Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ανάρτηση 111(!)/2014 [έκτακτη, μακροσκελής, κυπριακή, οικονομική, τραπεζιτική, Χριστοφια-νική, αντι-παραπλανητική και εξ αναδημοσιεύσεως] – Για την περιβόητη έκθεση των New York Times περί ευθυνών του Χριστόφια για την κατάρρευση της “Λαϊκής”... Προσθήκη γελοιογραφίας από την κυριακάτικη “Χαραυγή”...


Προλογικά

Πολλύν καρκαshαλλίκκιν [ντόρος, σαματάς, φασαρία] γίνεται τις τελευταίες μέρες εξ αφορμής της [σκόπιμης] διάρρευσης /δημοσιοποίησης [από ποιους άραγε να έγινε;] μιας κατά παραγγελία [προφανώς από το Προεδρικό] Έκθεσης των “New York Times για τη χρεοκοπία και κατάρρευση της Λαϊκής. Οι ευθύνες απονέμονται πρώτα και κύρια στη γνωστή “συτζιάν του μαύρου”, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αλλά για να μην είναι μονοκόμματη η Έκθεση είπαν να βάλουν στους “ενόχους” και τους πρώην Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Ορφανίδη [αυτός κι αν έχει ευθύνες για τις ματσαράγκες που έγιναν με τις επεκτάσεις και επενδύσεις των Τραπεζών “ΜΑΣ”] και στον Δημητριάδη... 
Προφανείς είναι οι στόχοι και οι σκοποί των κυβερνώντων: πρώτα και κύρια ο αποπροσανατολισμός του κόσμου από τις ματσαράγκες που προκάλεσαν με τους χειρισμούς τους πάνω σε διάφορα θέματα [το μπάχαλο με συμβόλαιο της Γιωρκάτζιη, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αλαλούμ στην Παιδεία και την Υγεία, την κάρτα φιλάθλου, τη χάρη που δόθηκε με υπογραφή του Προέδρου στον φερόμενο βιαστή νεαρού στις Κεντρικές Φύλακες κι ένα σωρό άλλα]...

Πιο κάτω θα παραθέσω για χάριν ενημέρωσης,
-  δήλωση του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Σταύρου Ευαγόρου για την περιβόητη έκθεση που [στην ουσία] παρήγγειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,
-  τη δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια για τη Έκθεση των “New York Times”, καθώς και
-  την αντίδραση του Προέδρου του ΔΗΣΥ επί του θέματος...

*****************************

Προσθήκη γελοιογραφίας από τη σημερινή “Χαραυγή” – [23/11/2014, 7:20 μ.μ. ]



******************************************
Ατυχής η προσπάθεια των κυβερνώντων να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο
[Σταύρος Ευαγόρου, 21/11/2014, link: http://www.akel.org.cy/?p=4256]

{Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις είναι δικές ΜΟΥ}...

Από τη στιγμή που στην ίδια την περιβόητη έκθεση που οι κυβερνώντες για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε φρόντισαν να διαρρεύσουν σε ξένα ΜΜΕ, αναγράφεται ότι αυτή έγινε κατά παραγγελία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) θεωρούμε ότι ο ίδιος όχι μόνον οφείλει να λύσει την σιωπή του αλλά να πάρει θέση.
Επειδή υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά και ο λαός θέλει να ξέρει ποιοι κατασκεύασαν την λεγόμενη έκθεση, με ποιους στόχους και κατά πόσον το έχουν πράξει επ’ αμοιβή ή όχι, καλούμε τον ΠτΔ μέσα στα πλαίσια της πολιτικής δεοντολογίας και ηθικής να εξηγήσει στον κόσμο, γιατί παρήγγειλε την έκθεση, από ποιους και με ποιο στόχο. Τόσο σοβαρά ερωτηματικά δεν αφήνονται να αιωρούνται ούτε και να μείνουν αναπάντητα. Τη στιγμή μάλιστα που αμφισβητείται και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.
Τέλος ως προς την ουσία η διαρροή της κατά παραγγελία έκθεσης σε ξένα ΜΜΕ αποτελεί μια ανεπιτυχή αλλά και ατυχή προσπάθεια των κυβερνώντων να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα καυτά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, τα χρέη, οι περικοπές και η λιτότητα. Άλλη μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού για να αποκρύψουν αντιλαϊκές πολιτικές όπως το ξεπούλημα της CYTA, των Κυπριακών Αερογραμμών, του ΓεΣΥ αλλά και σκανδαλώδεις και άτσαλες ενέργειες όπως αυτή με τα συμβόλαια της κ. Γιωρκάτζη.
Όλα αυτά μάλιστα γίνονται την στιγμή που οι ίδιοι δηλώνουν με στόμφο ότι θέτουν τον πήχη της ηθικής πολύ ψηλά. Τελικά ο πήχης χαμήλωσε στο δάπεδο.

*******************************
Η δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια για τη Έκθεση των “New York Times”

{Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις είναι δικές ΜΟΥ}...

Έχει πλέον καταντήσει γραφικό φαινόμενο κάθε φορά που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση, να κατασκευάζει θέματα. Αυτή τη φορά μπροστά στην αδυναμία ή την ατολμία της να λάβει αποφάσεις γι’ αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, μπροστά στην αμηχανία να απαντήσει σε άλλα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ανακάλυψε ένα νέο φύλλο συκής. Μια κατά παραγγελία Έκθεση, που κανένας δεν ξέρει, εκτός από το Προεδρικό, ποιος την έγραψε.
Αυτή η Έκθεση η οποία δήθεν διέρρευσε από άγνωστη πηγή στους New York Times, απασχολεί από χθες την επικαιρότητα για να επιτύχει αυτό που απέτυχε να κάνει η Διερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, η οποία δοξάστηκε διοριζόμενη από τον Πρόεδρο και γελοιοποιήθηκε τελικά δοκιμαζόμενη από την ίδια την αλήθεια. Να επιρρίψει ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, τον ELA, την απομείωση του ελληνικού χρέους και πολλά άλλα.
Όλα αυτά τα ζητήματα και συνολικά τα όσα αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την προηγούμενη Κυβέρνηση τα απάντησα με πολυσέλιδη δήλωση μου τον Αύγουστο του 2013 η οποία έχει δημοσιευθεί.
Αφού όμως επιμένει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να καμώνεται πως δε θυμάται, επανέρχομαι για να απαντήσω στις τρεις βασικές κατηγορίες της Έκθεσης:
Για την στήριξη της Λαϊκής και τον ELA. Η στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας έγινε αποδεκτή με πανηγυρισμούς από την τότε αντιπολίτευση και το σημερινό Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όλοι τότε υποστήριζαν ότι η Λαϊκή Τράπεζα δεν θα έπρεπε να κλείσει γιατί αυτό το γεγονός θα συμπαρέσυρε την Τράπεζα Κύπρου και ολόκληρο το τραπεζικό μας σύστημα μέσω του φαινομένου της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων (Bank Run). Γι’ αυτό και όλα τα κόμματα στη Βουλή υπερψήφισαν τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά στον ELA, ήταν αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι με τη μεσολάβηση και την εγγύηση της Κεντρικής Τράπεζας που η Λαϊκή Τράπεζα άρχισε να λαμβάνει ELA, από το Σεπτέμβριο του 2011. Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 που κρατικοποιήθηκε η τράπεζα, ο ELA είχε ανέλθει στα 9 δις περίπου κι αυτό είχε κοινοποιηθεί στη Βουλή, όταν συζητήθηκε το θέμα της στήριξης της τράπεζας.
Η ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας με ELA ήταν γνωστή σε όλους. Θυμίζω ότι η Βουλή, στο τέλος του 2012 είχε εγκρίνει δύο φορές κρατικές εγγυήσεις για πρόσθετη παραχώρηση ELA προς τη Λαϊκή Τράπεζα. Υπενθυμίζω επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης τον Νοέμβριο του 2012 με δύο επιστολές του, μία εκ των οποίων ανέγνωσε και στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που έγινε στο Προεδρικό στις 21 Νοεμβρίου, ενημέρωνε για την απόρρητη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τερματισμό της παροχής ELA μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2013.
Όλα αυτά όμως προσποιήθηκαν όλοι ότι τα ξέχασαν μετά τις Προεδρικές Εκλογές του 2013. Μέχρι και ο κ. Σαρρής που βρισκόταν στην ηγεσία της Λαϊκής Τράπεζας και έπειτα ο κ. Αναστασιάδης τον διόρισε Υπουργό Οικονομικών, προσποιείτο ότι δε γνώριζε τίποτε για τον ELA.
Για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Κλήθηκε η διαπραγματευτική ομάδα της Ένωσης να συζητήσει με τους πιστωτές την εθελοντική συμμετοχή τους με μεγαλύτερο ποσοστό απομείωσης από αυτό που συμφωνήθηκε προηγουμένως, έτσι που να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας. Στις 23.10.2011 συνήλθε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις 26.10 το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Στον ουσιώδη χρόνο, τόσο δηλαδή λίγο πριν τις 26.10, ακόμα και μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης την ίδια ημερομηνία, η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες όσο και από την Κεντρική Τράπεζα για οποιαδήποτε «καταστροφικά» αποτελέσματα λόγω της απομείωσης.
Οι εκτιμήσεις που γνωρίζαμε ήταν πως η Τράπεζα Κύπρου έστω και δύσκολα θα μπορούσε να καλύψει τις κεφαλαιουχικές της ανάγκες μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2012 με ίδια κεφάλαια ενώ η Λαϊκή Τράπεζα θα χρειαζόταν κρατική στήριξη 1,2 - 1,5 δις ευρώ που μπορούσε να καλυφθεί με την έκδοση χρεογράφων και με νομοθετική ρύθμιση που προωθήθηκε χωρίς καμία καθυστέρηση σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την Κεντρική Τράπεζα.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωζώνης που ήταν πρόταση της Τρόικα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια πρόταση-πρόσκληση προς τους πιστωτές του ελληνικού κράτους να διαπραγματευτούν. Στο Euro Summit Statement ημερ. 26.10.2011 στο κεφ. 12 του αγγλικού κειμένου σελ. 4 αναφέρεται «...we invite Greece...by private investors». Οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες εκπροσωπούνταν στη διαπραγμάτευση από το International Institute of Finance (IIF).
Στους πιστωτές ανήκαν πάνω από 80 τράπεζες από 20 περίπου χώρες και σε καμιά δεν δόθηκαν ανταλλάγματα για τη συμφωνία. Όποιοι γνωρίζουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σε Συμβούλιο Κορυφής είτε της Ευρωζώνης είτε της Ε.Ε. γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως περίπτωση να γινόταν δεχτή ειδική ρύθμιση ή εξαίρεση για οποιονδήποτε από τους πιστωτές. Απλά η ρύθμιση που έγινε για τις ελληνικές τράπεζες επιτεύχθηκε γιατί υπήρχε άμεση συστημικότητα μεταξύ τους και του Ελληνικού Δημοσίου και περιλαμβανόταν στην προσπάθεια να περισωθεί το Ελληνικό Κράτος.
Θα θυμίσω ότι το θέμα ήταν τόσο σημαντικό για το μέλλον της Ευρωζώνης που υποχρέωσε την Μέρκελ και το Σαρκοζί προσωπικά να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, που εκπροσωπούνταν από τον Τσαρλς Νταλάρα, για να τους πείσουν να αποδεχθούν το κούρεμα. Και όπως έγραφε τότε η εφημερίδα “Πολίτης” (27.10.2011) σε ανταπόκριση του Βαγγέλη Αρεταίου από τις Βρυξέλλες, μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία, 500 παρόντες δημοσιογράφοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Υπενθυμίζω επίσης ότι ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και οι διοικήσεις των τραπεζών για μακρά περίοδο, και πριν και μετά το κούρεμα, δήλωναν ότι οι τράπεζές μας έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ότι μπορούν να καλύψουν τις ζημιές. Υπενθυμίζω τη δήλωση του κ. Ορφανίδη, στις 11 Νοεμβρίου 2011, δύο και πλέον βδομάδες μετά το κούρεμα, σε σχέση με την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στις ανάγκες για αύξηση κεφαλαίου τόνιζε ότι: «Δεν συμμερίζομαι αυτή τη δυσπιστία. Οι τράπεζές μας διατηρούν σχετικά δυνατά κεφάλαια και έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια πως όποτε χρειάστηκαν να αντλήσουν ίδια κεφάλαια, το έκαναν με επιτυχία. Γι’ αυτό, κινδυνολογίες δεν δικαιολογούνται. Είναι πράγματι δύσκολη η σημερινή συγκυρία, αλλά το τραπεζικό μας σύστημα απέδειξε πως αντέχει».
Αφήνω τελευταία την πιο μη σοβαρή αναφορά της Έκθεσης. Αυτή που αφορά το κούρεμα των καταθέσεων υποδεικνύοντας ότι «κανένας δεν παραδέχθηκε πως γνώριζε ή άκουσε κάτι για το κούρεμα των καταθέσεων πριν από το Eurogroup της 15ης του Μάρτη 2013». Επαναλαμβάνω ότι δεν έγινε καμιά νύξη σε μένα ποτέ από κανέναν για κάτι τέτοιο. Σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος όπως αποκάλυψε παλαιότερα ο κ. Δημητριάδης, ήταν ενήμερος από τις 4 Μαρτίου 2013 ότι θα ετίθετο ενώπιον του απαίτηση για κούρεμα καταθέσεων, το οποίο, κόντρα σε όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αποδέχθηκε και το επέβαλε στην Κύπρο.
Θα θυμίσω επίσης ότι η καταρχήν συμφωνία από την προηγούμενη Κυβέρνηση με την Τρόικα το Νοέμβριο του 2012 περιελάμβανε στήριξη €10 δις για τον τραπεζικό τομέα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, απόφαση που αντικαταστάθηκε από την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων από τον κ. Αναστασιάδη.

******************************
Και δυο κουβέντες [για την Έκθεση] από τον Αβέρωφ Νεοφύτου

Ενδιαφέρουσες [με πολλές μπηχτές προς πάσα κυβερνητική κατεύθυνση] είναι και οι τοποθετήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου. Τις παραθέτω όπως τις διάβασα από την χτεσινή “Χαραυγή”, η οποία τις μετέφερε από κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Μέγα”. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο γνωστός Φούλλης χαρακτήρισε την έκθεση «αχρείαστο σημείωμα», «αχρείαστη [τη] συζήτηση», μια έκθεση που «δεν είναι ευαγγέλιο ούτε δικαστική απόφαση» και αποκάλυψε ότι διάβασε αυτό το σημείωμα και ότι «υπάρχουν σωρεία ζητημάτων στα οποία διαφωνώ»!
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι,   
-  «Ο συντάκτης της έκθεσης συγχύζει τη φερεγγυότητα με τη ρευστότητα»
-  «Υπάρχουν και άλλα σημεία αλλά δεν μπορείς να θεωρείς ένα σημείωμα ως να είναι απόφαση Δικαστηρίου»...
-  «Δεν την θεωρώ έκθεση και γίνεται μια αχρείαστη συζήτηση. Δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτό το αχρείαστο σημείωμα... Δεν ξέρω αν την ζήτησε ο Πρόεδρος και δικαίωμα τού εκάστοτε Προέδρου να ζητά σημειώματα από συνεργάτες. Δεν σημαίνει ότι το οποιοδήποτε σημείωμα πάει στον οποιοδήποτε Πρόεδρο είναι ευαγγέλιο»...  

Να σημειώσουμε ότι σε αντιδιαστολή με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου με δηλώσεις του την προηγούμενη μέρα ζήτησε «υπεύθυνη διερεύνηση των όσων αναφέρονται στο νέο δημοσίευμα της New York Times»

Εκείνο για το οποίο εμείς όμως διερωτούμαστε ποιος συνέταξε την έκθεση και ποιος την διέρρευσε στην εν λόγω εφημερίδα προκαλώντας και πάλι καρκαshάλλικιν για το θεαθήναι, αλλά αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη με ανυπόστατες ειδήσεις...

************************************
Υστερόγραφον 

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, πριν ετοιμάσει τη γραπτή δήλωση, του, μίλησε και στον “ΑΣΤΡΑ” το πρωί της Πέμπτης 20 του μηνός, κι αφού παραπονέθηκε στην Έλπι ότι «εξυπνήσαν που τα χαράματα», σχολίασε και τα της Έκθεσης και καταλόγισε ευθύνες στους πρώην Διοικητές της Κεντρικής και στους τραπεζίτες. Κι ως ήταν αναμενόμενο τού απάντησε ο Ορφανίδης για να πει τα γνωστά δικά του, ως συνήθως έμπλεα αντιΑΚΕΛισμού, τα όποια θα βρείτε εδώ, όπως ας πούμε το «Μπράβο που κατέστρεψε [σημ. δική ΜΟΥ: ο Χριστόφιας] την κυπριακή οικονομία για να μην μιλήσουμε για το Μαρί»...  

Σήμερα το πρωί πάντως, ο Κίκης Καζαμίας μιλώντας κι αυτός στον “ΑΣΤΡΑ”, αναφέρθηκε σε μια επιστολή που η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε [τον Οκτώβρη του ‘11, αν δεν κάμνω λάθος] στον τότε Πρόεδρο Δημ. Χριστόφια και με την οποία τού εξηγούσε τους λόγους που θα ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ την απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Ερώτημα του Κίκη Καζαμία, αλλά και δικό μας είναι, γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα εκείνη η επιστολή... Προφανώς γιατί κάποιοι πρέπει να προστατευτούν! 

Anef_Oriwn
[ενάντια στα πολιτικά καρκαshαλλίκκια και στις στημένες εκθέσεις]
Σάββατο 22/11/2014

6 σχόλια:

Σολιάτης είπε...

Σύντροφε Aneforiwn,
Ενώ στην αρχή μας είπαν πως ήταν έκθεση μετά που δυσκολεύτηκαν με αυτή την εκδοχή, παραδέχτηκαν πως ήταν ένα σημείωμα προς υπουργούς και διάφορους αξιωματούχους, για να λεν όλοι τα ίδια για το θέμα της οικονομίας.

Η συναγερμική κυβέρνηση έμαθε να κυβερνά με ψέματα και επικοινωνιακά κόλπα, αλλά ούτε να οργανώνει τα ψέματα δεν ξέρει και βέβαια τα ψέματα κάποτε θα αποκαλυφτούν!

Anef_Oriwn είπε...

Σε κείμενο της “Δέφτερης Ανάγνωσης”, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα [θα το βρείτε στο link: http://2ha-cy.blogspot.com/2014/11/deal.html] τίθεται το σημαντικό ερώτημα αν είναι ο Μακάριος Δρουσιώτης που ετοίμασε και διέρρευσε την έκθεση που δημοσιεύτηκε στην “New York Times” σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει μια και αδυνατεί «να εξηγήσει το deal που έκανε για το συμβόλαιο της Κεντρικής [και την διαπλοκή στην οποία εμπλέκεται]»… Χμμμ, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη!

Πάντως σήμερα ο “Πολίτης” ανέλαβε να υπερασπιστεί τον για χρόνια συνεργάτη του με δύο τουλάχιστον κείμενα του – τόσα πρόσεξα ΕΓΩ!
Το πρώτο ήταν στην στήλη των παραπολίτικων σχολίων “θου κύριε” του Θουκύ, άλλως Διονύση Διονυσίου [όπως λένε]... Ο γραφέας του σχολίου προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιολογήσει τον Δρουσιώτη γιατί δεν μπορεί να παρευρεθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, προφανώς σε συνέδρια κάποιας Επιτροπής για να δώσει εξηγήσεις για το συμβόλαιο της Γιωρκάτζιη μια και είν’ εκείνος που το ετοίμασε τελικά...
Ως λοιπόν, διαμήνυσε στη στήλη ο ίδιος ο Δρουσιώτης [δηλαδή πήρε τον Θουκύ και τού τα εξήγησε], δεν μπορεί να φύγει από τις Βρυξέλλες γιατί «είναι υποχρεωμένος να περάσει από μια σειρά ιατρικές εξετάσεις και επίσης να περάσει από ίντρεβιου για τον καθορισμό της κλίμακας μισθοδοσίας του», ως συνεργάτης του νέου κύπριου Επίτροπου Χρίστου Στυλιανίδη… Και δεν μπορεί να το κάνει [να πάρει άδεια δηλαδίς για μια-δυο μέρες και να φύγει από τις Βρυξέλλες] γιατί εκεί τα πράματα δεν είναι «όπου σ’ εύρω τζι’ όπου μ’ εύρεις», όπως στην Κύπρο... Τώρα ΜΑΣ πείσατε!!! Μα δουλέφκετε μας σιόρ!

Το δεύτερο κείμενο ήταν της κυρίας Κάτιας Σάββα και είχε ως τίτλο “Κόβουν και ράβουν στο Προεδρικό”. Σ’ αυτό όμως η συντάκτρια του, καταπιανόταν γενικά με τον τρόπο που διαχρονικά προσλαμβάνονται οι συνεργάτες του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας κι όχι ειδικά με τα τελευταία γεγονότα εκεί στον Λόφο του Προεδρικού... Ακόμα λοιπόν, μια προσπάθεια με αναφορές στην προηγούμενη διακυβέρνηση για να περάσουν στα μαλακά οι ματσαράγκες και το μπάχαλο που προκάλεσαν με τις μεθοδεύσεις τους και τις αδέξιες αλλά και αρκετές στοχοπροσηλωμένες ενέργειες τους, οι σημερινοί κυβερνώντες. Και για να την βγάλει φυσικά και καθαρή ο Δρουσιώτης. Κοτζάμ σύμβουλος είναι τώρα στις Βρυξέλλες! Μην και τον κόψουν στο ίντερβιου!

Και κλείνω με τον επίλογο του άρθρου της “Δέφτερης Ανάγνωσης”:
«Μια έκθεση για την κρίση σε μια Τράπεζας χωρίς αναφορά σε τραπεζίτες
Αξίζει όμως να εστιαστεί η έμφαση σε δυο απουσίες από τα συμπεράσματα για τις αίτιες – λείπει ο κ. Σαρρής οποίος ήταν επικεφαλής της τράπεζας όταν δινόταν ο ΕΛΑ, αλλά ..και τι σύμπτωση, ο κ. Βγενόπουλος. Δηλαδή η κυβέρνηση ετοίμασε έγγραφο [έστω για τον εαυτό της] το οποίο απαλλάσσει τον Βγενόπουλο; Ενώ η υπόθεση είναι στα δικαστήρια; Πολλά και ύποπτα τα συμφέροντα…

Και αξίζει να θυμάται κάποιος ότι η αντιπαράθεση με το συμβόλαιο ξεκίνησε όταν ο Ν. Παπαδόπουλος έθεσε θέμα για το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη και την διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων σε σχέση με την εκλογή του νέου ΔΣ στην τράπεζα Κύπρου.»

Απόλλωνας είπε...

Άνευ

Σωστά κάνεις και αναφέρεις όσα είπε ο Αβέρωφ, όμως δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι το έκανε λόγω … εντιμότητας. Ο Αβέρωφ είναι μια πανούργα αλεπού και τα κάνει συχνά κάτι τέτοια. Δηλαδή όταν καταλάβει ότι δεν τον παίρνει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα – όπως για παράδειγμα επιχειρεί να κάνει ο Προδρόμου – τότε αποστασιοποιείται για να μην υποστεί φθορά. Και ο Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ας πάνε να κουρεύονται.

Άκουσα κι εγώ τις δηλώσεις του Κίκη Καζαμία, όμως εμένα μου δημιουργείται και μια άλλη απορία, εκτός από εκείνη που αναφέρεις εσύ. Τόσο καιρό ο Χριστόφιας και η κυβέρνηση του έχουν δεχτεί τόσες επιθέσεις για το θέμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Πως διάολο δεν βγήκε ένας άνθρωπος να μιλήσει γι αυτή την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, όπως έκανε τώρα ο Καζαμίας; Αν θυμάσαι ‘Ανευ έχω αναφερθεί και άλλες φορές στις αδυναμίες της επικοινωνιακής δυνατότητας του ΑΚΕΛ. Αυτό όμως περνά κάθε όριο. Εκτός και αν έχει γίνει τέτοια αναφορά και δεν έπεσε στην αντίληψη μου.

Anef_Oriwn είπε...

Απόλλωνα,

Ναι όντως ο Αβέρωφ λειτουργεί ως «πανούργα αλεπού [...] όταν καταλάβει ότι δεν τον παίρνει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», [το ‘χει κάνει ουκ ολίγες φορές], αλλά «ήβρεν τζιαι κάμνει» που λέμε και στην κυπριακή... Ηγείται ενός πολιτικού χώρου όπου ο κόσμος αρέσκεται στο παραμύθιασμα κι αναμένει πως κάπου ή με κάποιο τρόπο θα βολευτεί κι έτσι δεν θα τον αγγίξει ούτε η κρίση αλλά ούτε και οι οποίες αντιλαϊκές νομοθεσίες που ψηφίζονται κι από τους δικούς τους συναγερμικούς βουλευτές˙ μάλλον θα νομίζουν ότι οι διάφορες νομοθεσίες ψηφίζονται μόνο για να εφαρμοστούν σε βάρος των Αριστερών - ας πούμε εκείνες για τις εκποιήσεις έχουν ψηφιστεί για να πάρουν τα σπίτια και τις περιουσίες ΜΟΝΟ των Αριστερών.
Την ίδια ώρα ο κόσμος της Δεξιάς εξακολουθεί να ηδονίζεται με εκθέσεις και δηλώσεις για τις καταστροφικές πολιτικές του Χριστόφια στην οικονομία [ασχέτως του ότι εν ο Νίκαρος που κυβερνά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τζι’ εν τζιείνος που υπόγραψε το κούρεμα] με αποτέλεσμα να τον δουλεύουν κανονικά οι διάφοροι πολιτικάντηδες της Δεξιάς, του Φούλλη μη εξαιρούμενου... Πουλάει πολύ ακόμα ο αντικομμουνισμός και ο αντιΑΚΕΛισμός και είναι πολλοί αυτοί που τον σερβίρουν στον κόσμο εκτρέφοντας έτσι τα αντίστοιχα σύνδρομα του! Άσε που συχνά ο Αβέρωφ [για να συγκινήσει το κόσμο] το παίζει και Οσία Μαγδαληνή ή/και βαρυπενθούσα χήρα!

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Κίκη Καζαμία, χτες το απόγευμα που είχα πάει στο σύλλογο για να δω το ματς “Ομόνοια” –ΑΕΛ ένας πολύ καλός φίλος (ΜΕ) ρωτούσε το ίδιο πράμα: «Πως διάολο δεν βγήκε ένας άνθρωπος να μιλήσει γι’ αυτή την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας»... Πάντως εν πολλές φορές που έχουν πει από πλευράς ΑΚΕΛ ότι τότε δεν αντέδρασε κανένας στην απόφαση για απομείωση των ελληνικών ομολόγων...

stelios papalangi είπε...

Παρόλα αυτά, η "προεδρική έκθεση" έχει και κάποια ενδιαφέροντα.

η έκθεση ξεκινά τζαι λέει πως της εδόθην εντολή να ασχοληθεί με τους λόγους κατάρευσης της οικονομίας, τζαι στην ουσία επικεντρώνεται μόνο στη λαική. Εξεκινήσαν πλέον τζαι καταλαβαίνουν ότι εν παπαρία το επιχείρημα ότι "φταίει το κράτος που δεν εμπόρεν να στηρίξει τες τράπεζες".... τη στιγμή που παραδέχουνται ότι η τράπεζες είχαν μεγέθη 7 φορές το μέγεθος του ΑΕΠ....

Πολλά σημαντικό επίσης είναι το κάψιμο του ορφανίδη. Συγκριτικά, αν εθκιεβάσετε την έκθεση πολλά παραπάνω ευθύνες ρίχνουν στον ορφανίδη τζαι στον δημητριάδη παρά στον χριστόφια.

Αν και ευθύνες στα ΔΣ της λαικής είναι πόξω πόξω....

Εντάξει, υπάρχει η γελοιότητα στη προσπάθεια κάλυψης της παρούσας κυβέρνησης, αλλά σίουρα, τούτη η έκθεση έσσιει μια παραπάνω συνοχή παρά τες γελοιότητες του πικκή.... Που τούτην την άποψη, για δεξιά έρευνα, είναι βήμα προς τα εμπρός.



Που τζιαμέ τζαι τζει.
Φαίνεται ότι εν ούλλοι που εξέραν πως η λαική ήταν παττισμένη.
Τζαι ούλλοι εξέραν για τα κουρέματα.
Τζαι σωστά λέει ο χριστοφκίας.... είναι ΟΛΑ τα κόμματα της βουλής που εστηρίξαν τη λαική......

Τζαι είναι κάτι τέτοιες σοβαρότατες αποφάσεις (και τα αποτελέσματα αυτών), που η "σύμπνια" και η εθνική ομοψυχία, οδήγει το κόσμο στα συμπεράσματα "εν ούλλοι οι ίδιοι".

Γιατί στην διακομματική κοκορομαχία, προφανώς είναι γελοίο να κατηγορεί ο συναγερμός τη προηγούμενη κυβέρνηση ότι "εσείς εβαστουσετε την λαική στον αναπνευστήρα, τζαι εσσείς εφεσώσετε το λαό 1.8δις".....

Αλλά, το ερώτημα που πρέπει να απασχολεί την αριστερά, είναι τι θα έπρεπε να πράξει στην προκειμένη περίπτωση....ως αριστερά....και όχι μόνο η απάντηση στο συναγερμό (που είναι σωστή)

Γιατί, για τους αριστερούς δεν είναι επιχείρημα το "επίεζεν με ο συναγερμός"..... "επίεζεν με η ΕΕ"... "τζαι οι άλλοι τα ίδια ήταν να εκάμναν" κλπ. Μπορεί να θεωρηθεί βάσιμο επιχείρρημα / απάντηση σε ένα δεξιό, αλλά όταν έρκεσαι τζαι ζητάς ξανά ψήφο, πρέπει να έχεις πρότερο βίο (ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΑΣ και όχι όταν αντιπολιτεύεσαι) επί της ουσίας διαφορετικό.

Βάση των πιο πάνω είναι κρίμα που ακόμα πιστέφκουμε ότι το πρόβλημα της προηγούμενης διακυβέρνησης ήταν απλά επικοινωνιακό.

Αντίθετα το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί, (από τη στιγμή που αποφασίζεις, ότι θα είσαι κόμμα εξουσίας και διαχείρισης του συστήματος ) είναι το ποια θα ήταν η πιο συμφέρουσα για το λαό απόφαση, από τη στιγμή που μια συστημική τράπεζα καταρρέει (άσχετα του τι ελάλεν ο φούλης και ο νικολάκης τότε).

Ή τουλάχιστον, που δαμέ τζαι δα (όσον υπάρχει η απόφαση διεκδίκησης της εξουσίας), ποια θα είναι η πρόταση της αριστεράς σε περίπτωση που ξανατύχει. ή αλλιώς τι προτάσεις νόμου θα βάλει κάτω η αριστερά (ελέγχου δηλαδή του ληστικού τραπεζικού συστήματος) ούτως ώστε να μην μας ξανατύχει.

Anef_Oriwn είπε...

Steliε Papalangi,

Θα σταθώ ΜΟΝΟ στο τελευταίο σημείο της παρέμβασης ΣΟΥ, δηλ. στο ζήτημα της «διεκδίκησης της εξουσίας», όπως το θέτεις στις τελευταίες δύο παραγράφους του σχολίου ΣΟΥ…
Κατ’ αρχάς ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ μπορεί να ελεγχθεί ουσιαστικά και σε βάθος στον Καπιταλισμό συμπεριλαμβανομένου και «του ληστρικού τραπεζικού συστήματος»… Και ταπεινή ΜΟΥ άποψη είναι ότι αν η Αριστερά στην Κύπρο [δηλ. το ΑΚΕΛ] ξαναδιεκδικήσει την εξουσία, αυτό ΠΡΕΠΕΙ να το κάνει μέσα από ένα ολοκληρωμένο Αριστερό Πρόγραμμα όπου θα προτείνονται ριζοσπαστικές τομές κι αλλαγές για το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Κύπρου...

Κι αναφορικά το θέμα ενός Αριστερού Προγράμματος εξουσίας, θα ‘θελα να σε παραπέμψω [χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα αναφέρονται εκεί] σε μια συνέντευξη της ΣΥΡΙΖΑίας ελληνίδας ακαδημαϊκού Σίας Αναγνωστοπούλου που δημοσιεύτηκε στην χτεσινή “Αυγή” link: http://www.epohi.gr/portal/anadimosieyseis/18173-sia-anagnostopoylou-peran-tis-tourkikis-proklitikotitas-kai-ton-ethnikon-stereotypon