Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ανάρτηση 89/2013 [προγραμματισμένη, (εκ)παιδευτική, “Προοδευτική”, αντι-μνημονιακή, αντιστασιακή] – Ένα κείμενο του Σωτήρη Χαραλάμπους για τα μνημονιακά δεδομένα και εξελίξεις στην Παιδεία…


Προλεγόμενα:

“Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας”, που θα ελάλεν τζι’ ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης…    
Μπήκαμε [ΜΑΣ βάλανε δηλαδίς] για καλά και σε Μνημόνια, εγκρίθηκε κι από τη κυπριακή Βουλή [πριν δύο βδομάδες] και η Δανειακή Συμφωνία κι όπου να ‘σαι έρχεται και ζεστό ζεστό το πρώτο παραδάκι [η πρώτη δόση], κάπου 3 δις! Όλα, λοιπόν, βαίνουν καλώς. Μπήκαμε κανονικά και σε περικοπές και πολιτικές λιτότητας. Κόψε κόψε να δούμε τελικά τι θα ΜΑΣ μείνει.
Οι τομείς που [ΘΑ] υποφέρουν περισσότερο είναι σίγουρα η Δημόσια Υγεία και η Δημόσια Εκπαίδευση

Στον τομέα της Υγείας ήδη έχουν καθοριστεί [και θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στον Ιούνη] νέες διατάξεις για τα κρατικά νοσοκομεία που αφορούν αύξηση των τελών εγγραφής και πληρωμή τελών για φάρμακα, εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς και στις Πρώτες Βοήθειες, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν(;) ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι καταργείται το ακτινοθεραπευτικό [για τους καρκινοπαθείς] ενώ μεθοδεύεται η αναστολή λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής. [Προφανώς εν τούτες οι «οδυνηρές θυσίες» για τις οποίες μιλούσε ο Φούλλης ως νέος Προεδρος του ΔΗΣΥ -ου Παναΐα Μου!- με τεθλιμμένο ύφος στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ την περασμένη Κυριακή]…

Για την Παιδεία θα ΜΑΣ τα πει καλύτερα ο Σωτήρης Χαραλάμπους [Πρόεδρος της “Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών”] με ένα άρθρο του που αλιεύσαμε από το Blog της “Προοδευτικής” αναρτήθηκε εκεί στις 9 Μαΐου…
******************
Άσχετο:
Παρεμπιπτόντως απόψε στις ειδήσεις πήρε τ’ αφτίν ένα μακρυμάλλη ονόματι Ρουσιά [Πρόεδρο του Συνδέσμου Εργολάβων τον είπανε] να λαλεί ότι πρέπει να κόψουν τζι’ άλλα που τους δημόσιους υπαλλήλους και με τα λεφτά που θα εξοικονομούνται να κάμνει το κράτος έργα. Κόψε τους τζι’ άλλα σιόρ, ίνταμ που να τα κάμουν; Το παν είναι να επιβιώσουν [οικονομικά] οι εργολάβοι! Γιατί χωρίς εργολάβους τι θα γίνουμε;

*******************************
Κυνηγούν μάγισσες και περί άλλων τυρβάζουν ως Δον Κιχώτες!
[του Σωτήρη Χαραλάμπους, Πρόεδρου της “Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών” – linkhttp://proodeftikikath.blogspot.com/2013/05/blog-post.html]...  

Θα περίμενε κανείς την οργή και την αγανάκτηση του κ. Κενεβέζου, ή έστω την έντονη διάψευσή του για το έγγραφο της 11ης Μαρτίου το οποίο απέστειλε το Δ.Ν.Τ. στην κυβέρνηση και αφορά την εκπαίδευση. Έγγραφο στο οποίο έκανε αναφορά σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης. Αντί αυτού ο κ. Κενεβέζος περί άλλων τυρβάζει κυνηγώντας μάγισσες. «Κατακεραυνώνει» τον κ. Χριστοφίδη ότι τάχα «εφευρίσκουν τρόπους να ασκούν αντιπολίτευση, ο τόπος τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων της προηγούμενης κυβέρνησης, υποσκάπτουν το έργο της κυβέρνησης»…..

Εμείς ρωτούμε ευθέως τον κ. Κενεβέζο. Υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να το θέσει σε εφαρμογή; Είμαι σίγουρος ότι δεν θα απαντήσετε. Φοβάστε. Φοβάστε γιατί μας εξαπατήσατε. Μας είπατε χίλια ψέματα. Δεν τολμάτε να διαψεύσετε ούτε τον κ. Αναστασιάδη που είπε πρόσφατα ότι, ναι μεν αποκόψαμε άλλα 2% από τους μισθούς των εκπαιδευτικών για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι 500 συμβασιούχοι, αλλά πάλι θα μείνουν αρκετοί αδιόριστοι.

Είστε εκτεθειμένος κ. Κενεβέζο και εσείς και η κυβέρνησή σας, διότι το έγγραφο το οποίο θα υλοποιήσετε περιλαμβάνει:
- Μειώσεις μισθών μέχρι 50%.
- Αύξηση διδακτικών ωρών.
- Συγχωνεύσεις σχολείων και κλείσιμο μικρών σχολείων.
- Επιβολή διδάκτρων (στα δημόσια Πανεπιστήμια).
- Μείωση στην εκπαίδευση από 900 μέχρι 3800 θέσεων εργασίας.
- Μείωση δαπανών κατά 25% με 30%.

Άλλα μας λέγατε μέχρι πρότινος. Και εσείς και ο Πρόεδρος. Ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν θα οδηγηθεί στην ανεργία. Καλέσατε τις προάλλες τους εκπαιδευτικούς (οι οποίοι απώλεσαν ήδη το 25% με 30% του μισθού τους), ν’ αποδεκτούν άλλη μια μείωση του μισθού τους, περίπου 2%, ως αποκοπή αλληλεγγύης, για να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου κατά μια περίοδο που θα οδηγούσε πολλούς συμβασιούχους στην ανεργία. Παρότι η πρόνοια αυτή ήταν ανενεργός (για την μια περίοδο αύξηση στο ωράριο), παρόλ’ αυτά οι εκπαιδευτικοί το αποδέχτηκαν, αφού ο Υπουργός έδιδε την υπόσχεση ότι κανένας συμβασιούχος δεν θα έμενε αδιόριστος. Και το οξύμωρο! Την ίδια ώρα εξάγγειλε άλλα οκτώ μέτρα με τα οποία οδηγούνταν και πάλι στην ανεργία μεγάλος αριθμός συμβασιούχων. Το γιαλέλι του Αράπη.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι Αμερικάνοι εφάρμοζαν με επιτυχία τη μέθοδο, θεραπεία κατά τους ίδιους, του ηλεκτροσόκ. Δηλαδή στην προσπάθεια τους να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα θύματά τους, τους έκαναν ηλεκτροσόκ. Ή θα αποδέχονταν τις απόψεις τους ή θα υποβάλλονταν σε ηλεκτροσόκ. Κάποια στιγμή που το ηλεκτροσόκ ήταν πλέον αφόρητο, το θύμα, προκειμένου να το αποφύγει, αρχίζει να πιστεύει σιγά – σιγά και να υιοθετεί τις όποιες απόψεις. Πρώτα καθάριζε το τοπίο του εγκεφάλου (tabula rasa) και μετά στην άγραφη, πλέον, πλάκα καταγράφονταν τα νέα δεδομένα.

Τους έκαναν άλλους ανθρώπους. Αργότερα αυτή η μέθοδος εφαρμόστηκε, πάλι με επιτυχία, στην οικονομία. Με τους εργαζόμενους να οδηγούνται στο δίλημμα: Ή το αποδέχεσαι ή οδηγείσαι στο ΣΟΚ. Έχεις μια καταστροφική επιλογή και μια πολύ καταστροφική. Διάλεξε.

Γι’ αυτό κ. Κενεβέζο, αφήστε τους δονκιχωτισμούς, δεν είναι ώρα. Σας ρωτούν για το καταστροφικό έγγραφο που θα οδηγήσει σε μαρασμό την παιδεία και σεις λέτε ότι, σας κάνουν αντιπολίτευση, σας υποσκάπτουν. Οι άλλοι δείχνουν το φεγγάρι και σεις κοιτάτε το δάκτυλο.

Και κάτι ακόμα κ. Κενεβέζο. Επειδή σας έχει γίνει εμμονή ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, και το λέτε και όταν δεν ερωτάστε, και όταν ακόμα συνταχτικά και νοηματικά δεν στέκει, σαν την έκθεση του μαθητή που είναι εκτός θέματος, την Τρόικα δεν την φέρνουν πάντα οι κυβερνήσεις. Σωστά έχει πει ο κ. Αναστασιάδης ότι και σε Σοσιαλοδημοκρατικές Κυβερνήσεις της Ευρώπης είχαμε την Τρόικα. Η Τρόικα έχει επιβληθεί σε μια σειρά χωρών, μεταξύ αυτών και η δική μας, γιατί και κάποιες εγχώριες δυνάμεις επιζητούσαν διακαώς την εμπλοκή της. Στον τόπο μας μάλιστα καλούσαν την Κυβέρνηση να μπει σε μηχανισμό το γρηγορότερο.

Την Τρόικα κ. Κενεβέζο την φέρνουν αυτοί που έχουν τις ίδιες θέσεις μαζί της. Σας θυμίζω μερικές:
- Κατάργηση της ΑΤΑ (Διαχρονική θέση των Κυβερνώντων. Την επιβουλεύονται για χρόνια. Όταν ήταν ξανά κυβέρνηση το 2001 την κουτσούρεψαν).
- Ιδιωτικοποιήσεις (βλέπε συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup). Και πάλι διαχρονική θέση.
- Προστασία του πλούτου. (Αρνήθηκαν να ψηφίσουν νομοσχέδια που αφορούσαν φορολόγηση του πλούτου και της μεγάλης ιδιοκτησίας).
- Μειώσεις μισθών (Με τη μέθοδο ΣΟΚ)
- Την κρίση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι (με σαλαμοποίηση).
- Αύξηση ορίου αφυπηρέτησης (Και όταν ακόμη δεν τους το ζητούσε κανείς, χύνοντας μετά κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία των νέων επιστημόνων).
- Παγοποίηση προαγωγών (Αλήθεια γιατί δεν δεκτήκατε τη θέση του ΑΚΕΛ για πραγματοποίηση των προαγωγών χωρίς τη μισθολογική αναβάθμιση, έτσι ώστε τον Σεπτέμβρη να μην έχουμε ακέφαλα σχολεία και υποστελεχομένα, με ότι αυτό συνεπάγεται;).

Θα μπορούσε κανείς ν’ απαριθμήσει πολλά. Μένουμε ως εδώ για να μη χάσουμε την ουσία Πέστε μας μόνο, κ. Υπουργέ, αν υπάρχει το καταστροφικό για την παιδεία έγγραφο. Διαψεύσετέ το. Αν όμως υπάρχει πέστε μας με θάρρος και παρρησία γιατί μας το αποκρύψατε, γιατί δεν το συζητήσατε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Στην παιδεία, κ. Υπουργέ, λειτουργούμε με συναίνεση και σύνεση. Και μείς ανησυχούμε γιατί ούτε το ένα είδαμε ούτε το άλλο. Τα προβλήματα είναι εκεί και δεν έχουν χρώμα. Εσείς όμως προσπαθείτε να τα χρωματίσετε. Προσέξτε μην τα κάνετε όλα μαύρα.

**************************
Σχόλια ΕΜΟΥ του Ιστολόγου

Άκουσα [και το μεταφέρω κι αμαρτία ουκ έχω] ότι με την νέα σχολική χρονιά και βασικά για λόγους οικονομίας, οι μαθήτριες θα καθιερώσουν τις φούστες-ζώνες και οι μαθητές τα κοντοτσσιάτταλα!


Ήδη τα πρώτα δείγματα των νέων φουστών επιδείχτηκαν στη μαθητική παρέλαση για την “εθνική” επέτειο της 25ης Μαρτίου, κάτι που ενθουσίασε τότε και τον νέο Υπουργό Παιδείας κον Κενεβέζο.



Ο κος Υπουργός σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση συνεχάρη τους μαθητές [και τις μαθήτριες φυσικα] για την άρτια εικόνα που παρουσίασαν παρελαύνοντας και σημείωσε ότι ο τρόπος που παρουσιάστηκαν καταδεικνύει ότι οι μαθητές διαθέτουν αντίληψη και συνειδητοποιούν ότι ο τρόπος πρέπει να πάει μπροστά(!!!)...

Anef_Oriwn
[καθολικά διαμαρτυρόμενος για τα όσα γίνονται για ΜΑΣ χωρίς ΕΜΑΣ]
Πέμπτη 16/5/2013 

4 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Στα “Προλεγόμενα” μας αναφερθήκαμε και σε δηλώσεις του Προέδρου των Εργολάβων που έκανε μετά που αντιπροσωπεία του Συνδέσμου τους συναντήθηκε με την ηγεσία του ΑΚΕΛ… Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της σημερινής “Χαραυγής” [στη σελ. 14] ο κος Ρουσιάς είπε [μεταξύ άλλων] ότι ανάμεσα στα μέτρα που εισηγούνται [ως Σύνδεσμος] για την ανάκαμψη της οικοδομικής βιομηχανίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι όπως γίνουν πρόσθετες εξοικονομήσεις στα δημόσια οικονομικά με έκτακτη εισφορά των δημόσιων υπαλλήλων και τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν να διοχετευτούν σε κατασκευαστικά έργα!!!
Τελικά κι αυτός ο επιχειρηματικός σύνδεσμος απαιτεί όπως τα κάστανα από τη φωτιά τα βγάλουν οι εργαζόμενοι, ή έστω παραδέχεται ότι το τόπο θα τον σώσουν οι εργαζόμενοι. Εγώ ειλικρινά διερωτούμαι γιατί να μην προχωρήσουμε σε σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας. Δεν καταλάβω γιατί να κόφκουνται λεφτά [ως εισφορά] από τους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου για να γίνουν έργα, δηλ. για ν’ ανοίξουν δουλειές και για άλλους κλάδους εργαζομένων και τις δουλειές αυτές να δίνονται για να τις κάμνουν (μεγαλο)εργολάβοι, κι όχι το κράτος [για τις πιο μεγάλες δουλειές] ή συνεταιρισμοί εργαζομένων [για τις πιο μικρές]; Τι χρειάζονται οι ιδιώτες Εργολάβοι;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ λογικά τα θέτεις αγαπητέ μου.
Εύγε.

Χαραλάμπης

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε [Χαραλάμπη],

Σε τι αναφέρεσαι; Στην Παιδεία ή στους Εργολάβους; Πάντως αναφορικά με νέα κατασκευαστικά έργα πολλά υποσχέθηκε ότι εν να κάμει ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής, πάσης Πάφου και Εκκλησιαστικών Επιχειρήσεων [ξενοδοχείο 5 αστέρων, θερμοηλιακό πάρκο, αγγλική σχολή – αυτή τη σχολή ειλικρινά δεν την κατάλαβα! Θα διδάσκουν τα ελληνοχριστιανικά “ιδεώδη” σε αλλόφωνους;]…

Ανώνυμος είπε...

Η αναφορά μου ήταν γενική και αφορά σχεδόν στο σύνολο των άρθρων, των σχολίων σου αλλά και στους προβληματισμούς που παραθέτεις.
Πολύ ωραίο το στυλ που γράφεις και τα θέματα σου πάντα επίκαιρα.
Keep writing !!!



Χαραλάμπης