Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Ανάρτηση 53η (παλαιστινο-ισραηλινή και γενοκτονική) – Στρατόπεδο συγκέντρωσης “Gaza Camp”!

Αντί για ευχές για την αναμενόμενη σε λίγες ώρες Νέα Χρονιά, πάμε γι’ αλλά, τραγικά, θλιβερά και καταθλιπτικά που συμβαίνουν στη γειτονιά μας μερικές δρασκελιές πιο κάτω.

Ο νταής της γειτονιάς (λέγε τον “κράτος του Ισραήλ”) βγήκε και πάλι σεργιάνι και κάνει επιδειξη δύναμης βομβαρδίζοντας ανελέητα και σκοτώνοντας αδιάκριτα (μέχρι τώρα κοντά 400 άτομα μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά). Το αίμα τρέχει στην Γάζα όπως το νερό. Κι αυτό γιατί δήθεν η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία. (Έτσι έχει παρουσιαστεί στο σύνολο σχεδόν του διεθνούς τύπου).

Όμως σύμφωνα με την έγκυρη και ιστορική εφημερίδα του Ισραήλ "Haaretz", την εξάμηνη εκεχειρία παραβίασε μονομερώς το Ισραήλ, ανατινάζοντας ένα τούνελ και «ζητώντας την ίδια στιγμή από την Αίγυπτο να αποτρέψει την Χαμάς από επιθέσεις». Εξαιτίας αυτής της επίθεσης η Χαμάς στις 19 Δεκεμβρίου του 2008 ανακοίνωσε ότι δε θα επιδιώξει την ανανέωση της εξάμηνης εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί με το Ισραήλ μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου και είχε λήξει επίσημα τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.

Την περασμένη Κυριακή 28 του μηνός η ίδια εφημερίδα συνόψιζε την κατάσταση ως εξής σε ένα άρθρο ανάλυσης:
“1,5 εκατομμύριο ανθρώπινα όντα, οι περισσότεροι απόκληροι κι απελπισμένοι πρόσφυγες ζουν σε μια γιγαντιαία φυλακή - εύφορο έδαφος για ένα νέο γύρο αιματοχυσίας. [σημ.: στρατόπεδο συγκέντρωσης λεω εγώ]. Το γεγονός ότι η Χαμάς μπορεί να το παρατράβηξε με τις ρουκέτες της δεν αποτελεί δικαιολογία για την ισραηλινή πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες, για την οποία της αξίζει να φαει στο πρόσωπο ένα ιρακινό παπούτσι”.

Εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τη Λωρίδα της Γάζας (από την Βικιπαίδεια):

Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί ένα κομμάτι γης κατά μήκος της Μεσόγειου θάλασσας μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος αλλά διεκδικείται από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης. Μετά την Μάχη για την Γάζα τον Ιούνιο του 2007, μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, η περιοχή κυβερνάται ντε φάκτο από την Χαμάς.
Η περιοχή πήρε το όνομά της από την κύρια πόλη Γάζα. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ράφα και η Καν Γιουνίς.
Είναι μια λωρίδα γης δίπλα στη Μεσόγειο θάλασσα μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, με συνολική έκταση 360 τετρ. χιλιομέτρων και πληθυσμό ενάμιση εκατομμύρια Άραβες.

Σχόλιο:

Μπορείτε να αναλογιστείτε για μια στιγμή πόσο είναι το μέγεθος αυτής της έκτασης (της λωρίδας γης) των 360 τετρ. χιλιομέτρων; Σκεφτείτε μια έκταση γης από τη πόλη της Λάρνακας λόγου χάριν μέχρι την Αγία Νάπα που να έχει πλάτος περίπου 10 χιλιόμετρα δηλ. από την παραλία της Δεκέλειας μέχρι το Δασάκι της Άχνας. Έμενα δεν το χωράει ο νους μου πως μπορούν να ζουν εκεί πέρα άνθρωποι. Στην ουσία η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου ζουν (τρόπος του λέγειν) τσουβαλιασμένοι, εγκλωβισμένοι και αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο (ούτε πλοίο δεν μπορεί να πλησιάσει) ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι και μάλιστα συχνότατα χωρίς τα στοιχειώδη για τη διαβίωση τους (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, νερό, ηλεκτρικό); (Παρεμπιπτόντως τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ότι αναστέλλουν τη διανομή τροφίμων στους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας επειδή τελείωσαν οι προμήθειες!!!).
Πληροφοριακά (και πάλι) να αναφέρω (για όσους δεν έκαναν την απλή αριθμητική πράξη) ότι η πυκνότητα του πληθυσμού στην Γάζα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι 4167 άνθρωποι!!! Σκέττη κονσέρβα (κονσερβοκούτια)!
Συγκριτικά να σημειώσω ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Κύπρο είναι 93 κάτοικοι ανά τετρ. χιλιόμετρο, για το Ισραήλ 313, για την Μάλτα, που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης μόλις 1270, για την Κίνα, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου 139, η Μπανγκλαντές μια από τις πολυπληθέστερες και πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου μόλις 1100!!!
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΑΖΑ!!!
Και μετά κάποιοι λενε μα και το Ισραήλ δέχεται επιθέσεις!

Σημείωση:

Οι σχετικές συνθήκες του ΟΗΕ προβλέπουν ότι ένας λαός που βρίσκεται υπό κατοχή έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, ακόμη και ένοπλα, για την απελευθέρωση του. Και σύμφωνα με όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα Παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται υπό Ισραηλινή κατοχή.

Απορία 1η:
Έστω κι αν η Χαμάς (που είναι και φασίζουσα και φονταμενταλιστική και άκρως θρησκευτική και δεν την παω) ξεκίνησε πρώτη τις επιθέσεις (πράγμα που δεν έγινε σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz), δεν είχε δικαίωμα να το κάνει με βάση τους διεθνείς νόμους αφού είναι και η εκλεγμένη ηγεσία των παλαιστίνιων;

Απορία 2η:
Γιατί σχεδόν σε κανένα ρεπορτάζ ή ανάλυση (κι εδώ στην Κύπρο ακόμα) δεν αναφέρεται στο ότι το 2006 η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές στις παλαιστινιακές περιοχές (στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη);

Όπως έχει ήδη αναλυθεί στο Tvxs, (link: http://www.tvxs.gr/v2444),
“… η ισραηλινή επίθεση δεν έχει καθόλου να κάνει με τη προστασία των πολιτών του Ισραήλ. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίδειξη εθνικιστικής πυγμής από τη κυβέρνηση εν όψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, αλλά, και με την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπάρακ Ομπάμα. Το Τελ Αβίβ δεν τον εμπιστεύεται όπως τον Μπους και φοβάται ότι ίσως ξεκινήσει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, στις οποίες αναγκαστικά θα έπαιζε ρόλο και η Χαμάς.
”Οι ισραηλινές επιδρομές δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα πριν ακόμη αναλάβει ο νέος αμερικανός πρόεδρος, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία ή να γίνει με τους όρους που επιθυμεί το Ισραήλ, χωρίς δηλαδή σοβαρό Παλαιστινιακό αντίπαλο. Ήδη ο πρόεδρος των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, Μαχμούτ Αμπάς (ο οποίος ανάλαβε την εξουσία, μετά από ένα πραξικόπημα, που ενορχήστρωσαν Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, επειδή δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2006) ταυτίστηκε με το Ισραήλ ρίχνοντας την ευθύνη στην Χαμάς που δεν άκουσε τις “νουθεσίες” του για αυτοσυγκράτηση…”.


Κατ τ’ άλλα ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το 2009!!!
Ευχές για ότι καλύτερο και πρώτα απ’ όλα για τους Παλαιστίνιους!


Anef_Oriwn
Τρίτη 30/12/2008


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Άνευ,

ξέχασες να αναφέρεις ότι μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών, η λωρίδα της Γάζας έγινε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς. Επίσης, το τούνελ, στο οποίο αναφέρεται το άρθρο της "Χααρέτς", δημιουργήθηκε από τη Χαμάς για τη μεταφορά πυρομαχικών στη Γάζα (εν καιρώ εκεχειρίας...) και γι αυτό το ανατίναξαν οι Ισραηλινοί. Μπορείς να το παρουσιάσεις όπως θέλεις, αλλά η βία ξεκίνησε από τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η αφορμή στους Ισραηλινούς να επιτεθούν και γι αυτό επιρρίπτει ο Αμπάς ευθύνες στη Χαμάς. Καμία αραβική χώρα δεν υποστηρίζει την τυφλή βία που επέλεξε η Χαμάς. Μόνο το Ιράν κι η Χεσμπολάχ του Λιβάνου παρουσιάζονται ετοιμοπόλεμοι.

Αγαπητέ Άνευ,

η απορία σου εδώ...

"Απορία 1η:
Έστω κι αν η Χαμάς (που είναι και φασίζουσα και φονταμενταλιστική και άκρως θρησκευτική και δεν την παω) ξεκίνησε πρώτη τις επιθέσεις (πράγμα που δεν έγινε σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz), δεν είχε δικαίωμα να το κάνει με βάση τους διεθνείς νόμους αφού είναι και η εκλεγμένη ηγεσία των παλαιστίνιων;"

...είναι άκρως επικίνδυνη. Αν νομίζεις ότι θα λυθεί το πρόβλημα διά της βίας, λανθάνεσαι. Δεν έχει το δικαίωμα να επιτίθεται η Χαμάς, όπως δεν το έχει ούτε το Ισραήλ. Κι εμείς ως Κύπριοι έχουμε "αδικηθεί" από την Τουρκία, αλλά προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε ειρηνικά για την εξεύρεση λύσης. Εξάλλου, η Χαμάς δεν υπολογίζει καθόλου τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει τους Παλαιστίνιους της Γάζας με τους ανούσιους λεωνταρισμούς της. Γιατί δεν έχει πρόβλημα το Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης; Γιατί η Αίγυπτος δεν ανοίγει τα σύνορα με τη Γάζα; Επειδή, αγαπητέ Άνευ, οι μετριοπαθείς Άραβες κι οι γνωστικοί Παλαιστίνιοι, επιθυμούν να συνομιλήσουν, με απώτερο στόχο την ειρήνευση και τη συνθηκολόγηση. Αυτός είναι ο σωστός ο δρόμος και κανένας άλλος.

Επ' ευκαιρίας, μεταφέρω μερικά σημαντικά στοιχεία από μία απάντηση μου σε σένα χθες/σήμερα στο ιστολόγιο μου.

***

"Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού είναι η λάθος απάντηση. Αν καταφέρουν να εξουδετερώσουν τη Χαμάς, θα εμφανιστούν στο προσκήνιο οργανώσεις όμοιες της Αλ-κάιντα, οι οποίες αναμένουν εδώ και καιρό να πάρουν σειρά. Δεν πρόκειται επανατοποθετηθεί τόσο εύκολα στη Γάζα η κυβέρνηση της Φατάχ του Αμπάς. Σε περίπτωση (έμμεσης) ήττας του Ισραήλ (όπως συνέβηκε και πριν δύο χρόνια με τη Χεσμπολάχ στο Λίβανο), θα ενδυναμωθεί η Χαμάς και οι θέσεις της θα γίνουν πιο αδιάλλαχτες. Ούτε λόγος να γίνεται για συνομιλίες ειρήνευσης πια. Φαύλος κύκλος!

Επαναλαμβάνω ό,τι έγραψα και στην ανάρτηση:
Αυτή τη στιγμή όμως, προέχει η άμεση κατάπαυση του πυρός, οφείλει να δοθεί ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αιματοχυσία.

Δε θεωρώ ότι με αδικείς με τις προσωπικές σου τοποθετήσεις, αγαπητέ Άνευ, είσαι ελεύθερος να διατυπώνεις τις απόψεις σου, όπως κι εγώ. Θεωρώ όμως, ότι με αδικείς όταν ισχυρίζεσαι, ότι
“προβάλλω και την άλλη άποψη (την καθεστωτική του Ισραήλ) και παρουσιάζω τα γεγονότα (πολύ επιφανειακά) λες και τώρα ξεκίνησαν”.
Αυτό είναι λάθος! Προβάλλω αποκλειστικά τη δική μου άποψη, η οποία είναι απόρροια μελέτης και πέρα από αυτό, σε κανένα σημείο δεν ανέφερα ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν τώρα ή χθες…

Και τα πυρά συνεχίζονται…Αυτή τη στιγμή, αναμφίβολα θρηνούν οι Παλαιστίνιοι τα περισσότερα θύματα. Μην εκλαμβάνεις, σε παρακαλώ, τις απόψεις μου για το δικαίωμα ύπαρξης του εβραϊκού λαού στη Μέση Ανατολή, ως υποστήριξη των χειρισμών της κυβέρνησης του Ισραήλ. Σήμερα διαδήλωναν στα Ιεροσόλυμα, Άραβες και Εβραίοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ εναντίον της βίας και του πολέμου. Αν οι φωνές τους ήταν περισσότερες, θα επισκίαζαν τους φανατικούς κι από τις δύο πλευρές και θα μπορούσαν να ιδρύσουν δύο κράτη και να ζήσουν πλάι-πλάι, η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, ως φιλήσυχοι γείτονες. Αλλά, αυτές οι φωνές είναι (ακόμη) πολύ λίγες, δυστυχώς…

Υ.Γ. Η πληθυσμιακή υπεροχή των Αράβων αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ δε θα σωθεί ούτε από την πυρηνική, ούτε από την οικονομική του ισχύ. Οι πραγματικοί ηττημένοι σε αυτή την υπόθεση είναι οι Εβραίοι. Γι αυτό επιμένω, ότι τα φαινόμενα απατούν…"

***

Καλή Πρωτοχρονιά σε σένα και την οικογένεια σου.

Ανώνυμος είπε...

νασαι καλα που τα εβαλες ετσι συναμενα..

η αθλιοτητα της ισραηλιτικης επιθεσης εν βαθυτερη φιλε μου..ενεν μονο οτι το ισραηλ εξεκινησε την συγκρουση με την ανατιναξη του τουνελ..στην ουσια η γαζα εν υπο πολιορκια για μηνες.. τουτοι οι αθρωποι φυτοζουν πολιορκημενοι τζαι περνα καθε λλιον στα ψιλα των ειδησεων η ανακοινωνση διεθνων οργανωσεων παροχης βοηθειας οτι ελειψαν οι προμηθειες..οποτε χαλαρωνει λλιον τον αποκλεισμο το ισραηλ η η αιγυπτος [αλλη αθλιοτητα τζηνη]..μπαινει κανενα φορτιο τζαι κλειουν τους παλε..
οποτε η εκεχειρια ιντα νοημα εισιεν; το ισραηλ με τις ηπα εξεκινησαν εναν πολεμο εναντια στην περιοχη διοτι εκερδισεν η χαμας τες εκλογες.. εν καλες οι εκλογες θωρεις αλλα μονο αμα κερδιζουν τζηνοι που θελουν οι ηπα τζαι το ισραηλ..εν οπως τα ανθρωπινα δικαιωματα τζαι την ευαισθησια στον ρατσισμο - 100 νεκροι που επιθεση αυτοκρονιας ας πουμεν εν τρομοκρατια, ενω 300 νεκροι που βομβαρδισμο εν αυτοαμυνα οπως ειπεν τζαι ο τσεχος υπεξ σαν γνησιος υποτακτικος...

αλλα ακομα τζαι τουτη η αναφορα στο οτι ουσιαστικα το ισραηλιτικο κρατος εσυνεχιζεν τον πολεμο με τον αποκλεισμο εν ελλειπτικη..το εγκλημα της γαζας εν ιστορικο..η υπαρξη της γαζας σαν "στρατοπεδου ανθρωπων" εν η ζωντανη μνημη του εγκληματος που συνεχιζεται για 50 χρονια..τουτοι οι αθρωποι στιβαγμενοι σε ενα κομματουιν γης εν τζαι ιστορικη μνημη αλλα εν τζαι μια βομβα που κινδινευκει να εκραγει..τζαι προς το ισραηλ τζαι προς την αιγυπτο..ινταλως εννα ζησουν τουτα τα πλασματα;
οποτε βομβαρδιζουν τους τζαι απειλουν με το αερα του δολοφονου που θωρωντας την εξουσια του να παρακμαζει πυροβολα εν αποστασεως αοπλους..ειτε για να ανατρεψουν την χαμας ειτε για να "πειθαρχησουν" [νομιζουν οι ανοητοι - εν εμαθαν ακομα που το φιασκο του λιβανου τζαι του ιρακ] την ανθρωπινη οργη που εν προιον του ιστορικου εγκληματος τζαι του γεωγραφικου στιβαγματος σε ετσι χωρο...
ναι εν μπορει η ιστορια να παει πισω..αλλα να αρνησαι να προχωρησεις; να διαιωνιζεις το εγκλημα; αν δεν μπορεις να πεις ενα συγνωμη, τουλαχιστον να αναγνωρισεις το δικαιωμα στην ζωη των απογονων των θυματων του εγκληματος..

οποτε υπαρχει τζαι η αλλη πληγη.. το θυμα του 40-45 [στην ευρωπη για να μεν ξιχανουμεν] σαν θυτης τωρα στην μεση ανατολη [βολικη ρατσιστικη μετατοπιση, τζαι για τουτον εβουρησεν τζαι ο τσεχος να δωσει διαπιστετηρια]...η ηθικη αθλιοτητα μιας κοινωνιας [της ισραηλιτικης] που εσιει βουλιαξει στο επιπεδο του να θελει γαιμα για την ψηφοφορια..γιατι ναι..αμα ο ολμερτ ανακοινωσε την επιθεση διπλα του ηταν η λιβνι τζαι ο μπαρακ..καμνουν τους νταηες για να ξεχαστει στο φιασκο του λιβανου..τζαι να κερδσουν ποντους απεναντι στην ακροδεξια του νετανιαχου..
τζαι εν αντρεπουνται να τα δικαιολογουν τουτα ουλλα με τον δευτερο παγκοσμιο, την σφαγη των εβραιων στα στρατοπεδα συγκεντρωσης..
η ηθικη αθλιοτητα της πλειοψηφιας [γιατι υπαρχουν τζαι οι αντιστασεις] της ισραηλιτικης κοινωνιας που εμαθεν να ζει με το θεαμα γαιματος των αλλων σαν συμβολο της δικης της ασφαλειας, η να σιωπα, εν ισως το ιδιο τραγικο ηθικα με τα πτωματα των παλαιστινιων..τουτα εν τα αποτελεσματα του υστερικου εθνικισμου που στραβωνει τον κοσμο..που μαθαινει να σιωπα τζαι να δικαιολογα ακομα τζαι το εγκλημα..γιατι "κινδυνευκει" μισσιμου..ετσι εμαθεν,ετσι παραπγαλιζουν τα μμε..

αλλα το γεωπολιτικο παιχνιδι μαλλον εν τζαι ευρυτερο - περα που τες εκλογες..σαν να μαχουνται οντως να κατασκευασουν μιαν κριση για τον ομπαμα..τζαι αν εν τουτον, εισιεν ηδη προαναγγελθει που τον μπαιτεν [τον αντιπροεδρο]...

να δουμε ομως τζαι τες δυναμικες της αντιδρασης στις αραβοφωνες χωρες..ηδη η αιγυπτος εβιωσεν την περασμενη ανοιξη μια μιτσιαν εστω εξεγερση..τζαι οι ανταποκρισεις λαλουν οτι εγιναν [τζαι παρανομες εννοειται] διαδηλωσεις στην σαουδικη αραβια...
ο φοος του ιπταμενου παπουτσιου λαλεις;

saladin [σαν περαστικος]

Aceras Anthropophorum είπε...

Με όσα γράφεις φίλε συμφωνώ. Διαφωνώ με αυτά που δεν γράφεις. Εξιμπέρτεψες πολλά γλήορα με την Χαμάς λαλώντας απλά ότι δεν σου πάει. Τζιαι οι κασάπηες του Ισραήλ εν εκλελεγμένοι αν το βάλεις έτσι. Οι κασάπηες της Χαμάς εν εν (τζιαι) για να επιβάλλουν την εξουσίαν τους πας τους Παλαιστίνιους που πέμπουν τα φανατικά μέλη τους στον τάφον;

Anef_Oriwn είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Σ’ ΟΛΟΥΣ!!!

Λεμέσια, Saladin (Περαστικέ) & Aceras,
Σας ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις σας. Θα κάνω κάποια σχόλια κάποια άλλη στιγμή.
Για την ώρα θα αναδημοσιεύσω (από τον σημερινό “Πολίτη” link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=844414&-V=articles&-p), ένα άρθρο (μεταφρασμένο από την GUΑRDΙΑΝ) του Τάρικ Άλι* για το θέμα με τίτλο ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ:

“Η επίθεση στη Γάζα, το έδαφος για την οποία προετοιμαζόταν εδώ και έξι μήνες, σχεδιάστηκε κυρίως για να μπορέσουν τα κόμματα εξουσίας να θριαμβεύσουν στις εκλογές του Ισραήλ. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι δεν είναι τίποτα παραπάνω από τροφή σε μια κυνική εκλογική αναμέτρηση των κομμάτων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, παρότι γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η επίθεση στη Γάζα προετοιμαζόταν, κάθονται πίσω και παρατηρούν, όπως ακριβώς στην περίπτωση του Λιβάνου το 2006. Η Ουάσινγκτον, όπως είναι και η θέλησή της, κατηγορεί τους συμπαθούντες της Χαμάς Παλαιστινίους και οι Ομπάμα και Μπους τραγουδούν μαζί τον ύμνο της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC). Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, αφού παρακολούθησαν την ανάπτυξη των δυνάμεων, την πολιορκία, τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στη Γάζα, τη δολοφονία αμάχων και τα λοιπά, πείστηκαν ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες ήταν αυτές που "προκάλεσαν" το Ισραήλ και τελικά κάλεσαν τις δύο πλευρές να σταματήσουν τη βία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η σκοροφαγωμένη δικτατορία του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και οι αγαπημένοι Ισλαμιστές του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα δεν έκαναν ούτε καν μια συμβολική κίνηση, όπως να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ. Η Κίνα και η Ρωσία δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της κρίσης. Είναι πιθανόν, λοιπόν, το αποτέλεσμα αυτής της απάθειας των αξιωματούχων και η απόρροια αυτής της τελευταίας επίθεσης να είναι ένα ξέσπασμα των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο και η αύξηση των μελών αυτών των οργανώσεων που η Δύση υποστηρίζει ότι μάχεται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.

* Ο Τάρικ Άλι είναι λογοτέχνης, ιστορικός, δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και ακτιβιστής του αντιπολεμικού κινήματος. Έχει συγγράψει δεκάδες βιβλία μερικά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Εξαιρετικά είναι τα βιβλία του “Ο Μπους στη Βαβυλωνία – εκδόσεις “Άγρα” 2004 και “Η σύγκρουση των Φονταμενταλισμών” – εκδόσεις “Άγρα” 2003.

Anef_Oriwn
Τετάρτη (Πρωτοχρονιά) 1/1/2009 – 2:13 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Λύκοι θα υπάρχουν οσο θα υπάρχουν πρόβατα.
Η σκέψη μας είναι αυτη τη στιγμή στον κατατρεγμένο Παλαιστινιακό λαό που για μια ακόμη φορά στενάζει κάτω απο την εβραική τρομοκρατία υπο την παγκόσμια ανοχή.
Αντι να πίνουμε και να χορεύουμε ας σταματήσουμε το ολοκαύτομα.
ΛΥΚΟΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΑΤΑ.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητή Λεμέσια,
Αγαπητοί Aceras & Περαστικέ Saladin,

Σας χαιρετώ!

Και η σφαγή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Γάζα καλά κρατεί! Απ’ ότι μεταδόθηκε στις ειδήσεις ξεκίνησε ήδη και χερσαία (πολεμική) επιχείρηση (εισβολή στην ουσία) από πλευράς ισραηλινών στην Γάζα. Κατά τ’ αλλά το Ισραήλ αμύνεται!

******
Όπως έχω ξαναπεί η θρησκευτικο-ιδεολογικές πολιτικές και πρακτικές της Χαμάς δεν με εκφράζουν καθόλου. Οι μέθοδες αυτές δίνουν σίγουρα την ευκαιρία σε πολλούς (που φοβούνται το θρησκευτικό και δη τον ισλαμικό φονταμενταλισμό) να κρατούν ίσες (ή σχεδόν ίσες) αποστάσεις από τους αντιμαχόμενους αδικώντας στην ουσία και καταφανώς τους Παλαιστίνιους. Κάποιοι μάλιστα, όπως ο Κώστας Κωνσταντίνου στον “Πολίτη” μέσα από μια σειρά ακραίων προσεγγίσεων και δια της μεθόδου της ατόπου απαγωγής καταρρίπτει το “μύθο του καλού εξτρεμισμού” (link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=844657&-V=columns). Στην πράξη (αυτή τη φορά) ο “πελλός” (το ισραηλινό φασιστικό και ρατσιστικό κράτος) ήβρεν τον “αντίπελλον” του (την Χαμάς) ή για να παραφράσω και λίγο τα λόγια του ΑΝΤΙΛΥΚΟΥ (από ένα τραγούδι του Σφακιανάκη) ο ένας λύκος βρήκε ένα άλλο λύκο αλλά ξεδόντη! Όμως όπως όλα τα φαινόμενα (ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά) έτσι κι αυτές οι εξελίξεις πρέπει να τις εξετάζουμε διαλεκτικά (σφαιρικά και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων γεγονότων καθώς και το ιστορικό υπόβαθρό τους – κι αυτό το λέω πιο πολύ για τον φίλτατο Aceras).

Μήπως (διερωτούμαι) τον (ισλαμικό) φονταμενταλισμό της Χαμάς και τη θέση τους για εξόντωση/διάλυση του κράτους τον υποθάλπει ή τον παράγει και αναπαράγει ο φονταμενταλισμός του εβραϊκού κράτους; Εμένα προσωπικά δεν το χωρεί ο νους μου (φαίνεται είναι μικρός σε όγκο) πως “ζουν” ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι σε 360 τετρ. χιλιόμετρα γης χωρίς τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα και νερό! Δεν είναι τυχαίο που η Χαμάς απέκτησε τόση λαϊκή υποστήριξη και δύναμη ανάμεσα στους Παλαιστίνιους τα τελευταία χρόνια (και κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας. Και φίλτατε Aceras ένα από τα βασικά προβλήματα ίσως να βρίσκεται και στο γεγονός ότι ούτε οι μεν ούτε οι δε αναγνωρίζουν αλλήλους ως εκλεγμένους!
Επίσης δεν είναι τυχαίο, αγαπητή Λεμέσια που οι καλούμενες «γνωστικές φωνές» ακούγονται αποκλειστικά από τη Δυτική όχθη (όπου έχει αναδειχθεί από τους κόλπους της Φατάχ μια καθεστωτική παλαιστινιακή κοινωνική τάξη που εκπροσωπούνται πολιτικά από τον Αμπάς).

Προσωπικά δεν βλέπω (δυστυχώς) διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Η καταστολή και η καταπίεση (από πλευράς Ισραήλ) μπορεί προσωρινά να κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα αλλά συντομία τούτα και πάλι θα δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες. Εκείνο που θα αποπυροδοτούσε την εκρηκτική κατάσταση ή θα απάμβλυνε το φονταμενταλισμό των Παλαιστινίων και κατ’ επέκταση και την επιρροή της Χαμάς θα ήταν θαρραλέες και ριζοσπαστικές κινήσεις από πλευράς Ισραήλ (προς όφελος των Παλαιστινίων) αλλά δεν βλέπω να γίνονται. Οι νταήδες πάντα λειτουργούν αλαζονικά και ετσιθελικά.

Πριν κλείσω θα ήθελα να παραθέσω μερικά αποσπάσματα από ένα πρόσφατο άρθρο από τον “Ριζοσπάστη” που παρουσιάζουν κάποιες πτυχές της όλης κατάστασης και την άκρως τραγική θέση των Παλαιστινίων καθώς και τον ρατσιστικό χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους. (Link: http://www2.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=4885162&action).

1. “... Η ανάληψη των ηνίων της Λωρίδας της Γάζας από τη «Χαμάς», που εκτόπισε ενόπλως τη «Φατάχ» την άνοιξη του 2006, μετατρέπει αυτομάτως τη γη της και τον πληθυσμό της σε πεδίο βολής του ισραηλινού στρατού. Ο ένας αποκλεισμός διαδέχεται τον άλλο, όπως και η μία αιματηρή επιδρομή ακολουθεί την άλλη. Το 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίων που ζει εκεί, οι οποίοι σε ποσοστό 70% είναι απόγονοι προσφύγων, υποχρεώνεται σε λιμοκτονία. Το Ισραήλ δε δέχεται εργάτες από εκεί στο έδαφός του, τα σύνορα κλείνουν συχνά και για τον ΟΗΕ και την ανθρωπιστική βοήθεια, η ανεργία εκτοξεύεται στο 86%. Τους τελευταίους 18 μήνες, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μιλούν για μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές στην ιστορία, με το 79,4% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, εξαρτώμενο από την ανθρωπιστική βοήθεια που δεν εισέρχεται λόγω του αποκλεισμού…”.

2. “… Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, όταν αρχίζει να ανεγείρεται το «διαχωριστικό τείχος» στη Δ. Όχθη, που υπολογίζεται ότι θα έχει μήκος 723 χιλιόμετρα, και όταν ολοκληρωθεί το 86% αυτού θα έχει κατασκευαστεί επί προσαρτημένου παλαιστινιακού εδάφους και θα εγκολπώνει προς την ισραηλινή πλευρά το σύνολο της Ιερουσαλήμ, καθώς και περίπου 385.000 εποίκους που κατοικούν στους μεγαλύτερους εποικισμούς. Κατά την προσφιλή ισραηλινή τακτική, και το τείχος «χτίζεται για λόγους αυτοάμυνας». Βέβαια, εκτός από την και εδαφική προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ και μέρους της Δ. Όχθης, θα αφήνει στον ενδιάμεσο «ουδέτερο χώρο» μεταξύ Δ. Όχθης και Ισραήλ 35.000 Παλαιστινίους.

Άλλοι 125.000 θα ζουν σε κοινότητες που θα είναι περικυκλωμένες από τρεις πλευρές από το τείχος, ενώ άλλοι 26.000 θα ζουν σε κοινότητες που θα είναι πλήρως περικυκλωμένες από το τείχος και θα εξέρχονται από αυτές με σήραγγες ή με γέφυρες! Το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από το 2004 την άμεση κατεδάφισή του, αλλά αυτό ουδέποτε έγινε, και επίσης ότι ουδείς, εκ των όσων σήμερα χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα του παλαιστινιακού λαού», δεν άσκησε πιέσεις για να γίνει, δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Δε θα πρέπει επίσης να αποτελεί έκπληξη ότι ακόμη και σήμερα αναφέρεται ως «κίνηση καλής θέλησης τεράστιας σημασίας» η ισραηλινή αποχώρηση από το εσωτερικό της Γάζας, τον Αύγουστο του 2005. Μία κίνηση, που κυνικά ο ίδιος ο Σαρόν τότε χαρακτήριζε ως συμφέρουσα «γιατί μειώνει το κόστος της στρατιωτικής παραμονής εκεί για χάρη μόνο 8.500 εποίκων», ενώ κάλλιστα ολόκληρη η περιοχή μπορεί να ελέγχεται μόνον από έξω: Δηλαδή να μετατραπεί σε μια μεγάλη φυλακή από αέρος, θαλάσσης και εδάφους …”.

Αυτά για τώρα, αλλά ίσως επανέλθω (αν υπάρξει περαιτέρω συζήτηση και ενδιαφέρον) για να καταθέσω και τις εμπειρίες μου από μια μονοήμερη επίσκεψη μου στο Ισραήλ πριν κάποια χρόνια. Μέσα από εκείνες τις εμπειρίες μέσα αποτυπώθηκε εύγλωττα και πολύ παραστατικά στο μυαλό μου η ρατσιστική φύση του ισραηλινού κράτους και η απαξιωτική κουλτούρα που καλλιεργείται στους ισραηλίτες σε βάρος των παλαιστινίων ή των αράβων πολιτών του Ισραήλ).

Anef_Oriwn
Κυριακή 4/1/2008 – 00:36 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά διαφωτιστικά, τόσο η ανάρτηση σου όσο και τα σχόλια των άλλων μπλόγγερς.
Και η συσχέτιση της κατάστασης με την νέα πολιτική έξουσία των ΗΠΑ που αναφέρει το άρθρο είναι κάτι που δεν το είχα σκεφτεί.. ακούγεται πολύ λογικό όμως. Χαίρομαι που έδωκα τον γυρόν μου

Anef_Oriwn είπε...

Keik,

Καλά έκαμες “… που έδωκες τον γυρόν μου …”. Έτσι πολλινίσκουμε τζιόλας και τα καλοκαίρια βγάζουμε και τα τραπεζάκια έξω για ούζα! Γι’ αυτό να περνάς πιο συχνά

Anef_Oriwn
Τετάρτη 8/1/2008 – 5:36 μ.μ.

Unknown είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάρτηση Άνευ. Βρήκα όμως και το σχόλιο της Λεμέσιας απόλυτα ορθολογικό-καθώς και την παρέμβαση του Aceras.

Δεν γράφω πιο πολλά, προσπαθώ να "συναξάρω" τις σκέψεις μου για το τακτικό άρθρο του Σαββάτου και το ζήτημα είναι τόσο περίπλοκο που ξεπερνά κατά πολύ φοβάμαι τις δυνατότητές μου. Προσπαθώ.

Καλή Χρονιά με Υγεία.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ Γιώργο Πίττα,

Σίγουρα “… το ζήτημα είναι τόσο περίπλοκο...”, (με πολλές παραμέτρους και πτυχές) που αν δεν το ζήσεις κι από κοντά ΔΕΝ μπορείς να συλλάβεις όλες του τις διαστάσεις του (αλλά και την τρομακτικότητα του). Όμως ομολογώ ότι συλλαμβάνω τον εαυτό μου να μην μπορεί να σκεφτεί και να λειτουργήσει «ορθολογικά» (και δεν λυπάμαι γι’ αυτό) βλέποντας (έστω και εκ του μακρόθεν) το “ματζιέλλεμα” (που λαλεί τζι’ ο Aceras) των Παλαιστινίων και δη των παιδιών!

******
(Είχα ξεκινήσει να γράφω ένα σχόλιο για κάποιο άλλο blog με θέμα το ρατσισμό του ισραηλινού κράτους και την καλλιεργεια και ανάπτυξη αντι-παλαιστινιακής ρατσιστικής “κουλτούρας” μέσα στους ισραηλίτες, όπως τα βίωσα ή τα αντιλήφτηκα μέσα από μια μονοήμερη επίσκεψη μου στο Ισραήλ πριν κάποια χρόνια – εν καιρώ σχετικής ειρήνης – αλλά βγήκε πολύ μεγάλο και μάλλον θα το επεξεργαστώ ακόμα λίγο και θα το κάνω post εδώ στο blog).

Anef_Oriwn
Παρασκευή 9/1/2009 – 4:07 μ.μ.

Unknown είπε...

Ποιός μπορεί να δει "ορθολογικά" το μακέλεμα μικρών παιδιών; Μόνο άρρωστος διανοητικά...

Το Ισραήλ, δυστυχώς, ετοιμάζει την επόμενη γενιά των φανατικών μουσουλμάνων.

Anef_Oriwn είπε...

Σ’ αυτό συμφωνάμε απόλυτα: “...Το Ισραήλ, δυστυχώς, ετοιμάζει την επόμενη γενιά των φανατικών μουσουλμάνων…”.
Σε σχόλιο μου πιο πάνω είχα πει: “... . Η καταστολή και η καταπίεση (από πλευράς Ισραήλ) μπορεί προσωρινά να κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα αλλά συντομία τούτα και πάλι θα δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες...”.

Anef_Oriwn
Παρασκευή 9/1/2009 – 7:20 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Άνευ Ορίων,
Διάβασα με ενδιαφέρον την ανάλυση σου για την επίθεση στην Γάζα: νομίζω πιάνεις την ουσία του προβλήματος όσον αφορά την γεωστρατηγική του σημασία και το παιγνίδι που παίχτηκε. Έχω 1-2 παρατηρήσεις, αλλά θέλω να σε ρωτήσω:
1. Θέλεις να το δημοσιεύσω στις Περιπέτειες Ιδεών (αν θέλεις να κάμεις και κάποιες μικροαλλάγες να γίνει update etc μέχρι την Κυριακήν νύκτα αλλά μεν αλλάξεις το size), αλλά εισηγούμαι να το δημοσιεύσεςι ονομαστικά.
2. Κάμνεις μιαν καλήν κριτική στον Κώστακη Κων/νου, μποερείς να την εσνσωματώσεις στο κείμενο σου ή να την βάλω σαν χωριστό σχόλιο.

Τα σχόλια μου αφορούν (α) την χρήση της λέξης γενοκτονία στον τίτλο σου νεμεν εκφράζει ορθά την φρίκη μασ για την κάσταση, ωστόσο προς το πάρών το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συντελείται δεν έχει φτάσει το όριο της γενοκτονίας, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον. Νομίζω ότιαξλιζει να διατηρούμε τους όρουσ για να πιάννουμεν την φύση και την έκτασην των ζητημάτων.
(β) Η κυνική χρήση αμάχων στην επίτευξη στην πολεμικών στόχων για την πολεμική μηχανή του Ισραήλ εν να είναι ο νεκροθάφτης του Ισραήλ. Δυστυχώς είναι ο πόλεμος κατά των αμάχων που παίζεται από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις - αλλά θεωρώ υπέυθυνο κυρίως το Ισραήλ γιατί αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση και το γεγονός ότι δεν λύθηκε τόσα χρόνια αλλά γιατί αυτή είναι όπωσ ορθά λέιες ο νταής τησ γειτονιάς.
Φιλικά
Νίκος Τριμικλινιώτης (nicostrim@logos.cy.net)

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ Νίκο Τριμικλινιώτη,

Σε χαιρετώ και σ’ ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόταση σου (για τη δημοσίευση στις “Περιπέτειες Ιδεών” του κειμένου της τελευταίας μου ανάρτησης (για τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα). Με τιμά ιδιαίτερα και δεν έχω καμία ένταση να γίνει η σχετική δημοσίευση. Για τυχόν άλλες παρατηρήσεις, σχόλια και άλλες λεπτομέρειες, σου θα σου στείλω email και παρακαλώ όπως μου απαντήσεις εκεί.

Anef_Oriwn
Παρασκευή 9/1/2009 – 11:26 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

@ Νίκο Τριμικλινιώτη,

Σου έχω ήδη στείλει email. Σε παρακαλώ ενημέρωσε με αν το έχεις πάρει γιατί δεν μου βγάζει σχετικό μήνυμα το δικό μου pc.

Anef_Oriwn
Παρασκευή 9/1/2009 – 11:47 μ.μ.

Aceras Anthropophorum είπε...

http://www.tvxs.gr/v2997

stalamatia είπε...

Παρόλο που είμαι υπέρ της ειρήνης και εμείς οι Κυπραίοι έχουμε (βολευτεί) και περιμένουμε ,πάλι με χρόνια με καιρούς ,πάλι δικά τους θάναι.Εν τούτις πιστεύω οι Παλαιστίνιοι είχαν κάθε δικαίωμα (και εμεις έχουμε δικαίωμα να αντιδράσουμε αλλά δεν βαριέσε)να αντιδράσουν σε κάθε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Βέβαια αυτό περίμεναν οι Ισραηλίτες για να τους αφανίσουν αλλά έχω και μια απορία οι Παλαιστίνιοι δεν ήξεραν τι θα πάθουν?(μόνο εμείς ξέρουμε?και καθόμαστε στα αυγά μας?)Απλες απορίες.Το Ισραήλ το καταδικάζω για ότι έκανε.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

ξέρω , ἔχουν περάσει πολλές μέρες ἀπό τότε πού ἔγραψες τήν ἀνάρτηση. Ἴσως ὄμως αὐτό τό λίνκ μίας ἑνότητας ἀναρτήσεων γιά τόν πρόσφατο πόλεμο στή Γάζα νά τό βρεῖς ἐνδιαφέρον -ἔστω καί ἑτεροχρονισμένα-.
Ἁπλά, καλό θά ἦταν νά δαβάσεις τίς ἀναρτήσεις ἀρχίζοντας ἀπό τήν παλιότερη ἡμερολογιακά.
Σέ χαιρετῶ!
Καί συγχαρητήρια γιά τό μπλογκ σου!

http://alloukiallou.blogspot.com/search/label/%CE%93%CE%AC%CE%B6%CE%B1