Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ανάρτηση 91/2013 [αιφνίδια, πολιτική, κυπριακή, “ΠΟΝΤΙΚΙ”-σια και εξ αναδημοσιεύσεως] – Κι “αίφνης” κυπριακό: Ένα σχετικό άρθρο από το (ελληνικό*) “ΠΟΝΤΙΚΙ”…


{ Επεξηγηματική σημείωση:
Σημειώνω, για να μην υπάρξουν συγχύσεις, ότι αναφερόμαστε στο ελληνικό (ελλαδικό) “Ποντίκι” κι ΟΧΙ στην κυπριακή κιτρινο-ΠΟΝΤΙΚΟ-φυλλάδα}…

*************************
Εισαγωγικά:

Κι εκεί που ολονών η προσοχή μας ήταν στραμμένη και επικεντρωμένη στην οικονομία και ασχολούμασταν είτε νοερώς είτε [και] πρακτικώς πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα  οικονομικά μας [σε ατομικό, οικογενειακό, ή σε ευρύτερο “εθνικό” επίπεδο, τσουφ ΜΑΣ προέκυψε όλως αιφνιδίως και το κυπριακό!
Την πιάτσα [και την “ησυχία” μας] εχάλασεν την ο Ιζέτ Ιστζιάν, ο Γενικός Γραμματέας του Αριστερού τουρκοκυπριακού Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, όταν τις προάλλες “εμολόησεν το κόζιν”. Την περασμένη Πέμπτη [16 του μηνός] μετά από συνάντηση του με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο σύντροφος Ιζτζιάν αναφέρθηκε σ’ ένα πολυσέλιδο «έγγραφο-σχέδιο εγασίας» [70 ολόκληρων σελίδων] το οποίο ετοιμάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη [τουτέστιν από τον αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο γνωστόν κον Downer] και περιλαμβάνει τις συγκλήσεις και αποκλίσεις των δύο πλευρών για την περίοδο 2018-2012.  Ο Ιζέτ Ιζτζιάν  αποκάλυψε ότι το έγγραφο δόθηκε ήδη [εδώ και μέρες – αν δεν κάνω λάθος είπαν από τις 30 τ’ Απρίλη] στον Έρογλου.

Κι εδώ προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα:

1.  Πρώτα και κύρια, στον δικό “ΜΑΣ” [τον Πρόεδρο μας ντε] δόθηκε [ναι ή ού] και πότε; Αν δεν δόθηκε, γιατί; Τον έγραψε ο Downer;

2.  Πάλι ΟΛΟΙ εξεμάνησαν κατά του Downer και ζητούν την απομάκρυνση του πάραυτα! Δεν εξετάζω αν οι κατήγοροι και επικριτές του Downer  έχουν δίκαιο ή όχι [είναι προφανές ότι ο κύριος αυτός μεροληπτεί υπέρ της τουρκικής πλευράς], όμως άραγε «τούτος» ενεργεί από μόνος του; Δεν έχει εκεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών κάποιους αν τον στηρίζον; Ή δεν βλέπουμε ότι οι δυτικοί “φίλοι” και “εταίροι” μας ενεργούν με τον ίδιο τρόπο και στην οικονομία και στην πολιτική; Είναι σε θέση πλέον κάποιοι εκ των Ημετέρων [αφελών] συμπολιτών [κατοικούνταν εν τη μακαρία αύτη νήσο] ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ του χειρισμού που έτυχε η οικονομία “ΜΑΣ” με το κυπριακό [εν πρώτοις], αλλά και με το φυσικό αέριο [σε κατοπινό στάδιο];

3.  Αν κος Πρόεδρος “ΜΑΣ” [που το ‘παιξε και κακοφανισμένο από τη στάση του κου Downer και απείλησε ότι εν θα πάει στην κοινωνική(;)  φύσεως συνάντηση με τον Έρογλου η οποία προγραμματίστηκε από τα Ηνωμένα Εθνη] ήξερε για το έγγραφα, γιατί δεν ενημέρωσε τα μέλη του “Εθνικού” Γουμά [sorry, Συμβουλίου, ήθελα να πω και μου ξέφυγε!] όταν συναντήθηκαν την περασμένη Τέταρτη για την Οικονομία; Γιατί απέκρυψαν το έγγραφο;  Εδώ το ελλαδικό “Ποντίκι”  είχε άρθρο για το κυπριακό την περασμένη Πέμπτη και οι δικοί μας οι παροικούντες στο λόφο του Προεδρικού εν εχαπαρίζαν; Μα ίνταμ που κάμουν τόσοι δημοσιογράφοι τζιει μέσα τζι’ εν επήραν πρέφα το έγγραφο;

4.  Κάτι πήρε τ’ αφτί μου ότι σε τυχόν νέες συνομιλίες που πιθανόν να ξεκινήσουν μάλλον τον Σεπτέμβρη «θα πάμε από την αρχή», ως ελληνοκυπριακή πλευρά. [Μα καλά να νομίζουν μέσ’ το Προεδρικό ότι δεν θα κάμουν τζι’ οι τούρτζιοι το ίδιο;]… Και τι σημαίνει μετά από 40 χρόνια «πάμε από την αρχή»;  Διαγράφουμε και τη λύση ομοσπονδίας, ή/και ό,τι συμφωνήθηκε μέχρι τώρα για να επιδιώξουμε τι; Να κυνηγήσουμε τη Χίμαιρα μιας ιδεατής λύσης και να καταλήξουμε μια και καλή στη διχοτόμηση;  

***************************
Προλογικά:

Όπως ανάφερα και πιο πάνω την περασμένη Πέμπτη στο ελλαδικό “Ποντίκι” υπήρχε ένα άρθρο για το κυπριακό και τις εξελίξεις που κυοφορούνται…  Στο εν λόγω άρθρο γίνεται βασικά διασύνδεση των όποιων νέων εξελίξεων με τη δυσχερή οικονομική θέση της Κύπρου, Βασικά το μήνυμα είναι ότι τώρα που ΜΑΣ έκοψαν μέσ’ την γωνιά εν να ΜΑΣ στριμώξουν για καλά! Κι αν λάβουμε υπ’ όψη πώς ΜΑΣ συμπεριφέρθηκαν στα οικονομικά έχετε ιδέα τι μέλλει γενέσθαι και με το κυπριακό!
[Να σημειώσω ότι κάποιοι μιλάνε για επίτευξη λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου!!! Πού την ειδανε;]…

*********************************
Ψήνουν λύση του κυπριακού... α λα τούρκα
Με αφορμή τη κρίση ο «Αττίλας 3» γκαζώνει
Εκστρατεία χειραγώγησης του κυπριακού λαού
[“ΠΟΝΤΙΚΙ, Πέμπτη 16/5/2013, σελ. 3]…

{Τα bold είναι του άρθρου, ενώ οι υπογραμμίσεις κι επιχρωματώσεις είναι δικές μου}…

Δυστυχώς... επαληθευόμαστε. Το σχέδιο «επίλυσης» του Κυπριακού παίρνει σάρκα και οστά ίσως πιο γρήγορα απ’ όσο κάποιος θα πίστευε. Οι δηλώσεις άρ­χισαν, αλλά οι διεργασίες «δούλευαν» στο παρα­σκήνιο εδώ και εβδομάδες. Γιατί; Επειδή οι ενδι­αφερόμενοι θεωρούν ότι με την κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι πολύ πρόσφορο το έδαφος ώστε να περάσουν τα σχέδια τους «μια κι έξω».
Επισήμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης δηλώνει ότι η Κύπρος δεν θα γίνει αιχμάλωτη της κρίσης και ότι οι συνομιλί­ες με τους Τουρκοκυπρίους θα αρχίσουν από φθι­νόπωρο. Διατυπώνει δε την - πάγια - αξίωση να επιστραφούν οι κλειστές περιοχές της Αμμοχώ­στου ώστε να ξεπαγώσει ο διάλογος. Η Τουρκία βεβαίως όχι μόνο δεν ακούει, αλλά θεωρεί πλέον ότι αντιστράφηκαν οι όροι και έχει όλα τα ατού στα χέρια της.
Παρά τα όσα ακούγονται από την προπαγανδι­στική μηχανή της παρούσας κυβέρνησης, ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας πέτυχε ενεργεια­κές συμφωνίες που έφεραν σε πολύ δύσκολη θέ­ση την Τουρκία, η οποία τώρα με έμμεσο τρόπο τις ξηλώνει σιγά-σιγά.

Τα κοιτάσματα
Είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πλέον ότι η κρί­ση στην Κύπρο έγινε διότι όντως το δημόσιο χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Όλη η παραφιλολογία ξεφού­σκωσε, όπως ξεφούσκωσαν και οι κατηγορίες της Γερμανίας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από Ρώ­σους ολιγάρχες, καθώς η έκθεση της Moneyval και της Deloitte, που συζητήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας [σημ. Ιστολόγου: της 13ης τού Μάη], ήταν πιο ήπια απ’ ό,τι αναμενόταν.
Όλα αυτά ήταν προπέτασμα καπνού από μεγά­λα συμφέροντα που έχουν πολλά-να ωφεληθούν από την Τουρκία και θεωρούν ότι η κυβέρνηση που θα διαπραγματευόταν τα μεγάλα κοιτάσματα φυ­σικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ θα έπρεπε να εί­ναι απολύτως διαχειρίσιμη.
Για τα ενεργειακά κοιτάσματα λοιπόν γίνεται όλο το παιχνίδι, καθώς από τη Μεσόγειο κυρίως θα εξαρτώνται τα επόμενα χρόνια Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Γι’ αυτό «ξαφνικά» διαπιστώθηκε ότι ο Καντά­φι, ο Μουμπάρακ, ο Άσαντ και οι λοιποί ήταν δικτά­τορες και έπρεπε να ανατραπούν. Κι ας «διορίστη­καν» από τα ίδια αυτά συμφέροντα.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση ήταν το πό­σο σύντομα μπήκε στο τραπέζι το θέμα επίλυσης του Κυπριακού με δυσμενείς όρους για την Κύπρο.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί προόριζαν τις διεργασίες για το καλοκαίρι του 2014, όταν η χώρα θα βρι­σκόταν σε βαθιά ύφεση έως και 20% και οι κάτοι­κοι σε απόγνωση.
Από την πρώτη μέρα των εκλογών, όμως, πρά­κτορες, απεσταλμένοι, διπλωμάτες και λοιποί, υπό την ομπρέλα εταιρειών δημοσκοπήσεων, σφυγμομετρούσαν αντιδράσεις και τεκταινόμε­να στην πολιτική σκηνή. Και βρήκαν κατάλληλη ευκαιρία να δράσουν, καθώς κανείς από τους νέους κυβερνώντες δεν προέβαλε τη στοιχειώ­δη αντίσταση ή τουλάχιστον διαπραγμάτευση σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Είδαν επίσης ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας και δεν αντέδρασε ούτε στιγμή, ακόμα και στα πιο ακραία, άδικα και μη αναγκαία μέτρα που του σέρβιραν.

Με τουρκικούς όρους
Εδώ, δυστυχώς, ήταν το κλειδί. Από εβδομά­δες δόθηκε το σήμα στους κατάλληλους αποδέ­κτες ότι πρέπει να συνδεθούν η πορεία της οι­κονομίας και η επίλυση του Κυπριακού με τους τουρκικούς όρους.
Ήδη ακούσαμε από τον επίτροπο Όλι Ρεν ότι θα έκανε καλό στην Κύπρο να λύσει το «πρόβλη­μα» για το καλό της οικονομίας, ώστε να έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη. Ο Ρεν δεν μίλησε ως επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μόνο. Αλλά και ως πρώην επίτροπος Διεύρυνσης, που «εργά­στηκε επί σειρά ετών για την επίλυση του Κυπρι­ακού» και, όπως διευκρίνισε στις δημόσιες δηλώ­σεις του, στενοχωρήθηκε που δεν τα κατάφερε και δεν είδε πρόοδο.
Με αυτές τις δημόσιες δηλώσεις αρχίζει και επισήμως η εκστρατεία χειραγώγησης του κυ­πριακού λαού, που θα βομβαρδιστεί κατά τρόπο ώστε να πιστέψει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επώδυνη λύση και ότι βεβαίως όλα αυ­τά γίνονται «για το καλό του». Ήδη ο φόβος της πτώχευσης ώθησε χιλιάδες πρόσφυγες να που­λήσουν όσο - όσο την περιουσία τους στα Κατε­χόμενα στο ταμείο αποζημιώσεων που έστησε η ίδια η Τουρκία!
Οι ιθύνοντες είδαν δε με ικανοποίηση ότι ακό­μα και το σχέδιο ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, προθάλαμο του ΝΑΤΟ, προωθείται με υπερβάλλοντα ζήλο από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Είδαν επίσης με ικανοποίηση ότι η κυβέρ­νηση ελέγχει πλήρως τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ του νησιού και ότι οι πραγματικές διεργασίες, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονο­μία, συγκαλύπτονται.
Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις ώστε να σερβιριστεί το δεύτερο «σχέδιο Ανάν», το οποίο προοιωνίζεται πολύ χειρότερο από το πρώτο που απέρριψαν οι Κύπριοι επί Τάσσου Παπαδό­πουλου. Ο «Αττίλας 3» γκαζώνει...

*******************************
Σχόλιο ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:


Anef_Oriwn
[ανήσυχος κι προβληματισμένος]
Κυριακή 19/5/2013

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

Το ότι ο αναστασιάδης τα έκαμεν μαντάρα είναι γνωστό. όμως πάντα νομίζω είναι καλύτερο η κριτική πρώτα να έσσιει μια συνοχή και μετά να αφήνει έξω τες πολλές πολλές συνομωσίες...

Ένα από τις πιο κλασσικές παπαροερωτήσεις είναι ο χρόνος...Γιατί τώρα ; Πόσο σύντομα μπήκε το κυπριακό στο τραπέζι !! Και πράκτορες εκάμαν δημοσκοπήσεις για να επιβάλουν τη λύση με τούρκικους όρους.....
Δύο πράματα :
Καθώς μαθαίνουμε σήμερα η τοπική πραγματικότητα έρκεται να αναιρέσει τις διεθνείς συνομωσίες (σαν φάρσα κάθε φορά) αφού οι τκ φαίνεται ότι παν για εκλογές (άσε που μπορεί ναν ο ερτογάν που τους ανακάτωσε). Εκ των πραγμάτων δηλαδή , και ως είθιστε διαπραγματεύσεις γιοκ ωστι να τελιώσουν οι εκλογές.
Δεύτερο - να υπενθυμίσουμε ότι και ο δημητράκης εφκήκε φεβράρη τζαι ως τον Μα , υπόγραψε τη γνωστή συμφωνία με τον ταλατ.... ΓΙ-Α-ΤΙ ΤΟ-ΣΟ ΓΡΗ-ΓΟ-ΡΑ ; Εν μποτούντες ερωτήσεις που καρτεράς να θέτει ο λάζαρος μαύρος...


Τελικά το πρόβλημα με τον αναστασιάδη είναι ότι δεν αποδέχεται τες συγκλίσεις και θέλει να είναι όλα στο τραπέζι - όξα το ότι είναι διαθετιμένος να δεχτεί μια λύση εξπρες στη βάσου του ΑΝΑΝ ; Έσσιει διαφορά το ένα που το άλλο.


Διαφωνούμεν με το επιχείρημα ότι η λύση θα βοηθούσεν και στην οικονομία ; (γιατι αν ξεκινήσεις που τα τωρά να κάμνεις πόλεμο των επιχειρημάτων υπερ μια λύσης- και συμμετέχεις ως αριστερά σε δημιουργία ξανά ενός κλίματος προ-μπουγκερστοκ) καλύττερα να παρετήσουμεν που τα τωρά...


Ποιές ενεργιακές συμφωνίες επέτυχεν ο χριστόφιας που τωρά η τουρκία τις ξηλώνει - μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει ;

Τες συμφωνίες με τους αμερικάνους ;
Τους εβραίους , τους γάλλους, τους ιταλούς όξα τους κορεάτες ;

Anef_Oriwn είπε...


Steliε Papalangi,

Θα παρακάμψω [και δεν θ’ ασχοληθώ με] την γνωστή τακτική ΣΟΥ να υπερασπίζεσαι εμμέσως πλην σαφώς τον Αναστασιάδη, τον ΔΗΣΥ και τις πολιτικές τους, με το να επικρίνεις συνεχώς το ΑΚΕΛ και τον Δημήτρη Χριστόφια και να αναγάγεις σε συνομωσιολογία τους όποιους προβληματισμούς και ενδοιασμούς μας για τις εκ δυσμών πρωτοβουλίες [σε σχέση με το κυπριακό], για να πω δυο λόγια επί της ουσίας… [Να σημειώσω ότι είχα γράψει κι ένα σχόλιο για το τελευταίο post ΣΟΥ -link: http://spapalagi.blogspot.com/2013/05/blog-post.html -επειδή όμως ήταν ιδιαίτερα αυστηρό, είπα να τ’ αφήσω για να το ξαναεπεξεργαστώ… Θα δω!]…

Σημειώνω, λοιπόν, τα εξής:
1. Αφού, λοιπόν, «είναι καλύτερο η κριτική πρώτα να έσσιει μια συνοχή» [και διαλεκτική, θα πρόσθετα εγώ], θα διερωτηθώ [σε σχέση με την «παπαροερώτηση» για τον «χρόνο»], αν το 2008 η κύρια έγνοια μας ήταν η οικονομία ή το κυπριακό. Ασφαλώς και ήταν το δεύτερο και γι’ αυτό ήταν φυσικό εκεί να επικεντρωθούν εξ αρχής και οι όποιες πρωτοβουλίες και κινήσεις του τότε νέου Προέδρου [του Δημήτρη Χριστόφια]…

2. Από θέση αρχής [ή αν θες και προσωπικού ιδεολογικοπολιτικού κολλήματος μου] ΔΕΝ μπορώ να έχω εμπιστοσύνη σ’ ένα Πρόεδρο [όπως ο Nick de Anasto] που πήγε και παραδόθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα στους ευρωπαίους “φίλους” [ΤΟΥ] και “εταίρους” [ΜΑΣ] και να αποδεχτεί τα “κουρέματα” και γενικώς καταβαράθρωσαν την κυπριακή Οικονομία. Πού ξέρω ότι δεν θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και για το κυπριακό, οξά νομίζεις ότι δεν είναι ιδεολογικά αγκυλωμένος με την Δύση και τα δυτικά συμφέροντα; Εξ αλλού κι ΕΣΥ ο ίδιος λες πως «ο αναστασιάδης τα έκαμεν μαντάρα»! Ψύλλους στ’ άχυρα θα ψάχνουμε τώρα;

3. Πού ξέρουμε ότι η αποχώρηση 8(!) βουλευτών μονοφατσσιά από το Κόμμα “Εθνικής Ενότητας” στα κατεχόμενα και η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της “κυβέρνησης” του Ιρσέν Κιουτσιούκ [η έγκριση της όποια θα οδηγήσει σε νέες πρόωρες εκλογές], δεν ήταν μέρος ενός σχεδίου [για να μην πω μιας συνομωσίας]; Πάντως οι νέες εκλογές [στα κατεχόμενα] σίγουρα θα γίνουν πριν τον Σεπτέμβρη οπόταν υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν οι νέες συνομιλίες για το κυπριακό…

4. Το ότι «ο αναστασιάδης […] δεν αποδέχεται τες συγκλίσεις και θέλει να είναι όλα στο τραπέζι», δεν είναι σημαντικό, αλλά παράλληλα κι αντιπαραγωγικό και επικίνδυνο; Πέραν τούτου ΕΣΥ δεν βλέπεις ότι αυτό είναι και αντιφατικό με το «ότι είναι διαθετιμένος να δεχτεί μια λύση εξπρες στη βάση του ΑΝΑΝ»; [Είναι αντιπαραγωγικό, γιατί θα ξεκινήσουν όλα από την αρχή ενώ η απόρριψη των μέχρι τώρα συγκλίσεων ΔΕΝ θα δώσει λύση επανενωτική. Είναι και επικίνδυνο γιατί θα εδραιώσει τη διχοτόμηση, είτε μέσα από την απόρριψη από τον κόσμο, σε Δημοψήφισμα, ενός νέου Σχεδίου Ανάν, είτε με την αποδοχή του σημερινού status quo ως της καλύτερης λύσης…

5. Γράφεις: «(γιατι αν ξεκινήσεις που τα τωρά να κάμνεις πόλεμο των επιχειρημάτων υπερ μια λύσης- και συμμετέχεις ως αριστερά σε δημιουργία ξανά ενός κλίματος προ-μπουγκερστοκ) καλύττερα να παρετήσουμεν που τα τωρά...» --- Σ’ ΕΜΕΝΑ τούτον το «υπερ μια λύσης», εν ΜΟΥ φατσάρει ΚΑΘΟΛΟΥ! Εξ αρχής οι όποιες νέες διαδικασίες για λύση πρέπει να έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Και η απόρριψη των συγκλίσεων και το «όλα στο τραπέζι» με κάμνει πολύ επιφυλακτικό!

6. Το 2008-2009 «η λύση [σίγουρα] θα βοηθούσεν και στην οικονομία» [όπως και το 2004], γιατί τότε υπήρχαν χρήματα [και σε κύπριους] για επενδύσεις. Σήμερα τι υπάρχει; Ή αν θες με τι χρήματα, μισθούς και άλλα ωφελήματα [για τους εργαζόμενους] θα ανοικοδομηθεί το Βαρώσι;

7. Ποιος έκαμε τις πρώτες «ενεργιακές συμφωνίες» με το Ισραήλ, δεν ήταν ο Χριστόφιας; Η τάση που υπάρχει [από πλευράς Τουρκίας] για διασύνδεση του κυπριακού με το φυσικό αέριο [και η επαναπροσέγγιση της με το Ισραήλ] δεν τείνει να «ξηλώσει» ό,τι επιτεύχθηκε;

Ανώνυμος είπε...

o stelios papalangi inta kapno foumarei?

Anef_Oriwn είπε...


Ανώνυμε [20/5/13 - 9:09 μ.μ.],
Ούτε πιλέ ξέρω αν καπνίζει!