Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Ανάρτηση 46η (επίκαιρη, ποδοσφαιρική, κοινωνική και τραγουδιστική) – Αφιέρωμα σ’ όλους τους “έντιμους”!

Με αφορμή τα τεκταινόμενα (τελευταίως) στην ποδοσφαιρική “Ανόρθωση” (αλλά και στην Εκκλησία – φαίνεται εφτάσαμεν τα έσχατα του κόσμου), θυμήθηκα και αφιερώνω (από καρδιάς) τους πιο κάτω στίχους (από το άσμα - ηρωικό και σκωπτικό - του Πάνου Τζαβέλα, “Ο Κυρ Παντελής” – αποτυπωμένο στη συνείδηση μου από τα φοιτητικά μου χρόνια), σ’ όλους τους “έντιμους” (εθνικούς ευεργέτες, λαϊκίζοντες πολιτικούς, εκκλησιαστικούς σωτήρες, ποδοσφαιρικούς παράγοντες)!!!

Ο τίτλος το τραγουδιού καμία σχέση έχει με τον παραιτηθέντα Πρόεδρο της “Ανορθώσεως” Αμμόχωστου γι’ αυτό τυχόν οποιοιδήποτε συνειρμοί είναι εντελώς συμπτωματικοί! (Και προς Θεού, μη παει ο νους σας και στις συμπεριφορές Κετσπάγια).

Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι η όποια επιτυχία και δόξα στο ποδόσφαιρο (και στον αθλητισμό γενικότερα) που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο χρήμα και τον παραγοντισμό του οποιοδήποτε νεόπλουτου και μη (και αντικρίζεται με καθαρά επιχειρησιακά/εμπορικά κριτήρια), κάπου στο τέλος καταρρέει και επέρχεται η απομυθοποίηση!!!

Δυστυχώς το χρήμα αγοράζει και φθείρει τα πάντα!!!


Ο Κυρ Παντελής...

(Άσμα από τον Πάνο Τζαβέλα).

«Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έχεις κατάστημα κάπου στη γη
πουλάς εμπόρευμα,
βγάζεις λεφτά
πολλά λεφτά,
πολλά λεφτά

Τις Κυριακές πρωί στην εκκλησιά
σταυροκοπιέσαι στην Παναγιά
Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έχεις και σύζυγο, κόρη, παιδί
μοντέρνα έπιπλα, έγχρωμη tv,
τρως τροφή πνευματική.

Μακριά από κόμματα μην βρεις μπελά,
“Πατρίς, θρησκεία και φαμελιά”
Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
τι κι αν πεθαίνουνε πάνω στη γη
χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς ψωμί,
μαύροι, λευκοί ή κίτρινοι.
Ο γιος σου μοναχά να ‘ναι καλά
ν’ αφήσεις τ’ όνομα και τον παρά.

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
σκεύρωσες, σάπισες στο μαγαζί
τη νιότη ξόδεψες και την ορμή
για τη δραχμή, για το πετσί
δίπλα σου τ’ όνειρο, η ζωή και το φως
μα εσύ στο κουφάρι σου κλεισμένος εντός.

Ξέρεις πως δώσανε κυρ-Παντελή
άλλοι τα νιάτα τους και τη ζωή
να γίνει τ’ όνειρο φέτα ψωμί
να φας και ‘ συ κυρ-Παντελή;

Κι εσύ τι έδωσες κυρ-Παντελή;
Πες μας τι έκανες σ’ αυτή τη γη;
Πες μας τι άφησες κληρονομιά
που να εμπνέει τη νέα γενιά;

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έντρομε, άβουλε συ φασουλή
βρώμισες τ’ όνειρο και την ψυχή
άδειο πετσί χωρίς πνοή.

Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά
θάψτε τους έντιμους μες στα σπαρτά (*σκατά)
κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
σκουλήκι άχρηστο σ’ αυτή τη γη».

Anef_Oriwn
Τρίτη 2/12/2008

* UPDATE 5/12/2008 – Αναγκαία διόρθωση (συμπλήρωση) μετά από παρέμβαση ενός παλιού Μπλογκόφιλου!

Anef_ 5/12/2008 - 1:50 μ.μ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Xorkane egrapses
(Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι η όποια επιτυχία και δόξα στο ποδόσφαιρο (και στον αθλητισμό γενικότερα) που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο χρήμα και τον παραγοντισμό του οποιοδήποτε νεόπλουτου και μη (και αντικρίζεται με καθαρά επιχειρησιακά/εμπορικά κριτήρια), κάπου στο τέλος καταρρέει και επέρχεται η απομυθοποίηση!!!)
nomizis oti h OMONOIA tha exei diaforetiko TELOS.ospou oi omades mas stirizounte ston kathe ksipasmeno pou ginete paragontas gia na provali ton plouton tou den exoume ipothesi.tha erthi h ora pou tha ankristi gia kapio (mpori kai asimanto)logo,tha ta ksapolisi kai tha figi kai h omada paoi tou -olou.tetioi einai kai oi dikoi sas kai oi dikoi mas stin salamina oi proin kai pai legontas.GIORTI TOUS TOUTOUS PARAMONI MAS EMAS.

Anef_Oriwn είπε...

Xorkane (όποιος τζιαι να ‘σαι),
Καλωσόρισες!

Συμφωνώ μαζί σου και επαυξάνω: “… GIORTI TOUS TOUTOUS PARAMONI MAS EMAS”! Ήδη η “Σαλαμίνα” βιώνει αυτή την κατάσταση (ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τον Αλεξάντρου και τους “Amberia” – αν δεν κάνω λάθος με τ’ όνομα), ενώ αν η “ΟΜΟΝΟΙΑ” δεν παει καλά, τότε (όπως λαλεί τζιαι συ), “… h omada paoi tou –olou …”. Προσωπικά προβληματίζομαι έντονα και τις σκέψεις μου τις έχω εκφράσει και σε ανάρτηση μου εδώ στο blog μου (link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/11/42.html), καθώς και σε συζήτηση στο blog του Λινοπάμπακου (link: http://sirmastocomputer.blogspot.com/2008/11/blog-post_20.html).
Πέραν τούτου, αυτό που κατά κόρον λέω, τζιαι λαλώ (τζιαι γίνουμαι τζιαι γραφικός) η κοινωνική συνείδηση του “… kathe ksipasmenoυ pou ginete paragontas gia na provali ton plouton …”, καμιά σχέση δεν έχει με την ιστορία των σωματείων της Αριστεράς! Τζιαι αν το δούμε τζιαι που την άλλη πλευρά, για πόσο τζιαιρόν τούτοι οι μεγαλοπαράγοντες εν να βάλλουν ριάλια για να ικανοποιούν τζιαι τα καπρίτσια του κάθε Κετσπάγια ή Τούτιτς;

Anef_Oriwn
Τρίτη 2/12/2008 – 9:25 μ.μ.

Unknown είπε...

Ααααα μωρε τον Πάνο τον Τζαβέλα...

Γραμμή Σύνταγμα -Αμφιθέα Παλαιό Φάληρο, λεωφορείο αριθμός 32 (έχει καταργηθεί) στο τέλος του καλοκαιριού του 74...

Ωραία τραγούδια, ωραίος άνθρωπος.

Άλλη εποχή τόσο μακριά τόσο κοντά.

Καλη μέρα.

Ανώνυμος είπε...

ασιοϊλε..
ινταλως τον αθθυμηθηκες τον παντελη ρε ανευ;..συμπτωματικα τζαι χωρις συνειρμους α;..
αναγιωθηκαμε με αναλογους ηχους..

τωρα που περιεργεια [ερωτησα τζαι τον μαππατζιη αν εκαταλαβε]ιντα που ακριβως εγινεν..ιντα που εκαταλαβες δηλαδη;διοτι εν νεα φαση νομιζω τουτη να τραβουν στα δικαστηρια οι παραγοντες εν μεσω δοξας..οποτε η νεο φαινομενο ενι..η πολλην φαιν εσιει..
σεναρια..
1. εβαλλαν ουλλοι ριαλια τζαι αμα την εκαμαν [αρκεψεν να φκαλει η εταιρεια λεφτα μεσα που την ευρωπη] ο παντελη εθελεν να τρωει μονος του; οποτε οι αλλοι επηαν στην αστυνομια;
2. εν κατι που υπηρχεν που πριν; αλλα πως; τζαι γιατι οι αλλοι αγκριστηκαν τωρα;
3. οι αλλοι εν πιο εντιμοι οξα γυρευκουν δικον τους τροπο καταναλωσης τους κερδους;
4. τζαι καλα τουτος ο παντελης που υποτιθεται εκαρτεραν τζαι επενδυε τοσα χρονια, τωρα εφαηθηκεν να τα πιασει ουλλα μονοφατσιη;

εν νακκον παραξενη η αποτομη εκρηξη του σκανδαλου νομιζω..ενι;...

οσο για το κεφαλαιο τζαι τα σωματεια της αριστερας..ειπαμεν τα λλιον ηδη..εν τζαι το θεμα ινταλως εν να εξελιχθει η κερκιδα..διοτι οπως παει η μαππα γινεται "το" θεαμα..αρα εν να δωκουν μεσα καμποσοι..υπαρχει χωρος να διατηρηθει το γηπεδο τζαι τοπος συλλογικοτητας [μεσα που τον οποιον εν να λειτουργει τζαι η ιστορικη τζαι κοινωνικη συνειδηση] οξα εν να γινει μονο τοπος εκτονωσης υπο χειραγωγηση;
εν ηξερω γιατι αλα αθυμμιζει μου τζαι το ροκ [την μουσικη τζαι την κουλτουρα γυρον του - συναυλιες, δισκοι κλπ]..

ο γνωστος περαστικος..

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ΑΝΕΦ, κατ' ακρίβειαν ο Τζαβέλλας, όποτε τραγουδούσε το τραγούδι, στο τέλος φώναζε, "θάψτε τους έντιμους μες τα σκατά..."

Πολύ ωραία ανάρτηση.

Σε χαιρετώ.
Ο παλιός μπλογκόφιλος σου.

Anef_Oriwn είπε...

Περαστικέ,

[Παντελή ο ένας, κυρ-Παντελής ο άλλος, μυαλό είναι αυτό όπου θέλει παει και δεν θέλει και πολλά να κάνει τους σχετικούς συνειρμούς, αφού υπάρχει και η «υλική πραγματικότητα», δηλ. “εν αρχή ήταν η πράξις”, ακολούως επήλθε η σκέψις (νέα πράξη) και μετα ο λόγος – η έκφραση της σκέψης! (για να πάμε και στα της συζήτησης στο blog του Λινοπάμπακου)].

Αναφορικά με τα σενάρια που παραθέτεις για την κρίση στην “Ανόρθωσιν” Αμμοχώστου (που έχει ως αποτέλεσμα “… να τραβουν στα δικαστηρια οι παραγοντες εν μεσω δοξας ...”, η κατάσταση είναι λίγο πολύ απ’ όλα. Οπωσδήποτε έχει άμεση σχέση με την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και τα εκατομμύρια που shονόνωνται στο ποδόσφαιρο για την αγορά δόξας, (από τους νεοφανείς και νεόπλουτους ποδοσφαιρικούς παράγοντες), οι οποίοι προσπαθούν να συνδυάσουν “το τερπνόν μετά του ωφελίμου” (και λίγο ξέπλυμα χρήματος – που προέκυψε όχι κατ’ ανάγκη από εγκληματικής φύσεως πράξεις όπως λαθρεμπόριο και ναρκωτικά, αλλά ας πούμε από φοροδιαφυγή, και επειδή “εγιώ” έβαλα πολλά λεφτά τζιαι εδίουν τζιαι παραπάνω που το καράριν για προμήθειες και “εξαγορές”, τωρά που έχει κέρδος τζιαι εν πάσιν με καλά οι δουλειές μου, ας πιάσω τζιαι λλία πίσω σιορ, εχάθηκεν ο κόσμος ...) Εξάλλου έχουν και οι επιχειρηματίες τις αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις τους – ποιος εν να την κάμει καλύτερα – και ίσως να δόθηκε η ευκαιρία στο χώρο του ποδοσφαίρου και μάλιστα της “Ανορθώσεως” Αμμοχώστου, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Πάντως όλ’ αυτά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, κάποια προϋπήρχαν και ήταν σε γνώση κι άλλων – τζιαι ίσως εκαπαρτίζαν (κόρδωναν) κιόλας που τα εκάμναν τζιαι “εγελούσαν” τζιαι των άλλων ομάδων ... Αλήθεια που ευρέθηκαν τόσα εκατομμύρια τζιαι εξόφλησαν τζιαι τα παλιά χρέη της “Ανορθώσεως” Αμμοχώστου που έγιναν επί εποχής Κίκη Κωνσταντίνου (άλλος που προσπάθησε να σάσει – να αποκαταστήσει - τ’ όνομα του μέσω του ποδοσφαίρου);

Δκυό λόγια τζιαι για το “… ινταλως εν να εξελιχθει η κερκιδα …” και για το πως προδιαγράφονται τα πράματα στα σωματεία της Αριστεράς (δηλ. αν το γήπεδο θα διατηρηθεί “… τζαι τοπος συλλογικοτητας [μεσα που τον οποιον εν να λειτουργει τζαι η ιστορικη τζαι κοινωνικη συνειδηση] οξα εν να γινει μονο τοπος εκτονωσης υπο χειραγωγηση ...”.

Όλως τυχαίως χτες το πρωί, κατά της 7 που ως συνήθως πίννω τον καφέ μου (διπλό μέσ’ την καντήλαν), και πριν δω τα εδώ σχόλια σου, ετράβησα μιαν εφημερίδα που ήταν πάνω στο τραπέζι της κουζίνας (το “Αθλητικό Βήμα” της περασμένης Κυριακής), όπου εδιάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Πέτρου Παπαγιώργη που άπτεται του θέματος αυτού. (Στην ίδια εφημερίδα υπάρχει και μια συνέντευξη του Τούτιτς, αλλά αυτό αποτελεί άλλο μέγα θέμα – το ‘θιξα εν μέρει σ’ άλλο post).

Στο άρθρο του ο Παπαγιώργης (με θέα παραπλεύρως – από διπλανή στήλη - μια ωραιότατη “τιτσιροβίζαν” – είναι αυτό που άραγε σημαίνει “παράπλευρες απώλειες”;), επεξεργάζεται τη σχέση ποδοσφαιριστών – οπαδών, με σημεία αναφοράς κάποια (νεοφανή) φαινόμενα στην “ΟΜΟΝΟΙΑ”, τα οποία οδηγούν σε αποξένωση των ποδοσφαιριστών από τους οπαδούς και σπάσιμο της σχέσης αγάπης, στοργής και επικοινωνίας μεταξύ τους (π.χ. απαγόρευση δηλώσεων από ποδοσφαιριστές οι οποίοι στην ουσία είναι και οι βασικοί πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, διεξαγωγή προπονήσεων με κλειστές και αμπαρωμένες τις πόρτες – για να μην ματιάσουν τους ποδοσφαιριστές φαίνεται – πρωινές προπονήσεις – ποιοι οπαδοί θα ξαπολήσουν τες δουλειές τους για να πάνε στις προπονήσεις;). Είναι κι αυτά σημεία (δεν θα πω και τέρατα) των χαλεπών καιρών μας (αν έφερναν και αποτελέσματα στ’ ανάθεμα θα ‘λεγα) ή αντανακλούν κι αυτά την κοινωνική συνείδηση (και τον τρόπο σκέψης – ατομικό-επιχειρηματικό και όχι συλλογικό - κοινωνικό) των σημερινών διοικούντων;

Anef_Oriwn
Παρασκευή 5/12/2008 – 10:20 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Παλιέ Μπλογκόφιλε,

Σ’ αυτό που λες για τον Τζαβέλλα έχεις δίκιο – έτσι το θυμάμαι κι εγώ, γι’ αυτό θα κάνω και τη σχετική διόρθωση/συμπλήρωση στο post.
Να περνάς πιο συχνά να σε βλέπουμε!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 5/12/2008 – 10:24 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

fovero tragoudi opoios to xei as to valei na to katevasoume ki emeis pou den to exoume