Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ανάρτηση 15/2014 [της κοινωνικής αντίδρασης και της διεκδίκησης, αγωνιστική, αντιμνημονιακή κι αντιτροϊκανή] - “Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί” – Μέρος 2ον


Εισαγωγικά

Ξανά στους δρόμους κατά της Τρόικας και των πολιτικών λιτότητας κατεβαίνουμε μεθαυρίο Σάββατο το πρωί στις 10.
Σε συνέχεια της μεγάλης κοινωνικής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2013 κάτω από το σύνθημα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί», οι συνδικαλιστείς και κοινωνικές οργανώσεις που συμμετείχαν τότε, συνεχίζουν μαζί με ακόμα τρεις νέες την προσπάθεια ενεργοποίησης για οργανωμένη αντίδραση και αντίσταση της κοινωνίας στα μέτρα λιτότητας και στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους που υλοποιείται πραγματοποιείται με την ευλαβική  εφαρμογή [από τους (συγ)κυβερνώντες] των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών της Τρόικας.


Στην νέα αυτή κινητοποίηση συμμετέχουν οι οργανώσεις ΠΕΟ – ΔΕΟΚ – ΠΟΕΔ – ΠΟΑΣ – ΠΟΦΕΝ – ΠΟΒΕΚ – ΕΚΥΣΥ – ΠΟΠΟ – Κίνημα κατά των Ιδιωτικοποιήσεων – Κίνηση Πολιτισμού – Κίνημα κατά των Εκποιήσεων – ΕΚΑ – Νέα Αγροτική – Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης – ΠΣΕΜ – ΣΥΤΕΠΑΚ καθώς επίσης και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής. Λάμπουν και πάλι δια της απουσίας τους η ΣΕΚ [τι να περιμένουμε από μια δεξιά συνδικαλιστική(;) οργάνωση που ιδρύθηκε από απεργοσπάστες και με τις ευλογίες της Εκκλησίας;], η ΠΑΣΥΔΥ [τους δημόσιους υπάλληλους δεν τους έχει αγγίξει η λιτότητα κύριε Χατζιηπέτρο, ή μήπως τα κάνατε πλακάκια με το Προεδρικό];] και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ [τους τράβηξε απ’ τ’ αφτι ο Πρόεδρος και κάθισαν σαν κότες στ’ αυγά τους] και ΟΛΤΕΚ [κάποιοι στην ηγεσία της καθοδηγούνται από την εμπάθεια τους κι όχι από συνδικαλισμό]... Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, η ώρα 10:00 π.μ., έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και θα πάρει τον χαρακτήρα συμβολικής περικύκλωσης και αποκλεισμού οικοδομικού τετραγώνου που περιλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εργασίας, τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και το Σπίτι της Ευρώπης.

*************************************
Πιο κάτω παραθέτουμε [χωρίς σχόλια] το κείμενο της κοινής διακήρυξης των 19 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων που λαμβάνουν μέρος στην κινητοποίηση.

{Τα bold και οι υπογραμμίσεις είναι του κειμένου}...

«Η μεγάλη ομάδα συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων που την απαρτίζουν οι πιο κάτω οργανώσεις και σύνολα, απευθύνει προς όλους τους συμπολίτες μας προσκλητήριο μαχητικής κοινωνικής ενεργοποίησης και κινητοποίησης με το ίδιο σταθερό μήνυμα “Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί”.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας των εκπροσώπων της Τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας του κυπριακού μνημονίου και υπό το φόβο, όχι μόνο να συνεχίσουν τα απαράδεκτα μέτρα κατά του κυπριακού λαού, αλλά και να εφαρμοστούν επιπρόσθετα χειρότερα μέτρα, διοργανώνουμε νέα κοινωνική κινητοποίηση με δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Βιώνουμε όλοι τη σκληρή λιτότητα η οποία έχει επιβληθεί μέσα από το μνημόνιο, καθώς και την απουσία έγκαιρης και ουσιαστικής κοινωνικής διαβούλευσης, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται επικίνδυνα οι συνδικαλιστικές και κοινωνικές κατακτήσεις οι οποίες ήταν αποτέλεσμα αγώνων και κόπων πολλών δεκαετιών. Οι τραγικές συνέπειες της εφαρμογής του Κυπριακού Μνημονίου όχι μόνο συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το λαό μας, αλλά χειροτερεύουν καθημερινά τη θέση του, με πολύ δυσοίωνες τις προοπτικές για το μέλλον.

Η ανεργία καλπάζει, ένας στους δυο νέους δεν έχουν δουλειά ενώ οι χρόνια άνεργοι αυξάνονται δραματικά.

Οι συνταξιούχοι υποφέρουν από την συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι, οι μονογονιοί, οι φοιτητές, οι μαθητές κινδυνεύουν άμεσα με φτώχεια. Το κοινωνικό κράτος της Κύπρου ξηλώνεται σταδιακά με πρόσχημα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Η οικονομία συνεχίζει να υποχωρεί και να καταστρέφεται αφού το 2014 αναμένεται να είναι χειρότερο από το 2013. Οι καταστηματάρχες, οι μικροβιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, ενώ οι αγρότες ολοένα και περισσότερο αδυνατούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια της γης.

Η Δημόσια Παιδεία δέχεται συνεχή κτυπήματα, τα οποία αποδυναμώνουν την παρεχόμενη εκπαίδευση, πράγμα που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς.

Η Δημόσια Υγεία, λόγω των συνεχών περικοπών, ολοένα και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο ρόλο της απέναντι στον κύπριο πολίτη, παρά την επιβολή νοσηλίων, ακόμα και στις πλέον χαμηλόμισθες τάξεις του πληθυσμού.

Τα επισφαλή και μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχώς πληθαίνουν αφού χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα να μείνουν άστεγοι.

Οι ένοχοι και υπαίτιοι που με την διαφθορά τους οδήγησαν το τόπο στην οικονομική τραγωδία κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και ανενόχλητοι.

Η νέα κινητοποίηση μας στοχεύει να αναδείξει για ακόμη μια φορά την αντίδραση και την αντίσταση μας στις σκληρές και ανάλγητες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στην κυπριακή κοινωνία και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται από την ύφεση, την ανεργία και την φτώχεια που αναπαράγονται ως φαύλος κύκλος.

Απορρίπτουμε το σταδιακό ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και την άδικη κατανομή των βαρών και του κόστους της οικονομικής κρίσης.

Απορρίπτουμε την εκποίηση δημόσιου πλούτου μέσα από διαδικασίες που όχι μόνο δεν υπηρετούν το κοινωνικό αίτημα για πραγματικό εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών οργανισμών, αλλά οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση που θυμίζει ξεπούλημα, με τραγικές συνέπειες για το Κύπριο καταναλωτή.

Διεκδικούμε πολιτική ανάπτυξης με την ενεργητική συμβολή του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης και δουλειές για τους ανέργους.

Διεκδικούμε Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μια Ευρώπη των λαών όχι των αριθμών και οικονομικών δεικτών.

Καταγγέλλουμε τις πολιτικές της Τρόικας, οι οποίες επιβάλλονται εκβιαστικά αγνοώντας τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στις κοινωνίες.

Οι πολιτικές αυτές αμφισβητούνται σήμερα ολοένα και περισσότερο για την αποτελεσματικότητα τους και στοχοποιούνται ως οι αιτίες της αποδόμησης των κοινωνιών μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τρόικα ως θεσμός, αμφισβητείται πλέον ανοικτά και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με τη δημοκρατική και θεσμική της υπόσταση.

Είναι η πεποίθηση μας ότι η πλήρης ευθυγράμμιση με τις επιταγές της Τρόικας και η αξιοποίηση της παρουσίας της για την υιοθέτηση και εφαρμογή μονοδιάστατων και σκληρών πολιτικών, δεν οδηγεί τον τόπο σε πορεία προόδου και ανάκαμψης αλλά δημιουργεί συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων και αναπαραγωγής των αδιεξόδων.

Οι οργανώσεις μας απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και την κοινωνία για μαζική παρουσία στην κινητοποίηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, η ώρα 10:00 πμ, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και θα πάρει τον χαρακτήρα συμβολικής περικύκλωσης και αποκλεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και του Σπιτιού της Ευρώπης ώστε να σταλούν με οργανωμένο τρόπο τα μηνύματα μας προς όλες τις κατευθύνσεις, στο εσωτερικό, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όσο θα συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, με συνέπεια οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να υποφέρουν, η κοινωνία θα αντιδρά και θα διεκδικεί την ποιότητα και το επίπεδο ζωής που αξίζει στους ανθρώπους της.»

ΕΜΕΙΣ θα είμαστ’ εκεί, ΕΣΕΙΣ;

Anef_Oriwn
[έτοιμος να κινητοποιηθεί] 
Πέμπτη 6/2/2014 

4 σχόλια:

zep είπε...

Πολλες εξελιξεις στην Κυπρο μας τελευταια

-Ο Λοτινα φευκει η Ομονοια πλεον ειναι και επισημα παναυριν.

-Ο Λιλλης και ο δικηγορος Κοκος εφκαλαν τα ολα στη φορα

-Χασικος, Ιωνας και Μητσοπουλος εκτεθειμενοι γενικως

-Μαππουριδης ρεζιλι

-Εφκηκε ασπρος καπνος για κοινο ανακοινωθεν και αρχιζουν συνομιλιες

-Ο Νικολακης απειλει, οι απορριπτικοι φκαλουν αφρους

-Ο Γιαννακης προειδοποιει για θανασιμες εξελιξεις, τα απορριπτικα ΜΜΕ καλουν απορριπτικους στα πανελ για να σασουν ατμοσφαιρα

-Ο Λιλληκας ζητα παραιτηση και εκλογες. Απειλει να κατεβασει τον κοσμο στου δρομους
Πλεον οι αγανακτιτζιασμενοι θα διασπασθουν. Ο στροβολιωτης στη μια μερια και οι απορριπτικοι στην αλλη

-Το ΔΗΚΟ κινδυνευει να διασπαστει και τι θα απογινει ο τοπος μας χωρις το κομμα της μασας?

-Η παραγκα του Κουτσοκουννειου ποδοσφαιρου μας σουζεται

-Απατεωνες παντου, στηνουν, απειλουν και πλουτιζουν απο την μαππα μας που σαν αρνι παρακολουθει και διδει απο το υστερημα του ο κυπριακος λαος

-Ομως ολα αυτα δεν ειναι τιποτα μπροστα στο μεγαλο ειδησειογραφικο γεγονος οτι η Πετρουλα ξαπολα την δημοσιογραφια και γινεται βοηθος εκπροσωπος τυπου του ΔΗΚΟ. Η Χαραλαμπιδου φταιει που την εφουτουνιασε προχτες

zep είπε...

Εξιασα τον Κεννεβεζον ο οποιος εφαε τον φακελο και γιαυτον τον αφηνει εκτεθειμενο η γενικη ελεγκτρια στην εκθεση της. Η εταιρια απειλει με αγωγες. Περαστικα τους

Επισης στο θεμα του κοινου ανακοινωθεντος το ΚΚΕ τασσεται εναντιον. Επισης καταδικαζει και το Αναν, το οποιο τυχαια αθυμηθηκε. Αποτι βλεπω (στο μπλογκ της) η εκπροσωπος του ΚΚΕ στην Κυπρο εδιαφενησε με την ανακοινωση του κομματος.

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε ZEP,

Όντως «πολλες [οι] εξελιξεις στην Κυπρο μας τελευταια»! Τα ζητήματα που αναφέρεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν το καθένα ξεχωριστά θέμα για ξεχωριστή ανάρτηση. Θα σταθώ για λίγο στην αναφορά σου για την «Πετρουλα [που] ξαπολα την δημοσιογραφια και γινεται βοηθος εκπροσωπος τυπου του ΔΗΚΟ»… Δεν το άκουσα, όμως αν είναι έτσι τα πράματα, για μια ακόμα φορά βλέπουμε τους λεγόμενους ανεξάρτητους(;) κι αντικειμενικούς(;) δημοσιογράφους να παίρνουν ξεκάθαρες πολιτικές/κομματικές θέσεις [όπως έγινε και με τον πικρόχολο Βίκτορα Παπαδόπουλο και με τον “ουδέτερο” Μακάριο Δρουσιώτη]...

Anef_Oriwn είπε...

Πιο λίγος ο κόσμος στην σημερινή κινητοποίηση [γύρω στις 3 χιλιάδες;], όμως και πάλι τα μηνύματα αντίδρασης και αντίστασης στις πολιτικές της Τρόικας στάλθηκαν. Προφανώς οι κινητοποιήσεις του κόσμου θα ‘πρεπε να γίνονταν στους χώρους υπηρεσίες που κινούνταν οι τροϊκανοί για να μεταφέρουν τις νέες απαιτήσεις και ντιρεκτίβες τους...
Πιο πολλά και με φωτογραφικό υλικό σε αυριανή σχετική ανάρτηση μου...