Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Ανάρτηση Νο. 16η (έκτακτη) – Ψηφίδες από την άγνωστη Κυπριακή ιστορία (Περί τουρκοκυπρίων και της κοινής πατρίδας ο λόγος - Ο γιος του Αϊχάν Χικμέτ)

(Όπως έχω ξαναπεί σ’ αυτό το blog θα αναρτώ που και που και κείμενα που δεν είναι δικά μου).

Ο γιος του Αϊχάν Χικμέτ
ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Πολίτης” της 15ης του Ιούλη του 2008):
(Link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=807110&-V=articles)

“Η συνάντησή μου μαζί του έγινε πολύ αργά. Σε ένα κινέζικο εστιατόριο. Ήταν μια ευτυχής σύμπτωση. Γνωριστήκαμε. Κουβεντιάσαμε λίγο στο πόδι. Μόνο αυτό. Η πόρτα του βορρά είχε κλείσει τελείως γι' αυτόν. Ίσως και να μην μπορούσε να περάσει ποτέ ξανά σε αυτή την πλευρά.

Ο Μεχμέτ Εμίν Χικμέτ ήταν μόλις δύο χρονών όταν πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πατέρα του την ώρα που κοιμόταν στο κρεβάτι του. Ήταν η νύκτα μεταξύ 23ης και 24ης Απριλίου. Η χρονιά 1962. Στην οδό Καράμπαμπα στη Λευκωσία ελάμβανε χώρα ένα έγκλημα τα ίχνη του οποίου δεν επρόκειτο να σβηστούν για πολλά χρόνια και θα συζητιόταν από στόμα σε στόμα για χρόνια. Εκείνο το βράδυ δολοφονήθηκε ο Αϊχάν Χικμέτ, ο πιο σκληρός, καυστικός και θαρραλέος πολιτικός αντίπαλος του Ντενκτάς. Το κορμί του είχε βρεθεί διάτρητο από σφαίρες. Το ίδιο βράδυ, την ίδια περίπου ώρα δολοφονήθηκε και ο Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν στην περιοχή Καϊμακλί. Δεν ξέρω τι και πόσο θυμάται ένα παιδί δύο χρόνων. Χαράσσεται άραγε στη μνήμη του ένα τέτοιο έγκλημα; Μένουν στο μυαλό του τα ματωμένα σεντόνια στο κρεβάτι και το άψυχο σώμα τού πατέρα του;

Οι πραγματικά δύσκολες μέρες άρχισαν για την οικογένεια μετά από εκείνη την ημέρα. Η οδός Καράμπαμπα έγινε χώρος των μαύρων σκιών. Οι δολοφόνοι αυτή τη φορά κτύπησαν την πόρτα της μητέρας που είχε μείνει μόνη. Η κυρία Σαμπιχά, που ήρθε κατάφατσα με τον κίνδυνο βιασμού, βρήκε σωτηρία μετακομίζοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της. Αυτό το διπλό έγκλημα και η σιωπή της κοινότητάς μας αποτελούν το πιο μελανό σημείο της ιστορίας μας. Μετά από εκείνο το έγκλημα δεν είναι μόνο η κυρία Σαμπιχά που έζησε τρομερές τραγωδίες, αλλά και η κυρία Ισμέτ, σύζυγος του Αχμέτ Γκιουρκάν. Έμεινε και εκείνη μόνη στην κοινότητα. Υπέστη και εκείνη σεξουαλικούς βιασμούς από την οργάνωση. Η βασανισμένη αυτή ζωή των δύο γυναικών μπορεί να γίνει ένα τεράστιο μυθιστόρημα.

Ο Εμίν Χικμέτ μεγάλωσε μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Σπούδασε στη Ρωσία. Εργάστηκε στη Νότιο Αφρική και στη Γερμανία. Παντρεύτηκε με μια Ελληνοκύπρια. Ήταν γραφτό να επισκεφτεί τον τάφο του πατέρα του μόνο μετά από 40 χρόνια. Όταν άνοιξαν οι πύλες το 2003. Πέρασε στο βορρά με κυπριακό διαβατήριο και ταυτότητα σαν ένας Ελληνοκύπριος. Οι Τούρκοι αστυνομικοί στην πύλη δεν του είπαν τίποτα και αυτό συνεχίστηκε για ορισμένο χρονικό διάστημα. Όμως, μια μέρα, καθώς επέστρεφε από το βορρά στο νότο, τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί στην πύλη. Δεν μπορείς να βγεις από δω με αυτή την ταυτότητα, του είπαν. Και γιατί, λέει, δεν μπορούσε; Διότι είναι, λέει, Τουρκοκύπριος και οι γονείς του είναι Τουρκοκύπριοι και οι δυο. Γι' αυτό έπρεπε να πάρει ταυτότητα της ΤΔΒΚ. Τελικά, οι συγγενείς του Εμίν Χικμέτ στο βορρά τον έπεισαν. Αποφάσισε να πάρει ταυτότητα της ΤΔΒΚ. Όμως, ζήτησε να απαλλαγεί από το στρατό. Γι' αυτό υπέβαλε αίτηση στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην απάντηση που πήρε από τον Ταλάτ τού γνωστοποιήθηκε ότι η περίπτωση μελετάται και ότι η αίτηση διαβιβάστηκε στη Διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας. Και αναφέρθηκε ότι για να ξεπεραστεί η ταλαιπωρία του θα έπρεπε να γίνει αλλαγή στο νόμο. Η δε Διοίκηση αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο θέμα της παραχώρησης της ιθαγένειας της ΤΔΒΚ στον Εμίν Χικμέτ, αλλά υπάρχει το θέμα των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Ενώ γίνονταν όλα αυτά, ο Εμίν πήρε την ταυτότητα της ΤΔΒΚ και άρχισε να πηγαινοέρχεται στο βορρά ξανά. Ξαφνικά πήρε μια κλήτευση από το στρατό. Πήγε. Περίμενε ώρες μαζί με νεαρούς στον κήπο της Υπηρεσίας Στρατολογίας και πέρασε και αυτός από ιατρικές εξετάσεις. Βγήκε υγιής. Όλες του οι ελπίδες, λέει, είχαν εναποτεθεί σε εκείνη την τροποποίηση του νόμου που υποσχέθηκε ο Ταλάτ. Αλλά για κάποιο λόγο δεν θεσπιζόταν ο νόμος εκείνος. Το Δεκέμβριο του 2006 παρέλαβε την "τελευταία κλήτευση για παρουσία" από το στρατό. Μερικές μέρες πριν από την ημερομηνία εκείνη είχε επιστρέψει στο νότο και δεν πέρασε ποτέ ξανά στο βορρά.

Ο πατέρας του δολοφονήθηκε. Η μητέρα του βιάστηκε. Από το γιο της ζητήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα. Κοιτάξτε το χάλι του κόσμου αυτού”.

Σχόλιο Anef_Oriwn:
Την ιστορία της δολοφονίας των Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουρκάν (από την φασιστική ΤΜΤ) την ήξερα (την είχα διαβάσει) ... Ομολογώ όμως ότι η ιστορία του γιου του Χικμέτ, μου ήταν εντελώς άγνωστη.
Ο καθένας μας έχει τις δικές του μικρές ιστορίες (που για τον ίδιο είναι μεγάλες) γεμάτες ταλαιπωρίες, δυσκολίες και κακουχίες, αλλά και αγώνες και προσπάθειες για κάτι καλύτερο. Τούτες οι ιστορίες συνθέτουν (με τα θετικά και τα αρνητικά τους) την συνολική ιστορία αυτού του τόπου. Η ζωή των πολλών, των μικρών και των αφανών αποτελεί πραγματικό πλούτο για τη μελέτη της κοινωνικής διάστασης της Ιστορίας. Κάποιοι, όπως οι Χικμέτ και Γκιουρκάν, οι Καβάζογλου και Μισιαούλης πλήρωσαν την αγάπη τους γι’ αυτό τον τόπο με την ίδια τους της ζωή, στερώντας και τις ίδιες τους τις οικογένειες τους από την πολύτιμη παρουσία τους. Το κόστος για όσους έμειναν πίσω ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Παράλληλα όμως έζησαν και τη ευφορία που ο απλός άνθρωπος νοιώθει όταν “δεν έχει λείψει για ό,τι πρέπει” (όπως λεει και ο ποιητής – ο Γιάννης Ρίτσος).

Anef_Oriwn
24/7/2008

14 σχόλια:

rose είπε...

@ Aνευ

έχω συγκινηθεί και δεν έχω λόγια να πω..

να 'σαι καλά που το έγραψες και το μοιραστηκες μαζί μας..

ελπίζω μονάχα να το σεβαστούν

μόνο αυτο...

Ανώνυμος είπε...

οφείλω να παραδεχτώ, πως όντως το κείμενο είναι συγκλονιστικό...

Ανώνυμος είπε...

Ναι. Φανερώνει την κορυφή του παγόβουνου. Και από κει και από δω. Φαντάσου πόσοι άλλοι γιοι δολοφονηθέντων από την ΕΟΚΑ αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά! Εξωφρενικό.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι και πώς άρχισαν την κερδοσκοπία με το σκιάχτρο "υπερθέρμανση"
Ο αμάχητα συντριπτικά σημαντικότερος παράγοντας διαμόρφωσης του κλίματος από την εποχή που εμφανίστηκε η Γη, είναι ο ήλιος
, πράγμα που φαίνεται τόσο από τις διαφορές στη θερμοκρασία ανάμεσα στις εποχές και μέσα στο24ωρο, όσο και σε όλα τα γεωλογικά αρχεία.
Παρακάτω θα δούμε πώς εμπλέκονται οι φορομπήχτες πολιτικάντηδες, η συλλογική ενοχοποίηση της ανθρωπότητας για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές, οι παρασιτικές ψευτοοικολογικές κλίκες, η αθώα τροφή των φυτών - το γνωστό από τη φωτοσύνθεση διοξείδιο τού άνθρακα, τα ραδιενεργά εργοστάσια και όπλα, στην κατατρομοκράτηση των απλών ανθρώπων για να διαιωνιστούν οι αρχομανείς, όμοιοι με όλους τους προηγούμενους φαραώ, Ρωμαίους, Μάγια κοκ, που ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ από αλαζονεία, με την ιδέα ότι ήταν ...αθάνατοι...
Όταν η επιθετική Μ. Θάτσερ έγινε πρωθυπουργός τής βρετανικής μοναρχίας το 1979, ζήτησε από συμβούλους της να της προτείνουν πώς θα ανεβάσει το κύρος της. Ένας πρεσβευτής, ο Τίνκελ, της είπε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα πτυχίο χημείας που είχε (για να εντυπωσιάζει ηγέτες που δεν είχαν σπουδάσει ανάλογα αντικείμενα), και πρότεινε σε κάθε συνάντησή της μαζί τους να κινδυνολογεί και να ενοχοποιεί με πρόσχημα την "ανθρωπογενή υπερθέρμανση", κάτι που χιλιοειπώθηκε, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε, ενώ μας κατηγορούν αντιφατικά για μόλυνση που παράγεται εξαιτίας των δικών τους απαιτήσεων για όπλα, λοιπά βιοκτόνα, μέγαρα, ακριβά βίτσια, συχνά διηπειρωτικά ταξίδια κοκ !
Έτσι σταδιακά διάφοροι ηγέτες άρχισαν να κινδυνολογούν μαζί της, άλλος με στόχο να φορολογεί πιο βαριά, άλλος με την ιδέα ότι έτσι θα χτυπηθεί ο ανταγωνισμός από τις βιομηχανοποιημένες χώρες, άλλος επειδή νόμιζε ότι θα το ψηφίζουν για πιο ευαίσθητο κοκ... Η ίδια η Θάτσερ, μαζί με την αυτοπροβολή είχε κι άλλον ένα λόγο, δηλαδή να αυξήσει το ραδιενεργό οπλοστάσιό της με το εξής κόλπο:
Μισούσε τους ανθρακωρύχους που πίστευε ότι αυτοί και όχι η ανικανότητα είχαν ρίξει την προηγούμενη από το κόμμα της κυβέρνηση το 1974, ενοχοποίησε την τροφή των φυτών, το διοξείδιο τού άνθρακα που παράγεται (κυρίως από τους ωκεανούς!) από την αναπνοή μας και τα καύσιμα και επέβαλε ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ "ΚΑΘΑΡΑ" ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ... Δεν την ενδιέφεραν τα προβλήματα που θα προκαλούσε η ραδιενεργός εγωμανία της στις επόμενες γενιές... Ούτε τα εγκεφαλικά που έπαθε από όλη αυτή την αρχομανία...
Έφτιαξε μάλιστα ένα "επιστημονικό" κέντρο που να προωθεί την τρομοκρατία τής υπερθέρμανσης, το Χάντλεϊ, πράγμα που κάνει ως σήμερα.
Ενδεικτικό των κερδομανών κλικών που φτιάχτηκαν σε πολλά μέρη τότε, συμπεριλαμβανόμενων των τρομοΜΜΕ, είναι το γεγονός ότι μια πολυδιαφημισμένη αυταρχική οργάνωση που ήθελε να τρομοκρατήσει και να ενοχοποιήσει με την "υπερθέρμανση" στη διάσκεψη του Ριο, το 1992, ενώ είχε παραγγείλει μια έρευνα για τις απόψεις 400 κλιματολόγων από τρομολαγνικά κρατικά ιερατεία, ΜΟΝΟ 15 απάντησαν ότι πίστευαν στην "υπερθέρμανση"... Οι συνδρομητάκηδες ψευτοοικόλογοι αποσιώπησαν τα αποτελέσματα... Το 1995 μάλιστα 1500 επιστήμονες από όλον τον κόσμο απέρριψαν την τρομολαγνεία με τη διακήρυξη της Λειψίας. Κάτι ανάλογο έγινε την άνοιξη του 2008 στη Ν.Υόρκη.
Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η κλίκα τής γραφειοκρατίας τού ΟΗΕ που μας ενοχοποιεί για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές, η λεγόμενη IPCC, εκδίδει ανακοινώσεις ΑΦΟΥ πάρει τις εντολές των φασιστικών κυβερνήσεων, και έχει ελάχιστους σχετικούς με το αντικείμενο "επιστήμονες", οι οποίοι ποτέ δε διαβουλεύονται με αλτρουϊστές επιστήμονες που ούτε για ροκάνισμα κονδυλίων ούτε για δόξα ενδιαφέρονται.
Οι τελευταίες έντονες αμφισβητήσεις από Ρωσία, Ινδία,ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι, καθώς το πετρέλαιο τελειώνει, για τα 7 εξουθενωμένα δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική (αφού οι διαφημιζόμενες ανεμογεννήτριες, πάνελ κοκ στηρίζονται στο πετρέλαιο που ολοένα ακριβαίνει...), εκτός από τον ειρηνικό έλεγχο των γεννήσεων στις υπερπληθυσμιακές χώρες, τις εκτεταμένες αναδασώσεις και την αποκέντρωση σε αυτάρκη χωριά με πολυκαλλιέργειες, αντί για τις ερημοποιητικές μονοκαλλιέργειες. Μακάρι κάθε μέρα περισσότεροι αλτρουϊστές να διαδίδουν τις δοκιμασμένες φιλειρηνικές λύσεις!
http://www.youtube.com/v/dXSHtsOztRk.

Anef_Oriwn είπε...

@ Ανώνυμος,

Είσαι εκτός θέματος, γι’ αυτό σε παρακαλώ μην το παρατραβάς!

Anef_Oriwn
Σάββατο 26/7/2008 – 7:20 μ.μ.

dokisisofi είπε...

giati ti tha ginei anef?
tha pesei iperthermansi na mas kapsei?xexe
ase ton anthropo na mas diafotisei..I alitheia einai oti oli afti i esxatologiki proseggisi tou perivallontikou provlimatos, xoris na lamvanontai kapoia oikologika metra kai na xarassontai politikes kai nomoi apo tis iperdinameis, mallon tromokratia akougetai.
Pes ta anwnime!

Ανώνυμος είπε...

ρε άνευ, εσύ λαλείς σε άλλον άθρωπο πως εν εκτός θέματος; ρε γαμώτο, τούτον ήταν το καλλύτερο σου ανέκδοτο ως τωρά. εσύ άμα δεν σου συμφέρει, συνεχώς είσαι "άρες-μάρες-κουκουνάρες".
τζαι ούτως ή άλλως τούτα που γράφει ο παρέας ήβρα τα αρκετά ενδιαφέροντα τζαι νομίζω εν πράματα που ο κόσμος πρέπει να δκιαβάζει.

Anef_Oriwn είπε...

@ Zatoichi,

Carry on with your sleep, please!

Anef_Oriwn
Κυριακή 27/7/2008 – 00:45 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

@ άνευ,
keep on shaving the whole greek-cypriot blogsphere! [δηλαδή, συνέχισε να μας ξιουρίζεις!]

rose είπε...

είναι δυσκολο τελικά να σεβαστούμε από απλά πράγματα έως σπουδαία...

πρέπει να συμπαρασύρουμε τα πάντα προς τους εαυτουλιδες μας

ΤΕΛΕΙΑ.

dokisisofi είπε...

xexe, afto akrivws kaneis ki esy tora rose:PPPPP

rose είπε...

@ δΟΚ

ΟΥΤΕ ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ

dokisisofi είπε...

Τι εγινε?αφήσαμε το ποιητικό αφηρημένο μας στυλάκι και πιάσαμε τα δικηγορίστικα?

Μιχάλης είπε...

Το κείμενο είναι όντως συγκλονιστικό.

Μας οδηγεί όμως σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Ότι στην Κύπρο υπάρχουν βίοι παράλληλοι.

Παρόμοια με αυτά που έκαναν στις οικογένειες των δύο τ/κυπρίων έγιναν και στις οικογένειες των ε/κ που δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι οικογένειες έμειναν μόνες τους χωρίς τη βοήθεια κανενός επίσημου φορέα.
Το στίγμα του προδότη ακολουθεί μέχρι σήμερα τις οικογένειες αυτές.

Και να φανταστείτε ότι μετά τις δολοφονίες, οι δολοφόνοι απαγόρευαν στους παπάδες να κάνουν τις κηδείες.
Απαγόρευαν ακόμα και στον κόσμο να παραστεί στις κηδείες!

Και κάτι άλλο:
Ο Χικμέτ, ο Γκιουργκάν, ο Σελλάς, ο Καβάζογλου και τόσοι άλλοι τ/κ δολοφονήθηκαν με την κατηγορία της προδοσίας, ότι δλδ συνεργάζονταν - ήταν πράκτορες των ε/κυπρίων!

Πολλοί από αυτούς που δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ και την ΕΟΚΑ Β' δολοφονήθηκαν επειδή ήταν πράκτορες των εχθρών των ε/κυπρίων...