Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ανάρτηση 3/2014 [προγραμματισμένη, πολιτικοοικονομική, κυπριακή, εκ δεξιών επικριτική για τους κυβερνώντες και εξ αναδημοσιεύσεως] – Έναν εκ των έσω κριτικό κείμενο για τις μεθοδεύσεις των κυβερνώντων για τον «κατώτατο μισθό», αλλά και γενικότερα για την κρίση...


Εισαγωγικά

Αναδημοσιεύομαι Αναδημοσιεύομε [σημ. 10/1/2014 – 7:05 π.μ.: κι ευχαριστούμε τον ανώνυμο “επόπτη” μας για την παρατήρηση του] πιο κάτω σχεδόν αυτούσιο [με αφαίρεση μόνο δύο προτάσεων] και χωρίς σχόλια δικά μας, ένα κείμενο που εντοπίσαμε κι αλιεύσαμε προ μηνός περίπου στον καθημερινό κυπριακό αστικό Τύπο. Το κείμενο έχει ως θέμα τον κατώτατο μισθό κι ανήκει σε πολιτικό παράγοντα της Δεξιάς. Δίκην quiz, θα ΣΑΣ ζητήσουμε να ανακαλύψετε ποιος είναι ο συγκεκριμένος δεξιός πλην αριστερίζων αρθρογράφος. Και λεμε αριστερίζων γιατί πολλά απ’ όσα γράφει θα μπορούσαν κάλλιστα να ειπωθούν και να γραφτούν ΚΙ από έναν Αριστερό. Φυσικά ο φιλοξενούμενος [ΜΑΣ] αρθρογράφος ξεκινά από διαφορετικές αφετηρίες και θέσεις, ή/και ιδεολογικές προσεγγίσεις [σε σχέση μ’ έναν Αριστερό] για να πει αυτά που τελικά γράφει και λαλεί -ίσως από ιδεαλισμό, ή ουμανισμό, ή κρυπτο-αριστερισμό, ή χριστιανική φιλανθρωπία.  ΕΜΑΣ, όμως, ΔΕΝ ΜΑΣ ενοχλεί ποσώς που ένας επώνυμος από διαφορετική μ’ ΕΜΑΣ ιδεολογική κοσμοθεώρηση και πολιτική παράταξη, λέει αυτά [ή μέρος αυτών] που κι ΕΜΕΙΣ θα λέγαμε. Το αναδημοσιευμένο κείμενο του το προσεγγίζουμε [ΕΜΕΙΣ εδώ στο Πολιτμπιουρό του Blog] πρώτα και κύρια πολιτικά, παρά ιδεολογικά... Και ίσως κι αφορμή για να αναδημοσιεύσουμε ΤΩΡΑ το συγκεκριμένο κείμενα να ΜΑΣ έδωσαν και κάποια σχόλια στις προηγούμενες ΔΥΟ αναρτήσεις  ΜΑΣ [κυρίως του φίλου σχολιογράφου Απόλλωνα] που επέκριναν το ΑΚΕΛ να μην αρθρώσει έγκαιρα [ένεκα ελλιπούς μελέτης και προετοιμασίας] λόγο για ματσαράγκες της Δεξιάς [Αναστασιαδικής] διακυβέρνησης “ΜΑΣ” και το προλάβαιναν εκ δεξιών φιλελεύθεροι πολιτικοί και οικονομικοί σχολιαστές κι αναλυτές...
  
********************************
Κι ακολουθεί το αναδημοσιευμένο περί του «κατώτατου μισθού» κείμενο… 
[αρθρογράφος: υπό αναζήτηση] 


{Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις είναι δικές μου}...

 Οι σύνδεσμοι των εργοδοτών προσπαθούν να προωθήσουν μέσω των εκπροσώπων της τρόικας την πρότασή τους για μείωση του κατώτατου μισθού. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες οι εκπρόσωποι των δανειστών μας να υιοθετήσουν την πρόταση αυτή και τότε η κυβέρνησή μας μάλλον θα την υλοποιήσει χωρίς ιδιαίτερους δισταγμούς. Οι τάξεις των εργοδοτών προωθούν μέσα από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς τους μιαν απλοϊκή αλλά πολύ βολική γι’ αυτές λύση στο πρόβλημα του μεγάλου χρέους.

Σχεδόν σε κάθε χώρα επιστρατεύουν το γνωστό επιχείρημα ότι οι πολίτες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά, όπως πάντα, τα μεγάλα ψέματα χρησιμοποιούν σαν όχημα μισές αλήθειες. Η αλήθεια που δεν λέγεται είναι η βαρύτατη κεντρική ευθύνη των εργοδοτών (βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες κ.ά.), που μετέτρεψαν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση σε κρίση δημόσιου χρέους, για να διασώσουν τις τράπεζες. Και, ακολούθως, επικαλούνται το διογκωμένο δημόσιο χρέος ως επιχείρημα για να μετακυλίσουν το κόστος της μείωσής του κυρίως στις πλάτες των ασθενέστερων τάξεων, ιδιαίτερα των μισθωτών. Αυτοί καλούνται να πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ οι ολιγαρχίες του χρήματος και των μεγάλων κερδών, που έχουν τη μερίδα του λέοντος των ευθυνών, πληρώνουν αναλογικά πολύ λιγότερα.
Η δίκαιη κατανομή των βαρών είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο. Παρακολουθώ με λύπη την αμηχανία των κυβερνητικών στελεχών ενώπιον των εκπροσώπων της τρόικας. Διαβάζω στις εφημερίδες […] τις δηλώσεις του Προέδρου και των υπουργών και με απογοήτευση διαπιστώνω ότι δεν έχουν δικές τους προτάσεις. Περίπου θεωρούν την τρόικα σαν τον από μηχανής Θεό. Μου δίδουν την εντύπωση ότι τίποτε δεν έχουν διδαχθεί από την κρίση. Την αντιμετωπίζουν σαν ένα είδος θεομηνίας και λιγότερο ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο οργανώθηκαν και λειτούργησαν οι τράπεζες και γενικά οι αγορές. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μένουν προσκολλημένοι στις ίδιες προσεγγίσεις και στα ίδια αποτυχημένα εργαλεία. Η εικόνα που στο δικό μου μυαλό σχηματίζεται είναι ότι οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται πρώτιστα να φανούν αρεστοί και να τύχουν ευνοϊκών σχολίων από τους εκπροσώπους της τρόικας και αδιαφορούν για την κοινωνία την οποία κυβερνούν. Μακάρι να κάμνω λάθος. Γιατί αν πράγματι συμβαίνει αυτό, το πρόβλημα είναι τρισχειρότερο, αφού ακυρώνεται η έννοια της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, αν είχε διάθεση να επιδείξει στοιχειώδες ενδιαφέρον για την κοινωνία, θα απέρριπτε χωρίς καμιά συζήτηση την πρόταση για μείωση του κατώτατου μισθού.
 
Στον δικό μου πίνακα αξιών αυτή η πρόταση είναι ανήθικη. Η κυβέρνηση του τόπου πρέπει να αντιληφθεί ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας συνεχίζουν να υπηρετούν χρεοκοπημένα ιδεολογήματα, όπως αυτό της αυτορρύθμισης των αγορών. Και συνεπώς νομοθεσίες όπως εκείνες που καθορίζουν κατώτατους μισθούς αποτελούν γι’ αυτούς ανάθεμα. Με την τρόικα έχουμε συνάψει μια συμφωνία. Πολύ καλά κάμνει η κυβέρνησή μας και προσπαθεί να τηρήσει με ευλάβεια τα συμφωνηθέντα. Οι συμφωνίες πρέπει πάντα να τηρούνται. Επιχειρήσαμε το 1963 να αθετήσουμε τα συμφωνηθέντα στη Ζυρίχη και το Λονδίνο, που οδήγησαν στην ανεξαρτησία μας, και μπήκαμε σε μια μεγάλη και καταστροφική περιπέτεια που ακόμη συνεχίζεται. Όμως οι υπάλληλοι των δανειστών μας, ιδιαίτερα αυτοί του ΔΝΤ, ουσιαστικά εκπροσωπούν το χρηματικό κεφάλαιο και τις αγορές.

 […] Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τις τύχες της δικής μας κοινωνίας να καθορίζουν οι αγέλες των κερδοσκοπικών κεφαλαίων με τους εκπροσώπους τους. Αυτές θα πρέπει να τις καθορίζουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες πολιτικές μας ηγεσίες. Όποιες και όσες και να είναι οι αδυναμίες που παρουσιάζουν οι ηγέτες μας, είναι χίλιες φορές προτιμότεροι από τους ασύδοτους κερδοσκόπους. [Σημείωση δική μου: Τζι’ οι δικοι  “ΜΑΣ” εν τίποτε οσίες Μαρίες τζι εν ι-μπόρουν να είναι τζιαι τούτοι «ασύδοτοι κερδοσκόποι»;]...

***********************************
Ερώτηση-quiz του Ιστολόγου
Ποιος είναι ο συγγραφέας του πιο πάνω αιρετικού κειμένου;

Για την αντιγραφή
Anef_Oriwn
[συμφωνώ με τον πιο πάνω προλαλήσαντα και επαυξάνω]
Τετάρτη 8/1/2014 

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εισαι ενας πιλοτος ρε ανεφ.
αλλα πετα λιγο πιο χαμηλα να με σε πιανουν τα ρανταρ!

zep είπε...

Εν του Δρουσιωτη?

Εν μας εξηγησε ομως, γινεται καπιταλισμος χωρις ασυδοσια?

Anef_Oriwn είπε...

ZEP,
Ο Δρουσιώτης δεν αρθρογραφεί πλέον στον Τύπο, τουλάχιστον επώνυμα... Εν ναν πολλές οι δουλειές του εκεί στον λόφο του Προεδρικού και δεν ευκαιρεί φαίνεται...

Σολιάτης είπε...

Σύντροφε καλημέρα, για τον κατώτατο μισθό ο συγγραφέας του κειμένου δεξιός πολιτικός (δεν θυμούμαι ποίος είναι), έπρεπε να γνωρίζει πως ο Αναστασιάδης σαν υποψήφιος μια βδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές σε συνέντευξη του στη τηλεόραση (νομίζω ήταν διακαναλική), είπε πως ο κατώτατος μισθός €900 είναι πολλά. Το ίδιο διάστημα ο Τορναρίτης υποστηρίζοντας πως ο κατώτατος μισθός είναι ψηλός και πρέπει να μειωθεί, έλεγε πως στη Βουλγαρία ο κατώτατος μισθός είναι €400.

Αυτός λοιπόν ο πολιτικός ή δεν ξέρει τις πολιτικές του κόμματος του, ή θέλει να παρουσιάζεται ως υποστηριχτής των εισοδηματικά αδυνάτων, για να είναι αρεστός.

Τελικά στον συναγερμό ξέρουν ποια ιδεολογία και ποια τάξη υπηρετούν; Διότι όποτε τους υποδειχτεί ποια είναι η θέση του συναγερμού, λένε ότι εκφράζουν προσωπικές θέσεις. Εκφράζουν προσωπικές θέσεις ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί τον νεοφιλελευθερισμό και την στήριξη στην πλουτοκρατία.

νεος είπε...

Ωραίο το κουίζ.
Βρήκα το άρθρο εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση του Πολιτη (http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=249537,printer.html&-V=webcontent) αλλά χωρίς να αναφέρεται ο αρθρογράφος.
Έχω μιαν υπόνοια ότι εν ο Πιτσιλλίνδην!
Μετά που του την έπεσε ο Αρχιεπίσκοπος και την αναγκαστική του "εξορία" στο Στρασβούργο, έπαθε μιαν μικρή μετατόπιση αριστερότερα...
Είναι κι αυτός μια περίπτωση ατόμου που βρίσκεται στον Συναγερμό χωρίς να ξέρει που βρίσκεται, όπως λέει και ο σύντροφος ο Σολιάτης.
Ο άλλος πρώην πολιτευτής του ΔΗΣΥ που ανέκρουσεν πρύμναν μόλις εκατάλαβεν τη φύση του κόμματος του, εν ο Πλατύς. Αλλά τούτος γράφει πιο τεχνοκρατικά.
Ψηφίζω Πιτσιλλίδη.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ειναι ο καπετανιος?
Μαλλο γλυκυς ο Νεος!

Anef_Oriwn είπε...

Ο Πλατύς, όπως και ο Μαππουρίδης [αλλά και παλαιότερα ο Πιτσιλλίδης] ήταν αριστίδνην υποψήφιοι βουλευτές του ΔΗΣΥ. Ίσως κάποιοι εξ αυτών να διατηρούν ακόμα κάποιες από τις φιλελεύθερες απόψεις τους...
Η μεγάλη πλάκα είναι που ο Πρόεδρος προσπάθησε με δηλώσεις του να απαξιώσει τον Μαππουρίδη, τη στιγμή που ήταν ο ίδιος ο Νίκαρος που τον πρότεινε ως αριστήνδην... Ε, ρε πλακές!

[Φίλε Νέε, ΔΕΝ είναι ο Πιτσιλλίδης, ο συγγραφέας του άρθρου που αναδημοσίευσα]...

Ανώνυμος είπε...

Αναδημοσιεύομαι;

Αναδημοσιεύομε.

Ίσιωστο τζι' εστράωσες με.

Σολιάτης είπε...

Ο Πιτσιλίδης σε συνέντευξη του στον ΑΣΤΡΑ είπε πως θέλει τον κομμουνισμό αλλά αγωνίζεται γι’ αυτόν από άλλο δρόμο. Τώρα πως πάμε στον κομμουνισμό ακλουθώντας τον δρόμο του νεοφιλελευθερισμού, μόνο ο Πιτσιλίδης καταλάβει.

νεος είπε...

Αν δεν είναι ο Πιτσιλλίδης, εν ο άλλος χριστιανοφιλελεύθερος του ΔΗΣΥ, ο Πουργουρίδης, ο οποίος μετά που συχνές επισκέψεις στο άγιον όρος (τζιαι την μη επανεκλογή του στες βουλευτικές)έπαθε τζιαι τούτος μιαν σχετική μετατόπιση!

Anef_Oriwn είπε...

Ο ένας [ο Πιτσιλλιδης] εν θεολόγος, ο άλλος [ο Πουργουρίδης] ανακάλυψε, ως βετεράνος πλέον πολιτικός, τον Θεο, τζιαι νεκάτωσαν [τζιαι οι δύο] τη μεταφυσική με τον ορθολογισμό... Αλλά εν κιάρουν [εν τολμούν] να πουν απεταξάμην τη Δεξιά...

Anef_Oriwn είπε...

Ξέχασα [τότε που η παρούσα ανάρτηση περνούσε στο αρχείο] να δώσω την απάντηση στο quiz κι αν πω ότι το άρθρο ανήκει στον “σεβαστό” Πουργουρίδη, που εδώ και μερικά χρόνια τα όσα γράφει σήμερα αντιφάσκουν με τα όσα έγραφε χτες, ή θα γράφει αύριο [ή τζιείνα που λαλεί αντιφάσκουν με τις πράξεις του, όπως ας πόυμεν το γεγονός ότι ήταν τζιαι δικηγόρος του Ρικκουθκιού!], ενώ παρ’ όλο που αναγνωρίζει ότι το Νικούιν [τον οποίο στήριξε στις Προεδρικές του 2013] εσκάτωσεν τα, εν τούτοις εν τολμά να τού τα πει.
Το πιο πάνω [«αιρετικό»] άρθρο του Πουργουρίδη δημοσιεύτηκε στον “Πολίτη” στις 2 του Νοέμβρη του 2013 [ημέρα Σάββατο] και είχε τίτλο “Κυβέρνηση και κατώτατος μισθός”. Μπορείτε να το βρείτε πατώντας το link: http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=249537&-V=stiles...
[Ιστορικές εκείνες οι μέρες, για κάποιους λόγους, για την Οικογένεια!]...