σφαγή. Γι αυτό η αριστερά στην Ελλάδα, αγγίζει συνολικά το 12% (ΚΚΕ + ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στη Βόρεια Ελλάδα που υπέφερε από τη βία της αριστεράς την περίοδο 1946-1949, οι κομμουνιστές είναι ανύπαρκτοι.

Αν δεν ήταν άνθρωποι σαν τον Γρίβα, η Αθήνα θα είχε πέσει στα χέρια των κατσαπλιάδων και η Αθήνα θα ήταν χώρα κομμουνιστική, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Όπως είχε προαναγγείλει από τη Δεσφίνα, ο αποκηρυγμένος από τους ανθρώπους του φονιάς καπετάν Κλάρας. Αυτά είναι ιστορία, που δεν παραγράφεται.

ΗΤΤΗΘΗΚΑΤΕ, τελεία και παύλα. Και ηητηθήκατε, λόγω των σφαγών.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ελλαδίτη ανώνυμε, δεν τους τα έγραψεσ όλα:

"Μας κατηγορείτε ότι αγωνιζόμεθα για την ανεξαρτησίαν της Μακεδονίας. Δεν το κρύβουμε αυτό.
Η Μακεδονία ολόκληρος, Σερβοκρατούμενη, Βουλγαροκρατούμενη και Ελληνοκρατούμενη είναι απλούστατα: Μακεδονία. Μια ενότης δηλαδή με ίδια εθνικήν συνείδησιν... Οι κομμουνισταί της Βαλκανικής δεν υποστηρίζουν αρνητικώς του αγώνες των μειονοτήτων. Οι κομμουνισταί αγωνίζονται για το γκρέμισμα της αστικής τάξεως... και την εγκαθίδρυσιν εργατοαγροτικής κυβερνήσεως. Από αυτή την άποψιν είμεθα "απάτριδες", αφού εμείς δεν έχομεν πατρίδα. Υπό αυτή την έννοιαν δεχόμεθα τον τίτλο του "ΠΡΟΔΟΤΟΥ".

Γ. Κορδάτος

Ρε Ελλαδίτη, ωραία φάρα ειν τούτοι.

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωή άρνησης ο,τιδήποτε ελληνικού από την αριστερά. Και μετά φωνάζουν.Καλά κάνετε και τα βάζετε, μόνο και μόνο για να διαπιστώνει ο κόσμος την αηδιαστική αισθητική του λόγου τους.

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατι παιδακια φοβαστε τοσο την αναφορα στα Ταγματα Ασφαλειας;
Τοσο copy paste για να αποφυγετε την πραγματικοτητα;
Και οι ναπαλμ που δοκιμαστηκαν στον Γραμμο και μετα ηρθαν στην Κυπρο;
Τι προβλημα ε;
Να μη μπορεις να πεις τα πραγματα με το ονομα τους.

Μικρη βοηθεια.
Για την ελληνικη κοινη γνωμη - να μετρησετε τα ποσοστα του κκε, του συν, των εξωκοινοβουλευτικων αριστερων και του πασοκ και θα δειτε κατεγραψε η ιστορικη εμπειρια. Και γιατι η επισημη δεξια του καραμανλη δεν θελει να ξερει για τον νεοφασισμο των απολογητων των ταγματασφαλιτων - οπως εσεις.
Αληθεια - ο Μαρκος Βαφειαδης δεν εκλεγηκε με το ψηφοδελτιο του πασοκ;
Κοιτα να δεις συμπτωση.

Οσο για μια αναφορα στον Κολοκοτρωνη - παλι η πνευματικη μιζερια. Βρεστε μια φραση δικη σας - αλλα εχετε; Τι να πειτε; Για το ανεκδοτο Γλυξμπουρκ;
Η διατυπωση "κολοκοτρωνης" του 20ου αιωνα, ειπωθηκε για τον Αρη Βελουχιωτη.

Οσο για το ποιος νικησε ιστορικα μπορειτε να το δειτε και πολιτιστικα. Και επειδη το μονο που καταλαβαινετε απο διανοηση, ειναι να χοροπηδατε σαν χαζα αν παρει ο Αγγελοπουλος κανενα διεθνες βραβειο, δεστε την λαικη κουλτουρα. Αν/Αμα τραγουδατε μερακλωμενοι τον Καζαντζιδη, η το "Νυχτωσε χωρις Φεγγαρι", να θυμαστε οτι ακομα και στο χαλαρωμα σας, εισαστε αναγκασμενοι να μιλατε την γλωσσα αυτων που βασανιστηκαν στην Μακρονησο τοτε, αυτων που καηκαν απο τις αμερικανικες ναπαλμ τοτε.
Αυτη ειναι η εκδικηση της ιστοριας. Να χαμογελα με την καταντια των αντιπαλων. Να ψαχνουν για "ελληνοκοτητα" εκει που εβριζαν - οπως λεμε στην Κυπρο "να γλυφουν εκει που εφτυναν".

Οποτε τελευταια εκδοχη του ανωνυμου: την αξιοπρεπεια του ελληνικου λαου την υπερασπιστηκαν αυτοι που σταθηκαν μπροστα στην κατοχη και την αμερικανοκρατια, την χουντα.
Αληθεια ξερεις ποιος ηταν ο στρατοδικης του Μπελογιαννη;
Αμα βγαινει η ασχετιλα περιπατο, μου θυμιζει και το αλλο μερος της ελληνικης λαικης (νεανικης) κουλτουρας - το ροκ του παπακωσταντινου:
"βγηκε λοιπον σεργιανι το χαφιεδοτσουρμο"
Α.Α.

Υ.Γ. Απο οτι φαινεται σας εχουν γραμμενους στην χωρα σας και εκλιπαρειτε ακροατηριο οπου λαχει.
Τι να γινει.

Αμαδρυάς είπε...

Υποχρεώσεις με κράτησαν μακριά απ΄τον υπολογιστή. Βλέποντας τη συζήτηση, το μοτίβο παραμένει ίδιο: μεταφορά του ζητήματος στο ρόλο της ελληνικής αριστεράς , από τη σκοπιά ενός ανθρώπου με τυφλό μίσος κατά της αριστεράς, αμετανόητου υποστηρικτή των κομμουνιστοφάγων ,των φασιστών απανταχού της γης και των Κουίσλιγκς.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους συνομιλητές, απέδειξαν και το μέγεθος της διαστρέβλωσης της νεότερης ιστορίας, που η ελληνική ακροδεξιά επιχείρησε στα χρόνια που ακολούθησαν.
Τι να πει κανείς σε τέτοια απολειφάδια της ιστορίας; Με τους συνειδητούς φασίστες ,τους απολογητές τους και τους νοσταλγούς της θηριωδίας, κανονικά οι δημοκρατικοί άνθρωποι δε διαλέγονται. Η ιστορία έχει καταλήξει για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Τα είπε καλύτερα ο ίδιος ο ελληνικός λαός και η ελληνική πολιτεία, με την Αναγνώριση του απαράμιλλου έπους της εθνικής Αντίστασης, από το οποίο δυστυχώς οι μόνοι που όχι μόνο δεν απουσίασαν εντελώςώ αλλά τάχθηκαν ενεργά με το μέρος του κατακτητή και στις υπηρεσίες του, ήταν οι ακροδεξιοί ,χουντοβασιλικοί ,Γερμανοτσολιάδες.
Και ευτυχώς ΔΕΝ νίκησαν! Η Αριστερά στην πρωτοπορία, μαζί τη συντριπτική πλειοψηφία του ανυπότακτου ελληνικού, μέσα από τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, το τιμημένο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, μαζί με όλες τις μικρότερες οργανώσεις ,είναι αυτοί που συνέτριψε το φασισμό, απελευθέρωσε την Ελλάδα απ΄άκρου εις άκρον και ταπείνωσε το φασισμό και τους θλιβερούς συνεργάτες του, εχθρούς του ελληνικού λαού. Αυτό δεν αλλάζει, όσο μελάνι κι αν χύσουν οι νοσταλγοί του Χίτλερ και των δικτατορικών καθεστώτων.

Ο ελληνικός λαός και η πολιτεία, την Αντιφασιστική νίκη των λαών τιμά, την Εθνική Αντίσταση τιμά, το Γοργοπόταμο τιμά και όχι το αίμα και το μίσος που τιμούν οι νεοναζί και οι συνοδοιπόροι τους στο Μελιγαλά και στο Γράμμο. Και τα ξερονήσια της ντροπής, όπου μαρτύρησαν φρικτά άνθρωποι κυνηγημένοι για τις αριστερές ιδέες τους , είναι που έχει ανακηρύξει σε ιστορικά μνημεία (Βλ. Μακρόνησο), η ίδια η δεξιά κυβέρνηση της Ν.Δ.

Περνώ αμέσως σε κάποια παράθεση στοιχείων για μερικές πλευρές των όσων θίχτηκαν πιο πάνω( ήταν πάμπολλες, άρα αντικειμενικά αδύνατον η ελληνική ιστορία να περάσει μέσα σε περιορισμένα σχόλια. )

Και ας μη βιαστούν οι γνωρίζοντας ως μόνη φωνή την άναρθρη και το βρυχηθμό, να σκεφτούν ότι υπεκφεύγω, επειδή δεν ασχολούμαι πρώτα με τις χυδαιότητες που κάποιοι γράφουν και κατά του προσώπου μου. Απλώς αν απαντήσω κατά ανάλογο τρόπο, μπορεί να μη συγκρατηθώ και να τους κάνω ένα πλήρες ψυχογράφημα, που θα είναι πολύ απογοητευτικό., γιατί ίσως μας οδηγήσει σε προϊστορικές καταβολές... Σε αυτούς ξαναλέω απλώς , συγχαρητήρια στου γονείς τους και στους πολιτικούς τους μέντορες. Έκαναν καλή δουλειά .

Και παίρνω αμέσως τα πράγματα με ιστορική σειρά, για να έχουμε μια συνολική αντίληψη της υπό συζήτηση ιστορικής περιόδου και το ρόλο εκάστου.

Αμαδρυάς είπε...

Για την 4η αυγούστου 1936 και τη δικτατορία του Μεταξά, που πιο πάνω μας διαφημίστηκε και η...κοινωνική πολιτική της (μεμονωμένα μέτρα που πήρε για να δελεάσει το λαό και να εξασφαλίσει, όπως θεωρούσε, τη συναίνεσή του) και το ρόλο της στην Ιταλική εισβολή και Γερμανική κατοχή:

Ο ι κατακτητές βασίζονταν στον κρατικό μηχανισμό που είχε δημιουργήσει η βασιλομεταξική δικτατορία, με τον καθαρά φασιστικό, φιλογερμανικός εκκαθαρίσεις είχε προσπαθήσει να απομακρύνει από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων κάθε ευσυνείδητο στοιχείο. Είχε τοποθετήσει σε διοικητικές θέσεις στοιχεία ανίκανα και καιροσκοπικά, όπως γίνεται σε όλες τις δικτατορίες. Με την καταπάτηση κάθε νομιμότητας-την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την ταπείνωση ολόκληρου του σώματος με τις με τις δηλώσεις αποκηρύξεως του κομουνισμού, που υποχρεώθηκαν να υποβάλουν κομμουνιστές και μη κομμουνιστές- (που τοκαναν για να μη χάσουν τη δουλειά και το ψωμί των παιδιών τους)έφεραν τη γενική αποσύνθεση και ηθική πώρωση του κρατικού μηχανισμού. Αυτόν δηλαδή, που μπορούσαν να λογαριάζουν ως κατάλληλο για το καθεστώς που ήθελαν να επιβάλουν στην Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος, είχε διαλυθεί. Ακόμα και τα Σώματα Ασφαλείας αυτού του κρατικού μηχανισμού, που ήταν καρκινώματα της εποχής, ειδικά εκπαιδευμένα, διαπαιδαγωγημένα στο όνομα του αντικομμουνισμού να μισούν και να διώκουν καθετί που είναι λαός, δημοκρατία ή πρόοδος, ακόμα κι αυτά αποδείχτηκαν ανίκανα...Τα σώματα αυτά η δικτατορία τα είχε ξεδιαλέξει με πολλή προσοχή στη διάρκεια της τετραετίας της. Ήταν το πραγματικό της στήριγμα. Τα γέμισε με στοιχεία πωρωμένα, με κοινωνικά αποβράσματα, αυτά από τα οποία προήλθαν αργότερα οι υπάνθρωποι βασανιστές.
Οι κατακτητές, επέλεξαν ανάμεσα απ τους άντρες των Σωμάτων ασφαλείας, εκείνους που τους ήταν έμπιστοι και αφοσιωμένοι και τα έθεσαν κάτω από την άμεση διοίκηση των Ες-Ες και της Γκεστάπο.

Γιατί, ασφαλώς, σημαντική μερίδα των απλών, χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, αρχικά αμφιταλαντεύτηκε, έμεινε αμέτοχη, αλλά στην πορεία, κάτω από την ισχυρή επίδραση του πνεύματος της αντίστασης,που διαπερνούσε κάθε αγνό έλληνα,και λόγω της ανέχειας, μια μερίδα ακολούθησε το ισχυρό αντιφασιστικό αντιστασιακό ρεύμα

(έπεται και συνέχεια, μόλις οι υποχρεώσεις το επιτρέψουν)

Ανώνυμος είπε...

Φληναφήματα χωρίς ΚΑΝΕΝΑ επιχείρημα, αστείες τοποθετήσεις για "μεμονωμένα μέτρα που πήρε για να δελεάσει το λαό και να εξασφαλίσει, όπως θεωρούσε, τη συναίνεσή του". Μεμονωμένο μέτρο το ΙΚΑ, η θεσμοθέτηση του οκτάωρου.

Ευτυχώς, είστε "λίγοι" και πολύ εύκολοι. Πάρα πολύ εύκολοι. Απλά, είχατε μάθει να μένετε αναπάντητοι. Αυτό τελείωσε. Έχω στοιχεία να μιλώ για δέκα χρόνια και πίσω δεν κάνω. Ξεχάστε αυτά που ξέρατε.

Δεν απαντήσατε στα παραπάνω. Κάνετε τις πάπιες. Έτσι δεν είναι αμαδρυάς; Τι έχετε να πείτε για τους δεκάδες χιλιάδες φόνους αθώων Ελλήνων, για τα κομμουνιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την ελληνική επικράτεια, για το Μπούλκες, όπου σκότωναν, οι άφιλοι, τους δικούς τους;

Αυτά είναι γνωστά, λέτε. Όχι, δεν είναι. Αν και σας προκαλώ αμηχανία, θα τα δει ο κόσμος. Και ας κρίνει ποιος λέει την αλήθεια. Πιστεύω, ότι θα κρίνει όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό φοβάστε άλλωστε. Και δεν το κρύβετε. Όπως και την αμηχανία σας. Έρχεται η ώρα της καταδίκης των φρικτών και απάνθρωπων εγκλημάτων της ελληνικής αριστεράς, όσοι "πανεπιστημιακοί" και αν επιστρατευθούν.

Αλήθεια αμαδρυάς, τι λες για τις χιλιάδες γυναίκες που βιάστηκαν από τους κατσαπλιάδες;

Ανώνυμος είπε...

memonomeno metro to oktaoro? Ayth den exei doylepsei lepto sti zoi tis fainetai. Ntropi. Den xero poios to kathierose, alla opoios kai na to ekane, maggia tou.

Ανώνυμος είπε...

Γράφετε για τον εμφύλιο.Τα τάγματα ασφαλείας, κάνανε εγκλήματα φοβεράΔεν ήταν δικαιολογία τα εγκλήματα των ελασιτών.Καμια δικαιολογία.Ομως,η αλήθεια να λέγεται.Στο χωριό των δικών μου, στον Άσσο Κορινθίας,μπήκαν ένα βράδυ οι του ελασ και σκότωσαν όλους,γιατί η γυναίκα κάποιου ταγματασφαλίτη είχε εκεί σόι.Την πλήρωσε μιλάμε όλο το χωριό.Σκοτώσανε τους γέρους,τις γριές και βίασαν μικρά κορίτσια.το έγκλημα στον Άσσο δεν είναι από τα πολύ γνωστά.έςγινε όμως.Λίγοι γλύτωσαν,που πρόλαβαν και κρύφτηκαν.Από τη γιαγιά μου τα έμαθα όλα, ότραν ήμουν στο γυμνάσιο.οι παλιοί στο χωριό τα ξέρουν όλα και βεβαιώνουν ότι έγινε

Ανώνυμος είπε...

Τωρα που ανακαλυψες τα εγχειριδια ψεματων και προπαγανδας της αμερικανοκρατιας και της χουντας, σιγουρα θα φοβηθει η ιστορικη μνημη, "ανωνυμε" με τις πολλες εκδοχες.
Προσπαθησε να πεισεις την δικη σου κοινωνια λεβεντη μου. Αλλα ξερεις καλα οτι εκει θα σε παρουν με τα γιαουρτια, οποτε ζητιανευεις ακροαση στο εξωτερικο.

Τι ειπαμε οτι ψηφιζει η ελληνικη κοινωνια;
Ποια ειναι η ιστορικη μνημη που τραγουδα;
Τι κυρηχθηκε η Μακρονησος;
Και οι ταγματασφαλιτες δεν ηταν απλα εγκληματιες - ηταν τα οργανα της γερμανικης κατοχης. Οπως και οι ναπαλμ της αμερικανικης.

Συνεχισε/τε. Για να εχουμε και αλλα τεκμηρια της δουλοπρεπειας της ελληνικης εθνικοφροσυνης/ακροδεξιας.
Γιατι σε αλλο ποστ θα το παιζετε παλι αντι-ιμπεριαλιστες με διεκδικησεις αξιοπρεπειας.
Ειναι καλα να σε (αντε "σας" αν εισαστε 2) να υπερασπιζεστε τους δοσιλογους.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ κοίτα να υποστηρίζεις τους φονιάδες του Μπούλκες, που σκότωναν τους "συντρόφους" τους και πέταγαν τα πτώματά τους σε πηγάδια. Δεν τα είπα εγώ αυτά. Ανθρωπιστικά πράγματα. Βέβαια, ο σοσιαλισμός απαιτεί "θυσίες". Άφιλοι...

Μου αρέσει η αμηχανία σας μπροστά στα στοιχεία, σχεδόν με διασκεδάζει. Ξαφνικά, μιλάτε γενικόλογα, αναφέρεστε αόριστα σε δουλοπρέπεια. Μάλλον δεν εννοείτε στη Μόσχα. Εκεί άλλοι είχαν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους.

Καληνύχτα λογική...

Και ρουφιανεύανε μετά από "ραδιόφωνα" του Παραπετάσματος στους Εγγλέζους.

Ποιοι μιλάνε για δωσιλογισμό...

Ανώνυμος είπε...

"Για να εχουμε και αλλα τεκμήρια". "Τεκμήρια"... Λέξη ασφαλιτών.

Αμαδρυάς είπε...

Ανώνυμε,

Απειλείς και τρέμω. Να ξεχάσω αυτά που ήξερα λες; Ήμαρτον δηλαδή,για όσα απετόλμησα, αλλά αφού αυτό που "ξέραμε" τελείωσε, ελπίζω πως εδώ μέσα θα ξαναγραφτεί μια νέα εποποιία.

Θα περιμένεις όμως, γιατί εγώ δεν είμαι επαγγελματίας κονδυλοφόρος. Θα γράψω κι άλλα φληναφήματα και μπορώ και γω να γράφω 10 χρόνια, παράλληλα με την εργασία μου βεβαίως, γιατί εμείς εργαζόμεθα κιόλας, κονδύλια δεν υπάρχουν.

Να μου επιτρέψεις όμως να συνεχίσω με το ρυθμό και τη μεθοδολογία που εγώ επιλέγω, γιατί, ξέρεις είμαι και οπαδός της δομής και τα ατάκτως ερριμμένα δεν παράγουν και πολύ νόημα και βολεύουν την ασάφεια.

Γι΄αυτό, τα δικά μου θα είναι σε συνέχειες, για χάρη των συνομιλητών μας-που η πλειονότης είναι Κύπριοι και μας ενδιαφέρει να κατανοούν πρόσωπα και πράγματα. Να έχει και αξία αυτό που γίνεται εδώ. Και για να έχει η συζήτηση αρχή, μέση και τέλος, με τη χρονολογική εξέλιξη της ιστορίας Κατοχή- Αντίσταση -Εμφύλιος και ο ρόλος εκάστου.

Αν βεβαίως μας το επιτρέψει και ο φιλόξενος οικοδεσπότης, γιατί μπορεί να θέλει να επανέλθουμε στο θέμα της ανάρτησής, αν δεν έχεις και αντίρρηση.

Και μη μου ανησυχείς, τίποτα δε θ΄αφήσω να πέσει κάτω. Σε όλα θα αναφερθώ, μην αγωνιάς.

Κι άμα θες, στο τέλος, παραθέτουμε και τις πηγές μας, έτσι για την εγκυρότητα που λέγαμε.

(Εδώ μέσα ρε παιδιά υπάρχουν και πανεπιστημιακοί; Αυτό καλό μου φαίνεται. Ε, ας πάρουν κι αυτοί μέρος, θα έχει ενδιαφέρον κι η γνώμη των επιστημόνων της ιστορίας)

Ανώνυμος είπε...

Αμαδρυάς, έγραψες, έγραψες, έγραψες... Και τι είπες; Τίποτα. Τίποτα απολύτως. Δεν περίμενα, το ξαναλέω, ότι θα είχα να κάνω με τέτοια ένδεια επιχειρημάτων.

Η αμηχανία σας είναι έκδηλη. Κομμουνιστές, παρωχημένοι και εκτός εποχής. Όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε όλη την Ευρώπη. Πολιτικά ανύπαρκτοι πλέον και καταδικασμένοι ηθικά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όσο για την δήθεν "κοινωνική ευαισθησία" σας, αυτή η ατάκα περί "μεμονωμένου μέτρου" της αμαδρυάδος για το οκτάωρο, το ΙΚΑ και τις υπερωρίες, αναδεικνύει ποιοι πραγματικά είστε.

Είμαι εργαζόμενος, για όποιον τυχόν απορεί. Γι' αυτό δεν θα αναφερόμουνα ποτέ σε "μεμονωμένα μέτρα" (η προσβολή εδώ στους εργαζόμενους είναι απίστευτη και χυδαία).

Έμαθα και να εργάζομαι και να αγαπώ την πατρίδα μου. Αυτά τα δύο είναι απόλυτα συμβατά.

Όσο για τον ανώνυμο 12:02, θα ήθελα να του πω ότι με το κηφηναριό των δήθεν "προοδευτικών" που δεν έχουν δουλέψει μια ώρα στη ζωή τους και το μόνο που κάνουν είναι να πουλούν "ιδεολογία", ο μέσος Έλληνας είναι εξοικειωμένος.

Ας αφήσει λοιπόν κατά μέρος τις μεγαλοστομίες. Και κάτι τελευταίο: με τα γιαούρτια η κοινωνία παίρνει τους "προοδευτικούς" κηφήνες και τους αριστερούς με τις καπιταλιστικές τσέπες.

Αμαδρυάς είπε...

Ανώνυμε,

Όσο κι αν εξωθείς να πέσω στο επίπεδό σου, δεν πρόκειται. Ξαναλέω ότι υπάρχει ποιοτική διαφορά στην αγωγή και την κουλτούρα μας. Βλέπεις η Αριστερά δεν έχει μόνο κενούς λόγους να βγάζει για το πόσο αγαπά και προσφέρει στον τόπο, για έθνος και δημοκρατία κλπ, κλπ, αλλά διαπαιδαγωγεί και τα παιδιά της.

Κι επειδή σέβομαι τον κόσμο που διαβάζει, γιατί όπως κατάλαβες το θέμα που ανοίχτηκε δεν αφορά εμένα κι εσένα προσωπικά, -εγώ ουδόλως θα έκανα ποτέ διάλογο με συνειδητούς φασίστες- δεν θα περιπέσω στην αγοραία γλώσσα σου.

Όσο πας και εκτροχιάζεσαι και δίνεις μαθήματα εργατικής-συνδικαλιστικής συνείδησης, μιλώντας μάλιστα και για «κηφηναριό» ! Αυτό κοινή χυδαιότης δε λέγεται; Μήπως θες και το ΑΦΜ (αριθμός φορολογικού μητρώου) μου και τη διεύθυνση του εργοδότη μου; Αρκεί, κ. Εισαγγελέα, το στοιχείο της απλής εκπαιδευτικού; Τα δικά σου;

Και κάτι που δεν ξέρω αν θα σε χαροποιήσει ή θα σε στεναχωρέσει, δεν ανήκω στην κομουνιστική αριστερά, ούτε στο ΑΚΕΛ. Γράφω γιατί δεν ανέχομαι ούτε τη διαστρέβλωση της ιστορίας, ούτε το φασισμό και την ακροδεξιά προπαγάνδα.
Έτσι για να ξεκαθαρίζουμε , για να μη μου μιλάς σε α΄πληθυντικό, όταν απευθύνεσαι προσωπικά σε μένα.Εκτός κι αν θες να μιλάς για την Αριστερά γενικά, τότε μόνον. Αυτό και ως απάντηση στα όσα γελοία και προβοκατόρικα γράφτηκαν πιο πάνω ότι γράφουμε για λογαριασμό τρίτων κατά πάσα πιθανότητα κλπ, κλπ. Μπορεί , με την άδειά σας δηλαδή, ο απλός πολίτης και ενεργός , να έχει άποψη, να τη διατυπώνει δημόσια και να τη συζητά; Βέβαια οι απολογητές δικτατοριών και αιματηρών εξοντώσεων αντιπάλων, αμφιβάλλω αν αποδέχονται αυτό το ελάχιστο μα θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Και αφού στο προτελευταίο σχόλιό μου επί των μηχανισμών των σωμάτων ασφαλείας που έχτισε η δικτατορία του Μεταξά και που μπήκε στη υπηρεσία των Χιτλερικών δεν είπες ΛΕΞΗ , πέρα από «φληναφήματα» «σας προκαλώ αμηχανία» (μόνος σου ευλογείς τη δύναμη της «επιχειρηματολογίας» σου; ) και πέρα από διάφορα εμπαθή, ας προχωρήσουμε . (Τώρα θα συνεχίσουμε επί της ουσίας του θέματος, όπως σου είπα ,κι έκανες πως δεν το κατάλαβες, χαιρόμενος πως «είπα, είπα και τίποτα δεν είπα»)

Το οκτάωρο δεν το καθιέρωσε ο Μεταξάς αλλά η κυβέρνηση Βενιζέλο της τετραετίας 28-32, κάτω απ΄την πίεση του εργατικού κινήματος.

Η κοινωνική ασφάλιση για τους εργαζόμενους,και το 8ωρο, ήσαν πάγια και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα του εργατικού κινήματος, δύο τουλάχιστον δεκαετίες πριν την δικτατορία. Ήδη με τον νόμο 2868 του 1922 είχε οριστεί η υποχρεωτική ασφάλιση των εργατών και των ιδιωτικών υπαλλήλων, ενώ το 1932 η κυβέρνηση Βενιζέλου ψήφισε το νόμο για τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Τα πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν την πτώση του Βενιζέλου, επέφεραν καθυστέρηση στην εφαρμογή όλων αυτών των νόμων.

Αμαδρυάς είπε...

Επί φασιστικής δικτατορίας Μεταξά για ποια φιλεργατική πολιτική μιλούμε, όταν με νόμους καταργείται το δικαίωμα της απεργίας και όταν πάλι με νόμο καταργείται η εκλογή των αντιπροσώπων από τους εργαζόμενους στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και αντικαθίσταται αυτή με διορισμό;
Αφού είσαι συνειδητοποιημένος εργαζόμενος και ορκισμένος δημοκράτης αυτό σίγουρα σε κάνει έξω φρενων!

Η ονομαστική αύξηση μισθων και ημερομισθίων , εξανεμιζόταν από τη ραγδαία αύξηση των τιμών. Ενώ η αύξηση η ονομαστική υπολογίζεται στα χρόνια 1935-40 το 50%, η αύξηση η πραγματική, λαμβανομένου υπόψη του πληθωρισμού, δε φτάνει ούτε το 5%!
Η ανεργία όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά έφτασε αυξήθηκε σημαντικά σε κλάδους σημαντικούς, όπως οι ναυτεργάτες.

Οι αγρότες στην πλειοψηφία σε εξαθλίωση. Η Αγροτική τράπεζα δε χορηγεί δάνεια και η τοκογλυφία ανθεί και γονατίζει τους αγρότες. Ο μέσος όρος του αγροτικού εισοδήματος υπολογίστηκε για το 1936 σε 21.000δρχ, ενώ τα έξοδα μιας αγροτικής οικογένειας ήταν 28000 το χρόνο. Υπεύθυνες έρευνες κατά την περίοδο της δικτατορίας έδειξαν ότι το 30% του ελληνικού λαού υποσιτιζόταν. Η φορολογία αύξησε την ανισότητα ενώ στο κεφάλαιο παρέχονταν συνεχώς φορολογικές ελαφρύνσεις ως «μείωσις των φορολογικών βαρών, ατινα πλήττουν την εθνικήν παραγωγήν» .Νέοι φόροι για το λαό, όπως ο «επί τριετίαςν προσωρινός φόρος επί της γεωργικής παραγωγής προς αντιμετώπιση των δαπανών εθνικής αμύνης». «Φόρος πολυτελείας», «φόρος καταναλώσεως καπνού» κλπ.
Τα μεγάλα πιστωτικά και βιομηχανικά συγκροτήματα και οι εφοπλιστές αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

Να μιλήσουμε και για το ότι τους σημαντιικότερους τομείς στην ελληνική οικονομία τις κατείχαν οι ξένοι,(μεταλλευτικές επιχειρήσεις,, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ενώ οι έλληνες μόνο την ελαφρά βιομηχανία, με τον προστατευτισμό και τα μονοπώλια στην εσωτερική αγορά, να εμποδίζουν την ανάπτυξή της;
Η 4η Αυγούστου πίστευε πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να ανπτύξει βαριά βιομηχανί, βάση για μια πραγματικά ανεξάρτητη ισχυρή οικονομία . Πίστευαν πως η μοίρα της ήταν αυτή της υποανάπτυκτης, γεωργικής, εξαρτημένης από ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις.

Αυτή ήταν η φιλολα"ική και φιλελληνική οικονομική και κοινωνική πολιτική της ξενοκίνητης δικτατορίας που νοσταλγούν κάποιοι ελάχιστοι έλληνες και που, όπως είπε κι 'αλλος συνομιλητής πιο πάνω, τράβατε πέστε τα στους Έλληνες αυτά, άμα κοτάτατε.

Στο επόμενο, αν, επαναλαμβάνω, συμφωνεί ο οικοδεσπότης, το μακελειό στις μεγάλες απεργίες του Μάη του 36, για δούμε πώς "αγκάλιασε" η δικτατορία το λαό και τους αγώνες του για τα αιτήματά του για συνδικαλιστικές ελευθερίες και καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

Ρωξάνη είπε...

"βασικά συστατικά ενός ελεύθερου ανθρώπου: ελεύθερου από σχήματα, από δόγματα, από φανατισμούς, από ετοιμοπαράδοτες "αλήθειες", ανθρώπου έτοιμου να αμφισβητήσει."

Όμως, Αμαδρυάδα (και αναφέρομαι σε σένα αφού το πιο πάνω κομμάτι είναι δικό σου) δε βλέπω κανέναν -ούτε και σένα- να είναι έτοιμος ν' αμφισβητήσει τα δικά του κεκτημένα.
Ακόμα και αν καλωσορίσουνε δέκα πανεπιστημιακοί με εκατό τόμους βιβλίων, νομίζετε ότι θα ήτανε ικανοί να σας(μας) αλλάξουν τη γνώμη;.. Και ποιου θα αποδεχόμασταν την άποψη; Μάλλον αυτού που θα πλησίαζε περισσότερο στη δική μας.

Διαφωνεί κανείς ότι έγιναν τα χειρότερα εγκλήματα τον καιρό του εμφυλίου;
Τι; να αποδεχτούμε ότι καλά έκαναν οι κομμουνιστές και σκότωναν γιατί είχαν ...καλό σκοπό ή το δίκιο με του μέρος τους... ή οι άλλοι γιατί είχαν επίσης καλό σκοπό και το δίκιο με το μέρος τους;
Να αρνηθούμε ότι εν ονόματι ενός "υψηλού στόχου" φοβόταν αδερφός τον αδερφό, ότι με τον πιο απάνθρωπο τρόπο σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν τόσοι άνθρωποι; Κι αντί να πάρουμε το γεγονός και να του εξοντώσουμε κάθε πιθανό ενδεχόμενο επανάληψης,
καθόμαστε στην καρέκλα που μας έδωσε το κόμμα μας (ίσως), στην άνεσή μας, και ψάχνουμε στα βιβλία όχι τίποτα άλλο, όχι δηλ. τη γνώση την αντικειμενική, την ωφέλιμη, παρά πράγματα που να δικαιώνουν αυτά που παγιώθηκαν ως σκέψη μας. Ίσως να παραμυθιαζόμαστε κιόλας ότι κοιτάμε χωρίς πάθος και σφαιρικά..
Δε λέω, έστω και με το σκοπό να "τη βγεις" του άλλου, θετικό είναι να διαβάζει κανείς τις "πηγές". Όμως η γνώση θα εξαρτηθεί από το πώς διαβάζεις και από ποιες πηγές..

Ο "Ανώνυμος" είπε ότι εργάζεται και αγαπά την πατρίδα του. Κι εσύ το ίδιο Αμαδρυάδα. Ο κοινός μας (εξωτερικός) εχθρός (θα πρέπει να) είναι ακόμα η Τουρκία. Μέχρι να λυθεί το κυπριακό με τρόπο που να μη μας προσβάλλει και να μην αποτελεί προηγούμενο για τα μελλοντικά χρόνια ότι το άδικο δικαιώνεται και ευλογείται.

Ανώνυμος είπε...

Αμαδρυάς, γράφεις ότι η αριστερά "διαπαιδαγωγεί και τα παιδιά της".

Ναι, να είναι άφιλοι να αλληλοϋπονομεύονται, να αποκηρύσσουν, να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον και να σκοτώνουν και τους αντιπάλους τους.

Λενινιστικά και σταλινικά πράγματα.

Το όνομα Μπούλκες, υπόθεση για την οποία αποφεύγεις συστηματικά να τοποθετηθείς, σου λέει κάτι;

Μήπως περί "εσωκομματικών εκκαθαρίσεων"; Αυτή είναι η κουλτούρα της αριστεράς; Να σκοτώνει τους ανθρώπους της;

Πάμε παρακάτω: για το θέμα του οκταώρου, θα επανέλθω με λεπτομέρειες, για να αποκατασταθεί η αλήθεια. Άσε τα περί καθυστερήσεων...

Επαναλαμβάνω: ο Μεταξάς είπε ένα βροντερό ΟΧΙ στον Άξονα, την ώρα που οι κομμουνιστές υπέγραφαν ντροπιαστικά σύμφωνα μη επίθεσης μαζί του.

Αρκετά με τα ψέματά σας.

"Ο κοινός μας (εξωτερικός) εχθρός (θα πρέπει να) είναι ακόμα η Τουρκία", γράφει η/ο blogger Ηλιόδεντρον.

Συμφωνώ απόλυτα, στους θιασώτες της "επαναπροσέγγισης" πείτε τα αυτά όμως, που βάζουν στο ίδιο σακκί Έλληνες και Τούρκους.

Κάτι τελευταίο: Μια που αναφέρεσαι στον αντικομμουνιστή Ελευθέριο Βενιζέλο, έχεις ακούσει τίποτα για το ιδιώνυμο;

Άσε λοιπόν κατά μέρος τις επιλεκτικές αναφορές. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν ιστορία. Ξεχάστε τα μονοπώλια και την απρόσκοπτη προπαγάνδα.

Ανώνυμος είπε...

"Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα με ακούση ο εργατικός κόσμος, όταν του είπω: Πρόσεξε, μην παρασυρθείς, από τους κομμουνιστάς εις τον αγώνα αυτόν, ο οποίος φαίνεται, ότι ετοιμάζεται και εις την μάχην αυτήν, η οποία πρόκειται να δοθή".

Ελευθέριος Βενιζέλος

Ανώνυμος είπε...

τουρκόσποροι είστε με τους θ'ελετε να τα βρείτε!

Ανώνυμος είπε...

Αμαδρυάς, χάνεις την ώρα σου μάνα μου.
Με τούτον τον ανώνυμον θα τρίζουν τα κόκαλα της ιστορίας!
Τέτοια διαστρέβλωση και παραποίηση.
Ούτε η δεξιά τόσα χρόνια στην Ελλάδα εν ετόλμησε να αμφισβητήσει τη συμβολή του ΕΑΜ στον αγώνα κατά του ναζισμού.Μα να ακούμε σήμερα υμνητές του Μεταξά!
Ποιος εξεκίνησε το ΙΚΑ;Εν εν ο Παπαναστασίου;Έστω ότι επήρεν τζιαι κάποια φιλολαϊκά μέτρα ο Μεταξάς, εν να ξιχάσομεν τη δικτατορία;
Το ιδιώνυμον πάλε.Ίντα ιστορία εν τούτη;
Έν εκατακρίθηκεν ο Βενιζέλος(τζιαι δεν αμφισβητώ την αξία του)για τούτον το μέτρον κατά των κομμουνιστών;Εν ήταν έναν που τα αμφισβητούμενα έργα του;
Εν αδιέξοδη τούτη η συζήτηση με τον ανώνυμο.
Τζιαι σκεφτείτε ότι καμιά σχέση με την ανάρτησην δεν έσιει.
Περαστικός

αιολος είπε...

Οι εθνικιστές του ΑΠΟΕΛ (στην ΑΚΕΛική σκοτεινιά) τιμούν την Κύπρο.

αιολος είπε...

Ο Μεταξάς είχε τρεις περιόδους στην ζωή του:

Α Περίοδος διχασμού (είναι η περίοδος που βρίσκεται στην σκιά του Κωνσταντίνου του Βλάκα).

Β Περίοδος από το 1924 μέχρι το 1936 προσπαθεί να αναρυχηθεί στην εξουσία πατώντας είτε στην Δημοκρατία είτε στην Βασιλεία.

Γ Περίοδος 1936-1941 Κοινοβουλευτικός δικτάτορας σε ένα βασιλικό καθεστώς διότι δεν υπήρξε ποτέ καθεστώς Μεταξά, αλλά Βασιλικό καθεστώς.

Ο Μεταξάς μόνο στην τρίτη περίοδο ενήργησε πατριωτικά και έκανε την αυτοκριτική του που φαίνεται στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του

Πολύ λίγες μέρες πριν τον θάνατό του έγραφε στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του :

“Φταίμε όλοι. Και ο Βενιζέλος ακόμη. Τώρα αισθάνομαι πόσο έφταιξα”.

Ανώνυμος είπε...

Σε γνωρίζω από την κόψη
Του σπαθιού την τρομερή,
Σε γνωρίζω από την όψη
Που με βια μετρά τη γη.

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
Των Ελλήνων τα ιερά,
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Ναι, αυτή για την οποία το AKEL αρνήθηκε να αγωνιστεί.

Ανώνυμος είπε...

Η αμαδρυάς επικαλέστηκε μέχρι και τον σφόδρα αντικομμουνιστή Ε. Βενιζέλο, προσπαθώντας να απαξιώσει τον Ιωάννη Μεταξά. Τελεί υπό σύγχυση η blogger.

Για να δούμε:

"ο συνδικαλισμός μετατράπηκε σε «ιδιώνυμο» (ειδικό) αδίκημα με απόφαση της νέας κυβέρνησης Βενιζέλου το 1929 (N. 4229)... Επίσης με την επίκληση του «ιδιωνύμου» διαλύθηκαν οι περισσότερες εργατικές οργανώσεις προς τα τέλη του έτους 1930. Ειρωνικά, οι προθέσεις εκσυγχρονισμού της χώρας, αν υπήρξαν ποτέ, δυναμιτίστηκαν από τον ίδιο τον εμπνευστή τους".

Για ολόκληρο το άρθρο:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=114&artid=172051&dt=19/03/2006

Αμαδρυάς είπε...

Περαστικέ, η συζήτηση έχει ξεφύγει τελείως από το θέμα της ανάρτησης. Αυτό έχει γίνει πια πάγια τακτική από κάποιους , για να αποφεύγεται η συζήτηση επίκαιρων ζητημάτων, που αφορούν πλευρές της πρόσφατης τραγωδίας, ευθύνες, την παρούσα συγκυρία και την επίλυση του Κυπριακού.
Θεωρούν ότι η πώλωση υπηρετείται καλύτερα όσο πιο πίσω στην ιστορία μετατοπίζουμε τα ζητήματα, σε πλευρές ιστορίας της Ελλάδας ή παγκόσμιες κλπ.

Ηλιόδεντρο, προσπαθώ να αντιληφθώ το πνεύμα της τοποθέτησής σου. Ήσουν μέσα στη συζήτηση και νομίζω παρακολούθησες ποιοι την κατήντησαν σε απαράδεκτο επίπεδο ή την εξέτρεψαν με βρισιές και χυδαίους πολιτικά χαρακτηρισμούς. ‘Αρα, αυτό στο οποίο καταλήγεις-μιλώντας για αυτό που προέχει τώρα, λύση του προβλήματος, για την οποία εδώ τώρα δε συζητήσαμε - φαίνεται ότι δεν είναι η έννοια όλων. Αυτό ας μη χρεώνεται σε μένα, ούτε σε άλλους συνομιλητές, παρά μόνο στους ανώνυμους που επιστρέφουν σε...ξεκαθάρισμα λογαριασμών με βάση τον ελληνικό εμφύλιο και υμνούν και τη δικτατορία, στο όνομα της... δημοκρατίας, του έθνους και της πατρίδας. Πιστεύω διακρίνεις την αντίφαση και την πρόκληση που συνιστά αυτό.

Δε βλέπω όμως εσύ να παίρνεις θέση στο βασικό αυτό- το έθεσα και πιο πάνω, απευθυνόμενη σε σένα: Είναι δυνατόν να διεκδικούν θέση σε πολιτική συζήτηση για το μέλλον , απολογητές της δικτατορίας, του φασισμού;
Βλέπω κιόλας το α΄πληθυντικό (να μας-σας πείσετε;). Για να αντιληφθώ, στο «εσείς» ποιοι βρίσκονται; Γιατί έχει σημασία στο ποιος είναι ο στόχος και το νόημα των παρεμβάσεων κάποιου: Αν συζητάμε στη βάση της αποδοχής της ολοκληρωτικής ιδεολογίας, της φασιστικής ιδεολογίας και της δικτατορίας, τι συζήτηση να κάνουμε για το κυπριακό και για οτιδήποτε άλλο;

Επίσης, εξακολουθείς και συ, στο ίδιο μοτίβο με τους Ανώνυμους, να μιλάς για ανθρώπους που το κόμμα τους «έδωσε καρέκλες (ίσως)» και μιλούν απ΄την άνεση του καναπέ τους.
Αυτό δεν είναι κακοπιστία και υπόσκαψη μου, όταν πιο πάνω ανέφερα πως δεν ανήκω στην κομουνιστική αριστερά, ούτε στο Ακελ, γιατί αυτό το κόμμα εννοείς, και την ιδιότητά μου;
Μίλησες για υποψία σε προηγούμενο σχόλιό σου, που δεν πρέπει μ΄αυτή να βγάζουμε συμπεράσματα για ανθρώπους. Αυτό το σχόλιό σου όμως πόση καχυποψία κρύβει!

Ο Ανώνυμος π.χ τι ιδιότητα έχει , ποιο κόμμα, ποια πολιτική παράταξη υπηρετεί; Με την ίδια λογική, εσύ μπορώ να υποθέτω ότι υπηρετείς κάποιο κόμμα συμμετέχοντας στις συζητήσεις ; Βλέπεις λοιπόν, πως παρά το ότι φαίνεται μια στάση εξισορροπητική εκ μέρους σου, στην ουσία υιοθετείς τα όσα –με προκλητικό τρόπο- καταλογίζουν και οι Ανώνυμοι. Το ερώτημα αν ο απ΄λος και ενεργός πολίτης δικαιούται και γνω΄μη να έχει και να την τεκμηριώνει κατά το δυνατόν, αμφισβητείται! Υποκρύπτει σκοπιμότητες, είναι βαλτός, είναι ίσως και πληρωμένος! Αυτό υπονόησε πιο πάνω ο Ανώνυμος, μιλώντας ότι δουλεύουμε ,εγώ και άλλοι συνομιλητές κι ο οικοδεσπότης για τρίτους .

Όσο για τον καναπέ, δεν το αντιλήφθηκα. Συζητήσαμε για μορφές αγώνα στο σήμερα και τον τρόπο που μετέχει ο καθένας μας; Θα μπορούσε κι αυτό να γίνει, για να δούμε πώς εννοούμε και τους αγώνες, σε ποιους αγώνες παίρνουμε μέρος και με ποιο τρόπο. Όλοι. Γιατί μπορώ κι εγώ να το αντιστρέψω βέβαια αυτό, προς όλους όσοι μιλούν για δίκαιη λύση πέρα απ΄τη ρητορική. Η μελέτη πάντως δεν αντιστρατεύεται τη δράση.

Κ ι όσο για τα βιβλία και τις πηγές , καταλαβαίνεις ότι απ τη στιγμή που ο καθένας έρχεται και μιλά για γεγονότα , πρόσωπα, χρονολογίες και δίνει ερμηνείες, διαστρεβλώνοντας, τότε ασφαλώς οι πηγές είναι το κριτήριο. Η λαθροχειρία στη ιστορία κάπως έτσι έγινε. Εξάλλου ο Ανώνυμος –δεν του απήυθυνες το ανάλογο, ότι υποκειμενική είναι η ερμηνεία των πηγών (έχω άποψη για την αντικειμενικότητα της ιστορίας, άλλη στιγμή αυτό) _βασίζεται και στο ότι πολλοί κύπριοι αγνοούν- και φυσιολογικά-λεπτομέρειες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Άρα, χρειάζονται τα στοιχεία, για να μη λέμε ό,τι γουστάρουμε,και διότι η ιστορία δεν είναι προς πολιτική εκμετάλευση.

Αμαδρυάς είπε...

Συμφωνώ, ότι ο εμφύλιος είναι η πιο θλιβερή σελίδα της ελληνικής ιστορίας και γι αυτό η ελληνική πολιτεία καθιέρωσε την εθνική συμφιλίωση ως επίσημη πολιτική. Κάποιοι νοσταλγούν όμως το αίμα και το ξεκαθάρισμα των «αντιπάλων» , 60 χρόνια μετά. Το είδες πιο πάνω.

Μην καταλογίζεις σε μένα προσπάθεια να τη...βγω. Δε βλέπω την ιστορία ή την πολιτική ως ριγκ. Βλέπεις όλο αυτό που έγινε εδώ μέσα, που περίπου, αν δεν είχαμε να κάνουμε με ηλεκτρονική συνομιλία, κάποιοι θα...έστηναν και στο απόσπασμα, με ιαχές τύπου «τ’ερμα η ανοχή» «αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσατε»
«κηφηναριό», «άφιλοι» «σκοτώνουν τα παιδιά τους»

Λες ότι ούτε γω φαίνομαι διατεθειμένη να αποδεκτώ την αντίθετη άποψη ή να αμφισβητήσω κάτι που πιστεύω. Μα είδαμε καθόλου επιχειρήματα ; Για τα όσα γρ’αφτηκαν για την ακροδεξιά στην ελλάδα και το ρόλο της, για την 4η Αυγούστου; Εκτός αν εννοείς αναθεώρηση το να αποδεκτώ τα συνειδητά ψεύδη για τη δικτατορία , για τις ακροδεξιές οργανώσεις που έπαιξαν το ρόλο του κατακτητή κλπ, κλπ.

Ανώνυμε,

ξέρω και το ιδιώνυμο, με βάση το οποίο άνοιξαν και τα ξερονήσια της εξορίας των αριστερών. Τι μας το λες; Είπα πότε ψηφίστηκε το 8ωρο. Και μάλιστα όχι ως δώρο, αλλά ως αποτέλεσμα αγώνων, που η παράταξή σου απουσίαζε απ΄αυτούς.
Το Μπούλγκες που το κανες παντιέρα, τι θέλεις να σου πω; Για τη εξορία στην οποία αναγκασε το παρακράτος και οι ξένοι συνεργάτες τους χιλιάδες ανθρώπους να σκορπίσουν στις ανατολικές χώρες, για να γλυτώσουν απ΄το κυνηγητό και τον πλήρη αφανισμό που οι Χίτες και τα ΜΑΥ είχαν εξαπολύσει; Γνωρίζω τα όσα λέγονται για τις έριδες εκεί μεταξύ των εξορίστων. Εσένα τι απ΄αυτό σε χαροποιεί; Το ότι εκδιώχθηκαν μέσα από κακουχίες και εξοντωτικές, τρομακτικές πορείες , μέσα από τα άγρια βουνά, κυνηγημένοι και αποδιωγμένοι χιλιάδες άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, που απειλούνταν μόν και μόνο γιατί οι γονείς, οι παππούδες ή οι χωριανοί τους ήταν αντάρτες ή απλώς τους νόμιζαν για αριστερούς;

Ή η προσπάθεια που έκαναν εκεί για να στήσουν τη ζωή τους ως πρόσφυγες και ήταν φυσικό να έχουν και εσωτερικά προβλήματα και διαφωνίες, μετά απ΄αυτή την τραγωδία που έζησαν και πλήρωσαν;
Αίολε, πού είσαι; Πολύ μου θύμισαν εσένα τα προηγούμενα...Μπας και...
Για το..βροντερό ΟΧΙ: Το πράγμα γίνεται και διασκεδαστικό. Άστε ρε παιδιά, ούτε στις σχολικές επετείους πια δε λέγεται αυτό! Σαν ανέκδοτο της ιστορίας.

Θα επανέλθω κι εγώ με τα έργα και ημέρες του Μεταξά και τη συνθηκολόγηση που διακήρυττε, μαζί με τα αστικά κόμματα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβες αμαδρυάς δράμι από αυτά που σου έγραψα. Το Μπούλκες και τις "εκκαθαρίσεις" τα έριξες... στην εξορία (!), την αποκήρυξη των (όλων των κορυφαίων) ανθρώπων της αριστεράς από την ίδια, την "έπνιξες".

Δεν αναγνώρισες μισό έγκλημα. Λες και ο Φενεός δεν υπήρξε... Λες και τον κάθε Πλουμπίδη ή μιζέρια η Δεξιά τον αποκήρυξε.

Η άσπιλη και αμόλυτη αριστερά, που προσπαθεί να βγει καθαρή από την κολυμβήθρα των στρατευμένων ιστοριογράφων της. Όπως ενός, τα λόγια του οποίου παρέθεσα παραπάνω και αυτοαποκαλείται κυνικά προδότης.

Δεν μας είπες γιατί ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ στον Άξονα, αφού ήταν ένας τρισκατάρατος φασίστας, μιλάς για δωσιλογισμό για λογαριασμό των... δωσίλογων της Μόσχας, προσπερνάς τον ΕΔΕΣ, τον (αναίτια δολοφονημένο από τους "δημοκράτες")
Ψαρρό και τους πατριώτες αντιστασιακούς.

Και οι τελευταίοι ήταν πολλοί. Θέλεις να σου απαριθμήσω μερικούς και τι έκαναν για την πατρίδα τους; Α ναι, δεν σου κάνουν, δεν ήταν φερέφωνα της Μόσχας.

Επικαλείσαι δε και τον Βενιζέλο, έναν αντικομμουνιστή πολιτικό, για να ενισχύσεις τα ερασιτεχνικά επιχειρήματά σου.

Ξεχνάς εντέχνως τους Έλληνες που πολέμησαν κατά των Ναζί στη Μέση Ανατολή και μετά πολέμησαν και στην Ελλάδα κατά του "κόκκινου" φασισμού. Αυτοί τι ήταν; Τι έκαναν στο Ελ Αλαμέιν και στο Ρίμινι;

Πολύ "επιλεκτικά" όλα αυτά, αναδεικνύουν τον δογματισμό σου. Έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά. Καμία λέξη για την προδοσία από το ΚΚΕ της Μακεδονίας μας. Κρύβεις πολύ καλά τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.

Τους δικαιολογείς, πλασάρεις την προπαγάνδα τους. Ο λόγος σου, κομμουνιστικός 100%, περιχαρακωμένος, πίσω από το ιδεολογικό Τείχος, σαν αυτό που σήκωσαν οι ομοϊδεάτες σου στο Βερολίνο, πριν από δεκαετίες.

Εξορίες, ξερονήσια, εκδιώχθηκαν... Ούτε μια κουβέντα για το Παιδομάζωμα, έγκλημα που καταδίκασε ο ΟΗΕ, καμμία κουβέντα για τους 400.000 πρόσφυγες, που έσπευσαν στις πόλεις στη διάρκεια του Εμφυλίου για να γλιτώσουν από τις "κόκκινες" συμμορίες, κάτω από την προστασία των Ελλήνων στρατιωτών, που χάρισαν στην πατρίδα την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Καμία κουβέντα για το ποιος έριξε μετά την απελευθέρωση και τη Βάρκιζα, τις πρώτες αδελφοκτόνες σφαίρες, στο Λιτόχωρο, το 1946, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους. Αυτοί άλλωστε ήταν εξασκημένοι από την εποχή της αδελφοκτόνας επίθεσης στον ΕΔΕΣ και από την ΟΠΛΑ.

Αλήθεια, έχεις κάτι να μας πεις για την ΟΠΛΑ, τους "δημοκράτες" αυτούς φονιάδες, τους δολοφόνους του Κίτσου Μαλτέζου και του δημοσιογράφου Θ. Μαλατέτα; Τίποτα... Φυσικά.

Χάσατε την ευκαιρία να μας κάνετε
"παράδεισο" και ακόμα δεν μπορείτε να το χωνέψετε. Κάψατε την Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβρη, στερώντας το δικαίωμα στην εργασία από 3.000 νέα παιδιά και επιχαίρετε κάθε φορά που κάποιος πέφτει νεκρός, μια γυναίκα ντύνεται στα μαύρα και παιδιά μένουν ορφανά, από τις σφαίρες της 17Ν ή της Σέχτας.

Εσύ δεν χαμογελάς, όταν διαβάζεις τις προκηρύξεις; Έλα τώρα, μεταξύ μας...

Μπαινοβγαίνετε στο αντιεξουσιαστικό indymedia και καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία, προσπαθείτε να πλασάρετε την ηρωίνη σας. Ο Ιωάννης Μεταξάς σας έφταιξε...

Πραγματικά, σας σιχαίνομαι. Βλέπεις, ο καθωσπρεπισμός ήταν η ηλίθια τακτική της Δεξιάς που σας ανέχτηκε. Εγώ, θα σας απαντώ. Όσο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου.

Anef_Oriwn είπε...

Δεν θα ασχοληθώ (τουλάχιστον γι’ απόψε) με τις συνήθεις αήθεις γελοιότητες και χυδαιότητες του αρρωστημένου Ανώνυμου Χίτη και απολογητή των γερμανοτσολιάδων συνεργατών των Γερμανών ... Παρ’ όλο που η περίπτωση του είναι ανίατη (ο φανατισμός με τον οποίο υπηρετεί τις ιδεοληψίες του έχει καταντήσει παθολογικός και αγγίζει τα όρια της παράνοιας), εγώ θα πω (ΤΟΥ) ακόμα κάποια πράγματα σε ευθέτοτερο χρόνο όμως, κι αφού επιστρέψω από μια (έκτακτη) επαγγελματική αποστολή στην Αίγυπτο. Θα παω εκεί ως ιστολογο-παθολογοανατόμος για να μελετήσω τες μούμιες πέρκι (=μακαρι) τζιαι καταφέρω να αντιληφτώ τον μουμιοποιημένο τρόπο συμπεριφοράς και σκέψης και τις μουχλιασμένες απόψεις του εν λόγω Ανώνυμου!!!

Εκείνο όμως που μου κάνει εντύπωση, (γι’ αυτό και παρεμβαίνω στα βιαστικά) είναι η συνεχιζόμενη τακτική των ίσων αποστάσεων που συνεχίζει να κρατεί ο/η Ηλιόδεντρον από τους συζητητές, Αμαδρυάδα και Ανώνυμο Χίτη στην προκείμενη περίπτωση, [και του/της κακοφάνηκε την προηγούμενη φορά που αναφέρθηκα για “ίσες αποστάσεις” στα γραπτά της].
Σίγουρα σ’ όλες τις εμφύλιες συρράξεις και πολέμους παρόμοιας φύσης, δεν μπορεί να μη υπάρξουν εκατέρωθεν αγριότητες, βαρβαρότητες και αλληλο-σκοτωμοί, καθώς και αντιδικίες, βεντέτες αλλά και λάθη, όμως δεν νομίζω ότι σκοπός τόσο δικός μου όσο και της αγαπητής Αμαδρυάδα με τα όσα καταθέσαμε στη συζήτηση για τον Ελληνικό Εμφύλιο (και την ευχαριστώ τα μέγιστα για τη συμμετοχή της), ΔΕΝ ήταν για να δείξει ότι ο ένας σκότωσε λιγότερους κι ο άλλος περισσότερους. Μάλλον έχασες την ουσία ή δεν αντιλήφτηκες το νόημα τουλάχιστον της δικής μου παρέμβασης αγαπητε/η φίλε/η.
Πρώτα και κύρια εγώ έψεξα (γιατί ΔΕΝ συνηθίζω να σιωπώ όταν συναντώ τέτοια φαινόμενα) το απαράδεκτο ύφος και ήθος της γραφίδας του εν λόγω Ανώνυμου, έμπλεα μίσους και εμπάθειας (και στα οποία δεν αναφέρθηκες καθόλου) και δεύτερο, επέκρινα σφόδρα την προσπάθεια του να δικαιώσει εκείνους οι οποίοι αποδεδειγμένα συνεργάστηκαν εθελουσίως ή με τις πράξεις με τους γερμανούς κατακτητές (Χίτες, ταγματασφαλίτες, δωσίλογους, κούισλινγκ κυβερνήσεις). Σε κάποιες περιπτώσεις η αλήθεια δεν είναι κάπου στη μέση.

Anef_Oriwn είπε...

Για την Πελοπόννησο (αλλά και για τις τόσες «σφαγές» “εθνικοφρόνων” από τους κομμουνιστές, στις οποίες συστηματικά αναφέρεται ο εμπαθέστατος Ανώνυμος) σε παραπέμπω (αφού διαβάζεις) στο βιβλίο της Γιόνας Μικέ Παϊδούση - Παπαντωνίου, “Κόκκινος Επιτάφιος” από τις εκδόσεις “ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ”, το οποίο κυκλοφόρησε πέρσι τέτοια για να δεις και την άλλη πλευρά και άποψη για παρόμοια γεγονότα και περιστατικά που επιτελούνταν από πλευράς γερμανοτσολιάδων και ταγματασφαλιτών. Παραθέτω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

1. “... Και η καταιγίδα δεν άργησε να ξεσπάσει. Στο πλαίσιο εκτεταμένων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που άρχισαν στα μέσα Μαΐου, γερμανικά στρατεύματα, ενισχυμένα με Τάγματα Ασφαλείας από το Ναύπλιο και την Κόρινθο, εισέβαλαν τον Ιούνιο του 1944 στα Δίδυμα, συλλαμβάνοντας και δολοφονώντας τα πιο γνωστά μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ ...”.
2. “... όταν εφτά Επονίτες- πέντε αγόρια και δυο κοπέλες- με επικεφαλής τον μεγαλύτερο αδελφό της συγγραφέως, φοιτητή της Νομικής, προσπάθησαν να ξαναστήσουν μια οργάνωση στο Κάτω Φανάρι, δολοφονήθηκαν άγρια στην πλατεία του χωριού και τα πτώματά τους πετάχτηκαν σ΄ έναν ασβεστόλακκο …”.

Ακόμα κάτι για την κατάσταση στην Πελοπόννησο και το θεάρεστο έργο που επιτελούνταν στο γκούλαγκ (sorry “αναμορφωτήριο”) της Μακρονήσου, από το βιβλίο του Τάσου Βουρνά (και δεν θα σε ρωτήσω από που θα είναι οι αναφορές μου. Παρεμπιπτόντως ο Μαργαρίτης εγκρίνεται;):

“Η επιχείρηση «Περιστερά» άρχισε στις 19 Δεκεμβρίου 1948. Ο στρατηγός Τσακαλωτος απομόνωσε όλη την περιοχή Πελοποννήσου από την υπόλοιπη Ελλάδα αποκόπτοντας τις οδικές επικοινωνίες, ενώ ο στρατιωτικός διοικητής Θ. Πετζόπουλος, ο προσφυώς ονομασθείς από το λαό «'Ιμπραήμης», διέταξε τη σύλληψη όλων των θεωρουμένων ως αριστερών στις πόλεις και την ύπαιθρο, με όλες τις οικογένειες τους και τούς εκτόπισε κατά καραβιές στη Μακρόνησο, χωρίς καμιά κατηγορία. Οι διαταγές πού ενέδωσε προς τις δυνάμεις του και τη Χωροφυλακή είναι τόσο
φρικαλέες, ώστε φαίνονται σήμερα σαν τερατώδη ψεύδη
ασυνειδήτου αντιπάλου.
Το πογκρόμ πού εξαπόλυσε ο Πετζόπουλος ήταν φυσικό να δημιουργήσει σάλο σ' ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Ο στρατηγός Τσακαλωτός δίνει στο βιβλίο του μια μικρή απήχηση τού ξεσηκωμού τού κόσμου όταν γράφει ότι κινητοποιήθηκαν και πολιτικοί παράγοντες προς όλες τις κατευθύνσεις, για να ματαιώσουν τις συλλήψεις ...”.

Ποτέ δεν μας είπε το φερέφωνο του ταγματασφαλίτικου φασισμού ποιοι ήταν οι “εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες” που [η Αριστερά] “… σκότωσε στη διάρκεια της Κατοχής …”; Αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες ήταν ο Ψαρρός, ο Μαλτέζος, Ελένη του Γκατζογιαννη, κάποιοι άλλοι που μας ανάφερε σε προηγούμενα σχόλια του και οι ταγματασφαλίτες στην Πελοπόννησο; Γιατί δεν απάντησε στα όσα ανάφερα σε προηγούμενη παρέμβαση μου για το όργιο βίας που είχε εξαπολύσει η ακροδεξιά μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας; Του θυμίζω τα στατιστικά γιατί η μνήμη του είναι επιλεκτική:
Μέσα σ’ ένα χρόνο από την υπογραφή της Συμφωνίας (από το Φεβράρη του 1945 μέχρι το Μάρτη του 1946 που έγιναν οι πρώτες εκλογές) συνέβησαν τα εξής τρομοκρατικά γεγονότα σε βάρος της Αριστεράς (πιστεύω ότι τα έχεις διαβάσει κάπου, αλλά και πάλι παίζεις πελλόν!):
- Φόνοι: 1281!
- Τραυματισμοί: 6671!!
- Συλλήψεις: 34931!!!
- Βασανισμοί: 31632!!!
- Λεηλασίες – Καταστροφές: 18767
- Απόπειρες φόνου: 509! (Ρε τους άτιμους τους κομμουνιστάς, την γλίτωσαν).
- Βιασμοί γυναικών: 165!!!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 28/8/2009 – 1:02 π.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Για το Λιτόχωρο:
Οι τρομοκρατικές πράξεις εκείνης της περιόδου (δολοφονίες, βασανισμοί, τραμπουκισμοί), οδήγησαν (στο τέλος) σε πράξεις αντιποίνων (όπως τοπικά στο Λιτόχωρο) αλλά και γενικότερα στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η επίθεση στο Σταθμό της Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν η πρώτη ένοπλη απάντηση στην τρομοκρατία της Δεξιάς (που εντάθηκε μετά τη Βάρκιζα και το συμφωνηθέντα αφοπλισμό του ΕΛΑΣ) και απότοκο μια σειράς τρομοκρατικών πράξεων ενάντια σε αγωνιστές της Αριστεράς, όπως:

1. Η δολοφονία στη Θεσσαλονίκη του Λιτοχωρίτη Βάργκα, στελέχους της ομάδας μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ, λίγες μέρες μετά την είσοδο του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη.
2. Λίγους μήνες μετά, το μοναρχοφασιστικό τάγμα της Εθνοφυλακής, που εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη έκαψε τη νύχτα της 7 προς 8 Μάρτη 1945 το κενοτάφιο των πεσόντων αγωνιστών της Αντίστασης, που είχε στηθεί στην πλατεία της πόλης.
3. Τις επόμενες μέρες απολύονται οι δωσίλογοι συνεργάτες των Γερμανών, που τους είχε συλλάβει και παραδώσει ο ΕΛΑΣ. Τους οπλίζουν και τους οργανώνουν σε τρομοκρατική ομάδα. Σπάζουν και πυρπολούν τα γραφεία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου. Επιτίθενται με φασιστική κτηνωδία στη Λέσχη της ΕΠΟΝ και διαλύουν την καλλιτεχνική βραδιά, που ήταν αφιερωμένη στους αποστρατευμένους ΕΛΑΣίτες. Χτυπούν με όπλα τους συγκεντρωμένους, σπάνε τα μουσικά όργανα και μετατρέπουν σε ερείπιο τη Λέσχη. Καταλαμβάνουν τα γραφεία της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ, που ήταν στο χτίριο "Αθανασιάδης" και τα μετατρέπουν σε φυλακή και άντρο βασανιστηρίων εκατοντάδων αγωνιστών, που συλλαμβάνανε.
4. Το καλοκαίρι του 1945 δολοφονείται, έξω από την Κατερίνη, στο "Κεραμίδι", ο καπετάνιος του 50ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πιερρίων, Νικήτας (Συνεφάκης). Ελαφρά τραυματισμένος διαφεύγει τη σύλληψη ο Δήμος Σιδηρόπουλος, διοικητής του εφεδρικού ΕΛΑΣ Κατερίνης, ο δε Χαράλαμπος Μπούσιος, που βρισκόταν μαζί τους, κομματικός υπεύθυνος του Συντάγματος, συλλαμβάνεται και βασανίζεται.
5. Στο ΒΑΤΑΝ, συνοικία της Κατερίνης, γίνεται απόπειρα δολοφονίας του γραμματέα του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, Ν. Θεοδωρίδη (Πάρις), τον οποίο τραυματίζουν σοβαρά στο στήθος. Συλλαμβάνεται ο Μητρουλιός Γιάννης, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΕΠΟΝ Βέροιας - Κατερίνης και από τα βασανιστήρια μετατρέπεται σε ζωντανό πτώμα.

Anef_Oriwn
Παρασκευή 28/8/2009 – 1:10 π.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Λέει ο Ανώνυμος υπερασπιστής του Κολαστηρίου της Μακρονήσου:

1. “... Μπαινοβγαίνετε στο αντιεξουσιαστικό indymedia και καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία, προσπαθείτε να πλασάρετε την ηρωίνη σας…” --- Σιγά Ρεεε ΕΠΩΝΥΜΕ ΕΣΥ και μας κούφανες. Έναν nick ΔΕΝ κατάφερες ς να πάρεις ακόμα.

2. “… Ξεχνάς εντέχνως τους Έλληνες που πολέμησαν κατά των Ναζί στη Μέση Ανατολή και μετά πολέμησαν και στην Ελλάδα κατά του "κόκκινου" φασισμού. Αυτοί τι ήταν; Τι έκαναν στο Ελ Αλαμέιν και στο Ρίμινι;” --- Ξέχασες τους Χίτες και τους Ταγματασφαλίτες που πολέμησαν στην Ελλάδα στο πλευρό των γερμανο-ιταλών.

3. “… Πραγματικά, σας σιχαίνομαι ...”. – Εμείς να δωσεις όσο. Είσαι εμετικός Ρεεε ΜΟΥΜΙΑ!!! Εξ άλλου είσαι ΕΣΥ που μπαίνεις εδώ. Δεν σε καλέσαμε ... Μαζόχας φαίνεται ότι είσαι! Πάντως αν ΔΕΝ σου αρέσει τα ππουρκιά ΣΟΥ τζιαι “άει σιχτίρ” που λενε και οι συμπατριώτες τουρκοκύπριοι!

**********
Η δολοφονία του Ψαρρού (και ίσως και κάποιων άλλων) από τον ΕΛΑΣ ήταν λάθος και είναι καταδικαστέα (αλλά αυτά δεν περιλαμβάνονται στα μεμονωμένα περιστατικά όπως τα ονομάζεις κι εσύ, της περιόδου της Κατοχής; Η δολοφονία του Ψαρρού ήταν σημαντικό πολιτικό λάθος καθώς εξουδετέρωνε τη διαφαινόμενη πιθανότητα ένταξης ή συνεργασίας της αντιστασιακής οργάνωσης του Ψαρρού, (της ΕΚΚΑ), με τον ΕΛΑΣ. (Το μέλος της ΕΚΚΑ, στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής, έγινε σε κατοπινό στάδιο Πρόεδρος της ΠΕΕΑ).

**********
Τέλος μια αφελής ερώτηση εμένα του αδαούς: Αν δεχτούμε (για χάρη συζήτησης) ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ναζισμό – σταλινισμό είναι σωστή γιατί ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, γιατί το ίδιο να μη ισχύει και για την Εθνική Αντίσταση (και το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ) που αναγνωρίστηκε με σχετικό ψήφισμα από τη συντριπτικλη πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής; (Sorry, αν σε δυσκολεύω, Ρεεε τσόγλανε)...

Anef_Oriwn
Παρασκευή 28/8/2009 – 1:22 π.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Υστερόγραφο:

Και ρε Άσχετε, εμπαθή και κολλημένε,
Ποια η σχέση του ΚΚΕ αλλά και του Συνασπισμού με την “17N” και τη “Σέχτα”;

Anef_Oriwn
Παρασκευή 28/8/2009 – 1:27 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι ο Βουρνάς, οι αριστεριστικές εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ και η δολοφονία 47 ανθρώπων στο Λιτόχωρο (καλά, τι περιμένανε, ότι η άλλη πλευρά θα το κατάπινα αυτό;) με τη επίκληση πολλών δικαιολογιών.

47 ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Και περίμεναν όλοι αυτοί να παραμείνουν ατιμώρητοι. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ εκεί στην κομμουνιστική αριστερά κάτι απλό: ΓΙΑΤΙ ΗΤΤΗΘΗΚΑΤΕ;

Συνιστώ το βιβλίο του Τάκη Λαζαρίδη, "Ευτυχως σύντροφοι ηττηθήκαμε". Στην Ελλάδα, είναι ευπώλητο. Περιέχει δε, την απάντηση στο παραπάνω ουσιαστικό και ουχί ρητορικό ερώτημα.

70.000 νεκροί από τα χέρια των κομμουνιστών...

Στις 30 Αυγούστου, θα τιμήσουμε στο Βίτσι τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι".

Αιωνία τους η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος μίλησε για κόμματα; Για την αριστερά μιλάω γενικά. Τι είναι 17Ν και Σέχτα; Δεν είναι αριστερές οργανώσεις;

Ανώνυμος είπε...

Και μια που κάνεις προκλητικές ερωτήσεις, να σου υπενθυμίσω ότι στέλεχος του ΣΥΝ ήταν ο πρώτος δικηγόρος (απεβίωσε) που έσπευσε να υπερασπιστεί τους αιμοσταγείς αλήτες της 17Ν...

Όπως επίσης, βουλευτές του ΣΥΝ συνεχώς κατέθεταν ερωτήσεις στην ελληνική Βουλή για τα "δικαιώματα" και τις συνθήκες κράτησης των καταδίκων της 17Ν.

Θέλεις ονοματάκια; Διατίθενται!

Αυτό προς απάντηση. Μην διακινδυνεύεις λοιπόν να κάνεις (άστοχες) ερωτήσεις γιατί, όπως βλέπεις, υπάρχουν απαντήσεις.

Και κάτι τελευταίο: να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που οι αγγλοσάξωνες αποτελούν political affiliations των "διαπρεπών" στελεχών της 17Ν αλλά και του ΕΛΑ;

Μια που αναφέρθηκες δηλαδή στο ΚΚΕ...

Ρωξάνη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ρωξάνη είπε...

Αμαδρυάδα και Άνευ, δυσκολεύεστε να καταλάβετε το πολύ απλό ότι δηλ. είμαι εθνικόφρων με την αγνότερη έννοια που μπορεί να έχει η λέξη αυτή.

Δεν επιζητώ να προσβάλω κανέναν, ούτε και να ηθικολογήσω παραπάνω απ'όσο μου συνέβη.. Πόσες φορές δηλ. πρέπει να πω ότι διαφωνώ με τις προσβολές και τις ειρωνίες;

Δεν επιθυμώ να αντιπαρατεθώ με "αδιάσειστα" στοιχεία.. Κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε πολύ χρόνο και απόλυτη πίστη στην επάρκεια των γνώσεών μου.

Αγαπητέ Άνευ "έχει τη μέση της και η άκρη άκρη" ;) είπε ένας μεγάλος ποιητής..
Όμως, όπως σου ξανάπα, με περίσσιο πάθος και χωρίς μέσες άκρες αγαπώ την πατρίδα μου που τη θεωρώ κομμάτι της Ελλάδας. Σέβομαι τη γλώσσα, την ιστορία και τους αγώνες της. Με ατσαλώνουν η μνήμη και η αγάπη, απέναντι σε όσους τα επιβουλεύονται.

Άλλο πάθος κι άλλος φανατισμός.

Αγαπητή Αμαδρυάδα δε μίλησα για καναπέ :) Κι αν πας ξανά στο σχόλιό μου θα δεις ότι μιλώ γενικά και μάλιστα σε πρώτο πληθυντικό και δεν υπαινίσσομαι τίποτα πέραν από αυτό που λέω.

Ούτε είπα πως δεν χρειάζονται στοιχεία. Στοιχεία όμως βρίσκουν όλοι..
(Δεν αναφερόμουν ειδικά σε σένα μιλώντας για υποκειμενικό διάβασμα.)

Είπες σε κάποιο σχόλιο: "Δεν διανοούμαι πλέον σε αυτή την εποχή, η πολιτική συζήτηση στην Κύπρο, να διεξάγεται με όρους δεκαετίας του 50, του 60..."
Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου. Αλλά Αμαδρυάδα ενώ λες ότι δεν είσαι με το ΑΚΕΛ, από τον τρόπο που εκφράζεσαι, στις περισσότερες απαντήσεις σου, θα έπαιρνα όρκο ότι είσαι της κομμουνιστικής αριστεράς.. (Δεν υπονοώ ότι δεν σε πιστεύω.)

Όμως "Ανέκδοτο της ιστορίας το Όχι";!

Δε θα συμμετάσχω άλλο σε αυτή την κουβέντα. Την αποκέντρωσα αρκετά νομίζω ;)

Καλημέρα

υγ. Άνευ ευχαριστώ για την αβρότητα. Ίσως κατάλαβες πως είμαι γυναίκα ;)

Προς Ηλιόδεντρον είπε...

Ηλιόδεντρον,

Επειδή εγώ παρακολουθώ συχνά τις συζητήσεις και το πως την κουβέντα την παίρνει αλλού ο Άνευ, είτε εμφανίζεται ως Άνευ είτε ως Αμαδρυάς (κάμνει διαδικτυακό cross-dressing), σου λέω ότι όσα κι αν του λεν οι Επίτροποι του christofias-watch είναι λίγα.

Και που τον πέταξαν έξω από το blog τους για τον ηλικιακό του ρατσισμό και τις ύβρεις που ξεστόμισε εναντίον του Βάσου Λυσσαρίδη, ήταν κάτι που ευεργέτησε όλες τις συζητήσεις εκεί, γιατί δεν μπαίνει να τις "σκατέφκει". Βεβαίως μπαίνει κάποτε με άλλα nicks αλλά πάντα τον παίρνουν χαπάρι και τον συγυρίζουν όπως του αρμόζει.

Ηλιόδεντρον, φαίνεσαι παραγωγικός άνθρωπος. Ξόδεψε την ενέργειά σου και τη φαιά σου ουσία, σε πιο ουσιαστικά πράγματα, από το να συζητάς με ανθρώπους που καλύτερα να πετάς αφκά πάνω στον τοίχο παρά να προσπαθείς να τους πείσεις για τα αυτονόητα.

Για να καταλάβεις το επίπεδο και τη διαστροφή αυτού του Άνευ, δες την πορνογραφική ανάρτηση που έκανε για την 9η Ιουλίου (της ίδιας μέρας), αδιαφορώντας για την είσοδο ή όχι ανηλίκων στα blogs, απλά και μόνο για να εκμηδενίσει τη σημασία της 9ης Ιουλίου.

Ακόμη κι αυτό όμως, δεν υπερβαίνει τον τρόπο που αντιμετώπισε τις αποκαλύψεις για τις δολοφονίες των Ε/Κ από τους Τούρκους φασίστες.

Σου λέω: η διαστροφή αυτού του τύπου δεν έχει όρια. Είναι Anef_Oriwn. Και η αντιμετώπισή του, μπορεί να φαίνεται έντονη, αλλά είναι η δέουσα.

Καλή σου μέρα,
Τασσικός

Ανώνυμος είπε...

Πόσες φορές θα το πούμε στους πατριώτες; Βγείτε από εδώ, σας ρίχνουν δολώματα, λειτουργούν ως ανιχνευτές, ψάχνουν να βρουν ποιοι είστε. ΒΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ. Αντιληφθείτε επιτέλους ότι στην Κύπρο στήνεται ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Δεν σας έπεισαν οι συλλήψεις και οι φωτογραφήσεις, αλλά και τα ελικόπτερα που ύπτανται πάνω από τις πατριωτικές διαδηλώσεις; ΞΥΠΝΑΤΕ!

Ανώνυμος είπε...

Nai, o anef, einai gia tis vromikes ergasies. Kalo tha itan na min benoume edo. Exei dikio o anonymos. Vromaei kati parakratiko edo mesa.

Ρωξάνη είπε...

Φίλε Τασσικέ, θα διαφωνήσω μαζί σου ότι ο Άνευ και η Αμαδρυάδα είναι το ένα και το αυτό πρόσωπο. Από τον τρόπο της γραφής τους. Και γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ την ανάγκη για κάτι τέτοιο. Πάντως και συ θα μπορούσες κάποιο άλλο σχόλιό σου να το υπογράψεις διαφορετικά.
Δε λέω ότι συμφωνώ. Αποδείξεις όμως για αυτό που ισχυρίζεσαι δεν υπάρχουν.


Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν παρακολουθούσα το μπλοκ του Άνευ
ούτε και το Christofias watch. Ίσως καλύτερα που δεν είχα συστάσεις και έτσι σχημάτισα ανεπηρέαστη μια γνώμη.

Αν στη βάση συμφωνούμε, μας χωρίζει το εξής: δεν επιτρέπω πια στον εαυτό μου να φανατιστεί με αυτό που πιστεύει -άλλο το να παραμένει σταθερός και συνεπής-
και να επιτίθεται με τρόπο που το χάσμα αναμεταξύ των ανθρώπων διαφορετικής τοποθέτησης ή ιδεολογίας να βαθαίνει. Να βαθαίνει επικίνδυνα και α-νόητα.

Και βεβαίως με εξοργίζει η ετοιμότητα (αφέλεια) κάποιων ελληνοκυπρίων και ελλαδιτών να ισοπεδώσουν τα πάντα στο όνομα μιας παγκόσμιας κοινότητας. Ξεχνώντας την ίδια στιγμή πως καμιά άλλη χώρα δεν κάνει το ίδιο
-και δεν πρέπει να το κάνει! Αντιθέτως πολλές χώρες μάχονται για την ταυτότητα και τη γλώσσα τους.
Με εξοργίζει η ..μη αναστρέψιμη διάθεση να δείξουμε "καλή θέληση"
αποδυναμώνοντας και αποχρωματίζοντας τις θέσεις μας, παραδίδοντας οι ίδιοι κλειδιά επιχειρημάτων στην άλλη πλευρά!

Δεν μπήκα εδώ για να πείσω κανέναν.
Οπότε ας "πετάσσω αυκά σε τοίχους".

@Αγαπητέ ανώνυμε, εάν στην Κύπρο "στήνεται ολοκληρωτικό καθεστώς" μάθε, γνώρισε, συσπειρώσου έτσι που να μη γίνεσαι γραφικός αλλά ουσιαστικός και χρήσιμος όπου ανήκεις.

Αυτό που λες, ότι λειτουργούν ως ανιχνευτές.. και μπορούν να μάθουνε ποιοι είμαστε, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει-κοινώς διάθεση για γέλιο.. [Και αν μας ανακαλύψουν δηλ.; Θα μας στείλουν στη Σιβηρία;... :)]

Αμαδρυάς είπε...

Ανώνυμε,

Η γραφή σου ξεχείλησε από μίσος, εμπάθεια και αιμοδιψία! Γράφεις ως να έχεις μπροστά σου τους ηγέτες του ΚΚΕ, του ΔΣΕ, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και είσαι έτοιμος να.. καθαρίσεις, ξεκαθαρίζοντας μια για πάντα με αυτά που θεωρείς ως...εκκρεμότητες της ιστορίας. Δηλαδή να διορθώσεις ίσως την ιστορία, που δεν τα κατάφερε να εξαλείψει την Αριστερά και τους φορείς της διά παντός! Ως να είσαι ο...περιβόητος Μανιαδάκης ,υπουργός ασφαλείας του λατρεμένου σου Μεταξά, που πρωταγωνίστησε στις εξολοθρεύσεις αριστερών και στην παράδοση των κρατουμένων ιδεολογικών του αντιπάλων στους Γερμανούς.

Νοσταλγείς τις τραγωδίες του εμφυλίου και φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε ρόλο Ταγματασφαλίτη , Χίτη, εκεί στην Πελοπόννησο, για να πάρεις κι άλλο αίμα.

Σε αντίθεση , όλοι εδώ μέσα σου λένε ότι θεωρούν τον εμφύλιο τραγική σελίδα, ότι έγιναν εγκλήματα, λάθη και ακρότητες-και απ το ΚΚΕ- όπως συνήθως σε εμφυλίους, γιατί το αίμα φέρνει αίμα. Ότι η εποχή του μίσους πήρε τέλος κι ότι η ιστορία πια δεν πρέπει να επαναλάβει τέτοιας μορφής σύγκρουση αριστεράς-δεξιάς.

Ως σύγχρονος ανακριτής της ΕΑΤ-ΕΣΑ και δικαστής, στήνεις ιδεολογικά δικαστήρια σημερινών ανθρώπων και ζητάς δηλώσεις φρονημάτων, σαν αυτές που ζητούσε ο Μεταξάς .Ποιο σύνδρομο σε καταδιώκει;

Εμείς απλοί πολίτες είμαστε, που συζητάμε την ιστορία. Εσύ; Πώς ζητάς στοιχεία, επαγγέλματα, κομματικές ταυτότητες; Εσύ με ποια ιδιότητα ομιλείς και ποιον υπηρετείς; Δικαιούμαι να σε ρωτήσω,δικαιούμαι και γω κι ο καθείς να υποθέσει , αφού και συ ρίχνεις τόση λάσπη σε πρόσωπα. Πώς δικαιολογείται τόση εμπάθεια , σε συνθήκες δημοκρατικής πια εποχής και διαλόγου και δημοκρατικού πολιτικού παιχνιδιού; Κατηγορείς τους πάντες ότι υπηρετούν και υπηρετούν... με μια μανιακή εμμονή και βλέπεις κομουνιστικά φαντάσματα όποτε κάποιος επιχειρήσει να αναδείξει την αλήθεια για τον ολέθριο ρόλο της ακροδεξιάς .
Μόνο κάποιος που υπηρετεί πολιτικό κόμμα, οργάνωση, έντυπα και μέσα συγκεκριμένου φασιστικού προσανατολισμού, θα διάλεγε αυτού του τύπου ιεροεξεταστική μεθοδολογία και αντιαριστερή υστερία.

Είναι ολοφάνερο απ το μίσος σου ότι πασκίζεις να δικαιώσεις κάποιους, επειδή η ιστορία δε δικαίωσε το ρόλο τους...Επειδή η ελληνική δημοκρατική πολιτεία επίσημα καταδίκασε την πολιτική του μίσους και αναγνώρισε την εθνική Αντίσταση και σήμερα πια το πολιτικό παιχνίδι δεν περιλαμβάνει ξεκαθαρίσματα .
Ο φασιστικός ιδεολογικός σου κόσμος δεν κρύβεται, δεν κρατάς εξάλλου ούτε τα προσχήματα.

Ούτε η πολιτική και η ιδεολογική ρητορική της δεξιάς σήμερα στην Ελλάδα, δεν προσομοιάζει και δεν ταυτίζεται με τα φασιστικά, ρατσιστικά , αντιαριστερά και μισαλλόδοξα πιστεύω σου.

Πόσο μάταιο είναι να μιλά κανείς για στοιχεία και γεγονότα, αφού σε τίποτα δεν απαντάς απ΄όσα τίθενται κι αφού προπάντων:
-Aρνήθηκες να πεις και μία έστω λέξη για το θέμα της ανάρτησης, το ρόλο της ακροδεξιάς στο πραξικόπημα-εισβολή και τις συνέπειες του
-Μετατόπισες το θέμα της συζήτησης στον εμφύλιο και μάλιστα όχι στις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτόν, αλλά αποκλειστικά σε αυτά που αποκαλείς εγκλήματα της αριστεράς .Λες και σ΄έναν πόλεμο εμφύλιο, οι σκοτωμοί είναι απ΄τη μια πλευρά.
-Εντέχνως αποφεύγεις και ξορκίζεις(«άσε τις καθυστερήσεις» μου έγραψες) να ιδωθούν τα πράγματα μέσα στη διαλεκτική τους, δηλαδή πώς φτάσαμε στον εμφύλιο:
-Πώς φτάσαμε στη δικτατορία του Μεταξά, της 4ης Αυγούστου, ποιο ήταν το κράτος που οικοδομήθηκε, πώς αντιμετωπίστηκε ο λαός και η αριστερά , οι αντιδικτατορικοί αγώνες της «φιλικής εταιρείας « και της ΜΕΟ (Μυστική Επαναστατική οργάνωση), τις διώξεις, την τρομοκρατία, τις εξορίες, τις φυλακίσεις,- 2000 αγωνιστές σε Ακροναυπλία, Άη-Στράτη, Κέρκυρα κ σε άλλα νησιά, την παράδοσή τους από το καθεστώς ,στους Γερμανούς, η παράδοση καταλόγων κομουνιστών, απ τα Σώματα Ασφαλείας στου Γερμανούς, για δίωξη και εκτελέσεις, φυσικά.

Αμαδρυάς είπε...

-Ποια η εξάρτηση της δικτατορίας απ τους Άγγλους, ποια η αντιμετώπιση της Γερμανικής εισβολής απ΄την κυβέρνηση –απάθεια και θεώρηση ως μάταιης της αντίστασης-τα αστικά κόμματα και των παλαιοκομματικών πολιτικών- αναμονή, υπομονή, αποδοχή- η συνεργασία των κρατικών μηχανισμών με τους Γερμανούς. Η ανυπαρξία του κράτους , κρατικού στρατού, κρατικής οργάνωσης της Αντίστασης και φυγή της κυβέρνησης και βασιλιά.

-Η οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης απ την πρώτη στιγμή με ψυχή την Αριστερά, σε όλη την Ελλάδα , και στη Μακεδονία, (που οι Γερμανοί την παρέδοσαν στους Βούλγαρους, την Ανατολική και θράκη) , ο πολιτικός αγώνας, η ίδρυση του ΕΑΜ το Σεπτέμβρη του 1941, οι μεγάλες απεργίες , παμφοιτητική Νοέμβρη του 41, παναπεργία δημοσίων υπαλλήλων Σεπτέμβρη του 42, παναπεργία Αθήνας και συγκρούσεις με τους κατακτητές,με νεκτούς και τραυματίες Δεκέμβρη του 42, η ίδρυση και έναρξη ένοπλης δρασης του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών Άνοιξη του 42, γενική απεργία και ματαίωση της επιστράτευσης Μάρτιο του 43-απέτρεψε τη μαζική αποστολή των Ελλήνων εργατών στη Γερμανία, για να δουλέψουν στα εργοστάσια των Χιτλερικών. Η ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, το Φλεβάρη του 43, της Οργάνωσης των νεολαιών. Ματαίωση της παράδοσης της Δυτικής Μακεδονίας στη φασιστική Βουλγαρία, τον Απρίλη 43, με μαχητικές διδηλώσεις. Ο αγώνας κατά της πείνας, με τα λαϊκά συσσίτια, που έσωσαν το λαό απ΄τον αφανισμό, η απελευθέρωση σταδιακά των περιοχών της Ελλάδας μέσα από θυσίες και εκατόμβες που έδωσε η Αριστερά-ατέλειωτος ο κατάλογος, δε μας παίρνει εδώ-. Η δημοκρατική οργάνωση και οι δημοκρατικές εκλογές στις περιοχές που απελευθερώνονταν, η οργάνωση της Αυτοδιοίκησης, η θαυμαστή οργάνωση της παιδείας και του πολιτισμού σε αυτές. Η ίδρυση της ΠΕΑΕΑ
«Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης», δηλ. Κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας, με σκοπό την καθοδήγηση του αγώνα, τη διοίκηση των ελεύθερων περιοχών, την εξασφάλιση της λα»ικής κυριαρχίας σε ΟΛΗ την Ελλάδα. (Και στη Μακεδονία, ανώνυμε, όπου έδρασαν οι Αντιστασιακές οργανώσεις.)

-Η οργάνωση ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ εκλογών, όπου 1 εκατομμ. Έλληνες ψηφίζουν αντιπροσώπους στη εθνοσυνέλευση των Κορυσχάδων και εκλέγεται αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της ΠΕΑΕΑ κλπ, κλπ.
-Ο ρόλος των κυβερνήσεων που συνθηκολόγησαν με τους Γερμανούς,Τσολάκογλου, Ράλλης, η ίδρυση των Ταγμάτων Ασφαλείας και η δράση τους πλάϊ στους Γερμανούς. Άπειρες οι σελίδες των μαχών που δόθηκαν απ τον ΕΛΑΣ ενάντια σε δίδυμο αντίπαλο, Γερμανούς και Ταγματασφαλίτες .
-Η ίδρυση των Ταγμάτων ασφαλείας που έγινε, με εντολή των Ναζί, από την φιλοκατοχική κυβέρνηση Ράλλη,και ο ρόλος τους ως ειδικές μονάδες δίωξης των αγωνιστών της Αντίστασης, με έδρα την Τρίπολη, όπως και τα Ευζωνικά Τάγματα . Σώματα που ενώθηκαν τελικά και συγκροτήθηκαν σε Αθήνα, Πάτρα, Τρίπολη και Θεσσαλονίκη.με καθαρό στόχο: τον αντικομμουνιστικό αγώνα, που μ΄αυτόν: εξυπηρετούνταν οι Γερμανοί, αφού διέσωζαν δυνάμεις, έσπερναν το μίσος και το διχασμό, εξυπηρετώντας τις στρατιωτικές και πολιτικές σκοπιμότητές τους και επιπλέον, οι συνεργάτες των κατακτητών , προλάβαιναν συνέπειες που υπολόγιζαν ότι θα είχαν με το τέλος της κατοχής, λόγω της συνεργασίας με τον κατακτητή. Παράλληλα, οι συντηρητικές δυνάμεις, προλάμβαναν τυχόν αλλαγή του κοινωνικού καθεστώτος, που ίσως προέκυπτε αν ο ΕΛΑΣ , δηλαδή η Αριστερά. ήταν ο νικητής αυτού του πολέμου. Άπειρες οι σελίδες των μαχών που δόθηκαν απ τον ΕΛΑΣ ενάντια σε δίδυμο αντίπαλο, Γερμανούς και Ταγματασφαλίτες .

Αμαδρυάς είπε...

-Η απελευθέρωση , η νίκη του λαού, ως αποτέλεσμα της ηρωικής καθολικής Αντίστασης , με εξαίρεση τα θλιβερούς συνεργάτες των Γερμανών, ως ένα γιγάντιο έπος, που ψυχή του ήταν η Αριστερά, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, η ΠΕΑΝ. Η συμφωνία του Λιβάνου Μάη του 44, η κυβέρνηση Παπανδρέου, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις των Άγγλων, η συμφωνία για διάλυση των αντάρτικων σωμάτων και η άρνηση αφοπλισμού ΟΛΩΝ των αντάρτικων σωμάτων, όπως προτείνει το ΕΑΜ-οι Άγγλοι θέλουν να διατηρήσουν στην Ελλάδα ομάδες που είχαν συγκροτήσει οι ίδιοι.
-Ο ρόλος των Άγγλων, η στρατιωτική επέμβαση, τα Δεκεμβριανά, ως πρώτη φάση του εμφυλίου, η συνεργασία τους με τη δεξιά , τα τάγματα ασφαλείας, τις ΜΑΥ (Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου) , και τη Χ, για εξόντωση των αριστερών και παραμερισμού τους απ τις πολιτικές εξελίξεις.
-Η συμφωνία της Βάρκιζας, Πλαστήρα-ΕΑΜ για διάλυση των αντάρτικων σωμάτων, παράδοση των όπλων και αμνηστία στους στρατιώτες του ΕΑΜ. Η καταδίωξη όμως των ΕΑΜιτών , που τους αναγκάζει να καταφύγουν στα βουνά.

Σίγουρα γι’ αυτά δε θέλεις να μιλάμε ,Ανώνυμε. Είναι όμως απαραίτητα για να φτάσουμε στον εμφύλιο, θέμα όπου αισθάνεσαι
,αυτοεπαιρόμενος ,ότι εκεί κάνεις...μπίγκο, περίπου.
Γιατί αυτά μαρτυρούν τον πατριωτικό, τον εθνικό ρόλο της Αριστεράς και τους αγνούς αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία, που εσύ απεχθάνεσαι.
Και επιπλέον, δείχνουν το πώς έφτασε η Ελλάδα στον εμφύλιο και το ρόλο που έπαιξε η ακροδεξιά κι οι συνεργάτες Γερμανών και ξένων.
Όπως βλέπεις, ακολουθώ τη δική μου τακτική για σκιαγράφηση ΟΛΗΣ της αλήθειας και δε θα διστάσω να μιλήσω γι αυτά που νομίζεις ότι φοβάμαι να αγγίξω.
Μα και που δε βλέπω, για όσα πιο πάνω σου παρέθεσαν και άλλοι, περί του εμφυλίου, να λες κουβέντα.

Ηλόδεντρο,

Δεν έχω ουδεμία διάθεση να κάνω δηλώσεις φρονημάτων στον καθένα-όχι σε σένα μόνο-. Ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται . Η διάθεση κάθε αριστερού ,οποιασδήποτε απόχρωσης[και υπάρχουν τέτοιες, δεν εννοώ κομματικούς φορείς, που ένας μόνον υπάρχει στην Κύπρο] να μη συμβιβαστεί με το μαύρο ψεύδος και τη διαστρέβλωση που επιχειρούν οι πιο φασιστικοί , χουντοβασιλικοί , αντιαριστεροί και αντικομμουνιστικοί κύκλοι, στην Ελλάδα και αλλού, είναι νομίζω αυτονόητη.

Όπως πιστεύω κι ότι κάθε τίμιος δεξιός,εθνικόφρονας, όπως λες, δεν ταυτίζεται και δεν μπορεί να ταυτίζεται με το φασισμό,τις δικτατορίες, με το σοβινισμό, το μίσος, τη μισαλλοδοξία, το αίμα.

Ανώνυμος είπε...

@ Τασσικόν,
μα αναστήθηκεν ο Τάσσος;Ήξερα που λαλούσαν κληριδικός όταν ήταν ο κληρίδης στην εξουσία.Ή μακαριακός τζαι γριβικός παλιά.
Σήμερα ίνταμπου σημαίνει τασσικός; Ο θεός μακαρίσει τον άνθρωπον δηλαδή αλλά εν λλίον δύσκολον να ξαναβκεί στην εξουσία.

ακομμάτιστος

Ανώνυμος είπε...

Έλληνες

Με τη σημαία και το σταυρό αν χρειαστεί και στο βουνό, εμείς δεν ξέρουμε ζυγό!

Μύρισε θυμάρι και βασιλικός, λάμπει το φεγγάρι μες στον ουρανό.

Της κληρονομιάς εμείς συνεχιστές, στην κορφή και πάλι, πάλι νικητές.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΣΤΙΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 17.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΠΡΟΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ

Αμαδρυάς είπε...

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών
ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ
[ Ελληνοκυπριακό τμήμα ]
Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου: Δικοινοτική Πορεία Ειρήνης

Ελάτε να βαδίζουμε για ειρήνη και λύση

Από τις δύο πλευρές της Λευκωσίας συγκλίνουμε σε συγκέντρωση στο Λήδρα Πάλας

Ζητούμε από τους Χριστόφια και Ταλάτ σύντομη λύση

Όλοι λοιπόν οι Ελληνοκύπριοι υποστηρικτές της λύσης και της επανένωσης, συγκεντρωνόμαστε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, η ώρα 6.00 στη Πλατεία Ελευθερίας, για να πορευτούμε μαζί στο Λήδρα Πάλας.

Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας συγκεντρώνονται στην πλευρά τους και ενώνονται μαζί μας μπροστά από το Λήδρα Πάλας.

Μην μένουμε θεατές , ελάτε να αλλάξουμε το κλίμα που δημιουργούν οι δυνάμεις της διχοτόμησης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Πλατφόρμα της Ειρήνης στην οποία μετέχουμε ως εκπαιδευτικοί.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι άlkemizin her iki yanında buluşarak,
ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ Ledra Palace’da birleşmek όzere
Και συναντιόμαστε στο Λήδρα Πάλας BİRLEŞİK KIBRIS İΗİN YάRάYORUZ
KIBRIS BARIŞ PLATFORMU (KTΦS, KTOEΦS, Tıp-İş, DAά-BİR-SEN, Ηağ-Sen,GάΗ-SEN, TDP, BKP,
YKP, Kıb-Yay, İYİ), KSP, Basın-Sen, Baraka Kόltόr Merkezi, Pir Sultan Abdal Derneği, Kıbrıslı Genηlik
Platformu, “Birleşik Kıbrıs” Φğretmenler Plaformu/ Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών «Ενωμένη
Κύπρος», Νεολαία ενάντια στον εθνικισμό/ΥRΕ, Ergatiki Demokratia/ Εργατική Δημοκρατία,
Uzlaşma/Συμφιλίωση, Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας/Tarihsel Diyalog ve Araştırma
Derneği/Association for Historical Dialogue and Research

Ανώνυμος είπε...

Θα σας καλωσορίσουν μετά βαϊων και κλάδων οι ψευδοαστυνομικοί και οι Τούρκοι στρατιώτες....
Άλλα μετά θα φταίνε οι Ε/Κ σοβινιστές κτλπ κτλπ!!!

Anef_Oriwn είπε...

Παίδες και κορασίδες,
Καιρός είναι (νομίζω) να προχωρήσουμε σε νέα ανάρτηση. Όχι πως πάλιωσε (και πολύ) αυτή, αλλά καιρός είναι να παμε παρακάτω ...
Πολλά έχουν ειπωθεί και συζητηθεί και πολλές εντάσεις έχουν προκαλέσει τόσο το θέμα της ανάρτησης όσο κι άλλα που κάποια τα εισήγαγαν από το παράθυρο [όπως το θέμα της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου στην Ελλάδα, που το άνοιξε ένας εμπαθής και φανατικός Ανώνυμος Χίτης και απολογητής των γερμανοτσολιάδων - και τσιμπήσαμε κι ΕΜΕΙΣ άλλο που δεν θέλαμε].

Να αναφέρω (ενημερωτικά) πως η νέα μας ανάρτηση θα είναι πάνω στο ίδιο θέμα όπως και οι προηγούμενες δύο δηλ. τα γεγονότα, τις διαστάσεις και τις προσλαμβάνουσες της δολοφονίας από τον τουρκικό στρατό ή/και τουρκοκυπρίους σοβινιστές ατάκτους, 5 ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στρατιωτών. Θα προχωρήσω σ’ αυτήν την Τρίτη κατα συνέχεια ανάρτηση (πάνω στο ίδιο θέμα) για λόγους δεοντολογικούς (να προβάλω και κάποιες άλλες απόψεις – ψάχνω ήδη στο διαδίκτυο για τα κείμενα που είδα στις εφημερίδες) αλλά και για να δώσω μια πιο σφαιρική εικόνα για του τι πιθανόν να έγινε τότε στο Τζιάος.
Πριν απ’ αυτήν την νέα ανάρτηση όμως, (ή μαζί μ’ αυτήν) θα προσπαθήσω (μέσα στα πλαίσια του περιορισμένου πλέον χρόνου μου) να σχολιάσω (εδώ) και κάποιες από τις τοποθετήσεις και απόψεις μερικών σχολιογράφων όπως της (Η)Λιόδεντρης, του Ανώνυμου απολογητή των Ταγματασφαλιτών και του Ανώνυμου (Υπερ)Τασσικού!!!

**********
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους “άσπονδους” φίλους και παρακολουθητές ΜΟΥ ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ,
1. ούτε η Αμαδρυάς (την οποία ευχαριστώ τα μέγιστα που ΜΑΣ τιμά με τα σχόλια ΤΗΣ – όμως ΔΕΝ περίμενα ότι η Ηλιόδεντρη θα έκανε τέτοιο “χοντρό” λάθος και θα ΜΕ εκλάμβανε για την Αμαδρυάδα),
2. ούτε ο Περαστικός (κι αυτόν το υπερευχαριστώ για τα εξαίρετα του σχόλια στο Blog),
3. ούτε ο Ahmet_Oriwn (δικός της Επιτροπείας των Ακατονόμαστων είν’ αυτός και προβοκάτορας πρώτος),
4. ούτε ο Αφροασιάτης (μπαίνει καλά τους Ακατονόμαστους – πληροφοριακά να αναφέρω ότι ΕΓΩ είμαι σκέττος Ασιάτης και με φοινικικές καταβολές, υπολογίζω),
5. ούτε και ο Nekatomenos (κι αυτός αν και νεκατωμένος τους έχει ταράξει),
6. ούτε ο Πρωμιθέας ή Προμηθέας (δεν έχω καμιά διάθεση να στέκομαι απαθής και να μου τρωνε τα σωθικά οι κάθε λογής φασίστες),
7. ούτε ο Ανανοθεραπευτής (ωραία ΤΟΥΣ τα λέει κι αυτός, όμως εγώ ένας απλός ψυχοθεραπευτής είμαι),
8. ούτε ο Περικλής που εχει απηυδησει ο ανθρωπος και μεχρι Πουστάρες ΤΟΥΣ έχει πει - ΕΓΩ πιο πολύ προς τον Αρχι-Μήδη μοιάζω),
9. αλλά ούτε και η ΤΙΝΑ (δικιά ΣΑΣ είν’ αυτή η τραβεστί, προβοκάτορας μεν αλλά γκαφατζού μεγάλη η έρμη - την βάλανε σαν δόλωμα για να δημιουργούν καταστάσεις αντιπαράθεσης και έντασης αλλά φαίνεται από μακριά ότι είναι αχάπαρη!),
10. και ούτε και ο Βλάχος (εγώ ναι μεν είμαι χώρκατος αλλά έχω ευγενικούς τρόπους – βρίζω με το γάντι) ...

Anef_Oriwn
Σάββατο 29/8/2009 – 3:37 μ.μ.

Ρωξάνη είπε...

Άνευ Ορίων! (Πραγματικά..)
ΕΓΩ ισχυρίστηκα ότι εσύ είσαι η Αμαδρυάδα;;;!! Ίσα ίσα αν μπεις στον κόπο και ξαναδιαβάσεις αυτά που γράφτηκαν θα δεις ότι εγώ λέω πως κάτι τέτοιο ΔΕΝ μπορεί να ισχύει..Ακόμα λίγο σε αυτό το μπλοκ και θα γράφω και γω με κεφαλαία ;)
Αν δεν ζητήσεις συγγνώμη -αν μη τι άλλο για το βιαστικό σου διάβασμα-θα πρέπει με τη σειρά μου κι εγώ να αμφιβάλω για πολλά και πρώτα πρώτα για τη σοβαρότητά σου.

Και δεν με λένε "(Η)λιόδεντρη ούτε Ηλιόδεντρη). Αν εσύ ειρωνεύεσαι κάποιον που δεν σε ειρωνεύτηκε ποτέ, τότε...

αιολος είπε...

Αγαπητή/έ Αμαδρυάς πάντα γράφω σαν Αίολος (ποτέ ανώνυμα)

Μπουλκές!

http://ignatios100.blogspot.com/2009/05/blog-post_15.html

Για την 4η Αυγούστου!

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=151288&hilit=%CE%A0%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%9D%CE%9F%CE%A1%CE%98%CE%A9%CE%A3%CE%97

Για τον Εμφύλιο (1946-1949) θα σου βάλω τον διάλογο του Ζαχαριάδη με τον "τούρκο":

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=145416&p=1774867&hilit=%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%B1+%CF%81%CE%B5+%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF#p1774867

Όλα αυτά που σου βάζω είναι υπό την επιρροή του πιό κάτω τραγουδιού:

http://www.youtube.com/watch?v=YGNjQXztf1Q&feature=related

αιολος είπε...

Ρε "σύντροφοι" είναι αλήθεια αυτά;

http://www.apoellas.com/main/article.php?id=2-8-3

αιολος είπε...

Επ ευκαιρία γι αυτό έχετε να πείτε τίποτα :

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή του σε στρατόπεδο, στο Ελαζίγκ της κεντρικής Ανατολίας, όταν ο επικεφαλής αξιωματικός ανάγκασε έναν από αυτούς να κρατήσει επί ώρες στα χέρια του απασφαλισμένη χειροβομβίδα, ως τιμωρία επειδή αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια σκοπιάς, γράφει σήμερα η εφημερίδα Taraf.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο άτυχος φαντάρος κατάφερε να κρατήσει στα χέρια του τη χειροβομβίδα περισσότερο από τέσσερις ώρες, αλλά τελικά αυτή εξερράγη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον ίδιο και άλλους τρεις στρατευμένους.

Ο αξιωματικός, ο οποίος είχε αφαιρέσει την περόνη έφυγε, λέγοντας στους στρατιώτες ότι θα αποφάσιζε εκείνος το πότε θα γυρνούσε. Όπως δήλωσαν εκ των υστέρων στρατιώτες που επέζησαν, κανένας από τους νεαρούς φαντάρους δεν γνώριζε πώς να ασφαλίσει τη χειροβομβίδα χωρίς την περόνη.

Το περιστατικό που αναφέρθηκε μόλις σήμερα, σημειώθηκε πριν από δέκα ημέρες.

Anef_Oriwn είπε...

Ηλιόδεντρον
[Το “(Η)λιόδεντρη” και το “Ηλιόδεντρη” ΔΕΝ ήταν ειρωνεία, αλλά χαριτολογήματα... Αποσύρονται όμως αφού ενόχλησαν!]

Οφείλω να παραδεχτώ ότι ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. Μετά την παρατήρηση ΣΟΥ [η εντονότητα της φαίνεται κι από την προσφώνηση “Άνευ Ορίων! (Πραγματικά..)”, (ξανα)διήλθα όλα τα τελευταία σχόλια και διαπίστωσα ότι το συγκεκριμένο επίμαχο απόσπασμα του δικού ΣΟΥ σχολίου το είδα (και το διάβασα) αλλιώς και λανθασμένα ... Είτε γιατί το διάβασμα ΜΟΥ ήταν βιαστικό, είτε λόγω μιας λανθάνουσας προκατάληψης που δημιουργεί το ένστικτο της αυτοάμυνας όταν το ΑΤΟΜΟ δέχεται ποικίλες και πολλαπλές (κι ΑΔΙΚΕΣ) προσωπικές επιθέσεις το διάβασα λανθασμένα ...

ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ (ΚΑΘΑΡΗ) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ (απάντηση προς τον Τασσικό): “Φίλε Τασσικέ, θα διαφωνήσω μαζί σου ότι ο Άνευ και η Αμαδρυάδα είναι το ένα και το αυτό πρόσωπο. Από τον τρόπο της γραφής τους. Και γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ την ανάγκη για κάτι τέτοιο...”

Anef_Oriwn
Σάββατο 29/8/2009 – 6:41 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι προς τιμή σου Anef που απολογήθηκες στον/στην Ηλιόδεντρον.
Εν φανερόν ότι εδκιάβασες πολλά βιαστικά τα όσα έγραψε τζαι γι΄αυτό επαρερμήνευσες το νόημα.
Ο/η Ηλιόδεντρον, όπως είδα που τα σχόλια που έγραψε, εσεβάστηκεν τη συζήτηση τζαι το blog τούτο τζαι συνέβαλε στο να γίνει ένας διάλογος, έστω τζαι αν είχε σε κάποια θέματα διαφορετικές απόψεις.
Εν πολλά σημαντικό να λαλεί κάποιος συγνώμη τζαι τιμά σε ιδιαίτερα.
Ακομμάτιστος

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

@ Άνευ
Με το πρόσχημα της προστασίας των Τ/κ από τα εγκλήματα των Ελλήνων (που αναφέρεις και εσύ) εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα
1. Οι δολοφόνοι πρέπει να πληρώσουν αν υπάρχουν. Και αφού ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι υπάρχουν σημαίνει έχει στοιχεία. Γιατί δεν τους στέλνει στην δικαιοσύνη αν όντως έχει τα στοιχεία αυτά;
2. Ενωτικοί υπάρχουν αρκετοί. Απλά πλέον φοβούνται ότι θα χαρακτηριστούν εξαιτίας των πράξεων στο όνομα της Ένωσης από κάποιους κατά το παρελθόν.
3. Το πρόβλημα το πρώτο δεν είναι να τα βρουν οι Έλληνες με την τουρκική μειονότητα. Το πρώτο πρόβλημα είναι της παρουσίας του Τουρκικού στρατού και των εποίκων στο βόρειο μέρος του νησιού.
4. Το αν ήταν έποικοι ή όχι οι "εκλογείς" μπορείς να το δει
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1005948
5. Από την στιγμή που αρκετοί Τ/κ έχουν πάρουν ταυτότητα και διαβατήριο μπορεί να οργανώσει με αυτούς πραγματικές εκλογές η Κυπριακή Δημοκρατία και να εκλέξουν τον ηγέτη τους. Εξάλλου ο "συμπατριώτης" Ταλάτ δεν αποδέχεται την υπηκοότητα της ΚΔ.
6. Πολιτική ισότητα υπάρχει μεταξύ των πολιτών όχι μεταξύ κοινοτήτων κλπ. Απορία προς εσένα που το παίζεις αντιρατσιστής: Είναι ρατσιστικός ή όχι ο συνταγματικός φυλετικός διαχωρισμός ναι ή όχι;
7. Ισχύει η απορία του 6#.
8. Αν ανατρέξεις στην προσωπική ιστοσελίδα του ψευτοϊστορικού μπορεί ο καθένας να δει το δεύτερο άρθρο σχετικά με το θέμα που στην ουσία ενώ λέει ότι πρέπει να προσφύγουν οι συγγενείς στο ΕΔΑΔ στην συνέχεια ρίχνει την ευθύνη στην ΕΦ γιατί βρισκόταν στην περιοχή!!! Οπόταν και πάλι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Aμαδρυάς είπε...

Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να πω τι διαπιστώνω απ τη συζήτηση εδώ_και στα άλλα μπλογκ, όπου οι γνωστοί-άγνωστοι Ανώνυμοι παρεμβαίνουν: Από καιρό,όποιος παρακολουθεί τις παρεμβάσεις τους, διαπιστώνει πως σχετίζονται άμεσα με όσα τεκταίνονται στον πολιτικό, δημόσιο βίο και στο χώρο των ΜΜΕ. Ότι προκειται για μεθοδευμένη, συντονισμένη, οργανωμένη προσπάθεια των εθνικιστικών κύκλων, να οξύνουν τον εθνικιστικό παροξυσμό, να πλήξουν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια πολιτών που υποστηρίζουν ιδέες αντίθετες, αντιρατσιστικές, αντισοβινιστικές, την ιδέα της λύσης-επανένωσης μέσω της ΔΔΟ.

Ταυτόχρονα βέβαια αυτό συνάδει με τον αντίστοιχο πολιτικό ρόλο των κομμάτων και των κύκλων ευρύτερα του απορριπτισμού ,τον εθνικιστικό λόγο που οξύνεται, τη διαστρέβλωση και την κινδυνολογία όσον αφορά τις εν εξελίξει συνομιλίες και την κινδυνολογία. Οι κύκλοι αυτοί δε διστάζουν να ανασύρουν και το πρωτόγονο όπλο του κομμουνισμού και του κινδύνου που γενικώς διατρέχει η πατρίς από τη διακυβέρνηση του κόμματος που θεωρούν κομμουνιστικό.(προσωπικά αμφιβάλλω περί αυτού, γιατί η πολιτική και τακτική του κόμματος αυτού στην Κύπρο, παραπέμπει περισσότερο σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης).Επισημαίνω απλώς ότι οι κύκλοι αυτοί,στην προσπάθειά τους να τορπιλλίσουν κάθε ευκαιρία λύσης,δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και προπαγάνδα της περιόδου του ψυχρού πολέμου, πρωτόγονη δηλαδή και εκτός σύγχρονης εποχής, που οδηγεί κατευθείαν στην πώλωση, και ακυρώνει τον πολιτικό διάλογο, τη σκέψη και την πολιτική κρίση.Μπορεί να οδηγεί και στη βία ακόμη.

Παρεμβάσεις που βλέπουμε στο διαδίκτυο, στα μπλογκς, και στο παρόν μπλογκ, εκεί κατατείνουν. Δεν προέρχονται από απλούς πολίτες οι οποιοι προβληματίζονται, διατυπώνουν άποψη, με έντονο ή λιγότερο έντονο τρόπο ,και που πάντως επιχειρούν να κάνουν διάλογο. Κάποιοι χαμηλής πολιτικής κουλτούρας, και γενικότερης, απλώς συνοδοιπορούν και ασχημονούν σε τέμπο κερκίδας. Και ασφαλώς με αυτά δεν αναφέρομαι σε συνομιλητές που εκφράζουν διαφορετική άποψη και με τα επιχειρήματα τους-πειστικά ή μη- μπαίνουν σε διάλογο πιστεύοντας στην αξία του και όχι με πρόθεση να..."ταπώσουν"(ας μου επιτραπεί η έκφραση) και να ταπεινώσουν τον...αντίπαλο ή να παίξουν το πολιτικό παιχνίδι κάποιων.

Θεωρώ πως ο Ανώνυμος, ο οποίος παρενέβη και μονοπώλησε την παρούσα συνομιλία,[κι εγώ, αντικειμενικά έκανα κατάχρηση, πράγμα που κούρασε αφάνταστα, πιστεύω, τους επισκέπτες, μόνο και μόνο και απ΄τη μακροσκελή μορφή των σχολίων, και από το γεμάτο μίσος και εμπάθεια και αιμοδιψία περιεχόμενο], είχε ένα στόχο: Αποτελεί τη συνειδητή προσπάθεια φασιστικών κύκλων, να παρέμβουν με όλους τους τρόπους στην πολιτική ζωή,όπως θεωρούν,με μόνο σκοπό να φανατίσουν, να εξάψουν μίση και πάθη με βάση την ιστορία και την πολιτική παρελθόντων δεκαετιών, και να παρεμποδίσουν τη δύσκολη προσπάθεια προς τη λύση. Καλλιεργούν κινδυνολογία, αντι-αριστερά σύνδρομα, στοχεύοντας να συσπειρώσουν μέσω της πώλωσης, τον κόσμο που αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός,αλλά δεν ταυτίζεται με την ακροδεξιά,και τον ρατσισμό-σοβινισμό της, ούτε διακατέχεται από ψυχώσεις και αντιαριστερά σύνδρομα,και να τον στρέψουν κατά της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού, προωθώντας τη διχοτόμηση.

Μόνο έτσι ερμηνεύω την παρέμβαση του Ανώνυμου εδώ-αναφέρομαι ΕΙΔΙΚΑ σ΄αυτόν και όχι σε όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στο...κατά δύναμη τον ακολούθησαν ή τον ανέχτηκαν με τη στάση ίσων αποστάσεων.Επαναλαμβάνω ότι θεωρώ πως πρόκειται για άτομο ανήκον σε φασιστικό πολιτικό σχηματισμό ελληνικό, τύπου ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή, (παρότι μη νεαρός, όπως συνάγεται) και εκφραστής συγκεκριμένων εντύπων, όπως Στόχου, εκδοτικών τύπου Νέα Θέσις, ιστοτόπων τύπου egersis και e-grammes,μέσο που ανήκει στο "Ελληνικού Μετώπου", [ακροδεξιού κόμματος που στις εκλογές του 2004 πήρε ο1%, και έκτοτε προσχώρησε στο ΛΑΟΣ] .

Μ

Aμαδρυάς είπε...

Μια απλή ματιά σ΄αυτά αρκεί για να δούμε ΟΛΗ την επιχειρηματολογία που παρέλασε εδώ για τον εμφύλιο και την Αριστερά, με το ίδιο ύφος, το ίδιο λεκτικό, την ίδια υστερία,ψυχροπολεμικοτητα, ρατσισμό και μίσος κατά πάντων και την ίδια επικίνδυνη, για τα δημοκρατικά ήθη, ρητορική. Πρόκειται για πολιτικούς χώρους που εκφράζουν μίσος ακομη και για το δεξιό χώρο της Ν.Δ και την πολιτική του, που νοσταλγούν τη χούντα, το φασισμό και τα εθνικά ξεκαθαρίσματα και είναι υπέρ της φυσικής εξόντωσης των μεταναστών. Πρωταγωνιστούν συχνά σε πογκρόμ εναντίον τους στις φτωχογειτονιές τους, με πρόσφατη την επίθεση και πυρπόλησή τους σε υπόγειο-εκκλησία τους στο κέντρο της Αθήνας, και πιο πριν την οργανωμένη επιχείρηση εναντίον τους στη περιοχή Αγίου Παντελεήμονα ,στην Αχαρνών στην Αθήνα, όπου με λοστούς και φτυάρια κ.α μέσα, επιτέθηκαν μαζικά στις πολυκατοικίες που ζουν. Το Λάος καλούσε με προκηρύξεις του στην..."εκδήλωση". Το είδαμε και στο διαδίκτυο.

Αν, λοιπόν, η ακροδεξιά και οι ιδεολογικοί της καθοδηγητές προσπαθούν να παρέμβουν στην Κυπριακή πολιτική ζωή, αυτό είναι επικίνδυνο και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε εμείς οι πολίτες και οι οργανωμένοι φορείς. Πρέπει να το σκεφτούν καλά τα κόμματα εκείνα και τα ΜΜΕ που συμπλέουν σε τέτοιες ακραίες τακτικές και σεγοντάρουν και μπλογκς που δε διστάζουν να υιοθετούν τόσο ακραίες τοποθετήσεις και να κάνουν αυτόν ύπουλο πόλεμο φθοράς, με βάση οπλοστάσιο της ακροδεξιάς.

Περιττό να πούμε πως π.χ πως το κάλεσμα στην εκδήλωση μίσους για το Γράμμο-Βίτσι,(που μας πέφτει λίγο μακριά) το κάνουν το ΛΑΟΣ και η νεολαία του,η ...Βασιλική Ένωση Ελλάδος(!!), ο "Αντικομμουνιστικός Σύνδεσμος Λάρισας" ,κλπ. Όλη η φασιστική μειοψηφία του ελλαδικού χώρου! Κανένα κόμμα δεξιό, αριστερό, σοσιαλιστικό, οικολογικό κλπ! Δε θέλω να επανέλθω στο θέμα του εμφυλίου,που ως θέμα και προκλητικό είναι, με την έννοια του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, λόγω των τρομακτικών συνεπειών του, και αφορά άμεσα το νεότερο ελληνισμό και κάθε άνθρωπο . Δεν εξαντλείται όμως εδώ και δεν έχει πια νόημα, με την τροπή που πήρε η συζήτηση.

Θέλω μόνο να πω πως δεν μπορεί να ιδωθεί, αν κανείς δε μελετήσει όλη τη διαδικασία δημιουργίας των δομών αυταρχικού-αντιδραστικού κράτους, που ξεκίνησε με την 4η Αυγούστου και που οικοδομήθηκε μετά τη Βάρκιζα, τις διώξεις των ΕΛΑΣιτών, που απελευθέρωσαν με τον τιτάνιο αγώνα τους την Ελλάδα, την ώρα που η ακροδεξιά συνεργαζόταν με τον κατακτητή. Και ακολούθως, νομιμοποιώντας και υπογράφοντας την πρωτοκαθεδρία της Αγγλίας στα ελληνικά πράγματα, αναθέτοντάς την στο Σκόμπυ,επιχειρήθηκε, ανάγοντας τις παρακρατικές-πλέον- οργανώσεις σε κράτος, να εξοντωθεί η Αριστερά, για να εξαλειφθεί ο ρόλος της στην κοινωνική-πολιτική τροχιά της Ελλάδας στο μεταπολεμικό κόσμο. Kαι ακολούθως το κράτος με τους Αμερικανούς, την οικονομική και στρατιωτική στήριξή τους, με την αεροπορία και τις ναπάλμ, επιδόθηκαν στο ξεκαθάρισμα του Δημοκρατικού Στρατού, δολοφονώντας και πλήθος αμάχων. Χωρίς γνώση αυτών δεν μπορεί να κατανοηθεί ο εμφύλιος: Οι Αριστεροί δεν είχαν άλλη επιλογή, δεν τους αφέθηκε: Ή θα διώκονταν, θα εκτελούνταν, ή θα αναζητούσαν ασφάλεια: είτε στις πόλεις, κρυβόμενοι, στην παρανομία, είτε στο βουνό. Έτσι ξεκίνησε ο εμφύλιος. Δεν τον επιδίωξε η Αριστερά.Αναγκάστηκε.

Και επειδή τέθηκε και το θέμα(απ΄το Ηλiόδεντρο ) των βιβλίων,και το πόσο διαφορετική βιβλιογραφία μπορεί να επικαλεστεί η μια ή η άλλη πλευρά,ερώτημα εκ πρώτης όψεως εύλογο,λέω πρώτα και κύρια πως τέτοια πολύπλοκα ιστορικά ζητήματα, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται απ΄τη σκοπιά της προπαγάνδας. Ναι , υπάρχει βιβλιογραφία, που είναι ,άλλη έγκυρη, άλλη μονόπλευρη, άλλη μισή και υπάρχει και η καθοδηγούμενη από κομματικούς φορείς βιβλιογραφία, που έχουν στόχο τη δικαίωση της πολιτικής μιας παράταξης, μέσω της ιστορίας. Άρα, η προσέγγιση της αλήθειας μπορεί να γίνει αν επιλέξει κανείς εκείνη τη βιβλιογραφία, που στηρίζεται σε πρωτογενείς πηγές, σε συστηματική μελέτη και έρευνα, η οποία ακριβώς διασταύρωσε πηγές, έγγραφα, μαρτυρίες, και με επιστημονική μεθοδολογία, και όχι με πολιτικές στοχεύσεις, κατέληξε σε συμπεράσματα.

Αμαδρυάς είπε...

Μπορώ να γράψω σελίδες για όσα γράφτηκαν πιο πάνω, να δείξω ότι δε λέγεται η αλήθεια, ή σε άλλα λέγεται μισή. Ή ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις που αναφέρονται υπαρκτά γεγονότα,ξεκομμένα από το πλαίσιο της ιστορικής στιγμής που διαδραματίστηκαν, δεν μπορούν να ερμηνευτούν, κι έτσι παρουσιάζονται με σκοπιμότητα, με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Και για το Λιτόχωρο, και για το Γράμμο-Βίτσι και για την ΟΠΛΑ κλπ, κλπ,και να κάνω σκάνιγκ σελίδες ολόκληρε της ιστορίας των δολοφονιών, της τρομοκρατίας, των βιασμών κλπ, κλπ, των Ταγμάτων Ασφαλείας, ΤΩν ΜΑΥ, της βασιλικής Χωροφυλακής, με ονόματα, στοιχεία, χρονολογίες.Και ειδικά στην Πελοπόννησο, στην οποία αναφέρεται ο κονδυλοφόρος Ανώνυμος, με copy-paste σελίδων από τα πιο πάνω μέσα Μα τι νόημα θα είχε; Ο συγκεκριμένος Ανώνυμος υπηρετεί φασιστικά κέντρα.

Ας πάμε στη βιβλιογραφία, λοιπόν, για όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει : Αντίθετα με o,τι ισχυρίστηκε ο Ανώνυμος ότι άναψε το copy-paste,γιατί είναι μια εύκολη διαβολή αυτό, το διάβασμα και η αναζήτηση είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που θέλουν να έχουν αυτόφωτη και τεκμηριωμένη άποψη- και πέρα από την βιβλιογραφική πρόταση του Αίολου, προτείνω: (Η βιβλιογραφία είναι απέραντη. Προτείνω μια βασική)

-Ιστορία της Αντίστασης,1940-45 Συλλογικό έργο,Εκδ."αυλός", 6 τόμοι -Μανώλη Γλέζου,Εθνική Αντίσταση 1940-45,εκδ. Στοχαστής, 2 τόμοι
-Πέτρου Ρούσου, Η Μεγάλη Πενταετία -Γιώργου Μαργαρίτη, Ιστορία του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου 1946-1949, εκδ. Βιβλιόραμα, 2 τόμοι

Και κάποια λογοτεχνικά, όχι απλώς γιατί αναφέρονται στην περίοδο της Κατοχής, Αντίστασης και εμφυλίου, αλλά πρόκειται για εξαιρετικά έργα, με λογοτεχνικά-αισθητικά κριτήρια: Φυσικά κι εδώ ο κατάλογος είναι ατέλειωτος, προτείνω κάποια που προσωπικά με συγκλόνισαν:

-Μενέλαου Λουντέμη, Οδός Αβύσσου αριθμός 0, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
-Γιώργου Μιχαηλίδη,η τριλογία: Μύηση ,Λαβύρινθος, Έξοδος, εκδ.Καστανιώτη
-Δήμητρας Πέτρουλα, Πούναι η μάνα σου μωρή, εκδ. Κέδρος

Και κλείνω για το θέμα, με τις τελευταίες σελίδες του "Πούναι η μάνα σου μωρή", της Δήμητρας Πέτρουλα, ξαδέρφης του δολοφονημένου απ την ακροδεξιά το 1965, αγωνιστή Σωτήρη Πέτρουλα, απ το Μοναστήρι Μεσσηνίας, στη Πελοπόννησο όπου η Χ εξόντωσε χιλιάδες ανθρώπους, αριστερούς ή συγγενείς τους, ακόμα και μικρά παιδιά, γυναικόπαιδα,εφαρμόζοντας τις μεθόδους της Κουξ-Κλουξ Κλαν. Οι Χίτες σκότωσαν τη μάνα, και μικρά αδέρφια και θεία και ξαδέρφια, με φρικτό τρόπο, μπροστά στα μάτια της, μες το σπίτι της, όταν ήταν 4 χρονών. Ο κατάλογος των δολοφονημένων Πετρουλαίων,περιλαμβά
νει 43 άτομα Στο βιβλίο της γράφει μόνο όσα θυμάται η ίδια και όσα στοιχεία συγκέντρωσε πήρε από άλλους.

Γράφει: .."τη ζωή τους τη χαρίσανε όπου εκείνοι πιστεύανε πώς έπρεπε...Σε μένα,όμως είτε ήθελα είτε όχι, αφήσανε το σκοτωμό τους...μια πολύτιμη και συνάμα βαριά κληρονομιά... Τί θα την κάνουμε αυτή μας την βαριά κληρονομιά; Mέτρο να μετράμε το μίσος; Aίμα να ποτίζουμε την εκδίκηση; ή ΜΑΧΗΤΗ Ακούραστο και Φύλακα Ακοίμητο της ΕΙΡΗΝΗΣ; ...οι νεκροί πεθαίνουν μονο σαν τούς ξεχνάμε.Κι εγώ,σίγουρα,ώς να κλείσω τα μάτια μου,έχω σκοπό να τούς κρατάω γερά,δυνατά ζωντανούς...Μαζί τους δίνω τίς μάχες μου.Κι αν καμιά φορά κουράζομαι και κινδυνεύω να σωριαστώ,αυτοί όλοι με σηκώνουνε στα χέρια τους.Με κρατάνε όρθια...

* Σωτήρης Θ Πέτρουλας 1965
* Μιχάλης Πέτρουλας 1950
* Βασίλης Πέτρουλας 1948 (Μάχη των Καλαβρύτων)
* Σωτήρης Ν Πέτρουλας 1948(Φυλακές Σπάρτης)
* Παναγιώτα Πέτρουλα 1948
* Αλεξάνδρα Πέτρουλα 1947
* Μηλιά Πέτρουλα 1947
* Ποτούλα Πέτρουλα 1947 (16 ετών)
* Πέτρος Πέτρουλας 1947(15 ετών)
* Ελισσάβετ Πέτρουλα 1947
* Παναγ.Π Πέτρουλας 1947
* Κωστας Πέτρουλας 1947
* Νίκος Πέτρουλας 1947
* Αντώνης Πέτρουλας 1947
* Ξανθίππη Πέτρουλα 1946 20/1(17 ετών)
* Πανώρια Πέτρουλα 1946 20/1(30 ετών)
* Καλλιόπη Πέτρουλα 1946 20/1(12 ετών)
* Χριστοφίλη Πέτρουλα1946 20/1(14 ετών)
* Μαριγούλα Πέτρουλα 1946 20/1(45 ετών)
* Παναγιώτα Πέτρουλα 1946 20/1
* Γιώργος Πέτρουλας 1946 20/1

Αμαδρυάς είπε...

" ...θυμάμαι πως η γυναίκα είχε πεί πώς ένα χέρι έξεχε απ τα χώματα,μόλις κατακαθίσανε απο τις βροχές το Γενάρη του '46.Ποιό χέρι άραγε;Ποιό απ΄όλα τα χέρια; Kάτω απ΄το χώμα,μες στα σταυρωμένα χέρια τους κρατάνε της καμπάνας το σχοινί. Προσμένουνε την ώρα προσμένουν να σημάνουν την Ανάσταση... ...ποιό άραγε απ'τα χέρια βιαζότανε να σημάνει την Ανάσταση ψάχνοντας της καμπάνας το σχοινί;Ποιό χερι άραγε; Tης Μάνας,της Φιλίτσας,του θείου Γιώργη,της θείας,της Πίπης,της Πανωραίας; Δεν ήρθε ακόμα,μάνα μου, ψυθιρίζω, η Ανάσταση.Δεν ήρθε,Φιλίτσα μου,θεία-Γιώργαινα,Πανώρια,Πίπη,θείε Γιώργη... Μ 'ακούτε; Δεν ήρθε ακόμα η ΑΝΑΣΤΑΣΗ..."

Υ.Γ. Θα αντιπαρέλθω όλες τις υβρισίες και τις προσβολές που δέχτηκα εγώ, ο φιλοξενος οικοδεσπότης και όσοι διαφωνούν με τους Ανώνυμους. Πολύ γελοία θεωρώ την ταυτοπροσωπία που ο Ανώνυμος επιχείρησε, μεταξύ μου και Άνευ!Ε, όχι και τόση φτώχεια επιχειρημάτων πια και τόση υπόσκαψη!

Το "Αχ Κερύνεια μάνα μου" ,Αίολε ευχαριστώ που μου το αφιερώνεις. Με συγκινεί ιδιαίτερα, γιατί τυγχάνει, ξέρεις, να είμαι και πρόσφυγας. Όχι απ΄ την όμορφη πόλη της Κερύνειας, μα όλες οι πατρίδες όμορφες κι αγαπημένες είναι! Κι επειδή εγώ δε θέλω άλλες χαμένες πατρίδες, γι αυτό είμαι υπέρ της λύσης-επανένωσης και κατά της διχοτόμησης-Τουρκοποίησης. Και υπέρ κάθε αγώνα που στοχεύει σ΄αυτό. Και αν ,πέρα από τον τυφλό φανατισμό, που κάνει τους ανθρώπους να μην μπορούν να συναισθανθούν συναισθήματα, θέλω να σου πω, τελείως ανθρώπινα, πως για μένα, μετά την εισβολή, δεν υπαρχει άλλος σκοπός ζωής, παρά η οριστική άρση αυτής της αδικίας που κατέστρεψε πατρίδα και ζωές-και τη δικιά μου και της οικογένειάς μου.Και δικαίωση είναι να μη χαριστεί η μισή Κύπρος στην Τουρκία, στο όνομα ανέφικτων πια στοχεύσεων, για ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος ή διχοτομικων στοχεύσεων για αμιγές ελληνικό κράτος αλλά μισό, με το άλλο μισό Τουρκικό.

Και πάλι συγγνώμη απ τον Άνευ, που επανήλθα, μετά τα ανακεφαλαιωτικά του σχόλια. Και για την τεράστια έκταση!!

Ενωτικέ και Ανώνυμε γράφαμε ταυτόχρονα.

Ανώνυμος είπε...

Αμαδρύας κάνε αυτές τις συζητήσεις με τους φίλους σου, μην μας ταλαιπώρεις εμάς, η βρες ένα περιόδικό, εφημερίδα να αρθρογραφείς παρά να μας αραδιάζεις ένα κατεβάτο και να χάνουμε και το νόημα και την ουσία...

Ανώνυμος είπε...

Ανευφυάς,

Μιας και ξεκίνησες τις απολογίες, ίσως να θέλεις να απολογηθείς και στο Βάσο Λυσσαρίδη που τον καθύβρισες, αλλά και στον κυπριακό λαό και στα θύματα της εισβολής και της κατοχής γενικότερα, για τις προσβλητικές γι' αυτούς αναρτήσεις σου.

Επίσης στους ανυποψίαστους ανήλικους που διάβασαν τις πορνογραφίες σου στις 9/7.

Αφού έκανες την αρχή...

Τασσικός

Αμαδρυάς είπε...

Διευκρίνιση:

Το Μ ξεκάρφωτο κάτω απ σχόλιο μου των 10:36, ξέφυγε απ την αρχική λέξη του επόμενου 'Μια απλή...', μετά που το έκοψα στα δυο...
































μ

Anef_Oriwn είπε...

Αμαδρυάδα,

Κανένα πρόβλημα για τις μακροσκελείς παρεμβάσεις ΣΟΥ ... Είναι καθ’ όλα περιεκτικές και διαφωτιστικές, δείχνουν άνθρωπο μελετημένο που μιλά με επιχειρήματα κι όχι με χαρακτηρισμούς κι αφορισμούς ... Συγκλονιστικά τα όσα αναφέρεις για την οικογένεια Πέτρουλα ... Σ’ ευχαριστούμε!

*********
Ανώνυμε (ώρα 11:39 μ.μ.),
Όταν θα γενείς συν-διαχειριστής αυτού του Blog (ή θα κάνεις δικό ΣΟΥ blog) τότε να καθορίζεις ή να υπαγορεύεις στους άλλους τι θα γράφουν και πόσο μεγάλες θα είναι οι παρεμβάσεις τους ... Για την ώρα αν ΔΕΝ σου αρέσει τι “αραδιάζει” η Αμαδρυάς ή αν σε κουράζουν γιατί δεν μπορείς να τα παρακολουθήσεις γιατί αποτελούν (κατ’ εσένα) κατεβατό, μπορείς πάραυτα να πιάσεις τα πουρκιά ΣΟΥ τζιαι να ασιχτιριστείς!

**********
Κολλημένε Ανώνυμε Τασσικέ,
Τα πιο πάνω ισχύουν και για ΣΕΝΑ!
Και προσωπικά έχω τη δύναμη να απολογούμαι για τα τυχόν λάθη μου – όχι για την κριτική μου που κάνω στους “Θεούς” της κυπριακής πολιτικής όπως τον Λυσσαρίδη ή σε πουριτανές (ψευτο)θεούσες σαν και ΣΕΝΑ! Καιρός είναι και ο ίδιος ο Λυσσαρίδης να αναλογιστεί γιατί σήμερα έχει γίνει η παντιέρα και το γλάμπουρο κάθε επίγονου της ΕΟΚΑ Β΄, του Γρίβα και της ελληνικής χούντας!

Anef_Oriwn
Κυριακή 30/8/2009 – 00:30 π.μ.

Anef_Oriwn είπε...

ΕΝΩΤΙΚέ 13,
Σε σχέση με τα όσα σχολιάζεις στην παρέμβαση σου θα καταπιαστώ ΜΟΝΟ με το σημείο 6 και βασικά γιατί αποφαίνεσαι ότι το “… το παίζω αντιρατσιστής ...”. Δεν θα προσπαθήσω να ΣΕ διαψεύδω, απλώς θα εκφράσω τις απόψεις ΜΟΥ για το θέμα της ρατσιστικότητας της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ... [ Με τα υπόλοιπα ΔΕΝ θα καταπιαστώ, όχι γιατί συμφωνώ μαζί ΣΟΥ ή γιατί απαξιώ, αλλά καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά (χάος ολόκληρο) στις μεταξύ ΜΑΣ προσεγγίσεις, ΔΕΝ βλέπω το λόγο να σπαταλώ χρόνο και φαιά ουσία για τέτοια ζητήματα ... Διερωτούμαι μάλιστα (με τις θέσεις που καταθέτεις) αν κατοικείς ή/και αν ζεις στην Κύπρο... Για τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όμως, οφείλω να πω δυο κουβέντες ...

Κατ’ αρχάς αγαπητέ ΕΝΩΤΙΚέ 13, η πολιτική ισότητα (στις Ομοσπονδίες) είναι μεταξύ Ομόσπονδων πολιτειών – στην προκειμένη περίπτωση όπως κι αλλού (ας πούμε στο Βέλγιο) οι Ομόσπονδες πολιτείες εκφράζουν (εθνικές) κοινότητες.
Σίγουρα η εξασφαλισμένη δικοινοτικότητα δηλ. οι εξασφαλισμένες (κοινοτικές ή εθνικές) πλειοψηφίες σε κάθε ομόσπονδη πολιτεία μπορεί αν ειπωθεί ότι αποτελούν ένα είδος ρατσισμού ή εθνικής διάκρισης (και γιατί τις δύο κοινότητες) – γιατί περιορίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης ... Το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης δεν νομίζω ότι θα περιορίζεται ενώ το δικαίωμα της περιούσιας (ακίνητης) ΔΕΝ με απασχολεί γιατί τούτο αποτελεί μια καθαρά ατομικό-ιδιοκτησιακή κατάσταση κύριο γνώρισμα του καπιταλιστικού συστήματος, η οποία μάλιστα αποτελεί και την εγγενή αιτία για πάμπολλα πρόβλημα (και δημιουργεί και τις βασικές δυσκολίες για την επίλυση του κυπριακού). Προσωπικά θεωρώ ότι οι εγγυημένες πλειοψηφίες είναι ένα μεταβατικό στάδιο για την εφαρμογή Ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης στην Κύπρο. Τούτο υπαγορεύεται από τα (σημερινά) τετελεσμένα που δημιούργησε τόσο η τουρκική εισβολή όσο και ο προγενέστερος διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων. Και είναι αναπόφευκτος λόγω του ότι οι συνομιλίες διεξάγονται στη βάση της διατήρησης των ατομικο-ιδιοκτησιακών σχέσεων (στην παραγωγή, στο εμπόριο και στις επιχειρήσεις) δηλ. του καπιταλιστικού συστήματος όπου παντού πρυτανεύει το ατομικό συμφέρον και στην προκειμένη περίπτωση η αντιπαλότητα (για επικυριαρχία) μεταξύ ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού κεφαλαίου. Αυτή τη διαχωριστική (ή αν προτιμάς ρατσιστική κατάσταση) θα την αλλάξουν οι ανάγκες της αγοράς, δηλ. η αναγκαιότητα για περαιτέρω καπιταλιστική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση και για μια ενοποιημένη (καπιταλιστική) αγορά ή/και οι κοινωνικοί αγώνες που αναπόφευκτα θα ενώσουν ελληνοκύπριους και τουρκοκυπρίους εργαζόμενους (και χαμηλά αμειβόμενους) και θα δημιουργήσουν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση των αστικών ελευθεριών! Άραγε ο σημερινός διαχωρισμός (που επέβαλε η τουρκική εισβολή) ΔΕΝ είναι ρατσιστικός και μήπως η συνέχιση του ΔΕΝ οριστικοποιεί περαιτέρω τη διχοτόμηση;

**********

Υ.Γ.: Άσχετο: Ο Κοτσόλης έκανε τες διακοπές τους στην Κύπρο – καιρός να πάει σπίτι ΤΟΥ!!! Έχουμε τζι’ άλλους για τη θέση του πορτάρη!

Anef_Oriwn
Κυριακή 30/8/2009 – 00:30 π.μ.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

@Άνευ
Ο μη σχολιασμός στα όσα λέω μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα.

Στο μοναδικό σχόλιο που κάνεις το γεγονός ότι ζητάς δικοινοτικότητα δηλαδή συνταγματική φυλετική διάκριση είναι ρατσιστικό. Είναι ένα Κυπριακό άπαρντχαϊντ.

Για το θέμα του Βελγίου που ανάφερες δεν απαγορεύει κανένας την ελεύθερη περιουσία των πολιτών του κράτους όπως γίνεται στην Κύπρο. Ούτε υπάρχουν εκ περιτροπής προεδρίες κλπ.

Ίσως μου πεις και για το σύνταγμα του 1960. Και αυτό ήταν δικοινοτικό δηλαδή ρατσιστικό και για αυτό τον λόφο κατέρρευσε.

Τέλος θα σου αναφέρω ότι το μοναδικό κράτος που είχε ΔΔΟ διαλύθηκε σε δύο κράτη. Αυτό θέλουμε και στην Κύπρο;

Anef_Oriwn είπε...

ΕΝΩΤΙΚέ 13,

Κι “… ο μη σχολιασμός στα όσα [ΕΓΩ] λέω μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα ...” [ποικιλοτρόπως]. Όπως ας πούμεν το ερώτημα μου “… Άραγε ο σημερινός διαχωρισμός (που επέβαλε η τουρκική εισβολή) ΔΕΝ είναι ρατσιστικός και μήπως η συνέχιση του ΔΕΝ οριστικοποιεί περαιτέρω τη διχοτόμηση;”

Anef_Oriwn
Κυριακή 30/8/2009 – 9:35 π.μ.

dokisisofi είπε...

Ευχαρίστησες τους όλους εκτός από εμένα και τον Ακέρας! Και εγώ ήμουν η μόνη που έμεινα κοντά στο θέμα του ποστ!!!
Ακέρας, ΄παρεπιπτόντως ακόμα να μου απαντήσεις. Απάντησες μόνο στην Ηλιόδεντρον. Έτσι για την ιστορία δλδ...( κάποιοι δεν ξεχνούν)

dokisisofi είπε...

Όσο γι' αυτό που λες και κομπάζεις, ότι έχεις "φοινικικές καταβολές" νομίζω μαρτυρεί πολλα ( και μην μου επικαλεστείς χιούμορ, δεν μας έχεις συνηθίσει)

Ανώνυμος είπε...

Σε γνωρίζω από την κόψη
Του σπαθιού την τρομερή,
Σε γνωρίζω από την όψη
Που με βια μετρά τη γη.

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
Των Ελλήνων τα ιερά,
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Anef_Oriwn είπε...

@ Dokisisofi,
Η εκτίμηση για το χιούμορ (των άλλων) είναι υποκειμενική κατάσταση ...

Αμαδρυάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ρωξάνη είπε...

Άνευ Ορίων
ευχαριστώ κι εγώ για την απάντησή σου!

αιολος είπε...

Και εμένα η καταγωγή μου προσφυγική είναι Μ Ασία (πατέρας) , Αν Θράκη (μητέρα), έχω ένα να σου πω τον τούρκο ή τον νικάς και καθαρίζεις ή συνενόηση μαζί του δεν γίνεται και μη περιμένεις επιστροφή στην πατρίδα σου χωρίς στρατιωτική νίκη.

Αλλάξτε την λογική της επαιτείας φτιάχνοντας στρατό και μαχητικό πνεύμα.

Ανώνυμος είπε...

"Ανώνυμε (ώρα 11:39 μ.μ.),
Όταν θα γενείς συν-διαχειριστής αυτού του Blog (ή θα κάνεις δικό ΣΟΥ blog) τότε να καθορίζεις ή να υπαγορεύεις στους άλλους τι θα γράφουν και πόσο μεγάλες θα είναι οι παρεμβάσεις τους ... Για την ώρα αν ΔΕΝ σου αρέσει τι “αραδιάζει” η Αμαδρυάς ή αν σε κουράζουν γιατί δεν μπορείς να τα παρακολουθήσεις γιατί αποτελούν (κατ’ εσένα) κατεβατό, μπορείς πάραυτα να πιάσεις τα πουρκιά ΣΟΥ τζιαι να ασιχτιριστείς"!

Αυτή είναι η απάντηση σου πελλόνευρικε άνεφ σε μια επισήμανση κάποιου? Ρε δεν ζούμε σε καθεστώς ο καθένας θα λέει ότι θέλει πολιτισμένα και ΕΣΥ δεν έχεις κανένα δικαίωμα να λες κάποιου ασίχτιρ εκτός αν είναι συγγένεις σου πρώτου βάθμου,
Αν θέλεις διάγραψε με δεν έχω πρόβλημα αλλά δυστυχώς για σένα θα δουν πόλλοι πριν το δεις εσύ τι ανθρωπάκι είσαι!
Κομματόσκυλλα κολλήμενα μυαλά!!!

Anef_Oriwn είπε...

Πιο πάνω διαγράψαμε, κατα λάθος, σχόλιο της φίλτατης Αμαδρυάδας ... Απολογούμαστε και το επαναφέρουμε:

“Ο/Η Αμαδρυάς είπε...
Τασσικέ,

Από φαντασία μπίτι! Ο τασσισμός (;!) την κουτσουρεύει φαίνεται.
Μην κάνεις το γλωσσοπλάστη όταν μιλάς γι ανθρώπους.Γιατί κινδυνεύεις και συ να σε πουν Τασσοανώνυμο ή τίποτ΄άλλο.Κι άντε να βρεις άκρη μετά.

Αμαδρυάς, αυτοπροσώπως.
Κυριακή, Αύγουστος 30, 2009 12:31:00 μμ”

Αμαδρυάς είπε...

Ανώνυμε,

Εγώ πρώτη ζήτησα συγγνώμη για τις μακροσκελείς παρεμβάσεις.Κι όχι μια φορά μόνο.

1ο .Βλέπω όμως ότι ξεχνάς ποιος ξεκίνησε κατεβατά εκτός θέματος και μας πήγε στον ελληνικό εμφύλιο. Με τον Ανώνυμο δεν εκνευρίστηκες; Δεν ταλαιπωρήθηκες και δεν έχασες το νόημα;'Η θάπρεπε να μείνουν αναπάντητες οι διαστρεβλώσεις του, που πίστεψε ότι γίνονται εύκολα, αφού στην Κύπρο δε γνωρίζουν και πολλοί τις λεπτομέρειες του εμφυλίου;

2. Νόμιζα ότι είσαι οπαδός του διαλόγου,αλλιώς γιατί να μπαίνει κάποιος σ΄ένα μπλογκ, αν δεν έχει να καταθέσει άποψη; Πώς λοιπόν, με στέλλεις "να τα συζητήσω με τους φίλους μου αυτά";

3. Την πρόταση για περιοδικό ή εφημερίδα, θα τη σκεφτώ. Δεν είναι άσχημη. Μου δίνεις ιδέα!