Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Ανάρτηση Νο. 13 (έκτακτη και επετειακή – κι αυτή) – Αφιέρωμα στους ηρωικούς νεκρούς που με το αίμα και τη θυσία τους υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία.

Σκόπευα μετά που διάβασα διάφορα κείμενα και σχόλια για το πραξικόπημα σε άλλα blogs να αναρτήσω εδώ ένα άρθρο του Τάσου Περδίου από τη σημερινή “Χαραυγή” αφιερωμένο στους 4 ηρωικούς νεκρούς της Λάρνακας (από τη Συνοικία Άης Γιάννης) που δολοφονήθηκαν από τους πραξικοπηματίες στην Πλατεία Ακρόπολις. Δυστυχώς το άρθρο δεν είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και έτσι δεν μπορώ να το μεταφέρω εδώ, όμως θα ήθελα ως ελάχιστον φόρο τιμή σ’ αυτούς που με το αίμα και τη ζωή τους υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία να κάνω μια μικρή αναφορά σους 4 (και όχι μόνο).

Τα 4 παλικάρια (τα “μαντούθκια”, γιατί η συνοικία τους, ο Άης Γιάννης, ονομαζόταν και “Μαντομαχαλλάς” επειδή οι κάτοικοι της συνοικίας, γνωστοί για τις αριστερές τους πεποιθήσεις ήταν “μάντιες”, δηλ. γανωματήδες), πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από πραξικοπηματίες που ήταν κρυμμένοι σε πολυκατοικίες στην Πλατεία “Ακρόπολη”. Οι ηρωικοί νεκροί μαζί με πολλούς άλλους Λαρνακείς λάμβαναν μέρος σε πομπή αυτοκινήτων και διαδήλωναν ειρηνικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι νεκροί ήταν οι:

1. Αχιλλέας Κουρτελλής, 24 χρονών, νιόπαντρος.
2. Γεώργιος Αδάμου ΧατζιηΣτεφανή, 46 χρόνων, παντρεμένος με παιδιά.
3. Γεώργιος Χαραλάμπους, ετών 17.
4. Αντρέας Θεοδοσίου, ετών 14.
Όλοι τάφηκαν πρόχειρα και με συνοπτικές διαδικασίες μετά από τρεις μέρες και αφού τους είχαν αφήσει έξω από τα ψυγεία με αποτέλεσμα να βρωμίσουν!!!

Απόψε το ΡΙΚ1 είχε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο καταδρομέα Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, που δολοφονήθηκε από πραξικοπηματίες αξιωματικούς γιατί αρνήθηκε να λάβει μέρος στο πραξικόπημα και η μνήμη και θυσία του αποκαταστάθηκε μόλις πέρσι.

Ενδεικτικά να αναφέρω τα ονόματα μερικών από τους νεκρούς και τους δολοφονηθέντες κατά το πραξικόπημα, σημειώνοντας ότι η Αριστερά ήταν στην πρωτοπορία της αντίστασης κατά της προδοσίας:
Ματθαίος Ματθαίου
Κωστάκης Ευαγόρου
Αντρέας Ιορδάνους
Αντρέας Κέστας
Αντρέας Μακαρίου
Νίκος Φλουρέντζου
Χριστάκης Κόμπος
Κώστας Μισιαούλης


“Λευτεριάς λίπασμα οι πρώτοι νεκροί” που λεει και το τραγούδι, ή θύματα ενός χαμένου αγώνα; Μόνο η επανένωση του νησιού μας θα δικαιώσει τη θυσία αυτών των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και έπεσαν στο πραξικόπημα!

Anef_Oriwn
15/7/2008

2 σχόλια:

Μιχάλης είπε...

http://www.haravgi.com.cy/uploads/upload/files/150770057.pdf

σελίδα 11.

Επίσης: http://pdf.phileleftheros.com/PdfEdition/Issues/Intro.aspx

σελίδα 30.

dokisisofi είπε...

eto pou kseris kai parapempeis kai se selides re Mixali. Mono sto perasmeno sou post epemeines na paristaneis tin papia stis ekkliseis mas gia taftopoiisi vivliografias.